Sara Songbird vs hjärnspökena 1-0

Sara Songbird har bestämt sig för att utmana sina hjärnspöken genom att köpa, prova och bära tighta klänningar, någonting hon inte är riktigt bekväm med. 
Klänningarna kommer från Nelly och är av varierande kvalité och utförande, men det jag verkligen vill lyfta upp är hur Sara pratar i sin video.
Saker som jag tror de flesta människor kan identifiera sig med, oavsett vem man är.
Hon gör även en jämförelse med sig själv, typ 11:50 in i videon, där hon visar sig själv som obekväm, och sig själv med självförtroende, om än lite fejkat.

Lite som när man ler mot sig själv i spegel, trots att man egentligen inte alls är glad, så triggar det någonting i vår hjärna som gör att vi kanske, eventuellt blir en yttepytteliten gnutta gladare. 
Jag gillade verkligen den här videon. Sara är grym!

Och nej, varken videon eller det här inlägget handlar om att promota övervikt eller någonting annat irrelevant, utan den handlar om att kliva ut ur sin bekväma zon, utmana sina hjärnspöken och att inte låta sig begränsas av dem i livet.

Sara har även svarat på två frågor på Instastory, om butiker, vars kläder följarna vill att hon testar.  
På den första bilden svarar hon på en kommentar om att BikBok ska ha utökat sina klädstorlekar. Saras kommentar är att hon inte litar på en hemsida som har en smal modell i storlek L och största storleken är XL.
På bild nummer två vill en följare att hon ska testa Chiquelle, bara för att visa hur dåligt deras utbud är.
Saras kommentar är att Chiquelle varit på hennes shit list sedan 2015 men det hade varit spännande att köpa kläder därifrån för att se om det blivit någon förändring i storlekarna, någonting hon är TVEKSAM till.

119 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tycker den modellen ser ut precis som en L.

      Kanske om hon är lång, men annars känns Medium mer rätt? Eller?

        Mja, kan tänka att hon kanske är en liten L. L är ju 42-46, lite beroende på märke.

          Jag är hyfsat lång, 176 och har inte övervikt. Har stl 40. 29*34 i jeans. Jag får ofta köpa L för att det skall bli tillräckligt långt i armar och ben samt sitta snyggt över axlarna mm

      Eller hur!

      Verkligen! Förstår inte Saras förväntningar på storlekarna. Den där modellen ser absolut ut att vara en large, Sara är kanske en 3-4 XL. Lägger ingen värdering i det alls dock!

        Nu överdriver du väl rejält. 3-4 xl? Knappast

        Är det trollen som är ute och springer här eller.

          Alltså jag ser ut som modellen på bilden i kroppen och jag har storlek L.
          3-4XL är väl inget fel med, det är ingen överdrivet stor storlek så varför är det omöjligt att sara skulle ha den storleken? Saras åsikt är trots det lika valid och Bikbok och övriga klädbutiker ska inte säga dom utökar sina storlekar och ökar till enbart XL.

          L är en super vanlig storlek som inte ens är stor

            En liten smula missvisande namn i så fall för L står väl ändå för Large. Så tanken är ju att det ska vara en stor storlek.

              Så var väl tanken när storlekarna utformades. Men det är ju inte relevant i dagsläget så storlekarna skiljer sig markant från butik till butik eller modell till modell. Bara på HM så kan jag ha storlek 38 i ett par byxor och får inte ens på mig storlek 42 i andra. L är inte en storlek för överviktiga.

            Jag är större än modellen på bilden, en centimeter kortare, men har storlek L utan att det sitter fult.
            Vi har alla så sjukt olika kroppar så att bedöma utifrån bilder vilken storlek nån ser ut att ha är bara konstigt.

      Lite svårt att säga då klänningen inte är tight men absolut M eller L och dessutom rätt lång så antar att det är mer åt L-hållet. Klart de hade kunnat producera även upp i många XL och det hade de säkert också gjort om stor efterfrågan funnits. Men handlar det bara om enstaka plagg av varje design som förväntas säljas i ex 4XL så är det ju inte lönt. Antar att de har koll, de vill ju tjäna pengar.

        Instämmer. Det klart att man producerar det som säljer och efterfrågas. Inte låter klädmärken bli att producera kläder i större storlek om de tjänar på det. Men många märken är ju globala – och alla storlekar efterfrågas inte överallt vilket betyder att alla storlekar inte har lika stor försäljning globalt. T.ex i många delar av världen är folk betydling mindre ( och kortare) än i Norden. Sedan kan man väl inte anta att storlek L-XL ska vara speciellt är för överviktiga personer. Finns gott om kvinnor som är smala, men långa, och därför behöver storlek L-XL. Håller absolut med om att det är jättejobbigt att storlekarna varierar som mycket mellan märken, och också inom samma kejda. Inte kul att behöva dra med sig tre olika storlekar av allt till provrummet.

    Härlig tjej!
    Självklart ska hon bära vilka kläder hon vill och njuta av det.
    Personligen tycker jag att klänningarna ser gräsliga ut. Spelar ingen roll om du är liten, stor man eller kvinna.
    Polyester i skrikiga mönster och färger. Funkar inte ens som baddräkt i vassen.

      Tyckte också de flesta inte var i min smak, pga gillar inte den sortens mönster. Men sista (helfärgade gröna) var jättefin! Den näst sista var också fin 🙂

    Hennes sätt att ursäkta att hon handlar från butiker verkligen är SKIT ur alla aspekter- miljö, arbetsvillkor och kvalitét med att ”jag har handlat så mycket second hand på senaste att jag kan unna mig lite fast fashion”…..

    Alltså Linda-Marie….. Varför ha ett behov av att ständigt försöka göra sina följare nyfikna.

      Blev less själv när jag varit inne och läst. Tycker om henne men börjar tröttna på alla hemligheter. Tänker dock att i detta fallet har Ellos tryckt på för att skapa mer spänning?

      Informationen är ju ute nu. Hon ska skapa sin bröllopskollektion med Ellos.

        Inlägg kommer.

        Ja skrev nån av oss att det fortfarande var hemligt? Nej men hon håller ofta på så..

    Ang p & j bråket som pågår.
    Har tills nu gillar P, men hur hon kan välja en kille som betett sig på det sättet framför hennes bästa vän.. OCH ta allt publikt.
    Nu har P gått för långt, och jag tyckte hon va en ärlig frisk fläkt förut. Men nu har hon gått för långt ..

      Vem är P?

        Paow

          Skriv helst inte namnet då det ta bort.
          Skriv t.ex p@ow.

            Tror du på riktigt att jag inte ser sådant? Jag blir mest irriterad när man försöker med sån skit, men vill man få mina ögon på sig av den anledningen så var så god.

              Ursäkta din ton? ? Bli irriterad då kan man känna ? Ingen har sagt att du inte har koll eller ser alla kommentarer och jag pratade inte med dig.

                Ha det så trevligt på moddlistan, Jacqueline.

                  Hahaha ❤️?

              Och sedan klagar du på att bloggare har otrevlig ton mot sina följare?

                Om jag moddar ett visst ord så kan du ge dig på att jag blir irriterad när folk försöker ta sig runt det, uppmanar andra att göra samma sak och samtidigt käftar emot.

                  Varför är den personens namn moddat?

                    Det är det inte längre, men var. ?

      Jag tycker SÅ synd om Josefin ? och jag håller med dig, nu visar hon nånstans vilken typ av person hon är. Hoppas J håller sig långt bort och skaffar bättre vänner. P har alltid varit trasig och opålitlig men detta är en annan nivå

      Ja, det har verkligen gått för långt. Lider med J, även om hon inte heller verkar ha gjort allt rätt. Tycker P ska lämna sin kille och att J och P ska försöka bli sams igen.

        Tycker absolut inte J ska gå tillbaka till P. Hon har en historia av att hänga ut allt (säg någon hon inte ”sagt sanningen om”), vilja att förstöra folks liv så fort någon går emot henne minsta. Att folk inte lägger benen på ryggen så fort P ens är i samma rum är för mig ett mysterium.

          Nej samma här! J borde springa så långt hon kan ifrån P. Detta gör hon så fort hon blir tjurig.
          Och vem väljer flask-kastaren framför sin bästa vän? Det säger så mkt om vad hon värderar i livet.
          Jag tror detta är det bästa som har hänt J att hon får se P’s rätt färger

      Undrar varför det inte kommer ett inlägg om det är på bloggen? Fatta antalet inlägg om det handlade om Bianca istället för Paow.

        Har du sett någon media skriva om det?
        Jag får helt enkelt inte för min chefredaktör, och det är oavsett vem det gäller.

          Okej då förstår jag, det visste jag inte!

            Vill man läsa om det, så skriver Cluee News, Reality Svea och Exonphspoiler om det på Instagram.

          Jag fattar inte? du får inte skriva att Paow och Jossan bråkar? varför inte? du kan väl bädda in deras egna inlägg om det så är det ju inte förtal?

            Det kan fortfarande vara förtal. Du får gärna kontakta min chefredaktör om du vill få en förklaring från honom.

              En ärlig fråga, är det ok att diskutera P om man inte tar upp den senaste händelsen som din redaktör inte vill tas upp eller är risken för hög att det kommer kommentarer om det då?
              Tänker att jag kan vänta med att skriva om det andra i så fall, dvs skillnaden mellan exet och henne o hur harmoniskt hans nya förhållande verkar vara.. obs du kan ta bort min kommentar om det behövs , vill verkligen följa reglerna här.

                Ja, vill ni diskutera deras senaste bråk utan att ta upp det så går det bra.

                  Tack!
                  Alltså jag vill inte diskutera de tre personernas bråk, utan snarare hur osannolik Ps anklagelser mot AZ verkar. Så typ helt orelaterat 🙂
                  Tar nog upp det på kvällens ÖS för att inte störa inläggens ämnen under dagen:)
                  Tack!

                    Tack själv, jag uppskattar frågan. 🙂

                    Älskar att man kan följa A.Z o M:s vackra kärlekshistoria, för den är verkligen vacker som en saga. O ja, det P anklagade A.Z för är bara ett bevis på hur hon älskar att hämnas o att hänga ut personer som på nåt sätt valt bort henne, men där gick hon tok-bet – han tog ett ännu större avstånd.
                    Bra så.

      Håller med!!
      Har ändå uppskattat Paow som en frisk fläkt som kör sitt race men nu har hon ju tappat det totalt! Skönt för Josefin att få slippa en sån opålitlig och utåtagerande person i sitt liv

      Det är inte hennes kille, partner som i en kärleksfull relation. Dom arbetar båda två med samma OF konto! Kan man kalla dom samarbetspartner..?
      Tycker P blir blåst, lurad, utsatt, förnedrad överallt. Jag får lite ”moderskänslor” för henne ibland faktiskt. Tycker att hon ska åka hem och fundera ganska många varv över sitt liv och sin tillvaro. Snabba pengar är fan INTE och ALDRIG värt att utsätta sig för sån skit, om och om igen.

    Tycker klänningarna var gräsliga.
    Sen passar man inte i allt. Vare sig man är tjock eller mager.
    Tänker det handlar mer om än att det är tight. Allt spelar in, modellerna, färgerna, tyget osv

    Det man tycker är bekvämt brukar man ofta se snyggare ut i. Känner man att kläderna sitter illa, att man knappt kan andas blir man inte bekväm. Alla har olika hudfärger och hårfärger, en del passar bättre i skrikiga färger osv

      Detta är verkligen en jättebra kommentar! Alla ser olika ut och det är inte realistiskt eller meningen att alla skall passa i allt! Själv är jag t.ex kort och har normalvikt, men är inte väldigt tunn/smal, har t.ex ganska kantiga axlar. Ser totalt tokig ut i allt oversize som finns på marknaden just nu, och allt som är för långt, dvs längre än ovanför knät. Allt rakt och boxigt ser också illa ut, eftersom jag inte har tillräckligt med längd att bära upp det. Har läst mycket om kroppstyper enligt Kibbe, och det har verkligen fått mig att inse att det inte är meningen att passa i allt, och inte ”fel” på mig för den skull.

      Man behöver inte ”passa i allt” man har på sig. Festligt va?

    Typical Jacqueline-kommentar

    Jag är en L i de flesta modeller eftersom jag är lång. Är väldigt tacksam för märken som inte bara gör kläderna bredare utan i vissa modeller gör dem lite bredare och lite längre, en kombo.

    Man måste försöka hitta klädesmärken som passar, det är svårt att få ett universiellt måttsystem i hela världen där L motsvarar ett visst cm/inch etc på alla håll och kanter.

    Ta t ex skor – man tycker att 39.5 alltid borde vara lika stora. Men icke, man måste kolla på cm och där brukar det stämma. Men som sagt, lite svårare med kläder.

    För övrigt tycker jag Bonnprix har bra utbud och snygga kläder i större storlekare också, utan att de liksom blir tält.
    Men det är kanske tan-varning…

      *tant-varning

      Ja brukar få upp bonprix på Instagram som reklam och det är faktiskt mycket fint? Har en kappa därifrån och en byxdress. Byxdressen är dock aldrig använd pga…Min icke platta mage syns för väl…men efter det här inlägget kanske jag ska våga ha den. Litegrann iaf…

      BonPrix håller definitivt bättre kvalitet än kedjor med snäppet dyrare prissättning som Lindex och Esprit.

      Deras utbud faller mig inte alltid i smaken (lite för mycket polyester och akryl och jag gillar inte alltid designen) men plaggen i 100% bomull är fantastiska och håller år efter år. Har toppar och stickat jag köpt för flera år sedan till vrakpris som fortfarande ser fina ut med samma passform, färg och storlek.

    Du tror det är så enkelt? Alla har inte samma förutsättningar

    Måste hon köpa de mest fulaste plaggen som absolut ingen passar i?! Varken större eller mindre.. Själv gillar jag när man klär sig i sånt som smickrar ens kroppsform/hudton för det går faktiskt utmärkt, precis som nån högre upp skrev också, det brukar se både snyggt och och ge en helt annan utstrålning =)

      Vad tråkigt att man inte kan trycka på like längre

        Camilla måste betala för den funktionen först.

        Jag har förnyat prenumerationen, men någonting med min betalning strular eftersom jag gör den från utlandet. But I am on it!

    Från you are not a before picture – Alex light

    The Industrial Revolution that began in the late eighteenth century brought about technological innovations that led to the mechanisation and mass production of clothing. Prior to this, the only way to get clothes was to visit a seamstress or make them yourself, both of which meant fitting the clothes to your body shape. In the twentieth century, we became used to cheaper, mass-produced clothes. Women in particular wanted to be able to buy affordable versions of the latest trends. But the ‘problem’ was – and always will be – that women’s bodies come in all shapes and sizes. How could clothes be mass-produced to fit all of us? A move got underway to standardise sizing, driven by profit loss due to the need for alterations.

    Measurements were taken to determine ‘average’ proportions of women and dress sizes were based on this. However, it was largely white women who were measured for this – troublingly, women of colour were excluded. So, starting from the 1950s, we got a version of the dress sizes we are familiar with today. Now, rather than clothes being made to fit your unique body, your body was expected to fit the clothes.

    Värt att tänka på!

      Vad är det som är värt att tänka på? Om 4-5% av den dåvarande amerikanska befolkningen har så pass avvikande storlek som du antyder blir det ju per automatik en nischad kundgrupp.

      Kläder i Nordeuropa sys för att passa nordeuropéer; kläder i Asien sys för att passa asiater etc.

        Nu vet jag såklart inte vilken typ av läsförståelse du har utav det engelska språket men var får du 4-5% utav? Varför antar du att det handlar om usa?

        Syftet med inklippet från boken som jag tog texten av handlar om att efter industrialismens framfart började kläder massproduceras. Man tog en grupp kvinnor och utgick från att det var normen och så skapades klädstorlekar. Tidigare sydde man upp kläder efter ens egna kropp, så kläder gick från att passa på ens kropp till att kroppar skulle passa kläder…

    Varför är du så jävla otrevlig hela tiden?! Uttala dig inte om saker du inte vet något om. Det är inte enkelt att gå ner i vikt för alla. Det finns så många anledningar till att folk är större än normen, mediciner, sjukdomar osv osv. Ja, vissa är kraftiga för att man äter fel och inte rör på sig, men låååångt ifrån alla.

    En sak som faktiskt är gratis och enkelt, Jacqueline, är att vara trevlig eller bara vara tyst.

    Varför sätta på sig kläder man inte känner sig bekväm i? Sen är det faktiskt så att alla passar inte i allt. Finns kläder som tex inte ser snygga ut på mig som är 160 och tvärtom.

    För övrigt var dessa klänningar riktigt fula. Hon valde verkligen ut de gräsligaste. Väldigt få som passar i dem.

      Jag älskade de flesta av dessa klänningar! Tycker att de var snygga på henne och hade varit det på mig också!

    Camilla. Är det något fel på bloggen eller är det bara mig det ser konstigt ut för? Jag ser inga likes på kommentarerna, utan det står ”Like Button Notice (view) och när man trycker där kommer det att man ska ladda ner WordPress.

      Samma för alla

        Jaha, vet vi varför?

          Jag har förnyat prenumerationen, men någonting med min betalning strular eftersom jag gör den från utlandet. But I am on it!

            Ja denna gång är det från utlandet men alla andra månader glömmer du ju det också?

              Ja kan du inte lägga in en påminnelse i kalendern? Det är ju en återkommande grej varje månad

              Jag glömmer inte bort det, utan det handlar om att jag inte kan förnya nästa månad innan förra gått ut, så det blir alltid några timmar den dagen då knappen inte funkar. Tyvärr har jag för många sidvisningar för att kunna köpa ett år i taget, annars hade jag givetvis gjort det.

              Det är ett jäkla gnäll på er så fort den där knappen inte funkar och hon har förklarat flera gånger.

                Håller med! Hade jag kunnat gilla din kommentar hade jag gjort det ?

    Det där med att inte våga använda tajta kläder för att inte få höra frågor om man är gravid gäller nog alla storlekar. Kommer ihåg när mitt barn föddes, tyckte det var så skönt att ha en anledning att få ha put på magen utan att folk spekulerade i graviditet. Usch, sluta kommentera folks kroppar. Fick häromdagen frågan om jag var gravid igen PÅ BUSSEN AV EN RANDOM. Jag stod med barnvagn…

    Det är galet att du ens måste nämna att inlägget inte handlar om att promota övervikt.

    Överviktiga personer måste tillåtas existera på samma premisser som alla andra och kunna vara lyckliga, utan att anklagas för att ha en bakomliggande agenda att vilja att alla ska vara tjocka. Det är som att vissa vill att man ska vara olycklig, dölja sig och skämmas bara för att man inte är smal. Jag betvivlar på att personerna (smala) som anklagar tjocka för att promota övervikt faktiskt tror att en mängd människor kommer vilja gå upp i vikt för att bli överviktig, för att de ser en överviktig människa som är nöjd med sig själv och är trygg i sin kropp.

    Tjocka personer kommer alltid finnas oavsett vad andra tycker om det. Representation är viktigt. Många gånger försöker fettfobiker gömma sig bakom att uppvisa en falsk oro för den överviktiges hälsa. De kommenterar dock aldrig andras hälsorisker, bara överviktigas. Det är så otroligt genomskinligt. Hälsosamma överviktiga (nej, det är inte en oxymoron) får hela tiden kommentarer om att de måste vräka i sig onyttigt i smyg eller att de måste ändra sina träningsscheman eftersom träningen inte gör dem smala. Såg sådana kommentarer i sociala medier senast igår.

      Ja, jag håller helt med dig. Man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt.

      Bra skrivet.
      Det är ju så att vissa är större men äter ändå nyttigt och tränar och har bra värde på blodprover och annat.
      Sedan finns det de som är smala som inte tränar, de äter fel mat och har dåliga värden.
      min svärfar är smal som en sticka och kan äta hur mycket som helst och bara skitmat utan att gå upp men har kassa värden.
      Sedan har jag vän som inte lyckas gå ner men som äter bra mat och promenerar och har bra värden.
      Det är verkligen helt olika.
      Med det sagt, man kan inte alltid säga att en större person äter fel och inte rör på sig och tvärtom.

        Det lustiga är att vi oftast annars vet att genetik och predisposition spelar stor roll. Jag har de friskaste tänderna av alla i min omgivning. Har aldrig haft ett hål och jag är snart 40. Betyder det att jag sköter om tänderna bättre än alla runt mig? Hell no! Jag har bara haft tur i det genetiska lotteriet och det vet alla om. Men vikt kan man tydligen styra exakt som man vill bara genom att räkna kalorier lol…

          Jag förstår inte vad du menar? Du svarar i en tråd där vi i princip säger som dig. Det är ju det vi skriver, att det inte spelar roll om man är pinnsmal o äter dålig mat, insidan kan trots allt vara med dåliga blodfetter och tvärtom att en större person kan äta bra mat och ha bra värden. Och självklart spelar en del genetiskt in. Precis så som med min svärfar pinnsmal vräler i sig skit men går inte upp i vikt men har taskiga blodfetter och annat. Jag kan tex äta massa socker utan att få hål i tänderna medans min vän som inteäter socker får hål och tandsten, det är ju mer troligt salivets enzymer då.
          Sedan är det inte bara så enkelt som några skriver: räkna kalorier och poof så är du smal. Det är massa olika anledningar till varför man har den vikt man har. Kan ju vara allt från olika ätstörningar på ett eller annat håll, kan vara dåligt mående, hormoner, stress osv osv osv

            Det är såhär en konversation fungerar? Man behöver inte ha motsatt åsikt för att den ska rulla.

              Haha jamen precis, jag sa inte emot, jag bara hakade på för ämnet intresserar mig mycket. 🙂

                ah okej, brukar alltid få massa mothugg när man skriver här.
                Trevligt att det inte var så för en gångs skull.
                Men då så då förstår jag.
                Vi är på samma linje 🙂

      Amen sister! Så jävla trött på hur överviktiga får demoniseras. Överviktiga och rökare är de som alla kastar skit på utan att omgivningen säger ifrån. Vi såg det tydligt under pandemin – men nu i efterhand har det visat sig att vid covid som krävt respiratorvård har faktiskt högt bmi varit en skyddande faktor… Men det säger man inte högt, vill ju inte göra positiv reklam för fetma!

        Ursakta, men det du pastar om hogt bmi och respiratorvard ar bara helt och hallet fel och fejk news.

        Obesity increased the risk of COVID-19 disease, as well as its severity and mortality:
        Vasheghani, M., Hessami, Z., Rekabi, M. et al. Evaluating Possible Mechanisms Linking Obesity to COVID-19: a Narrative Review. OBES SURG 32, 1689–1700 (2022)

        Kompaniyets L, Goodman AB, Belay B, et al. Body Mass Index and Risk for COVID-19–Related Hospitalization, Intensive Care Unit Admission, Invasive Mechanical Ventilation, and Death — United States, March–December 2020. (2021). MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2021;70:355–361

        https://eje.bioscientifica.com/view/journals/eje/183/4/EJE-20-054

        Conclusions:
        Obesity is a strong, independent risk factor for respiratory failure, admission to the ICU and death among COVID-19 patients. A BMI ≥ 30 kg/m2 identifies a population of patients at high risk for severe illness, whereas a BMI ≥ 35 kg/m2 dramatically increases the risk of death.

          Får bara error på din länk tyvärr.
          Detta var en svensk studie och resultatet spreds på svenska sjukhus:
          https://www.svd.se/a/4obz0G/overvikt-fordel-for-covidsjuka-vid-intensivvard

            Har du ens läst artikeln? Det var fler överviktiga som överlevde respiratorvården, ja. Den sannolika förklaringen är att de överviktiga inte hade lika allvarlig lungsjukdom när de behövde respiratorvård. Alltså att övervikten gjorde att de behövde läggas in redan vid måttlig lungsjukdom, medan normalviktiga behövde ha mer sabbade lungor för att behöva respiratorvård.

            Jobbar inom vården, och absolut kan man vara frisk och gravt överviktig, men när man drabbas av något har man oftare sämre förutsättningar. Ökad risk för lungkomplikationer, större risk vid sövning, svårare att sätta infart på, sämre sårläkning, svårare diagnostik (sämre bildkvalitet vid tex ultraljud, svårare att känna förändringar), svårare läkemdelsdoseringar etc. Man ska inte ha sämre vård för att man är överviktig, men mycket av det här ligger utom vår kontroll.

      Tänkte samma. Oj så tråkigt att klimatet är så. Att om man skriver om en icke smal person måste man vara tydlig med att man inte promotar övervikt.

      Det går inte att läsa ett kommentarsfält utan att kvinnors vikt/övervikt ska tas upp. Än vad inlägget handlar om.

      TACK.

    Har aldrig förstått det där med att klaga på att rätt klädstorlekar inte finns, flygplanssäten är för små osv. Det är offermentalitet. Om du är så gravt överviktig att kläder i vanliga butiker inte passar dig, gå ner i vikt. Livet blir så mycket lättare.

    Och ja! Jag har rätt att säga det här som en f.d. överviktig person. Jag var överviktig som student, eftersom jag drack alkohol flera gånger i veckan och åt skräpmat, noll motion. Kände mig så obekväm i min kropp och det blev väldigt dyrt, eftersom jag var tvungen att köpa en massa nya plagg för min nya kropp. Jag bestämde mig för att sluta dricka så ofta, lämna bort socker, gå med i ett gym osv. Problemet löste sig.

      Missade du precis hela poängen med det här inlägget?

        Tycker inte jag gjorde det? Min kommentar är ju kopplad till ämnet i allmänhet.

      F.d. överviktiga är oftast de värsta i dessa diskussioner. För de känner sig så jävla duktiga som minsann gått från ”dålig människa” till ”bra människa”.

      Inse att alla inte är som du. Kroppar är olika. Bara för att du gick ner i vikt av att ändra din kosthållning betyder det inte att det gäller för alla. Du är väldigt fördomsfull om du tror att alla överviktiga vräker i sig alkohol och skräpmat, och aldrig rör sig, bara för att du gjorde det ett tag som överviktig.

        Om man väger över 100 kg och inte är särskilt lång KAN man gå ner i vikt (finns såklart mediciska undantag). Kroppens normalläge är nog inte att väga så mycket. Menade inte att alla ska vara pinnsmala, men lite eget ansvar kan man nog ta och offerkoftan kan man plocka av sig.

          Nej, vi lever i ett samhälle där vi tillåter att människor är olika. Korta, långa, tjocka, med funktionsvariation, med funktionshinder, o.s.v.

          Det ska vara okej att vara avvikande från genomsnittet utan att man framställs som en hemsk person som måste tukta sin kropp och genast passa in i ledet. Vissa kan inte gå ner i vikt. Andra vill inte gå ner i vikt. Då är det högst rimligt att vi ett kapitalistiskt samhälle har alternativ såsom större kläder och större säten. Efterfrågan justerar utbudet – det är ingen nyhet.

            Men va? Ska flygbolagen bygga om och anpassa sina säten för att vissa grovt överviktiga inte ska behöva varken gå ner till en hälsosam vikt eller sitta obekvämt på flygplan? Hur är det ens ett lite rimligt krav??

          97% misslyckas. Alltså kan de flesta inte gå ner i vikt.

        Jag kan bara instämma. Är fd överviktig (insåg som 18-åring att det var helt ohållbart på flera sätt och att jag inte mådde bra). Noterar ofta att jag har många fördomar om de som väljer ett liv som överviktiga utan att försöka göra något åt det. Jag förstår det helt enkelt inte. Men jag tänker också att de kanske föredrar att vara överviktiga mer än vad jag själv gjorde. Jag såg mig alltid som ”en smal person i en tjockisdräkt”. Går i terapi för att försöka ha snällare tankar överlag. 🙂

        Vi har olika genetiska förutsättningar och därför kommer vissa helt naturligt vara smalare medan andra är lite större. Dock föds man inte till att ha en ohälsosamt hög eller låg vikt, utan det är någon man förvärvar genom livsstil. Långt ifrån alla överviktiga vräker i sig skräpmat och alkohol, men faktum är ju att alla får i sig tillräckligt med kalorier för att hålla vikten eller gå upp i vikt oavsett om dessa kommer från breezer eller sallad. Med det menar jag absolut inte att övervikt är fel, vad jag menar är att alla kan gå ner i vikt så ”kroppar är olika” håller inte riktigt. Till en viss del absolut, men det är inte en ensam förklaring till en ohälsosam vikt.

          man kan äta för lite med, det kan man gå upp i vikt av.
          Kroppar är ju olika, iallfall om jag ser mig omkring

            Nej, man kan inte gå upp i vikt av att äta mindre kalorier än vad man gör av med. Det krävs ett kaloriöverskott för att man ska gå upp i vikt. Sedan finns det absolut faktorer som kan sänka ens kaloribehov, men det kommer aldrig gå ner under aktuellt BMR. Om kroppen prioriterade att bilda massa på ett kaloriunderskott hade vi inte haft energi över till exempelvis andning.

            Om du avser ödem så ja, man kan få vätskeansamlingar av att äta för lite. Men det är ingen bestående massa utan något vi blir av med relativt fort.

              Vikt har inte enbart med kalorier in och ut. Du förenklar något som är väldigt komplext. Din slutsats är att det till 100% är individens eget fel om den inte har en normkropp.

              Jag bryr mig inte i perioder och det påverkar inte mig viktmässigt. Enligt dig ska det här då alltid ske en viktuppgång vid ”slarv”. Däremot mår jag bättre energimässigt av att äta en varierad och nyttig kost och träna några gånger i veckan. Kroppar fungerar olika rent medicinskt.

              Kortisol, sköldkörtelfunktion och en mängd andra saker spelar också in.

          Alla kan gå ner i vikt, även underviktiga personer faktiskt, men till vilket pris? Varför finns det inte förståelse för att vissa helt enkelt inte orkar späka sig år ut och år in?

            så är det

            Jag har heller inte påstått att alla behöver gå ner i vikt. Det är upp till var och en. Vad jag menar är att man inte kan klaga på att man inte kan, för det kan man. Om man vill, således. Sedan har vi alla olika förutsättningar, men det är inte omöjligt.

              Alla människor kan leva utan några som helst laster, det är inte omöjligt. Men är vi lite realistiska så förstår vi nog varför inte alla ”väljer” perfektion…

      Har en vän som är väldigt smal, får hon klaga över att kläderna inte sitter bra på henne? Att det ofta är för stort?

      Ska jag säga nästa gång ”Ät upp dig så kommer du i kläderna bättre”?
      Nej för normala människor inser att vi är skapta olika.

      Grattis att du klarade det. 🙂
      Inte alltid så lätt.

        hamnade fel

      Alla tjocka har inte samma livsstil som du hade. Även om vi hade haft det så hade vi fortfarande haft rätt att existera i samhället på lika villkor som smalisar. Det är inte offermentalitet. Det är basala rättigheter.

    Verkligen olika.
    Jag är 164 cm och väger 66 kg.
    Jag kan knappt ha M utan får ta L i en del.
    Beror ju på vad det är för plagg såklart.
    Vissa L är stora andra är så små att man tror det är S.
    Två personer kan vara lika långa o väga lika mycket men ändå behöva olika storlekar, det beror ju på hur ens kropp är formad och var man har sina kilo eller hur man ska säga

    Rent hälsomässigt bör man såklart eftersträva en sund vikt, men det är så viktigt att poängtera att rent utseendemässigt är man lika mycket värd oavsett kropp. Självklart ska man kunna känna sig säker i sig själv, underviktig som överviktig. Jag tycker således att tanken är god, men hon förstör verkligen allt genom att dubbelmoraliskt kommentera modellens storlek. ”En Small-modell”, nej nu har ju modellen uppenbarligen L och bär upp klänningen snyggt? Ska Bikbok klämma in den stackars modellen i en S bara för att hon är lång? Och hur kan man promota självsäkerhet oavsett kropp samtidigt som kan klankar ned på ”felaktiga storlekar”, det känns inte genuint.

    Jag personligen är kort och smal, och kan inte ens handla på t.ex Chiquelle då dom inte har XXS. Inte går jag ut i massmedia och klagar på att butikerna gör för stora storlekar, utan jag söker mig helt enkelt till ett märke som har min storlek.

      En sund vikt. Var det så nödvändigt skriva? Var det en nyhet för någon tror du?

        Vad menar du att en hälsosam/sund vikt ska kallas då? En ohälsosam vikt är inte sund, att röka är inte sunt, att snusa är inte sunt, därmed inte sagt att det på något sätt påverkar ens värde som individ. Jag konstaterar, men jag dömer inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.