Kommun varnar för ”influencer challenge”

Vallentuna kommun har känt sig nödgade att skicka ut det här mailet till skolor och föräldrar efter att de uppmärksammat en mängd anlagda bränder.
Kommunen menar att bränderna är ett resultat av så kallade ”challenges” på sociala medier, där barn och unga inspireras att göra likadant.

I mailet menar kommunen att många barn och unga har influencers som förebilder, och vill kanske själva bli influencers en dag, och gör således som sina idoler, när de uppmanar dem att testa något, trots att det kan  röra sig om olagliga aktiviteter.

Kommunen uppmanar föräldrar att intressera sig mer för vad ens barn kollar på på sociala medier, var delaktig om de vill prova en challenge som du som vuxen tycker är okej och rolig, att sprida information till andra vuxna om barnet berättar om en farlig challenge, samt uppmanar dem att ingripa om de ser ungdomar som gör någonting dumt.

Tack för tips!

40 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag säger inte att allt var bättre förr och att hyss inte förekom men vi är def i en 2.0 just nu vad gäller destruktiv påverkan av andra, läs sociala medier och ”influencer”

   Det förekom definitivt dumheter på min tid också, men skillnaden var att bara de inblandade/närvarande såg det. Dumheter jag minns från min egen barndom/ungdom:

   – ”Bögtestet”. Man suddade med suddgummi på varandras händer och gav varandra brännmärken. Om det gjorde ont var man bög. Väldigt oklart.
   – Myntspelet som jag inte minns namnet på. Man skulle skjuta mynt på varandras knogar tills det blödde. Av någon anledning.
   – ”Spräcka pung”. Man kastar en kniv i marken och där den hamnar ska den andra sätta foten. Rimligt att kasta kniv mot andras fötter…
   – Strypa sig själv tills man nästan svimmar för att få ett rus

   Självklart förekom även grejer som att klättra på skolan tak efter stängning, elda i papperskorgar och toaletter, kissa i tvålbehållaren osv. Ungdomar har en skev bild av underhållning, i kombination med uteblivet konsekvenstänk.

    Om bara de som var med såg det, hur kommer det sig att det var exakt samma saker man gjorde i skolor över hela landet? Saker har alltid spridits och med jämna mellanrum kommer varningar och artiklar.

     Jag menade mer att man inte fick hejarop och likes av tusentals när man klättrade på taket. Ens tre kompisar hejade på och sedan fanns det några ungar till som tyckte att det var coolt när man återberättade händelsen.

     Det där med hur grejer spreds bland barn och ungdomar förr är intressant, rent allmänt. Vi lekte samma lekar, trodde på samma myter och historier osv.

    ”Kronan”, klassiker. Häftigt med sönderslagna, blodiga knogar

  Vilka influencers uppmanar till att anlägga bränder?

   Tanbyklara

  Läste om någon butik som införde 18-årsgräns på torrschampo pga någon tiktok-grej också.

   Ja, man kan dö om man boffar torrschampo 🥺

    No shit🤦🏻‍♀️

   En 14-åring dog på en skola i Luleå i veckan.. efter de börja många butiker med 18-års gräns.

    Bättre att folk talat med sina barn!!!

     Nähä??!!

     Det förhindrar ju dock inte självmord. Tjejen blev mobbad i skolan.

   Att boffa har ju dock varit en grej ganska så jättelänge, men har väl spridit sig extra mycket på senare tid till ”””vanliga””” ungdomar med hjälp av tiktok

  Vallentuna kommun ”känner sig stark”

   Det tror jag knappast. Snarare oroliga för samhällsutvecklingen både i stort och på individnivå.

  Även min arbetsplats, skola i annan kommun, har under läsåret fått gå ut med uppmaningar att ha koll på barnens nätaktiviteter pga challenges som blir till kränkningar vi måste utreda. Handlar om låg- och mellanstadiet.

  Så glad att min trettonåring inte har några sociala medier på sin telefon. Hon lever verkligen i ett utanförskap från idiotiska challenges, influencers (hon vet varken vem Bianka eller Jockiboy är), evighetsscrollande, sjuka kroppsideal, nätmobbning, grooming och väldigt mycket annat. I stället hänger vi i naturen, spelar datorspel tillsammans, odlar, bakar, idrottar. Med familjen och våra och hennes vänner.

   Vet inte om det är en så bra väg att gå heller. Jag tycker inte om samhället som det ser ut idag med internet till allt osv men det är ju ändå så samhället ser ut. Att helt stänga ute sina barn från det tror jag skadar mer i längden. Sociala medier idag är en stor del av hur folk umgås.

    Hon är väldigt hemma på internet. Bygger hemsidor, bygger små spel, lär sig koda. Internet består inte av giftiga sociala medier.

     Du hänger ju här! 🤣🤣🤣

    Men asså hoppas hon/han skämtar lr ska trigga igång kommentarsfältet bara, annars äre allt annat än sunt.

     Låter väldigt sunt tycker jag! 13-åringar behöver inte ha sociala medier!

     Varför då? Min kusins barn har inte heller sociala medier, de är 12 och 13 år.

    Det beror nog väldigt mycket på ens liv och umgänge i övrigt. Alltså, har man flera vänner som också står utanför sociala medier och inte har telefon och har möjlighet till många aktiviteter och mycket tid ned föräldrarna, då kan det såklart vara jättebra. Men är man istället i ett sammanhang där i princip alla lever livet online, det man pratar om kretsar kring det och all kommunikation sker via chattgrupper och man inte har andra kontakter utanför den bubblan så kan man nog bli väldigt utanför. Men kan man hålla sig borta så skadar det nog inte att ha en lite mer utvecklad hjärna innan man tar sig an ”verkligheten”.

     Det enda ”problem” vi hittills stött på var att idrottslaget skapade en chattgrupp på snapchat men vi meddelade att vi inte använder snap och det gick jättebra att skapa en grupp på whatsapp i stället.

   ANONYM 13:53////
   Fast va? Är hon instängd i er källare lr va f-n ere frågan om här isf är du jävligt obehaglig det vet du va? För är det som du skriver borde soc kopplas in per omgående, det finns inte en chans att ett barn/ungdom år 2023 inte vet vilka Bianca lr Joakim Lundell är – OAVSETT 🚩

    Tar din reaktion som kvitto på att jag gör helt rätt.

    Eh va? Måste man veta vilka de idiotierna är, är DET obehagligt? Hoppas du inte själv har barn…

     Haha Joda jag har 5 st, dom får inte ha sociala medier ännu men dom är 100 med i samtiden.
     O ja, men måste faktiskt veta vilka två av landets största influencer är speciellt om man är duktig på att ”bygga” på nätet. Herregud, du är tok-lurad o typ den mest naiva person denna sida Atlanten.
     Hare gött häj

      Barn behöver inte veta det för att må bra nej. Tycker personen inte gör nåt fel, du däremot överreagerar på ett väldigt märkligt sätt. Vem är du ens? 😄Jeez.

      Om man är duktig på att bygga på nätet? Va? Vad ska barn bygga(?) på nätet och varför är det viktigt att känna till J och B när man ”bygger”? Haha. Så många frågetecken.

    …vad i all världen är det här för märklig reaktion?

  Vad är det för challenge som uppmanar till brand?

   Jag läste att det handlar om att man ska trigga igång ett brandlarm

  Tror inte man kan omvända människor som gör allt de uppmanas till.

  Det handlar om vett och en total avsaknad av vett.

  Fan vad samhället i stort är på väg till avgrunden alltså…människan har verkligen visat sig från sin värsta sida de senaste åren och med sociala medier.

  Förstår inte denna fascination över dessa personer på socialamedier. Trodde verkligen inte att det skulle bli så stort eller hålla i sig så länge som det gjort. Varför tycker man att det är så intressant att följa dessa människor och se vad de visar upp. Går ju förlångt på så många plan. Sen när tom företagen visar upp, kolla vad vi skickat ut till ett x antal personer som ingen (jag) inte vet vilka de är. Varför tror folk att vi bryr oss, och varför bryr sig folk. Har man inget eget liv att ägna sig åt. Eller vad är det som gör att man dras till socialamedier och alla dessa influensers.

   Sociala medier är två ord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.