Öppet Spår

Diskutera allt eller inget.
Inga begränsningar, men samma regler som alltid.

527 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag satt förut och kollade på de första säsongerna av Wahlgrens Värld och en sak slog mig; Bianca har fått helt ny röst? Man känner knappt igen det om man bara hör rösten, hur kan den ändras så i vuxen ålder? När man ser på hennes talkshow så har hon ju ganska hes och mörk röst och hon lät helt annorlunda i Wahlgrens värld?

   Mycket alkohol? Rökning? Enda jag kan komma på. Ingen aning ifall hon röker eller dricker ska tilläggas! Syftar bara på att just det kan ändra en persons röst.

   Rösten kan också ändras av träning. Hon kanske jobbat med en röstcoach för att få djupare röst. Djupare röst upplevd ju som mer seriös.
   Miley Cyrus opererade stämbanden pga cystor eller polyper eller överansträngning eller annat och fick mycket mörkret och raspigare röst.
   Kan ju hända en och annan som jobbar med röst (tv, poddar, livesändningar…) men som inte riktigt kan korrekthet andning och liknande för röstjobb.

   Googla skador på svalg och stämband av bulimi. Vanligt med röstförändringar hos de som lidit av bulimi några år.

   Kan ju vara ärftligt också? Pernilla hade väl problem med stämbanden ett tag. Kanske hon har polyper på stämbanden? Inte vet jag. Eller så är det bulimin. Eller båda.

   Hon har väl skönhetsopererat stämbanden också.

  Du som har hormonspiral, hur mår du när du har mens?

   Jag har inte mens ?

    Samma här. Eller nån gång då och då men då är det väldigt lite och få dagar. Ibland lite ont, men inte som innan.

     Jag har haft spiral i nästan 7 år sammanlagt, tror jag har haft mens typ 3 ggr totalt kanske ? Jag blöder ju såklart efter insättning av ny spiral, cellprov osv pga otroligt lättblödig, men jag ingen mens i vanliga fall. Men sist jag hade så hade jag ändå rätt vanlig mensvärk för min del tror jag ☺️ var senast 2019 kanske.

   En annan A. Har inte mens med hormonspiral.

   Jag mår oförskämt bra med min hormonspiral. Innan hade jag mycket mycket mens som varade länge och hade mycket smärtor.
   Men nu är det knappt någon mens och bara lite småont i magen någon timme typ.
   Ibland blir jag lite orolig över att jag kanske lyckats bli gravid trots skydd (då jag knappt har någon mens) men sen inser jag att jag inte haft sex på snart ett år och jag inte behöver vara orolig ??

   Jag mådde väldigt dåligt med hormonspiral, börja få väldigt mörka tankar, hata mina barn och tog avstånd till dom, fick hemska utbrott på min man och till sist sa han att jag kanske ska fundera ta bort den. Tog ut den och fick livet tillbaka efter någon vecka ❤️ men detta var ju inte under mens utan hela tiden..? hade faktiskt inte mens med den, det enda positiva med den ?

    Vad bytte du till istället?

     Kondomer, sedan till Qlaira men nu slutade jag med dem också då jag fick långa tider svåra nedre magens kramper, läkaren sa att troligen pga dem så testade igen sluta, så nu igen kondomer ??‍♀️?

    Haha, hata barnen ? Sorry men lät lite kul. ”Fuck you, Stina”.

     Hahah, ja kanske lite fel ordval ? men jo, låter skoj ?

   Jag känner mig typ sjuk innan. Ont i kroppen och mår skiiit och blir ledsen och allt. sen får jag lite ”mens”.

    Precis samma för mig!

   Har hormonspiral Mirena, knappt blött en droppe sedan jag satte in den för ett och ett halvt år sen! Hade grov mensvärk och mens innan. Inga biverkningar. Så jävla nöjd

    Jag steriliserade mig för ett halvår sedan och sedan – efter att ha mens i 27 år utan att knappt märka av den, har jag nu riktigt ont i två, tre dagar med hemsk blödning. Det var på g innan steriliseringen så jag skyller inte på den. Kan vara övergångsåldern men är ”endast” 39.

    Kan spiral vara ett alternativ trots sterilisering? Någon som vet?

     Absolut kan du sätta in en spiral efter sterilisering! Många som har steriliserat sig och senare får besvär med rikliga blödningar och/eller mensvärk måste börja med preventivmedel (p-piller, mellanpiller, hormonspiral, etc) av den anledningen.

   Jag blödde typ varje dag av hormonspiralen.. gav upp efter typ 9 mån och bytte till kopparspiral. Hellre lite rikligare mens en gång i månaden än lite blödning nästan varje dag. Nu är jag i klimakteriet och inte haft mens på 3 år. Underbart! ??

   Har inte haft mens på 5 år

   Nu har jag den på sju år, ganska nyinsatt men under mensen mår jag bra. Har bara haft en mens än så länge men den var mycket lättare än vanligt, funderar på att för första gången i mitt liv köpa minitamponger. Jag får dock fruktansvärd PMS, men det vill jag minnas att jag hade innan spiralen också.

   Toppen ? Ingen skillnad mot annars. Underbart att slippa blöda de sjuka mängderna som förut. Alltid haft strul med humöret etc. på piller förut så var skeptisk till hormonspiral först. Men fick förklarat att det är så låg dos hormon tack vare att den sitter där den ska verka så att säga, så blir mindre hormonella biverkningar.

  Berätta era erfarenheter av ghosting (av folk ni träffat irl och haft relation med) ?

  Hördes ni någonsin igen?

   När folk bara har slutat höra av sig och inte vill ta kontakt efter att jag har kontaktat dem ,så rycker jag på axlarna och går vidare.

    Hur lyckas du bara rycka på axlarna? Jag känner mig helt skadad och traumatiserad..

     Anonym 20:45
     Folk har lämnat mig utan ord och gått vidare fast vi har varit vänner och bästa vänner sedan mellanstadiet. Då det är folk som har lämnat mig så har jag blivit van och tänker ” jahapp” och gått vidare då jag vet att det kommer att hända igen, igen och igen.

      Okej. Bekommer det dig inte? Att folk säger upp kontakten med dig alltså.

       Anonym 22:50
       Känner att det är trist men det finns inget jag kan göra. De har valt att gå iväg utan att säga varför. När jag har frågat varför så möttes jag av tystnad. Har nog blivit för van att reagera.

       När folk inte behöver min hjälp eller råd så försvinner de som en avlöning. Jag är tyvärr en förbrukningsvara för andra.

   Hade en person jag trodde vi var vänner.
   Helt plötsligt hörde hon inte av sig.
   Skrev inte tillbaka på mina meddelanden heller.

   Sen börja jag fundera..
   Jag kan inte ge 100% men gav henne mer än någon annan.

   Räcker inte det, fuck off du med.

    Hände mig med. Vi är inte vänner idag. Tycker också det är respektlöst och fegt att ghosta.

     Beror lite på. Hade en ”vän” som var elak, självupptagen och missunnsam. Till sist pallade jag inte mer och ghostade henne. Det hade blivit allt för mkt dramatik om jag ”gjort slut” och jag var inte så sugen på att ge henne mer av min energi. Så, all ghostning måste inte vara för att man är ett asshole, den som blir ghostad kan också vara ett.

      Ändå omoget gjort av dig. Du borde bara sagt som det var, och sen slutat höra av dig. Be the bigger person.

       Anonym 20:57
       Mycket beror på vad det är för person man är vän med. En del är bättre att fasa ut kontakten med.

        Håller inte med där faktiskt. Dåliga ursäkter för att man inte vågar eller orkar ta tag i problemet.

         Anonym 21:15
         Jag som person vill inte få mitt liv förstört av en person som skulle gå bärsärk. Man lär känna människor ganska bra och en del personer kan gå väldigt långt för att skada andra eller få sin vilja igenom så låter man dem avsluta kontakten.

       Ibland måste man rädda sig själv först. I en sådan relation som beskrivs mår man oftast inte bra och då kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att vara the bigger person.

        Man kan rädda sig själv först med självrespekt. Har själv varit i sånna situationer. Tydlighet och respekt kommer man långt med oavsett hur destruktiv en relation har varit.

         Nej, då har du inte varit i en sådan relation jag syftar på. Och kan heller inte sätta dig in i situationen.

          Då får du tro det. Vi tycker olika helt enkelt. Tycker inte det finns någon ursäkt att bete sig som skit bara för att någon annan gjorde det först. Man kan säga det man tycker och sen aldrig höra av sig mer sen istället.

           Anonym 22:26
           Problemet är att den andra personen inte skulle acceptera eller godta det. Den personen skulle börja med trakasserier och hot och sedan sprida lögner.

           Nej, det fungerar inte så i en sådan relation. Det går inte att ”säga det man tycker och sen aldrig höra av sig mer”. Bara att du skriver så bevisar att du inte har någon aning om vad jag pratar om. Det handlar inte om tyckande.

          Nu svarar ju jag på en sådan situation som ”??” beskrev. Du skriver om män som typ våldför sig på kvinnor, hotar och trakasserar. Då ghostar man ju inte ? Då försöker man fly och undkomma att bli utsatt för brott. Så nej, jag står fast vid det jag skrev. Du skriver om något helt annat än att ghosta.

       Nej, jag var otroligt mogen faktiskt. Den andra personen var det inte. Låter lite som att du kanske varit den andra faktiskt, när du skriver på det sättet.

        Så du tycker att det är moget att avsluta en relation genom att bara inte svara? Jadu.. dålig uppfostran då kanske.
        Jag skulle aldrig göra så. Däremot skulle jag förklara varför inte vänskapen funkar
        för mig längre och säga upp kontakten ??‍♀️

   hördes inte mer.. han ghosta mig fast vi sagt att vi var ett par. det har gått 5 el 6 veckor sen. var sjukt ledsen först och helt oförstående, men nu känner jag gud vilken TÖNT som gör så. det finns inget normalt i ett sånt beteende. Dock skulle jag ALDRIG göra så. jag tycker det sjukt respektlöst att inte va ärlig och ta ett avslut face2face.

    Så sjukt beteende!! Fattar att du var ledsen. Försökte du kontakta honom många gånger eller blev du blockad?

     ja jag ringde 5 ggr och sms typ 5-6ggr
     sen pratade jag faktiskt med hans ex.
     en total främling ringde jag upp. jag hade nån typ panik /ångest och bara gjorde det…
     alltså det var sån underbar kvinna som prata med mig länge i telefon om killen. kändes lite lättare att förstå och gå vidare så. är så, tacksam över hennes tid, och jag förstår varför hon lämnade honom.
     så nu i, efterhand är jag ändå glad att det tog ”slut” men jag hade så klart velat fått ett avslut och då kunnat bespara mig en jävla massa ångest tårar etc.
     Men nu mår jag bra igen ?

   Jag hade matchat med en kille och vi pratade nästan varje dag över telefon/skype osv, han bodde i Gbg och jag bodde långt borta. Han pratade ofta om hur mycket han längtade tills att vi skulle ses och jag kände samma sak. Hade börjat utveckla känslor (var ung och lite naiv) för honom. Han frågade om han fick kyssa mig när vi skulle ses (för en träff var på väg att planeras) och jag sa ja, såklart! När han frågade det så nämnde jag också att jag började tycka om honom. Vad händer då? Jo, han ghostar. Öppnar alla meddelanden men svarar inte. Jag var otroligt ledsen faktiskt. Några månader senare träffade jag min pojkvän som jag fortfarande dejtar dock men jag gillade på riktigt den här snubben. Aja, han är en no-lifer nu ändå.. ?

   Dejtade en kille i tre månader, vi sågs flera gånger i veckan, snackade om gemensam sommarsemester, hade träffat varandras vänner osv. Sen slutade han bara svara en vacker dag. Vi sågs typ en månad senare och han bad om ursäkt och kom med massa lama ursäkter. Sen hördes vi inte mer. Den brände….

    Usch. Vad gav han för ursäkter? Försökte du kontakta honom när han sluta svara eller släppte du direkt?

     Jag hörde av mig en del och skrev väl till slut nåt rätt argt meddelande. När vi sågs var det ”mycket med jobbet” osv osv men tror han hade träffat nån annan. Det hade säkert inte funkat mellan oss ändå men sättet att avsluta det på var ju ingen dröm.

    ❤️

    Något liknande hände mig också för något år sen. Vi dejtade 4 månader och sedan blev han som helt förbytt och ignorerade mina samtal. Förvisso fick jag ett elakt sms till slut. Kändes traumatiskt, tog lång tid att komma över.

     ❤️

   Jag har varit med om att en person jag träffat under längre tid helt plötsligt slutat svara. Och då har jag helt enkelt inte tolererat det. Jag har ringt och ringt och skrivit och om jag ändå inte fått svar har jag åkt hem till personen. Det kanske låter patetiskt och extremt men tycker man är skyldig den andra ett riktigt avslut och inte ska få ”komma undan” med att ghosta. Det har också fungerat.

   Obs jag har också varit med om ghostande av personer jag bara skrivit med eller träffat några få gånger och då har jag absolut inte gjort så här utan accepterat läget även om jag tycker det är väldigt dåligt

    jag hade det i mina tankar när jag blev ghostad, tänkte liksom ska jag åka till hans jobb när han börjar o ta han på parkeringen, typ.. o inte låta han komma undan. men jag gjorde inte det ? men det är fan ett trauma att bli ghostad efter en tid i hop.

   Nej vi har ingen kontakt i dagsläget. Vi drev i princip företag ihop och när vi inte längre hade behov av lokalen samt att jag blev gravid så slutade hon helt att höra av sig trots att vi varit tighta innan. Undrar fortfarande vad som hände men har hyfsat kommit över förlusten av en vän.

   Ja, när det passade dem. Sedan blev jag ghostad igen.

  Dum fråga förmodligen, men ställer den ändå. Alla källor jag hittar kring hur många gram protein man ska äta om dagen är hyfsat överens. Ändå rekommenderar min Lifesum helt andra mängder. Det är så klart individuellt vad kroppen behöver och ingen exakt vetenskap, men ändå.
  Ska jag gå efter Lifesum eller andra källor? Eller bara äta och hoppas på det bästa?

   Oj, man kanske ska säga TW mat eller nåt.

    Nej det tycker jag inte man ska behöva göra

    Varför det?
    Är man så känslig på nätet, hur överlever man verkliga livet ?

    Nej, det ska man inte.

    Va? Tw mat? Är du seriös? Vill man bli varnad bör
    man ju absolut inte läsa på Bloggbevakning ?

    Vad är tw?

     Trigger warning

     Anonym 20:34
     TW står för Trigger Warning och i sin tur betyder att folk kan få ångest och liknande.

      Från början var det väl egentligen menat för ”grova” grejer som våld, mord och övergrepp. Sådant dom flesta inte vill läsa/se utan att vara beredda. Sedan började det användas för lite allt möjligt.

       Anonym 20:51
       Dessa snöflingor som får PTSD när någon andas deras luft. Tyvärr tas flera böcker bort i skolbiblioteken i staterna då de är obekväma och kan göra eleverna känsliga. Skulle tro att den svenska skolan är snart i kapp.

   Har du ställt in något särskilt i appen, tex att du vill bygga muskler, att du tränar mycket eller att du vill äta proteinrikt?

    Nej, inte vad jag vet.

   Fast nej. Frågan är vilken källa man ska gå efter när rekommenderat protein skiljer sig beroende på var man söker. Man kan faktiskt inte vara så känslig att man kräver TW på det, särskilt på ett öppet forum på en blogg. Hur klarar du sig till vardags om du blir triggad så lätt?

    Skulle vara svar till anonym 20:07.

    Jag som skrev frågan skrev även kommentaren om TW, så det är alltså inte jag personligen som är triggad. Orkade bara inte med sura kommentarer, men det hade visst motsatt effekt, haha.

     Hahaha jag fattade det direkt ? så segt när man vill ha en tråd om nåt å så fastnar folk vid nån ”detalj” och så blir det bara fokus på det i hela tråden.

     Sorry, missade att svara på frågan.
     Personligen skulle jag lita på det som 9 av 10 rekommenderar.

     Så strunta i Lifesum skulle jag säga

   För att svara på din fråga: dietister rekommenderar 0,8 g per kilo kroppsvikt för kvinnor. Väger du 60 kg ska du alltså få i dig 48 g protein per dag. Det är inte svårt alls att komma upp i, de flesta äter nästan det dubbla av vad som ”behövs” under en dag. Det går i princip inte att få proteinbrist, har man det har man näringsbrist överlag och proteinet är det minsta problemet.

   Säg att du äter havgregrynsgröt med mjölk till frukost, fisk till lunch, knäcke med ost till mellanmål och tofu/quorn med typ en kikärtssallad till middag så har du gott och väl täckt proteinbehovet. (Obs att jag inte säger att man endast ska äta det i exemplet, man ska såklart lägga till kolhydrater, fetter och massa frukt och grönt för att täcka alla näringsbehov!)

    Ja, precis det jag menar. Jag hittar just 0,8/kilo eller 1 gram/kilo om man vill bygga muskler. Trots det säger Lifesum att jag ska äta mycket mer protein än så dagligen. Jag kan så klart bara skita i det, men det stör mig att jag inte vet vad de baserar det på eller hur de har räknat. ”De” är alltså Lifesum i det här fallet.

    Jag anstränger mig inte för att äta rekommenderad mängd, utan är mest förvirrad över rekommendationen liksom.

     Som styrketränande tjej så äter jag ca 1.8-2.0 g/kg fettfri massa. Men då ligger jag på kaloriunderskott så det både håller mig mätt och att hjälpa kroppen att bryta ner fettet istället för musklerna…

     Jag är kvinna, 39 år och går hos en pt och en dietist och försöker att stärka upp min kropp igen efter en graviditet. Jag styrketränar tre gånger i veckan. Dom rekommenderar 2 g protein per kroppsvikt eftersom jag försöker bygga muskelmassa. Bara min input. Jag mår extremt bra av denna kost och träning kan jag tillägga.

   Jag googlade ”Lifesum protein” och hittade detta: https://lifesum.helpshift.com/hc/en/3-lifesum/faq/201-protein/?s=nutrition&f=protein

   Här står hur de resonerar och varför de rekommenderar mer än andra källor (som säger 0,8 g/kg).

    Tack, vad snällt av dig! Varför hittade jag inte det själv, haha.

  En riktig skit dag i dag!
  Har du något som irriterat dig i dag?

   Min chef, mitt jobb, min hälsa, inflationen. Typ det mesta idag ?

    Haha vi får ha det du skrev som slogan!?

   Allt. Kollegor, ostädat hem, dålig ekonomi, tråkigt väder.

    Vädret kan jag hålla med om.

   Att jag lagade asgod mat men fick ont i magen efter bara några tuggor. Tragik på högsta nivå!

    Åhhh jag lider med dig!!

   En kollega. Så störig.

   Igår skar två trotsiga högstadieelever sönder däcken på min cykel 🙂

    Men vad är det för fel på folk?

     är nog bara tonåringar ”som hamnat snett”, dvs det är inte deras fel

      dvs *det är inte deras fel* menade jag

    Ingen rök utan eld

     Ja just det. Bra argument. Smart tänkt.

     ??

   Mina grannar! Fy fan för grannar.

    Vad har de gjort?

     Fint att du frågar 🙂 en av dem smäller i dörrar och skåp, spelar hög musik och stampar hårt i golvet dag som natt så jag är bara riktigt less på att bli störd på dagen och väckt på natten för jämnan? har såklart försökt prata med personen men jag fick en utskällning, haha.

      C
      Du får skaffa cymbaler och gå och slå med.?

       Hahahaha ? jag stampar ibland jag med men jag orkar inte hålla igång det ?

      Mina grannar ovanför, mor och dotter, KAN INTE gå ordentligt. Det låter som om de stampar varje kliv de tar. Om dottern har vänner över eller liknande och jag hör att de är många (röster) är det ändå bara deras fotsteg som hörs. Jag umgås med dem och brukar håna dem för det. De lyckas inte ens gå ordentligt när de medvetet försöker. ?

       Melon
       Du får ge dem skor gjorda av tjocka mattor. ?

       Hahaha jag antar det inte är så lätt ändra sitt sätt att gå? Har nog ganska mycket otur att jag bor i en pappkartong till byggnad så man hör verkligen allting ens grannar gör.

      Hört talas om störningsjouren? Dom är till för sånt där.

   Råkade tappa i halva burken med fiskmat i yngelakvariet så fick akut städa och göra ett vattenbyte på 50 liter precis innan jag skulle gå. Var redan sent ute och missade tåget ?

    Ahhh jag kan förstå paniken!

     Mm. 🙁 Paletterna blev glada där en stund dock när det snöade mat. ?

      Haha
      Detta påminner mig om en sommar när vi matade våra fiskar med myggor. De var helt galna i dem!

       Med tre katter och ett gäng geckos så har jag inga myggor att mata med haha. Alla insekter som kommer in överlever typ 2 minuter, oavsett storlek. ?? De verkar dessutom dras till terrarium, är fukten kanske?

        Lite avis!
        Här kommer de i horder!

         Du kan barnvakta några av mina djur ett tag, helt okej för mig. ?

   Irriterad på mig själv för att jag försökte klämma en pormask. Så istället för att ha en pytteliten i princip osynlig prick är min hy nu självlysande röd och jätteirriterad. När lär jag mig?!

    Det värsta är när de sitter som berget och så går man med en röd självlysande hud med en prick i!

    Har du riktig tur så blir det en infektion som blir en böld.

   Blev antagen som reserv på alla sommarkurser jag sökt förutom en ? hade tänkt leva på CSN i sommar med behövde två 50%:are, kom bara in på en ? sökte flera i panik

    M
    Ge inte upp!
    Mycket kan hända på en månad!

    Tragiskt. Vilket jävla land Sverige har blivit ändå…leva på csn var liksom inte meningen med det.

     Folk som tar upp studieplatser från de som verkligen vill studera för att jobba med yrket. Varför? För de behöver en inkomst och då är CSN lättare än att få ett jobb tydligen ?‍♀️

     Ja det är ett skämt. Folk berättar öppet hur de vill leva på CSN bara för att.

     Alltså, jag pluggar heltid till lärare nu. Jobbar extra utanför studierna. Jag orkar inte ha ett 7-16 jobb heltid på somrarna för det är påfrestande när man pluggar och jobbar samtidigt. Därför har jag sökt kurser jag kommer ha användning för i mitt yrke som till exempel olika historiekurser (ett av mina ämnen är historia) och olika didaktiska kurser som betyg och bedömning som det är brist på i själva programmet. Om du tycker det är fel så fine, men jag gör det för att ytterligare öka min kunskap om det jag ska bli senare plus att jag passar på att ta semester då vi inte har någon ledighet på universitetet. Nöjd?

      Det är verkligen inte fel, skit i dem. De har nog aldrig pluggat på högre nivå och fattar inte hur det är/vad du menar. För övrigt får man plugga så mkt man vill.

       Plugga till lärare skulle jag knappast kalla för ”högre nivå” ?

        Ursäkta? Varför inte? Tre till fem år på högskola, de som inte fixar det droppar av efterhand

      Tror ditt första svar är det sanna. Du skrev att du vill leva på csn, inte att du vill kompletera. Sen så hade du nog skrivit att du extrajobbar. Ditt svar är en efterkonstruktion för att inte låta som en lat person som utnyttjar vårt system. Men var inte ledsen, du är (tyvärr) inte ensam om det.

       Men alltså f* off. Du känner inte mig eller hur jag har det. Ts frågade vad man var irriterad över och jag svarade typ lika kortfattat som alla andra.

   Blivit sjuk i halsfluss, orsakad av streptokocker. Behövde ge mig ut i samhället tre gånger idag, först för att hämta ett paket (kanske inte jättenödvändigt menmen), sen för provtagning och sen för uthämtning av penicillin. Nu har jag i alla fall sovit lite och hunnit med två tabletter, så det är nog på väg åt rätt håll.

   Glömde fråga, varför har du en skitdag?

    C
    Sov dåligt och vaknade med både stel nacke och axlar och huvudvärk.

     Jag håller tummarna att du sover bättre inatt och vaknar upp utan smärta! Hoppas det går över.

  Hur ska jag återvinna ett stort ljus i glasbehållare utan att behöva elda upp det? (Paraffinljus)

   Vill du ha behållaren alltså ?

    Nej vill bli av med allt men tänkte att glaset ska återvinnas ?

     Ahaa min trötta hjärna tänkte återbruk inte återvinna ?

    Tolkade som att hon vill lämna hela grejen till återvinning men i vilken kontainer ska det läggas iom glas och paraffin.

    Kan glaset slås kontrollerats i två halvor? Typ med en kniv på glaset o man slår på kniven? O paraffin sen till brännbart o glas i deponi, ej i glas.

   Om du bara vill bli av med det ge bort det?

   Om du vill slänga det så är det jättelätt att få ur ljuset. Spola varmt kranvatten på kanten av behållaren samt under. Alternativt koka upp vatten i en kastrull med en skål i kastrullen och ljuset i skålen. Släpper direkt!

   Då kan du sortera behållaren på glas och paraffinet på restavfall (tror jag, dubbelkolla med någon på din återvinningscentral).

   Är det ett fint glas skulle jag donera till second hand. Kanske någon som vill använda det till att göra egna ljus, använda som vas/skål eller liknande.

  Har precis fått information om att jag och alla mina närmaste kollegor blivit varslade. Härligt vecka!!

   Helt fantastiskt så här mitt i veckan!!
   *Ger en kram*

   Helvete.
   All styrka till er!

   AF eller?

    Yes…

     Kram <3

   Jobbar du inom bygg?

   Usch vad tråkigt. Var jobbar du?

  Har vi några redovisningsekonomer här??
  Trivs ni?
  Ok lön?
  Lätt och få jobb?
  Funderar på att plugga till det ????

   Hade lätt att få jobb. OK lön. Trivs inte alls då jag insett att det inte är ett jobb för mig hehe. Stundtals väldigt stressigt och beroende om du sen jobbar på företag eller som konsult kan man bli väldigt trött på kunder och om du även kör löner galen på folk som inte lämnar in sina tider ?

   Jag trivs super bra!
   Lönen är bra nu efter några år i branschen.
   Svårt att få första jobbet för ca 10 år sedan men nu är det lätt!

  Visst har det diskuterats här ibland om trovärdigheten hos influencers som ena dagen gör reklam för ett företag och deras produkt och sen kort därefter för ett annat företag som gör samma typ av produkt?

  Jag följer en på tiktok som gjorde reklam för tre olika hudvårdsmärken på fyra dagar. Och alla var såklart såå braa..

   Just med smink och hudvård så är jag förlåtande OM det är bra produkter som jag vet är bra. För då kan man älska fler olika. Men pushas typ Mantle som flera gjort men man ser de aldrig hos andra eller emellan reklaminläggen så stör jag mig.

   Det är deras jobb att vara reklampelare. Ingen reagerar om tv4 kör reklam för nivea och dove efter varandra.

   Influensers påminner mig om The Truman show filmen. Ni som inte har sett så har ni ett film tips. Ni som har sett den var snäll och skriv SPOILER i inlägg om ni vill prata om den.

   En bra tumregel: lita inte på något som en flunsa säger.

    Det gör jag normalt sett inte.

   Så fort det är reklam elle samarbeten så tänker jag automatiskt ”tycker du verkligen så eller säger du det för att sälja in produkten?”
   Det låter ju rätt lika på de flesta influencers när de kör sina samarbeten.

  Någon som har tips på bra torrschampo?

   Jag gillar Maria Nilas ? Finns två (tror jag), en blå och en grön och jag tycker båda har funkat bra för mig. De är lite olika så vilken som passar bäst beror väl på vad man är ute efter, den blå är lite ”lättare” i håret på något sätt?

    Tack, ska kika på dom ? har testat många andra produkter från Maria Nila som jag varit nöjd med ?

    Åh tack! Ska kika på dom, har testat många andra produkter från Maria Nila som jag varit väldigt nöjd med ?

   Jag gillar maria nilas cleansing powder. Det är i pulverform.

    Det lät spännande, tack för tipset! ?

    Älskar också deras powder!!! Aldrig använt torrschampo sedan jag upptäckte pudret så tips!!!

   Kanske inte det tipset du vill ha, antar du kanske vill ha lite exklusivare tips. Men själv använder jag garants egna torrshampoo som kostar typ 20 kr och är väldigt nöjd med det ? så om någon är ute efter ett billigt torrshampoo tipsar jag om det.

    Det behöver absolut inte vara något exklusivt ? vill bara hitta ett bra torrschampoo. Är ju perfekt om det funkar bra! Ska absolut kika på de, tack ?

    Ja, det är grymt!!

   Living proof!

    När man provat det kommer man inte gå tillbaka något annat. Gör man (jag) det är det bara för att man (jag) blir less på att det är så dyrt? Men så går man (jag) och svär över att alla är så mycket sämre och återgår till Living Proof igen.

   Indy Beauty Squalane refreshing dry shampoo. Den är min favorit efter att ha provat många. Dyr men mycket bra.

   Batiste heavenly volume!

   Moroccan oil for brown hair är min favorit! Går bra in i håret, blir inte grått eller stelt och det fettiga försvinner.
   Innan jag hittade moroccan oil gillade jag Björn Axén for brown hair och Batiste, men de är inte riktigt lika bra!

    Varför trodde jag att du hade brunt hår som jag? Haha oklart. Men då är mina tips till alla brunhåriga!

   Jag kör potatismjöl som jag hällt över i en gammal kryddburk. Funkar toppen!

   Budgie The Dry Shampoo Foam.. Ha i hårbotten och blås med hårfön snabbt för att torka upp! 🙂

  Organdonation
  Jag blir lite illa till mods av när föräldrar till barn som är i behov av nytt organ, lägger ut inlägg där dom ber folk att anmäla sig i donationsregistret. Det blir lite som att dom önskar att ett annat barn ska dö? Och det kan man väl förstå egentligen, men att skriva det så öppet känns ohyfsat tycker jag.
  Dessutom krävs det att man dör på IVA för att ens kunna donera sina organ. Av de kunniga personer jag har hört prata om detta så verkar det inte som att det skulle finnas särskilt många fler organ att donera om folk hade anmält sig i donationsregistret.

  Vad är era tankar? Blir ni också illa till mods av dessa inlägg eller hur känner ni?

   Håller med till 100 %. Jag har registrerat att jag inte vill donera. Vill inte få någon annans organ heller så tycker det är min fulla rätt att inte vilja donera. Brukar ju annars va argument att vill man ta emot ska man ge. Men jag vill ingetdera.

    Bra att du åtminstone inte vill ta emot heller då. Egotrippade människa!

     Men sluta skrika epitet till folk! Det är valfritt av en anledning att donera!

      Borde inte va. Eller donerar man inte ska man inte få ta emot.

       Så en person som av medicinska skäl inte kan donera ska inte heller få ta emot organ?

        Skillnad. Jag har varit med i registret för att donera, men kommer troligen inte bli godkänd nu för att jag haft cancer och fått cellgifter, kan ju inte jag hjälpa att jag inte längre får 😛

       Konstigt resonemang… Så de som väljer att inte vaccinera sig eller sina barn ska heller inte få sjukvård på sjukhus om de sedan får någon av de sjukdomarna?

        Knappast samma sak…
        Och betydligt mer konstigt resonemang att propsa på att behålla sina organ när man är död av nån princip.

         Jag var med i donationsregistret men gick ur. De senaste åren har jag trots relativt ung ålder varit väldigt sjuk i flera riktigt allvarliga sjukdomar och har varit när att stryka med flera gånger.

         Efter senaste rundan kände jag bara att jag vill att min kropp ska få vara ifred efter min död. Den har blivit så skuren i och är ärrad. Jag är inte troende, men jag känner att min kropp varit utsatt för så mycket i livet att räcker.

          Märkligt och egoistiskt resonemang. Är man död så är man död.

           Men…?‍♀️

       Om någon vill donera så är det upp till dem. Då ger man utan motkraft. Det blir oetiskt och oförenligt med vårdens grunder att börja neka vissa hjälp.

        Motkrav *

       Då vill inte jag donera till någon som är överviktig.

        Själv vill jag inte donera organ till pedofiler och mördare men ja vi alla tänker ju olika…

        Jag vill inte donera till någon med blont hår

        Tror ni att ni har något val? Donerar ni så har ni ingen talan om vem som ska få era organ. De kan gå till mördare, alkisar, pedos osv

         Lite det som var min poäng..

    Varför vill du inte ta emot någon annans organ eller donera själv? Ingen kritik, bara genuint nyfiken.

     Religion kanske? Vet inte själv men gissar!

      Tror L skulle ändra sig om hens liv faktiskt hängde på att få ett nytt organ. Tvivlar stark på att man då säger ”tack, men nej tack”.

       Ja kanske det och då är det OK också.

        Nej, det tycker jag faktiskt inte. Det skulle inte fungera att ha ett sånt motkrav i verkligheten, men det är ändå inte okej.

         Då tänker du oetiskt. Sorry. Man hjälper för att hjälpa.

          Ett annat sätt att se på etik är att man ger efter förmåga och får efter behov. Att inte donera sina organ om man har möjlighet är ur det perspektivet oetiskt.

   Håller med. Dessutom oerhört utelämnade foton på det stackars barnet som inte kan ge sitt samtycke.

   Blir inte illa till mods. Om man kan tänka sig att donera tycker jag verkligen att man ska vara med i registret och jag tror det är väldigt många som inte är det. Så jag ser det bara som en påminnelse att lägga till sig där om man inte är med.

   Har inget emot donation och kan tänka mig donera men håller med om att det är osmakligt och lägga ut inlägg om de när de faktiskt innebär att ett annat barn måste dö för att deras ska överleva

    Fast tyvärr är ju den krassa jävla verkligheten att barn dör ibland. Det är för jävligt, men det händer.

     Ja, och de flesta tänker nog sällan på möjligheten att anmäla sitt barn som donator, ännu mindre faktiskt tar tag i saken, även om det kanske hade varit deras önskan i det fall barnet plötsligt hade gått bort, det vill säga att något gott kan komma ur det för ett annat barn och en annan familj. Kan verkligen förstå att man skriver, bönar och ber, när det är ens enda utväg.

     Nu känner jag inte till omständigheterna i det fall som diskuteras, men det sista man bryr sig om är nog huruvida man uppfattats som osmaklig eller ej när liv och hälsa hänger på en skör tråd. En enda uppmaning på sociala medier kan göra skillnad för om ett eller flera barn dör eller får leva vidare, och det förfaller väl naturligt att det är när situationer verkligen blir kritiska som man faktiskt kan lägga sina känslor av skam och ”osmaklighet” åt sidan, som människor annars är så styrda av.

     Man ställs liksom inför vad som är viktigt på riktigt.

      Eller ohyfsad för den delen. Att läsa det som att de önskar att andra barn ska dö är ju bara hjärtlöst i sammanhanget, även om tanken kanske oundvikligen slår en desperat förälder. Snarare handlar det väl om en vädjan om att inte låta organ som skulle kunna rädda deras barn gå till spillo om ett annat barn, gud förbjude, plötsligt avlider. Hade aldrig förlåtit mig själv om jag inte hade gjort allt som stod i min makt för att rädda mina nära och kära, hur ohyfsad eller osmaklig jag än skulle framstå för utomstående.

   Blir inte det minsta illa till mods. Har jobbat inom barnsjukvård i över 10 år och mycket med barn som är svårt sjuka och behöver nya organ. Dessa familjer lever i en vanmakt och hjälplöshet man inte önskar någon och som är omöjlig att sätta sig in i.
   Något som däremot gör mig illa till mods och även arg är folk som får andras hemska situation att handla om dem själva och deras känslor. Att tycka det är jobbigt för EN SJÄLV att se vilken fruktansvärd situation andra har. Eller som du gör nu och tolkar in att det är jobbigt för dig för du tolkar det som att de önskar att andra ska dö….
   Av alla familjer jag träffat genom åren så är det så otroligt många som urryckt sorg över att folk drar sig undan från dem eller inte vill prata om deras svåra situation för det är så jobbigt för dem själva. Förlåt men hur självupptagen är man då? Sorgligt.

    Tack, du beskrev exakt det jag tänker men inte kunde sätta (trevliga) ord på.

    Det handlar ju inte om att jag inte förstår att deras situation är fruktansvärd. Eller att det är jobbigt för mig att se deras fruktansvärda situation. Utan om att det tjatas om i inlägg efter inlägg att man ska gå med i registret PGA att det är AKUT nu. Det räcker ju inte med att jag bara registrerar mig, jag måste ju även dö för att dom ska ha någon nytta av mina organ. Och jag är för donation. Och det är alla mina anhöriga också. Så varken fler eller färre organ skulle komma ut på marknaden om vi skulle registrera oss. Det är ju anhöriga som får ta ställning om man inte är registrerad. Jag är nog inte mer självupptagen än någon annan tror jag.

     Men precis, ett barn måste dö för att kunna donera organ så på ett sätt finns ju inget lyckligt slut även om man ikväll får fram ett organ till barnet som det postats mycket om senaste veckan. :/ Jag tycker inte det låter självupptaget, bara att man tänker lite längre än vad känslorna räcker… Att skriva upp sig i donationsregistret ger inte direktverkande resultat. Som tur är?

    Dagens bästa kommentar!! ❤️❤️❤️

   Jag blir inte illa till mods, men jag reagerade faktiskt på något liknande i veckan. Det dök upp en bild i mitt flöde som uppmanade till donation och jag trodde vid första anblick att det gällde typ blod eller benmärg. Men när det stod ”vår dotter behöver verkligen ett nytt hjärta och ber därför alla här att…”. Jag förstår att man är desperat, men det är ju inte så att följarna har ett passande hjärta liggande i byrålådan som kan plockas fram om man bara letar tillräckligt.

    Är väl sjävklart att det inte är det föräldrarna menar heller. Och inte heller att de önskar livet ur folk. Snarare en upplysning om hur viktigt det är att ta ställning i frågan om organdonation. Alltför många har inte tänkt den tanken. Jag registrerade mig själv för många år sen och nu har jag även registrerat mina barn. Självklart är det en tanke jag knappt vill tänka och förhoppningsvis kommer det aldrig hända dem något. Men skulle det vara någon av dem som behövde ett nytt organ skulle jag vara för evigt tacksam för dem som tagit ställning.

     Jaa men eller hur. Så bra att de uppmanar folk Gr ta ställning hemma i lugn och ro, så gör man det lite mindre svårt för dig själv ifall man skulle befinna sig i den hemska situationen i framtiden.

     Självklart är det en mikroskopiskt liten sannolikhet att det skulle göra skillnad för deras dotter (men det är också det enda de kan göra, och då gör de ju det). Men om många registerar och tar ställning nu så finns det ju en viss sannolikhet att det gör skillnad för något barn i framtiden.

     Jag tänker att det kan ses som något positivt för en själv också, alltså att det är skönt att redan ha tagit ett beslut innan befinner sig i den fruktansvärda situationen. Så man slipper säga nej men sen ändra sig.

    Det var exakt det inlägget som fick bägaren att rinna över för mig. Därav inlägget

     Men de är väl desperata, tänk dig själv att sitta i deras situation. Så fruktansvärt att veta att ens dotter kommer dö snart om hon inte får ett nytt hjärta. De är nog inte riktigt sig själva just nu.

      Om du skriver om dom jag tror, så uppfattar jag verkligen inte föräldrarna som ”desperata” i den meningen. Mer att dom vill upplysa andra och ber andra att ta ställning, ifall något så hemskt inträffar. Viktigt att fundera på sånt i lugn och ro, inte i chock.

       Jag köper det. Att det är bra att veta vart man står OM det händer

   Nej, jag upplever det som att dessa föräldrar vill uppmärksamma organdonation.
   Det är väldigt få barn per år som dör och blir aktuella som donatorer varje år i Sverige (tack och lov). Och endast en liten del av dessa barns föräldrar vill donera. Ofta pga chock, inte för att dom kanske egentligen inte vill donera. Man säger kanske nej till att ens barn är död, inte till själva donationen om du förstår.
   Att ha funderat på dessa viktiga frågor IFALL ens barn går bort, räddar andra barns liv.
   För min del vill jag absolut donera alla mina organ och även mina barns, om den dagen skulle komma. Det skulle personligen kännas som att mitt barns död då, fick en mening.
   Tycker att det är själviskt att inte vilja donera själv när dom flesta med största sannolikhet själva hade velat ta emot ett organ åt sig själv eller sina barn om en sådan hemsk dag skulle komma.

   Det är superviktigt att vården vet hur dom ska tackla dessa frågor med föräldrar till svårt sjuka barn eller avlidna barn. Kanske är det ditt barn som behöver ett organ någon dag.
   Det är också viktigt att prata om detta med eventuell partner. Hur vill man ha det? Och varför? Hade man själv velat ta emot ett organ?

    Håller med om vartenda ord!!

   Men herregud, nej blir verkligen inte ”illa till mods”.

   Ja jag kan tycka att det gått lite långt i att räkna med att folk ska ge dem en av sina kroppsdelar. Nästan aggressivt ibland.

    Var har du sett det? Aldrig sett någon uttrycka sig ens i närheten av det.

    Åh herregud vilken idioti och okunskap.

    Men vad ska man ha dem till om man är död? Ingen uppoffring direkt.

     Nu är det ju inte riktigt så enkelt. En kvinna fick sin sons livssupport avstängt utan förvarning. Just dessa triggade aggressioner du och andra labila ger uttryck för här är en faktor till att jag inte alltid litar blint på samhället.

      Va? Vilken situation pratar du om? Och baserar du allt du vet om organdonation enbart på just den situationen? Var ser du aggressivitet och labilitet?

       Syns bara i denna tråd. Labila och gapiga människor.

    Du fattar inte att de syftar på att donera sina organ när man är död? Inte att de förväntar sig att få kroppsdelar från någon som lever. Herregud…

     Det finns fall där gränsen varit minst sagt luddig.

     Varför är du så aggressiv??

      Tycker det är du som verkar aggressiv. Tolkar in felaktigt i text…

       Fin gaslighting. Jag blir kallad okunnig men det är alltså jag som är aggressiv?

        Var har jag kallat dig okunnig? Känns som att du skriver med fel person eller något.

         Jag svarade på ”MA” som nedlåtande skrev ”Du fattar inte..osv”. Så otroligt nedsättande och oförskämt. Är inte folk medvetna att människor smartare än alla vi här har satt donation som valfri av en anledning?

   Nej det önskar de ju inte. De önskar att så många som möjligt går med för att OM om om man har sån otur att ens barn dör så har man redan tagit beslut och slipper ta det i den redan chockerande och jobbiga stunden. Det är ett beslut som är lättast att ta i lugn och ro och med eftertanke.

   Vill ändå tillägga att jag är för organdonation och vill donera mina. Men det räcker ju inte med att man registrerar sig, man måste ju faktiskt dö för att kunna donera. Det som blir tokigt för mig är när läget beskrivs som akut och man måste hitta en ny njure, hjärta osv NU DIREKT. Då hjälper det ju inte att 1000 personer registrerar sig, om ingen dör.

    Men för dessa föräldrar är ju läget akut. Har du noll empati i kroppen? Folk dör ju trots allt och kan då hjälpa andra genom att ha tagit ställning.

     Det finns andra situationer än redan döda men de undviker ni att nämna.

      Vad håller du på med och vad pratar du om?

       Sök hjälp för din attityd.

        Snälla det är du och enbart du – donations-motståndaren alltså – som har attityd i denna tråd. Din dåre

         Jag är inte donationsmotståndare. Återigen är du aggressiv och fattar fel. Labila människa.

      Ja man kan välja att donera vissa organ, en njure t. ex. I detta fall handlar det om ett hjärta, vilket man inte kan donera förrän döden inträffat, så det du försöker leda in samtalet på är ju rätt irrelevant i det specifika sammanhanget.

      Men ja, det finns oerhört problematiska aspekter kopplade till ämnet, så som gängkriminella som sysslar med organhandel, et cetera. Men det går förstås inte att jämföra med att vuxna uppmanas ta genomtänkta beslut om vad som ska hända med deras och deras barns organ om de avlider. Inte heller att vuxna uppmanas ta ställning till att donera organ som inte är nödvändiga för deras överlevnad, för att rädda någon annans liv.

      Inte så att dessa personer är inne i din DM och utsätter dig för personliga påtryckningar. Försök sätta dig in i deras situation, se försöker väl så mycket de bara kan nu. Går barnet plötsligt bort är det liksom försent, och vad är det då för tröst att man ”i alla fall avstod från att fråga”.

    Nej men en av dem som kunde tänka sig att vara med men inte var det kanske dör imorgon.

    Hjälper inte alltid att 1000 personer dör heller då det är så mycket som ska stämma för att organet ska passa.

     Vad är din poäng? Att folk ska sluta anmäla sig för att det ändå antagligen inte blir aktuellt?

     Om fler anmäler sig förbättras såklart oddsen för en lämplig matchning, och vad gör det för skada om en miljon personer skriver in sig i registret? Leder det till att man kan rädda, eller förbättrar livskvaliteten för en enda människa så är får det ju konstateras vara värt den lilla ansträngning det innebär för dem som anmäler sig som donatorer, tusen gånger om.

    Just en njure kan man donera även som levande iom att man har två.

     Ja men jag gissar på att det är extremt ovanligt att donera sin ena njure bara sådär till en främling

      I Sverige doneras i första hand njurar från avliden donator just för att man faktiskt kan komma att behöva sin andra njure i framtiden.

   När min pappa gick bort fick 4 personer organ ifrån honom. Det var så fint att få brev med vad som använts och hur han hjälpt till att ge andra människor en andra chans

    Det är den finaste gåvan man kan ge någon. Ett bättre liv, eller ett liv. När man själv inte längre kan leva ❤️

    Samma när mitt syskonbarn gick bort. En liten 1 åring och 2 andra barn fick leva vidare pga henne och det gav oss en tröst mitt i den djupaste sorg.

    Ja det är fint när det fungerar. Men det finns också fall där föräldrar pressats att stänga av livsuppehållande.

     Det är ju svårt att diskutera när man inte vet
     något om fallet/fallen du skriver om.
     Däremot tror jag att många föräldrar kan ha svårt att inse att barnet är borta och död. Tex hjärndöd. Bara för att barnet andas genom respirator tex betyder inte det att barnet någonsin kommer kunna komma tillbaka. Läkare vet sådant och det är också viktigt att kunna släppa taget i vissa situationer.

      Man brukar ha rätt till en andra åsikt. Av fler läkare. Det finns även fall där någon inte velat donera men körkortet har felaktigt uppgett donation, då föräldrar inte lyssnats till.

       Körkortet uppgett felaktigt? Gud vad du hittar på. Bara sluta.

        Sluta själv. Du/Ni är hemska människor. Kapar en hel diskussion, skriker åt folk och har er. Etiska dilemman kring donation existerar och det är därför det är frivilligt! I USA så står det på körkortet om man är en donator. Man får körkort där som 16-åring. Känns det rimligt tycker du att de tar ett ordna från någon som inte är vuxen att bestämma sådant, utan att föräldern fått inkalla en till läkare för en second opinion osv. Googla människa!

         Om man som 16-åring får ansvaret att framföra ett stort fordon som utan problem kan döda någon annan vid minsta miss så är man står nog att ta ansvar över vad man vill göra med sina organ efter sin död. Jag behöver inte googla fram en sån självklarhet.

          Erkänn att du gillade din egna kommentar ?

       Men vad är det för sagor du hittar på? Om du personligen är emot donation så säg det, istället för att svamla om sånt här trams. Och oavsett vilket fall du syftar på (om det ens är sant) så är det inte i Sverige iaf, har inte sett ett enda svenskt körkort som har uppgifter om organdonation.
       Ditt påståenden låter som nåt ur en amerikansk såpopera.

        Du är störd. Det är allt jag har att säga. Den här bloggen är övergiven av en anledning.

         Herregud. Var du hög när du skrev allt detta anonym?

          Nej verkligen inte. Bara trött på onyanserade gapiga människor här. Minst hälften av alla inlägg är av samma personer. De skriker och kallar folk namn. Donationer ÄR bra och jag är för det. Men jag förstår även varför det är valfritt. Det finns flera etiska dilemman som man kan snabbt kan kolla upp. Men dessa skrikhalsar är så triggade och låter ingen annan ostört få ta upp dem.

        Du vet att det var inom svensk sjukvård ett av de värsta fallen av medvetet felpraktiserande i världen skedde? Varför tror alla att Sverige är felfritt?

     För att donera organ? Det där tror jag inte en sekund på.

      Men googla själv problem som uppstått i samband med donationer samt etiska dilemman.

     Hänvisa gärna till ett enda sådant fall.

     Det är aldrig föräldrar som tar beslutet att stänga av livsuppehållande åtgärder.

   Åh gud trodde jag var den enda som tänkte lite så… Har med sett inläggen om barnet som behöver ett donerat organ och visst, kan förstå de som skriver ”skriv upp er som donator!” men vissa skriver rakt ut ”Håller tummarna det dyker upp ett organ idag!!”… Det är liksom som att önska livet ur ett annat barn? Eller de kanske inte fattar att ett litet barn behöver organ från ett annat litet barn…? Nej jag vet inte men får också lite konstig känsla iaf, du är inte ensam i det.

    Det som man menar när man skriver så är: OM något barn dör, hoppas att föräldrarna vill donera och att det organet matchar ert barn.
    Det betyder inte att man vill att andras barn ska dö. Barn kommer alltid att dö av olika orsaker. Men personligen finns det inte mycket som känns mer meningslöst än att begrava ett hjärta som skulle kunnat rädda ett oskyldigt annat barns liv. Om mitt eget barns liv ändå inte gick att rädda. Förstår du skillnaden?

   Av vissa kommentarer här kan man nästan tro att anmäla sig till donationsregistret = Någon kommer dagen efter och tar era och era barns organ..

    Fin halmgubbe.

    Typ ingen sa något sådant.

   Tycker mamman är väldigt tydlig både när hon pratade på Nyhetsmorgon och på sin Instagram att det handlar inte om att vilja att ett barn ska dö. Utan det handlar om ett barn som skulle dött oavsett. Det handlar om information kring organdonation och i en stund av bottenlös sorg kunna ta ett beslut att låta ett annat barn överleva.

   Sen hörni, ett barn man burit, känt, vårdat, levt ihop med i 4 år. Dör långsamt framför ögonen på en och man kan inte göra någonting. Vad gör det med en människa?
   Lätt att sitta kaxig på bloggbevakning

    Precis. Handlar om att i lugn och ro ta ett beslut över hur man vill göra. Och det handlar inte om att övertala de som inte vill, det handlar om att fånga upp dem som vill men i chocken och sorgen bara skriker nej utan någon egentlig eftertanke när de får frågan vid ett så känsligt tillfälle. Det är viktiga beslut, de ska tas när man kan känna efter ordentligt och tänka logiskt. Sen tycker jag att båda besluten ska respekteras om de är tagna efter att ha tänkt igenom det, även om jag är 100% för donation och själv står i registret.

    Såklart, det är fruktansvärt. Jättehemskt och hjärtskärande ?? Ingen borde behöva vara med om det någonsin. Det var inte alls poängen med mitt inlägg. Men man måste kunna diskutera saker runtomkring organdonation utan att folk går bananas och drar slutsatser kring hurvida man är empatilös och vad mer som nu skrivits.

   Nej, jag förstår hur du tänker TS. Hade precis den här diskussionen med min man häromdagen för att den här mamman och hennes inlägg dykt upp i mitt insta-flöde, och jag fattar att det inte är så hon menar men jag tycker också att det blir konstigt. Det klart att den familjen inte önskar livet ur något annat barn men det här med ”akut” och ”NU” hjälper ju inte, även om jag är donator måste jag ju dö för att kunna donera ett hjärta.
   Självklart är det bra att påminna människor om att donera och att även registrera sina barn som donatorer men ja, det blir ändå en olustig känsla över dessa ”akut”-stories.

  För ett tag sedan skrev jag om min tumör i livmodern. Den har de nu opererat bort. De upptäckte endometrios också men just nu spelar det ingen roll. Jag mår okej och jag vill bara bli bättre och åka hem och ta det lugnt. Det värsta är över nu och det är allt jag vill och kommer fokusera på. Det är över. Och genom det har jag haft familj och vänner och pojkvän. Ska krama ihjäl varenda en när jag är stabil på benen igen.

   Åhh vad härligt att du mår bättre.
   Jag hoppas att din sommar blir helt fantastiskt med mycket skratt och kramar.?

    Tack Flundra, vad snällt sagt! Önskar dig en jättefin sommar också 🙂

   Vad hände?

  Någon som varit i en så kallad ”situationship” och sen blivit dumpad och mått skit? Jag var i en sån, blev dumpad och månader senare så mår jag fortfarande inte bra. Jag vill inte ha den killen tillbaka men jag saknar liksom det vi hade när det var bra stunder mellan oss liksom. Jag har typ tappat hoppet om att hitta någon nu för ingen känns intressant och det är enklare att vara själv än eventuellt bli sårad igen typ. Och innan så brydde jag mig väldigt mycket om hur jag såg ut osv, men nu känner jag att det inte är lika viktigt längre. Att det inte spelar någon roll typ. Detta känns bara som massa nonsens jag skrev men jag behövde bara få ut mig det. Någon annan som känner igen sig?

   Fan vaf skönt att du nu fått en annan insikt och syn på livet efter att ha blivit dumpad av någon som inte såg ditt värde. Kanske är din nya syn på livet inte att utseendet spelar så ator roll och att du inte är intresserad av att hitta någon som gillar DIG, utan låter det naturligt ske att du hittar någon DU GILLAR. Låter fan sunt. You go girl!

   ?‍♀️ är i samma sits som du. Har varit i långa förhållanden tidigare men aldrig känt så mycket för någon som jag gjorde för honom. Alltså jag kände i varenda cell i min kropp att det var min person. Och det var ömsesidigt, sa han, iallafall. Vi var helt nyförälskade och kunde inte slita oss från varandra en sekund. Plötsligt sa han att han inte hade tid för ett förhållande, och försvann. Jag fattade, och fattar fortfarande, ingenting. Helt krossad och orkar inte ens tänka tanken att träffa någon annan. Ingen kommer ju vara han.

   Har tyvärr inga råd eller tips, vill bara säga att du inte är ensam.

   Ja typ. ”Firar” snart 8 månader som heartbroken.

   Nej men det kan ju ta tid ibland att komma tillbaka. Men man kommer tillbaka. På engelska så säger man att ”The only way to get through sorrow and sadness, is to accept it”.

   Tänker att situationship ibland kan liknas med ett betroende. Man blir lite beroende av inte veta och sedan få uppmärksamhet. Allt känns bra och de fina stunderna blir ju så VÄLDIGT fina i relation till alla stunder som absolut inte var fina. Eller bra. Kan också vara så att det är svårare att komma över något som aldrig blev men som hade potentialen att -kanske- bli, än det som faktiskt var och då tog slut av en anledning.

   Tänker också att det är bra att du är medveten om dina känslor och kan vara bra att verbalisera dem. Hoppas att du snart hittar ett sätt som får dig att läka! En dag är man där.

   Jag var i samma situation som du. Hängde i 6 månader, han vet heeelt underbar, presenterade mig för sin familj, vänner osv men när jag ville sätta label på oss sa han att han inte var redo för ett förhållande.
   Jag var förkrossad på ett sätt jag aldrig varit förut trots längre förhållanden. Sen läste jag någonstans att ibland kan situationship göra ondare när de tar slut just för man liksom är kär i potentialen och att man aldrig kommit till det djupa så man faktiskt lärt känna personens ALLA sidor utan bara de bra sidorna. Det var en ögonöppnare för mig, gjorde det lättare att komma vidare, våga träffa nya och inte fästa mig för mycket för tidigt!

  När man får en viktoperation bekostad av staten likt FB, ingår det återbesök eller nån form av åtagande? Att man ska ta lite ansvar för att röra på sig eller vad man stoppar i sig och hur mycket?
  Eller är det bara att ansöka om en ny operation när man blir trött på att vara överviktig igen?

   Hmmm undrar också. Särskilt om staten betalat borde man väl ställa motkrav… Om man betalar själv är det väl ens eget val om man blir tjock och vill opereras igen. Men orimligt att staten ska betala för att personen sedan ska fortsätta moffa i sig mat

    Körsbäret:
    Rätt många som får missbruksvård faller tillbaka i missbruk. Ska vi sluta med det också då eller? Eller inte ge vård till de som rökt/druckit sig till sjukdomar? Om man bryter benet i en mc-olycka o kör mc igen, får den inte mer vård då? Fattar du hur mkt vården behandlar som är helt o hållet orsakat av patienten själv?

   Genuin undran: tror du det själv, ens lite, eller ville du bara få igång en tråd där man kan klaga på dessa personer?

   Som svar på din fråga: nej, ett sånt krav kan inte ställas. På samma sätt som någon som fått nya lungor pga lungcancer inte behöver lova att sluta röka, eller någon som fått sitt ben opererat efter en ridolycka inte behöver lova att sluta rida.

    Haha någon råkar trampa på en spik utomhus och de bah ”sorry, nu får du aldrig mer gå ut.”.

    Haha du har en poäng! Har inte tänkt på det på det viset.
    Kanske borde bli provocerad av fler än Felicia

     Vem är Felicia? Eller nu hänger jag inte med

   Det ingår återbesök och stöd från dietist o.s.v. Men som vanligt så kan man givetvis inte tvinga vuxna människor att jogga x km i veckan eller bara äta XX gram fett per dygn. Man har ett eget ansvar. Jag kan önska att ett års terapi skulle ingå efter en sådan operation, då dåliga kostvanor eller ätstörning som hetsätning har sin grund i psyket och inte magen…

   Aldrig hört talas om att någon som fått ny lunga blir förhörd om den tar hand om den. Eller alla som belastar vården när de har druckit, att de får uppföljningsbesök att de har slutat dricka?
   Eller om du gjort abort en gång att du går på preventivmedelskontroll?

  Nadiakenza på Instagram. Finns det inga gränser om va famn delar för information om sina barn på Instagram?! Slutat aldrig förvånas. Det är detaljerade listor om hur många gånger barnen kräks ner sig själva och behöver duschas, syskon som drar ut varandras sonder. Hur många milliliter ersättning de äter, misstänkt springmask och ingående beskrivningar hur de kliar sig i rumpan.

  Närbilder på panikslagna barn som inhalerar adrenalin pga andnöd. Det skrivs dagligen om hysteriska och otröstliga uppvak nattetid, förstoppningar och diarrét. Bilder på rädda barn i ambulans, på bår och i sjukhussängar. Mamman delar med sig av exakt allt. Inget utelämnas till hennes 118 tusen följare. Varken barnens syresättning eller konsistens på avföringen.

   Nej men det är så bisarrt. Att man kan bygga upp en hel platform på sociala medier som går ut på att hänga ut sina barn? Jag tycker inte det är okej någonstans. Allt är content i dagens samhälle, till och med sjuka barn, döda barn, ofödda barn, barn som inte blir till. Det är en sjuk värld vi lever i tycker jag.

   Varför slutar du inte följa (eftersom du skriver att du aldrig sluta förvånas så antar jag att du följer henne).

   Börja följa sånt som du låt bra av och som gör dig glad, livet blir så mycket roligare då.

    Följer henne inte ? Men jag jobbar inom en myndighet där jag fått detta till mig. Det jag skriver här är som privatperson dock.

     Vilken myndighet?

     Oj, en myndighet med extremt slapp sekretess i jämförelse med de flesta andra eller? För det brukar vara rätt så förbjudet att säga att man fått information om en specifik person pga sitt jobb på myndighet, skvallra om den personen utifrån det osv.

     Haha du skriver som privatperson? Gäller inte sekretess då?

     Kul, jag är ledig idag och har således inte mina ssk-kläder på mig, kanske ska skvallra lite om patienter? Jag är ju privatperson 🙂

     What??? Å det sitter du å skriver om på Bloggbevakning…

     Obehagligt att sånna som du jobbar på en ”myndighet” och får känslig info om andra, som du sen sprider i en skvallerblogg.

      Bara att gå in på hennes öppna Instagram för att ta del av allt. De som framkommit här är enbart saker som hon själv skriver öppet för alla att ta del av del av. Histrionisk personlighetsstörning och psykoinfantil personlighetsstörning kallas diagnosen.

   Det är sådana här saker som SOC behöver prioritera! Låter mycket som Münchausen syndrom och att alla ska se hur duktig mamma hon är att vara mamma. Låter sjukligt!

    Men snälla

     M
     Vad är det som är fel i min text?

      Så otroligt dömande och okänslig

       Anonym 21:02
       Det är okänsligt av mamman att visa upp precis allting och redovisa allt som händer det sjuka barnet. Att visa upp bilder när barnet är i tex en ambulans eller skriver ingående om barnens hälsa tar bort barnens integritet och privat liv. Skulle du som barn uppskatta att din mamma skriver hur många gånger du kliar dig i rumpan? Skulle du som barn uppskatta om din mamma skrev öppet på internet hur din avföring ser ut?

       Om man vänder på det, skulle du vara okay om tex din sambo beskrev din magsjuka på nätet? Skulle du tycka att det är okay om sambon skriver vad du kräks upp, hur många gånger du spolar och hur högt du låter?

       Mamman har rätt att vara trött och hon har rätt till känslor. Samtidigt har barnet rätt till ett privatliv och att inte bli utlämnad till allmän beskådan. Vad hände med barnets rättigheter?

        Fast… nu var det ju din korta och konstaterande slutsats att mamman gör detta pga nåt ”duktig mamma syndrom” som kommenterades…

         Anonym 22:09
         Det kanske inte var mammans tanke från början. Men ju mer tragiska bilder som läggs ut desto mer uppmärksamhet både på gott och ont.

         Om der blir mer och mer bilder och mer och mer detaljerade beskrivningar så tolkar jag det som att få mer uppmärksamhet. Hon får mer stöd och mer uppskattning. Som sedan i sin tur utvecklas åt fel håll. Missförstå mig rätt här nu! Det är synd om hela familjen, alla lider och alla behöver stöd. Men det måste finnas en gräns på hur mycket en förälder delar med sig.

         Just nu är hennes identitet mamma till sjuka barn och som visar upp sin målande vardag. Hon behöver inte visa allting eller skriva allting som händer barnen hela tiden.

          Chilla med uppsatserna. Jag säger att jag ifrågasätter att du förutsätter att hon gör det hela för att visa alla att hon är en ”duktig mamma”. That’s all.

    Fast nej, det där en hemsk anklagelse och om du inte känner familjen personligen kan den vara helt ryckt ur intet. Att hon delar med sig på ett sätt vissa finner för utlämnande och negativt, javisst, men att spekulera i en mycket ovanlig och hemsk psykisk sjukdom…? Nej bättre kan ni – höj nivån!
    Jag tycker hemskt synd om henne som sliter så och tvingas se sina barn lida. 🙁 De är dessutom trillingar + för tidigt födda vilket ofta orsakar hälsoproblem! Med det sagt så hade jag själv inte utlämnat någon familjemedlem på det viset, med foton i känsliga situationer… Det där borde nog mamman fundera en runda till över.

     Nej jag känner inte familjen.
     Men det är inte ett normalt beteende att lägga ut allting som hon gör. Barnens rätt till privatliv är borta, de är blottade för allmänheten att se.
     Mamman kan må jätte dåligt och kommer att behöva mycket stöttning med barnen.

     Ju mer bilder på barnen hon lägger ut desto mer stöttning får hon och detta kan gå åt fel håll. Hennes identitet blir mamman till sjuka trillingar. Våra hjärnor och känslor är väldigt invecklade och komplexa. Mamman kanske inte planerade medvetet att lägga ut så mycket bilder från början. Men nu får hon stöttning på bildena hon lägger ut. Vid kaos och trauman så kan en människa göra saker som de inte skulle ha gjort annars.

     Jag hoppas verkligen att jag har fel.

      Hon behöver stöttning som hon bett om flera gånger från berörda myndigheter. Även överklagat deras beslut när de sagt nej. Hon får inte den stöttning hon behöver (och borde ha rätt till, enligt min uppfattning) av myndigheterna. Hon får däremot stöttning av sina följare i form av råd när hon ställer en fråga, pengar genom samarbeten och känslan av att bli sedd och förstådd.

      Allt är inte svart eller vitt. Barnen blir exponerade på sociala medier – likt tusentals andra barn i denna stund. Alternativet skulle kunna vara att mamman inte orkar en dag till. Eller något annat. Vi vet inte.

      ”Soc” har skitit i att en nybliven trebarnsmamma behöver hjälp med sina jättesjuka barn, tror knappast de bryr sig att barnen syns på instagram.

      Sluta vara så dömande nu, skutta ner från din höga häst och känn tacksamhet att du inte ens behöver ställa inför dehär valen och sitta i den här positionen. Du raljerar om rätt och fel osv osv men jag tror att den här människan gör så rätt hon bara kan utifrån SINA förutsättningar. Och vi får inte glömma att hon HAR bett om hjälp, flera gånger, men blir nekad.

       Ja exakt, hon har ju varit tydlig hela tiden med att hon håller på att gå under, inte orkar och vill ha all hjälp de kan få, men inte får någon.

       Absolut att hon är gränslös på instagram men man kan ju också fundera på varför hon vänder sig till följare isf till samhället. För att hon är desperat, tycker jag det låter som?

       Anmäl henne till soc ni, hon blir säkert tacksam. Särskilt om de prioriterar henne.

        Vad ska soc göra? (Måste ju vara något som ingår i deras uppdrag då).

         Hon har skrivit väldigt utförligt om detta på sin instagram, vilken hjälp de sökt etc. Hon har oxå skrivit om vad som gäller i andra kommuner för trillingföräldrar. Känns lite too much att återberätta det för dig här i tråden dagen efter ÖS ?

   Tycker de verkar ha en oerhört tuff vardag. Tror hon är en fantastisk mamma till sina barn. Vad folk är elaka här.

    Jag reagerade på att det är en väl detaljerad och målande text av allt som barnen gör. Man jan dela information och dela ut en väldigt detaljerad information. Att skriva att barnen kliar sig på div ställen kanske man inte behöver skriva i detalj.
    Med andra ord, jag reagerar på sättet som informationen skrivs.

   Jag ser snarare en trött, ledsen, desperat och extremt sliten mamma som fick tre barn på en gång. Tre barn som dessutom haft extrem otur med hälsan och kräver en helt annan uppassning dygnet runt än friska barn.
   Jag tror hon behöver stöd och stöttning men samhället verkar ha svikit föräldrarna på många fronter. Familj/släkt som bor långt bort osv. Sen om det är rätt väg att hänga ut sina barn går att diskutera. Men jag tror det är ren desperation…. ❤️

   Hmm åh jag är så kluven här. Följer faktiskt henne. Brukar generellt vara emot att dela privata saker om barn på instagram osv. Samtidigt känns deras ”resa” så viktig på något sätt. Det känns som att de blivit så orättvist behandlade av både läkarvård och socialtjänst(eller vilken myndighet det nu är) och att det är viktigt att det kommet fram. Och jag tror att det är svårt att visa det utan att ge folk en tydlig bild av deras situation och vad de går igenom.

   Hon kan dela med sig av sin tillvaro och familjeliv utan att hänga ut sina egna barns skyddslösa vardag. Kräks, bajs, beskrivningar av deras intima områden, förtvivlad gråt, inzoomade överkroppar med andnöd, infekterade och såriga munnar, filmer på medvetssänkta barn, foton på nergjorda lakan, smutsiga sonder och söndergråtna barnansikten. Listan kan göras hur lång som helst. Detta handlar om något annat är en trött och slutkörd mamma. Detta handlar om en mamma som säljer ut sina barns utsatthet på sociala medier.

    Mamman
    EXAKT!!
    Vart är barnens rättigheter till ett privatliv.
    Folk blir upprörda när influensers använder sina barn i reklam och för att få trafik till sin sida. Men det är okay om en förälder visar upp sina sjuka barn med detaljerade beskrivningar och bilder.
    Mamman mår dåligt och visar upp barnen likt sjuka djur och ingen tycker att det är fel.

    Barnen har noll privatliv och deras bilder kommer alltid att finnas på nätet.

     Jag tycker de går fel att barnen exponeras men jag tycker det är ännu mer fel att vi inte har ett samhälle som stöttar så utsatta och tungt belastade familjer.

      Då får vi lov att höja skatten! Statskassan är inte oändlig

       Fast det finns en budget för dessa saker redan. Det här handlar om prioritering, fördelning och bedömning. Tänk att i vissa kommuner så får alla familjer som får trillingar automatiskt stöd av kommunen, oavsett tillstånd på barnen. Nadia har trillingar som alla är (och har hela tiden varit) sjuka. Ett av barnen är allvarligt sjukt. Hon har inte kunnat vara mamma, hon har fått vara sjukvårdare. Barnen kan inte börja på förskola, de kan knappt göra någonting. De är på sjukhus hela tiden. de är vakna hela nätterna. Ändå får hon inte ens en timmes avlastning i veckan.

  Tips på en blomdoftande och somrig parfym ?

   Gucci flora gorgeous jasmine ?

   Clean i doften Flower Fresh ? min favorit

   Loewe solo ella

  Skrev för ett tag sedan och undrade om gaslighting. Vill bara säga tack till alla er som svarade. Jag har efter mycket tårar och mycket stöd från mina fantastiska kompisar som reagerade tagit mig ur relationen.

   ❤️

   Skönt att höra! Grymt jobbat

   Åh heja dig! Jag hejade på dig under det inlägget också, vad skönt att höra. Nu är det bara upphill from here för dig!

  Hur gammal ”bör” barnen vara när de sitter framåtvända i framsätet utan någon bälteskudde? Paula Rosas yngsta dotter på 7 satt så såg jag i en video, känns som hon är lite för ung för det när man rekommenderar barn att sitta bakåtvända till 5-6 år.

   Upp till 135 cm ska man sitta på kudde, men helst längre. I framsätet ska man helst inte sitta innan man är 12 år då kroppen kanske inte klarar krockkudden.

   Man ska väl vara över 140 cm om man ska sitta i där det finns en krockkudde.

   Men vem bryr sig! Hennes barn, hennes konsekvenser.

   De föräldrarna är väl inte direkt kända för att värna trafiksäkerhet för barnen…
   Nu lämpade de ju över ungens skjuts på paulas assistent som jobbar för Hugos företag också. Bra att de skaffat sig en livegen!

  Deppigt det känns med den ekonomi som råder nu. Var det verkligen såhär för våra föräldrar också? Jag och min man tjänar exakt 100k/mån tillsammans (blir 63 efter skatt) och har inga onödiga lån, inga extravaganta vanor och vi kan spara typ 10/månad. Max, oftast mindre. Jag är uppvuxen fattigt och såg framför mig att 100k/månaden skulle typ innebära ekonomiskt oberoende. Vi har ett hus (lyx såklart att kunna köpt, tacksam för det) som är ett sketet radhus som behöver renoveras för ca 1 miljon. Vilket vi inte har råd med. Så vi har inget fint eller lyxigt hus heller.

   Exakt vad är det som bekymrar dig? 63 ut är ju riktigt mycket pengar. Vill ni leva mer i överflöd får ni nog kolla över era fasta kostnader. Vad är det som drar iväg som gör att ni inte kan unna er något extra? Att spara 10k i månaden är ren lyx. Men vi alla väljer vår levnadsstandard och man anpssar sig snabbt till de pengar man har.

    Det finns inget att dra ner på. Vi har dragit in på allt. Sälja barnen kanske? Är enda vi inte dragit ner på. Barn kostar. Vägra betala räntan kanske, det har vi inte testat. Vi har dragit ner på allt som går. Sälja huset går inte då det droppat en miljon i värde 🙁 då får vi inte ens tillbaka kontantinsatsen.

     Men när köpte ni detta sketna radhus? inflationen har ju pågått ett tag och ni verkar ju iallafall kunna klara er i ert ”sketna” radhus. Eller köpte ni det samtidigt som ni visste att det var en inflation på g? Ni får väl spara ett tag och ta lite i taget. Sorry men tycker inte det minsta synd om dig och förstår inte om du är seriös eller trollar ?

     Hur tror du att andra människor överlever som inte har era feta löner?

   Att gnälla när man har 63kvar efter skatt känns liiite verklighetsfrånvänt.

    påminner om ”vad fan får man för pengarna”

   Hade jag haft 63 ut, hade jag skrattat varje dag. Fifan vilken lyx!

   Har ni koll på era utgifter då? Det känns extremt mycket att spendera 53k i månaden ? Har ni väldigt hög ränta och elräkning?

    Räntan är 17000 i månaden på våra bolån + blancolån för del av kontantinsatsen. Sen tillkommer amortering på båda, drift, el (band på 2.50), och lite andra husrelaterade kostnader. Hade inte köpt för 1.5 år sen om vi hade vetat att det skulle bli såhär, men facit har man ju tyvärr inte i förväg.

     Men ni sparar 10k varje månad? Det är lyx. Så ni har ju pengar över.

      Ibland, ibland (oftast) mycket mindre.

       Ni kan spara pengar. Få kan göra det i det här ekonomiska landskapet

     Ja det är ju mycket ränta.. Jag skulle ändå (om ni inte gjort det) satt mig ner och skrivit upp exakt hur mycket ni spenderar. Jag bor i ett stort hus och har två barn, är dessutom föräldraledig. Vi har just nu ca 40000 i inkomster och det räcker helt ok för oss. Och att spara 10k varje månad som ni gör är ju jättebra!? Men kanske ska ni amortera av mer så att ni får ner räntan?

      Har frågat banken. Om vi kunde pytsa in en miljon på bolånet kunde vi få ner räntan. Vi har inte en miljon så det hjälpte inte direkt.

       Om du amorterar mer så blir lånet lägre och då betalar du färre kronor i ränta. Det är inget banken bestämmer utan det blir så automatiskt.

       De kanske menade att de kunde sänka er ränteprocent om ni satte in en miljon? Men amortera av valfritt belopp kan ni ju göra.

        Ja men nu har vi ju inte de summorna. Måste ju ha kvar en buffert också.

     Om ni lånade till kontantinsatsen hade ni ju inte råd med huset, då vet man att det kommer bli knapert. Kan ni spara närmare 10 000 kr trots det har ni det oförskämt bra.

     Blancolån till kontantinsatsen var inte så smart, speciellt med tanke på att lån utan säkerhet generellt har högre ränta och avgifter. Om man antar att ni tog högsta möjliga summa, dvs 600 000 kr på blanco skulle ni förmodligen kunna betala av lånet ganska fort, med tanke på er inkomst. För att slippa räntan. Du har alltid rätt att betala av hela eller delar av lånet i förtid.

      Nä 400, varav 300 kvar. Vi la mycket mer än vad vi lånade själva också.

       Perfekt, då kan ni ju betala av det ännu fortare och bli av med alla utgifter som lånet innebär.

        Blancolånet står ”bara” för 5000 i månaden. Bolån (amortering och ränta) är över 25000 i månaden. Blancolånet gör inte jättestor skillnad.

         Med 5000 kr extra i månaden skulle ni ju öka ert sparande med 50%? Dessutom är det 60 000 kronor om året. Många bäckar små osv.

          Absolut! Men det är 8 år kvar att betala på det. Amortera bort det i klump nu direkt innebär att vi tar alldeles för mycket från vår buffert. Det vågar vi inte.

           Men låt bli då. Ni har ändå räknat på högre ränta när ni tog lånen och valde ändå att låna till kontantinsatsen. Nu får ni rätta er efter det. Ni kanske kämpar på andra sätt, men ekonomiskt kämpigt har ni det inte.

           Ni förlorar ju jättemycket på att betala den räntan. Är väl bara att ta ett nytt lån om ni har något som kräver en stor summa pengar om ni inte har den bufferten. Hade 100% betalat av lån med hög ränta i första hand här.

     Jag förstår dig. Har man flera barn, hus, ränta, el osv så är inte 63.000 så jättemycket. Inte längre…

     Lite sent nu kanske, men om man inte har råd med kontantinsatsen kanske man inte ska köpa..

     Hur kan ni ha 17000 i ränta när ni lånat 1 miljon? Vi har lånat 2,5 och betalar ca 7000 i ränta varje månad. Vi har inte bundit räntan.

      Det står inte att de har 1 miljon i lån? ? De har förmodligen betydligt mer.

       Svarar mig själv.. Om kontantinsatsen var 400 000 som det verkar enligt ovan så borde lånet vara på drygt 3 miljoner?

     Amortera blancolånet hårt ett tag istället för att spara. Så länge ni har det kommer räntan äta upp ett sparande så ni går typ plus minus noll. Bort med det först, sen fortsätt spara.

    jomen säg 20k mat för två, 20k till greenpeace varje månad, och 10k för en ny mobil per månad

   Skrattade rakt ut av denna kommentar. Har inga andra kommentarer. Mvh ensamstående föräldraledig tvåbarnsmamma som är fullt nöjd med livet och vardagen och får den att gå runt utan problem. Kallas att rätta munnen efter matsäcken. ?

   Förlåt, men jag kan inte låta bli att vara irriterad över ditt inlägg. Jag och min man och också en hyfsad inkomst, men för att inte behöva ändra livsstil för mycket nu när allt blivit dyrare så har vi helt enkelt slutat spara. Vi har dock kvar sparade pengar sedan innan. Jag ser det som om vi nästan lever i lyx i dagens läge just eftersom vi faktiskt kan klara månaden utan att ta på sparandet och är otroligt tacksam över allt vi har. Många har inte ett öre sparat, har knappt råd med mat osv och ni gnäller över att ni sparar 10k i månaden. Var tacksam för det du har.

   Är väl så det blir när man maxar sitt bolån och tror att räntan ska vara noll för alltid?

    Nu var räntan i och för sig 3 % när vi tog det vilket kändes rimligt. Nu är den mycket högre. Vi ska väl rida ut det här också men kämpigt är det.

     Så svårt att tro att ni har det kämpigt när ni kan spara 10k per månad. Ni får helt enkelt välja: Dra in på kostnader, eller spara mindre. Oavsett så lever ni i lyx jämfört med väldigt många andra. Att påstå att ni har det kämpigt är att förminska alla som faktiskt har det kämpigt. Jag förstår att ni kanske inte har lust att ändra livsstil och att det inte är jättekul, men att du har mage att kalla det kämpigt i ert läge är skrämmande.

     Jag förstår dig faktiskt, till skillnad från alla andra här haha. Jag och min man tjänar också bra och har det bra. Men jag tänkte naivt, precis som du beskriver, att om jag tjänar si och så ”när jag blir stor” så kommer jag att vara ”rik”. Men det är jag ju verkligen inte. Verkligheten har liksom kommit ikapp.

     Det suger och man kan vara lite besviken och tycka att det är trist, men tycker varken du eller jag får säga att det är ”kämpigt”. Vi har det inte kämpigt ekonomiskt.

   Vi är i ungefär exakt samma sitsar vad gäller inkomst och radhus med räntor på 17 000. Jag tänker att vi nog egentligen har deg ganska likt hur min föräldrageneration hade det. Vi bodde i ej renoverat radhus, fick handla begagnade kläder, hade ”skruttig” bil, någon vecka utomlands per sommar och en vecka i fjällen. Är ungefär som vi har det nu men skillnaden är väl att man förväntar sig ha Tesla, nya inredningsprylar till sitt fräscha hus, märkeskläder på barn, Thailandsresa och skidorna i alperna. Typ varje enskild sak förväntas vara lyxigare och dyrare nu för tiden. Obs jag är väldigt tacksam för vår situation det är mer en reflektion om vad vi jämför med nu för tiden. Vår granne sa samma sak att hon bodde visserligen i radhus när hennes barn var liten men hade knappt råd med en overall.

    ”En vecka utomlands varje år och en vecka i fjällen” Det skulle alltså betyda att man inte levde ett ganska lyxigt liv? Herregud!

    Exakt, folk har helt sjuka förväntningar på vad som är normal konsumtion.

    Läste bara idag att vi köper 40 % mer kläder nu än för 20 år sedan. Stackars fattiga oss!

     Fast diskussionen behöver ju inte bara handla om ”vem är fattig och vem klarar sig bra?” Utan man måste väl fortfarande få utgå från olika startlägen och uttrycka lite missnöje ibland över sin egen situation och sina egna förväntningar?

     Människan kommer aldrig funka så att alla som överlever vardagen på en ”basnivå” kommer sitta på rumpan och le och vara nöjda varje dag.

     Jag anser inte att jag har en kämpig vardag eller att det är synd om mig. (Är ej TS). Men däremot kan jag ibland bli lite besviken/bitter/whatever över att både jag och min man är högutbildade och tjänar bra men ändå måste spara ett helt år om vi ska ha råd med EN semesterresa utomlands eller till någon skidort. Självklart fattar jag att vi är lyckliga som ens kan göra detta öht men allt är ju relativt.

    Haha så roligt detta, den svenska medelklassen som tror att de har det så dåligt. Själv växte jag upp i diverse hyresrätter hela mitt liv med min ensamstående mamma. Jag var utomlands första gången som 19-åring och hon som 50-åring. Pga dålig ekonomi.

   Jag fattar vad du menar. Känns som att man måste tjäna minst 80-100 k per person innan skatt för att ha det gott ställt, men då är man ändå inte ”rik”.

    Äsch då, jag har haft vanliga knegarjobb i hela mitt liv och lever nu enbart på CSN-lån. Har ändå rest över hela världen och har nästan en miljon i aktier. Det går om man vill. Är 32 btw.

  Har precis haft världens värsta läggning med min dotter. Det slutade att vi skrek på varandra. Nu sitter jag här och känner mig som världens sämsta mamma och tårarna bara rinner. Hon fyller snart tre år. Hennes pappa tog över

   Försök byta av innan du tappar kontrollen. Nya tag imorgon och du är alldeles säkert en underbar mamma.

   Du är inte världens sämsta mamma. Ibland tappar man det för man är inte mer än människa.
   Imorgon är en ny dag, hoppas den blir bättre för er båda.

   Det är ok. Det är sånt som händer. Det viktiga är att du pratar med henne imorgon om det och säger förlåt för att du skrek ?

   Kan verkligen relatera.. Så många gånger som jag tappat tålamodet vid läggning, det är verkligen en trigger-punkt för mig när det krånglar ? Men som tur var verkar mitt barn glömma och förlåta, jag antar att det positiva väger upp och det gör det garanterat för dig och din dotter också! Sen kan man ju alltid fundera på lösningar om det är ett återkommande problem, men är det bara enstaka gånger skulle jag inte oroa mig ?

   Åh! Vi har alla varit där någon gång. Imorgon ger du henne en kram och säger förlåt så är det glömt. Försök vara snäll mot dig själv.

   Barn är svin ibland, inte konstigt att tålamodet tryter. Var snäll mot dig själv!

    Va? Barnet var 3 år och är inte ett svin. Det är väl föräldern som ska vara den vuxne och inte börja skrika på barnet när det ska sova.
    Vad har du för syn på små barn?

     Har du ens barn? Jo barn kan vara små skitstövlar ibland

    Har haft exakt såhär kämpiga nattningar som har hållit på typ 2 timmar.
    För ett tag sen gjorde vi om nattningsrutinen för vår 2,5 åring
    Städa, välling, godnattsaga, lägga i sängem och va kvar i rummet 5-10 minuter sen gå ut.
    Han somnar på 5-15 minuter nu istället
    Inte ens skrik första dagen vi provade. Magi.
    Så det jag vill säga är: våga prova annan nattningsrutin om den ni har inte funkar!

     Heja er. Dessa långnattningar är så urbota dumt.

  Idag i dotterns skola pratade de om pojken som hade sålt majblommor för massa pengar. En pojke i klassen skrek så rakt ut ”Haha G (min dotter) lär ju inte ens kunna sälja en enda så ful och äcklig hon är”. Flera barn hängde på och skrattade och hade sig. Läraren gjorde inte många knop för att lugna dom så det slutade med att dottern låste in sig på toaletten och grät.. nu vill hon aldrig mer gå till skolan, hon som alltid älskat skolan. Jag är så jäkla förbannad och samtidigt uppgiven, min dotter är världens snällaste men får alltid skit för att hon inte vågar säga emot mobbarna. Det är inte första gången hon får skit, men skolan gör inget så det lär ju sluta med att dottern får byta skola. Så trött på att det alltid är de bråkiga barnen som kommer undan..

   Svenska skolan är så mesig. Min dotter blev mobbad av en pojke i klassen. Vi föräldrar blev kallade till ett möte. Vilka springer läraren fram och skakar hand med och önskar välkommen tror du? Jo den störiga pojken pappa. Den här ensamstående mamman till en mobbad dotter fick ett ”hej”.

   Fy fan! Mitt hjärta går sönder av att läsa sådant här ?

   Stå på dig. Möte med rektorn, lärare. NOLL tolerans mot mobbning! Blir så jävla förbannad. Elaka ungar finns det gott om och slappa föräldrar. Skolan har aldrig varit mesigare heller. Usch

    Vi har varit igenom hela processen en gång tidigare då hon blev utsatt av en klasskamrat på hennes förra skola. Då kom hon hem med blåmärken efter att han flera gånger slagit henne, men rektorn sa så glatt att hon brukade krama om pojken och säga åt honom att låta tjejerna vara ifred. Vi drog det hela vägen till Skolinspektionen som förelagt kommunen med vite för att det var så stora brister på den skolan.
    Vi flyttade från den kommunen för ett år sedan och hoppades på att dottern nu kunde få lugn och ro, men självklart kommer vi dra det ett varv till om det inte blir bättre. Jag känner mig bara så uppgiven att lärarna knappt säger till eleverna när de beter sig så illa utan att det bara får fortgå

     Förstår att det måste vara fruktansvärt som förälder. Jag blev väldigt mobbad en period som barn. Det var riktigt jobbigt men var glad att mamma tog tag i allt. Så fortsätt som du gör!

   Hände en liknande sak när jag var liten, på 90-talet. Min pappa gick till skolan, tryckte upp killen mot väggen och hotade honom med ngt. Inte PK men det gav god effekt 🙂 Min pappa är inte kriminell utan en rätt basic akademiker.

    Finns inga sådana män längre. ?

    Så gjorde min pappa också engång på 90-talet mot en kille som höll på med mig. Han slutade kan jag tillägga. Så mycket som var tillåtet på den tiden?eller som ingen reagerade på på samma sätt som idag.

    Min pappa gjorde något liknande när en tonåring i området där vi bodde hotade att trycka ner mig i nylagd asfalt samt våldta mig, jag var typ 9-10 år och det kom från ingenstans, jag blev livrädd och ledsen. Så min pappa kom ut och skrek till killen att han skulle typ ”visa honom ett och annat” om han någonsin gav sig på mig igen. Slutade med att polisen blev inblandad för att min pappa varit ”hotfull”.
    Men vi var enda invandrarna i området så jag är inte förvånad… Men med facit i handen är jag bara tacksam för jag blev aldrig trakasserad av killen igen. 🙂

  Nån som läkt sin mage eller vet vad man ska göra om man har halsbränna/magkatarr/ibs osv? Har en ständig klump i halsen och känns som att jag är uppkörd i halsen liksom, som att man behöver rapa. Sen ibland känner man hungersug trots att man nyss ätit, plus uppsvälld av allt man äter osv osv ni som har magont fattar nog. Men just detta Gastric Reflux som det heter på engelska, hur botar/lindrar man det? Ätit omeprazol kur men hjälper inte längre..

   Inte jag men pappa gjorde genom att sluta med kaffe

   Jag började ta matsmältningsenzymer som har hjälpt otroligt.

    Är Matsmältningsenzym samma sak som probiotika tabletter? För det äter jag redan..

     Nej. Inte alls samma sak.

   Det låter jobbigt! Jag tycker du ska uppsöka läkare då orsakerna kan vara många. Testa dig för H. Pylori, om den orsakar problemen så skulle en eradikering kunna hjälpa.

    Har gjort det men inte mycket som hände förtäring att jag hade H bakteri och åt antibiotika för ca 2 veckor sen. Men har fortf samma besvär..

     Omeprazol och Novalucol. Inget kaffe. Absolut inte äta stekt eller fet mat innan läggdags. Se över din kost. Drick vatten, rör på dig.

   1 tsk bikarbonat i vatten vid behov

  När hinner Alexandra Brings man umgås med sin familj så mycket han bygger och tillverkar? Seriös fråga.
  Vi går själva igenom en husrenovering och vi har barn, skulle min man hålla på så mycket med huset konstant så skulle vi aldrig hinna träffa honom.

   Seriös fråga. Hur vet man hur mycket han håller på? Har de lagt ut något schema ?

    Det räcker med att se hur många gånger hon uppdaterar med det han ska bygga/renovera, tillräcklig seriös svar?

     Det räcker ju inte… Jag gör mycket renoveringar på egen hand just nu, men det är på tid då jag ändå hade gjort annat. Istället för gymmet så rev jag en uteplats osv. Mitt vardagsrum målade jag på kvällar istället för netflix. Han jobbar säkert hårt men behöver inte betyda att han inte hinner med familjen. 🙂

     Nej det var faktiskt inte ett tillräckligt svar. Hon uppdaterar väl inte om det 24/7, han lägger kanske några timmar om dagen, men han lär ju säkert hinna träffa familjen också. Eller jobbar han heltid och renoverar hela kvällen sen efter jobbet? För annars är det ju som för många av oss andra, att man jobbar antal timmar per dag och sen resten av tiden hinner man umgås med familjen.

  Fem saker du alltid har i ditt kylskåp, vilka är det?

   Äpplen, morötter, färskost, mjölk, sallad

   Mjölk, kaviar, vin, tacosås, nagellack

    Nagellack i kylskåp?!??

    Nagellack mår bättre av att stå i rumstemp. 🙂

   Mjölk, smör, ost, grädde… Och ketchup ?

   Mjölk, ägg, smör, tomater och morötter

   Skumpa, cola zero, Bregott, creme fraiche och clean eating-nudlar

   Champagne, permesan, färsk pasta, äpplen, lime

   Ägg, lök, smör, potatis och mjölk.

   Fetaost, havremjölk, gurka, vin, körsbärstomater

   smör, ketchup, mjölk, vaniljyoughurt, tomatpuré

   Ketchup, smör, mjölk, yoghurt och tacoost.

   Parmesan, ägg, smör, småtomater och vin

   – En flaska vodka som aldrig blir uppdrucken
   – Någon gammal grönsak som ingen kommer ihåg att slänga
   – En burk jordnötssmör med så lite kvar att det inte går att använda till något
   – Vatten som smakar gammalt kylskåp
   – Chokladhavremjölk

   Alltid nån flaska bubbel, cola zero, mjölk, ägg och smör.

   Hela kostcirkeln.

   Mjölk, philadelphiaost, öl, yoghurt/fil, äppelmos haha

   Marabou choklad
   Toblerone choklad
   Cola zero
   Kvarg
   Tomater

   Parmesan, ägg, selleri, en flaska gott vin, lök

   Mjölk, smör, ost, morötter och majonnäs ☺️