Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt i moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

447 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hur har Bianca fått en så hes och lite mer mörkare röst? Älskar det hesa och raspiga. Hon har ju inte haft så innan

   Har för mig någon skrev att stämbanden skadas när man spyr mycket?

    Min röst förändrades bitvis utan att varken spy, missbruka eller röka. Dock tror jag sköldkörteln kan ställa till det vilket jag har problem med.?‍♀️

   Hennes röst har definitivt förändrats men anledningarna kan vara många, så det är svårt att säga. Det skulle kunna vara allt från cystor på stämbanden till missbruksproblematik.

   Alltså vet inte om det är välkänt men jag har sett henne röka på stan minst 2-3 gånger så tänker att det är därför? Hahah

  Ska opponera på c-uppsatsen till veckan, vad är det viktigaste att tänka på? Eller har ni (eller vet ni nån som har) blivit underkända på opponering och vad var det som gjorde det i så fall?

   borde det inte heta k-uppsats på svenska?

   har aldrig hört om att några har blivit underkända, men kanske några fått komplettering om de inte varit delaktiga (typ uppsamlingstillfälle för sjuka osv)

    Nja kanske, men kursen är ju på c-nivå så det är väl rimligt ?

    Och det låter ju bra!

    Det hade vi i min grupp. Läraren gav dessutom betyg på plats och han var bland de första som körde… Långa timmar för hans del.

   Jag vet inte vilket ämne du studerar. Jag examinerar exjobb för ingenjörer. Det jag kollar på är ungefär att opponenten kan läsa en rapport kritiskt och reflektera kring metoder, slutsatser, generaliserbarhet, osv. Det kan man göra genom att ställa frågor, ge kommentarer där man låter respondenten fundera kring detta. Om du förstår hur jag menar.

   Har ni fått några instruktioner för opponeringen?

    Tack för svaret! Nja vi har inte fått några instruktioner egentligen, mer än att det ska finnas tips i metodböckerna. Problemet är att jag verkligen letat fel i denna uppsats men den är väldigt välskriven så jag kan inte hitta nåt uppenbart ”fel”. Vilken typ av frågor kan man ställa då?

     Man behöver inte leta fel. Man kan fråga exempelvis om de tror att slutsatserna kan appliceras på andra kontexter, om de tex har intervjuat – hur har det påverkat resultaten att de intervjuade just chefer och inte underhållspersonal (tex), något kring felkällor och hur känsliga de är, osv. Säger resultatet mot något i litteraturen så fråga om hur det kommer sig. Osv. Och är det ett välskrivet arbete så lyft det också på opponeringen, alltid kul att få beröm också.

      Och generella frågor som alltid funkar är sådana som ”vad är ditt viktigaste resultat?”, ”hur kommer ditt arbete komma till nytta och för vem?”, ”vad skulle du göra om om du gjorde om arbetet nu?”, ”var något resultat överaskande eller var det förväntat?” Men det är så klart bra att inte bara ha generella frågor utan även några mer specifika.

       Ja alltså leta fel var inte rätt uttryckt, men jag menar att det inte finns några logiska ”fel” liksom i syfte, frågeställningar, metod osv. Inget konstruktivt jag kan komma med på så sätt. Men det var jättebra tips, tack!

        Om det hade funnits såna fel i uppsatsen hade den aldrig blivit godkänd för opponering.

         Den behöver inte godkännas innan opponering.

          Eller alltså, man får lämna in även om handledaren skulle avråda.

     man typ ställa frågor som – varför valde ni att göra på just detta sättet? fanns det några andra sätt ni övervägde?

     Du ska inte ”leta fel” i uppsatsen. Däremot visa att du har förmågan att läsa och värdera den kritiskt, som kommentaren ovan exemplifierar.

     Du kan lyfta fram något specifikt du fann intressant och om det fick dig att tänka på något annat. Tex. Du tar upp X i diskussionen som jag tyckte var spännande, det fick mig att fundera på Y. Det visar att du förstår arbetet och kan koppla det till annat som inte tas upp.

     Ett tips är också att verkligen läsa igenom helt utan kritiska glasögon på utan bara rakt upp och ner, och sedan markera och skriva vad just detta stycke fick dig att tänka på. Om du fick någon aha-upplevelse tex. Och sedan sätta på de kritiska glasögon såklart. Men viktigast att läsa just utan en tanke på att du ska opponera på den. Stort lycka till!

   Har själv opponering till veckan och håller på att förbereda mig. Är det någon som vet om man måste vara ”kritisk” till varje del i arbetet? Tex i teoretisk ramverk, måste man vara kritiskt till valet där? Eller kan man istället bara fråga ”hur har du gått tillväga med ditt val av teori? Var det ett självklart val?

    Man behöver inte vara kritisk, det du skrev var en bra fråga. Du kan även fråga ifall de övervägde en annan metod och vilken i sådana fall. Ifall de tror att valet av metod kan ha påverkat utfall osv.
    Försök att inte vara för kritisk, ställ öppna frågor och fastna inte i detaljer. Det ska inte vara ett förhör 🙂

    Jag upplevde inte att man behövde vara kritisk till varje del av arbetet när jag opponerade (obs svårt att säga om detsamma gäller för alla utbildningar). Som skrivits ovan, generella frågor funkar! Arbetet jag opponerade på var oerhört bra, så vid metod/teoridel körde jag mycket öppna frågor, ”hur kom du fram till att du skulle använda dig av denna teori” och beroende på respondentens svar spinna vidare på det. Lycka till TS och L! Jag och respondenten hade faktiskt en ganska trevlig stund under oppositionen, hoppas ni får liknande erfarenheter!

  Jag har alltid reagerat lite på att jag tycker Carl Deman verkar lite konstig/märklig typ? Någon som tycker samma?

   Tycker i ärlighetens namn att hela JLC är ganska konstiga och märkliga. Videon med Paow gjorde inte saken bättre.

   Haha jag tyckte han var så svår att bestämma ålder på !

   Han känns väldigt loj!

   Tycker han verkar vara den enda rimliga i JLC tycker jag.

   Nja jag gillar honom faktiskt:)

   nej jag gillar honom

   Tycker han verkar som en bra kille. Starkt att gå ut och prata om sitt spelmissbruk också:)

  Konstig fråga. Jag behöver lära mig att disciplinera mig själv (gå ner i vikt, få saker gjorda, ta hand om mig själv). Hur ska jag bära mig åt?

   Prova sök på Giovanni Dienstmann på Spotify. Jag lyssnade på 2 podcast avsnitt där han intervjuades och pratade om just hur man bygger upp sin disciplin. Tyckte han hade en hel del hjälpsamma tips så har precis beställt hans bok Mindful Discipline tror jag den heter. Känner själv jag behöver ta tag i en hälsosammare livsstil men är så lat… 😛

   Det jag löst mig till är att ta en sak i taget och fokusera på den förändringen 3mån (då ska det sitta som rutin) och sen gå på nästa. Tex första 3mån ska du gå 10,000steg varje dag, håll koll och spring runt lite extra så du alltid kommer upp i 10,000 steg. Är vad du vill. Nästa 3mån försöker du äta nyttigt under veckan och äta det onyttiga bara på helgen. Nästa 3mån nåt nytt etc tills du når alla dina mål.

   Atomic habit av James clear

   åh samma här. grejen är att det gick jättebra! Sen blev jag skadad så till den grad att jag inte kunde gå. Det är två år sen och även om jag är nästan återställd så har hela det året satt sina spår. Är liksom jätterädd för för mycket ansträngning så att jag inte kommer kunna gå dagen efter etc så hela det året gjorde mig lat.
   Det brukar numera fungera att ha mycket att göra, då tar jag tag i saker, annars inte.

    Förlåt men de låter inte som att du är lat. Att vara rädd för att smärta som man haft ska komma tillbaka kan inte jag kalla lat. Jag är också rädd, för 1 år sedan kunde jag gå 300 meter och sen kanske inte ta mig hem igen. Fick ringa min sambo som gick hämta mig när jag tagit promenad med våran son. De är en hemsk känsla. Är fortfarande rädd att inte kunna ta mig hem om jag går ut med honom, eller att han ska springa iväg och jag inte kan springa efter. Får nästan ångest bara av att tänka på det.

   Tack för alla svar! Ska fixa till en fungerade plan.

   Boken 1%-metoden har hjälpt mig mycket!

  Exit
  Tror ni vi får se Adams pappa ? Och vem tror ni spelar honom?
  Nu börjar det ju bli riktigt urflippat ?

   Har inte börjat se sista säsongen än men ska börja snart. Vet inte vad som händer med Adams pappa i storyn men Stellan Skarsgård eller Peter Stormare hade vart kul att se som pappa.

   Vad är egentligen storyn kring pappan? Känns som jag missat! Varför vägrar Adam prata med pappan?
   Hoppas på Skarsgård som pappan!

    Vet inte hur mycket man ska spoila. Men adam sa ju att det säger en del om hans pappa, att syrran heter Eva. Leka gud lixom. Och Adam själv är ju psykopat så man kan ju gissa att pappan inte är någon ängel .

   Hmm inte ens tänkt tanken på att hans pappa såklart måste vara en svensk skådis ? ingen idé på vem det kan vara dock. Men jäklarns vad det spårar ur nu, hoppas att det går åt skogen för dom allihopa! Och vad är det Hermine egentligen filar på för hämnd?

    Jag tror seriöst hon planerar att mörda Adam

    Iof skulle han ju kunna ha en utländsk pappa så länge mamman är svensk ?‍♀️ tänk om the one and only ’Wall street’ Michael Douglas skulle dyka upp som pappan ???✌?✌?✌?

    Tänkte att hon skulle fejka sin egen död kanske och sätta dit Adam för de..

     Hur skulle hon sätta dit Adam för det om det inte finns någon död kropp?

      Fick för mig att de har visat i introt att hon kommer klippa av sitt finger med en sekatör. Tänkte att fingret och en massa blod kanske räcker. De dödförklarade ju William utan kropp.

   Enligt IMDB finns inte Adams pappa med i rollistan

    Precis, har kollat det också! Känns inte troligt att de introducerar en ny karaktär så här i slutet av serien.

    Det har större effekt om alla får använda sin fantasi när det kommer till vad hans pappa kan ha gjort och hur han är som person.

    Tror inte vi kommer få se Adams pappa.

   Nej man får inte se pappan. Serien släpptes i Norge för typ två månader sen, allt ligger ute på NRK

    1/3 Schysst att du spoilar… Verkligen…

  I sommar ska vi på min arbetsplats ha ”sommaroutfit”. För tjejer är det klänning och för killar är det kostym. I vanliga fall har vi alla kostym.
  Jag, och flera andra, har absolut ingen lust att ha klänning men vår arbetsgivare har gjort klart att klänning inte är ett val. Är det ens okej att ha så? Och även om det är lagligt, är det inte lite otidsenligt år 2023? Jag tycker man bara hade kunnat få välja och antingen ha sin ”vanliga” outfit eller klänning.

   Vad är det för jobb?

    Receptionist

   Har ni frågat arbetsgivaren om ni som inte vill ha klänning kan ha kostym? Annars prata med facket.

    Ja, och svaret var ”det är inte valfritt”.

   Tror inte att det är okej, men om det bara är en dag kanske man kan bita ihop och ha på sig klänning. Det är ju ingen jättestor grej väl.

    Det är under hela sommaren

    Det är ok. Det är upp till arbetsgivaren om företaget ska ha en dress code.

     Jo, men ska det skilja i dresscode mellan män och kvinnor?

   Haha jag hade blivit irriterad över att någon bestämde åt mig vad som gällde. Hade lätt valt en snygg kostym bara därför :p
   Vad är det för arbetsplats?

    Receptionist, vi hr alltså uniform (vi får kläderna av arbetsgivaren).

   Märkligt. Annars brukar man ju ange en klädkod / nivå och då måste man ju inte ha just klänning utan bara klä sig lagom fint.

   Hade tyckt det var jättekonstigt av en arbetsgivare att detsljstyra klädval på det viset.

    Vi får alltså kläder av arbetsgivaren. Det är ”uniform” (inte våra egna kläder). Så arbetsgivaren har alltså beställt klänningar till oss, det är inte våra egna kläder vi har.

     Kontakta facket innan du konfronterar chefen. De kan hjälpa dig

      Är inte med i facket men tack för tips!

     Är väll inget o haka upp sig på. Haft det så de senaste 2 jobben jag haft. Ta på dig det bara? Är det arbetsgivarens policy att alla kvinnor bär kjol så är det väll bara o rätta in sig i ledet. Samma sak som att männen absolut aldrig får bära kortbyxa i tjänsten, trots 35 grader o sol. Där är man ju jäkligt tacksam för att det varit kjoltvång.

   Oacceptabelt om du frågar mig. Hade dragit ihop alla mina kvinnliga medarbetare och planerat för kostym. Med slips och hela paketet.

    Fan nu blev jag irriterad. Du har SÅ rätt. Jag kommer vägra.

     Nej, vägra inte. Du har inte lagen på din sida. Det är arbetsgivaren som bestämmer om det ska finnas en dress code.

      Ja fast det kan väl vara diskriminering när killarna inte behöver bära klänning?

       Se hur Västtrafik gjorde med sitt kjolkrav på kvinnliga chaufförer och använd som inspiration

    Varför? Varför inte bara göra som arbetsgivaren bestämt. Så jäkla trött på millimeter rättvisan. Man har väll samma lön oavsett? Vem bryr sig om klädseln? Hade burut clowndräkt om det var det min arbetsgivare sagt till mig.

     Varför acceptera nåt som e diskriminerande och fel? Är du deprimerad?

      Jag ser inte det som diskriminering att man måste ha ett visst klädesplagg på sin arbetsplats. Herregud!

   Tror inte det är ok, hoppas fan inte. Lutar åt könsdiskriminering. Prata med facket.

    Men det är ok. Det är många företag som har dress code. Titta på SL.

     Jo men frågan är väl om det är ok att tvinga kvinnorna att ha klänning när männen får ha byxor?

     Det var ju för några år sen en manlig busschaufför som ledsnade på att han inte fick ha shorts i sommarvärmen utan för män gällde långbyxor. Så han tog på kjol istället!

      Hade en kollega som gjorde samma sak på 80-talet, han blev så förbannad att mannen inte fick ha shorts när vi kvinnor fick ha kjol. (Vi arbetade utomhus en varm sommar)Han kom i klänning dagen efter! Bästa jag sett!?

     Dress code ja, men skillnaden mellan könen.. Gör ett jävla liv om det, alla kvinnor, i media så kanske det händer grejer. Låter otroligt omodernt.
     Annars, säg att ni alla identifierar er som män (menar ej att förminska trans!) Men hur ska de veta? Blir också diskriminering…

   Vill minnas att det varit snack om detta inom kollektivtrafikbranschen. Det var nån bussförare som ville ha shorts pga värmen men fick inte ha det så han tog en kjol istället.

   Vad händer om du kommer till jobbet i kostym?

    Vi får kläder av arbetsgivaren, så vi dyker inte upp på det sättet. Men antar att dom då skulle säga att jag ska byta om till klänning (tidigare hade jag en gång ett par andra byxor än vad som var ”i uniformen” och då bad dom mig gå och byta).

     De får ju också kläder av sin arbetsgivare?

     Jag har arbetat på många ställen där det funnits klädkod. Det är en del av arbetslivet. På vissa ställen måste man till och med bära strumpbyxor om man har kjol. Det kan låta gammalmodigt, men verkligheten är att arbetsgivaren har den rätten att bestämma det.

     Jag förstår att det känns konstigt. Men det finns tyvärr inte något du kan göra.

     Om du vägrar eller är till besvär riskerar du att inte kunna använda din nuvarande arbetsplats som referens senare.

     Tänk på framtiden. Gör ingenting av princip. Många rekryterare kräver tre referenser när man söker jobb. Det vore tråkigt om du står o faller på det faktum att du inte kan få ihop det, om de nu ser att du haft tre olika jobb. Bli smart!

      Fast, ska det skilja i dresscode mellan män och kvinnor?

       Ska? Nej
       Kan? Ja

        Ja, men om du själv inte tycker det SKA bör man väl jobba för att motverka det?

       Kvinnor och män är olika så självklart kan klädkoden skilja sej. Det är bara att göra som arbetsgivaren önskar eller byta jobb.

        Nej det är det inte haha. En arbetsgivare får inte diskriminera på grund av kön. Har du samma resonemang när det gäller folk med olika etnisk bakgrund?

        Eller stå på sig och försöka få till förändring…

        Det är 100% diskriminering av arbetsgivaren att säga att person 1 får absolut ha på sig kostym, men person 2 nej nej det får du inte ha.

         diskriminering? det 2 lagg. 1 för varje kön. ta bara på er det o känna. tänk att det är trevligt för era kunder?☀️

      Tre referenser? Wow, aldrig varit med om.
      Skulle se mig om efter nytt jobb om de inte skärper sig, vem vill jobba för så konstiga företag?

   Tycker att du överreagerar. Finns riktiga problem i världen

    Så kan man ju säga om allt? Klart det är problematiskt att tvinga kvinnor att bära klänning och inte män

     Varför är det problematiskt? Snacka om att göra ett problem av ett icke-problem. ?

      För att de har fungerande arbetskläder nu som är lika för alla. Ska man tvingas bära ett visst plagg pga sitt kön??

   Men vilket fjantigt i-landsproblem! Massor av yrken har dress code eller speciella arbetskläder som måste bäras istället för ens egna privata kläder. Det är en jobbuniform, så vad är problemet? Att bete sig som en fyraåring och säga att man kommer vägra kommer knappast vara till din fördel.

    Att tvinga kvinnor att bära klänning medan männen får ha byxor är inte ett i-landsproblem eller något som man är ”fjantig” om man ifrågasätter.

     Nu när ju män sällan klänning dock. Bara att ta på sig klänningen eller gå arbetslös helt enkelt.

      *bär

      Många kvinnor har aldrig klänning heller. Du kanske är fine med att bli könsdiskriminerad men många är det inte! Gud, 50-talet är över liksom..

       Men om jobbet kräver klänning så är det ju bara att sätta på sej det eller skaffa ett nytt jobb.

        Nej?

        Men det kräver ju inte det, finns ingen anledning. Förutom att möjligen sexualisera kvinnorna.

       Att ha på mig en klänning i min yrkesroll är inte direkt vad jag ser som könsdiskriminerande. Är det även diskriminerande att män får ha bar överkropp i badhus men inte kvinnor?

      Det är intressant hur de flesta är helt överens om att vi ska neutralisera ifall småkillar vill ha klänning, vi får inte längre kalla rosa och blå för ”tjej-/killfärg”, vi ska säga ”hen” om sockerbagaren i förskolesångerna och så vidare. För det är så viktigt med jämställdhet och det ska inte skiljas på könen alls.

      Men när det kommer till att vuxna kvinnor måste ha klänning på arbetsplatsen och män ska ha byxor, då är det en helt annan fråga och bara fjantigt att ifrågasätta?

       Ts får väl säga till chefen att hon identifierar sig som man då.

        Ser du verkligen inte problematiken? Ska man behöva ”identifiera sig som man” för att få ha ”manliga” kläder? Ska det ens finnas ”manliga” och ”kvinliga” kläder? Om det erbjuds byxor till vissa individer på en arbetsplats ska alla erbjudas det. Man ska inte tvingas ha ett annat plagg enbart pga kön, etnicitet eller dylikt.

    Okej att behöva ha arbetskläder men jag tycker inte man ska bli tvingad att klä sig i klänning om man är väldigt obekväm i det.

     Och om nån av männen känner sig obekväma i kostym, ska de kräva att få ha klänning då?
     Snälla, man är där sina arbetstimmar i sin yrkesroll, sen är man sitt privata jag och kan klä sig precis hur man vill. Om jag har ett yrke där det är klädkod och/eller arbetsuniform så är det väldigt sekundärt vad jag personligen föredrar för kläder, jag är inte på jobbet som privatperson.

      Ja såklart gäller samma för båda könen? Det är väl en självklarhet?

      Alla vill inte bli så styrda och utnyttjade av sin arbetsköpare.

       Utnyttjade? ?

        Ja, man är inte deras docka dom ska se ”fin” ut.

    Självklart ska man ha arbetsuniform, men knappast så skön stil att tvinga kvinnor att ha klänning istället för en kostym som är minst lika proper och fungerar exakt lika bra. Lite 1800-tals vibe

    Vi spenderar hela livet på våra arbetsplatser! Man ska stå upp för sig själv!

   Oj vad många överkänsliga dramaqueens det fanns här. ”Åh ni har klädkod här, men JAG tycker inte det känns bekvämt så jag kommer vägra eller gå till media så de kan ta en bild på mig där jag ser allvarsamt nedstämd ut”.
   Herregud generation snöflinga, allt kan inte anpassa till just er! Har jobbat på massor av ställen där man som anställd har företagets kläder, många gånger är det kläder jag inte skulle valt själv, men det är inte min sak att bestämma.

    Fast detta handlar absolut inte om att vara snöflingor eller dramaqueens. Klädkod är absolut okej men det är så förlegat att kvinnor MÅSTE bära klänning!? Man ska iallafall få välja mellan de alternativ som finns.

     Ingen här som blir kränkt av att männen i detta fall måste bära kostym?

      Nej inte om de också får VÄLJA mellan alternativen. Funkar jättebra att ha en arbetsuniform som gäller alla oavsett kön, tex. som ICA, coop och Systembolaget har.

    Du missar poängen fullständigt. Försök utbilda dig innan du gapar ”snöflinga”. Ignoranta människa.

     Man har väl skrivit på ett anställningskontrakt när man började sitt arbete och godtagit regler. Kanske skulle tänkt lite där i så fall om nu inte klänning passade. Arbete är att utföra en tjänst på det sätt som arbetsgivaren valt att det ska utföras på i utbyte mot lön. Inte en livsförmån för att man är född. Acceptera eller byt arbete. Är det nu så livsviktigt att inte ta på sig klänning så kan man ha en lugn dialog med arbetsgivaren men det är ju inte helt otroligt att de ser en möjlighet att bli av med en person som bråkar och ifrågasätter.

      Har du läst TS initiala inlägg innan du börjar ifrågasätta? Hon beskriver ju att i normalfallet har alla byxor & skjorta, men nu har arbetsgivaren fått för sig att de ska ha ”sommarklädsel” och det innebär tydligen att kvinnorna måste byta om till klänning medan männen får fortsätta använda den vanliga uniformen.

       Buhu buhu

        Jag förklarade bara situationen eftersom du uppenbarligen inte hade förstått den och började raljera om anställningskontrakt..

         Mmm, i anställningskontraktet som man skriver på när man börjar står det om regler för klädsel. Är det arbetsgivaren som tillhandahåller arbetskläder så är det. Oavsett typ av kläder.

      Tack för här är nån vettig! 🙂

   men ha bara klänningen i. 2,mån o sen är det noh chefen bestämmer o inte mkt du kan göra…

  Vem tror ni vinner Lets Dance?

   Hoppas på Hampus. Sen Renaida. Absolut inte Charlotte!

   Men tror fan att Charlotte kommer att vinna….

    Hon är så dålig att man lider att se.

    Hur kan Charlott fortfarande vara kvar?

     Och nu i final..

      Hon är ju stel som en pinne.
      Är det hela sportSverige som röstar på henne?

   Hoppas på Hampus. Är fortfarande deppig att Rickard åkte ut. Men blir säkert Renaida så Sverige kan vara extra PK.

    Att en mörkhyad vinner har alltså med PK att göra, och inte att hon är bra?

  Gör jag rätt med min hudvårdsrutin? (Nybörjare sen 2mån).
  Morgon: rengöring, c vitamin serum, ansiktskräm (hyralunic?)
  Kväll: rengöring, Retinol serum/bha toner (varannan kväll ena varannan andra), ansiktskräm (hyralunic?)
  Skulle gärna få in nåt mot röda kinder/näsa också, tips på produkt och när jag ska lägga den? Tack!

   Ingen solkräm? Personligen tycker jag att det låter väldigt mycket med varannan kväll retinol och bha, speciellt om du är nybörjare. Min hy hade flagnat av i ren protest.

    Alltså varannan kväll Retinol och varannan kväll bha, inte båda samma kväll. Solkräm har jag på efter ansiktskräm på morgonen om jag planerar vara ute mkt.

     Jag förstår att det var varannan, men det låter väldigt tufft mot hyn.
     Du bör absolut använda solkräm varje dag när du kör c-vitamin på dagarna och aktiva ämnen på kvällarna!

     Alltid spf varje dag! Särskilt om man använder retinol, annars gör retinolen mer skada än nytta

      Det här stämmer INTE. Sprid inte fel information. Man har kommit fram till att retinoider inte alls gör huden solkänslig. Däremot är det alltid en god idé med solskydd.

   Rengöring på morgonen behövs inte eftersom du gör det på kvällen. Det torkar bara ut huden och du slösar med dina produkter.

    Jaha, jag tänker att jag borde tvätta bort kvällsprodukterna men det kanske inte behövs?

     Oftast inte, nej. Lite vatten kan funka om du har mycket och det känns bättre.

    Nja beror på ens hud.

   Yes, det ser rätt ut! Man kan tänka att ”rinnigare” produkter först och ”fastare/krämigare sen” (då dom rinniga inte kan tränga igenom krämigare).

   Skulle rekommendera att kika på ansiktskrämen – en lugnande. Vet inte vad du har idag, men Paulas Choice är ett bra märke! Kika där. Jag använder Cliniques Overnight Mask och gillar den mycket men jag har inte problem med rödhet så kan inte gå i god för den på det området!

    Tack! Min bha är paulas, ska kolla på lugnande och återfuktande nattkrämer från dem ??

   Om du är röd är du känslig, c vitamin finns många och olika starka precis som retinol. För det röda behöver du lugnande produkter inte aktiva. Glöm inte spf!

    Jag var röd ibland innan jag började med dessa produkter så tycker bara mig se positiv skillnad på min hy generellt sen jag började med denna nya rutin. Men vissa dagar är jag lite röd om kinderna och skulle gärna få tips på lugnande nattkräm tex.

     Behövs ingen nattkräm det är onödigt om nåt. Ta din dagkräm om du har, för känslig hy

      Ok tack!

   Det beror helt på din hudtyp. Hyaluronsyra och C-vitamin är aktiva ingredienser som verkar återfuktande respektive antioxiderande, så dom passar oavsett hudtyp. Retinol och salicylsyra (BHA) är potenta produkter som passar om du har fet hy med pormaskar eller finnar, men om du har problem med torr och känslig hy bör du undvika dessa då dom är uttorkande och kan verka irriterande. Toppen att du kombinerar dessa med en återfuktande ansiktskräm, och även bra att du applicerar dom på kvällen så att du undviker solexponering. Jag hade nog ändå satsat på en återfuktande kräm med SPF på morgonen, det är extra viktigt när man använder potenta aktiva ingredienser som retinol.

    Tack! Har du tips på bra återfuktande ansiktskrämer med sof som luktar gott och inte klibbar för mkt? ?

     Vilken som passar beror mycket på din hudtyp skulle jag säga. Jag personligen har torr eksembenägen hy men hatar klibbig formula, och jag älskar La Roche Possays produkter så som: https://www.apotekhjartat.se/produkt/la-roche-posay-hydraphase-ha-uv-light-spf25-40-ml/?code=1056362&ab_version=B&gclid=CjwKCAjw36GjBhAkEiwAKwIWyVTR2r4DjpY-SiotmZYYIfEGxWJGx1BMBv-7JhE1QCqbAzNnGUccWBoC6dAQAvD_BwE

      Spf 25 är för lite. Använd 50!!

       Skillnaden är marginell, SPF 25 skyddar mot 96% av strålningen medan SPF 50 skyddar mot 98% av strålningen. För en vuxen individ som inte bränner sig extremt lätt fungerar SPF 25 alldeles utmärkt i en dagkräm. Sedan är en högre SPF aldrig något negativt och då i synnerhet om man tänkt ligga och pressa ute i solen, men man måste ta i beaktande vad siffrorna faktiskt står för.

    Jag har torr hud men kan använda retinol (retinoid). Allt beror först på vilken retinol man använder och om man kombinerar med fuktkräm före eller efter. Skippar jag fuktkrämen är min hud som sandpapper nästa dag, men med den så funkar det utmärkt.

    Hyaluronsyra är ingen aktiv ingrediens, det är ingen syra namnet till trots. Det är ett kroppseget ämne som binder vatten ?

   SPF varje dag när du använder så många aktiva produkter!

  Hur ofta går era 11-14 åringar till tandläkaren? Det är över 2 år sedan min dotter var där men när jag ringde och frågade dom fick jag till svar att ”ja är man frisk kan det gå 36 månader innan man bli kallad, men hon står på listan att bli kallad i år. Vi har ju lite brist på tandläkare just nu också”. Är det bara jag som tycker att det är för långt mellan gångerna när man är så ung plus att det pratats om att hon till 99% säkerhet kommer få tandställning? Vill dom inte hålla koll hur alla tänder växer åt för håll? Jag tänker kolla möjligheten att byta till en annan Folktandvård i nån av grannkommunerna tror jag. (Den privata här är tyvärr full.)

   Byt till privat i en grannkommun?
   Man ska väl försöka gå en gång om året, inte var annat. Låter för sällan.

   Låter ju lite länge. Min dotter har gått minst 1 gång per år sen ca hon var ca 7 år pga tandsten, 11 år nu. Men även för att hålla koll på tänder som inte vill komma ner, tandreglering behövs. Nu är vi vidare till specialist för de vill åtgärda problemen innan käken växer ännu mer och problemen bli svårare att åtgärda. Ni borde ju rimligen få en tid om hon är 11 och behöver tandställning. Finns det ngn tandreglerare där ni bor som ni kan boka tid hos?

   Kan du inte ringa och be om en tid nu? Såg att ditt barn har ont i en tand och misstänker hål eller nåt liknande.

    Så att ett barn som verkligen har ont kanske får vänta längre? Nej, försök hitta en privattandläkare i stället.

    Så att de tandläkare som redan är för få ska prioritera nån som ljuger sig till en tidigare tid? Låter ju logiskt…

   Så ser det ut på många håll i landet. Regionerna har lagt pengar på annat så ingen vill jobba hos dom, döeflr måste de spara in på friska barn. Sjuka barn (karies) prioriteras..

  Efter en väldigt lång tid där mitt äktenskap varit dåligt och där vi gått i familjeterapi med mera utan att komma någon vart ä, kom jag igår till beslutet att jag och min sambo behöver separera. Vi har två barn.
  Beslutet ligger hos mig och sambon vill försöka få det att funka men jag orkar inte mer, det har varit för många år som vi glidit ifrån varandra. Även om beslutet är mitt så känns det som att jag ska gå sönder. Jag är så ledsen, fylld med skuldkänslor, skam och sorg. Hur ska jag vet att detta är rätt beslut trots att det känns så här? Någon som varit den som tagit beslutet och gått igenom en separation och och känt så här?

   Tycker din reaktion säger att du egentligen inte vill att ni separerar?

    Ibland kanske man måste fast man inte vill

     Nej inte så länge det inte förekommer psykisk eller fysisk misshandel. Då måste man inte.

      Men hon orkar inte och mår dåligt samt att de försökt länge.. Man får bryta upp.

      Jo, vad man behöver och vad man vill kan vara två olika saker som står i strid med varandra.

      Vem har bestämt att en separation bara behöver ske om det finns misshandel i relationen? Känslor ändras, man utvecklas åt olika håll eller man kanske var ihop på fel grunder från början.

      20.33 en sån oerhört fånig kommentar. Så klart ska man separera/skilja sig, om man inte mår bra i sitt förhållande.
      Man har bara ett liv och man måste göra det bästa av det.
      Det är ingen katastrof att separera.

    Nja tycker jag inte alls. Det kan vara otroligt jobbigt att göra slut även om det är vad man vill. Vore ju sjukt om man tog det med en klackspark.

    Separationsångest har man ha även till saker som inte är bra för en. Det betyder inte att man tagit fel beslut.

    Jag tycker du ska lita på din magkänsla. Du säger att du vill det här. Men, om du är osäker så låt beslutet skjunka in ett tag.

   Absolut, jag har sörjt varje relation jag varit tvungen att avsluta och det har framför allt varit att det känns så misslyckat att bryta upp. Och inte bara bryta upp med samtiden, utan även med framtiden – alla planerade händelser, allt man tagit för givet, allt det där man verkligen vill ha med någon man älskar och mår bra med. Så många gånger har jag ångrat mig i stunden, men med facit i hand så har det alltid varit rätt val.

   Jag har varit där och har du kommit så långt i tankarna som du redan har så är det rätt beslut att lämna, anser jag. Det kommer bli hårt. Att vara den som lämnar ses inte med blida ögon. Men du har många år kvar att antingen vara själv om du vill det eller hitta en ny partner. Låt det få ta tid och var beredd på att andra har åsikter. Men det är ditt liv det gäller. Det kommer bli bra❤️

    Tack för din fina kommentar ❤️

   Jag har inget att komma med tyvärr men ville bara skicka en stor kram! <3

    Tack snälla!

   ”Allt som är värt något har djupa rötter. Det är tvunget för att man ska stå pall genom de stormar som kommer. Men om det har dött har det dött. Det betyder inte att man inte känner ett hugg när man rycker upp det. Men det där hugget känner man inte för att något lever utan för att det har dött och måste bort, så att något nytt kan börja växa. Så att man släppa in nytt liv.”

    Så fint och så sant.

  Jag skäms över min taniga kropp och har därmed svårt att hitta sommarkläder som jag känner mig bekväm i. Helst gömmer jag mig i heltäckande och löst sittande plagg, men har ingen lust att svettas ihjäl i sommar. Att hitta plagg är helt omöjligt då jag även har XXS och är 154 cm lång. Har ni några tips på fina sommarkläder som inte ”visar upp” kroppen?

   Kimono är ett härligt sommarplagg tycker jag. Jag täcker mig gärna pga obekväm med min övervikt och kimono är såå praktiskt och skönt! Finns i tunna material så man inte blir varm, och lägger sig som en härlig skir sjal över axlarna. 🙂 Indiska och Lindex brukar jag hitta fina hos.

   Jag tycker absolut inte att du ska skämmas. Så klart. Alla ser olika ut!

   Jag är supersolkänslig och bär heltäckande hela sommaren. Med rätt material blir det snarare svalare än shorts, tycker jag. Luftiga linneskjortor är toppen. Jag tycker att det ser väldigt chict ut på en smalare kropp, desuom. Hoppas att du hittar något du trivs i!

   Vad jobbigt för dig att du känner att du skäms över kroppen 🙁 . Istället för att bara kunna tänka på vad du tycker är skönt att bära.
   Men uniqlo har inte de rätt små storlekar ? Och svalt material ?

   Snälla du skäms inte för din kropp. Jag slår vad om att du skulle vara snygg i ett par jeansshorts och ett linne till. Sånt jag är för tjock att passa i.

   Köp några snygga tröjor i din storlek, inte för stora. Köp somriga fina plagg, blommiga. Du är så bra som du är. Göm dig inte. På med bikini och bada du med.

   Så bra tips från er alla, tack så jättemycket verkligen!

    Sök på ”petit” på Zalando, det är kläder mer anpassade efter oss lite mer ”vertikalhämmade”?

   Olika slags det tycker jag är superfint! Linneshorts/byxor med matchande ledigt sittande skjorta och ett vitt ribbat linne under. Så snyggt! Stora mönster är också bra om man vill ge sken av att ta mer plats.

   Om du har lust att nörda ner dig så finns ett kroppstypssystem som kallas Kibbe, det är inte så läskigt som det kanske låter utan handlar om att hylla och framhäva just din typ av kropp med klädsnitt som passar just dig. Det hjälpte mig suuuupermkt att hitta och känna mig självsäker i min stil. De flesta modeller/kändisar tillhör en viss typ och därför kan det vara nedslående när man ser snygga kläder men så sitter de inte alls bra på en själv, det här systemet är lite av ett hack för att ta sig förbi det. Spontant baserat på din enkla beskrivning skulle du kunna vara en flamboyant gamine alternativt theatrical romantic och det finns SÅ mkt snygg stil som passar de två perfekt.

   Så intressant det är ändå, jag önskar att jag var ”tanig”… Så slapp jag kämpa med dieter och vikten, tycker det är väldigt snyggt och chict också.

    Drömmen att inte behöva banta!

  Ingen solkräm? Personligen tycker jag att det låter väldigt mycket med varannan kväll retinol och bha, speciellt om du är nybörjare. Min hy hade flagnat av i ren protest.

   Wow, vad precis rätt den här kommentaren hamnade! Heja mig!

    Fick säkert en och annan att le?

  Hur går era tankar kring hur man stöttar någon som berättar om hur de mår/något de går igenom på bästa sätt? Förstår att det är olika beroende på vem det är man lyssnar på, men generellt. Jag försöker framför allt att lyssna, bekräfta vad de känner och ge min reflektion på det. Förr har jag nog relaterat det till mig själv och berättat om när jag känt/varit med om liknande men har lärt mig att så ”ska” man inte göra, och kanske försökt komma med lösningar. Kanske ska man inte ens ge sin reflektion, men jag kan själv känna när jag öppnar upp mig för någon och de bara ”det måste va jättetufft” och inget mer att det är lite nonchalant eller som att de inte riktigt pallar lyssna fastän de bett en berätta. Tycker det är intressant att höra andras tankar!

   Jag tror det där beror lite på ämnet som tas upp?
   Jag tycker det kan låta nonchalant när någon är för lösningsfokuserad haha. 😛 Blir lite som att de ba ”Äsch det är väl inget problem, bara gör X och Y” och sedan är samtalet nästan över? Ofta upplever jag att jag vill ventilera och kanske bara få lite stöd i att det är förståeligt att jag har det tufft. Upplever att mina vänner också ofta vill ventilera i första hand och i andra hand få råd.

    Men precis, det är sällan lösningar man vill ha, utan snarare få prata av sig. Även om man kan vilja komma med lösningar försöker jag att låta bli det.

     Jag med. När det gäller känslor, sorg, relationsproblem håller jag mig lugn med råd och lösningar. Däremot jobbfrågor, typ bör jag konfrontera en jobbig kollega, bör jag söka nytt jobb, hur fan skriver man CV? Ja då är råd ofta positiva att komma med. 🙂

   Jag tycker att följdfrågor är en bra grej, det är ett sätt att visa att personen gärna får berätta mer och att man lyssnat aktivt.
   På jobbet (sjuksköterska) om någon sörjer en närstående så brukar jag fråga hur den personen var/vad denne tyckte om osv. Många vill prata om hur personen var när den levde, när minnerna är det som finns kvar.

   När jag gick en ”Våga fråga” utbildning med suicide zer så hade de en del material kring ”empatiska samtal” som jag tyckte var bra. Finns en del att googla om det också.

   Men tänker som du skriver, fokusera på att lyssna och bekräfta. Att relatera till sig själv slår lätt fel även om det såklart ibland kan bli rätt, typ om de gäller något som på ritkigt är stigmatiserat och man enkelt bekräftar att man delar den erfarenheten (om man nu faktiskt råkar göra det).

   Sin egen reflektion…. Hmm ja det tycker jag också kan vara lite knepigt men det kan ju vara ett sätt att visa att man verkligen lyssnar och inte bara svarar automatiskt. Men skulle nog säga att det oftare är bättre att försöka ställa en (genuin) följdfråga? Tycker ens egen reflektion ofta blir ett råd som kan bli lite förminskande och sällan tillför något.

   Sen en bubblare som är helt utifrån mig själv. Jag var med om något hemskt men också väldigt stigmatiserat och ovanligt, kunde tycka det var jobbigt att folk skulle visa sig typ toleranta genom att reagera ”nedtonat”. Fast det egentligen hade varit mer adekvat att säga ”men herregud!”. Det var som att jag kände ännu mer hur udda jag var när folk la sig till med att bemöta mig med ett psykologlugn trots att ingen egentligen tycker att det som hade hänt var något normalt. Tyckte också det var jobbigt när man märkte att folk blev osäkra och undvek vissa ord, då kände jag bara att ”tala klarspråk”, för när man liksom inte ens kan säga orden blir det ju ännu farligare och mer främmande. Hellre fel ord än en talande tystnad innan man väljer ”rätt” ord.

   Sen vill jag tillägga att jag är glad och tacksam för alla som försökte, även när det ibland blev lite fel, för jag vet ju att det var välment och vänner är ju heller inte teraputer. Och helt ärligt så var det ju udda också, så inget konstigt att folk behandlade det så. Men pluspoäng ändå till de som hade förmågan att bemöta en mer som en vanlig människa på samma nivå.

    Men gud vad långt det blev. Förstår att ingen kommer orka läsa. Förlåt för extra scroll och värk i tummen.

     Jag läste! ?

    Tack för att du delar med dig av dina tankar, det är intressant! Ska försöka bli bättre på att ställa frågor än att ge en egen reflektion.

  Tips på blomma att ha i skugga? Vill ha en blomma på bron och dit når aldrig några solstrålar eftersom det är tak över.

  Nån fin sommarblomma att ha i kruka som gillar skugga?

   Kommer ihåg när jag bar ung, så smal så smal, kläder var ett helskotta . Köpte tom byxor på barnavdelningen. Fick former först efter 35. Ville gärna klä mig i likadana kläder som mina vänner men gick inte . Hade ofta jeans o kort topp typ. Jeans är ju dock varmt på sommaren. Kunde inte gå i shorts så smal. Folk trodde jag hade anorexia. Kanske en lång pennkjol? Och en topp. Jag gillade halterneck bäst för det fick mig och se bredare ut ? nu finns det ju mycket fluffiga blusar oxå det kan va nåt

   Har du en bro hemma?

    I riktiga Norrland har man det ?

    Ja en bro utanför ytterdörren.
    Men behöver som sagt tips på blomma som klarar skugga, och gärna får se snyggt ut där vid dörren också.

     Bro utanför ytterdörren?

      Ja, kan det vara det sörlänningar kallar veranda?

       Farstubro = trappa vid ytterdörren
       Sägs ända ner i Norduppland!

        Jag har flyttat ner till Gävletrakten från Norrbotten. Ingen här vet vad jag menar när jag pratar om vår bro.

         Men jo, folk i Gävletrakten säger också bro.

          Inte de jag har pratat bro med i alla fall?

         Märkligt. Jag är från Gävle och i vår familj säger vi bron. 🙂

        Jag säger också farstubro och är smålänning 🙂

        Jahaaa! Då förstår jag ? Farstubro har jag hört, typ i Astrid Lindgrensagor eller nåt. Visste inte att vissa kallade det bara bro. Tänkte mig en sån som går över vatten.

      Vet inte vad annars jag ska kalla det. Vi har inte en veranda. Inte en farstu. Utan en bro ?

       Trapp?

        Nej, inte en trapp. Farstubro är detsamma som förstukvist och farstukvist. Det vill säga en liten veranda med tak, ofta staket/halvvägg till. Det som leder till/ är mellan trappen och ytterdörren.

         Haha staket? Menade nog räcken!

         Där jag är ifrån kallar man det trapp. Inte samma sak som trappa. Området utanför dörren innan trappan.

          Du menar alltså trappavsats? Området som är vid översta trappsteget liksom? Om man inte har tak och inte heller räcken? Det kan jag förstå att man förkortar till endast trapp, haha

        Men trappen sitter på bron. Finns ju bara en trapp till vissa hus. Men vi har en bro

         Vi kallar det liten veranda vara?

       Menade såklart kalla det så ni som inte förstår, förstår vad jag menar. Skulle aldrig börja kalla bron för nåt annat, eftersom det är en bro ?

       Det skulle jag kalla veranda, en liten veranda. Porch på engelska liksom.

        Nej veranda och bro är helt skilda saker. Bro är en bro. Veranda är större.

         Inte där jag kommer från, veranda kan vara liten. Altan är större och är ofta på baksidan av huset.

         Ingen säger bro där jag bor, men såklart finns det du pratar om här men kallas veranda eller trapp. Men finns inga ”broar” här då vi inte säger då.

      Klart alla har en bro utanför dörren – hur kommer man annars över vallgraven?!

   Bergenia, Funkia, Kaukasisk Förgätmigej, Lönnbräcka, Ormbunke, Sockblomma och Träjon.

    Tack för svaret?
    Då ska jag leta efter såna på blomsteraffären. Visste inte att förgätmigej klarade sig helt i skugga. Ormbunkar är ju snyggt också.

   Snöflinga och silvergirlang trivs i skuggan

    Tack tack för ditt svar också ? Nu har jag ju lite att välja mellan. Eller kombinera.

   Sommarblommor som gillar skugga och blommar mycket är tex Fuchsia och Begonia ?

    Det visste inte jag, jag tycker Fuchsia är så fina. Vad bra att de också fungerar. Tack för svaret 🙂

   Haha jag frågade efter blommor som trivs i helskugga och det talas om bron till 70% ?

    Blir lätt så när man använder dialektala ord som inte används överallt ?

     Så 3/4 delar av Sverige använder ord som är dialektala? 🙂

   Fredskalla! Jag har en stor och fin som jag ställde ut på västerbalkong medan jag tänkte att solen inte var så stark för ett par veckor sedan, men den blev dessvärre stekt. Den är på rehab inomhus nu. Den är snäll och tålig i övrigt tycker jag, har haft den sedan 2015.

   Har du inte nattsol om du bor i norra Sverige?

    Ja och nattsol speciellt skiner ju in under tak.

     Ja nattsolen ligger ju vid horisonten så de borde lysa in rakt på bron.

  Jag var hos frisören här om dagen och följande händelse utspelade sig.
  Han är själv på sin salong. Jag hade aldrig varit där innan och han har hur bra omdömen som helst på Google. Jag är typ 40 han är typ 55.
  Jag kom dit allt var trevligt. Vi pratade mycket om honom, eller han berättade om sitt intresse för musik och så flöt det på. Han frågade inget om mig alls. När hårt var färgat och grovt klippt, skulle han köra en finjustering, stog han framför mig och började klippa. Plötsligt säger han, oj det är svårt att klippa när du kollar sådär. Jag fattar först inte hur han menar och ler bort det. Sen känner jag att han börjar närma sig, men jag slår bort den tanken, för jag är hos frisören.. men han ler vidare, klipper och närmar sig.. du har ett sånt fint leende säger han. Jag skrattar till, helt i chock och tar ett steg tillbaka. Samtidig är jag som förstenad, jag är liksom hos frisören… och jag fattar inte riktigt om jag tyder hans försök rätt. Sen gör han ett närmande till, och när jag står där stel som en pinne, slutar han.
  Efter skrattar han bort det, oj jag hoppas du tog inte illa upp. Men du hade ett sånt underbart leende, som jag inte kunde motstå… jag skrattar förläget till, säger något i stil med, det är lugnt och bokar en ny tid (!!?) för jag vill inte att han ska känna dig obekväm… helt sjukt jag vet.
  Efter att ha lämnat salongen, går det upp för mig vad han verkligen höll på med, så jag ringer upp honom och säger att det inte var ok! Var på han igen, jaaa jag vet, men jag kunde inte hålla mig…och säger ok, då har vi pratat ut. Då är det ok. Och la på. Ett par dagar senare, bokade jag av min tid per Mail.

  Nu till grejen. Jag känner mig så jäkla dum, att jag inte sa till innan, när det hände. Skulle det ha varit en sn(g)ubbe på krogen, då skulle jag inte bry mig och inte ha några hämningar att säga till honom. Men det hände i en sådan utsatt situation. Jag var absolut inte beredd! Alltså jag är typ mer arg på mig själv, än på honom.

   Nej det var inget konstigt du inte sa nåt där. Man blir så förvånad att man inte säger ifrån. Det är mänskligt. Inte hade du väntat dig nåt sånt heller.

   Men jag hängde inte med, varför stod du upp när han klippte dig?

    Man var tvungen att sitta på en pall, så han skulle komma åt bättre på håret bak. Och när han gjorde närmandet, så klippte han luggen på mig.

     Fy!!! Stackars dig vilken utsatt situation! Jag hade nog reagerat på samma sätt, försökt ursäkta bort det till nån sort komplimang… kram!!!

     Vad är det för närmande du pratar om?

      Han ville kyssa mig

       Det skrev du ju ingenstans? Varför knuffade du inte bort honom?

        Men sluta skuldbelägg. Ingen vet hur man reagerar i olika situationer. Man blir ofta så paff, tänker att man missuppfattar. Eller fattar man inte alls förrän efteråt.

        Jag blev tafsad på av en man utanför mitt hus. Min dotter och jag var ute när en gubbe som brukar gå förbi stannade och pratade (han brukade vara rätt närgången men jag tänkte att en del från andra länder inte har den där naturliga avståndet som vi har). Men plötsligt står han jättenära och tar mig på brösten med båda händerna. Jag backar undan, och säger åt mitt barn att vi ska gå in med en gång. Gubben säger ”sorry sorry”. (Som tur såg inte mitt barn vad som hände). Jag hade trott innan att jag i en sån situation skulle knuffa undan personen, skrika dra åt helvete, ringa polisen, ja göra nåt. Men det enda jag gjorde var att backa undan.

   Men du reagerade och agerade efteråt, bra! Vi tjejer är ju tränade i att inte vara obekväma eller ställa till en scen, så det inte är så konstigt att du inte agerade där och då. Nästa gång tar du honom!

   tycker du ändå gjorde bra i att ringa upp. jag hade nog varit så chockad och aldrig mer kontaktat honom. dock lagt in detta i omdöme om det finns.

   Usch, stackars dig. Så obehagligt!
   Ett litet tips om du har Instagram så har Ellen Bergström skrivit om en liknande händelse som jag rekommenderar att läsa och se om du kan göra något liknande.
   Obs bara ett litet tips i all välmening.
   Lycka till!

   Väldigt utsatt situation när ni var själva. Vissa kan ju bli väldigt arga och läskiga så kanske bättre att du tog de efteråt?

   Fy vilken utsatt och jobbig situation du hamnade i. Jag tycker du var grymt modig som ringde upp efteråt och konfronterade, upprättelse! Sedan tänker jag att det var bra att du inte sa till i stunden, man vet fan ALDRIG med män hur de kommer reagera. Särskilt inte i en sådan situation där du är ensam. Det kan ha besparat dig något ännu värre!!

  Det känns som det inte finns några rätt val i livet. Bara olika fel val – för det blir aldrig perfekt. Har ganska mycket fear of missing out.

  Känner ni FOMO?

   Perfekt är överskattat. Tänk vad tråkigt om allt gick precis enligt planen hela tiden!

   Vad känner du att du missar?

   Ja så är det, man vet ju aldrig vad ens val leder till förrän tid har passerat och ”resultatet” är framför en.

   Jag har FOMO vad gäller sådant jag inte kan påverkar. Vill ha barn och leva familjeliv som jag själv aldrig fick (har föräldrar med alkoholproblem osv) men är inte säkert att det går tyvärr. Ibland blir jag väldigt rädd att missa hela den biten av livet. Men vad gör man? Går inte att utgå från en fantasi. Ibland blir det plan B istället för A, och vem vet, kanske blir det lika bra… 🙂

   Nej faktiskt inte. Jag lever livet som jag vill och inte som alla andra vill. Har ingen sex för vill inte. Lever inte i en relation för vill inte. Är inte gift för jag vill inte. Bor med mina föräldrar för jag älskar de över allt annat på jorden. Livet kan ta slut när som helst så varför ha FOMO egentligen? Blir bara ännu mer stress. Lev som du själv vill.

   FOMO hela tiden. Asjobbigt.

   Ibland, tycker det kommer och går lite. Är överlag nöjd med mitt liv – jag är frisk, har en fin familj och vänner, ett jobb att gå till som jag trivs bra på, vad mer kan man önska egentligen? Men det klart jag funderar ibland på hur livet hade varit om jag hade valt x istället eller gjort y istället. Eller längtar efter något ”annat” (som jag inte ens vet är vad). Tror nästan det är lite så att vara människa, tankar på vad som hade kunnat vara. Att tänka så gör det lite lättare för mig att förlika mig med sådana tankar. Perfekt är det inte mitt liv, men fint är det – och det är väl ändå något tänker jag 🙂

   Vad tror du föder din FOMO? Fastnar du ofta i en spiral av jämförelse med andra människor i ditt flöde eller en generell dödsrädsla över tanken att tiden ska rinna ut?

   Jag känner inte lika mycket FOMO som förut och mycket har jag att tacka kontrollens dikotomi och medveten närvaro/uppskattning

   nix. fram till 36 så levde jag som jag ville med resor, utbildningar och jobb och fest och vänner och killar.
   skaffade sen barn och levde i en relation i ytterligare 6 år. rest med barnen och bott utomlands och levt Svenssonsliv. senaste åren levt ensamstående på heltid utan fadern med i bilden och varit singel nästan hela tiden. har gjort allt utom att gifta mig. ville gifta mig med opappan men idag vill jag inte gifta mig då jag har så bra ekonomi och vill inte att någon ska blanda sig i den som gift. orkar inte med ett samboliv och njuter av att leva ensam med barnen. känner ingen FOMO, det enda jag vill vara med är i mina barns liv och jag hoppas jag får vara med några år till.

  Precis kollat bianca-dokumentären, de avsnitt som finns. Ni som också kollat – vad är era tankar? Jag har nog fått mer respekt för bianca.

   Tycker inget nytt kom fram, det är som jag föreställde mig

   Jag vill ge henne en lång kram!

   Håller med dig ts. Hemskt.

   Hela dokumentären kändes för mig bara som ”damage control”, för alla inblandade. Att kanal 5 har producerat som också har Wahlgrens värld gör mig ännu mer skeptisk

  Visst vore det dags med ett inlägg om WOA på den här bloggen? Har följt Vanja och det känns så lurigt med hela projektet. Gick in på FB och läste tråden om WOA och blev lite förskräckt…

   Åh, skulle precis skriva samma sak. Hur kan det inte finnas mera om detta? Har luskat lite i det och allt känns väldigt skumt.

  Jag har en kollega som älskar att berätta om sig själv. Spelar ingen roll vad vi än pratar om så lyckas hon få konservationen att handla om sig själv till slut. Började lägga märke till det förut och nu så kan jag inte tänka på något annat när hon är i närheten. Hon får verkligen allt att handla om henne. Jag och en annan kollega stod och hade en diskussion om en jobbgrej, då kommer hon fram, och börjar prata om sitt sexliv typ ?? någon som har liknande i eran omgivning? ?

   Min svärmor ?????

   Hur många som helst! Hade en kursare för många år sedan som berättade väldigt öppet och grovt om sitt sexliv. För några år sedan hade jag en kollega som plötsligt fått något slags KK-förhållande med en man som var 30 år äldre än henne. Hon berättade öppet på en jobbkonferens om hur sexet med honom var otroligt… Så gränslöst. Fattar att folk snackar så med vänner, det kan jag med göra, men inte på jobbet…. Så pinsamt.

   Har en kollega som är likadan. Hon berättar gärna saker som inte alls hör till sammanhanget men som handlar om henne. Hon gillar också att skryta om pengar och upplevelser som ofta är ganska bisarra. Men hon gör det dock på ett ganska harmlöst sätt? Så det går liksom inte att bli arg men det är väldigt tröttsamt och vissa dagar när man själv inte riktigt är på humör försöker jag undvika att prata i närheten av henne.

   Ooo ja, har jobbat med flera stycken. Det gemensamma med dessa människor förutom att dom älskar att prata om sig själva är att dom oftast suger på sitt jobb och är ointelligenta.

   Ja en fd kompis samt en på jobbet.

   Ja men verkligen!
   Har också en liknande kollega. Som skryter om hur empatisk och omtänksam hon är men ändå så frågar hon aldrig hur man har det, pratar konstant om sig själv och snackar så mycket skit om folk bakom deras rygg

    Åh gud. Sån är min fd kompis. Hon sa rakt ut en gång ”jag är ju väldigt omtänksam av mig och ser till att alla har det bra hela tiden”. Hon har aldrig visat tecken på det under tiden vi umgicks.

     Har en kollega som ofta berättar att hon är så ”omtyckt” av patienterna och så bra på sitt jobb. Blir nästan generad å deras vägnar när de skryter så extremt öppet, tycker det är så pinsamt ?

   Vi hade precis svärfar över på middag och berättade den stora nyheten att vi blir föräldrar senare i år. Han tyckte det var intressant i tio sekunder och sen pratade han om sin egen uppväxt i tjugo minuter. När något annat råkade komma på tal sa han ”ja, jo men det jag skulle berätta om var det här som min mamma gjorde…” och måste fort få tillbaka ämnet till sig. Man häpnar.

    Men ni har ju inte fått ungen än. Vad finns det att prata om då? Rena spekulationer om hur det ska bli? Totalt onödigt. Låt svärfar prata minnen bäst han vill.

     Man frågar väl vilken vecka man är i, hur man mår, när är bebisen beräknad etc. Låtsas vara engagerad för att ens egen son ska bli pappa.

  Har någon testat Olga Rönnbergs coaching. Vad tyckte ni?

   Kör det nu, är SVINNÖJD! Har alltid tränat och ätit någorlunda vettigt men födde vårt andra barn för fem månader sedan och ville bygga upp kroppen på rätt sätt, inifrån och ut, efter två täta graviditeter och förlossningar.

   Har både mat och kost, maten var trixig i början men nu börjar rutinerna sitta! Jag äter 2300kcal om dagen och tränar 3ggr/vecka. Har som målbild att kunna hålla dessa rutiner resten av livet – eftersom man får äta allt men inte alltid ?

  Om du är sur – vad kan man göra för att få dig på gott humör?

   Krama mig, visa att man bryr sig. Berätta roliga grejer som hänt.

   Mat brukar ofta hjälpa och säg verkligen inte något i stil med slappna av nu, lugn nu, andas med magen?
   Kom kanske med ett skämt(beroende på situationen). Förminska inte anledningen till att jag är sur och låt mig få mig utrymme ?

   Låta mig vara ifred en stund så går det oftast över på någon halvtimme. Hatar när någon är på mig eller försöker få mig på bättre humör.

   Låt mig vara.

   Låt mig va. Gärna ett par dagar…långsint…

   Ge mig dubbelnougat och en iskall Cola Zero!

   Ge mig mat.

  Intim fråga. Hur gör ni med håret när ni besöker gynekolog? Brukar raka mig ibland, men efter flertal uvi så har jag skippat allt rakande. Ska snart till en ung manlig gyn (jag vet, det känns viktigt påpeka det, hade känts bättre med en äldre man eller kvinna). Inte är det väl konstigt komma utan att ha rakat ett dugg?

   Nej inte konstigt alls! De vill väl att man ska ha hår egentligen, bättre för miljön där nere. Alltså inte för deras skull utan vad som är bäst, tex som tandläkare gillar att man inte har piercing i läpp/tungan ?

    Tack för svaret. Så då kan jag sluta fundera över det ?

   Dom ser så mycket kön varje dag, så han ”ser” nog inte själva könet…

    Men det är bra. Att man är en i mängden. Tack för ditt svar också.

   Försöker tänka att det är någon som är i sin proffession och försöker därför inte bry mig ? När jag är i min yrkesroll så vill jag att de som träffar mig är sig själva även om vissa gärna är ”sitt bästa jag” i den situationen.

   Vill du inte raka så gör inte det! Var dig själv och ha som du vill ?

    Tack för ditt svar ?

   Självklart är det inte konstigt. Det är ju så ett underliv ser ut. Och kan gynekologen inte hantera det så bör hen nog inte vara gynekolog.

    Tack för svaret ??

   Tänk att de träffar alla möjliga kvinnor dagligen. Unga, gamla, jättehåriga, helt vaxade, med olika symtom och besvär… Det spelar inte så stor roll hur du gör med håret alltså, de har sett allt. 🙂 Som någon annan nämner så föredras även hår eftersom det finns där av en anledning. Har man vissa besvär kan man få rådet att sluta raka/vaxa men troligtvis inte tvärtom.
   Jag brukar inte reflektera över mitt hår när jag ska till gyn. Ibland råkar det infalla på en rakar-dag och andra gånger inte.

    Tack för ditt svar också 🙂

   Jag är barnmorska och blir så glad varje gång jag ser ett hårigt kön! Det är det allra bästa. Så nej, du behöver absolut inte raka dig. Och ja, vi som jobbar med sånt här ser så många kön varje dag, vi kommer inte ihåg specifikt hur någon ser ut ?

    Men tack vilket skönt svar att läsa ?

    På vilket sätt är det det allra bästa med håriga kön? Hade inte velat gå till dig som lägger en värdering i min hårväxt, rakad eller inte.

     Handlar nog inte om en värdering, utan att håret är till för att skydda. Om du vill raka bort det gör du det givetvis. Men finns en anledning att majoriteten får pipplor och utslag osv av att raka bort hår

     Men de ser ju till det ”medicinska” inte till egna åsikter. Att håret har en funktion att skydda. Helst om man lider av irritation i underlivet.

     Det hjälper till att skydda mot infektioner.

   Nej, det är inte konstigt. Tvärtom. ?

   Haha vad intressant, jag brukar känna tvärtom. Att det är pinsamt att komma rakad för att det är porrigt/billigt (såklart inte egentligen, men ni fattar känslan).

    Det där är bara att du internaliserat mäns sexism. Läs vad du själv skriver. Porrigt/billigt?
    Är det ”billigt”, menar du alltså att hur en kvinna ser ut har något med prostitution att göra eller vad då?
    Tänker du likadant om män huruvida de är rakade eller ej? Är en man ”billig” om han är rakad?

    Det här skambeläggandet av kvinnors utseende är så tröttsamt.

  Vad kan jag göra i Sthlm med min sjuåring en veckodag? Vi är där i andra ärenden men har en ledig dag! Vi bor inte centralt utan behöver åka tunnelbana en bit för att komma till centrum.

   Vilket område bor ni i så kan vi kanske ge specifika tips nära er? Annars tekniska museet är kul, eller Leos lekland.

   Tunnelbana till Slussen, färjan över till Djurgården (försök komma längst fram …), Skansen eller något annat, spårväg tillbaka in till city.

   Medeltidsmuseet (tror det är gratis) och sen promenad och fika/glass i gamla stan? Extra kul om man har läst Jakten på Jack-böckerna men kan nog vara kul annars också. Annars är Tekniska museet kul och Vasamuseet är mäktigt! Gröna Lund eller Skansen såklart, om er heldag får kosta lite. Dit kan man antingen ta båt eller spårvagn, kan ju vara kul. Om det inte får kosta så mycket pengar kan jag tipsa om att åka upp i skybaren i Hammarby sjöstad och sitta där och dricka läsk och spana ut över stan. Det brukar mina barn uppskatta.

  Hur får jag bort finnar på rumpan? Får ofta 2-3st som först blir röda och sen blålila och som typ aldrig försvinner. Produkt som tar bort dessa?

   Blir det bölder? Har du så på andra ställen? Kan vara HS (hidradenitis supparativa).

  Vilka är era vanligaste rätter ni äter?

   Spagetti alio oglio (måste vara från barnlös, dom som ska kokas 5 min)
   Thailändsk köttsallad Yam

    Barilla inte barnlös ?

     Haha älskar den auto correcten ?

     Har aldrig testat någon av de rätterna men älskar både pasta och mycket asiatiskt så båda rätterna hamnar helt klart på min lista!

   Pasta, pasta och..pasta.
   Tyvärr.

   Köttfärssås spaghetti
   Marinerad stekt kyckling med nå sås och potatis/ris
   Chili con carne (äldsta barnets favoriträtt)

   Butter halloumi, nudlar med kokosmjölk, röd curry, chili och räkor (och lite soja, fisksås,ingefära osv) och pasta med någon sås gjord på det som råkade finnas hemma för tillfället.

   Olika former av pannkakor typ bananpannkaka eller proteinpannkaka.
   Ugnsbakad Sötpotatis och grönsaker med biffsr på vegfärs och vitlöksyoghurt
   Olika former av wraps typ marinerad tofu, grönsaker, koriander och limesås.
   Linsgryta med ris
   Pasta och vegfärsås alternativt linssås
   Falafel med havreris, sallad och yoghurtsås samt hummus
   Quinoa med ugnsrostade kikärtor, ugnsrostad broccoli och kål m.m
   Bowl på jasminris, pulled oumph, picklad rödlök, kål, sojabönor, mango, Cashewnötter.

   Köttfärsgratäng
   Lasagne
   Chili con carne
   Gyoza
   Hamburgare
   Kreolsk gryta
   Pasta pesto med halloumi
   Snabbnudlar ?

   Vi äter mest köttfärs..
   köttfärssås och pasta, varierar såsen genom att ibland göra helt tomatbaserad och ibland grädde ?
   Pannbiff, potatis och gräddsås
   Korv med rotfrukter i ugn och t.ex. bea till.
   Pannkakor
   Chili von carne
   Tacos
   Libapizza
   Kycklingfilé med klyftpotatis
   Kycklingfilé, ris och gräddsås
   Korvstroganoff m ris
   Köttfärslimpa
   Broccolisoppa
   Köttfärssoppa
   Ytterfilegryta med ris
   Laxpasta
   Panerad fisk, kallsås och potatis

  Rullar vi-podcast: jag är orimligt nyfiken på vilket tjejnamn Julia beepar när dom pratar om hennes fiender. Vem är den osköna kändisen som bara jagar fame och kliver ner andra i jakten? Vem snodde Söderholms skämt och delade den på sin story? Tänkte först anitha C men kanske fel. Hjälp Mig och min nyfikna hjärna ?

   Fienden är garanterat J.A (en känd kvinna som hennes gamla ex var otrogen med)

    Ja hundra procent

    Utveckla vem JA är pls

     Då kommer bara kommentaren raderas…

     Kom tvåa i Fröken Sverige 1998.

     Hon har jobbat/jobbar för Tv4

    Jag tänkte JB annars

  Någon som kan rekommendera ett bra ställe för brasiliansk vaxning i Sthlm?

   Salong skinsational!

   Bella Brazil vaxning på Drottninggatan. Gil är bäst! ?

   Sugarme på Gärdet, de använder sockervax som gör mindre ont och håller bättre ??

  Tips på poddar om man gillar att lära sig saker och lyssna på folk som reflekterar kring något de kan mycket om? Gillar ”allt du velat veta” men tycker en del annat jag försökt lyssna på är typ lite tramsigt.

  Obs att det kan vara trevligt med babbel och trams men just nu när jag är föräldraledig vill jag ha något lite mer ”för hjärnan”.

   Jag älskar KI:s podd medicinvetarna!

   Om du är okej med engelska så är Radiolab väldigt bra ”kunskapspodd” som är underhållande och smart. Annars Medicinvetarna från Karolinska institutet om du är intresserad av medicin/hälsa, Fri Tanke podden om du vill höra lite nördiga intervjuer med forskare.

   Innovationslandet är intressant ?

   Börja lyssna på P1.

   Öppet fall. Snedtänkt. Stil i P1. You must remember this. Criminal. Science Vs.

   Träning utan trams med Jonathan Fogelberg

   Filosofiska rummet.

   Geopodden, mycket intressant! Olika gäster så det kan så klart variera, men över lag bra och intressant. Särskilt aktuellt så som världen ser ut nu.

    Stort tack för alla tips!

  någon som opererats pga snarkar för mycket eller har en partner som blivit det? blev det bättre? slutade du/den att snarka helt? snälla ge mig hopp!

   Har din partner fått remiss för operation? Jag jobbade ett tag med en ÖNH-läkare och hen sa att det är ovanligt med operation då det tyvärr inte hjälper så mycket alltid. :/ Men snarkskena, nässprej, och vid behov viktnedgång kunde hjälpa.

   Sover med Cpap sedan många år, mår förträffligt pga den. Begär remiss till sömnlab

   Den som snarkar kan göra en utredning för sömnapné och få en CPAP för att hjälpa mot andningsuppehåll, om det är det som är problemet.

   Min pappa gjorde en ”snarkoperation” för säkert 15 år sedan nu. Han bekostade den själv, vet inte om det hade gått att få via landstinget. Men ah, den funkade i typ 3-5 år kanske, sedan började han snarka igen.

  Nej men jag har gått och fått en crush. Det är jättejobbigt för jag har inte den blekaste aning om hur jag ska göra.
  Vi har aldrig haft regelbunden kontakt och jag vill inte skriva massor och vara jobbig. Jag vet inte heller hur jag skulle inleda en konversation för jag vet egentligen inte så mycket om honom.
  Tack för mig hej?‍♀️

   Men i vilket sammanhang ses ni? Svårt att ge råd om man inte vet något.

    Vill så gärna ge mer information, haha, men den är speciell (inte kollega och inte någon som har partner) och vill inte att någon som vet ska kunna känna igen mig. Jag behövde bara få ur mig min ts, det sitter i mitt huvud hela tiden och jag känner mig lika löjligt fjäril:ig och livrädd som när jag var tonåring..?

   Vad mysigt! Njut av känslan oavsett om det blir något eller inte. ?

    Ja jag kan inte låta bli att le när jag tänker tillbaka på vårt moment. (Har alltså varit ”kär” i honom förut men då hade vi absolut ingen kontakt, mer blickar på avstånd..) så det är mysigt men också otroligt jobbigt haha??

  Tror ni att man skulle kunna ”försvinna” idag om man vill det? Typ fejka sin egen död eller nåt. Hur i så fall?

   Försvinna frivilligt – absolut. Fejka sin egen död – nej.

   Säg att du ska ut på havet och fiska. Lämna båten ute till havs och åk iväg med en mindre uppblåsbar båt. Alla kommer tro att du har drunknat ??

    Men sen? Hur ska du leva? Vad ska du leva av? Ska du gömma dig i annat land resten av livet? Konton, personnummer och sånt?

     Haha du hann före

     Kanske kan man ta sig via Danmark och tåg till något land där det är lättare att köpa fejk-pass? Typ Bulgarien eller Rumänien. Så får man ny identitet och kan starta om…? Kanske inte funkar haha bara en tanke.. 😉

     Kanske i Sydostasien?

     Läste på Minimalisternas blogg om någon snubbe som gått in helt för att leva utan att lämna spår. T ex inga abonnemang, bara kontanter, hyra i andrahand osv. Tror också att han bara ägde 36 saker.

     Eventuellt inte 100 % friskt men ändå.

    Jovisst men hur gör man sedan då, man kan ju inte använda sitt konto tex. Eller hela sin identitet egentligen.

   Tänker osökt på Samantha Lewthwaite.

   Knepigt med alla elektroniska spår, övervakningskameror osv tänker jag mig. Det går ju knappt att betala med kontanter någon stans längre, så man lämnar ju spår efter sig, eller vad man ska säga.

   Det krävs nog väldigt mycket planering i så fall.

   Kolla Gone Girl om du vill ha inspiration haha

  Någon som vet varför yogaläraren Sha* Pere* slutat undervisa på förra studios i Stockholm? Har alltid tyckt att han är lite väl närgången osv

   flera* ska det stå

   Vet inte vem det är pga sjukt trött.
   Om du upplever att personen är för närgången skulle jag sluta där omedelbart. Tyvärr finns det ju rötägg i branschen och det finns många berättelser generellt där folk blivit utsatta. Yoga gör att såna kan få följare och gå över gränsen med en del. Var försiktig❤️

  Min sambo är på middag med sitt jobb (tror att han skulle vara nykter), jag smsade för två timmar sen att han gärna får skriva när han är på väg hem (för att vi har två småbarn och jag vill bara ha lite koll på läget, om jag måste ta dem själv om de vaknar eller om han är på väg osv). Han har inte svarat på mitt sms. Överdriver jag som tycker att det är dålig stil att inte svara? Vill ju inte stressa honom men tycker samtidigt inte det är för mycket begärt med lite framförhållning. Typ, är du hemma om en halvtimme eller om två timmar? Borde jag smsa igen och fråga eller framstår jag som en häxa?

   Du behöver inte va orolig. Låt honom va på middag med jobbet i lugn och ro 🙂 Klockan är ju inte ens 10.

   Så lätt att glömma bort tiden på en trevlig middag. Dessutom lite ohyfsat att sitta med mobilen. Det kanske är någon aktivitet också?
   Jag tycker inte att det är varken konstigt eller dålig stil att inte svara på två timmar.

    Okej tack hörrni. Jag ska sova nu och hoppas att mina barn inte vaknar och väcker varandra ? Vi är så bortskämda med att ha varit två vuxna sen lilla föddes så jag är lite hispig. Men ska försöka sova istället!

     Jaa försök sova ? Jag brukar tänka på hur jag själv kan bli lite uppslukad ibland när man har trevligt på middag och då är inte mobilen första prio. Han hör nog av sig snart!

   Ledsen, men är jag ute på middag så vill jag inte behöva känna mig stressad över att säga en specifikt tid att komma hem såvida det inte är totalt kaos. Låt honom få vara ute en kväll och ha det trevligt och koppla bort hemmalivet några timmar.

   Du skrev ju att han skulle skriva när han är på väg hem. Då kan han ju skriva kl halv tre lika gärna ?

   Jag förstår att man som småbarnsförälder är trött. Men ingenting bra kommer ut av att du blir irriterad. Var ödmjuk o unna din kille att vara ute. Räkna med att ta barnen. Nästa gång kan det vara din tur att vara ute.

    Agree 🙂

   Låt honom vara. Hur kul är det att festa och ”mamma” messar och vill ha koll när man kommer hem.

   Jag tycker dessvärre att du behöver tagga ner några grader. Låt pöjken va och ta hand om barnen OM de vaknar… jösses vilka människor det finns. Jag är själv gift trebarnsmamma och jag hade inte önskat att min man smsat mig på det viset. Tänk nästa gång du själv är ute o slirar

    Ja tänk vad olika man kan vara! Jag bryr mig inte om han är ute till 04 på morgonen så länge jag får veta att det är det han har tänkt. Gillar förutsägbarhet. Det är ganska typiskt hans personlighet att vara sådär ”jaha oj nu blev det sådär!”. Typ säga att han ska jobba till 16 och sen kommer han hem 17. Medan jag hellre säger att jag jobbar till 17 för säkerhets skull och sen kanske dyker upp tidigare. / TS

     Min sambo är också sådär, säger saker som ska ”låta bra” fast jag bara vill veta vad han tror på riktigt. Har försökt förklara det åt honom, då funkar det en stund, sen tillbaka till det där igen. Han gör även så mot andra, säger att han är där om 15 min fast det kommer ta minst 30.

      Min kk är sån. Fast det handlar om timmar mer än minuter.

     Men bara för du är sån så kan du ju inte tvinga honom att vara likadan. Skulle inte vilja behöva bestämma en tid jag ska gå hem från en middag sådär i förväg och känna mig stressad, man tar ju det som det kommer. Skulle inte tycka det var speciellt trevligt om min sambo smsade innan klockan ens slagit 20 och frågat när jag tänkt komma hem.

      Han behövde väl helt enkelt jobba till 17 och visste inte exakt tid iförväg.

   Jag tycker det är dålig stil. Helst om han är nykter. Min sambo har sagt såååå många gånger att det inte ska bli sent, det har blivit jättesent. Sagt han ska vara nykter, kommit hem stupfull.
   Och han håller ju på med mobilen 24/7 när han är med mig, så jag ser inte anledningen att han ska plötsligt strunta i mobilen i flera timmar.

   Hur blev det till slut? Kom han hem i rimlig tid eller blev det strul? ♥️

    Tack för omtanke ? Det blev inget strul och jag var inte ens irriterad när jag skrev min kommentar här, ville bara ha andras perspektiv och det fick jag! Han kom hem 00.30 men nykter och det hade jag inga som helst synpunkter på!

  Jag träffar en kille sedan några månader tillbaka. Han är så himla mysig och allt jag vill ha på ett kemi- och mysighetsplan. Men nu till det som är jobbigt… jag har en väldigt ordnad tillvaro där jag driver eget bolag, har mycket saker för mig och är driven. Han har enskild firma och tar lite ströjobb som konsult. Han tar noll ansvar för nånting kring det. Är försenad med bokföring, försenad ofta i sina leveranser, betalar inte skatter i tid, tar ut mer pengar än han borde från bolaget etc etc. Jag blir sjukt stressad av sånt och han rycker bara på axlarna. Hans mamma har alltid hjälpt honom med allt praktiskt och administrativt fram till ett år sedan men nu är han på egna ben (han är 27 år!!). Vad ska jag göra? Jag får verkligen stress av att han inte tar ansvar för saker som jag anser är jäkligt viktigt…. Vill inte behöva bli hans morsa som tjatar och till slut hjälper till med allt så det blir mitt ansvar liksom.

   Akta dig

   Vet inte, är det ditt problem verkligen? Obs det låter dock inte som någon att vara sambo med, ha delad ekonomi med eller vara gift med. Så om de sakerna är vad du söker i en man håller jag med ovan: akta dig.

    Tack för ni svarar ? precis, det är det som är problemet. Jag är 29 och vill va med någon som jag kan skaffa familj med och gifta mig i framtiden. Allt annat fungerar smärtfritt, men just hans ansvarstagande på dem bitarna är helt galet. Smärtar att gå emot sina känslor och behöva bryta upp av det, men jag börjar närma mig bristningsgränsen eftersom våra värderingar uppenbart skiljer så avsevärt på sådana fundamentala frågor. Jag har kämpat länge med att få till en stabil bas för framtiden, lyckats samla ihop några miljoner för hus och familj, medan hans pengar bara rinner mellan fingrarna och alltid har gjort. Ahhhhh blir tokig!!! ?

     Nej då låter det inte som ni har en framtid, verkar inte vara det du söker. Förstår att det känns tråkigt. Om du varit 23 kunde du ju bara chillat och njutit för stunden men förstår om du behöver tänka på framtiden liksom…

   tack för kaffet och ut o dejt en mogen karl.

  Någon som kollar på Selling Sunset på Netflix? Alltså, egentligen gillar jag inte den typen av program men kan inte sluta titta… Så fascinerande liv, och sån himla kontrast mot mitt eget.

   Jaa!! Den senaste säsongen är så mycket drama och jag älskar det haha. Vilket avsnitt är du på? Om du har sett, vad tycker du om hela situationen med Chrishell vs. Nicole? Jag har svårt för Nicole, men tycker Chrishell verkar väldigt konfliktsökande denna säsong (vilket jag tycker är synd då hon tidigare varit en av de jag gillat mest)

    Otroligt sent svar…
    Jag är på avsnitt 10 och hjälp vad de bråkar om skit och ingenting känns det som. Men håller med dig där angående Nicole och Chrishell. Dåliga vibbar av Nicole men Chrishell är ju på en helt annan nivå än tidigare säsonger. Dramana med Christine är ju ingenting i jämförelse..?!

  Är ensam hemma och hör en hund någonstans i huset skälla. Den stackars hunden har skällt konstant i flera timmar och är onekligen stressad av att vara ensam hemma… jag har gått ut i trapphuset för att höra varifrån det kommer och tror jag vet vilken lägenhet det gäller.

  Lider så med hunden och är även jobbigt då skällandet hörs in i mitt sovrum varpå jag ska sova snart… Någon som varit med om liknande sits? Är det bästa att vänta tills man ser grannen nästa gång och lyfta på ett vänligt sätt? Jobbigt när jag inte är helt säker på vilken lägenhet det gäller.

   Jag tycker nog du ska avvakta med att konfrontera grannen. Vem vet varför hunden blev lämnad ensam, det kan vara en engångshändelse. Ha is i magen. Händer det igen kan du fundera på hur du ska gå vidare. Men för nu, ta fram ett par öronproppar och försök få lite sömn. ?

   Prata med grannen imorgon ❤️ Kan vara en engångsföreteelse. Och om du inte vet exakt vilken lägenhet det gäller så kanske du kan ringa på någon annan dörr och få lite mer information?

   Är det första gången så gör ingen sak av det. Annat om det är ofta.

  Vanderpump förlåt alla men det här behöver du inte ha sett serien för att kunna vara med och diskutera, varför får kvinnan oftast mer skit än mannen när det gäller otrohet även om det är mannen som är i ett förhållande och kvinnan är singel? Lyssnade på Lalas podd, Katie och hennes mamma var gäster och de trashade i princip enbart Raquel både för Scandoval och för att hon hånglade lite med Schwartz men gick inte alls lika hårt åt Tommarna. Det är fler poddar plus inlägg på sociala medier och artiklar som jag sett som går hårdare åt Rachel än Tom. Han var i ett nioårigt lång förhållande det var inte hon hon var singel. Tycker det är så lätt att kvinnan blir horan bla bla bla men männen generellt kommer lättare undan.

   Antagligen för att kvinnan sedan urminnes tider ansetts vara en lägre stående varelse om hon ägnat sig åt lösaktighet eller annat beteende som äventyrar sedlighet eller sexuell moral.

    Varifrån får du den idéen ifrån? Borde det inte vara så att hon som födde nya människor höll högre än mannen.

    De insåg nog i gryningens timma att med tjugofem kvinnor och två män återhämta sig betydligt fortare än det omvända. Då hade de nog ingen framtid att räkna med.

    Samhället har aldrig varit så som det nu de senaste 500 år kanske. Allt vara annorlunda före det.

     Att samhällen upprätthållit skilda standarder och förväntningar för män och kvinnor när det kommer till sexuellt beteende? Historieböckerna. Alltifrån traditionella könsroller och kulturella arv med en gemensam nämnare som framhållit manlig sexuell frihet, i förhållande till den kvinnliga motsvarigheten som ansetts vara viktig att kontrollera/tukta.

     Som människor idag tänks det säkert att vi skulle ha rationaliserat bort den här sortens beteendemässiga arv, men sanningen är att vi i många avseenden är lika mycket djur idag som för flera tusen år sedan.

   Finns så mycket lager i deras relationer men jag tror främst det är för att de redan sett igenom TomTom medan Rachel hade en lite mer oskyldig aura (även om Lala alltid hatat henne, så för henne är det väl personligt snarare). Tror Katie redan har bearbetat mycket av vem Tom var som person iom skilsmässan och att det därför inte väcker lika mycket ilska hos henne. Sen tror jag även det där konstiga bråket Rachel hade med Katie och hennes mamma spelar in. Det är liksom personligt mot Rachel som person för alla tre.

   Ja är ju fast i BRAVO. Raquel har inte ens varit otrogen mot någon. Hela den showen har ju handlat om män som är otrogna och får tillbaka sin kvinna. Lala var väldigt kaxig innan hon träffade ”her man” och blev ännu mer kaxig efter att hon träffat honom men sen led hon när han var otrogen. Men varför hon är på Raquel bweoe cäl på att hon gillar James, kanske till och med vill ha ett förhållande med honom.

   Och alla de kvinnor som blivit bedragna i den här showen borde väl fan ge fan att ge sig på Raquel.

   Tror de ogillar Raqel är det för hon är den enda av dem förutom Lisa som är jag vet inte vilket ord jag vill använda ja självständig, självgående något åt det hållet. Hon svansar ju gärna efter någon för att hon inte kan ta snabba beslut men hon tänker i stället efter.

    Nej hon har ju inte det, det är Tom som varit otrogen. Sett samma på mitt jobb när en manlig kollega med sambo och barn började vänstra med en kvinnlig singel kollega. Hur kan HON göra så gick det mesta snacket, inte hur fan han kan göra så. Vet att det är uråldrig sed att kvinnan ska försvara familjens heder eftersom det är kvinnan som föder arvingar och män vill inte ha andras oäktingar i boendet men nu är det ju 2023 och inte medeltiden. Blir less på att kvinnan får ta merparten av skiten.

  Behöver gå ner i vikt, men har försökt och stått still flera veckor nu. Vill ner ca 10 kg till men börjar få svårt att motivera mig att fortsätta när vågen stått still så länge ?

   Du kanske fokuserar på fel saker… Är vågen verkligen det viktigaste. Om du fortsätter rör på dig, äta bra mat och fokusera på att leva istället så tror jag din kropp automatiskt kommer hitta balans med vikten.

   Livet är kort. Lev livet! ?

   Sluta väg dig och gör bra val varje dag istället! Lycka till ❤️

   Om du nu BEHÖVER/MÅSTE gå ner i vikt (håller med kommentarerna ovan) har jag använt Lifesum. Det hjälper det oftast att byta ut kolhydrater mot typ grönsaker och mer protein. Samt röra på sig så klart.

  Finns det någon muslim här bland läsarna?
  Obs! Jag inser såklart att det skulle kunna finnas lika många olika tillämpningar av islam som det finns praktiserande musliner, men nu har jag ändå en fråga som du som rör dig i den muslimska världen kanske kan svara på ändå – oavsett om du själv är troende muslim eller praktiserar din tro på det sätt som mitt exempel.

  Okej, så här är det.
  Jag bor i ett kvarter där fyra hus ligger runt en gemensam innergård. Många barn leker ute hela dagen med grannbarnen nu när det är varmt och soligt. De flesta vuxna grannarna känner igen varandra och hälsar om man möts. Jag och min familj flyttade hit för snart tre år sedan. Vi har två pojkar, nu 6 och 8 år gamla.

  När vi var nyinflyttade pratade jag en hel del med några grannar som är muslimer. Ett gift par i 30-årsåldern med två barn i samma ålder som mina pojkar, samt föräldrarna till kvinnan i tidigare nämnda gifta par. De är alltså två familjer i två olika generationer som bor i varsitt hus vid denna innergård. Själv är jag etnisk svensk, arbetar i svenska kyrkan och är öppen och intresserad av andra människor – från alla delar av världen. De här grannarna som jag småpratade med ibland var vänliga och jag var vänlig mot dem, våra barn lekte också en hel del.

  Successivt minskade våra samtal, jag vet inte riktigt varför. Det kändes som att de drog sig undan men våra barn fortsatte leka och jag pratar alltid med deras barn om jag möter dem ute. Nu har jag lagt märke till sedan ett år tillbaka kanske, att mannen i det yngre paret konsekvent undviker att möta min blick om vi möts ute. Han hälsar såklart inte heller, och beter sig som att han inte ser mig trots att det är uppenbart att vi har sett varandra. Frun har också blivit väldigt avvaktande, men svarar med ett hej om jag hälsar på henne. Hon har bott i Sverige sedan hon var runt 10 år, så ca 20 år i alla fall och hennes man har säkert bott här i 15 år åtminstone.

  Mannen har också skaffat skägg (det hade han inte förut) och enligt mina fördomsfulla (?) idéer så tror jag att detta par, det yngre paret alltså, håller på att bli mer och mer strikt fromma. Kvinnan har alltid haft sjal, men hon klär sig numera alltmer heltäckande i övrigt och mer i mörka färger än tidigare.

  Vi har aldrig haft någon nära relation, men betett oss som trevliga grannar, som man gör i ett grannskap med en öppen atmosfär. Och vi har aldrig haft en konflikt. Därför är det så provocerande för mig att de helt plötsligt beter sig som att jag har gjort något dumt. Att de inte bevärdigar mig med en blick eller hälsning. Fast jag försöker att le och säga hej.

  Idag blev jag så störd av det här att jag följde efter mannen, när han inte svarade på mitt hej, och så fortsatte jag att hälsa på honom. Till slut frågade jag honom varför han inte längre hälsar på mig eller vill prata med mig. Han svarade inte, så jag upprepade frågan flera ggr och då sade han: ”Jag bestämmer vem jag vill hälsa på” och jag upprepade att vi är ju grannar och vi brukade ju hälsa och varför är det inte så längre? Han svarade återigen att han inte måste hälsa på mig om han inte vill. Hela tiden undvek han att titta på mig. Sedan gick han in.

  En kort stund senare träffade jag den äldsta dottern (9 år) ute på gården. Hon tittade åt sidan när vi möttes och då sade jag: ”Men Maria, vill du inte hälsa på mig. Varför då? Vi brukar ju prata, du och jag.” (För det stämmer, det gör vi ibland fortfarande eftersom våra barn ibland leker ute på gården samtidigt som henne och hennes syster)
  Hon såg först lite osäker ut och sedan svarade hon: ”Jag får inte prata med dig för mamma”

  ”Vad tråkigt”, svarade jag och så gick vi åt varsitt håll.

  Nu vill jag ha hjälp att förstå: VAD är det frågan om här? Jag FATTAR ingenting.

  Att den vuxna mannen inte vill hälsa på mig, har jag tolkat som en extrem variant av någon sexualmoral (att en man enligt hans sed, kanske inte får tilltala en kvinna som inte är hans fru typ…). Känns väldigt extremt, men okej.

  Men att deras dotter inte får prata med mig. Vi som så sent som förra sommaren satt ute och sjöng barnvisor tillsammans, deras barn, våra barn och vi mammor samt deras mormor. Vad har hänt där?

  Har familjen radikaliserats? Är det t.o.m en synd för vissa strikta muslimer att endast prata med en icke-muslim? Jag ska väl tillägga att jag själv är rätt präktig, klär mig inte utmanande osv, röker inte, dricker inte – så jag har liksom ingen livsstil som skulle kunna störa dem. Det enda är att jag är etniskt svensk och kristen.

  Jag blir så himla ledsen bara av allt detta. Skulle vilja förstå deras motiv att plötsligt behandla mig som paria…

  Någon som vet?

   Undvik muslimer. Byt område

   Jag har inget svar, men förstår dina känslor. Hoppas att du får ett bra o välbalanserat svar från någon insatt❤️

   Jag förstår att du känner dig sårad. Kanske till och med känner lite sorg (du verkar ha tyckt att de var trevliga att prata med). Men gör dig själv en tjänst och lägg inte mer energi på det. Du har inte makt att förändra vad som är viktigt och inte i deras kultur.

    Då kanske de borde åka hem om de inte kan leva som svenskar

     Förstår inte detta,ser ständigt svenskar som flyttat utomlands som inte vill leva som folket i det landet de bor i. Pratar endast svenska, umgås med svenskar, håller sig till deras traditioner osv. Vilket hyckleri!

      Ja det är det. Säger jag inte emot.

     Skrämmande att 23 personer trycker tummen upp på en sådan kommentar.

     Är det personer som vill flytta till ett land där de inte tar emot invandrare kanske?! ?

     Att prata med sina grannar eller inte är ett val staten lämnat åt individen göra. I det här fallet ser det beslutet ut att vara fattat utifrån religion. Låt säga att en introvert person undviker att tala med sina grannar, tittar ner i marken och går förbi. Är den personen mindre ”svensk” den också?

     Och vart ska svenskar som inte beteer sig som ”svenskar” flytta? ?

   Hjälp vad konstigt. Är du säker på att det har med deras religion att göra?

   Är inte Muslim men kan det vara så att det som stör är att du är just kristen? Även om din livsstil i sig inte går emot deras religion?
   Oavsett inte ett okej beteende från dom såklart. Låter helt galet.

   Hej! Praktiserande muslimsk kvinna här!
   Du verkar vara en jättefin granne ? Så tråkigt att höra hur du blir bemött.

   Jag kan inte svara på varför de beter sig på det viset men kan säga att ur ett islamiskt perspektiv så är det en del av religionen att visa godhet mot sina grannar, oavsett om de är muslimer eller inte. Och att hälsa på sina grannar och svara på hälsning är absolut en del av att visa godhet.

   Alltså min första tanke är: är du helt säker på att detta har med deras religion att göra? Om du tänker att samma reaktion skulle komma från etnisk svenskor: hur skulle du resonera då? Tänker att svaret (eller icke-svaret) kanske finns där, eller är du säker på att det har med religionen att göra? Kan du ha gjort något som familjen missförstått?

   Låter oavsett fruktansvärt att bli behandlad såhär och inte få några svar❤️ Hoppas du har några andra trevliga grannar

   Praktiserande konverterad muslim här. Verkar som att de fått något om bakfoten. Att umgås med kristna eller att hälsa på grannar är förstås inte förbjudet enligt islam. Tvärtom, precis som C.H sa, är det mycket viktigt att vara trevlig mot sina grannar och visa respekt mot sina medmänniskor. En god muslim vill alltid föregå med gott exempel. Så vad det än är dina grannar fått för sig, har det inget med islam att göra. Det är dock väldigt tråkigt att de sprider fördomar på det här sättet, förbjuder sina barn att prata med dig t ex.

   Men gud, nästan exakt det här hände min kompis? En grannfamilj från Mellanöstern som hon hade ganska nära kontakt med och bodde i samma uppgång. Min kompis och familjen pratade ofta, och var artiga med varandra. Hon fick särskilt en relation med barnen som lekte med hennes katt och så haha. Minns att pappan hjälpte henne med bilen nån gång. Så en dag slutade de också att bara hälsa helt tvärt? Och blev enligt hennes utsago ”jättekonstiga”. Hon blev särskilt ledsen då barnen hon ändå pratat med nästan varje dag inte ville veta av henne heller och hon fattade inte varför. Sedan en dag hade de bara stuckit? Tydligen flyttade de tillbaka till deras hemland och hon såg dem aldrig igen ? säger inte att detta kommer hända just den familjen men jag var tydligen att kommentera eftersom det är så likt min kompis upplevelse.

   Personligen hade jag inte heller velat prata med någon som följer efter mig och upprepar samma fråga 1000 ggr istället för att ta hinten att man inte vill prata? Låt dem va, de vill inte prata med dig. Varför vet ingen men de har ingen skyldighet att berätta det heller