Kuvertavgiften på ”Lojsans” midsommarfest

Några har reagerat i mitt kommentarsfält på att kuvertavgiften för Lovisa ”Lojsan” Wallins midsommarfirande kan landa på runt 4000 kr/person, vilket vissa tycker är helt galet.
Då ska det ändå tilläggas att förra årets midsommarnota hamnade på 7000 kr/person, vilket gör det här året till lite av ett budgetalternativ.
Hanna hade tydligen ett bottenmidsommarfirade när hela gänget drog till Sandhamn, eftersom hon bråkade med sin dåvarande pojkvän så hon precis blivit tillsammans med igen efter att han varot otrogen mot henne. Hon drack typ igenting under kvällen men fick fortfarande betala för drinkbordet, vilket de båda tycker är okej. De säger att man inte kan komma i efterhand och säga att man inte vill splitta notan rakt av, om man är fler än sex personer, där alla gått med på det här upplägget på förhand.
Tydligen gick det lite snett förra året vad deras drinkbord på Sandhamn anbelangar, då sällskapet krävdes på ytterligare 30 000 kr när det var dags att gå hem.
Vill ni lyssna själva så är detta det absolut första som diskuteras i avsnittet.

Podd-duon kommer återkoppla i kommande avsnitt och berätta vad den faktiska summan per person landade på för årets midsommarfirande. 
De båda är överrens om att det var många som reagerade påden höga summan från i fjol, men att det nog beror på att man inte firat midsommar på det där sättet tidigare.
Vad tycker ni om kuvertavgifterna som diskuteras?

138 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Alltså ja det är mycket pengar särskilt för oss vanligt folk men dom har ju uppenbarligen råd så varför inte?

  Om de har råd och vill lägga den summan så är det ju upp till dem. Sånt där är ju olika från gäng till gäng.

  Jag kan tänka mig att lägga dom pengarna om det inkluderar ett bra liveband och människor jag gillar. I annat fall stannar jag hellre hemma eller äter en enkel middag på stan med nära vänner.

   Skulle vilja att en privat liten spelning med Håkan Hellström ingick. Annars är det ca 3200:- för dyrt för mig.

   Brukar väl mest vara Lojsan och andra tjejer som står där uppe på scenen och skrålar ??‍♀️

  Vad är det som ingår eller gör det så dyrt? Har dom hyrt lokal med personals och allting? I så fall är det ju ganska rimligt. Men är det hemma hos någon så känns det ganska saftigt kanske. Det är dyrare kuverpris än många bröllop

   Det är nog inte en vanlig hemmafest nej

   Och bröllop är ju en annan sak, då är man ju en ditbjuden gäst. Detta är väl mer ett firande som alla i sällskapet går ihop och betalar.

   Om man köper 10 fnurror champagne så blir det rätt dyrt, kan tänka mig att det är sprit av den finare sorten som köps in

   Är det vanligt med kuvertpris på bröllop? Jag har bara varit på bröllop där man inte betalat något som gäst.

    Kutvetpriset är ju samma oavsett om gästen betalar eller brudparet. Vi har bröllop nästa år och det ligger på 5000:-/person. Bara en 3 rätters går ju på 1000:-, sen alkohol, lokal, serveringspersonal, tårta, band/dj.. Det blir fort mycket pengar. Givetvis tar vi inte betalt för gästerna.

     Men då väljer ni ju dyrt alternativ. Många behöver inte skrytbröllop.
     Inget bröllop jag varit på har varit i den stilen och det har gått lika bra ändå.

      Vad är det med demoniseringen av folk som gillar att spendera pengar på fin mat och dryck? ”Skrytbröllop”? HUR är 1000 kr mycket för en trerätters (och då är ju inte alkoholen inräknad). Vad äter du på för ställen undrar jag?

       Och jag undrar vad det är för fancy, dyra ställen andra är och äter på ?

       Jag pratar om att bjuda 100 pers och att bröllopet går på 200 000 kr.

        Räknar ni då med fotograf, era kläder, ringar mm som ingår i bröllopet eller räknar ni bara ”konsumtionen av gästerna” så som lokal + mat, personal …

         Men ska kuvertavgiften täcka fotograf? Då vill jag som gäst ha ett porträtt på mig!

       ”Demonisering” ? Ja stackars stackars er som vill lägga massa pengar på fik mat och dryck. Ni har det verkligen tufft!

        Men vad är detta? Personen gnäller inte, hen berättar bara hur de tänkt kring sitt bröllop och hur mycket pengar det kommer gå på. Ingenting att gå igång på såhär 🙂

      Genomsnittskostnaden för ett bröllop i Sverige är mellan 50-100k. Då är alla småbröllop inräknade så det är inte överdrivet dyrt, nej. Knappast ett skrytbtöllop. V0r släkt är 60 pers. Inte konstigt att ha 20 vänner var som man vill bjuda..

       Alla småbröllop inräknade? Knappast. Ett bröllop hemma där man fixar maten själv (buffé tex) och har ett 20-30 tal gäster går inte på så mycket som 50000.

        Genomsnitt. Stay in school kids.

        Ehm jo. Det kan gå på bra mycket mer än så om man vill ha vettig mat och inte vilket kallskuret som helst, sen kläder, hår, smink, fotograf och kanske en trubadur.

        Går ju att lägga precis hur mycket som helst på ett bröllop, även om det är hemma.

        Haha alltså småbröllop kan ju räknas som även bara middag tillsammans efteråt, alla måste inte ha mottagning eller bjuda folk på mat för att man gifter sig.

        Vi gifte oss förra sommaren, ett riktigt budgetbröllop, men nog fan la vi mer än 5000 för 30-40pers

        Käk ink alkoholfri dryck 5000 (grillade korv med schyssta tillbehör)
        Tårta (blev typ blåst av en vän, long story) 4000:-
        Klänning 500 på bonprix värsta fina också!
        Barnens kläder, gubbens skjorta, skor 1200:-
        Ringar totalt 2000:-
        Dekorationer 300:-
        Pappersarbetet skatteverket, körkan etc kanske 500:- + ytterligare 500 i porto etc för inbjudningar, kort
        Sen säkert ytterligare kostnader som jag glömt.
        Gratis venue, fotograf, kock på plats.

        Så 5000 ja men inte med 30 gäster haha!

        Hade bröllopsfesten hemma i trädgården, 30 pers. Buffé – 195kr per person (catering).. men med kläder, hår,smink, ringar, pynt osv så landade vi nog ändå på ca 50 000kr. Och då anser jag verkligen att vi hade ett litet ”budget” bröllop ??
        Sen går det naturligtvis att komma ännu billigare undan men skulle nog ändå tänka mig att de flesta enklare bröllopen ändå hamnar däromkring..

      Såklart de väljer det, det är väl självklart? Ser inget fel med att vilja bjuda släkt och vänner på något fint.

     Förlåt men helt sjukt att gäster ska behöva betala för att fira ett par. Har man inte råd att gifta sig, så kan man skippa. Eller nöja munnen efter matsäck.

      Kuvertavgift betyder inte automatiskt att man tar betalt av gästerna.

       Jo, det är just det som kuvertavgift innebär/betyder. Däremot kan man säga vad något kommer kosta ”per kuvert” och då mena vad kostnaden uppgår till per person, utan att gästen för den skull kommer att behöva betala det som en avgift.

        Skulle skriva kuvertpris men skrev avgift, pga slö hjärna. Ja, avgiften är gästens men ovan diskuteras pris, vilket inte betyder att gästen betalar.

       Jo det är precis det som det betyder.

      Det är väl ingen som skriver något om kuvertavgift? Det står kuvertPRIS

      Ingen är tvingad att gå på ett bröllop. När jag gifte mig så ville både min man och jag gifta oss själv utan någon där. Tyvärr har vi släkt som blev helt galna när de förstod att vi inte skulle ha något bröllop. För vår del så handlade det om pengar. Vi var studenter och fattiga men vi ville gifta oss.

      Vi hade ett bröllop där vi i inbjudan sa att det skulle vara vigsel och sen middag på restaurang. Man var mer än välkommen att bara komma på vigseln eller bara restaurangen. Man fick betala sin mat själv (vi bjöd på efterrätt och dryck). Och informerade noga att vi inte önskade något i bröllopspresent. Maten lyckades vi få rabatt på så det var en fin middag för väldigt billigt. Alla var nöjda, de som inte ville äta och inte tyckte det var värt pengarna kunde välja att stanna hemma eller att bara närvara vid vigseln som var utomhus. Alla har inte 100000kr att lägga på bröllop, alla har inte släkt nära som kan fixa knytis. Man är inte tvingad att betala och kan stanna hemma om man tycker det är ovärt.

       Tycker ni gjorde helt rätt! Mitt första bröllop var likadant. Jag var gravid, trött och ville lägga pengar på att köpa ett hus. Nu gång 2 är jag mycket äldre, har hus, stabil ekonomi och vill ha fest!

      Men varför prata om kuvertpris på bröllop….det är väl en midsommarfest vi diskuterar??

      ??

     Nej det var ju det jag menade.

    Folk som inte har råd tar betalt för att kunna ha fest.

     Va? Vi har alltid ordnat midsommarfest ihop flera par och delat på kostnaderna. Det är väl inte konstigt?

      Givetvis delar man på midsommar, jag syftade på de som gifter sig och låter sina gäster stå för notan.

  Låter som att den stora delen är alkohol och det kommer nog inte att räcka med dessa 4000 kr.

  Jag personligen hade ju inte haft lust även om jag hade pengarna att lägga 4k på en fylla (och lite därtill). Dock vore det ju dumt att utgå från mig själv, har man råd och lust så fine, gör det. Det är säkert roligt och minnesvärt! Jag menar, jag betalade samma summa för ett par år sen för att åka med min sambo till Tallinn med kryssning, det är ju i princip samma sak.

  Tar hellre med min egen sprit än är med och betalar för alla andras.

   Tror det blir svårt att ta med egen sprit till uteställen, det får man inte

    I längden kommer man på sina knep!

     Åh berätta gärna. Gömma i buskarna utanför? Fickplunta?

    Fattade inte att det var ett uteställe men då köper jag hellre min egen sprit än bidrar till andras.

  Det beror ju helt på vad man får. På kommentarerna låter det som att Lojsan ska bjuda hem folk till sig och ”vara snål och ta en kuvertavgift för en kväll”. Nä i så fall hade det inte varit värt.

  Men om det hade blivit ett riktigt bra ordnat midsommarfirande på en fin plats som man hyrt, goda vänner, med bra mat, dryck, kanske musik och möjlighet att sova minst två nätter så hade jag definitivt betalat. Älskar midsommar!

   Tycker inte heller att det låter som så för en lite lyxigare heldag och övernattning antar jag? Dessutom har hon väl känt av läget innan, är ju skillnad på ”du är bjuden på fest. Avgift: 4000 kr” eller ”tror det blir bra om vi lägger ca 4000 var, jag kan ordna midsommar hos mig då”.

  Känner att det är ju upp till dom ?.

  Man väljer ju vad man lägger sina pengar på och så får man ju så klart utgå från sin ekonomiska situation. Jag lägger väldigt mkt på min golf och min träning men mindre på fest och alkohol

   Trodde först du skrev att du la mycket på mini-golf ?

  Hade absolut kunna lägga 7k om det var årets fest men jag hade nog gärna vetat om slutsumman innan. ?

  Går man ut och äter middag och delar man på ett drinkbord kostar det väl ungefär det samma? Det är ju inte en hemmafest hon styr upp.

  Känner inte alls igen det där, de festerna jag blir bjuden på kostar inget, även om det är på lokal….

   Det beror ju på vad det är för fest? Blir du bjuden på födelsedagsfirande, dop eller student så är det klart ingen som tar ut en kuvertavgift? Men om det är ett gemensamt midsommarfirande är det ju en annan sak.

    Ja det är ju en helt annan sak såklart, då ordnar man det ju ihop.

   Men om ni var ett gäng som ska fira midsommar ihop så hade du väl ändå frågat vad du skulle bidra med och inte ta för givet att alla andra ska betala för dig?

    Detta är ju liksom inte bara Lojsans fest/firande

  Beror helt på vad som ingår. Hyrde stuga i ett populärt sommarområde med sambon en midsommar. Bara vi, men stuga, bensin dit, middag på restaurang, osv. Gick på ett par tusen det också. Så är man ett gäng som hyr ett hus, fixar fin mat, ja ni fattar,… varför inte?!

  7000? Nästan en vecka på Kreta med all inclusive. Hade hellre gjort det än betalat 7000 för en midsommarkväll.

  På midsommar ska jag och sambon ta med en burk senapssill (för vi har en över) och egna jordgubbar. That’s it ? Hade aldrig betalat mer än max 300-500kr. Å andra sidan dricker vi ingen alkohol heller. Men 4000 eller 7000 är ju…….. äh sjukt. Men vill man så visst, men jag hade inte gått ?

   Om man har ekonomin behöver man ju inte välja mellan kreta och midsommar?

    Medelklassbeteende att bjuda in och sedan ta betalt av gästerna. Antingen bjuder du eller har knytkalas (om du inte har råd att bjuda). Men avgift är så smaklöst!

     Vem har sagt att det är kuvertavgift? Lojsan säger klart och tydligt att de i grupp har kommit överens om att fira midsommar tillsammans på deras ställe. Då splittar man väl notan?

     Medelklassbeteende? Ska vi klaga på att folk inte har råd att bjuda på sånt där som influencers festar på?
     Seriöst. Skippa den för första meningen för den var sunkig.

      ”//” skriver ju ha knytkalas om du inte har råd att bjuda?

       Ja, men hen missar att det inte är Lojsan som bjuder in till fest på det viset. Utan att de är ett gäng som gemensamt bestämt att fira midsommar, vad som ingår i det och dela på kostnaden.

     Snarare smaklöst att anta en en person dels ska stå för praktiskt förberedelser, dels betala för allas middag och drinkbord. Det är ju inte hennes födelsedag eller bröllop det firas utan ett allmänt firande. Ska de andra ta med sig en flaska vin och blomsterkvast som tack eller?

      I min familj tar alla med sig mat och dryck och sedan delar vi broderlikt. Ingen talar om pengar, men självklart har det kostat både pengar och arbete.

     Måste bara tillägga – medelklassbeteende för mig är verkligen det motsatta, tex ”jag bjöd alla på goda drinkar och trerätters med oxfilé och sen när det var Lollo och Mickes tur att bjuda blev det flintastek, usch så snålt” eller ”Stina kom tomhänt till min bjudning, jag som slitit som ett djur hela dagen och in tre ens vin kan man få, jag hade ALDRIG gjort så!”
     Dvs man bjuder fint men förväntar sig något av andra i gengäld, dock oklart exakt vad man förväntar sig och umgänget i sig verkar inte vara prio.

      Asså exakt samma.
      På midsommar så handlar vi ofta enligt överenskommelse mat och alcohol och så får alla swisha (oavsett hur mycket/lite de dricker). Hade vi stått för all midsommarmat själva hade det känns lite konstigt. Speciellt med tanke på att vi ändå har så höga kostnader när vi har gäster då det är vårt landställe, så typ bensin, toapapper, frukt och grönt och sånt vi skördar från vår trädgård har ju vi betalat, sprit från vårt befintliga spritskåp, mycket mat som vi redan har köpt innan alla kommer, diskmedel, tvål/schampo, vatten/el för duschar, klädtvättning och tvätt av alla lakan etc, dvs sånt som blir dyrare när många är hos oss på landet. Men det bjuder vi gärna på.

      Mina vänner är också sjukt bra på att ta med fina presenter som tack, eller hjälpa till med trädgård, snickra något vi behöver, eller typ baka en plåt bullar och lägga in i frysen. Allt sånt uppskattas oerhört och gör det roligare att vara värdpar.

     Men alltså va? Jag och min sambo är väldigt ofta de som bjuder in till olika högtider, helt enkelt för att vi är de i kompiskretsen som bor störst och dessutom har ett sommarställe som många vill åka till. Skulle vi bjuda på allt varje gång skulle det göra att vi inte bjuder in så ofta (vi går garanterat back ekonomiskt ändå sett till antalet middagar vi bjuder in till per år), även om vi har råd så skulle det ju kännas weird att vi alltid ska stå för allt. Ibland kör vi knytkalas men ibland tycker vi att vi lika gärna kan handla allt och att andra får swisha. Har svårt att se den stora skillnaden mellan de två.

      Håller med!! Samma här, vi har sommarstugan så alla vill fira hos oss, men jag vill inte stå för att 10 personer ska äta och dricka en hel helg för det. Nej vi delar ekonomiskt.

   Ove och Anette Sundberg?

    Nejdå, sjyssta kompisar som bjuder bara ?

   Glöm inte salta pinnar också.

  Om det är kuvertavgift är det väl för att det ska bli billigare än förra året, då de istället splittrade på notan. Inget konstigt? Jag och alla jag känner splittar alltid lika när vi är många, orka sitta och räkna exakta kronor

  Tycker inte att 4000 kr/person är så mycket. Men det är klart, är man mest van vid typ knytkalas så har man kanske lite svårt att förstå vad det egentligen kostar med lokal, alkohol (och inte bara det billigaste man kan hitta på Systembolaget), mat osv. vid planering av en större fest. Jag tycker om både knytkalas och stora tillställningar men förstår också skillnaden på fest och fest.

   Skillnad på fest och fest??
   Så folk kan inte ha en riktigt rolig fest om det är knytkalas istället? Tur man inte umgås med såna som dig.

    Det står väl inte att man inte kan ha kul utan att det är olika typer av tillställningar.

     Men läs så ser du ju hur människan resonerar. Nervärderande mot de som inte har dyra fester för de förstår inte.

      Skulle aldrig ha/delta i ett midsommarfirande där det går loss på 4000 kr/person , men känner mig inte ett dugg nedvärderad för det av vad personen ovan skrev. Det ÄR ju skillnad på fest och fest. Det säger ju inte att det ena nödvändigtvis är bättre/roligare än det andra (för det är ju dels en smaksak och dels beroende på kontexten), men det är skillnad.

       Men då har du aldrig haft att kompisgänget behöver hyra två bilar för att ta er till festen? Köra en bit så det tillkommer bensin? Hyra stugan för alla bor i små lägenheter? Köpa mat och dricka för en helg? Det går ganska snabbt upp till 4k om man inte har massa saker som du verkar förutsätta att alla har….

  Vad fick gästerna för sina 7000 kronor förra året?

   En dyr fylla,

   Det är inte hennes gäster, det är ett gäng som valt att fira ihop så antagligen planerade de tillsammans och hade koll på vad de skulle lägga pengar på.

   Kolla här https://youtu.be/lnmrBpvsVq8 men typ 2 övernattningar, midsommarlunch & middag ink dryck, frukost, lunch på restaurang, utekväll på midsommardagen, transport osv

  Tycker absolut att det är helt okej! En midsommarfest är lätt att tacka nej till om man inte skulle ha pengarna, medan ett bröllop för en närstående är mer ett ”krav” att punga ut. Plus, alla har inte dåligt med pengar. Jag skulle gladerligen betala för att bara komma in på min räkmacka till en trevlig, GENERÖS och genomtänkt midsommarfirande. Vet att Lojsan nämde att bara den åriga kräftskivan gick på långt över 100k . Med detta sagt så håller nog lojsans och busters bjudningar en hög standard. Dem hade ju till och med renoverat inför midsommar.

   Men åh. Då ska jag bygga/renovera något och sen bjuda till fest med kuvertavgift för att tjäna ihop till bygget?!

   Nu har jag inte lyssnat på podden men tänker att antingen bjuder jag in till fest – kom, det är gratis. Eller så är vi några som kommer överens om att ha fest tillsammans och kommer sedan överens om rimlig summa att lägga på festen.

    Tror typ det var det sista du skrev, att folk kommit överens om midsommarfest hos dem . Men att Buster och Lojsan ”styr”

     Buster och Lojsan. Är de hundar??

    Men vad menar du? De tar ju inte in kostnader för byggnaden, de tar in kostnaden för alla utgifter de handlar in för festen, så som mat i flera dagar plus alkohol. De är ju där över en helg och festar, Lojsan och Buster bjuder ju in till en plats att ha midsommarfest på, men inte att de ska stå för midsommar varje år.

    Konstigaste kommentaren? De splittar alltså på sådant så som mat, dryck, restaurangbesök… inte…. renoveringen? HAHA

     Vet inte vilken kommentar du menade?

  Fascinerande att läsa kommentarerna här. Att det är så många som tycker 4000, eller 7000, är rimligt för en festkväll.
  Är genuint nyfiken på vad ni har för livssituation? Jobb, utgifter, boende, barn, intressen etc?
  Jag har en bra inkomst, och skulle rent hypotetiskt kunna lägga så mycket pengar på en fest. Men det känns så sjukt ovärt.

   Jag har många gånger undrat över folks livssituationer härinne. För mig känns det som att folk här lever som Mickan och hennes man i Solsidan.
   Jag skulle aldrig lägga så mycket pengar på något, jo, nästa år möjligtvis. Då blir jag 30 och vill åka iväg utomlands, om jag så gör det ensam. Men dessa priser som nämns här är ju absurt.

    Det är inte absurda priser, det är vad det kostar för en sån helg. En midsommarhelg med alkohol, mat, restaurangbesök, skjuts och bensin. Sen är det inte heller ”en festkväll” som ni verkar påstå, det är ju ett två dagars firande, inklusive gratis boende för de som kommer. Bara att åka iväg till Köpenhamn två dagar landar på samma summa….

     Det beror på att vi har heeelt olika referensramar. Jag skulle aldrig lägga 7000 för en helg i Köpenhamn heller, skulle klara det på typ 2500 som MAX.

   Tänker samma som dig. Jag har råd men jag vet inte vad det skulle vara för fest för att jag skulle vara villig att betala de summorna.
   Det dubbla dessutom, för mig och min man.

   Gör en tråd om folks sparande så är det 99% som sparat miljoner..

    Nej, det blir snabbt en tävling i vem som har det värst. Många här verkar se någon slags prestige i att tycka synd om sig själv och missunna andra. ”En annan har inte ens råd med luft” osv.

     Nej så uppfattar jag aldrig trådarna i öppet spår. Läs under valfritt ”hur mycket har ni sparat” så äger folk fastigheter för miljarder typ

      Jaha. Så uppfattar jag dom.

   Hmm ja jag tyckte också det lät dyrt att se det sådär svart på vitt som en ”avgift”. Men sen om man tänker igenom vad vi säkert lägger på midsommar ändå (vi brukar köra knytis ett stort gäng i tre dagar) så kommer vi nog upp i de summorna för oss som familj. Tre luncher & middagar, dryck till, något extra till barnen, någon present till de man är hos, bensin, avgift för båttransfer, blomkransar brukar vi köpa, ibland går vi ut och käkar på restaurang på midsommardagen. Osv. Bara en oxfilé till en familj kan ju gå på en 600-800 spänn.

   Menar nu inte att alla måste äta oxfilé men min poäng är att 4000 för en helg är inte SÅ otänkbart om man vill lyxa till det lite.

    För en familj känns det helt rimligt men det här är per person.

     Jag tror knappast de som åker med barn betalar 4000 kr per barn. Dessutom så utgick jag nu från vår familj på tre och vi kör då liksom relativt budgetvariant, alltså inget extravagant. Detdär gänget åker ju till en dyr krog (dyrt på Sandhamn) där de säkert äter trerätters med dryck, och de dricker säkert champagne och lite finare viner under helgen. 4000 kr går åt snabbt. Tycker inte det låter så himla mycket i relation till vad det verkar som att de gör.

   Men det är väl inte konstigare än att man helt enkelt har olika prioriteringar? Jag har t.ex en vän som nyligen köpte en dammsugare för 7000, det skulle aldrig falla mig in att lägga de pengarna på något så tråkigt(enligt mig). Hon däremot skulle nog inte lägga 7000 på en festhelg men det skulle jag. Men vi båda har samma ekonomi och möjlighet att lägga pengarna rent teoretiskt.

   Nu vet jag ej vad som ingår och jag är inte den som är emot att köra knytkalas och spara in lite på pengar om jag kan 😀 Vår midsommar kostade kanske runt 700 per person. Men då bort ju folk gratis i mitt sommarhus som annars kostar ca 2900 kr natten (totalt, inte per person) när jag hyr ut det på airbnb. Så alltså 4000 per person är inte helt gränslöst om allt ingår (dvs, mat, dryck och boende). Men det betyder inte att man inte kan göra det billigare, men någon betalar ju för det i slutändan. Vårt hus kostade oss några mille… hehe därför kan mina vänner njuta av ”billigt” firande.

  Lisa ”Misslisibell” Johnsson har gift sig. ❤️

   Idag?

  Nu är nog 4000 kr för hela midsommarhelgen med mat, dryck och transport? Förra året hyrde de in en person som skulle hämta gäster med båt, skjutsa de till Sandhamn samt hämta dem och så är väl planen även denna gång. De är ju också typ 24 stycken på midsommar så det blir ju några vändor för chauffören som sedan ska få betalt för besväret samt att bensinen måste betalas.

   Exakt, deras midsommarfest pågår i två dagar med lunch, middag och frukost. Midsommardagen är dessutom på uteställe dr de delar på nota för mat och dryck inkl transport med båt.

  Vart är vi på väg någonstans undrar en tant som aldrig i hela sitt liv varit på en midsommarfest som kostat något. Hört talas om knytis någon?? Och då handlar det inte om att spendera flera tusen på sprit,mat och lokal.
  Bortskämda skitungar det är vad ni är. Jag är inte bitter men det här överkonsumtionssamhället är helt sjukt.
  Lönerna är alldeles för höga när folk har råd att konsumera på det här viset.Man ska ha Babyshowers och push presenter och en förlovningsring som är stor dyr och fet för att sen toppa med ett bröllop + bröllopsresa för ibland flera hundra tusen.

   Lönerna i Sverige är ju inte speciellt höga egentligen, ingångslönerna efter examen ligger lägst i hela Norra Europa inom många yrken..

   ??

   Influencer löner är för höga ja.

    *influencers

    Men så fort det diskuteras löner här inne så verkar alla typ snitta på 50 000 i månaden det låter helt galet i mina öron. Inte konstigt att Sveriges ekonomi går åt fanders för allt bygger inte på konsumtion och hög lön för att man ska kunna amortera på lån man har tagit för att kunna leva på topp hela tiden. Alla renoverar lägenheter och hus som galningar. In med nytt,nytt,nytt. Grejerna slits inte ens ut utan man ska ha ny soffa,nytt kök,ny säng,ny telefon,ny tv osv fast det inte är någora fel på de gamla.

     50 000 i lön i Stockholm är inte anmärkningsvärt högt. Men 50 000 i Skövde är (nog) att anses som en bra lön. Beror ju på vart du bor. Du har en hög andel universitetsutbildade i större städer och de tjänar ofta bra.

     50000 är inte galet. Väldigt bra lön ja men inte sjukt eller ouppnåeligt. Vanligt i it-branschen tex.

   ?

   Jag tror nog du tänker på folk som jobbar med sociala medier såsom influencers. De tjänar ju väldigt bra med pengar för arbetet de utför samt kan få mycket i spons/pr/samarbeten. Känns som deras livssituation går ju ut på att konsumera. Den gemene personen lever nog inte så. Åtminstone inte jag eller någon jag känner. Har en medelinkomst, är universitetsutbildad men jag har det på inget sätt dåligt. Jag har andra prioriteringar, vill kunna köpa hus och leva drägligt när jag går i pension.

   ”Vart är vi på väg någonstans”

   Vill bara informera om att dyra fester har existerat i alla tider. Skillnaden idag är att du får en inblick i det via sociala medier.

    Fast alla dyra fjantiga fester innan bebisen kommer och liknande har INTE alltid funnits.

     Jag gissar att det diskuteras två olika sorters kuvert här. När vi skulle beställa maten till vårt bröllop undrade cateringen vad vi hade tänkt för kostnad som var ok ”per kuvert” och syftade då på vad vi var ok att maten skulle kosta per person när de planerade menyn. Om vi sedan hade valt att avsäga oss presenter och istället önskat en kuvertavgift på X summa per person så hade ju det blivit vad gästerna då skulle betala för att medverka.

     Vi hade en midsommarfest när jag var runt 25 där vi tillsammans planerade och där vi kuvertpriset per person blev 2.000 kronor. Det var ju något vi kom överens om tillsammans för att festen skulle bli som vi alla ville. Tror ni inte det var mer så det här gick till?

     För övrigt hade vi kuvertavgift på vårt bröllop, visserligen 250 kronor/person vilket jag fattar är betydligt mindre än många andra, och det var väldigt uppskattat av gästerna som inte heller behövde känna press kring presenter osv.

      Så du menar att dom slapp köpa present men dom var tvungna att betala för maten på ert bröllop?
      Sniket skulle jag säga.

       Det får du absolut tycka, vi och våra gäster var nöjda med upplägget och det blir allt vanligare att göra så och alternativet var att inte göra så men behöva halvera gästlistan. De var inte tvingade till någonting utan ett bröllop är ju frivilligt att gå på, såklart.

   Fast Lojsan säger ju själv i podden att det blev orimligt dyrt förra året och att det mesta var från två restaurangbesök där man delade på notan för både mat, dryck och båttransport..

   Så du menar att om du köper och tar med dig mat och alkohol som ett knytis eller ifall jag köper och lagar allt och sen ber om din andel så är det en helt annan sak? Tur att man inte har vissa här som vänner… bjud in och stå för allt tack annars är du otrevlig och snål. Ni måste alla ha en väldigt rik vän som ni snyltar på

  Känns som att hela influenser-Sverige lajvar EXIT o gör ett fattigt försök att få det att se ut som att dom lever i samma överflöd som karaktärerna där i.
  Om Bibbi är med i lajvet? Japp, det är hon – men det är bara en tidsfråga innan hon är o sniffar i deras värld.
  Så 7000 kr för en midsommarhelgen borde inte ens behöva nämnas – ens i lajvet?

  Det är ju dock en ganska stor skillnad på kubertavgift och att dela på notan/kostnad. Jag tolkar det som att ett gäng ska fira midsommar ihop. Då delar man väl på vad det kostar?

  Ska dom vara ute på Runmarö så kanske skjuts från Stavsnäs ingår. Soppan är asdyr och en båt slukar ju bensin.

  men kan alla lyssna på podden innan de uttalar sig? de blev så mycket för midsommarlunch på hennes lantställe, brunch dagen efter, transport med båt, nattklubb på sandhamn, middag på bullandö etc, it all adds up. så totalt hade alla i slutändan lagt ca så mycket var på helgen

   Håller med, var ju snarare som en weekend – då känns inte 7000 så mycket. Iom att boendet var gratis så fick de nog ut ganska mycket för detta också.

  Tycker helt ärligt inte 4000 är så himla mycket om det är en riktigt bra och påkostad midsommarhelg med mat, alkohol, lokal, etc. Och då är jag ändå allra högsta graden av medelsvensson. Hade lätt kunnat hosta upp det för att slippa behöva tänka på egna omkostnader utöver det.

  Som jag förstår det är det ju inte ens bara EN kväll utan mer av en helg? Så mat för flera dagar (speciellt om ute på restaurang), alkohol, fest osv.. känns inte så mycket?

  Hon tar en avgift sen lämnar hon in kvittot på utlägg och vips så har hon råd med en ny Chanel eller 5st ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.