Öppet meddelande till Lojsan och Buster

Efter debaklet med Lovisa ”Lojsan” Wallin och hennes pojkvän Busters midsommarfirande och vad notan brukar landa på så har Hanna Friberg tagit till sitt Instagramkonto för att publicera lite av ett öppet meddelande till paret. 
Hon säger att de borde anställa hennes syrra för att koordinera midsommarfirandets ekonomi nästa år. Hon ska nämligen fira i Västerås med vänner, och meddelar att kostanden för deras firande blev 240 kr, och då ingår det lunch, middag, bål och 12 liter vin.
Det låter som ett firande i min smak, och då dricker jag inte ens alkohol. 🙂

Vad är egentligen en acceptabel summa att betala för ett midsommarfirande?

79 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  hahaha att följa dessa människors liv är verkligen att följa ett spektakel. trots att jag läser här inne ungefär varje dag så slutar jag aldrig fascineras över att detta faktiskt är en del personers liv och vardag.

   Jag blir mer faschinerad att så många här är så engagerade i vad de väljer att lägga på sitt midsommarfirande. Det är liksom kommentar efter kommentar om hur mycket pengar man ”bör” lägga på firandet…

   Om de är ett stort gäng blandat släkt och vänner som bestämt att de vill fira midsommar ihop och ha en viss ”standard” och betala gemensamt, låt dem? Ska de bestämma att ”njaa vi 30+ pers vill egentligen dricka champagne och äta oxfilé men vi bestämmer oss för att inte göra det för Lovisa måste ha råd att bjuda alla, alternativt bidraget får inte överstiga 300 kr”? Låter ju ännu mer galet.

    Fascinerande att du också la en kommentar om det…
    Lätt att klaga på andra.

     Vadå? Jag klagar ju inte på någon jag menar ju bara att alla kan väl få göra som de vill? Förstår inte varför detta har blivit en sån himla hype?

  Vi blir bjudna gratis! Men swishade en liten men symbolisk summa ändå. Tycker mer än 300kr/person är…galet? ?

   300 kr ? Får knappt något för 300 kronor idag.

    Om man är 30 personer och alla betalar 300 kronor per person, blir det totalt 9000 kronor i matkassa. Det räcker gott och väl till en liten midsommarbuffé och eventuellt lite vin och öl, om man planerar smart och inte handlar i de dyraste butikerna eller köper den dyraste alkoholen.

    Om man lägger till en ynka hundralapp per person blir det totalt 12 000 kronor för värden att handla för till en fest på 40 personer, vilket enligt mig (som förr i livet jobbade som kock) räcker långt.

   Vi brukar köra exakt samma – vi är den enda familj i släkten som har barn, men vi bor långt ifrån alla. Så de reser ofta till oss vid högtider, och har alltid med en present till varje barn, så vi står för mat och att de självklart får sova hos oss (om det inte är hela släkten samtidigt, för då ryms vi inte).

   Men alla brukar swisha några hundralappar ändå, även om de verkligen inte behöver (det kostar ju med resa osv).

  Jag tänker max 1.000kr om allt ingår dvs sill, potatis, grillat, jordgubbar, dricka mm…obegränsat givetvis.

  Ska spendera en helg hemma med djuren, Obetalbart! ? Att gå på fest lockar noll.

   Bästa Midsommaren ?

  Det här får mig att minnas en möhippa som blev så dyr att majoriteten av de inbjdna fick tacka nej. Bruden fick åka helikopter och dricka årgångschampagne i 48h med sina fyra brudtärnor och familjemedlemmar som inte hade något val. Det är väl helt galet att bjuda till fest och begära att gästerna betalar 7000 kr – har man inte råd med att själv bjuda på det så hoppa ned till oss andra dödliga och fira en tillräckligt fantastisk midsommar för några hundralappar styck och då skulle antagligen det här paret ha råd att bjuda på festen? På något sätt känns det här som en sak som endast kan inträffa i Sverige.

   Tror absolut du har rätt i det sista. Kulturellt ses det nog inte som så socialt accepterat bjuda in till något mot betalning i de flesta andra länder ? kanske blir en twitter gate a la inte bjuda barnens kompisar på middag.

    När jag tänker efter borde man såklart börja med att BJUDA barnens kompisar på middag men sen skicka betalningsförfrågan på swish innan efterrätten.

     Haha bästa lösningen för den svenska kulturen ??
     /också ett barn som fick sitta vid trappen o vänta för man fick ju inte heller leka ensam i rummet när de åt middag

    I många tex mellanösternkulturer ska man ju ge pengar på tex bröllop för att betala för bröllopet 🙂

    Men snälla, alla dessa assyriska jättebröllop, då det förväntas att man ger pengar till brudparet? Stooora summor.

   Hahahaha åh jag skrattade gott åt möhippan ? Stackarna som inte hade något val fick casha upp rejält…

   Ja, endast svenskar är tillräckligt snåla för att kräva 7000 i inträde när de bjuder in till fest. Dessutom helt sinnessjukt att lägga så mycket pengar på att supa.
   .

  Om det är lunch, middag o billigt vin typ 500 kr? Eftersom vi pratar midsommar är det ju typ sill, ägg, potatis etc samt jordgubbar plus grillat till kvällen. Kött kostar väl mest av allt här?

   Drinkbordet för 30 000 kostade mest.

   De hade ju oxfilé som obligatorisk midsommarmat.

    Ja oxfilé liksom, sedan när är det midsommarmat??

   För 7000kr hoppas jag dom bjuder på wagyu.

  Vi brukar fira nyår, midsommar och liknande tillsammans med ungefär samma gäng. Vi delar alltid på kostnaderna för det vi tar del av tillsammans, eftersom inga av oss direkt är höginkomsttagare. Brukar bli typ 150 till max 300/person beroende på vilken nivå vi lägger det på. Om någon är extra fattig hjälps vi åt att täcka kostnaderna för hen, inga konstigheter. Vi har alltid finfin mat, goda drinkar, mumsiga snacks – vi snålar liksom inte (även om vi såklart inte köper dyraste bubblet osv). 7000 är ju en jävla parodisumma.

   Exklusive alkohol dessutom.

   Man blir ju inte en bättre människa för att man lägger en ”normalmänniskas” dubbla månadskostnad för mat, på en dag.

  Tänker att allt är relativt kring vad som är acceptabelt. Har man mycket pengar, så varför välja Prosecco när man ekonomiskt inte påverkas av att köpa Champagne, osv.

   Prosecco är mycket godare!

    Verkligen inte, det är ofta för sött!

    Haha nej prosecco smakar bara socker. Hellre en torr cava i så fall om man inte vill unna sig champagne (helt förståeligt!)

     Och alla har samma smak som du? Ingen kan tycka att Prosecco kan vara godast?

      Haha unpopular opinion men: de smakar likadant? Jag skulle aldrig kunna skilja prosecco, cava eller champagne åt. Aldrig lyckats göra det och lär mig nog aldrig heller (och tycker alla tre är skitäckliga)

      Nej min åsikt är den enda som räknas ?

    Prosecco är som alkoholhaltig sockerdricka, helt okej om det är det man gillar men inte ett alternativ om man gillar champagne.

    Däremot finns det jättebra och mycket prisvärda alternativ till champagne från områden precis utanför Champagne (distriktet).

     Du är omedveten om att det finns ”extra dry” prosecco med låg sockerhalt?

  Antingen bjuder man sina gäster eller så kör man typ knytkalas och delar upp vem som gör vad. Fattar inte hur man kan ta betalt av vänner man frivilligt bjudit in?

   Fast de har väl ett landställe i skärgården? Om det är så att man behöver åka båt dit är det ju inte superenkelt att rodda att alla gäster ska ta med sig egen mat mm. Jag har hostat ett par midsomrar med mig ex och då var vi alla ute i skärgården i tre fyra dagar med i princip alla måltider inhandlade. Vi fixade skärgårdsleverans från MatHem och det gick aldrig på under 15000. Det är ju inte direkt så att jag vill behöva lägga ut 20 lax för att folk vill komma till vårt landställe en långhelg.

    Så svårt är det väl inte? Finns kylväskor och dramaten? Bara att planera o tänka strategiskt.

    Lantställe

     Det heter lantställe, men stavningen landställe är faktiskt godtagbar, enligt SAOL, som en variant.

    Tror du att alla som bor i skärgården beställer ”skärgårdsleverans från Mathem”? Man handlar och tar med sig så klart.

     Nyrika kör med Mathem (tänk: Läckberg). Resten (som haft skärgårdsställen i generationer), släpar med sig grejerna och många har egna grönsaksland där en hel del saker används till midsommarfirandet. Minns själv när man var liten och släpades ut till skärgården och det var obligatoriskt för oss barn att ta varsin grep och ta upp potatis och skrubba den och plocka och snoppa jordgubbarna. Gästerna kom med mejeriprodukter och alkohol (men merparten av alkoholen hämtades från jordkällaren eller vinkylen). Obligatorisk lapp fick man också under många år fixa som barn, där gästerna informerades om att helst bara spola efter #2 (fram till att det hade grävts en brunn och lappen spolades). När sysslorna var gjorda var det fri lek med jolle och metspö m.m.
     Kött kom ej från ICA, utan från hallen, närproducerat eller från jaktlaget.

      Haha fantastisk generalisering, alla finrika skrubbar minsann sin egendragna potatis och behöver inte bekymra sig om mjölkprodukter, för det förser gästerna dem med, spola gör man inte heller om man bara kissat för så fungerar det i din bekantskapskrets, haha.

   Men eller huuur! Vem tar betalt?! Aldrig hört på maken. Skulle inte falla mig in. Jag bjuder in det antal personer jag har råd att bjuda in, eller kör knytkalas, eller fest där man får chips och jordnötter. Herregud bjuda in till midsommar och sen be folk swisha mig 400 per person ? Men alla de här människorna kanske har 50 vänner att bjuda in? Då fattar jag att man inte har råd. Men då tycker jag inte att man bjuder in heller.

    Kanske dom planerar tillsammans? Gör folk inte det? ?
    Vi är ett gäng som brukar fira hela midsommarhelgen ihop. Det vill säga 3-4 dagar. Vi planerar gemensamt vart vi ska va och sedan handlar någon allt som behövs eller så delar vi upp ansvaret men delar på alla kostnader. Högst rimligt. Varför ska den som står för husrum för en gemensam högtid bekosta kalaset??
    Det är ju en grej att bjuda in till födelsedagsfirande, bröllop, middag en kväll eller inflyttningsfest och be andra betala för sig men oftast planeras ju högtider tillsammans. ?

     * var vi ska vara.

    +1

   Exakt, det är vanlig hyfs. God uppfostran.

  Självkostnadspris är ok att betala och så ger man värdparet en present som vin, blommor eller choklad. Vi brukar handla ihop och dela det per person. Vi har även haft knytis där man tar med sig det man antingen blir tilldelad eller kommer överens om. Alt, ha öppen grill så man tar med det man vill grilla själv. Det är liksom midsommar inte Nobelmiddagen.

  En midsommar var vi 3 par som var ansvariga för olika saker för att det skulle gå ”jämnt ut” men paret som stod för middagen skrev att det blev lite väl dyrt för dom så alla skulle pitcha in.. är än idag helt övertygad om att vi också betalade för deras nyinköpta kolgrill för det är omöjligt att lite kött var så dyrt som de sa. Vi har inte firat med det paret någonsin igen

   Hur mkt betalade ni per par som var extra till dem då?

  Driver hon eller är det på riktigt? Undrar alltså, är de vänner eller ovänner?

   Hon skojar såklart.

  Är det någon som vet vad som ingick i dessa 7000kr? Har tyvärr en lika fattig fantasi som plånbok ?

   Det stod i nåt inlägg men det var ju flera dagar, båttransport, drinkbord på klubb, restaurangbesök osv.

   De kör väl skaldjursplatå också? Det pratade de i podden om att de gjort tidigare år, skaldjur är dyrt

    Skaldjursplatå på midsommar?!
    Tack för att de upplyste mig om att jag var mer konservativ än jag trodde. Smörgåsbord med en massa olika smårätter, som kan vara moderna, tänkte jag hörde midsommar till. Skaldjur kan vara en del av de rätterna, men en hel platå? Ok…. overkill

   700 kilo potatis kanske? Löjrom med smak av saffran och bladguld? Paprika?

  Jag tycker att det är så konstigt att be inbjudna gäster att betala!

  Däremot tycker jag att det är okej och rimligt att splitta kostnaderna om man är ett gäng som bestämmer att man ska fira midsommar (eller göra något annat) tillsammans och sen erbjuder någon sig att ”vi kan va hos mig” t ex. Då känns det inte nödvändigtvis som att den personen ska per automatik ska åka på hela notan…

   Hej jag har förstått det som att det är såhär man tänkt i detta fall

  Lol vi kör knytis och tar med egen sprit, inget jävla kuvert. Jävla moderater ?

  Tycker det är vettigt att bjuda, men vill gästerna dricka mycket alkohol kan de ta med eget.

  Eller att man delar upp så alla bidrar till maten och drickat.

   *Delar upp som i knytkalas

  OT om Zobel.
  Nu visar han sig med ett par tvillingar på insta. Det känns ju lite som att Miamiresan var ett sätt att finna ngn ny.
  Vad är det som händer med honom?
  Har han ingen i hans närhet som kan fånga honom. Han känns vilsen i sina känslor efter att ha förlorat sina föräldrar och konsumerar annat istället. Jaa, jag är team Lilholt. Tyckte om dem som par.

   Undrar varför det tog slut dom såg ut att passa ihop. Är det någon som vet hur gammal Lilholt är?

   Varför tycker du att han är så intressant? För att han varit ihop med Paow?

  Är man ett gäng som kommer överens om ett firande så ser jag inga konstigheter i att dela på summan. Men att styra fest, bjuda in gäster och kräva 7000 kr känns.. udda. Hon kanske kan sälja av en väska eller två istället.

  🙂

  Är det pga Tully som Hanna inte kommer på deras midsommar?

   Tänkte också på det ;)…

   Förmodligen.. Hanna verkar inte umgås längre med de tjejerna i gänget, de har ju typ bytt ut hennes plats mot Tully som alltid är med istället.

   Ja jag är tveksam till att Hanna inte skulle ha råd ??

    I podden så skojar dom om detta och att Hanna inte hade bestämt hur hon skulle fira midsommar och därför inte kom till Lojsan men att hon alltid har en stående inbjudan, inget mer dramatiskt än så.

    Gällande Hanna och Tully har båda sagt i sina poddar att dom inte är vänner alls längre då Hanna behövde rensa ut folk som inte var bra för henne och som inte hade samma värderingar som henne. Har för mig att starten i detta var det som Tully och Nicole sa om Filippa och hennes graviditet.

  Är bortbjuden imorgon på heldagsfirande, sillunch, fika, alkohol och grillmiddag. Gratis.

  Samma när jag har besök. Inte ska mina gäster betala för sig. Är det inte bättre isåfall att man har knytis? Och alla äter av alla.

   Kanibaler firar tydligen också midsommar ?

  Tycker du överdriver om Dasha, hon säger ju själv att hon har dåligt samvete i podden. Men det nämner du inte i eran podd.

  Jag bjuder hem 8 personer till mig+sambo. Ca 3000 har jag lagt på mat, alkohol och annan dryck. Inte per person utan totalt alltså. Kräver inga pengar av någon och det enda jag bett om är att någon annan ska baka tårtan. 7k per skalle känns så otroligt gränslöst.

  ”- Vill ni komma och fira midsommar hos oss?” Kostnad: Gratis. Ev ta med present till värdparet.

  ”- Ska vi fira midsommar ihop?” Kostnad: Delar på kostnaden. Diskutera i förväg ungefärlig kostnad.

  ”- Midsommarfirande i Skärgården från 7000:-”. Kostnad: Från 7000:-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.