Får man helt plötsligt fråga om graviditeter?

Igår la Johanna Bladh upp det här inlägget på Instagram, där hon ber följarna fråga, gissa och spekulera kring vad det är för en omvälvande sak som hänt henne.

Vad gissar ni på att det är??
Vore så kul att höra vad ni tror, ni får gissa på precis vad som helst – jag tar inte illa upp för något ?♥️

Hon skriver att man får gissa på vad som helst, vilket fick mig att posta inlägget här ovan, där jag undrar om man får fråga om vad man vill, men fortfarande inte om någon är gravid, eller om man får fråga om vad man vill, VAD MAN VILL liksom.
Johanna svarade så här:

Av hennes kommentarsfält att döma så är det många som tror att hon just är gravid, och jag blir mest bara trött. Precis när den stora massan bärjat lära sig att man aldrig spekulerar kring någons eventuella graviditet så skriver Johanna om spelreglerna och inbjuder till just detta.
Det här kommer från hennes kommentarsfält. På söndag vet vi, tydligen…

Vad tycker ni om det här? Jag tycker mest bara att det är jäkligt onödigt, med tanke på hur ilsken Johanna varit tidigare på alla som har mage(!) att fråga om någon är gravid.

50 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon bygger upp en jäkla förväntning för att sen reveala att hon köpt typ en krukväxt

   Det kan faktiskt vara att hon har köpt flera stycken, helt oplanerat… ?

   ?????????

   Vore spännande om folk nu svarade något elakt när man nu bjuder in till det och de vet att allt går. Som Camilla säger, intressant socialt experiment. ”Ska du äntligen lämna din hemska partner?” eller ”Åh, ska du äntligen skönhetsoperera X del av kroppen? Vad KUL för dig gumman”. Jag hade aldrig lämnat det så öppet fram till söndag ?

    Brukar väl inte behövas något experiment för att följare ska ta sig friheten att fråga sådant?

  Om det är någonting stort, som bara hände utan att vara planerat sååå…jaaaa….ööööhhhhh…en sjukdom? Men då det inte är särskilt häftigt, så antar jag att det är en graviditet hon menar.
  Jag är inget större fan av att flytta, eller skaffa husdjur eller ens bli gravid utan planering, så vad det än skulle vara så skulle jag inte gilla det, men det är väl jag det.

  Bara för att man i allmänhet inte bör gå runt och fråga folk om dom är gravida finns det väl inget förbud mot att på eget initativ bjuda in folk att gissa fritt på en stor händelse? ? En enskild person har knappast något mandat att ”skriva om spelreglerna” då de flesta av oss är tillräckligt förståndiga och kan göra skillnad på att fråga en random kollega om den är gravid och att delta i en gissningslek på Instagram.

   Hahaha exakt så tänkte jag med. Fattar inte vad Camilla menar.

   Men verkligen? Förstår inte alls problemet!

   Precis, och den här kvinnan har ju redan ett barn, så det kan väl inte vara ett superkänsligt ämne.

   Bra skrivet! Tänkte precis samma sak!

   Tänkte samma, måste vara krångligt att leva efter en lista på vad man får och inte får säga utan några nyanser däremellan.

  Nej men alltså Johanna??‍♀️.. tröttare människa får man leta efter..

  Skäms influencers och kändiselit för att de festar för slavpengar från H&M? För att inte tala om miljöaspekten… Inte sett så mycket bilder från senaste spektaklet.

  Det här samhället har blivit så woke så man kan inte skriva ett dugg utan att någon blir kränkt.
  Bladh undantaget nu då men tänker generellt.

  På 4ans Nyhetsmorgon sa filmkritikern att det var jobbigt att se de gamla Indiana Jones-filmerna då de var både rasistiska och sexistiska. ?

   Hatar det här kränkta samhället. Borde finnas bättre ställen att bo på. Antarktis kanske

    Ironin i att du blir kränkt av det kränkta samhället ??

  För första gången på evigheter håller jag helt med Johanna här.

  Jag tycker att många influencer som försöker få barn men inte lyckats än skriver ofta om att man inte får spekulera om någon är gravid eller inte, men sen dom som senare får barn får ofta helt plötsligt en annan inställning till det.

  Om man är ofrivilligt barnlös är den frågan säkerligen mer triggande. Kenza tycker jag är ett bra exempel, hon kändes så triggad av allt som hade med barn att göra bara för att sen bete sig precis likadant efter att hon fått egna.
  Då var det plötsligt ok med allt som hon inte tyckte var ok innan.

   Vad menar du? Börjar de själva spekulera i andras graviditeter när de själva blivit gravida?

    Jag menar att många influencers som var ofrivilligt barnlösa & senare fick barn var väldigt tydliga med att dom tyckte att mycket kring graviditeter var känsligt och sen när dom själva blev gravida och fick barn skulle mycket delas och exploateras.

    Jag tycker att det är märkligt att ens känslor ändras så & att man innan var så känslig men efteråt verkar man ha glömt bort hur jobbigt allt var & eventuellt utsätter andra för samma sak.

    Märk gärna på ord & dåliga meningsuppbyggnader i mina kommentarer.

    Tack på förhand från en dyslektiker.

     Aha ok, det vet jag inte om jag har märkt. Men å andra sidan följer jag inte så många som delar sina erfarenheter av barnlöshet så jag har säkert missat mycket där.

     Japp, det brukar kallas infertility amnesia av den ofrivilligt barnlösa skaran på internet. Att först höra till personerna som (förståeligt) blir ledsna när de ser pregnancy announcements dyka upp i ens instagramflöde, för att sedan själva posta på samma sätt när de vill berätta för sin omvärld att de är gravida. Den solidaritet som fanns i att alltid tänka på att någon kan bli ledsen är som bortblåst.

      Tycker överlag att hela grejen med graviditeter och ofrivillig barnlöshet har spårat ur sen länge. Egocentriska barnlösa kvinnor har gjort den kvinnliga fertiliteten och (eventuella) tillhörande problem till ett minfält. Nåde den som gläds åt sin egen graviditet eller skojar om en graviditet för då kränks man och är det värsta som hänt mänskligheten och borde förpassas till helvetet ungefär. Pallar inte med skiten längre.

       Pick me!

       Tycker du överdriver rätt rejält och ironiskt nog verkar vara rätt kränkt? Visst finns det folk för allt och letar man efter saker att bli upprörd över så hittar man dom men generellt är det inget problem att vara glad över att bli gravid eller skämta om det.

      Men jag fattar inte. Det är ju en enorm skillnad på att prata om att man _känner_ att det är jobbigt när andra blir gravida och postar om det, att man blir ledsen för det inte går för en själv vs. att tycka att andra ska låta bli att posta om det pga att det är jobbigt för en själv. Det ena är ju bara att uttrycka känslor för att man går igenom en jobbig situation, det är helt normalt. Men de flesta som känner så tycker ju inte att andra ska behöva sluta posta om det eller sluta bli gravida.

   Vad tyckte hon inte var okej innan menar du? såklart blir det ju ett lika känsligt ämne när man väl lyckats få barn. Men har aldrig hört henne spekulera om andra är gravida osv, så förstår inte vad hon gör som hon förut inte tyckte man får göra.

   Men alltså, ja, hon har pratat om att det var jobbigt och svårt att se andras gravid-innehåll t.ex. Men hon har ju aldrig sagt att ANDRA skulle sluta med det eller belastat dem för det. Hon insåg ju hela tiden varför hon kände så, att det inte är något som någon annan kan rå för. Bara en sugig situation.

   Hade vart en helt annan sak om hon sa att folk inte borde lägga ut om sin graviditet online för andra tycker det är jobbigt.

   Det enda hon sagt såvitt jag kan minnas angående vad folk borde undvika är att vara okänslig om man vet att någon kämpar med att bli gravid. T.ex. kanske välj inte att avslöja en graviditet för alla på julafton som en överraskning om du vet att någon som kämpar med infertilitet sitter där. Eller om du vill göra något sådant, förvarna privat den som kämpar så den har chans att reagera i ensamhet och välja om den vill närvara eller om det känns för jobbigt. Basically, ha empati för de i din närhet.

   Förstår inte heller vad du menar riktigt.

   Att vara ofrivilligt barnlös är fruktansvärt och även om man egentligen inte missunnar någon annan att vara gravid så kan det vara oerhört smärtsamt att påminnas om allt man själv inte får vara med om. Det måste man väl ha rätt att känna och verbalisera? Det betyder ju inte att folk inte får dela sina graviditeter offentligt – tror inte heller att Kenza uttryckte det innan hon fick barn. Vidare är det väl ändå common knowledge att det är ohyfsat att fråga någon ytligt bekant om hon är gravid att bero på ingenting, förutsatt att personen inte själv bjudit in till det som här.

  ”Det är min förhoppning”
  Går man runt och hoppas att okända människor ska bli gravida?

   ?? Nej

   Man skulle ju kunna glädjas åt någon som kämpat länge och hoppas att det går vägen. Men annars, nej.

   Det är väl som kommentarer ”Jag blev så glad när hon målade köket grått istället för vitt”, som att det egentligen spelar nån roll för nån annan än influencern som rår om köket.

  Är så tröttsamt med alla deras gissningslekar ? Linda-Marie har ju inte gjort annat i vår än försökt få fler läsare att tycka det är spännande vänta på nyheter och ”hemlisar” och folk går uppenbarligen på det i varje kommentarsfält.

  Det här är ju ändå skvallrets koka soppa på en spik

  Allt som drar lite trafik är ok. Tills det inte är ok längre. Och den som avgör när något är ok eller ej är den som äger frågan, dvs kontoinnehavaren

  Lätt som en plätt att haja.

  Vad var den stora nyheten då? Ska hon starta en pod?

  Säkert så att hon nu ÄR gravid och då är det ok att fråga?‍♀️

  Hon väntar tvillingar.

  Jag känner mest vad tråkigt för en kvinna att det enda stora, häftiga och oplanerade måste vara en graviditet…
  Ärvt ett hus, hittat den försvunna skatten, kommit in på en efterlängtad utbildning, fått klartecken på någon ansökan, funnit en försvunnen släkting i Paraguay, fått ett kontrakt på ett stort jobb…

   Komma in på en utbildning eller få ett jobb man velat ha är väl knappast oplanerat? ?

    Haha nej det planerar man nog för att det ska ske ?

     Meh!

   Och vad säger det om kvinnan, egentligen?
   Oooopsiiiee…thihi…som det kan hända! Att liksom råka bli gravid och behålla barnet och ta ansvar för en helt ny människa med allt vad det innebär för resten av livet, helt oplanerat! Det blir säkert bra.
   För mig finns det liksom ingen annan planering som känns viktigare än familjeplanering. Det är som en tatuering mitt i nyllet – tänk efter före.

    Tror du läser in för mycket.

    Att bli gravid kan ju vara oplanerat (även med skydd) men valet att behålla det sker nog planerat för de flesta. Förutsatt att man upptäcker det i tid att göra valet.

     Väldigt ovanligt med ett säkert skydd dock…

  Nu har inte jag någon större koll på denna Johanna, men när flunsor ska avslöja en ”stor” nyhet brukar det vara att de ska starta en podd. Ett otroligt antiklimax med andra ord.

  Jag tycker hennes svar till Camilla är mer underhållande än frågan. ”Du behöver iiiinte skriva ett inlägg. Och skriv verkligen inte att nån är elak!”.
  Och att hon inte fattade grejen med experimentet, gjorde inte Kenza nåt liknande med Aleks och hans skjorta?

  Min gissning är att hon startar podd och i den berättar om en graviditet. Kanske lite hudkräm på det som hon oplanerat planerat i flera år

   Hon har redan en, tjej_podden ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.