Att få andra människors trauma att handla om sig själv

Bildkälla: Anna Toledano Book Instagram

Anna Toledano Book har skrivit ett inlägg på Instagram där hon vill visa medmänsklig omtanke för alla de människor som på något vis drabbats av olyckan på Gröna Lund. 
Det gör hon med ungefär fyra meningar, resten av inlägget handlar om Anna Book själv.
Märkligt hur man kan lyckas få en sådan här sak att handla om sig själv. Anna låter ju som kidsen på Tiktok som alla skriver om hur nära de själva varit att skadas i olyckan eftersom de åkte Jetline förra sommaren.
Märklit, mycket märkligt…

118 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker inte det var så konstigt inlägg av Anna faktiskt, hade förväntat mig något mycket värre när jag läste rubriken.

   Nej, inte speciellt konstigt för att vara Anna. Men det är bra att hon inte vill skuldbelägga någon!

   Tycker hon skriver bra. Men alltid när det handlar om henne så ska det vara negativt. Varför?

    Skriver bra var väl ändå att ta i, hon skriver otroligt dåligt. Men själv innehållet i inlägget ser jag inte felet på.

     Så jävla dåligt skriver hon väl inte? Kanske är du har lite problem med läsningen?

      Det tror jag inte, jag är språkkonsult i svenska och har jobbat med skrivande i 13 år.

    Ja är det inte konstigt att när de handlar om Anna då finns det inga gränser för vad folk får spy ur sig gärna påhejade av hela kommentarsfältet. Men när folk kommenterar något så harmlöst som att man tycker flunsornas outfits på Lollapalooza var fula, då jäklar är dessa människor bittra.

    Tycker inte heller att det var något negativt?
    Jag känner lika. Har tyckt det varit magiskt att åka m alltid känt..tänk om det händer något. Tänk om. Men bej..det gör det ju inte. Men nu gjorde det de.
    Det är slarv fr Grönans håll. Inget annat. Den stanbade flera ggr i veckan å det var problem på morgonen samma dag. Man gjorde ingen djupare koll utan brassade på. Åkte den f ett par veckor sedan. Det kändes obehagligt såhär i efterhand…

   Hon var ju inte ensam bland kändisarna att skriva liknande inlägg.
   Såg många som vände det till att de minsann själva inte vågat åka något redan innan mm

   Nu får jag en känsla av att om Camilla gjort inlägget helt tvärt om.
   Hyllat Anna för hennes fina ord och att hon använder sin plattform till att trösta alla som drabbats. Då hade kommentarerna här låter helt annorlunda… Men det kanske bara är jag…

   Eller hur, tycker inte det var värre än något som de andra influencers skrivit som lyftes i förra inlägget här på bloggen.

   Håller med. Ingenting konstigt alls med hennes text.

  Nej, jag tycker inte hennes inlägg är särskilt ego alls eller vänder ord om olyckan till att handla om henne själv. Hon skriver ju om sin egen erfarenhet av nöjesfält och sedan om en oro hon känt. Rimligt tycker jag. Inte som att hon påstår att hon själv varit nära att skadas eller något.

  Som en som sa ”jag kunde ha dött, och fick till svar ”men nu gjorde du inte det”

  Jobbigt såna människor! ?

  Typiskt Booken, ingenting förändras någonsin.

  Jag tycker inte att Annas inlägg var särskilt fel. Jag tycker snarare att det är lite konstigt när vissa blir upprörda över att folk nämner sin egen relation till det som har inträffat. Det är ju väldigt tydligt att det är ett sätt att relatera och visa att man har förståelse för situationen. Jag får iaf uppfattningen av att kidsen på TikTok, som Camilla hänvisar till, resonerar mer att ”Oj, det hade kunnat vara vem som helst som satt i den urspårade vagnen, till och med jag. Vad hemskt att det har inträffat.”
  Jag tycker iallafall att det är sympatiskt drag att koppla händelser till en själv. Dessutom gjorde Johanna Nordström i sin podd samma sak som Anna, alltså talade om sin egna rädsla för berg och dalbanor. Inte heller det kändes okänsligt eller fel, tycker jag.

  Det här verkar ju dock vara något generellt fenomen. Vid varje tragedi skrivs det tidningsartiklar och delas inlägg hit och dit om ”Birgitta 56 och hennes son befann sig i nöjesparken samma dag” eller ”Anna-Marits hunds kusin skulle varit med på färjan men ställde in i sista sekund”. Det är som att människor måste koppla sig till tragiska händelser oavsett hur långsökt det är.

   Haha! ”Anna-Marits hunds kusin…” ? ??

  Försvarar Anna här tycker inte att rubriksättningen stämmer, tycker det är kloka reflexioner ifrån Anna istället.

   Klok so en bok?

   Säger kanske mer om vår samtid om detta ses som rimliga reflektioner. Är vi så vana med att alla är egoister och me-monsters nu mera?

  Tycker faktiskt inte det var så konstigt inlägg, snarare normalt att reflektera kring sina egna känslor kring åkattraktioner när något sådant här händer, det har jag också gjort även om jag inte skrivit om det.

  Jag fattar inte vad du vill med det här inlägget.

   Ja men det skriver ju Camilla.Anna skriver 4 rader om offren,resten handlar om vad hon själv upplever/känner,som om det var det viktigaste.Hon gjorde även ett liknande inlägg efter terrordådet på drottninggatan,och även om hon inte är ensam om att fiska medömkan och likes på IG vid tragiska händelser,så är det ändå osmakligt.

    Jag kan läsa. Tack.

     Men läsförståelsen är det tydligen sämre med.

      Nej på vilket sätt skulle den vara det gumman? Du däremot verkar ju ordentligt trög. Att jag inte förstår syftet med inlägget har ju knappast något att göra med läsförståelse.

       Härskartekniker har du iallafall stenkoll på ”gumman”.

       Tror inte att Lewis är en gumma, raring.

        Tagga ner..

        Det är definitivt en gumma. Raring.

  Såg på facebook att det startas en insamling av en nära vän till kvinnan som gick bort, systern som skadades allvarligt och deras två döttrar. Pengarna ska gå till systern och dom två flickorna. Det är fruktansvärt det som hänt. Två systrar åker till Gröna Lund för att ha roligt med sina döttrar och en rolig dag förvandlas till en mardröm för alla.

   Kan du länka?

  Tycker det var ett bra och fint inlägg av Anna. Inget konstigt alls.

  Inlägget av henne hade varit bra om hon tog bort delen som handlade om henne. Hur är det relevant här att hon själv var där för flera år sedan?

  Annas personlighet och på så vis beteende matchar inte med mig.

  MEN med det sagt, detta var verkligen inget som stack ut på ett negativt vis. Mycket kan man tycka om Anna, men detta var väl inte märkligt?

   Det här är ju lite som att någon säger till dig att deras mamma dött i cancer och du svarar med att det var tråkigt, för några år sedan så var du själv rädd att du hade cancer men det var bara en fettknöl.

    Skulle själv inte skriva ett dylikt inlägg, men tyckte ändå inte det var, som jag skrev, märkligt.

    Både hör i min omgivning men även läser likt det anna skriver, om alla tusentals olika anekdoter. Är rätt vanligt bland kreti och pleti att relatera till sig själv.
    Så inget märkligt per se.

     Fast i många fall så är det konstigt att komma med en egen löst relaterad anekdot. Allt måste inte handla om en själv hela tiden.

      Håller med dej!! men när jag skrev att hennes text inte var vidare märklig så relaterade jag till samtiden, tycker det är väldigt vanligt att se denna reaktionen. Dvs inget som sticker ut.

      Tror gemeneman alltid gillat att frossa i ”tänk om” etc etc. Men det har skett muntligen lite så där sporadiskt.
      Nu får alla dessa katastrofmänniskor möjlighet att sprida sina tänkvärdheter (!) Globalt.

       Det håller jag med om. Men det gör inte att jag tycker att det är mer rimligt bara för att flera gör det.

     Bara för att det är vanligt betyder inte att det är rätt. Det är inte så man visar sympati. Utan handlar om att man vräker ut sin egen ångest och rädsla över att själv drabbas.

  Allt Anna Book skriver handlar i grund och botten om henne. Får det alltid till att handla om henne själv. Nej det är inte självklart att ansvariga hade säkerhetens som prio 1. Jetline startade säsongen 2023 med att fastna i minst 20 minuter ute på spåret, den har fastnat en hel del ute på spåret.. Man kan inte i nuläget utesluta slarv och misskötsel av attraktionen. Det får utredningen visa. Anna Book vill inte skuldbelägga någon men ändå drar hon upp att just HON inte åker sådana attraktioner numera osv. Så det blir lite att man får skylla sig själv för att man åkte den attraktionen.

  Man kan också snäll-tolka saker. Människor känner empati och förståelse för hur vidrigt det är och man jämför med sig själv. Att man berättar att man avstår att åka för att man är rädd för nått sånt här innebär ju inte att man tycker alla ska göra det eller att man får skylla sig själv. Jag gör det; men låter gladeligen mina barn åka pga risken är försvinnande liten.
  Tänker att många är chockade över vad som hänt och 99.999% är nog ute efter att visa medlidande och bestörtning, och kanske inte analyserar ordval och nyanser. Skillnad om det är ett offentligt uttalande från ansvariga.

   Nej man visar inte empati eller sympati på detta sätt. Detta är istället ett sätt att lätta på sin egen ångest och rädsla för att själv drabbas, och har inget att göra att man visar empati för offren som faktiskt drabbades, förutom i de 4 första meningarna. Helt klart hade det varit bättre att först skrivit ett inlägg som hedrade offret för att sedan skriva ett fristående inlägg som handlade om hennes tankar och funderingar kring berg- och dalbanor.

  Jag instämmer med majoriteten ovan, jag uppfattar inte att Anna på något sätt är självcentrerad i sin text. Att skriva personliga anekdoter är inte att ”få allt att handla om sig själv”.

  Däremot tonen i Camillas inlägg… det börjar bli mer regel än undantag att ha en förbittrad och/eller dryg underton.

  Det är ju inte särskilt märkligt att folk reagerar starkt på katastrofer som sker nära deras egna vardag och verklighet.

  Och då känner vissa ett starkt behov att dela med sig om sina fasor och ”tänk om” anekdoter. Rätt eller fel ?

  Det är inte lika många som stod på kölista till ubåtsturen… och inte så många reflektioner där heller.

  Anna har svart bälte i att få precis allt att handla om henne själv, en riktig narcissist skulle jag påstå.

   Håller med dig helt om Annas personlighetsdrag, men just i detta fallet tycker jag inte hennes text sticker ut.

   Skulle man samla allt hon sagt och skrivit så hade en tydlig röd tråd dykt opp däremot ?

    Jo det har du rätt i.
    Hade det varit någon annan som skrivit detta så hade jag nog inte reagerat på samma sätt.

    Att den inte sticker ut säger snarare mer om det mycket egoistiska klimatet bland övriga offentliga på sociala medier. Att det här ses som normalt liksom.

    Jag jag jag, se på mig.

  OT!
  Jag brukar inte vara språkpolis men nu använder man gång på gång i media ordet flertalet istället för flera.
  Flertalet bilar i olyckan, nej – det var flera bilar i olyckan.
  Flertalet personer skadades – nej det var flera personer.
  Flertalet artiklar i ämnet – nej, flera artiklar i ämnet.
  Flertalet tv-serier . nej, flera tv serier.

  Flertalet innebär majoriteten, de flesta av något.
  Har Anna Book deltagit i flertalet av avsnitten på Fångarna på Fortet? Nej, men i flera avsnitt.

  Stör mig!

   Det är ok att soråkpolisa lite.

   Blir själv galen på alla som förväxlar ord för storlek och antal, dvs mindre-färre. (Ok, man kan säga ”mindre mängd”, men det är det ingen som gör).

   ”Det är mindre personer här idag”
   Små personer? Är de korta?

   Jag har en plan att börja göra samma sak fast åt andra hållet. Typ:

   Är denna större eller mindre?
   -den är färre.

    ??? *språkpolisa

   Är du säker på att de inte skriver ett flertal? Ett flertal och flertalet används på olika sätt.

   https://frageladan.isof.se/visasvar.py?svar=46621

   Hon har väl förvisso deltagit i majoriteten av avsnitten?

  Anna Book får mig att tänka på Maggan Graaf. Dom är på nått sätt lika. Blir nog missförstådda mycket. Men som Maggan skriver är det ibland svårt att förstå. Som det där klimakteriet hon fick antibiotika mot förra veckan. I dagens inlägg skriver hon ”Louie är faktiskt den första killen vi haft som älskar att hänga med mig och syrran tillsammans.” Betyder det att dom haft andra killar som vara vill hänga med systrarna en och en? Är båda ihop med Louie? Eller är det jag som har dålig läsförståelse igen?

   Be Lewis tolka. Hon kan läsa hon.

  Anna Book o Kicken har varit på ”varenda” kändisbegravning på 2000-talet, helt utan nån som helst koppling till den avlidna. Messiah Hallberg o Jacob Öqvist skämtar om just Kicken i ”Freakshow” o säger att ser man Kicken så ska man lägga benen på ryggen o dra, för där Kicken är vankas det begravning. Saknar Freakshow som fan, va bästa podden – Jamen efter Alex o Sigge då?
  Nämen så, då tror jag nog att jag har retat upp er vad jag ska. För nu.
  Trevlig helg hörrni?

   Jag känner Kicken väl. Han har varit på tre av sina nära vänner Noppe, Loffe och Patrick Grimlunds begravningar de senaste åren. Om du lyssnat på Messiah och Jakobs podd mycket så borde du veta att allt dom säger får man ta med en stor nypa salt.
   Döden bland vänner och bekanta kommer när man nåt en viss ålder. Tyvärr för oss alla….

  OT: snälla hjälp! En grannes dotter har hjälpt oss med vattning i ca två veckor och hon vill ha betalt i förskott pga pank. Vi har en tvåa och de bor i samma port, sa också att hon var välkommen att hänga där pga de bor trångt. Eventuellt vattnar de en-två veckor till juli/augusti. Rimlig ersättning?? Googlar men hittar inget

   Gud vart är världen på väg….

    Varför är det en knäpp fråga? Har verkligen ingen aning… Och inte jättebra ekonomi. Men vi betalar ju självklart det som är normen

     Ändå är du så förvånad över att hon begär betalt, hon skulle ju trots allt få hänga gratis i din lilla tvåa ?

      Nä självklart ska jag betala henne, aldrig tal om nåt annat! Kryp tillbaks där du kom från!

       Skämt åsido, det är nog bäst att du kollar upp kollektivavtalet för grannhjälp. Det hittar du på googles startsida när du klickar i mitten av det andra O:et! Så blir det rätt i bokföringen.

     Finns väl ingen norm för det, vad är det Hon vattnar? Behövs ju bara 1 gång i veckan kanske inte ens det . Eller är det blommor på balkongen?

   6000 kronor och din förstfödde. Allt annat är snålt.

   Hon vattnar alltså max1 ggn I veckan? Om ens det behövs…..

    De säger minst varannan dag… Har lite palettblad och så

     Hur gammal är hon, vad tycker du själv är rimligt? Ge det

   1500 kanske? Och sen samma i augusti. Men man kan ju tyvärr läsa mellan raderna på din kommentar att du inte vill betala henne ett sk*t

    Ring mig när du vill ha hjälp med dina blommor.

    1500/mån för max 1 timmes ”jobb” + resa. 10 ställe i månaden blir 15 000 kr svart för 10 timmars blomvattning ex resa.

    Jag är på!

     Oj vad kul…not

    Men snälla

    På riktigt???

    Det handlade om perioden midsommar till början på juli. Och jag har inte haft en enda tanke på att inte betala henne. Så STFU

    Skulle du betala en tonåring 1500 för två och en halv veckas blomvattning två våningar upp? Hahahaha

   Måste verkligen hitta ett nytt forum att hänga i. Fast det är väl fullt av otrevliga människor i samtliga antar jag

   Jag googlade lite snabbt och genomsnittlönen för ungdomar verkar vara 100 kr i timmen.

    Det tar max 1 h för en hel vecka alltså o vattna så 100 kr i veckan då

     Tack M.

      Haha nej du kan inte ge henne en hundring ?

    Tack Ulrica.

     Du tänker väl inte seriöst ge henne 100 kr? Det är ju som att spotta i ansiktet …

      Max 200. Vattnar varannan dag.

       Snålt

        Alla har inte massa pengar och slänga ut

         Nej men då kanske man inte ska betala någon för att göra en tjänst åt en heller. Man betalar ju inte bara för tiden det tar att vattna utan för att någon ställer upp. Men ja, ge grannen en piggelin för jobbet!

          ??

          Vad tycker du är rimligt?

           Du kommer inte vara nöjd om jag säger något över 200 nu ändå. Så.. 199:90!

          Men varifrån kommer dessa konstiga kommentarer? Aldrig sagt nåt om att inte få betalt, få en hundring, få betalt i en glass. Jag bad om råd. Ni är helt galna

           Men visst skulle du föredra att slippa undan med en hundring och en piggelin? ?

          200 räcker väl i veckan, på 2 v är det 400. Sen ska hon ju ha förskott för juli och augusti oxå

      ”Spotta i ansiktet”? Har undrat var du håller hus Lisa, tillbaka med råge! Herregud alltså. Nej hon ska inte få en hundring

       Tillbaka med råge?! ? du jag har inte brukat kommentera här men idag var jag tvungen pga din lustiga fråga… Kan dock tänka mig det finns fler som kommenterar under samma nick?

      Min svärmor vattnade blommorna hos mig två gånger på en vecka när jag var bortrest vecka 24. Jag bjöd henne på lunch som tack.

    100 kr för varje påbörjad timme/ varje tillfälle låter rimligt.

   Är det en ungdom som behöver tjäna lite kosing hade jag gett henne 500 pix för att vattna 2v. Vad blir det, två gånger i veckan?

   Det är varken för mycket eller för lite, och sköter hon det så kan ni säkert få hjälp med annat och då ligger ni på en bra nivå i ersättning.
   Snålar du så är det nog stopp sen.

   Hade gett va 200kr per vecka eller lite mer om jag hade möjlighet. Så 4-500kr för två veckor. Behövs ju minst 3 ggr per vecka nu när det varit varmt.

   Först har du själva arbetsinsatsen. Sen finns det andra parametrar man kan tänka på. Hur mycket är dina blommor värda att hålla vid liv? Tacksamhet att någon ställer upp överhuvudtaget? Ung person som man kanske vill uppmuntra med lite extra pengar då de verkar bo trångt och antagligen inte har det så gott ställt låter det som? Hur stor skillnad gör ett par hundralappar hit och dit extra om ett par månader för din ekonomi? Vill du att hon ska hjälpa dig i framtiden? Vill du göra henne glad och förhoppningsvis motiverad till att ta hand om dina växter som hon skulle ta hand om en hundvalp? Det är lätt att haka upp sig i stunden på en kostnad som låter mycket när det i det stora hela inte spelar någon roll för din ekonomiska framtid.

    Jag hade ju gjort det gratis men det är ju jag det

     400kr/vecka. Allt annat är bara snålt.

   300 kr för båda veckorna?

   150kr i veckan framöver.

  Hon skriver väl det första hon tänker och det de flesta pratar med varandra om nu efter olyckan, alltså man kan ju inte säga ”usch så hemskt” hur många gånger som helst. Att man relaterar korrelerar ju ofta med att man bryr sig och skulle tro att de flesta som drabbas (av detta eller liknande) hellre vill att folk reagerar snarare än att det är bortglömt dagen efter och allt är som vanligt. Tycker alltid man kan tänka efter en gång extra innan man postar liknande men det här var väl ändå helt ok.

  Tycker inte det var något konstigt alls. Alla jag pratar med under veckan om olyckan delar sina känslor och erfarenheter med bergochdalbanor. Varför göra det till något ego? Tror alla har behov av att ventilera när något sånt här hemskt händer

  Hur är det med influencers stavning? ? Det borde finnas rättstavning i mobiler så att de får hjälp.

  Har idag sett förskyld och konsär………….

   Men spela roll

  Jag tycker inte att det var ett konstigt inlägg av Anna.

  Tycker Annas kommentar är helt rimlig. Förstår inte vad som skulle vara grejen?!

  Det enda konstiga här är att ingen märker att det omöjligt kan vara Anna Book som skrivit detta inlägg. Det är ju fullt av ord hon normalt aldrig använder. För lite emojis också. Oavsett den tunga anledningen.

  Aldrig har jag sett någon skriva så långt om att bli gammal och rädd för att skada sig. Det är helt naturligt även om det så klart finns många undantag.

  Inget fel på Annas inlägg här. Hon skriver så kloka ord som berör

  När ska denna människa ge sig någon gång!!!!!!! Blir så trött att läsa om hennes elände och om offerkoftan hon alltid bär. Kräks! Det hade räckt med de första meningarna och sedan punkt! Men inte Anna Book. Jösses ?Håller med C att det alltid ska handla om henne! Anna, skriv istället hur du uppfattade podden om dina påståenden genom åren. Sanning eller lögn ?‍♀️

  Vad är det för fel i hennes huvud? Att hon aldrig lär sig, TYST ANNA och sätt dig ner.

  Såg att någon skrev att problemet här är att samhället blivit så egocentrerat och individfixerat att den som läser Anna Books text inte ens reagerar och det är ju spot on. Det är ju EXAKT som Camilla skriver – några få ord om själva olyckan och sedan ”jag, jag, jag”, ”mig, mig, mig”…..man vill ju spy.

  Att mängder av andra människor beter sig likadant (det är ju precis det som är problemet, som sagt) gör väl knappast saken mindre allvarlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.