Yoga Girl orosanmäld efter hemmafödsel

Rachel ”Yoga Girl” Bråthen Schoneveld har postat ett inlägg på Instagram där hon berättar att hon och hennes man Dennis fått en orosanmälan på sig, som en konsekvens av sina val under sin graviditet och förlossning.
Rachel valde nämligen bort traditionell sjukvård under stora delar av sin graviditet, och födde sonen hemma, utan sjukvårdspersonal närvarande.

Allt gick bra, men orosanmälaren tyckte det var tillräckligt upprörande att dottern var närvarande under förlossningen för att kontakta socialtjänsten. 
De i sin tur skickade ut en kallelse till Rachel och Dennis, där paret ombads inställa sig för ett möte, men de missade det helt eftersom de sällan kollar sin brevlåda. De får alla sina räkningar digitalt.
Några veckor senare skickade socialtjänsten ut ytterligare ett brev där de meddelade att de gjort en egen utredning av anmälan, som de nu valt att lägga ner eftersom det inte framkommit någonting som skulle kunna ligga till grund för befogad oro.

I feel so very grateful that we’ve been too lazy to get to the mailbox this past month because had I read that first letter it would have generated an enormous amount of anxiety in me. Instead, I got to witness this insane, dystopian drama after it was all concluded and over with. // Yoga Girl

Det är inte för inte det kallas för snigelpost. 🐌

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nerlagt för att det inte framkommit något?
  Så hade det absolut inte gått till om den som varit anmäld varit en vanlig Svensson 😱😵

   Skojar du? Jag är en vanlig Svensson som blev orosanmäld och det enda som hände var att de ringde och la ner det.

   Socialtjänsten får in jättemånga orosanmälningar och de flesta läggs ner utan åtgärd.

    Samma här!

    Men att ett ärende läggs ner behöver inte betyda att anmälan inte har effekt.

    Tänk ett ärendet som rör en förälder som skriker ovanligt mycket på sina barn. Det kan vara ett ärende som läggs ner. Men skulle det komma in ett till ärende, med samma beskrivning, kanske Soc går djupare med sin utredning den gången. Eller att föräldern efter första anmälan förstår att hon eller han är utmattad och behöver ta hjälp eller förändra sitt liv.

     Ja men nu var det ju en som påstod att det las ner för att hon är känd.

     De allra flesta anmälningar läggs ner och har knappast med kändhet att göra.

   Såå känd är hon väl inte, sannolikheten att den på socialtjänsten som utredde anmälan inte har en aning om vem Rachel Bråthén är är nog ganska stor.

    Precis. Jag känner bara till henne som yoga girl genom denna bloggen, skulle aldrig reagera på hennes riktiga namn eller tänka att det var någon känd.

   Jo? Hänt mig.

   De får en uppsjö anmälningar och alla måste utredas. Så när det gäller uppenbart obefogade anmälningar, som t.ex. den här, läggs utredningen ner ganska omgående.

    Alla utreds inte, mitt ärende utreddes bara med ett telefonsamtal och det hördes även på personen som ringde att hon tyckte anmälan var helt onödig.

  Bara jag som reagerar på att man inte kollar sin brevlåda?? Jag kollar min varannan eller var tredje dag trots att den ofta är tom; har det skitit sig med någon räkning är det dit inkasso kommer, och myndighetsbrev och liknande kommer ju också dit.

   Kivra

    Allt går inte till Kivra

    Påminnelser och inkasso måste skickas med fysisk post och inte till ex Kivra.

   Nej det är jättekonstigt att inte kolla postlådan på flera veckor

    Isåfall är jag jättekonstig. Kollar väldigt sällan min brevlåda 😅

     Ja jag börjar undra vad folk lever för liv som aldrig får något med posten (menar inte räkningar då) 😅

   Men har man allt på autogiro tex så är det väl inte jättesannolikt att det kommer nåt från inkasso. Och hur ofta har man ens med myndigheter att göra om man inte sökt sig till något själv? Tycker inte alls det är konstigt att inte kolla posten mer än typ en gång i månaden, om ens det. Så länge man inte väntar på nåt speciellt.

   Inte fått någon viktig post i brevlådan på minst 2 år.

    Hur gammal är du?

   Nu kommer jag åk på semester i en månad, jag kommer inte kolla brevlådan under den tiden. Tycker inte att det är märkligt om man i övrigt har allt digitalt.

   Jag kollar aldrig min brevlåda, ibland hämtar jag upp posten och så hamnar det mesta i soporna. Oöppnat och olöst. Har väl hänt någon gång att jag missat något men tillräckligt sällan för att jag ska börja tömma brevlådan/öppna kuvertet.

   Brev från Inkasso och myndigheter kan ju omöjligt höra till vanligheterna att folk får..?

  ”I can’t think of a more blessed and abundant child in every area of life ranging from the emotional to material.”

  Är det vanligt att föräldrar tror sig vara så överlägsna andra föräldrar i sitt föräldraskap?

   Det tror jag verkligen inte.

   Haha, klart överdrivet. Så självgod.
   Man kanske har en tendens att tycka just sina egna barn är bäst och vackrast iofs. Du vet ”mina barn, andras ungar”. Men de flesta inser nog att de flesta tänker så om just sina egna barn emellanåt. Och att öppet höja sitt barn sin egna föräldraförmåga känns lite pinsamt.

   Jag tror hon syftar på att hennes barn bor i ett av de tryggaste länderna i världen, har tillgång till bra skola, får bra mat varje dag, har närvarande föräldrar som dessutom inte är iväg på jobb o.s.v. De är ju inte unika utan det gäller många barn i Sverige. Är det så fel att säga att vi har det bra här när det finns diktaturer, svält, krig på flera platser på jorden?

   Tror hon det då? Vi kan nog tryggt utgå ifrån att deras dotter har det fantastiskt bra! Det kanske sticker i dina ögon😉

  Paow efterlyser svart städhjälp på Instagram. Märkligt när man drar in flera hundra tusen kr på OF varje månad…? 😉

   Har Paow Instagram?

    Ett extra konto där hon heter kattenpau

   Anmäl henne! Jag hittar inte kontot annars hade jag gjort det.

    Varför? 😂

    Här har vi ”anmäl henne” mentaliteten i ett nötskal🙄🤦‍♀️

   Men det var väl bara skämt att hon tjänade så mycket. Men vem vet 🤷🏼‍♀️ Arga snickaren har ju flera miljoner liksom

    Men hon var ju med i de där töntiga snubbarnas Youtube program (jlc?) där de fick titta i hennes mobil hur mycket hon tjänar och de ska ha blivit helt ”woooow!!”. Men då är ju liksom frågan: vad gör hon av alla pengar? Om hon inte kan lägga någon tusenlapp på städning?

  Helt förfärligt att anmäla föräldrar till barn som uppenbart är väl omhändertagna. Vilket resursslöseri!

  Har inte det här med anmälningar till socialtjänsten gått över styr? Det finns familjer som absolut är fall för socialtjänsten, ex där det förekommer missbruk eller hedersvåld. Men idag verkar föräldrar kunna bli anmälda för precis vad som helst och en anmälan till socialtjänsten verkar användas för att jävlas med folk man inte gillar.
  Finns det folk som på riktigt tittar på Rachels instagram och tycker att hon och maken är så dåliga Föräldrar att socialtjänsten behöver kopplas in? Själv ser jag nämligen bara två friska och glada barn som verkar välmående och älskade. Sen kan man ju tycka båda det ena och det andra om Rachel och hennes ”free birth” men faktum kvarstår, det är högst frivilligt både med MVC och att föda hemma och det är inget som någon annan har rätt att lägga sig i.

   Jo absolut. Har själv blivit orosanmäld av en riktig Karen som ogillade min man och påstod att han slog våra barn. Fick reda på det av en annan mamma på vårt dagis som jobbade på soc som tog emot anmälan. Våra barn lekte ofta så hon visste att det inte fanns fog för anmälan. När vi flyttade till en annan del av Sverige berättade hon att det inte var första gången utan att Karen kvinnan anmält flera tidigare. Utan att det fanns någon som helst anledning.

    Karen…?

     Förklaring är en googling bort.

    Fast vad då? Skvallrade förskolekompisens mamma?

    Får man en anmälan kontaktar soc en, det ligger inte i hemlighet och gror.;)

    Och är anmälan inte anonym får man veta vem det är så vet inte vad hon skulle gett dig för inside info.

    Eller menar du att hon misskötte sitt jobb åt det grövsta? Med att ta emot en anmälan och skita i den för att era barn leker?

     Jaha det jag skrev kanske kan missuppfattas. Socialsekreteraren som tog emot ärendet råkade vara samma person som var mamma till barn på samma dagis och våra barn lekte ofta hos varandra. Så när hon fick anmälan så kunde hon stänga den och vi fick enbart ett brev som informerade oss att någon anonymt orosanmält. Du behöver alltså inte oroa dig för anmälan diariefördes som det ska.
     Kvinnan som anmälde var ökänd hos socialen och skickade ibland flera anmälningar i månaden. När vi flyttade var det vad soc mamman råkade slinka ur sig. Även dagispersonalen kände till henne.
     Bellaella tänker att Karen kanske är ett bättre nick för dig för du verkar vara samma typ.

   Vi har väl resonerat så att det är bättre med anmälningar i onödan, oavsett antal, än 1 missat barn.

    Fast att göra anmälan i onödan för att jävlar tar ju resurser, vilket gör att hjälpen inte hamnar där den behövs

    Javisst men i detta fall så är det tre anledningar som anmälaren tydligen angav om jag inte misstolkar instagramtexten: för att hon inte deltog i frivilliga mvc möten under graviditeten(?), att hon valde att föda hemma samt att dottern var delaktig under födseln.

    Låter ju jättefånigt – man får föda hemma
    om man vill, det är inget olagligt i det och mvcmöten är frivilliga. Så åtminstone två av anledningarna som angavs har bara att göra med att anmälaren inte håller med om hur hon gjort under graviditeten och födseln.
    En sak att anmäla om man faktiskt tror ett barn far illa i sitt dagliga liv t.ex missbruk i hushållet, försummelse, våld… anmälaren fokuserade tydligen bara på födseln i sig och mvc-möten

     Det låter liksom mer som någon som möjligtvis vill jävlas och inte ens känner familjen inklusive dottern men det är bara min misstanke och jag kan givetvis ha fel.

    Fast såna här anmälningar är onödiga och leder till att barn som verkligen behöver hjälp missas.

   Jag får känslan av att hon ljuger. Inte för att det är omöjligt att någon orosanmält, men storyn går inte riktigt ihop tycker jag. Sonen är knappt en månad gammal och hon gick ut med sin förlossningsberättelse där hon berättar om dotterns närvaro förra fredagen, men detta är alltså både anmält, möte inbokat och passerat och nu nedlagt? Hur snabbt jobbar socialtjänsten egentligen? Visst kan någon ha anmält under graviditeten men nu handlar det ju så mycket om just dotterns närvaro vid förlossningen.

   Är en annan instastory som Rachel drog för något tag sedan som jag också reagerade på, att den enda gången hon gjorde ett ultraljud under graviditeten för att kontrollera moderkakans placering så blev hon tjatad på och nästan påtvingad en vaginal undersökning. Varför skulle en bm/läkare vilja göra en vag. undersökning halvvägs in i graviditeten?

   En annan grej var hur hon i förlossningsberättelsen beskrev hur bebisen hade navelsträngen runt halsen, men ”det gör ingenting för bebisen behöver inte andas utan får syre från navelsträngen innan den är klippt”. Men syretillförseln till hjärnan spelar alltså ingen roll? Nu gick det ju bra och det var bra att hon behöll lugnet och enkelt drog bort den, men okunnigheten…

   Nä, har känslan av att hon ljuger ihop en hel del för att ha något att berätta.

  Håller med. Det tar ju också tid och resurser från de familjer som är i faktiskt behov av hjälp.

  Ben Mitkus har också blivit orosanmäld och hans barn är inte ens fött än. Snett.

   Hahahahahhaha! Man får ändå hoppas att hans tjej är lite smartare än honom dock

  Folk hakar upp sig på att man behöver inte ha bevis utan det räcker med att man känner oro för barnets välbefinnande.

  Men kom igen… Bara för att det är annorlunda eller mindre bra behöver det vara dåligt.

  Jag kanske tycker att det är fel att natta en tioåring klockan 19:30, ge godis varje dag och låta dom se barnförbjuden film. Men är det skadligt? Nej. Jag är förälder själv och man kan ofta ha synpunkter på andra föräldraskap men nivån måste ju ändå vara vad är skadligt alltså SKADLIGT eller vad är bara ”okej det är inte vad jag hade gjort/valt i samma situation men skitsamma”

  Haha patetiska människor som bara vill förstöra för andra.
  Tex. Som skribenten av denna blogg.
  Karmat lär inte bli roligt!!

   Är inte ditt ”haha” en smula malplacerat?

  Min syster var med när jag föddes, bara nåt år äldre än yogagirls dotter. På sjukhus iofs. Hon påstår alltid att det är ett av hennes bästa minnen i livet.

   Det är inget ovanligt utomlands att andra barn är med.
   Sker ju här med.
   Folk ska orosanmäla så fort de tycker ngt är annorlunda.

  Bor I UK och ganska vanligt med homebirth, och inget ovanligt att syskonen ar hemma under tiden. Ingen som hade reagerat pa det.

  Håller inte på något sätt med den som orosanmälde om att det var rimligt att orosanmäla, men tycker det är lite konstigt att soc beslutar om att kalla till ett fysiskt möte – och när paret ifråga inte dyker upp så struntar soc i det? Varför då ens kalla till ett möte?

  Tyckte hon var helt galen tidigare pga allt detta men efter förlossningen förra veckan av mitt första barn tycker jag att det är ännu mer idioti… Hade en graviditet där allt har varit toppen och mått så sjukt bra och förlossningen gick också bra, men fort. Otroligt fort så ingen riktigt hann med vad som hände. Inte alls så speciellt mysig med bad och värmeljus som jag sett framför mig. Vem skulle ha sytt mina bristningar efter? Min sambo? Barnet kom ut friskt och välmående men jag fick åka in på operation efter pga livmodern inte ville dra ihop sig. Vem skulle ha utfört den operationen så att jag inte förblödde?

  Det knäppaste jag varit med om var när skolan orosanmälde oss föräldrar när ett av barnen var ensam (självvalt) i skolan. Vad kan vi som föräldrar göra åt ett problem som är i skolan? Det är skolans ansvar att se till att barnen har en bra skolmiljö. Vi som föräldrar kan påtala ett problem och komma på åtgärder tillsammans med skolan men sen är det skolans ansvar att se till att det överenskomna fungerar.

   Fast va? Självvalt ensam på typ raster eller hur menar du?

    Ja precis. Barnet har svårt med stora grupper och behöver mycket stöttning. På grund av det vill barnet hellre vara själv.

  Kan. Folk. Sluta. Orosanmäla. I. Onödan!!! De enda förlorarna av resursslöseriet är barn som verkligen är i behov av hjälp!

   Kan. Folk. Sluta. Skriva. Så. Här!!!!!!

  I Finland blir alla som föder hemma orosanmälda (av staten typ?). Helt sjukt.

  Och i Sverige kan du bli orosanmäld om di väljer att inte gå på BVC, som är helt valfritt och inte alls borde generera en anmälan.

   Tycker det ska va tvång på det, mycket som kan upptäckas då.

  tycker hon är lite läskigt självgod.

  Jag får känslan av att hon ljuger. Inte för att det är omöjligt att någon orosanmält, men storyn går inte riktigt ihop tycker jag. Sonen är knappt en månad gammal och hon gick ut med sin förlossningsberättelse där hon berättar om dotterns närvaro förra fredagen, men detta är alltså både anmält, möte inbokat och passerat och nu nedlagt? Hur snabbt jobbar socialtjänsten egentligen? Visst kan någon ha anmält under graviditeten men nu handlar det ju så mycket om just dotterns närvaro vid förlossningen.

  Är en annan instastory som Rachel drog för något tag sedan som jag också reagerade på, att den enda gången hon gjorde ett ultraljud under graviditeten för att kontrollera moderkakans placering så blev hon tjatad på och nästan påtvingad en vaginal undersökning. Varför skulle en bm/läkare vilja göra en vag. undersökning halvvägs in i graviditeten?

  En annan grej var hur hon i förlossningsberättelsen beskrev hur bebisen hade navelsträngen runt halsen, men ”det gör ingenting för bebisen behöver inte andas utan får syre från navelsträngen innan den är klippt”. Men syretillförseln till hjärnan spelar alltså ingen roll? Nu gick det ju bra och det var bra att hon behöll lugnet och enkelt drog bort den, men okunnigheten…

  Nä, har känslan av att hon ljuger ihop en hel del för att ha något att berätta.

   Detta!! Tidslinjen går ju inte ihop alls.

   Det med vaginal undersökning kan dock vara vaginalt ultraljud som är standard när man undersöker moderkakans placering, så där tror jag det kan stämma. Men vad hon överdriver och får det att verka hemskt att läkaren ville försäkra sig om att hon inte kommer dö under sin förlossning

  För att klargöra så kan det vara så att orosanmälan inte ledde till en utredning, utan endast förhandsbedömning.

  När socialtjänsten får in en orosanmälan ska en skyddsbedömning göras inom 24 timmar, därefter inleds en förhandsbedömning.

  En förhandsbedömning kan enligt socialtjänstlagen få vara öppen i 14 dagar, innan beslut fattas om att antingen inleda utredning eller avskriva ärendet. En förhandsbedömning kan även resultera i att en utredning inleds med detsamma, beroende på vad uppgifterna i anmälan handlar om.

  En utredning får vara pågående i 4 månader enligt socialtjänstlagen, och där ska barnet och föräldrarnas förmåga utredas och ett bistånd enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen kan beviljas om föräldrarna önskar stöd. Socialtjänstlagen är en samtyckeslag.

  Jag såg även inlägget om Ben Mitkus, och för att förtydliga kan man med dagens lagstiftning inte öppna ett ärende på ett ofött barn. Så skrivs anmälningar så sker ingenting med dem, för man kan inte orosanmäla ett ofött barn.

  Endast för att klargöra om någon sitter med frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.