Greta Thunberg fälls av tingsrätten

Greta Thunberg stod åtalad i Malmö tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Hon döms till 30 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska hon betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.
– Det var väntat, säger hon om domen.

Det var den 19 juni i år som Greta Thunberg tillsammans med flera andra klimataktivister från Ta tillbaka framtiden-rörelsen försökte blockera in- och utfarten för tankbilar i Oljehamnen i Malmö.
Enligt åtalet har Greta Thunberg vägrat lyda polisens order om att lämna platsen.

Vad tycker ni om straffet och domen?

165 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Rimlig dom.

  På tok för lågt med tanke på vad en stillastående lastbil kostar…

  Måste de varenda gång ge sig på vanliga arbetare? Dvs budbärararna? Kan de aldrig någonsin protestera framför chefernas hus och kontor istället? Det är ju där styret sitter…

  Så noll respekt från mig till denna brud.

   Misstänker att effekten är större att störa distributionskedjan än att sitta med ett plakat utanför en villa i en sömnig förort. Hon ”ger sig inte på” vanliga arbetare. Hon agerar mot företagen som tjänar storkovan på att förstöra miljön. Visst är det obekvämt när vi måste ändra vår livsstil, det tycker jag också, men så farligt är det inte när man tänker på alternativen. Ändå rätt ok att inte vara tillåten att tex flyga till Thailand, köra fossilbil varje dag eller överkonsumera. Som sagt, finns värre öden. Jag hoppas hon delar i många fler aktioner och fortsätter att skapa debatt och öppna ögonen på fler och fler i samhället så vi får till den förändring vi behöver, både i Europa och resten av världen. Ibland krävs det en modig människa som går emot det massorna avser. Ibland behövs det någon som sätter sig i ”fel” säte på bussen för att få till en förändring som är så självklart för kommande generation att vi inte ens förstår att man inte kunde sitta var man ville.

    Mycket välformulerat svar Anna, tack för det! 💚

    Så bra skrivet!🫶

    Precis så, Malin! 💪🏼

    Jättebra skrivet Anna! 👏🏼

    Jag tycker dock att man kan diskutera metoderna klimataktivisterna använder sig av för att belysa problemet. Situationen kräver att vi alla ändrar vår livsstil, att vi alla konsumerar mindre. De får inte med sig allmänheten genom att limma fast sig på vägar, spraya byggnader orangea eller färga en fontän svart. Deras auktioner skapar ilska och frustration hos personer de behöver få med sig. Deras auktioner vinner inte över allmänheten till deras sida och utan vårt kollektivt förändrade beteende kan vi inte sätta press på de stora företagen.

     Just Greta har inte ägnat sig åt den typen av aktioner dock, att t ex slänga färg på konstverk.

     De aktioner som gjordes av aktivister förr för att skapa förändring skapade också ilska och irritation hos allmänheten på sin tid. De ”störde” i det offentliga rummet. Idag är vi glada för det de gjort och tycker också det är märkligt att folk blev upprörda av det.

      Jag är tacksam för suffragetternas kamp,men emot aktioner såsom den stackars kvinnan som sprang rakt ut mot hästarna under ett lopp. Man kan ha två saker i huvudet. Bara för att många aktioner var bra kan vissa vara skadliga.

    Rekommenderar alla att kolla på den nya dokumentären med Dr Steven Greer ”The Lost Century and How To Reclaim It”.
    Skulle behöva spridas till allmänheten.

   Väl talat håller helt med dig!

   Jag håller faktiskt med om att det vore bättre att protestera framför chefernas hus eller kontor. Det skulle dels störa dem något enormt och det skulle kunna dra mycket mer folk så det skulle kunna protesteras i princip 24/7. Det skulle därmed kunna uppmärksammats men framför allt – det engagerar fler och gör inte vanligt folk förbannade. När folk limmar fast sig på motorvägen leder det bara till ilska hos de allra flesta. Ämnet klimatförändringar blir något man inte ens orkar tänka på, det blir en delning bland folket och det är faktiskt folket, de stora massorna, som kan göra den stora skillnaden. Folk är redan medvetna (med det sagt behövs såklart påminnelser ibland) men det här funkar ju ärligt talat sådär. De flesta gillar att sparka uppåt på giriga personer och där kan man nå en mer enad front och finna glädje i att inte köpa deras sk*t = förändring i längden.

    Anordna en demonstration där du tror det skulle göra ett större avtryck och engagemang då!

    Men vad är det Greta har gjort i flera år? -Suttit utanför den absoluta makteliten – fredligt. Hur bra har det funkat? De som ville fotograferas med henne då har ingått en (något som man trodde var omöjligt) ännu sämre klimatväg än föregångarna.

    Tydligen är vi i allmänheten för korkade för att förstå budskapet. Tror som fan att de som orkar kämpa blir frustrerade för tydligen så behöver vi någon som inte bara påpekar att vi har skygglapparna på utan något som drar bort dem.

     Allmänheten är inte för korkad för att förstå. Det är en medveten avvägning.

     Thailand eller vegan? Om inte du tar chansen till solsemester gör någon annan det.

      Ja korkad!

       Jag 20:13 menar att allmänheten är för korkad.

  Och ljög hon inte när hon sa att hon skolstrejkade? Hon var väl ledig och valde att demonstrera var det väl mer?

  Det är sjukt att de får hålla på och att det inte får några större konsekvenser.

  Miljön vinner inget på det utan folk blir bara upprörda och med all rätta när de limmar fast sig på motorvägen mm.

  Är för återställandet av våtmarker och de som återställer våtmarker är riktiga förebilder. Inte de här tramspellarna! Tyvärr pratas det för lite om de som faktiskt gör skillnad för djurliv och miljö på riktigt:

   ”Tramspellarnas” insats är ju om inte annat ett sätt att ge frågan uppmärksamhet, inte många som hade vetat om att våtmarkerna spelar en viktig roll i klimatfrågan och att vi behöver återställa dem om det inte vore för dem.

    Finns väl många andra sätt att visa det på, jag är för deras budskap men inte sättet de beter sig på gör att skapa uppmärlsamhet. Varför kan de inte besöka våtmarker och visa på positiva exempel istället?’! De som har skog och mark vet ju om våtmarkernas betydelse.

    Kanske kunde de köpa sig en bit mark och göra våtmarker själva till en början.

     Men hur mycket uppmärksamhet får ”positiva exempel”?

      Inte mycket tror jag. Tänker att de kunde visa upp det på sina kanaler. Många våtmarker har gjort senaste åren men väldigt fina resultat för djurliv och den biologiska mångfalden samt minska övergödningen t ex.

     Tror du det skulle uppmärksammas i media? Poängen är ju att störa.

     Gör det själv tänker jag. Märkligt det där ”att alla andra” ska agera. Det skylls på samhälle, politiker, skola, grannen företagen osv osv, hela tiden i alla situationer som uppstår i livet. Jävligt trött på det. Ta eget ansvar, gör ngt själv! Alla ni som har småbarn. Hur tänker ni att deras framtid ska se ut??

   Jag hade personligen aaaaaaldrig hört talas om problemet med våtmarkerna i Sverige utan deras aktioner. Det var efter ett evigt tjat om det i media som jag till slut gav efter och googlade, fastnade i ett par timmar och läste på en massa. Nu känner jag mest att det är tur att det finns människor som orkar engagera sig på det sättet för jag hade då inte gjort det.

   Att besöka en våtmark, skriva om det och vara sakkunnig räcker tyvärr inte. Det görs hela tiden, antagligen av några av de personerna som varit med i aktionerna som tröttnat på att ingen bryr sig eller ens vet om problemen som de ägnar sina liv åt att lösa.

    Nu när de har fått mycket uppmärksamhet kring våtmarker kanske det kunde vara värt att pröva iallafall. Kanske kunde de få prata om det i tv istället för att springa upp med plakat och annat och förstora för andra.

    Jag tror de förstör mer för sin sak när de hindrar allmänheten från att komma fram osv.

    Levt under en sten??

  Lite intressant att hon inte bedöms ha någon inkomst. Dagsböter utgår ifrån inkomst så det ska vara kännbart för individen. 50 kr är lägsta nivån, som för det mesta drabbar tex pundare vid ringa narkotikabrott. Hade hon haft högre inkomst skulle det tex varit 30 dagsböter a 100 kr.

   Nja, förmodligen låter hon sitt engagemang vara helt ideellt (vilket är ett privilegium och möjligt för att hon kommer från en relativt rik familj) för att hon vet att det räcker med att hon tar ut en krona som inkomst för att folk ska använda det som argument för att hon gör det för pengarna eller är köpt av något intresse.

    Hon behöver ju inte ta ut några pengar, hon kan ju jobba och förtjäna sin lön och sina pengar. Men hon är ung och kan troligen bo hemma hos mamma och pappa ett tag till och låta dem betala allt. Men när det är dags att bli vuxen och skaffa jobb kommer hon inte ha tid att sitta och blockera lika ofta och mycket som hon gör nu.

  Det enda jag tänkte var: Tänk va absurt när mina barn eller barnbarn ser dessa bilder i framtiden och ser att de som hade rätt, bärs bort av polis. Eller skojas om på Skansen.
  Civil olydnad är modigt och viktigt.

   +1

    + 1

   Själv tänker jag mer på när våra barn och barnbarn får se hur alla levde ”förr i tiden” vilket ledde fram till klimatförändringarna.

   Aktiviteterna gör ju ingen skillnad för alla vet redan om klimatförändringarna. De tar tid att ställa om och klimatet har aldrig varit konstant.

    T ex hur vanligt folk flög på utlandssemester varJa år även under extremvädren med skogsbränder som nu i Grekland

     Nej, det kommer vi fortsätta att göra. Flygen kommer bara börja drivas med bättre bränsle.
     Det kommer snarare vara den extrema konsumtionen som kommer förundra dem. Allt med fast fashion, att allt tillverkas av plast. Och vår enorma köttkonsumtion där bondgårdar snarare kan beskrivas som köttfabriker.

     Att man flyger någonstans på semestern kommer bara bli vanligare och vanligare

      Tänker på dagens influencers som reser och säljer på sina följare billiga kläder. Flyga behöver de flesta inte göra. Det är lyxkonsumtion som går ut över klimatet.

      Bönderna ska vi snarare vara tacksamma för. Iallafall är jag väldigt tacksam för deras hårda arbete. Djuren betar och håller landskapet öppet. Det är viktigt för den biologiska mångfalden.

       Och det är just det här synsättet som våra barn och barnbarn absolut inte kommer att förstå.
       Hur vi kan fokusera så sjukt fel. Vi tycker att det är absurt att åka på en semesterresa per år och ska flygskamma alla som åker till Arlanda.
       Medan vi tycker att det är fullt rimligt att ett kilo kött kostar under 70kr/kg, att det krävs att en bonde äger över 2000 kor och är hänvisad till billig arbetskraft från baltstaterna för att ens kunna gå plus minus noll på verksamheten.
       Att kött inte anses vara lyxkonsumtion kommer att låta generalknas i öronen på kommande generationer.

        Kött borde verkligen bli dyrare det har jag inget emot, det är något som ska ätas som nån dag i veckan som förr i tiden. Utan våra bönder blir det ingen mat på bordet. Därav mitt resonemang.

        Att flyga behöver de flesta däremot inte. Charterresor är ju lyxkonsumtion om något!

         De flesta behöver inte äta mer än 200 gram kött i veckan. Mer än det ÄR lyxkonsumtion. Vi behöver heller inte konsumera sjukliga mängder mjölkprodukter. Det är faktiskt också att anse som lyxkonsumtion som med allra högsta grad går ut över klimatet.
         Speciellt när vi konsumenter vill ha det till praktiskt taget gratis.

         Med det sagt så har jag inte påstått att bönderna inte behövs. För det gör dem absolut.

          Det är inte lyxkonsumtion att äta atreget! Det är att ta hand om sin hälsa = sparade pengar åt samhället.

           Dessutom är det mycket bättre för miljön att äta närproducerat kött, än vegetabilier odlade på andra sidan jorden, gödslat med konstgödsel, fraktat över hav och land, innan du stoppar det i käften.

          behöver och behöver. Jag äter kött/kyckling/fisk varje dag, och dricker mjölk och äter ägg nästan varje dag.
          Trots det har jag haft B12, D-vitamin och forlsyra brist 6 ggr, 2 gånger så allvarlig brist att jag fick anemi som krävde behandling på sjukhus.
          Efter jag fick anemi 2:a gången äter jag tillskott för B12 och D-vitamin varje dag, och trots tillskott + att jag dagligen äter djur/djurprodukter så håller sig min B12 och D-vitamin nivå precis på gränsen.

          Mat är inte lyxkonsumtion, det är nödvändigt för att överleva. Att flyga utomlands är inget vi behöver för att överleva.

         19:27
         Vad får dig att tro att vegetarianer äter konstgödslade grönsaker från andra sidan jordklotet? Fraktats över hav och land!? Vet du om att det odlas väldigt mycket i detta land? Närodlat. Hört talas om eller?

          Eftersom du kan inte få en fullgod kost där du får i dig alla vitaminer och mineraler du behöver på enbart det som odlas i Sverige. Speciellt inte under kallare delen av året.
          Jag vet att det finns många ohälsosamma vegetarianer/veganer som äter en dålig kost och får brister och blir sjuka pga det. Men jag tycker inte det är något man ska uppmuntra eller sträva efter.
          För att få i sig allt man behöver från växtriket så kommer man behöva äta importerade produkter, speciellt under kallar delen av året här i Sverige.

     Det brinner varje år, det är bara nu median vill gör en stor grej av det.

      Absolut, Rhodos har brunnit upp förr.

       Det är på riktigt så att det brinner varje år, gjorde så redan på 80-talet. Då brydde sig inte svensk media men nu med klimatförändringarna skriver alla som om elden var självantänd.

        Det där med självantänd är något som bara finns i ditt huvud. Ingen har påstått något sånt.

   Bra skrivet – utan ”civil olydnad” viket ju helt enkelt bara betyder att man har civilkurage att ta ett straff eller glåpord för något so är gott för mänskligheten hade vi i sanning haft en sämre värld. Men så blir jag nyfiken på det här med Skansen? SÄG inte att det är någon Wahlgrenare som gjort bort sig mer än vanligt och skojat om klimatförändringarna?

   Precis så!

  Så trött på Greta! Hon har blivit miljonär på att skolstrejka! Hur har ev gymnasieelev råd att köpa en bostadsrätt i innerstaden?’!

  Jag tycker att Greta ska fokusera på sin hälsa och sluta vara rädd för att bli kvinna, dvs. sluta svälta sig och omfamna puberteten!!!

   Troll 🙂

    Tönt

     Åh, ett till!

   Har man är världskänd operasångerska som mamma tror jag nog att man har råd med en bostadsrätt i innerstan😅

    Världskänd??? Nu tar du i rejält!

     Jo, hon är en världskänd operasångerska med många internationella uppdrag i sin karriär. Men opera räknas ju lite som finkultur, du kanske inte var så insatt?

      Plus att hon avslutat sin internationella karriär eftersom hon inte vill flyga, så numera jobbar hon bara i Sverige.

       Absolut inte sant. Hon tar jobb överallt dit hon kan ta sig med tåg och båt vilket är hela Europa.

        Ja absolut min poäng var att hon slutar flyga, inte exakt var den geografiska gränsen för hennes karriär går.

         Du var mer än exakt då du bokstavligen skrev att hon bara tar jobb i Sverige.

          Jag uttryckte mig slarvigt som jag sa i mitt förra inlägg. Har min poäng gått fram till dig än?

           Om du inte tål att bli rättad när du skriver lögner kanske du ska sluta med det.

          Snälla du läs vad jag skriver: min _poäng_ var att hon slutat flyga och jag skriver ju att det var slarvigt av mig att skriva att hon bara jobbar i Sverige. Det jag ville få fram var flygstoppet. Okej?

          Jag vet inte varför du hetsar upp dig så, ta det lite lugnt är mitt råd till dig. Spara de starka orden till någon som ”skriver lögner” medvetet och för att vilseleda. Jag tror det är rätt tydligt för var och en med hyfsad läsförmåga att det inte var min intention.

         Ulrica
         Tyst!

          Men herregud. Väx upp. 😂😂

           Säger du av alla människor. 😂

      Hennes mamma är för kännedom inte en särskilt duktig operasångerska… Jag har inte hört att hon är särskilt känd utanför Sveriges gränser.

       De flesta som sjunger opera blir inte internationellt kända för den breda allmänheten utan är mer kända i den rätt nischade kretsen folk som kan och bryr sig om opera (och det räcker för att tjäna riktigt bra på det). Och där var Malena Ernman känd även utomlands och hon gjorde många stora roller. Sen om hon var bra eller inte är väl en smaksak, men tillräckligt många tyckte det för att hon skulle vara efterfrågad.

        Känd i cirka två länder utanför Sverige och hon är ”världskänd” NOT!

         Betydligt mer än två länder. Sen vad som kvalificeras som världskänd (behöver man vara känd i en bred krets i landet, hur många länder osv) kan man ju diskutera om man vill men oavsett så var hon en internationellt erkänd och framgångsrik operasångerska.

         Hon har återkommande haft stora roller i städer som Berlin, Bryssel, Paris, Wien. Dessa kommer jag på på rak arm. Det är många fler. Hon har även sjungit på BBC Proms vilket är stort. Men som någon skrev ovan så är opera finkultur och rätt okänt för den stora massan.

          Oj oj oj… vad glad du blir när du skriver det! Är den stora massan enligt din uppfattning något negativt?

           Oj är du en sån glaset halvtomt typ eller har du en dålig dag? Stora massan betyder precis vad det är, många. Många är inte intresserade av opera helt enkelt och inget fel i det.

          Hon är inte världskänd!!! Världen är större än Sverige.

           Ja hon är känd!

   Hur vet du att hon inte omfamna puberteten? alla utvecklar inge gigantiska bröst, höfter och rumpor. Kroppar ser olika ut. Sluta tro att plastik opererade kändisar är hur en normal kvinna ser ut efter puberteten.

  How dare she?

   😆

  Jag väljer att citera Fanny Jönssons ledare på aftonbladet.se i dag:

  ”I ljuset av södra Europas lågor faller diskussionen om de “jobbiga klimataktivisterna” i nytt ljus. Ja, det må vara obekvämt när klimataktivister demonstrerar, limmar fast sig på gator och tavlor. Men det är lite jobbigare när det regnar aska eller hagelklot. /…/

  Thunberg har rätt. Mänskligheten befinner sig i en nödsituation som sätter människor idag och imorgon. Att Thunberg uppmärksammar detta genom att blockera fossila bränslen som eldar på nödsituationen gav henne dagsböter.

  Samtidigt går alla de stora klimatbovarna fria. Storföretag, resebyrårer och industrier fortsätter som att ingeting har hänt. Kanske borde de åka på kick-off för att få inspiration? En enkelbiljett till Rhodos hade inte varit en dum idé.”

   Lägg av! Greta får uppmärksamhet för att hon är en nordeuropeisk VIT kvinna ifrån Sverige (som ser ut som ett barn)!

    Bra. Äntligen någon som har vett att utnyttja sina medfödda privilegier för en viktig sak (ja, vet det finns flera bla bla men ingen lika framgångsrik i detta).

    Och nu kom utseendet in i åsikter i om detta är rätt eller fel… Suck.

    Ja, alla vita borde bara stänga in sig i sitt sovrum och aldrig yttra sina åsikter eller kämpa för något.

     Det tycker jag inte! Tycker däremot att det är tragiskt att Greta får SÅ mycket uppmärksam när det finns SÅ många fler klimaktivister. Varför tror du just Greta har blivit populär?!

      Finns massa vita klimataktivister med som inte får samma uppmärksamhet heller. Tror dock hon gjorde något nytt med sin skolstrejk och bara sitta tyst med sin skylt länge. Håller dock med dig till viss del, att hon är vit har säkert ökat chanserna till att hon lyssnas på och andra hade inte fått samma mediala uppmärksamhet.

      Jag tror inte de andra klimataktivisterna tar illa upp. Du vet, de kämpar för samma sak allihop. De är liksom inte vilka konkurrerande influencers som helst.

       Håller med! Kämpar för samma sak. Ålder, kön eller från vilket land spelar ingen roll.

   Bra skrivit av Fanny.

   Fast alla bränder i Sydeuropa är anlagda. Min familj har släkt på Sicilien och min kompis är från en grekisk ö. Vi och alla som kan språken som kan ta del av inhemsk media från de brandhärjade orterna vet att det är korruption bakom bränderna, inte klimatförändringar. De sätter eld på skyddad skog och skyddade områden för att sedan köpa den förstörda marken billigt och exploatera den, till exempel. Det finns också folk från brandröjningsföretag som tänder eld för att få uppdrag att släcka och röja.

   Allt detta vet man i Sydeuropa men i svenska medier beskrivs allt som klimatorsakat.

    Där har du en poäng. Läste att de trodde bränderna på Rhodos var anlagda. Extremvärmen ska ju bero på vädrerfenomenet El Niño. Men sen är det klimatförändringar vi ser resultatet av också.

    Greta har säkerligen påverkat svensk media…

    Fy fan vad vidrigt.

    När det brann så extremt här i Sverige senast var det också anlagt. Men media målade upp det som att det var klimatet och att skogen självantänt.

     Nej, det var flera som utan belägg anklagade invandrare för att tänt på. Ingen har dömts, det finns inga bevis, det är bara spekulationer. Och ingen påstod att skogen självantände, det finns flera sätt en brand kan starta på som inte innebär att någon aktivt vill starta en brand. Är det tillräckligt torrt räcker det t ex med en gnista från ett tågspår för att det ska ta fart.

     Men alltså.. att det kan brinna så mycket och sprider sig beror ju på torka. Torkan beror på klimatförändringar. Alla bränder i Sverige var ju 2018 när det var extremt torrt, att någon släpper en fimp tex får det inte att skapa en skogsbrand om det inte är torka och brandrisk

     Nej. I ett torrt klimat sprider sig bränder -anlagda eller ej – mycket snabbare och blir därmed en större fara. Därför blir även anlagda bränder ett större hot i ett förändrat klimat. Skogen självantänder såklart inte.

     Sluta sprida lögner.

      I Italien är ca 50% anlagda av människor som vill åt marken de tänder eld på. Det är utrett så det är ingen lögn. De har till och med fastnat på bild på bar gärning. Men, oavsett anledning så blir förödelsen större och branden större och intensivare på grund av extremvärmen och torkan.

       Lögnen jag hänvisar till är alltså den här:

       ”Men media målade upp det som att det var klimatet och att skogen självantänt.”

       Problemet är inte att skogen självantänder pga klimatförändringar utan att en brand – oavsett ursprung – riskerar att spridas och bli mycket värre pga förändrat klimat.

        Då missförstod jag, ber om ursäkt. Ja media vinklar för att driva sin egen politiska agenda. Och Aftonbladets journalister försöker inte ens maskera det.

     Nej, det var ingen som utmålade det som att skogen självantände, det måste du ha läst på nån nyhetssida som hänger sig åt att rapportera alternativa fakta. 😉 Ja, det var sannolikt någon som tände på. Eller nån korkad person som tyckte det var en bra idé att grilla i skogen, nån gubbe (ja, det är gubbar som gör sånt) som bara skulle elda sin lilla rishög, gnistor från ett tåg eller en skogsmaskin eller blixtnedslag som startade bränderna.
     Hur bränderna startade är i sammanhanget ganska oviktig, skogen har brunnit i alla tider av naturliga såväl som mänskliga orsaker. Skogsvårdsbränning är något vi använder oss av än i dag. Problemet är klimatförändringarna, torka och i Sverige även de trädplantager/virkesåkrar som har ersatt det mesta av skogen (jfr palmolje- eller sojaplantager som ersatt regnskog).

     https://www.natursidan.se/nyheter/kalhyggen-och-tradplantage-forstarker-skogsbrander/

    Hur bränderna startar har inget med klimatförändringarna att göra. Däremot är det betydligt lättare att starta en katastrofal brand när det är varmt och torrt – vilket beror på värmeböljorna som i sin tur enligt en ny studie ”hade varit omöjliga utan mänsklig påverkan”.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/mansklig-paverkan-pa-klimatet-kopplas-till-arets-varmeboljor

     Fast du har en poäng, man skulle kunna säga att det är korruption som ligger bakom klimatförändringarna och därmed även skogsbränderna. 😆

  Fast vad tror hon att hon kan ändra på? Inte lägger väl företagen ner för att hon protesterar.
  Av en duktig tjej med höga betyg blev det en i princip kriminell människa, hon kunde istället försöka hitta en position på ett ställe där hon faktiskt kan påverka. Snart är hon mest känd för din dumhet, för ingen lyssnar på en människa som bara stör och fördärvar.
  Hon är barnslig och naiv i mina ögon!

   Civil olydnad har varit viktig för att driva förändringar så länge det har funnits människor.

   Medborgarrättsrörelsen i USA och suffragetterna är bara två exempel.

   Heja Greta, du gör helt rätt!

    Men för att det funkar tidigare betyder det inte att det funkar nu, iallafall inte på samma sätt då det är så mycket som spelar in. Alltså Greenpeace och liknande har ju hållit på hur länge som helst men det har ju inte blivit någon revolution för det.

     Man måste hålla på länge för förändring tar tyvärr lång tid. T ex medborgarrättsrörelsen var inte först med att kämpa för att människor ska ha lika rättigheter, det var en kamp som startade långt innan dess. Många hann dö av ålder innan de hann se det dom kämpade för blev verklighet. Så tycker det är lite knepigt att säga att det inte fungerar eller säga åt aktivister att lägga ner för att det inte blir revolution direkt. Droppen urholkar inte stenen genom våld utan genom att ständigt falla typ.

     Nä lika bra att skita i att försöka få till förändring då, bättre att vi lutar oss tillbaka och tittar på medan jorden förstörs.

     Jag menar har inte Greenpeace lyckats så är det kört.

     Kristallklar argumentation från dig för. Eller?

   “Av en duktig tjej med höga betyg blev det en i princip kriminell människa”

   Haha, ska vi gemensamt i denna sal låtsas att merparten av företagsledarna för Fortune 500 inte äventyrar miljö och omgivning – trots att de en gång i tiden var duktiga med höga betyg? 🙂

   Ja in i systemet med henne bara!

  Jag gillade Greta förut när hon använde sig av ordet som vapen ,tyckte att hon var modig och faktiskt försökte göra skillnad på ett vettigt sätt. Nu har hon sjunkit till att vara en trädkramande aktivist i mängden som deltar i demonstrationer som sabbar för samhället. Jag tror inte att det är på det här viset man vinner respekt och förändrar världen.

   Håller med! Hon har inte förvaltat det kändisskapet hon fick och budskapet om miljön på ett bra sätt sedan hon blev vuxen.

   Tycker hon skulle utbilda sig i miljöfrågor istället och föreläsa eller åtminstone föreläsa och upplysa.

    Tror ni inte att det föreläses i de här frågorna redan? Det har förelästs skiten ur dem i åratal men varför i hela friden skulle nån random svensson bry sig om det? Är säker på att Greta är väldigt upplyst för sin ålder och kommer fortsätta utbilda sig och samtidigt agera.

     Jo men nu när vi ser resultatet av klimatförändringarna vilket börjat ske först nu sista åren kanske det kunde var värt att pröva.

     Jag tror folk redan är väldigt upplysta kring klimathotet. Bara att se nyheterna varje dag. Bara det är de flesta inte bryr sig förrän de själva drabbats.

      Och ändå förändrar vi inte vårt samhälle, trots åratal av ”föreläsningar och upplysning”.

      Det räcker inte, därav civil olydnad.

       Tror snarare att mycket görs för klimatet, mer än någonsin och vi gemene man är väldigt upplysta idag.

       Sen tycker jag att man kan bilda folk om våtmarkernas betydelse också och inte enbart ägna sig åt aktivism.

        Jag har hört flera ”vanliga Svensson” som faktiskt fick upp ögonen för våtmarkerna efter blockaderna.

         Jo det är klart, är väl inget vanliga Svenssons funderat på kanske.

        Du är välkommen: starta en studiecirkel vetja!

        Om det görs mycket eller ej är en definitionsfråga, men det räcker i alla fall inte!

    Hon vill ju inte hålla föreläsningar, det säger hon ju ofta, att vi borde lyssna på forskare och experter som redan hållit på att säga detta i många år. Hon vill ju inte ens sitta och protestera, men hon känner ett sånt ansvar, och det bevisade ju just du, att du tycker att hon borde gör ännu mer eller andra saker.

    Förresten tror jag hon är rätt mycket mer utbildad inom miljöfrågor Än du och jag.

  Inte mer än rätt åt henne, fast böterna kunde varit högre! Så trött på denna människa som får uppmärksamhet genom att förstöra för andra.

   Herregud vilket kortsiktigt och trångsynt perspektiv du har.

  House of Philia har flytt branden på Rhodos och skrivit ett inlägg om det.

   Hem och fortsätta konsumera!

   Tror jag räknade ihop till att hon nämnde att de bodde i en svit fyra ggr. Kändes så skrytigt. Säger man inte bara hotellrum ändå?

    Fast ett hotellrum är ju inte en svit.

    Haha jag tänkte också på det, att mitt i denna traumatiska upplevelse så är det viktigt att få med att de bodde i en svit. Rum?

     Men hur många är de i familjen? Jag vet inte, men är de typ fem så lär ett rum inte räcka och då passar det väl bra med en svit i stället för flera rum.

  Folk som gör olagliga saker ska väl ändå ta och straffas för det? Oberoende på vem det är eller vilken bra anledning de gör det för?
  Vi är väl ändå fortfarande lika framför lagen, eller?

   Såklart. Greta har just dömts till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

  Vet inte riktigt vart jag står i frågan om att aktivisterna ska blockera vägar mm för vanligt folk.
  Förstår att folk blir upprörda och hade nog själv blivit irriterad om det drabbade mig.
  Men jag kan inte låta bli att tänka, vad annars kan dom göra?
  Hur ska dom få uppmärksamhet och att folk ska förstå hur illa det ligger till?

  Tror nog att allmänheten var lagom irriterade på alla kvinnor prompt skulle ut och protestera mot lika rättigheter osv.

  Finns det något annat sätt för att få folk att reagera, utan att vara besvärlig och i vägen?

   Fast vet inte de flesta redan hur illa det ligger till?

    Om de flesta redan vet hur illa det ligger till. Varför har inte fler mer panik och klimatångest?
    Varför fortsätter företag som Amazon, Shein och Ikea att slå nya försäljningsrekord?

     Varför fortsätter folk att följa, Bianca, Kenza etc. som uppmuntrar till klimatförstöring?!

     De flesta idag har nog mer eller mindre klimatångest men folk bryr sig ändå inte och än mindre när de läser om och ser klimataktivister.

      Själv har jag ingen klimatångest. Klimatförändringar har skett i alla tider, värme kommer och går. Mätningen av detta har skett alldeles för kort tid för att jag ska orka ha ångest över något jag inte kan påverka. Är helt säker på att dessa ”värmeböljor” existerat förr och kommer existera i framtiden. Tänker leva på som vanligt ändå.

       Ändå fascinerande att du litar mer på din egen övertygelse än på världens samlade klimatforskare.

       Hur känns det att ha sån hybris?

       Måste vara skönt att vara så verklighetsfrånvänd.

        15:56
        Precis!

        Äsch då, det finns forskare som säger motsatsen till sådant du förmodligen läser också. Det är bara det att den större delen av forskning som man får bidrag till är sådan som har ”blivit köpt”, alltså om the big man vill ha bevis på att allt går åt helvete så är det sådan forskning som ges bidrag till. Motsatsen som säger att allt är som det ska är inte lika intressant.

        Jag har ingen hybris. Jag berörs bara inte av alarmister och går runt och har ångest hela livet i onödan.

         Det du har är definitionen av hybris.

          Nä, jag väljer bara att tro att sanningen ligger någonstans mittemellan två olika extremer. Varken klimatförnekare eller att jorden kommer brinna upp inom tio år.

           Googla ”falsk balans”.

   Alltid lättast att ge sig på vanligt folk.

    Fast det är ju vanligt folk som i årtionden bidragit till klimatförändringarna. Det drabbar tyvärr kommande generationer och dagens unga som får ta konsekvenserna.

    Forskare har varnat för klimatförändringarna så länge jag kan minnas men ingen kunde tro att de skulle komma redan.

     Eh jo. Men det går fortare och är värre än många av de vetenskapliga prognoserna förutspått.

   Vad tror du deras blockeringar förändrar? hur många företag har stängt pga deras blockader? hur många som blev stående i bilkö pga dem slutade köra bil eller köpte en el bil stället?
   Jag vet ingen, absolut INGEN som förändrat sitt liv pga klimat aktivister.

   Däremot vet jag fler bönder som får EU bidrag för att göra med klimat smarta val, jag vet flera människor som väljer att ta cykeln när kommunen bygger bra cykel vägar så folk kan cykla till jobbet, jag vet fler som väljer att ta bussen när bussen blir gratis att åka med.

   Istället för att blockera vägar kan man göra någon faktiskt förändring. Man kan bli politiker påverka förändring på det sättet, man kan bli forskare eller liknande för att ta fram alternativ till bensin, till flygbränsle, göra bilarna ännu mer miljö smarta (elbilar är inte så bra för miljön som folk tror), osv.
   Det finns massor man faktiskt kan göra, men då måste man utbilda sig, och anstränga sig. Mycket enklare att sitta mer en skylt och förstöra för vanliga människor, och tro att man gör något bra, när det enda man gör är att få folk att hata miljö aktivister och vägra lyssna på dem.

  Vad jag tycker är läskigt är att de flesta kommer se den här bilden och tro att den är på riktigt 🙂 när det finns många videos där ute som visar hur detta är ett poserande och inte en riktig arrest eller omhändertagande av polis. Bilden kommer fastna på näthinnan och sätta igång känslor hos mottagaren om något som inte ens hänt på riktigt och det tycker jag är läskigt, oavsett ämne. Så blir vi manipulerade.

  Innan någon motsätter sig så googla gärna eller använd tiktok för att hitta videos på poserande Greta vid tidigare fejkarrester 🙂

   De trovärdiga källorna ”googla och använd tiktok, det finns videos därute”. Jag har sett dom, om du fallit för det är det tyvärr du som är lättmanipulerad. Och rimliga människor behöver nog inte ens se det för att inse att det är en orimlig konspiration att polisen och nu även svenska rättsväsendet samarbetar med Greta, iscensätter gripanden för att gynna hennes aktivism.

    Det är Lisa. Vad förväntar du dig?

     Jag har aldrig skrivit här inne innan? Hur kan videos vara fejk menar ni? Mer än en bild?

     Så tråkigt att folk med andra åsikter blir otrevliga här inne.

   Ha ha ha Lisa. Om det du skriver inte vore så dumt så skulle det vara lite roligt.

  Exakt det jag menade.

  Eftersom hon blev dömd borde hon även betala rättegångskostnaderna. 1500:- i böter är ett skämt

   Mål som drivs av staten betalas av staten. Det gäller allt som faller under allmänt åtal och även för Greta. Och det är bra, så att till exempel vilket försvar människor får inte styrs av vilka ekonomiska förutsättningar de har.

    Och plus, att genomföra en rättegång är riktigt dyrt och jag tror ingen egentligen tycker det är rimligt att en person ska vara skuldsatt för livet (för lagen gäller ju alla inte bara Greta) för ett bötesbrott.

  Mer orolig för en osäker rättstat med dödligt våld nästan varje dag. Och hur många vill få tillbaka i tiden och levnadsstandarden om vi inte kan ha tillgång till internet i mobilen 24-7?

   Hej Nelly, när jag var liten (på stenåldern ungefär) fanns det inga mobiltelefoner. Eller jo, det gjorde det. Rika män i kostym som påfallande ofta körde cabriolet hade mobila telefoner, men de var lika stora som en rejäl handväska, hade sladd och vägde som ett par, tre chihuahuor. Då hade vi bara telefoner i våra bostäder, de var stora och satt fast i väggen med en sladd och man kunde bara ringa med dom. Det kan man göra med dagens mobiltelefoner också, en funktion att testa om man inte gjort det. Det fanns inget som hette internet. Då läste vi tidningar för att ta del av nyheter och ville vi veta något använde vi lexikon, du kanske har sett såna, de är gjorda av papper med en massa bokstäver och bilder på, det kallas för bok och finns även i dag, brukar kunna finnas i skolan. Vi såg också på teve, det fanns två kanaler men inte så många program men på helgerna kunde vi åka till bensinmacken och hyra en videobandspelare (som en riktigt gammal föregångare till dvd-spelare, om du vet vad det är) och några tecknade filmer. Vi kunde inte skicka sms men jag hade några brevvänner som jag skrev till för hand(!) med penna på papper som jag la i kuvert med frimärke på, sen tog det några veckor innan jag fick svar. Vi kunde även skicka lappar mellan oss i klassrummet när läraren inte såg, kanske lite som dagens twitter men utan att så många läste det. Det fanns kameror som man kunde ta bilder med, 24 eller 36 stycken. Sen tog det någon vecka innan man fick se bilderna för man var tvungen att lämna filmrullen som satt i kameran till en butik som gjorde fotografier av dem (alltså bilder på papper). Vi spelade också spel men då satt vi vid ett bord och hade liksom en träskiva, en tärning och en massa olika figurer som vi fick flytta för hand. En cool sak som vi kunde göra och som jag ser många ungagöra i dag är att lyssna på musik i hörlurar medan vi gick. Apparaten kallades för Walkman.

   Nu är jag aningens sarkastisk men du behöver inte vara rätt för att inte ha tillgång till internet 24/7 bara för att vi behöver anpassa våra liv till en hållbar livsstil, även om jag tror att du nog skulle må bra av det. Och skulle det mot all förmodan inträffa så kommer du att överleva, jag lovar.

    Malin
    Detta var bland det bästa jag läst på länge! Tack.

    Det var inte så fantastiskt förr.
    Att bli stående längst vägkanten med en trasig bil utan att kunna ringa efter hjälp, och tvingas gå längst en 80 väg med 2 små barn till närmaste hus för att låna telefonen för att ringa efter hjälp och sedan gå samma väg tillbaka var nog inte så kul.
    När folk som var ute och red och ramlade av hästen och hästen sprang hem själv var det inte heller kul, det var inte lätt att hitta ryttaren, speciellt om personen som ramlat av brutit benet och inte själv kunde börja gå emot stallet/vägen/något hus för att få hjälp.
    Det var inte så kul när någon blev skadad/ramlade ihop och man var tvungen att lämna personen ensam för att springa till närmaste hus för att be att låna telefon så man kunde ringa 112 och sedan springa tillbaka till den skadade/medvetslösa personen.
    Vid strömavbrott kunde man inte ringa 112.
    Fler personer gick vilse förr, idag kan man använda mobilen och internet för att hitta tillbaka till närmaste väg.

    Och inte i Sverige, men andra länder förbjuder internet, för att dem ska kunna kontrollera den information människor får, så att informationen stödjer styrandes agenda.
    Internet har gett oss möjlighet att fakta checka, vara källkritiska och få tillgång till den senaste nyheter och informationen omgående.

    Absolut finns det saker med mobiler och internet vi skulle klara oss bättre utan. Men fördelarna väger absolut upp nackdelarna.

  Men jisses… Du kategoriserar Greta som ”en duktig tjej med höga betyg” och kallar henne barnslig och naiv. Har du missat att hon har lagt grunden för en världsomspännande rörelse med miljoner medlemmar (Fridays For Future). Hon är vältalig och kunnig med ett engagemang som få av oss kommer i närheten av. Hon har talat inför världsledare vid otaliga stora, internationella möten runt om i världen. Hon har hyllats för detta men trots det blir det bara snack och ingen verkstad hos dom som verkligen har makten att förändra. Så vilken position är det hon ska hitta där hon ska kunna påverka? Nej, hon gör helt rätt. Det hon har gjort bedöms i dag som kriminellt men vad är alternativet? Att fortsätta vara en ”duktig tjej med höga betyg”?

   Skulle vara ett svar till Anonym 07:37…

  Det komiska är ju att hon samma dag som domen föll blev tagen av polisen igen under demonstration 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.