Blir man lyckligare av pengar?

Bildkälla: Julia Franzen Instastory

Bild 1: Alla mina tre väskor ville tydligen stanna i Amsterdam så nu tog jag in på flygplatshotellet i Göteborg för att vänta på mina väskor.

Bild 2: Kan man bli lycklig av pengar? JA. Så många gånger som jag legat på ett hårt flygplatsgolv och väntat i timmar på försenade flyg och väskor. Nu ligger jag här istället. I en skön hotellsäng och väntar på väskorna. Jag är 100% lyckligare av denna sängen. Jag njuter. 😂 I made it. ❤️

Håller ni med Julia och hennes resonemang? 

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Definitivt. Om inte annat tror jag att man är betydligt mer trygg och mindre orolig av att inte hela tiden behöva vända på varenda jäkla krona.

      💯!

      Du menar att medelklassen är lycklig? Det du beskriver gäller nämligen även för medelklassen. Bekvämlighet pga. pengar innebär inte lycka.

        Va, varför skulle det inte kunna göra det?

    Man blir inte lycklig på riktigt men livet blir lättare och bekvämare om man så vill.

    Att ha tillräckligt för att inte behöva oroa sig tror jag absolut är en livskvalitetshöjare. De som har mycket mer verkar dock inte särskilt lyckligare, utan snarare oroliga över att pengarna ska försvinna, att någon ska ta pengarna samt jämföra sig med dem som har ännu mer. Personligen vill jag helst inte ägna så mycket tid åt att tänka på hur jag ska ta hand om saker jag köpt (hus, bilar osv), men det verkar som att många andra tycker att det är det roligaste i livet att hålla på med.

      Det är ju bara den typen av rika man ser och lägger märke till. Finns också de som har mycket pengar men bor precis som alla andra i random radhusområde, går till sitt jobb och hänger i lekpark med barn. Men dom vet man sällan om att de har mycket mer på kontot. Så att säga att man blir på ett visst sätt med mycket pengar är lika fel som att påstå att alla som kämpar med kronorna är likadana allihop.

        (Och nej, jag är inte en av dom själv men jag har det gott ställt nu jämfört med hur vi hade det som barn i alla fall)

    På ett vis blir man, man slipper stressen över att verkligen inte ha några pengar. Minns när jag hade dåligt med pengar som student och paniken jag kunde känna då.
    Nu har jag alla pengar jag behöver och mer därtill, så den stressen har släppt. Lyckligare vet jag dock inte, finns andra saker som oroar nu och jag kan sakna tiden med vännerna då alla var lika panka och livet liksom var ett äventyr.

    Lycka är djupare än att känna tacksamhet för något. Men ja, jag tror att pengar är en bra förutsättning för lycka iom att man inte behöver oroa sig för bostadssituation, mat, möjlighet att åka iväg osv. Men med det sagt är det ingen garanti, lyckan kommer inifrån osv

      Vad är lycka då? Är det inte att känna tacksamhet och inte ta saker för givet? Inte nödvändigtvis pengar men familj och vänner, ha tak över huvudet, att vara frisk. Jag försöker skriva tacksamhetsdagbok varje dag och känner att jag blir lite mer gladare av det ☺️

    Tror det liksom finns en gräns, tillräckligt med pengar är nog bra, men när man har så mycket att man kan köpa exakt vad man vill hela tiden utan att spara och längta tror jag det snarare blir en förbannelse.

      Det tror jag med och flera undersökningar visar just det. Att längta efter något kan vara en del i att bli genuint glad när man väl får det istället för att kunna köpa allt man pekar på. Funkar ett tag.

    Så blåst, klart det är lättare då. Kan ju inte ens bete sig bland barn när hon gapade de var hor-r.
    Den sista personen man skulle vilja va typ

      Vad arg du låter L, självklart var det fel av henne. Men att hon säger att pengar gör en lyckligare är ju bara sant man kanske inte blir lycklig men det kan göra ens tillvaro mycket bättre

    Beror nog helt på hur du lever i övrigt

    Att stil inte kan köpas för pengar är ju dock uppenbart här

      Blir man lycklig av stil?

      Det här är något jag aldrig kommer förstå. Absolut att det finns wt osv som är extrema och sunkiga men sen tänker jag att jag hade aldrig orkat upprätthålla någon form av klassisk stil bara för att passa in enligt andra eller upprätthålla status.

      Jag tänker att om mina väskor är på villovägar, så åker jag hem, sen körs ju väskorna hem till mig.
      Man måste varken ligga på ett golv eller i en hotellsäng och vänta.

        Så bra skrivet!

        Håller med, reser mycket och väskorna körs alltid ut med taxi om de är väldigt sena

    Jag tror inte att man blir lycklig av pengarna i sig utan av tryggheten det ger att veta att man klarar sig och kan lösa situationer som annars blivit väldigt jobbiga. Det tänker jag ofta på nu när allt blivit så dyrt. Jag och min familj klarar sig men jag tänker på alla som redan innan levde på marginalerna. Hur klarar sig dom nu?

    Vill man fördjupa sig i ämnet lycka kan man läsa olika texter av Bengt Brülde: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bengt_Brülde
    Han forskar om lycka bland annat och är filosof. Mycket intressant!

    Till en viss nivå enligt nån studie, upp till en lön på 45k/månad eller vad det var. Lön upp till den nivån var korrelerat till ökad lycka. Då har man kanske råd med ett spontant hotellrum och dylik frihet emellanåt. Men jag tror tex inte att resa till tropisk land flera gånger per år egentligen gör en lyckligare än utflykter till närliggande mysiga resemål. Folk verkar generellt tycka det men jag tror inte det. Dvs man blir inte lyckligare av att tjäna 100k jämfört med 45k.

      Jaa precis! Skulle precis skriva samma sak, har också läst att ”gränsen” går vid 45 ish. Tjänar du 45 och sen 48 så ” gör den summan ingen skillnad . Däremot gör den skillnad för någon som går från 15 till 18k exempelvis.

      Håller med delvis och läst detsamma. Dock gör ju olika saker folk lyckliga. Skulle def vara lyckligare om jag kunde resa till tropiska länder så ofta. Med det sagt är jag inte olycklig idag men skulle vara lyckligare.

      Har jag en jättedyr hobby eller ett eget företag där jag kan pytsa in av min högre lön tror jag definitivt man blir lyckligare ävenefter 45 tusen. Dock kanske det inte är just de personerna man gjort undersökningen på

      Tog den studien hänsyn till inflationen?

    Varför slösa pengar på hotel när väskorna skickas hem till hennes adress?
    Finns inga garantier att väskorna kommer nästkommande dag, trots besked.
    Flygplatsen i Amsterdam kan vara stökig, speciellt nu på sommaren.

      Man kan verkligen undra hur hon tänker, troligtvis inte alls…

      Jag tror hon hade biljett till Göteborg och sen en ny biljett till Stockholm. Då skickas bagaget bara till Göteborg och inte till ens hemadress. Annars låter det jättekonstigt.

    Här är Di Caprios nya romans: https://pagesix.com/2023/07/28/neelam-gill-shuts-down-leonardo-dicaprio-dating-rumors/

    Vilken chock att det inte var Julia. Hon är ju precis hans typ.

      Har du ens läst artikeln 😂

      Du förstod alltså inte Bingos skämt.;))

      Tror nog Tobey Maguire är mer hans typ.

    Jag skulle unna mej mycket mer friskvård tex massage. Så har man hälsoproblem och kan bli bättre såklart man blir lyckligare.

    Mer bekvämt verkar hon ha haft det. Är ju inte samma som lyckligare.

    När vi ändå pratar om pengar, Jon Olsson köpte en extra timma på kallis för 350k???

      Har man pengar så får man ju göra vad man vill med dom.

        Ja alltså jag har inget emot att han lägger 350k på en timmas fest men blev lite förvånad över att han är SÅ jävla rik?

      När han kunnat köpa en handväska för pengarna 🤷🏼‍♀️

        Iaf en halv handväska.

      Men undrar om han har ångest för det idag.

      Fattar att han är rik men det där är inte ens min årsinkomst innan skatt. Det är så sjukt att veta att vissa har så mycket pengar att de kan blåsa dem på en timme medan en annan ”normal svensk” tjänar typ det på ett år.

      Vad är väl en timme på Kallis när man kan betala av hela mitt CSN-lån.

        Vad du tjatar om ditt CSN-lån när det talas om andras pengar här inne.

        Varför skulle han betala av ditt lån? Brukar du betala främlingars lån eller räkningar?

          Uppenbarligen är det en jämförelse gällande vad hans timme kan ge i andras värld.

            Och Belle köper antagligen något som en annan tycker kan ge en nödvändighet för en annan i stället. Förstår inte varför det alltid ska bli en tävling i att ha det sämst. Ja, det är orättvist att en del kan lägga en annans årslön på en fest, men så är det. Livet är inte rättvist. Det hjälper dock inte att vara bitter över det.

              Att göra jämförelser är inte att vara bitter? Det är snarare din ton som är onödigt bitter. Det är väl fullt rimligt att sätta ”kändisars” upptåg i perspektiv för att visa hur orimligt det är.

      Galet att han behövde betala så mkt svida inte Kallis bröt mot ngt regelverk och kommer att behöva böta.

      Tacky! Det är nåt ofräscht med att flasha med sina stålar tycker jag.

    Man kan ju vända på det: blir man lycklig av att INTE ha pengar?

    Knappast. Det är inte roligt att vända på varje krona och ha ont i magen veckan innan barnbidraget. Att ha lagom pengar så det täcker allt gör att man åtminstone känner ett lugn i kroppen. Att ha ytterligare lite mer pengar så man kan få lite upplevelser och sätta guldkant gör en gladare.
    Att ha ännu mer pengar? Jag vet inte om det gör en superlyckligare, men det betyder ju att man lätt kan skaffa det som gör en lycklig, vad det än är.

    Hon skriker sig igenom hela natten på sina stories

      vad skriker hon om?

    Lycklig? Knappast
    Bekväm och mer frihet att leva som man önskar…absolut….

    Skulle inte vilja byta roll med Julia oavsett hur många miljarder jag än hade blivit erbjuden 🙂

    Om det man behöver för att må bra kräver pengar blir man lyckligare av det. Det gäller nog extra mycket om man har fysiska eller psykiska problem som helt enkelt kostar. I Sverige ska vi få en del av sånt men alla får inte hjälpen de behöver. Tänk att ha det som i vissa andra länder, där du även får bekosta alla vård själv. Så en frisk person klarar sig med mindre pengar medan en sjuk person, som har svårare för att kunna jobba ihop de pengarna samtidigt behöver mer.

    Tänkte på två saker
    – bekvämt att bo på hotell, absolut, men man vet ju aldrig – kanske man träffar på roligt folk på flygplatsgolvet och har en jättebra natt. Minns ofta som ung hur man hamnade i galna situationer, ofta pga dåligt med pengar
    – i de situationer där man faktiskt inte kan köpa sig fri blir det ju allt jobbigare. Flygplatdhotell är rätt bra exempel, i vissa situationer säljer de helt slut och finns inte alltid hotell i närområdet. Har man tanken att man aldrig ska behöva kompromissa blir det jobbigt.

    Varför bor hon på ett flygplatshotell och inte bara åker hem och får väskorna hemkörda? Trodde det var standard (iaf varit så för mig) när bagaget varit försenat att det körs hela vägen hem. Förstår inte varför man skulle sova på flygplatsgolv för det.

    Man blir inte lyckligare av pengar. Pengar är väl en trygghet. Trygghet att veta att jag inte behöver välja vilka räkningar jag ska betala den här månaden. Trygghet att veta att vi alla runt matbordet + nån kompis kan äta oss mätta flera gånger om dagen. Trygghet att veta att jag kan köpa en glass eller 2 om mina barn vill ha en varm dag. Gå på bio en regnig eftermiddag. Göra nån resa. Jag vet att många inte har den tryggheten idag. Mammor som lägger sig hungriga för att barnen ska få äta osv. Det är fruktansvärt.

    Om man tittar på typ hollywoodskådisar och stora artister så verkar man inte bli särskilt lycklig.

    Pengar kan givetvis inte bota en depression eller skapa trygga relationer. Däremot kan ju fattigdom och avsaknad av pengar skapa mycket oro och osäkerhet, som man slipper när man har tillräckligt med slantar på kontot.

    Varför verkar hon aldrig umgås med Bingo, dom ses ju aldrig..

      Är väl pengarna/fame den relationen handlar om

      Hon åkte till bingo igår, fest

      Förstår verkligen inte hur hon kan tycka att det är så roligt att festa halvnaken och megafixad varje kväll.

      Samtidigt går hon hos KriStove och fördjupar sig.

      Men tur är väl att vi har olika nöjen. Alla kan ju inte spela padel 🤣

    De flesta av oss skulle förmodligen se pengar som något vi hellre har än inte. För vår lycka och välbefinnandes skull bör vi dock inte göra oss beroende av det som ligger bortom vår kontroll – exempelvis tillgången pengar eller att vår kropp förblir frisk i morgon.

    Kan inte köpa lyckan för pengar.

      Den som säger det vet bara inte var man ska handla.

      Tror man inte att man blir lyckligare av pengar betyder det att man har nog mycket för att klara sig.

    Om man kan vakna upp med svinljusa ögon från att de varit mörkbruna, kan man även vakna med dessa läppar också? Rädd!

      Lr hur, hon ser ut som GB-clownen.

    Lyckligare tror jag inte, men tryggare, sen beror det ju på hur jag hade tjänat ihop pengarna…För om jag mot all jävla förmodan hade sålt min kropp (o själ) så vet jag 100%att dom hade känts smutsiga för mig. Nämen usch, vill inte ens tänka så!
    Gamla, ärvda pengar känns bäst ändå. Nyrika är vidriga.

      Pengar man tjänar ihop själv på ett för sig själv bra sätt känns det bäst.

        Japp, o jag skrev utifrån mig själv och inte ”man”. Folk får tjäna pengar hur dom vill men dom ska fan vara kritvita!! Tror inte att pengar folk tjänar i ex Dubai går via Skatteverket…

    Jag har alltid varit fattig som en kyrkråtta. Fick ärva 1 miljon sammanlagt nyligen. Känner inte mer lycka. Jag är jag, och jag var lycklig innan. Har inget behov av extra pengar än, så har inte ens börjat ta ut dom. Nu börjar svampsäsongen, så kommer ändå hänga i skogen varje dag🥰

    Jag har också legat på flygplatsgolv, och hade asroligt, jag och min vän.

      Då har du inte varit fattig som en kyrkråtta…

        Har du autism?

        Vadå för att den äger en svampkorg eller en ICA-kasse att lägga sin plockade svamp i?

        Du måste lära dig skillnaden mellan någons pengar och någon annans pengar!

    Bara en tanke kring det här att romantisera livet som ”fattig student”.

    Talar givetvis inte för alla men det är skillnad på att vara fattig student jämfört med att bara vara fattig. Som student har du oftast rätt lite pengar att röra dig med (samt liten möjlighet att påverka detta då man bara får tjäna upp till en viss summa för CSN osv.) men många, mig själv inkluderat, hade rätt kul under den tiden ändå. Man visste ju ändå nånstans att livet skulle bli bättre sen, rent ekonomiskt, när man pluggat klart och börjat jobba vilket det också blir för de flesta studenter.

    Jag växte upp i ett hem med mycket dålig ekonomi där vi levde på soppor gjort på lök/potatis/morötter och jag fick ofta gå runt med håliga skor och därmed blöta strumpor om vintrarna. Ja, på riktigt. Jag vet att det låter dramatiskt. Mina föräldrar gjorde verkligen vad de kunde, de gav mig annat så som uppmärksamhet och kärlek, men det var stundvis plågsamt. Och till skillnad från att vara student visste de att deras tillvaro skulle förbli så. Ja man kan ta ett till jobb, hoppa på en ny utbildning osv. men jag går inte in på det. Deras liv hade definitivt blivit bättre av pengar, framför allt hade jag sluppit deras dagliga bråk kring ekonomi när de trodde att jag inte hörde.

    Äh, jag vet inte varför jag skriver det här egentligen, intressant hur folk resonerar bara.

    Spelar ingen roll vart i världen jag skulle ligga (eller med vem för den delen) – med såna där enorma (upp)blåsta Barbara-läppar som i bilderna demonstreras, hade jag skrikit rakt ut av ren o skär panikångest.

    Absolut till viss mängd sen för det ingen skillnad.

    Vill inte vara den som är den, men svar ja. Min farfar är väldigt rik. Startade företa, sålde det när han var 50 och levt ganska lyxigt liv i Frankrike sen dess. Stort fint hus, reser ofta, men har fötterna på jorden.
    För han är vänner, familj och att utvecklas som person fortfarande det viktigaste. Pengar är definitivt inte allt, och ingen garanti på att vara lycklig. Men han lever 100% roligare liv än mig som måste knega på ett jobb 5 dagar i veckan för att överleva

      Din farfar är rik-nej, VÄLDIGT rik, men du måste knega 5 dagar i veckan för att överleva? Läste jag det rätt??

    Man blir nog inte lyckligare av pengar, Men det lugnar nerverna,

    Lycka? Nej. Bekvämlighet alltmänt i livet? Ja. Två väldigt olika saker i min värld. För lycka handlar om så mkt mer än kunna köpa saker, bo bekvämt osv. Det handlar om psyket m.m

    Läste en studie som visat att om ett hushåll (gemensamt med sin partner eller själv om man är singel) har en årsinkomst på ca 1.000.000kr så mår man som bäst (emotionellt) medan inkomst över det gjorde livet mer bekvämt men man rankade sig inte som lyckligare.

    En årsinkomst på 1.000.000kr kräver ju ungefär en (gemensam) bitti månadsinkomst på ungefär 100.000kr (om jag räknat rätt😅).

      Vi tjänar tillsammans ungefär 200.00 under 1.000.000.

      Vet inte om vi emotionellt mår bättre av det, men vi kan unna oss det vi vill ha samtidigt som vi kan spara en hel del pengar. Tänker faktiskt inte så mycket på det om jag ska vara ärlig.

      Hoppas det är jag snart 🤛😠🤜

      Jag och min man tjänar tillsammans ganska exakt 1.2 miljoner/år. Det är inte mycket pengar idag när man har huslån i storstad.

    Jag tror att kurserna hos Kristove ger skörd. Lycka kan inte köpas. Eller hur var det nu😉

    Lycklig på kort sikt? Ja. Djup, innerlig lycka på lång sikt? Nej.

    Pengar i sig ger väll inte lycka men tryggheten gör det. Har levt länge utan någon inkomst & det är ständig stress och panik. Har äntligen pengar och det känns som 100 stenar lossnat från bröstet.

    Problemet är väl att många är för dåliga på att skapa sig just den där tryggheten som skulle göra en lycklig.

    För har man pengar så uppgraderar de flesta nuförtiden sin nuvarande livsstil. Det kan vara en större lägenhet/hus eller att renovera det man har, att byta ut den begagnade, bränslesnåla bilen mot en suv, att ”unna sig” städtjänst och liknande eller att kanske börja med andra livsmönster, äta annorlunda, träna annorlunda, resa mer/på annat sätt osv. Man kanske vågar sig på att få (ett till) barn . Och hux flux så äter vardagen in på ekonomin på samma sätt som när man inte hade pengar.

    Därför känner jag ingen i den medelklass jag befinner mig i som inte är orolig över pengar. Och de jag känner som är än lite mer välbeställda är nästan mest stressade för de har invisterat ännu mer i sin vardag.

    Ty allt man någon gång haft är man orolig för att förlora.

    Livet blir lättare med pengar, men kan hon sluta slösa pengar på att blåsa upp sina läppar, dom kommer snart explodera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.