Min kritik mot ”pro ana-liknande bilder” som influencers postar

Det startade på Instagram under helgen, men nu tar jag det även hit:

Jag kan inte annat än hålla med om det här dm:et och jag KAN inte hålla käften längre.

Vad fan är det för jävla samtid vi lever i när det HÄR är det content som influencers laddar upp och får en massa jävla hjärtan, flammor och pipiga kärlekskommentarer för?
En benig ryggrad? På en person som sitter framåtlutad för att den ska sticka ut extra mycket?
Var det instruktionen till fotografen? Att ta bilden på ett sätt så att skuggorna får den att se ännu mer framträdande ut?

Det här är ingenting som unga människor ska matas med, att det här är ett utseende eller ett sätt att framstålla kroppen att eftersträva. Jag säger det här nu, och skiter faktiskt i hur det tas emot.
Den här typen av bilder är rent skadliga för unga människor att matas med och nu räcker det ta mig fan!

Ta lite jävla ansvar någon enda gång istället för att förstöra huvuden på unga, osäkra människor som ser UPP till er!!!
DET är kvinnohat om något, att sprida dessa skeva kroppsideal till unga och lättpåverkade människor som försöker hitta sig själva och vem de är. 🤬🤬🤬 Nu får det FAN räcka!!! Vad håller ni på med?

Tillägg som tydligen behöver göras:
Och nej, det här handlar inte om att kommentera enskilda människors kroppar, utan vad stora etablerade personliga varumärket pumpar ut till sina unga följare, som de samtidigt tjänar pengar på. Jag skiter fullständigt i om du som läser detta har eller ser ut som ditten eller datten, det är totalt irrelevant och ointressant i sammanhanget. Lyft blicken lite för i helvete! Detta är vad unga människor matas med som ideal att eftersträva. Hur kreti och pleti ser ut är skitsamma, det är inte ni som strösslar kassa ideal omkring er för hundratusentals
unga människor att influeras av. Det är fan vad hela influenceryrket går ut på, så vad vill de influera till med sina utstuderade bilder?

Kanske kan det här visa på varför jag tycker att vissa av de bilder som exempelvis Lovisa Worge postar på sig själv är mer än problematiska.
Den här typen av bilder är exakt de som unga människor konsumerar, inspireras av och delar på så kallade ”pro ana-sidor”, alltså sidor som positivt lyfter fram anorexia (självsvält) som en livsstil.
Anorexia är en dödlig sjukdom, och det är exakt sådana här bilder som används som inspiration för självsvält.
TW: Svajpa för att se bilder –>

Plattformar som Pinterest mfl har nu tagit i med hårdhandskarna för att rensa bort den här typen av pro-anorexia sidor och innehåll, för att göra vad de kan för att skydda unga människor – detta enligt en artikel i the Daily Mail (alltså inte mina åsikter) – så kanske är det på sin plats att influencers som Lovisa Worge, Bianca Ingrosso och vissa andra av deras kollegor tar lite jävla ansvar för det innehåll som de delar till SINA unga följare?
Deras bilder ÄR inte pro-ana-bilder per se, men de ser exakt ut som de bilder som publiceras på dessa sidor, och därför gör deras totala brist på konsekvensanalys och ansvarstagande mig vansinnig, precis som försvarstalen från deras infantila svans av beundrare gör. Välj andra, MINDRE triggande bilder, eller räkna med att få kritik! Det är mycket enkelt!

Jag har inte med ett ord påstått att Lovisa Worge har en ätstörning, men att hennes bilder ser ut som de som används på dessa sidor är mer fakta än en åsikt. Att Bianca Ingrosso har en ätstörning, och har haft i många år är ren fakta, baserat på förstahandsuppgifter från henne själv.

Du som konsument KAN faktiskt göra något. Dessa bilder, som jag skrivit om sedan helgen, GÅR att anmäla till Instagram. Det är väldigt enkelt och tar bara några ynka sekunder. Konsumentmakt ska inte förkastas. 😊

211 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  En sak man inte ska glömma är att när det kommenteras så oerhört mycket om hur smal och ohälsosam någon är kan det vara en enorm trigger till att gå ner mer. Att få kommentarer om hur smal man är kan vara väldigt tillfredställande tyvärr!!!!

   Dels det, men också barnsligt trotssyndrom:
   – Men guuuuuud, kan man få känna sig lite smal och porrig liksom, utan att alla skriker ”smalhets!”

    Är det någon som tycker det är porrigt att vara benrangel?

   Det kan också få motsatt effekt – man vågar äta mer 🙂

    Det kräver nog att diskussionen är konstruktiv och förs av kunniga inom olika ätstörningar.

    Fast det får det faktiskt inte. Kommentarer om att man är för smal och borde äta mer leder enbart till att man utvecklar kroppshat. /Någon med erfarenhet

   Exakt! Det är en extrem push med allt hyllande. Alla måste vakna och ta ansvar. Hylla inte detta. Avfölj. Det här är förjligt.

  Så jävla bra inlägg men säkert så tänker många MEN ÖVERVIKT DÅ SOM ÄR SÅ FARLIGT🙄

   Den dagen unga medvetet börjat äta mer än vad de egentligen vill och slutar träna sånt de tycker är kul för att medvetet gå upp i vikt pga ideal, då är jag beredd att prata om det problemet.

    Exakt. Smal är ett ideal och har alltid varit, därför är det andra ett helt annat typ av problem

    Läs om den ryska influncern som dog efter att ha left på bara frukt och juicer i flera år. Zhanna Samsonava. Hon skröt om att väga 41 kg för hon var ju så ”strong” ändå. Men svalt ihjäl.

     El ok inte alltid. Rättar mig innan nån påpekar

     Ändå är över hälften av befolkningen överviktig. Väldigt få som lever upp till smal-normen alltså…
     Övervikt ÄR ett större problem än undervikt i Sverige, oavsett vad ni tycker om det så är det fakta, skitenkelt att kolla upp.

      Till E//
      Lr hur, samhället är så skevt här.

       Men det är ju fortfarande en helt annan debatt. Som att rökning eller för mycket alkohol är farligt.
       Här har vi unga som matas med ett ideal som är dödligt farligt, innan deraa hjärnor är utvecklade nog

        Det är inte alls en helt annan debatt. Poängen är att man silar mygg och sväljer kameler hejvilt när man grinar över aLLa sOm bLiR aNoReKtiKeR aV aTT tiTtA pÅ sÅnT HÄäär!
        Det finns ju överviktiga influencers som zoomar in sina kroppar på precis samma sätt som Bianca/Lovisa/whatever. Men detta tar man inte ens upp som problematiskt när det finns svart på vitt att både barn, unga och vuxna ökar mer och mer i vikt, inte tvärtom.

         Ja men det är ju inte för att de VILL bli tjocka/tjockare! Tror ni på riktigt det? Det är för att de vill för en gångs skull vill se nån på nätet som inte känner enormt kroppshat för att de är överviktiga.

          Fast varför ska vi egentligen normalisera I-länders dödsorsak nummer 1?

           Tro mig, överviktiga tänker på dessa frågor konstant 🙄

           Herregud… låt folk få vara olika

           Visa mig ett enda fall där den fastställda dödsorsaken är övervikt eller fetma. Alltså den konkreta, direkta dödsorsaken.

           Kanske så att en och annan överviktig vågar sig till gymmet eller stranden, isf att sitta hemma och äta ännu mer i ren ångest?

         @E – du missar en aspekt: att mätas med osunda (och hyllade) ideal betyder inte nödvändigtvis att någon blir anorektiker direkt, men kan mycket väl skapa ett starkt självhat, extremt skev självbild och mentala problem. Det är inte heller problem som bara går att skaka av sig eller som man på en gång märker att man är på väg att få.

         Att influencers som är större zoomar in på sina kroppar på det sättet triggar nog väldigt få personer att äta mer än de borde och sluta röra på sig. Tror det mer ser till att de som också är större (och de vet att samhällets syn till stor del är ”stor = ett problem och borde skämmas”) känner att de faktiskt inte behöver hata sig själva medan de 1. Försöker göra sundare val eller 2. Fortsätter leva som de gör.

         Ingen motsäger faktan du la fram, utan mer vad problemet faktiskt är. Att vara större är hemskt, att vara smal är idealet. Att vara osunt stor ska inte hyllas och det gör det inte heller i den media vi matas med dagligen, men ett osunt smal ideal matas vi fortfarande med. Det är ett problem.

       Ta och byt namn till något eget är du snäll.

      Där kom det

      Uppenbarligen hjälper inte smalhetsnormen folk att bli smalare. Kanske till och med tvärtom… Så låt oss skrota dessa ideer och istället fokusera på vilka hälsosamma vanor som faktiskt fungerar för människor.

      Fast de är väll rätt så mycket större risk att dö om man som ”medelkvinna” (enligt internet är 166 cm 68kg) väger 30 kilo mindre än 30 kilo mer?
      Vet inte jättemånga som lever så länge på 38 kg jämfört med 98?
      Självklart för står jag att övervikt i det långa loppet bidrar till faktorer som kan leda till död osv, men 38 kg överlever du nog inte länge på

      Vad har du för källa på att hälften av befolkningen är ohälsosamt överviktiga? I call BS.

      Oavsett så är det inte ett ideal.

        Trevligt. Kunde till och med läsa mig till att siffran för de mellan 16-29 år bara är 28,3% och att över 70 % av Sveriges befolkning upplever att de har ett gott allmänt hälsotillstånd och andelen med bra hälsa har ökat sedan undersökningen startade 2004.

         Det står också att 51% av befolkningen är överviktig eller lider av fetma.

         Så det är över hälften av befolkningen som är överviktig.
         Du kanske kan läsa men matematik verkar du inte kunna.

         Miffo.

          Men gud tonen

      För det första är det den äldre befolkningen som innehåller fler överviktiga, inte den yngre.

      För det andra är det betydligt större andel män än kvinnor som har övervikt och fetma, vilket också drar upp både kvinnor + män som helhet.

      Vem kom på och bestämde vad som är normalvikt och vad som är övervikt? Jag skulle lätt hävda att det är olika för alla. Beroende på 1000 olika orsaker. Att utgå ifrån att rätt vikt för alla är samma är bara så korkat.

     Eller Lisa Marie Presley. Komplikationer efter en gammal gastic bypass fast hon aldrig varit stor nog att behöva en sådan operation. Alltså dog hon bara för att hon ville se smal ut.

      Så tragiskt. Läkare utan etik och moral, som bara styrs av pengar.

     Hon dog av malaria. Passade bra att tillskriva matvanorna dödfallet.

     Jag kan ha läst fel men dog hon inte pga att hon vägrade dricka vatten, hon hade inte gjort det på typ 7 år. Hon var väl utomlands och hade fått svullna ben, kompisen ville hon skulle till läkare men hon vägrade. Men galen diet, visst..

    Äter unga mer än de egentligen ”vill”?
    Vem är det som tvingar dem?

     Nä jag fattade fel glöm det!

     Men snälla öva på din analysförmåga. Tror du verkligen de VILL bli tjocka, pga påtryckningar från samhället att det är önskvärt? Versus smal- idealet? Den här debatten är så dum

      Inte det det handlar om egentligen. Det handlar om den bilden som glättiga, halvnaket dansande ”kroppsaktivister” förmedlar: att det är ok att vara tjock, ja t o m kul och att man ska ”bli vän med sin kropp” – istället för att ”kämpa emot”, dvs försöka reducera vikten – för att t ex sänka risken för många allvarliga sjukdomar, inte minst cancer. Av nöden görs en dygd – man förtiger den ständiga ångest man skälvklart har pga sin egen övervikt och delar ständigt självterapeutiska clip i patetiska försök att rättfärdiga det egna misslyckandet. För självklart har alla överviktiga ångest över sin vikt. Självklart har man svurit ve och fasa över alla misslyckade dieter och bristande självdiciplin. Precis som vi andra, fast kanske bara av andra anledningar.
      Men kvar blir bilden av att det är ok att vara tjock och att man ska omfamna detta istället för att försöka göra något åt det.

       Obesitas är en KRONISK SJUKDOM.
       Det handlar INTE om lathet eller bristande självdisciplin. Herregud. Det är dessa fördomar som faktiskt gör att de med obesitas drar sig från att söka professionell hjälp.

       Skickar med lite läsning, om du faktiskt bryr dig om människor med obesitas.

       https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2023-4-8460.pdf

   Nej, det tänker man inte. Jag brukar ofta påpeka här hur farligt det är att vara överviktig, hur det kan kopplas till så otroligt många hälsoproblem och sjukdomar, inte minst olika former av cancer men att vara underviktig är lika illa fast på annat sätt. Bilder av den här karaktären, där kvinnor svälter sig själva, är förödande för många som är osäkra i grunden och det ska absolut påtalas hur onaturliga och sjuka de är och hur de kan trigga till exempel anorexi eller bulimi.

  Är glad att jag är vuxen och inte växer upp som ung tonåring (eller ännu yngre) som sociala medier ser ut just nu. Bianca som själv haft ätstörningar i många år borde veta bättre

   Är också glad jag inte är tonåring. Fattar inte att många kända alltså skär bort insidan på låren för det ska bli ett mellanrum. Och tycker det är sorgligt att vi inte kommit längre. Enligt Gina T så ska idealet vara alltså att vara supersmal med inte ett uns fet. Det sänder ut fel signaler.

    Helt fel. GT har inte bara smala modeller.

     Men dom dör byxorna Bianca visade upp var ju helt för stora för henne. Och det var reklam för Gina.

      Nu svarade jag 15.26 som skrev att idealet hos GT är att vara supersmal.

       Fast det är ju typ så. De har riktigt smala kvinnor som modeller för sina kläder.

    Det gör tyvärr 40 åringar med

   Får man i sig för lite näring påverkar det hjärnan, man blir seg och har svårare att tänka logiskt. Jag har haft anorexi och kunde verkligen inte tänka klart när jag var som sjukast pga att jag hade sån näringsbrist.

    Glad att höra du blivit fri(sk). ❤️
    Näring och energi. Balans och harmoni.
    Är det som gör en människa fri.

   Du kan ju inte samma mening som du skriver att Bianca är ätstörda hävda att hon borde veta bättre. Det går liksom inte ihop

    Folk är helt enkelt okunniga.

  HEJA HEJA! Nu kör vi och får ett slut på detta! Anmäl allt PRO-ANA! ( Jag gör givetvis det samma )

  Inte för benig, inte för fet. Det är aldrig bra. Tacka vet jag Stina Wollter – bli glad i den kropp du har!

   Stina Wollter är lika osunt besatt av sin kropp som dessa smalfluencers.

    Inte så förtjust i henne i allmänhet men hon försöker lära tjejer att inte hata sin kropp. Tjejer som är tjocka lär sig att skämmas för det! Hur är det konstruktivt?? Varför finns ätstörningar? För att att vara smal är normen och idealet! Varken Stina eller LD osv talar om för tjejer att äta mer!! Wtf. (Btw själv smal och varit hela mitt liv men vägrar snacka vikt framför min dotter annat än du duger som du är!)

    Hennes syster dog av anorexi.Att hon jobbar mot det magerhetsideal som råder nu och för en acceptans av den icke normativt smala kroppen är enormt betydelsefullt,hon bjussar på sig själv,är inspirerande och faktiskt helt underbar!

     Jag ÄLSKAR Stina ♥️

   Stina hade en syster som dog av anorexia,tror det har präglat henne mycket.

   Usch vilken vidrig människa du är. Såna som DU får MIG att vilja spy. Förmodligen är du sjukt jävla ful eftersom dina värderingar lyser igenom.

    Till Anette såklart

   Och vad ska vi kvinnor som är naturligt ”beniga” och inte går upp i vikt hur mycket vi än kämpar göra tycker du då? Håll käft med såna där idiotiska kommentarer i fortsättningen idiot.

    Jobba med acceptans av sin egen kropp eller något kanske låter sunt. Debatten handlar inte om att det inte är okej att vara smal..

    Så länge du inte mår dåligt av det vara glad att du faller in i normen. Om inte gå till en kostrådgivare?

  Gällande bilderna som hon som heter Lisa Bjurwald delat som du lagt in på Instagram och delat här i inlägget.
  Hon skriver ju att ena bilden är en typisk proana bild o tagen från någon psykologi blogg.

  Men i din text till detta inlägg låter det ju som att bilden är tagen från Gina Tricots reklam kampanj?
  Eller ska det menas bara att bilderna är lika?
  Bland kommen på instagram låter det mer som folk tror att det är Biancas bild från reklamkampanjen, så vad gäller?

   Nej, den vänstra bilden är reklam för Gina Tricot från Biancas Instagramkonto. Den högra är en ”pro-anabild”. Visst är det en smula problematiskt om de inte ens går att skilja åt?

    Själv tycker jag att den vänstra bilden ser normal ut och tror inte Gina skulle ha sådana bilder som den högra i sina kampanjer, men har ingen aning.
    Kändes mer i kommentarerna att folk trodde det var från Gina kampanjen, den högra.

     Men det har dom ju indirekt då dom har med Bianca i sin reklam som faktiskt ser ut så?
     Hela denna sommaren har Bianca inte gjort annat än att posta bodychecking stories på sina rebven och sin midja, för att aktivt visa hur smal hon är.

      Hon ser verkligen inte ut som bilden till hö!

       Jag tycker hon ser exakt likadan ut. Hon visar hela tiden upp sin midja och revben

        Kan du snälla ta fram ett foto där fokus ligger på hennes revben.

         Nej. Men om du följer biancas stories på instagram kommer de dagligen

          Har inte sett ett enda där fokus ligger på hennes revben.

           Där är massor. Till och med min sambo reagerade när han satt bredvid i soffan.

     Det är en video inte en bild

    Undrar också vad Gina tricot har för svar på det här. Visst har dom tidigare fått kritik för exakt samma sak (använt sjukligt smala modeller i reklamer). Att dom fortsätter är vidrigt

    Vad är det för fel på bilden på Bianca? Varenda unge går omkring med byxor som knappt sitter uppe. Bilden t hö är inte på Bianca och inget som används i Gina Tricot reklam. Så jo, det går visst att skilja åt. Man ser det man vill se.

     💯

     Fast är ju uppenbart att det är bild till höger som Bianca vill uppnå. Varför håller hon annars på och poserar för att få glipa i midjan? Varför köper hon byxor som inte passar hennes kropp? Ingen modell på Ginas hemsida har byxorna på det viset

     Camilla missar inte ett tillfälle att trycka till Bianca oavsett ämne

      Det är så otroligt patetiskt och man ser att det enbart är avundsjuka för att Bianca faktiskt lyckats i livet.

       Definierar du lycka i pengar?

    Det var inte så jag menade att de är svåra att skilja åt?
    Men du skriver i inlägget på Instagram: ”ping Gina tricot som accepterar DESSA bilder på Bianca ingrosso”

    Dessa bilder? Det betyder att du Camilla menar båda bilder?
    Det som Lisa skriver högre upp tror jag inte ens folk läser utan man läser ju din text till inlägget och ser bara dessa bilder

     Ja, jag menar alltså att Bianca pumpar ut bilder som den här, och därför skrev jag ”dessa” men då ska jag förtydliga det. Tack för att du sa till.

      Ja okej för det märks bland kommentarerna på Insta att alla tror det är Bianca på båda bilderna.

       Därför förtydligade jag det. 🙂

        Tack, tycker fortfarande just det inlägget var lite skevt då folk fortfarande inte läser texten o tror att det är Biancas kropp till höger.
        Stod fel igen såg jag när du förtydligat.
        Men hoppas folk förstår nu.

      Pumpar ut bilder som vad??

       Bodychecking videor, bilder på hennes midja, bikini bilder som vinklats för extra tydliga revben.

     Då får folk skylla sig själva om de är så korkade att de inte läser ovanför bilderna? Är hur enkelt som helst att förstå att högra bilden inte är Bianca

      Men det stod ju en text under bilderna som inte var samma

      Fast det tyckte ju inte ens Camilla då hon skrev att är det inte en smula problematiskt att man inte kan skilja bilderna åt

       Ja men det menas ju att Bianca eftersträvar den bilden

        Hur vet ni det?

  KAN VARA TRIGGANDE!!!! (TW)
  Alltså jag har en sådan ryggrad, jag försöker och försöker att gå upp i vikt. Men nu får jag ångest över att folk kan bli triggade av att jag ser ut så. Jag är alltså inte ätstörd och har gått hos dietist då jag är underviktig (ej självvalt och har inga underliggande sjukdomar).

  Hur bör jag göra? Vad kan jag göra för att inte trigga någon på tex stranden?
  Det här är en genuin fråga och jag får panik

   Du som en helt vanlig privatperson ska inte behöva tänka så när du är på stranden, överhuvudtaget.
   Det här handlar enbart om stora, personliga varumärken som influerar hundratusentals unga människor genom ett enda klick.
   Gå till stranden och njut av sommaren, och ta inte åt dig av det här. ❤️

    Precis. Detta gäller ju influencer som tänker på pengarna dom får. Influencers måsta ta mera ansvar.

    Varför är det ”estetiskt snyggt” med ett foto där kotorna sticker ut? Fundera över det några varv till. Hon vill visa upp dem

    Fast DINA inlägg har triggat massor med helt vanliga privatpersoner. Hur f*n kan du inte se det själv? Jag själv har mått piss sedan jag såg ditt första inlägg och tankarna om att min kropp är fel, som jag kämpat hårt för att få bort, ploppade upp direkt. Så tack så j*vla mycket. Idiot.

     Då ska jag bli ännu tydligare med det och förse alla liknande inlägg med en ”trigger warning”.

   Förtydligande kring min kommentar 15:13; Jag gick allstå självmant och på egen vilja till dietist då jag ser ut som ett jävla benrangel. Men det lät i min första kommentar som att jag INTE ville till en dietist. Jag var den som bokade tid till dietisten alltså 😅. Så rörigt sorry, men jag är alltså väldigt smal och det är INTE självvalt!!!

    Du behöver inte förklara dig, jag förstod helt vad du menade med din första kommentar.

     Åh bra, jag är livrädd för att råka trigga någon. Har som sagt själv aldrig lidit av ätstörningar men har haft (TW) andra självskadebeteenden där jag blivit triggad av andra (influensers *HOST*) och vill verkligen inte att någon annan ska bli triggad. Jag vet inte hur det känns att bli triggad med ätstörning, men det var hemskt med självskadebeteende och då kan jag tänka mig att triggers vid ÄS är lika illa om inte värre…❤️

      Jag har också synliga revben osv men skillnaden är att du och jag inte tar närbilder på våra ben och lägger ut på nätet för att skapa något content eller bygga ett varumärke med att våra ben är vår prestation och något att sträva efter. ❤️
      Lycka till med din hälsa. Kram 🥰

       Tack för dina ord, jag är så rädd att råka trampa på någons tår och att någon skulle må dåligt pga mig. Tack Hanna, jag får börja tänka så istället. Tack och Kram 🥰

    Jag var oxå det öndå upp till 40 nästan, va jättejobbigt. Börja träna lite styrka, borde jag oxå gjort. Ät vanligt o hälsosamt. Jag är 164 o vägde 47 länge, flera år, sen 50, 52, 58. Nu 68 efter jag skada mig. Helt normal men enligt bmi överviktig. Man vill skratta lite faktiskt 😁 kolla så du inte har brist på b12 tex. Mim kropp tog inte upp vissa vitaminer o så . Sen är det gener oxå.

   Nej men det handlar ju bara om hur bilderna är utformade. Hade tex den beniga ryggraden även varit en bild på ett skrattande ansikte där hon vänder sig mot kameran och man ser bakgrunden etc så är det ju bara en vanlig bild. Men där enbart en ryggrad är i fokus – ja, där är ryggraden i fokus och den ska liksom skicka ett budskap till läsaren. Eller de alldeles för stora jeansen, vad finns det för annat syfte än att visa den smala midjan? Ja kan inte komma på något. Men det betyder ju inte att en smal person inte för gå omkring i jeans och ha en bra dag.

   Förstår dig! Mått skit sedan jag såg Bloggbevakningens första inlägg om detta. Och ”min kropp är fel”-tankarna, som jag kämpat hårt för att få bort, dök upp direkt…

  Hoppas att idioter som skriver att tjocka kroppar får ju synas osv fattar vad det handlar om. Läs inläggen innan ni kommenterar. Ni gör er bara dumma.

  Så viktigt inlägg. Har själv försökt kommentera och skapa uppmärksamhet för hur problematiskt detta är, slutade med diverse kränkningar och dödshot från biancas följare.

   Biancas kommentarsfält är skrämmande. White Knights som hugger till så fort någon skriver nåt de ej gillar. Och oftast är deras kommentarer rejäla kvinnohat.

    Fattar inte folk som måste dödshota människor med andra åsikter, men att kommentera till en ätstörd person att hennes kropp är problematisk. Hur tänkte du där?

  Tycker att Ulrika Good sammanfattade och skrev väldigt bra om det på twitty.

  Det handlar ju inte om smala kroppar utan smala kroppars sammanhang.

  Varför zoomar hon in sin beniga rygg? Det finns ju en anledning.

  Om bilden istället varit en helbild där hon sitter på bryggan och ryggen inte varit fokus hade det inte varit en problematisk bild. Att bara vara smal är inte problematiskt i sig.

   Hon tycker det var en konstnärligt fin bild

    Mm blir så estetiskt när revben och ryggkotor sticker ut.

     Till den punkt att man suger in magen allt man kan a la Saga eller Ani reklamen. Fan inte klokt

      Saga tog iaf bort sin bild som folk reagerade på

   Lovisa fick väl en kommentar om när hon skulle flytta till Sthlm att hon skulle vilja operera sig och få ätstörningar. Verkar vara check på båda, var inte så där smal tidigare.

  Jag tycker att Biancas reklam för Gina tricot var så dålig. Först tre bilder som är mörka och man knappt ser hur kläderna ser ut. Sen en text med massa stavfel. Hur har Gina godkänt detta? Jag börjar tycka att de är riktigt pinsamma som företag numera.

  Det hjälper inte att anmäla såna bilder. Alla Eugenia Cooneys bilder får ligga kvar liksom, trots massanmälningar.

   Förstår inte hur Instagram kan tillåta dessa bilder/filmer på Eugenia.

    Nej 100% stört. Tjänar de pengar på att hon har många följare på nåt sätt. Hon lär väl inte kunna göra reklam för nåt?

   Det är samma på TikTok tyvärr

   Håller med, anmält Euginas bilder hur många gånger som helst. Heeeelt sjukt.

   Aldrig hört talas om henne men gick in och kollade hennes instagram nu. Riktigt obehagliga bilder.. Är det bekräftat att hon är ÄS eller har hon andra hälsoproblem som gör att hon ser ut som hon gör?

    Hon har erkänt någon gång, men sen tagit tillbaka det tror jag m. Hon var inlagd på hem ett tag och såg ut att må bättre. Det var rätt längesen dock

   Det känns helt sjukt att skriva men jag kan inte fatta att hon lever. Hon har varit så smal i hur många år som helst! Såg några av hennes videor på Youtube för många år sedan och hade glömt bort henne.

   Men fy fan.. 😥

  Viktigt inlägg!
  Jag hade sett fram emot en debatt om hur farligt, triggande o sjukligt det är med fetma! Men det får man fan inte yppa, för då rasar Kroppsaktivisterna🫨
  Även sjukligt smala människor måste få vara kroppsaktivister lr?

   Förstår du alls vad inlägget handlar om? Det är mycket text jag vet, men försök ta dig igenom det.

   Sluta spela dum. INGEN blir frivilligt tjock men MÅNGA bantar konstant och sabbar sina kroppar i jakten på att bli smal. Lägg ner nån gång.

   Men det är ju en ANNAN debatt? Detta handlar om trender som körs igång av kändisar/förebilder och som är ohälsosamma då de riskerar att få (särskilt) unga personer att ta till ätstörda metoder. Det har funnits genom hela historien. På 60-talet var det Twiggy som inspirerade kvinnor till att leva på vitkål. På 90-talet var det Kate Moss som själv uttalade sig om hur underbart det kändes att vara mager. I början av 2000-talet var det systrarna Olsen och Nicole Richie som visade upp sina underviktiga kroppar på röda mattan. Och tjejer tog efter! Jag gick gymnasiet 2003-2006 och kan ärligt säga dig att jag och alla mina vänner ägnade oss åt ätstörda beteenden och dyrkade kändisarna som flashade utstickande revben. Man påverkas av kändisar och därför är kroppstrender farliga. (Jag tycker även BBL-trenden var farlig).

   När någon hoppar in och börjar snacka övervikt här så blir det bara skevt. Som när män gormar ”kvinnor kan också vara våldsamma!” på ett kvinnojoursmöte… Det är lite smaklöst. Den diskussionen får inte plats, varför är det så svårt att förstå? Ta den någon annanstans. Katrin Z älskar att diskutera faran med fetma så kanske hon är på?

   Är det verkligen triggade med fetma? Jag har aldrig sett en bild på Tess Holiday och tänkt att jag måste trycka i mig åtta portioner till fast jag är mätt. Jag har heller aldrig hört någon säga ”åh, jag önskar att jag hade Lizzos kropp nu inför sommaren! Fan att jag inte åt mer under årets gång”.

    Så spot on. Den här debatten är så hjärndöd? TROR en del verkligen att det är samma sak, att det finns så många som inspireras till att bli tjocka?! Tror inte det existerar öht. Det handlar om inte behöva hata sig själv pga sin vikt.

    Eller hur! Jag tänker tvärtom, shit nu vågar jag inte äta den bullen för jag vill inte bli tjock som TH. Det är öht inte jämförbart så länge vi lever i en tid där idealet är att vara väldigt smal.

     Skulle va kul om tidningarna skrev ’så går du upp tio kilo till semestern’ eller ’så ökar du vintern under julen’.

      Eller ”såhär bevarar du dina semesterkilon!”

   Kattfan. Nu är du som de som skriker ’MEN ÄVEN TJEJER KAN MISSHANDLA KILLAR” när man snackar om mäns våld mot kvinnor.

    Och så jäkla ogenomtänkt att gapa om det farliga och sjukliga med fetma när ämnet är anorexia. Kattfan, sätt dig ner en kvart och fundera på om du tror att din kommentar gör mer skada eller nytta.

     Ja, snacka om att trigga ätstört beteende ytterligare.

   Oj vad barnslig du är. Inte bara ditt nick utan även du som person. Bli vuxen och inse vad diskussionen handlar om.

   Både extrem övervikt och extrem undervikt är osunt. Och visst kan dom existera i samma diskussion, men så är inte fallet här. Mn måste kunna diskutera en aspekt utan att påpeka den motsatta.

    Vad menas att så är inte fallet här?

    Det står ju i inlägget i första bilden:
    ”här kan vi snacka osund influenser”
    Om vi bara ska diskutera bilder så borde man inte ta med den texten där man antar att hon är osund.

     Behöver ju inte bara hon som är osund utan idealen hon pumpar ut.

      Fast så läser jag inte texten iaf under den bilden.

     Jag menar att inlägget handlar om den potentiella kopplingen till pro ana, en rörelse som promotar anorexi och sjukligt magra kroppar. Osunda influencers finns det gott om – osund vikt, alkoholproblem, missbruksproblem för att nämna några – men just detta inlägg handlar om pro ana.

   Vad menar du? Det skriks ju ut hela tiden om hur ohälsosamt och hemskt det är att vara överviktig? En tjock person kan ju knappt visa sig innan det börjar debatteras?

   Vad bra att du verkligen har satt dig in i ämnen samt läst igenom alla inlägg som diskuteras noggrant.

   Hur många ser en bild på en överviktig kvinna och blir sugen på att äta en massa mat och gå upp i vikt samt får ångest osv.

   Vs

   Hur många ser en bild på en underviktig kvinna likt Lovisa w och blir sugen på hård diet och får samtidigt ångest osv.

   Jag tror på sistnämnda.

   Vill bara förtydliga att detta inte är jag, jag som varit ”Kattfan” sen 2017. Vill INTE blandas ihop med kommentaren ovan!!

  Min ståndpunkt är att man har rätt att synas oavsett kroppsform, och att även smala influencers ska kunna publicera bilder på sin kropp. Dock är det skillnad på bild och bild. Jag har inga problem med Lovisas outfitbilder men på bilden ovan ligger fokus på den synliga ryggraden. Att suga in magen så att revbenen syns, trycka ut nyckelbenen och är ett problematiskt beteende och det oavsett kroppsform i min mening. Helt plötsligt visar man upp och influerar till ett osunt beteende och tankesätt att utmärglad är något att eftersträva. Med en stor följarskara kan det ha stor inverkan på flera individer och bidra till låg självkänsla, osunda tankar psykisk ohälsa.

  Dock är det så viktigt att särskilja smalhet och ätstörning åt. Av alla ätstörningar är det endast anorexi som har ett kriterium om undervikt. Majoriteten av alla med ästörning är alltså inte underviktiga, därmed inte sagt att sjukdomen är mindre allvarlig. För någon med problematiska tankar kan parallellen mllan smal och ätstörning lätt tolkas som att ”man inte är sjuk nog” utan undervikten.

  Men är såna här kommentarer verkligen ok? 😳

  Vart ska debatten ligga? Inte kommentera andras kroppar? Endast kommentera de kroppar som uppmuntrar ohälsa? Hur formar man debatten så man når alla kroppar som uppmuntrar ohälsa? Att inte kritisera och att blunda, är det också att uppmuntra? Älska din kropp oavsett vad, så länge du inte är sjukligt smal? Kan frågan endast ligga åt det hållet när man pratar om hälsa? Ska vi uppmuntra till sunda kroppar, vad är då en sund kropp? Eller ska vi inte uppmuntra alls? Slutar alla att visa anorektiska kroppar, kommer debatten att sluta där? Ska debatten sluta där? Försöker samla mina tankar kring detta, men jag är för dåligt insatt i hur saker ser ut idag. Följer inga influencers och får endast en bild från det jag ser här på bloggbevakning. Någon som förstår mina frågeställningar och kan/vill svara på något?

  Så jävla sorgligt och stört med dessa bilder. Har en nära anhörig i yngre tonåren som har en ätstörning, för att hon följer dessa j-a konton där influensers, som hon ser upp till, visar pro-ana bilder. LPT, dagvård, självskador osv osv osv. Fy fan. Bort med skiten, bort med att kommentera med hjärtan och annat krafs. Det där är inget att eftersträva.

   Har läkarna sagt att ätstörningen kom från att hon skrollat på instagram?

  Ni som försvarar dessa pro ana bilder. Gå in på Lovisa Worges tik tok. Fundera över hennes maniska dokumentering av hennes nu (ja hon såg inte ut så här förut) extremt smala kropp. Läs sedan kommentarsfältet som består av 90% minderåriga flickor och begrunda hennes påverkan på dem!

  TACK! det är fan pro ana på SoMe. Så sorgligt, trodde verkligen att det var något vi lämnat bakom oss på 10 talet :/ Så bra att det uppmärksammas för vad det är!

  Hur kan man inte se problemet med inlägg som LW med fler?! Självklart vet hon att det provocerar iom att hon har varit så nära BI i flera år och vet vilken uppmärksamhet hon och hennes kropp har fått. Att vara smal är inget fel i sig men när man hela tiden försöker hitta vinklar där man ska framhäva kroppsdelar som framhäver lite extra hur smal man är, få blir det ett problem.
  Hon borde bete sig tvärtom då hon vet vilka problem det har inneburit för BI men samtidigt så ser hon ju hur beundrad hon är. Går man in på bådas insta så blir de ideligen hyllade för hur vackra de är och varför ändra ett vinnande koncept då?

  Jag själv hade turen att växa upp utan sociala medier men hade ändå en ätstörd period där jag älskade hur mina nyckelben framhävdes. Man är lovligt naiv om man inte förstår problematiken med bilder som dessa, detta är inte personen vi kritiserar utan influencern som riktar sig till unga tjejer.

   Hur är det med alla dessa träningskonton på Instagram då där rumpan tex ska framhävas i varje bild? Detta riktas ju också till mkt unga tjejer.
   Samt alla som gör fillers..
   Eller bussarna som åker till Turkiet proppfulla med tjejer, det tar verkligen inte slut med hur hela vårt samhälle bidrar med dessa olika ideal.

    Absolut men det tror jag ingen motsätter sig heller. Det är ju ganska nya företeelser med rumpa, operationer och fillers medan vikthets har funnits under en väldigt lång tid.

  Tror Ingen tjej ser en bild på tex Linda marie Nilson och tänker ”åh jag vill se ut som henne” och börjar lägga på sig. Vad tror ni folk tänker när de ser underviktiga tjejer som Lovisa och Bianca, som framträder sina ben och knotor ännu mer?
  Det är det som är skillnaden. Dessa kvinnor framhäver sina kroppar på olika sätt och har helt olika budskap!

   Nej de gör de kanske inte heller. Men LM är en vettigare förebild.

   Nu säger jag inte att jag är tjock, jag är normalstor. Men jag tar hellre en bild på LM än ett ana- offer i mitt flöde.

    Ja alltså detta var riktat till de som ska påpeka att att dessa bilder på underviktiga influensers som gör sig ännu smalare är att jämföras med de överviktiga som lägger ut bikinibilder.

  Bianca, Lovisa, Hanna S, Chloe S. Alla dessa MFL är ätstörda och ska flasha sin ätstörda kropp ur 500 vinklar dagligen på sina sociala medier, är så trött på skiten och något man bara inte ska behöva tolera. De kan ha vilka ursäkter och förklaringar som helst, men det är bara en ätstörd kropp som kan se ut som deras. Allt från Hanna som dagligen fotar ben som sticker ut, Lovisa med fokus på ryggraden och Chloe som är på bantningsläger och äter 5 mandlar. VAD är detta för idiotier och hur kan de själva inte förstå vad de tuttar i unga tjejer som följer dem? Jag förstår inte!

   Hanna S är nog den värsta av alla. Vidrigt när hon dessutom ibland ska slänga sig med ren BS som ”jag är glad att jag har en stark och frisk kropp som kan springa skutta ta mig nånstans”. Nej, det enda du bryr dig om är att vara smal och behålla din smala kropp. Sluta snacka skit.

    Jag veeeet, hon snackar så mycket skit och ska ta efter hur hon pratar och är mot sina följare från Matilda Djerf. Allt hon är har hon snott från andra kreatörer, Matilda, Josefin hj osv. Finns ingen mer falsk än henne, hon bryr sig bara om att vara supersmal och inget annat. Och ibland när hon ska slänga in att hon älskar tårta mer än aaaallt och hur viktigt det är med balans 🙂 man ba ja absolut!

     Verkligen. Sitt tårt-bakande sittandes på en bänk barfota typ. Sjukt ätstörd människa som inte förmedlar ett uns av sanning

   👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽 tack!!!

  När ska denna kroppshets upphöra?!
  När jag växte upp var Twiggy idealet. (Länge sedan. Ni får googla). Tror dock att min anorexia började lite tidigare. Vet inte vad jag vill med detta inlägg. Kanske bara att vi ska inse att vi duger som vi är 😍

  Ni som sitter och försvarar avmagrade influensers med ”sluta kommentera andras kroppar”: Är ni helt pantade i huvudet? Eller har ni ätit för lite så era hjärnor slutat fungera?

  Slår vad om att ni sitter hemma på eran egen kammare och spyr galla över ”tjocka” människor dag ut och dag in.

  Jag led av ätstörningar som tonåring och vägde som minst 38 kg. Detta inlägg är så viktigt att du skrev Camilla. Det finns så många som ser anorektiska ut. Vi har Anna som i åratal lägger ut sina anorexi-bilder med kutad rygg. Vi har också en hel drös andra. Det mest tragiska är när människor med döttrar är typ magrare än deras dotter som går på lågstadiet. Vad ger man sina barn för uppväxt? Att man utsätter sina organ för mångåriga ätstörningar. Man känner så väl igen visst beteende. De låtsas äta mkt och visar ofta matbilder men alltid också light-produkter osv. Vissa äter massor men tränar sen i timmar eller kräks. Jag blir ledsen och arg! Sök hjälp. Era skelett är inte nåt att skryta med. Tvärtom ser ni döende ut. Dags att sluta följa anorektiker.

  Även Victorias stil är dålig förebild.

  Men bilden på Biancas mage som man knappt ser, vad är det som är så fel med den bilden? Jag har inte sett sådana bilder på henne som visas i det andra exemplet som alltså inte är hon. Däremot kan jag förstå vad som menas med Lovisas bild

  Bra inlägg Camilla. Det var länge sen jag följde de här ”brudarna” men de är ju själva offer i en smalhets-cirkel som de hela tiden driver på själva (ex Bianca som i bloggar säger att hon ser tjock ut i vissa kläder osv).

  Redan borta innan sidan uppdaterades. Bra jobbat 👍

  Bra inlägg Camilla! Och du har varit snabb med att plocka bort rent skadliga kommentarer. Bra jobbat 👍

   Tack snälla!

  Jo, men kvinnor som hänger ut sina hängiga fläskiga bilringar är helt acceptabelt?! Som att eftersträva ohälsosamma ideal åt andra hållet skulle vara bättre.

   Du tycker inte att din fråga har blivit besvarad tillräckligt många gånger eller är du för lat för att läsa tråden?

  Jo, men kvinnor som hänger ut sina hängiga fläskiga bilringar är helt acceptabelt?! Som att eftersträva ohälsosamma ideal åt andra hållet skulle vara bättre.

   Skillnaden är väl att få unga tjejer kommer se bilder på tjocka influencers och tänka najs nu ska jag hetsäta och sluta träna så att jag blir lika tjock. Att vara tjock är ändå fortfarande sjukt stigmatiserat och långt ifrån skönhetsnormen, tror ingen ser såna bilder och vill uppnå samma. Däremot tror jag att många unga tjejer ser bilder på väldigt smala influencers och därför känner att de behöver svälta sig för att kunna uppnå det idealet som influencer tyvärr sätter genom sina bilder. Att vara smal är fortfarande normen och skönhetsidealet vi har.

    Skulle absolut vara intressant att se en studie på hur sånt här påverkar oss.

    Rent allmänt så är det ju övervikt och fetma de stora problemen i samhället (51% av befolkningen). Men, kanske är det så att det normaliseras att vara överviktig inte bidrar? Eller så gör det det?

    Nej det kommer inte hända då vi alla vet vilket sjukt samhälle vi lever i där alla vet att normen är att vara smal.

   Men vad ovanligt att du A är dummare än tåget. Det är synd om människor som är så störd som du är. Camilla (och andra) har förklarat vad det handlar om tio ggr. Men då kommer pappskallar som dig och fattar ändå inte.

   De får åtminstone inte andra att må dåligt och framkallar inte behov av att äta mer. Däremot framkallar sjuka vandrande skelett att tjejer och kvinnor jämför sig och då känner sig överviktiga fastän det är skeletten som är gravt underviktiga och lider av psykisk sjukdom. Ätstörning är psykisk sjukdom. Jag har lidit av det själv.

  Tycker d e extremt stor skillnad på Lovisa och Bianca här. Lovisa är PRO ana. Bianca på denna bilden? Nej. Ena dagen har hon för lite kläder nästa får stora. Vad hon än gör är det fel… tröttsamt

   Men Bianca är ju ätstörd så det skriker om det. Syns på varenda bild.

    Hon har ju ätstörning som hon berättat öppet om. Bulimi. Inget att eftersträva då det är hemskt att lida av ätstörningar. Tappar hår, får ökad kroppsbehåring, infertilitet, inre organ skadas inkl hjärta, dålig hy och tänderna fräts av spyorna.

   Fast Bianca har ju en ätstörning, sedan länge. Det har hon varit väldigt öppen med. Och är man så stor å så känd så blir man en person som måste kunna pratas om. Det kan såklart ibland va skitjobbigt för henne, men det kommer med rollen som jättekänd person. Precis som om man är fotbollsspelare, politiker, chefredaktör eller världsartist. Vill man vara anonym får man va en vanlis, som vi som skriver kommentarer här.

   Jag upplever att många gärna och ofta kritiserar hur smala modeller är och då finns ingen tanke på hur personen ska må. Då pratas det om skeva ideal å vad de bidrar till. Men om det är en influencer, som ju är lite nutidens supermodell på lägre nivå, då ska inget sägas om något… fast än de kanske har ÄNNU mer inflytande och slagkraft än en modell. Har vi fortfarande inte förstått att influencer är ett jobb? Att man när som helst kan VÄLJA att sluta posta på sociala medier för hundratusentals följare om man mår dåligt av det. Precis som att många politiker VÄLJER att efter en tid att backa ut från rampljuset då det kan va rätt tungt med kritik inom det yrket, passar vissa, inte andra.

   Man kan ju också, lite lyxen med att va just influencer, BYTA vilken typ av innehåll man postar. Är man så stor som många av dessa tjejer blivit så har man massor av följare som gladeligen kommer följa en även om man byter nisch. Bianca skulle utan tvekan va lika känd och kunna fortsätta hova in pengar även om hon skulle börja posta enbart ansiktsbilder eller ha mjukiskläder på alla bilder.

  Från mitt ätstörda huvud: Att dela bilder på magra kroppar, som just nu sker i det här inlägget – är också en trigger, – även om texten i sig INTE glorifierar ”den här typen” av kroppar så biter sig bilden kvar. Man betraktar, beundrar och så är triggandet genast igång. Så ett tips när man skriver den här typen av inlägg är att INTE ha med några bilder öht.

   Man har ett eget ansvar för sina triggers. Man kan inte förvänta sig att hela världen ska anpassa sig efter en själv. Det framgår tydligt av rubriken vad inlägget handlar om och en tydlig triggar varning innan de grövsta bilderna.

    Håller helt med här. Individer, föräldrar, måste ta mer ansvar. Man kan omöjligt, oavsett hur mycket man vill, få ett samhälle att anpassa sig efter en själv.

  ”Finns ingen fakta på att Lovisa har en ätstörning” men skulle f*n inte bli förvånad om hon utvecklar en ätstörning på grund av drevet som startats mot henne på grund av Bloggbevakningen…

   Vilken tur då att hon bara är en av flera som ger uttryck för den här nya och vedervärdiga trenden som jag satt en lampa på, men om du triggas så pass mycket av den här granskningen, som du skriver, så ska du kanske besöka en annan sida ett tag? Nu när du med facit i handen VET att jag kommer fortsätta skriva om detta, eftersom jag vägrar att det här ska bli den nya normen utan att ha försökt belysa det?
   Vad tror du om det? Om ”trigger warnings” inte räcker för dig?

   Se det här som ett extra ”heads up”.

    Så, om alla smala influensers sätter upp en varningsskylt innan att deras sida är en trippers varning, då är det okej. Eller ska dom kanske säga lite nedvärderande (som du gör) att om de blir triggade så ska de kanske inte besöka deras sida.?

    Det är helt rätt. Du räddar troligen många om vi alla börjar skriva om detta. En ätstörd dålig förebild riskerar eventuellt att må sämre mot att många tänker till och slipper gå samma väg? Ibland måste man nå botten för att ta sig upp. Det gäller även ätstörningar. Fortsätt med detta Camilla. De ska ta sitt förbannade ansvar!! De ska inte ytterligare förstärka knotorna.

  Jag tycker att det är så bra att detta tas upp till debatt!
  Det är problematiskt hur de porträtterar sina kroppar (oavsett om de har en faktisk ätstörning eller ej) iom att man som ätstörd ofta vill trigga sig själv.
  Min ätstörning debuterade innan Instagram fanns, men mina återfall har tyvärr varit väldigt beroende av olika profilers kroppar på sociala medier. Det är inte profilernas fel i sig, utan som många andra redan påpekat så är det samhällsidealet osv som är grundproblemet.
  Men det gör inte mindre att jag som ätstörd medvetet går in på dessa konton med smala, snygga människor för att få inspiration till att fortsätta leva i min ätstörning och utveckla nya ätstörda beteenden. För jag granskar varenda millimeter av bilderna: vad äter de för att se ut så? Är det kolhydrater i salladen? Inte? Bra, då vet jag att det också är något jag måste utesluta ur min diet. Tränar de löpning och gör x antal av y styrkeövning varje dag? Toppen, då kommer det då mig att bli sådär fin och smal och hata mig själv mindre osv. Är man sjuk så tänker hjärnan i sjuka banor… Och tyvärr är dessa influencers där och spär på dessa tankar och beteenden vare sig de vill/gör det avsiktligt eller inte!!! Och de tjänar pengar på detta därför är det DERAS ANSVAR OCH SKYLDIGHET att inte lägga upp den här typen av innehåll!
  När jag har varit i ätstörningsvården (är själv 30+ och har vårdats på alla olika vårdnivåer) har det liksom varit tjejer som är 10(!!!)år gammal som svälter sig själva och vägrar äta osv, och de säger själva att det (till viss del) beror på att de ser ett ideal de vill eftersträva på TikTok och Instagram.
  Det får inte fortsätta såhär! De måste faktiskt ta ansvar, det är deras jobb/yrke! Det här är lika viktigt på samhällsnivå som tex klimatdebatten!

  Hm. Det där är svårt. Så innebär det att för att man är naturligt smal (som många är, oavsett vad de äter), får man inte lägga upp bilder på sin kropp om man har över ett visst antal följare?

  Med logiken att de normaliserar en sjukdom när smala influensers lägger upp bilder på sin kropp, så bör det i lika mån vara så för överviktiga. Har ett sådant inlägg någonsin gjorts här?

   Ingen menar att en smal inte får lägga upp bilder. Men det är stor skillnad på en vanlig bild där du är på stranden eller är ute på krogen mot de bilder som diskuteras här.

   Vi pratar om reklam för en bikini men bilden är skuren så man ser fyra centimeter av bikinins tyg å fullt fokus är på ett par väl definierade revben.

   Eller en bild lite ”casual” på stan å personen har knappt några kläder, tar bilden uppifrån och böjer kroppen så nyckelben å axlar nästan ploppar ut.

   Eller en bild för att ”visa en klänning” och personen vrider hela kroppen så revben och midja ska bli så beniga som möjligt i klänningens ”cut out” rakt in i kameran.

   Eller en bild på ett glas vatten.

   Jag skulle kunna räkna upp en radda med kändisar och influencers som har eller definitivt haft anorexi lr liknande och är extremt smala men som inte lägger upp denna typ av innehåll och därmed inte ska ha nån kritik heller. Man ser att dom är beniga, bara det i sig kan trigga många men det kan inte vara deras ansvar, precis som att nån kan bli triggad av en bild på en bebis eller nåns gamla självskadeärr, eller vad som helst. Personen måste ju få finnas och såklart aldrig behöva dölja sig. Men då är man bara rakt upp å ner. Bilderna vi diskuterar här är inte det, de är vridna, inzommade, croppade, framhävande

    Om du ser på bilden på Bianca som Camilla anser ska anmälas som ätstörning, där står hon fullt påklädd med baggy jeans, rakt upp och ned. Så det du säger stämmer inte.

    Fundera lite på vad ni skriver, om man är smal så måste man tänka efter vilka bilder man lägger ut….
    Återigen ska du som kvinna behöva dölja din kropp och inte vara visa dig som du ser ut. Antingen är du för fet eller för smal, vad du än gör så ska du döljas. Och det är kvinnorna själva som går med fanan högt för det.

    Jag blir lika äcklad som vanligt över den här diskussionen om enskilda människors kroppar, men det verkar inte gå in hur osund och farlig den här diskussionen är.

     Tycker ditt förhållningssätt är rätt farligt också, man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Ovanstående förklarade det väldigt bra och pedagogiskt, läs det en gång till.

     Känner också att upplägget blir väldigt obehagligt, samtidigt som jag förstår hur viktig sakfrågan är. Det hade räckt med pro-anabilden och att lämna specifika människor, varumärken eller ej, utanför.
     Jag har inget tolkningsföreträde här, men undrar varför vi tydligen alltid måste tänka på oss själva så snart vi betraktar något. Att se en annan människa har inte ett dugg med mig att göra, jaget kommer inte upp i tanken och därmed inga jämförelser. Jag verkar väldigt annorlunda precis alla andra där, och har alltid varit så.
     Om samhället kunde hitta en balans i vad som nu är, vad skulle det då bli?

     Jag är en av ytterst få här inne som gillar Bianca, jag tycker hon är vacker och jag blir glad av att se hennes bilder. MEN det får stå för mig, gör hon halva Sverige sjukt så måste hon såklart bort.

     Det kan ju diskuteras om Bianca är ”fullt påklädd” på bilden då det ser ut som hon enbart har en sportbh eller nån typ av croptop på överkroppen så hela magen syns. Sen är dessutom byxorna alldeles för stora och hon har inte fixat det genom att typ ha på ett skärp eller dra åt dem med något i bak (på reklambilder använder de ofta klämmor på ryggen för att kläderna ska sitta bra på modellerna). Hon snarare framhäver att byxorna är för stora genom sättet hon poserar på. Om man även kollar på hennes flöde som helhet så är det extremt mycket fokus på hennes kropp hela tiden på ett sätt som det inte var förr. Hon har ju även bekräftat att hon har en ätstörning så i hennes fall är det inte tal om någon som har den kroppen pga att hon är naturligt smal. Det är naivt att inte se sambandet i alltid

  För mig är BMI 15-17 otroligt triggande, en bild på en överviktig är inte triggande för mig. Medelbmi för kvinnor med ätstörningar är högre än kvinnorna på de bilderna.

  Man kan absolut vara smal och influenser. Men då får man tänka lite mer på vilken typ av bild man lägger upp. Det är ju det som är problemet, när folk lägger upp bilder med syfte att man ska se deras ryggrad, eller drar in magen så mycket dem kan så revbenen syn extremt tydligt, då är det problematiskt.
  Man kan lägga ut bilder utan att framhäva hur extremt smal man är, eller utan att försöka se extremt smal ut.

  Att ni inte kan se att det ni ägnar er åt är kvinnohat gör mig bedrövad. Hur kan en bild utan text uppmana till ätstörning, och varför gäller den påverkan bara bilder på kvinnor? Det är inte bilderna som är problemet det är idéerna NI projicerar på bilderna, vilka skapas i ER hjärna. Hade ni på riktigt velat diskutera osunda normer kunde ni tagit ett bredare grepp om frågan utan att hänga ut en enskild individ ackompanjerad av nedsättande kommentarer om individens kropp. Men gång på gång hänger BB ut kvinna efter kvinna med nedlåtande kommentarer om kvinnans kropp, och låter sedan hela gökboet gå loss med fullständigt vidriga kommentarer i kommentarsfältet. HUR kan detta vara legitimt? Ert tankesätt är lika nyanserat som ett svartvitt fotografi. En sak är säker i alla fall: Oavsett hur en kvinna ser ut tar sig samhället rätten att kritisera hennes kropp. Jag är vet att det går att problematisera osunda ideal utan att nedvärdera enskilda individer.

   +100!!

  Stort tack till bloggbevakning som lyfter detta! Heja dig.

  På gymnasiet höll en av då närmsta vännerna på att gå bort till följd av sin anorexi. Det gick inte att ta in hur hon såg ut men nästan än värre var hur hennes hjärna gick från att vara överlägset bäst i klassen till en snart vuxen individ som började samlade på godsedjur och ägnade sina dagar åt att leka med dessa.

  Kanske kan vara värt att tänka på hur hjärnan skadas i jakten som innebär att svälta sig.

  Hemsk bild på ryggraden, wtf liksom? Det är också 2 bilder? 2 rop på hjälp i 1!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.