Gertrude Tornvall drabbad av kontokortbedrägeri

Bildkälla: Gertrude Tornvall Instastory

Hörrni! Jag har panik. Jag har blivit skadad på mitt kreditkort senaste månaderna. Det har dragits under typ 3 månader belopp men upp till totalt ca 60 000 sek. Dum som jag är har jag inte märkt något förrän när banken spärrade kortet förra veckan och jag gick igenom senaste fakturorna. Vad f*n gör jag? Får man tillbaka pengarna trots att jag betalt fakturorna? Har panik! Jag har ett visa businesskort och givetvis kontaktat dem men hade gärna hört era erfarenheter.

Alltså tack tack tack för all hjälp från er och allt fint engagemang. Nu är flera personer inom bank och jurister som skrivit vilket känns tryggt.
Jag har polisanmält och även fått kontakt med en följare som hanterar just dessa ärenden på min bank som jag är i dialog med nu. Flera har skrivit att man inte behöver oroa sig så länge man kan intyga att man inte gjort köpen på den platsen. Och in mitt fall har alla köp gjorts i England och där har jag inte vart på ett år. // Gertrude Tornvall

Gertrude Tornvall har fått påhälsning på sitt kreditkort av någon som shoppat för dryga 60 000 kr i eller från England. 
Detta berättar hon nu om på Instastory, där hon även skriver att hon fått bra hjälp, både från sina följare men också från sin bank, eftersom det är en av hennes följare som hanterar just den här sortens bedrägeri där.

Hon skriver att hon betalat fakturorna för alla dessa köp, utan att märka någonting. 60 000 kr. Det går bra för Tornvallskan, det går bra. 😉
Eller vem försöker jag lura, 60 000 kr är förmodligen vad influencers lägger på märkesväskor en vanlig månad så kanske är det inte så konstigt att hon inte märkte något.

Jag undrar vid vilken summa jag själv skulle reagera?
När skulle det ringa en varningsklocka hos er? Brukar ni gå igenom era kontoutdrag? Det brukar inte jag, men så har jag inte större utgifter varje månad än de gamla vanliga, banklån, csn, lite andra räkningar och ett lager av Cola zero och djungelvrål.

84 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hade jag haft kreditkort hade jag nog ögnat igenom vad som var specificerat på månadsfakturan. Går igenom kontoutdrag gör jag inte, har koll på vad jag har på varje konto och har bara två konton jag använder för internetköp och dit för jag över pengar när det behövs. Likadant med bankkortets konto.

    Jag har stenkoll på mitt kontoutdrag och märkte därför när det hade dragits tre belopp under en vecka som jag inte kände till. Det var otroligt små belopp, 5, 13 och 18 kr. Jag kontaktade min bank redan veckan efter och fick pengarna tillbaka och ett nytt kort 😅

      Jag är likadan och märkte efter typ 2 dagar att en webbutik hade reserverat(?) 1 öre på mitt kontokort som jag endast använt för att handla på en annan webbutik en enda gång.
      Undrar varför hon inte ifrågasätter fakturor i hennes ålder? Kanske man får en hel massa privata fakturor om man är influencer?
      Obs menar inte att det är hennes fel, vill bara förstå omständigheterna

        Fast det är ju hennes fel att hon inte har koll så det har hunnit gå flera månader.

      Jag är också sån, nästan lite manisk men hellre de än tvärtom 😆

      Gick det att identifiera vilken som hade gjort dessa små uttag?

    Hur fan kan man inte märka att 60 000 kr dras från ens kort… Hon bara betalade fakturorna utan att reagera? Aa, då har man det väldigt bra ställt. Hon hade alltså kunnat donera 60 000 kr utan att det märks nämnvärt i hennes privatekonomi. Men hon får väl pengarna tillbaka så hon kan köpa skor eller botox.

      Det kan ju faktiskt vara så att hon donerar också. Bara för att man är rik, så behöver man inte donera allt överskott. Det gör ju ingen vanlig Svensson heller

      Suck

      Varför så bitter? Det låter som att du tycker det är okej med stöld om brottsoffret har gott om pengar.

        Jag är bitter för jag är avundsjuk och hade märkt om 20 kr försvann från mitt konto pga har så lite pengar. Sorry.

          Gör något åt din egen ekonomi istället för att skriva otrevligt om folk med god ekonomi. Sluta köpa skor och botox kanske?

          Vet inte varför din ekonomi är som den är, men att sitta och vara bitter och otrevlig gör garanterat ingen nytta.

          En viktig insikt i livet är att man inte får mer själv av att vara missunnsam mot de som redan har mycket.

      Men allvarligt, måste alla donera?

        Allt som inte går till rena livsnödvändigheter ska doneras!

          Skriv det till Sandra B som köpt ytterligare en NY ful väska från Gucci! Såklart ivrigt påhejad av sin lilla armé av försvunna tonårsflickor. Köp köp köp!

            Men snälla. Vadan denna avsky för SB?
            Hon verkar ju aktivt använda alla sina väskor, inte endast de senaste inköpen

            In och klaga mer på de som oftare köper nya dyra väskor såsom BI etc

            Vilka tonåringar följer sandra? 😂

              Tolkade det som en referens till Peter Pan och hans ”lost boys”, alltså sånna som vägrar växa upp…

    Cam ska du inte skriva om Ross kommentarer på Instagram 😭

      Finns det skärmdumpar?

        Ja exonph har

            Men herre!!

          Exonph har gjort kontot privat, ni som vet får gärna berätta!

      PLZ do tell. Har ej insta.

        Du kan väl gå in och läsa ändå?

          Nope, stängt konto

            Du kan gå in på nätet utan att ha konto.

              Inte på exontheph

      Men på en annan kommentar svarade han att det var Mollys val att göra slut, inte hans.. 🙄

    Samma sak har hänt mig – och ”köpen” gjordes i England, där jag inte varit på åratal. Jag fick pengar tillbaka från banken OCH senare av företaget som använt mina kortuppgifter utan att kolla närmare om ”köparen” var jag. (Jag betalade tillbaka summan till min bank, sen.)

    Nu spärrar jag mina kort för användning utomlands, tills jag ev behöver dem vid resa eller köp från webshop i annat land. Så eliminerar jag åtminstone de köpen.

    Vid vilket belopp jag hade märkt det? Med tanke på att jag för tillfället har 300 kronor på kontot så tänker jag mig att jag reagerar ganska snabbt.

      typ vid 30 öre redan! 😊

    ”Har blivit skadad på mitt kreditkort”??

      Skammad väl?

        skimmad?

    Det var ju inte 60k på en och samma gång utan över 3 månader, så det gör det något mer förståeligt att hon inte upptäckte att kreditkortet var ”skadat”.

      Exakt! Om hon dessutom skulle ligga back med fakturan (det vet man ju faktiskt inte! Finns gott om folk som lever lyxigt på kredit) så att beloppet redan är uppe på en hög summa + nya köp, så är det nog inte helt självklart att man upptäcker några tusenlappar här och där. Hade det varit 60K på en faktura hade det varit en annan sak!

      Fast 60 000 under tre månader är ju rätt mycket också?

        Sa inte att det inte var mycket pengar men det blir ju lite mer förståeligt bara om det var mindre summor över tid. Tror jag i alla fall, jag har inte de summorna att röra mig med.

          Om det är en 20 st 1000 kronors transaktioner (i snitt) som samlas bland maaaassor med andra köp så kanske man inte upptäcker det direkt. Eller säg att hon har E-faktura, då ser man fakturans belopp utan att öppna hela fakturaspecen.
          60 000 kr är sinnessjukt mycket pengar att slarvbetala bort, jag säger inget annat. Försöker bara tänka hur det kan ha uppstått. Jag själv får ångest av fakturor så jag läser inte annat än belopp och förfallodatum. Det här fick mig absolut att tänka att jag själv lika gärna kan ha råkat ut för detta.

            Det beror nog en del på vad som sker i livet också tänker jag, alltså säg att man tex precis köpt hus och det är en massa fakturor och köp här och där, då lär det vara lättare för sånt här att smyga sig in. Eller bara när man har semester och kanske inte kollar av lika noga. Känns väldigt konstigt för mig att det handlar om flera fakturor under flera månader, oavsett summa, som man inte märkt men finns säkert orsaker.

            Du får ångest av att ta reda på vad det är du betalar?

    OT: att inte socialen kommit och hämtat Mitkus bebis än? 🙃

      Varför? Vad gör de med bebisen?

        Tror personen driver med hur folk orosanmälde honom redan när barnet var i magen. Nu har hen kommit.

          Helt riktigt.

          Det är en gosse. Jag tror att det är safe att säga han, än så länge 🙂

            Alla har kanske inte koll på vilket kön bebisen har 🙂

              Därav min första mening.

            Visste inte det för jag följer inte Mitkus. Ville bara förklara så hen passade

    Hade jag ”råkat” betala 60.000 kronor för mycket under tre månader utan att märka det hade jag varit tacksam över min ekonomi. 🙈 (Har aldrig mer än ca 7000 kronor på mitt kontokort just för att minska risken att förlora pengar, så hade nog reagerat relativt snabbt om någon tusenlapp försvann.)

    Det är till och med så pass att jag fått tillbaka pengar från banken för något jag beställt, men som aldrig dök upp.
    2 dagar efter att jag fått tillbaka pengarna så fick jag saken 😂

      Toppen! 👍

      För egen del skulle jag aldrig våga betala för något innan jag fått varan.

        Det är en av fördelarna med att använda kreditkort.
        Blir man lurad är det inga problem alls att få tillbaka pengarna 😁

    Jag är övertygad om att jag blivit rånad varje gång jag ska betala min kreditkortsräkning. Tyvärr verkar personen som rånar bara köpa astråkiga grejer som drivmedel och mat. I min hemkommun dessutom…

      Hatar när det händer 😉

    ” Det har dragits under typ 3 månader belopp men upp till totalt ca 60 000 sek”

    Först fattar jag inte vad jag läser, men gissar på att det under 3 månader har försvunnit 60.000kr.

    Märker man inte att tiotusentals kronor försvinner varje månad så kan man gott vara utan dom 💵💵💵💰💰💰

      Verkligen och får hon dem tillbaka så kunde hon skänka till välgörenhet.

        Snaaark

        Ja, eller så kan hon göra något annat för pengarna också.

        Det är väl hennes pengar som hon tjänat, så hon får väl göra vad hon vill med sina pengar?
        Så skitfånigt att säga att alla som tjänar mer pengar än en själv, ska donera dom.

      Jaha så du tycker det inte gör något att hon blivit utsatt för bedrägeri/skimming bara för att hon är rik?

        Kan man bli av med 60.000 utan att märka det så ja.

          Är du någon jävla Robin Hood eller?
          Det är fortfarande hennes pengar och hon ska inte behöva utsättas för brott. Hon märkte dessutom att 60 000 kr försvann, annars hade hon aldrig skrivit om det. Det kan finnas massor av olika anledningar till varför man missar såna här fakturor, det innebär inte att hon gott kan vara utan pengarna.

          Det är ju klantigt och osmart att inte ha koll. Men hon har ju uppenbarligen en helt annan inkomst än vad du har, och då blir utgifterna troligtvis också högre.

          Vilken otroligt dum kommentar.

          Hon märkte det ju?!

      Jaha, så det är ok att stjäla från någon som är rik?

        Nej.

      Hur kan man inte förstått att det var det hon menade?

        Hur kan man inte förstå vad jag skrev?

    Hade en kollega som blev av med totalt ca 20 000 under ett halvårs period. Små belopp hela tiden så han märkte det inte. Han spärrade kortet men det fortsatte, så måste varit kopplat till kontot på nåt vis? Han fick inte tillbaka en krona från Swedbank. Sjukt dåligt. Han bytte bank sen…

      Mitt ex klickade på någon länk i ett sms och lyckades med det bli av med ungefär 300 kronor i månaden. Banken kunde inte hjälpa, inte polisen heller, så det tickade väl på antar jag. Detta var strax efter att han bedrog mig och jag kände mest att det var vad han förtjänade när han ringde mig (?) och frågade vad han skulle göra åt det. Could not care less.

    Jag blev av med 5500kr ungefär efter ett köp på Amazon, tydligen hade mina kortuppgifter hamnat i Los Angeles och gjorts transaktioner deras lokalatid (mitt i natten våran..)

    Detta var i mitten av December och jag märkte det 1a Januari när jag skulle kolla vad jag lagt för nyårsmaten vi alla skulle dela på.
    Allt löste sig smidigt men var ändå en jädra stress.

    (skulle bara köpa ett skärmskydd för 100kr så den blev ju dyr 😅)

    Sitter inte och granskar kontoutdrag/faktura i detalj men brukar typ kolla upp köp på ojämna öresbelopp eller där jag inte känner igen namnet, och spec efter utlandsresa. Jag har Nordea och har nån spärr så måste verifiera med bank id för alla köp online, måste manuellt öppna kortet för utländska köp osv! Störigt när man vill köpa något snabbt men minskar verkligen risken för bedrägerier!

    60000 hade jag nog märkt av men småsummor för < 1000 kr hade kunnat gå mig obemärkt förbi. Har så jäkla mycket småsaker som dras från kontot hela tiden (delar konto med en fellow shopaholic 😅) och loggar sällan in och kollar förutom i slutet på varje månad

    Jag för kassabok varje månad så jag hade garanterat märkt. Härligt för henne dock att ha det så gott ställt så hon inte reflekterade över de förlorade pengarna direkt, hoppas man kommer dit en vacker dag!

    Jag hade märkt det! Har inte kreditkort, bara kontokort och hade sett om det var ngn konstig post där. Hade kreditkort tidigare och kollade alltid alla poster noga.

    Hände för mina föräldrar efter att de hälsat på min syster som bodde i LA. De var borta i ungefär en månad. Två månader efter att de kom tillbaka till Sverige började det försvinna pengar från min mammas konto, uttagen/köpen var genomförda i USA, en summa på uppemot 10 000 kr. Hon kontaktade Handelsbanken som hjälpte henne att få tillbaka pengarna igen, har för mig att det bara gick ett par dagar och så fanns alla förlorade pengar tillbaka på kontot igen. Hon kunde lätt visa att de befunnit sig i Sverige under tidsperioden.

    Heter hon verkligen Tornvall? Eller har familjen tagit bort ö:et i ”Törnvall”?

    Vet ej men hoppas att jag hade sett 60 000 för mycket under 3 månader. Har ingen sockerpappa som du Cam så jag får betala för boende, försäkringar, mat, el och annan skit utöver läsk och godis som verkar vara dina stora utgifter #jajagärbitter. CSN har jag inte för jag jobbade när jag pluggade så det finns alltid nåt att fira ändå!

    Men om hon handlar på ett företagskort ska väl alla köp redovisas med kvitto för bokföringens skull. Det borde ju ha märkts där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.