”Rib cage bragging”

Det här är samma inlägg som jag postat på Instagram, men det behövs tydligen.

”Rib cage bragging” är en trend där mängder av modeller, sociala medier-influenser och kändisar som lägger upp bilder och filmer som framhäver benen i deras kroppar, i det här specifika fallet – bröstkorgen.

Man varnade för den här trenden redan 2017, den handlar alltså om en global trend, snarare om enskilda individer, men det är på sociala medier den här trenden spridits, och det på genom kändisar/infleuncerns/offentliga personer.
Det har ALDRIG handlat att skamma smala kroppar, utan handlar om de negativa konsekvenserna som den här typen av bild och videofokus bidrar till, och vad de influerar till.

Väljer man att fokusera på utstickande benknotor och bröstkorgar så hamnar det i den här kategorin som experter kallar för både oroande och toxisk, och som en ”efterträdare” till trenden som stipluerade att man skulle ha ett mellanrum mellan låren,. annars var man ”tjock”. En helt sjuk trend, som nu fått en likvärdig efterträdare i ”rib cage bragging”.

Forskaren på KI – Lisa Thorell – tog upp den här farliga trenden så sent som i tisdagens ”Efter fem” och hon om någon vet vad det här handlar om och vad trender som dessa kan leda till.

Det här är ett problem som är så mycket större än enskilda individer, vilket är varför jag anonymiserat alla dessa bilder.

Kommer du sen fortfarande dragandes med tröttsamma kommentarer om häxjakt, kvinnohat och skammande av smala kroppar så visar det bara på en enda sak, nämligen att nu inte ens lyckats ta dig igenom texten för att komma till det här stycket.
Då vill du helt enkelt inte lära dig någonting om det forskare och experter varnat för i flera år, och det säger en hel del.

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Alltså jag håller med om att inte hylla osunda kroppsideal, men just revbenen kan väl synas även om man har en sund vikt? Mina revben har alltid synts väldigt tydligt oavsett vikt, tom som höggravid.
  Likaså nyckelben och höftben sticker ut på mig. Kanske har ovanligt stort skelett eller nåt? 😅

   Håller med. Just synliga revben kan ju väldigt många ha, som bilderna visar. Så just den trenden är väl sundare än vissa andra smal-trender. 😄

    En av de på bilderna är dessutom en relativt nybliven mamma som inte verkar ha några som helst problem att amma sin dotter. Så att påstå att hon skulle vara anorektisk är ju bara helt sjukt. Snacka om att gripa efter halmstrån just nu. Kanske dags att bli lite mer av en grävande journalist om inte allt detta arbete bara ska ses som ett skämt.

   Men det är så tydligt att deras pose ska endast framhäva ben/skelett. Man drar till det extrema för att markera tex sina revben, nyckelben osv. Jag tror inte du går runt sådär för att framhäva dina nyckelben eller höftben?

    Bianca Salming lägger ut så tydliga bilder på sina revben. Sorgligt att även sportmänniskor faller för trenden

   MILLAN!

   Men du kanske inte lägger ut revbenen på nätet!!!!

    Du glömde några !!!!!!!

   Är det Bianca på sista? Det är hon med beige top och svart kjol i alla fall. Ja alltså revben syns ju på smala bikinikroppar så är det ju, de måste väl ha rätt att fota sig och publicera foton på sig även fast det syns revben. Jag fattar inte riktigt att folk blir triggade av det. Blir somliga även triggade att äta mycket om de ser bilder på en fyllig kropp, bilder på stora lår t.ex, är det också hets?

    Men herregud….

  Men ni har fortfarande inte fattat?! Ja revben kan synas på en smal människa i vanliga sammanhang, men fattar ni inte SKILLNADEN när en på gränsen till anorektisk/anorektisk influense STÄNDIGT och MEDVETET zoomar in och sätter fokus på sina extremt smala kroppsdelar= bragging=hyllar/promotar ett sinnesjukt icke friskt ideal. Snälla försök att FÖRSTÅ skillnaden

   Jag håller med. Dock hade jag uppskattat om Camilla lät bilderna vara i originalform. För hon har själv beskärt iallafall en del av bilderna vilket får det att se ut som att det är personerna som själva zoomat in och satt huvudfokuset på revbenen, när bilden egentligen var större och fokuset inte låg lika tydligt på revbenen.

   Men många har nog fattat. Pellejönsar som vill bråka istället för att föra en dialog. Och dom vill verkligen ha mothugg och märkas. Men det nöjet får ni inte av mej.

   Tack, trådstartaren, för detta!! Att folk inte fattar skillnaden är helt sanslöst tröttsamt för mig.

  Någon enstaka av bilderna kanske va lite väl, men ärligt tyckte jag verkligen inte att det va något speciellt ? Någon som stäcker på sig och revbenen syns (vilket det gör på många)

   Haha ”någon som sträcker på sig” – alla håller krampaktigt andan och drar in magen till max.

    Håller med. In med magen, vinkla kroppen så benen i kroppen framträder. Det är så normaliserat att många uppenbarligen inte ens ser att det är stört..

  Framförallt är det ju livsfarligt. Men det ser ju heller inte feminint och snyggt ut, om det nu är det man vill vara.

   Vad är det som inte ser feminint ut enligt dig? Att de är smala? Att revbenen syns? Som många har påpekat gång på gång i de här kommentarsfältens så finns det en hårfin gräns mellan att kritisera PRO-ana innehåll och att rent ut sagt shamea smala människor för hur de naturligt ser ut. Tex nu är jag enligt dig inte feminin pga hur jag är byggd. Schysst. Vad gör jag åt saken? Måste jag leva med att se maskulin ut? Eller ser jag ut som något annat?

    Ja vilket offer du är i samhället just nu. Styrkekramar

     Väx upp och ta till dig det många här upprepar. Kritisera poseandet och framhävandet, inte hur folks kroppar ser ut. Vi är många som sagt att kollegor, lärare, okända etc klagar till ens ansikte om hur ens kropp ser ut eller anklagar en för ätstörningar varje dag. Det är inte ok. Jag tycker att det är jobbigt att äta med andra av den anledningen trots sitt jag har en hälsosam vikt. Det är dom att de analysetar allt man stoppar i sig. Bara för att kritiken som de som vissa anser väger för mycket sker oftare är det inte kul att få ens 10 % av den kritiken.

     Det som är ett problem är när det framhävs på ett sätt i sociala medier som eskalerat denna sommar. Det går att problematisera ett beteende som kan påverka till en ätstörning utan att klaga på folks naturliga kroppar. Det är väl det som inlägget handlar om?

      Fattar verkligen inte hur man kan tro att alla dessa utseendefixerade influensers och modeller bara råkar se ut så naturligt. Har man lite hjärna fattar man själv att många av de bantar, svälter sig och tränar överdrivet för att se ut som de gör.

       Jag kritiserade att man försvarar att någon inte tycker det är feminint och snyggt med synliga revben.
       Att det som ska kritiseras här är hur de som ska influera oss posear för att framhäva det och andra smala kroppsdelar så mycket som möjligt. Hur andras kroppar ser ut är inte det som är det problematiska.
       Skulle ditt svar till någon annan?

  Kan vi fokusera på att vi har ett enormt problem med normer och fysiska ideal som är vansinniga och som påverkar oss på ett farligt sätt? Kan vi hålla tanken där, trots att det finns naturligt väldigt smala människor. Det är inte det som är problemet.

  Kroppsbevakning 😴

   Sovgott.

    😴

  Nu kom nyheten att Vanja skrotar NFT projektet. Att den diskussion som pressat fram detta överhuvudtaget inte uppmärksammats av Bloggbevakning är mycket skumt. Årets influenserskandal med råge.

   Kolla här… Frågor som ställdes innan hela discorden rök och allt lades ner.

   https://woaholder.wordpress.com/2023/08/19/world-of-alidia-fragor-till-vanja-och-niklas/

    Hur kan de bara stänga ner discorden? Äger de rättigheterna till deras forum? Är själv inte Hilde, följer bara projektet med intresse

     Hilde =holder

     Discorden är startad av projektet (alltså Vanja) så de kan stänga ner den. Men det är ju ett helt galet agerande . Folk har skrivit där under 1,5 års tid. Ingen fick chans att spara ner något.

      Det var tydligen inget ”safe space” för kvinnor längre. Spännande analys med tanke på att de själva blev hårt ifrågasatta typ exakt samtidigt som det stängdes ned 🙃🤩

    Ambitiös och tydlig sammanställning! Ser fram mot mer om detta. Det kommer hojtas drev, jag hoppas att detta kommer hanteras sakligt och inte blir en snyfthistoria för V o N att vältra sig i. Förhoppningsvis kan WoA visa respekt för sina holders genom att ge dem de svar de efterfrågar.

   Hon har ju lagt upp om det på insta å skrivit att hon ska ta upp det mer när hon är klar med sin bok.

    Jo men det funkar inte riktigt så i den här branschen. Håller man på med sociala medier och bevakning kan man inte skriva om saker två veckor efter att de är aktuella

    ”jag ska bara skriva klart min bok som jag vill sälja till mina följare innan jag förklarar var hundratusentals kronor som mina följare investerat i ett av mina projekt försvunnit”

    Grejen är den att allt tydde på att projektet skulle konka egentligen från start men den typen kritik viftandes bort med att skylla på ”att det är folk som inte förstår”//’folk som bara vill projektet illa”//”folk om är avundsjuka”. De som investerat litade på Vanja genom hela det här och hon har varit väl medveten om att det inte tog fart från väldigt tidigt. I början kanske hon trodde på riktigt att det skulle gå bra, men iaf sen förra sommaren har hon och Niklas varit väl medvetna om att det är ett sjunkande skepp och att de som går in med pengar kommer förlora dessa inom en snar framtid, så hon har haft gott om tid att klura på hur hon ska förklara det här och några veckor tills hon är klar med sin bok är helt enkelt bara ännu en dålig ursäkt.

     Åh haha jag missförstod ditt inlägg, jag trodde du menade att Vanja skulle ta upp mer om saken när hon var klar med sin bok men nu fattade jag att du menade Camilla hahah

   Och samtidigt hyllar folk henne i kommentarerna på ”När livet återvänder”-blogginlägget om sommaren på Gotland. Så himla synd att WoA-bedrägeriet inte är mer känt för hennes ”vanliga” följare (de som inte engagerat sig i WoA).

    Håller med, avsmakligt inlägg

    Om det kommer ut här och i tidningarna lär det nå dem också.

    Fatta vad sjukt att sitta och posta om att man måste köpa en ny playstation för man glömt den andra i sitt sommarställe. Samtidigt som allt det här pågår

    Kan inte ni som är insatta tipsa typ SVD/DN/Uppdrag granskning?

     Det är tydligen flera investerare som skickat material till medierna. Nu går vi hoppas att de förstår relevansen

      Vad bra! Jag vill gärna se en granskning av det snarast

      skulle tro att det inte skadar att flera skickar iväg ett tipsmail till större medier. då blir det tydligare att det är en stor grej.

   Tycker detta är så sjukt alltså. Skiten måste upp i ljuset!!

    Yes, håller helt med om att detta behöver uppmärksammas. För den som inte följ det hela, kort recap: Vanja Wikström (en influencer) startade ett projekt med krypto-relaterad konst, så kallade NFT:er. Med massa säljsnack om manipulativ införsäljning såldes det in som att ägarna till ett av dessa digitala konstverk skulle få tillgång till en medlemsklubb med en mängd fördelar. Det var även en invstering som skulle kunna öka i värde, ungefär som med annan spekulation i konst eller aktier. Inget av det som har lovats har hållits, och under tidens gång har Vanja Wikström och hennes partner Niclas Malmqvist gjort bedrägliga saker som att i hemlighet köpa av konsten på andrhandsmarknaden för att manipulera priset, troligen flyttat pengar från konstbolaget till sitt eget bolag och tagit en fet utdelning trots att budgeten är i kris, blockerat personer som kommit med kritik, och toppat detta med ett sommarhus på Gotland som renoverats i ultratakt och tagit en tre månader lång semester medan projektet var i kris. Detta efter att ha sagt att World of Alidia var ett livslångt projekt som de kommer att kämpa med näbbar och klor för att göra till det allra allra bästa någonsin. Nu när rimlig kritik väcktes i projektets chattkanaler stängdes allt ner för att det inte var ett safe space…
    rekommenderar flashbacktråden och en STOR skål med popcorn. Samt att alla som blir lika upprörda över det här som jag tipsar alla medier ni kan komma på. Den mediala totala bristen på granskning när projektet lanserades är under alla kritik, finns hur många intervjuer som helst där Vanja får komma med sin säljpitch utan några kritiska frågor alls.

     Haha jag gjorde också ett försök att sammanfatta nedan men din var klart bättre! Ja, flashbacktråden är guld, men också frustrerade hur det liksom bara fått fortsätta och de stackarna som gick in (för även vuxna människor kan bli lurade av någon de litar på!) gavs nya falska förhoppningar igen och igen..

      tyckte din sammanfattning var toppen! Och håller helt med. Jag är inte övertygad om att Niclas och Vanja från början trodde att projektet skulle gå illa. Personligen tror jag att det åtminstone från början fanns en tanke att detta skulle bli en win-win för alla. Att det sedan krävs vissa personlighetsegenskaper och ev en viss krisartad livssituation och allmän hybris för att hamna i det, är en annan sak. Men sedan finns det tillfälle på tillfälle där jag är övertygad om att de blev allt mer medvetna om vissa saker som inte stämde, och valde att dölja dem. det finns så många lägen när det hade varit möjligt att backa ur det här på ett snyggare, värdigare och troligen mer lagligt sätt än detta. Och där blir det värsta i den här historien för mig.

   Jag tror att många har svårt att förstå just hur stor den här grejen är av samma anledning som hon fick folk att satsa sina pengar i början – genom att använda ”kryptojargong” och gömma sig bakom termer som NFTs, minta, metaverse web3 etc så blir folk bara trötta och tänker ”jaja det låter som dom fattar vad dom pratar om i alla fall”. Det fula med det är att det går att beskriva hela upplägget enkelt: digitala samlarkort – men det vill de inte göra för då skulle folk inte lägga 500-1000kr för ett utan de gömmer sig bakom alla de där termerna för att ”vanlisar” ska köpa något de inte riktigt förstår sig på, helt baserat på att de litar på Vanja och hennes löften om vilken himla stor grej det här ska bli. Det finns tusentals andra smågrejer de gjort längs med vägen som är riktigt fula, men hela tiden struntade de i att faktiskt svara på kritiken utan höll på med sina ”nejmej ni förstår er inte på web3 och vilken revolution det här är”. T ex köpte de själva upp woas, ett sätt att hålla priset högt men framförallt, ett sätt att få det att verka som att det fortfarande fanns en efterfrågan. Typ som i ett pyramidspel där man använder lite av de första pengarna för att ge utbetalningar till de tidiga deltagarna så fler ska luras in. Allt det här för att den redan rika Vanja skulle kunna lura av sina följare på pengar. Man kan tycka att 500-1000-5000 kr är småpengar och jag lovar att Vanja tycker det men det finns många nu som nog hellre hade haft en lite lyxigare månad eller ett av årets få restaurangbesök istället för att direkt hjälpt Vanja bygga sitt nya hus. Ett till problem med det här är att de gjorde det till en ”vi mot dom” grej, så kritik tolkades som påhopp på de som gått på bluffen ”de tror ni är korkade som köpt våra NFTs, vad elaka de är” istället för att helt enkelt svara på kritiken och förklara för sina köpare vad det är de faktiskt gett sig inpå i termer som en icke-kryptonörd kan förstå (vilket är väldigt enkelt att göra, du behöver inte använda en enda akronym eller teknisk term för att beskriva upplägget men då låter det som sagt inte alls lika lockande och väldigt mycket mer som ett pyramidspel vilket det inte riktigt är men inte riktigt är helt olikt heller haha) nej det här skulle en granskning i nivå av den Blenda gjorde med Pontus Rasmusson vara på sin plats..

    https://vanjawikstrom.motherhood.se/world-of-alidia/woa-x-marta-larsson/ Se de sista kommentarerna i detta inlägget där Vanja radar upp vad man får som Holder. Det skrevs i maj, nu i augusti så har de lagt ner allt. Inte ens rabattkupongerna gäller längre.

  Finns något som kallas the vacuum pose som bodybuilders gör på shower men det ser man inte här. Då drar de in naveln till ryggraden typ.

  Vissa av bilderna platsar inte riktigt in i det här inlägget då det är kroppar som är smala. Dvs, de framhäver inte specifikt vissa delar – de ser helt enkelt ut så. Deras konton kanske är fulla av sådana bilder däremot? Men det är inte riktigt samma diskussion.

  Många av dessa bilder platsar tyvärr verkligen in i det här inlägget. Precis som någon skrev här ovan; håller andan och suger in magen för att framhäva exempelvis revbenen. Precis som fokus på dem och konstiga positioner ska framhäva dem. Usch.

  Alltså känner att jag själv börjar bli psykiskt sjuk pga alla dessa inlägg och kommentarer. Är (tyvärr då da) smal som kvinnorna på alla bilder som har visats upp här som exempel på samhällsfaror. Kommer aldrig mer lägga upp något på min kropp på sociala medier för det är helt sjukt om folk tänker som ni gör. Vill inte att folk ska hata mig eller tycka att jag är en fara pga att jag är smal.

   Du som en helt vanlig privatperson ska inte behöva tänka på det överhuvudtaget.
   Det här handlar enbart om vad stora, personliga varumärken som influerar hundratusentals unga människor genom ett enda klick fokuserar på i sina bilder, samtidigt som de tjänar pengar på det.

    Även Bianca Salming lägger upp utstuderade bilder på sin instagram.

   Brukar du åma dig och dra in magen när du är med på bild? Lägga upp bilder med fokus på revbenen? Förmodligen inte och därför kan du leva på som vanligt❤️ Det handlar inte om att vara smal eller tjock, det handlar hur man väljer att exponera det.

   Sluta missbruka psykisk sjuk, det är inget man blir av detta!!

    Förstår var du kommer ifrån, men du vet inte var TS kommer ifrån med den kommentaren. Hen kanske har fått en förvärrad psykisk hälsa av det här för det här är droppen?

  Mycket sunt o bra Bloggbevakning att ni lyfter denna sjuka bantningsspridning av influencers sjuka ideal. Denna bantning påverkar nämligen små barn till att hamna i en bantningsprocess hela livet. Normala människor som är smala av naturen o har synliga revben använder verkligen inte insta för att visa upp en oönskad smal kropp, utan tvärtom, man döljer kroppen o revbenen för att man skäms för att vara smal av naturen, medan influencers som inte är smala av naturen, bantar ständigt, spyr upp maten, fastar, håller in magen, visar kosor på ett synnerligen fokuserat sätt genom att lägga ut dem i cybervärlden för evigt.

  Men vad dessa bantarinfluencer inte begriper är att en allvarlig sjukdom kan man få när som helst, cancer, sepsis m.m m.m, o då har en smal bantarperson mikroskopiska möjlighetet till överlevnad. Det är alltså ur hälsosynpunkt ett högt spel influencer kör med nu med knot o revbensbilder i syfte för sina egon o narcisstiska behov av att beundras o likeas av varandra.

   Man behöver ju inte överdriva… ”mikroskopiska möjligheter till överlevnad” är ju inte riktigt något man generellt kan säga. Beror ju väldigt mycket på diagnos och normal prognos och övrig hälsostatus. Inte huvudsakligen om man är smal.

    Som väldigt smal eller helt enkelt underviktig har kroppen mindre motstånd att hantera sjukdomar. Det är en objektiv sanning. Hamnade som tonåring på sjukhus pga. en utvecklad infektion, något som jag hade sluppit om jag hade varit normalviktig. Undervikten gjorde att kroppen inte orkade med läkningsprocessen och en infektion blev resultatet. Tack vare en uppmärksam läkare blev det en remiss till endokrin och konstaterad för aktiv sköldkörtel.

    Många tjatat om enbart övervikt som farlig för kroppen, men undervikt är också farligt och *inte* ett tecken på god hälsa. Ser som vuxen ut som några på bilden och ibland funderar jag på vad iakttagarens fokus läggs och vad som är projicering och vad som är uppvisning. Är en kropp smal tolkas det av många per automatik som att en person skryter och vill visa upp sin magra kropp, men samma vinkel och plagg hos en normviktig hade inte gett samma reaktioner. Sen finns det självklart tyvärr en del som vill lägga fokus på synliga ben och ser det kanske som ett estetiskt grepp för sina bilder.

    Kan man möjligtvis föra en diskussion utan utpekanden och bildkavalkader av underviktiga/magra/smala personers kroppar? Vad är syftet med bilderna som bäddas in i diverse inlägg? Jag tänker att alla vet hur synliga revben ser ut eller framträdande nyckelben osv.!

    Är irritationen hundra procent förankrad i omtanke och genuin oro för yngre tjejer/killar eller är det något som provocerar i förhållande till den egna kroppen och ”viktkamp”? Jag vet få smala som reagerar med den här intensiteten på smala/magra kroppar på offentliga konton. Varför får ätstörda inte samma varsamhet om de anses ligga på fel ände av spektrumet? Hur påverkar det en person att bli utsläpat och kroppsligt granskad på det här sättet? Vi har ett ansvar att måna om och visa en känslighet även inför de som tappat bort sig själva i sin självsvält. Och var kommer vetskapen in om det är ätstörning eller något annat. Mottagaren kan inte vara den som har mandat att sätta hela narrativet om den andra! Det är inte alltid en objektiv sanning att se någonting och göra en tolkning och sen framföra den sanningen som faktum. Ibland tolkar man rätt, men när man lutar sig mot okunskap varför anses det mer berättigat, bättre, hälsosamt och viktigt?

    Varför kan så få diskutera utan totalt fokus på kroppen? Kan man diskutera bemötande och få upp ett bättre allmäntillstånd i samhället ändå!? Jag tror det.

  Jag har helt ärligt öht så svårt att fatta varför man vill visa upp sin kropp så här. Jag förstår det är en trend, men vad vill man ha sagt liksom? Trender brukar vara statements från vår samtid, så vad säger då detta oss? Inget-absolut noll, för mig iaf.

  Är det ”kolla på mig vilka ben jag har som sticker ut här” och vad genererar det ?(trafik till flunsan?) Oavsett, så känns det faktiskt som att ju mer det pratas & uppmärksammas, ju mer gynnas dessa flunsor, olyckligt nog. Greppet som togs back in the days, när modeller (med kläder på) ansågs för smala, var ju att modehus till slut valde bort dessa. Då kan man ju tycka att liknande ansvar borde ligga på de företag som gör samarbeten med dessa flunsor nu..

  Elin woodie har ju alltid gjort så på bikinibilder senaste åren..

  Så frågan är, hur löser vi detta problem?

  Att säga att influensers måste slut lägga upp sådana bilder kommer inte funka.

  Jag så tacksam över att du Camilla (och sedan många med dig) uppmärksammar dessa foton som cirkulerar överallt. Jag är själv ätstörd. Önskar att jag kunde säga ”f.d. ätstörd”, men jag kommer nog alltid ha ett skevt förhållande till mat, oavsett om det syns utåt eller inte. När jag var i tidiga 20-årsåldern insjuknade jag i anorexia. (Ja, t o m vuxna kan drabbas av denna dödliga sjukdom.) Pga livshändelser kombinerat med låg självkänsla och ett rådande size zero-mode var det mitt sätt att kontrollera en tillvaro som annars var kaos för mig. Jag vägde tillslut 42 kg till mina 166 cm. Jag var alltså 20 +, men såg ut som en pojke på 12 år. Idag är jag 43 år och har gissningsvis en ”normalvikt” men har fortfarande kvar demoner och en röst inom mig som flera gånger om dagen ifrågasätter om jag verkligen ska äta det ena och det andra, utan att ha åtminstone tränat ett hårt pass först. VARJE dag kämpar jag emot denna röst, VARJE dag har jag en konflikt inom mig, där jag jobbar stenhårt för att tysta den ätstörda men högljudda rösten. Tror ingen i min omgivning har nån som helst aning om vad som sker inom mig varje dag när det kommer till mat, kroppsutseende och träning. Jag ser dessa foton på SoMe med kommentarer som ”goals 😍” etc och det triggar mig fortfarande enormt. Triggar mig med tankar som ”åh, så där vill jag också att mina nyckelben/revben osv ska se ut” men triggar även krigaren och mamman i mig till att jag vägrar låta detta vara idealet för mina tonårsdöttrar. Jag har aldrig pratat vikt och utseende med mina barn, men vad hjälper det när influensers har så mycket makt i att påverka en tonåring. Såklart mina tonåringar påverkas mer av influensers och vänner (som också de är lika påverkade av influensers) framför att ta inspiration och inflytande från deras 43-åriga morsa. Spelar ingen roll hur ofta jag hyllar och uppmärksammar mina barns egenskaper istället för utseende, när de som har störst makt i SoMe just nu visar att yta är allt och har du synligt skelett så blir du hyllad till skyarna. Självklart finns en uppsjö smala personer utan ätstörningar! Självklart kan en mager person vara hälsosam. Det har jag inga problem med. Men det som sker och länge har skett nu är att ätstörningar glorifieras. Är du size zero är du ”goals 😍”.
  Så tack Camilla m fl för att ni uppmärksammar detta livsfarliga dårskap.

   Vad fint att du är så medveten för dina döttrars skull 💞, alltså om att du inte för vidare dina hjärnspöken.

    Tack ❤️

  Läste din story på IG Camilla. En sak som skrämmer mig är att en del verkligen inte kan se skillnad på normalt genetiskt smala människor och anorektiskt smal. Med andra ord de tycker att anorexismal är naturligt. Freaking scary.

  Sjukt att cassandra gick från kroppssktivist till revbensaktivist

   Blev så sinnessjukt besviken på henne, mer än de andra när hon verkligen stått för något annat än det här

  Som sagt, alla verkar vara förfärande över detta, men ingen verkar ha något förslag på hur vi ska lösa det problemet

   Det är väl det, hur ser man till att sjuka ideal försvinner. De triggar varandra. Det följer upp fler och fler. Vad ska man göra?

   Hur påverkar man flickor och kvinnor?

   Men hade någon veta hur man löser problemet så hade vi väl inte haft en enda ätstörning?! Finns mycket man kan anse vara problematiskt utan att ha en magisk lösning till hands.

   Inom andra områden, där man vill förhindra saker, så brukar man tex.arbeta med att bit för bit ”montera ner” möjligheter. Förslagsvis (som jag iofs redan nämnt ovan..) bör företag som samarbetar med flunsor som lägger ut denna typ av bilder, ta ansvar och avsluta det på studs och ha nolltolerans. Det stryper ju delar av deras levebröd.

   Resten är ju följare och det är den svårare biten, då det ju förmodligen är väldigt mkt unga tjejer..Då ligger ju ansvaret rimligen på föräldrarna att försöka förklara… vikten att inte gå in där, avfölja och framförallt, ha en rak dialog om farorna, konsekvenserna och att det bara är ett slags spel för gallerierna. Icke lätt…

   Det jag personligen tycker och tror dock, är att allt haussande i form av att det pratas om det så mkt, i viss mån stjälper mer än hjälper i frågan om att få ett stopp på det. Indirekt ger det ju rejäl gratis skjuts för flunsorna, hur man än vrider & vänder på det. Vet några härinnd är tacksamma för att det uppmärksammas här, pga egen erfarenhet av ätstörning och liknande. Jag har ingen erfarenhet av det, men förstår givetvis det måste kännas bra att det tas upp och problematiseras. Jag tror dock inte det hjälper i frågan om att få ett stopp på det hela. Men kanske är helt fel ute.

    Tycker du har väldigt bra tankar i denna fråga 👍

  Hur det ser ut är en sak. Vad det gör med dessa kvinnors liv är problemet, men inte bara för dem själva. All det tänkande och görande som dessa kvinnor skulle kunna göra för inte bara sig själva utan för oss alla, för vårt samhälle blir ju bara borta när de går igenom dagarna med målet att helst inte äta alls. Kanske försöka dricka så lite vatten som möjligt för i deras arma huvuden kan man nog blir tjock av det med.

  Det bara försvinner kvinnor.

  Men snälla ngn. Kroppar är kroppar. Bild nummer två i vänstra spalt, tjejen är inte pinnsmal men hon håller uppenbarligen upp håret och som på oss flesta så syns revbenet. DET ÄR NATURLIGT!!
  Eftersom att du är så intresserad av osunda kroppar kan du inte göra likande inlägg om sådana ”kroppsaktivister” som hejar för en osund överviktigt kropp? Fet eller Mager, samma osunda bild, om du ska skriva så mkt om en så bör du skriva om den andra.

   Antingen kan du inte förstå eller så vill du helt enkel inte förstå. Nej kroppar är inte bara kroppar. En del kroppar är sjuka. En cancersjuk kropp är visserligen en kropp men inte en frisk kropp. Likaså med en anorexikropp. Det är en annan sjukdom men resultatet blir en sjuk kropp. För övrigt undrar jag om du ens vet vad proana är för något och vad det gör med de människorna som är sjuka eller på gränsen till sjuk, för alla som ser och tror att det är en ny norm hur man bör se ut. Hur fullständigt katastrofalt det är. Att dessa influensers promotar detta som en ny slags standard kan orsaka svåra sjukdomar hos de som ser detta. Om någon promotar arsenik som den nya kaffedrinken måste någon få lov att dra i bromsen och skrika för full hals att det är farligt.

  Camilla! Kan du skriva om Emilie Bumbi? Får samma vibbar som av Catrin Hedlund.

  Det jag saknar på insta om Hadid är hur deras mamma verkligen uppmanat till ätstörda vanor (självklart mandlar). Finns klipp om det.
  Att Bella kommit tillbaka såhär smal är inte överraskande. Varje ny säsong blir jag upprörd över LVs catwalk där de seriöst är sjukt smala, säger jag som naturligt smal. Rekommenderar att ta upp det.

  Trodde inte jag skulle mötas av så många kommentarer som faktiskt försvarar detta när jag gick in i kommentarsfältet. Ni naturligt smala får självklart existera i era kroppar men ser ni inte hur det poseras för att det ska synas extra mycket?

  Förstår ni vad vi sjuka gör för att försöka se ut sådär? Jag kräks nästan varje dag. Jag tar amfetamin. Inte för skojs skull, inte för att bli hög. Jag snortar skiten för att det tar bort hungerkänslorna. En bit av en tand gick av när jag åt en macka förra veckan. Förmodligen för att jag kräks så ofta vilket skadar tänderna. Jag vet inte eftersom jag inte varit hos tandläkaren på nästan tio år för att jag skäms för mycket.

  Att Camilla och andra lyfter det problematiska med det här får mig att må bättre. Lite. En stund. Kan inte ni naturligt smala bara… Stå ut med det? 😢

   Jag känner med dig, men det jag ser är hur man försöker få folk att sluta säga att synliga revben är äckliga i sig och istället kritisera att influencers samt modeller framhäver de kroppsdelar som gör att de ser som smalast ut. Det är skillnad däremellan. Ingen kropp ska dömas ut.
   Däremot MÅSTE influencers och företag sluta göra reklam på detta sätt. Det är ohederligt och leder till ätstörningar.

  Ska jag vara helt ärlig.. jag som är normalbyggd, har naturliga kurvor känner bara; vad jag önskar jag såg ut sådär.
  Så jag antar man redan har blivit så matad med alla ideal då DET är min första tanke. Jag blir typ ledsen. Inget jag är stolt över och blir så sorgsen att man inte kommit längre med sin självbild. Är ändå 33 år gammal. Sen agerar jag inte på dom tankarna och tycker det är svinbra att debatten lyfts. Men ja, villa bara dela med mig av vad min första tanke var.

  Vi rullar tillbaka bandet lite. Det är februari 2018, modeskaparen Hedi Slimane tar över som kreativ chef för det franska modehuset Celine. Slimanes design kännetecknas av sin otroligt smala silhuett och en androgyn ”skinny rocker” look, hans debutkollektion skapar STORA rubriker i hela modevärlden.
  Det blir juni 2018, Daniel Lee är ny kreativ chef för modehuset Bottega Veneta. Med hjälp av en aggressiv strategi i sociala medier (influencer marketing) och kampanjbilder med fokus på kroppen och udda vinklar (fotograferat av Tyrone Lebon), gör modehuset stora ekonomiska framsteg och skapar en stark märkes-igenkänning hos sina nya (unga) kunder.

  Sociala medier ger snabbt en ny estetik fler ringar på vattnet; även om influensers eller deras följare inte har råd med Celine eller BV kan de efterlikna estetiken i både foto och styling. Det är ett vinnande koncept som säljer, en estetik som härmas av flera andra modehus och fast fashion kedjor.

  Fast fashion möts idag av stark kritik på grund av miljöpåverkan och överkonsumption. För att överleva behöver kedjorna bli eftertraktade och skapa en exklusivitet i kundens ögon – trots att kunden aktivt bidrar till överkonsumtion och ekonomiskt stöttar dåliga arbetsförhållanden – så ska det kännas som att de unnar sig samt känner en längtan till varorna. Hur? Genom att trots att det är billigt, så är modet och själva stilen på kläderna hos fast fashion märken en stil som är skapad för ett fåtal människor. Smala, unga och trendmedvetna. De unga, smala, trendiga kunderna pushar nya trender inspirerade av Y2K och 90-talet på TikTok och Instagram – och kroppsidealet följer modet.

  Får på riktigt rysningar av de här bilderna. Det är inte snyggt, bara obehagligt.

  Kenza är också en expert på att suga in magen och visa revbenen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.