Anthony Yigit om sin ätstörning


I SVTs ”Ätstört” berättar boxaren Anthony Yigit – känd även bland annat Elitstyrkans hemligheter och för att vara Elin Härkönens pojkvän – om sin ätstörda inställning till mat.
Boxning sker i viktklasser, och för att ge sig själv så bra förutsättningar som möjligt så måste man optimera sin vikt. Att väga så lite som möjligt gör att man kan komma in i en lägre viktklass vi invägningen, och sättet Anthony gör detta på är att kräkas.
Han berättar att varje gång han spytt säger han till sig själv att det är sista gången, eftersom det inte är värt det, men han haft ”sista gången” i åtta år.

”Man kan inte ha en sund relation till mat i en viktbaserad idrott”. // Anthony Yigit

Ätstörningar finns överallt, och även pojkar och män får ätstörningar.
Av alla dem som drabbas av en ätstörning är ungefär 10 % män, enligt sidan ätstört.se 
Man har tidigare inte uppmärksammat män med ätstörning på samma sätt som kvinnor, men kroppsidealet påverkar både tjejer och killar i stor utsträckning.
Ätstörning hos pojkar och män upptäcks i allmänhet mycket senare än ätstörning hos flickor och kvinnor; de kommer därmed senare till vården. Däremot visar forskning att när pojkar och män väl kommer till vården blir de friska snabbare än kvinnor, dvs. de är i allmänhet kortare tid i behandling, går att läsa på sidan.

77 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  OT men här är ett instakonto som samlar på sig info om vad som egentligen hände med World of Alidia: @sanningenomwoa

   Är nån förutom de drabbade verkligen intresserade?

    Det är väl av högsta grad intressant om en influenser har lurat till sig nästan tre miljoner kr av sina följare.

     Anmäl. Det är väl bättre än att skriva om det på BB?

      Varför inte skriva om det här? En bloggare som blåser sina följare på pengar och sedan försöker mörka allt. Vilket annat forum passar bättre?

       Alltså är det denna Wanja (?) själv som under varje kommentar som tar upp frågan försöker trivialisera saken och envetet hävda att det inte finns något intresse för frågan, trots att den dyker upp under inlägg efter inlägg?

       Jag kan tillägga att jag inte är drabbad, och utöver att ha läst kommentarer här inne har jag inte haft en susning om vem personen är, men tycker det är superintressant och ser väldigt mycket fram emot Camillas förestående gräv! 🕵🏻‍♀️

        Ja, haha, det är bokstavligen en och samma person som verkar kommentera i varenda ”anti-WOA”-diskussion här i kommentarsfältet om hur ointressant den här diskussionen är, något denna person tycker är så ointressant så att den går in och läser under inläggen för att hitta diskussionen om… Jag vet inte, jag tror inte det är V&N, men det är uppenbarligen en person som är mycket mer intresserad än vad den försöker få det att låta som haha

        och jag är inte heller det minsta drabbad, blev uppmärksammad på den här grejen tack vare bloggbevakning för lite mer än ett år sen och har följt det med intresse sen dess, sen kan jag verkligen förstå att man tycker allt låter KRÅNGLIGT och därför blir ointresserad men det är rätt enkelt att förstå: Säg att någon säljer ett vykort för 1000:- till dig, lovar att det nästan säkert kommer öka i värde och annars spelar det ingen roll för med vykortet så kommer du ”snart” få en kontorsplats, du kommer få gå på konserter, event, yoga, you name it! Sen när folk börjar fråga efter sakerna som de blviit lovade så byts de ut – nejnej, ingen lokal, vi gör något bättre, vi skapar en … digital lokal, oj så bra. Nja, det blir ett event, men vi har inte så mycket pengar längre tack vare att vi bygger det där huset på gotla- öh digitala lokalen så det blir nog bara det vi gör. Oj, vykorten verkar sjunka i värde, ingen fara, vi köper upp de med pengarna ni redan betalat in under falska namn så det ser ut som att värdet finns kvar nu när marknaden uppenbarligen inte tycker det. Det är ju inte så ett pyramidspel funkar, för ni har ju faktiskt fått det här trötta värdelösa vykortet som förresten är digitalt så vem som helst kan ladda ner det.

        Varför man skulle gå på något sånt? Ja, för att personen som säljer på dig idéen är någon som du följt i flera år och därför litar på, och hon använder en drös av tekniska termer, hänvisar till revolutioner, till sin mans MS-diagnos, till ”kvinnligt entreprenörskap” och att det är dags att våga satsa för hon gör ju faktiskt det så du är kanske bara lite snål om du inte ställer upp nu, kom ihåg att delar av vinsten går till MS-forskning (500:- efter en omsättning på 2 miljoner, och det verkar inte ens som de 500:- gick till MS heller).

     Hon har ju haft 8 anställda och de har köpt konst, aktier och bitcoins är ju spekulation.

      Hon har inte haft 8 anställda… Hon har haft medarbetare. Några under en mycket kort period. Och vissa fick inte betalt (förutom i projektets egna nfter).

       Vad är en medarbetare vs en anställd? I min värld är medarbetare/kollega samma sak, och då är alla anställda av samma person, eller så är man anställd och då är det den relevanta personen som är arbetsgivare.

        Om man skriver att hon haft 8 anställda, låter det som att man legitimerar användande av pengar (till löner osv). Vanja har INTE haft 8 anställda som fått löner. Man kan inte motivera ”försvinnandet” av mintpengar med att hon haft 8 anställda.

        Med medarbetare, menade jag att hon haft folk som hjälpt till. Ofta gratis (NFTerna räknar jag inte som någon lön med tanke på dess obefintliga värde).

        Om någon vill klaga på mitt ordval så gör det, poängen är att det är INTE så att hon haft massa anställda att betala ut löner till.

    Ja, spännande ju! Visste inte ens vem Vanja var innan detta men nu läst hela fbtråden. 😂

    Jag är.

    JA! Sån här skit ska fram i solen.

    Jodå. Jag t ex. Alltid spännande när en bluff blottläggs.

    Absolut!!

    Och snyggt sammanställt av kontot!!

    Var någon förutom de företag som gjorde samarbeten med Bella intresserad av hennes siffror?

     🙋‍♀️

      Det var en retorisk fråga för att göra en poäng😊

    Storskaliga bedrägerier brukar bli filmer, poddar och böcker. Så jo, folk brukar vara intresserade av sånt även om de inte är drabbade själva.

    Detta är inte Elisabeth Holmes-storlek men för att vara en svensk influencer är det stort.

   Riktigt bra jobbat!

   Uppmärksammats av SvD idag så visst finns där intresse allt. Synd bara att Camilla är där upptagen med bokmanus, svampplock och peo-ana för att kunna skriva om en skräll större än blondinbellas.

   Värt att notera är vanjas två mastodont långa inlägg på raken efter inlägget om WoA. Tack livet del 1 publiceras före Tack livet del 2 så det känns som att hon snabbt som attans vill putta ner inlägget om WoA så att hennes övriga läsare bara ska se hur bra allt varit i sommar. Detta är så sjukt att bevittna, ILs krasch var inget jämfört med detta.

  Den vanligaste ätstörningen är överätning utan att man kräks sedan.

   atypiska ätstörningar är vanligast.

  Bra att du lyfter detta. Jag snackade med en bekant på en gemensam väns födelsedag. Det var fullt med barn o ungdomar. Jag frågade lite försynt var hennes 15 åring var. Svaret var att det var ingen idé att han skulle haka på. Han var tvungen att gå ner x antal kg inför en större tävling, brottning som låg ett par veckor fram. Jag blev alldeles förskräckt men det var såklart vardag för den familjen. Grill, såser o tårta skulle bli för frestande. 15 år o behöva avstå för att räkna kg måste bli en snabbfil till att bli ätstörd. Här går killar under radarn. Inget nytt men sorgligt att vi kommit längre nu när kunskapen finns på ett annat sätt.

   Har läst om dom små tjejerna som dansar, hur dom blir behandlade om dom väger 400 gr för mycket. Hur kan föräldrar vilja ha sina barn i såna sporter/hobbys?

   Jävlar vad sjukt att man ska avstå från sociala sammanhang för att inte råka äta något onyttigt. Blir ingen brottning för mina barn ….

    S, brottning är en fantastisk sport. De där låter otroligt udda och konstigt för ett barn. I vår klubb förekommer inget i närheten av det. Det är glada, sunda ungdomar så får fantastisk allroundträning. Och även de som är med i landslaget äter och fikar, haha.

  Min bror har en ätstörning, började i tidig ålder och behövde få en stomipåse för att få i sig näring. En kollegas dotter blev sjuk vid 11 års ålder och vid 13 behövde hon bli inlagd på ett hem. Det är hemsk sjukdom för de drabbade och närstående.

   Varför behövde han en stomipåse för att få i sig näring?

    Tror det är PEG som menas

     Tror att ts syftar på en gastrostomi som man kan ha istället för PEG för att tillföra näring. Tänker att alla förstår vad hen menar ändå, även om ordet ”stomipåse” är fel…

   Stomipåse är väl för motsatt effekt? Alltså det som kommer ut ur kroppen.

    Det är många som förväxlar stomi med sond.

     Märkligt dock om det gäller ens bror..

     Konstigt att ta fel på dock om ens bror fick det ena.

      PEG=Percutan Endoskopisk Gastrostomi. En typ av ficka/knapp man har på magen för att tillföra näring.

       Fortfarande inte en stomipåse.

       Ja förlåt jag skrev fel, men det är precis detta han har en knapp och en påse. Den sattes in när han var 11 år och jag brukar inte prata om det så ofta så stomipåse var det första som dök upp i huvudet.

  @Camilla, har du reflekterat över hur olika du rapporterar om ätstörning när det gäller kvinnor och män? eller så kan det vara att du rapporterar olika när det gäller influensers och idrottare? Skillnad är det i alla fall. Som i det här reportaget så signalerar det empati för den ätatörde, medans i reportagen om ätstörda influensers så signalerar det ilska, nära har, och att det är dom som bär ansvaret. Hur tänker du om det?

   Sant så sant.

   Är Anthony influencer? Är hans person ansiktet utåt för ett miljon-företag? Säljer han produkter med sin kropp i fokus? Om han inte är eller gör det, så är det inte samma sak.

    Han säljer sin idrottskarriär med sin kropp och fysik i fokus. Så många unga personer som kommer göra samma sak för att lyckas som han. Om han också varit med på TV 4 så har vi ett miljonföretag som har tjänat rejält med pengar på honom. Skillnaden här i både Camillas rapportering och i kommentarerna här att han får inte läsa om att hans benknotor sticker ut, att det är äckligt och att är ett skelett…. Hoppas på lite självransakan från både Camilla och läsarna.

     Vill man ha idrott som karriär så betyder det kroppsliga uppoffringar. Vill nog påstå att ingen elitidrott är sund, men det är ett val man gör om man vill lyckas. Man kan hålla på med idrott på en hobbynivå också och skaffa sitt levebröd på annat håll.

   Det är ju stor skillnad i formatet. Det här handlar om en idrottare som berättar i en dokumentär om sin ätstörning. Inläggen om fluensers handlar om att de tjänar en massa pengar på att ofta väldigt unga personer följer den och vill vara som dem och om hur de postar bilder på sina kroppar som påminner väldigt mycket om pro-ana-bilder. Det skapar farliga ideal. Den dagen någon av dem talar ut om vilket helvete de haft det med ätstörningar lär det låta annorlunda….

    Bianca….

   Precis detta reagerad jag på. Detta inlägg lyfter fram fakta och känns väldigt empatiskt, vilket jag uppskattar, men tidigare inlägg har inletts av trigger-varningsr och snarare skuldbelagt nämnda influencers. Anthony ska absolut ha eloge för att han vågar vara öppen med sin problematik, men det förminskar inte andras problematik. Ätstörningar, oavsett attribut och oavsett kön, är fruktansvärda sjukdomar.

    Ser du inte skillnaden när en person pratar om sin ätstörning, medan andra vill sälja produkter med sina bilder?

     Det är en sjukdom. Troligen ser den sjuke inte själv hur smal den är.

      När det är reklambilder är det inte (bara) en sjukdom utan också ett företags medvetna marknadsföringsstrategi.

       Ja, men det kan du inte lägga på den sjuka influencern i fråga utan det får företaget som influencern samarbetar med stå för.

     Det är just det här, det handlar om en ätstörning. Är du ätstörd så ser du inte det. Och en idrottare inspirerar absolut de som blir triggad av det. Det är helt enkelt olika kundkretsar som dessa vänder sig till. På sättet som ni reagerar på min kommentar är bara ett bevis på att Camilla har överfört sitt synsätt på er också.

   Ingen triggervarning här heller.

   Reagerade också på det. Hade hon skrivit alla dessa inlägg så här empatiskt så hade jag tagit henne mer seriöst. Och extra seriöst om hon bara tagit upp de influencers som verkligen tillhör pro-ana. Istället har hon använt sig av naturligt smala kvinnor, kvinnor som nyligen varit allvarligt sjuka och kvinnor som nyligen fött barn. Och som vanligt gett Bianca en dänga fastän hon om någon varit öppen med att hennes kropp ser ut som den gör på grund av hennes ätstörning. Camilla har potentialen att förändra men hon faller som vanligt pladask när hon inte kan göra det seriöst.

    Det är för att Camilla alltid reagerar med ilska när hon blir besatt av något ämne, och då har hon svårt att se vilket klimat hon bidrar till. Hade jag varit influencer så hade Bloggbevakning varit blockad på alla kanaler, inte för att jag står emot granskning utan för att jag hade fått en helvetes ångest av att läsa om mig själv på det här nedlåtande sättet.

    Granska gärna, jag följer flera kanaler som sysslar med sånt. Men när till och med Reddit och Flashback känns seriösare, då kanske man ska fundera lite på hur man uttrycker sig.

  OT! Men vem dejtar Katrin Zytomierska?? Såg henne precis handla med en rätt ung kille….

   Måste det vara hennes kille för att hon handlar med någon..

   Inte hennes kusin då som hon brukar hänga med?

  Vet inte vem det är men det var väldigt vad många influencers m fl som har en ätstörning. Och alla ska gå ut med att dom har det…

   Kanske för att världen överlag är ätstörd

    Fast va? Hur kan man jämfora en *ton* på ett inlägg om en man som öppet pratar om sin ätstörning, om män/killar som, hemskt nog, döljer sin/sina sjukdom/ar, och *tonen* i ett annat inlägg om kvinnor (i detta sammanhang) som drar in magen, böjer fram axlarna och gör allt för att se magra ut på bilder som de tjänar pengar på?

    Ätstörning är en jävla sjukdom, tror inte någon medvetet vill sprida den vidare, men att prata om något för att sprida kunskap/erfarenhet eller dylikt, är inte den samma som att (medvetet/omedvetet) glorifiera ätstörningar. Media gör det dagligen, man blir trött och ledsen på det och ryter ibland ifrån när nog är nog. Man kan argumentera att de tjejer Camilla tog upp kanske inte är medvetna om de signaler de sänder ut, men i slutet av dagen är det de människor som lägger ut sånna bilder, som mer eller mindre får betalt för att lägga ut dem, som äger ansvaret över deras egna bilder. Folk måste räkna med att andra säger ifrån. Inte på personen, utan på det sjuka sätt media framhäver kroppar. Att prata om en sjukdom, är inte lika som att tjäna direkta pengar på att se ohälsosamt smal ut.

    (Säger inte att det är rätt att vara elak eller vräka ur sig vad som helst, försöker bara förklara varför jag tror/anser att ”tonerna* på inläggen skiljer sig som du ”E” säger.

  Nu finns Sanningenomwoa på instagram. Nu behövs inte Camillas inlägg när man kommer reda på allt på instagram kontot. Att detta inte skrivits tidigare av Camilla är märkligt. Visst hon har fullt upp med boken men hon skriver så många andra inlägg att hon visst hade kunnat skriva ett inlägg om WOA, Niklas och Vanja.

   Hon har skrivit att hon ska. Dessutom skrev hon redan om det förra året.

    Ja förra året ja men inget i år. Det är 1 år sedan hon skrev något. Det är så mycket annat hon skrivit om den har fått barn, den har separerat, den är gravid etc men inget om denna scam.

   Men vad bra. Då kanske man slipper tjatet om ett inlägg nu då?

   Äntligen någon som lyfter detta!!

  OT: nån har startat ett instagramkonto som granskar och avslöjar allt om World of Alidia! https://instagram.com/sanningenomwoa?igshid=MzRlODBiNWFlZA== In å följ och låt inte Vanja komma undan med den här scammen!

   🙌🙌🙌

  http://www.vlt.se/2023-08-20/jag-kommer-alltid-alska-linda-skugge

  Han är bara så jävla äcklig och obehaglig.

   Nej men fy finns den jäveln kvar i rampljuset?? Folk betalar honom för att skriva texter?!

   Jag förstår inte problemet med hans text – kan du utveckla?

  Själv blev jag frisk från mina ätstörningar när jag började med thaiboxningen. Visst var det viktklasser och vikter som man skulle komma ner till. Men där emellan va det också viktigt att äta för att orka träna och bli bättre.

  Ett bra sätt att få kontroll tror jag kan va just träning och utvecklas inom den. För äter du inte så händer nada.

  När jag gick i gymnasiet hade jag en klasskompis som gick i kampsport. Veckan vid invägning fastade han, bastade ofta för att svettas ut extra vätska och gick runt med en flaska som han spottade i då och då för att varje gram räknas vid vägningen. Men så fort han hamnade i önskad viktklass vid vägningen så åt han upp sig igen. Jag förstår att sådan press lätt leder till ätstörningar eller andra problem

  Tyvärr tror jag att mörkertalet är stort bland killars ätstörning osv. Kanske för att de kanske mest har en annan typ av ätstörning som inte syns/märks.
  Det är väldigt mycket att killar ska ha en viss kropp ( muskulös), en viss approche också.
  Jag hör ofta ( då jag jobbar i skola ) killar som säger: Jag har kommer inte få någon flickvän! När någon frågar varför så är svaret: Tjejer vill ha muskulösa killar, gärna väldigt långa med. Och i min klass är det dom som får flickvän, eller dom som är mer ”bad boy”.
  Så jag tror att många killar i vårt land inte mår så bra. Men det är inget man pratar om. Killar som håler på att träna ihjäl sig, eller som minskar in på maten så de blir yra osv.

  OCH INNAN någon svarar mig att det inte är lika mycket som hos tjejer…. JAG VET… och det är absolut INTE det jag menar heller. Så överanalysera inte mitt inlägg på fel sätt.
  Sedan matas tjejer självklart helt extremt med bilder osv i media ( killar med med snygga killkroppar med viss approche men nä jag vet, inte alls som med oss tjejer).
  Ajg ställer ingen grupp mot någon annan.
  Så bespara er påhopp, för i så fall tolkar ni in helt fel

  Tänker att det är bäst att jag förklarar så inte det går bananans 🙂

  Tragiskt och intressant om Antony! Han var ju gäst hos Tilde nu i sommar som förebild för killar med ätstörning och berättade att han varit frisk sen länge. Är han inte det alltså? I så fall är det först och främst tragiskt för honom själv men även tråkigt att han ger fel bild utåt att han är frisk och att man kan bli frisk, att han är ett exempel på det osv…? Mysko.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.