542 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Finns det nån här som är utbildad psykolog eller terapeut och kan ge lite råd i en sak? För jag vet inte alls hur jag ska hantera denhär situationen. (Förlåt för lång kommentar)

    Min lillebror och jag är båda vuxna, han bor i egen lägenhet i Sthlm. Vi har en normal syskonrelation men problemet är att jag inte vet hur jag ska hantera hans narcissistiska drag som bara blir värre känns det som? Han har en grandios självbild utan gräns, och har noll självinsikt i detta dessutom. Ett extremt starkt behov av att vara i centrum och kan därför utan problem säga till folk att han exempelvis arbetar som skådespelare (han har haft nån liten biroll i en film en gång). Han har sagt att han blivit utsatt för ett brott nyss och iochmed det har han också skuldbelagt samhället som ’svikit honom’ och därför har han skickat in ansökan om skadestånd på alla möjliga håll. Som att han ser sig själv som ett offer för samhällets svek och därför vill ha ut pengar. Vad jag vet har han väldigt dålig ekonomi men samtidigt som han inte kan ta ett vanligt jobb för ’han tänker arbeta med skådespeleri som han brinner för’. Han säger att han ’inte kan ta ett jobb där han inte trivs’ och istället hellre därför är arbetslös än att jobba i kassan på Ica. Han har haft andra jobb men har aldrig stannat kvar och det har alltid, alltid varit något fel på arbetsplatsen enligt honom, att de inte förstått honom m.m. Hur hanterar jag det som anhörig? Å ena sidan är han ju vuxen och får ta ansvar för sig själv, och jag tycker att vi umgås bra när vi ses nån gång ibland och pratar ytligt. Men samtidigt känns det pinsamt om vi sitter på en middag tillsammans med med andra och han sitter och säger massor som jag vet inte ens är sant? Enligt honom är han skådespelare med massor av projekt på gång, och måste vara i centrum. Men vet en narcissist att den ljuger? Eller inbillar han sig själv så mycket att han tror att det är sant? En del av mig vill bara låtsas som inget för att jag innerst inne synd om honom, men samtidigt tar han så mycket energi. Och en del av mig blir extremt provocerad av att han kan sitta och hitta på saker för att vara i centrum inför andra också (som tror honom) och skuldbelägga andra för att han inte kan stanna på jobb, inte lyckas ta körkort, inte har pengar.

      Låter som om han har stora problem och skulle behöva utredas, kan vara någon diagnos av något slag och inte bara en personlighetsstörning. Men det är han troligtvis inte intresserad av. Min fråga är hur han försörjer sig. Det är väl inte så att ni i resten av familjen hjälper honom ekonomiskt?

        Jag vet ärligt talat inte, har också undrat det. Tror att våra föräldrar ’hjälpt till’ nån gång ibland men samtidigt reser han ibland och festar en del ser det ut som..

          Hur fan reser man om man inte jobbar?

            Sådana här kommentarer fascinerar mig, särskilt så generellt ställd? Inte hur han kan, utan hur kan MAN? Haha? Kanske är nyheter för dig men man kan ju exempelvis leva på bidrag och ha få utgifter i övrigt, pyssla med kriminalitet, prostitution, eller leva på arv, avkastning av diverse tillgångar, aktier eller typ hyra ut en bostad/rum, ha en partner eller familj som betalar, osv. 🤷🏻‍♀️

              Ja håller med, bara för att man inte jobbar betyder det ju inte automatiskt att man inte har pengar.

      Hej! Låter absolut som att din bror behöver kontakt med psykiatrin och bli utredd. Om du kan motivera honom till det så är det bra. Om det inte går eller han inte vill, och särskilt om hans beteende blir värre så behöver du tänka på var du drar dina gränser. Det är en jäkligt tuff grej att acceptera att man inte kan hjälpa någon, och se på när någons spiral bara går nedåt, Men om den personen inte vill eller kan ta emot så är det ibland nödvändigt att acceptera det, och därefter fundera på vad du själv behöver göra för att kunna fortsätta må bra själv. Du kan också kolla in ex anhöriglinjen, de brukar vara bra på stöd, och på att guida vidare om det behövs. Ta hand om dig!

      Min exman är likadan. Han hsr dock kontakt med psykiatrin efter ett självmordsförsök. Eller ja han försökte aldrig på riktigt. Jag tror det var för att alla började genomskåda honom.
      Plötsligt gick han från förövare till offer och ingen vågade ifrågasätta honom och alla tyckte synd om honom istället.

      Jag vill poängtera att det inte finns något som psykiatrin kan göra. Han kan inte bli frisk eller bättre. Rådet jag fick av min psykolog var att hålla mig borta och ha så lite kontakt som möjligt (vi har dock barn ihop). Han sa även att jag aldrig ska utmana eller ifrågasätta honom eftersom det kan bli farligt och bara gör situationen värre. Det har verkligen fungerat långt över förväntan. I början var det viktigt för mig att saker var rätt. Nu har jag släppt det. Jag ber om ursäkt för det mesta av hans konstiga beskyllningar. Det kostar mig inget alls, jag menar inte det och jag vet att han har fel. Jag går inte in i disskusioner och låter folk själva lista ut att han ärspm han är.

      Så låt din bror vara som han är. Begränsa umgänget, lät folk tycka att han är en idiot när de genomskådar honom och ta inget socialt ansvar för de sjuka sakerna han gör. Du är inte din bror ❤️

      Vilken tuff situation, låter verkligen svårt. Jag skulle säga, likt andra kommentarer, om du kan motivera/peppa honom till att söka vård eller ex samtalsstöd så är ju det jättebra. Men det är med förutsättningen att han vill ha hjälp? Om inte, så finns det inte så mycket du kan göra tror jag dessvärre. Likt missbrukare – om personen inte själv anser att den har problem så kommer den antagligen inte vilja ha hjälp. Det får man tyvärr acceptera. Mitt enda tips är att inte glömma bort dig själv, du kanske själv behöver stöttning eller liknande? Ta hjälp av anhöriglinjen, som en annan kommentar skrev, de har en stödlinje som man kan vända sig till. Lycka till <3

    Fick precis reda på att en nära, äldre familjemedlem har konsumtionslån på närmare 1,5 miljon kronor som vi nu håller på och reder ut. Men det fick mig att börja fundera, har folk i regel lån för annat än bostad, csn och möjligtvis bil?

      Jag tog ett lån på 200 000 till en pojkvän jag litade på. Fick lära mig den hårda vägen kan man säga…! Han spelade bort alla pengar, jag hade inte en aning. Jag hade sedan världens tur och fick tillbaka alla pengar via kronofogden när han vann 2 miljoner. Men långa och jobbiga var åren d jag betalade flera tusen varje månad på detta blancolån….

      Min erfarenhet är att det är fler än man tror som tar sms-lån och lite mindre lån, många avbetalningar osv

      jo men det tror jag absolut är vanligare än vad man tror.. jag själv hamnade ganska snabbt i klarnafällan så fort jag fyllde 18 och har i princip haft avbetalningar i hela mitt vuxna liv 😩 satte dock ner foten för mig själv förra hösten och har kämpat i nästan 1 år och amorterat allting inkl csn så är nu helt skuldfri!

        Wow! Bra jobbat, heja dig 😊

        Bra jobbat! 👍😊🌟

        Vad skönt för dig! ☺️

          tack alla! känns otroligt befriande 😁

      Det finns statistik hos kronofogden som är väldigt intressant. Om man tittar på Lyxfällan verkar ju folk ta lån för att köpa typ pizza. Konsumtionslån blir allt vanligare, speciellt när nya långivare med låga krav och höga räntor poppar upp som svampar.

      Personligen har jag bara CSN, men det säger ju inte så mycket om befolkningen i stort.

        Statistik hos kronofogden var en bra källa till info. Men lyxfällan däremot tycker jag man ska ta med en stor dos salt, folk med normala beteenden skulle aldrig vara med där.

        Tror en del inte riktigt fattar att det rör sig om konsumtionslån alltid, vid vissa större köp kan ju till och med priserna i första hand visas med månadskostnad, tex elektronik eller soffa vilket ju är helt sjukt egentligen. Men om man nästan automatiskt får de här grejerna på avbetalning är det ju lätt att det adderas, mobilabonnemang med ny telefon osv.

      Oftast är det ju inget man pratar om men jag har blivit förvånad när jag av olika orsaker fått insikt i närståendes ekonomi och insett att de tagit lån för att konsumera. Vet ju att det förekommer men jag har blivit förvånad just över att folk som jag inte trodde gjorde så ändå gjort det.

      Bil kan ju vara en förutsättning för att kunna jobba (komma till jobbet) och alla kan inte ha en skruttbil som går sönder hela tiden, så det förslår jag helt. Men det känns väldigt främmande för mig att ta lån för att köpa en soffa istället för att antingen spara eller köpa typ gratis begagnat.

      Helt skuldfri!

        Samma fast har dock varken hus, bil eller en degree. Hyr lägenhet men sparar/investerar dessvärre väldigt mycket av min lön. Mitt förra jobb stängde dörrarna så jag har tagit ”sommarlov” ifrån mars månad och är nu redo för höst och nytt jobb. Tackar gudarna för en bra ekonomi och föräldrar som lärt mig om pengar. Vilken lyx!

      Min mamma bor ensam i ett litet hus hon köpte 2007 (dvs inga höga lån kvar), tjänar över 50 000 sek/månad, har inga höga utgifter alls.

      Likväl tar hon lån från märkliga kreditinstitut i princip varje månad (både jag och min syster har försökt prata med henne om ekonomi men då går hon i taket).

      Skulle gissa att hon hållit på så här i decennier (vi fick nyligen veta) och att hon säkerligen betalar enorma dyra räntor varje månad.

      Men hon ”klarar sig fint” hävdar hon, så vi kan inte göra så mycket mer.

        Ja här är det i princip samma, fast en manlig släkting som ändå har en del materiella tillgångar som hus, bil, osv. Han ser inte alls sin del i det hela och tycker bara det är jobbigt just nu för att räntorna stigit i taket..

    Vad ska du ha för hundras Camilla?

      Någon vovve som gillar THK hoppas jag det blir. 😻

      Vad hände med förra hunden? 🙁

      Tror på labrador, såg ut så när hon la upp bild .
      Ngt likande kan det ju varit också .

    Slut mellan Maggan och louie igen?

      Undrar också!

      Det verkar så men de är nog ihop snart igen. Som en boll kommer jag tillbaks till dig🎤🎼😉 Synd att alla hennes män har varit otrogna svin..

    Någon mer som sett Julia och Bingo?

      Jag! 🖐

      Sett halva första avsnittet. Tycker Bingo och Katrins son har en hemsk attityd mot Julia när dom sitter vid matbordet. Vidrigt att se.

        Vad gör han, säger dom inte till honom..

    Någon som har en blekaste aning om vad man som förskollärare kan jobba med om man går en master i pedagogik? Förstår att det är olika beroende på vilka kurser den innehåller och så, men om någon har exempel.

      Häver ur mig några gissningar.

      Kanske typ pedagogista eller undervisa på förskollärarprogrammet? Det finns ju många företag och branscher som söker pedagoger, utan att det har med barn eller elever att göra. Typ företagspedagogik eller så.

      Kanske arbeta på skolverket eller skriva kurslitteratur?

        Pedagogista är en egen utbildning 😄

      Så fort du har en magisterexamen är du ju kvalificerad för högre studier och kan doktorera med egen forskning. Undervisa på universitet kan du nog på bara kandidat men undervisning ingår ju ofta när man är doktorand.

        För att undervisa på universitet skulle jag säga att det generellt krävs åtminstone en magisterexamen.

    Ni som har barn, hur är er uppdelning hemma? Ekonomi, laga mat osv?

      Vi får första barnet om någon vecka och ska då börja med delad ekonomi. Båda ska lägga undan 5000 var i sparande per månad, sen får vi 2500 i egna fickpengar och resten av pengarna går till hyra, mat, bensin osv.

        Då har ni väl snarare gemensam ekonomi och inte delad? 🙂

          Delad och gemensam ekonomi är samma sak. Om du delar på en upplevelse t.ex. så är den ju gemensam. Du kanske tänker på uppdelad? Annars brukar man väl prata om separat ekonomi.

            Haha nej delad och gemensam ekonomi är inte samma sak.

            https://advisa.se/ordlista/delad-gemensam-ekonomi/

              Man ska undvika att använda begreppet delad ekonomi eftersom det skapar förvirring då en del syftar på gemensam och andra på (upp)delad.

              (….läste jag i DNs ekominidel för en massa år sedan, men det stämmer ju)

                My bad! Menade gemensam såklart. Jag kallar det för delad, men ska ändra ordvalet framöver, förstår att det skapar förvirring

      Gemensam ekonomi, tjänar ungefär lika mycket. Tidigate har en av oss pluggat men hade gemensam ekonomi ändå. Har gemensamt lönekonto där alla räkningar,lån, mat, spar mm dras. Det som blir över delas lika att göra vad vi vill med. Vid vab delar vi lika/tar varannan dag, samma med föräldraledighet innan. Han städar i stor sett alltid, jag tvättar i stort sett alltid. Laga mat delar vi lika, jag handlar något mer och han klipper gräset/fixar trädgården något mer.
      Han ”projektleder” allt med hans släkt typ kalas, presenter, resor mm. Jag detsamma med min sida.
      Har aldrig bråkat om hushållssysslor eller ekonomi, tack och lov 🥰

      Han lagat typ 70% av maten. Jag städar typ till 70%. Jag har bättre koll på barnens läxor. Tvätt delar vi helt lika då vi tvättar tillsammans i tvättstuga 1-2 ggr/veckan. Bilvård helt lika. Kör gör oftast jag.
      Delad ekonomi. Betalar räkningar etc tillsammans. Han ringer jobbiga samtal.

      Helt gemensam ekonomi. 3 k i fickpengar var. Gemensamt sparande. Annars allt på gemensamt konto.
      Både jobbar 95%. Jag hämtar barnet tre dagar i veckan och han två (kl 15 häntas barnet). Den som hämtat plockar ur diskmaskin, ev tvättar eller viker tvätt samt lagar mat. Den andra städar upo efter middagen. Varannan sovmorgon på helgen.
      Han tar lite fler nätter och generellt lite mer vabb (kanske typ 60/40). Han städar det mesta på helgen. Jag brukar damma typ, ta badrummet ibland. Jag lagar ofta mat på helgen också. Jag tar iväg barnet på utflykt lite oftare så att han får egentid hemma. Men jag går också ut lite oftare och träffar vänner.
      Han tränar några kvällar i veckan, men går generellt efter middagen och att hsn typ städat köket, så inte så betungande då frt brukar va en liten tv-stund då.

        3000 i fickpengar var? Varje månad?!

        Queue Nanne Grönwalls låt ”Avundsjuk” i bakgrunden.

          Ironi eller menar du på riktigt att det är mycket?

            Tänkte samma. Vad jobbar ni med om ni tycker 3k är mkt?

            Ja, jag tycker det är mycket. Att ha flera tusen att bränna på bara vad man vill varje månad är helt otänkbart med vår ekonomi för tillfället. Det är liksom mer än hela vår matbudget.

            Vi är tydligen fattigare än vad jag trodde med tanke på svaren, haha.

              Klart det är olika med olika ekomiska situationer såklart men så svårt att förställa sig är det väl inte så man måste använda massa frågetecken? Typ som att det är helt otänkbart. Skulle tycka det var skittrist att ha mindre pengar än så att kunna göra roliga saker för (förstår att alla inte har ett val, men barn är ett val tex).

                1. Tyckte att jag var ganska tydlig med att jag är avundsjuk. Inte att det var orimligt.
                2. Har inga barn.
                3. Jättekul att andra har mer pengar. Det är er väl unnt!

                Personen i fråga verkar inte ha tagit illa upp, så du behöver inte bli upprörd. Vissa är fattiga. Get over it.

          Haha ja. Tycker inte att det är orimligt. Inkluderar ju alla inköp till en själv typ kläder, smink etc samt nöjen och typ utelunch.
          Kommer verkligen inte så långt på det. Känns som jag varje månad lägger några hundra till present till ngns unge. Kanske köper ett plagg och ngn produkt typ mascara. En middag/brunch eller liknande med kompis i månaden och typ en lunch ute med kollegor.
          Känns som jag hela tiden tänker på vad jag köper.
          Under föräldraledigheten så körde vi 2000 kr var.

        Vad menas med fickpengar? Har man gemensam ekonomi borde det ju funka ändå. Vi har haft gemensam ekonomi i 20 +år och aldrig pratat om fickpengar. Man köper det man vill ha. Vill jag köpa kläder så gör jag det, tar en fika med en vän, middag osv. Vill han göra nått gör han det.
        Det måste ju bli svårt om en har inredning som intresse, måste då den ta av sina fickpengar till den nya vasen/tavlan för att göra hemmet vackert medan den andra lägger sina på prosecco eller fiske?

          Saker till hemmet räknar iaf inte vi som fickpengar.
          Asså erat system funkar säkert om man har rätt bra ekonomi men våran är inte jättebra, så kan liksom inte överstiga den summan.
          Det är väl mer att man har pengar på ett eget konto också som man för vad man vill med. Till exempel presenter pch sånt har jag ingen lust att se pp förväg var hab handlat…
          Vi lägger ju ihop alla pengar gemensamt först (jag tjänar 15 k mer) och sen går 3 k var till fickpengar; resten ligger på gemensamma konton.

            Ska tilläggas att vi aldrig bråkat om pengar eller vad ngn köper på gemensamt konto etc.

              Ska också förtydliga att vi inte riktigt har råd att ha ”inredning” som intresse så det där är ganska mycket av ett icke-problem för oss.
              Sen är det ju ganska lätt att fråga den andra typ: ska vi köpa det här? Tänker att alla par som har en gemensam ekonomi men har relativt låga inkomster behöver kommunicera kring olika inköp till typ hemmet och barnet och planera sin ekonomi.

          Vi hade helt gemensam ekonomi i 5 år men ledde till en del tjafs. Nu har vi 4500 i fickpengar varje månad som den andra inte kan ifrågasätta och livet är plötsligt så harmoniskt ☺️ resten av våra pengar läggs i samma pott och vi betalar allt övrigt från den.

      Och som svar på din fråga, vi har gemensam ekonomi och vi spenderar det vi vill i fickpengar utan att behöva kolla med den andre. Jag lagar all mat och han diskar. Vabb/hämta/lämna delar vi på

      Första bebisen är typ ett halvår. Jag är hemma så länge vi har råd och sköter då 100% av hemmet/matlagning och min make jobbar. Förhoppningsvis kan jag vara hemma åtminstone tills alla barn hinner börja skolan, men vi får se.

        Kvinnofälla?

          Svammel, jag drar ju det längsta strået i det här 🥰.

            Kompenserar han för detta ekonomiskt när det kommer till pension, sparande etc?

              Kompenserar för oss båda att jag inte jobbar? Nej vi tjänar totalt mindre, förhoppningsvis kommer det bli mycket bättre. Men vi är överens om att det är bäst såhär, speciellt för barnen.

              Eller undrar du om han kompenserar mig?

              🤔😅

                Du går ju miste om pension som han drar in till sig själv när du är f-ledig. Du bör därför kompenseras om ni inte delar 50/50 på föräldraledigheten. Vet så många äldre kvinnor som varit f-lediga med flera barn och därmed har mkt lägre pension är pappan till barnen. Rätt segt om man skiljer sig och mannen kan leva gott på sin pension och kvinnan sämre.

                  Ah, av nyfikenhet gäller det bara om man skiljer sig? För om något händer med min man så får jag ju änkepension? (Har funderat kring det men inte tagit tag i att kolla upp det).

                  Jag förstår i övrigt tanken men hans pengar är våra pengar eller vad man nu ska säga. Som katoliker kan vi inte skilja oss 🙂 eller hur man nu ska säga det 😅.

                    Änkepension finns väl inte längre? Är väl om man har någon privat försäkring isåfall. Eller är det jag som är ute och cyklar.

                      Måste kolla upp det men det låter ju helknas (hehe).

                      Omställningspension säger google såhär snabbt. Men vad konstigt att jag inte skulle få min makes pengar om han dör 🤔. Får läsa på bättre. Tack för att du påpekade.

                    För att få änkepension måste ni har ha varit gift 1989…. Om din make har återbetalningsskydd på sin tjänstepension då kan du erhålla en andel av hans pension om han avlider före dig.

                    Änkepension får de som var gifta vid utgången av år 1989. Jag minns att många gifte sig det året av just den anledningen.

                Precis, han borde kompensera dig med vad du motsvarande förlorar i pension på detta.

                  Ja alltså om det är för att jag ska få pengar ifall han går bort före mig så borde vi kika på det 🙂.

                    Går bort före eller skiljer sig..

                      Vad vill du uppnå med att skriva sådär?

                    Ja, eller om ni separerar i framtiden. Min svärfar har 40 000 i pension och min svärmor har 9 000. Om de skulle skiljas skulle hon ha väldigt svårt att klara sig ekonomiskt, pga hur olika de har pensionssparat.

      Två små barn. Gemensam ekonomi (vi har varsitt eget konto men delar alla inkomster och utgifter rakt av) men maken drar in mer pengar pga högre lön och jobbat mer heltid.

      Generellt lägger jag mycket mer tid på barnen medan han städar och lagar mat marginellt mer. Sen gör jag mycket av det traditionellt kvinnliga projektledandet också, hålla koll på datum och tider, köpa födelsedagspresenter, planera semester etc.

        Som förtydligande jobbar jag då 80% huvudsakligen för att kunna hämta tidigt från fsk.

        Tar också majoriteten av nattvaken och morgnarna.

          Kompenserar han dig för det? Han tjänar mer men du gör mer oavlönat jobb.

      100 % gemensam ekonomi.

      Delar på matlagning, städning, vara med barnen osv. Det är dock han som sköter bilarna och fixar det mesta med huset. Men jag passar ju barnen när han lagar bilden så jag tycker det blir rättvist ändå, hade inte blivit så mycket fixat annars….

      Vi brukar båda planera, packa osv. Vi köper presenter till ”våra” släktingar, dvs att jag köper till min mamma osv, men vi kommer inte från familjer med så mycket krav på sånt.

      Oj. Helt separat ekonomi, båda betalar sina egna räkningar. Mat handlar den som råkar ha tid, ingen aning om vem som lägger mest pengar på det. Grejer till barnet är det nog jag som köpt mest.
      Hemmet sköter nog jag större del av nu när jag är föräldraledig. Annars är det den som råka ha mest tid/känner för.
      Laga mat gör nog han mest faktiskt.

        Exakt samma här. Däremot är jag inte alls nöjd med det för jag vet att jag köper mest grejer till vårt barn, till hemmet och handlar mest mat (eftersom jag är hemma och är den som handlar på dagarna). Detta trots att jag går på föräldrapenning. Får bokstavligen be honom att swisha för olika saker men oftast orkar jag inte be om det för möts bara av suckar eller kommentarer om att det är onödiga köp osv.

        Har sagt massor av gånger att jag vill ha gemensam ekonomi men han verkar inte direkt intresserad av att ta tag i det. Det enda han gör mer än mig är att laga mat och dammsuga. Men det är ju inget som kostar pengar.

      Dras automatiskt en summa från respektive lönekonto till ett gemensamt som vi betalar räkningar från samt till gemensamt sparande osv. Men det betyder också att jag har drygt halva min lön efter skatt som jag använder som jag vill. Jag sparar en del och lägger resten på allt från nöjen till inredning och saker till barnen. Min man gör på samma sätt. Inför t ex en resa sparar vi på varsitt håll och slår sen ihop. Vi är jättegenerösa mot varandra och bråkar aldrig om pengar. Vi tjänar ungefär lika mycket. Vi har nog ganska vanliga medelklasslöner. Jag hade aldrig velat ha vår ekonomi på annat sätt. Jag är nog en person i behov av att känna att jag har nåt som är mitt eget, så vill inte ha helt delad ekonomi. Vi har två barn och bor i villa. Matlagning så lagar vi ofta tillsammans, men jag är den som lagar mest mat. Efter många år ihop har vi ett system som funkar, blir sällan tjafs om hushållsarbete. Sånt kunde vi tjafsa om i början när vi bodde ihop men sen hittade vi ett sätt som funkar för oss bägge två.

      Vi tjänar väldigt olika mycket och delar upp alla kostnader procentuellt. Jag tjänar mer och betalar därför mer.
      Hushållet hjälps vi åt med. I perioder när den ena jobbar mer drar den andre ett tyngre lass hemma men det jämnar ut sig i slutänden.

        Vi har på samma sätt, med procentuell uppdelning (jag har högre lön). Räkningar, mat, gemensamma utgifter som dejter och utemat går från gemensamt konto, och om det köps större grejer eller om en lagt ut för något med eget kort så kör vi Splitwise (också procentuellt) för det. Splitwise kör vi ett kvartal i taget, och gör upp och stänger efter tre månader för att sedan starta ny grupp.

        På det stora hela funkar det okej, men skulle nog vilja gå till ännu mer gemensam ekonomi när vi gifter oss och får barn, dvs något i stil med 3000 SEK fickpengar och resten till sparande till exempel. Man vet aldrig med föräldraledighet eller om ena partnern blir sjuk en längre tid, och att dennes inkomst ska vara mycket lägre än den andres känns tråkigt. Jag utgår ju från att vi lever tillsammans seriöst och långvarigt, och att min partners livskvalitet ska vara samma som min ur en ekonomisk synvinkel.

      Försöker vara jämställda, vi är två medvetna personer som brinner för frågan. Men det går ju ändå skit. Strukturerna i samhället är för starka, vi har vuxit upp och blivit präglade av könsrollerna. Så känns ibland hopplöst. Arbetar i motvind.

      Men vi delar på alla pengar, vi delar lika på föräldraledighet och vabb, delar på matlagning men jag tar ändå större ansvar för barn och hushåll, försöker dela på städning men jag är den som gör mer ändå.

        Känner igen mig! Vi har gemensam ekonomi, har ett varsitt kreditkort till hans konto som vi kör allt på, så överför jag till honom. Gemensamt sparande och buffer. Jag är hemma med 4 månaders och gör typ allt. Han gör det jag uttryckligen ber honom om att göra 🙃

    Vet någon varför Kenza och Humlan inte umgås längre?

      De umgicks väl typ förra veckan? Hon hade iaf Kenzas unge.

      Men de träffas väl ibland? Kenza, Klara och ”Humlan” träffades väl tillsammans nu i somras (var någon bild när hon föll Kenzas barn).

      Har också funderat på det. Tycker att Humlan verkar så mysig och jordnära, av det man har sett.

    Såg på Elsa och Sofias live med Mantle och undrar om någon av er där ute har prövat produkterna? Är de bra?

      Inte provat. Så ska inte uttala mig, men gör det ändå. Mantle är grundat av samma som grundat kry. Det räcker för mig. Kommer inte köpa. Finns andra bra märken

        Ooooh intressant! Tack för informationen.

      Undrar jag med. Kan tänka mej dom är dyra. Jag känner ingen som använder det märket.

      Såg också på liven. Läste reviews på andra hemsidor för jag tyckte en produkt lät bra men efter att ha kollat på t.ex. Lyko tyckte jag det verkade medelmåttigt så jag struntade i det.

        Ja tycker att priserna är lite väl tilltagna till vad du får så att säga, håller mig nog till CeraVe.

        Är dock lite sugen på exfolieringen ”The Ex”.

      Jag har och tycker deras produkter är så överskattade. De har lyckats bra med marknadsföring, that’s all.

        Instämmer efter att ha fått provförpackningar och testat. Gick att få gratis från deras hemsida, vet inte om det fortfarande är möjligt🤔

      Fungerar mest på om de inte skäms ögonen ur sig att sitta i podden och göra reklam för Scandic av alla ställen. Skrattar typ högt varje gång.

      De bor ALDRIG på Scandic. De bor ju ofta på
      Hotell och aldrig att de skulle sätta sin fot på ett Scandic utan att få betalt.

      De bor liksom på ”ett hem” tex och det VET ju alla som följer dem. Fattar för mitt liv inte hur de som köper på Scandic kan tro (tycka?) att de är trovärdiga reklampelare.

        Speciellt när de tokhyllar inredningen på Scandics hotell i senaste avsnittet och man vet att de har TOTAL-dissat den ”klassiska” hotellstilen i tidigare trendspaningar för att hylla mer personliga hotell och hem.

        Fast reklamen riktar ju sig till de som följer dem och inte bara till de som har exakt samma liv som dem. Många av deras följare är nog vanliga Svenssons som absolut hade bott på Scandic. Sen pratar de vän ibland om specifika hotell och t ex Haymarket i Sthlm är ju inte som deras standardhotell, erkänt lyxigare än andra.

          Håller inte med dig alls. Bor på hotell flera ggr i månaden pga jobb både i Sverige och i resten av världen och haymarket är verkligen blaha blaha inget speciellt alls. Ett standard hotell. No more.

      Jag har flera. De är helt ok men finns betydligt bättre hudvård i den prisklassen.

      Jag har provat, men det fungerar inte alls för mig. Det är en lite speciell doft av citron, men när jag har använt det känner jag bara en konstig lukt av typ svett och jag är ingen som brukar lukta svett annars. Det är helt klart nej för mig, men det är tydligen många som tycker om märket.

    Har lån på de tre du nämner. Hus, CSN och en bil.

    Ska köpa robotdammsugare! Någon som har en Dreame D10 plus eller irobot roomba i3+? Vilken bör jag välja? Eller någon som har tips på annan självtömmande i samma prisklass?

    Mest vuxna kommentaren jag någonsin skrivit tror jag 🥲

      Vet inte vad dina alternativ är i för prisklass men vi har en roborock q7 för 4000 kr, den är toppen. När vi läste på fick roborock generellt goda omdömen

      Vi har dreame d10 plus. Dyr men otrolig. Den dammsuger och torkar golvet varje dag och fastnar betydligt mindre än roborocken vi hade innan. Tar sig över ganska höga trösklar också. Vattenbehållaren får man tömma och fylla på typ två gånger i veckan. Kan varmt rekommendera.

        Nej förlåt, vi har L10 ultra

          Tack snälla för svar! Har beställt en dreame🤩

    Kom och tänka på en väldigt oviktig sak men vill veta iaf 😅😅
    Hur äter ni mat?
    Skär ni maten eftersom ni äter eller skär ni allt och sen äter?

      Skär allt eftersom 😄

      När jag äter hemma skär jag allt innan eftersom det är godare att äta som en grottmänniska. I sammanhang man måste vara lite mer civiliserad skär jag eftersom.

        Grotttmänniska 😂

        Det är faktiskt sant. Och godaste maten äter man med händerna.

      skär eftersom jag äter då jag är 30 år och inte 3

        Vad har ålder med saken att göra? Är ju ingen annan som hjälp en att skära upp det

          Hjälper*

      Det beror på vad jag äter. T.ex köttfärssås och spagetti, den t.o.m klipper jag och sen äter med sked. Men en köttbit, den skär jag under tiden.

        Jag har väldigt många regler kring hur man ”ska” göra och vad som är fel. Att du klipper din pasta och äter med sked får typ min hjärna att koka litegrann. Så GÖR man ju inte. Det är fel.

          Eller så kan ju du har dina regler för hur DU gör och skita i hur andra äter sin mat.

            Men chilla.

          Men vem bryr sig. Låt oss äta som vi vill va🙄

          Jo, det gör man om man är autistisk och har problem med finmotoriken. Då är det rätt. Det är också rätt att göra det för att äta så smidigt som möjligt och inte vara skitnödig

            Jag har inga diagnoser. Äter så för att det går snabbast.

        Klippa spaghetti?! Kan man göra så? Får man göra så? Är det ens mänskligt?

        Min bror sa en gång när jag stod och bröt spaghetti för att koka ”om du ska bryta spaghettin kan du lika gärna äta makaroner”. Jag bryter inte längre (iofs är det för att min make önskade det men ändå 😉) 😆.

          Jag klipper spaghettin till mina små barn, det är faktiskt otroligt smidigt 😄 har dock inte gjort det till mig själv 😅

            Okej ja men till barn går jag med på det 🤣. Men inte annars 😨

          Att klippa spaghetti är ett brott mot mänskligheten!

            Ska vi försöka införa typ dödstraff på det? Låter väl totalt rimligt känner jag. 🤔

            Jag klipper det mesta?
            Spagetti pizza grönsaker kål lök färska kryddor u name it 😇✌🏼

              Det är okej, pizza kanske kan diskuteras men det är jag också skyldig till. Men spaghetti… Alltså nä 😆

          Ja. Det får man. Tönteri med ”regler” kring spagetti. Ibland bryter jag den i pyttesmå bitar redan innan kokning.
          Makaroner äter jag iofs oftare än spagetti till köttfärssås. Eller annan pasta som man inte behöver göra mindre.

            Man behöver inte ta allt då allvarligt 🙂.

              Det gör jag inte heller😛

                Okej men då går jag med på att vara en tönt om du går med på att vara en tråkmåns, deal? 🙂

                  Men tro inte du kommer undan dödstraffet för det 😄.

                    Dödsstraff går jag inte med på.

      Ute på restaurang eller med sällskap skär jag allt eftersom. Hemma skär jag upp allt i förväg och skyfflar i mig framför TV:n 😅

      Beror på sammanhang och vilken maträtt det rör sig om, haha. I sällskap av andra (frånsett sambon då) äter jag naturligtvis som en civiliserad person, men hemma i soffan finns säkert del att önska vad kommer till bordsskick, skär ibland allt i småbitar och sitter ihopkurad med tallriken i knäet och äter med endast gaffeln, men mat smakar ju sällan så gott som då! 😄

      Framför teven – skär upp allt innan. Vid bord – skär upp allt eftersom.

      Skär upp allt eftersom. Jag har aldrig tänkt tanken att jag som vuxen människa skulle skära upp allt innan! Det gör man för barn eller möjligtvis någon som är sjuk, skadad el dyl. Intressant lärdom att folk gör det för sig själva!

        Haha, samma här!

        När jag äter själv så sitter jag alltid framför mobilen eller datorn och läser/scrollar. Om jag då delar all mat innan jag äter den så kan jag fortsätta kolla mobilen/datorn med ena handen samtidigt som jag äter med andra. Om jag istället skulle dela maten allt eftersom skulle jag ju bli tvungen att sluta scrolla på mobilen/datorn hela tiden. 😆

        Nä aldrig ens tänkt tanken haha

        Jag skär upp allt innan både för att det då blir smidigare att äta den och för att den ska svalna fortare (äter min mat ljummen).

    Detta är några veckor gammalt men kan fortfarande inte släppa..
    Bianca gästade Rosanna o Sannas podd Högt i tak. Tillsammans använda de uttryckte ’psykiskt osmart’. Och detta har stört mig sedan dess! Vad va de dom menade? Kanske ’ointelligent’? Eller är de ngn slang jag inte kan pga för gammal?

      Hahaha va? Har aldrig hört det uttrycket heller så är kanske också för gammal?

      Haha jag är 22 men har aldrig kört det uttrycket innan?

      I motsats till fysiskt osmart, eller? Så himla oklart.

        Eller psykiskt smart.

        Haha ja eller hur! Detta stör mig ngt otroligt. Jag vill förstå hur de tänker.

      Det är inget uttryck, hon har dåligt ordförråd bara. Antagligen syftar hon på människor som exempelvis är avståndstagande och inte kan tänka anledningar till varför det är så, typ emotionell intelligens.

      Men var det inte samma människor som tyckte att Nadia Kandil var såååå smart och intelligent, för att hon använder enligt dom komplicerade ord. Räcker med att lyssna på ett avsnitt av det skaver och konstatera att så inte är fallet.

      Nej dom sa psykologiskt osmart

      ”Psykologisk intelligent”, använde Bianca och jag är undrar också vad hon menade. Som någon annan skrev; kanske ”emotionell intelligens”. Riktigt jävla sorglig trio. Den ena helt vilse och de andra två så uppkrupna i hennes *** så det är helt otroligt. Men den mest korkade är väl jag som fortsatte lyssna på avsnittet.

      Oroa dig inte, dom är bara i sin therapy girl era och tror dom vet vad dom
      Pratar om.
      Mitt tips är att inte lyssna på svamlet ” högt i tak ”
      Är Rosanna och Sanna Sveriges otrevligaste samt oskönaste tjejer tro? Jag säger ja. Min kropp kryper när Sanna pratar

      Jag tror att det helt enkelt bara är så att det avsnittet knappast var Svea rikes intelligenta och mest allmänbildade elit, om man säger så…

    Är det någon mer som upplever att varje gång man försöker börja träna så får man förkylningssymtom? Så då tar jag det superlugnt ett par månader, försöker träna lite mer intensivt och får förkylningsymtom igen
    Vad beror det på? Tränar man för ”hårt ”? Någon som vet vad man kan göra åt detta?

      Det upplevde jag också för ett par år sedan, när jag löptränade som mest. Blev förkyld ofta, och då gärna dagen efter ett pass. Immunförsvaret sänks ju tillfälligt efter träning, och jag hade en tvååring som var ny på förskolan, klart det också kan ha bidragit.. Men jag var också extremt trött många dagar, vilket snart visade sig bero på både lågt järnvärde samt lågt glukosvärde (jag åt alltså troligtvis för lite mat).
      Började ta järntillskott samt öka på matintaget och sedan blev det mycket bättre!

      Ja. Hade samma problem innan jag opererade bort halsmandlarna.
      Du har inte halsfluss-problem?

      Tar en c-vitamin brus efter passet. Det har räddat mig från den onda cirkeln.

      Proteintillskott och vitaminer

    Provar här också….Jag har en son med svår migrän. Ca 25 anfall i månaden de senaste 7 åren och varje dag senaste året. Någon som vet nån mirakelkur? Vi har provat ”allt” typ. Akuounktur, botox, cgrp-hämmare, olika dieter, osteopat, kinesiologi, kiropraktor, olika morgonrutiner, syrgas, och massor fler grejer ..

      Testat Ajovy?

        Japp. Det är cgrp-hämmare

      Har tyvärr inga tips då jag inte hittat lösningen på min egen migrän än, men fy vad jobbigt det måste vara för er son. Får typ 4 st per månad och bara det tar knäcken på mig. Jag hoppas verkligen för hans, och er skull att ni hittar ett botemedel.

        Tack för omtanke 🙏Hoppas du hittar nån lösning till din migrän. Själv har jag knappt aldrig ens haft huvudvärk men ser ju hur min son lider. Han har knappt ett liv, inte gått i skolan sen mitten på högstadiet 😔 Vilken skitsjukdom…

      Jag köper piller i USA. Googla ” migraine relief cvs health”. Det ENDA som hjälper för mig. Och jag har prövat massor. Så om du känner någon som ska till USA, be den personen köpa med. De säljs receptfritt. Har även en bekant som också tycker att dessa är det enda som funkar.
      Lycka till!

      Fy fan. Migrän är ett helvete och med så täta anfall hinner han ju aldrig få återhämtning. Jag har en kombination av botox, Ajovy (cgrp-hämare) och triptaner men allt det har ni ju redan provat.
      Hoppas så att ni skall finna en lösning och att han skall få en lindring. Har man inte haft migrän själv är det svårt att förstå smärtan och hur hela kroppen slås ut.

        Verkligen ett helvete. På min son hjälper inget 😔. Tack att du delade med dig 🙏

          Botox? Har hjälpt många med migrän. Kolla in det.

      Googla ”migraine relief cvs health”, jag köper dem i USA och det är det ENDA som hjälper för mig. Och jag har testas allt. Om du känner någon som ska dit, be den köpa med sig. De är receptfria 🙂 och så bra!
      Vet fler som tycker att de är de enda som fungerar. Lycka till med din son!

      Har tyvärr inget råd men hoppas innerligt ni hittar någon lösning och får hjälp 🙏🏼

      Oj, låter riktigt jobbigt. Det här kanske inte alls är lösningen för honom men för mig fungerar värktabletten ”ketorin” som jag köper från Finland. Vet inte om det säljs här och kommer inte ihåg vad det verksamma ämnet är, men det har lite grann räddat mitt liv som brukar få migrän minst en gång i veckan

        Ska kolla upp! Tack!

      Antar han är ordentligt utredd och röntgad, men det låter väldigt mkt att ha migränanfall varje dag, stackare alltså! Kommer anfallen efter något särskilt, tex ansträngning? Finns ngt som heter Chiari malformation som ibland kan misstas för migrän. Ovanligt dock och syns på MRI.

        Ja det är han. Han har några smärtfria timmar på kvällen sen börjar det om igen ca 1-10 minuter efter han vaknat.

      Migränpiercing?

        Det har han faktiskt inte provat men finns med på listan 🙂

          Det enda som har fungerat för mig är Sumatriptan. Receptbelagd givetvis.

          Stackarn! Jag vet hur han har det.

      Hade samma här! Var desperat, han fick blodtrycksmedicin för vuxna.
      Hade provat allt men gjorde en total kostomläggning!
      Inga mejerier, knappt ngt socker och helt veganskt. Eftet 7 månader slapp han all medicinering, mår bara dåligt ibland, han är som en annan pojk. Men det har varit en tuff resa!

      Vill bara säga att han inte är ensam, har också provat allt ovan men har haft nästan daglig migrän i 2,5 år nu. För mig har iallafall anfallen minskat i intensitet och tid med tiden, vilket gör att man kan leva lite mer. Men har mycket hopp om forskningen! Tror att cgrp-upptäckten kommer leda till mycket mer närmsta åren. Skickar er styrka <3

        Tack snälla att du delar med dig 🙏Faktiskt är det så att en del inte tror på honom. 😔 Massa varma kramar till dig 💕

      Lider så mycket med honom och känner med er. Jag lider också av daglig migrän och 20-30 anfall per månad och har alltid trott att jag är ensam om det. Tråkigt att höra att fler har det så. Det enda som gett någon effekt för mig är botox var 10-12e vecka i kombination med akupunktur / dry needling en gång i veckan samt strikt glutenfri kost. Har provat tre olika cgrp-hämmare och blodtrycksmedicin, antidepp etc men inget av det har hjälpt. Den här senaste kombinationen har åtminstone minskat mina anfall till ca 15-20 per månad, samt gjort anfallen mycket lättare att överleva. Som anfallsmedicin tar jag Eletriptan och starka ipren. Har din son inte sökt vård via Migränhjälpen än så testa det! Det är en app där jag fått jättebra hjälp. Håller alla tummar och skickar all styrka <3 tillslut kommer ni hitta något som hjälper.

        ❤️❤️❤️

    Idag råkade jag såra en kollega genom en negativ kommentar (kring en jobbgrej, inte personlighet eller så). Jag uttryckte mig negativt utifrån att jag själv var stressad och kollegan tog det som en förolämpning mot hennes arbetsinsats, om jag ska förenkla… Hon konfronterade mig efteråt och sa att hon blev ledsen av min reaktion, jag bad om ursäkt och sa att det bara kom utifrån min egen stress och inte hade något med henne att göra, hon sa att hon godtog min ursäkt men var ändå irriterad när hon gick därifrån och ville inte prata mer om det. Undrar nu om jag ska maila en ursäkt igen, ta upp det igen nästa vecka (vi ses inte dagligen), eller bara låta det vara… Jag vill nog helst skriva några rader på mailen, men vet inte om det är för mycket när hon redan sagt att hon godtar min ursäkt och att hon inte vill prata mer om det? Hade känts bättre för mig att få chans att förklara mig och inte bara låtsas som ingenting nästa gång vi ses.

      Åh, förstår! Så bökigt att vara människa ibland. Utifrån det du skrivit så skulle nog jag låta det vara. Det satt nog bara kvar i hennes kropp och släpper nog snart. Gud vilken fin människa du är som vill få henne att må böttre.

        Tack, vad gulligt skrivet av dig ❤️

      Tycker hon låter överkänslig. Haha, att på en arbetsplats ändå söka upp sin kollega för att få en ursäkt som man ”godtar” om det inte är typ hot om våld utan bara en stressad kommentar. Går hon på förskolan eller?

        Det var typ i stil med att hon sa ”jag har planerat för det här projektet den här veckan och det kommer ta si och så mycket tid i anspråk” och jag sa typ ”vad synd att det är den veckan för det krockar med den här andra grejen, kommer bli ganska stressigt för mig att hinna med både och”. (Lite kryptiskt förklarat nu för att behålla anonymitet) Då tolkade hon det som att jag slog ner hennes idé och tyckte att vi lika gärna kan strunta i det. Medan i själva verket så reagerade jag ju bara utifrån min egen stress kring att hinna med flera saker samtidigt. Detta förklarade jag även för henne när jag bad om ursäkt. Jag vet inte, kändes lite överdrivet från hennes sida, hon kanske hade något privat som låg och bubblade också. Jag tog ju åt mig av det hon sa och drar lärdom av att tänka innan jag pratar, såklart är det trist med negativ stämning och det är ju inget jag vill bidra till avsiktligt utan det flög ju bara ur mig. Men SÅ stor grej som hon gjorde det till tycker jag inte att det var…

          Tycker verkligen det låter som att hon gör en höna av en fjäder. Du har bett om ursäkt och förklarat hur du menade och att det inte var riktat mot henne. Varför skulle det inte bara tillräckligt?

      Låt det vara bara. Du har bett om ursäkt. Du ska inte behöva slicka en kollegas skosulor liksom. Kollegan behöver förmodligen bara få lite distans till det hela.

      Tycker inte du ska skriva mail, du har bett om ursäkt så nu tycker jag du kan låta henne vara. Nästa gång du träffar henne kan du, om du fortfarande känner behov av det, t ex säga att det var bra att hon sa ifrån och att du tänkt över situationen och kanske utveckla lite mer. Men generellt tycker jag att man i jobbsammanhang kan hålla saker på en annan nivå, mer professionellt och mindre känslomässigt, kanske till skillnad från hur man hade hanterat det privat. Detta är dock min personliga åsikt så det kan ju hända att du och kollegan tycker annorlunda.

        +1

      Har hon sagt att hon godtar ursäkten så tycker jag att du ska lita på det. Om hon nästa gång ni ses fortfarande visar att hon är irriterad så får du ta upp det med henne och fråga om det fortfarande är något som skaver.

      Tycker du kan maila och be om ursäkt igen. Varför inte liksom. Hon kanske har det jobbigt på andra sätt och skulle nog uppskatta att du hörde av dej igen.

        Fast va? De är väl vuxna människor. Om kollegan fick en uppriktig ursäkt och förklaring (vilket det låter som från ts) och även själv sa att hon godtar ursäkten så är det ju utagerat. Allt annat låter som rena tonårsdramat av nån som vill göra sig märkvärdig.
        Nej släpp det säger jag. Ibland blir det fel och då ber man om ursäkt och sen är det bra. Kan kollegan ändå inte släppa det så ligger problemet hos henne.

          Har inte med åldern att göra. En del människor är känsligare. Och då kan man vara generös och skriva några rader.

        Nja, ber man överdrivet om ursäkt visar det ju på att man själv gjort fel, vilket man kanske visserligen gjort om man gjort någon ledsen, men i övrigt då gjorde ju du din bedömning och man måste ju kunna kommunicera. En massa ursäkter blir ju som att det är du som har dåligt omdöme och därmed bör stå tillbaka nästa gång vilket jag antar du inte anser vara fallet. Det är faktiskt hennes problem om hon tar det så hårt och något hon kan ventilera med någon annan.

      Åh vad jobbigt, men det är sånt som händer. Gör det inte mindre jobbigt dock 🙁 Jag skulle försöka vara i det jobbiga och låta bli att mejla. Du har bett om ursäkt och hon har sagt att hon godtog den. Då får du lita på hennes svar. Hennes känslor är hennes ansvar så om hon vill prata igen får hon ta upp det tycker jag. Om hon är fortsatt irriterad kan ju bero på massa olika saker. Den irritationen är också hennes att hantera, inte din <3

      Du har bett om ursäkt. Låt det passera 🙂

        Tack för alla svar ❤️ Jag är ganska konflikträdd och mår dåligt om jag vet att någon är arg på mig så därför kände jag instinktivt ett behov av att be om ursäkt igen. Men efter att ha läst era råd har jag landat i att jag egentligen inte tycker att det var en sådan stor grej att jag ska behöva be om ursäkt igen. Så tack snälla för er input.

        Kom på att jag ev kommer att träffa henne imorgon vilket känns lite jobbigt, men då får jag väl helt enkelt bara hälsa som vanligt och om hon har något mer problem med mig får hon väl lyfta det igen.

      Det låter som du kanske innerst inne vill mejla henne för att du egentligen känner att du ej gjort något fel och vill få förklara det?

      Men om du genuint känner att du vill ursäkta dig/bli förlåten är väl det rimliga att ge henne lite tid också. Oftast om man ber om förlåtelse måste man också ge folk lite tid, tycker jag.

        Jag tar ju åt mig av det hon sa, kommer absolut tänka till nästa gång innan jag lägger en negativ kommentar, så till viss del tycker jag ju att jag gjorde fel. Men det var ju inte avsiktligt och det var ju heller inte menat mot henne utan mer en allmän stress över arbetssituationen. Så därför kände jag mig lite orättvist påhoppad när hon gick så hårt på mig och att jag gjort så fel enligt henne.

          Ja, som du beskrev det låter det som hon är överkänslig. Var ju inte perosnangrepp eller ens kritik av hennes arbete? En del människor alltså…

          Jag tycker inte det låter som du gjorde för, utan som att kollegan överreagerade. Men om det är de som är orsaken att du vill mejla och förklara dig så hade jag försökt låta det vara, känns inte som det leder någonstans. Tänk ”ojdå här hade vi en snarstucken” istället och släpp det.

          Låt det vara så länge, säger hon något så kan du ta det därifrån. Alla är olika med att komma tillbaka till det vanliga efter att saler händer.
          Ber någon om ursäkt för många gånger så låter det till slut som att personen inte menar sin ursäkt, tycker jag.
          Bra att du bad om ursäkt, inte alla som gör det och förstår att de har gjort fel.

            *Saker ska det såklart stå inte saler.

            Tack ❤️ Hon hälsade lite drygt på mig idag så verkar som att hon fortfarande inte har släppt det. Men jag tänker gå på linjen att jag sagt förlåt, förklarat mig och om hon har mer att reda ut får hon ta det med mig…

    Någon här som jobbar som audionom, biomedicinsk analytiker eller arbetsterapeut och kan berätta lite om det? 😊

      Biomedicinsk analytiker inriktning klinisk fysiologi. Trivs med jobbet, arbetar bara dagtid vilket är skönt, har varierande arbetsuppgifter. Gillar blandningen av medicin och teknik och att träffa patienter. Har jobbat i snart 15 år och tjänar runt 45000kr/månad hos landstinget.

        Tack för svar! Just klinisk fysiologi är jag lite nyfiken på. Några nackdelar med jobbet?

          Om man inte bor i Stockholm eller Göteborg blir antalet arbetsplatser man kan jobba på väldigt begränsat. Tänker att man har mer valmöjligheter som tex arbetsterapeut.

            Nej det kan jag tänka mig, får ta mig en extra funderare där. Tack igen för svar!

      Jobbar som arbetsterapeut inom psykiatrin- världens bästa yrke. Brett, där du kan arbeta med människor i alla livsskeden, från barn till vård i livets slutskede för äldre. Fokus att personen ska vara så delaktig som möjligt i sina dagliga aktiviteter och arbeta med att hitta strategier för att få vardagen att fungera bättre. Meningsfullt yrke. Har aldrig ångrat mitt yrkesval!

    Jag attraheras oftast av mycket äldre män, gärna minst 15 år äldre. Nån mer som känner igen sig? Såg ett klipp med en tågförare: https://youtube.com/shorts/3tbZxhx_soY?feature=shared
    Tycker auran som personen i klippet utstrålar är såå attraktiv.. lugn, säker i sitt yrke, vänliga ögon, starka armar, grånande hår. Naturligt manlig. Det är nåt i blicken som tilltalar mig mycket, det känns som han ser in i min själ. Tycker det sällan finns hos män i min ålder, dom är självupptagna och ytliga. Eller så är det jag som har problem som attraheras av äldre 😄

      Nästan lite lite lik Mads Mikkelsen som ändå är typ dösexig?

      Jag gillar också äldre män och min partner är 20+ år äldre än mig. Jag strax över 30, han runt 50. Vi har barn. Tycker inte det är konstigt alls o bryr mig inte heller om vad andra tycker.
      Jag har alltid dragits till äldre män då jag håller med dig, yngre män är mer osäkra eller har någon form av överdriven självsäkerhet. Plus de är ganska oerfarna och jag kan inte riktigt lära mig något av dem.
      Skulle jag bli singel nu så skulle jag nog inte kunna dejta någon under 45 pga livserfarenheten och ens prioriteringar som kommer med åldern. Men skulle heller inte dejta någon ny som redan var över 60 pga fysiken.

        Det du nämner finns ju i alla åldrar beroende helt på vem man träffar. Om du ska generalisera så tycker jag snarare att många medelålders män är översittare, och överdrivet självsäkra. De tror att de kan och vet allt för de ha levt längre än en själv, suck.

        Ja Mads är absolut sexig haha, jag dras verkligen till den ålderskategorin. Dejtar en 50 plus just nu, jag är själv 36. Han är så jäkla underbar. Älskar livserfarenheten och lugnet, känner mig trygg med honom. Samtidigt som jag inte tänker på åldersskillnaden mycket alls för det mesta.

          Mads Mikkelsen har ju alltid varit en hunk dock. Inget med åldern att göra.

      Samma här. Tittar (ofta) mer på äldre än på de i min egen ålder.

      Älskar också äldre män!! Den äldsta jag dejtat var 65, då var jag 30 🙈 Men det var en hunkig vältränad silver fox! Min sambo är precis lagom mkt äldre än jag. Det var svårt med de som var väldigt mkt äldre pga inga gemensamma referenser i livet. Men det var kul att dejta!

        Hunkig vältränad silver fox 🤩😂😅. Hahah love you.
        Föredrar äldre jag med och hoppas få använda dina ord.

      Attraheras också av äldre män. Min man är 52 och jag 31, har alltid dragits till äldre. Har dejtat i min egen ålder tidigare men aldrig mer… skulle jag behöva dejta igen skulle jag inte heller gå under 45 som någon annan här skrev 🥰

      Håll dig borta från allt för gamla män är mitt tips. Plötsligt är de skitgamla och du får driva ålderdomshem hemma istället för att vara ute or roa dig. Jobbar med äldre och har träffat allt för många 60 åriga kvinnor som har ett vårdpaket därhemma de är inte så lyckliga kan jag meddela.

        Fast man kanske har en stor del av livet ihop innan dess?

          Jo men det sitter långt inne för många att dumpa nån pga sjukdom och då är man fast och så har man lagt sin friska pensionärstid på att slita ut sin kropp på att vårda en multisjuk gamla karl

      Daddy issues brukar det kallas.

        Fräsch kommentar, ungefär som att skrika: ”DU ÄLSKAR LAMMKÖTT!” till alla kvinnor som dejtar någon som är yngre än de själva.

      Tack för att du säger det!! Jag attraheras också av män som är 15+ år äldre och känt mig så dömd för det att jag ifrågasätter mig själv. Härligt att höra att det finns fler ”som mig” (är 30+).

    Om rekryteraren inte hört av sig fast hen sa ” hör av mig xx” ska man själv ringa och kolla? Eller ska man ha is i magen?

      Klart du kan ha is i magen men jag hade ringt! Det visar ju också på att man är intresserad.

      Ring! Rekryteraren tar sällan beslutet utan agerar bara proxy för anställaren. Har denne någon info så får du den om du ringer. Om det inte finns någon info så har du iaf visat framfötterna!

        Om man hör av sig till en rekryterare, kan det påverka arbetsgivaren? Rekryteraren samlar väl bara in bra kandidater till en tjänst, har de så mycket att säga till om med själva anställandet? (Genuin fråga, jag vill veta mer om hur det funkar 🙂)

    Jag har enorm ångest idag.
    Livet känns inte värt längre.
    Det är en väldigt obehaglig känsla. Har gråtit och mått illa.
    Hur ska jag hantera mitt liv när det känns helt värdelöst?

      En dag taget och inga höga krav på dom dagarna. Jag vet hur det är 😔. Det kan vara bra att tala om för sig själv att inga känslor eller tillstånd är statiska, det kommer gå över 💕. Ibland hjälper det för mig att titta på roliga klipp på youtube också 🙂💛

      Stackars dig! Jag vet hur det känns och det kommer kännas bättre om du bara håller ut! Snälla tro mig!

      Hur länge har du känt så här?

      Om du känt såhär en längre tid eller om känsla återkommer så sök efter en samtalskontakt.

      Här finns några ställen du kan kontakt. Var rädd om dig. Jag har tyvärr inget bra svar men vill dela dessa nummer till dig.

      https://www.suicidezero.se/fa-hjalp/allmanna

      Ångest är tufft. Här är några tips som brukar hjälpa mig. Exakt vad som hjälper beror lite på vilken sorts ångest det är, för mig personligen. Hoppas du hittar något som hjälper.

      1. Acceptera att det är en ångestdag idag. Låter löjligt, men för mig hjälper det att fysiskt rycka på axlarna och högt säga ”så är det ibland. Imorgon är en annan dag”.
      2. Distrahera. Bok, film, prata med en kompis, pussla eller vad du nu brukar må bra av att göra.
      3. Vältra dig. Gråt, lyssna på deppig musik och vältra dig i känslorna.
      4. Andas, använd dig av klassiska ångesttekniker. Kanske lite yoga, meditation eller liknande.

      Hoppas att du mår bättre snart ❤️

      Var inte dd att söka hjälp om du ofta lider av ångest. Jag rekommenderar även att ha en liten ”krisplan” redo när du känner ångesten komma krypande. I mitt fall är det en checklista med saker jag vet funkar, men som jag tenderar att glömma bort när jag har ångest.

      Jag med. Har ångest för jag måste träffa en person som gjort mej mycket illa. Försök göra det du tycker bäst om. Ring någon. Ät gott och kram till dej. Ta hand om dej.

      Du är värdefull! Glöm inte det! Alla människor du har träffat, som du känner idag, och kommer att träffa framöver berör du och du är viktig för dem. Du har ett syfte och du är viktig för världen. Vad du än har gjort i livet har lämnat avtryck. Bra saker följer med och dåliga saker kan förlåtas om man kämpar anstränger sig. Imorgon går solen upp och världen vaknar, du kan göra enorm skillnad, du kan förändra liv. All kärlek till dig! Du är fin och fantastisk! ❤️💐

    Någon som genomgått ivf via landstinget som kan berätta hur processen ser ut? 🙂
    Vem tar man kontakt med i första hand, sin vårdcentral? Vad gör man hos vårdcentralen och hur lång tid tar en utredning?

      Information finns på 1177.se
      Svårt att svara på din fråga om tid då regionerna har olika regler.

      Jag bokade tid för en fertilitetsutredning på en privat gynmottagning efter ett års försök utan någon graviditet. Tog blodprov, gyn undersökning, hälsodeklaration, äggledarspolning… tror de va allt? Och så spermaprov på min partner. Sen visade det sig att vi behövde IVF så då skickades en remiss och tillslut fick vi ett första möte med lite genomgång och information, sen tre månader efter det startade vi igång med sprutor. Stimulering osv, sen äggplock å sen återföring

        Kan nog va olika hur lång tid det tar. Själva utredningen för oss va två tillfällen bara, sen har jag för mig att vi fick svar ganska fort ändå. Minns inte. Längesen. Sen var kötiden till första mötet på sjukhuset kanske 7 månader? Kanske lite mer. Och som sagt tre månader till efter det innan start

      Finns en grupp på Facebook som heter IVF Sverige där det finns mycket bra information.

      Jag skrev en egenremiss till RMC och skippade därmed vägen via gynekolog.

      Olika i olika regioner, men kolla om du kan hitta en lista på gynekologer / fertilitetskliniker som får göra utredning i din region.

      Detta var i Stockholm.
      Bokade tid för fertilitetsutredning (jag valde st göran/cevita care pga närmast hem)
      Genomförde den med alla tester och besök som behövs, sedan skickas man vidare till klinik. Vi valde livio Kungsholmen och jag kan tyvärr inte rekommendera dom utan hade valt annan klinik om jag var du. Detta pga olika läkare varje besök, ovilja att prova nya saker (framför allt denna punkt!), dålig kommunikation och kommunikationsvägar, stängt under helger/sommar (vissa kliniker har ju öppet) samt dålig magkänsla överlag med allt sammantaget. Men det är som sagt en högst individuell syndpunkt.
      Vi började utredning i januari och påbörjade ivf i oktober samma år.

    Har ni tips på små detaljer som ni uppskattat extra mycket på bröllop? Alltså inte stora grejer som bra bordsplacering, bra toastmaster, ej för långa pauser, utan små saker som ändå gör stort intryck?

      Nej det är de stora sakerna man kommer ihåg tyvärr. Inte för många och långa tal. Se till att det finns bra alkoholfria alternativ och inte bara för de som dricker öl.. tycker en folder men lite info om varje gäst, några sånger, bilder, kanske en frågesport eller liknande är kul. Många tycker nog det är totalt onödigt men jag gillar det 😊

      Inte varit på så många bröllop men det jag framförallt tagit med mig är att dela ut solfjädrar eller liknande till alla i kyrkan (om sommarbröllop) samt att äta tårtan först, innan man sätter sig till bords och sedan ha en lättare efterrätt efter maten istället

        Får man ingen förrätt då?

          Jo så klart! Ordningen blir tårta, förrätt, varmrätt, dessert, vickning 😊 mina egna upplevelser är annars att när tårtan serveras efter maten så är många för mätta för att äta av den. Plus att det blir finare bilder om man äter den i dagsljus

            Hade tårtan direkt efter vigseln som mingel. Det var uppskattat.

      Tycker det är kul med kamera eller app+skrivare i kombination med gästboken. Det kanske är en stor sak iofs. Men det är det enda jag kan komma på.

      Jag tycker inte att du behöver stressa för mycket över vad gästerna ska tycka.

      Alltid trevligt med en liten korg med bra grejer gästerna kan behöva som tamponger,pincett, säkerhetsnål, hårband, plåster och kondomer etc i badrummet 🙂

      Kul att sätta ut engångskameror på borden så får gästerna ta bilder under kvällen!

      Tycker även det är trevligt med ett schema över kvällen uppsatt någonstans så man har lite koll på vad som kommer hända!

        Kondomer? Knullar folk på festen alltså? Var?

        Låter som en episk fest! För episk för mig men definitivt ensam skulle gå till historien.

      En annan sak jag kom på nu är att det ofta på bröllop är väldigt långt mellan vigsel och middagen. Något matigt snacks eller ostbricka eller dylikt kan verkligen vara på sin plats under minglet under tiden mellan vigsel till middag. Min erfarenhet är att man enbart får ett glas bubbel efter vigseln och är vrålhungrig tills middagen serveras flera timmar senare…

        Bröllopstårta och champagne mellan vigsel och middag!! Bästa life hacket någonsin. Otroligt kul för gästerna och skönt för brudparet som kan andas lite. 😀

        Man har väl cocktail hour med canapeer då? 😊

      Nja, inte små saker. Bra mat och alkohol, bra musik och inte massa larviga lekar så har man en bra kväll!

      Gästbok, pennor, klistermärken och en polaroidkamera!! SÅ KUL 😍

      Mycket av tillgänglig läsk och gärna lite snacks/godis utplacerat så att man har att ta av 😊

      Jag var på ett bröllop där paret hade bett gästerna att skicka in en bild som skulle representera gästen och parets relation/vänskap till varandra. Sen hade de dessa bilder som bordsplacering. Var en lite kul grej då många av gästerna inte kände varandra och det blev en bra isbrytare. Sen fick man klistra in den bilden med ett meddelande i gästboken så säkert ett kul minne för paret också.

      Vi hade köpt ett gäng engångskameror och lagt i en stor glasskål som gästerna använde och fotade med under kvällen.
      Fantastiskt roligt i efterhand att ha bilder/minnen från så många olika perspektiv.
      Det är en billig och okomplicerad grej som jag absolut rekommenderar!

      De hade en fotograf som fotade alla paren, tackkorten var sedan en fin bild på mig och min man – som ja satte upp på väggen. Alla pratar fortfarande om vilken bra grej det var. Och kul att bli förevigad med sin partner av ett proffs

      En fin liten låda på toaletten, innehållandes värktabletter, tamponger, trosskydd, kondomer och annat som kan vara bra att ha för gästerna 😊

    Nu blir det en sån där lite förbjuden fundering/fråga så ber verkligen om ursäkt redan innan 😳
    Men om någon kollar/följer Moa Magdalena (Moa murderess) så blir jag bara nyfiken efter att ha trillat över den senaste youtube videon om hon eventuellt väntar barn?

      Ja det är ju inget man spekulerar i.

      Alla gånger!! Magen börjar ju direkt under brösten 🤩 kul, hon verkar må så mycket bättre nu äntligen.

      Tror inte det. Hon är ju vegan och har sett gravid ut i flera år.

    Löpband hemma, nåt att ha? Tips på bra?
    Har absolut plats för det i källaren.

      Köp ett bra så är det värt. Mycket skräp på marknaden. Låter mycket!

      Jag har ett som jag älskar! Både går och springer på det, tar väldigt lite plats då man kan fälla ner själva bågen. Minns inte var jag köpte det men det är ingen värsting-variant eller så men fungerar fint till mig.

    Klipper och äter med sked?!?!

      Ja den här skulle vara svar högre upp..

      Acceptera ba att det finns folk som äter så. Vad är det ens att reagera på.

    Finns det någon frisör i Stockholmsområdet som tar under 800 spänn för en bra klippning? Jag har långt, ganska tjockt hår och önskar klippa lager och kanske typ gardinlugg, så gärna nån som är bra på det!

      Varför vill du inte att frisören ska ha skälig lön?

        Man kan vilja att ens frisör kan få skälig lön samtidigt som man letar billigt pga ens egna ekonomi

          Hur då?

        Varför vill du inte att hon ska ha råd att klippa sig?

      Creative Headz eventuellt?

      Har hittat frisörer i Solna med rimliga priser

    Om ni fick reda på att er partner hade varit otrogen, skulle ni känna någon skillnad i om hen träffat ett one night stand eller om hen köpt sex?

      Ja?

      Jag skulle må lika dåligt känslomässigt för båda men skulle absolut tycka att det var värre om min partner köpt sex!

      Ja herregud ja! Köpa sex är en helt annan nivå av omoraliskt. Skulle inte kunna vara med en människa med sån människosyn.

        Min sambo jobbar på en mansdominerad arbetsplats och har fått höra många historier om sexköp bland kollegor. Unga som äldre…ofta har detta skett i Thailand på grabbresor.

      …..??? Ja?!

      Absolut. En person som kan tänka sig att köpa sex skulle jag inte vilja leva ihop med. Tror inte jag skulle kunna förlåta en otrohet oavsett.

      Ja, måste man välja på dom två så hade jag typ blivit glad om han haft ett one night stand. Vidrigt (och dessutom olagligt) att köpa sex. Folk som köper sex behöver söka hjälp.

      Köpa sex ser jag inte dom att vara otrogen utan mer som att våldta någon.

      Vet inte om jag skulle kunna leva vidare med honom om han varit otrogen, men VET att jag ALDRIG skulle kunna göra det om han köpt sex.

      Ja, det ena fallet visar att han inte har respekt för mig och det andra att han inte har respekt för någon annan heller.

      Självklart! Utöver att ha varit otrogen har han ju även begått ett brott, och ett vidrigt sådant.

      Haha vad är det för en jävla fråga? Milsvid skillnad.

    Nån som får botox mot migrän via landstinget? Jag har fått det i flera år och var i måndags och fick mina injektioner. Har haft migrän sen dess. Brukar vara bli lite öm på själva injektionsstället, har aldrig fått så här förut. Nån med erfarenhet? Har försökt googla men blev inte så mycket smartare av det. Nån annan som fått migrän av injektionerna? Hur länge satt det i, isf? Är ju rätt svårt att klara vardagen med denna smärta.

      Har gjort det i drygt 10 år hos en neurolog. Aldrig haft några problem med det du beskriver men upplever att effekten inte är lika god längre. Har därför börjat med Ajovy-injektioner vilket jag tycker är mer effektivt.
      Hoppas din migrän släpper snart.

        Har också fått i typ 10 år hos neurolog. Har aldrig fått så här förut. Är dessutom helt galet öm mellan ögonbrynen (där han la första injektionen). Blir galen snart 😫

      Gick det en längre tid mellan behandlingarna denna gången? Då blir det en större skillnad för musklerna och migränen triggas gärna av det.
      Jag tar också Ajovy injektioner och de har tillsammans med botox gett mig mitt liv tillbaka.
      Kolla om det är ett alternativ för dig!

        Japp, var fem månader emellan istället för tre. Kan vara det alltså? Vaknade nu, fortfarande med migrän. Blir galen. Hoppas verkligen att det ger sig… Ska även kolla upp det där med ajovy, tack.

    Fick precis veta att jag har endomertrios. Mina symptom är främst att jag blöder mycket och har väldigt ont vid mens men sen vet jag inte om det finns fler jag bara inte kopplar som trötthet osv. Har en sista på ena äggstocken och slemhinna där också. Tänker att jag klarat mig ganska lindrigt då jag inte har ont vid samlag och annat. Nu till min fråga: har någon endomertrios och lyckats bli gravid och fullfölja graviditeten? Planerar inte att skaffa barn än men vill definitivt det framöver och känner mig ledsen och orolig när jag läser om att det kan vara svårt. Känner ingen med detta så vore hjälpsamt att läsa lite erfarenheter 🫶

      Cysta på äggstocken *

      Jag fick reda på min endometrios när jag var 34, hade ingen aning om det innan men utredning och diagnostisering gick på ett par dagar. Jag har också stora cystor (10 cm) på äggstockarna men blev inte opererad på grund av barnönskan. Jag hade inga symtom och äggstockarna hade skadats av operation så de lät bli.

      Sju-åtta månader efter att jag blev diagnostiserad tog jag min första hormonspruta i samband med IVF-behandling, sen tog det något år där hade ett par misslyckade försök men idag är jag gravid.

      Jag har inte använt preventivmedel sedan 2015 och har aldrig blivit gravid i misstag trots ONS, dejtande och allmänt slarv med kondom, så för ett par år sedan började jag väl inse att jag skulle ha svårt att bli gravid den dagen jag skulle bestämma mig för det med en fast partner.

      Jag har svår endometrios, opererats flera ggr, testat all behandling osv. Fått höra otaliga ggr att jag inte kan bli gravid – senast förra året. En vecka senare plussade jag – jag var alltså gravid under ultraljudet trots specialist.

      Efter 5 år med exet osv osv så gick det på ”första ligget”. Vi har idag en liten frisk fantastisk bebis (om nån jag känner läser detta så vet du vem jag är haha).

      Så – against all odds så gick det 🙏🏽 Sjukt nog, fattar det inte än 😅

        Och jag har en komplicerad endometrios, det är en enda röra. Så det kan ha varit guldägget, men det gick.

        Varför skulle nån veta att det är du? Lär ju hänt fler.

      Ja har både en nära vän & en kollega med endometrios som blev gravida utan problem och fullföljde graviditeten 🙂

      Jag! Fick ta hjälp av IVF, men tillslut gick allt som önskat. Men har vänner som har endometrios som blivit gravida utan ivf också. Tipsar om att ta NAC, L-glutamin och minska på koffeinet (slutade helt några cykler och hade då noll mensvärk).

        Spännande med koffeinet! Ska absolut testa!

      Jag har också endometrios men blev gravid på egen hand och det gick bra hela vägen. 🙂

        På naturlig väg kanske det heter och inte ”på egen hand”? 🤔

      Det hade kunnat vara min endometrios som du beskrev! Jag visste inte om att jag hade den, har alltså trott att ”det är såhär det kan vara att ha mens”. Sökte en gång för blödningsproblematik på VC men blev inte mer med det. Jag fick min diagnos ett par år senare i samband med min första graviditet när man hittade cystor på äggstockarna i samband med det första ultraljudet.

      Tack för alla svar! ❤️

    Alltså var på nätet hittar man snygga damkläder. Är intresserad av alla möjliga typer av kläder, klassiska, boho, romantiska klänningar och snygga skor. Alltså inte de stora kedjorna. Jag ska köpa nytt men tänkte gå utanför ramarna på boxen och se mig om efter en ny stil eller flera för olika tillfällen. Var köper ni kläder som ni gillar.

      Räknas bonprix som en stor kedja? De har mycket fint och olika stilar. Annars är det mest Sellpy jag använder 🤔😅.

      Zalando och Asos har ju allt i hela världen i princip.

      Johanna Lind Bagge: jlb shop 😊

    Tips på serier/filmföljetånger för barn (6år) och vuxna att se ihop och som alla inblandade kan ha behållning av.

      Over the garden wall/Där trädgården slutar kanske vore något?
      En tecknad serie på 10 avsnitt. Ganska mörk och spännande, vet inte om den är för läskig för din 6-åring?
      Den är på engelska men om jag förstått saken rätt så har den visats dubbad till svenska också. Osäker på var den finns, kolla HBO Max först.

      Annars Paddington 1&2.
      Finns ju även julkalendrar på Öppet arkiv som jag tycker passar året om.
      LasseMajas detektivbyrå verkar mysigt också.

      Finns några spännande serier på svt, har kollat med åk 1-2 på jobbet. En heter ”vännerna och det gröna ljuset” och en heter Babylons stol, tror jag. Kanske inte den sortens tips du ville ha men de är hyfsat kul att kolla på som vuxen också😊 Kom på arkeologens dotter nu med, den är jättebra men kanske för svår för 6åringar.. 🤔

      Bluey. Svt eller Disney plus.
      Är inte så långa avsnitt heller

    På secondhandbutiker.

    Jag ger upp på sjukvården nu.

    Har ett tag nu haft rubbningar i mensen, samlagsblödningat, svettas så jag måste bädda rent mitt i nätterna och duscha, starka smärtor i nedre delen av magen och ryggen, ibland har jag kräkts av smärtan. Är sjukt trött och mår illa ofta och är yr pga smärtan. Alvedon och Ipren hjälper ej.
    Hursom. Fick komma till kvinnokliniken och göra vul, men hon kunde inte se äggstockarna så jag fick gå hem igen.
    I morse bestämde jag mig för att kontakta en privat gynekolog för jag vill ändå få kolla mina äggstockar pga smärtan och för att jag haft återkommande cellförändringar i över 10 år som jag opererats för samt har hpv-virus. Men jag blev avfärdad så fort som hörde att jag varit hos kvinnokliniken för enligt dom ska jag inte springa på fler ställen för det blir rörigt. Så dom sa att jag får lita på dom.
    Började grina efter det samtalet för jag känner att min kropp mår inte bra. Men ingen lyssnar.
    Ska man behöva vänja sig vid här?

      Sök privat utomlands kanske?

        Det har jag tyvärr inte råd med.

      Åk till akuten och överdriv att du har smärtor eftersom det är det du beskriver + oro. Tyvärr är det så många får göra idag………….. Så tråkigt att inte bli tagen på allvar !!!

        Behöver nog inte överdriva smärtan, just nu ligger jag i soffan och har så ont att jag kräkts. Men det är inte akutsjukvårdsbehov, vill inte belasta dom för dom har nog med akuta fall att triagera och behandla.
        Jag önskar bara att nån läkare hade velat kolla upp mina äggstockar, för jag skulle bli väldigt ledsen om det visade sig vara nåt galet med dom och så hade det kunnat upptäckas tidigare. 🙁

          Fast tänk om det faktiskt är på akuten de upptäcker vad som är fel? Du kommer ju slussas vidare till gyn oavsett och de mest akuta fallen prioriteras ju alltid vilket gör att du kanske får vänta några timmar – eller så går det fort om det är lugnt. Tänk på dig själv! Kram

          Äggstockscancern har inget med HPV att göra. Det som är bra är att om man inte ser äggstockarna är det liten chans för cancer eftersom cancer i äggstockarna gör att äggstockarna växer.

          Antagligen är din gynekolog helt trygg på att detta inte är farligt, men om du är otrygg ska du kontakta dom igen.

            Det var bra att höra. 🙂
            Just nu är jag nog mest less på att ha såhär ont för vardagen blir så påverkad negativt.

            Läkare kan ta fel. Har själv upplevt det.

          Ligg på och kräv att få komma dit igen! Eller så ringer du gynakuten.

          Har du så ont så du kräks åk inn. Du har rätt att söka vård. Bara du vet din smärta. Stå upp för dej själv och säg till dom att du inte orkar mer. Jag hoppas du får hjälp. Annars kontakta patientnämnden och ivo. Kram.

          Sök gynakut ❤️

        Åk INTE till akuten. Ta kontakt med samma klinik där du redan blivit undersökt, berätta om förvärring av symptom och oro för cancer. Be om ny provtagning från livmoderhalsen då det är mest relevant. Evt MR.

        Mvh läkare

        (Akuten är för akuta ärenden, du kommer inte bli tagen på allvar, du kommer inte få någon relevant utredning och du kommer få journal på dig som mest berättar att du är lite orimlig)

          Nej jag ska absolut inte åka dit, har åkt dit en enda gång och då var det mitt hjärta (är hjärtsjuk). Men jag vet såklart att det är hos gyn och faktiskt behandlande läkare på
          Kvinnokliniken som jag hör hemma hos.
          Jag brukar undvika att söka vård överhuvudtaget men det börjar bli orimligt nu när ens vardag påverkas av smärtan och blödningarna. Jag ska samla mod bara sen kontaktar jag min läkare lite längre fram.

          Snacka skit. Jag åkt för svåra smärtor och verkligen blivit tagen på allvar. Sprid inte sånt. Usch vad oempatiskt.

            Har också varit in flera gånger med extrem smärta och kräkningar (har endometrios) och blivit väl omhändertagen!

            Infon om att hon spyr av smärtorna kom efter jag hade svarat. Man måste ju såklart åka in om man inte står ut. I detta fall kommer det dock antagligen leda till smärtlindring och inte relevant utredning. Denna typ av utredning görs inte akut.

          Härligt att höra hur vården bedömer oroliga patienter.
          ” orimlig ”
          Då står det i journalen! Wow skrämsel
          För då vågar man ju söka vård! Man är ju inte utb så hur ska man veta.
          Suck

            Man kan verka orimlig om man söker akut för något som inte är akut (om du behöver akut hjälp gäller det inte dig), och överdriver så som det var föreslaget.

            De som gör så får stå för sig själva. Det är mer synd om de patienterna som behöver akutvård men som påverkas av de som inte behöver det men är för självupptagna för att vänta till dagen efter.

      Nej!! Ring igen o tjata!!! Acceptera inte ett nej. Det är jävligt bull men tyvärr måste man tjata sig till vård ibland 🙁

        Min man sa samma, han sa att om jag inte tar nya tag så tänker han göra det. Jag måste nog bara samla kraft innan jag kan göra det. Trodde verkligen jag skulle få hjälp när jag ringde i morse.
        Så synd för jag tycker att vården är bra för det mesta, alltid fått bra hjälp annars. Men just kvinnovård tycker jag att man inte blir sedd inom..

          Ta med honom på nästa besök, sjukt nog så kan det vara så att de faktiskt lyssnar då, har själv den erfarenheten.

      Upplever du att dom gjort en gedigen utredning av dina problem? Vet du om dom kollat FSH, TSH, T4? Jag tycker att du ska ligga på trots att jag förstår att det är tufft. Såhär ska du inte behöva må. Testa att söka dig till en annan VC om din nuvarande inte lyssnar, eller be om remiss till en specialist.

        Be dem ta blodprov och kolla CA-125 också. Förhöjda värden visar på t.ex. cancer, cystor, endometrios eller andra tillväxter/abcesser i fortplantningsorganen.

          Minns att en utredning för endometrios påbörjades för drygt 15 år sen, då gjordes titthålsoperation och dom såg många chokladcystor, heter det så?
          Sen hände nog inte så mycket mer med det.

          Det är fel att ta ca-125 på den indikation som delfinen beskriver här.

            Ja har de hittat chokladcystor så borde de väl fastställt endometrios redan?

        Nej, dom tog ett nytt cellprov samt gjorde ett vul där dom som sagt inte kunde visualisera äggstockarna.
        Men inga prover har tagits alls.
        VC som jag går på tycker jag är bra men min familjeläkare skickade mig till kvinnokliniken direkt pga symtomen jag har och gjorde således inga undersökningar själv.
        Just nu inväntar jag svar på cellproverna och då skulle läkaren ringa så förhoppningsvis har jag inte tunghäfta då. 😅

          När läkaren ringer och följer upp, berätta att du är missnöjd och behöver få mer utredning och hjälp.

      Svensk sjukvård är ett skämt. Köerna och att man ska behöva tjata sig till vård? Förstår inte att Sverige ligger så högt upp när man rankar vård i världen, visst att vården är bra när man väl får vård men den är så galet underbemannad.

      Gå till vanlig vårdcentral. Tänker att dina besvär nog behöver utredas mer än bara genom ett vul.

        Det var hos vårdcentralen jag sökte allra först men dom skickade vidare till kvinnokliniken direkt då det är gynekologiskt. 🙂

    Fick ett infall idag och bestämde mig för att göra om två rum i hemmet helt och hållet trots att jag och maken tänkt flytta inom kort om vi hittar något vi vill köpa. Jag har tänkt att det inte spelar så stor roll att jag vantrivs med nuvarande inredningen (läs trånga kaoset) eftersom det är hyres, men direkt när jag vaknade imorse var det som att hela mitt väsen hade bestämt sig för att göra om trots allt. Ut med det fula och in med harmoni. Kompromissen med mig själv blev att bara köpa saker jag vet att jag vill ha med mig till nästa hem också. Är inte gravid eller något men har tydligen ändå ett starkt behov av att boa just nu. Shoppar nästan aldrig annars. Sådär ja, behövde bara skriva av mig.

      Inredning har väl inget att göra med om det är hyres eller inte?

        Kanske var jag otydlig. Hyres för just oss är något tillfälligt så fast interiör är alltså inte aktuellt att ändra på osv eftersom vi inte ska bo kvar länge och jag vill inte slösa tid eller pengar på något som inte kommer passa i nästa, mer långvariga, hem.

      Så länge ekonomin finns så kör hårt. Det tär faktiskt ganska mycket på en att inte trivas i sitt hem. Hoppas du blir nöjd! 🩷

        Tack för pepp! Jag kom någonstans fram till det också. Det kan ta tid att hitta rätt bostad och det känns så onödigt att gå runt och vantrivas så som jag redan gjort nu under en tid. Ekonomin finns men jag är väldigt sparsam som person så det känns ändå alltid som en stor grej att unna mig något som inte är strikt nödvändigt liksom.

          Så lite så, det är kul om man kan hjälpa/peppa någon. Hoppas du kommer trivas bättre 🙂.

    Men jag blir galen på alla dessa mygg nu. Går ju inte att vara ute knappt 😫

      Var bor du? Tror att jag har sett typ två myggor på hela sommaren.

        Bältet från Stockholm västerut till norge verkar ha massor med mygg nu pga allt regn som kommit

          Även på västkusten. Fick ett par i helgen, har aldrig reagerat på myggbett förut men de svullnade upp sjukt mycket så antingen är det annorlunda myggor eller så har jag blivit allergisk eller nåt, varenda myggbett blev jättestort😅

            Det är såna här mindre attack-myggor som är helt tysta, till skillnad från de större som surrar och cirkulerar lite. Fick också stora bett av denna sort

              Möjligt att det var såna i så fall🙊

            Den farliga tigermyggan har kommit till Sverige, den kan ge dengufeber och kraftigare myggbett. Det var på Aktuellt ikväll.

              Haha men neje säg inte så🙈😱

      Håller med, kliar sönder mig. Skulle vilja vara ute och hålla på i trädgården men det är omöjligt.

    Någon som har erfarenhet av att pappan är hemma mycket i början med spädbarn? Har kommit in på min drömutbildning och blev oplanerat (men väldigt välkommet då första barnet var IVF och nu skedde det naturligt) gravid. Mitt första barn är 1år och jag började precis plugga i måndags efter mammaledighet , andra barnet är beräknat till februari, vilket är mitt i terminen, vill så gärna försöka fortsätta utbildningen och vara mammaledig under sommaren, från slutet av maj till slutet av augusti. Plugget är 2-3 dagar på plats i skolan , resterande dagar hemma.

      Ingen erfarenhet men det borde väl inte vara något problem?
      Se bara till att barnet tar flaska direkt så. Jag har hela tiden både ammat och gett flaska och det har gått bra. Dock ammat med amningsnapp från start så vet inte om det därför fungerat så bra att kombinera eller om det hade gjort det i alla fall.

        Och med gett flaska menar jag ersättning, har inte pumpat ur bröstmjölk. Så har lätt klarat att ha ca 6h mellan amningstillfällena utan att det spänt speciellt mycket i brösten.

      Det blir säkert jättebra! Min kollega (man) var hemma hela första året med sin son då frun pluggade.

      Inte jag. Men har en vän som gjorde så. Nu va det 20 år sen hon fick barn.
      Men hon (kvinna från mellanöstern med slöja) lämnade barnet till pappa (från samma land) för att gå färdigt sin utbildning som hon hade en termin kvar på. Sen är ju det en pappa som rent generellt varit väldigt engagerad och där det va självklart att dela lika.
      Finns många fördomar om att det är kvinnor som är på ett speciellt sätt som lämnar när barnet är så litet.
      Men hon är världens varmaste kvinna som är otroligt omhändertagande av alla runt omkring henne (riktig bullmamma typ) och han har numera ett eget företag som går riktigt bra (så ingen hemmasittare direkt heller).
      Men de gjorde det som va bäst och smartast för dem då (som nya i Sverige).

      Du kan väl ta studieuppehåll?

        Jag ska få barn nu i september och har tagit studieuppehåll under hösten för att återuppta studierna i januari. Min man kommer då att gå på pappaledighet (ej fastställt hur länge än) så förhoppningsvis går allt bra :).

        Men varför ska hon det? Hon frågar ju angående det här lösningen?

        Tack för alla svar! Jag går yrkeshögskola, det är kommunen som bestämmer om arbetslivet behöver den utbildningen jag går och det får de reda på i januari ifall kommunen godkänt att starta en ny utbildning – vilket gör att de kanske inte ens får godkänt att starta en ny klass nästa höst och att jag inte kan gå termin 2. Annars är det absolut ett alternativ.

          Hon är juh bara borta några timmar på dagen? Inte så att hon sover borta under veckorna.
          När hon är hemma blir det väl bebismys för hela slanten. Inget som kommer skada barnet alls i anknytning tror jag!!!
          Är man mamma ledig så älskade man när pappan kom hem för då langade man över barnet, nu blir det samma sak fast tvärtom

      Är ju väldigt skadligt för ditt och barnets anknytning om du gör så tyvärr. Säger det inte för att vara elak, momshama eller liknande. Men jag hade absolut aldrig gjort så, barnet är bara liten en gång, du har rätt till studieuppehåll.

        Så hade du aldrig sagt till en man.

          Fast det är modern som har burit barnet och som ammar barnet.
          Amningen är jätteviktig för ett barns trygghet och utveckling. Närheten till mamman under amningen och bröstmjölkens näring går inte att ersätta på något sätt.

          Inget alternativ är lika bra som amning.

            Men herre. Det finns ju hur många kvinnor som helst som inte kan amma. Det går bra ändå. Som bonus får barnet och pappan ett annat band vid flaskamning (om nu föräldrarna delar på matningen). Lägg ner detta skambeläggande.

              Biologiskt kan alla kvinnor amma, sorry to break it. Tycker alltid det är kul när folk säger ”det går bra ändå”… vad tusan säger det ens om något?! Barn som blivit utsatt för övergrepp – det blev en bra människa ändå. Barn vars förälder rökte under graviditeten – det gick bra ändå. Alltså ja vem ska bedöma detta och hur? Hur ska du bedöma påverkan från utebliven amning eller försämrad anknytning? Finns hur mycket forskning som helst som bevisar att amning är det bästa för barnet och modern hälsomässigt både när det kommer till fysiska sjukdomar resten av livet samt psykiskt. Sen kan man ändå välja att inte amma – men det tar inte bort det faktum att amning är det bästa för barnet. Precis som att det bästa för barnet kanske varit att vara hemma med familjen tills den blev 5 år, man kanske väljer att sätta den på förskola vid 2 års ålder men det behöver inte betyda att det är det bästa för barnet, utan något man väljer att göra pga att omständigheterna i livet och samhället vi lever i kräver att man gör så.

                Kunde inte sagt det bättre själv Zozo!!

                Men alla kan inte alls? Min mamma kunde t.ex inte. Hon valde inte det.

        Väldigt skadligt. ”Ok”. Fin fakta du backar upp ditt fina påstående med också

          Läs på om anknytningsteori om du är intresserad 🙂

          Kommer inte serva dig med all info om detta då det som sagt finns oändligt att läsa på för den som är intresserad av att bilda sig 🙂 men om vi tar 1177 som basic finns dessa utdrag:

          ” Anknytningen skapas när du om och om igen visar att du finns där när hen behöver dig. Att du tröstar, bekräftar och skyddar barnet när hen är rädd, upprörd, orolig eller ledsen.”

          ” Anknytningen är en viktig del i hur man mår hela livet, även som vuxen. Den påverkar ens nära relationer. En bra anknytning gör att man lättare vågar lita på andra och känna att man får hjälp, samtidigt som man är självständig och klarar sig själv.”

          ”Hur du gör och är blir viktigt för hur barnet tror att personer som hen har nära relationer med kommer att göra och vara.”

          ” Ditt barns anknytning till dig formas när ni är tillsammans. Det räcker att umgås mycket med och finnas där för barnet. För barnet är det viktigare att till exempel få vara med dig, leka, få närhet och känna gemenskap, än att ni går på aktiviteter.”

      Det går säkert bra och finns väl flera som får det att funka. Men jag personligen skulle aldrig orka. Kände att jag behövde vara nära mina barn när de var så små, hade liksom inte hjärnkapacitet att fortsätta jobba eller studera direkt efter förlossningen. Tycker att det låter som ett dubbelarbete att vara nyförlöst, eventuellt amma dygnet runt och också jobba/studera. Men alla är vi olika och du känner dig själv bäst och du har ju barn sen innan, då vet du lite hur det är.

      Hade en klasskompis som fick barn under terminen men valde att fortsätta och tog med barnet en stor del av tiden (undervisning på plats varje dag). Annars hemma med pappan. Det funkar ju inte för alla, den här kvinnan hade nerver av stål, kan jag med facit i hand tycka, barnet var också ganska lugnt plus hela klassen och lärarna okej med att det stod en barnvagn längst bak. Men det finns alla sorters lösningar!

      Jag gick tillbaka till arbetet 5 dagar efter förlossningen och pappan tog hela första året som pappaledig. Gick suveränt och inga problem med anknytningen alls 🥰

    Jag är ute efter en ny parfym. Älskar Gucci Flora Gorgeous Gardenia men tycker inte den håller så länge. Vill ha en parfym som doftar liknande, men som håller länge! Har ni tips?

      Vet inte hur den doftar, men Prada paradoxe och en från Carolina Herrera som jag glömt vilken, men har för mig det är den rödglittriga skon.

      Kanske inte alls doftar som den du nämner, men dessa håller läänge imo.

    En kombi tvätt och torkmaskin? Bra eller anus?
    Kan man endast använda torktumlarfunktionen eller måste man tvätta först? ( har en annan tvättmaskin och vill egentligen bara köpa en tumlare men min käre man fick tipset om en kombomaskin och tyckte de va superbra med två maskiner plus en med torktumlare i) men jag vet inte jag

      Anus! Och vi köpte en svindyr. Det blir inte torrt!

      Av vad jag har läst så är kombination sämre än separata (funderade på en kombinerad när vi behövde en ny tvättmaskin), så jag vågade inte. Torktumlaren är tydligen sämre än om man köper en ”renodlad” tumlare.

      Jag har en kombi pga jag inte har så mycket plats i badrummet. En LG. I min kan man torka separat, man behöver alltså inte ha tvättat först.

      Inte nöjd med min. Man kan bara torka utan att behöva ha tvättat först men det tar så lång tid! 3-4 timmar för en normalstor tvätt med typ underkläder och strumpor.

      Gör inte det. Bodde i en lägenhet med en svindyr kombimaskin från miele, säkert den dyraste på marknaden, men den var så dålig! Kändes som den varken tvättade eller torkade bra. Tog också en evighet att torka och inget blev någonsin riktigt torrt.

        Av nyfikenhet, jag antar att den kortade ner torktiden ändå? Just nu tar det ofta mer än 24 timmar att torka tvätt på lina i vår lägenhet och jag håller på att bli tokig. Så undrar om jag hade haft mer glädje av en kass torktumlare än ingen 😅. Sen om du eller någon har nå tips så tar jag gärna emot det.

          Kanske en luftavfuktare i det rummet du torkar tvätten, det snabbar på torktiden.

            Kanske, får kolla på det. Tack ☺️

    Jag skulle så gärna samla mina Instagramfoton i en fotobok. Någon som vet någon bra tjänst? Vill helst bara skriva mitt användarnamn och få alla bilder och captions i en bok.

      Önskefoto ska ha den tjänsten 🙂

        Hittar inte det någonstans hos dem 🙁

          Hmm Helen Torsgården pratade om det i en vlogg nyligen, se över i videon så kanske hon förklarade hur man går tillväga 🙂

    Nån som har ett bra tips på ett ställe i Stockholm för trådning ögonbryn, ansiktsbehandling osv?

      Aysel på Aysels skönhetsvård Fridhemsplan 🥰

    Jag vantrivs på mitt jobb och har bestämt mig för att söka annat. Ett av jobben jag skulle vilja söka är hos en av våra leverantörer men jag blir osäker för att det kanske verkar konstigt?
    Jag tror jag skulle vara ok även om jag inte får jobbet men de kanske tycker det är fel att söka jobb hos dem när de är vår leverantör?

      Inte det minsta konstigt.

    Har ni kollat på uppdrag granskning

      Ja men det var längesen

    Vad har ni för erfarenhet av särbegåvade barn?

    Mitt barn har alltid varit väldigt tidigt och snabbfattad…. Nejdå jag skojade bara! (Har normala barn). Jag tycker bara utifrån min bekantskapskrets att det verkar vara så himla många som är särbegåvade…. Och stör mig lite på att man använder ett uttryck som anspelar på att barnen är typ Mozart, istället för att bara prata om ”begåvade”. Någon påstod att 20 % är särbegåvade men isf är det ju ett helt befängt uttryck, att tillhöra de 5-6 smartaste i en vanlig grundskoleklass är ju knappt ens att vara särkilt begåvad?

    Tycker också det är lite lurigt att denna särbegåvning allt som oftast yttrar sig mest som att barnen presterar dåligt på olika vis, i skolan, socialt, emotionellt osv.

    Är det verkligen sunt att man som förälder fokuserar så mycket på att barnen ”är begåvande” oavsett hur de faktiskt presterar/ anstränger sig? Tänker att det kan bli en börda. Mitt barn är som alla ungar duktig på vissa grejer (och mindre duktig på annat) men brukar försöka bita mig i tungan när jag får lust att berömma henne eftersom jag upplever att fokus på att vara duktig mest bara förstör, skapar prestationsångest och dödar lusten. Det spelar ju faktiskt inte så stor roll om ett litet barn ritar fint eller inte, hur intresserad man är av att rita säger mer om ens konstnärspotential.

      Det finns ju olika sätt att ge komplimanger på. Om barnet ritar behöver man ju inte kommentera huruvida det är fint eller inte, utan istället fokusera på former, själva idéen bakom bilden eller val av färger.

        Det är ju snarare uppmärksamhet och intresse än komplimanger.

      Erkänner direkt att jag inte är expert på ämnet! Men jag uppfattar att uttrycket särbegåvad brukar innebära en sk ojämn begåvningsprofil. Att barnet ligger långt före på vissa områden och ordentligt efter på andra.

      Sedan skulle jag väl säga att i en vanlig klass är skolan alldeles för lätt för 5-6 ungar och alldeles för svår för 5-6 ungar.

        Jag vet att det används så också, men jag uppfattar att det vanligaste tvärt om brukar vara att man syftar på att man är särskilt begåvad, inte att man är begåvad inom ett särskilt område. T ex hur det används i media osv brukar vara det sistnämnda, och det är absolut så folk överlag använder det.

      Nej, du har inte flera barn i din bekantskapskrets, däremot har du troligen många föräldrar som gärna går till överdrift. Av alla barn klassas ungefär 5% som särbegåvade enligt Mensa, med andra ord långt ifrån 5-6 elever per klass. Sedan kan man givetvis vara väldigt duktig på vissa saker utan att för den sakens skull vara särbegåvad. Jag själv tillhör 90:e percentilen och läste gymnasiet på 300% som en jämförelse, jag hade alltså inte platsat i Mensas GCP.

        5 % innebär ju ändå typ en person i varje klass, kan tycka att det är orimligt att kalla det något annat än ”begåvad” då. Plus att jag kan tänka att man överlag borde försöka fokusera mer på högpresterande elever, än just gräva ner sig i det mystiska kring att någon gudabenådat intelligent.

        Vad som sticker ut med dig är ju isf kanske inte främst att du tillhör de 10 % smartaste utan att du faktiskt läste gymnasiet på 300 %.

        Har en nära person som är avsevärt intelligentare än du är, men som aldrig får någon enda liten grej ur händerna. Kanske skulle man då må bra av att fokusera lite mindre på att man minsann är smart, och lite mer på vad man faktiskt presterar? (Sen måste ju inte alla ”prestera” i sitt liv, men kan ju vara bra att inte bara låta andra försörja en medan man spelar mobilspel).

          Helt rätt analys, dock är det en ganska stor skillnad mellan en elev och 5-6 elever som du beskrev här ovan. Vad jag menade är att många av dom barn du nämner nog kallas särbegåvade utan egentlig grund, det vill säga ett IQ över 120 (gränsen för Mensas GCP går dock vid 125 vad jag vet). Vad man måste förstå är att IQ bara är just intelligens. Man kan vara klappkass på diverse saker oavsett IQ. För vissa, exempelvis mig själv, är begåvningsprofilen dessutom ojämn och IQ anger det samlade värdet.

          90 procentilen innebär att man är bland de 5% som är smartast. Inte 10%.

      *flera barn i din bekantskapskrets som är särbegåvade

    Var det hon som kommenterade överallt?

      Ja! Någon som vet något?

    Jag gjorde en dum grej i lördags. Träffade en snubbe jag lärt känna på tinder, blev full och gick hem med honom. Vi använde inte kondom. Han sa att han testat sig förra veckan men jag har sedan dess suttit med jordens ångest och är helt övertygad om att jag har fått HIV.

    Har aldrig haft så kraftig ångest och hatar mig själv. Har landat i att jag inte ska dricka alkohol, har missbruk i familjen och jag blir så ohämmad och dum av det.

    Dejtade dessutom en annan snubbe innan i cirka ett halvår och vi skyddade oss inte heller alltid men honom litade jag på.

    Hur överlever man ångesten i två månader tills man kan testa sig?

      Jag har svår hälsoångest så förstår helt din ångest. Men risken att han för det första ens har HIV är ganska liten. Risken att han har obehandlad HIV är ännu mindre. Och även om han skulle ha det så är det fortfarande liten risk att du blivit smittad. Risken finns, men risken finns också att man blir påkörd av en buss eller att blixten träffar en.

      Det finns de som lever med en partner som har HIV och ändå inte blir smittade. Vid vanligt man-kvinna samlag är risken att bli smittad jätteliten. Så tänk på det. 🙂

    Lyssnade på det skaver-podden. Tycker det är helt sjukt hur ofiltrerat och öppet de pratar om droger. Sen att de blame’ar Elsa för att inte vara allmänbildad/trög för att hon inte hänger med i drog-termerna… blev helt chockad. Dubbelmoralen dessutom i all skit som ligger bakom deras drogkonsumtion.

      Vad brukar dom för droger?

        dem pratar öppet i podden om att de tar kokain förutom Elsa som verkar vara den enda vettiga där.

      Håller helt med. Deras dryga och okunniga attityd när det gäller droger. Klart som fan man gillar droger EFTERSOM man håller på med skiten.

      Fast det var ju verkligen inte så ”trög debatten” uppkom? Reagerar också på att de oerhört öppet pratar om droger men du tar saker från sitt sammanhang i din kommentar

        nej absolut var inte därifrån trög-debatten kom. Men huvudfrågan i min kommentar är deras obryddhet om deras drogkonsumtion+användning.

      I vilket avsnitt?

    Förlåten är det ett SKÄMT att juli frändfors ska ha 16500(!) i hyra för sin tvåa på typ 60ish kvm i mälarhöjden?

      JA! Tänkte också på det. Finns en särskild plats i helvetet för folk som tar ockerhyra…

      Det är inte Julias egna lägenhet hon hjälper sin tidigare hyresvärd att hyra ut den.
      Hon flyttar in till sin kille.
      Andas ❤️

      Hon hjälper bara ägaren att hitta ny hyresgäst, men så jävla dyrt ändå fick typ en chock? Bor på 75kvm på Kungsholmen och betalar 8500, lägenheten renoverades 2017.

    För er som är nyfikna så är det publika handlingar. Googla hennes namn scrolla ner tills ni ser en omdebatterad upplysningssida, klicka, betala och bli upplysta. Hon trodde kanske inte det skulle synas om hon bytte namn.

      Omg!! 😮😮

        Vad var det då?

          🙊 🙉 🙈

            Såg att hon är åtalad i ett brottsmål men vad gäller det?

              Vill också veta!!! Snälla? För snål för att betala 129:- kronor men spicker av nyfikenhet haha

                Det är värt att betala

                  Körde bland annat bil med över 2 promille i kroppen

    TW missfall. Fick för en vecka sen veta att den dog tidigt i graviditeten, skulle alldeles snart hamna i *den* veckan. Har precis gjort abort och det var vidrigt och jag mår skit och finns det något man kan göra för att inte typ hata sin kropp för sveket?

      ❤️

        Tack för att du tog dig tid ❤️

      Det är nog ett sår man bär med sig hela livet för det är ju ingen liten grej man gjort. Men prata med likasinnade som skulle förstå? Antar att man också får försöka vara tacksam *att* man inser vikten i vad man gjort, så man inte gör om det.

      Sen är det svårt idag för vi får från alla håll höra att det är ok att göra abort, det är bara ”en klump med celler”. Vilket *inte* tar bort ens egen skuld i det hela men man måste nog förstå att vi inte lever i ett särskilt bra samhälle idag. Och det kanske kan vara bra att försöka hjälpa andra att inte begå samma misstag?

      Jag vet inte om jag kan vara till hjälp då jag aldrig gjort abort själv (men det var väl av ren tur). Men vill du chatta på något annat ställe så kan jag försöka eller åtminstone finnas där.

        Hon fick missfall och var tvungen att göra abort (förmodligen för att hela graviditeten inte kom ut spontant) och du pratar om att hon ska känna vikten av det hon gjort/skuld och inte upprepa sitt misstag???!! Jaja, vem behöver empati eller en känsla för vad som är rätt när man har en religion som säger åt en att det rätta är att tvinga på andra sina åsikter och försöka få dom att må dåligt om de inte lever på ditt sätt. Finns inget hat som kristen kärlek.

          I så fall missförstod jag och ber så hemskt mycket om ursäkt! Jag förstod det som en abort och sen senare ett missfall och pratar naturligtvis om det ur den synvinkeln.

            Det gör saken lite bättre men det hade inte varit okej om det hade varit en selektiv abort heller. Du har såklart rätt till att ha din uppfattning och leva efter den själv, ingen kommer övertyga dig att göra en abort men sluta försök skam och skuldbelägga andra kvinnor att leva efter din religions regler.

              Om en person säger ”jag har gjort abort och jag ångrar det och har insett att det är hemskt” varför skulle jag inte försöka hjälpa denne?

                För att det du erbjuder är inte hjälp, du ser en möjlighet att pusha din kristna pro-life syn på någon annan. De allra flesta kvinnorna som gör en abort mår bra efteråt, den vanligaste känslan är lättnad. För de som stått inför ett svårt val och mår dåligt efteråt så är det stöd de behöver, inte kristna moralkakor om vilken skuld de har och hur de kan lätta på den genom att påverka andra kvinnors val.

                  Nej, jag vill hjälpa en person som lider. Och vi är överens om att dessa kvinnor behöver stöd och hjälp att hantera allt (det är ju dock uppenbart men hur kanske skiljer sig åt, jag vet inte och vill inte anta att du tänker bu eller bä där) och jag menade inte heller att det var någon magisk lösning mer att jag hade kanske känt ett behov av att hjälpa andra.

                  Men ja vi är inte överens i det stora hela och kommer knappast bli det heller och vi kommer knappast ändra på någon annans åsikt heller. Så låt oss inte ta över hela tråden med tjafs det känns bara onödigt. Jag totalt missförstod TS situation och är ledsen över det.

      Då vill jag börja med att be om ursäkt, jag missförstod helt vad du skrev. Jag är verkligen ledsen!

      Om din bebis dog utanför din kontroll så är det såklart utanför din kontroll. Jag kan inte föreställa mig vad du går igenom och att såga ”det är sånt som händer” låter ju bara fruktansvärt. Att förlora sin bebis är nog en sak man inte kommer över men du har ingen anledning att hata din kropp.

      Återigen jag är väldigt ledsen för att jag missförstod och jag önskar att jag kunde hjälpa dig på något vis.

        Tack!

          All kärlek till dig ❤️ hoppas du börjar må bättre snart.

    Hur hanterar man att veta om att en kollega vantrivs på jobbet? 🙁 Hen trivdes bra förut, men har flyttats till andra arbetsuppgifter

      Vad menar du med hanterar? Det är väl skitsamma för dig och inget du kan göra åt?

      Om du har möjlighet så kanske be att få jobba med kollegan alternativt att peppa hen att byta tjänst eller säga ifrån. Finns det något HR- eller facklig person annars som din kollega kan prata med?

    Jag vet inte vad som hände med henne men jag jobbade tillsammans med henne i flera år och hon mådde inte bra redan då. Hon verkade alltid så missnöjd med precis allt hela tiden. Hoppas hon har fått en sorts inre frid

      Stackars dig. Nope det har bara eskalerat.

      Det uppdagades på öppet spår här för ett tag sedan att hon skrivit snälla kommentarer på bla Blondinbellas blogg för att sedan skriva hat om henne i kommentarsfältet på Bloggbevakning. Som en bilkrasch på fyllan.

        🙊 🙉 🙈

      Samma här, jobbade med henne redan 2012 och då märkte jag samma saker.
      Känner även flera av hennes familjemedlemmar.
      Utan att säga för mycket som blir borttaget så mår hon inte toppen och har aldrig gjort det

    Ta körkort billigt, nån som sitter på tips, eller vet en körskola som har intensivkurs billigt?

      Det kan vara dyrt med lappen.

      För teori finns en bra app, ta körkort tror jsg den heter eller något liknande.

      Försök hitta en vän eller familj som övningskör med dig, det är mysigt.

      Sen har du 2-3 körlektioner och kör upp när du är redo.

      Trots allt detta blir det många tusenlappar för bara handledarutbildning, risk 1, risk 2, och uppkörning.

      Klart värt dock, otroligt bra investering!

    Nån som gjort brasiliansk laser och kan berätta hur det går till exakt? Är man helnaken på underkroppen? Jag skulle vilja ta bort allt på bikinilinje och rövskägg och bara tunna ut lite på venusberg och läppar. Hur framför man det till människan som utför arbetet? Är det pinsamt?

      Håret kom tillbaks på mig efter några år

      Det är bara att säga

      Nej det är inte pinsamt. De gör det hela tiden. Jag var sjukt stressad första gången men gick hur bra som helst.

    Vad tycker ni är en rimlig lön för att ta hand om en hund i 14 dagar?
    Jag är ledig, så jag kommer att lägga all min uppmärksamhet och kärlek på hunden med undantag för att gå till affären.
    Har googlat men hittar ingen ”vägledning” alls om vad som kan vara rimligt. 🙂

      Kommer du ta lönen vitt eller svart?
      Har du någon relevant utbildning?

      Tillhör hunden någon i din familj eller är det år en vän?

        Det är privat (”svart”) -en bekant.
        Passar hunden relativt ofta någon dag i taget, givetvis gratis, då jag även handlar mat, leksaker osv, är väldigt förtjust i denna underbara vovve.

        Alternativet är hundpensionat då hon ska på utlandssemester men jag har inte hjärta att låta honom bo där och givetvis är det mer önskvärt att jag passar honom än att han blir hanteras av främlingar från bådas håll. (Är blödig djurälskare)
        Vill samtidigt inte bli utnyttjad, -ett dygn på pensionatet kostar från 400:- kr.
        Passade honom 3 veckor förra året och fick då en begagnad defekt telefon till min dotter i ”ersättning”, med dealen att denna skulle lämnas in för reperation då hon kommit hem.
        Skärm var sprucken men även fler defekter i funktion. Rentav en skittelefon. När jag påminde om detta någon månad efter blev jag ignorerad, släppte det då jag inte orkar dividera.
        Därav känner jag att jag detta år inte vill bli/känna mig ”utnyttjad”. Personen/hundägaren i sig är ganska fräck och hänsynslös personligen så denna gången står jag på mig och vill vara 100% överens för att slippa känna mig utnyttjad.. 🙂
        (Skulle aldrig varit tal om ersättning på något sätt om detta varit en familjemedlem eller närmre vän.)
        Hade varit tacksamt uppskattat och intressant att höra någons åsikt vad som är rimligt på ett ungefär! 🙏❤️

        Behöver man utbildning för att vara hundvakt?😅

          Antar att du endast haft med sällskapshundar att göra med den där frågan.

      Jag fick 2000 om jag minns rätt.

    Väntar andra barnet och har tidigare inte pumpat på mjölk. Tänker att jag skulle vilja börja pumpa så man inte blir så låst till nya barnet, pappan kan hjälpa till mer och kunna ge första barnet samma uppmärksamhet.

    Behöver goda råd, tips och tricks! Vilken pumpa är värt att köpa? 🤱

      Varför inte bara bli låst, det är så kort tid? Hörde en mamma med en några veckor gammal bebis säga att hon inte ville bli låst med amningen. Bebisen behöver ju närheten?

        Okej men behöver inte bebisens pappans närhet då?

          Nej, inte så som den behöver mammans den första tiden.

            Det här med att barn behöver mer närhet till mamman – är det verkligen sant? Enligt min bror som forskar inom ämnet så är det ingen skillnad på anknytning mellan mamma och pappa. Kanske bara en förlegad syn som vi kanske ska tänka om?

              Det finns studier på de men hur studierna är strukturerade vågagjag inte svara på.

        En del vill inte amma alls. En del vill amma 100 % dedikerat. En del vill amma men inte helhjärtat utan med lite mer avslappnad inställning. LÅT DEM. Respektera att folk väljer olika med sina kroppar.

        Har aldrig förstått det där med att man blir ”låst”. Vadå låst? Jag har helammat båda mina barn och det går toppenbra att göra allt man vill ändå. De har fått hänga med mig överallt utan problem.
        Sen kanske vissa har behov av egentid, men då är det ju inte amningen som är problemet, utan att man har ett behov av att vara ensam.

          Det beror ju på hur det går med amningen? Du hade lätt amning, vissa har svår amning. Vad är svårt att förstå med det?

      Helt klart Elvie elektrisk bröstpump! Så jäkla skönt att bara stoppa ner den i bh:n så gör den sitt jobb medan man kan göra annat. Hade aldrig kunnat sitta och handpumpa i en halv evighet med en bebis som vill ha närhet hela tiden. Den är dyr, men finns till bra pris på blocket.

      Jag har använt en elektrisk från Medela, funkar toppen! Dock bara vid enstaka tillfällen, har inte jobbat med den regelbundet för att få upp ett ”lager”.

    Jag är förtjust i en man jag pratar med via nätet. Han är introvert och har svårt för det sociala, så att vi ens pratar är ett framsteg anser jag. Han har visat noll intresse, flörtar inte eller liknande. Men han har kallat mig för speciell och sagt att jag är en varm person.

    Var han bara vänlig eller kan det ha varit ett fint sätt för honom att ge en hint? Vågar liksom inte fråga rakt ut, vill inte skrämma bort honom men vill samtidigt försöka få reda på om det finns en chans att utveckla något.

    Vad tror ni?

      Visar han inget intresse så har du ditt svar. Du ger så lite info så det är svårt att säga varken bu eller bä.

        Vet inte vad jag ska säga? Jag tror inte han har visat intresse, men han är svår att läsa av och har ingen riktig ”ton” i text. Han är väldigt respektfull och skulle aldrig skämta på ett sliskigt sätt eller flörta rakt ut. Han har pratat mycket om att han ogillar människor och har svårt att hålla konversationer vid liv för folk tråkar ut honom, men vi har pratat varje dag i flera månader. Han skriver ”godnatt ❤️” varje kväll, det är den enda ”tonen” han bjuder på liksom. Men det tolkar inte jag som intresse? Man kan ju önska vem som helst en god natt liksom. Han är svårläst. Vi delar intressen och värderingar, vill samma saker i livet. Men ja.. jag har svårt att avgöra om han bara trivs med mig på vänskaplig nivå eller om det faktiskt är en form av intresse.

          Har ni träffats på riktigt då?

            Nej, inte än. Men det är på gång.

          ”Han ogillar människor”.
          Hur ska du någonsin kunna presentera honom för familj/vänner osv.
          Hitta på någon utflykt eller så tillsammans med honom?

          Ge inte dig själv en evig huvudvärk.

          Tillägg.
          ” har svårt att hålla konversationer vid liv för folk tråkar ut honom”

          Ojsan, trevlig kille!

          Nej snälla nej, du är värd bättre än han! ❤️

            Håller med! Jag är själv väldigt introvert, men skulle aldrig uttrycka mig så.

            Vad ska ni göra tillsammans? Sitta hemma dygnet runt i 30 år? Ska du vara hans enda kontakt med världen? Nejdu, det låter i bästa fall skitteåkigt och i värsta fall manipulativt och farligt. 🚩🚩🚩

          Jag blir mer nyfiken på vad det är du blivit förtjust i? Vad har han för fina sidor som skiner igenom detta tonlösa ointresse?

      Våga säga att du är intresserad! Det lönar sig att säga vad man tycker och känner. Brukar sluta bra.

    Ni som hade förlossningsdepression, när vände det för er? Fått medicin nu efter mycket om och men (känner ingen effekt än men vet ju att det kan ta tid) men de ville inte sjukskriva mig. Storgrät på BVC igår och sa hur jag känner och fick då höra ”försök tänka att ditt mående påverkar din bebis negativt” tack för den liksom, som om det inte är det enda jag tänker på. Håller på att gå under. Så ja, när vände det för er? För jag går sönder mer för varje dag.

      För mig vände det när jag ätit medicin i kanske en månad ❤️ en dag i taget och skit i alla förväntningar från omvärlden och snack om hur saker ”ska vara” när man fått barn. Håll ut, det kommer bli bättre 😍

      Idiotisk kommentar! För mig vände det efter ca 5 veckor på SSRI.

        Alltså kommentaren på BVC

      Om du har en partner, kan hen ta hand om bebisen så mycket som möjligt så att du får vara ifred och återhämta dig? Kanske kan hen ta föräldraledigt och du blir sjukskriven?

      Sent svar men jag hade bytt sköterska alternativt BVC om jag var du! Ingen ska få höra sånna kommentarer ❤️ ta hand om dig!

    Jag ska in och operera mig nästa vecka, eller ja, ta bort mina cellförändringar och jag behöver höra erfarenheter från nån som gjort det. Hade flera i min närhet som hade gjort den ”extra” undersökningen efter vanligt cellprov så inför det fick jag bra info och erfarenheter från dom, meen ingen i min närhet har behövt ta bort dom via operation utan de har läkt ut av sig självt. SNÄLLA berätta allt, bra som dåligt. Är såå himla nervös men vet att det måste göras och jag har full tilltro till sjukvården och är så himla tacksam för den vård vi har i Sverige. Har liksom bara behövt gått på mitt vanliga cellprov och sen har allting bara följts upp och nu har jag en tid för att ta bort dom innan det utvecklas till cancer, helt otroligt. <3

      Menar du konisering?

        Jaa precis.

      Jag har gjort en konisering. Blev sövd och tyckte att det gick väldigt bra. Hade inte ont efteråt.

      Såklart rätt olustigt att bli sövd och veta att nu ska personerna i det här rummet ”hålla på” i mitt underliv. Men försökte inte tänka så mycket på det utan i stället fokusera på tacksamheten över att cellförändringarna upptäckts och faktiskt kan tas bort!

      Det kommer gå jättebra för dig!

      Jag har gjort en konisering med lokalbedövning. Gick jättebra. Vet inte om jag minns allt pga flera år sedan, men var nog också lite nervös innan. Men bort måste det så det är ju bara att göra det. Kändes ingenting förutom att det gjorde ont med sprutan som bedövade livmodertappen, men det var fort över. Minns det som att allting gick ganska fort + sjukhuset vet ju vad dom gör, är professionella osv. Kommer gå jättebra 💕

      Har också gjort en, var också svinnervös och ledsen innan vilket känns lite onödigt såhär i efterhand då det gick sö himla bra. Berättade för alla involverade att jag var nervös och de tog så bra hand om mig. Har bara hört bra erfarenheter av de som gjort konisering.
      Lycka till ❤️

    Någon som har sett Carina Bergfeldts intervju med prins Daniel? Hon får idel lovord i sitt inlägg på Insta men jag tycker att han kändes väldigt stel och tillrättalagd. Förstår att det ställs vissa krav på kungligheter men han känns inte genuin på något sätt. I allra första sekvensen när de möts utomhus så vänder han sig mot kameramannen och jag tycker att hans blick är full av förakt. Någon som sett programmet och tycker som jag?

      Tycker inte hon är en bra journalist.

      Jag tycker han känns genuin. Tror han är lite stel, det är hans personlighet. Alla är inte överdrivet energiska och skojsiga av sig. Tycker det är uppfriskande att han är som han är.

        Jag tycker prins Daniel är som han alltid varit. Tänk dig själv att bli intervjuad i tv och sen ska varenda media dissekera allt. Jag skulle absolut inte slänga mig i liggläge i fina soffan och pour my heart out. Hade hellre sett tex Renee Nyberg intervjua honom.

          Håller med om att det kanske hade blivit en bättre intervju med Renee eller kanske Tilde. Carina hade alldeles för hög energinivå och kändes överdrivet hurtig, vilket gjorde att hon inte alls matchade honom.

        Sofia: kanske har du rätt att det är hans personlighet.

      Prins Daniel är väldigt genuin och trevlig (har träffat honom i arbetssammanhang). Kan förstå att han kanske är mer tillbakadragen framför kameran och vill ”göra allt rätt”. Han blir ju granskad i detalj i sådana sammanhang.

        Jamen gud. Vartenda ord och varenda paus kommer ju att nagelfaras i media, meningar ryckas ut och bli rubriker och citat och underlag för artiklar. Tyckte han gav ett sympatiskt intryck och svarade genomtänkt, balanserat och vältaligt. Låg nog mycket mediaträning bakom den intervjun.

    Jag har inte varit i ett förhållande sedan 2014, är 29 år gammal. Hade mitt hjärta krossat då trots att förhållandet i sig inte varade så länge. Sen dess har jag inte ens vågat dejta, jag är rädd för att börja dejta eller träffa någon genom gemensamma vänner om någon mot förmodan skulle gilla mig. Men samtidigt kan jag inte rå för att bli ledsen då och då när man är ensam. Ibland kan jag känna att jag inte duger, gör någon obekväm, gör något fel eller bara allmänt inte verkar vara av intresse.
    Samtidigt känner jag mig absolut inte redo för ett förhållande heller, jag trivs i övrigt som singel.

    Vet egentligen inte vad jag ville med detta inlägget, men är det någon mer här som känner likadant?

      Sent nu, men hade kunnat vara jag som skrev detta!

    Ställde en ”normal” fråga, varför har inte min/mitt inlägg/kommentar gått igenom Camilla? 😟

      Ignorera detta inlägg, ser att det nu publicerats! 🙏

    Någon mer som funderat på det här? Camilla verkar undvika skriva om Lovisa barkman. Tar bort kommentarer om henne och skriver inte om henne. Hade varit intressant med ett inlägg om Lovisas lägenhet som hon säljer då det kom plötsligt och efter att folk skrev att de skulle ge tips till Skatteverket pga att de bor i Monaco mm?

      Camilla skriver ju öppet om Molly rustas lägenhet och många andra, så varför undviker du alltid att skriva om Lovisa? Har hon betalat dig för att inte skriva om henne? 😂

        Är Lovisa intressant verkligen? Jag tycker hon är trist, men kan absolut skriva om henne mer om ni vill. 😊

          Jag och många tycker absolut det är intressant att läsa om hur hon kunnat ändra livsstil sen hon träffade sin kille. Vad jobbar han med som gör att dom kan bo i monaco? Så jätte många samarbeten har hon inte. Hur kan hon ha råd att köpa saker från Chanel och hermes var och varannan vecka eller har hon AAA kopior? Varför säljer dom sin lägenhet nu när folk kommenterar här att dom skulle tipsa Skatteverket om diverse saker? Mycket inlägg om andras skönhetsoperationer men Lovisa och hennes botox fillers och bröstoperation skrivs de inget om. Och mycket mer

            Håller med. Allt kring hennes livstil är lite sus och har ändrats drastiskt, hon är heller inte så personlig men hon har ju nästan en halv miljon följare vilket innebär en av Sveriges största. Andra kritiseras för operationer hit och dit men aldrig hon. Hon har en lyxkonsumtion som är ett av det sjukaste jag sett, hon köper liksom en ny väska från Chanel / Hermes lika ofta som jag köper hem ett paket mjölk.

          Tycker det är superviktigt att skriva mer om henne. Det är ju absolut problematiskt att ha en så extremt exklusiv livsstil som hon har och skriva om det som om det vore helt normalt. Sänder väldigt skeva signaler till många, framförallt unga följare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.