Simon Häggström om sanningen bakom Onlyfans

Den senaste tiden har vi suttit ner och pratat med flera tjejer som gått på lögnen om att sälja porr på nätet är ett enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar. Det är sorgliga berättelser vi fått höra, om ett samhälle där allting kretsar kring pengar, utseende och dyra skönhetsingrepp. Allt för att nå upp till de ideal som sätts av influencers som ständigt promotar idén om att det viktigaste i livet är att vara snygg, sexig och ha en massa exklusiva märkesprylar.

Tidigare idag läste jag att under år 2022 gjorde OnlyFans en vinst på 403,7 miljoner dollar. Och i dagarna plockade OnlyFans ägare ut en utdelning på 338 miljoner dollar, alltså motsvarande drygt 3,7 miljarder svenska kronor. Enligt OnlyFans själva utgör cirka 98% av materialet på plattformen ”adult content”.

Att det finns stora pengar att tjäna på kvinnor och barns kroppar är ingen nyhet. Men att flera medieprofiler den senaste tiden verkar tycka att det här eländet är toppen och att de som ifrågasätter OnlyFans är moralister är desto mer uppseendeväckande. För några år sedan fanns det något som hette MeToo. Metoo fick ett stort genomslag men tyvärr verkar rörelsen och vad den stod för ha fallit i glömska hos alldeles för många. Åtminstone när det gäller debatten om OnlyFans… // Simon Häggström

Polisen och författaren Simon Häggström tar upp de ideal som sätts av influencers som ständigt promotar idén om att det viktigaste i livet är att vara snygg, sexig och ha en massa exklusiva märkesprylar, och att det med enkelthet kan åstadkommas genom att ha ett Onlyfanskonto att sälja mer eller mindre avklädda bilder och filmer, ibland även porr på. 
Att det framställs som ett enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar, när sanningen är en annan.
Han kritiserar även de medieprofiler den senaste tiden verkar tycka att Onlyfans är toppen och att de som ifrågasätter plattformen är moralister.

Och summorna som ägarna plockar ut ur företaget?
Absurda summor!
Nyligen plockade OnlyFans ägare ut en utdelning på 338 miljoner dollar, alltså motsvarande drygt 3,7 miljarder svenska kronor –  på att kvinnor säljer sina kroppar.
Att ha åsikter om det, är det att moralisera verkligen?

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Blir vansinnig när jag läste eventfixaren c-kändisen Alexander Erwik gå ut på sin story och försvara Skugge och Only Fans just med att folk är pryda och kanske behövde ett ligg istället för att förfasa sig över OF! Fy fan för den sortens synsätt. Har man kvinnors bästa eller mäns sätta att tjäna pengar i fokus då?

      Tänk att det ofta handlar om för lite (eller felaktigt, inte hårt nog) sex när någon har en annan åsikt än deras egen. Hur står det till i deras egna sexliv om deras partners ändrar åsikt så fort de får ligga?

        Ja med tanke på att Erwik så krystat hela tiden måste bekräfta hur het hans partner är osv osv så är det något som är fel där helt klart

          Jag vet inte ens vem han är eller hans partner så jag tänkte mer på ”för lite ligg”-kommentarer generellt. Men ja, tomma tunnor brukar skramla mest 😉😏

      Kan inte alla som stöder Skugges nya karriär sponsra en egen app/hemsida till henne så hon får in alla dollares hon drar in? Det vore bättre än att hon, som ändå priviligerad individ, stöttar plattformen som utnyttjar kvinnor och barn som inte har något val.

        Varför säger folk barn?
        Enligt skugge tog det henne en vecka att bli kreatör, fick fota sitt pass och skicka in osv.
        Hur skulle barn kunna använda OF då?

      Jag såg en sån story av honom för några veckor sen o kräktes lite i munnen. Klart han ska komma dragande med att de kvinnor som ifrågasätter Skugge skulle behöva kuk 🤢🤢🤢 det argumentet har vi ju inte hört förut😤🥱 jag ifrågasatte hans skit och fick såklart bara nåt blaj till svaret

    Så länge män betalar för sex och OF och dylikt, kommer det alltid finnas kvinnor som säljer. Men OF känns mer legitimt kanske för den som lägger ut bilder och får pengar för det, men det är män som vill ha sex som köper. Och en slags prostitution, tragiskt att det finns kvinnor som hellre tjänar pengar på prostitution typ OF än jobbar på ett ”vanligt” yrke.

      Det är sällan ”bara” bilder på OF, det är videos och ofta väldigt brutala sådana.

      Of handlar inte bara om att lägga ut bilder. Det är grov, förnedrande porr. Män betalar för att kvinnor ska skada sig själva.

        🤢🤯🤬

        Det där är ju bara en överdriven lögn?

          Absolut inte.

            Det är de viste. Har du någonsin kollat in folks OF? Du pratar bara helt från de blå. Det sker ja, men inte i majoritet.

    När blev moral ett skällsord, vi kan ju börja diskussionen där.
    Jag vänder mig mot den här uppfattningen att alla beslut någon fattar är lika bra och ska valideras på samma sätt. Vi behöver göra skillnad i värdering på våra beslut och handlingar. Det finns bättre och sämre val, och att prostituera sig kan aldrig vara särskilt bra, även om det naturligtvis inte gör en till en sämre människa.

    Vill ännu en gång belysa att de flesta inte tjänar särskilt bra på OF. Den genomsnittliga inkomsten uppges ligga på mellan 150 och 200 USD i månaden, så även om man bortser från den moraliska aspekten så riskerar man att sälja sig själv för småpengar.

      Moral har har länge varit ett skällsord och på 90-talet förfasades folk över hårdrock, sen Marilyn Manson och tv-spel etc etc. Får en känsla av att de som använder moral som skällsord i debatten om OF försöker att få det att handla om samma typ av moralpanik som ovan. Vilket det absolut inte är. Och jag håller helt med att man kan låta folk göra sina val och de är inte sämre människor, men att lyfta de här människorna som fria och feminister är bara fel.

        Men då var det väl brist på moral man kritiserade?

        Blaaaaaa – Två vitt skilda kontexter. Du syftar på när bland annat Siewert Öholm bjöd in ett par ungdomar som lyssnade på hårdrock och några religiösa typer med vill jag minnas där han förfasades över hur unga kunde låta sig fördärvas av hårdrock. Då var det bristen på moral som var problemet.
        I detta fallet är det att ha en fungerande och rimlig moralisk kompass som kritiseras så vitt jag förstår det.
        Moral i bägge fallen men två helt olika sidor av myntet.

      Nä man är inte en sämre människa för att man säljer sex för att försörja sig, däremot behöver man inte gå och försvara det som ett bra sätt att tjäna pengar. En riktigt rutten människa är man dock om man anser sig ha rätten att köpa andra människor, som man oftast vet är i en utsatt ställning.

    Många som skriker moralist, pk.sverige, bitterf…a, pinne i röven osv… när dom skäms, känner sig avslöjade, eller ifrågasatta.
    En rätt lam försvarsmekanism.

      Exakt!!!

      Blir så matt – när argumenten tar slut och kränktheten tar vid (enklare att bli kränkt än att ta ansvar) då kommer ord som skall förminska och förlöjliga.

        Bra skrivet, enklare att bli kränkt än att ta ansvar 👌🏻👌🏻👌🏻

      Du har så rätt! Mitt i prick!

    ”Det är synd om människorna”
    Ett citat av August Strindberg, för långt över 100 år sedan, och som håller än idag.

      ”Gräsligt fula människor i Sandviken” sa han också, stämmer lika bra det. 😀

        🤣🤣🤣

      Ja, det finns tillfällen då man vill hänga hela den mänskliga rasen och göra slut på farsen.

      Och dyrt

    Känns som kvinnlig sexuell frigörelse åberopas mycket när det diskuteras ex Skugges OF inte minst av henne själv. Men att det skulle innebära en frigörelse att sälja sin kropp för pengar känns som en jävla tankevurpa. Snacka om att patriarkatet har vunnit om det nu alltså är en feministisk handling att lägga upp bilder där man blivit piskad för att någon gubbe i Kalmar vill det. Irriterar mig även så mycket på att när det diskuteras att det är BDSM-bilder så är det helt ok för ”det är hennes val”. Det är ”coolt att hon vågar att gå sin egen väg”. Varför är det coolt att hon tycker det känns ok att bli förnedrad sexuellt speciellt då för pengar? Är det verkligen vad vi vill att våra barn skall lära sig? Att en tjej som vill bli sexuellt förnedrad är en tuff självständig tjej som går sin egen väg. Och hur kommer de veta vad de ”vill” när det är vad de förväntas vilja för att vara den coola självständiga tjejen de vill vara.

      Exakt så! Jag har tänkt på det länge – den här ”sexuella frigörelsen” som framförallt ska åläggas kvinnor.

      Det är som att det bara finns två alternativ;

      1) Arrangerade äktenskap, könsstympning, oskuldskontroller och dödstraff för sex utanför äktenskapet.

      2) BDSM, total filterlöshet, berätta för media om sitt ONS innehållande analsex, att man filmar när sina kompisar ligger, tre- fyr och femkanter som allt ska ut i ljuset ”för ingen kvinna ska behöva skämmas för att man är en sexuell varelse”.

      Det man glömmer är att det går alldeles utmärkt att tycka om, njuta av och ha sex MEN vara i sin fulla rätt att själv bestämma med vilka man vill prata sex med, berätta för om upplevelser eller, å hemska tanke, bara vilja hålla det mellan sig själv och sin partner.

      Man är inte pryd för att man inte är bekväm att diskutera sitt sexliv med alla, lika lite som att man är ”slampig” för att man sexsnackar med sina vänner.

      Den här myten att kvinnor är ”pryda” om de inte sexsnackar (och ännu hellre) lägger upp historier och material kring sitt sexliv gynnar INGEN förutom männen.

        Precis!

        Normalisera att kvinnlig sexuell frigörelse även är att inte gilla ONS, bara vilja ha en partner, inte tycka att det är spännande att prata om sex, tycka missionären är en bra ställning.

          Normalisera att alla får göra precis som dom vill, utan att söka bekräftelse hos den breda massan.
          Skall alla verkligen gilla eller göra samma i något hänseende alls?

        Jävla bra skrivet.

    Allt är skevt, förvridet och har gått överstyr på vår jord precis som någon förutsåg
    ”Allt gott ska bli ont och allt ont ska bli gott” Bibeln.
    Människan har gått vilse och vet inte längre vad som är bra eller dåligt för den.

      Nä, en ingen religiös skit nu. Med religion har människan verkligen gått vilse

        Religion eller ej så finns faktiskt en poäng i detta. Diskussionen kring kvinnors ”frigörelse” och inte minst ”sexuella öppenhet” har de facto lett till att kvinnor rentav skadar och förnedrar sig själva för att de inpräntats att tro att det är just en frigörelse.

        Och där bredvid sitter mannen och skrattar då han, än en gång, får precis som han vill.

          Som alltid tycks det.

    Helt sjukt hur många, även personer som man tänker är ganska smarta, som verkligen helt missar poängen i den här debatten. Det handlar inte om prydhet, att skamma kvinnor med ekonomiska problem eller att inte få göra vad man vill med sin kropp. Det handlar ju om problematiken i att GLORIFIERA att sälja sig på nätet bara för att man själv gillar det (eller åtminstone intalar sig det). Ungefär som att uppmuntra andra att gå och spela med höga insatser på casino bara för att man själv vann en gång.

      Eller hur! Känns som att allt man läser från de som uttalar sig i media helt missar poängen. Privatpersonen Linda Skugge är fri att göra precis vad hon vill. Men feministikonen Linda Skugge uppmuntrar till och glorifierar grov våldsporr. För oavsett vad hon själv säger så har hon epitet feministikon. Och det är farligt att hon använder sin plattform till att normalisera OF.

      Har aldrig hört en ex-prostituerad säga att det var ett bra jobb att sälja sin kropp. Däremot kan de ofta säga det under tiden man gör det, för på nåt sätt vill man väl intala sig att man tycker det är ett eget val. Efteråt visar det sig ofta att de utsatts för sexuella övergrepp när de var barn eller att det fanns en drog-/självskadeproblematik bakom, alternativt bara ren och skär ekonomisk misär. Blir knäpp av den här ”lyckliga horan”-myten.

        Stor skillnad på att prostituera sig och sälja bilder/videor online.

    Fattar fortfarande inte vad som hänt med L Skugge. Hon som dissade alla som använde stringtrosor på 90talet när jag läste någon krönika av henne då. Snacka om att ta igen allt etter värre..

      Fattar inte heller. Hon verkar ha tappat det helt.

      Hur många år sedan var 90-talet?
      Är du exakt samma person som på 90-talet?

        Nä, nu kör jag utan trosor🩲

        Är absolut inte samma person men inte heller helt personlighetsförändrad.
        Skillnad på personlig utveckling och vad det nu är som har hänt henne.

    Ägaren till OF har ukrainskt ursprung, hoppas han lägger en stor slant för att förgöra Putin.

      ”Jag ska köpa drönare för pengarna” brukar han sjunga 🙂

    Jag är dock rätt säker på att Linda Skugge är inne i ett skov av maniskhet, rejäl psykisk ohälsa, psykos eller liknande.
    Har sett det flera ggr bland vänner och bekanta i det större nätverket och kvinnor kan ofta bli sexuellt gränsöverskridande i dessa perioder.
    Jag minns min kompis som var ihop med en tjej som blev manisk och kom till sina svärföräldrar endast iklädd raffset. Lite jobbigt efteråt när perioden gick över.
    Jag läser Linda Skugges inlägg och ser det osammanhängande språket osv också.
    Så jag tror definitivt inte just hon är vid sina sinnens fulla bruk och det är viktigt att ha i åtanke.

      Men hon borde väl ha någon i hennes vänkrets el exet t ex som kan hjälpa henne, köra henne till psyket eventuellt. Det här kan ju sluta hur galet som helst.

        Hur ska någon annan kunna hjälpa henne? Om Linda själv vill ha vård får hon kontakta en vårdgivare. Psykiatrin kommer inte att vårda henne så länge hon inte utgör ett direkt hot mot sig själv eller andra.

          Hon borde kunna bli LPTad. Hon har ju dessutom värsta blodiga piskmärkena på kroppen. Orosanmälan bör också göras med tanke på ett minderårigt barn hemma. Jag körde in en vän till psyket för hennes egna skull, för att jag brydde mig.

            Jag har inte sett några blodiga sår på hennes insta. Eller är du inne på hennes OF och kollar? Hoppas inte, för de som gör det är bara en del av problemet. LPT är inget man bara tar till lättvindigt, krävs att personen emotsäger sig vård och kräver dygnetruntvård, t.ex. vid psykoser. Du kan verkligen inte ställa en sådan diagnos över sociala medier.

              Tror du hon lägger ut dom på Insta. Är inte inne på OF, skulle aldrig falla mig in men är inne på Flashback av olika anledningar där foton tydligen fanns, erkänner. Känner en som jobbar på psyket så har info. Tror du f ö att L inte kan ha en psykos..

                Jag menar att vi kan ju omöjligt avgöra utifrån det här om hon skulle ha en psykos eller inte. Det finns inget som tyder på det och helt onödigt att spekulera i.

                Jag tycker det är riktigt osmakligt att gå in och kolla på bilderna, speciellt om du nu tror hon har en psykos. Det gör du ju inte för att hjälp henne direkt.

                  Hur är det osmakligt? Linda har ju själv publicerat bilderna.

                    Ja det är osmakligt om man tror att någon har en psykos och därför lägger upp porrbilder/filmer. Har man en psykos så är det inte med samtycke.

      Har du lyssnat på henne när hon gästade Gott Snack? 🙂
      Hon viftar bort alla försök till att sätta diagnos på henne, väldigt vuxet.

        Det var hemskt att lyssna på henne. Hon föreföll vara något udda. För att uttrycka sig milt.

      Hon har alltid haft ett annorlunda sätt att skriva på, fri tolkning av punktuation och lite av ”stream of consciousness”. Det är hon känd för.

      Det är också jättekonstigt att skrika psykiskt sjuk när du inte alls vet. Vissa ändrar åsikter genom livet utan att vara i mani. Vad gäller hennes sexuella preferenser så har du ju heller ingen aning. Det är inte så att alla som är inne på bdsm har maniska skov.

    Simon sätter fingret på rotorsaken till att kvinnor säljer porr på OF. Att det handlar om att passa in i ett samhälle där allting kretsar kring pengar, utseende och dyra skönhetsingrepp. OF är ett symptom och så länge pengar, utseende och skönhetsingrepp glorifieras kommer det att finnas en marknad för företag som exploaterar och utnyttjar kvinnor.
    Det finns många unga personer som tjänat bra med pengar tack vare sociala media och det nya IT-landskapet. Det som är intressant är att media enbart blåser upp de framgångssagor där personerna bakom företräder dessa samhällsideal, pengar, utseende och skönhetsoperationer.

      Egentligen är det motsägelsefullt att unga kvinnor säljer sex eller medverkar i p-rr för att tjäna pengar så de ska kunna leva ett statusfyllt liv med dyra märken, resor, skönhetsingrepp osv. För inget sänker en kvinnas status så mycket som att just sälja sex eller göra p-rr.
      Kolla bara på Paow. Hon verkar tjäna stora pengar på OF, reser utomlands i första klass, shoppar dyra märkesvaror osv. Men verkligen ingen avundas henne, tvärtom ser de flesta ner på henne.
      Som kvinna är det mer status att städa toaletter för 20 000 kr i månaden än att tjäna 200 000 kr i månaden på att vika ut sig på nätet.

        Och ändå väljer många att just vika ut sig istället för att städa toaletter. Nej som vit ung kvinna finns det ingen status i att städa toaletter, tyvärr.

          Skulle säga att precis alla jobb har högre status än att frivilligt sälja sex eller spela in p-filmer.
          Att som ung kvinna jobba som städerska har inte hög status nej, men i omgivningens ögon kan jag lova att majoriteten tycker att det betydligt bättre och mer värdigt att försörja sig som städerska än som prostituerad eller göra p-rr.

            Så man skall basera sitt yrkesval på omgivningens tyckande och smak för vad som är ”värdigt”?

              Det ska man inte men man måste måste ju vara medveten om att de val man gör får konsekvenser av olika slag.

    Man förstör för unga kvinnor/tjejer när man inbillar dem att OF är en frigörelse för kvinnor. De fås att tro att det de gör på OF är någon slags feminism. Och när vissa kvinnor ropar moralism, pga kritik av OF och Linda Skugge, så verka de inte bryr sig konsekvenserna för de unga kvinnor som börjar med OF.
    Männen serveras som vanligt.

    Det är hemskt att LS har fått så många offentliga hyllningar av en mängd krönikörer för att hon säljer sig på OF.
    Vore bättre om den offentliga debatten handlade om det problematiska med att det är så enkelt att sälja sex på nätet och att glorifieringen gör att många hoppar på OF tåget för att de tror att de har makten och kontrollen över sina bilder/filmer och att det är lättförtjänta pengar. Det är så viktigt att lyfta fram att de faktiskt bedriver sexhandel och är horor rent ut sagt.

      LS blir hyllad medan någon som Paow blir föraktad trots att det LS gör är betydligt värre (ren kvinnoförnedring och våldsporr).

      LS som själv aldrig tvekat inför att sitta på sina höga hästar och fördöma andra.

      Kulturelit mot wt är vad det handlar om.

    Det är så sorgligt att kvinnor förleds att tro att de gör vad de själva vill utifrån ett fritt val, när vi de facto degraderas till ett sexuellt objekt. Det är inte frigjort överhuvudtaget, det är att vara en bärande del i kvinnoförtrycket och patriarkatet och det är rent livsfarligt.
    Det påminner mig lite om grejen som var cool när jag var yngre, att tjejer skulle hångla med varandra, enbart för att killar tyckte att det var sexigt. Ofta blev de dubbelbestraffade eftersom killarna sällan var intresserade av en ”sån tjej”.
    Blir så jävla trött på all skit. Och i slutändan, på något jävla vis, så är det vi kvinnor som drabbas.

      Är du medveten om att det finns både manliga, kvinnliga och rentav par som är kreatörer på OF?

        En femtedel är män så övervägande kvinnor så vi måste kunna prata utifrån den strukturen

          Ja! Men inte skruva upp, putsa till och skrämmas 😉
          Det är ett väldigt envägs kommentarsflöde här, som alltid.
          Alla bara håller med varandra och vrålar.

            Unga homosexuella män är överrepresenterade bland män på OF. Tänker att dom utnyttjas på samma sätt som unga kvinnor.

      Unga kvinnor/tjejer blir lurade till att ställa upp, för att killarna/männen ska hållas nöjda.

    Är det verkligen bara kvinnor som säljer sina kroppar på OF?

      ”Inte bara kvinnor!”, ”Inte alla män!” yada, yada, yada…….

      Släng gärna in lite valfri whataboutism också, så har du full pott.

      Nej det är inte bara kvinnor men med en klar majoritet av kvinnor, 4/5, så kan du inte bortse ifrån att det är strukturellt.

      Är det många män som säljer sina kroppar till betalande kvinnor på OF?

        Min matte är jättedålig men har hittat att ca 60% är män av alla användare MEN eftersom de bakar ihop user med kreatör i begreppet användare i statistiken och då 4/5 kreatörer är kvinnor så går det ju att räkna ut ungefär hur många av de som köper/prenumererar är kvinnor/män

        Slår vad om att de som köper män är huvudsakligen… män. Jaja, säkert nån kvinna också (man måste ju alltid påpeka att det finns dåliga/onda kvinnor också!).

          Skulle bli väldigt förvånad om köparna inte var övervägande män

    Jättebra att du uppmärksammar detta Camilla! Tack vare inlägget har jag varit inne på Simons insta. Så bra att viktigt det jobb han gör!!

    Men det är ju KONST. enligt Linda Skugge

    Kommer alltid att tänka på Mirka Norrström när jag läser om OF.
    Burrrrr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.