Vad tjänar man på Caia Cosmetics?

Att Caia Cosmetics är lite av ett framgångståg, blandat med pengamaskin har nog inte gått så många förbi, och inte heller att två av grundarna med influenceranknytning – Bianca Ingrosso och Vanessa Lindahl – blivit rika som troll tack vare företaget. 
Men vad tjänar de anställda på företaget? De, som inte har aktier i bolaget, utan som är anställda med lön?
Breakit publicerade nyligen en omfattande kartläggning över lönerna i 342 svenska tech-bolag där ett av dem var just CAIA Cosmetics.

”Genomsnittslönen på Caia Cosmetics ligger på 59.000 kronor och bolaget hade i snitt 24 anställda i fjol om man utgår från de uppgifter som finns i årsredovisningen och följer den metod som Breakit har använt för alla bolag i undersökningen (se om metoden nedan). Enligt bolagets egna löneuträkning ligger snittlönen på 46.000 kronor i månaden”, skriver Breakit. 

I en intervju förklarade även Caias ordförande Adeline Sterner hur de kommer sig att CAIA ligger så pass högt på lönelistan. Det är nämligen bara ett bolag i e-handelsundersökningen som ligger ovanför dem.

“Det är väldigt enkelt att jämföra lön idag och jag upplever att fler och fler pratar öppet om sina löner vilket jag tycker är väldigt bra. Det gör att man som seriös arbetsgivare behöver lägga sig på rätt nivå för att locka talang”, sa hon till Breakit.

Jag undrar dock om det är ett gäng som har rejäla löner, och att de yngre, de som ”skapar innehåll” på sociala medier ligger lägre. 
Ta Filippa Toremo som ett exempel. Det skulle vara intressant att veta vad hon hade för lön Caia innan hon gick på sin mammaledighet. Låg även den över genomsnittet eller är det bara ”höjdarnas” löner som drar upp genomsnittet?
Kanske ses det som en löneförmån att medverka på Bianca och Caias sociala medier, och i förlängningen kunna arbeta som influencer, med inkomstbringande reklamsamarbeten?

46 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Varför skulle övriga medarbetare tjäna mer än på någon annan arbetsplats bara för att det är Caia , tycker det blir en löjlig diskution.
  det är alltid grundarna ,eller de högt uppsatta som tjänar mest ?
  Inget konstigt alls ?
  Blir lite häxjakt igen.
  Se va mycket Bianca och Vanessa tjänar och deras anställda bara en vanlig lön.
  Ja så ser det ut .

   På vilket sätt är det en häxjakt att skriva att snittlönen på Caia är hög?

    Informationen är rätt så missvisande kan jag tycka, de har gratis arbetskraft i form av praktikanter klart det blir mer pengar över till pengakåta B, V mfl.

   Fast det kan ju vara så (mest troligtvis är det så) att de högsta cheferna tjänar ex 150k och de lägst ner tjänar runt 23k. Genomsnittet blir då mkt högre än vad en vanlig anställd tjänar. Ska man dra vad alla på ex Apple tjänar så skulle genomsnittslönen vara extremt hög, fast städarna där troligtvis inte tjänar någon högre summa. Exempelvis.

   Så är det på alla jobb, så fattar inte varför det blev en så stor nyhet för just Caia

    Oj råkade skriva som svar, skulle bli en egen kommentar

  Du var verkligen tvungen att hitta på en egen negativ teori…

   Fast jo såklart är det så att det är några få höjdare som drar upp snittlönen. Så är det ju på de allra flesta vinstdrivande bolag.

   Fast ligger det inte nära till hands? De där höga månadslönerna betalas knappast ut till influenserna, klart att alla ”head of” har de högsta. Vet en som jobbar där som får ut typ 40% av de lönerna som nämns. Men så är det väl på alla arbetsplatser.

    Om personen får ut 40% så har hen fortfarande antagligen 35tkr i månaden. Det är ändå inte dålig lön. ☺️

     Hur räknar du då? 40% på 59 000 är inte 35… utan typ 24 vilket är väldigt lågt.

   Det är väl ändå ingen påhittad teori utan så det ser ut på precis alla företag.

  Och hur tycker du att deras löner angår dig? Jag förstår reklammarkering och mycket annat du kollar på. Men det här? Varför?

   Det är jätteviktigt att jobba bort att det ska vara en hemlighet vad man tjänar. Alla tjänar på att veta varandras löner för då kan man som anställd kräva mer. Det är ju t ex ganska vanligt att stora företag har en ingångslön och därefter höja lönen kanske 1-2% som Max per år. Samtidigt höjs ingångslönen mycket högre så du sitter och lär upp en ny kollega som är helt ny men tjänar kanske 1000 kronor mer än du. Så jävla dåligt.

  Det är väl självklart att anställda på ett företag har olika i lön baserat på vad de har för tjänst, ålder, erfarenhet mm. Finns väl inget företag där all tjänar lika, ens i närheten. ”Topparna” tjänar ju alltid (och oftast mycket) mer. Eller så missar jag poängen med inlägget?

  Det är bara att ringa Skatteverket eller skaffa betalmedlemskap på Ratsit så får man reda på vad Filippa T tjänat senaste åren.

   Fullständigt meningslöst. Som infuenser gör hon samarbeten och har flera inkomstkällor. Den taxerade inkomsten säger ju bara hur mycket hon har tagit ut i lön från sitt bolag, inte hur mycket hon tjänar på sitt jobb hos Caia.

  Vad är det här för inlägg??
  Tror knappast att samtliga anställda av CAIA har sammalika lön. Finns väl inte EN enda arbetsplats där alla har lika lön oavsett kompetens,ålder och arbetsuppgifter.

   Jo.. aldrig atbetat på ett företag där man har induviduella löner. Endast lönesteg! Alla har exakt samma betalt.

  Medianlönen hade sagt mer. Medellön i det här fallet säger ingenting eftersom höga chefslöner kan dra upp snittet väldigt mycket.

   Precis. Vi jobbar alltid utifrån medianlön, inte medel när vi tittar på lönebild.//jobbar med HR

    HR haha

  Vill man ha bra personer på höga poster så får man ju betala för det. Inte heller konstigt att juniora tjänster antagligen har en relativt låg lön. Tycker detta var en märklig vinkling på inlägg.

  En genomsnittslön ökar naturligtvis om det finns fler som har höga löner. Personligen tror jag inte ”fotfolket” tjänar speciellt mycket mer än på andra liknande arbetsplatser.

  Är det inte så på de flesta företag? Att ”höjdarna” som du beskriver det, tjänar mer?

  Filippa är inte föräldraledig, hon var kanske ett tag men Kit är föräldraledig nu

   Dessutom var hon inte heltidsanställd, utan jobbade ett x antal timmar/vecka.

  Jag jobbar på ett av de techbolag som breakit gjorde en kartläggning av (inte CAIA), och den kartläggningen som gjorts speglar inte helt verkligheten. På mitt bolag delade de en post som också inkluderar sociala avgifter, utbildningar, rekryteringskostnader osv med antal anställda. Det gjorde att snittlönen blev väldigt missvisande, och alltså högre än den egentligen är.

  Om man verkligen är intresserad av vad någon tjänar som till exempel Filippa Toremo så finns Ratsit med tio kollar för 49 kronor.

   Eller så ringer man SKV, gratis.

  En genomsnittslön för ett helt företag säger ju dock inte så mycket, förutsatt att företaget inte har väldigt få anställda. Ikea Retail Services hade under 2022 en genomsnittslön på ungefär 101 916 kr i månaden, ändå har Ikea en hel drös med anställda ”på golvet” som inte tjänar rikemanslöner. En snabb kik på CAIA Cosmetics Linkedin visar att majoriteten av deras anställda har högre uppsatta roller och därmed självklart även en högre lön. Att dom som sitter i ledningen drar in stora summor vet vi redan. Således borde såväl medellön som medianlön vara relativt hög på CAIA, därmed inte sagt att personen i kundtjänst tjänar 59 000 kr i månadslön.

  Löner är dock allmänna handlingar som vem som helst kan ta del av. Ett sådant här inlägg där du faktiskt granskar vad dom anställda i ”lägre” yrkespositioner tjänar på influencerföretagen hade varit väldigt intressant. Här menar jag såklart inte att något arbete är sämre än något annat oh bör ses ned på, utan att vissa yrken helt enkelt ställer högre krav på utbildning och erfarenhet vilket ofta speglas i lönen.

   Löner i privata företag är inte ”allmänna handlingar”. Deklarerad inkomst däremot då den redovisats till Skatteverket.

   Varför skulle löner i privata bolag vara allmänna handlingar?

   Löner är inte allmänna handlingar i privata bolag endast i statliga myndigheter, kommuner och regioner.

  OT men att Moa Wallin väljer att skaffa podd med Olle Palmlöf….

   Ett problem eller något bra ??

    Vet inte hur mycket man får skriva här men Palmlöf har inte ett rykte av att vara en bra människa. Varit tillsammans med Julia F, en relation som enligt henne var allt annat än sund från hans sida.

     Du menar att han var otrogen?

      Det räcker med en snabb till på Julias story idag för att få en bild.
      Nej det var ej bara otrohet som var problemet. Han utövade även våld gentemot Julia.

      Det vet jag inte. Men i hennes podd daddy issues samt när hon gästade podden ofiltrerat har hon pratat om hur han har ”varit fysisk” mot henne och det antyds att han har misshandlat henne. I daddy issues har hon också berättat om hur han har smetat en kebabtallrik i ansiktet på henne när han varit arg.

       Han är en dömd missbrukare som också gjort sig skyldig till rattfylleri. Inte en trevlig man, som en annars så skarp person som Moa Wallin bör beblanda sig med, kan man tycka.

   De jobbar ihop i en podd åt Sveriges Radio

  Filippa T tjänade 570 020 kr under 2021. Siffror från 2022 finns inte på Ratsit på henne.

   Det är ju då den lön hon har tagit ut från sitt bolag, inte vad hon tjänar på Caia.

  Medianen är ju betydligt mer intressant. Medellönen säger ju absolut ingenting ifall någon eller några få tagit ut mycket i lön eller bonus.

  Analysen av lönekostnader underlättas om det finns särskild uppgift om ersättningar till styrelsen och ledande befattningshavare.
  Men den uppgiften saknas för många mindre företag i huvudsak privata företag med begränsad ägarkrets till skillnad från publika bolag. Med uppgift om ersättningar till i första hand företagsledningen kan man få en bättre uppfattning om vad som kan vara en genomsnittlig heltidslön i bolaget för andra än de bäst betalda.

  Fast det kan ju vara så (mest troligtvis är det så) att de högsta cheferna tjänar ex 150k och de lägst ner tjänar runt 23k. Genomsnittet blir då mkt högre än vad en vanlig anställd tjänar. Ska man dra vad alla på ex Apple tjänar så skulle genomsnittslönen vara extremt hög, fast städarna där troligtvis inte tjänar någon högre summa. Exempelvis.

  Så är det på alla jobb, så fattar inte varför det blev en så stor nyhet för just Caia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.