Johanna Bladh om ”belly only pregnancies”

För en gångs skull har jag ingenting annat att säga att jag tycker att Johanna Bladh har helt rätt här.
Det finns alltså en trend bland gravida, där kroppen inte ska förändras alls utöver den växande magen. Det ska alltså inte synas på dig, om du står med ryggen mot, att du är gravid.
Vem kom på den här skiten och varför sprider vi den som en trend?
Samtiden är full och behöver gå hem och försöka mota Olle – i form av en bakfylla – i grind med hjälp av en Big Mac & Company omedelbums!

Så här låter det i kommentarsfältet:

173 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon är en pick me och hennes överdrivna person gör att allt bara känns fake och falskt.

      Tror inte du riktigt fattar vad pick me innebär

        Nej, och dessutom är jag less på det fjantiga uttrycket. Låt folk vara som de vill och gilla/inte gilla det de vill utan att kasta en massa töntiga ord i ansiktet på dem.

      Det är ju hon som tjatar om kroppar hela tiden.

    Är i graviditeter och har ALDRIG hört talas om detta.
    Men genom att Johanna Bladh informerar mig så vet jag NU att jag borde passa mig

      Mm tveksamt om det hjälper att hojta att låt kvinnor va!! För att några, troligen rätt få, andra kvinnor (tror inte män direkt bryr sig) inte vill gå upp i vikt under graviditet. Onödigt att sprida uttrycket ”belly only pregnancy”, låt det passera och får någon ätstörningar så rikta speciell hjälp dit, sprid inte till fler.

      Du behöver väl inte ta åt dig då? Är väl ändå välkänt att det jättelänge ansetts finare att bara ha en mage än att gå upp massor med kilo

      Det enda du behöver göra är att göra det DU mår bra av. Vad andra tycker är fullständigt irrelevant.

      Jag fattar precis vad du menar! Jag har inte heller läst om detta någon annanstans förens hon upplyser om det och ger uppmärksamhet åt detta, via denna bloggen för jag skulle aaaaldrig få för mig att följa hennes egna kanaler. ”NÄR SKA DETTA FÅ ETT SLUT?!”, jo när du slutar skriva om det kanske? Johanna är verkligen.. något annat

    Jag hade en pytteliten söt mage och man såg inte att jag var gravid bakifrån. Kräktes dock hela graviditeten och levde i långa perioder på frukt och piggelin. Hade hellre gått upp 40 kg 😅

      Tråkigt att höra att du mådde så dåligt. 🌸 vet inte om det var nyligen du fick barn eller ej men grattis oavsett!

        Nej mina barn är 5 och 8 år. Men tack vad fint sagt ❤️

      Samma för mig, fick gå hos specialistmödravården för att jag inte gick upp i vikt som jag skulle. Kräktes i 9mån

        Tror inte folk förstår hur hemskt det är. Med första barnet fick jag utskällning för jag drack saft (det hjälpte liiiite) och tillsagd att det skulle skada mitt barn och jag få graviddiabetes. Hon sa även att jag var duktig som inte gick upp så mycket i vikt och att illamående var ett lågt pris att betala för ett barn 🤦🏼‍♀️ Min bebis kom ut och vägde 4,5 kg i slutändan men det hade ju varit trevligt om vården brydde sig om mitt mående också.

          Smal till varje pris tänker tyvärr många…:(

          Som någon som också hade HG hade jag blivit helt knäckt av det bemötandet.
          Folk fattar verkligen inte hur det är att må sådär illa. Både fysiskt och psykiskt tungt.

          Men visst smakade typ allt gott efter förlossningen??
          (Förutom vissa saker som man spydde för kraftigt av förstås och inte kan tänka sig att äta på ett långt tag)

        Lider med er som har haft sådant graviditetsillamående. Är själv i vecka 12 nu med andra barnet och har båda graviditeterna mått illa från vecka 6. Nu har mitt börjat lätta men även fast jag bara har mått riktigt illa och inte kräkts så är det tortyr att må så illa dag in och dag ut. Riktigt påfrestande psykiskt och fysiskt.

        Om ni blir gravida igen hoppas jag ni får det lättare med betydligt mindre illamående <3

    Har hon fortfarande inte sagt något mer om pro-ana trenden?

    Men är det en trend? och vem hetsar?

      Tror många självhetsar till sånt. Jag hade jättefina magar och gick inte upp mycket, inga bristningar och inte svullen. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var väldigt nöjd med mig själv och tyckte att jag var lite bättre än de som gick upp mycket

        😳

          Bra med ärlighet ju

        Jag gick inte heller upp mycket och fick mest den där ”söta lilla kulan” till mage. Fick oväntat mycket ”beröm” av andra kring detta. Så jämförde de med vilka elefanter, valar, osv de själva varit som gravida. Mycket tråkigt att kroppars utseende alltid alltid alltid ska vara i fokus.

          Ja det är så rumsrent att kommentera, framförallt ge komplimanger, om gravidas kroppar och har man någon gammal ätstörning i bagaget är det klart att den matas av att folk påpekar om hur ens kropp förändras.

          Vi är två gravida på mitt jobb och alla jämför oss KONSTANT! Min mage är mindre och fy fasiken vad dom jämför med mindre fina ord, trots att jag markerar att det inte är ok och förklarar hur kroppen funkar..
          Har fått frågan ifrån kollegor män och kvinnor ”har du tänkt gå upp lika mycket som X”
          Folk blir tamejfan dumma i huvudet runt gravida kvinnor och smeknamnet tjockis rungar i korridorerna ”sådär sagt med kärlek” men kul för dom kvinnor som mår dåligt runt den typen av attityd.

          Blir upprörd när jag skriver om det 😅

            Min 60 + manliga chef sa något i stil med ”vad tjock du blivit” till mig när jag var gravid. Jag, som aldrig varit åt det rundare hållet tog liksom inte riktigt in vad han sa men hörde ändå mig själv svara. Tack…detsamma. Ändå rätt nöjd med mig själv över det. Dessutom var min chef en receptiv person som insåg att de han sa var dumt sagt och tackade mig för att jag uppmärksammat honom på det.

        Plot twist: Det var du inte. Bättre alltså.

          Nej det är ju såklart min gamla ätstörning som ligger och skaver, det vet ju jag också. Men känslan var där, och jag tror att det är så för många

            Tråkigt att höra, hoppas du mår bättre idag.

    Så glad över att sociala medier inte fanns när jag var gravid. Gick upp 25 kg och åt en stor chokladkaka varje dag och var glad. Sen gick jag ut med barnvagnen varje dag och gick ner i vikt igen, ingen craving choklad🙂

    Så det är helt okej att gå upp 30kg under 9månader om man är gravid, men inte annars. Gå upp 30, gå ner 10, det är okej, allt är okej, alltid.
    Men om man har graviditetsdiabetes, då måste man äta sunt. Annars kan ungen i magen utvecklas på skräpkost, det är lugnt.
    Jag som har tänkt att man vill äta speciellt sunt under just graviditeten för det att det skulle vara bäst för fostret.

      Man blir rätt less som gravid på att ena dagen är man en vuxen människa och nästa dag har alla en åsikt kring vad man äter, hur mycket man äter, hur mycket man rör sig, hur tungt man lyfter.

      Man kanske inte behöver lägga sig i vuxna människors kost och levnadsvanor överhuvudtaget.

        Helt sjukt om det skulle vara en trend? Tror nästan inte på det.

        Det som har blivit en trend enligt min svärsyster som är barnmorska är födande kvinnor med BMI i fetmaspektret (över 30 dvs). Hon säger att normalviktiga kvinnor vid förlossning är mer ovanligt än vanligt, och att detta har ändrat sig markant sista 10 år.

        Man ”ska” gå upp max 16 kg som normalviktig. Och ännu mindre om man är tjock. Mer om man är underviktig. För sin egen hälsas och barnets skull. Det finns såklart variationer och undantag, men nästan alla kan satsa på det.

        Det som är farligt är att många ser på graviditeten som en ”friperiod” där man kan äta vad man vill och att man behöver stilla sina cravings. Jag släppte inte lös helt, åt nyttigt men lite mer än vanligt och gick upp 12 kg. Jag var tillbaka på min normalvikt 2 månader efter barnet var fött. Min kusin gick upp 30 kg och är fortfarande överviktig och mår dåligt över detta, tänker på det hela tiden, bantar osv.

        Det är MYCKET lättare att inte gå upp, än att ska gå ner efteråt. Ja, finns folk som klarar det utan problem, men det är ett växande folkhälsoproblem med övervikt och fetma efter graviditet.

          Räknar man bmi på gravida? Jag har aldrig varit gravid men låter missvisande att räkna bmi på en gravid. Även de 16 kilo man ”ska” gå upp påverkar ju ens bmi trots att det inte är rent bara fett. Jag är normalviktig idag, 60 kilo till mina korta 1,60 m. Med 16 extra kilo ligger jag på bmi 29,7, alltså nästan på fetmagränsen. Ett kilo ifrån typ. Men inte skulle jag lida av fetma för det. Jag menar inte att misstro att fler går upp mer idag vid en graviditet, tycker bara det verkar konstigt att fokusera på bmi vid en graviditet. Eller?

            Man räknar BMI när du skriver in dig hos barnmorskan. Har du för högt kan du bli rekommenderad att prata med dietist osv.

            Man räknar BMI vid inskrivningen hos barnmorska dvs tidigt i graviditeten. Väldigt många gravida har ett ingångs-BMI över 30, dvs fetma. BMI 25-30 räknas som övervikt men eftersom så många har fetma tycker vi nu att någon med BMI 26 vid inskrivningen är ganska smal.

              Trodde det var inräknat kilona man gick upp under graviditeten. Då förstår jag.

          Varför känner du ett behov av att jämföra dig och din viktuppgång med din kusin? Jag gick bara upp 8 kilo, så jag vann över dig då, eller?! Visst var det en tävling…?

            Nej, poängen var att hennes viktuppgång har förstört mycket glädje i hennes liv och hon har nu viktproblem. Du verkar ha lässvårigheter

              Nej, du ville framhäva hur duktig du var jämfört med din usla kusin. Annars hade du inte behövt jämföra. Stå för det åtminstone.

                Haha va? Min kusin är en av mina bästa vänner som jag älskar och bryr mig om. Vi har pratat om detta och det är verkligen ingen tävling. Det är nog mycket pga det hon har sagt (hon tycker att det har förstört hennes kropp) som jag var så försiktig med kosten när jag var gravid, och är så tacksam för det nu. Eftersom man vet hur svårt det är att gå ned i vikt så bör verkligen fokus ligga på att försöka undvika att hamna där att man har 15 kg extra när föräldraledigheten är över

                  För din kusins skull så borde du fundera på hur du uttrycker dig om du nu är mån om hennes välmående. Du kanske inte menade det så men tänk på hur du talar, mår hon dåligt så behöver hon antagligen inte dömande människor runt sig.

                  Var tacksam för din egen graviditet utan att behöva trycka ner någon annan.

              Men du som nu visste att det var så härligt skönt att inte gå upp i vikt kunde du ju inte bara ha sagt det till henne i stället för att hålla det för dig själv? För du menar ju att orsaken vara att hon inte förstod att hålla kosten? Så hon kunde känna samma glädje som du?

                Det framgick ganska tydligt att kusinen var gravid innan henne

          Jag gick upp över 25 kilo och allt var borta på nån månad. Kroppar är olika.

          Fattar inte att så många orkar ställa upp på den här icke-tävlingen om att vara den bästa gravida, den bästa mamman, den bästa föderskan… vem fan bryr sig ?!?

            Exakt. Själv har jag en jättesöt liten kula UTAN att vara gravid. Slå det om ni kan. Tihi.

          Oj, vad mycket!! Jag gick bara upp 6 kg och på bb vägde jag 3 kg mindre än innan graviditeten.

            Jaha men jag gick ner 15 kilo och födde båda mina barn i uppförsbacke och motvind.

              Jag gick ner 40 000 000 000 kilo. Och det är många kilon det.

                Det var duktigt!

                Ändå rätt kul att hon skriver att det är ”helt ointressant hur LITE eller mycket i vikt någon går upp🤭 Gissar på endast ”hur mycket”! Hobby expert efter 1 barn? Kom igen när du fött 4 st, då har du själv lite att jämföra med, fröken Bladh.

              Jag gick faktiskt ner 12kg 😅😅 Men spydde en del och åt faktiskt bra. Det va min craving typ, åt sååå bra. Men hade gärna sluppir kräkandet 😱 (obs fattar att du va oseriös haha, men ah. Ingen tävling 😅)

              Stackars dig.

          Jag undrar verkligen vilka det är som har en ”friperiod” som gravid? Känner INGEN som tänkt på det viset i min umgängeskrets, oavsett kroppsform/vikt innan graviditeten.
          Däremot kan jag säga att jag som fet och gravid är högst medveten om ökade risker för mig och bebisen, samt folks skammande gällande vikt. Jag är livrädd för att gå upp i vikt och nu i v 18 har jag gått upp typ något hekto men inte mer, bara genom att äta sunt och hemlagat, som jag alltid gör. Är så rädd för att inte kunna styra över min vikt längre fram. Vad gör jag om jag plötsligt börjar gå upp i vikt trots att jag äter vanligt och inget godis eller snabbmat? Hur ska jag hantera arga läkare? Ska jag aktivt banta med nutrilett? Det är så skrämmande att vara gravid när man har trauma bakom sig (missfall) och det blir bara ännu värre när man lägger vikthets på det. Jag tror faktiskt att de flesta kvinnor skulle välja att inte gå upp mer än något kg under graviditeten men önsketänkande är en annan sak än verklighet…

            Så länge du känner att du mår bra och äter sunt så kan du inte göra mer!
            Ditt mående under graviditeten är superviktigt och att sitta och oroa dig för arga läkare kommer inte hjälpa dig, snarare göra det värre för ditt mående så se till att fortsätta precis som du gör att äta nyttigt och försök att inte oroa dig för viktuppgång för du kommer gå upp i vikt, det SKA man under en graviditet! Oavsett vikt innan graviditeten ska man gå upp i vikt, sen så ska man såklart inte bana iväg allt för mycket men du verkar göra kloka sunda val med maten så tycker du ska vara stolt över dig själv & lycka till med din kommande bebis 💞
            Och du ska absolut inte banta under graviditeten har aldrig någonsin hört/läst om
            någon gravid kvinna som ska göra det.

              Tack snälla du. <3 Jag försöker varje dag att tänka åt det hållet, att jag gör mitt bästa på alla sätt, oavsett vikt…

            Beklagar också ditt missfall du haft innan. ❤️‍🩹💞

            Var med i en facebookgrupp med folk som skulle ha barn samma månad som mig. Var tvungen att gå ur till slut, orkade inte se eländet. Många som drack alkohol (”allt med måtta”), många som gick upp explosionsartat (30+ kg) och delade historier om tex. hur sambon blev tvingad att köra till McDonalds mitt i natten osv. pga cravings.

            Alltså man gör precis som man vill. Jag tror bara att det är synd att sprida myten om att man går ned så mycket när man ammar att det är normalt att gå upp över 20 kg. Folk tror på det och får viktproblem i resten av sina liv.

            Tror dock du lutar åt andra hållet och verkar hålla extremt hårt i tyglarna. Om man äter nyttigt och rör på sig behöver man inte göra mer, och det är inte en bra timing att banta när man är gravid. Lycka till med din graviditet!

            Man måste inte väga in sig hos barnmorskan. Vill du inte så kan du låta bli det. Vill du kan du hålla koll på vikten hemma själv eller så skiter du helt i att väga dig under graviditeten och fokuserar på att må bra.

          Det finns inget ”ska” och ”max 16kg”. Allt beror på ens egna kropp, bättre om folk fokuserar på att må bra och ta hand om sin kropp under graviditeten än att räkna kilon.

          Jag själv gick upp 20kg delvis pga mycket vätska samlades i benen, och ca 1-2 veckor efter förlossningen hade all den vätskan försvunnit och majoriteten av kilona försvunnit. Kvar 5kg från ”ursprungsvikten”.

            Jo det är faktisk officiella rekommendationer, men som folk tydligen inte tål att höra.

              https://www.sbu.se/pubreader/api/download/67802?p=false&lang=sv

              ”I Sverige finns inga nationella rekommendationer eller riktlinjer för viktuppgång under graviditet, utan alla gravida uppmuntras till hälsosam livsstil med kost och motion.”

              I samma rapport står det också att kvinnor med BMI över 30 i många regioner erbjuds extra läkarbesök och motiverande samtal kring att få bättre levnadsvanor. Det framgår också att 11-16 kilo är amerikanska rekommendationer, men alltså inget som är officiella rekommendationer i Sverige.

                Finns många internationella rekommendationer. I vården används amerikanska väldigt ofta, inget konstigt med det.

                  Men i Sverige finns inga officiella riktlinjer kring viktuppgång under graviditet. Sen om någon sköterska följer några andra riktlinjer är en annan sak. Du säger att det är officiella rekommendationer, varpå jag hänvisar till en källa som påstår att några sådana inte finns i Sverige. Rätt ska ändå vara rätt.

                    Ok, om du tycker att rätt bara är rätt om man ignorerar alla officiella rekommendationer, inkl EUs kostrådgivningsorgan, amerikanska riktlinjer och våra grannländer. Detta är alltså forskningsbaserade riktlinjer, så har du rätt.

                    Om du får en hjärtinfarkt så kan du också avstå behandling eftersom man då följer EU och/eller amerikanska riktlinjer

                      Du bygger halmgubbar nu.

                      Men vad är det du inte förstår? 😅

                      Du har en äcklig kvinnosyn. Tycker jag läser ofta dina kommentarer här inne som alltid handlar om att kvinnor ska ej gå upp i vikt eller äta godsaker osv. Skriv bara att du hatar när kvinnor är överviktiga istället för dina pikar.

                  Så du menar att rapporten i länken inte stämmer?

                    Den ”rapporten” är ett litteratursök? Läste du ens första sidan? Lol absolut ingen bra källa

                      Vad är fel på källan bara för att den är en genomgång av litteraturen?

                      Men visst, du kan länka till de svenska officiella rekommendationerna och riktlinjerna. Jag väntar. Jag är inte den som är den om det har kommit några senaste året.

                      De har genomfört en systematiskt litteraturstudie av den befintliga forskningen. Vad är det med den metoden som gör det till en dålig källa? Undrar på riktigt då jag själv har publicerat just en systematisk litteraturstudie i en vetenskaplig tidskrift. Det är liksom inte en hittepåmetod. Eller vad menar du?

                      Sbu är en statlig myndighet som gör oberoende utvärderingar av bland annat sjukvården och publikationen menar du är absolut ingen bra källa? Lol på dig själv.

                      En 20 år gammal artikel som inte alls säger emot att det idag inte finns några nationella rekommendationer i Sverige. Däremot ansåg författaren då att vi borde följa de amerikanska. Vilket jag alltså varken har sagt bu eller bä om.

                      Jag ställer samma fråga till dig, har du ens läst artikeln?

          Vad i hela fridens namn är svärsyster? Du menar svägerska?

            Haha ja! Det menade jag!

          Förlåt men det låter orimligt att det skulle vara ovanligt med normalviktiga föderskor

            Mer ovanligt än feta. Dvs mer än hälften är inte normalviktiga

              På tal om säkra källor så är inte någon anonyms svägerskas uppskattade siffror någon direkt säker källa.

          Slår vad om att din kusin skulle må mycket bättre utan en dömande omgivning.

          Håller med 🙂 gick upp 6 kg med akut snitt i v 29. Åt inget, kräktes mest och hade en vidrig graviditet. Men såhär i efterhand är jag nöjd att jag inte gick upp 40 kg. Varför? Jag hade inte haft ork, tid, energi att försöka bli av med det såhär i efterhand. Skjut mig för att jag inte vill bära på den övervikten.

            Tror inte att många vill gå upp 40 kilo så du är nog inte ensam om att vara glad över att slippa det.

              Du har uppenbarligen inte haft extremt graviditetsillamående

            Oj. Jag hade faktiskt hellre gått upp jättemycket i vikt och inte behövt föda redan i v 29. Ett friskt barn är mitt mål…

          ”ska”? Är det liksom bara 16 kg rakt över, samma för en 1,55 lång som väger 50 kg och nån som är 1,80 och väger 80? Eller vad?

          Jag tror att viktuppgången är 100% hormonell och inget man kan göra ett dugg åt. Jag har fött 3 barn, är normalviktig och gick upp 10-15 kilo varje gång. Åt jag nyttigt under tiden? Visst jag år grönsaker till maten som jag alltid gör, men också godis/fikabröd/glass varenda dag. Unnade mig och var snäll mot mig själv. Rörde mig inte heller, jag fokuserade på att ta det lugnt när jag hade lediga stunder. Gick sen ner till ursprungsvikten. Är övertygad om att det har absolut inget att göra med mitt eget beteende, så lägg bara av att gnälla över gravidkilon, eller hylla viktuppgångar som min. Det är hormonellt!

        Jag bryr mig inte, rök som gravid om du så vill. Jag får väl anta att exakt alla vuxna vet hur man ska leva och äta (eller åtminstone läsa på), och sen när dom gnäller att deras kroppar signalerar ohälsa, så bara påpekar jag det. Orkar inte höra några klagoverser.

          Och hur ”ska” man leva enligt dig?

        This!! Kände mig omyndigförklarad när jag var gravid, helt plötsligt måste jag väga mig varje barnmorskebesök (fick inte väga mig hemma och rapportera), jag kände mig som en liten unge när jag skulle stå där och gå upp på vågen, man får pekpinnar om mat och motion ”låtsas att din sambo är en hund, så ofta ska du gå ut och gå” sa bland annat en barnmorska till mig, dom behandlar en som om man inte vet eller kan någonting

          Fy vad hemskt! 😮 Jag tänker alltid på att vård är frivillig och jag vägrar väga mig framför någon annan. Min barnmorska tar den vikt jag rapporterar till henne. Vi är ju vuxna – blir arg av att behandlas som ett barn..

          Jag vägrade att väga mig på mottagningen. Jag har inte vägt mig på en mottagning sedan en fruktansvärd barnmorska när jag skulle förnya p-piller för 15 år sedan. Hon triggade igång en gammal ätstörning och sedan dess väger jag mig när jag vill och aldrig på uppmaning av någon annan. Vill de veta min vikt så kan jag tala om den för dom om jag känner för det.

          De väger bara personer som är överviktiga från start. Dagens sanning och inget hittepå. Syrran jobbar som barnmorska..

            På min mvc vägdes alla. Jag anses vara normalviktig…Så kanske det är.något som gäller hennes stad/sjukhus?

              Kanske 🙂 Jag vägdes inte. Mina vänner som varit större i början av graviditeten har alla blivit vägda o fått nån typ av dietist råd.. Förstår inte hur det kan vara kränkande? Är väll bms jobb att göra det. Är väll inte så att hon/han själv bestämmer hur saker görs? Finns väll riktinjer!

          Fast det kan ju lätt uppfattas att man inte kan eller vet något om man kommer som överviktig till inskrivningen när det faktiskt finns forskning på att det medför ökade risker.
          BMs jobb är ju faktiskt att påpeka dessa och berätta vad som är bäst för din och barnets hälsa. Sen får man väl välja själv om man vill lyssna på det eller ej men det är väl inget att bli kränkt över.

            Ursäkta? Överviktiga personer kan eller vet alltså inget om risker och hälsa eftersom de är just överviktiga? Eller överviktiga personer ska inte få skaffa barn eftersom det är sådan enorm risk?
            Det är verkligen inte konstigt att tjocka människor upplever galet dåligt bemötande både i sjukvården och överallt annars när folk drar fram sådana här extremt unkna fördomar om tjocka som dumma, okunniga och ovetande. Snälla, vi kan bättre.

    Är detta utbrett? Tänker att det är ett minimikrav om det ska anses vara en trend..

      Jag är 30+ och inte gravid och följer inga av flunsorna som nämns här förutom maggan grääs tror jag. Har trots det sett på sistone två, tre klipp på Instagrams upptäckflöde gravida kvinnor som gör en grej av att det inte syns att de är gravida om de står rakt framifrån eller bakifrån. Så vänder de sig åt sidan och Surpriiiise tiihii där tittade magen fram osv.

        Fast är inte det mer att avslöja att de är gravida. Inte i v 40 och ska föda barn imorgon..

          Nej poängen är ju att visa att den stora magen inte syns framifrån eller bakifrån. Typ så ”man kan inte trooo att jag är gravid va!?”

        du ser 2-3 såna för att du klickar på dom och kollar. det dyker bara upp saker där som instagram sett att du är intresserad av

          Ja jag är givetvis medveten om algoritmen. Menade bara att den trenden även nått mig trots att jag inte aktivt följer sådana konton.

    Är detta verkligen en trend som gravida tar till sig? Tror dom flesta mammor tänker till och vill det bästa för sitt kommande barn

      Johanna förstorar upp som vanligt. Alarmist!

    Många # var ju typ från 2017, så inget nytt direkt…

    Jag orkar inte med henne mer faktiskt. Vad hände med att hon var journalist på hänt.se och rapporterade om precis aalll skit som fanns, var den som skrev alla dessa löjliga artiklar till att vara den pk personen hon är nu? Feeeejk, vi måste sluta ge henne uppmärksamhet

      Har Johanna jobbat på hänt? Har aldrig sett att hon nämnt det!

        Haha japp.. hon var väldigt aktiv där och var en sk frontperson på hänt

          Känns som något hon inte riktigt står för idag 😂

      Hon jobbar fortfarande på Aller media

    Jag är gravid för första gången, vecka 33. Är så chockad över all kommentarer om min kropp, från alla håll. Har gått upp 7 kg och får frågan ”hur tjock har i blivit nu?” hela tiden. Och kommentarer om att min mage ser höggravid ut. Vissa säger att jag är duktig som håller mig smal på ben och armar. Men mottar hela tiden kommentarer om min kropp. Och sen säger alla jag möter att ”när en kvinna är gravid är enda gången man får kommentera hennes kropp”. Varför tror folk att det är ok? Det gör att jag konstant kritiskt analyserar min kropp. Har aldrig haft sådana tankar tidigare.

      Analysera deras kroppar tillbaka

      Folk är helt galna. Jag berättade för en vän att jag är gravid i somras. Då sa hon glatt ”Ja jag såg det när vi sprang på varandra på stan! Du hade så stor och hög mage!”… Jag förnekar inte att jag är tjock, det är jag, men att jag skulle ha sett annorlunda ut än vanligt köper jag inte då jag bokstavligt talat var i gravidvecka 3…!

      Samma! Har fått frågan ”hur mycket har du tänkt gå upp då?” Ständigt granskad.
      Det är helt sjukt vad folk tror det är ok att kommentera kroppen, dom blir på riktigt dumma i huvudet. Folk skäms inte heller när man säger ifrån eller ger svar på tal.

        ”Det har inte du med att göra” är ett passande svar på en så otroligt korkad fråga.

        Sen finns det ju också ” är du säker på att det bara är en där inne?” Som min svärfar inte var sen med att kommentera

      Det är helt sjukt vad folk tar sig friheten att kommentera när man är gravid. Fick barn i somras och ska hälsa på på kontoret vid lunch och tycker ärligt att det är lite ångestfyllt pga hur jag ser ut och då har jag ändå gått ner 13 av 15 kg… Men det är pga alla kommentarer när jag var gravid. Liksom låt min kropp vara…
      Det som tog värst var dock när svärmor kallade mig tjockis flera gånger. I v 24! Haha jag kollade på bilder från den helgen och magen syns ju för tusan knappt då. Och återigen, att träffa henne nu ger mig ångest för min mage är större nu än vad den var när hon kallade mig tjockis.
      Saknar att vara gravid och att samhället då tycker magen är vacker och det är ”ok” med extravikt. Nu är jag bara småfet enligt alla.

    Kroppar kroppar kroppar

    Du håller väl alltid med henne eller stryker henne medhårs…? Aldrig märkt något annat trots kritik av andra.

      Haha skulle säga exakt samma. Sen när har Camilla någonsin kritiserat Johanna Bladh? Eller ens varit det minsta kritisk mot henne och hennes karriär som består av att sparka in öppna dörrar?

        Tänkte exakt samma , aldrig sett något negativt mot Johanna av C😅

        Cirka aldrig? Men så har ju Camilla också skrivit att de är gamla bekanta/kollegor.

          AAAAAAHA!
          Fan va trist eftersom Johanna är så problematisk och framförallt töntig med sitt skådespeleri😂🤣😂🤣😂

          Senaste inläggen här (till nu) om Johanna har varit kritiska.

        Ehhh va? Tycker faktiskt att Camilla (trots att dom är bekanta och kommer från samma byhåla) HAR kritiserat JB🤔 kanske inte superöppet eller mycket på bloggen, men lyssna på podden vettja😅

    Som om man kunde bestämma själv hur mycket man går upp under en graviditet 😂. Jag vägde ungefär lika mycket innan båda mina graviditeter. Den första mådde jag rätt dåligt och kunde knappt äta något. Gick upp nästan 30kg. Andra graviditeten kunde jag äta utan Problem, gick upp 12 kg.

      Men alltså det är det här jag inte fattar? Hur styr man över hur mycket man går upp? Det gör man ju typ inte så länge man inte svälter sig, och även då så kan man väl inte styra över hur magen kontra resten av kroppen lägger på sig? Alltså typ om magen blir en kula eller mer typ…stor överlag eller ut mot sidorna. Och all vattenvikt som gör att man blir svullen, det har ju inte ens med kaloriintag att göra. Så hur i allsin dar ska man kunna lyckas styra med hur ens kropp ser ut?

      Man kan ju förövrigt inte styra över det ens när man inte är gravid. Typ gå upp i vikta bara på rumpan eller gå ner i vikt på mage ju.

      Ja som om kvinnor faktiskt anstränger sig för att gå upp 30 kg…! Så okunnig är ingen idag. Och från första steget in hos barnmorskan får man höra om vikt…

        Precis. I första där jag gick upp mycket hade jag inte gått upp någonting i vecka 20, inte särskilt mycket i vecka 35 heller men sen började jag samla på mig vätska. Det skvalpade om fötterna när jag gick. Dagen efter förlossningen hade jag gått ner över 15 kg.

    Vi kvinnor måste sluta sätta denna press på varandra. Det vi kvinnor som sätter nya ”trender” som vi ska följa och som är totalt ohälsosamma mot antingen psyket/fysiskt.

    Puckad trend såklart, men utvecklingen med allt högre ingångs-BMI vid graviditetens början och uppfattningen att det inte är några problem att gå upp 25kg under graviditeten är också ett problem.

      Tror inte någon tror att Det är optimalt att gå upp 25 kg..

    Man lyssnar ju inte på nåt hon säger Hahah 😂
    Tänk om man skulle få rösta om vilka som fick ha SOME!
    Hade velat spärra henne direkt

    Fokuserar inte hennes konto typ endast på kvinnokroppen? Sluta göra precis allt till en grej och sparka in öppna dörrar så kanske det bli bättre 🤷‍♀️

      Johanna är den enda som får mig att tänka illa om min kropp, tyvärr. Hennes överdrivna sätt, och att hålla på och kommentera i form av att ”normalisera” hela tiden är värst. Följer inte, men hon dyker upp på mina kanaler ibland ändå. Varför ens använda kroppen på det sättet hon gör, låt den bara vara, som kobranhugger.

        Vidrig pk människa den här Johanna

    Inte så förvånad. Hollywoodgrej som nått oss. Folk var ju chockade över Adriana Lima för att hon faktiskt blev lite större överallt och inte bara runt magen…

    Min svägerskas man har (omedvetet?) varit väldigt nöjd med att hon bara fick en ”liten söt mage” som gravid. Han har fällt kommenterar som ”Du hann ju inte få mage förrän barnet skulle ut” och ”Du väger ju mindre nu än innan graviditeten”. Hon blir obekväm av hans kommentarer och humble brag om detta… Tycker det överlag är ett konstigt fokus att ha. Men samhället hatar tjocka, oavsett sjukdom eller graviditet.

    Klicktorsk deluxe.

    Tycker de är väldigt intressant med att så många gravida kvinnor får kommentarer om deras mage och ser det som något negativt, de är ju de finaste man kan skapa som ligger i ens mage om magen är stor eller liten enligt den som kommenterar borde egentligen spela mindre roll oavsett om personen inte borde kommentera magen från första början (men de kommer ändå ske troligtvis jämt) så tror jag att de är med välmening de kommer både ord som ”oj vad stor din mage är” eller ”oj vad liten din mage är” tror det är någon slags kontakt personen försöker skapa och inleda samtal om det kommande livet, vilket i sig är bara fint om man försöker tänka det så.
    Tror de är ytterst få gånger personen menar något negativt om en gravid kvinnas kropp, sen så förekommer väl självklart såna situationer med som i allt annat att de finns elaka personer med elaka kommentarer.

      Negativt eller ej, de flesta vill inte ha kommentarer om sina kroppar..

        Nej, det förstår jag till 100% men en gravid kvinnas kropp kommer alltid vara intressant för de flesta människor dessvärre och därmed kommer nog aldrig såna kommentarer sluta komma tyvärr

      Tror inte heller de menar något illa (oftast), men vi alla vet ju att det kan vara känsligt att kommentera andras kroppar och tycker inte man ska säga något sånt om man inte är väldigt nära. Typ om min syster är gravid och vi inte setts på ett tag så skulle jag kanske kunna påpeka att magen växt om vi inte setts på ett tag, för vet att hon inte skulle ta illa upp och förstå vad jag menar, men skulle inte påpeka att någon är stor eller liten om vi inte är nära.

      Varit gravid tre gånger och minns inte att jag fått en enda kommentar typ! Heller aldrig fått en enda kommentar om amning och då har jag annat minst 9 månader 🤷🏼‍♀️

        Är gravid just nu och upplever att folk direkt kollar ner på magen för att se om den växt. Många i min närhet kommenterar magen också och säger ”oj nu har du verkligen fått en gravidmage”.

        Inget jag mår dåligt över men har alltid haft en sund inställning till min kropp. Upplever däremot det konstigt bara, vad ska jag svara? Ja jag har fått en mage för jag ska föda om 3 månader? 🙂

        Så verkar vara väldigt olika för alla.

      Så är det helt säkert men jag vill inte höra att jag är sååååå stor osv. Det är inget jag kan påverka och så länge jag och mitt barn mår bra är jag nöjd. Jag tyckte dock det var mysigt när folk sa vilken fin mage jag hade. Lite dubbelmoral kanske eftersom det är en värdering av magen men ändå inte själva storleken.
      Sen har jag också märkt att folk har helt olika uppfattningar om vad som är stort eller litet. På samma dag med samma kläder fick jag både kommentarer om att jag var så stor och redo att föda typ men också kommentarer om att jag var så liten och de hade svårt att tro att det började bli dags.

    Fattar f*n inte hur folk orkar hålla på. Johanna är så satans trist med sitt ältande om samma gamla skåpmat som vi har hört till leda nu.

    Jag vet ju såklart inte vart de flesta som kommenterar här bor, men herregud😳
    Väntade min yngsta barn 2011, då hade jag ett BMI på 18 fram till v 25 ish. Min BM muttrande (av omsorg) lite om att jag låg i underkant, men både hon och jag visste hur illa jag mådde i början, så hon la aldrig en enda kommentar om att jag va liten.
    Hade hon sagt minst lilla kritik om det så hade jag bytt MVC direkt.

      Ja, jag har heller aldrig fått någon kritik så av någon barnmorska och har träffat flertal varannan vecka sen tidigt i graviditeten. (Var gravid med enäggstvillingar) då gör man ultraljud varannan vecka.
      Låg dock på de större måtten med stor mage, fick aldrig något negativt bemötande.
      Hade midja innan graviditeten på 64 cm i gravidvecka 35, 127 cm och var aldrig onyttig eller ohälsosam och väldigt rörlig med magen. Gick upp över 30 kg (var ganska liten innan) men aldrig någonsin sa någon något direkt illamenande under hela min graviditet.
      Fick höra jag hade en stor mage (vilket jag hade och trivdes med för allt såg bra ut) stor är inte alltid negativt, litet lika så! ☺️

        Varför berättar du alla dessa detaljer?

          För att de alltid ska kommenteras om detaljer på kvinnors kroppar? Tänkte inte att de var något fel med det så får väl be om ursäkt 🫣

          Sen så är det ju många kvinnor som mår dåligt av att deras mage är enorm och jag ville bara bidra med att man kan trivas hur bra som helst trots storlek på magen om du förstår hur jag menar 🙂
          Ser egentligen inte något fel på detaljerna jag skrev men kan väl också förstå de kanske var onödigt med måtten innan graviditeten kanske men ville bara försöka säga hur stor jag blev då de kan ses som negativt som sagt och tycker inte de ska ses som de så länge de är hälsosamt ☺️

    Jag bodde utomlands under mina första graviditeter och det var en självklarhet att läkaren höll koll på min vikt. Det anses jätteviktigt att gå upp max 12 kg för att inte riskera diabetes eller andra komplikationer.
    Sedan flyttade vi till Sverige inför sista barnet och jag blev jätteförvånad. Jag fick inte ett enda råd eller tips för att gå upp lagom mycket. Utomlands fick jag recept, restriktioner och råd att följa.
    Tycker det var rätt skönt att någon hjälpte en att äta bra och komplett utan att gå upp för mycket.

      Men det är ju fritt att ta hjälp av en dietist om man vill det. Finns att få via vilken vc som helst.

      Provade du att be om tips och råd kring kosten? Är rätt så säker på att du hade fått det om du hade bett om den hjälpen.

      Tror att en hel del kvinnor skulle bli förbannade om de fick restriktioner. Och konfunderande om de fick recept av barnmorskan. Och kanske lite olika reaktioner inför råd beroende på vad råden gick ut på. Vad fick du för råd?

      Om man går upp över 12 kg, vad gör de då? Fängelse?

    Gått upp runt 10 kg varje graviditet. Men nog tusan har jag sett ut som en boll i alla fall. Och är mullig sedan innan. Alltid varit avundsjuk på de som ”bara” får en liten mage. Verkar så mycket mera smidigt att röra sig. Men man kan inte påverka hur kroppen vill forma en

    Låt oss se ut som vi vill, skriver Johanna.
    Men hela inlägget handlar just om motsatsen, att gravida kvinnor som följer denna ”trend” inte ska göra det.

    Låt dom då göra det om det är vad dom vill.
    Johanna vill ju begränsa kvinnors rätt att just låta dom se ut som dom vill.

      Det är väl inte deras utseende som kritiseras ändå. Det måste du väl ändå förstå. Höj nivån nu lewis.

    Om man ändå fick välja själv hur kroppen skulle förändras när man är gravid. Det får man ju inte – låt en kvinna (gravid eller inte) få vara kvinna.

    Jag har så svårt för den här människan. Känns som hon ständigt och jämt söker uppmärksamhet.

    Här tycker jag dock att det inte bara är en grej som sociala medier etc kommit fram till. Många kvinnor är med om att på mvc få pekpinnar om hur mycket de får gå upp i vikt. Är du redan överviktig ja då ska du inte ens gå upp den vikt som en graviditet faktiskt väger (10-12 kg) utan mindre.

    Finns inte en enda person som inte vet att det är ”dåligt” att gå upp för mycket och att vara överviktig och bellyonly är ju det många får till sig att de borde ha, av vården.

    Alltså… vilka konton följer folk om de anses att det ”hetsas” kring detta? Tänker främst på svenska konton här. Läser de ett blogginlägg här och sedan ”vet vi om det”?

      Jag tror hetsen ofta är subtil. Tjejer som kör humble brags med videos där de visar upp sin lilla mage och fnissande undrar om det är normaaaaaaaalt att vara så liten när man är 7 månader gravid..

    Jag har tre barn som nu är 18, 16 och 12 år.
    Med min ena graviditet hade jag konstant illamående, åt det jag kunde få ner, det var frukt och grönsaker. Mår dåligt bara jag tänker på det idag.
    Jag fick ödem, samlade massor med vätska, hade för mycket fostervatten och en stor bebis i magen. (Efter förlossningen, också en väldigt tung/stor moderkaka ) Mitt fm mått på magen var alltid för mycket över kurvan, tillväxt ul osv osv men inget verkade fel.
    Men ingen graviditetdiabetes.

    Jag gick upp ganska mycket i vikt.
    Något som etsat sig fast trots att det är så längesedan är det min BM sa vid besöken.
    -du får sluta äta godis och annat skräp, jag har en annan som är gravid i 8:e månaden som gått upp 7 kg. Hon har visserligen gjort gastricbypass tidigare. men där har du något att sträva efter. det är för din egen skull för efter graviditeten ska du få bort allt. Ett tips är att du ammar så går du ner i vikt.

    Jag påtalade att jag inte åt skräp och rörde mig så mycket det gick med tanke på svår foglossning, ödem och tungt i magen. jag är kort och liten.
    tyvärr kunde jag inte amma pga att hur jag och amingsspec än försökte under längre tid så kom det inget
    detta hade min bm väldigt svårt med, själv hade hon ammat alla sina barn och den ena tills den var tre år. Hon menade att mitt barn skulle få massa sjukdomar och allergier
    min son har dock inga allergier eller annat
    jag lyckades gå ner mina 26 kg men det tog tid

      Vad trist bemötande från barnmorskan! 🙁 Jag tror detta är det som svider mest hos många överviktiga. Att vården bestämt hävdar att man ljuger när man säger att man äter hemlagad mat med mycket grönsaker. Jag följde My Westerdal på instagram när hon var gravid. Hon har mycket fetma i grunden och var gravid med tvillingar, men hade sund livsstil, ändå kom sjukhuspersonal och skrek på henne att hon måste sluta dricka läsk. I verkligheten hade hon inte rört en läsk på många år! Men det är så inom vården – har man över BMI 25 så antar de att man dagligen äter pizza, munkar, godis och sköljer ner allting med läsk. Lustigt att tandläkare inte anklagar alla med många hål i tänderna för detsamma, utan där vet man att vissa helt enkelt har sämre kvalitet på tänderna utan att ha ätit sig till det… Längtar till dagen somatiska vården förstår samma om vikt! Att alla faktsikt inte har glufsat i sig 9000 kcal per dag för att bli överviktiga..

    Funnits länge. Hörde om det i början av 2000 också. Finns dom som även röker för att hålla nere födelsevikten. Jag vet, det är sinnessjukt. Men inget nytt… tyvärr.

    Sen är MVC otroligt vidriga kring vikt också. Jag har fött många barn och jag har alltid gått upp olika, trots att jag lever på samma sätt. Får även stora barn. Med vissa har jag ökat 7-10 kg, andra 25-30 kg. Det beror ju på hur mycket vätska man får utöver annat. Jag har knappt kunnat äta fulla måltider som gravid, men vissa gånger ökar jag ändå. Skulle aldrig kunna påverka det själv. T.o.m. när jag hade gått upp 7 kg med ena, då höggravid, så gnällde mvc.

    You just can’t win.

    Jag fick tvillingar nyligen och fick många frågor (framför allt från äldre kvinnliga släktingar) om hur mycket jag gått upp i vikt. ”Ingen aning” sa jag, ”jag bryr mig inte”. På MVC sa barnmorskan aldrig ett ord om vikt heller, och bad mig aldrig väga mig. Men det kanske är för att jag är smal, vem vet.

    Nu kommer läkaren här igen och påpekar det många inte vill höra:

    Under en graviditet ska man inte gå upp mer än 7-8 kilo. Det motsvarar barnets vikt vid födelsen, moderkakan, ökad blodmängd och större bröst, fler kilon är om de finns helt enkelt övervikt, vilken är skadlig för både mamma och barn och ökar riskerna vid förlossning. Vid en normal graviditet ska man leva som vanligt – inte äta mer än annars och motionera regelbundet. Om graviditeten är komplicerad med till exempel ödem är det förstås en annan sak.

    Med det sagt vet jag att diskussionen kring den här trenden innefattat hur de med ätstörningar reagerar. Men samtidigt är det en patientgrupp som alltid löper en risk att påverkas när vikt diskuteras, det är inte specifikt för graviditet och behöver professionell hjälp för att må bra.

    Sju-åtta kilo, alltså – mer ska man INTE lägga på sig under en graviditet och barnmorskor och läkare som påpekar om den blivande mamman är på väg att bli eller är fet gör det inte för att vara elaka utan därför att det är farligt, som sagt.

    Alltså kommentarerna. Helt rubbat. Man ska som gravid göra så, ditt eller datt. Är du i vårdens ögon fet, ska du max öka si och så. Dvs en del behöver då svälta sig under graviditeten. Då är det inte farligt för fostret. En gravid som spyr som då i perioder kan anses få för lite näring till det dagliga intaget får näringsdrycker för det är farligt för fostret. Läs det en gång till. Trenden är född av vården och kroppshets. Du kan som smal få graviditetsdiabetes, högt blodtryck etc. Blir bara trött på den jävla hetsen. Och en sak till. Den som lyckas banta bort vätska som kan samlas i mängder, utan att det är havandeskapsförgiftning kan nu räcka upp en hand.
    Sluta upp med att stirra på vågen och fokusera på hälsa.
    Alla kan inte heller vara aktiva och träna som gravid.
    Mvh en som varit både stor, liten, vätskefylld, fått gå med kryckor, behövt näringsdryck.
    I vårdens ögon aldrig duglig.
    Inte en endaste gång och då har jag 5 barn och ställt mig frågan varje gång. Vad är skillnaden ? Ja forskning säger si eller så. Men var finns hälstatus på personerna som forskningen är gjord på. Alltså vad finns i deras anamnes?
    Sunt förnuft och sluta jämföra extremfall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.