Samir Badran vädjar om hjälp för att få hem sin pappa


Samir Badrans pappa Ahmad Badran är fast på Västbanken efter Hamas plötsliga attack på Israel, och han säger till Aftonbladet att han inte har något hopp om att kunna ta sig hem till Sverige just nu.
Han åkte till staden Tulkarem på Västbanken för en dryg en vecka sedan för att gå på ett bröllop, tillsammans med flera släktingar.
Enligt tidningen var det meningen att Ahmad Badran skulle flyga från Tel Aviv till Stockholm på söndag, men för några dagar sedan meddelade flygbolaget att de ställer in alla sina flygningar från Tel Aviv.

Det är inte krig just här. Men jag ser och hör raketerna och skjutningarna härifrån varje dag.
Det är en mycket aggressiv stämning. Och jag har inget hopp om att kunna ta mig hem till Sverige just nu. Jag har varit i kontakt med svenska ambassaden och konsulatet som säger att de inte har några planer på att evakuera svenskar just nu. // Ahmad Badran till Aftonbladet

Samir Badran är givetvis otroligt orolig för sin pappa och riktar skarp kritik mot Sverige och utrikesminister Tobias Billström för att de inte har några planer på att evakuera sina medborgare, så som andra europeiska länder gör. 
Samir har taggat både utrikesministern och statsministern i sina inlägg i vilka han vill veta hur de hade tänkt om det var deras familjemedlemmar som var fast där nere.

Vi är jätteoroliga. Det är min pappa och mina kusiners föräldrar som är fast där. Vi ringer varandra och försöker stötta hela tiden. Sverige måste hjälpa till att få hem svenskar nu. // Samir Badran till Aftonbladet

216 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag förstår att han är sjukt orolig, men tror han på riktigt att det är så enkelt?

   Andra länder klarar ju av det. Och oavsett svårighetsgrad att genomföra själva sakfrågan, tror jag att optionstryck gentemot regeringen absolut skulle kunna ge effekt.

    Klarar av det?
    Du tror inte det är förenat med stora risker.Är övertygad om att regeringen/UD anser att risken för svenskar att bli dödade när de skall transporteras till en flygplats är allt för hög.
    Samir har ju själv lagt ut här ovan att människor som försöker ta sig ur området blir dödade.

     Självklart vet jag att det finns risker… Ungern har redan evakuerat utan att någon verkar ha dött. Uppenbarligen klarat det. Andra är på gång. Det finns alltid risker, men det går inte att jämföra risken för en privatperson att ta sig ut själv, jämfört med risken vid evakuering.

     Klart att det finns risker, men är väl något Sverige tidigare har gjort i länder där krig eller konflikter brutit ut- att försöka få hem sina medborgare?

   Men är du på riktigt? Så okänslig och vidrig kommentar. SKÄMS!

   Uppenbarligen tror han att det är så enkelt 🙈 Han uttrycker sig som ett litet barn ! Klart att han är orolig men förväntar han sig mirakel pga att han just är Samir ? Klarts tt Ud gör sitt bästa för att få hem svenska medborgare
   Jag befann mig utomlands för ett par år sen när det var en stor jordbävning. Överlevde tack och lov ! Inte fick jag / vi någon hjälp av UD

  Vad gör pappan där ens?

   Det står ju. Han skulle på bröllop. Läs igen

    Ina har sannolikt läst texten men tycker nog att det är idiotiskt att Samirs pappa åkt till en region där konflikt råder. Frågan var antagligen retorisk.

    Om man flyr till Sverige så åker man inte tillbaka för ett bröllop, då har man valt att utsätta sig för risken att bli kvar. Sverige har ingen skyldighet att rädda dumdristiga människor, och det spelar ingen roll att det är Samirs pappa eller någon annan.
    Fortsätter Samir i princip hota Tobias Billström lär han snart bli gripen.

     Idiot

      Tack detsamma!

       Om dessa blåögda ”klart alla ska komma hit”- människor fattar hur många det är som hela tiden reser till sina hemländer som de ”flytt ifrån” för att de är ”förföljda”

       Naiva, det är vad ni är.

     En flykting har inte rätt att återvända (förutom särskila omständigheter) till sitt hemland eller söka upp hemlandets myndigheter. Då har flyktingskapet upphört. En person som är alternativt skyddsbehövande har rätt att göra de två sakerna. Om du tror att Badrans pappa har flyktingstatusförklaring mot Palestina får du gärna lämna ett tips till Migrationsverket. Flyktingar får dock information om allt det här i samband med flyktingstatusförklaring. Personer som flyr konflikt får alternativ skydssstatusförklaring och kan alltså fritt återvända till sitt hemland utan konsekvenser.

     Har han bedömts som statslös flykting är det hans senast stadigvarande hemort som bedömningen görs mot, de behöver inte vara Gaza eller i närheten, det kan vara Libanon eller liknande även om personen är palestinier. Om han är från Gaza beror det helt på om porten vid Sinai var öppen eller inte vid tidpunkten för flykt.

      Han kan ju ha invandrat till Sverige utan att vara flykting. 🙂 det vet jag många som gjort, bla min egna pappa.

       Från Palestina för 30 år sedan, det tror jag knappast.

       Mina föräldrar kom hit på början av 80-talet och jag och mina syskon var väldigt små då. 20 år senare besökte jag och mina syskon Libanon som är vårat hemland. Enligt vissa härinne får man absolut inte besöka sina hemländer, oavsett om det har gått 20-30 år senare. Vi anses alltid som flyktingar. T.om mina syskons barn som är födda här och har en svensk förälder klassas fortfarande som invandrare i folks ögon.

        Men det är väl inte så konstigt att ni klassas som invandrare när ni inte ens ser Sverige som ert hemland. Man kan inte både ha kakan och äta den liksom..

         Hur ska vi klassa Sverige som vårt hemland när vi sen barnsben alltid fått frågan om vart vi egentligen kommer ifrån?

         Jag är född och uppvuxen här och är snart 30 bast. Jag har besökt mina föräldrars hemland 5 gånger under mitt liv, så jag räknar Sverige som mitt egna hemland. Men jag blir ändå ifrågasatt varenda gång jag säger att jag är från Sverige.

         Hur kan man klassas som invandrare om man inte vandrat in?

         Det är nog snarare ”ni” som inte kan acceptera mångfald eller att man kan ha flera kulturer och vara svensk.

          Jag får också alltid frågan var jag kommer ifrån. Spelar ingen roll, Sverige är mitt hemland ❤️

         Ordet hemland har olika betydelser. Den ena betydelsen är ”landet man föddes i”.

         Fundera på om du själv skulle fly till ett annat land och om du 30 år senare helt skulle anse att det land du växte upp inte är ditt hemland.

        Jag ser dig absolut som svensk.

       Precis. Svarade bara kommentaren utifrån flyntingskap eftersom det var så den var formulerad 😊

      Ok, tack! Det räcker!

     Är det bara du som får resa och besöka olika länder.?

     Och när flydde Samirs farsa sitt land,? det kanske va för 30 år sen eller nåt. Får man inte besöka sitt hemland och träffa sin släkt?

      Med FSF får du inte det, förutom särskilda omständigheter. Detta kan innefatta begravning, sjuk närstående osv.

       Eftersom han ställer upp i tidningsintervjuer och rest dit innan så kan vi väl ändå utgå från att han får resa? Jag menar det är en väldigt liten del av alla med permanent uppehållstillstånd/medborgarskap som har den begränsningen och det informeras det om väldigt tydligt, så tror knappast man går ut och berättar om sina resor ifall man gör dom i så fall. Känns som ni vill hitta på något att klaga på.

     Tror att Samirs pappa flyttade till Sverige för att han träffade sin svenska fru,men helt säker är jag inte.

      Och då får han ju resa var han vill när han vill.

     Så om (när?) det blir krig i Sverige och du flyr betyder det att du aldrig någonsin kommer göra ett besök i Sverige igen, även fast du har släkt/familj/vänner kvar? Rimligt 🫠

      Förmodligen inte medan Sverige är i en aktiv konflikt åtminstone.

       Fast nu blev ju konflikten ”aktiv” först efter han åkt.

        Men dom håller ju på exakt hela tiden, klart den varit aktiv.

         Du är korkad tyvärr

      Läs igen 😊

      Kort svar: jo, det får man. Läs en gång till, långsamt så får du svar på din fråga.

     ”Åker tillbaka”? det står ju i Samirs text att pappa inte är från Palestina?

      Vad gjorde han där då?

       Men lol, jag är i England nu. Inte fan är jag engelsman för det.

        Det är lite skillnad att åka till England och Palestina, förstår du inte det är det nog dig det är fel på inte UD.

     Nu har Samir pappa bott i Sverige typ 40 år jobbat haft resturang och betalt skatt så att han åker på semester till Gaza är väl inte ditt problem så ttrött på alla fega rasister bakom skärmar

      Man kan väl f-n få tycka att kleti och pleti inte behöver komma hit utan att vara rasist?

      Vårt land är kört i botten. Vi får inte ens stoltsera med att vara svenskar utan att bli kallade rasister. Knappt så att vi får sjunga vår nationalsång ens en gång… Vi ger dessa människor alla förutsättningar att anpassa sig till vårt samhälle men de enda de gör är att suga ut varenda bidrag de kan få, knappt lär sig svenska och tycker vi ska ha sharialagar. De hatar svenskar men ska ändå komma hit.

       Varför är det bara rasister som säger att de inte får stoltsera med att vara svensk?

  Imponerad att han visste att det var utrikesministern han skulle tagga 🙂

  Men herregud. ”Kommer inte undan med att döda”. Jag förstår att han är orolig men den här retoriken är bara löjlig.

   Inget eget ansvar i att åka rakt in i en krigszon i alla fall. Det kan man inte begära.

    Han åkte inte rakt in i en krigszon, Israel och Palestina har varit i konflikt länge men det har varit relativt säkert att resa som privatperson, de senaste dagarna är inte representativt för hur de sett ut de senaste åren. Och med tanke på att inte ens Israels underrättelsetjänst såg det här komma är det lite mycket begärt att säga att han skulle veta att det skulle bli såhär.

     Men det är väl ändå som att åka till Ukraina, risken finns och lite eget ansvar har man ju.

      Nej, Ukraina var i fullt krig med Ryssland när han åkte, Israel/Palestina var i konflikt men det fanns inga tecken på att det skulle förvärras på det här sättet och som sagt innan det förvärrades så var det inga större risker förknippade med att resa som privatperson dit.

       Men Israel och Palestina har hållit på sen innan Jesus, klart det finns en risk. Även om ingen myndighet officiellt avråder resor så kan det väl ändå inte komma som en sjuk överraskning att det händer. Det är väl nåt man får ha med i beräkningen när man åker att saker KAN hända.

        Skulle du säga samma sak om man reser till Nordirland? Där finns det ju också en konflikt som varit mer eller mindre aktiv hur många år som helst.

        Så otroligt naivt och fel att tycka att man får skylla sig själv om man fastnat där nu, detta gick inte att förutse öht. Uppenbarligen, eftersom Israel inte ens var beredda.

         Ja jag har väl vuxit upp i skyddad verkstad men i min svennehjärna är det alldeles för riskabelt att åka till en massa ställen. Skulle inte ens åka till Turkiet.

          Lämnar du ens hemmet?

           Om spannet är potentiellt farliga ställen –> mitt hem, så skulle jag ändå säga att det finns ganska många platser däremellan. Ibland är jag på Ica tex. Inte coop dock, känns som att det pågår fuffens där.

          Särskilt inte till Turkiet, skulle jag säga.

        De har varit i konflikt men det är endast Israel som har attackerat Palestina. Detta är första attacken som Palestina har gjort så detta är inget som Israel har sett komma, och nu ska alla va såhär ”pray for Israel”. Men har folk sagt något om Palestina och alla som har blivit mördade där de senaste 75 åren?

         Har du levt under en sten??? Många människor världen över har varit på Palestinas sida. Det spelar dock ingen roll, terrorism är inte ok oavsett. Hamas gör fel nu och Israle har gjort fel också så sluta rättfärdiga detta.

         Men det är väl inte Palestina som attackerat? Hamas är en terrorstämplad grupp som utfört otaliga attacker tidigare. Vad är det för dynga du sprider?

         Verkligen INTE bara Israel som anfallit Palestina. Det finns ingen sida som är oskyldig och det finns tyvärr inte så stora möjligheter att lösa konflikten. Men den här senaste attacken från Hamas är fullständigt vidrig!

          Men det är Israel gör och försökt göra i alla år är ju exakt som Ryssland gör mot Ukraina nu, och det rättfärdigar ingen? Att säga att ingen är oskyldig är inte sant. Israel vill ta landet Palestina ifrån dem, ett land som inte var deras från början?! Palestina omfamnade judarna från andra världskriget in till deras hem och nu blir de ihjälbombade av samma människor som tar deras hem! Get your fact fkn straight

           Jag håller verkligen inte med om den historieskrivningen! Det Israel gör fel är att stötta bosättningar på palestinsk mark (utanför det avtal man upprätttade från början) men staten Israel har all rätt att existera.

           Palestina vill ju inte ha någon tvåstatslösning, Hamas anser att Israel inte ska få finnas. Judarnas historiska koppling till området är ju känd för alla som gått i skolan.

           Grannländerna, bla Egypten, Jordanien, Libanon, Irak etc gaddat ihop sig och tillsammans startat krig mot Israel 1948 och 1962 och Israel har krigat tillbaka och ockuperat områden som var under egyptiskt ( runt Gaza), jordanskt och libanesiskt styre.

           Konflikten är komplicerad och den konflikt som pågår nu har sin grund i britternas försök runt första världskriget att ge judarna ett land i den region där folket har sitt ursprung från. 1948 utropades staten Israel och godkändes av en majoritet länder, dock aldrig av sina arabiska grannar som bara efter 6 månader invaderade Israel med det enda målet att förgöra och driva ut judarna från området. Gaza och Västbanken annekterades av Israel 1967 efter 6 dagarskriget som igen var en attack från de arabiska grannarna. Men judarna har varit ett statslöst folk i flera tusen år då de drevs ur från sitt land av olika folkslag. Det riket som dominerat regionen under en lång tid och som trängde upp långt in i Europa, nästan till Wien var det Osmanska riket. Är det verkligen så konstigt att ett folk som fått tillbaka sitt land i modern tid gör allt för att skydda det. Jag tycker inte att allt Israel gör är rätt men i detta fall är attacken ett rent terrordåd.

         Men nu har du ingen faktakoll, överhuvudtaget. Israel har inte attackerat först någon gång – de vill leva i fred och ha sitt land, landet där judar och israeler har sin historia och landet som palestinierna har fördrivit dem ifrån och ockuperat under allt för lång tid, så lång tid att de nu anser att Israel inte ens har rätt att existera. Varsågod och kom med fakta på när Israel attackerat först! De driver ett försvar av sitt land, inget annat. Palestinier är otroligt aggressiva, kastar sten, kidnappar, våldtar, mördar… finns en anledning till att Israel måste skydda sig med en mur. Det här handlar inte om länderna i sig, det är en religiös konflikt och Islam är en ond religion som går ut på att erövra, kvinnoförtryck och hat. Man bygger sin egen verklighet och bygger upp en offermentalitet som en del av sin propaganda.

          Men är du på allvar? Blandar du in religion i detta? Försvarar du då antalet barn som israeler har pepprat ihjäl, antal kvinnor de har våldtagit och antalet människor, skolor, sjukhus de bombat?

           Är du på allvar? Försvarar du själv Hamas metoder för fostrande av judehatare, med vapen i hand?

           Självklart handlar det om religion, vakna! Muslimer vill ha hela området, och på samma sätt som de mördat, förföljt och fördrivit kristna i muslimska länder, på samma sätt vill de bli av med judar. Israel är lika stort som Småland till ytan, de muslimska ländernas yta kan du lätt se på kartan. Judarna ska alltså inte ens få bo på den lilla ytan? Talar du med en muslim om var de tycker att israelerna ska ta vägen får jag alltid svaret: ”där de kommer i från, Polen eller Rumänien eller nåt”. Okunskapen är skrämmande! De kommer från Israel och inget annat.

           En annan sak: det är känt att palestinier medvetet placerar barn och kvinnor där de fått besked om att Israel kommer att bomba, så att de får spela offer i media. Du vet väl att Israel alltid meddelar när och var deras bomber kommer? Så att civila har möjlighet att skydda sig. Det är ett sådant otroligt fult spel att jag saknar ord. Sen självklart finns det alltid idioter på bägge sidor, det är inte det jag säger, men det är större än så och att föda upp ett hatiskt folkslag och lära dem att hata, nörda och våldta från att de är barn – DET är nåt annat.

          Jag håller i grunden med dig men Israel gör faktiskt en del riktigt provocerande saker som att stötta bosättare t.ex. Jag förstår att palestinier känner sig förtryckta, men de är verkligen inte på gruppnivå oskyldiga offer i denna konflikt.

          Usch. Kräks på dig ”A”.

           Varför? Det A beskriver är tyvärr fakta. Jag har aldrig förstått svenskarnas romantiska inställning till Palestina.

           Romantiska inställning? De måste väl få existera de med? I*iot

           5.25-om det är så du ser konflikten är du en romantiker. Det är en komplicerad konflikt och Israel är inte heller fläckfria. Deras snart 17 åriga blockad av Gazaremsan är inhuman och den borde debatteras mera.

        Klart det finns en risk och hade personligen inte åkt dit men å andra sidan så får man ju ändå utgå från UD:s rekommendationer, avråder de att åka = dumt att åka, man får själv ta ansvar för att ta sig hem vid problem. Ingen avrådan = man kan förvänta sig hjälp att ta sig hem om något händer. Finns ju även områden där det är större risk för naturkatastrofer och liknande, där det hänt tidigare och man vet att det kan hända igen, lätt att i efterhand komma och säga att alla borde fattat och inte åkt dit osv även om det inte var jätteriskabelt just innan. Vissa saker ingår helt enkelt i samhällskontraktet, annat inte, oavsett vad folk tycker och tänker.

         Naturligtvis skall man inte åka till ett land/område UD avråder ifrån,men de är inte exakta,utan gör vissa bedömningar.
         Att det är riskabelt att resa till Israel/Palestina måste väl de flesta förstå.
         Har varit väldigt förvånad när så många kändisar har tackat ja till Micael Bindefelds fester till Israel när han chartrat ett helt plan för svenska kändisar.
         Överväger känslan av att vara medbjuden och speciellt utvald,att man bortser från riskerna det trots allt innebär att åka till Israel?

      Du menar på att hans pappa, som är därifrån, aldrig någonsin ska hälsa på sin släkt för att risken finns?

       Är risken för stor så nej, självklart ska man inte åka tillbaka. Det är ju såklart olika för varje individ men i vissa fall så nej, man kan inte komma och hälsa på släkt tyvärr.

        Risken var inte för stor förrän för 2 dagar sedan.

         Menar inte det här specifika fallet utan att det tyvärr för vissa faktiskt ör helt omöjligt.

     Jag hade ändå inte åkt, man vet aldrig

    Fast det är ju som att säga att folk inte skulle resa till Ukraina, innan kriget bröt ut.

     Vilket folk gjorde, trots att Ryssland mobiliserar 200k soldater vid gränsen. De fick hjälp hem. Eftersom det är det rimliga att göra för sina medborgare.

      Nej, man kunde flyga som vanligt fram till typ veckan, eller till och med dagarna, innan den fullskaliga invasionen inleddes. Varför skulle man behövt hjälp då? De som fortfarande befann sig i landet när det fullskaliga kriget bröt ut fick möjligtvis hjälp, men det är ju inte jämförbart, då hade ju kriget brutit ut.

       Ja kriget hade brutit ut när de fick hjälp, trots att de inte åkt hem när 200k soldater stod vid gränsen. Vi hjälper medborgarna även när de är lite dumdristriga

      Och alla som var utomlands februari/mars 2020?

       Det var ju när coronan bröt ut,går inte att jämföra.Evakueringen av svenskar tog tid,i vissa fall flera månader och man samarbetade med närliggande europeiska länder.
       De som kom med ett evakueringsplan fick stå för kostnaden själva när ordinarie hembiljett frös inne.Det var dyrt,en biljett som i vanliga fall skulle kosta 5000-10000 kr,kostade ca 40.000kr.
       Många svenskar tackade nej till evakuerng och blev kvar i olika länder tills restriktionerna släppte.

    Innebär det att ”jag får skylla mig själv” om det händer något med mig då jag planerar in en resa till Stockholm till höstlovet?

     Beror på, tänkte du sitta i nån trappuppgång i nån förort?

      Förlåt, men vilken brutal men ändå rolig kommentar. Satte mitt te i halsen och sprutade ut det.

      Man känner igen på texten alltid när ni skriver under namnet Anonym..alltid hånfulla texter/rasistiska och fettfobiska. Usch. Väx upp.

       Tror det är du som eventuellt behöver sluta ta allt så seriöst.

       Jättekonstigt tolkat ändå. Hur vet du min etnicitet eller hur fet jag råkar vara? Bor för övrigt i en lägenhet i förort, får jag skämta om det då?

       Med största sannolikhet så är det du som har problem med att förstå humor, ironi och sarkasm.

  Klart han är orolig men det finns många som inte kan ta sig tillbaka

   Ja det är ju det som är poängen, att folk inte kan ta sig tillbaka. Han påstår ju inte att hans pappa är den enda.

   Skam att svenska medborgare ska behöva fly från en krigszon på ett lastbilsflak. Ett land som på allvar kallat sig för humanitär stormakt.

  Sverige vaknar sent som vanligt, medans andra länder agerar så fortsätter Sverige att fundera. Och på UD sover de vidare som vanligt.

   Jo. Men Samir kommunicerar otroligt löjligt. Det låter som ett barn som pratar/skriver.

    Så kan det vara, men han är desperat och orolig också.

   Ja Ulf Kristersson är väl ute och joggar i vanlig ordning istället för att vara en aktiv statsminister.

    På vilket sätt är han inte aktiv annars? Lagförslag, utredningar, besök runt om i Sverige, presskonferenser. Tycker det är tydligt att regeringen gör väldigt mycket.

     Åh herregud! Glöm för all del inte hans ack så viktiga lunch med Blondinbella!

      Kan du inte ge ett konkret exempel i stället? Jag följer politik varje dag och tycker det är tydligt att det händer mycket.

     Nej men varför inte de senaste exemplen; det tog en halv livstid innan Uffe höll en presskonferens i samband med koran-gate, eller att han varit fruktansvärt osynlig och tyst om hela härvan kring kurdiska räven men postade en jävla selfie när han var ute och joggade i regnet för att sen när han väl öppnade munnen pratade som om det vore en kampanj och inte ett tal till nationen…

      Han gör väldigt mycket!! E-types bröllop och joggar tex!!

      Då har du inte särskilt bra koll. Man behöver inte gilla det regeringen gör, men de gör väldigt mycket. Inte minst vad gäller kriminaliteten. Saker som borde gjorts för länge sen.

       Vi märker det, blivit så lugnt och tryggt nu!

        Tror du att lagändringar som görs nu får effekt direkt?

         Tomma burkar skramlar mest eller hur? Mycket snack och liten verkstad från Ulf och hela regeringen. De lagförslag du pratar om vill jag veta mer kring, för 9/10 på utredning är från tidigare regeringen. Mitt yrke är jurist så jag har koll, jag vet att sådana som du brukar kasta tillbaka det som argument. Du kan vidare skydda Ulf hur du vill, det tar inte ifrån det faktum att han och hela regeringen tappat mer förtroende än någon annan regering gjort. Öppna ögonen för fakta, tack. Är evinnerligt trött på ert blåbrunt tramsiga snack om allt som görs eller ska göras men aldrig händer.

    Snälla rara har ni redan glömt att han avskaffade danstillståndet? Han har gjort nog för Sverige under den här mandatperioden

     Ja, absolut! Lille Uffe måtte få vila lite nu…. Inte lätt att vara ansvarig för att ha släppt in SD i värmen.

     😂

   En utredning är allt som behövs 🤣

  Vilken rent ut sagt SKITDÅLIG retorik han har. Tror knappast att den leder till något konstruktivt! Tycker man får ha någon slags vettig dialog om man ska nå ut med sitt budskap hur desperat man än är! Det här slår bara tillbaka på honom själv.

   Vill vi verkligen ha det så att enbart de vältaliga ska få ha en röst i samhällsdebatten?

    Nej men kombinationen att lyssna på honom samtidigt som man ser hans darrande beauty filter komma ur fokus är fan outhärdligt!

     Du behöver inte lyssna på honom, däremot tycker inte jag att vi ska ha elitistiska krav på att man måste ha argument och vettig dialog för att få säga sin mening. Tycker att det är fint att en influenser tar tydlig ställning som inte bara är en menlös hashtag och svartvita selfies i motljus

  Alla som skriver i still med ’fattar han inte att det inte ar sa enkelt’ eller att det finns manga som inte kan ta sig tillbaka. Ja, sakert ar bada pastaenden sanna. MEN, jag tror vi alla aven kan saga att det ar omojligt att ens forsoka forsta hur det maste kannas att ha familj som ar fast i en krigszon (om du inte upplevt det sjalv). Sjalvklart ar det otroligt kanslomassigt for Samir och alla som sitter i hans sits. Det ar 100% forstaeligt hur han reagerar, och att han anvander sin platform pa alla tankbara satt for att fa hjalp till sin pappa och andra. Jag tror vi alla skulle gora likadant. Nar man sitter i en situation dar sin familj ar i fara, da gor vi nog allt for att forsoka hjalpa. Aven om andra tycker det ar orimligt eller ’inte sa enkelt’. Istallet for att skriva kommentarer som kritiserar hur Samir hanterar en otroligt hemsk situation, vore det finare om vi alla kan vara stottande och forstaende. Mot alla som sitter i hans sits.

   Ja det handlar ju inte om att han inte vill bekosta ombokning av flygbiljett själv och önskar ett flyg hem på sekunden. Och nej, det är kanske inte så enkelt att fixa hem alla svenskar men då är det heller inte mitt jobb men de som ansvarar för det har naturligtvis policy och planer på hur sånt här ska skötas och även om de inte kan skicka flyg så att alla kan ta dig hem idag så tror jag det uppskattas att iallafall få information om att hjälp kommer, att de planerar alternativ flyktväg etc.

  Hatar att vara den som är den men känns det inte som att Sverige verkligen är sämst när det verkligen gäller. Att vi alltid är sist på bollen att agera i krissituationer som rör våra medborgare? Hur kan man ha sån slapp och nonchalant attityd och inställning när det handlar om svenska medborgare som vaknat upp i en krigszon?

   Stämmer! Vi är alltid sega att agera. Kom ihåg tsunamin 2003 tillexempel.

    Den var 2004.

     Okej, det är noterat! 🙄

    Åker man utomlands får man ha försäkringar som täcker upp om det händer något, man kan inte bara kasta sig ut i världen och vänta på att pappa staten ska komma och rädda dig.
    Samirs pappa flydde hit av någon anledning, då borde han kanske fatta att hans gamla hemland inte är en plats man åker på nöjesresa.

     Jaha så under tsunamikatastrofen skulle alla klarat sig på egen hand? Staten skulle lutat sig tillbaka och ätit popcorn?

     Idiot.

      Men det är ju något helt annat. Du åker då till ett fredligt land där något helt oförutsett händer, en naturkatastrof. Detta händer i ett område där det, ofelbart, blossar upp konflikter med jämna mellanrum. Man vet att detta kan hända när man åker dit. Självklart har Sverige ett visst ansvar att hjälpa till, men den enskilde individen som åker till dessa områden har oxå ett ansvar, att se över, innan man åker, tänka till hur man ev.skulle klara sig om en konflikt blossar upp (för femtielfte gången)

      Så här sa Carl Bildt efter tsunamin, och det gäller nog fortfarande.

      Katastrofdrabbade ska betala UD-hjälp

      Publicerad 18 februari 2010 – 06:18
      Uppdaterad 18 februari 2010 – 08:04
      Svenskar som får hjälp av staten vid stora kriser och katastrofer utomlands ska själva betala hemresa och vård framöver. Det föreslår regeringen.
      Bildts debattartikel
      Läs utrikesministerns debattartikel i DN
      Lagförslaget, som nu lämnas över till riksdagen, ska göra det tydligt i vilka lägen staten ska hjälpa till och i vilka situationer svenskar utomlands får klara sig själva.
      Det är bara vid stora katastrofer, där många svenskar är drabbade och landet där de befinner sig inte klarar situationen, som staten ska hjälpa till.
      -Lagen är en stark uppmaning för staten att hjälpa till när det verkligen behövs men också en stark uppmaning till individen om det egna ansvaret och att ta en försäkring, säger utrikesminister Carl Bildt (M) till TT.
      Försäkring viktig
      Enligt Bildt är det i första hand kostnader för hemresa, och för sjukvård, som staten kan komma att kräva den enskilde på efter en UD-ledd hjälpinsats utomlands.
      -Det är hemresa vi talar om, och det kan vara sjukvårdskostnader. Normalt är det kostnader som täcks av en försäkring, säger Bildt.
      Han understryker vikten av att ha en bra försäkring vid resa utomlands och att noga ta reda på vad den täcker.
      -Man bör se till att försäkringen har bra täckning, säger Bildt.
      Dyrt för staten att hjälpa medborgare
      Bakgrunden till lagförslaget om konsulära katastrofinsatser är oklarheter om vilket ansvar staten har för svenska medborgare utomlands. De blev uppenbara i samband med flodvågskatastrofen 2004 och Libanonkriget 2006.
      När Sverige undsatte svenska medborgare under Libanonkriget, bland annat genom att ordna båttransport till Cypern, slutade notan för staten på 77 miljoner kronor. Staten betalade, enligt UD, hela aktionen. Vid flodvågskatastrofen var kostnaden 157 miljoner för staten.
      Det kommer, enligt UD, sannolikt att kosta staten stora pengar att hjälpa till vid kriser och katastrofer även i fortsättningen. Men en del av de kostnader som uppstår ska alltså betalas av personer som blir evakuerade eller hjälpta på annat sätt.
      TT

       Tror inte brist på pengar är anledningen till att samirs pappa m.fl inte tar sig hem 🙂

        Nej men man ska bedöma risken innan man åker till ett land som har en konflikt, staten kommer inte och hämtar dig när det kniper.

         Jo det är statens uppgift att ta hand om sina medborgare.

         Konflikten eskalerade efter han åkt ner, så riskbedömning före avresan hjälpte tyvärr inte.

          I Sverige ja!

         Är det inte bättre att experter gör den bedömningen än varje enskild individ? De har förmodligen info som vi inte ens kan ta reda på själva.

         Jag bor i ett annat land än Sverige. Här får man skriva upp sig på ”svensklistan” på ambassadens hemsida in case of emergency, som typ krig. Händer det något allvarligt får man hjälp att ta sig till Sverige.

     Man kan ju vifta med sin försäkring men vid större katastrofer fungerar det ju inte som vanligt, behövs ju kunskaper för att säkert kunna transportera folk hem, inte pengar det handlar om.

    …. Nu är det ju dock 20 år sen tsunamikatastrofen. Men jag förstår vad du menar, jag har också upplevt Sveriges aktionsförmåga som rätt handfallen och flera gånger ett offer för byråkrati och principen om många-kockar-sämre-soppa. Jag upplever dock att det blivit bättre. Den politiska enigheten kring bekämpandet av pandemin, samordningen kring terrordådet på Drottninggatan, hur man agerat resolut med situationen av svinpest i Västmanland…. Bara några random exempel top of mind. Självfallet finns det säkert många exempel på motsatsen också men jag upplever ändå att vi blivit bättre på att inte stå helt handfallna inför olika katastrofer. I fallet med Israel/Gaza just nu kan jag bara spekulera, men det torde vara en humanitär och logistisk mardröm att försöka få svenskar ur området. När det exempelvis kommer till gisslan vet ingen ens hur många som är tillfångatagna, och man kan tänka sig att många större länder med fler medborgare står före i kön att försöka flyga ut sina medborgare (USA, U.K,Tyskland etc.)

   Håller med tyvärr. Alltid sena på bollen.

   Kan kanske bero på att Sverige varit förskonade från krig, naturkatastrofer mm och inte har den beredskapen som behövs?

  I april fattade regeringen beslut om att ge Försvarsmakten uppdrag att hjälpa till med evakueringen av svenska medborgare när det brakade loss i Sudan. I Israel/Palestina får svenskar ingen hjälp överhuvudtaget. Orimligt.

  Ni som kommunicerar dåligt – hoppas att ni aldrig blir desperata när någon ni älskar är i stor fara och kan dö när som helst. Skulle oxå ha skrivit på det sättet om det gällde någon jag älskade högt.

   Ni som TYCKER att han kommunicerar dåligt skulle det stå …

   Precis. Oavsett Samirs förmåga att formulera sig i skrift, så tycker jag själv att det är JÄTTEKONSTIGT att Sverige inte evakuerar när så många andra länder gör det. Och att Sveriges representanter t.o.m statuerar att det inte finns några planer på det.

   Och detta tycker jag utan att ha någon släkting eller bekant på plats över huvud taget. Och jag tycker så trots att jag själv aldrig skulle våga åka till områden som är det minsta oroliga. Det vill säga även om jag själv är jätteförsiktig – så tycker jag det är helt självklart att evakuera nu, och inte ha någon slags ”skyll er själva”-mentalitet som en del uttrycker i kommentarsfältet.

   Kan inte förstå att folk bryr sig om hur han skriver när han uttrycker genuin rädsla

   För mig vart det helt tvärtom. Fick enorm respekt för honom och blev förvånad hur pass sympatisk han är, och vill verkligen göra en förändring för sin pappa och andra med som har fastnat där. Annars har jag alltid tyckt att Samir har varit ganska ytlig. Kändes som att man såg en helt annan sida av honom nu.

    Sympatisk? När han anklagar en enskild person i regeringen för att döda hans pappa!

  Nej, han framför definitivt inte sitt budskap på bästa sätt. Det hade inte jag heller gjort om min familj riskerade att dö i krig. Samir har definitivt en poäng. Jag förstår att det är långt ifrån ”bara att”, men Sverige behöver agera och det nu.

  Fast det har inte varit oroligt i Israel innan. De har ju bombat och krigat mot Palestina i alla år men de har stått helt försvarslösa. Detta som vi ser nu i Israel är Palestinas första attack mot Isralel, så det har inte varit oroligt där innan och turister har enkelt kunna besöka Israel.

   Alltså nej, det är inte Hamas första attack. Men detta är inte ett forum där jag vill ha historiska utläggningar.

    Tror Li skiljer på Hamas och Palestinier helt (och om Palestinier använt vapen kanske de klassats som Hamas, dvs det blir omöjligt att diskutera).

   Men nånstans måste man väl ändå känna att risken finns? Eller blir det för normaliserat.

    Det blir nog normaliserat. Men sen har de ju också släkt och familj kvar, så nånstans måste man förstå att längtan efter sin familj blir större än att se risker. Har själv familj från ett annat land som är oroligt, de ligger inte i konflikt men regeringen reglerar ändå landet. Även om jag blir orolig och inte vill att mina föräldrar åker dit så kommer de göra det ändå, för de vill såklart hälsa på och träffa sina föräldrar.

   De avfyrar regelbundet raketer mot Israel så inte första attacken i närtid. Däremot är det länge sedan de tagit sig in i Israel i så stor skala och lyckats döda så många.

  Västbanken och Gaza är två helt skilda platser. Israel har varnat om bombningar i Gaza efter helgens vidrigheter där israeliska samt utländska medborgare slaktats och mördats av Hamas. Även på Västbanken råder det palestinskt självstyre men det är alltså inte där skådeplatsen är för dem
  bombningar som nu äger rum

   Kan tilläggas att Västbanken där Samirs pappa är styrs av Palestinska myndigheten (var Fatha, Yassir Arafats parti) och oavsett vad man tror om Israel och Palestinier är det nog få som tror att man inte gör allt för att behålla lugnet där och inte dras in i de akuta händelserna med Hamas (som styr i Gaza).

   Men självklart hade jag också varit orolig.

  Billström är totalt oduglig och värdelös. Inkompetent och FEEEEEEEEEEEEG!

   Hej Samir.

    Tjena Billström!

     Om han har ett självhat, sure.

    Som tur/tyvärr är jag inte Samir. Bara en person som hatat Billström väldigt väldigt länge 🤓
    Hejar på Samir, älskar att han synat grisen.

  Fy vilken mardröm

  Vi lever i oroliga tider. Saker kan hända både i Sverige och utomlands. Det går dock inte bara att förvänta sig att svenska regeringen ska plocka hem folk, man har också ett eget ansvar när man reser utomlands.

  Att åka tillbaka är ofta det enda sättet för människor att träffa släkt och vänner, ska de vänta på att konflikten är helt över kommer de aldrig få se varandra igen. Och just Israel-Palestina konflikten har varit rätt lugn de senaste åren så förstår att han passade på att åka, ingen såg ju att det här skulle hända just nu. Lätt att sitta och döma när man själv har alla som betyder något i säkra hörn av världen, vi behöver aldrig välja mellan att ta en risk eller aldrig se våra nära och kära igen.

  Jag är mest konfunderad över att Samir skriver att han jobbat med sociala medier i 10 år och alltid hatat det? Varför jobbar man med sociala medier då och lägger ut massa om sitt liv etc? Är ju inget tvång.

   Pengar

  Som ett brev på posten kommer alla ”Sverige gör ingenting” från alla som är fast i ett område där det (och man sannolikt vet om när man åker dit), kan blossa upp konflikter precis när som helst. Vad vill man att Sverige skall göra? Skicka in ett flygplan i en zon där det bombas? Tycker man får tänka till lite själv och ta ett personligt ansvar huruvida man kan ta sig därifrån OM något skulle hända, när man reser till områden där det historiskt sätt varit oroligt väldigt länge. Sverige kan liksom inte trolla med knäna och ibland tror jag att en del som lever i trygga bubblan här, (ja, allt är ju relativt, skjutningar dagligen eller ej), per automatik tror att Sverige kan komma till undsättning var helst man befinner sig i världen.

   Så man ska inte lita på UD med andra ord?

    Så här skriver UD om aktuellt område: (obs utdrag från en längre text) ”Stridigheter kan utbryta med relativt kort förvarning och resenärer uppmanas att hålla sig informerade om var närmaste säkra plats (exempelvis skyddsrum eller förstärkt rum) är belägen samt omedelbart söka sig till denna om varningssirener hörs. Raketlarm har vid ett fåtal tillfällen även gått i norra delen av Israel, till följd av att enstaka raketer skjutits in i Israel från Libanon.

     Du glömde det enda relevanta:

     UD avrådde INTE från att resa förrän det ändrade säkerhetsläget den 8 oktober, dvs 2 dagar sedan.

      ”Det enda relevanta”?. Så tänker någon som väljer att se rekommendationer med skygglappar. Det står tydligt och klart att konflikter kan blossa upp med relativt kort förvarning, vilket är det som exakt har hänt här.

       Det är väl ingen nyhet?

       De avrådde fortfarande inte från att åka alltså ska man kunna få hjälp att ta sig hem.

        Och skulle detta ändras så skulle troligen folks beteende ändras liksom att man skulle behöva speciella försäkringar och annat. Men eftersom det ingår så förväntar sig folk hjälp vilket inte är konstigt.

        Vem har sagt att det är någon ”nyhet”? Inte jag iaf och just därför, pga historiken, skall man tänka till när man väljer att åka. F.ö avråder UD resor till tex.Turkiet & Thailand (vissa områden) folk reser dit ändå. Det är en fråga om att avväga saker, sätta i perspektiv. Går jag till mig själv, hade jag (innan detta startade) om jag läst på UD;s sidor, åkt till tex. Bodrum och känt att dit jag skall är risken låg, med tanke på historiken. Vore det frågan om en resa till Västbanken, skulle jag iom historiken absolut inte rest, oavsett rekommendationer just för närvarande. (Dessutom var just rekommendationen tills ganska nyligen att INTE åka till Västbanken) Personligt ansvar. Inte bara Sveriges. UD är inte din personliga rådgivare. Det är bara rekommendationer, bla. baserat på kapacitet i landet att hjälpa till. Du ansvarar själv för dina beslut om när och vart du reser. Mig veterligen har heller inte Sverige sagt att de INTE har för avsikt att hjälpa människor i området.

      UD har i flera år avrått från ”icke nödvändiga” resor till Västbanken, men har nu skärpt dessa råd. Således har pappan beslut att ett bröllop inte går att avstå ifrån och får nu leva med konsekvensen. Det här är anledningen till att man ska kolla innan man reser, då hjälp inte garanteras.

       Varför ljuger du? De har precis ändrat sin avrådan.

        Senast i mars 2023 avråddes från resor till Västbanken – varför ljuger du själv? https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ud-avrader-fran-resor-till-gaza

         ”…vissa palestinska områden…”

         ”UD avråder nu från alla former av resor till Gaza.”

         ”…orterna Nablus och Jenin på Västbanken.”

         Samirs pappa är i Tulkarem.

       Exakt så.

      UD är ju inga sierskor eller spåmän,utan de bedömer just dagsläget som snabbt kan ändras.

   Flera andra länder som Polen, Norge, Ungern, Italien och Thailand har skickat eller planerar att skicka evakueringsflyg för att få hem sina invånare och det här är något Sverige gjort i tidigare krig och konflikter som t ex i Sudan. Så det går att göra, men de väljer att inte göra det. Förutom i just Sudan så har vi tyvärr har vi en rätt pinsam historia av att vara sen på bollen när det gäller att ta hand om våra medborgare utomlands. (Och det gäller både vänster och högerregeringar så ingen kan kasta sten där )

    Alla andra kan men Sverige? NEj vi kAn InTe tRoLLa mEd kNäNa!!

   ”Vad vill man att Sverige skall göra?” — Man vill nog att Sverige evakuerar, det vill säga: gör som många andra länder redan gjort.

    ”Ansi” är Billström 🙂

     🤣Sure.

  Skrämmande så lite Sverige gör i såna här situationer. Sverige skall naturligtvis alltid agera snabbt och göra vad som krävs för alla svenska medborgare. Det måste vara helt fruktansvärt att bli strandsatt i ett annat land långt bort utan hjälp. Inte bara vid krig utan även vid naturkatastrofer, flygbolag som går i konkurs osv är Sverige helt hopplösa också på att få hem svenskar. Men Sverige är däremot snabba på att hjälpa till i Nordkorea med alla dess hjälp, jag har ingen aning om varför Sverige är så goda vänner med Nordkorea överhuvudtaget (!) En otroligt märklig vänskap! minst sagt. Sverige och Nordkorea är ju typ bästa vänner och Sverige medlar ju i Nordkorea hela tiden, nu senast med amerikanen som rymde över gränsen från Sydkorea till Nordkorea. Varför i hela friden är världens mest jämställda frihetsland Sverige goda vänner med världens mest extrema diktatur (!) Vi har ju till och med gjort statsbesök i Nordkorea, Göran Persson gjorde det (!) En ofantligt märklig vänskap! Hoppas Samirs pappa kommer hem så fort som möjligt!

   Göran Persson åkte till Nordkorea i egenskap av ordförande av Europeiska rådet, inte svensk och att ha en ambassad i ett land och diplomatiska relationer är inte lika med goda vänner. Vi har en ambassad i Ryssland också men det betyder ju inte att vi är kompisar med dom. Att Sveriges ambassadör i Nordkorea förhandlar åt USA är för att vi är skyddsmakt åt USA, det är alltså inte för att hjälpa Nordkorea.

   Vissa tycker att det är bra att det finns en kanal för diplomatisk kontakt så vi sköter USA, Kanada, Australien och övriga EU https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_diplomatic_missions_in_North_Korea

   Sverige medlar ju för att hjälpa tex USA som inte har någon ambassad, inte för att hjälpa Nordkorea.

  Inte för att vara sådan, eller jo; men vad sa UD:s reserekommendationer när Samirs pappa åkte? Skulle jag killgissar var det nog inte direkt rekommenderat att resa dit han skulle.. under sådana omständigheter får man nog skylla sig själv kan jag tycka och inte kunna kräva hemkörning på alla andras bekostnad. Det är inte en rättighet här i livet att semestra i sitt hemland eller åka på familjehögtider i detsamma.

   De avrådde inte utan beslutade att ändra sin avrådan först för 2 dagar sedan 🙂

    Så ingen avrådan från icke nödvändiga resor? Det har jag väldigt svårt att tro.

     Precis. Beklagar att du inte kan förstå det.

      Nä alltså det har tydligen varit en avrådan specifikt för Gaza ganska länge men nu omfattar avrådan hela Palestina. Så avrådan för delar av Palestina har utökats men är inte ny.

       Men Samirs pappa är ju inte i Gaza?

        Korrekt. Men man avrådde senast i Mars 2023 för resor till delar av Västbanken. Indikerar ju inte riktigt ”åk, åk, åk!”. Dessutom har informationen kring problematiken att ta sig hem vid upptrappning varit tydligt länge. Speciellt om man reser in via vissa gränser.

      ”Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga Palestina.”

      Inte nytt sedan 8 oktober.

       Läs om och läs rätt.

       ”Sedan tidigare avråder UD även från icke nödvändiga resor till delar av övriga Palestina, men genom beslut den 8 oktober har avrådan utökats till att gälla icke nödvändiga resor till samtliga delar av övriga Palestina.”

       https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/palestina/reseinformation/ambassadens-reseinformation/

    Avrådan gällde även tidigare icke nödvändiga resor till Västbanken.

     Med anledning av det försämrade säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 8 oktober 2023 beslutat att ÄNDRA avrådan för Palestina. Följande avrådan gäller:

     Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Gaza.

     Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga Palestina.

  Vad är det för tjej som dansar runt och kastar slängkyssar mitt i protesterna?

  Man kan ju också överväga att hotbilden mot svenskar med tanke på bokbränder osv är annorlunda jämfört med andra länder som redan hunnit/planerar evakueringar.

   Är det då inte viktigare att agera snabbt?

  https://www.instagram.com/reel/CyMdVmdPaGA/?igshid=MmU2YjMzNjRlOQ==

  Ta er tid och lyssna på vad Gabor Mate som själv är jude har att säga om kriget.

   Så bra! Tack för infon. Ofattbart att folk inte sett igenom vad Israel gjort och gör under så många år.
   Värre än apartheid i Sydafrika och där skrek folk högt tack och lov. När ska folk skrika högt för att hjälpa fr stackars palestinierna?!

  Men snälla någon, UD har sedan 10 år tillbaka avrått från resor till Palestina. Åker man till ett sånt geografiskt område kan man inte förvänta sig att hjälp kommer att kunna skickas på direkten heller. Man har ett eget ansvar som vuxen, UD har bedömt att det inte är säkert att resa dit. Du kan inte förvänta dig att de ska komma och hjälpa dig på direkten när du själv tar en risk och reser till ett sådant område. Jag förstår att han är förtvivlad, men det finns ju inget land i Europa som har evakuerat medborgare från Palestina i dagsläget.

   Precis så!!

  Fyfan för naiva idioter i kommentarsfältet som tror att Samir just nu tänker på hur fan han ska formulera sig för att behaga era patetiska känslor. Man märker att han skriver i ren desperation och panik. den som aldrig varit i krig kan aldrig fatta. Cyniska naiva idioter. Jag hoppas hans pappa kommer till trygghet snart! 💔💔💔

   Är det inte hans mamma som är med också eller varför snackar han bara om pappan?

  Han är eld och lågor över att Sverige inte gör något för att evakuera svenskarna därifrån. Jag undrar hur mycket energi Samir hade lagt på den här debatten om hans pappa inte hade suttit fast där nere.

   Att vara ”eld och lågor” betyder väl inte att man är negativ till något utan mer att man är exalterad och ivrig i positiv bemärkelse?

   Spelar det någon roll hur mycket energi han hade lagt utan att pappan varit fast? Nu är pappan och andra släktingar där och Samir fruktar för deras liv, är väl helt naturligt att han försöker göra vad han kan för att rädda dem?

   Mimi .. man kan tro du saknar familj

   typ ingenting mer än nån reklam fr sos barnbyar…

  Är det inte hans mamma som är med också eller varför snackar han bara om pappan?
  På bilderna står det att pappans fru är där med 🙄

  Ingenting blir viktigt förrän det är någon väldigt närstående det gäller 🤷🏼‍♀️

  Nu får Samir det att framstå som att han och hans svans har fått regeringen att skicka evakueringsflyg… Rätt pinsamt. Han har ingen aning om vad som försiggår i regeringskansliet,hur lagar och regler måste följas och hur underrättelsearbete görs.

  Sorry, men personligen har jag väldigt svårt att känna sympati och förståelse för folk som frivilligt åker på semester till länder där det är oroligheter titt som tätt och sen ska grina i medier för att de inte kommer hem lr blir skadade…. 🤷

  Har inte sedan tidigare en avrådan att åka dit? Dvs de friskriver sig då för allt ansvar och man åker dit på egen risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.