724 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Om du och din partner går i parterapi och delar lika på kostnaden, men ni sedan är på en session där partnern går ut efter 20 minuter (60-minuterssession) för att han blir sur, utan att ni är överens om att det skall avslutas, är det rimligt att han får stå för hela kostnaden för den sessionen? Även om initiala överenskommelsen var att ni skulle dela lika?

  (Anledningen till att han gick ut var att när terapeuten frågade han mådde svarade han ”Jättebra :D”, och när hon frågade mig hur jag mådde svarade jag ”Jättedåligt och min partner märker inte hur mycket jag än kommunicerar :(” och han var var nöjd med det så han stack. Hade han gått ut för att jag varit en regelrätt satmara eller skrikigt hade jag varit mer överseende med att vi fortfarande skulle dela lika.)

  Har nu dumpat personen i fråga btw typ 3 dagar efter det hände och inte ens gråtit haha.

   Jag hade inte tjafsat om den kostnaden 🤔 Du har ju också dumpat honom nu så släpp det, gå vidare och lev ditt bästa liv!

   Den kostnaden känns rätt irrelevant i det stora hela tänker jag…

   Varför bryr du dig om några hundralappar?
   Du har varit med ett psyko…som du själv hade styrkan att dumpa…nu frågar du om småpengar?
   Släpp det och gå vidare.

    Vadå ”psyko”? För att man lämnar en parterapi? Kommentatorn här låter ”psyko” om någon.

     Jo man är rätt psyko om ens partner SÄGER hur dåligt hon mår osv o så skiter man bara i det och tillråga på allt LÄMNAR terapin mitt i?! Han verkade vara en stor gris som hon ska vara jävligt tacksam över att slippa!

   Om man bråkar om betalningen till parterapeuten så är nog relationen ganska så körd tror jag!

   Hur gammal är du? Och varför vill du tjaffsa om en sådan skitsak? Ställer inte frågan nedvärderande, utan för att du ska arbeta med dig själv om varför det är viktigt för dig, och om det gör någon skillnad i ditt liv och mående.

   Hade inte krävt att han skulle betala hela nej, jisses det är slut, släpp småsintheten.

    Svarar denna kommentar men alla har ju skrivit samma haha.

    Men fan sant. Gör som öppet spår säger. Swishade de sista pengarna. Hade ångest för att han skulle kontakta mig igen angående det hela nu slipper jag det.

     Vettigt gjort! 🙂 och inte så vanligt att folk tar till sig såna här råd utan att gå i självförsvar.

      Self love ändå! 🤭

       Hade det varit original-S hade jag ju bytt bokstav my darling 😉

       Valt S som nick specifikt för att det är så vanligt.

      Det är ärligt talat rätt svårt för folk här är grymt otrevliga 😅 Men försökte läsa alla kommentarer utan de otrevliga bitarna. Så ”kommentatorn är psyko” blir ”nej det är inte rimligt” 😉

   Menar du allvar?

   Köp en flaska bubbel och fira att du är fri från den mansbebisen !

   Varför skulle han betala hela om ni kommit överens om halva var ?

   Kostar detta pengar, har för mig det var gratis hos kommunen. Var iofs på 90talet. Ångrar att jag gick med på det, hade en magkänsla att det var ngt mellan sambon och en gift grannfru och sedan frågar den kvinnliga terapeuten, den andra var man. Spela roll iofs, om de även hade haft 6. Svaret på det fick mig att smälla av, jag hade inte velat höra detta. Jag gjorde slut kan jag säga. Har en kompis som även de gick i terapi, de har aldrig bråkat så mycket som efter det, skilsmässa även där. Men hoppas att det hjälper några iaf🙂

  Min man introducerade mig till nässpray. I 20 år hade jag lidit varje gång jag varit förkyld. Det är en sån grej som kan framkalla mild ångest ”tänk om jag aldrig lärt mig att detta MIRAKEL existerar?”.

  Någon ni känner så inför?

   Helt ärligt, har du aldrig känt till nässpray?

    Själv skulle jag aldrig pröva något så artificiellt. Hört att man kan bli beroende av det.

     Jag har varit beroende av nässpray i 20 år. Helt omöjligt att sluta.

      Jag (ts) blev beroende.
      Jag började med att blanda 90% nässpray med 10% vatten.
      Kände ingen skillnad.
      Körde på det i ca. 3 dagar.
      Sedan vattnade jag ned 20%. 3 dagar
      Sedan köpte jag de som redan är 0.75 mg/ml. Körde på den 1 vecka. Sedan köpte jag den på 0.5 mg/ml och använde i ca. 2 veckor. Sen började jag endast spruta i en näsborre åt gången. Märkte först efter flera veckor att jag inte köpt nässpray på länge.
      Och nej, beroendet kommer inte tillbaka om man använder nässpray längre fram så länge man inte överanvänder och håller på för länge.

       Tips om man vill trappa ned är att direkt gå från vuxendosen till barndosen. Det blir en direkt halvering utan nämnvärd skillnad i effekt. Förr eller senare behöver man dock ta smällen, där kan hyperton saltlösning lindra. Den är inte avsvällande i farmakologisk bemärkelse, men den underlättar andningen genom att dra vätska ur nässlemhinnan.

      Tips! Det går att sluta.Trappa ned till nässpray för barn, och sen använder du Renässana nässpray som man inte kan bli beroende av.Sen är du fri.Så gjorde jag efter lång tids beroende,funkade flr mig iaf.

      Tillägg: Renässans nässpray,ska det stå.

      Jag lyckades sluta efter att ha använt Otrivin Menthol varje dag och natt i fyra år, men det krävdes ett uppfrätt hål i min nässkiljevägg för att jag skulle fatta allvaret.
      Det är jag och alla kolatorskar som har ett sådant hål, så sluta innan du också har ett.
      Mitt tips är att sluta i den ena näsborren, alltså att du bara sprutar i en av dem. Efter en vecka ungefär, när du kan andas obehindrat ur den, kan du sluta i den andra och sen är du fri!

     ….men man blir ju inte beroende om man följer instruktionen på baksidan att ta det max i en vecka.

     Sen slutar man även om man fortfarande är förkyld.

     Du kan bli beroende av mycket. Medicin, spel, alkohol etc. Att kunna andas under en förkylning är rimligt. Nässpray är ett hjälpmedel. Ha koll på överanvändning så går det bra.

    Nej skrev jag ju?

     Inte uppvuxen i Sverige?

      Jo. Använde tigerbalsam och pepparmyntsolja. Insåg inte hur stor skillnad det var mellan spray och olja tills jag provade.

      Jag har aldrig använt nässpray. Är 35 och svensk. Vet ju att det finns såklart, men vägrar prova.

   Ja. Livet utan nässpray.

    Hur sover du med nästäppa? Andas genom munnen är en mardröm, kan inte somna.

     Avvänjningen är skitjobbig, kan tyvärr inte säga annat om det. Man får ge det några veckor. Hyperton saltvattenspray som Renässans Plus och höjd huvudända hjälper något.

      Fast man använder ju bara nässpray några dagar åt gången?

       Jag (ts) blev beroende när jag hade covid. Hade förkylning i ca 3 veckor och vägrade leva utan spray. Blev beroende men blev av med beroendet.

       Om man använder den som man ska, ja. Många gör inte det. Jag använde avsvällande nässpray nästan 10 år i sträck, rekommenderas inte.

       Inte jag, mina förkylningar håller alltid i sig med nästäppa i flera veckor (och ja, även utan ansvällande spray). Men trappar ner när jag är frisk och det går bra.

        Jag har också använt nässpray betydligt längre perioder än en vecka, så länge jag varit täppt, och aldrig blivit beroende. Har kanske haft tur (ta i trä).

   Okej, härligt. Vill dock varna för att det är lätt att bli beroende.

   För mig var det att hela min tonårstid led jag av fruktansvärda menssmärtor. Det enda mot värkarna jag introducerades för var alvedon. Senare i livet blev jag tipsad om att ta ipren tillsammans med alvedonen. Och holy moly vad mycket bättre det var! Varför berättade ingen (min mamma, skolsköterskan, VC, kompisar etc ) om detta mirakel tidigare?

    *beställer ipren*

    det är för att ibuprofen hjälper bättre mot
    mensvärk. du kan förmodligen köra ipren utan alvedon så hjälper det säkert!

     Fast att kombinera ipren och Alvedon är verkligen en dunderkur. Det blev jag introducerad för på förlossningen och vilken skillnad!

      Oj, vad bra att det hjälper så bra för er. Det är bättre än en av dem var för sig, absolut, men biter inte på helt på min mensvärk tyvärr, ingen mirakelmedicin.

       Nej tyvärr inget mirakel. Poängen va ju inte hur bra det hjälper utan att det hjälper mycket bättre än enbart alvedon eller enbart ipren.
       Sen räcker det så klart inte för alla.

     Absolut inte. Det är kombinationen aom är det som fungerar bäst. Det är också en vanlig kombination att bli ordinerad av vården vid olika typer av smärttillstånd.

      ”en Ipren och två alvedon”. Ger mig flashbacks till tiden som nyförlöst. Känns väldigt standard råd från vården….

       Det är för att dessa tabletter är sjukt starka

     Kombinationen ger ökad smärtlindring. Däremot har ibuprofen en prostaglandinhämmande effekt vilket påverkar muskelkontraktionerna i livmodern, det gör inte paracetamol. Men båda ger smärtlindring, så kombinationen är inte att underskatta.

      Jo vi sa just det 🙂

       Kan inte se att någon nämnt effekten på muskelkontraktionerna i livmodern som anledning till varför ibuprofen i monoterapi har bättre effekt. Då måste jag helt enkelt ha missat den kommentaren, ber ödmjukast om ursäkt.

        Berätta mer!

         Någon ställde en fråga, jag svarade med en förklaring. Så som man brukar göra. Att oprovocerat agera stöddigt är däremot något dom flesta slutade med i mellanstadiet.

          Vilken fråga tror du att du svarade på med en förklaring? 🙂

           Ja du, frågar du mig så är det ganska uppenbart när både fråga och svar gällde nässpray, men jag är inte här för att bråka med någon vara intellektuella funktion motsvarar en femårings. Jag lämnar denna kluring till dig tror jag faktiskt. Du verkar vara i behov av lite hjärnstimulans.

           Nej, det ska såklart inte stå nässpray, men ibland blir man ju bara helt matt av att bråka med ettriga småbarn. Slänger väl in ett k bry på det felet.

   Jag hade aldrig ägt regnkläder (i mitt vuxna liv) av nån anledning och blev förundrad när jag köpte mitt första regnställ för några år sen. Man kan GÅ UT I REGN utan att bli dyngsur och frysa? Hade ingen aning.
   Mm jag vet. Har väl haft nån blockad i hjärnan.

    Haha! Det där känns som en grej som sitter kvar från tonåren där snyggt fick före praktiskt och bekvämt 😄 Sen blir man äldre och inser hur skönt det är med varma, funktionella kläder och bekväma skor 😁

     Är 28 och har ett barn på 1,5 år.
     I år är det dags att köpa livets första vinterskor och jag inser bittert att jag kommer behöva köpa skitfula, halvt gummi halvt vattentätt tyg, fodrade vinterkängor till mitt barn.
     Det ger mig såna Flashbacks- till min egna barndom och dessa fula vinterskorna man hade på sig och till lättnaden när man blev tonåring och faktiskt själv fick bestämma att gå i (opraktiska) sneakers även mitt i vintern.
     Jag förstår det praktiska i dessa fula skor, men jag tycker fortfarande dom är apfula. 😂

      Haha! Tycker ändå lättnaden var större när jag struntade i skorna/klädernas snygghet och slapp frysa 😅 Men finns det inga vinterskor du tycker är fina? Tycker ändå det finns en del helt okej kängor för barn 😄

       Jo men visst finns det några stycken men antingen är dom snordyra eller inte praktiska och funktionella.
       Kan tänka mig att köpa ett par lite snyggare och inte super funktionella till hemmabruk och ett par dassiga till förskolan 😂😁

    Kände samma när jag köpte vinterskor när jag var typ 26. Fy satan vad skönt!

    Köpte för första gången i mitt vuxna 32åriga liv ett par vattentäta kängor typ vandringsskor. Jag kan vara ute i timmar med VARMA fötter, klampa i sand med barnen, gå i blött gräs, frost osv osv och jag blir inte ens blöt? Aldrig mer snygga skor före funktion 🤪

     Vad köpte du för några? Behöver köpa jag med och det här låter ju precis som vad jag behöver. Även om det inte känns så kul 😅

      Från stadium outlet, märket spray way. Kostade 499kr 😃

    Men varför skulle man? 😉 Använder paraply. Regnar det mer än så är jag inte ute.

     Paraply är världens sämsta grej. Dyngsur från bröstet och ner, men i alla fall torr i håret!

      Va nej? Om det regnar i sidled kanske?

       Välkommen till alla Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås och alla andra svenska städer som bjuder på det 🙂

     Vad skönt livet var när det var så enkelt som att stanna inne 😁 Nu måste jag vara ute i dåligt väder rätt ofta, både privat (barn) och i jobb (lågstadielärare).

      Aha , jobbigt. Jag har inga barn så kan verkligen välja om jag vill va ute eller inne ❤️

    Det är bara synd att det blir som en bastu i ett regnställ.

   Återställare 😆 kanske låter lite tragiskt iofs..

    Haha men jag vet! Helt sjukt att det funkar! Med vänlig hälsning, ej alkoholist snarar tvärtom men blir så fruktansvärt bakfull.

   Jag känner samma inför nässpray. Glad att jag lever i en tid då nässpray finns. Aldrig varit beroende men HATAR att vara täppt i en nästborre. Usch usch usch.

    Skäms lite över att erkänna det men jag har inte preppat mat, blöjor, välling eller vatten men jag har ca. 20 paket gömda lite överallt ifall att. Tänker inte leva ett liv utan nässpray vid förkylning. 20 paket bör räcka 10 år.

     De går ju ut ganska fort dock..

     De ökar i pris hela tiden,så smart att köpa så man har ett tag framöver! Billigast på Apotea,verkar det som.

   Har inget med nån sak att göra men idag gick det upp för mig att alfabetsången har samma melodi som Blinka lilla stjärna.
   Jag är 50 år och har jobbat i förskola och skola hela mitt vuxna liv.
   Hej!

    Haha. Hade inte heller tänkt på det. Jobbar förvisso inte i förskolan men har barn så har absolut sjungt de 3000 ggr.

    Och det är dessutom ”baa baa black sheep” på engelska med. Alltså bäbä vita lamm på engelska har blinka lilla som melodi.

  Någon som läste fornis post om hennes dotter och kände att det var lite sorgligt hur hon beskrev det? Som att sonen inte var nog. Hade blivit ledsen om jag var han och såg hur hon beskrev det.

   Tyckte du? Jag känner spontant absolut inte så. Det där kändes mer som det vanliga ”influenser bla bla”

   Läste det inte så alls. Man kan älska båda sina barn mest i hela världen. Det fattar nog hon, men så måste man som mamma ofta förklara sig för alla ”jag älskar båda mina barn”. Herregud. Hon är stolt över att barnet fyller ett halvt år? Har inget med sonen som mindre värd att göra. Jisses.

   Nej, jag tyckte inte det var sorgligt 😊 Förstår hur hon menar. Har man sett framför sig en familj med ett, två eller tre barn så blir väl känslan att familjen är komplett när man ”uppnår” det 😊 När min son blev storebror så var det ju en helt ny upplevelse för hela familjen, och att se deras relation och hur mycket de älskar varandra är underbart!

   nej absolut inte. nu vet jag inte om forni är klar med barn, men det är många föräldrar som ser sin sista som den sista pusselbiten som fattades och gjorde familjen komplett. det har ingenting med kärleken till de anda barnen att göra.

  Ni bör dela lika.

  Vill äta omega 3 på fiskolja, men utan gelantin i kapseln, men verkar omöjligt att hitta? Hittar bara fiskolja flytande och helt veganska kapslar (dvs inte gjord på fiskolja), nån annan som letat och hittat kombon jag söker??

   Kan du inte köpa en kapselmaskin och göra egen.

    Känns otroligt bökigt, så slipper helst det

    Underbart! Tack!

   Finns ju flytande omega 3 om det kanske är ett alternativ. Möllers tran är bäst där tycker jag.

   Omg har letat efter exakt samma i veckan!! Gelatin överallt. Hoppas nån har tips <33

   Ärlig fråga: varför måste det vara fiskolja? Varför inte alger?

   Skippa kapseln. Den är gjord av cellulosa som kroppen inte kan bryta ner och det förstör tarmarna. Köp denna: https://www.bodystore.com/omega-3-premium-lemon-300-ml/A3927-4.html?gclid=EAIaIQobChMI6u6BqvzzgQMVpxoGAB1K3g9SEAQYASABEgIG8fD_BwE&gclsrc=aw.ds

  Ok så vem är nadia kandils kille? Med tanke på att det är cass ex måste det ju vara en skummis

   Kan någon berätta om deras killar osv? Hört att Cass kille är kriminella och att de träffats när han satt in men inget merZ Har de pratat i podden om att Nadia dejtar Cass ex? Vad säger de mer om det? Vill ha allt skvaller hehe

    Lyssnar inte på deras ängsliga podd längre så vet inte vad som sagts. Cass dejtar Rode Tapaila eller hur fan det stavas, dömd för väpnat rån och narkotikabrott tror jag. Han var tillsammans med en annan kvinna och har barn med henne när han istället blev tillsammans med cass under tiden han satt inne. Fräsht. Vet tyvärr inget om nadias kille men är nyfiken

     Han börja träffa cassandra när kvinnan han har barn med var gravid med den tredje också… fint 🙂

     Säger mycket om Cassandra att hon ens dejtar en sådan person.

    Det har redan tagitsupp här flera ggr, kolla gamla poster

    Verkar också som att Cass har slutat hänga med många hennes vänner eller ”vänner” sedan hon blev tillsammans med honom 🤔
    Men hoppas Nadias pojkvän är sund och stabil, som hon verkar behöva 😊

     Ja också tänkt på det. Har inte hängt med asabea på länge tex? Kan dock fatta det, hon har ju småbarn, knappast att man vill fredagsmysa med dom och en kriminell då liksom

      Orkar inte lyssna på det skaver längre. Ett skådespel. C kille får så stort utrymme i podden som en hyvens kille. Alla spelar med. Visst han har suttit sitt straff men det är ju inte direkt skattebrott. Ingen rolig läsning när man läst vad han har gjort.

       Jag lyssnar inte heller mer aktivt utan mer sporadiskt då det ibland kommer deras något avsnitt efter att jag lyssnat nåt annat innan.. men det är inte bra mer! Förr, då den tiden de hade förra live-podden, då var podden roligare, intressant och bra men nu väcker den irritation för det mesta det lilla jag lyssnar 🤦🏻‍♀️ och jag fattar inte hur jag ska få Spotify att sluta spela tex deras podd och en annan som jag inte vill få mer som alternativ 😤😅

   Jag fattar inte hur Nadia gick från att vara den person hon varit, med alla problem hon haft till o träffa killar. Till NU, ha pojkvän? Hon träffa han första gången i augusti? Är inte det sjukt och kanske lite desperat av henne😂

  Vad gör man om ens barn aldrig blir bjudet tillbaka på kalas och sånt? Fast man bjudit de som inte bjuder tillbaka? Blir riktigt ledsen.

   Livet är orättvist. Tyvärr. Man kan inte tvinga andra att vara vän med ens barn. Kanske ska du försöka få ditt barn att börja med någon sport, dansgrupp, scouterna eller liknande? Så får hen vänner på annat håll?

   Finns tyvärr inte mycket man kan göra. Livet är ju så.

    Tror de flesta är fullt medvetna om att livet är orättvist. Men med den inställningen är det inte så konstigt att vissa blir utfrysta för att ”livet är orättvist”. I slutändan är det föräldrarnas fel.

   Jag hade pratat med lärare och eventuella klassföräldrar om ni har sådant. På vår skola så delar man upp och slår ihop kalasen där alla barn i klassen blir bjudna. Exempelvis firas alla barn som är födda mellan aug-okt samtidigt, då står de föräldrarna för värdskapet och bjuder hela klassen. Nästa gång står föräldrarna till barnen födda nov-jan för kalas för hela klassen! Det är ett fint sätt att inkludera alla på.

    Nja, lägg inte detta på läraren. Om det inte är så att ni på riktigt är oroliga för att barnet inte har kompisar alls/blir utfryst och vill höra hur det är i skolan.

     Det är helt rimligt att fråga läraren om vilka som är klassföräldrar.

   Bjud inte de som inte bjuder ditt barn nästa gång.

    Löser problemet…

     Nä men vadå? Varför ska man bjuda någon som inte bjuder en själv? På min tid bjöd man bara de man lekte med. I alla fall där jag växte upp.

   En förälder till ett av mina barns klasskompisar hörde av sig till mig och förklarade läget. Vi känner inte varandra sedan tidigare men det kändes fint att hon kände förtroende nog att berätta att hennes barn aldrig blev bjudet. Vi bjöd såklart henne och sen kom hon in i kompisgänget bättre.

    Varför blev inte hennes barn bjudet från början?

     Eftersom klassen är så stor (40+) att det är omöjligt att bjuda alla och barnet ifråga inte ingick i någons närmaste grupp.

      40?? Det var det sjukaste. Jag jobbar ändå i Stockholm och så stora klasser har inte ens vi. Är mer än en klasslärare då hoppas jag?

    Åh vad fint! Bra av föräldern!

   Fötlåt för trådkapning men jag är nyfiken i ren allmänhet. Varför är det viktigare med att bjuda in på kalas än att jobba på en kamratskap? Det finns inget som säger att man blir vänner bara för att man går på varandras kalas. Om det är viktigt med gemenskap så varför inte ha klasskvällar tre gånger om året?

   Ha en dag när hela klassen möts på fritiden och ha korvgrillning, fiska, gruppövningar m.m än att ha kalas som utgångspunkt.
   På ett kalas så blir det svårt att lära känna varandra då man är många barn och den som har kalaset hinner inte vara själv med varje person i flera minuter.

   För en del verkar det som att kalaset är det viktigaste att lägga fokus på.
   Är barnen vänner efter kalaset och åker hem till varandra?

   En lösning är om ett par föräldrar möts i en lekpark och låter barnen leka ihop då och då.

   Fundering över.

    Det är ju inte det som är grejen. De träffas såklart i skolan varje dag och sen brukar det ju alltid finnas någon form av aktivitet, klassfest eller liknande utanför. Tror det handlar mer om att aldrig bli vald, att aldrig räknas som en av de närmsta till någon, inte själva umgänget i sig. Att man bjuder till och bjuder in men att man uppenbarligen inte är tillräckligt omtyckt för att få en inbjudan tillbaka. Verkar ju som att även många vuxna har problem med det och blir ledsna så det är klart att det drabbar barnen också, tex om du aldrig blir medbjuden på afterwork – är lösningen att ha firmafest två gånger per år? Tvingat umgänge? Tror alla vill bli valda, iallafall ibland. Har tyvärr ingen lösning dock.

   Nej mitt hjärta 💔 Hade frågat föräldrarna, på ett icke-anklagande sätt.

    Eller hur, det är föräldrarna som är skitstövlar.

     En del föräldrar har väl helt enkelt attityden att det är barnets fest och barnet ska få välja, helt utan hänsyn till om det finns någon som kanske står lite utanför gruppen etc (skillnad på att tvinga ett barn att bjuda in sin mobbare alltså). Barn kan ju också vara sådär att de känner sig som pressade att bjuda in vissa pushiga personer (du får inte göra x om du inte bjuder mig, får jag inte x får du inte komma på mitt kalas) så behöver ju inte vara något personligt. Tror helt klart att det underlättat om man förklarar läget, men också för att få bättre koll själv – är barnet väldigt blygt och svårt att få vänner eller är hen faktiskt otrevlig? Inte alltid lätt att ha koll som förälder, från båda håll alltså.

   Ååh mitt hjärta går sönder av att höra sånt 💔

    El hur, på min sons dagis, han är vuxen nu och alltid varit lugn, gick ett barn som var lite stökig och bråkig. Han bjöd in på kalas, vi gick dit med min son och han var den enda som kom😢 När sonen kom hem sa han att det var det bästa kalaset han varit på.

   Jag hade pratat med föräldrarna till några av de andra barnen. Ibland hamnar någon utanför utan att gruppen märker något eller tänker så mycket på det, och den utfrusna är kanske för blyg och tystlåten för att säga något. Om föräldrarna uppmärksammas på det så går det säkert att göra något åt saken!

   Hade funderat vad det kan ligga för orsaker till att mitt barn inte blir bjuden, tex är hen en mobbare, stökig på lektionerna osv , tagit upp det med läraren ifall hen vet något!
   Våra barn har haft vissa som barn som dom inte velat bjuda på kalas då ifall det är någon som är väldigt stökig och bråkig osv,men då har vi a) sagt att vi bjuder hela klassen/alla av samma kön från klassen eller b) bjuda några få närmaste kompisar från samma och parallella klassen, förra året hade vi endast för 5 pojkar (från 2 olika klasser ) och året innan hela klassen, de är 12 pojkar annars på hans klass! Men som regel fryser man inte ut endast 1-2 barn, utan alla eller enstaka.

    Om barnet är stökigt eller liknande skulle de väl inte gått på dens kalas till att börja med?

   är inte förälder själv men jag hade nog passivt aggressivt nämnt detta för föräldrarna 😂

    Ja för då blir man ju extremt sugen på att bjuda deras barn.

     ja håller med, men nu hade ju personen i fråga bjudit deras barn? då får man bjuda tillbaka, annars hade jag sagt ifrån

   Vi har bjudit in hela avdelningen (11-12 st) vid ett par tillfällen men blir inte tillbakabjudna till allas kalas (dock några, kanske 3-4) . Tycker inte det är konstigt: alla kan inte buda alla. En del har grannar, kusiner och sånt de vill bjuda. En del barn vill ha litet kalas. Osv.

   Om mitt barn har ett par vänner hon trivs med är jag nöjd.

   Sen hade jag självklart reagerar om man tex bjöd alla utom ett par i en grupp. Det är mobbing.

    Vi höll hårt på att antingen bjuder man en minoritet eller alla. T ex en minoritet av tjejerna i klassen eller allihop, absolut inte 7 av 12 eller så. En gång bjöd vi hela klassen och det var verkligen det jobbigaste jag varit med om, fast vi hade aktiviteter i smågrupper och hjälp av storasyster och hennes kompis. Det räckte att 2 eller 3 bröt ihop så blev det kaos. Men jag är ändå glad att vi gjorde det. Tips att ta tårtan och andra sötsaker allra sist. Heder åt all fritidspersonal som hanterar detta varje dag!

   Det här är vad jag hatar med att bo i Sverige.
   Det är barnkalas och man börjar redan VÄLJA UT.
   Vi bodde i Italien innan och där är varenda barnkalas en öppen inbjudan till hela klassen. Dessutom får syskon och föräldrar komma om de vill.
   Inte F-N bjuder ungar in vissa poppis barn i klassen och andra får avstå.
   SJUKT.

    Ja tyvärr, hatar att säga det men klassisk svensk mentalitet: snålhet och utfrysning. Börjar redan i förskolan.

     Man kanske inte har plats eller lust med en hel klass på kalas?? Kanske barnet inte är kompis med alla eller ens gillar alla (mobbare etc). Men självklart bjuder man inte alla utom två tex och gör det diskret.

      Plats eller lust. Herrejävlagud. Man gör plats oavsett om man har lust eller inte. Svårt att offra en efrermiddag för att bidra till lite gemenskap.

       Bjud alla eller ingen. Hur jävla svårt kan det vara!? Och ja jag är förälder själv till tre numera vuxna barn.

        Hur drar man gränsen på en säg förskoleavdelning då? På min dotters förskola är en avdelning 34 barn 1-5 år (min dotter är 5). Ska man bjuda in ALLA? Får man låta bli att bjuda ettåringarna åtminstone? Hur får man in 34 barn plus föräldrar i en trea?

        Jag är vuxen och bjöd aldrig hela klassen. Många var taskiga, varför skulle jag vilja ha dem på mitt kalas?

       På riktigt? Kan du ha 28 barn hemma hos dig?? Inte ovanligt att man bara har några få vänner på kalaset. Kanske två från sin klass, resten andra vänner tex.

      Tillräckligt mycket kompis tydligen för att gå på dens kalas.

     Oj, det det inte direkt som något typiskt svenskt, mer att man inte har råd, plats eller tid att fixa fest för kanske 30+ barn, är ju rätt stora klasser idag och dessutom kanske barnen vill bjuda andra också. Alla barn trivs ju verkligen inte i allas sällskap heller, tänk ett barn som är mer åt det introverta hållet och så måste alla bjudas till ett stort stökigt kalas, varje år, är det rimligt? Problemet är ju att en del kan hamna lite mellan stolarna, inte vara utfrysta men heller inte i någons närmaste krets men här tror jag faktiskt att föräldrar kan prata med varandra. Barn blir ju inte ledsna om de inte blir inbjudna till någon de aldrig umgås med, däremot om de försöker skaffa vänner och är trevliga kan det betyda mycket med en inbjudan från rätt person och de flesta kan ju bjuda in en person till om det är någon som känner att den alltid hamnar lite utanför.

    På min tid (född 85) bjöds alla, alltid. Så det kanske är en generationsgrej.

     Är född 84 och bjöd bara några vänner. Nuförtiden får man ju inte dela ut inbjudningskort i skolan om man inte bjuder alla (eller alla killar/tjejer), iaf inte de skolor där jag jobbat eller där kompisar haft barn.

     Född -92 och bjöd bara de jag ville. Alla gjorde så, även min bror som är några år yngre.
     Kan det ha med område man växte upp i att göra?

     Men herregud sjukt att du tror att alla alltid blev bjudna på kalas på 90-talet. Nej så var det inte.

    Samma med våra bröllop i mellan östern. Hat nog varit på 20 bröllop där jag inte ens känner brudparet. Vet kanske vilka de är ”si och sås kusin, du vet, hon med 6 fingrar”. Brudparet bjuder familj och de får bjuda vidare vilka de vill.
    Vänner ringer och undrar om man vill gå på bröllop och så dyker man upp. Alla är välkomna. Mat kommer i form av buffé och tårtan är gigantisk. Det är inga lyxbröllop utan Lidl cola/Fanta, engångsbestick, en random sångare som kan sjunga på arabiska+assyriska+kurdiska+turkiska och hoppas mellan poppislptar på olika språk. Tillslut kan man låtarna utantill. Lokalen ligger i någon förort.
    Men maten är WOW!
    Tyvärr är det inte lika vanligt i Sverige då alla som gifter sig nu har växt upp här och vill ha lyxbröllop med fokus på ytligheter och inte på att se massa människor ha kul.
    Den äldre generationen som vandrat in hade en annan syn på vad ”fira” och ”fest” innebar. För dem var det ju fler desto bättre. Folk fick sitta som de ville så man satte sig vid vänner och släkt.
    Ny är det ju lyxigare desto bättre. Har varit på ca 30 bröllop totalt och de påkostade är nog de sämsta. Maten ser fin ut men ingen blir mätt. De köper en stor tårta men 2/3 av tårtan är fejk och alla får bakelser. Dj spelar musik ingen hört. Stel stämning när kollegor till paret sitter vid ens bord så pratar de jobb. Barn får inte följa med så deras bus, skratt och dans fyller inte stelheten.
    Allt var bättre förr…

     Låter fruktansvärt imo. Skulle inte gå på bröllop för nån jag inte känner (whats the point?) och skulle absolut inte vilja ha så många gäster på mitt bröllop, särskilt inte okända! Men beror på hur man ser på bröllop och hur man vill att det ska vara. Menar bara att varken det ena eller andra är fel liksom. You do you.

      Fast det är ju fel när barn känner sig utfrysta.

      Mycket roligare med öppna bröllop för alla föräldrarnas avlägsna släktingar och vänner
      Exakt som du skriver att med brudparets vänner hamnar man i nån stel borsplacering med folk så vill snacka jobb!

       Tycker du ja. Vill verkligen inte ha avlägsna släktingar på mitt bröllop. Eller kollegor för den delen! Litet, mysigt och lyxigt är min melodi.

      Gillar när det är litet och intimt så man verkligen hinner prata med alla, speciellt när man känner i princip alla också. Men tycker den här typen av stort bröllop låter fantastiskt kul också och det är väl alltid kul med nya människor och att se alla ha kul. De allt för uppstyrda bröllopen är tyvärr inget man direkt minne men förhoppningsvis är brudparet nöjda.

       Det är SÅ kul! Fastern hade ett sådant bröllop. Ibland kollar vi igenom bilderna och ba ”vem är det?” så frågar man någon som sitter bredvid ”det är din sysslings granne”. Alla hade ju stora lenden och mätta magar så faster är nöjd.

       Jag avr på de flesta som barn/ungdom och det var verkligen underbart. Alla barn började leka och springa, dansa, hämta mat, sitta ute, leka lekar osv. Sen sågs man vid nästa bröllop. Som vuxen är det så kul att se barnen leka. Man träffar släkt, vänner, vänners vänner osv. Alla dansar med alla. Alla pratar med alla. Maten är fantastisk. Musiken kan vara lite mja men folk sjunger ändå med så man kommer på sig sjunga på ett språk man inte ens kan.
       Och inga presenter eller kuvärtavgift!

       Mer intima bröllop känns mer som en träff. De är väldigt mysiga men det blir inte samma dragbi dem. Mer djupa konversationer. Massa foton och god mat.

       Lyxbröllop … det enda positiva är väl att man får klä sig som en filmstjärna. Ibland har de chokladfontän vilket är plus. Annats är det väldigt stelt, ytligt och tråkigt.

        Älskar detta: ”Ibland har de chokladfontän vilket är ett stort plus”. Bra sammanfattning! Tycker också påkostade bröllop ofta känns stela och trista och även om det ligger väldigt långt från min personlighet och värld så tycker jag de stora bröllopen som du och ts-anonym beskriver låter så härliga och fulla av glädje och kärlek. Som ett fint tillfälle att fira med släkt och vänner och ”mina vänner är dina vänner” typ.

        Jobbigt med massa barn som springer runt. Antar att det inte dracks alkohol heller på dessa fester?

         Ibland finns det öppen bar men då får folk dricka vid baren. Min farbror blev full under fasters bröllop. Han tog micken och sjöng och dansade. Efter 5 min dansar även gamlingarna för att det var så avslappnat. Obs! Ingen var någonsin packad. De flesta skäms över att dricka inför släkt, vänner och kollegor. I vår kultur dricker man privat (pub, hemma, bland vänner).

          Är det alkoholfest vill jag inte ha barn där. Många blir obekväma att dricka då och festa loss. Tycker det är skillnad på familjefest och vuxenfest. Barn på bröllop – nej tack. Tur att man får göra som man vill.

      Man går för att göra något nytt, äta gott, klä upp sig, träffa släkt/vänner/bekanta, tårtaaaaa, dansa och låta barnen uppleva en annan kultur.

       För mig går man på bröllop för att fira någons kärlek…

        Hur är det inte att fira om alla klär upp sig, tar sig tiden att åka till lokalen, äter, dricker, dansar, sjunger, leker, klappar runt brudparet osv?
        Vad är fira? Att mamma och Jakob från HR ska prata om daggmaskar i komposten?
        Jag har hellre ett STORT bröllop där alla har kul, dansar, äter och skrattar än ett där folk sitter och pratar och äter rysk kaviar.
        Inget alternativ är fel men påstå inte att det inte är att fira om du inte varit på ett sådant bröllop. Brudparet vill att alla ska veta att de är gifta och att alla ska känna sig välkomna att fira att de hittat varandra.

         Reagerade på att det stod orsaken att gå på bröllop – äta, dansa osv. Som att det var orsaken. Men om du menar så så visst! Misstolkade i så fall.

   Vet du om de andra barnen ens har kalas? Diskuterade detta för ett tag sen i ÖS och jag tror inte alla har det idag.

  Någon som har erfarenhet av sjukskrivning, särskilt under graviditet? Är det mer troligt att försäkringskassan godkänner en sjukskrivning på deltid hellre än heltid, eller spelar det ingen roll?

   Beror helt på vad läkaren och din arbetsgivare säger.

    Jo men förutsatt att läkarintyget är bra och man har nedsatt arbetsförmåga och inte bara hittar på osv, är fk mer benägna att godkänna en deltid eller har det ingen betydelse?

    Jag blir bara orolig för jag klarar mig såklart inte helt utan inkomst men mår dåligt. Så jag tänker att det kanske är bättre att gå ner i tid och åtminstone få lite lön om det inte godkänns.

     Så hemskt att man ska behöva oroa sig för sånt här, särskilt som gravid eller sjuk 😞

      Särskilt som sjuk som ju ingen väljer! Att bli gravid är ju verkligen ett val och man är ju medveten om riskerna när man väljer att bli gravid

       Men gå hem

   Beror på hur nedsatt arbetsförmågan är och om man klarar av sitt arbete. Jobbar du på kontor är det typ omöjligt att bli sjukskriven som gravid, om du inte har typ grav havandeskapsförgiftning.

    Jag har ett fysiskt jobb, har varit hemma nu i två veckor och skulle nog egentligen behöva vara hemma heltid längre. Men är rädd att inte få det godkänt för jag klarar mig inte helt utan inkomst. Så jag tänker att det är bättre att försöka på deltid.

     Och funkar det med deltid jobbar jag gärna, men det har jag ju inte provat än så.

    Jag jobbar på kontor o blev heltids sjukskriven pga stress under en graviditet. Så det går absolut!

     Oj det måste bara ovanligt. Har haft kollegor som kräkts på jobbet typ 15 ggr per dag och ändå inte fått sjukskrivning ”för graviditet är ingen sjukdom”… Trodde inte stressa var något de brydde sig om då heller.

      Graviditet är ingen sjukdom men hyperemesis är det. Såklart kan man sjukskrivas om man är sjuk av sin graviditet.

       Jag håller helt med, det är en sjukdom och därför var jag förvånad att min kollega inte blev sjukskriven. Min poäng var mer att jag häpnade över hur hårda FK var i sin bedömning.

        Om det nu stämmer att beslutet grundade sig på att ”graviditet inte är en sjukdom” så tror jag inte att FK var hårda i bedömningen utan snarare att läkaren inte kunde skriva ett bra läkarintyg. Om det däremot framkom att personen hade graviditetsillamående så hoppas jag verkligen att personen/-erna omprövade sitt beslut, för de hade utan tvekan fått rätt.

   Jag tror inte det spelar någon roll om det är deltid eller heltid. Det viktigaste tror jag är hur läkaren skriver i sjukintyget.
   Man kan ju inte bli sjukskriven för att man är gravid och heller inte pga vanliga gravidsyptom.
   Jag arbetar på kontor och har båda mina graviditeter blivit sjukskriven pga av att jag hade jättemycket sammandragningar tidigt och min livmodertapp började mjukna och bli kort. Båda mina föddes också för tidigt.
   Men det var aldrig något problem med försäkringskassan. Men läkaren sa också att dom måste vara jättenoga med vad dom skriver i intyg för gravida för försäkringskassan är väldigt petiga just vid graviditeter. Men skulle absolut inte säga att det är omöjligt att bli sjukskriven.

    Tack för svaret! Mina problem har inte specifikt med graviditeten att göra i grunden men klart det inte gör det bättre liksom. Har en förstående läkare men är rädd för fk.

     Jag förstår dig helt! Var också rädd för fk. Men tycker absolut du ska testa om du mår dåligt!
     Man ska inte behöva gå hela graviditeten och inte må bra. Tycker det är hemskt att fk är så trångsynta med just graviditeter. Det är inte alltid lätt att arbeta när man är gravid.
     Lycka till! Hoppas att det går bra för dig!

     Jqg har varit heltidssjukskriven under del av graviditet pga stress och ångest. Har kontorsjobb. Har även jobbat mwd sjukpenning på FK, och skulle säga att det är ganska lätt att få beviljad sjukpenning som gravid.

      Fy vad orättvist! När jag inte ens fick det mer än ett par veckor utan att vara gravid. Och då var jag djupt deprimerad, självmordsbenägen och hade stark ångest. Och det var inget jag på något sätt valde. Till skillnad från de som väljer att bli gravida, det är högst frivilligt och man är ju medveten om riskerna.

       Du förstår att man kan bli jävligt sjuk på riktigt av en graviditet va? Eller vara sjuk i annat och bli gravid? Ta av dig offerkoftan, ingen ska väl behöva jobba sjuk oavsett orsak. Folk som röker sig till lungcancer har ju fortfarande cancer.

   Jag är gravid och har varit sjukskriven på 100% sedan v 15 av både fysiska och psykiska orsaker. Inget krångel öht med FK trots att jag har kontorsjobb. Det viktigaste är att läkaren i intyget är tydlig med varför du inte kan jobba, finns vissa fraser som t ex ”symptomen ingår ej i normal graviditet” och dylikt som han/hon kan trycka på. Jag har hört från andra att de hellre godkänner heltid än deltid men vet inte om det stämmer.

   Beror helt på hur bra läkaren skriver i intyget och vad du är sjukskriven för. Tex gravidillamående (HG blir ofta godkänt för det påverkar hela din arbetsförmåga. Det som också vägs in är vad har du för arbete. Har varit sjukskriven under bägge mina graviditeter för HG kombinerat med karpaltunnelsyndrom och det godkändes. Men efter 180 dagar så måste de utvärdera och se om du kan jobba med något annat yrke på arbetsmarknaden.

   Jag blev sjukskriven på halvtid i början av mig graviditet då jag var helt sinnessjukt trött och hade lång körväg till jobbet ( kunde inte ta mig på annat vis) och kunde på riktigt somna medan jag körde..

   Första barnet jobbade jag fram till bf, andra barnet sjukskriven efter v 28 och tredje barnet sjukskriven hela graviditeten.
   Har mått sinnessjukt illa med alla barnen genom hela graviditeten, fick nervsmärta och artros vid andra graviditeten.

    Ber om ursäkt att jag snor den här tråden såhär. Men jag har panik! Jag födde mitt första barn april 2022, en snabb och underbar förlossning. Fick sy 2 stygn. Var på återkontroll i juni där allt ”såg bra ut”.

    Till min förvåning ser jag nu, 19 månader senare att jag har tre hål i blygdläppen! Alltså där jag blev sydd. Vad ska jag göra? Vänta till nästa graviditet och förlossning (om jag kan) eller boka en tid nu?

     Jag tycker du ska höra med sjukvården nu. Då har du åtminstone inget att ångra senare.

   Jag blev det av en fantastisk läkare och det var inga problem! Hoppas du får hjälp!

  Precis sett svt doku om russell brand. Inte så chockad kanske. Finns det någon manlig kändis där ni hade blivit rejält chockad om han blivit metoo:ad?

   Svensk – Mikael Tornving
   Utländsk – Steve Carell

    På temat the Office verkar ju John Krasinski helylle också… svensk Alexander Skarsgård.

   David Beckham tycker jag verkar väldigt fin som person.

    Tycker du? Han var ju otrogen

     För det första tycker jag otrohet är ”bättre” än att ha begått övergrepp, vilket me too handlade om. För det andra så har det väl inte bekräftats? Kan lika gärna vara så att Rebecca ville ha uppmärksamhet, kändisskap och pengar…

     Otroheten var väl bara ett rykte

   Har aldrig tyckt om honom. Är han skyldig till det han anklagas för?

    Menade Russell Beckham har jag inget emot.

   Paul Rudd, skulle bli chockad om det kom ut att han gjort något.

   Utländska: Ryan Reynolds, Hugh Jackman och Keanu Reeves.
   Svenska: Robert Gustavsson, Lasse Berghagen och Henrik Dorsin

    Robert Gustavsson har det väl pratats om förut att han kan vara lite sliskig med unga tjejer.

    Keanu Reeves, verkligt! Han verkar så genuin och äkta.

   Svensk: Ernst Kirchsteiger, Morgan Alling, Pär Lernström, Gunde Svan.
   Utländsk: Typ ingen, men hoppas på att Will Ferrell aldrig hamnar i något sådant blåsväder.

    Ernst är vidrig!! Blev ju inget ”sommar med ernst” förra året pga de inblandade i produktionen inte pallade mer. Han har fått hålla på i decennier och vara skön och gå barfota, men bakom kulisserna är han riktigt hemsk. Googla bara, finns massa vittnesmål

     Japp. Har även personligen hört vittnesmål från en närstående till honom som vittnar om precis samma sak.

     Har servat honom och han var otroligt härlig och positiv, en av mina bästa kundmöten!

      Ja okej. Vill ändå tro att en person som levt i samma hushåll kan ge en bättre bild även om han var trevlig när di träffade honom.

   Om Johan Glans blev det hade jag verkligen tappat hakan i golvet.

   Vilken dokumentär är det?

   Hade blivit så chockad om Steve Carell hade gjort något dumt. Det får han bara inte, han är bäst <3

  Ska på bio klockan 22. Minns inte när jag lämnade hemmet så sent på kvällen sist, eller när jag kom hem sent heller för den delen..

  Känner mig gammal 😂 är trött redan, hur fan ska jag orka detta? Hahah

  Ville bara klaga lite. Blir säkert trevligt, hoppas jag.
  Borde vara lite mer positiv och peppa mig själv lite men istället sitter jag i pyjamas just nu och skulle helst stanna hemma😅

   Ta på dig kläder och peppa dig. Det blir kul!

    Ska börja göra mig i ordning nu, blåser och regnar som fan så känns tungt att behöva gå ut 😂😂

   Vilken film ska du se?

    Saw X

     Då lär du vakna till haha obehagliga filmer 😋

      Hoppas det😂

     Vill du skriva hur den var sen?

     Jag har funderat på att se den men hört att den är dålig 😅

      Jag kan skriva här sen hur den var:)
      Hoppas den är bra, eller åtminstone inte så dålig så det känns som att den aldrig tar slut😂 Inte sett trailern eller nåhot, så bli spännande 😅

      Allt som allt så tyckte jag om den.
      Väldigt länge sen jag såg Saw-filmerna, hade för mig att dom var betydligt mer obehagliga (såg första när jag var tonåring, så kanske inte så konstigt). Satt och smålog ofta och skrattade några gånger, men kanske jag som är sjuk i huvudet? 😂

      Första halvtimmen var lite småseg, men sen gick tiden rätt fort. Är väldigt glad att jag gick på den fast jag var så trött😅

      Har man råd så absolut värd att se, är ju maffigt med ljudet liksom.

       Okej, men då kanske jag ska gå och se den då 😁
       Tack för svar!

   Hejja dig!! 😅 jag har krypt ner under täcket ca 30 min sen och ska nu börja läsa och sova! Mvh 32 åriga gamylen 🤭

    Låter mysigt! Vad läser du för något?🥰

    Jag brukar oftast ha förflyttat mig till sängen vid 21:30-22:00 typ, sen kollar jag på serie eller youtube ett bra tag men kryper gärna ner i sängen tidigt. Kan hända redan vid 20 tiden ibland 🙈

  Fick hem mitt bäckenbälte idag, gråter av lycka

  Vilken är den mest långsökta alernativt roliga konspirationsteori du hört?
  Mina bidrag:

  -Ugglor representerar död. Eliten vill döda oss. Därför heter deras täckmantel Världshälsorganisationen…WHO.

  -Vi har big pharma. Why har big tobacco. Vi har big glitter.

   Att det skulle ha bott varelser på månen.

    Juste..typ på ”the dark side of the moon”

   Korpar representerar död inte ugglor.

    Exakt, därför tyckte jag att det bara var roligt och långsökt. I vissa kulturer är ugglor ett gott tecken.

     Fast islam anser väl att ugglor symboliserar eller för med sig död och olycka.

      Suck. Nej.

      Muslimer får inte tro på ocker och det ockulta. Att tror TT ett djur symboliserar något är emot Islams grund: endast Gud är allvetande. En uggla är dock ett väldigt älskat djur och ses som en positiv energi.

    Fast t ex kattugglor har i folktro varit förebud om död. Man tyckte att deras läte lät som om de ropade ”Klävitt”, dvs att någon skulle kläs i liksvepning.

   Ugglor representerar kunskap…

   Att det har funnits (och vissa verkar tro att det fortfarande finns) jättar på grund av stora byggnader och stora dörrar men att alla gömmer den informationen på andra sidan, och nu kanske ni undrar andra sidan av vad? Jo men den där muren som finns på den platta jorden som ingen får gå utanför. En av mina favoritfalanger av plattjordförespråkarna är dom som förespråkar detta.

   Att socialtjänsten kidnappar barn som sen mals ner till färs, som blir hamburgare, som serveras på McDonalds. #familyunited

  SLUTA RÖKA

  Nä hörni. Jag har rökt i snart 15 år. Jag ska erkänna – jag älskar det. Men det är så sjukt att jag röker, jag är konstant livrädd för allsköns sjukdomar men lik förbannat röker jag. Hur fan lägger man av? Jag kan inte hålla på med skiten mer. Någon som lyckats sluta?

   Jag rökte i 16 år. Försökte sluta 100 gånger typ. Fick till slut nog, ville inte lukta äckligt mer och allt annat, dyrt, cancer, passiv rökning för andra etc. Så började med plåster och bara bestämde mig. Läste boken sluta röka. Nu har jag varit rökfri i snart 5 år 🙂 bästa jag gjort!

   Sluta bara. Härda ut. Du kommer må mycket dåligt ja. Men härda bara ut.

   Nämen det klarar du! Hur många som helst slutar röka. 🙂 Jag rökte i några år och slutade. Alla jag känner har kunnat sluta. Har till och med vänners föräldrar som slutat efter typ 30 års rökning! Ta hjälp av vården? Testa den där boken av Allen Carr? Testa nicotinell? Finns många hjälpmedel.

    Ska låna boken

     Boken funkade för mig men inte på en gång. Varje gång jag rökte tänkte jag på det och till slut det jag vill bara spy med varje blås.
     Sen åkte jag bort utan cigg för att go cold turkey. Lycka till!

   Finns en bok som folk säger funkar kanon. Tydligen slutar de flesta röka innan de ens löst ut den. Någon som vet namnet? Den går tydligen igenom varenda argument en rökare kan komma på och ger svar som inte går att bortförklara.

    Äntligen icke-rökare! Den funkade för mig! Var väldigt skeptisk men har inte rökt en enda cigg sen jag läste ut den och det har verkligen inte varit svårt alls att motstå!

    Men skulle säga att det är KBT i bokform, inte uppradande av argument. Läs och ta in det som skrivs så ändrar du dina tankebanor kring beroendet helt enkelt!

     Den funkade för mig också. Har varit rökfri i 15 år. Inte ett bloss sen jag läste ut boken. Ingen abstinens heller, helt galet!

     Jag slutade röka och min sambo slutade snusa med hjälp av den boken också. Det är 10 år sedan för mig.

   Obs! Trigger warning (dissektion av människokropp)

   På läkarstudiet dissekerade min grupp en person som hade dött av KOL och hade donerat sin kropp till anatomistudier. När vi skulle se på lungorna utbrast den som öppnade bröstkassan lite förvirrat ”det är någon som redan har tagit ut vår persons lungor”. I botten av bröstväggen låg två svarta små slemfyllda påsar, och rummen där lungorna skulle varit var stora öppna hålrum.

   Jag minns att när jag såg det gick det verkligen upp för mig hur farligt rökning är. Inte hypotetiskt farligt, utan definitivt farligt. Nu när jag har jobbat som läkare i många år vet jag att en 50-åring som röker kan se äldre ut än en fräsch 70-åring. Utseendet är likaväl det minst drabbade. När vi skriver ut någon som inte röker och lever nyttigt tänker jag ofta ”då var det avklarat”, medan om de röker så tänker jag ofta att nu har eländet börjat, typ.

   Vill inte skrämma dig, utan hellre motivera dig. Att sluta röka är nog det enskilt bästa valet du kan göra för din egen hälsa.

    Exakt sånt jag behöver höra!! Vafan jag vill inte gå runt med slemklumpar till lungor eller se gammal ut

   Jag slutade röka för snart 10 år sedan, någon månad efter att jag fyllt 30. och hade då rökt i ganska så exakt 15 år.

   Hade bestämt mig för att försöka sluta, och fick låna boken ”Äntligen icke-rökare” av mamma. Började läsa den men blev så povocerad av att man ”inte fick” sluta annat än när boken bestämde det, så jag läste aldrig klart.
   Tog min sista cigg en söndagkväll, bestämde mig under tiden jag rökte att det skulle bli den sista. Fimpade den och tände helt enkelt aldrig någon ny.
   Skäms nästan för att säga att jag hade NOLL abstinens, alltså inte det minsa lilla, och har aldrig någonsin känt mig sugen på att ta en cigg igen.
   Självklart är det inte lika lätt för alla, men jag tror att om man har bestämt sig på riktigt, så klarar man det.

   Lycka till!

    Karin, du ger mig hopp!! Är i samma sits, snart 30. Men det låter onekligen som att boken behöver införskaffas!!!

   Jag är jävligt bra på att sluta röka! Problemet är att jag är bättre på att börja igen…
   Har testat flera metoder, men det som funkade bäst var boken Äntligen icke-rökare. Läste den snabbare och snabbare eftersom man inte ”får” sluta röka innan man läst ut den. Fick ett helt annat tänk kring rökandet, saker som fortfarande sitter kvar.
   Testa den!
   Jag fick ett återfall, men läste den igen och sen dess har jag inte fallit dit igen. Dock snusar jag, vilket jag tycker är fusk. Har feströkt, något bloss, vilket tidigare fått mig att börja igen, men jag kommer verkligen aldrig någonsin igen börja röka.

   Hemligheten är att tänka att du inte ger upp någonting med att sluta, det sitter bara i huvudet. Det är nu, som rökare du ger upp något.

   Bestäm dig. Gör det. Och låt inte ”återfall” göra att du tappar hopp eller sikte på slutmålet.

   Har du svårt att slut så trappa ner. En cigarett mindre per vecka. Små steg kommer också föra dig till målet.

   Som många andra tipsat så kan jag rekommendera Allen Carrs bok Äntligen icke-rökare! Röker inte själv men många av mina patienter har tyckt att boken varit till bra hjälp.

   Finns många olika strategier; trappa ned på cigaretterna, komplettera med plåster/tuggummi/sugtabletter, sluta tvärt. Vad man bör komma ihåg är att det inte bara är rökningen som är skadlig, även nikotin är skadligt för kroppen. Om en patient med lungfunktionsnedsättning slutar röka men övergår till en annan typ av nikotinberoende (låt oss säga sugtabletter) så påverkas ändå kroppens och lungornas blodkärl på ett negativt sätt. Blodkärlen dras samman av nikotinet vilket medför att lungfunktionen fortfarande är nedsatt. Givetvis är en sugtablett innehållandes nikotin inte skadlig på samma sätt som inhalerad cigarettrök, men fortfarande skadligt.

   Hitta ditt sätt att bli rökfri. Om du trappar ner från tex 15 cigaretter/dag så är det ju ”bättre” om du kan hålla dig till t.ex. 5 st/dag. Sjukvården kan också vara till hjälp. De flesta primärvårdsmottagningar (vårdcentraler/hälsocentraler) har någon som jobbar som tobaksavvänjare. Där kan du få stöttning och ibland också tillägg med läkemedel under en period.

   Återfall i rökningen är inte ett nederlag, du tar bara nya tag imorgon!

   Jag bara bestämde mig. Första veckan hade jag en hudkräm med blomdoft som jag smorde armarna med om jag kände minsta lilla lust att röka. Snusade på den goda doften istället.

   Tidigare hade jag försökt sluta. Försökt med nikotintuggummi, försökt med nikotinplåster osv. Det höll inte länge.

   När jag slutade med försök, som ger nån slags tillåtelse att ge upp försöken, och bara bestämde mig lyckades jag sluta röka. Jag hade rökt i många år, men har nu varit rökfri fler år och vet att jag aldrig någonsin mer kommer att röka.

   Jag har inte tagit ett enda bloss efter det att jag bestämde mig. Chansa inte och gör det du heller! Lycka till!

   Jag lyckades sluta när min nära släkting blev jättesjuk till följd av rökning. Kol och lungcancer som hon gick bort av. Då bara kunde jag inte fortsätta. Jag började snusa istället – bästa jag någonsin gjort. Sen bara har jag bestämt mig – ALDRIG gå tillbaka till cigg. Hur full, ledsen eller stressad jag än är ska jag ALDRIG gå tillbaka. Min hy är så mycket bättre, min kondition fantastisk, min andning på topp och jag slipper dåligt samvete och rökhosta och att lukta äckligt. DU KLARAR DETTA!! Bestäm dig och härda ut!!! Heja dig!

    Jag tog alla hjälpmedel som fanns samtidigt, plåster, spray, tuggummi mm. Överbelastade men inga cigaretter. Gick snabbt och bra, trappade av hjälpmedel ett efter ett. På slutet borstade jag tänderna istället varje gång jag blev röksugen. Dyrt men hade blivit dyrare att fortsätta röka. Men viljan är det som är det starkaste hjälpmedlet. Sen tar det väldigt lång tid att inte tänka på cigaretter men man får avleda sig själv. Det är så värt att slippa lägga tid på rökning, lukta illa och förlora pengar som bokstavligen går upp i rök. Det är längesedan jag slutade, idag skulle jag nog inte ens ha råd att röka, men jag tänker ofta på hur skönt det är att jag slutade. Du klarar det.

   Hej! Läste faktiskt om en vars tips var att spara fimpar i en glasburk med en skvätt vatten, när suget slog på så öppnades burken och hon sniffade lite – kan vara tänka mig att det är ganska så avtändande på att senare ta en cigg.

   Ett annat tips är att börja röka halva cigg, allt är bättre än det tidigare! Sen kanske plocka bort den mest onödiga ciggen osv. Om möjlighet till att sluta tvärt känns svårt.

   Kan bara relatera till att sluta snusa, tuggade vanliga tuggemi istället, ”lekte” med dom i munnen, under läppen och liknande. Testade även ingefära under läppen, klarade mig i flera månader men föll tillbaka. Blev sen på smällen så nu är jag väl 7 månader utan och ska göra allt i min makt för att hålla det efteråt!

   Stort lycka till, huvudet är starkare än vad man tror!

  Vad ska man göra för att ens hårstrån inte ska gå av? Menar inte vid roten utan mitt på, i topparna och ja, lite varstans. Jag använder schampo och balsam som ska stärka håret, sover i lös fläta, använder satinörngott, borstar försiktigt, använder värmeskydd, återfuktar, oljar, har aldrig uppsatt hår. VAD ÄR MITT HÅRS PROBLEM?! Jag blir knäpp

   Jag tar vitamintabletter. För hår köpte på kronans apotek. Med biotin och zink m m. Superbra. Har lååångt hår.

   Hur är din kost? Har ditt hår alltid varit sådant?

   Du kanske behöver nåt kosttillskott?

   Prova wonder Water från L’Oréal. Tror det heter så. Såg folk hylla den på tiktok och efter att ha provat den så måste jag hylla den också. Vet inte vad den innehåller så egentligen kanske den inte är bra, men gillar den.

    Den gör så att håret ser bättre ut men egentligen fixar den inte problemet.

     Okej. Håret känns bra, ser bra ut, har nog aldrig haft ett hår som känns såpass friskt 8v efter klippning som det gör nu. Trodde typ den spelade in🙃😁

      Jag höll på att köpa den men såg en kemist förklara att den bara ger en illusion. Men den skadar inte så det får nog att kombinera med inpackning 🙂

   Min frisör (manlig och helrakad skalle..) gav mig rådet att skita i allsköns produkter som ska ”stärka håret” och börja äta bättre. Mer protein, mer vitaminer och mineraler och dricka mer vatten. Jag tycker det har gett bra men långsamma resultat. Kanske något för dig? 👍🏻

    Ja, den nya kosten påverkar ju bara håret som växer ut så det tar några år innan det märks i topparna. Men för mig gör det all skillnad.

   Använd inga värmeverktyg. Alls.

   Det finns folk som går igenom varenda hårt och vad just det håret behöver. Tex förstod jag aldrig varför min mammas hår blir så fint av oljeinpackningar medan mitt bara blir torrare och tovigt. Visar sig att jag behöver fukt, fukt, fukt, fukt!!! Köpte banana hair food inpackning och mitt hår mår så mycket bättre. Har använt rätt produkter i ca. 2 år och mitt hår är 1000 gånger bättre än för 3 år sedan. Det enda jag anvönder på mittt hår är banana hair food shampo + inpackning i ca 2 min och lufttorkar till 90% och sedan stylar med värmeborste. Upprepas 2 gånger/vecka.
   Inget annat hamnar på mitt hår.

   Kolla upp om ditt hår är poröst, sen tar du reda på vilken kategori du tillhör (tex 1B) och sedan läser du på om du behöver fukt eller fett eller något mittemellan.
   Sen måste du hålla ut, det tar tid.
   Kolla även att du får i dig alla vitaminer och mineraler.

   Använd inga värmeverktyg, låt håret självtorka, sov inte med blött hår.
   Borsta håret med svinhårsborste, inte klassisk med piggar. Borsta från hårbotten så oljan i hårbotten släpper och dras ut i hårstråna.
   Använd inpackning varje gång du tvättar håret. Tvätta inte håret mer än 1 gång i veckan. Använd schampo, balsam och inpackning utan sulfater och parabener (då kan man gå 1 vecka utan tvätt), färga/slinga inte håret, toppa det var 8:e vecka.
   Ät järn. Tillaga all mat i gjutjärnspanna, gärna tomatbaserad mat så järnet verkligen släpper. Ät zinktillskott. Ät smör och olivolja och vispgrädde istället för margarin och matlagningsgrädde.
   Det här hjälpte mig 🙂

   Tack för alla råd. Print screen på vartenda ett 👍♥️

    Köp Mason Pearsons svinhårsborste. Believe the hype trots galet pris. Kolla deras tabell för hårtjocklek för har du väldigt tjockt hår ska du inte ha 100 procent svinhår, utan deras blandborste.
    Tycker att den gav omedelbart resultat för mig och den håller en livstid!

    Biotoin är jätteviktigt.

   Har du kollat vilken hårtyp du har, och vilken hårporositet du har? Det är skillnad på vad olika hår behöver.

   Se över din kost. Börja med MSM, C-vitamin(ej brus och helst ett naturligt) och kollagen.

   Testa ta omega-3 fiskolja.Har gjort i ett par år och märker att hår och hy blivit sååå mkt bättre!

  Har fått veta att min mamma har drabbats av alzheimer. Fick veta det förra veckan och har gråtit nästan dagligen sedan dess. Någon som har gått igenom liknande och kan ge råd? Hur står man ut med sorgen över att någon man älskar snart kommer att dö och bara bli sämre och sämre? Det känns så definitivt och hon är den enda familj och socialt nätverk jag har kvar, sen är jag helt ensam. 😔

   Kram

   Hur gammal är hon?

    Hon är 76 ❤️

   ❤️

    ❤️

   Min mamma fick det. Jag tog hand om henne i tre år. Jobbigt men man vänjer sej. Sedan gick det inte utan hon kom på demensboende. Hon var där många år. Det är en hemsk sjukdom. kram till dej.

    ❤️

   Satt i samma sits som dig och min mamma gick bort för 1,5 år sedan i denna hemska sjukdom. Vet att ord är överflödiga i denna situation men ta vara på de fina stunder ni kommer att få även om hon är sjuk, jag lever på de än idag ❤️ de överväger det hemska man behöver gå igenom såhär i efterhand. Har du inga vänner du kan prata med?

    Beklagar ❤️ Ska tänka på det. Tyvärr har jag inte det av olika orsaker (struligt förflutet + flera vänner som dött och så). Är sjukskriven just nu så är ganska isolerad.

     Finns det möjligen en sluten Facebookgrupp eller en annan stödgrupp du kan gå med i?

     Annan anonym med mamma med Alzheimers här.

     Jag tycker jag under det senaste året fått ganska gått stöd av anhörigkonsulenterna i min kommun, både i form av enskilda samtal och i grupp. Så jag skulle verkligen rekommendera dig att kolla upp dem, särskilt om du är socialt isolerad. Det brukar inte kosta något heller.

      Tack för tipset, ska göra det!

       Min mamma gick på daglig verksamhet innan hon blev jättesjuk och de var så fina där och gav mig bra stöd ❤️

   Hej, förstår att det måste kännas fruktansvärt jobbigt. Jag har inte gått igenom något liknande men arbetar som specialist undersköterska inom hemtjänsten för personer med demens.

   Nu vet jag inte hur det ser ut i din kommun men kolla om det finns anhöriggrupper, det kan hjälpa lite att komma i kontakt med andra anhöriga som befinner sig i en liknande situation (finns säkert på nätet också). Finns även dagverksamheter för personer med demens (som fortfarande bor hemma) och där kan man också få stöd/råd från personalen. Hemtjänsten kan också bidra med stöd till personer med demens som fortfarande bor hemma, man kan få mycket hjälp så personen ändå kan kan uppleva livskvalité. Jag hoppas att du kan få hjälp med din sorg.

    Tack för ditt svar ❤️

   ❤️ Så otroligt ledsamt. Går sedan flera år tillbaka igenom samma sjukdom med min mamma. Spontana råd; säkerställ ansvarig för hennes ekonomi innan hon blir för sjuk. Om det går att fixa fullmakt för dig så ni inte behöver ha god man längre fram. Sök/kontakta kommunen – Det finns väldigt mycket stöd att få. Handling, städning, matleveranser, dagverksamhet och dyl. Fundera på att hitta någon att prata med. Så ledsamt att behöva skriva det, men det kommer bli otroligt smärtsamt för dig som anhörig.

    Beklagar ❤️ Allt det praktiska hjälper en annan person till med (som ingår i mammas släkt men som jag ej har kontakt med pga olika orsaker) så allt sånt är fixat vilket är skönt. Men inser att det tyvärr kommer bli väldigt tufft.

    Jag hittade genom en blogg en kvinna som ville att jag kunde kontakta henne o få stöd. Alltså sådana människor är guld värda.

   En hemsk sjukdom som bryter ner personen😪 men vissa lever länge med demens och och bor på boende. Även om det inte är kul som anhörig att se den man håller av tyna bort. Min farmor har alzheimers och har bott på sitt boende i snart 8 år, hon är sjuk och blir bara sämre men ibland kommer det små ljusglimtar över hur hon var förr. Rösten låter likadant som jag minns henne från barndomen. Blev kanske lite svamligt men men…

    Ledsen att höra om din farmor ❤️ Jag antar att man tar sig igenom det på något sätt och kan ta vara på de fina stunderna. Tack för ditt svar ❤️

   Det går att få hjälp. Kolla naturmedicin.

    Det finns kolinesterashämmare som bromsar förloppet men dessa lär du inte hitta på din lokala suspekta hokuspokusbutik. Som tur är verkar berörda redan vara i kontakt med läkare som kan förskriva en gedigen behandling.

     Det har också kommit en ny effektiv biologisk bromsmedicin.

      Det finns ett antal faktiskt, vilket är roligt att se. Vad jag vet är inget godkänt i Sverige än dock, men jag kan absolut ha fel där.

    Lägg av.

   Läs på nätet hjarnfonden.se eller facebook Hjärnfonden. Bra info där.

   ❤️

   På sida Alzheimer life finns många givande inlägg och poddavsnitt.

  Hur viktig är lönen?
  Jag vantrivs på mitt jobb och har sökt ett nytt jobb. Fått veta att den lön de kan erbjuda mig ligger på nästan åtta tusen under.
  Jag är akademiker och tjänar hyfsat (40′). Men
  mår så dåligt av mitt jobb och är desperat.
  Samtidigt undrar jag om jag gör mitt livs misstag som offrar så mycket pengar? I dessa tider liksom.

   Jag valde ett jobb med lägre lön men roligare arbetsuppgifter och flexiblare schema och det är det bästa jag gjort!!! Har så himla kul på jobbet och mår så BRA!

   Är också akademiker och valde alltså att jobba statligt över privat så en del skillnad ändå!

   Måste ju finnas alternativ tänker jag! Ett jobb som inte är vidrigt eller ger dig 8 tkr mindre? Ge dig själv typ en månad eller något så säker du massa jobb!

   Viktig.

   Hälsa och välbefinnande > pengar

   Har du råd så är lönen inte viktig. Men om du som jag, är ensamstående med fett bostadslån i dagens läge ja.. då är lönen viktig.

   Bytte jobb för ca ett år sedan och gick ner 5k i lön. Bästa jag gjort. Nu vill jag inte längre köra bilen i en stenvägg på väg till jobbet!

   Jag böt från ett jobb jag inte trivdes alls med efter 3 år och 42′ till ett jobb jag gillar och kan flexa rätt bra själv, gick in på 31′, nu 3 år in och jobbat upp mig till 35′ , så inte ännu nära förra lönen men livet är så mycket bättre såhär! Man klarar sig och prioriterar lite om och psyket mår bättre 👌❤️

   Det där är ju så otroligt individuellt. Det finns många som ligger på den lönen (och under) och är nöjda med livet. Men jag undrar också. Ligger strax under dig i lön, vilket ju inte är en hög lön men för mig är den helt tillräcklig, jag klarar mig bra. Men jobbet hänger löst, tuff bransch och tufft med nya jobb. Både hård konkurrens om jobben och hög arbetsbelastning, mycket stress och osäkerhet. Orkar inte med det livet längre. Ser mig om efter andra typer av jobb jag kan få med min utbildning/erfarenhet och då blir det att gå ner rätt mycket. Och jag funderar på hur mycket som är rimligt? Det är ju otroligt mycket värt att må bra, orka ha en fritid, trivas. Men pengar är också trygghet, att inte behöva oroa sig för räkningar, vända och vrida på slantarna, ha råd med ok boende, kanske bil, lite guldkant då och då. Jättesvårt, jag vet inte!
   Har även funderat på om det är realistiskt att omskola sig och då blir ju lönen än viktigare, för att det ska löna sig.

    Också ensamstående med bolån som nån skrev ovan och har erfarenhet av att gå med minus varje månad från tidigare period i livet (frilansade inom kultur) så har väl extra mycket ekonomisk ångest i bagaget också.

    Ja… Jag är visserligen i en bransch där jag skulle kunna få ett nytt jobb om jag ångrade mig sen…

     Men då är det kanske värt att testa? Om du kan gå tillbaka till din gamla bransch om du tycker att det inte i längden funkar ekonomiskt? Trivs du däremot mycket bättre med ett annat jobb/tillvaro så känns det kanske inte som en så stor uppoffring att skära ner på vissa saker och lägga om vissa vanor. Fattar att det inte är en helt enkel grej att säga upp sig, men det måste ju inte vara för evigt och du har ju en back up-plan. Mår du så dåligt på ditt nuvarande jobb och det du erbjudits känns bra bortsett från lönen så kanske det är läge att prova. Hemskt att inte må bra av sitt jobb!

     Jag har bytt jobb två gånger för att jag vantrivdes och knappt ville gå till jobbet.
     Alla gånger har jag gått upp ca 5k i lön, skulle inte byta och gå ner. Ekonomin köper mig friheter.
     Är nu på ett jobb med en jätte bra chef, bra personalpolitik, flexibel arbetsmiljö, ganska roliga arbetsuppgifter, ingen stress.
     Varför skall du nöja dig med lön eller bra arbete? Jag skulle letat vidare och sökt fler jobb.
     Var kräsen när du söker jobb, fråga de som intervjuar dig vad de kan erbjuda dig också.

      Tänker att det beror på hur läget är också. Känner man att man inte står ut en enda dag till kanske man hellre slutar än fortsätter leta. Beroende på bransch, yrke, ålder osv så är det ju också olika lätt att hitta nytt jobb och kunna få högre lön. Vill inte låta negativ, tycker ditt svar var peppande och med en annan infallsvinkel, men situationen är olik för alla.
      Helt med på att man ska stå på sig om lön (utifrån vad som är medellön för yrket/på arbetsplatsen, kan man ta reda på via facket) och ställa frågor på intervjun.

  Jag orkar inte med alla jävla idioter längre!

  Alla brudar som sitter i en för stor bil och inte överhuvudtaget kan manövrera den. Alla mansgrisar som bara ser sig själva.
  Jag är så less på att behöva ta ansvar för er också!

  Alla korkade efterblivna som inte kan tänka längre än näsan räcker. De som aldrig kan kolla upp saker själva och står handfallna och behöver hjälp så fort deras kunskaper inte räcker till. Problemlösare, vad är det?

  Och alla förbannade rättshaverister som alltid måste lägga sig i! Besserwissrar som alltid behöver ha sista ordet. Offerkoftor som krampaktigt grabbar tag i alla tillfällen de får att bli martyr.
  Alla sekundärkränkta som kräver att allt ska vara så in i helvete korrekt hela tiden.

  Folk över huvudtaget. Jag klarar inte av dem längre!

   Sök hjälp eller flytta ut i skogen. Om du inte kan göra något av de båda alternativen så är du en exakt lika stor del av problemet.

    Sök hjälp för vad?
    Är det på mig att folk är korkade?

     Ja, du väljer att leva bland dem trots att de uppenbarligen driver dig till vansinne. Du får reducera din exponering för ”idioter” genom att bo där du stöter på dem mer sällan. Om din ursäkt är jobb, familj, ekonomi osv så är du också en ”idiot” som behöver hjälp med att lösa din problem. Ett alternativ är att ett proffs lugnar ned dig och påminna er dig om att 1. Ingen tvingar dig leva bland människor. 2. Andra människor har rätt att existera, du är inte så viktig som du tror. 3. Det finns medicin som hjälper dig slappna av.

      Det finns ju dock ett mellanting mellan helt chill och driven till vansinne, eller?

      1. Alternativet är ju att dö?
      2. Man kan vara trött på samtiden och människor utan att se sig som ”viktig”
      3. Vad har avslappning med detta att göra?

      /ej TS

       1. Du behöver också massa hjälp för att överleva, sluta klanka ned på folk som behöver mer hjälp.
       2. När man anser sig själv vara en slags Messias då har man ego-problem.
       3. Slappna av = släpp loss = inte lika irriterad = mindre utbrott på ÖS en fredag kväll.

        Va? Är som sagt inte ts men ser inte att någon klankar ner på folk som behöver hjälp?

        Jag är också trött på folk och samhället i stort men anser mig absolut inte vara någon Messias.

        Du verkar för övrigt irriterad, slappna av lite.

        Haha anonym 21:11, du platsar lätt in under kategorin ”Alla sekundärkränkta som kräver att allt ska vara så in i helvete korrekt hela tiden”
        /annan anonym

         Som TS kan jag vekräfta att det var exakt dessa personer jag menade.
         Jag fattar verkligen inte, inser de inte det själva?

     Nej, men du har ett eget ansvar för hur du reagerar på saker/hur du tillåter dig att må.

     Visst, nu kanske du bara ville skriva av dig här (inte det minsta fel eller konstigt alls) men om detta är något som tynger dig i den mån att din vardag, och ditt allmänna välbefinnande, påverkas så kan det vara bra att nysta i varför du påverkas så mycket.

      Tycker alla borde tillåta sig att bli frustrerade och arga ibland!

       Absolut, men det är ju viss skillnad att känna sig irriterad/frustrerad, prata av sig med sina vänner vs att bansunera ut på ett forum att ”alla är idioter”.

       Då kanske irritationen har nått en sådan nivå att man verkligen mår dåligt av den, tänker jag.

        Man kanske inte vill prata ut med sina vänner.
        Man kanske bara vill basunera ut det anonym på ett forum för att ”få ut det ur systemet” så att säga?

     Alla som du tycker är korkade har en minsta gemensamma nämnare och det är du.
     Problemet ligger nog hos dig och inte hos alla andra.

      Ts lär väl inte syfta på sina vänner/anhöriga?

      Ja för det är ju helt osannolikt att det faktiskt existerar korkade eller lättkränkta människor!

      🤦‍♀️

       Fast att störa sig på korkade människor är ju ännu mer korkat.

        Hur tänker du nu?

        Tex att köra rattfull – mycket korkat och dessutom farligt för både sig själv och omgivningen. Men det är då ”korkat” att bli upprörd eller störa sig på rattfyllon?

        Men människor är olika.
        En högkänslig person tar det ju mycket hårdare på. Försök här att se lite längre änn vad näsan räcker.

   Tror vi lever i de sekundärkränktas guldålder i detta nu.

    JA! Eller hur??
    Är så förbannat less på det!

     Du låter betydligt mer kränkt än de flesta du klagar på Istället för att gnälla på andra kanske det är dags att blicka lite inåt? Är alla verkligen så korkade eller är det du som har lite uppblåst självbild och kort tålamod kanske?

      Okej Karin

      Sitter du på en hög häst kanske?

   Jag hör och ser dig, och håller med. Så trött på samtiden.

   Icke att förglömma – människor som går i bredd på cykelbanan

    Eller cyklister som inte kan trafikreglerna

   Oj, det har varit en sån vecka..

    Mmm, kan man säga.
    Kanske också lite PMS på det

     Tordes inte säga det även om det var en av mina första tankar 😁.

   Du behöver verkligen bry dig mindre om vad andra gör, vad de tycker och vad de säger. Lovar, det är en game changer.

    Man reagerar väl när någon säger eller gör något dumt/korkat utan att för den sakens skull ”bry” sig?

    Låter som du är en avstängd robot om du aldrig reagerar.

     Att regera är normal, att bli hysterisk -vilket du verkar- är inte normalt. Ta inte illa upp, det är så du framstår. Om vi har missförstått dig så bör du jobba på hur du kommunicerar dina känslor. Om vi har rätt så bör du jobba på att tänka din mentala hälsa. Du kommer att må bättre och det är det viktigaste.

      Är inte ts 😅

      Var bara nyfiken på hur du inte kan reagera och bli irriterad? Det är en mänsklig känsla precis som glädje eller sorg, tror det är bra att tillåta sig känna hela känsloregistret.

       Omg, är irriterad just nu ska du veta (på mannen). Ts är inte bara irriterad utan det verkar vara massa undantryckt aggression som bubblar inom henne och som verkar vara väldigt nära ett totalt mentalt utbrott. Då har det gått för långt.

       Men ett tips är att inte reagera. Var tyst, gå iväg. Bara gör det. Då slipper man be om ursäkt för något dumt man sagt.

        Att reagera på ett forum får man väl ändå göra utan att behöva be om ursäkt.

         Det får man!

        Du tog och gjorde en massa antaganden nu.

    Det är svårt eftersom samhället som kollektiv blir allt mer egocentriskt och själviskt. Det är liksom inte enstaka händelser utan utvecklingen i stort. Blir numera förvånad varje gång någon inte är otrevlig 🙄

   Alla har olika förutsättningar och gör så gott de kan utifrån det.

    Nu tror jag att du är lite godtrogen

     Du får gärna tro det.

   Håller med dig men hur är det fatt? ❤️

    Idag ör det bra! 😁 Hur är det själv?

   Har känt lite som du tidigare, det är oerhört frustrerande. Jag slutade bry mig och mår mycket bättre nu.

  Vem är influencen som det om i dagens avsnitt i Sanning och konsekvens-podden som blivit dömd för narkotikabrott ? 🤪

  VÄGGLÖSS!!!! 😬😬😬
  Söker hjälp och råd här i Öppet spår. Jag har blivit paniskt rädd för vägglöss. Har haft den här rädslan i kanske 5 år, vilket var då jag för första gången blev medveten om företeelsen.

  Mitt sätt att hantera min rädsla har helt enkelt varit att undvika att bo på hotell och vandrarhem, och om jag gör det är jag superförsiktig med hur jag hanterar mitt bagage osv.

  Hittills har jag vilat i tanken att risken att det skulle finnas vägglöss i omlopp i offentliga miljöer (kollektivtrafik, biografer etc) är så minimal att jag inte behöver oroa mig, men nu – efter rapporterna om utbrott i Paris och London – så vet jag inte vad jag ska ta mig till.

  Jag har en benägenhet för tvångsmässig oro, och har jobbat hårt i mitt nu 45-åriga liv för att lära mig att leva med mina tidigare oros-teman, och inte bry mig om dem. (Eftersom mina andra tankar är helt irrationella)

  Men att vara rädd för vägglöss är ju helt rimligt. Ingen vill väl drabbas av det? Och jag vet inte vad jag skulle ta mig till om det verkligen hände mig. Självklart fattar jag att man bara får härda ut och genomgå en sanering, men det som oroar mig främst är hur jag skulle bete mig om jag drabbades. Skulle jag börja tvätta och detaljstudera varje vrå helt maniskt (= på en sjuklig nivå, dvs långt mer än vad en saneringsfirma uppmanar till)? Skulle jag våga sova? Skulle jag kunna gå ut? Man vill ju inte sprida det vidare…. Osv.

  Det är alltså rädslan för vad ett vägglusangepp skulle utlösa hos mig som skrämmer mig, snarare än obehaget med ohyran i sig.

  Är det någon som känner igen sig?
  Någon som kan ge något råd?! Nu vet jag inte längre om jag vågar åka kollektivt, och jag måste ju det för att ta mig till jobbet…😩

  Finns det något man kan preparera sitt hem med så att man snabbt upptäcker vägglöss om de skulle ta sig in? Finns det något man kan impregnera ytterkläder och väskor med så att de avstår att krypa upp på en om man hamnar i en sådan miljö ute i det offentliga?

  Vet att jag säkert framstår som helt galen och jag vet också att jag kanske borde söka psykologhjälp, men men – just nu önskar jag lite mer handfasta råd.

  Tack!🙏

   Hej!

   Jag kan relatera till rädslan och paniken. Jag har ingen annan möjlighet än att ta mig fram med kollektivtrafiken. Tänkte dock på det senast idag: kontrollerar inte företagen som kör kollektivt sina säten ofta nu för att ha kontroll över att de inte finns löss i tygen/sätena?

   Och helt ärligt: igår kom det ut att dom upptäckt lössen på blåa linjen i stockholm. Jag antar att de redan cirkulerar i Sverige också nu…

    Jag läste den artikeln och dom hade enbart hittat en enstaka lus, dom rengör sätena regelbundet och Anticimex var inte oroliga för en invasion då det var så bra rutiner på just renligheten (med hög värme). Jag kände mig ganska lung efter att ha läst artikeln.

     Lugn*

    Man kan också välja att inte sitta ner när man färdas med kollektivtrafik. Om man är frisk och inte behöver sitta pga medicinska själ. Det kan lätta ångesten lite.

   Har tyvärr inga råd, men är också panikartat rädd för dem! En del av mig skulle helst bosätta mig på sommarstugan och undvika offentliga utrymmen helt och hållet….

   Har oxå panik och tyvärr inga råd. Hade vägglöss när jag bodde i USA för typ 7 år sen. Är så traumatiserad av det fortfarande och vet helt ärligt inte alls hur jag skulle hantera att få det igen😢

   Det finns fällor du kan placera ut. De lockar till sig vägglöss om de finns i din bostad. Det skulle kunna vara en indikator du kan använda dig av som kan lindra oron lite.

   Jag tror att du mentalt måste göra dig bekväm med tanken och komma på lösningar. I mitt jobb behöver jag ibland göra riskanalyser och tänker då ofta ”vad är det värsta som kan hända?”
   Jag vill inte att det ska hända och tidigare i min karriär brukade jag oroa mig. Men nu tillåter jag mig istället att verkligen tänka efter, ”vad gör jag om det här händer ” och gör upp en plan. Jag blir lugnare och mindre orolig för att jag tillåter mig själv att vänja mig vid tanken.

   Jag vet inte om det här låter vettigt? Men det handlar om att acceptera att det finns löss men göra en plan för hur du ska hantera situationen för att förhindra att du stressar upp dig med hur du tror du kommer bete dig.
   Sedan vet ju ingen hur du fungerar i skarpt läge men här handlar det om att ta ner oron.

  Tecken på kvinnlig narcissist, önskar konkreta exempel. Tror nämligen jag har en vän som är det, jag har tagit avstånd efter att blivit utbränd av personen i fråga. Efter ett halvår med distans inser jag att jag inte varit mig själv, att jag accepterat sånt som går långt över mina värderingar och jag har liksom inte sett det alls, hur mycket jag ”nästlas in”, förrän nu. Det var en annan vän som uttryckte – hon låter verkligen som en narcissist och det tog många veckor innan det sjönk in. Hon är ju empatiskt var mitt svar, men bara om det gynnar henne har jag insett nu. Hon skapar sin egna sanning för att rättfärdiga sina sjuka handlingar och går t.o.m. emot sådant hon vanligtvis aldrig skulle göra, enbart för att skada en annan person.

  Nu har en annan vän tagit ”min plats” och gör allt för den här person. En fin person med hjärtat på rätt plats som nu också börjar bli utmattad efter en relativt kort tids vänskap men intensiv sådan. Jag hade velat varnat henne men ser hur ”förälskad” hon är i den nyfunna vänskapen så känner att jag inte vågar, hon är ändå inte mottaglig för det.

  Vad är er erfarenhet? Hur förhåller man sig till det?

   Dom är ego och ljuger och manipulerar för att själv få det bra m m. Spring fort från en narccisist. Det leder bara till problem annars.

   Det låter bekant. Jag har haft en liknande vänskap men nu är det ett år sen vi sågs och det känns så bra att inte träffa henne mer. Om du känner dig utbränd av henne, umgås inte med henne mer, du är värd bättre.

    Jag har blivit ghostad av en vän… jag sjöng på restaurang på hennes 40-årsmiddag i mars, hon ringde inte ens och grattade mig på min 40-årsdag i december, än mindre kom hon på min 40-årsfest samma dag, svarade inte ens på inbjudan ett par veckor tidigare. Helt sjukt tycker jag men antagligen tycker hon att jag är en narcissist hon mår bra av att inte träffa längre i livet… ska det bara va så då? Jag vill ses för jag saknar henne som kompis… har ringt ett par gånger men hon svarar inte. Hej hej om du ser detta. Du vet kanske vem jag är :))

    Jag tycker om att avsluta ordentligt om så, då tycker jag det är bättre att säga ok nu är vi inte bästa vänner mer, nu får du ha det så bra. Ogillar när något rinner ut i sanden…

    Tips?

   Jag hade varnat vännen! Spenderade ett halvår med en kvinnlig narcissistisk mytoman i högstadiet. Ljög en massa, stal saker från min familj och gjorde bara saker som gynnade henne själv osv osv.

   Men det värsta var nog när min andra klasskamrater sa: vi ville att du skulle upptäcka hur hon var själv. Man Bah tack, ni kunde liksom ha sagt något så kunde jag själv tagit ställning.
   Berätta om dina erfarenheter av henne, hon kanske blir sur, men poletten kommer nog trilla ner efter ett tag ändå.

   Min uppfattning är att de är väldigt egocentriska. Allt handlar om dom. Även när det handlar om dig. De bryr sig så mycket om sig själv att de frågar dig saker, för att själva må bra. Men det går även åt andra hållet, om du berättar något jobbigt så är det synd om dom för att dom måste lyssna på dig, dom anser i det läget att du blir en belastning för dom, enligt min uppfattning.
   Det finns ingen genuin känsla i att ”ge & ta”, det finns ingen sann känsla av att dom bryr sig om dig. Narcissister kan bara se andra, i förhållande till sig själv. Det är ett sätt som narcissism visar sig hos en person.

   Ibland behöver alla människor få prata om sig själv, berätta om sina problem & få känna att de är prioriterade. Det är såklart helt normalt. Men skillnaden är att narcissisten är såhär hela tiden, i alla lägen, varje gång ni hänger osv. Om du pratar om dig själv någon gång byts samtalsämne fort, eller så visas ointresse från hennes sida. Det går månader, år & (i värsta fall) decennier & man börjar undra varför man själv inte blir sedd, prioriterad, lyssnad till osv när det är det man själv ger till sin narcissistiska vän.

   Det finns många tecken på narcissism, men detta tycker jag är ett av de mest grundläggande & starkaste dragen. Jag råder dig till att låta vänskapen rinna ut i sanden så gott det går. En diskussion tenderar att förvärra situationen enligt min erfarenhet. Däremot tycker jag att du bor ”varna”/prata med din vän som nu är narcissistens nya vän.

    Och DÄR svarade du på exakt allt jag funderat över gällande min tidigare nära vän. Tack för att du så bra beskrev hur en narcissist är

   Kan vara bra att läsa på lite om medberoende! Medberoendepodden har t ex ett avsnitt som väldoft basic förklarar vad det är. Låter som att både du och narcissistens nya kompis är medberoende.

  Jag har en fråga om präster: de som har en pride-flagga runt halsen är det för att säga att de viger samkönade? De som inte har, är de emot?

   Fråga dom? Här kill gissar vi

   Det är präster som vill göra ett politiskt ställningstagande.

    Ok, tänkte att de visade lite vilka tjänster de erbjuder. Läste att präster har rätt att vägra viga samkönade så jag antog att de med en flagga vill visa att de är villiga att viga alla.

     En församling ska alltid kunna viga ett samkönat par om den frågan ställs. Det är sedan upp till kyrkoherden att tjänstesätta en vigsel. Det är inte enskilda präster som erbjuder vigslar, utan alltså kyrkan. I det stora hela är det aldrig ett problem, det är ändå försvinnande få som vägrar viga samkönade par.

      Intressant.
      En enskild präst kan vägra men det samkönade paret ska ändå få vigas..typ att en ”vikarie” hoppar in?
      Finns det ”flygande HBTQ-präster”?

       Det finns ju flera präster i en församling.

       Ja precis. Men som sagt, ovanligt att det i en församling inte finns någon präst som vill. Vanligare att alla vill. Vikarier tas ofta in när det saknas folk, men just detta är inte en så vanlig anledning till det, så det behövs liksom inte präster som vikarierar enbart för detta. Annars låter ju det som en skojig sak att ägna sig åt 🙂

    Nja men om kärlek är politik så kanske man kan uttrycka det så….

   Tänker du på en så kallad stola som präster brukar ha? Präster använder oftast olika stolor beroende på vilken tid på året det är och då är det färgen som markerar olika perioder, till exempel påsk eller pingst. Men det kan också bero på vilken sorts gudstjänst man leder, till exempel används mest svart stola på begravningar. Om en präst har en regnbågsfärgad stola kan du med stor sannolikhet anta att det är en präst som viger samkönade. Men det är en klar majoritet av alla präster gärna gör det så det går knappast att förutsätta att man inte viger samkönade bara för att man inte bär det. Om du menar faktiska prideflaggor runt halsen har jag själv inte sett detta på just präster.

    Har sett bilder online och i vloggar så det kan vara så att det inte är lika vanligt o Sverige? Tror att Josie och Charlies präst hade en pride-stola (tack, lärt mig ett nytt ord) trots att de var straight. Har velat ställa frågan länge men glömt varenda gång.

   Runt halsen, menar du det långa bandet som bärs när man leder en gudstjänst (stola, heter det)? I så fall skulle jag säga att det bärs nog av de som väljer att viga samkönade, ja. Och en som inte vill skulle kanske inte göra det. Men att en präst inte bär en sådan kan ju också bero på att man inte har en tillgänglig. Jag viger samkönade par men min kyrka har ingen sådan stola tyvärr.

    Får jag fråga (snälla, ta detta som ren nyfikenhet): vad får dig att välja att viga folk som din Bibel förbjuder? Tror du att Gud ”gjort fel” och att människan rättat till Guds ord? Om du skulle dö idag, tror du att Gud inte kommer att hålla dessa beslut emot dig?

    Jag ”tror” inte på Jesus och jag älskar älskar mina gayvänner så detta är ren nyfikenhet!

     För att jag inte ser hur eller var Bibeln förbjuder det. Ska sägas att jag har studerat dessa texter ganska ingående, det finns massor skrivet om det, och särskilt de ställen som folk brukar framhålla när de är emot homosexualitet/samkönade vigslar. Exegetiskt (bibelvetenskapligt) så behöver man sätta texterna i sitt rätta sammanhang, vilket inte är alldeles enkelt. Men gör man det så blir det tydligt att de inte på något ställe i Bibeln beskriver en samkönad, jämställd relation som de vi har idag när vi viger människor. Så det går helt enkelt inte att dra de slutsatserna. Särskilt inte när det gäller äktenskap (och där har vi också olika saker skrivna, och det finns ingen i Sverige idag som lever i ett äktenskap på det sätt äktenskap beskrivs i Bibeln, oavsett kön, för tiderna förändras och även formerna för äktenskap, också inom Bibeln ska sägas) .

     Jag tänker att Gud alltid bejakar frivillig, ömsesidig kärlek mellan två människor. Vill de ingå äktenskap så ska kyrkan stötta och be om Guds välsignelse över detta. Gud kommer förmodligen inte att hålla detta mot mig. Skulle jag däremot i min tros namn förtrycka människor eller ogiltigförklara deras kärlek, då kanske jag ligger lite värre till… Men det är ju inte upp till mig såklart.

      Tack för en välskriven förklaring.
      En sista fråga: om du skulle få en ”vision” av den helgen anden som bestämt visar att det du gör (kan vara något annat, inte bara vigsel av samkönade) är fel och att Gud är ”arg”, skulle du sluta utföra handlingen och be om förlåtelse och nåd?

   Jag är allt för gay osv. Jag har gått i Pride-tåget osv. Men äktenskapet är faktiskt mellan man och kvinna. Jag ser det som 2 olika saker, att vara gay och äktenskapet är 2 helt olika saker och har ingenting med varandra att göra. Man kan inte bara ändra på Guds vilja/begynnelsen/Bibeln (om man är präst) och det är lite märkligt faktiskt tycker jag att präster gör det och går emot Gud. Det var ju Eva och Adam som Gud skapade, och att äktenskapet skall vara mellan man och kvinna. Sen så blev Eva kär i Eva istället och Adam i Adam, och det är ju helt naturligt och helt fantastiskt att saker ändras, men Guds vilja/begynnelsen/Bibeln var ju faktiskt inte så och då blir det ju lite märkligt att präster inte följer det. Poly-äktenskap är ju förbjudet t ex, och det säger ju allting, äktenskapet ÄR mellan man och kvinna, och inte mellan 3 personer eller mellan kvinna och kvinna. Antingen så följer man det, eller så kan man ju lägga ner Kyrkan helt och hållet? Varför då behålla Kyrkan överhuvudtaget om man inte följer Gud? Då kan man ju lika gärna lägga ner Gud och Kyrkan och allting.

    Ska vi vara riktigt petiga i det du skriver så är det inte korrekt. Gud skapade Adam och sedan Eva. Fast ingenstans stör det att de inte hade förmågan att bli kära i någon av samma kön. Ingenstans. Däremot står det att de skapades till Guds avbild. Och människor skapas hela tiden fortfarande, till hetero, gay, bi, trans ovs. Fortfarande till Guds avbild. Vår uppgift som människor är att vårda skapelsen står det också i Bibeln. Det betyder också varandra, precis så som vi är skapade.

     Ska kyrkan viga två tvillingbröder som är kära?

      Nej och det förslaget att göra så har aldrig någonsin kommit upp heller.

       Men om det skulle komma upp så är det helt ok utifrån din beskrivning.

        Det är ju olagligt så helt irrelevant ”tankenöt”.

        Nej, för vad som är ett äktenskap regleras i lagtexter. Det måste ändras där först, vilket är väldigt osannolikt.

         Det är ju lagligt med incest i massa länder. Kärlek är ju kärlek och ett homosexuellt tvillingpar kan ju varken få barn, ingå i någon slags maktposition eller skada någon. Kyrkan bör ju arbeta för att driva den frågan istället för att låta lagen bestämma.

          I vilken massa länder är det lagligt med incest?

    Du vet att Adam o Eva är en berättelse va? Inte en sanning?

     Och vad är en sanning egentligen? Återkom när du löst den gåtan…

      Tror att personen menar att det inte är en historisk händelse. Men det är det å andra sidan extremt få som faktiskt tror…

       Och hur vet vi med säkerhet att det inte hänt? Hmm

        Ha ha ha ha.

    Om vi ska gå ordagrant på allt som står i bibeln så är väl tex söndagen en helig vilodag där man inte får arbeta? Ska vi ställa oss med högafflar utanför sjukhusen, polisstationerna och mataffärerna då, för att straffa dem så går emot Guds ord?

     Jag tänker att man kan lita folk ha fri vilja ute på gatorna men respektera Guds ord inne i kyrkan.
     Det blir lite mysko om man som människa sk!ter i den Gud man dyrkar och valt att ”arbeta för”.
     Sen kan präster få viga vilka de vill men de bör också arbeta i en kyrka som är mer ”tolka bibeln hur du vill, inget är fel”. Och låta traditionella kyrkor förbli traditionella.

      Men inga kyrkor tolkar Bibeln ”som de vill”. De som viger samkönade par har absolut en väldigt genomtänkt teologi för just detta beslut. Nyckeln är kort sagt är att det är kärleken som är det viktigaste av Bibelns alla budskap, och det går före allt annat, särskilt det som förtrycker kärlek.

       En snabb googlande (är inte kristen eller homofob):

       The New Testament says that homosexuality is a “shameful lust” (Romans 1:26), a “shameful act,” an abandonment of “natural relations” (Romans 1:27), a “wrongdoing” (1 Corinthians 6:9), and “sexual immorality and perversion” (Jude 1:7). Homosexuality carries a “due penalty” (Romans 1:27), “is contrary to the sound doctrine” (1 Timothy 1:10), and is listed among the sins that bar people from the kingdom of God (1 Corinthians 6:9). Despite the attempts of some to downplay these verses, the Bible could not be clearer that homosexuality is a sin against God.

       Som jag har förstått det så är Jesus Gud. Och Gud skickade ned GT som är väldigt emot LGBT. Därför är Bibeln emot samkönade relationer.

        Det där är att klippa och klistra från Bibeln, så gör man inte. Då kan du få fram vilket budskap som helst. Man läser ALLTID texter i sin ursprungliga kontext, även den historiska.

        Och varför nämner du GT när detta är texter från NT..? Men som exempel. Romarbrevet skrevs av Paulus till olika församlingar. Han har ofta med uppmaningar om han anser att de har betett sig bra eller dåligt på något sätt, och förslag på hur de kan bättra sig. T.ex. var det vanligt förekommande att familjer hade slavar, unga pojkar. Ibland kunde mannen i huset utnyttja detta på helt fel sätt – och det är vad Paulus skriver om. Så visst håller vi med honom i detta enskilda fallet – om vi förstår kontexten. Men han skriver absolut inte om en relation mellan två vuxna män som älskar varandra, det ämnet berör han inte överhuvudtaget. Förmodligen var det alltså heller inte ett problem.

         Men Jesus är ju Gud och Gud skickade ned GT. Ändrade han sig? Hade Gud fel? Vet Paul bättre än Gud?

         Jag är som sagt inte kristen men det känns som att Bibeln är tydlig med att Gud skickat GT och där är det tydligt att det är en synd. För ingenstans står det i NT att GT inte längre gäller, tvärtom, Jesus var jude.

         Ni får göra som ni vill men kristna har tolkat bibeln på ett sätt i 2000 år och nu kommer ett gäng som menar att alla haft fel. Logiken säger att de äldre lagarna är mer korrekta då källan (Jesus, Paul osv) var närmre och mindre korrupt.
         Sen tycker jag att det är fint att ni inte gör skillnad på människor så det är inte hat mot er. Mer djävulens (eller Guds) qdvokat.

     Söndagen är helig. Men sen finns det jobb som behöver göras för att samhället inte ska gå under. Läkare, poliser, busschauffören osv. Men om du kan så bör du undvika att jobba på söndagar.

     Jesus helade på sabbaten. Han sa även att sabbaten är till för människan och inte tvärtom.

     :).

      Tänk att det fortfarande finns folk som tror på påhittat nonsens. Så Adam och Evas söner träffade kvinnor från….? Och så uppstod mänskligheten. Jo jo.

       Ja och tänk att folk är så sjukt otrevliga och dömande numera…

       Står det inte till och med det du säger i bibeln? Så då finns det ju någon tanke där också.

        Sen är inte skapelseberättelsen en biologibok. Adam och Eva är helgon inom katolska kyrkan och därmed riktiga personer. Men exakt hur allt gick till behöver man inte tolka bokstavligt (man kan göra det). Poängen som vill förmedlas är att människan syndade genom olydnad och skadade sin relation med Gud och Gud återupprättade den genom Kristi lydnad och offer och gjorde relationen starkare.

        Iaf vad katolska kyrkan säger. Vet inte riktigt vad SvK säger kring det.

         Smidigt att töja på bibeln när det inte passar. Det förstår väl var och en att det är helt orimligt med av gud skapade människor. Allt är dessutom motbevisat genom evolutionsteorin. Tolka inte motstridiga svar som otrevliga och dömande bara för att det inte håller med om fullständigt absurda teorier.
         Ps, lugnt stavas med gn, inte ng.

          ”Tänk att det fortfarande finns folk som tror på påhittat nonsens”
          Känns inte så trevligt att säga och onödigt att uttrycka det så.

          Enligt kyrkan så får man tro på evolutionsteorin, sålänge man inte förnekar Adam och Eva, så man behöver inte förneka den.

          Och ingen tänjer på bibeln. Allt behöver inte tolkas bokstavligt, det finns saker som är symboliska och andra saker är brev och andra vittnesmål vilket då är saker som hänt.

          Ok,tack antar att mobilen rättar det den tycker är fel. Men inte heller hela världen.

           Det är nog så att du tycker att det är otrevligt eftersom du tror, då tar du illa upp (hmm tänk om jag är lurad?). Evolutionsteorin och Adam och Eva går inte ihop, det är antingen eller, det förstår du med. Jag tycker att det är sorgligt att religion, oavsett vilken, ska hämma människors utveckling. T.ex ska kvinnor vara underordnade mannen i många religioner, ska vi verkligen ha det så 2023? Ska kyrkan bestämma vem som gifta sig med vem eller ska var och en få bestämma över sitt egna liv? Det finns mycket som präster, religion och kyrkan tyvärr varit negativt skyldiga till. Om du vill får du gärna förklara varifrån kvinnorna till de första sönerna kom från eftersom sönernas föräldrar var de första människorna.

           Hehe nä jag tror definitivt inte jag är lurad. Tyckte bara det var onödigt att uttrycka sig så. När kommentaren var ett svar kring att det blev lite feltänkt att vi ska stå led högafflar utanför sjukhus men att man ändå kan försöka att inte jobba på söndagar. Men ok du ville säga att kristna och andra religiösa är naiva. Då vet jag att du tycker så, inte särskilt intressant för mig dock.

           Det beror ju på om man läser berättelserna om Adam och Eva ordagrant eller inte. Tycker helt ärligt inte att det är det viktigaste så har inte brytt mig om att kolla upp det desto mer.

           Men Adam och Eva behöver inte ha varit de första människorna. Som jag förstått det är hur man valt att uttrycka sig inte grammatiskt korrekt utan blir konstigt och behöver inte betyda att det var allra först.

           Annars är en teori man kan ha något i stil med (slarvigt uttryckt):
           Evolution har lett till att vi har någon form av apor väldigt lika människan. Gud tog två apor och gjorde dem till människor med mänskligt förstånd osv. Deras barn gick sen ut och hade typ tidelag.

           Finns säkert många teorier. Tycker som sagt inte det är det viktigaste och funderar hellre kring annat.