Läsartipset!

Ville bara tipsa om Mackanskost på Instagram, ett så trevligt och mat-positivt konto. Inga pekpinnar, inga kalorier, inget tjat om x antal gram protein per portion, ingen vikthets, bara matglädje i alla former. Många positiva kommentarer i hans flöde, han är väldigt populär och uppskattad. I dessa tider med influencers som vikthetsar är det så mysigt att hitta nån med vettiga åsikter och med ett genuint intresse i god och bra mat. Och lite godis ibland. 😉

Fasen vilket trevligt konto, och fasen vilket trevligt resonemang han för i sitt inlägg. 

” Dom här frågorna dyker ofta upp men det är faktiskt ingen slump att det saknas portioner, kalorimängder eller att jag inte skriver exakt vad jag äter. Det är för att vi är olika och att det finns så mycket annat att OCKSÅ fokusera på! 🌟” // Marcus Frank

Det här är definitivt ett konto jag kommer skriva om igen! Det behövs verkligen som en motpol i allt annat vi möts av på Instagram, så tusen tack för det tipset!

79 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jo, jag tror på kalorier in, kalorier ut.

      Ja. Det är ju det bästa måttet vi har i dagsläget.

        Måste vi mäta allt hela tiden och konstant? Måste livet optimeras in i minsta lilla detalj? Eller kan man ibland göra något för att man njuter av det, blir glad, eller annat av det?

          Ja, ibland måste vissa räkna kalorier ett tag. Det vet du också.

            Jo tack. Men det säger han väl inte emot? Att han inte skriver ut kalorier betyder ju inte att jag eller du kan räkna ut kalorierna i recepten om vi vill/måste ändå?

            Det kan man göra utan att han skriver ut kaloriinnehållet.

            Måste han göra det?

            Eller så gör man på något annat sätt

            Det betyder ju inte att alla bilder på mat måste ha kalorier utskrivna.

      Han skrev väl inte att han inte trodde på det heller?

      Alltså jo, visst är det så. Dock ser det enormt olika ut från person till person – är man stillasittande eller elitidrottare, växer man ännu eller börjar man bli äldre, och mycket mer därtill. På det kan en individ leda av sjukdomar som direkt eller indirekt påverkar kaloribehovet. Glöm inte heller att alla inte eftersträvar en stabil vikt, för någon kan det mest hälsosamma vara viktuppgång eller viktnedgång.

      Med andra ord, kalorier in kalorier ut är inte fel. Men kaloribehov sträcker sig längre än träning och kosthållning.

        Glöm inte att alla inte eftersträvar det mest hälsosamma.

          Och att hälsa innefattar så många fler faktorer (fysiska och psykiska) än bara vikt.

      Ät en lagom portion vid varje måltid tills du blir mätt, inte övermätt. Då kommer du att väga lagom, och så lite motion på det typ raska promenader.
      Så har jag hållit min vikt – 22 kg i snart 10 år. Inga kaloriräkningar eller dieter utan helt vanlig mat i helt normala portioner.

        Om man inte blir mätt då? Jag blir det nästan aldrig, har sen jag var barn haft problemet med att inte känna mättnad. Hunger däremot känner jag jämnt. Kan vakna på nätterna av ett svart hål i magen av hunger.. Har en för hög vibrerar enligt BMI men mår bra idag. Kommer aldrig mer svälta mig, räkna kcal eller bedöma mat som bra eller dålig. Mat är just mat.

      Du har fel, så mycket annat som spelar in. Min man tex. äter två ordentliga måltider varje dag + godis och chips . + minst 10 sockerbitar i kaffet. Han är 183 cm och väger 62 kg. Stillasittande eller sovandes 23h/dygn. Jag tränar 30 min/dag äter mindre och nyttigare och är fet. Så nej, det är inte så enkelt

    Men lite fånigt att inte skriva portioner? Alltså om det i ett recept står 4 portioner får jag ju ett hum om hur mycket mat det är. Men det betyder ju inte att jag inte kan göra 3 eller 5 portioner av det 😅

      Fast han skriver ut tex ”500 g kycklingfilé” eller ”500 g köttfärs” och då kan du ju själv räkna på hur många portioner det blir för dig eller din familj

        Det beror ju helt på vad den lagas i? Alltså om det bara är 500 g grillad kyckling med sallad till eller om den kommer i gräddig sås med ost och chorizo och så kanske grönsaker i grytan också. De flesta vet väl om de äter lite mindre eller lite mer än en vanlig portion, ”portion” är liksom inget dömande, självklart behöver en del personer två portioner, andra kanske bara en halv. Låter mest slappt att inte skriva ut.

        Visste att den här kommentaren skulle komma! Men efter att i veckan sett att ICAs recept för kalops innehåller 1 kg nötkött för fyra personer så känner jag att jag inte längre vet vad som är rimligt 😅

    Ja hans konto är jättebra, jag har följt det länge!

    Tråkigt konto då han äter mycket kalorisnål sylt, zero läsk & samtidigt predikar om att äta vad man vill etc. Blir lite löjligt

      Nu är ju all zero läsk faktiskt så mycket godare

        Nä örk 😂🤭

      Ja, och det är väl vad han vill äta då. Blir snarare löjligt att direkt ifrågasätta. Socker är inte nyttigt så det är jättebra att han vill (vill!) äta begränsad mängd av det.

      Att äta precis vad man vill behöver inte betyda kakor och bullar. Jag hade definitivt valt pizza över sallad, men lika självklart hade jag valt proteinbar och cola zero över bullar och läsk. Alla gillar olika och det är okej.

        Du väljer cola zero över ”läsk”?

          Det skulle såklart stå vanlig läsk, men jag förstår att det var riktigt klurigt att räkna ut. Tur att vi har vardagshjältar som dig, kan tänka mig att många suttit och slitit sitt hår i frustration över denna otydlighet. Stort tack.

      Om han dricker, och vill dricka, mycket läsk utan att behöva tänka på vad han i övrigt stoppar i sig så är det väl inte konstigt att han väljer zero?

      HAN vill väl äta det då. Om du vill byta ut till sockrad sylt så står det dig fritt.

      Vet inget om honom just, men finns många såna hycklare. Inalicekitchen älskar att påstå att hon enbart äter godis, bakelser och snabbmat och ”skojar” hejvilt om ”följ mig för nyttiga recept hihihi” medan hon häller upp en stor skål med chips typ. Om hon ser sallad säger hon som ett barn ”men uuusch!”. Samtidigt hade hon förut ett konto där hon delade bilder på när hon var på gymmet och taggade med typ healthyliving, weightloss, petitewoman, fitnessinspo o.s.v. Tror hon la ner det då endast botar skrev kommentarer. Men det var så genomskinligt att hela ”jag äter enbart skräpmat”-imagen är en bluff.
      Samma med Rudwall som har ätstörningar sedan många år, och blivit fysiskt sjuk av dem, men som gärna framställer sig själv på samma vis. Såg någon fråga hur hon kan äta så mycket socker utan att rulla fram och hon svarade typ ”det handlar om balans”. Eh tja för de flesta är inte pannkakor till frukost, pizza eller kebab till lunch, dagligen mjukglass och på kvällen en enorm skål med pasta och smör balanserat men okej…

    OT men har någon sett mollys rustas senaste ”gravid vecka för vecka”? Nu vet man ju inget om deras situation och separation, men att hon har börjat träffa Rose igen känns lite konstigt och tråkigt. Men som sagt, som utomstående har man ju ingen aning om vad som sker

      Fint för barnet om de har en relation. Hoppas de är snälla mot varandra.

        En relation ja, men jag skulle nog inte ta tillbaka honom i en kärleksrelation.

      Vadå dejtar de varandra?

        Hon sa att dom fortfarande är väldigt kära i varandra, att dom inte är tillsammans men att de träffas igen. Och att man inte vet vad som händer i framtiden typ.

          Men vad i hela… HUR är hon kär i han efter allt som utspelat sig efter separationen? Men också innan, hur hon uppfostrar barnen själv? Hur han inte vill ha det andra barnet, var väl även otrogen osv?!

            Jag vet, utifrån sett känns det ganska sjukt. Men om man har ett litet barn samt ett på väg så kanske man lever på hoppet om en familj och förändring. Jag skulle ärligt talat inte ta i honom med tång.

              Nää fyfan… bara att han liksom flängt runt på Ibiza och festat konstant medans hon GRAVID tagit hand om deras barn själv säger allt. Att han följer typ 100 nya tjejer på Instagram som står i underkläder.. nej fy han är så grisig, hur tänker hon

    *Ross

    När jag inte räknade kalorier så vägde jag till slut 146 kg. Nu har jag räknat kalorier i 9 månader och har gått ner 60 kg på 9 månader, sen 1/1 -23. Väger idag 85 kg. Jag tror stenhårt på att räkna varje kalori! Jag äter 1200 kalorier/dag (utan någon rörelse, när jag rör mig (vilket jag gör varje dag) då lägger jag på 400 kalorier för varje timmes motion, så om jag tränar 1 timme (oftast promenader bara) så får jag äta 1600 kalorier den dagen. Jag äter extrema mängder, 1 kg grönsaker är bara 300 kalorier så man kan äta flera kilo mat varje dag om man äter mat som innehåller lite kalorier, jag äter som en häst! Jag har också upptäckt att nyttig mat är den godaste maten, jag njuter av grönsaker och ägg och annat nyttigt, såååå gott det är! Blir aldrig sugen på något onyttigt längre. Jag har fortfarande 20-25 kg att gå ner, men jag mår så otroligt bra i kroppen redan nu, och full av energi och styrka, orkar hur mycket som helst, plus att alla mina sjukdomar bara försvann! Jag hade flera sjukdomar tidigare som bara ”gick upp i rök” och bara försvann! Så räkna kalorier fungerar bäst för mig! Men alla gör som de vill.

      Ååh, blir nyfiken! Vilka sjukdomar var det som försvann?

      Och jag blir ätstörd när jag räknar kalorier så jag tror inte alls på det. Jag mår mycket bättre och går lättare ner i vikt utan att räkna kalorier. Alla är vi olika och man får själv hitta ett sätt att leva som passar en själv.

        Samma med mig. Mår otroligt dåligt av att räkna kalorier, mat blir något extremt och tar bara upp hela min tankeverksamhet istället för tvärtom.

      Ja och han gör väl så som han vill då på sitt konto. Han har väl inte förbjudit någon annan att räkna kalorier, eller?!

      Kul att du hittade något som fungerade för dig, grymt jobbat!

      Jag är inne på samma spår, tappar runt ett kilo i veckan. Har gjort en veckomatsedel med järnkoll på kalorier, protein, kolhydrater, fibrer. Äter helt vegetariskt, lagar all mat från grunden; typ fyra, fem matlådor i taget + en middag. Visst, ibland är det jobbigt, och alldeles, alldeles tråkigt, men glädjen kommer varje måndag då jag väger mig.

      Fattar inte de som hellre äter diabetesmedicin, de ska alltså göra det resten av livet … Herregud.

        Ingen som säger det Herregud..man går ner till den vikt man vill och sen ta hjälp av dietist ect inte så svårt att begripa egentligen.

        Men det säger väl sig självt att om man plockar bort överdriven hunger med hjälp av medicin eller kirurgi så blir det lättare att låta bli att överäta? Jag är inte nödvändigtvis positivt inställd till dessa metoder, men i extrema fall där folk väger typ 150 kg, inte kan promenera ens 1 km, och har testat allt för att gå ner så kan just medicin eller kirurgi vara enda utvägen. Att vara konstant hungrig och tänka på mat hela tiden kan vara så plågsamt. Jag har själv blivit bättre av att lära mig äta intuitivt men tidigare i mitt liv när jag jämt bantade så blev jag bara besatt av mat. Förbud är inte alltid lätt att hantera mentalt. Och många som försöker gå ner i vikt blir snarare besvikna av vågen, då de tycker sig gå ner ”för lite” och känner sig istället bara dåliga trots att de verkligen har kämpat hela veckan med kost och motion.

      Bra jobbat!! 👏🏻

      Superbra att det får dig att må bra! Men majoriteten behöver inte räkna kalorier om man äter en varierad kost och rör på sig.

      Men snälla. De flesta som inte räknar kalorier slutar inte upp med att väga 150 kg?! Tror du att alla smala runt dig räknar kalorier och enbart äter 1200 kalorier per dag? Så är det självklart inte. Du har troligtvis någon obalans i kroppen som gör dig extra känslig för att hamna på fetma-nivåer (Genetik? Lymfödem? Insulinresistens? Hormonell obalans? Sköldkörtelsjukdom?). Är jättebra att du trivs med dessa vanor och mår bra, men det betyder inte att de passar alla andra överviktiga som vill gå ner i vikt. Många kan uppfatta det som otroligt deppigt att äta så få kalorier per dag. Det sätter sig mentalt att förbjuda många kaloririka livsmedel och kan till sist skapa en ond cirkel av svältperioder och hetsätning. Jag räknar själv inte kalorier, eller ens bantar längre, då jag blev så besatt av vikt och mat. Jag levde hysteriskt ”sunt” i flera veckor, för att till slut inte kunna hålla mig från godsaker, och hetsåt då vilket antingen slutade med kräkningar eller extremt magont. Väldigt många överviktiga har hamnat i den onda cirkeln just av att låta sig bli besatta av vikt och kost via kaloriräknande, points och VV, räkna kolhydrater o.s.v… Så det är verkligen inte en enkel lösning för alla.

    Verkar väldigt provocerande för vissa att det finns dom som skiter fullständigt i kalorimängden i maten de äter.

      Verkar väldigt provocerande för vissa att det finns dom som inte skiter fullständigt i kalorimängden i maten de äter.

        Vem är provocerad av det menar du? Mackan verkar inte särskilt provocerad?

          Kanske Anonym 15:40?

        Point proven.

      Gör inte majoriteten det, struntar i det alltså?

    Hur mår Paow egentligen?

      Har exet varit där inatt igen eller var det när hon ”ramlade”? Kommer inte ihåg när norrbaggen var i Stockholm, kanske stämmer det i tid??

        Exet kom på besök, verkar det som.

          Är exet norsken, Brennhovd?
          Stackars Paow. Hoppas att hon tar tag i sitt liv nu ❤️

      Hon la ut bild på när exet slog sönder dörren och ansikte som var helt sönderslagen.

    Jag följde hans konto ett tag men tröttnade snabbt. Jag förväntade mig roliga recept och bra tips, men tyckte mest att det var

    ”Woooooow, kolla här, man kan äta bröd fast man lever hälsosamt och tränar! Kolla! Ibland äter jag godis!”

    Kan också tipsa om ”tvartomdieten” på instagram, också positiv och (enligt mig) sund inställning till mat. Skönt att ha en motpol i flödet som breddar perspektivet lite 🙂

    Isabella Löwengrip förstår verkligen inte detta med klimatförstörelse och – så kallad – klimatkompensation!

    Herregud…

      Med tanke på hur mycket det shoppas i Sverige så gör inte gemene man det heller, så och?

    Det lättaste (och svåraste) sättet att hålla en hälsosam vikt är att lära sig äta intuitivt. Jag led av anorexia i tonåren, tog mig sedan 10 år av trial and error att lära mig äta intuitivt. Känner mig fri från ätstörning och tankar på mat i nuläget. 🙂

      Jag instämmer! Har iofs inte nått en sund vikt ännu, men är på väg neråt på ett långsamt och sunt sätt. Har blivit en annan människa sedan jag slutade förbjuda mig själv allt ”gott”. Nu blir jag nöjd med 2 oreos till mitt te, istället för 2 paket som jag förr kunde äta nästan tvångsmässigt för att ”lördag är fuskdag!” och sedan hade jag magont hela natten… Det är en befrielse att inte konstant tänka på mat.

        Precis så! 🙂 Jag äter godis flera gånger i veckan och har inga förbud, men har inte längre ett behov att äta 500 g lösgodis för att jag har en ”fuskdag idag, men imorgon ska jag bara äta ett äpple”. Äter några bitar godis och sedan normalt resten av dagen. Tidigare tryckte jag i mig allt jag hittade hemma, nästa dag fasta, nästa dag hetsätning osv.

    Han är sååå tråkig!
    Samma tugg hela tiden, precis som Karoline Pettersson

      Likadan sorts mat ser det ut också när jag kollade igenom hans konto lite snabbt. Vitt bröd, processat kött, köpta såser med mycket socker, vattensallad (tomat/gurka/isbergssallad). Jag är vuxen och vill äta fullkorn (bröd/pasta), mycket baljväxter och matiga sallader som innehåller ordentlig näring. Vill även ha variation i min mat och äter mer ”vuxenmat”. Kanske har han barn, vilket påverkar hans matlagning!?

      Om man långsiktigt vill gå upp i vikt och kanske få strul med hormonerna, kan man följa hans veckomatsedel.

      Innan nån hoppar in och tar illa upp. Han verkar himla trevlig och vettig i sin inställning till mat, men rent näringsmässigt

        Jag tror han riktar sig till vanliga människor som bara äter utan att tänka så mycket kring det. Det är inget hälsokonto utan mer tips på vad ska vi äta idag typ. Med maträtter som de flesta äter och gillar.

          Tänker inte på maten jag äter som hälsomat, utan mat som smakar gott. Gillar inte vitt bröd, eftersom jag tycker det smakar trist och föredrar mer vuxna smaker som man får av fullkorn. Varför måste man käka förskolemat för att det ska vara godkänt som vardagsmat?

          Dessutom är jag inte uppvuxen på sån mat. Åt falukorv första gången i årskurs 1 i grundskolan.

    Ja, alltså jag gillar hans inställning till mat generellt. Men tappade intresset lite med att i princip alla recept var grundat på hel och halvfabrikat.

    Vad många här inte har förstått är att kalorier är ett mått på den energi som krävs för att värma 1 g vatten med 1 grad C. Det har ingenting alls med människokroppen att göra.

      Så hur tycker du att den energi som kroppen förbrukar ska mätas?

      Kalori är en måttenhet för energi, energi är något människokroppen behöver för att fungera. Energi kan omvandlas men den kan inte försvinna, så exakt hur enheten uppmätts är egentligen inte relevant. Energi har definitivt med kroppen att göra och det blir svårt att uttrycka utan enhet. Men absolut, det är inte fel att säga att en genomsnittlig medelålders kvinna har ett DRI på 8268 joule. Dock är det inte särskilt vedertaget.

        Läs om, läs rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.