Sveriges klimat- och miljöminister har svårt för Bianca Ingrossos livsstil

Bild: Christine Olsson/TT

I en intervju med Dagens Industri säger Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
att det är en väldigt osund livsstil som influerare lyfter fram nät det kommer till konsumtion av bland annat kläder.
På frågan om vad hon tycker om Bianca Ingrosso, som bland annat är delaktig i flera modeföretag, säger ministern:

Jag har väldigt svårt för livsstilen som hon torgför, säger hon och ger ett exempel när Bianca Ingrosso ska ha berättat på sociala medier om sin andrahandsförsäljning av kläder.

Hon kanske får många sponsrade plagg gratis, men om alla som följer henne hade konsumerat och levt på det sätt som hon gör så hade jag inte kunnat sova mer, för jag hade behövt jobba så hårt. Så jag blir lite upprörd.

Pourmokhtari tycker att Bianca Ingrosso borde använda sin makt för att påverka frågor inom klimatomställningen i stället för att uppmana till ökad konsumtion:

All den fantastiska energi som hon har lagt på att bygga upp ett otroligt framgångsrikt sminkföretag, skulle hon kunna gå vidare och använda till nästa projekt, som att revolutionera den svenska textilbranschen.

Mycket kan man säga om Bianca Ingrosso men någon Greta Thunberg kommer hon nog aldrig bli.
Vad tycker ni om kritiken mot Bianca? Och är det rätt att singla ut henne på det här viset? Görs det för att hon är störst helt enkelt?

77 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Lätt att säga vad andra ska göra! 😄

  När till och med Biancas manager uppmanar henne att inte visa det hon köper, så borde det ge alla en idé om hur mycket hon egentligen shoppar.

  Bra stil har hon dock.

  Fellsis är ju också någon som shoppar ofta, men hon är ju inte lika stor som Bianca

   Mons universum kan man inte heller kalla Miljöpartist. Shoppar, klickar hem, reser som om vi hade flera planeter.

    Monas.

     Men enligt MU så går jordklotet under om vi inte hela tiden konsumerar. Hon har logiken att om inte de ekonomiska hjulen rullar allt fortare så dör vi allihop. Personligen tror jag mer på logiken att om vi utarmar Moder Jord på resurser så dör vi. Sluta konsumera som galningar. Vi har alla så det räcker nu i våra garderober.

      Hon brukar också försvara sig med att dom var så fattiga när hon var liten, så nu får hon shoppa så mycket hon vill. ”Och det kommer jag aaaaldrig sluta med”

       De var inte fattigare än nån annan i Jordbro, de bodde inga soc.klass 1 där utan enbart arbetare. Dessutom, enligt henne själv, köpte de Zoegas kaffe. På den tiden sågs det som snobbigt så fattig, nja.

  Billig poäng! Lätt att peka finger genom att nämna Bianca (även om det var en ledande fråga) än att göra skillnad på riktigt. Känns som en omöjlig uppgift för Romina givet regeringsunderlaget. För mycket ungdomsförbund över henne. Bra på att prata utan att säga något. Det ska hon ha!

   En minister har så mycket större ansvar än en enskild influenser. Det är bara pinsamt att M gjort sig beroende av SD och skämmer ut Sverige globalt.

   Vad var Rominas lön..? 150.000 eller 175.000 för att vara marionett…

  Kritisera flera influencers, det är långt ifrån endast Bianca som har en mindre hållbar livsstil!

   Håller med. Lovisa barkman är ju fan värre. Men Camilla vögrar ju skriva om henne 😂

    Lägg ner dom där barnsliga kommentarerna.

  Håller helt med Romina! Tycker även att Bianca är den mest falska och överskattade av våra influencers. Varje gång hon öppnar munnen påminns man om att hon inte har någon högre utbildning eller några intressen utöver att vara sexig för män. 🙃

   Hur är det du skrev synonymt med falskhet?

   Hon sa ju tex i en vlogg att alla tjejer borde slänga alla sina trosor och köpa nya vid ett breakup. Säger en del om hur hon ser på konsumtion..

    Apropå hennes konsumtion

    Bara trosorna? Jag slänger alla plaggen och köper nytt.

     Jag slänger ut möblerna och byter lägenhet.

   som hon intevill ligga med…för det är bättre med sex med sig själv….intersexuell heter det visst. Då får man ett mindre komplicerat kärleksliv…kanske. Eller så lanserar hon snart en serie sexlexaker med doft av sin egen vagina….som Gwyneth…Suck!

   Nu kan man ju inte alltid dra paralleller mellan hög intelligens och ”högre utbildning”. Bianca har ändå lyckats bli en av vår tids mest framgångsrika entreprenörer. Så denna högre utbildning som för dig verkar vara ett kvitto på något (vad egentligen?) kanske 2023 inte var så relevant ändå.

    …vilket är fruktansvärt tragiskt oavsett år.
    Stop making stupid people famous!

     Eller; sluta tro att man automatiskt är intelligent bara för att man klarar att sitta av tre år i en högskola.

     Jag vet ingenting personligen om Biancas intelligens. Men vi kan iaf konstatera att hon är betydligt mer framgångsrik än både du och jag. Så, vi kanske ska hålla oss från offentlig missunnsamhet – den känns lite trist och pinsam.

    Men man kan dra paralleller mellan ointelligents och att inte vara utbildad.
    Att hon är ”framgångsrik” handlar om att intelligenta och smarta personer fångat upp en känd person, med kropp och ansikte som passar, och låtit henne bli ansiktet utåt för ett sminkföretag.
    Utbildning är alltid relevant, lyssna på Bianca så märker du det.

   Vad tycker du att du kan dra för slutsatser om en person baserat på att de pluggat på högskola, förutom just att de pluggat på högskola? Det säger väldigt lite om en människa.

  Hon sitter ju i rätt regering för att kunna uttrycka sig så…..

  Jag tycker att Romina, som den ytterst ansvariga, folkvalda politikern och ministern, har alla möjligheter själv att revolutionera den textilbranschen.

  Och kvällspressen snaskpressen gör alltid det de är bäst på dvs. skapa rubriker. Självklart gick hon inte på Bianca personligen utan journalisten frågade specifikt vad hon tyckte om Biancas livstil. Kan vi vara överens om att den inte är hållbar oavsett vem som uttalar sig om den. Märkligt att inte journalisten gjorde en rubrik om att vår minister oxå tycker Bianca är både rolig, framgångsrik och intelligent…NÄ JUST DET! DET GER INGA RUBRIKER!

   Fast hon borde vara proffsig nog att inte öht uttala sig om specifikt Biancas livsstil. Vi har stenrika snubbar runtom i världen som tar ut sina 1000 olika första dejter på resa med privatplan – hörs i princip aldrig dom ifrågasättas och kritiseras för sin livsstil i denna typ av sammanhang. Typisk kvinna mot kvinna-vinkling på intervjufrågan.

    Exakt detta

    Tänk på HM, ikea, Pernilla Wahlgrens kläd-kollektioner. Hyr mycket har inte bidragit till miljöförstöring.

     Haha, men snälla, kolla vilka som grundat och äger H&M, IKEA, Gekås Ullared. Just det.

  Kan alla snälla bara enas om att bojkotta influencers som får betalt för att förstöra planeten?

  Ett sponsrat inlägg hit ett dit… det är dags att vakna upp och börja inse att återanvändning av ”gamla” plagg INTE är = fattig. Gör det trendigt att återanvända, skapa nytt av gammalt i stället. Förstår inte hur det kan vara nytänkande att masskapa produkter 2023 🤢🤑

   Lika realistiskt som att kan inte alla bara sluta kriga och bli vänner istället.

   Det kommer aldrig att hända.

    Nej det är inte orealistiskt alls. Fast-fashion, bijouterier, kosmetika och även till viss del heminredning är produkter som relativt enkelt kan reduceras utan att göra enorma avtryck i världsekonomin men som gör stora avtryck på planeten. Om vi inte ändrar våra konsumtionsmönster kommer vi i väst att få det mycket jobbigt. En av de områden som det forskas kring är vår framtida matförsörjning. Gör maten för det är inte för att föda 3e världen utan det handlar om att föda oss i väst när det vi är vana att äta blivit en bristvara och väldigt dyrt.

   Nej. Jag vill överkonsumera för det höjer min levnadsstandard.

    Hej Mona.

  Bianca och väldigt många andra begåvade kvinnor skapar jobb…
  Om man ska få någon rätsida på detta ska man gå på rätt personer och företag…
  Gör om och gör rätt….

   Bianca skapar många jobb…Du vet att Bianca har inte skapat ett dugg. Caia är inte ens hennes egen idé. Avora och Ani däremot har hon totat ihop med sina bffs och tänk de två bolagen vill liksom inte riktigt lyfta.

   Skapar jobb? Eller skapar kostnader ?
   Hur många känner du som har råd med B livsstil? Och med jobb menar du alla praktikanter som jobbar gratis eller alla 20 åringar som går 120kr timmen?
   Gäller inte bara B såklart

  Vilka är era bästa tips på hållbara influencers? Såna som kommer med miljövänliga tips osv.

   Portionenundertian! Tipsar mkt om att åka tåg, hyra bil istället för att äga, cykla och njuta av den naturen som finns kring oss. Hanna är helt klart den vettigaste influencern vi har. Sen gillar jag hållbarasara också, bra tips kring second hand.

   Maria soxbo

   Emma Sundh, Hållbarasara, Johanna Leymann, medveten i stan är några som jag tycker är inspirerande.

   hallbarasara på instagram!

   Tack för svar, ska kolla in samtliga!

   Ett_enklare_liv på instagram

   dearlizette

  Visst promotar Bianca och hela klanen Wahlgren en livsstil som går ut på konsumtion och det gör ju nästan alla flunsor. Det är liksom deras försörjning att göra reklam för produkter och alltså uppmana till konsumtion. Så visst förtjänar Bianca och influencerbranschen kritik för att promota en ohållbar livsstil. Men vad gör regeringen och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som faktiskt har reell makt att förändra genom lagstiftning och andra beslut? Jo fattar flera beslut som gör att Sveriges klimatarbete snarare går bakåt än framåt.
  Och till alla som anklagar Bianca eller någon annan Wahlgren för brottet som en av dem har begått, skämmes ta mig fan. Man är inte ansvarig för sina släktingars handlingar och inte heller skyldig till deras brott.

  Helt rimlig kritik. Jag följer många influencers för att jag gillar deras content, MEN de flesta av dessa har en helt sjuk ohållbar livstil. #klimatångest varannan natt

  Otroligt dålig journalistik att ställa en så ledande fråga om en specifik företagare/influencer och sedan lägga upp delar av citatet som rubrik för artikeln.

  OT; kan man säga att ett inläggande är samarbete och dela ut rabattkod?? #bingo

   inte..

  Blä för miljöministerns läskiga inställning till miljö o klimat! Biancas inställning till smink är mycket sundare. 😊

  Hon kommer få pudla hårt för det där uttalandet.

  Nu är katrin i farten. Hon har minsann gjort rätt. Hon förstår fortfarande inte och försöker förklara för oss andra, hur rätt hon har gjort

   Om vad exakt?

    Trist med folk som inte läser/lyssnar på nyheter.

  tacka gudarna för det att hon inte blir nån Greta!!!!

  Något du kanske skulle kunna lyfta/förklara i ett inlägg Camilla: hur vissa bloggare kan få ligga kvar på plattformar som Elle utan att vara aktiva. Tänker t ex på Sofia Wood som skrev två ynka inlägg i oktober. Jag trodde hon var anställd av Elle, men så funkar det kanske inte?

   Du kan väl maila Elle, om du undrar?

  Ser att många redan påpekat att det var journalisten som ställde frågan till Romina Pourmokhtari och att bara delar av svaret har blivit föremål för diskussion. Men det spelar ju ingen roll, kritiken är berättigad. Influencers har avsevärd makt och eftersom de står för en överkonsumtion också ett extremt negativt inflytande på klimatet.

  Vad sedan just Bianca Ingrosso beträffar tycker jag alltid att det är lite kul att det inte går att bedöma om hon är smart eller bara dum och utnyttjad. Att t ex skriva ”stadsminister” kan vara ytterst medvetet, för att skapa en slags känsla av samhörighet med följare som inte är så där skitskärpta. Men det kan också helt enkelt bero på att BI inte begriper bättre själv. Det framgångsrika företaget kan vara en annan persons (ni vet vem) verk – men det kan också till stor del vara BI:s förtjänst att det gått så bra. Så där håller det på och även om världen oftast uppför sig så att den som verkligen är smart i regel har bra betyg i skolan (det är liksom svårt att undvika dem i längden…) och ofta väljer en avancerad akademisk utbildning så stämmer det inte alltid. Kanske är BI det som snarast beskrivs som streetsmart? Det här var lite off topic men jag tycker som sagt att det är kul.

   Nej, på riktigt, BI är verkligen inte streetsmart. Hur kan du inte bedöma om hon är smart eller dum?

  Bra sagt av ministern! Så rätt hon har tycker jag.

  Då är det upp till klimatministerna att betala bianca för att avstå.

  Regeringen/ministrar är väl de sista som ska kritisera någon annan. Snacka om att kasta sten i sitt eget glashus. Hur Regeringen har mage att uttala sig överhuvudtaget, som gör ett fullkomligt katastrofalt jobb med Sverige och kör hela landet i botten. Det är bättre att de ägnar sig åt att lösa kriminaliteten, gängvåldet, arbetslösheten, fattigdomen bland pensionärer, osv, osv, osv, istället för att lägga tid på att kritisera influencers. Säga vad man vill om influencers men de gör ofta sitt jobb åtminstone, det är mer än man kan säga om Regeringen.

  Älskar att se andra människors shopping, då slipper jag göra det. Ju mer desto bättre, ger mig typ samma typ av dopaminkick. Nästan som ett rus.

   så man kan säga att Bianca till och med bidrar till en mindre klimatpåverkan eftersom hennes följare tack vare hennes onödiga shoppande inte behöver shoppa onödigt själva?

  Det är svårt att inte tänka på överkonsumtion och dess konsekvenser när man ser vissa konton t.ex Ebba von Sydow, Carolina Gynning. Det är pateiskt när någon av dessa influensers ta fram en 3 år gammal blus som någon slags åtetvinning. Överkonsumtion känns passé och omodern

  Vet ej om någon nämnt bloggerskan Gizmolina redan. Shoppar ständigt nya engångsartiklar och ballonger, pendlar med dessa mellan tre länder. Tycker att det är jante om någon frågar vad hon tänker kring klimatet/resor/överkonsumtion.

   Yes, gizmolina lever virkelig i sin egen verden. Fly fly fly og stoltserer med gull (viktig å skrive vær gang) loungen SAS. Når hun ikke flyr så shopper hun. Det er omtrent bare det hun gjør.

  Jag kan inte förstå hur man som politker och den makt man besitter tycker det är befogat att kritisera individer. Man kan tala i svepande drag, kritisera influencerbranschen men en person? Så otroligt osmakligt och oprofessionellt.

  Inte direkt en influenser, men stör mig på Egoinas shoppande. Zara, Gina tricot, Lindex och alla dessa skitbutiker (fast fashion-mässigt).

  Har förvånats över att inte fler tycker till. Jag tycker att det är en ohållbar livsstil och om du har den som privatsak kan det ju inte kommenteras offentligt, men är du influenser så skall det självklart få kritiseras. Jag påverkar genom att inte köpa deras produkter, hoppas fler gör samma.

  Det är intressant att se hur mycket uppmärksamhet Biancas livsstil får. Men det är inte bara hon som ska tänka på miljön, utan alla vi andra också. Media och samhället gör ofta att vi tror att vi måste köpa mycket saker för att vara lyckliga. Borde vi inte prata mer om hur vi alla kan hjälpas åt att vara mer miljövänliga istället för att bara prata om vad kändisar gör? Det är ju viktigt att vi tänker på framtiden och vår planet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.