591 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är Gävle fint att promenera i? Vid vattnet eller i stan.

   Ja,

   Passa på att jaga getterna som står lite överallt i staden.

    Dom har stängt av alla promenadgator i centrum pga översvämning.

     Åh vad trist!

     Akta er för Loc Ness-bocken.

   Nej.

   Kommer inte ihåg vad den heter nu men de har en otroligt fin stadspark/stadsträdgård som är jättemysig att promenera i.

    Bourlongerskogen 🌟
    Fint året om men senast jag var där var många broar tyvärr trasiga efter översvämningen.

     Boulognerskogen

   Hälsans Stig i Gävle är jättefin och går genom Boulognerskogen, det är inga broar avstängda efter den rutten. Här finns en karta: https://www.hjart-lung.se/globalassets/riksforbundet-dokument/halsansstig/kartor/gavle_ny.pdf

   Om du hellre vill ta en promenad utanför stan så rekommenderar jag Hemlingby friluftsområde, där finns det motionsspår med flera olika sträckningar i otroligt fin miljö.

   Välkommen till Gävle! 🙂

   Tack för tips och översvämningsvarning 👌

  God kväll!
  Hur är det med alla?
  Jag har tyvärr blivit sjuk. 🙁

   Corona förra veckan och nu magsjuka..

    Samma här!! 🫥

    Då har du dem två avklarade för ett tag framåt då 🙂

   Tappade telefonen i marken så nu har jag en sprucken skärm och kan inte använda busskortet 🙃

    Jobbigt!!
    Min telefon tappade jag i marken för mååånga veckor sedan, men har inte lämnat in den på lagning än. Så Sprickan är kvar.

   Testade precis negativt på 5:e ivf-försöket. Ytterligare 20 500kr i sjön 🥂

    Åh fy tusan 💔

     Känner med dig ❤️ /ivf:are

    Vad tråkigt, hoppas att det lyckas om ni försöker igen ♥️

    Visste förresten inte att det kostade såpass mycket per försök!

     Detta är tyvärr bara återföring av embryo. Först gör man hela äggplocksprocessen som kostar 42 500 kr. Förhoppningsvis får man embryos man kan frysa ner och spara, och betala 20 500 kr för att sätta in i livmodern. Får man inga embryos i frys får man glatt betala 42 500kr för nästa försök 🥲

      Fyfan vad tufft. Både psykiskt och ekonomiskt

    Fyyy fan ❤️❤️❤️

   Jag håller på att tenta av ämnen jag fick IG (F) i när jag gick i gymnasiet för framtida studier och idag fick jag reda på att jag fick ett A i en av kurserna 🙂 Även fast jag visste att jag egentligen ”hade det i mig” så blev jag bara så himla glad 🙂

    Grattis bra jobbat ❤️

    Grattis!!!
    Jag har inte klarat Matematik B än.
    Nu behöver jag inte det för de kurser jag är intresserad av och har läst på högskolan/universitet, men det gnager lite än att jag inte klarade kursen. 🙁

     Bara njuuut av att få slippa, jag sitter och tragglar med Matematik A och herregud vad jag önskar att jag kunde skita i det haha

    Snyggt!!

    Tack, vad gulliga ni är! ❤️

    Du är grym! 💪🏽

   jag är sjuk. trodde jag skulle fixa jobbdagen men kasta in handduken vid 10.15….🤧 dunderförkyld.

   Trist att du är sjuk 🙁 Jag är så sjukt lycklig när jag fick mens idag, var 100 på att jag var gravid och skulle behöva göra en abort.

   Flundra 2.0

   Jag håller på att bli frisk från Corona, det har varit segt och jobbigt.
   Krya på er alla❣

  Tips på ögonskuggspalett med både neutrala och lite roligare färger som håller hög kvalitet?

   Nyx är bra tycker jag. Dom har kanske ingen palett med både neutrala och roliga färger men priset är bra och då kanske du kan köpa två paletter.

   Någon Caia-palett som t ex Tschäry. Sedan skulle jag komplettera med en Lindexpalett med många lite mer livliga färger. De är faktiskt riktigt bra. Face by f har paletter i bra kvalitet också. De är neutrala.

   Jag tycker att Anastasia och Huda Beauty gör fina paletter med bra pigmentering och fint utbud av färger.
   Jag har dessa:
   https://www.sephora.se/p/nude-obsessions—palette-P3889096.html
   https://www.kicks.se/makeup/ogonmakeup/ogonskugga/modern-renaissance-eyeshadow-palette

    Tycker glittret i Huda-paletten hamnar överallt! Men jag är ganska dålig på att sminka mig med..

     Med vadå?

      Med avföring

    Håller med. Bästa paletterna ihop med Natasha Denona. 🙂

   Smashbox cover shot kanske? Eller är den för neutral? Finns 3 olika.

    Ja lite för neutral kanske. Skulle vilja ha några skuggor som är i den stilen för everyday användning men sen också det lilla roliga för speciella tillfällen. Men vill köpa riktigt bra kvalitet och inte något som hamnar under ögonen, utan att behöva investera i tusen olika paletter.

     Okej. Har inte provat så många andra men har aldrig fått något under ögonen med smashbox iallafall. Den lägger sig exakt där man placerar den 😊 hoppas du hittar en 😀

     Anastasia Beverly Hills
     Eye Shadow Palette Soft Glam ❤️

   Makeup revolution har många fina och bra paletter! Finns bland annat på butiken normal annars har cocopanda.se det märke.

   Har du provat Marios palett? Natasha Denona har populära lite mer färgglada mindre paletter.
   Jag går efter hur länge de sitter och om de irriterar ögonen. Jag tycker att Caias paletter är bra på det sättet(prova Tschäry palett) och face by f. Lindex har billiga riktigt bra paletter utan fall-out. Lycka till!

   Det finns ju så du kan sätta ihop din egna ögonskuggspalett med färger du väljer själv😊

    Från vilka märken?

     MAC hade i alla fall detta detta för ett par år sedan.

   Colorpop! Älskar mina paletter därifrån.

  Tips på appar som läser upp pdf eller docx på telefonen? Text till tal.

   Microsoft Lens

   Appwriter

  Jag behöver råd, särskilt från er som arbetar med kommunikation eller rekrytering.

  Jag är nyutexaminerad inom kommunikation och har under de senaste 1,5 åren jobbat på myndighet som webbredaktör. Jag har bl a skrivit artiklar, nyhetsbrev, byggt upp webb-/intranätsidor, m.m. Tjänsten är ett vikariat som upphör vid årsskiftet.

  Min utbildning var rätt så teoretisk och forskningsförberedande, och jag praktiserade inte. 90% av det jag lärt mig av i praktiken kommer från mitt jobb.

  Jag har trivts med att jobba med webb men vill bredda min kompetens som kommunikatör, framför allt inom SoMe, marknadsföring, layout och copywriting. På min lediga tid har jag gått onlinekurser främst på Moderskeppet. Jag har lärt mig jättemycket och är väldigt nöjd med de kurser jag hittills hunnit genomföra, men man får inget bevis eller liknande vid avslutad kurs. (Dock har jag sedan tidigare ett Google Analytics-certifikat)

  Kan det räcka vid jobbsökningar att ha kompetens inom ett område utan att ha jobbat skarpt med det? T ex om de söker en kommunikatör inom marknadsföring eller en generalist-roll där man ska kunna flera saker, och jag anger SEO eller InDesign som kompetens (men ej har jobbat med det).

  Är det lönt att ens söka? Finns det något annat jag kan göra? Jag tänker att ju mer man kan desto bättre, men jag kan inte låta bli att vara pessimistisk mitt i jobbsökandet.

   100% JA!!! Kör bara. Lovar!

   Sök allt du är intresserad av är mitt råd!! Vem som får ett jobb handlar också om vilka andra det är som söker, ex kan det säkert räcka med att ha läst en kurs i programmet om ingen annan sökande kandidat heller har erfarenhet inom det fältet.

   Ja, det är alltid lönt att söka! Sen vet man aldrig, många tjänster som annonseras så finns redan en tilltänkt (internt eller någon man känner). I vissa tjänster råkar det pga timing och/eller den specifika tjänsten/arbetsgivaren innebära högt ansökningstryck (så lägre chans att få intervju), men du kan också ha tur att timing innebär att just du blir kallad! Om du inte söker så har du ju noll chans. Tappa inte modet bara om du inte får napp. Det kan verkligen svänga mycket i hur många ansökningar man får, det har jag sett själv när jag befunnit mig på rekryteringssidan. Och ibland finns som sagt redan någon i åtanke. Om du inte fått något napp alls efter många ansökningar så kan du kanske be någon se över ditt CV + brev. Men annars, kör på!

   Kom ihåg också att kravlista är en önskelista från arbetsgivaren. Det är väldigt ofta man inte behöver precis allt som skrivs där. Faktiskt skulle jag påstå att de gånger jag sökt jobb där jag verkligen fyllt upp varenda punkt i krav-listan så har jag mer sällan fått intervju, medan jag på mer avancerade tjänster där jag kanske fyllt 50-70% av kravlistan fått intervju (och jobb!). Möjligen för att om du söker en tjänst där du uppfyller alla krav, så är det en roll du redan jobbat i = större risk att du kommer tröttna snabbare och vilja dra.

   Och jag har också studerat och arbetar inom kommunikation, ifall det hjälper 🙂

   Du verkar genuint intresserad av ditt yrkesområde och öppen för ständig utveckling. Lyft det för det är en egenskap som är väldigt meriterande. Sök, prova och var inte rädd att ställa frågor ang rekryteringen.

    +1 på detta! Bara av vad du skrev här verkar du driven, nyfiken på att lära, och har en vilja att utvecklas. Nu är jag inte rekryterare men har jobbat med många nyexade på arbetsplatser och det som verkligen står ut är de som är peppade på att lära sig! Kör!!

   Ja, just när det gäller program och teknik (Adobe, CMS, publiceringsverktyg, business suite, annonsering mm) så är de flesta självlärda och kompetensutvecklade via jobb utan fancy certifikat eller diplom. Ange tydligt på CV vilken nivå kompetensen ligger på bara, jag brukar t.ex. ha 1-5 ifyllt med punkter och typ kryssa att jag är bra på Photoshop (4/5), lite mindre i InDesign (3/5), nybörjare i illustrator (2/5) osv. Är man ny inom något, t.ex. formgivning så kanske du inte kan söka en ren AD-tjänst eller en senior sådan, men såklart du kan söka bredare tjänster eller junior. Kör hårt! Det är en bransch med snabb utveckling och många olika inriktningar, alla utvecklas hela tiden och lär sig nytt

   Jag är rekryterare och jag säger sök allt du är intresserad av och även de som du inte tror du kan få. Kvinnor är bra på att endast söka jobb som de är säkra på att de får. Män tvärt om, chansar på högre positioner. Om du har gått kurser på sidan av jobbet visar ju ditt engagemang och vetgirighet! Var duktig med att ha med det i ditt cv och sen får du börja någonstans och växa mer med rollen och byta lite mellan jobb efter 2-3 år så är du snart där du önskar. You can do it!

   Jag har jobbat inom kommunikation i över 15 år. De flesta av annonserna jag ser är en helt orimlig önskelista, jämför med antal år av erfarenhet. Mitt tips är att söka, lyfta fram den kunskap/erfarenhet du har och väl motivera varför du vill jobba på en specifik arbetsplats (gör din research). Lycka till och du har många år framför dig att lära och hitta rätt 🤓

  För någon vecka sedan skrev jag om kaoset på skolan i vårt närområde, nu finns en artikel ute, läs gärna. Jag är föräldern som såg ett barn lämnas ensam i ett låst rum och larmade till ledningen.

  https://www.etc.se/inrikes/skolkoncerns-panikaatgaerder-naer-det-blev-inspektion

   Läser ingenting som extremistkommunistblaskan ETC skriver och artikeln ligger dessvärre bakom betalvägg.

    Artikeln ligger inte bakom betalvägg. Kanske har dom nån begränsning på hur många gratisartiklar man kan läsa.

     Jo, det är betalvägg. Provade att klicka och de vill att jag ska betala. Har aldrig läst någon artikel från ETC innan vad jag vet.

    Den här artikeln är inte direkt politisk.

    Bättre med Nya Tider va? 😂

     Varför skulle det vara det? Det ena innebär inte det andra 🤨 /Anonym 20:52

  ENBART GOOD VIBES ONLY IKVÄLL

   ❤️

   Nää

  Paows senaste story. Nån porr med en ladyboy, och han otäcka norrmannen skriver på norska ”detta får ni inte missa på OF”. Alltså vart är hon på väg 😞

   Verkar borttagen nu.

   Det vet vi ju. Dit andra kvinnor med väldigt våldsamma partners hamnar. Graven.

   Och vi står och kan bara titta på, där vissa tycker att det är underhållning..

    Menar du att du hamnar någon annanstans än graven?

     Jag menar att man hamnar där för tidigt. Det är någon annan som ser till att du hamnar där.

     Det är väl en fråga om vad klockan är när det händer.

   Allt för att ha råd med droger och kläder med loggor på… är så glad när jag ser sånt att jag ”bara” sitter i en bostadsrätt, har råd att ”bara” åka utomlands 1-2 gånger om året, äter husmanskost de flesta dagar, har en snäll och omtänksam partner… <3

  Ni som lämnar ert barn på förskolan trots att en förälder eller syskon ligger hemma och spyr…hur tänker ni?

   Dom är idioter.

   Alltså skulle lämnat om barnet hade 0 symptom. Varit med om flera gånger att några i familjen blivit (mag)sjuka och resten kärnfriska all the way. Hämta vid minsta symptom dock så klart, var beredd

    (Och självklart inte lämna om man själv är sjuk)

    Hämta vid minsta symtom? Hur kan du vara säker på att barnet inte är smittat trots att hen inte visar symtom? Det kan ju komma långt senare under förskoledagen. Idiotiskt och självcentrerat. Punkt.

     Om barnet går i skolan då, tex är 7 år istället för 6?

      Då har ju barnet tyvärr skolplikt. Men om hen inte ligger efter skulle jag nog be om läxor och hålla mitt barn hemma iaf.

       Då blir det tyvärr olovlig frånvaro.

        Det beror helt på ville kommunikation och överenskommelse man har med skolan.

         Absolut ingen vettig lärare går med på det där.

          Jo absolut kan de göra det

          Speciellt då inte vården heller har någon rekommendation om att man måste hålla friska syskon hemma vid magsjuka

        Det blir inte olovlig frånvaro om man sjukanmäler sitt barn.

         Ska du sjukanmäla ett friskt barn?

          Det blir lite svårt eftersom jag inte har några barn. Det enda jag sa var att det inte är olovlig frånvaro om du sjukanmäler ditt barn.

        Närå- min dotter var hemma efter dialog med skolan när hennes syster var magsjuk och de delar säng😊

         Ja om man kan få åka på resa och vara ledig från skolan. Varför kunde man inte få vara hemma p.g.a. sjukdom i familjen. Om barnet annars hänger med i skolan och inte har svårigheter i något ämne så är väl ingen skada skedd.

      Det är skillnad på förskolebarn och skolbarn. Små barn är mycket större risk att de spyr ner hela förskolan istället för att säga till när de börjar må dåligt. Äldre barn är också bättre på hygien.

    Men varför? Du kan aldrig garantera/förutse att barnet inte bär på smitta, spyr på förskolan eller spyr direkt hen kommer hem. Om en vuxen finns hemma, varför kan inte hela familjen vara hemma då? Ett barn i förskolan har ju ingen skolplikt.

    Ja det är säkert jobbigt att ligga och spy och samtidigt se efter en 3-åring. Men livet är obekvämt ibland och barnet överlever garanterat några tråkiga dagar hemma.

     Och den andra föräldern kan ju vabba

    Så respektlöst. Symtomet är ju att man börjar spy och då är det redan försent, då har man redan utsatt både personal och andra barn för eventuell smitta.

    Men man smittar ju innan man spyr 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ och man ska stanna hemma 48h efter sista symptom, som symptom räknas också lösare mage!!

    Med det tankesättet smittar man ju precis alla andra om ni för 1 barn till förskolan och tex 2 ligger hemma och spyr!
    Blir så frustrerad på detta idiotiska tankesätt! (Inte bara du utan även många föräldrar på vår förra förskola! )

     Nej magsjuka smittar via avföring och kräk, ej droppamitta, du smittar således inte om du inte har diarré eller kräkningar

   Fattar inte heller. Är någon i familjen magsjuk så håller vi oss alla hemma, det är en självklarhet.
   Jag jobbar i skola och i början av veckan ringde vi hem ett barn som kräktes i skolan. När hen sen kom tillbaka efter två dagar hemma fick vi ett rejält surt mail från föräldrarna som menade att barnet inte alls varit sjukt utan bara måste ha ätit nåt dåligt den dagen och nu hade hen minsann varit helt frisk hemma i två dagar och de hade tvingats stanna hemma i onödan….. Folk är idioter och har noll respekt för andra.

    Fast du har egentligen inte rätt att vara hemma från jobbet om någon annan i familjen är magsjuk, om du själv inte har symptom. Så om båda föräldrarn är synptomfria så får ju bara ena vabba och den andra måste egentligen gå till jobbet.

    Man får ju gå till skolan efter 48h. Hen kanske kräktes en gång bara? Min son kräks ofta bara en gång när han är magsjuk.

     Det gör mina barn oftast också, och 48 timmar hemma är alltid en självklarhet. Men det tyckte inte dessa föräldrar utan var irriterade över att vi ringt hem barnet när ”hen minsann inte var sjuk”.

      Men det verkade väl vara en extrem åsikt ändå? Alltså åsikterna verkar ju gå isär om friska personer ska vara hemma när någon i familjen är sjuk, men detta var ju ett sjukt barn som kräktes? Oavsett varför hen nu kräktes. De flesta brukar tycka det är helt rimligt att man ska vara hemma då

    men det går ju inte att alla är hemma om en unge kräks…. är man frisk går man till jobb och skola.

   För att man är sjuk och inte orkar hålla igång ett friskt dagisbarn i 16 timmar?

    Bra läge för skärmtid.

    Men det är bättre att magsjuka går runt runt i veckor då? Låter ju mycket mindre jobbigt än att hålla barnen hemma för att få stopp på smittan. Men eftersom magsjuka ofta sprids så fort och tar tid att bli av med så är det tyvärr många är är lika egoistiska och kortsiktiga som du.

     Men stopp nu! Hur fan vet du att jag lämnar barn ändå?

     Jag kan ta och berätta för dig din lilla skit att jag inte ens har några barn. Någon frågade om ett hypotetiskt scenario och jag satte mig in i hur en hypotetisk person skulle kunna tänka och jag svarade utifrån det.

     Egoistisk och kortsiktig my ass!

      Ojojoj lugn och fin nu.

       Jag försöker, men tyvärr finns det alldeles för många som är lika inskränkta och sinnesslöa som du

       Man kanske behöver börja tänka på hur man pratar med folk? Även över ett kommentarsfält.

    Så då ska andra bli sjuka för att du inte orkar? Är förskolan till för att underlätta för föräldrar som är hemma? Som någon annan skrev: det finns skärmar. Det finns också färdigmat att bara värma på. Och barnet kan ha lite tråkigt några dagar.
    Ja, du är självisk som tänker sådär.

    Jag som ensamstående har roddat massa såna situationer genom åren. Sänkt kraven, bäddat framför soffan, poppat popcorn och låtit barnen se på filmer. Bett vänner handla och lämna utanför dörren och serverat enkel mat såsom yoghurt och mackor. Beställt från mc Donalds via foodora till barnen. Lyssnat på ljudböcker, låtit barnen bada skumbad medan jag själv halvlegat på en handduk med en kudde på golvet mm. Mm. Allt går om man vill och är en normal vuxen med lite ansvarskänsla.

     Precis så! Det går absolut men folk är så bekväma och anser sig ha rätt att ligga hemma och vila upp sig.

   Finns ju en anledning till att magsjuka sprider sig som en löpeld. Folk skiter i reglerna.

    Magsjuka är ju också sjukt smittsamt, tyvärr. Jag har råkat smitta folk fast vi varit hemma 48 h efter sista symtom. Står på Vårdguiden att det kan smitta 2 veckor efter, och så länge är ju ingen hemma.

    På mitt barns förskola ska man iofs vara hemma 72 h nu.

    Fast det är inga regler… jag har själv haft hemma barn(i förskola, ej skola) när syskon kräkts för att jag kunnat. Förskolan har däremot sagt att de är glada om man gör det, men de får inte själva ha sådana regler för det är inget som 1177 säger eller vården generelllt. Om det inte ändrats till nu då kanske, jag har bara skolbarn nu.

   Folk är dumma i huvudet. De är en stor anledning att dessa smittor bara går runt, runt. Självklart håller man sig hemma om någon i familjen är magsjuk.

   Har inga barn, men 1177 säger ju att barnen ska gå oavsett om någon i hushållet är sjuk?

   ” Se till att vara helt frisk innan du går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter.

   Stanna hemma i minst ett dygn efter att du senast kräktes eller hade diarré.

   Personer i samma hushåll som är friska behöver inte stanna hemma i förebyggande syfte.”
   https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/magsjuka-och-krakningar/magsjuka–diarre-och-krakningar/

   Ska man inte följa råden därifrån?

    Klart att ingen kan tvinga dem att stanna hemma. Men nu handlade tråden främst om förskolebarn. Såklart kan inte vuxna människor som har jobb att sköta stanna hemma i förebyggande syfte. Då är vi ju tillbaka i coronatidens restriktioner vilket inte är hållbart i längden. Men små barn som inte har skolplikt och inte lider av att missa ett par dagar eller en vecka av förskolan. De borde absolut hållas hemma om en förälder ändå är hemma.

     Man ska hitta på sina egna regler då alltså menar du? Och det kan man ju göra om man vill. Men att kalla folk för idioter när de bara följer rekommendationerna från 1177 är ju helt sjukt. Magsjuka är en del av livet och kommer inte stoppas för att folk sitter hemma. Vad om man träffat någon magsjuk, någon på jobbet tex som blir plötsligt sjuk, ska man vara hemma några dagar då också? Är en vuxen sjuk hemma kan ju den personen avstå från att laga mat, städa efter sig, eventuellt använda egen toalett och hålla sig lite på avstånd, inte så svårt.

   Varenda vinter är det samma gnäll på er föräldrar om att andra föräldrar minsann inte håller sina barn hemma ifrån förskolan tillräckligt länge. Kanske dags att inse att har man barn som går på förskolan så kommer de dra hem förkylningar, magsjuka, löss osv. Alla dessa virus är sjukt smittsamma och du kan lika gärna smittas på affären, på jobbet, i kollektivtrafiken, på gymmet osv. I Sverige på vintern går förkylning, influensa, magsjuka osv. Bara att acceptera.

    Sjävklart räknar man med sjukdomar och vab som småbarnsförälder! Det betyder inte att det är okej med oansvariga egoister som inte har vett att stanna hemma den tid som behövs utan skickar tillbaka barn som inte är helt friska. Varför skulle det vara det? Än mer idiotiskt är det när folk försvarar det med att man inte har råd att vabba för många dagar. Sorry men skaffa inte barn om du inte har råd att låta dem bli friska i lugn och ro.

     Skillnad på att skicka in sjuka barn och att sitta hemma hela familjen för att någon kräkts. Förskolor/skolor/jobb brukar ju ha tydliga regler ex 48 timmar, har däremot aldrig varit med om regel att man inte får/kan komma om någon annan i familjen är sjuk. Finns det specialregler nånstans så är det ju en annan grej men isåfall diskuterar vi ju inte ens samma sak.

      Men hur gör ni andra som tycker att båda föräldrarna bör isolera sig om barnen är magsjuka? Ljuger för er arbetsgivare om att ni är sjuka och sjukanmäler er? Två föräldrar får ju inte vab:a samtidigt och alla kan inte jobba hemifrån.

       Haha ja tänkt hur arbetsgivaren skulle reagera om man ringer in och bara ”jag kan inte komma in på minst 48 timmar, min sambo kräktes en gång inatt”. Man hade troligen fått sparken pga arbetsvägran alternativt behövt ljuga och förfalska sjukdom = bedrägeri mot FK.

      Förskolan FÅR inte längre ha reglerna att syskon till magsjuka ska vara hemma men alla VÄDJAR om det för att minska smittspridning. Men många skiter tyvärr i det och smittan går runt runt runt.

     Men asså om en förälder tex får magsjuka under natten och direkt isolerar sig i ett rum, så är det ju större risk att smitta barnen om barnen ska vara hemma än om andra föräldern går med barnen till förskolan och att de inte ens är i samma rum som den sjuka föräldern.

   Eller så blir det äntligen klassat som fusk när man lämnar sina barn på förskola när man som förälder själv är hemma. Ta hand om dina barn själv, lägg skattepengar på annat.

    Vad menar du? Ska man inte kunna ha barnomsorg för sina barn om man själv är sjuk men barnen är friska?

     Man lämnar sina barn på förskolan för att man jobbar. Att det nu är okej att lämna sina barn för alla möjliga orsaker borde ses över då det är skattepengar som finansierar förskoleverksamhet. Förskolan är inte en obligatorisk verksamhet, så behöver barnen inte vara där så ska de inte vara där. Dessa regler skiljer sig från kommun till kommun. Vissa kommuner får du inte lämna dina barn om du är hemma och är sjuk.

      klart du får lämna om du är sjuk /sjukskriven. i hela region sthlm 👌

      Nej. ”Man” lämnar sina barn på förskola om man jobbar ELLER är sjukskriven, studerar eller är föräldraledig med syskon. Sådeså. Sen behöver alla inte göra lika.

      Dummaste jag har hört. Lämnade till exempel mitt barn på förskolan nör jag brutit benet. Tror du att en 1,5 åring mår bra av att va med en förälder som måste ha benet i högläge , inte kan gå, inte kan lyfta upp barnet om det blir ledset, inte klarar av byta blöja eller sätta i matstolen etc.
      Dummaste jag har hört att man inte skulle kunna lämna sina barn på förskolan om man är sjukskriven.
      Vsr går gränsen? Ska man ha barnen hemma om man är svårt cancersjuk eller varit med i en bilolycka och inte kan prata eller gå?

       Ursprungstråden började med att trådstarten anmärkte på att folk lämnar sina barn när man vabbar med magsjuka syskon. Lugna dig lite.

     Den andra föräldern är väl hemma och vabbar då? Skulle aldrig kunna ta hand om ett barn när jag är sjuk…

     absolut!

   Håller verkligen med dig. Jag har tre barn (1, 3, 5 år) om min erfarenhet är att det verkligen GÅR RUNT i familjen. Och 48 timmar är för kort – jag går varken till jobbet eller lämnar på förskolan förrän det gått minst 72 timmar sedan sista kräkning för den SENAST sjuka familjemedlemmen.

    * och min erfarenhet, ska det så klart stå

    Vad säger du till din arbetsgivare?

     Som det är? Min arbetsgivare brukar uttrycka tacksamhet över att jag inte riskerar att hela avdelningen blir magsjuk.

  Det här blev lite flummigt men någon kanske förstår mig 😅
  Brukar ni tänka ibland vad annorlunda livet hade varit om jag bara hade gjort en liten annan sak annorlunda? Tex inte gått på den festen, kommit igång med träningen ordentligt, ätit ute med kompisen fastän att man inte kände för det osv. Tror ni att sådana små saker kan spela någon roll till att man är där man är idag och inte på ett helt annat ställe? Eller hade man hamnat där man är idag ändå trots så tillsynes obetydliga val i livet? Såg en tiktok, typ man blev fem minuter försent till kollektivtrafiken när man spillde kaffe på tröjan, man undvek då en bilolycka. Men tänk om man egentligen hade träffat sin livs kärlek på väg till kollektivtrafiken?

   Se filmen ”Sliding Doors” den handlar exakt om detta.

   Jag tror att ”ödet”/whatever hittar en liknande väg ändå. Exempelvis gick mitt liv åt skogen mer eller mindre efter att jag gick ut på krogen en kväll 2007 och träffade en viss person som jag sen blev tillsammans med och levde destruktivt med i flera år. Jag tänker att om jag inte hade gått ut på krogen den kvällen så hade ”ödet”/livet skickat något annat som varit liknande och jag hade behövt gå igenom samma sak änfå fast i en annan skepnad. Tror vi har våra lärdomar som vi ska få och dessa kan vi aldrig slippa, men omständigheterna/människorna/miljöerna/händelserna kanske skiljer sig åt.

   Nej jag tänker inte så. Jag tänker att allt som händer händer av en mening. Att man ska växa som person och att det är erfarenheterna som gör en unik.
   Svårt att tänka så mitt i en stor sorg, men ibland slår det fel och då är det nog tänkt att ge nån mening för nån annan i ens närhet.
   Svårt att förklara men jag brukar inte tänka ”Tänk om”.

   Ja och det händer alla. Ibland till det bra och ibland till det bättre.

    Menar ibland bra och ibland till det sämre. Är trött.

   Jag kan tänka så kring min partner. Vi träffades på en fest som jag tänkte strunta i att gå på pga trött efter skolan och sen jobb. Men gick ändå pga tjatig kompis. 15 år senare, två barn, radhus osv. 🙂 tänk om tänk om

    En annan sak som påverkade framtiden var att vi som sökte från samma grundskola skulle hamna i samma gymnasieklass (hade man sagt innan av nån anledning?). Alla gjorde de. Utan jag som hamnade i en av de andra två. Höll på att dö, tyckte de va sååå jobbigt. Min mamma sa att jag skulle ge de en vecka och vill jag fortfarande inte då så får vi prata med skolan. Men där träffade jag min bästa vän som var den vännen som tjatade med mig på festen två år senare. Och ”tack vare” så blev våra två klasser väldigt tighta eftersom jag då fick en fot in i båda klasserna mer naturligt. Så jag bytte aldrig klass en vecka senare… 😉

   Ja, det är intressant och spännande tycker jag! Slumpen, de olika vägar ens liv kan ta.
   Det gymnasieprogram jag hade tänkt söka la ner det precis innan min årskull skulle söka så jag fick välja ett annat. Där träffade jag mitt livs kärlek som jag nu är gift med och varit tillsammans med i 20 år. Pga honom flyttade vi till Stockholm där jag träffade den bästa vän jag nånsin haft.
   Om de inte blivit dessa människor hade det väl blivit några andra lika bra. Eller? Vem vet.

    Coolt!

   Ja hela tiden men vad fan hjälper det

   Somliga älskar ju att anpassa berättelsen med facit i hand när det egentligen bara rör sig om tillfälligheter 🙃

    Det är ju tillfälligheter hen pratar om?

   Till viss del ja, men jag vill ändå tro att det handlar om att hålla i drömmen man har inom sig, att vara uthållig och att ta de chanser som dyker upp. Gör man det så hamnar man där man önskar, även om vägen går genom sju bedrövelser.

  Hörnini, nu behöver jag en gnutta inspiration. Linsgrytor. Hur gör ni för att få dem riktigt goda? (Har ett par recept, men det blir aldrig särskilt upplyftande.)

   Tillsätt kött.

    🤣🤣🤣

     Vet inte om jag vågar skriva detta nu. Men jag gjorde en ”svingod” linssoppa igår, toppad med riktigt knaperstekt bacon och färsk persilja.

      Knaperstekt bacon är bland det sämsta du kan äta. Forskarna jämför det med rökning😳

   Kokosmjölk! Istället för vatten. Och kikärtor eller något för annan textur. Massa kryddor (curry, spiskummin, vitlökspulver, osv) och buljong.

    Och krossade tomater såklart 👩‍🍳

   Brukar göra en vanlig röd linsgryta (lök, krossade tomater, buljongtärning, vitlök) Och tillsätta oregano/timjan och lagerblad. Blir lite mer mustig då!

   Älskar linssoppa. Denna är min favorit: https://www.koket.se/solsoppa-med-kokos-och-ingefara

   Spiskummin, cayennepeppar. Slutat köpa vitlök och använder garlic paste (tänk på att den är ganska salt). Toppa med sumak.

   Slänger linserna i soporna.

   Min svärmor säger att man ska koka en bratwurst med linsgryta, man tar bort den sen

  Idag så började en ny kollega på jobbet. Han kommer från Ukraina! Det var som ”en elefant i rummet”, jag gick runt och tänkte hela dagen ”Ska jag säga något om kriget eller inte?”. Jag är inte den mest empatiska människan direkt, faktum är att jag knappt kan känna någon empati överhuvudtaget, men däremot så är jag intelligent så jag FÖRSTÅR hur man SKA ”känna” empati (oftast iallafall, ibland så fattar jag inte alls). Ska man säga något om kriget eller inte, det känns som att det blir fel vad man än skulle säga, och det blir inte bättre av att han pratar väldigt knackig svenska, han pratar nån slags blandning, lite enstaka svenska ord blandat med ryska ord (antar att det är ryska, eller har Ukraina ett eget språk kanske). Man behöver inte kunna kommunicera så mycket i mitt jobb, det funkar med kroppsspråket, men nej, jag tror inte att jag säger något om kriget, det blir nog bara tokigt vad man än säger, och de andra på jobbet tror jag inte heller har sagt något. Han verkar jättetrevlig, han gör tummen upp till allting, som sagt, han pratar mycket med kroppen/rörelser, han verkar inte kunna så mycket svenska.

   Jag är besviken på ditt trolleri ikväll Lina. Svag insats. Bättre lycka till nästa ÖS.

    Hen har tappat stinget.

   Nej Ukraina har inget eget språk, det är inte ens ett land på riktigt. Ukraina är som hästar.

   Lina, tips på lite roliga ämnen att trolla om som garanterat kommer leda till stor engagemang: Israel/Gaza, trans, surrogatmammor, tips för snabb viktnedgång, Hanna Theorin, djurparker. Lycka till!

   Prova att ragga på honom innan den snygga 18åringen snor honom. Om du lyckas behöver du kanske inte bli flata😉 Ge honom lite Lax t ex.

  Fråga om stickning!
  Hur lyckas jag få en maska till? Alltså, jag lägger upp 40 maskor, men efter två rundor har jag plötsligt 41. Jag vet inte hur jag bär mig åt eller vad jag ska göra åt det. Speciellt problematiskt när jag stickar resår och varannan rät varannan avig.

   Kanske råkar du få med tråden mellan två maskor upp på stickan någon gång och sen sticka den som en maska nästa varv?

    Låter rimligt! Jag har stickat om samma grej åtta gånger ikväll, haha. Får inte till det, repar upp allt och börjar om, sen blir det fel igen osv. Jag kan inte sticka egentligen, men försöker lära mig med hjälp av Youtube. Går inget vidare tydligen 😛

     Ibland om jag märker att jag råkar få upp en extra maska stickar jag bara ihop två maskor och hoppas att det inte syns hehe

      Smart 🙂

     Ett tips är att se på hur maskorna lägger sig på pinnen när du stickar resår. De lägger sig som par med vinkel mot varandra. Då känner du fort igen när det blir fel

     Det där kommer snabbt att gå över! Jag är också nybörjare men man får snabbt bättre kontroll på maskorna

   Så blev det för mig med när jag började sticka, men ja som en annan skrev, sticka bara ihop två maskor eller vad som behövs tills du har rätt antal igen. Och fortsätt nöta! Kul med stickning!!

  Ni som sett Stalker-dokumentären på SVT, vad tror ni var anledningen till kvinnans beteende? Psykopati?

   Hon är väl knäpp bara. Enligt Fl@shback mördade hennes pappa hennes mamma när hon var liten. Det lär ju sätta sina spår om det är sant.

   Sååååå sjuk grej att utsätta någon för.

   Hon ska visst ha haft en traumatisk barndom och sånt kan ta sig olika uttryck. Pappan mördade hennes mamma och hon och hennes 5 (?) syskon placerades i olika fosterhem vid väldigt tidig ålder.
   Tycker dock hon låter som en psykopat även om sådant är medfött jämfört med att vara sociopat. Hon verkade dessutom ha ett ordnat liv och upprätthöll en normal fasad.

   Hoppas verkligen att alla galna människor på fb ger henne payback

   Förmodligen en avvisad kvinna som inte kunde hantera att bli avvisad utan iställetblev besatt och hatisk för att han påminde henne om hur oönska och oälskad hon kände sig. Hon var väl kär i Felix och blev sårad när han inte ville ha henne ”på riktigt”. Då flippade hon.

    Men det är inte normalt att hålla på sådär. Något psykiskt måste ligga bakom.

     Naturligtvis. Men tror ändå att Felix triggade något i henne.

      Om man läser domen står det ju att de hade sex ett antal gånger. Absolut triggade det säkert igång henne. Men ingen ursäkt såklart. Låter som instabil personlighetsstörning (fd. Borderline), men det kan man ju aldrig veta.

       Har bara ögnat igenom domen och läst lite på FB. Men absolut, det är ingen ursäkt utan mer en möjlig förklaring tänker jag. Tänker att det kan ha legat något latent inom henne som triggades i situationen med Felix och sedan eskalerade. Men helt klart är väl att hon behöver hjälp.

       Vart hittar man domen?

        Kolla på Flashback, den finns i tråden där någonstans.

         Okej, tack!

   Borderline.

    Vet du att hon var diagnostiserad med emotionell instabil personlighetsstörning eller är det vad du misstänker? Otroligt kränkande för personer som lider av det, om du inte har en grund för det.

  Jag måste göra en sak idag som jag inte riktigt vågar, som förmodligen blir jättebra men som eventuellt kan göra så att allt skiter sig. Kan inte nån bara köra en hejaramsa eller nåt 🥲

   You can do it! Go anonym, go!!!

   Jag gjorde en läskig grej idag, och resultatet blev jättebra. Har glatt mig åt att jag vågade hela (resten) av dagen. Kör!

   Jag gjorde något igår som jag var/är livrädd för men som jag behövde göra. Det löste en jäkla massa problem för mig och idag är jag jättestolt över mig själv. Våga gå emot din rädsla, antingen blir det jättebra eller så lär du dig något. Kan….inte…misslyckas. Ju mer man utmanar sin rädsla, ju mer växer man och ju lättare kommer det kännas nästa gång. Du klarar det här!

    Vill sätta tio gilla på detta!

   Känslan efter är så skön! Kör hårt!

  Någon som läst Britneys bok? Jag har snart läst ut den och den är så sorglig. Gud vad jag tycker synd om henne.

   Jag har inte gjort det. Vet inte om jag vågar. Kommer bli helt förstörd. 🙁

    Den är sorglig men också väldigt bra. Intressant att få höra hennes perspektiv.

   Har hon haft det så jobbigt. Vad hemskt.

   Nej, men den står på min lista efter att jag har läst färdigt Nina Gunkes bok. Britney, där har vi en människa som förtjänar all kärlek och medgång i världen. Vissa människor tycks födas in i detta liv enbart för att lida, det är otroligt tragiskt.

   Ja, tyvärr. Fruktansvärt dåligt skriven, och hemskt översatt.
   Förutom det så var det såklart sorgligt att läsa att hon har haft det som hon haft det.

  Hej!
  Söker igen tips om att lugna nervsystemet när man har total oro. Jag är gravid med tredje barnet, en dotter. Jag är livrädd att det ofödda barnet ska ha livslånga handikapp/sjukdomar.. jag är lyckligt lottad som har två friska söner. Så är tacksam som det är, vilket gör oron extra jobbig. Jag blir knäpp snart! Oroar mig både dagtid och drömmer mardrömmar nattetid. Känns orimligt att man skulle få ha sån tur att allt går bra med alla tre barn…
  Förlåt för upprepning! Var inte aktiv förra gången jag skrev – så blev inte så mycket respons från mig.

   Får man fråga om du oroade sig så för dina två andra barn?

    Ja. Men inte på samma nivå. Första oroade jag mig lite allmänt (är en orolig själ), men kunde oftast placera om tankarna. Barn nummer två oroade jag mig mest över förlossningen (för första förlossningen gick inte bra). Nu är oron mer centrerad till bebisen och att bebisen eventuellt inte skulle må bra/dö/ha livslånga handikapp/sjukdomar..

     Jag förstår. Jag känner igen mig då jag själv går runt och oroar mig för mycket i mitt liv. För mig hjälper det att prata med någon en gång i veckan (privat är dyrt men går snabbare, annars försök få till en remiss av din läkare), vänner och familj kan tröttna lite på att höra en älta och man känner själv att man tröttar ut dem.
     Att skriva av sig hjälper också, skriva ner sina ångesttankar. Man kan komma in i ett flow där man smattrar ner jobbiga tankar, flera sidor. Efteråt känns det lite lättare tycker jag.

     Hoppas det blir bättre snart och jag är hundra på att du kommer få en fullt frisk bebis <3

      Kan inte hjälpa dig vad gäller tips för att lugna ner nervsystemet men att prata med någon samt skriva ner det man tycker är jobbigt kan vara en del av problemlösningen.

      Tack för en varm kommentar med bra input! Jag ska försöka ta tag i att prata med någon professionell – förstår ju att jag är orolig ”utöver det vanliga”. Längtar bara tills allt är klart. Bebis är ute och man har ”facit” att allt förhoppningsvis gått bra. Skriva ner är också bra tips.

      Tack igen för du tog dig tid att ge feedback <3

   Djupandning, hålla i is, knacka med fingertopparna på nyckelbenen.

    Tack! Jag ska försöka göra något mediterande för nervsystemet. Is har jag inte provat – ska göra det.

     Någon som upptäckt att mansbebisar på ig pinnar kommentarer om Swi*sh och om att bli paetron alltså betala för extra innehåll.
     Blev så överraskad. För tydligen är detta hennes heltidsjobb 😳

   Undrae också…. vågar inte skaffa fler barn av just den anledningen

    Ja. Men inte på samma nivå. Första oroade jag mig lite allmänt (är en orolig själ), men kunde oftast placera om tankarna. Barn nummer två oroade jag mig mest över förlossningen (för första förlossningen gick inte bra). Nu är oron mer centrerad till bebisen och att bebisen eventuellt inte skulle må bra/dö/ha livslånga handikapp/sjukdomar..

    Min man tänkte som du och vi fick två underbara barn

   Skulle det vara så, så får ni ju hantera det OM det händer. Det finns inget förebyggande du kan göra ändå.

    Det har du såklart rätt i. Men det är också det som oroar mig. Har ett jobb där jag arbetar med vuxna och barn med livslånga diagnoser som påverkar deras liv.

     Ja men så är ju livet. Alla kan bli sjuka under livet också även om man inte föds sjuk, det finns inga garantier för något. Alltså är det helt meningslöst att oroa sig innan något har hänt.

      Jag förstår din tanke att det är meningslöst. Det tänker ju jag med! Det är ju just därför min fråga handlar om tips för att LINDRA oron. Frågan handlar inte om min oro är logisk eller inte.

       Ok. Men om oron är meningslös så är det ju lika meningslöst att ägna sig åt den, eller hur? Gör något annat, fokusera på det som är roligare än att oroa sig. Fixar du det inte själv så sök terapi.

      Men oro handlar ju inte om logik. Oro och ångest är långt ifrån det, därför som det är svårare att handskas med.

   Kan hypnos vara något.

    Jag har aldrig provat hypnos. Har du erfarenhet av det? Jag är numera desperat och kan tänka mig att pröva allt i princip. Tack för tips!

   Det låter som att du behöver prata med vården.

   Annars är det rent faktiskt tvärtom fick jag höra när jag var gravid: att du har friska barn sedan tidigare ökar snarare än minskar chansen för att du ska få ett friskt barn till.

    Ja. Jag kanske behöver det. Ville bara försöka se om någon hade bra tips först, så jag inte tar upp ”onödig” tid i ett redan pressat vårdsystem.

     Du upptar inte onödig tid, du har ju oro som du har svårt att hantera och som gör att du både mår och sover dåligt, den ska du såklart få hjälp med! Det här är dessutom garanterat tankar som kuratorer/terapeuter/psykologer är vana att hantera.
     Jag tror verkligen att det skulle hjälpa dig att få sätta ord på din oro och ha någon som hjälper dig att reda ut och bena i dina tankar. Då kan du kan också få hjälp med strategier för att hantera oron och att hitta saker som lugnar dig.
     I väntan på det: För mig hjälper allt slags arbete med händerna, virkning/stickning till exempel, vid stress och oro. En varm dusch. Att lyssna på snäll, lugn klassisk musik. Kan mjuk yoga vara nåt för dig, kanske meditation? Andningsövningar föreslog någon, kanske meditationsövningar (kolla youtube). Överhuvudtaget göra lugnande och snälla saker så att kroppen och hjärnan går ner i varv.
     Jag är förresten äldst av tre ”normala” barn, vi är många som är tre syskon! Men jag vet också att såna exempel inte hjälper, jag är likadan själv… Hör av dig till vården nästa vecka och fråga om möjlighet till samtalsstöd och lycka till!

     Det är inte att ta upp onödig tid. Det är väldigt skönt att prata med någon utanför familjen, så man kan säga precis det som gnager. Det är inte meningen att du ska gå med en sån hemsk oro. Finns det kanske psykolog eller kurator bundet till mvc, så man kan få en snabbare tid? Läs inte för mycket nyheter, följ nyheter osv just när du känner så här, för det kan trigga dig mycket. Se lättsamma program, gör mysiga saker med dina barn så det kanske tar toppen av oron.

    Tack för din kommentar! Ska försöka tänka att man oddsen i sin favör när man fått friska barn sedan tidigare.

   Vet exakt hur du känner just nu! Hade kunnat varit jag som skrivit. Fick mitt tredje barn i våras & allt gick bra. Hoppas allt ska gå bra för dig & er med. kram!!

    Men ååå!! Vad fint att höra jag inte är ensam (även om man inte önskar det för någon annan). Skönt att höra allt gick bra för er. Vi får hoppas vi har samma tur. Hälften har gått nu, resten får gärna gå fort <3

   Somatiska övningar har hjälpt min oro, i alla fall i stunden. Theworkoutwitch på Instagram har massa bra övningar, finns säkerligen massa bra på YT med. Var oclså exteemt orolig under min graviditet så kan relatera :/ Kram

   Mitt första barn har livslånga handikapp. Kommer aldrig bli självständig. Aldrig prata. Alltid helt utlämnad till andra.
   Inför och under min tredje graviditet gick jag i kbt för just oro. Inte kopplat till specifikt en oro för att även mitt tredje skulle få något liknande, utan generell oro. Rekommenderar det starkt.
   Oro kan verkligen vara förlamande och stjäla så mycket energi och suga glädjen ur en.

   I medicinen funkar inte sannolikhet som i resten av världen. Om du redan har två friska barn är chansen mycket större (!) att du får ett till friskt barn. Då är du och din man troligtvis sådana som producerar friska barn ihop. Lycka till med din graviditet!

   Mvh doktorn

  Såg nyss en låst artikel om att Kammi och hennes mamma säljer och tar nakenbilder tillsammans (inte båda på samma bild dock… eller det hoppas jag inte 😳) https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4o42gG/anja-51-och-hennes-dotter-saljer-sexbilder-pa-onlyfans

   Ja vad hände liksom? En normal tjej & nykterist till fejkbröst, OF, våldtäktsman till sambo, dricker till vardags, jägare(pick me, allt för mäns uppmärksamhet) osv osv. Misslyckad människa. Och nej, bara för att hon tjänar pengar & ”lever life” i en grotta till van så är inte det att lyckas i livet.

  Okej jag ger upp, man kanske får nämna detta 🧐

  Kan inte låta bli att störa mig på Alexandra Nilssons Botox-förstörda ansikte. Hennes ena ögonbryn är högre upp än det andra. Vill man ens se ut så?!

   Ja, man vill uppenbarligen se ut sådär.
   Varför stör du dig så mycket på det? Behöver du kanske jobba lite med dig själv?

   Mina ögonbryn är ojämna utan botox. Ingen är helt symmetrisk i ansiktet.

   Tycker hon är snygg! Tror ändå det viktigaste är att hon är nöjd själv.

   Vill och vill…jag var skapt så. Är inte helt symmetrisk, som de flesta andra. Mitt ena ögonbryn är högre än det andra. Inte pga botox iom att det vart så sen jag var liten.

   Hellre ojämna ögonbryn än en riktigt ful personlighet. Gissa vad jag tycker om dig.

    Men snälla. Att man tycker det är sjukt att folk sprutar in nervgift i hela fejan gör inte automatiskt att man har en ful personlighet, haha lugn. Jag stör mig också ofantligt på all botox och fillers i vårt samhälle. Det ser ju för tusan inte klokt ut?!

     De flesta av oss, inkl Alexandra, är mer eller mindre asymmetriska och om man detaljstuderar sin omgivning på samma sätt som ts studerat Alexandra ser man att de allra flesta har ögonbryn som är olika eller sitter på olika höjd. Alexandras är minimalt olika. Så ja, att man skriver och frågar hur någon ens kan vilja se ut som de flesta gör får mig att tycka att ts har en riktigt ful personlighet.

     Det är inte kritiken mot botox jag kommenterar.

  Vad är era erfarenheter av hormonspiral? Vilken ”modell” hade ni? Jag har tidigare gått på p piller i flera år samt haft hormonspiral under ca 1 års tid. Tog dock ut pga huggande smärta i livmodern och för att jag inte blev blödningsfri . Kör nu hormonfritt men inte alltid duktig med kondom. Blir därav sugen på att köra på spiral igen (har fast partner), men osäker på om de kommer fungera denna gång. Tar tacksamt emot erfarenheter

   Har Mirena. I början (några månader) hade jag lite blödningar och smärta (som mensvärk) nästan varje dag men efter det var helt blödnings- och smärtfri i flera år, underbart! Inga biverkningar. Nu när den ska bytas om ett år har jag fått tillbaka lite mens, oregelbundet, vet inte om jag behöver byta ut den tidigare kanske. Det är ändå bättre än innan. Ska tilläggas att jag haft problem med riklig och smärtsam mens innan, nån slags hormonproblem.

   Har Kyleena, funkar toppen. Blödde lite i början bara, nu ingen mens. Andra gången jag har den. Så skönt!

   Haft mirena i två omgångar. Totalt mensfri, javisst. Men riktigt dåligt psykiskt mående, självmordstankar. Aldrig mer hormonpreparat. Nu ska jag istället sterilisera mig.

   Hade en spiral på 3 år och nu har jag en på 5år, minns tyvärr inte namnet på dom men är dom vanligaste. Är MYCKET nöjd! Har inte märkt av några direkta biverkningar, har en liten blödning ca 3 gånger om året. Har fött barn så tycker inte det gjorde ont att sätta i.

   Jag fick satte in Kyleena och några veckor senare hade jag sinnessjuka smärtor i magen (kunde knappt stå upp, ha tighta byxor osv. Blev sjukskriven och gjorde MR, CT, koloskopi osv. De hittade aldrig något men smärtorna fortsatte. Åkte in till gynakuten flera gånger men de sa att ”spiralen sitter så fint så”. Mådde verkligen brutalt dåligt och var sjukskriven i över ett halvår.

   Några månader senare valde jag att gå och ta ut spiralen (trots att den satt ”så himla bra”) och dagen efter mådde jag som en kung igen. Alla smärtor vad borta.

   Med detta sagt har jag även en nära vän som har Kyleena och har haft i 1-2 år utan minsta problem. Så jisses vad individuellt det är.

   Trots min dåliga erfarenhet så tänker jag att testa! I värsta fall får man dra ur den!

   Någon som har erfarenhet av menskopp + spiral? Vill testa spiral men använder helst menskopp och lite nojig för att man ska råka lossa spiralen när man meckar där med menskoppen… Men de flesta blir kanske blödningsfria av spiral?

   Haft Mirena sen jag var 19, väldigt nöjd!

   Kyleena är den nyaste och bästa (fungerar lika länge som mirena, lika liten som jaydess) och det är ingen anledning att välja en annan modell om man inte har fött barn förr.

    Stämmer ej. Mirena kan sitta i 8 år, Kyleena 5 år. Större chans att bli blödningsfri med Mirena. /Barnmorska

   Förstörde min hud helt totalt ( bölder, cystor, rodnad) .
   Tog lång tid att må bra igen, vi pratar om flera år

   Så kan INTE rekommenderA
   Enligt barnmorskan som tog ut spiralen så är det tydligen en vanlig biverkning

   Haft Mirena flera omgångar utan något som helst problem.

   Jag har testat alla olika metoder och den enda jag VERKLIGEN tyckt om och inte haft några som helst problem med och inte heller har mens alls med, det är p-plåster. Jag får inte ha mens eftersom jag lider av adenomyos i livmodern så jag får sjuka smärtor när jag blöder. Och p-plåstret är det enda jag inte blött alls av. Så det är ett tips!! DOCK ingår det inte i högkostnadsskyddet så det kostar ca 650 kr för 18 veckor (man byter varje vecka, lite jobbigt i början men när man vant sig är det hur smidigt som helst)

  Jag brukar alltid ha en massa äggvita som jag intre vet vad jag ska göra med. Den här tråden ska handla om vad man kan göra för mat av äggvitan.

   Efterrätt… Maränger… pavlova.. .:)

    Ja. Men jag undrar hur jag ska laga till dom. Jag vill inte äta domn som dom är, det har jag tröttnat på.

    Marräng vill jag inte ha.

     Smält choklad? Jag har aldrig lagat pavlova själv, tyvärr. Brukar inte själv lära mig att baka nya efterrätter. Kan bara grunder tyvärr.

   Omelett på äggvita

    Hur gör man?

     Vispa äggvita med gaffel (önskad mängd beroende på hur tjock du vill ha omeletten och hur stor stekpannan är) krydda med tex salt, peppar, paprikapulver eller grillkrydda, oregano eller annat du gillar. Jag brukar ofta ha skivad tomat, champinjoner och skinka i omelett men man kan ha nästan vad som helst.

   Baka kakor och frys in. Har för mig Camilla Hamid Har recept där hon gör kakor med äggvita🤔

    Kan du berätt a mer om den kakan?

     Nej det är inget jag minns på rak arm (inte böjd heller), det var jättelängesen jag kollade på hennes klipp så jag har bara för mig att hon använt, men inte till vad.

   Silverkaka (har aldrig testat dock), jitterbuggare?
   Eller bara typ spä ut äggen i sockerkaka med? (Borde ju gå tänker jag)

   Annars kanske omelett på vanligt ägg men hälla i extra äggvita för att bli av med?

   Googlade och det står att det går att frysa in 🤔 men man vill väl inte ha frysen full att äggvita heller😞.

    Jitterbuggare är så goda. Men finns aldrig på kaféer.

     Faktiskt rätt enkla att göra själv 😃 bakade för något år sen, om man sätter in i frysen innan man skär upp dom så går det bra. Om jag nu inte har förträngt att det var helt fruktansvärt 🤣

     Jaha. Hur gör man jitterbuggare och vad är det för något?

      Har du inte Google hemma hos dig?

       Tråden handlar om ÄGGVITOR!

       Det är det jag har gjiort förut. Men det är så tråkigt och jag har ätit så pass mycket av det att jag tycker det är mycket motbjudande nu och kan inte äta det.

        Kom på ännu ett bakverk, Budapestrulle, har velat testa göra det någon gång.

        https://www.recepten.se/recept/budapestrulle.html

        Tyvärr kommer jag inte på något matigt med äggvita. Ugnspannkaka och byt ut några ägg mot vitor? Man får testa sig fram.

         Kan man göra så? Blir det 1 portion?

          Budapestrullen står i receptet hur många bitar det är.

          Ugnspannkaka är ju flera portioner så då får du frysa in eller så.

          Annars kasta ner i vanlig mat. Hemmagjorda köttbullar brukar innehålla ägg, testa med äggvita istället, chili con carne, paj med äggstanning. Experimentera lite men kanske inte jättemånga på en gång, men du borde ju minska ner antalet vitor du har.

          Svar i mod

         Prova absolut att göra Budapestrulle! Det är förvänandsvärt lätt och roligt att baka.

          Jag älskar att baka och är rätt bra på det, men rulltårta är min Akilleshäl och det ser otäckt ut med något man rullar 🤣 men funderar på om man skulle göra den i lager som en vanlig tårta 🤔

           Otäckt??

           Nu är jag ju inte helt seriös i hur jag uttrycker mig… Poängen är att mina rulltårtor alltid spricker och jag undviker bakverk som ska rullas.

       Det där låter mycket bra. Problemet är att det bara innehåoller två äggvitor till 40 jitterbuggare. Jag får ca 10 äggvitor i veckan över. Det skulle bli 300 sådana i veckan. Så mycket vill jag inte ha. Men jag ska nog göra jitterbuggare ändå.

        Sluta använda så jävla många gulor så löser det sig av sig självt.

         Jag har dom till majonnäs.

          Använd hela ägget till majon.

           Det har jag lärt mig att man kan göra av allt det här! Ska kanske göra egen majonäs nästa gång jag ska göra smörgåstårta 😎. Nä vänta det lät jobbigt 😅.

    NEJ! Äggulprna har jag redan använt. tråden handlar alltså om vad jag ska göra med ÄGGVITORNA!!

     Ja jag förstod det.

     Men jag tänkte att om du har 2 äggvitor kan du göra en sockerkaka och slänga i ett helt ägg och sen två vitor så är du av med vitorna och har en sockerkaka. Samma sak med omelett, 1 helt ägg och några vitor så blir den godare än på bara vitor.

      Du är så gullig helknas, vilket tålamod!

       Haha tack! Jag har jobbat på dagis 😉. Nä skämt åsido, jag försöker tolka alla så snällt jag kan helt enkelt 😃. Även om jag försöker sätta ner foten också 🤔😅.

        Det här är ett troll. Jag säger det bara för att du är så snäll och fortsätter skicka tips hur otrevlig anonym än är.

         Rimligt… känns lite väl absurt vid det här laget, men nu är jag fast i soffan med en halvasovande bebis och att googla om ägg är även tyvärr det roligaste jag hittade 😅🤣. Nu vet jag att jag kan göra majonnäs på hela ägg och frysa in äggvita 🤓🤓🤓.

        Förskola.

         Dagis

         Nä, jag kör på dagis 😃.

      Jag tycker inte om sockerkaka och vill inte göra det. Den är tråkig.

      Jag vill höra mer om suffle och även om mer matig suffle som inte är efterrätt.

       Du borde kunna göra så med de flesta mjuka kakor, tog sockerkaka som exempel då det är mest basic. Men kärleksmums, morotskaka, äppelkaka. Ta ditt favoritrecept och byt ut några ägg mot typ dubbla mängden vitor. Man får pröva sig fram.

       Har aldrig gjort suffle, googla och läs på om olika recept ä. Det är bästa sättet att lära sig 😃

   Älskar förtydligandet ”Den här tråden ska handla om vad man kan göra för mat av äggvitan.”

    Googlade för att kunna hjälpa (har googlat tidigare också, dock kring bakning då) men det enda man verkar kunna göra är typ maränger 🤣.

   Mousse, suffle, silverkaka. Man kan frysa äggvita också.

    Det verkar vara ett bra tips!! Kan du berätta lite mer om suffle?

      Jag vill att du även skriver hur man gör.

       Haha!

       Lägg ner!

   Anof, är det du?

    Nej! Tråden handlar om ÄGGVITOR!

     Släpp svanen och kom in i matchen

      Svanar är missförstådda djur. Det är inte vad den här tråden handlar om. Den här tråden handlar om ÄGGVITOR!

       Är du samma person som bad om tips på Fl@shback hur man blir tillfälligt blind? Samma vibe.

       Ja, jag vet, ÄGGVITOR osv.

        Nej

        Nej det här är en annan från flashback forever. Hon brinner för majonnäs, sportsockor, kattofflor och tidelag.

    Jag undrar samma sak😀

   Flashback tråd-kopia? Finns inte exakt denna tråd(och svar) där och är ganska känd?

    På familjeliv är det väl?

     Det har blivit för mycket ovidkommande i tråden och folk som vägrar skriva utförligt. Därför är jag nu mer förvirrad och vet inte vad jag ska göra.

     Därför vill jag nu att ni skriver VAd jag ska göra och HUR med dom ingidienserna jag har. Jag har: 10 äggvitor, 1 äggula, grädde, smör, creme fraich, socker, lönnsirap, kakao, jordnötssmör, gelatin, majsena.

     Jag vill att ni nu enbart skriver vad jag kan göra av det här för att det inte ska bli förvirring i tråden. Jag har mixer.

   Testa gör egen majonnäs, har inte provat själv på bara äggvita men det ska tydligen funka. Jag gör ofta på spadet från kikärtor (aquafaba) och det blir väldigt gott.

    Recept? Berätta mer!

     Googlade
     https://lagatochklart.nu/recept/majonnas-pa-aggvita

     Om du ändå gör majonnäs så kanske denna:
     https://www.recepten.se/recept/majonnaes.html

     Har inte testat någon av dom. Men passade på att googla nu när sonen ändå vaknade och ville amma 😃.

   Även om inget av svaren tycks göra ts nöjd har jag nu lärt mig MASSOR om vad man kan göra av överblivna äggvitor. Tack alla! Och tack ts för underhållningen.

   Släng i dem i smoothies, gröt eller var som helst du vill ha extra protein 🥚💪

   Whiskey sours och andra goda drinkar!!!

    +1 på denna! Brukar ha problem med vad jag ska göra av alla gulor haha

    Det spelar ingen roll för tråden. DEN Handlar om recept för att göra mat av äggvita.

     Ja, drinkar var väl ett jättebra tips?

   Skänk äggvitan till en granne eller en kompis som gör maränger,jitterbuggare,omeletter mm,eftersom alla förslag du får är helt omöjliga för dig att göra!

    Ska jag bara samla på mig en massa äggvitor för att ge bort? Det verkar helt meningslöst. Man måste ju använda dom till något.
    Jag har ingen granne

   köp äggula på flaska istället så slipper du all äggvita?

  Ni med 3-4 åringar- hur ser era nattningsrutiner ut och hur LÅNG TID tar det innan barnet somnat!?
  Vi har varit konsekventa med att skapa rutin med pyjamas, läsa bok, sjunga en sång osv och förhålla oss till samma läggtid. Vissa kvällar går som en dans på rosor men nu under en lång period så tar det 2-3 timmar och det känns inte hållbart. Har aldrig varit speciellt intresserad av sömnträning men är nyfiken på andras erfarenheter eller tips! Mvh//trött mamma

   Har inte barn själv. Med vad menas med att det ”tar tid”?
   Måste du vara kvar i rummet tills barnet somnar?
   Vad händer som gör att det tar tid?

   Badar efter middagen, tar på pyjamas, borstar tänderna, läser saga i soffan och sen lägger vi oss i sängen och lyssnar på ljudbok tills han somnar. Det tar mellan 5-20 minuter från det att vi lägger oss i sängen.

    Du måste ligga kvar tills barnet somnat? Varför?

   Potta. Välling. Tandborste. Läsa två böcker. Puss och kram. Sätta på en talsaga, ofta bamse. Gå ut ur rummet och säga godnatt. Har kamera så ser barnet. Tar oftast runt en timme innan han somnar.
   Sover ert barn fortfarande på dagen?

   För oss tar det ca 30-45 minuter. Då är bok, sång samt godnatt puss och kramar inkluderat. Det funkar väldigt bra hos oss! Vissa dagar mindre bra såklart. Men däremot sover inte vår 4 åring särskilt mycket och har aldrig gjort. Han somnar ofta 19, men vaknar redan 05-06.

    Glömde tillägga ibland önskar han själv att sova själv. Men för det mesta sover vi i samma rum, enbart av praktiska skäl – för att få mest möjligt sömn.

   Kanske 30-45 min. Har alltid läst saga själva först. Sen ljudbok, och gått ut ur rummet o lämnat dörren öppen så somnar barnen själva.
   Slutade med att vara i deras sängar under nattningen när de var i 3-års ålder. Alldeles för jobbigt och vi blev deppiga då hela våra kvällar försvann och vi inte hade tid för oss själva/varandra.

    ring soc. väldigt sjukt. hoppas du trollar..

     fel svar

   Vet att det är lite kontroversiellt men har en vän som ger hennes dotter lite likör i vällingen om hon har svårt att sova. Skulle aldrig göra det själv men

    ring soc. väldigt sjukt. hoppas du trollar..

    Sin dotter.

   Busar/leker/dansar med musik när det är typ 30-15 min kvar till läggdags. Sen borstar vi tänder och sånt. Sen släcker vi, tänder läslampa och läser saga i barnets säng. Sen släcker vi lampan och slår på en speldosa och ligger bredvid (vi vill kunna börja lämna rummet här men det funkar inte just nu) och så somnar hon inom 10 min.

   Sover ditt barn på dagen? Är barnet ute mycket på dagen? Är barnet tillräckligt trött? När vaknar barnet på morgonen? ❤️

   Snark. Skrev ett långt svar men hamna i modd…

   Får barnet tillräcklig sensorisk input under dagen? Testa att köpa en sensorisk gunga, pilatesboll eller liknade, och låt barnet gå loss 🙂 Eller massera barnets händer/fötter? Kan också vara att dagen kommer ikapp vid nattningen, minns inte riktigt hur treåringar är om det är mkt oro & liknande? <3

   Rekommenderar inte sömnträning då det är en metod som tvingar barnet att lära sig att det inte lönar sig att ropa efter närhet. Den lär sig att den måste klara sig själv. Det är hjärtskärande. Hellre ett barn som kräver 2-3 timmar än ett barn som nekas förälderns närhet när den behöver det och därmed ger upp. Det funkar ja, men det är inte bra nej. Förstår dock att det är tufft, hoppas det blir enklare snart!

    Håller absolut med dig i sak. Men man kan också prova tänker jag. Vi hade nattningar på 2 timmar typ, riktigt jobbiga. Sen när barnet va drygt två år så ville vi bara prova att inte va i rummet. Sa godnatt och gick ut. Ha la sig ner direkt och lyssnade på sin saga. Ingen gråt. Inget motstånd. Inget. Bara nyfunnen egentid för oss föräldrar. Tar fortfarande runt 1 timme för honom att somna. Kollar i kameran. Han har alltid tagit tid pp sig att varva ner och är en väldigt pigg och aktiv kille. Men han ligger och snackar lite för sig själv, sen ligger han bara still och lyssnar och tittar.
    Alla barn mår inte dåligt av att somna själva.
    Det här har sparat både oss och honom mkt frustration. Innan va det skrik och gap och att han slogs liksom. Låta han somna själv va som magi. Ingen jobbig övergång.
    Så jag tycker definitivt att provar ngt nytt om man kommit in i ett jobbigt mönster man inte kan bryta.

    Finns ju massa olika metoder för sömnträning…

   Vi hittade ett gäng sagor på Spotify som vi spelar för barnen tills de somnar. Först gjorde vi det för att de skulle vara tysta, stilla och lyssna istället för att bråka och prata för att hålla sig vakna. Nu associerar de sagorna med sömn och somnar oftast inom en halvtimme.

   Vi lägger vår treåring vid 20:15-20:30. Innan det har vi borstat tänder, gått på pottan, ev smort in med lotion, druckit vatten, etc. Barnet väljer alltid vilken leksak som får följa med till sängen. Väl i sängen spelar vi godnattmusik, ligger på golvet bredvid sängen och håller hand eller klappar på honom om han säger att han vill det. Där ligger en av oss tills han somnar. Tar mellan 15-45 min. Det viktiga, har vi insett, är att han verkligen är trött. Annars stökar han runt i sängen ett bra tag.

    När vaknar han på morgonen?

  Har nu igen gjort slut med elak energikrävande s k vän. Tar aldrig tillbaks henne. Hon är psykisk elak och ljuger m m. Levt som alkolist många år så klart hjärnan hennes blir påverkad. Jag kommer inte ta mer från någon elakheter pga det tär för mycket på mej. Tipsar till er har ni vän eller kille som vill bråka gör slut i tid. Låt inte tiden gå utan ge dom inga mer chanser. Är man själv omtänksam så är man värd bättre. En stor sten har ramlat från min rygg. Men ångrar så jag togs tillbaks henne en gång. 😕

   Grattis till ett bra beslut! Uppenbarligen behövde du ta tillbaka henne en gång till för att slutligen kunna bryta med henne för gott. Försök att inte vara för hård mot dig själv utan klappa dig själv på axeln för att du nu har gjort något bra för dig själv. Lession learned! ✅️

    Åh tack för dom orden. Ha en fin kväll. 😊

     Tack, du med! 😃

   Älskar det här. Det verkar ha blivit så okej nu dessutom att göra slut med kompisar. Om en kompis inte får en att må bra ska man fan klippa banden.🥳🥳

    Tycker dock att folk förlorar vänner för lättvindigt idag, är så så viktigt med vänner!

   Låter som en hemsk situation 😭 vad var det som fick bägaren att rinna över tillslut? Sitter i en liknande situation men har svårt att bryta helt

  Badar, tar på pyjamas och kryper ner i sängen och läser en bok. Sover efter 30-45 min efter vi krupit ner i sängen.
  Enda gångerna det kan ta lite längre tid är vid sjukdom.

   Skulle vara svar ovan…

  Alltså hur kan folk med😂 har lagt ut min soffa på blocket. Skambud hade jag såklart räknat med. Men så en fjant som kom med bud, 1000:- lägre än vad jag satt. Jag accepterade inte det budet och fick svaret ”okej. Hör av dig om du ändrar dig, jag är student så ekonomin är lite tajt”.

  1) då får man väl titta efter soffor man KAN köpa?? Inte går man till Ikea med en budget på t.ex 3000 och frågar personalen om de kan få köpa soffan för 4000 men för 1000 kronor mindre?😂

  2) varför ska JAG ta hänsyn till just DEN personens ekonomi? Det är ju inte jag som bett den att köpa min soffa😂

  Folk alltså. Vi fick oss ett gott skratt.

   Är väl inget att haka upp sig på. Den personen ville väl bara motivera varför hen försökte pruta men är väl medveten om att du bestämmer huruvida du vill sälja till det priset eller inte. Kul om ni fick er ett gott skratt. Ni verkar lättroade.

    Vi reagerade på att man ens försöker med något man inte har budget för. Som sagt, den skulle knappast gå till en möbelaffär och sagt samma. Nu är inte jag en möbelaffär, men principen.

    Förresten är det inget fel med att vara lättroad. Hellre det än stela människor som inte skrattar åt nånting.

     Soffan är inte värd mer än vad folk är villiga att betala för den. Bara för att du vill ha en viss summa för den betyder det inte att du hittar en köpare som är beredd att betala den summan. Var lite mer ödmjuk. Eller fortsätt skratta tillsammans med sambon. Ni verkar ha en rolig kväll.

      Har flera stycken som har hört av sig så nog finns det intresserade!

       Det kunde väl inte hon veta? Ibland behöver man lite chanser bara, ofta kanske inte går, men ibland så 🤩 Move on och sälj till dem istället bara 🤷🏼‍♀️

        Ja alltså, jag säljer ju inte till den personen såklart. Nu råkade det här sticka ut och vi tyckte bara det var konstigt sagt.🤦‍♀️

         Du tycker på riktigt att det är konstigt och skriver ett långt inlägg på ös om att någon prutade på blocket?

         Ok

          Herregud vad är det med dig? Svara inte om det är så jävla störande då. Folk skriver om exakt allting så det får jag med göra.

     Har jobbat i möbelaffär och det är exakt så folk gör.

      Skulle aldrig. Verkar sjukt.

     Men det är väl inte konstigt att någon försöker pruta på något begagnat? Bilar är väl ett bra exempel, det prutas ju alltid på begagnade bilar?

   Stolthet brukar vara det sista som lämnar säljaren och soffor är ju inte direkt kända för sin enkla försäljning. Märklig liknelse med IKEA dessutom, folk prutar i vanliga butiker varje dag.

    Märkligt att inte titta i den prisklassen man har råd med.

     Men herregud. Det är fullt normalt att pruta pp blocket. Särskilt om man lagt ut soffor för flera tusen.

      Beror dock väldigt mycket på. En gammal sliten soffa till överpris, ja, förstår. En soffa i nästintill nyskick (knappt använd) utsatt till ett väldigt lågt pris sett till andra likadana soffor i dessutom betydligt värre skick, nej.

       Jo, så klart man försöker pruta. 🙂

    Prutar i vanliga butiker..? Har ändå jobbat inom butik (Ica, klädkedjor osv) i typ 7-8 år men aldrig varit med om att någon prutat..?

   Apropå det är jag så jävla trött på folk som tror dom kan kränga sin gamla skit till skyhöga priser på nätet. DOM om några brukar jag skratta åt.

    Ja skyhöga och orimliga priser förstår inte jag heller. Det här är varken orimligt eller skyhögt.

    Ja så ofta jag ser någon sälja något dom betalat typ 1100 kr som är använd för låt och säga 800 kr och så googlar man lite och hittar den för 850 kr ny i butik med alla garantier. Nej tack.
    Ibland är det till och med billigare att köpa ny. (Kollar mycket babysaker).

   Har du lagt ut en soffa för 4000 och får ett bud på 3000 så är det ett bra bud.
   Soffor och sängar är svåra att sälja och skulle själva aldrig köpa någon av dess begagnade.

   Och 1000kr mindre (om det nu var 4000 du satt ut den för) är absolut inget skambud

    Det var ett exempel. Vill inte att någon riskerar att hitta min annons så jag tänker inte återge den exakta informationen. Sa inte att det var den personen som kom med skambud, skambuden har varit värre än 1000:- billigare. Poängen med den personen var att jag skulle tänka på dens ekonomi.

     Personen kanske bara var trevlig och ville förklara varför hen prutade.

      Exakt så. Det flög dock helt över huvudet.

       Nej. Men låt bli saker man inte har råd med.

        Haha men tror du att det är rika människor som köper soffor på blocket?

         Ja för det var ju precis det jag sa.

          Men du verkar ju ha svårt att fatta att det är helt normalt att pruta på blocket.

           Lol nej. Men jag tycker inte att man gör det. Vilket jag får tycka.

           Då går jag emot 90% av tråden och säger att jag tycker att det är så drygt när vissa ska pruta hela tiden, berättigade snåljåpar. De två senaste bilarna vi sålt har vi nästan blivit trakasserade för att vi lagt upp och inte gått med på deras villkor.

           Det är ju svårt att sätta priser på begagnade saker. Svårt att veta vad folk är villiga att betala, ibland väljer man ett för högt pris och ibland ett för lågt. Om jag gärna vill bli av med något så vill jag gärna att folk kommer med lägre bud än att jag eventuellt inte får sålt den alls. Du får tycka vad du vill men väldigt många tycker annorlunda!

           Ofta verkar det vara så att folk inte vill betala alls. Pruta ner litegrann är en sak men folk prutar ofta löjligt mycket och verkar ha svårt för sociala koder. Jag måste sålt saker som drar till sig knepiga människor för det är mycket konstiga meddelanden och förslag man fått…

           Har knappast valt ett för högt pris med tanke på hur många som har hört av sig.

           A: jag håller helt med dig. När det kommer till att köpa av privatpersoner är det som att folk tror att de kan bete sig hur som helst.

           Nej men det handlar ju inte om hur många andra som hörde av sig till dig, det vet ju aldrig den som vill köpa. Det är därför Vinted är så bra, då kan man både pruta och buda över – perfekt. Men ja, det finns absolut många knepiga människor när man säljer begagnat men jag tycker faktiskt inte att ditt exempel var en av dem.

        De allra flesta lägger ut saker med prutmån och personen hade ju råd om du varit som de flesta som säljer på blocket.

        Personen chansade, och var dessutom trevlig vilket är mycket mer än man kan säga om dig.

         Och du är så mycket trevligare tycker du som påstår att jag inte är trevlig.🤦‍♀️

          Men du ÄR inte trevlig.

     Ja, fy såobehagligt om någon skulle hitta din offentliga annons. Det skulle i värsta fall kunna leda till att den som hittar annonsen vill köpa soffan. Hemska tanke.

    Skulle aldrig köpa en begagnad soffa (el säng). Har en kompis som köpte begagnad soffa och som av en händelse fick hon vägglöss😳

   Tycker du ska kliva ner från din höga häst och inse att det är fullt rimligt att pruta på blocket och liknande. Du bedriver inte en affär och kan därmed inte likställas med en. Tycker du att det är orimligt när folk lägger sig under utgångspris på lägenhet/hus också?

  TW gnäll!
  Vi har stopp i avloppet i köket. Ingenting funkar. Har köpt såna sug-mackapärer som ska skapa vakuum, funkar ej. Haft i Avloppsrent, funkar ej.
  Kan inte använda kökskranen (gud vilken lyx att ha rinnande vatten o avlopp!! För shit vad jobbigt det är att vara utan!!) och ingen diskmaskin. Får släpa allt till badrummet o fiska i köket/handfatet.
  Haft stopp i 3 dagar nu, blir tokig.
  Och nu helg är det väl jour-priser på rörmokare.
  Vad säger ni, ska vi hälla ner kaustiksoda eller är det alldeles för dåligt?

   Nejdå, häll ner en hel förpackning kaustiksoda!

   Ska man egentligen inte skruva och kolla i vattenlåset också? Eller är jag ute och cyklar? Har för mig att det står något sånt i våra papper till lägenheten 😅.

   Finns ju någon typ ståltrådspinne med krok/borste (minns inte) som man kör ner i avloppet 🤔.

   Har ni skruvat isär vattenlåset under diskbänken och gjort rent det? Annars är det förmodligen det som är problemet. Man behöver ju rengöra det ibland, precis som i badrummet. Ett tips är att ta en bild på hur det såg ut innan så att alla rör hamnar på samma plats igen.

   Har ni fått nån fisk? 😇

    Jag läste först ”fisa i köket…” 🤔

   Skulle inte rekommendera kaustiksoda, framförallt inte om du vill ta dit röris eller sugbil. Det är starkt frätande och kan vara skadligt för hantverkarna, för att inte tala om eventuella skador på rören.

   Har du testat öppna vattenlåset? I vår köksvask behöver man inte koppla bort alla rör, bara en liten koppling, dvs omöjligt att montera tillbaka på fel sätt.

   Annars är ju den skonsamma lösningen bikarbonat + ättika något som kanske fungerar. Kanske inte tillräckligt effektivt men skadar inte. Bl.a Clas Olsson jag billiga förpackningar i storpack men kan nog finnas på färghandeln, byggvaruhus, välsorterade Coop/Ica/Willys etc. Dvs du ska inte köpa små förp ämnat för mat/bakning utan storpack.

   Testat kokande vatten och sedan kört med vaskrensare? Tryck med vaskrensaren många många gånger. Kanske hjälper?

   Vet hur jobbigt det är med stopp i avlopp… Vi fick stopp i ena toaletten (plus sammankopplat handfat och dusch) för ca 1 år sedan. Som tur var så har vi ett till badrum. Vi härdade ut under helgen (varför sker dessa missöden alltid under helgdagar???!!) och spol/sugbilen kom på måndagen.
   Har ni stopp i köksavloppet så kommer de sannolikt spola rent med hetvatten under högtryck då köksavloppet oftast är täppt av stelnat fett. Kom ihåg att plocka bort all inredning från dörr till avlopp, inte kul när personalen från sugbilen klampar runt i hemmet med den läskiga slangen. Kan dessutom bli lite smutsigt/stänk efter spolningen.

   Jösses.
   Nåja, misstänker att ni bor i egen villa med tanke på vad du skrivit.
   Kaustiksoda riskerar att skada rören på den nivån att ni måste byta ut dom.

   Har ni haft stopp i 3 dagar så är det rörmokaren som är bästa alternativet, kan kosta en del men tyvärr nog bästa lösningen om ni redan kollat vattenlås och liknanden ”enkla” lösningar.

   Ni måste ringa på måndag och be en slamsugare komma. Det är olja och fett som till slut täpper igen rören. Vi hade så och det stank verkligen avlopp i köket. Efter slamsugningen blev det fint flöde och ingen dålig lukt från avloppen. Tyvärr kostar det några tuss. Men sånt är livet med villa.

  Funderar över ett visst beteende och vill höra vad ni tycker. Tycker ni att det är märkligt att en lärare väljer att ha en öppen Instagram-profil? En lärare är ju trots allt lärare och det kan väl inte vara alltför ovanligt att föräldrar (eller barn) googlar? Personen ifråga lägger dessutom mest upp x antal bilder och klipp på sig själv i bikini och baddräkt (mer ”vågade” modeller”) från resor. Tycker ni att det är ett olämpligt beteende? Det vore ju enkelt att ha en dold profil. Att personen ifråga verkar ha ett stort bekräftelsebehov när det kommer till utseendet är hon långt ifrån ensam om, men varför ha en öppen profil? Tycker ni att det känns ”oseriöst” när man är lärare? Jo, jag tycker det hör lite till vad man har för yrke.

   Så om man är lärare får man inte ha bikini eller åka på resor? Blir man en sämre lärare då? Fattar inte problemet. Ena yrke är en sak, sen är man en vanlig privatperson med vanliga intressen och fritid.

    Jag visste att den kommentaren skulle komma. Självklart är man en privatperson men varför ha en öppen profil när man kan ha en dold? Det verkar som att det är något de flesta lärare skulle ha, men jag kan ju ha fel. Några lärare här?

     Lärare blir ju som offentliga personer då man har kontakt många elever och föräldrar som inte alltid vill ens bästa. Man gör klokt i att tänka en gång extra på vad man lägger ut.

      Jo, det ju det. Förstår inte riktigt hur man tänker.

   Kanske du istället bör fokusera på hennes arbete i klassrummet och lämna det andra till hennes chef att bestämma.

    Jag är inte förälder. Tycker bara att det är märkligt.

   Tycker inte att det är det minsta märkligt faktiskt.

   Du har för mycket fritid 🙂

    För att jag ställer en fråga? Jag vill ju höra hur andra resonerar.

    Men snälla människa, du hade antagligen fritid nu när du läste och svarade på kommentaren.

     Vad gör du själv på din fritid? Tröttsam sägning att någon har för mycket fritid.

   Mest för ens egen säkerhet så skulle jag inte ha öppen profil, definitivt inte lägga upp bikinibilder osv.

   Inte riktigt samma sak, men jobbar själv inom socialtjänsten. Skulle absolut aldrig ha öppna sociala medier. Nu har jag inte sociala medier alls iofs.
   Men nej, har man ett yrke där personer i beroendeställning kan googla en, oavsett om det är elev, patient, klient etc så tycker jag att man kan ha privata sociala medier. För ens egen skull om inte annat.
   Sen att lägga upp bikinibilder tycker jag inte är det minsta konstigt, även om man är lärare. Men hade ju inte velat att eleverna och deras föräldrar tittar på det.

    Nej jag tycker inte heller att det är konstigt att lägga upp bikinibilder (jo, möjligen i stringbikini, smaklöst) när man har en dold profil. Det är ju just att alla kan se bilderna, men det är kanske det hon vill.

     Hon kanske bara inte bryr sig om de ser bilderna. Hon tycker förmodligen inte att det inkräktar på hennes integritet. Är det verkligen så konstigt?

   Har en fd studiekamrat som är lågstadiet lärare, tränar poledance och lägger ut väldigt lättklädda och utmanade filmer av det… Småbarnsmamma dessutom.

    Åh, nej. Fruktansvärt. Anmäl till soc…

    Note the sarcasm.

     Nej det är onödigt. Men tycker synd om barnen, äldsta går i skolan. Pinsamt.

      Tycker synd om din barn, så dömande förälder bådar inte gott för framtiden

   Skulle aldrig ha öppen profil då elever eller föräldrar kan följa. Blir för privat och nära.

   Jag är lärare och jag håller med dig.

   Jag tänker väl lite att det inte finns något problem så länge hon är bra på sitt jobb, dvs en bra lärare. Om någon förälder eller elev väljer att gå in på hennes Instagram och ha synpunkter på det så är det den personens problem. Lika lite som man dömer personer som har t.ex kort kjol och blir våldtagna på väg hem från krogen. Grovt exempel jag vet, men tycker principen är densamma.

    Kan det inte vara olämpligt ur flera aspekter utan att man för den delen är dömande? Ungefär som att andra yrkesgrupper lämpar sig bättre med en privat Instagram?

     Om man tycker att det är olämpligt så blir det väl i regel ett slags dömande, annars hade man inte haft någon åsikt i frågan? Jag tänker att alla har ett liv utanför jobbet och så länge personen sköter sitt jobb så ser jag inte riktigt problemet.

   Skulle aldrig komma på tanken att gå in och kolla på mina barns pedagoger på sociala medier. Vad har jag med deras fritid att göra? De är fantastiska på sitt jobb och mina barn älskar dem. Om de sen gillar att fota sig i bikini, dansa magdans eller hoppa fallskärm på sin fritid struntar jag fullständigt i.

    Absolut. Men om ditt barn kommer hem och berättar att en lärare är elak eller olämplig så kanske även du skulle googla personen. Det är ju för lärarens egen skull som hon bör ha privata konton.
    Alla resonerar inte som du. Kanske är det kåta högstadiekillar som googlar sin lärare? En svartsjuk morsa som tycker läraren är flirtig mot farsan? En kränkt förälder som blivit orosanmäld? En förälder som tycker barnet förtjänar högre betyg? Kan uppstå sååå många situationer då folk googlar professionella de möter i olika sammanhang. Sen är folk olika nyfikna.
    Därtill ska väl nämnas att inte alla pedagoger är fantastiska heller, så det är liksom ingen allmän sanning att ”pedagoger är fantastiska och därför skulle jag inte kolla upp dem på sociala medier”. Om det nu ens är en logisk motsättning.

    Nej, och jag tycker att det säger mer om en person som går in och kollar än, i det här fallet, läraren. Vem f*n bryr sig om vad andra gör på sin fritid? Skillnad om personen spelade in hardcore-po**filmer.

     Nej okej . Jag tycker det är märkligt att inte vilja kolla upp en lärare ifall ens barn kommer hem och berättar att den sagt eller gjort ngt elakt till exempel.
     Tycker inte det säger något om hur man är som person ifall man då skulle söka på personen till exempel.

      Du har all rätt att söka, men huruvida läraren har öppen profil eller inte, säger ju noll om personen ifråga.

      Men då vänder man sig väl till lärarens chef och tar upp vad det nu är läraren har gjort eller sagt som är elakt? Vad har det att göra med att personen lägger upp bikinibilder på instagram?