Är det här att uppmuntra sina 349 000 följare att vattenfasta?

Om du driver ett Instagramkonto med 349 000 följare med inriktning trädgård, mat och inredning, varför postar du då ett inlägg om att du enbart ska dricka vatten i fem dagar, toppat med lite salt för elektrolyter?
Och hänvisar till en ”expert” som baserar sina långtgående slutsatser på små studier på tjocka råttor om vattenfastans förträfflighet?
Det hade kanske varit trevligt med en reflektion över hur triggande ett sådant inlägg kan vara för den med minsta lilla ätproblemati?
Kanske en ”trigger warning” hade kunna vara på sin plats, om man nu nödvändigt måste dela den här typen av sjukt innehåll, så att alla som tror att de är på ett relativt tryggt inredningskonto där de inte behöver oroa sig för ätstörningar kan välja bort inlägget och kanske även avfölja influencern i fråga?
Det är så jävla ignorant och oansvarigt, men det mest skrämmande av allt, vet ni vad det är?
Att INGEN i kommentarsfältet verkar ifrågasätta skiten, utan man verkar mer pepp och lite inspirerad, där någon även skriver att man kanske borde testa igen, trots att man mådde sååååå dåligt förra gången man fastade.

Så här sa Ola Wallengren, överdietist på enheten för Klinisk nutrion vid Sahlgrenska sjukhuset till Aftonbladet, där han uttrycker skepsis till att försöka överföra resultat på smådjursexperiment till människan.
Så här säger han om påståendena om att vattenfasta skulle ”detoxa” kroppen:

Det finns andra saker som detta använts för, typ som detox, då man ska rensa kroppen från slagg. Men det är oklart vad det här slagget är. Är det kväve, eller annat? Det är ju därför vi har njurar, lungor och lever. De sköter inte sitt ”renhållningsarbete” på ett bättre sätt för att vi inte äter något. Det finns inte direkt något stöd för detox genom fasta i dag.

Han säger även att det finns risker med att vattenfasta, som inkluder vitaminbrist, brist på tiamin och problem med vattenbalans, som i vissa fall kan vara livshotande.
Vattenfasta kan dessutom vara extra farligt för de som är smala eller sjuka. Då bör personen vara försiktig med att fasta en längre period, och det är här jag vill rikta min kritik mot Mari Magnusson som driver det här Instagramkontot.
Drick bara vatten i fem dagar, drick det i hundra dagar, gör vad fan du vill med din egen kropp, men att publicera det på ett inredningskonto på Instagram med 349 000 följare är inte bara oansvarigt, utan rakt upp och ner idiotiskt.
Ta lite jävla ansvar och fundera över vad det är för typ av innehåll du delar till dina följare, där du mer eller mindre uppmuntrar dem att också pröva att gå fem dagar utan att inta någonting annat än vatten och några enstaka saltkorn.
Varför avslutas annars inlägget med orden:

Låter inte allt detta bra? Brukar ni fasta?

På ett konto för inredning?

Jag sökte Mari Magnusson för en kommentar och hon svarade så här: 

Jag tänkte inte ens på att det kunde vara en trigger och det ber jag så mycket om ursäkt för. Jag kunde naturligtvis ha skrivit en trigger varning men tänkte inte ens på det. Jag riktar mig till den större majoritet av befolkningen som liksom jag är medelålders hade en dålig mathållning man äter för mycket socker, processed foods, sädesslag, fel oljor osv. Det som dödar flest människor i världen är livsstilsrelaterade som hjärt och kärlsjukdomar och cancer. Det är viktigt att prata om detta och jag hoppades bara att jag med mitt inlägg kan inspirera fler människor att leva nyttigare. Det finns otroligt många studier som visar på de goda hälsoeffekterna av fasta. Jag tänker att bara för att den finns en liten del av befolkningen med ätstörningar så kan man inte prata om något som gynnar den överväldigande delen av människor. På mitt konto vill jag dela med mig av hela mig. Jag är intresserad av trädgård, inredning och mat men också väldigt hälsomedveten. Allt kan inte sägas i ett instagram inlägg och kanske skulle jag har uttryckt mig annorlunda. Jag kanske skulle ha skrivit mer om varför det är viktigt att ta hand om kroppen och varför fasta är nyttigt. Jag har en positiv syn på livet och försöker att se det bästa i människor och försöker att hjälpa där jag kan. Eftersom jag har en stor platform tycker jag att det är viktigt med att folkbilda till bättre hälsa. Jag är bara en inspiratör. Jag hoppas att folk som är medelsålders och som vill ge sin kropp de bästa förutsättningarna att hålla sig frisk och sjukdomsfri själva efter att ha läst om att jag fastar gör sin egna efterforskningar angående fasta. Fasta är inget nytt det finns inom alla världsreligionerna. Hoppas att detta kan ge dig en större insikt vart jag kommer ifrån mitt inlägg kom bara från en önskan att hjälpa och jag är otroligt ledsen om det skulle skada någon.

Tack för tips!

115 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag petar kanske på sovande björnar och getingbon nu, men jag tycker att triggervarningar är lite löjligt. Var och en får ta ansvar för sitt eget mående. Från början handlade väl varningarna om hemska bilder från typ krig eller så? Så att man inte behövde se lemlästade kroppar över morgonkaffet typ.

    Däremot håller jag med om att det är märkligt att babbla om kosthållning på ett inredningskonto.

      Instämmer. Jösses, vuxna människor måste väl ändå kunna förstå att vattenfasta i fem dagar inte är en rimlig sysselsättning. Har de inget annat för sig?

        Men alltså sluta bara försvara den här tanten. Hon är lika ätstörningar som yngre influensers. Är hennes höga ålder nyckeln till att få sprida samma skit utan att få ta bajshögar med kritik? Har inte vuxna människor något filter längre för vad som publiceras på nätet? Fattar man inte att man påverkar folk i alla åldrar?

        Jag tror inte på rösträtt för människor som pysslar med sånt här. Samma gökbo ringer oftast en ambulans istället för att testa en värktablett först.
        Jag tror på vetenskap och peer review.

          Jag är 0 intresserad av att fasta. Men det är väl ändå belagt att det är bra för kroppen?

            Nej, det är just det som det inte är.

      Fast jag förstår att vissa ämnen är mer ”triggande” än andra, då kan det vara schysst att slänga dit en varning. Det handlar inte om att inte ta ansvar för sina egna känslor eller att undvika allt som skulle kunna vara obehagligt.

        Är inte ”jag passar på att starta en 5 dagars vattenfasta” en triggervarning som är nog?
        Jag menar, man kan välja att sluta läsa där om man blir triggad. Eller så väljer man att fortsätta.

      Jag håller med dig, och jag undrar när just ätstörning blev något vi alla måste tassa på tå kring och varna för.

      Krigsbilder och lemlästade kroppar, absolut!

      Jag skulle säga att hennes konto är ett ganska typiskt livsstilskonto, inte bara inredning.

        Man kan vara medveten och ta ansvar för budskap man för fram, utan att tassa på tå.

          Absolut, men baserat på historiska kommentarer bara i den här bloggen är det tassning på tå som krävs när det gäller just ätstörning.

        Men du har ju inte förstått vad en triggervarning är eller hur den används, eller hur folk som har nytta av triggervarningar använder dem. Jag ska ge dig ett konkret exempel: jag uppskattar när det i t ex början av en text om våld i nära relationer står ”triggervarning: detaljerade beskrivningar av grova övergrepp i texten.” Som någon som blivit utsatt för övergrepp men också intresserad av att läsa texten har jag nytta av varningen. Varför? Jo, för då kan jag vänta med att läsa texten tills jag är på ett ställe där jag känner mig trygg och jag är förberedd på att det kommer. Det gör att jag kan läsa texten utan att överraskas av det och få en ångestattack eller må dåligt vid ett tillfälle som blir jobbigt för mig. Vi använder alltså inte triggervarningar för att bli skyddade av världen mot jobbiga saker. Vi använder dem för att kunna ta del av de jobbiga sakerna utan att skadas mer av det eller må dåligt.

      Jag tycker att trigger varningar är bra då du kan välja om du vill fortsätta läsningen eller inte. Är däremot inte galen och kräver det av någon utan mer ”schysst om du gör det men vill du inte så gör’t inte”

      Sociala medier är ett enda stort trigger projekt så om man vet med sig att man inte klarar av det utan trigger varningar så ska man såklart ta det ansvaret själv och inte ha social media. Men det är en ”schysst bonus” 😃

      Ja var och en får ta ansvar för sitt eget mående, men det förringar inte vilken makt influencers har. Personligen tycker jag det är synd att se att detta inflytande används till att sprida positivt budskap om något så pass extremt som fem dagars vattenfasta.

        Ja, folk använder ju triggervarningar just för att ta ansvar för sitt eget mående.

      Jag undrar också om triggervarningar vid just ätstörningsrelaterade inlägg verkligen hjälper eller om det faktiskt kan göra det värre? Många som är sjuka söker sig ju aktivt till triggande material och en varning kan nog i scrollandet bli lite som en heads up – här finns intressant material! Den som är sjuk men på bättringsvägen har förhoppningsvis redan stöd och jobbar aktivt med att hitta ett sätt att förhålla sig till olika material man kan stöta på.

      Jag jobbar inom media och tycker ibland läsarreaktioner är så konstiga. Vi kan publicera bilder på barn som svultit ihjäl eller är på god väg att göra det eller dödats i krig i t ex Sudan, ingen bryr sig. Vi publicerar en bild på en älg som dött i en trafikolycka, folk blir vansinniga för de vill för fan inte behöva se en död älg. Men döda barn gick bra?

        Verkligen. Svältande barn- jaja. En smal tjej – buuuäääähhhhhhhhh

      Amen! Äntligen någon som sa det! Triggervarning för innehåll i texter är det löjligaste vi har.

    Tror inte det här är speciellt triggande ärligt talat, en medelålders kvinna som skriver om icke-skönhetsrelaterade saker, som fastar för hälsans skull. En snygg bild på perfekt kropp i bikini är nog mer triggande? Ätstörningsproblematik handlar ju om så mycket mer, random person som vattenfastar känns inte som den stora boven, ätstörning är ju psykisk ohälsa som uttrycker sig på ett visst sätt. Har lite svårt att förklara hur jag tänker men det blir lite som att tassa på tå kring frågan och göra stora grejer av allt som kan kritiseras samtidigt som det står en stor elefant i rummet.

      Om man äter för lite (var denna gräns går är individuell), kan detta leda till kemiska obalanser i hjärnan, vilket påverkar kroppsuppfattningen. Alltså man blir påverkad i hur man fysiskt tror att ens kropp ser ut (nästan som en synstörning). Återigen; det är naturligtvis individuellt vad som krävs för att situationen ska gå så långt.

      Men hur som helst så skapar en sådan förändrar kroppsuppfattning, där man ”på riktigt” ser sig själv som större än man är, lätt en önskan att gå ner ytterligare i vikt. Sen hamnar man i en ond cirkel.

      Så att säga att ”ätstörningar är ju psykisk ohälsa som yttrar sig på ett visst sätt”, är inte sanningen för alla. Vissa kan lätt ”falla in i” ätstörningar, och det är för utomstående oerhört svårt att förstå hur det känns att hamna i en sådan snöbollseffekt.

      Sen vad som är triggande och inte bland influencermaterial är också individuellt tänker jag.

        Ja klart att det är individuellt men att någon skulle läsa det här, haka på och sen få förändrad kroppsuppfattning och bli besatt av att bli smalare, helt utan tidigare problematik, det känns faktiskt rätt så långsökt.

          Nu var det ju inte alls det jag skrev heller. Kommenterade två saker. Dels att det är lätt att falla in in i ätstörningar (för vissa), man behöver alltså inte ha psykisk ohälsa som yttrar sig som ätstörning.

          Dels kommenterade jag på det där med vad som är triggande, och då menar jag inte ensamt triggande till en ätstörning, utan generellt triggande inom detta område. Vilket var en replik till det där med att en bikinibild nog är mer triggande än fastetexten – det tänker jag är individuellt.

            Ja och eftersom det är så individuellt så är det ju väldigt svårt att triggervarna – recept tex kan ju vara triggande, liksom exemplet bikinibildet men det kan vi ju inte varna för. Menar att det här ligger på ungefär samma nivå, dvs det har inte med bantning och kroppsfixering att göra men KAN trigga någon såklart.

    Inte lätt att ta hänsyn till alla. Snart kommer allt kräva triggervarningar. Jag tycker det låter som ett skitjobbigt projekt men hon får väl testa det om hon vill. Helt meningslöst också tror jag. Allt det hon skriver låter som ren nonsens och påhitt.

      Nej folk måste bli triggerutmattade snart. Jag är gravid och med i en Facebookgrupp där bebisarna börjar komma nu. De sätter ut triggervarning innan de skriver sin förlossningsberättelse, även om allt gått bra. Sånt är trams, och gör mig irriterad. Det devalverar ju hela värdet på vad en triggervarning har för funktion? Ta ditt eget ansvar som konsument av social media. Är du med i en gravidgrupp kommer folk berätta om sina förlossningar, och om du är för klen för det får du gå ur gruppen.

        Det borde komma upp en triggervarning innan man ens får upp gruppen som sökträff, tänk på alla ofrivilligt barnlösa som behöver utsättas för barns existens☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️

    Hon skrev ju till o med triggervarning?

      Hon lade nog till det senare.

        väldigt snabbt då om hon ska ha lagt till det efter att Camilla skrev sitt inlägg. Inlägget kom ju 12.00 och det fanns en triggervarning redan 12.10.

          Hon skriver ju i sitt svar till Camilla att ”Jag tänkte inte ens på att det kunde vara en trigger och det ber jag så mycket om ursäkt för. Jag kunde naturligtvis ha skrivit en trigger varning men tänkte inte ens på det.”

          Då låter det som att det inte fanns från början.

            Den fanns inte från början.

    Många har dött pga vatten dieten.
    De dricker för mycket vatten och kroppen klarar inte av att ta hand om allt vatten.

      Kvantifiera gärna ”många”. Har hört om folk som dött pga att de druckit typ 7 liter vatten på några timmar, men att ”många” skulle ha dött av att dricka för mycket vatten har jag inte uppfattat

        Vissa som vattenfastar dicker mer och mer vatten allteftersom pga hungerkänslan.

        MH
        Det var ju det jag menade.
        Pratade om vatten dieten och att många dricker ihjäl sig då de dricker vatten istället för att äta.

          Det MH säger är att det är väl inte en fråga om ”många”, fastän det absolut har hänt. Så hur definerar du många?

            Anonym 12:28
            Jag har inga exakta siffror, men det händer då och då.

          Det här var ju dock ingen vattendiet som så utan vattenfasta som motsats till torrfasta. De som druckit ihjäl sig har ju oftast gjort det pga att de pressat i sig vanligt vatten, tex som en challenge. Kvinnan här verkar ju ha mer koll på läget och kommer dessutom äta salt. Tror inte hon skulle låta sig dricka typ 10+ liter, börja må dåligt men fortsätta dricka vatten pga hunger.

            Salt för elektrolyter låter ju helt fel, i elektrolyter ingår kalium, kalcium och magnesium också. Jag tycker inte det låter ett dugg hälsosamt det hon ska göra, vi talar om 120 timmar. Tänker hon inte jobba, ta hand om barn, ge sig ut i trafiken? Jag hade gärna orkat mig på vanlig fasta ibland där man har uppehåll från ätandet fler timmar än vanligt, men jag har helt enkelt svårt för det.

              Håller med. Idioti att tro det hjälper att tillsätta salt. Elektrolyterna rubbas när man dricker enbart vatten (med lite salt) och inte äter under flera dagar. Livsfarligt. Går Kaliumet ner, vilket det ju gör om du bara tillsätter salt, kan hjärtat stanna. Obegripligt att en vuxen kvinna kan hålla på med sånt här. Dessutom, kul att starta sin födelsedag med vattenfasta.. Not.

              Vi vet ju inte vad för salt hon ska inta? Salt kan innefatta mer än NaCl

              Man tar naturligtvis salt med ett sådant innehåll.

        Vatten i för stora mängder är dödligt, men oftast kan njurarna ta hand om det. Men det är innebär en påfrestning på njurarna, att filtrera blodet är en energikrävande process och de kommer börja svikta till slut om ingen energi (i form av kolhydrater) tillförs. När njurarna inte kan reglera blodvolymen adekvat kommer hjärtat behöva arbeta hårdare vilket på sikt leder till hjärtsvikt. Kombinationen njursvikt och hjärtsvikt är svårbehandlat och dödligt. Så ja, detta är idioti på alla nivåer.

    Hon skrev ut en triggervarning, lägger inte ut hetsande kroppsbilder osv. Om hon vill skriva om sin fasta måste hon väl få göra det. Ser inte att hon tvingar någon annan att göra samma sak.

      ”Måste” hon få göra det, alltså ja man får ju skriva om det mesta men om man känner ansvar för det man publicerar för flera hundra tusen följare så kanske man inte ”måste” skriva om allt man tar sig för, som kanske inte är hälsosamt (alls eller för vissa grupper) eller som stöttas av väldigt lite forskning. Ta t ex Egoinas egenbehandling av vagel i ögat, hon väljer att inte skriva vad hon gjorde för att folk inte ska få för sig att peta sig i ögonen och riskera inflammationer/ögonskador. Dvs hon tar lite ansvar för vad hon publicerar. Det kan ju fler influencers gärna göra särskilt när det gäller hälsotips som är dåligt vetenskapligt belagda. Om hennes konto nu handlar om inredning och trädgård känns det ändå irrelevant att skriva om vattenfasta.

      Hon lade väl till triggervarningen i efterhand.

      Influenser sysslar inte med att tvinga någon utan att influera sina följare. Jag tycker att det är bra att Camilla granskar på vilka sätt de försöker influera sina följare.

    Men Camilla, sluta kritisera influencers. Hon vill ju bara inspirera till hälsa, och det finns ju faktiskt inget mellanting mellan att uppmuntra onyttighet och fem dagars vattenfasta! Sen är det ju också toppen att hon berättar att fasta är bra, då behöver vi inte oroa oss så mycket för de människor i världen som av ekonomiska skäl får i sig för lite mat.

      Men vattenfasta är väldigt farligt då många dricker mer vatten än vad kroppen klarar av.

        Flög det över ditt huvud?

    Är så trött på folk som tjatar om olika cleanses och rensa kroppen. Precis som Ola säger har vi organ som sköter sånt varje dag

      Är ingen expert på just fasta och har inga studier att länka till men som jag fattar inlägget så handlar det ju om skadade celler som börjar reparera och döda sig själva och med tanke på att över 1/3 drabbas av cancer under sin livstid så vore det väl bra om det finns ett sätt att hjälpa kroppen på traven med detta? Sen kanske inte fasta är det bästa, vem vet. Njurar och lever är duktiga på sina jobb ja men de kan väl också få lite omtanke ibland, de pallar ju inte vad som helst. Och nej, säger inte att vattenfasta är den enda lösningen här heller.

        Kopierar delar av vad en annan Anonym skrev längre upp;


        Vatten i för stora mängder är dödligt, men oftast kan njurarna ta hand om det. Men det innebär en påfrestning på njurarna, att filtrera blodet är en energikrävande process och de kommer börja svikta till slut om ingen energi (i form av kolhydrater) tillförs. När njurarna inte kan reglera blodvolymen adekvat kommer hjärtat behöva arbeta hårdare vilket på sikt leder till hjärtsvikt.

        Så frågan är om det verkligen är så omtänksamt om njurarna att fasta så mycket. Obs menar inte som kritik mot dig, bara tyckte det var en intressant kommentar från den andra Anonym.

        Fast vilka riktiga studier förutom blogginlägg berättar om detta? Så knasigt att personer utan inblick, erfarenhet eller utbildning uttalar sig om farliga saker för så många människor helt utan konsekvenser.

        Visst fasta kan öka insulinkänsligheten vilket kan verka cancerförebyggande, men kroppen tar ju automatiskt och rensar ut skadade celler även utan fasta. Det finns däremot studier som visar att fasta kan vara bra ifall du redan har cancer och får cytostaticabehandling eftersom fastan ställer in dina celler på ”nödläge” som skyddar dem mera mot medicinen. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5870384/)

        Att skadade celler börjar reparera sig själva utöver det vanliga PÅ GRUND AV vattenfasta, vill jag gärna se oberoende vetenskapliga belägg för. För mig låter det inte ett dugg sannolikt – ok, vad vet jag, men…..

          Det hade väl visar sig vara fallet på smådjur iallafall? Enligt den där dietisten. Så helt ute och cyklar är de väl inte även om man såklart aldrig kan översätta något från djur till människor direkt. Men finns det någon typ av mekanism som hjälper djuren så är det ju väldigt intressant och något man borde studera mer, vore ju fantastiskt att hitta ytterligare sätt att förebygga cancer, eller?

        Den enda ”fastan” som det finns evidens för vad jag vet, är att man kör sån där periodisk fasta där man öppnar sitt ätfönster från tidig morgon och inte äter något efter middag t ex. Men många gör tvärtom och äter inget på morgonen/förmiddagen men svullar friskt på kvällen. Det bästa för kroppen är att äta tre varierade och kompletta måltider (frukost, lunch, middag), lite mellanmål som komplement under dagen, och sedan avstå snackset på kvällen. Simple as that. Som dietisten och kloka kommentarer sa ovan, vi har organ som sköter renandet, men de behöver energi och näring för att kunna göra det…

          Ja, det var ju precis så våra förfäder åt…not…

            Och de levde ju så länge?

        Ja det vore ju toppen om man kunde förebygga cancer genom att fasta 5 dygn, men det finns inget belägg för att det skulle vara så.

        Däremot finns ju många andra livsstilsfaktorer som påverkar många sorters cancer och som är välkända. Typ rök inte, undvik alkohol, ät mycket grönsaker och rör på dig. Men dessa tråkiga råd är vi så vana vid att det är svårt att försörja sig på att skapa content kring dem på sociala medier, och därför frodas istället alla dessa mer långsökta hälsotrender som kanske kan ha någon effekt, kanske inte.

          Bra skrivet, tack!

        Det sker konstant celldöd i kroppen. Antingen för att de är för gamla eller felaktiga på något sätt. Andra celler fagocyterar/äter upp/städar upp de döda cellerna. Konstant. Hela tiden. Utan fasta.

      Ja om bara min mamma hade vattenfastat lite mer, då hade hon kanske inte dött i cancer 🥲🥲

        Tillägg: min mamma var verkligen en helt ”vanlig” person, motionerade flera gånger i veckan, åt hälsosamt och rökte inte en enda gång i sitt liv. Cancer kan verkligen drabba alla, hur hälsosamt man än lever.

          Ja cancer gör ju tyvärr det, kan drabba alla. Men varför måste du vända på det på det sättet? Det är liksom ingen som vill kritisera de som redan dött i cancer pga ingen fasta. Men finns det minsta indikation att fasta KAN minska risken så är det väl intressant att studera? Så länge man inte fastar så att kroppen tar stryk på andra sätt så är det ju en fantastisk metod, gratis och allt, OM det fungerar. Hade gärna fastat mer (ok ej 5 dagar dock) om det skulle minska risken tillräckligt mycket. Känns ju hopplöst om vi redan vet allt och folk följer råden och ändå får cancer och vi bara har behandling för när det väl inträffat att luta oss mot.

            Jag menade absolut inte så. Jag tar tacksamt emot alla metoder som kan minska risken för cancer. Men att skriva det som att det vore fakta som Mari gör känns förlöjligande mot alla som gått döden till mötes i en sjukdom som drabbar var tredje person.

              Fast det är väl fakta..? Har hört om det från flera håll.

              ”Emerging evidence suggests that fasting could play a key role in cancer treatment by fostering conditions that limit cancer cells’ adaptability, survival, and growth.”

              https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35848874/

    Folk får faktiskt logga ut om dom inte fixar läsa om en kvinna som vattenfastar. Finns väldigt mycket fördelar med att vattenfasta och otroligt
    mycket risker om du har ätstörningar eller vissa typer av hälsobesvär. Folk får lära sig att tänka själva.

    Är vattenfasta en bra idé för mig? ➡️ Testa om du vill, bara att avbryta om man mår dåligt.
    Är vattenfasta en dålig idé för mig? ➡️ Fortsätt äta som du vill och hoppa över det.

    Jag lyckas faktiskt inte känna mig upprörd över att medelålders människor skriver om bantning utan triggervarning. Det ingår liksom inte i den kulturen.

    Jag blir lite upprörd över att en medelålders människa tror på sånt trams dock. Men inte särskilt förvånad. Själv brukar jag vattenfasta mellan frukost och lunch varje dag.

      Lagom! 👍🏼

    Ska hon verkligen bara dricka vatten? Jag fastade en gång i unga år men då var det med vitamindrycker och teer. Hade mycket problem med urinvägsinfektioner då och skulle testa om det hjälpte. Jag klarade 3 dagar sedan gick jag till korvkiosken och köpte pommes frites och räksallad. Det var de godaste pommes fritesen jag ätit i hela mitt liv😀

    Sinnessjukt att påverka unga människor o sätta sig på svält i 5 dagar. Borde stängas av från insta.

      Klarar man inte av att stå emot ska man nog inte använda internet.

      Tror du att den här halvgamla tanten som det handlar om har så många unga följare?

    Kroppen får svårare att hålla fast vid vätska eftersom kolhydrater inte intas. När kroppen släpper sitt glykogenlager kommer du kissa ut mängder av lagrad vätska. Elektrolyter (inte bara salt) är ett måste, annars rinner det du dricker i princip rakt igenom dig. Det kan bli farligt.

    Jag har vattenfastat i längre perioder flera gånger. Jag var sjuk och desperat och tänkte att jag kanske skulle optimera kroppens autofagi genom att inte inta föda. Det är inget jag vill göra om dock.

    Arbetar hon utanför hemmet?

    Trött på alla som slänger ur sig ”Fasta!” som ett fantastiskt tips på ökad hälsa och viktnedgång. Väldigt många som har problem med övervikt har tidigare jojo-bantat och riskerar att hamna där igen om de experimenterar med fasta, eller ännu värre hamna i hetsätningsträsket. Alla får göra som de vill men att fasta i flera dagar ses som ett rimligt tips är jag tveksam till.

    Jag följer en kvinna pga gemensamt intresse som jag tror har gjort en gastric by pass för något år sedan. Hon går ständigt på en massa konstiga dieter och fastar väldigt ofta och lägger upp bild från någon app hur många timmar hon varit utan mat. Hennes kropp måste ju till slut få ett riktigt break down av det här .
    Har för mig att man ska äta ofta och små portioner varierad lättsmält kost när man opererat magsäcken eller??

    ”långtgående slutsatser på små studier på tjocka råttor”.

    – Råttor ljuger, apor överdriver.*

    *(Urspr. ”Mice lie, monkeys exaggerate”, talesätt anv, forskare att djurförsök inte är direkt överförbara på människor).

    Vem är människan och hur kan hon ha 349 k följare.. lol?!

    Okunskap är så osexigt! Kroppen är mer fantastisk än vad många tycks tro!

    Att hon i sitt svar skriver att hon vill gå folk att leva nyttigare.. som att det är nyttigt med vattendiet.. eller nån diet överhuvudtaget egentligen. Sköter man sitt matintag behöver man inga dieter.

      En annan typ av lösning på att folk ärter för mycket socker och processad mat är ju att äta mindre socker och processad mat, men fortsätta käka den där broccolin.

      Eller juste jag menar såklart inte processad mat utan ”processed foods”.

    Snart kommer det behövas triggervarningar för allting.

      Knappast något nytt. Är flera år sedan jag såg ett debattprogram på SVT där några homosexuella villa ha triggervarning på böcker i skolan som innehöll heterosexuella relationer. Glömmer aldrig David Eberhards min när personen ifråga sa det här! Och man kan ju bara tänka sig vilket liv det hade blivit om det varit det motsatta, att heterosexuella hade velat ha triggervarning om skolböckerna innehöll homosex…….

    Även om jag inte köper metoden fasta nödvändigtvis så tycker jag det är att gå långt att kalla hennes inlägg för hetsigt. Hennes svar är också hyfsat rationellt tycker jag där hon uttrycker en vilja att leva hälsosoamt. Men ändå med en triggervarning kanske så därför posotovt att inlägg som dessa lyfts upp och diskuteras.
    Något jag däremot stör mig på är hennes mening ”Jag är bara en inspiratör”. Dels på grund att det är förminskade för henne själv samt att det är enkelt för stora plattformar att gömma sig bakom just det orden och därmed friskriva sig allt ansvar.

      ”bra med en triggervarning kanske så därför positivt”

    Jag har vattenfastat en gång i mitt liv under åtta dagar vilket var 13 år sedan, då var jag 19 år gammal. Beundrar mig själv än idag att jag klarade av det haha. Kommer troligen inte ske igen men man ska aldrig säga aldrig.

    Första tre dagarna var helt okej. Minns att jag promenerade och till och med gick på spinning. Helt galet när jag tänker på det idag men när man är ung i kroppen har man nog en högre tröskel. Idag hade jag troligen svimmat efter ett spinningpass om jag fastat. Vid dag fyra tappade jag all styrka i musklerna och minns att jag behövde krypa upp för trapporna hemma. Sista två dagarna var jag helt sängliggandes. Då hade jag extrema hungerkänslor och låg bara i sängen och tänkte på fyfan vad vi i västvärlden är bortskämda. Människor som lever under extrem svält måste gå runt och känna så här hela tiden. Klarar dom det så klarar jag två dagar till tänkte jag. Det var ett ”nyttigt” och insiktsfullt wake up call och jag kände att jag för första gången någonsin i mitt liv kunde relatera till människor som levde i svår hungersnöd. Mat som vi i väst praktiskt taget mer eller mindre helt tar för givet. Vi kan inte i brist på egen erfarenhet relatera till vad dessa människor i hungersnöd genomlider på daglig basis.

    Enda skälet till varför jag provade att vattenfasta var för att jag hade hamnat i ett skede där jag kände mig exceptionellt med betoning på exceptionellt desperat ur ett hälsoperspektiv. Hade då haft enorma problem med en icke fungerande mage i över ett års tid, inkluderande flera besök på akuten och provat olika dieter och uteslutande av vissa livsmedel men absolut ingenting hjälpte. Så det var enorm ren desperation i förhoppning att må fysiskt bättre som tillslut drev mig till att prova och genomlida en längre vattenfasta med ett öppet sinne, hade inga förväntningar. Vill tydligt understryka att det hade absolut ingenting med min vikt att göra och ingenting jag gjorde i syfte för att rensa ut eventuella toxiner. Jag hade mycket stora problem med magen under den här perioden i mitt liv som nu när jag tänker tillbaka på det troligen också hade ett stort samband med att jag samtidigt då insjuknat i en mycket svår och djup depression alldeles för tidigt i livet som tvingade mig tillslut att hoppa av gymnasiet. Blev först efter tre år helt frisk från min depression.

    Gick förvisso ner sex kilo på dom dagarna jag vattenfastade men om det är till någon tröst för dom som tror att man går ner i vikt genom att vattenfasta så kan jag lova att av min egen erfarenhet inte alls stämmer. Så fort jag började äta igen så hade jag väldigt snabbt gått upp varenda gram. Det är med andra ord inget man ska ägna sig åt i syfte för att gå ner i vikt för det är totalt meningslöst, vikten du går ner kommer du väldigt snabbt gå upp igen.

    Däremot finns det stora studier som visar vilka positiva hälsoeffekter fastande har på kroppen vilket jag inte tycker man ska nonchalera i sammanhanget. Boston university har gjort en studie där man kommit fram till att om man någon gång i sitt liv vattenfastar mer än sju dagar minskar risken med att dö i någon form av cancer senare i livet med 70%.

    Av erfarenhet kan jag hur triggande det här må än vara för vissa personer medge att alla mina magproblem försvann helt och hållet efter min vattenfasta. Det betyder inte för den sakens skull att jag rekommenderar eller uppmuntrar någon annan till att göra det. Jag berättar bara den erfarenhet jag har. Ta i beaktande att alla människor och kroppar är olika och alla reagerar troligen både fysiskt och mentalt olika vid en vattenfasta.

    Att fasta dock är inget man bör ta lättvindigt på, vilket jag tyvärr uppfattar det som att den här influenser kvinnan framställer en vattenfasta som. Att vattenfasta kräver mycket planering, disciplin och framförhållning men framförallt en stor möjlighet att kunna sätta hela tillvaron på total paus. En viktig aspekt är att man bör bara äta flytande föda flera dagar innan fastan och flera dagar efter du bryter fastan vilket hon inte alls nämner. Du måste dessutom vara beredd på att ta mikro lavemang på dig själv. För tarmarna behöver tömmas naturligt eller icke naturligt varje dag annars går alla gifter som vill ut ur systemet under fastan tillbaka in i kroppen, och det är skadligt för kroppen. Vilket hon inte heller nämner.

    Är man är en stor influenser och det gäller alla i den branschen bör man rent generellt tänka till både en och två gånger om vad man delar med sig om. Försöka komma till ro och insikt om att man behöver inte dela med sig av en massa många gånger helt totalt onödig privat information. Du kan fortfarande vara framgångsrik inom din bransch. Exempelvis dina läsare behöver inte se eller ta del av bilder på när dina barn tränar på pottan. Det är djupt kränkande mot barnens integritet i min mening. Det är inte direkt nyhetens behag att många personer i influenser branschen inte kan eller rättare sagt vill visa hänsyn, respekt eller integritet. I say no more. Samtidigt what goes around comes around. Always. Tålamod och tiden är ibland karmas bästa vän. För sanningen kommer alltid fram. Förr eller senare. Någon influenser här som läser och känner sig träffad. Bra jätte fint. Vad som göms i snö kommer upp i tö. Bygger man en offentlig fasad av lögner på andra männniskors liv och emotionella bekostnad genom att systematiskt skända deras privatliv i flera års tid. Det kommer givetvis tillbaka. Har man tillräckligt mycket visdom och livserfarenhet inom sig då vet man att hur man behandlar andra tillslut kommer tillbaka till en själv. Är man däremot i sin personlighet exceptionellt arrogant, narcissist och en patologisk mytoman då blir uppförsbacken till att lära sig ödmjukhet jobbigare. Mycket jobbigare.

    Bad things happen to good people but bad things also happen sooner or later to bad people.

    Integritet och privatliv kan man tro det eller ej fortfarande behålla även fast man vill vara offentlig. Aldrig varit ett fan av blondinbella men kommer ändå alltid ha enorm respekt för henne i sin yrkesroll just av det simpla men ack så ovärderliga i att hon inte delar foton på ansiktena av sina barn. Hade önskar att fler vågat följa i hennes fotspår ur den aspekten. Sluta visa ansikten på sina barn som Kenza när dom är två-tre år då har tåget av integritet på något sätt redan gått.

    Jag är så less på att mat har blivit något dåligt hos så många. Häller ni vatten i biltanken ibland också för att ”rena systemet” eller bara då förstår folk att bilen har ett reningssytem precis som vi har.

    Ändå är vårt bränsle så jävla skambelagt och vi ska leva på absolut ingenting för att nån sagt att det är hälsosamt.

    Utbilda er och testa er fram till vad just er kropp behöver för mat för att må bäst. Sluta lyssna på sånt här dravel.

    Dricka vatten i fem dagar och vips har du nya och fräscha blodkroppar och nervbanor. Vem går på det? Din fantastiska kropp gör detta varje dag! Vad den däremot behöver är adekvat energi för att orka!

    Många som skriver grattis?!? Haha…vart är vi på väg.. Jag behöver ett vaccin mot mänskligheten. Finns som sagt organ som rensar åt oss.

    Jag häpnar över hur okunniga många människor i detta kommentarsfält är. Hänger ni inte med i modern forskning? Longevity, någon? Forskaren Dr Valter Longo som har kommit på metoden ”fastehärmande kost” och som rekommenderar alla att äta max 500 kalorier om dagen fem dagar i månaden för att föryngra kroppen, hålla cancer borta och stärka immunförsvaret. Forskaren Dr Satchin Panda som har upptäckt människans cirkadiska rytm och uppmuntrar alla att fasta intermittent varje dygn. Dr David Sinclair som är en av världens ledande forskare inom longevity (långlevnad) och som förespråkar kalorirestriktion och daglig fasta på 18-20 timmar. För att leva längre och slippa cancer bl.a. Vetenskapsjournalisten Dr Michael Mosley som med sina populära program i bl.a. SVT har uppfunnit metoden 5:2, där man fastar två dagar i veckan, allt för att hålla sig frisk och pigg och ung. Och Dr Mindy Pelz som förespråkar fasta speciellt utformat för kvinnor, där man fastar varje månad efter menscykeln. Har ni levt under en sten eller? Detta är väldigt mainstream och knappast något som borde uppröra. Att 75 % av USAs befolkning är överviktiga och att 92 % lider av metabol ohälsa pga detta borde uppröra. Att 52 % av Sveriges befolkning är överviktiga borde uppröra. Att antalet fall av cancer och livsstilssjukdomar ökar och kryper ner i åldrarna borde uppröra. Folk borde rasa över livsmedelsindustrin och hur den prackar på oss konsumenter ultraprocessade matprodukter fulla av kemikalier utan att ha en tanke på gemene mans bästa. Inte uppröras över fasta!

      Och innan någon märker ord: det skulle stå att 92 % av USAs befolkning lider av metabol ohälsa och att det borde uppröra, inte ”pga detta”.

      Vattenfasta i fem dagar är något helt annat än korta ätfönster eller 5:2.
      Vattenfasta är nedbrytande och kan vara livsfarligt.
      https://www.menshealth.com/health/a40171899/water-fasting/

      Det är skillnad på 18-20 timmars fasta och 120 timmars (=5 dagars) fasta. Det är också skillnad på salt och elektrolyter. Jag tycker absolut hon ska ha triggervarning på sådana dumheter.

        Kanske inte triggervarning för ätstörningar men en varning att inte ge sig in i det här utan kunskap och kontroll hade kanske varit på sin plats. Ett dygn fixar man om man är frisk i övrigt men 5 dagar kan bli farligt även för den som är i god form innan. Sen behöver det ju inte bli farligt men man behöver ju ha lite koll om man ska fasta så länge.

      Du har svårt att skilja på forskning och folk som vill tjäna pengar på bantning.

        Ja det finns ju otroligt mycket pengar att tjäna när folk väljer att äta.. ingenting? Eller?

      Tack! Äntligen någon mer som hänger med!
      Att det upprör så många att en människa väljer att vattenfasta för att få hälsofördelar, när jag vet inte hur många väljer att äta ihjäl sig!
      Jag har kört periodiskfast med några längre fastor lite då o då i två år nu och tack vare det så slipper jag ta pollen medicin från februari till oktober. När kroppen slipper ta hand om alla mat så hinner den hantera allt vad det innebär med att ha pollenallergi.
      Och ni som säger att man dör för att man dricker för mycket vatten när man fastar borde läsa på lite, när man fastar så blir man inte hungrig om man har förberett sig rätt. Allt handlar om hormoner. Som sagt läst på om Dr Valter Longo, Dr Satchin Panda, Dr Jason Fung och Dr Mindy Peltz.

    Att läsa sånt här som ätstörd är inte bra. Man har sitt eget ansvar absolut . Det här hade jag läst som ett tips för 10 år sedan men idag säger jag nej tack. Jag kommer aldrig äventyra med min hälsa på det här sättet någonsin igen, det är inte värt det. Ät mat människor , vi behöver det. Ät godis , ät en pizza. Ät med variation men ät. Livsfarligt att experimentera såhär plus du kommer må piss. Man blir aldrig frisk säger dom men jag är för rädd för att halka tillbaka så jag är så medveten att äta nu , äter för att äta. Gillar fortf inte att äta men jag vill inte må som jag gjorde och skulle aldrig riskera . Vatten fasta nej bara nej. Det är så dumt. Lev och njut istället .

    Tja, det är ju många av dessa långlevnadsforskare som förespråkar fem-nio dagars vattenfasta. För att döda cancerceller. Och förnya stamceller. Fasta, eller snarare ketos, är ett läkande tillstånd. Elektrolyter behövs men det är snarare för att människor ofta lider av mineralbrist numera och äter näringsfattigt när dom inte fastar, än för att fasta är något onaturligt. Det onaturliga är snarare att äta fem-sex gånger om dagen året runt som folk gör nu. Det förstör helt och hållet hälsan. Det leder både till fysisk och mental ohälsa.

    Nu har jag förvisso en ätstörningsproblematik med mig i bagaget, men jag är så glad för att jag valde att börja ignorera alla ”hälsotips” från alla dessa hälsomänniskor och istället leva mitt liv som jag vill och behöver för att må bra.

    För mig som även har lidit av prestationsångest sedan jag var fem år gammal blev det tillslut en besatthet att leva hälsosamt och att bli den bästa och mest hälsosamma versionen av mig själv. Jag började meditera lite varje dag för att det skulle vara så bra mot stress, uteslöt all inflammatorisk kost (socker, gluten, rött kött osv), började dricka citronvatten varje morgon och tvinga mig själv till att ha ett positivt mindset hela tiden där alla ”negativa” känslor var förbjudna eftersom jag då spred negativ energi.

    Jag har nog aldrig mått så dåligt i hela mitt liv som jag gjorde under den perioden. Det blev en stress i sig att komma ihåg att meditera varje dag och det ständiga suget efter god mat och godis gjorde att jag var på dåligt humör i stort sett hela tiden. Citronvattnet smakade sk*t och jag hatar verkligen meditation.

    Idag äter jag allt och strävar efter balans istället för att dra ner på mat som jag ändå aldrig skulle vilja leva utan. Det är hälsa för mig. Stressar av gör jag i skogen och på helgen frossar jag i chips och choklad, och jag tänker aldrig mer meditera. Lärdom: Lev som ni vill och lyssna på vad just DIN kropp vill ha och behöver för att må bra. Där har ni er hälsa.

    Men snälla någon alla dessa influensers med grandios självbild.. ”jag tycker att det är viktigt att folkbilda” snälla lämna det folkbildandet till personer som jobbar och forskar inom det fältet.. inte jag har läst en bra bok eller lyssnat på en podd …

    Tyvärr är i princip all forskning ang. fasta gjord på män, då kvinnor generellt sett är svårare att mäta då de reagerar olika baserat på var i menscykeln man befinner sig. Lyssnade på en podcast kring det som jag tyvärr glömt namnet på..

      Börja följ Dr Mindy Pelz, hon riktar sig bara mot kvinnor och tipsar om fasta enligt menscykeln.

    Oj vad upprörda många i kommentarsfältet blev! Jag vattenfastar några gånger per år och kör periodisk fasta (16:8) nästan varje dag. Gör det inte för att banta, har alltid varit naturlig smal. Gör det bara av hälsoskäl.

    Fasta är ett ämne det har forskats mycket om under de senaste 20 åren. I metastudier har man hittat en signifikant länk mellan fasta och sänkning av IGF-1, som bland annat har en länk till metabolt syndrom. Fasta är inte farligt, om man ser tillbaka i historian har perioder av ofrivillig fasta funnits i den största delen av människans utveckling.

      Håller med! Jag vattenfastar också då och då och kör 16:8 eller 14:10 varje dag. Det är ju bara skönt! Jag gör det inte heller för vikt eller så utan för att jag mår så bra av det, har mer energi och sover bättre. Jag förstår inte varför folk blir så upprörda av fasta.

    Camilla du är uppenbarligen inte hälsosam själv och är inte allvetande. Det finns mycket research på vattenfasta. Du borde testa. Alla som bryr sig om hälsa och utseende fördömer du men alla överviktiga som dansar eller öppnar julkalendrar är helt fantastiska. Tackar för dessa år men med detta inlägg lägger jag bloggbevakningen på hyllan!

    Har hon fått 3000 nya följare sen inlägget skrevs?!

    Såklart personer som ska genomgå en fasteperiod ska få skriva om det i sina kanaler. Fasta har sällan någonting med vikt att göra. I vetenskapens värld tar de delvis upp fastan i programmet Åldrandet. Finns många hälsofördelar med att fasta ibland och fastan kan se olika ut. Tycker det börjar spåra överlag saker som berör vikt. Ingen vågar skriva nått för att någon där ute kan ha en skev uppfattning om sig själv och då missbruka informationen.

    Camilla, du hart stora kunskapsluckor i mycket och framförallt i fråga om hälsa. Därför gör du bäst i att utbilda dig och hålla käften under tiden.

    Men inlägget har ju en triggervarning?! Sen tycker jag nog att man får skriva om vad man vill på sitt konto så länge målgruppen är vuxna. Bloggen är ett personligt format och även du skriver inlägg om annat än bloggare och sociala medier (dina husdjur är ganska långt utanför bloggens beskrivning men förekommer ofta). Jag skulle själv aldrig göra en vattenfasta men jag tycker att vi måste sluta begränsa allt och alla för att det finns sjuka personer. Det är ju som att låta sjukdomen diktera världen. Ätstörningar är hemska men man måste ändå kunna skriva om egna val.

      Nu ja.

    När jag läser inlägget så slår det mig vilken lyxig och bortskämd värld jag lever i, där någon kan välja att bara leva på vatten bara för att RENA sin kropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.