Är det här vanligt under en graviditet?

Emilia Wahlund – som är gravid med sitt andra barn – delade ett inlägg på Instastory om hur illa hon tycker om familjens nyrenoverade badrum och undrar om det är någon annan som känner igen sig i det. 
Jag blev så förvånad av svaren hon fick in och delade, då hon sannerligen inte verkar vara ensam i detta.
Vad tusan handlar det här om?
Vad i den gravida ”ur-människan” är det som gör att många känner så här?

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nej, men kanske om man gör att vara gravid till sin identitet. Man kanske helt enkelt råkade tröttna på sitt badrum under någon gång under loppet av 9 månader? Sen är väl inte Emilia känd för att vara den som tar det lugnt utan måste väl alltid ha en ny renovering, flytt, försäljning på gång?

   Eller så händer det otroligt mycket i en att man gör oförklarliga saker. Bara för att en person fick en rätt okomplicerad graviditet betyder det inte att andra inom samma familj fått det.
   Jag fick extremt graviditetsillamående från början till slut. Trots det fick jag sjuka cravings på surt godis o äpplen, trots att jag inte kunde behålla det. Skitjobbigt rent ut sagt. Min syster var på hemskt humör o skällde ut typ alla och blev extra arg om något doftade

    Alltså det jag vill säga är att jag inte alls är förvånad att folk plötsligt kan bli äcklade av sånt man tyckte om illa innan. Lite jobbigare om det är något som ett badrum men ändå

    Jag trodde att cravings hade slagits hål som en myt.

     Då tror du fel.

      Nej, det HAR slagits hål på. Men många gravida gillar tanken på cravings så de kör på. Larvigt att ha graviditeten som en ursäkt för otrevligt beteende mot andra, eller att vräka i sig vissa saker in the name of pregnancy.

       Men hur testar man det? Hur kontrollerar man om någon verkligen är sugen på något?

       Källa på det?

        Orkar absolut inte ge dig någon källa. Googla själv. Men kvinnor är så jävla sugna på att sätta sig själva på piedestal under graviditeten. De är såååå speciella, de kan bara äta gröna äpplen, murbruk och sniglar importerade från sydöstra Frankrike. Nu ska man tydligen dessutom ha nytt badrum bara för att man är graaaaviiiid. Jesus.

         Gå i terapi snälla

    Det är klart det händer massor i kroppen och att man blir påverkad av det (och att det är olika för alla). Men jag köper verkligen inte att graviditet är ett frikort för att bete sig svinigt mot andra. Oavsett tillstånd så är man en vuxen människa med ansvar för sina handlingar. Jag mådde illa i princip hela mina ena graviditet och det är klart att det tärde på psyket och att man inte var sitt bästa jag. Men tänkte aldrig tanken att jag därmed skulle ha rätt att gå och skälla ut folk och bete mig allmänt vidrigt.

     👏👏👏

  Kanske hormoner? Alltså precis som
  PMS/PMDS? Vissa får ju extremt sug på nåt, cravings, sjukt doftsinne osv.

  Hade själv exakt inget sånt under min graviditet. Inga cravings, inget extra sug – jag mådde liksom vanligt 😂 Lite tråkigt men ändå skönt. Det enda jag hade va att jag inte kunde äta korv, men det va för att jag spytt upp det😅

   Samma här, har inte påverkats av hormoner under mina graviditeter. Inga cravings, ingen doftkänslighet, inga humörsvängningar. Precis som du hade jag någon enstaka maträtt som jag inte ens ville tänka på, men det var för att jag varit illamående/spytt efter att ha ätit det i början av graviditeten.

  Jag störde mig på folk när jag var gravid. Gör aldrig de annars.

  T ex kände jag irritation när någon satte sig bredvid mig på den fulla bussen. Och retade mig på en kassörska på vår lokalbutik för att hon var så jävla trevlig hela tiden.

  Men det kan väl säkert bara varit det konstanta illamåendet som gjorde att man fick närmare till obehagskänslor överlag.

   Jag tyckte alla var vidriga, utom barnets pappa. Han var felfri. Det var han naturligtvis inte, men det var min uppfattning under graviditeten.

  Så löjligt, säger en något konstigt måste alla andra hänga på. Om dom slutar att renovera sönder sina hus och lägenheter och börjar tänka på miljön så kan dom göra något för mänskligheten istället.

  Jag har en kompis som älskar att sy men när hon var gravid kunde hon inte det, för hon mådde illa av färgerna på alla tyger.

  Har varit gravid två gånger och relaterar noll. Har heller aldrig hört nåt liknande från nån annan gravid jag känner.
  Tycker detta mest låter som en märkvärdig-grej som vissa gillar att spela på, att göra sig så speciell och i centrum bara för att man är gravid. Som tex en annan ”influencer” (HT) som typ inte kunde ta på sig strumporna utan att koppla det till att hon var gravid.

   Du vet det va, att andra kan vara med om saker även om inte du eller människor i din närhet har varit det?

    Va? Men jag som varit så lugn och trygg i att det aldrig sker bilolyckor. För jag har ju aldrig varit med om det. Attans då måste man börja oroa sig för det nu.

     Gör det och hoppas du inte dör i en i år 😉 skål!

  Skulle inte vilja vara mer än nödvändigt i det badrummet gravid eller inte. Så kallt och sterilt

   Hon kan lätt piffa upp det med typ en mjuk badrumsmatta och lite växter för att skapa lite myskänsla.

  Känner inte igen mig i detta, ej heller sug efter mat/godis. Var precis som jag var innan graviditeten, förutom att magen blev större…

  Vilket larv🙄

  Ett starkt behov av att flytta, renovera, BOA (som vore man ett djur) är ändå rätt vanligt. Vi ska vilja göra i ordning vårt hem inför nya små liv. Jag är glad att jag i denna graviditet bara ville göra klart de orenoverade rummen i vårt renoveringsprojekt till hus och inte flytta.

   Vadå ”som vore man ett djur”? Människan är ett djur.

    Men omg, förstod du verkligen inte vad hon menade eller kände du dig kvick där?

    22:36
    Helt rätt!

  Samma här, klarade in av färgen grå. Hade en sprillans ny grå dyr fin handväska och bara jag såg den ville jag kräkas var tvungen gömma den längst in i en garderob, men de räckte ej så sålde den till sist 🤣🙈 tyckte den var så äcklig 🤣

  Jag störde mig extremt mycket på vissa sorters handdukar och Ludd. Något som sitter i ännu.

  Hahaha såg nyss Camillas gamla musikvideo på Youtube biancas var bättre… och ja det får man tycka!

   Det får man verkligen hoppas. 😁😁

  Jag fattar helt och hållet vad hon menar. Såna där knäppa grejer som är heeeelt ologiska. Jag gick bara ut ur vårat hus genom altandörren en tid. Jag klarade inte av att se dom lila blommorna som jag hade i blomrabatten vid stora entrén.

   😂😂

  En del älskar ju att tillskriva de allra mest störda grejerna på graviditeter och pms. Och gärna lite tihi-igt också.

   Idé på personlighet: jag är gravid och har så mycket konstiga grejer för mig TIHI snart kommer amningshjärnan och då kommer jag hälla mjöl i kaffebryggaren tokiga lilla mamma-jag🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪

    😄😄😄 Så bra skrivet!

  Men man blev ju lite konstig. Jag var ändå mest mig själv och hade inte så många saker för mig förutom att jag plötsligt kunde ryta ifrån, bli irriterad och störde mig på andra. Blev arg på min kille för att han använde en tvål som luktade citrongräs efter jag bett honom sluta, trots att det var jag som hade övertalat honom att vi måste ha just den dyra tvålen för att den luktade sååå gott (innan graviditeten). Man kan ju säkert få vissa hang ups, det går nog över. Älskar min citrongrästvål igen nu haha

  Man kan ju bli helt väck av hormoner om det vill sig. När jag var gravid gick en reklam för stekpannor typ jämt på tv, och i stekpannan låg en kycklingfile och röd paprika. Blev så orimligt arg varje gång och kan nu snart 7 år senare knappt kolla på en paprika.

  Tror definitivt man få ett förändrat beteende under graviditeten. Inte alla men många. Själv blev jag äcklad av kyckling, kunde inte äta det under hela graviditeten och tog även lång tid efter. Samt första halvan så kunde jag inte dricka cola, smakade hemskt.
  Dom två sakerna var ju dock rätt lätta att hantera.

  Niccis bäbis är född

   *bebis

    Spelar roll baby, barn, unge ….

    100% säker på att du förstod den kommentaren. Så ditt inlägg är bara ett bevis på en skitnödig besserwisser.

     😂😂😂

    SAOL:

    beb·­is el. bäb·­is [bä´b‑] substantiv ~en ~ar • ⟨vard.⟩ späd­barn

   Hoppas det innebär ett slut på att detta fram å tillbaka på instagram mellan henne och pappan. Och alla henne gråtvideor och hintar. Vilken SOPPA

  JAAA! Vi hade den där maskroslampan från IKEA när jag var gravid. Jag gillade den innan jag blev gravid, men när jag var det så tålde jag den inte och mådde fysiskt illa av att kolla på den?! Kändes mycket bättre när vi bytte?! Haha

  Jag kunde absolut inte äta pasta under min första graviditet. Vilket jag vanligtvis tycker är gott.
  Jag äcklades även av bara tanken att öppna kylen och skafferiet.

   Samma här! Speciellt kylskåpsdelen, tror det var lukten som gjorde det. Var/är extremt känslig som gravid, förra gången fick sambons alla skor stå på balkongen pga de stank (trodde jag), visade sig tillslut var mina gummistövlar som var boven haha.

  Pappan till mitt barn fick för sig att möblera om i vardagsrummet under min graviditet. Har aldrig varit så arg och hysteriskt som som då när jag upptäckte vad han hade gjort… Tom när han var otrogen nått år senare reagerade jag lugnare. 😂

  Damn det är något de missat att berätta om graviditeter. Intressant info faktiskt.

   Känner prick likadant!

  Nja, reagerade inte på inredning. Vid graviditet med andra barnet fick jag däremot extremt svårt för en handtvål med mild doft av aloe vera. Tvålen hade vi använt regelbundet under många år så doften var inte ny, men blev illamående och yr av den. Kunde inte använda den, eller känna doften av den, under hela graviditeten utan att det vände sig i magen.
  Samma sak gällande ost. Fick gå omvägar i matbutiken då jag blev fruktansvärt illamående av att bara se osthyllan (vanliga hårdostar, ingen distinkt lukt). Kunde inte ens tänka på ost eller höra någon prata om ost. Ganska besvärligt då osthyllan i matbutiken är väldigt stor och är placerad bredvid allt annat som man regelbundet inhandlar (smör, mjölk, yoghurt etc).
  Skönt att det gick över!
  Hade inga cravings. Däremot fick jag äckelkänslor av ovanstående.

   Fy, vilken madröm att må illa av ost! Själv klarade jag inte av korv stroganoff, men det var ju ingen större katastrof. Semlor däremot, kunde jag trycka ett par om dagen.

  Känns som att hon fiskar efter sponsring till onödig renovering av badrumet. Vissa influenser försöker med allt för att få saker gratis eller sponsring. Denna gömmer sig bakom sin graviditet och skyller på den för att hon vill ha ett nytt badrum.

  Någon som haft en ”normal” graviditet men ändå varit ganska ”hormonell” mellan ägglossning och mens?

  Har fått för mig att ”hormonella människor” som får alla de där klassiska PMDS-besvären även får jobbiga graviditeter och tex större problem med illamående, viktuppgång etc. än kanske gemene man.

  Jag blir åt skogen mellan ägglossning och mens. Känner ofta av den dagen jag har ägglossning och förvandlas både fysiskt (ömmare i kroppen och brösten, svullen mage) och psykiskt till en annan person. Och när jag varit gravid men bestämt att avsluta så har jag mått så otroligt dåligt och varit så illamående att jag knappt lämnade sängen/soffan i två veckor.

  Å andra sidan har vi lyckostarna som även utan preventivmedel blir lite lite känsligare bara innan mensen och just dessa får ganska sköna graviditeter och kan leva på som vanligt förutom att de växer.

  Någon som erfarit motsatsen? Typ lätt pms men väldigt jobbig graviditet eller tvärtom?? Snälla?

   Jag! Pmds med ångest, mått röv vid äl och innan mens.
   Två graviditeter, helt vanliga, inga cravings, konstigt beteende osv. Inte ens gråt/ilska.

   Hmm intressant. Jag påverkas väldigt lite av mens/ägglossning. Och har haft en väldigt lugn graviditet nu. Lite mer emotionell absolut men inga större skillnader ändå.

   instämmer. en fullt normal graviditet, mådde skitbra. mådde illa kanske nån vecka men sen helt underbart. bra hy, fick fint hår o naglar. SEN…..pms från helvetet, trött o förvirrad innan mens, svullen o konstig hy.

   Jag är otroligt hormonkänslig, har pcos och fick avbryta fertilitetsbehandling pga kunde inte hantera svängningarna som blev av det, använder inga hormonpreventivmedel pga blir en helt annan (dålig) person. Har också besvär med pms efter graviditeterna, hade inte det innan.

   Blev trots allt gravid och hade två rimliga graviditeter, var förlamande trött och klarade inte av kaffe (lukt/smak), men jobbade med barn ett fram till en vecka innan han föddes, barn två kom under f-ledigheten med ettan.

  Nej

  Så känner jag alltid med sådana badrum. Vill verkligen inte stå och duscha i ett kalt badrum bakom en duschvägg i glas, det känns så utsatt. Mitt drömbadrum är mysigt, med dovt ljus och duschen ska vara som en grotta där man känner sig skyddad.

  Min äldre syster satte igång att sy ett stort lapptäcke till bebisen när hon var gravid. Med mkt knepiga färger som hon aldrig gillat förut. Mamma försökte försiktigt påpeka det. Men mina syster bara ”NÄ, det blir jättefint!”.
  Bebisen föds och min syster hatade färgerna hon valt och knölade in täcket (som hon lagt ner mkt tid på) i garderoben. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.