Ellen Bergström ger ”hjärnsläpp” ett nytt ansikte

Ellen Bergström medverkar i Jeopardy’s julspecial och får ett sådant där akut hjärnsläpp som vi nog alla drabbats av någongång. 
Hon ska svara ”stjärngosse” men hennes hjärna slänger ur sig någonting heeeeeelt annat, nämligen ordet ”gosse lusse” – om det nu ens är att klassa som ett ord. ”Hjärnsläpp” är mitt andranamn vid sidan av ”resting bitch face” och vill inte ens spekulera kring vilka spratt min hjärna hade spelat mig om jag medverkade i någonting sånt här.
Jag är även expert på att komma på smarta och dräpande svar och repliker till saker folk har sagt, ungefär fem minuter försent. Alltid fem minuter försent.

Så…
Nu vet vi att det moderna luciatåget kompletterats med en ”lusse gosse” vid sidan av pepparkaksgubben.
Ingår förresten pepparkaksgubben fortfarande i Luciatågen? Den och tomtenissarna hör väl egentligen lika hemma i ett luciatåg som påskharen, eller ska luciatåget mer ses som en gott och blandatpåse för hela december månad nu för tiden? In med julgrisar, snögubbar, nötknäppare och julbockar också och så kan det vara bra sen?
Ingen nämnd, ingen glömd? Vad tror ni om det?

84 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nej nej, nu förtiden får ingen exkluderas så även Pippi Långstrump, Elsa ur Frost, dinosaurier och pirater får gå med i lussetåget.
    Alla får vara vad dom vill 🙂

      Känns det jobbigt? Jag är så less på debatten om Lucia. Den kommer inte försvinna men tiderna förändras. Jobbar du på förskola med för lite personal, krävande föräldrar så kommer du fatta varför man inte har ork att dra ihop Lucia för föräldrar. Det är fasen klagomål på allt, föräldrar kan inte ta ledigt på morgonen eller eftermiddagen, man vill ta med mormor och morfar hur trångt det än är. Är Lucia för barnen eller föräldrarna undrar jag 😏

        Men säg det till föräldrarna då ist för att skylla på att barnen tycker det är läskigt. Ni gör ett jättejobb men är inte bara ni som är underbemannade på jobbet tyvärr..

        Tycker förskolepersonal kan vara ärlig med att man ställer in lucia pga jobbiga föräldrar, fullt förståeligt…

        Men sen är jag av den tydligen kontroversiella åsikten att det inte är katastrof om barn ibland skulle göra något för sina föräldrars skull. Den här högst moderna idén om att en ideal barndom består av att barn när de fyller 18 aldrig någonsin har gjort något för att glädja någon annan än sig själv tycker jag är rätt skev faktiskt.

        Barn har i all tider sjungit på skolavslutningar etc främst för föräldrarnas skull, det är inte farligt för barn att ibland göra något för något för sina föräldrar.

        Plus att det är så himla förljuget att låtsas att exakt allt som sker i familjer är för barnens skull. Ett orimligt ideal som vi borde slänga i soptunnan och istället vara ärliga med att både vuxna och barns behov och önskningar ska få ta plats. Det är ändå så alla agerar i praktiken.

        (Men full förståelse däremot för argumentet att förskolepersonal har bättre saker att lägga sin energi på att att rodda lucia).

          B, jag håller helt med. Dock är debatten skev då folk skriker att det är muslimernas fel, för att inte kränka dom. Det är så sjukt löjligt så det finns inte. Jag var på Luciakonsert i kyrkan i söndags med en kompis som är troende muslim. Han tyckte precis som jag (icke troende öht) att det var vackert och fint.

            Muslimer får gå in i kyrkan, det är judar som anser att kyrkan är ren satanism.

              Anonym; hade jag ingen aning om.

                Det är inte lätt att hålla reda på vilken byggnad som är helig för vilket folk 🙂

              Det där stämmer inte. Antisemitisk much?

          Okej, håller med om att det inte är farligt att göra något för att glädja andra och att lära sig i tidig ålder. Just att luciatåg ska vara en av sakerna vet jag dock inte.. känns mer då som att vuxna får skärpa till sig och inse att det inte är hela världen om det inte blir av ett luciatåg, eller om något barn är utklätt till katt i det. Känns som en mer viktig lärdom att ge till sina barn i just det sammanhanget att inte anse att ett luciatåg på ”rätt” sätt är så viktigt.

        Absolut inte! Sorry om det uppfattades så

        Får mardrömmar av Lucia-tågen på mina tre barns förskolor. Kolsvart, trångt och varmt. Och dessa mängder med mor/far-föräldrar som absolut inte var föranmälda utan bara störtade in och tog för sig av pepparkakor och kaffe, så många av oss föräldrar blev utan och inte ens fick en skymt av våra egna barn. Ibland hade jag velat länga ut dom på gården i kylan.

          Vuxna som grinar över en missad pepparkaka….

          Har inte så mkt minnen från mina barns Lucia på förskolan då de är vuxna. Har i alla fall inte 10000 bilder på barnen från just Luciafirandet, möjligen ett eller två. Jag och dom överlever. Så stor grej måste det inte vara.

          Gud förbjude att mor-farföräldrar vill se sin barnbarn sjunga och dansa.
          De är hemma i sina tomma hus, ingenstans att gå och ingen som hälsar på. I en timme, en gång per år, vill de se sina barnbarn dansa, sjunga och skratta. De kanske hinner få 10 sådana timmar innan graven ropar hem dem.
          Då kommer du och dina likar och klagar på att förskolekaffe och halvbrända pepparkakor är slut. Och känner dig kränkt.
          Du är pinsam och saknar mänsklighet. Ditt hjärta är förstenat.

            Tänk så olika man kan läsa en kommentar. Jag läste det som att det inte var några ledsna nära-döden-pensionärer utan rätt så pigga mor/farföräldrar som (av egen erfarenhet) stövlar in och tar plats. Det är inte pepparkakan som spelar roll – men det hade ju kanske varit trevligt om de föräldrar som anmält sig får plats? Det finns något ganska ocharmigt hos en del människor att sätta sig själva i centrum. ”JAAAAG vill ju se mitt lilla barnbarn”. Och då skiter man i att det inte finns plats i lokalen, eller att det blir alldeles för stökigt för de barn som faktiskt tycker det är jobbigt med en fullsatt lokal. Man tycker sig ha rätt att skippa att anmäla sig. Man har rätt att ställa sig framför föräldrar och syskon (som anmält sig). Och ha rätten att moffa i sig fikat som var anpassat till de som anmäldt sig.

            Så jag tolkade faktiskt mer som att det är de oanmälda instövlande personerna som är pinsamma – och som möjligen saknar takt och ton.

            Men om det verkligen vore en stackars sate som en gång (?!) om året släpade sig ut för att få se glimten av sitt barnbarn sjunga och med nöd och näppe överlevde den mödosamma resan dit (tack vare den lilla pepparkakan hen fick äta – kanske det enda hen ätit på hela året?!) så är det ju en helt annan sak… Men jag tror ärligt inte att det är så vanligt förekommande…

    OT. Men Tradera (bl.a) är dränkt i Caia kalenderns innehåll, påsarna till produkterna (!?) och själva boxen i sig.
    Kanske man har dubbelt osv men alltså.. jag kan inte hjälpa att tänka att man köpt nått man egentligen inte hade råd med för att sen försöka få in lite pengar igen…
    Hype

      Eller så säljer man grejer man själv inte kommer använda.

      Eller så blev mamma arg när Lisa beställde den på nätet med mammas kort (i smyg)..

      Årets kalander? Eller förra årets? Vem fan vill ens köpa de där små billiga skitsakerna?

        Antar årets.

        I år är allting fullsize och med deras toppsäljare, så din kommentar faller tyvärr platt.

        Kram

      Eller så visste man att de kommer sälja slut så att man kan sälja det vidare sen, förhoppningsvis till högre bud än man köpt det för.

        Det är ju jättecringe.. vill man inte dem behöver man inte köpa den så räcker de kanske till de som vill köpa den och de kan köpa den till försäljningspris istället för att betala mer för att folk vill tjäna några hundralappar.
        Och sälja vidare påsarna eller boxen? Nja. Finns folk till allt verkligen. Ge dem till barn i närheten att förvara stenar eller smycke i eller nått.. trött på samhället där alla ska tjäna något på allt.
        Hör med andra i er närhet om en produkt inte passade er smak. Finns säkert nån som vill testa nytt..

          Folk har väl sålt konstigare saker, tänker att man gör precis som man själv vill med sina egna saker man betalat för och äger.

    Tomtar har väl alltid varit med i luciatåget? Det fanns det för 30 år sedan när jag var tonåring och vi hade stort och fint luciatåg.

    Pepparkaksgubbar passar i luciatåg tycker jag, de sjunger väl ”vi komma, vi komma från pepparkakeland”.

    Apropå bock, fick en idé. Ist för julbocken i Gävle kan man väl ha en snösnopp? Sett i tidningen att det finns mycket duktigt folk som kan göra dessa. Vore väl bra för Gävle kommun i dessa spartider😉

      Eller så fortsätter Gävle med sin tradition och någon annan stad/ort tar upp traditionen med snösnopp

        Tänkte på ekonomin. Ja, snopparna får gärna komma till en stad nära mig. Finns på flera ställen redan. Gävlebocken var väl av dålig kvalitet i år förresten?

          Julbocken är inte av dålig kvalitet. Höet som den är gjord av är av dålig kvalitet på grund av sommaren först torka och sedan massa regn…

            Läste att fåglarna pickar på bocken. Kommer den bli nerbränd i år eller finns det vakter som passar bocken?

      Det har vi i alla stadens rondeller och har haft ett par år när det varit tillräckligt med snö. Var kul första gången🙂

      Finns en julpung i Karlstad att beundra om man vill.

      Känns som något en högstadieskola kan bygga på skolgården och tycka att det är hysteriskt roligt.

        Eller så har man ingen humor och ska klaga på allt🙄

        Tycker det är så konstigt hur snoppar kan vara det tokigaste, busigaste och roligaste som finns enligt en del vuxna kvinnor. ”Hihi snopp🤪”

          Inte ens omskuren heller…

            Julbocken? Har du checkat 😉

    Ös på med allt möjligt bara i luciatågen, som Johan Glans säger ”en prinsessa, en anka, ett cykelbud..”😂

    Saker som inte engagerar mig överhuvudtaget: luciatåg och vilka som går i dem. Kunde inte bry mig mindre.

    Mammor satt gråtfärdiga på vårt föräldramöte på förskolan när de fick höra att föräldrar inte bjuds in till luciatåget i år. Herrrrregud vilken stor grej det blev. Jag satt som ett frågetecken ärligt talat, visste inte att vuxna människor var så investerade.

      Vad ska de annars kunna ta kort på och lägga ut på SoMe?

      Ja vad säger man? Dagens föräldrar är fasen lite speciella 🙄 Allt måste läggas ut till höger och vänster, gilla och bli uppskattad för att dina barn är sååååååå gulliga. Kräks lite.

        Jag följer en på instagram som skriver om sina innersta tankar. Hon hade en tumör i lungan för några år sedan, då och nu lägger hon ut om döden, ordagrant massa skit. Jag fattar att hon har ett behov av att prata med någon, osv, men det som skaver så otroligt är när hon skriver allt som hon tänker på och samtidigt så följer hennes barn henne på instagram. Kul som 8-åring att läsa mammas innersta tankar liksom. Förstår inte hur man inte kan tänka längre? Tänk vilken ångest att läsa att mamma tror att hon kommer dö.

          Borde ju heller inte låta sin 8-åring ha Instagram kan man tycka, så hade de sluppit det dilemmat.

            Nej, det kan jag också tycka. Men nu har 8-åringen instagram och då borde man kanske fundera ett extra varv vad man lägger ut. Även 13-åringen som får ha instagram ska väl slippa läsa att mamma tror hon ska dö i tid och otid.

    Har ni sett Melina Criborns senaste IG stories. HELA Babyshowern hon gjorde för en vän var spons för i princip allt, lokal, ballonger, mat, dryck…. sen på kvällen åt de middag, tom det var spons. Tycker man inte själv att det är lite pinsamt att göra så överdrivet mkt spons? Jag hade skämts lite. Hälften av inläggen är inte ens reklam-märkta.

      Hade du tackat nej om du fick möjlighet att få allting sponsrat?

        Nu handlade inte mitt inlägg om mig utan om att i princip allt Melina Criborn lagt upp i sina senaste ig stories är spons och mycket inte ens är rätt reklam-märkt. Men för att svara på din fråga så hade jag absolut tackat nej. Jag hade inte heller kunnat lägga ut hela mitt liv på ig som infleunsers gör. För mig är min integritet otroligt viktig. Men alla är vi olika.

      Hela hennes liv är numera sponsrat. Allt hon lägger upp är reklam och reklam. Aldrig sett en människa ha så mycket samarbeten med alla möjliga företag, snacka om kvantitet

      Haha, tänker på när jag var bloggare för ett stort antal år sedan och ordnade goodiebags till de som kom på min födelsedagsfest genom att fråga företag om spons. Gick superenkelt. Så jag förstår att de inte drar sig för att tigga lite, snålheten finns inom oss alla. 😉

      Grejen blir väl att det inte känns genuint…

      Vad kul för henne och hennes vän att de slapp betala? Vad vill du vi ska säga mer? Känns vare sig mer eller mindre genuint om man betalat själv eller ej. Bör rimligen kräva ännu mer tid att nå ut till alla parter och begära sponw.

      Och även kul för bolagen, som får synlighet till en större publik utan större marknadsföringskostnader.

      Win-win för alla parter.

      Ps. Så funkar influencervärlden och det är just såna som du (följare), som håller liv i den.

    Så fin hon var i håret! 🤩

    Tydligen var sotare och luffare också vanliga deltagare under Lucia-tågens början.
    Jag tänker att det är lite med traditioner som med språk, att om de inte anpassas och utvecklas så dör de ut.

    Det är märkligt hur många svenskar ser ner på landets traditioner och tycker att de inte är så viktiga. Det här kommentarsfältet är ett bra exempel. Varför är inte svenskar stolta och vill bevara dem till framtida generationer? Vi är inte heller särskilt intresserade av vår religion fast det är viktigt ändå att kyrkan finns där och kan serva oss när vi känner för det.
    Traditioner ,religion (och ibland en politisk ideologi) är det som håller ihop ett samhället och skapar en gemenskap som gör oss starka. Utan dem går det käpprätt år pipsvängen.

      Landets traditioner är väl intakta men förändras? Är förändring dåligt? Ser man ner på traditioner när man inte får se sina barns Lucia på förskolan? Jag gick ur kyrkan för 100 år sedan, är där en gång om året på konsert. Hade inte brytt mig om konserten var ngn annanstans. Varför bry sig om religion om man inte är troende?

        Gick du ut ur en kyrka el ur kyrkan och betalar inte den futtiga avgiften? Jag är inte troende men vet att kyrkan hjälper många hemlösa t ex, är därför med. I det här landet har förändring varit dåligt, ja..

          B /. Varför skulle jag betala avgiften? Jag gick ur kyrkan. Ingen i min släkt är längre medlemmar. Mina föräldrar hade borgerlig begravning och har en grav i Solna. Ser ingen som helst anledning till det. Du bör nog inte prata med mig om att hjälpa hemlösa då jag lägger många timmar på volontärarbete. Jag jobbar ideellt på julafton varje år. Jag är med i föreningen Äldrekontakt. Jag hjälper flyktingar. Är engagerad i Stadsmissionen. Finns andra som hjälper hemlösa.

            Fint av dig. Men du går till kyrkan för konserter iaf? Är du döpt? Gift dig borgerligt (om gift)? Vore trist om alla gick ur kyrkan tänker jag.

              B / Inte döpt och inte gift 😊 Ja det kan man iofs tycka men varför vara med om man inte är troende öht? Min dotter var med i kyrkan ganska länge då hon hyrde studentlägenhet av just kyrkan när hon pluggade. Det är ju också en orsak att vara med. Jag hjälper på alla sätt jag kan men icke via kyrkan. Jag respekterar människors tro men thats it.

                Bra att dottern iaf fick nytta av kyrkan.

              Respektera att personen gått ur.

        Det handlar om att ära sitt land, historia och förfäder.
        Känna stolthet och kämpa för att bevara sina traditioner.
        Känner man ingen stolthet över sitt ursprung, land eller historia då är man bara ett tomt skal som andas, äter och dricker.

          Då är jag väl ett tomt skal då 😁.

            Du behöver inte säga yttra det uppenbara.

              Va? 😅

        Det är också väldigt viktigt för många svenskar att berätta att de minsann inte är troende och de har gått ur kyrkan. Så tufft och nytänkande. Intressant är att de som gärna berättar att de inte tror på gud ofta tror på spåtanter och kan tänka sig att bevista seanser.

          Hur kan man tro på Gud år 2023? Mitt medium sa att alla födda i stenbockens tecken ser att det inte finns någon Gud.

            Tack för att du gav mig ett härligt 😆

            12:02 skriver du och sen grinar när något pucko vill bränna en koran. Säg samma sak till dom. Men det skulle du såklart aldrig våga 😉 modig bakom skärmen såklart

          Anonym, jag tror inte på varken det ena eller det andra. Jag brukar inte berätta för alla att jag gått ur kyrkan då jag gjorde det för 100 år sedan. Möjligen tror jag på karma.

            Oj imponerad av en 107-åring att hänga här

            Reinkarnation också antar jag?

      Jag tror jag vet vad du röstar på.

      Jag känner inte samhörighet med folk, enbart för att vi delar religion eller traditioner. För mig är det andra faktorer som avgör. Det är egalt huruvida någon väljer att fira jul eller inte, eller om de firar midsommar. Religion bryr jag mig inte om. Jag kan känna samhörighet med de flesta människor, om de är vettiga. Nationalism är inget för mig.

      Det kanske är så att många svenskar tycker traditioner är viktiga och trevliga, men kanske inte anser att om det sker lite förändringar i dem över tid så kommer det åt helvete. Det känns ju trots allt som en mer rimlig hållning. Jag tycker det är mysigt med luciatåg men kommer inte gå i spinn över om min fyraåring vill vara prinsessa i det och hennes förskola tycker det är okej. Tror definitivt inte att Sverige går åt helvete på grund av det.

        Men varför måste man alltid göra det som är kul? Din dotter kan välja Lucia, tomte, stjärnkocken, pepparkaksformar eller inget alls. Varför kan man inte bara välja ett av alternativen utan prompt måste göra det man själv tycker är kul?
        Ibland får man följa de traditioner som finns. Blir man kränkt eller ledsen så är det ännu mer anledning att inte vika sig för barnet…Jag kan garantera att ditt barn kommer att chockas över hur lite elasticitet folk har med henne när hon blir vuxen. Ingen kommer att vika sig för att hon ”tycker det är kul”.

        Men varför ska hon vara prinsessa på ett luciatåg? Det är inte farligt för barn att inte få bestämma allt själv.

    Tyckte ”hjärnsläppet” verkade fejk för att vara lite.. rolig

      Själv tyckte jag att hon hade hjärnsläpp mest hela programmet. Men det kanske var för att verka lite rolig.

        Hon har ADHD, vilket kan leda till att man har svårt att uttrycka sig eftersom man har dåligt arbetsminne och dessutom flera tankar i huvudet samtidigt. Jag har ADHD och låter förvirrad hela tiden. Ibland kan jag knappt avsluta meningar. Föredrar därför att uttryck mig i skrift.

      Tycker hela hon och hennes sätt känns fejk. Hon vill så väldigt gärna uppfattas som sådär härligt rolig och lite knasig. Faller helt platt för mig då det hela känns noll autentiskt.

      Det känns precis som Ellens fejkade och överdrivna ”humor”. Tror inte ett dugg på något hjärnsläpp.

      Jamen jag hoppas att hennes hjärnsläpp (som visst höll i sig från början till slut i programmet) var fejk. Om inte så funderar jag på hennes intelligens… Hon upplevdes som oerhört korkad och fjantig. Inget vare sig roligt eller charmigt med det tycker jag.

    Ja, pepparkakagubbar och tomtar ingår fortfarande i ett luciatåg, eller hur tänker du som författar bloggen? Haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.