Pms?

Cassandra Klatzkow har postat en liten följetong i sin story, som startar med att hon bestämt sig för att vara sur på sin kille men vet inte för vad, så hon behöver tips. 
Sedan får vi följa med henne genom hela spektrat av drama, och kantas av både gråt och tandagnisslan för att sedan avslutas med att hon håller hand med sin kille och skriver att hon älskar sönder honom.
Någonstans mitt i ställer hon även frågan om man kan ha sms trots att man äter mellanpiller. Jag tror att vi med största sannolikhet kan svara ja på den frågan, i alla fall av hennes inlägg att döma.

Så vad är de bästa tipsen om man är grälsjuk så det förslår?
Att härja om att han inte fäller ner toalettringen? Börja basic liksom?
Att han inte rensar bort hår i duschen? Städar efter sig när han rakat sig över handfatet? Skalar vitlök på fel sätt? Inte går ut med soporna? Viker rentvättade handdukar på fel sätt, and don’t get me started on dra på lakanen?
Vad är den pyttigaste saken du fått ett pms-utbrott över? Hur många här inne har förresten pms som går ut över partnern? Jag har det inte, men kan lik förbannat morra över felvikta handdukar eftersom jag bara ääääär sån! 🙂

 

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker det är så många som typ ”tihi vad busig och tokig jag är som har pms”. Jag har käkat samma p-piller i 12 år och har ingen pms. Men det betyder ju inte att jag inte kan vara på dåligt humör emellanåt 🤷🏼‍♀️ Har man ens pms när ens mens liksom är ”konstgjord” som den är med p-piller?

   Hatar det där när folk ska göra sin pms till något att ”skratta” åt. Det finns inget roligt med deras beteenden, oavsett vad det gäller.

    Det finns kanske inget roligt med pms men hormonell hälsa är verkligt och något alla kvinnor formas av, så att bara låtsas som om kvinnan är elak med mening eller överdriver går ju inte heller. Väldigt många kvinnor förstör sina kärleksrelationer pga pms. Vanligaste åldern att skilja sig är i klimakteriet. Kvinnan är oftast den som initierar skilsmässa. Den vanligaste åldern för kvinnor att ta självmord är i klimakteriet. Obalans mellan progesteron och östrogen leder i längden till ökad risk för utmattningssyndrom, depression, ångest, diabetes typ 2, cancer och alzheimer. Det är allvar att ha pms, inget att vifta bort.

     Edith
     Intressant vad du skriver. Du får gärna bifoga länkar till var du har hittat din kunskap

     Jaha? Min åsikt kvarstår.

     Begå självmord heter det. Ta livet av sig är också rätt.

    Sett kommentarer i olika forum där kvinnor slagit sina män, skrikit, kastat sönder saker, lämnat sin man osv för småsaker de stört sig på och fnissat åt hur galet det är att ha pms. Hormoner, pms eller what not, man får ta lite jäkla ansvar för hur man beter sig. Vilken man kan bete sig så och sen fnissa lite åt vad testosteronet gör med honom!?

     Ja precis. Hade blivit ett jävla liv om en man gjorde så.

      Nu beter sig ju män så hela tiden. Men ja, det är förjävla fult att skratta åt det. Man måste ta ansvar för hur man uppträder mot andra människor.

      OM en man gjorde så? Vilken man kan bete sig så?
      Vilka ogenomtänkta frågor….
      Hur många kvinnor dödas varje år? Hur många kvinnor blir misshandlade varje dag? AV män.
      Män kan inte ens gå på fotboll utan att slåss.

       Dra inte alla män över en kam.

   Jag fick det när jag slutade med p-piller, speciellt de första två cyklerna, de var helt galna. Är en väldigt sansad person men började till och med grina på jobbet. Så jag skulle nog säga att man inte har det när man käkar p-piller.

   Har också funderat på hur man kan ha pms om man inte har ägglossning och mens? Har aldrig ätit p-piller heller så är lite dåligt insatt

    Jag var hemsk när jag åt p-piller. Arg, ledsen och grinig. När jag slutade med dem var det som jag blev mig själv igen efter många många år. När jag började efter en paus på 3 år kom samma symptom igen och jag blev ett monster. Så nog händer något iaf !

     Ja men det är ju inte pms. Men självklart kan p-piller påverka humöret osv.

   Jag vet inte, men när jag gör uppehåll från pillrena för att släppa fram blödningen märker jag rätt ofta en skillnad på mitt mående. Under de där fyra dagarna som det ofta tar för blödningen att dyka upp kan jag få sån megaångest att jag tror jag blivit galen typ, alltså riktig dödsångest. Sedan brukar jag uppleva att jag blir liiite känsligare för dofter typ och kanske lite mer trött och varm. Så kommer blödningen och jag mår toppen igen! Men nä, pms skulle jag inte kalla det, men klart man märker skillnad när hormonerna ändras.

    Du vet att du inte behöver göra uppehåll varje månad..? Det behövs inte och mår man så dåligt hade jag definitivt glesat ut rejält.

     Man behöver inte göra uppehåll överhuvudtaget

   Du brinner verkligen för detta va? Du skriver alltid exakt samma sak i kommentarsfältet så fort någon ens nämner pms.

    Kände du dig träffad kanske?

    Haha det här är första gången jag kommenterar något om pms. Vad är det jag (eller den som du nu syftar på) brinner så för?

   Man har inte pms eller svängningar när man står på p-piller, hormonmängden är ju densamma varje dag. Det finns ingen cykel, det finns ingen riktig mens. Det finns däremot fortfarande dåligt humör.

   Jag har aldrig haft PMS, vare sig med eller utan p-piller/p-stav. Jag har alltid tänkt att folk överdriver men vad vet jag. Ändå helt galet att gå runt och agera på sin surhet om man nu har PMS och tro att det är en giltig orsak.

  Jag brukar känna av lite pms sju dagar före mens, sen är jag normal igen tills dagen före mens. Då är jag oftast lättirriterad och gråtig. Trött och uppe i varv. Ofta går det ut över min partner just den dagen, även om vi försöker ha en regel att inte ta upp viktiga grejer precis före mens och även om jag går undan och vilar extra mycket precis före mens. Jag har läst mig till att progesteronet börjar sjunka långsamt just sju dagar före mens. Och sen dippar det drastiskt dagen före mens typ. Progesteronet som hjälper en att hålla sig lugn och glad och hjälper ens sömn. Så det är inte så konstigt att man är påverkad just dom dagarna! Sen upplever jag att jag har mer symtom på vintern än övriga årstider. Kanske för att denna årstid är extra tuff, med mörkret och kylan? Mina tips till denna influencer om hon vill mildra sin pms är att involvera sin kille i hormonell hälsa och lära honom om dom här dagarna. Jag mediterar även varje dag, sover extra mycket dessa dagar och tar tillskott av d-vitamin, magnesium, omega 3, kalcium, b-6 och munkpeppar. Och äter bra. Allt detta sägs hjälpa pms och för mig funkar det kanon! Det har tagit mig tio år att lära mig detta dock.

   Vad jag kände igen mig i det där med att det minskar sju dagar innan för att sen drastiskt sjunka precis dagen innan!
   Kan vara lite svängig i humöret veckan innan mens, relativt milt ändå skulle jag säga. Men dagen innan, alltså jag kan sitta och planera hur jag ska ta livet av mig för att jag är så trött på precis allt. Dagen efter när mensen kommer så är det som bortblåst tack och lov…

  När jag går på toa brukar gubben ibland säga: fäll upp toalettringen efter dig🙃

  Brukar störa mig på hur min partner andas eller att det ”låter” när han tuggar vid pms.

   MEN JAAAAA!! Tack!!! Folk tycker jag är så konstig som säger till mig man att andas normalt hahaha

    Lite otrevligt kanske att säga till honom, speciellt om du vet att det bara är din pms som är problemet.

   Haha jaaa! Klarar inte av att han äter knäckebröd när det är som värst. Blev också otroligt irriterad när han kom hem och luktade kebab, jag kunde inte somna pga lukten.

    Så kul o busigt, hihi! Hoppas du höll det för dig åtminstone

     Men snälla. Kan man inte få tycka det är lite roligt att flera andra känner igen sig? Självklart behandlar man ju sin partner med respekt. Jag börjar irritera mig på massa saker ibland när jag har pms. Men håller ju det för mig själv. Men kan skratta åt det i efterhand och inte fatta varför jag blev så irriterad på det eller varför jag började gråta pga det osv.

      Eller så slutar vi skratta åt att en del beter sig som barn och börjar ta lite vuxet ansvar för vårt beteende även vid pms. Vad är ens det roliga i detta?

       Men vadå beter sig som barn? Är ju inte det vi skrattar åt, bara själva igenkänningen. Självklart börjar man inte skälla ut sin partner för att man irriterar sig på andningen. Stör ju mig för mig själv. Men kul att se att man inte är ensam 😅

        Du får väl tycka att det är hur kul som helst, men klart andra måste få tycka annorlunda?!

         Jo men du missförstår ju. Du skriver om själva beteendet, det är en annan sak. Var ingen av oss som du svarade som skrev att det är okej att bete sig som ett barn eller börja bete sig illa. Bara att man känner igen det här med att man kan börja störa sig på massa konstiga/onödiga saker när man har pms.

          Eller så håller man bara inte mer dig. Behöver inte vara missförstånd eller annat. Kanske bara en annan åsikt. Inte värre än så.

   Samma HÄÄÄÄÄR!!!

   För att inte tala om hur det klunkar när han dricker (nej jag säger inget såklart) (men skriker inombords)

  Antar du menar pms och inte sms! Hon har ju precis opererat brösten med så inte konstig om hon är extra känslig.

  Jag har spiral sedan två år tillbaka och ingen mens, däremot PMS.
  Vissa månader värre en andra, hujedamig alltså!
  Min känsla under pms kommer krypandes; ”Jag har ingenting att ha på mig”, ”Jag behöver nog klippa en ny frisyr” sedan mer ”Det känns som att mina vänner inte vill hänga med mig (OBS! Helt obefogat!) till att sluta med ”JAAG ÄR VÄÄÄÄÄRDELÖÖÖÖÖS” (egenföretagare…). MJO, så PMS definitivt.

   Har du konstanta hormonnivåer kan du per definition inte ha pms.

  Av det här kommentarsfältet att döma så är det många som riktar sin grälsjuka hit.

  För övrigt tycker jag att det är sjukt larvigt att störa sig på att någon inte gör saker ”på rätt sätt”. Som att det bara finns ett enda sätt att göra saker rätt på.
  Det här är ju exakt samma människor som hela tiden klagar över att de inte får någon hjälp hemma. Som sätter för höga krav på sin omgivning. Och som får ”craving” på att äta frost i frysen när de är gravida.

   Fast hormoner kan påverka humöret och få en att irritera sig på onödiga saker.

    Många män går igenom liknande som kvinnor efter 50. Ang hormoner.

     Ja, alla har vi väl stött på sura gubbar.

   Jag har verkligen utmanat mig själv i det där med att det finns flera rätt sätt att göra saker på. Jag har nog sedan barn varit väldigt fast i att mitt sätt är rätt och andras är fel. När vi tex pyntade granen som små så gick jag efteråt och rättade till de pumlor som min bror hängt fel.

   Jag blir bättre och bättre och försöker verkligen inte att bli frustrerad på min man eller mina barn. Speciellt med barnen försöker jag ha tålamod och låta de göra på sitt sätt. Jag ser ju verkligen det positiva med att låta de utforska på sitt sätt och inte bara formas in i mitt sätt. Men det är en utmaning 😅

  Camilla är det någon som har recenserat din bok än? Nyfiken på att läsa innan jag köper!

   Kommer upp massa om man googlar på det

    jag kanske är blind men hittar bara en inlåst från expressen. Inget annat?

  Man ska vara rädd om sin käresta. Är rädd för att hon behöver vara rädd för annat..

  Jag har PMDS, så för mig är halva månaden fruktansvärd. De senaste åren kan jag bli nästan psykotisk och självmordsbenägen innan mens. Jag har alltid varit känslig för hormoner, men det har aldrig varit såhär illa. Har fått reda på att jag börjat komma in i perimenopus och att anledningen till att min PMDS blivit värre är att jag reagerar kraftigt på att kroppen börjat producera mindre östrogen. Tar låg dos av SSRI men det hjälper inte längre. Nästa steg är att börja HRT. Wish me luck. Jag är så avundsjuk på tjejer som ”bara” får PMS. Jag har själv haft det och det är ingenting mot PMDS.

   Innan någon tipsar om preventivmedel, så kan jag säga att jag mår dåligt av preventivmedel. Jag har testat en mängd olika. Tyvärr är min kropp superkänslig. Jag hoppas att HRT ska funka. Annars funderar jag på hysterektomi.

    Vilka andra förändringar har du gjort i ditt liv för att din pmds ska bli bättre? Tänker att framför allt hysterektomi är ganska extremt om man inte prövat allt annat innan. Stort ingrepp på kroppen.

    Jag var precis som du. Men Kyleena, den senaste hormonspiralen som ska ha väldigt lite hormoner, har hittills ändå varit okej.

   Fy vad jobbigt. Får jag fråga hur gammal du är? Undrar när man brukar gå in i perimenopausen.

   Min syster har kraftig PDMS och hennes symtom försvann nästan helt när hon slutade med koffein helt. alltså verkligen helt slutade. tog 1-2 månader innan effekten kom men sen dess har hon aldrig haft nästan några besvär

    Jag har samma erfarenhet!

    Jag har fruktansvärd pms som ofta höll i sig i två veckor per månad. Resten av månad hade jag ångest för hur mitt mående påverkat min omgivning samt ångest för att jag snart skulle må dåligt igen. Jag testade verkligen ALLT. Jag hade redan en väldigt hälsosam grund men under 4-6 månader slutade helt med koffein, sov minst åtta timmar per natt, tränade fem gånger i veckan, åt strikt lågkolhydratkost så absolut inget socker, stressade så lite jag kunde, drack väldigt lite alkohol (snittade kanske en öl i veckan), men det gjorde noll skillnad för mig. Jag började sen med SSRI 50mg per dag och det förändrade hela mitt liv. Min pms är i princip helt borta, så det är nog olika hur man reagerar. Folk som aldrig lidit av pms kan nog inte föreställa sig hur fruktansvärt det är, och hur det känns när folk säger åt en att ”bara skärpa sig”. Det går inte att förklara vad som sker på insidan men det är omöjligt att värja sig emot.

  När ska vi sluta normalisera den här typen av beteende? Absolut att normalisera pms och pmds (och det som går att göra åt det för att man själv ska må bättre, definitivt), men inte det här att vuxna kvinnor ska få bete sig som bebisar utan eget ansvar för sitt beteende och sedan skylla på pms/pmds. Nej tack.

   Män beter sig som bebisar utan att ha massa hormoner i kroppen så låt kvinnor bete sig som bebisar MED hormoner?? Vi har ju åtminstone något att skylla på, vad har männen att skylla på?

   Trött på att kvinnor ska behöva vara så jävla perfekta jämt!

    Att bete sig illa mot andra är väl ingenting som ska normaliseras oavsett kön.

    Hur många tycker att det är okej att en man letar saker att gräla med sin fru om bara för att han är grälsugen? Skäller ut henne för att hon andas fel? För att hon luktar illa eller äter för högt? Hotar med att lämna henne en gång i månaden?

    Känner ett lesbiskt par, OMG vilka catfighter😳

    Du kan ju prova skriva en kommentar i ett öppet spår där din man betett sig mot dig så som hon betedde sig mot honom i inlägget. Så får du se hur accepterat och fnissigt det är i svaren.

     Men är väl ingen som fnissar åt själva beteendet i kommentarerna

      Det var ett svar på att vi får bete oss så som männen gör. Så prova se hur accepterat det vore om det var en man. Jag påstår att det inte skulle vara det.

    Men vem tycker ens att det vore okej att en man betedde sig så där? Två fel gör inte ett rätt.

    Jag vet inte. Jag beter mig gärna som en schysst person mot de i min närhet, även om det finns andra på denna jord som inte tycker att det är viktigt. Låter konstigt att ha en grupp som beter sig illa som rättesnöre för vem man själv vill vara.

    Ingen behöver vara perfekt, men alla får ta ansvar för sina egna beteenden och handlingar.

    Den där whataboutismen ger jag inte mycket för.

    Om män beter sig som bebisar så är det för att kvinnorna tillåter det.

     Haha ursäkta? 😂

      I hur många förhållande är det inte kvinnan som tar på sig arbetsledarrollen? Som gärna styr upp lite i vardagen hur hon vill det ska vara, saker ska helst vara på hennes sätt.

  Livet är för kort att bråka om småsaker. Jag motionerar och då går ilskan inte ut över någon
  I Japan kan man mot betalning kasta porslin i en vägg. Kanske något för Sverige att ta efter. Många stressade affärsmän gör så.

   Finns sådana ställen i Sverige också. Man får slå sönder något mot betalning.

   När jag var yngre och vi hade ett separat litet hus för sopor/återvinning så brukade jag gå in där och skrika allt vad jag kunde.

  Ibland tycker jag synd om män. Det klagas ständigt på dem. Vad de än gör så gör de fel. Jo, jag förstår att vi alla lider då och då men är det någon som tänker på vilka problem män kan ha? Det känns som kvinnor liksom skrattar åt mäns problem, erektionsproblem blir ungefär; det finns hjälpmedel. Att tappa håret är en stor sorg för många män och jag får uppfattningen att kvinnor tycker att det är att gilla läget ungefär, snyggt med rakat huvud. Många män har också svårt att prata om känslor. Vet många som går på nålar för att deras flickvänner är gnälliga och som hellre duckar för att inte börja gräla.

   Har men sån flickvän kanske man ska fundera på att lämna förhållandet och träffa någon trevligare som man passar bättre ihop med, precis som att en kvinna inte ska behöva stå ut med att deras pojkvänner är gnälliga eller kritiserar allt osv

  Har men sån flickvän kanske man ska fundera på att lämna förhållandet och träffa någon trevligare som man passar bättre ihop med, precis som att en kvinna inte ska behöva stå ut med att deras pojkvänner är gnälliga eller kritiserar allt osv.

  Mitt värsta pmds minne är när jag bad sonen flytta på heltid till sin pappa ( min värsta mardröm ) för att han slängt sina smutsiga strumpor i soffan.
  Han svarade med lugn röst”innan jag packar kanske du ska kika vems strumpor det är”

  Gissa vems strumpor det var?

  Att leva med pmds eller pms är verkligen en pina. Jag har provat allt man kan göra på egen väg och äter numera Premalex 14 dagar i månaden för att inte få dessa vidriga humörsvängningar.
  Jag har dumpat pojkvännen, skällt ut döttrarna och sonen som sagt bad jag ju att flytta.
  De andra 14 dagarna är jag en väldigt snäll och tillmötesgående person. Men ack nej. Jag blir helt personlighetsförändrad de dagarna det är som värst. Och nä jag skyller inte på det. Jag kämpar som en gnu för att hålla ihop. Men det går inte.

   Jag misstänker att du inte lägger ut allt detta lite skojigt på instagram, som fröken Klatzkow. Tror inte heller att hon har samma problematik som du har.

   Hoppas du mår bättre!

   Jag inser att jag är lyckligt lottad när jag läser om dina dagar. Har aldrig haft pms eller klimakteriebesvär och skäms nästan när jag hör hur du har det.
   Ta hand om dig❤️

   Jag fick p-spruta mot min svåra pmds och det har verkligen hjälpt.

  Cassandra kanske kan vara arg på sin kille för de vidriga rån han gjorde? Och överlag vara lite irriterad på hans människosyn?

   Ja. Han har skapat men för livet för flera människor. Hotat butikspersonal med pistol och kniv. De satte en pistol i munnen på en av bilhandlarna de rånade. Detta hände alltså 2020.. nyligen.. domen finns på Flashback. De träffades när han satt inne.

    Känns som ett större problem än pms..

  Har väl tur själv kanske då jag inte är speciellt hormonell varken PMS eller vid graviditet. Men kan ändå förstå att det finns de som på riktigt lider. Dock verkar det inte vara de med de allra svåraste problemen som pratar högst om det och speciellt inte på ett ”tihi”-sätt. De som verkar ta ut det endast på sina män men lever som vanligt i övrigt, som gör det svårt för andra som har PMDS på riktigt att kanske bli tagna på allvar.

  Inga utbrott då jag aldrig haft PMS.

   Inte jag heller.

  Tips nr 1: Var inte tillsammans med en gängkriminell

   Haha det var faktiskt ett bra tips! En gängkriminell som hon träffade medan han satt i fängelse och dessutom fortfarande var ihop med sina barns mamma.

    Drömkille!!! 😻😻😻😻😻😻

   Hon verkar ha så vettiga kompisar. Undrar verkligen vad dom tycker om detta??

  Jo känner allt igen det. Ägglossningsfas: Är så självsäker, cool och sexig. Baby du är så underbar i allt. PMSfas : Jag hatar dig och fattar inte vad jag alls såg i dig.

   Man har inte ägglossning och mens när man äter p-piller och kan alltså inte ha PMS. Med det sagt kan ju de syntetiska hormornerna i pillret göra en knäpp, men det är en annan sak.

  Vänta vara till klimakteriet! 😂🤯😥🥶😅

   Jo tack, fönster öppet hela natten😀

  Har inte pms, men kan ändå störa mig på att mannen inte tar bort mat från vasken efter han sköljt av tallrikar. Han stör sig å andra sidan på att jag bygger sopberg för att slippa gå ut med soporna. Är det det värsta man stör sig på så har man det bra.

  Vad skönt om man bara haft lite pms. Jag har de senaste 3 åren haft grov pmds där jag två veckor varje månad på riktigt velat ta livet av mig själv. Fyfan. De känslor jag känt under den tiden, inget jag skulle önskat min värsta fiende. Två veckor av fyra i månaden har jag gråtit nästan konstant och bara känt ett totalt mörker. Men sen gick jag till hälsocentralen och nu äter jag ssri.. de har fan varit räddningen för mig. Numera vet jag aldrig när jag är på g att ska få mens 😅 ingen Depp, inga tårar. Mitt liv har blivit så mkt bättre ❤️

   Var det pmds eller annan ångest/panik/stress/utmattning? Jag menar, vet du att det var just pmds?

  Vem orkar vika handdukar?
  Är självstående med en 12-årig son och ingen av oss gillar tydligen uppfinningen garderob … 🙄 Vi har en hel bänk med rena kläder i tvättstugan och mer rena som hänger på tork, sedan har vi varsin hög med ”kanske går att ha i morgon också” i badrummet 😂 (Ja, vi bor i hus och ja vi har en tvättstuga i huset, ärvt hus som jag inte har förtjänat) Fattar att det är helt annorlunda för andra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.