En aning historielöst?

Denice Moberg har tydligen ett nytt och efterfrågat projekt på gång som hon ska lansera under 2024. 
Projektet kallas för ”SS” och hon undrar vad följarna tror att de båda S:en står för.
Jag har ingen aning, men känner spontant att den här bokstavskombinationen skulle göra sig i urnordisk runskrift, eller vad säger ni?

Vad tror ni om alltsammans?
Är det dags att ”branda om” förkortningen lite?
Är det vad Denice gör?

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur okunnig får man bli? Speciellt nu när det talas om judehat och är högst aktuellt när vindar likt 30-talets högerpolitik stärks.

      Nu kommer väl det mesta judehatet från vänstern samt människor från mellanöstern iofs.

        Enligt statistik och forskning så är det vita män som är de största anti-semiter och oftast från högerextrema grupper

          Länka gärna en forskningsrapport som visar att vita män är mer antisemitiska än män från mellanöstern.

          nej Melinda gumman så är det inte.

      Eller hur. Hon kanske e nasse vad vet jag.

      Skulle behövas lite mer medmänsklighet i vårt land.

      Nu är det ju så att på 2020-talet är detta inte en sanning (längre)! Antisemitismen ägs numera av V, S, MP och, sedan urminnes tider, muslimerna.
      För övrigt gissar jag på att SS står för Super Strong..?

      Hennes målgrupp vet ändå inte vad SS, nazism och WW2 var för något så de lär inte påverkas av hennes okunnighet

    Nämen jag tycker det börjar bli dags att ta tillbaka olika slags förkortningar. Lets make ss strong again!

      Vad menar du? Strong Again??

        Jo men alltså hur länge ska en sån grupp ”äga” en ett par bokstäver?

          Efter vad det stått för – för evigt.

          Ja det är ju en bra fråga och det spelar väl roll hur pass aktuellt och relevant det är. Men i det här fallet handlar det väl mest om att kopplingen för de flesta är stark, dvs rent spontant får man upp en bild när någon säger SS vare sig man vill det eller ej men det är ju inte heller olagligt att förkorta till SS vilket ju är bra eftersom det ändå bara är bokstäver. Så tycker inte det är läge för ramaskri och bojkott men att undra hur hon tänkte där känns ju rimligt.

          Alltså det lever fortfarande många människor som faktiskt upplevde andra världskriget, det är bara några årtionden sen. Googla ”SS” och se vad du får för träffar.

          Du FÅR ju kalla ditt företag för SS om du vill. Men varför vill man att potentiella kunder ska koppla samman ens företag med något så negativt?

      Jag har problemet att mina initialer är IS. Det var inget problem då jag växte upp men på senare år har jag inte velat signera grejer med mina initialer…

        snark…

      SS = Sjögrens Syndrom, jag skriver således SS rätt ofta.

    Hon ska förmodligen släppa ett klädmärke och syftar på s/s som i spring/summer.

      Stämmer ju föga med de ledtrådar hon spaltar upp. Snarare en hälso-app.

        Fick bara upp Camillas instagram så läste inte allt men ja det låter mer som en app.

    Nejmensnälla. Världen är för ängslig. Man fattar ju att det har NOLL nazistkoppling. Ska alla som heter Susanne Svensson behöva byta namn för att deras initialer är SS?

    Det är också förkortning för Stockholms spårvägar, Sveriges scoutförbund, en latinsk term, marin betäckning på en ångbåt och inom mode och handel används det för att samla ihop vår- och sommarsäsongen. SS24 står för dörren och jag tror inte att nazistuniformer är på modet i år heller.

      Ok alltså jag blir personligen inte jätteupprörd men av alla namn man kan välja till sitt nystartade bolag – varför välja ss? Råkar det vara att just SS blir förkortningen av det man gör ”sverres skadedjursbekämpning”, då använder man kanske inte just förkortningen så ofta ”ring ss!”. Och självklart tror ingen att hon kommer syssla med något nazirelaterat. Samma som att allt som innehåller Adolf typ Gustav Adolfs torg behöver ju såklart inte raderas men man skulle ju inte starta ett företag som heter Adolf rätt och slätt. Inte för att det per automatik är fel men liksom… varför?

      Stockholms spårvägar bytte ägare och namn till Stockholms Lokaltrafik 1967,bl.a för att förkortningen SS ansågs för historiskt belastat.

        Nej det heter fortfarande Stockholms Spårvägar.

          Men dom kallar sig ju Stockholm spårvägar. Inte SS. ”Jobba hos oss på SS” osv.

            Ja man använder ju sina initialer eller förkortningar på olika sätt. Råkar ens initialer vara DÖ kanske man inte skriver ”hälsningar DÖ” medan det funkar med ”hälsningar MG”.

            Däremot har dom ju SS stort i sin logga

      Men alltså varför vill man göra det? Att världen är ängslig, så är det kanske. Men världen kommer ju ändå inte associera SS med något positivt så varför vill man ha den kopplingen till ett nystartat företag?

        Ja men precis. För många är den direkta kopplingen när man hör ss nazism, inte steam ship. Jag vet inte, men jag hade gärna haft positiva kopplingar till mitt företag. Om jag nu ändå ska välja två bokstäver att promotea det som. En annan sak som någon säger ovanför, om det är ett företagsnamn med de initialerna.

      Vi kanske ska bli extremt upprörda över ”SS-bänkarna” som finns överallt i Skövde också? (Googla ”Skövde bänk” om ni är nyfikna 😂)

      Svenska Scoutförbundet existerar inte längre, och när det gjorde det så förkortades det SSF.

      Haha men eller hur! En kollega blev på riktigt upprörd jag ska döpa min son ett namn på S när mitt efternamn även det börjar på S. ”Han kan ju inte ha initialerna SS!”
      Vem gör seriöst den kopplingen..jag är inte okunnig i historia men skulle aldrig kompromissa namn/efternamn pga att det råkar bli SS

        Att initialerna blir SS är ju inte samma sak som att du går omkring och kallar din unge för SS. Här kallar hon ju företaget för SS och det spelar ingen roll hur mycket hon tycker att det står för något annat, associationerna hos alla med någon form av allmänbildning (och vett) blir negativa.

        Det är ju inte samma sak öht. Brukar du kalla din son SS?

        Mina initialer är ss och det kommenteras seriöst VARJE gång nån ny ser det. Så tröttsamt. 😑

          Mina med. :/

          Mina initialer är FU, det kommenteras också en del 😅

      Kritiken handlar inte om att man tror att hon åsyftar nazismen. Det är väl snarare en undran kring om man tänker att det är framgångsrikt att välja en bokstavskombination som för de flesta sammankopplas med nazismen. Som att någon valt att döpa något till Hitler. Klart du kan göra det men för de flesta associeras inte det med något positivt. Man förundras nog mest över att hon verkar ha missat den delen av historien.

        Tror inte ens man kan döpa ett barn till Hitler, faktiskt 🙂

          ”Något”

          Tänkte mer på att namnge företag men jag har också för mig att jag hört att barn inte får heta Hitler.

      Allt det du räknar upp (utom möjligen Susanne Svensson) är äldre än andra världskriget.

    Min favorit är supersnipporna i paradise hotell. Som kom hem och tatuerade ss på sina armar 😅

      Hahaha

      Säg att det inte är sant!

      Hahaha.
      Vilka gjorde det?

    Påminner lite om den dåliga koll Emma hade i detta (smaklösa) inslag med Filip och Fredrik.

    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/a/a27poa/sa-lurade-tv4-robinson-emma

      Oj!

      Jag tyckte att det var kul!

        Jo, jag minns att jag också tyckte det var roligt när det sändes. Inte nazi-referenserna men som ett exempel på hur lost man kan bli om man missar att hänga med på historielektionerna eller i nyheter överhuvudtaget. Avskräckande exempel.
        Klippet finns på youtube : SM i nazireferens

    Hur många hälsoappar finns det behov av? Hur kan det finans underlag för alla att tjäna pengar på det? Är alla så osäkra på sig själva nuförtiden att vi måste ha en app som talar om hur vi ska äta och träna?

      Nej det räcker väl med Sanna och Johns nya satsning? Annars hade vi aldrig kunnat äta korrekt eller lära oss en avokado macka. Kan dom inte sluta nu bara haha

        Han som tog avokadomackan ut i världen är död

          Hittades död – låg bakom avokadomackan.

    Kanske har nåt att göra med att arbete ger frihet?

    Rätt osmakligt. Men ännu mer hur kan man vilja bli förknippad med det. Tänker mer personligen är det inte jätteroligt att veta folk kopplar ihop sitt företag med just nazi. Min första tänkte var inte det dock men tyckte det såg familjärt ut, sen insåg jag och fick lite obehag i kroppen. Men vill hon köra på det så okej men bli inte förvånad om folk tänker på annat…

      Familjärt?

    Man väljer ju själv vilka associationer man vill koppla till sitt varumärke.

    Just det här valet var inte särskilt smart.

    Man framstår inte heller själv som särskilt smart när man gör ett val som detta.

    Ett dåligt affärsbeslut helt enkelt!

    Jag får samma känsla när jag ser någon med Helly Hansen jacka, jag förstår inte varför någon vill gå runt med en HH-logga.

      Fast Helly Hansen är ju ett väldigt etablerat varumärke.

        Det må så vara! Men jag kan ändå inte förstå att de har en sån logga istället för att skriva ut namnet.

    Kom att tänka på en situation jag var i, dejtade en kille sedan några månader och på en dejt hade jag ett halsband med en torshammare. Jag var medveten om att rasister kan använda det som symbol men främst är det ju en nordisk symbol som jag tycker är fin. Att rasar har kidnappat symbolen var inget som skulle stoppa mig från att ha det på mig. Killen blev i alla fall förskräckt och började förhöra mig om eventuella rasistiska åsikter (jag är invandrare men kom till Sverige som bebis och är så långt ifrån rasist man kan komma). Blev så förvånad och rätt chockad över hans reaktion. Det är var ca 10 år sen. Har inte haft halsbandet sedan dess för blev faktiskt avskräckt. Vad skulle ni säga, ”får” man ha på sig torshammare idag eller är rassekopplingen för stark?

      Jag är mycket inne på andlighet, meditation, häxkonst så för mig är Tors hammare inte längre någon nassig symbol då jag sett den i så många andra sammanhang som inte har ett dugg med politik eller hat att göra. Däremot var det alltid nasse-killarna i början av 2000-talet som hade just halsband med Tors hammare på sig så på den tiden tänkte jag nog annorlunda. :/
      Svårt det där men eftersom det säljs Tors hammar-halsband på olika andliga butiker så bör ju inte associationen vara lika stark som den mellan nazism och svastikan.

      Vi ska ta tillbaka våra fina symboler, så ja – använd! Samma med vägvisaren och skräckhjälmen. För att inte tala om våra runor. Avskyr att tokstollar använder dem i ointelligenta syften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.