Magdalena Graaf om önskemål för framtiden

Jag vill inte äga något längre. ELLER så lite som möjligt. Sälja av allt skit. Hyra och dra ner onödig kostnader.
[…]

Cykla! Åka kommunalt, bo litet.. Mysigt och livskvalitet! Inte massa skit att äga och ta hand om ❤️ // Magdalena Graaf

Magdalena Graaf skriver lite om den framtid hon vill ha, så här efter ett minst sagt påfrestande 2023 med operation och grejer. Hon vill ha enkelt, bo i hyresrätt och dra ner på onödiga kostnader genom att bland annat åka kommunalt. Inte äga en massa skit man måste ta hand om.
Visst låter det lockande?
Jag har en gammal barndomskompis på Facebook som sålt allt för att åka runt i en husbil ute i världen. Han gör det ett tag – han har jobb som funkar för det – men behöver jobba väldigt lite för att ha råd med sin ”friare” livsstil.
Det är någonting drömskt med hela det upplägget – att bara ha hela världen för ens fötter, utan måsten och krav!
Nu när räntorna stigit och elpriserna rusat så hade varit rätt gött att bara slippa allt det och puttra iväg i solnedgången i en van, likt en modern tappning av Lucky Luke.

Hur din drömframtid ut om du kunde välja helt obehindrat?

 

127 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Genom att hyra betalar du ju av någon annans lån.. betalar hellre ett eget lån.

      Alltså folk jag känner betalar mer i ränta än vad vi betalar i hyra. Så jag håller inte med dig

        Absolut i ett första skede men på sikt när man köpt och sålt några gånger och förhoppningsvis har gått med vinst (vilket jag gjort) kan man köpa och ha låga (eller inga) lån vilket ger en lägre kostnad per månad.

          Det är väl ändå väldigt ovanligt att idag ha noll lån på sin bostadsrätt/villa? Känner bara ett fåtal gamla personer som bott i samma hus sedan 80-talet som lyckats med det… De flesta yngre flyttar bara sina bolån hit och dit och ger banken pengar (ränta)… Jag bor tyvärr i bostadsrätt men saknar livet i hyresrätt. Mycket billigare och smidigare.

            Det beror ju på om man prioriterar att betala av sina lån eller ej. Många tar ju mer lån under sitt ägande för att renovera eller investera (söt betalar av så lite som möjligt för att använda pengarna till annat). Lån på ett par miljoner hinner man ju betala av innan 80-årsåldern om man inte lånar mer, men det beror ju på hur dyrt man köper.

              Hur mycket lån vore rimligt för ett vanligt medelklass-par tänker du? Jag och min partner har lån på 3 miljoner, vilket suger men vi bor i en stad som vi är starkt bundna till p.g.a. arbetet och tyvärr är det svindyrt med bostad här. Har noll planer på att ta mer lån eller renovera (köpt nyproduktion), men med tanke på framtida föräldraledighet, vidriga räntenivåer just nu, och inflation så har jag väldigt svårt att se oss som skuldfria i framtiden. Som sagt, saknar hyresrätten! 🙂

                Det är mer ekonomisk i längden att äga för att inflationen ”betalar” av lånet för dig. Det har också varit sk negativ realränta längre perioder nu och då tjänar du faktiskt direkt pengar på att ha lån, även om det inte känns så just nu.

                Du kan sakna hyresrätten allt du vill men du kommer sitta i en extremt mycket bättre ekonomisk position om 10 år om du äger istället, så länge du inte gör andra dåliga val. Man tjänar mycket på att sätta dig in i hur basal ekonomi funkar.

                  Tack för infon. Har hört liknande förut men får erkänna att jag har lite svårt att förstå mig på ekonomi emellanåt, är mer av en språk- och sociologinörd… Min partner har fått sin vilja igenom med denna bostadsrätt och även om det är lite knapert med pengar så trivs vi så otroligt bra så vi har inga direkta planer på att ”fly fältet” trots de höga räntorna/kostnaderna.

                Har ungefär samma och har barn men föräldraledigheter är över. Såsom vi amorterar nu kommer det ta ca 20 år att betala tillbaka men det kanske blir kortare om vi amorterar mer men det känns oavsett som en rätt rimlig summa vi betalar i ränta och amortering just nu.

                Två pers på tre miljoner är ju inte speciellt höga lån! Eller menar du att ni har 3 miljoner var?

                  Det kanske är vanligare vad jag tror? Alltså 3 miljoner på hela lägenheten så vi delar på det. 🙂 Kanske inte låter såå mycket men samtidigt tar det ju många år att betala tillbaks allt? Om man inte vinner på triss… Drömmen.

            Det är ju ett högst aktivt val om du slutar amortera. Givetvis tjänar man på att äga sitt eget boende.

              Inte säkert i dessa tider?

              Ser bostadsrätter i samma storlek och läge som min hyresrätt. Avgift som ligger på ca 2000 kr under min hyra men sen räntor på det. Så avgift plus räntor blir dyrare än min hyra. Går kylskåp eller tvättmaskin sönder får man betala själv, jag lyfter luren och får gratis.

              I dagens läge är det ju inte säkert att sälja med vinst, tvärtom säljer många med förlust. Och de som säljer med vinst, så är vinsten inte så stor att den ändå överväger det man betalat i avgift och ränta under åren.

                Du har fel på de flesta plan förutom att man på väldigt kort sikt har lägre månadsutgifter med hyresrätt

                Man kan tjäna mer på en bostadskarriär än många kommer tjäna i lön i hela sitt yrkesliv, och det är ett av de lättaste och tryggaste sätten att bli rik på om man sätter sig in i ekonomi och inte gör uppenbart dåliga val som många tyvärr gör, tex köpa dyrt och sälja billigt osv. Räntorna är ingen stor kostnad i längden så länge man klarar dem på kort sikt.

                  Fast bostadskarriär är något som har varit.

                  Men så som det ser ut nu så kommer det ju inte fortsätta. Det är ju de som började för länge sen som tjänar på det. De som börjar IDAG har svårt att tjäna på det.

                  Jag är ofta inne på hemnet och tittar och en 4:a har ofta 7000 i avgift. Min 4:a kostar 8500 i hyra. Lägg sedan på ränta på det så kommer den som köper betala flera tusen mer än mig i avgift och ränta.

                  Tex säger vi att räntan är 3000 kr. Då betalar den som köpt 2500 kr mer än mig.
                  På 1 år blir det 30 000 kr mer. På 2 år 60 000 kr mer.
                  Ökar räntan blir det ännu mer. Avgifter går också upp nu.

                  Vi har haft en bostadsbubbla i Sverige och folk tror ALLTID att man tjänar på ägande.
                  Men nu när räntorna går upp så många betalar 6000 kr mer i ränta så äts den eventuella framtida vinsten upp snabbt.
                  6000 MER i ränta är 72000 kr på 1 år. På 2 år 144000 kr. På det har du även betalat en avgift som aldrig kommer tillbaka.

                    Du har glömt räkna med inflationsfaktorn.

                      Precis, bostäder kanske inte kommer gå upp lika många kronor de kommande 10 åren som de föregående 10 åren. Däremot har ägare nu fördelen att lånen ”äts upp” av inflation, återbetalningen blir alltså lättare med tiden. Och innan vi här blir 80 kan det ju komma både en och flera nollränteperioder, det vet vi inte. Visst finns risken att bostäder tappar helt i värde och får ges bort nästintill gratis men känns som att sannolikheten är låg och finns ju risker med hyresrätt också om man ska vara sån – marknaden kan släppas fri och ge ökade hyror.

                      E du missar så mång faktorer och har fel i sak.

                    Jag började för 6 år sedan och har tjänat många miljoner. Idag är en ypperlig dag att börja eftersom det är så billigt just nu

                  Tillägger att det är bättre att köpa hus än bostadsrätt.

                  Med hus slipper man avgiften. Så hus tjänar man säkert på att äga, men inte säkert när det gäller bostadsrätt.

                    Dock är hus otroligt mycket mer konjunkturkänsliga. Ett hus på landet är mer utsatt för oförutsägbarhet vad gäller bostadsmarknaden jämfört med en central bostadsrätt i större stad. Utöver det tillkommer det kostnader till hus som bostadsrätter slipper, så jag vet inte hur mycket man tjänar på det egentligen. Jag har alltid hört att en bra bostadsrätt är en mer säker investering jämfört med ett hus.

            Jag är 53, min man är 55, vi köpte hus 2009 och det är avbetalat sen ett par år pga vi har prioriterat att kötta med avbetalning

              Grattis! Betyder också att ni har väldigt bra inkomster får man anta. Alla är inte höginkomsttagare men alla har behov av boende…

                Jag tjänar 30 k före skatt och jobbar dessutom deltid, så nej, inga höginkomsttagare. Prioriteringar som sagt.

              Jag och maken är 60 plus och har betalat av alla lån på på vår skogsgård sedan länge, köpte på 80-talet för ca 600 000 det är värt ca 5 miljoner. Ingen hyra bara levnadskostnader.

              Det är aldrig billigare att bo i hyreslägenhet, hus eller bostadsrätt ökar i värde oavsett sämre tider.

              Kände först att jag blev lite förolämpad av din kommentar haha. Började räkna på vad det skulle kosta om vi betalade av vårt huslån på 15 år. Var beredd på sjuk summa men det var inte alls farligt. Har ca 4 miljoner vilket innebär ungefär 22500/mån amortering + ränta då (som tyvärr är rövhög just nu) och det skulle vi ju klara! Tjänar ca 120/mån ihop. Jag blev faktiskt väldigt inspirerad av din kommentar, fast min första tanke inte var det 😄

            Vi är 50-ish och har prioriterat att betala av lånet på huset och är lånefria sedan några år. Känns mycket bättre än att betala hyra hela livet.

            Vi har inga lån! Min man har betalat av allt.

              Vi har lån som vi skulle kunna betala av idag men väljer att ha pengarna i fonder/räntekonton istället för att amortera.

              De extra pengarna har vi till resor mm till huset.

            Beror nog på hur och var du bor. Historiskt har det lönat sig att äga sin bostad. Och kommer antagligen göra så framöver också även om det nu är en dipp. Dessutom ; i och med inflationen minskar pengars värde = ditt lån minskar också automatiskt.

            Dock kommer det nog vara några sämre år nu i och med läget.

            Jag är 27år, har haft samma bostadsrätt i en medelstor stad sedan 2019 och har inget lån.

        Jag är så glad att jag bor i något jag äger. Allt jag betalar går tillbaka till mig och jag har något kvar. I hyresrätt finns inget kvar av det som pengarna gått till.

          Vad menar du med att allt går tillbaka till dig? Det är väl bara amorteringen som går tillbaka? Ränta och avgift går ju till någon annan.

          Jag har en hyra på 7000kr (som jag delar med min sambo). Jag ser det i så fall som att resten av min lön, som jag slipper lägga på lån, går tillbaka till mig.

          Samtidigt har jag fonder som jag tänker att jag i framtiden kan lägga på en bostad. De ligger och växer på banken tills dess!

            Jag äger mitt boende så jac har ingen avgift?!

              Haha ursäkta, inte meningen att uppröra. Jag är väl stockholmifierad och tänkte bostadsrätt. Jag vet att man inte äger sin bostadsrätt men folk pratar om det som att de gör det. De jag känner som har köpt har köpt bostadsrätt och betalar avgift. Jag fattar att man inte betalar avgift när man äger villa eller radhus. Grattis till dig. Härligt att du är nöjd!

            Äger man bostaden betalar man ingen avgift (ägarlägenhet eller villa/radhus). Vi har bara driftskostnader och allt vi betalar är alltså sådant vi konsumerar (el etc).
            Jätteskönt att slippa pytsa in pengar till andra för något man inte kan välja bort, dvs bostad.

          Bostadsrätt? Grattis, du äger inte din lägenheten utan bara rätten att bo där

        Ja men de äger sitt boende, klart det är värt att betala mer för.

        Min mamma har hyrt i hela sitt liv. Hon är ekonomiutbildad (redovisningsekonom) och har alltid sparat mycket pengar. Hon har dock inget av värde mer än några hundra tusen nu vid pensionsålder. Hon kommer att bli en fattig pensionär.

        Jag lyssnade inte på någon av hennes råd (tack och lov) utan läste facklitteratur i ekonomi på fritiden och investerade väldigt tidigt i livet så mycket jag kunde (max belåningsgrad) i bostad. Har därefter gjort bostadskarriär (och jobbkarriär ska sägas) och har nu vid en ålder av 30 en stor villa i en av de finaste förorterna i huvudstaden. Men det stora egenkapital vi har byggt upp ser vi nu på sommarhus vid kusten. Vi har bil, fina möbler och ett väldigt bekvämt liv. Varken jag eller min sambo behöver jobba fulltid. Folk fattar inte att bostadslån är sen största hävstången i sina investeringar som vanliga personer har tillgång på.

        Mitt drömliv är inte att bli skuldfri, jag älskar att ha lån. Så fort vi kan kommer vi ta upp mer i lån och investera mer, tex i uthyrningsbostäder.

          Redovisning har ju inget med privatekonomi eller investeringar att göra, så vad hennes ekonomiutbildning har med saken att göra vet jag inte. Å andra sidan lär man sig att räkna på ränta och avkastning om man är högskoleutbildad så man har ju förutsättningar att lära sig. Blir alltid så fascinerad när folk tror att en redovisningsekonom ska vara expert på privatekonomi eller skatter.

        Men när du betalar hyra får du absolut inget annat än själva boendet. Den som betalar lån och ränta har sedan en bostad den kan sälja och tjäna pengar på.

        Just nu är det absolut så men man får också ta i beaktande eventuell vinst. Jag gick runt en miljon plus på min förra lägenhet, en minimal etta samt hyrde ut den för cirka 10000 i två år, då var mina faktiska kostnader Max 4000 kronor.

          Får man ta ockerhyra??

            Svar: ja.

            Svar nej! Det kan hyresgästen gå till rätten med. Då kan uthyraren bli återbetalningsskyldig, finns flera sådana fall senaste åren. Väldigt bra tycker jag

              Jag kanske har en märklig åsikt men jag kan tycka att man borde få gå med lite ”vinst” om man hyr ut sin lägenhet i andrahand. Det är ju inte alltid helt smidigt och man tar en risk (om hyresgästen missköter sig). Men visst, någon slags gräns är ju bra om det finns med tanke på vissa som drar in massor av pengar på att hyra ut lägenheter ofta olagligt…

        Anna, jag vet inte om jag skulle vilja hyra nu med tanke på omfattande hyreshöjningar som kommer. Betalar hellre till mig själv 🙂

    Jag förstår känslan och kan hålla med om att det är skönt att slippa en massa ansvar, för det är det jag läser in i det hon skriver. Samtidigt är den dröm hon beskriver mångas verklighet utan att de haft något val – bo litet, hyresrätt, ingen bil, inga ”onödiga saker” – och jag skulle tro att de personerna sällan beskriver det som en dröm. Att sälja allt, köpa en husbil och ha världen som sin bakgård är säkert jättehärligt. Och privilegierat. Inte nåt alla kan göra.

      Det blir vad man gör det till tycker jag. Om man har tak över huvudet, mat att äta varje dag, rena kläder, eventuella nödvändiga mediciner/hygienartiklar och en säng att sova i har man egentligen allt en människa behöver. Jag som är sjukskriven har levt så i flera år. I början var det hemskt, men sen gjorde jag ett val och började leta efter det positiva i det sättet att leva och idag trivs jag med mitt enkla liv och kommer inte att byta ut det även när min ekonomi blir bättre.

      Tror många drömmer om att inte ha massa saker men ha mycket pengar så man kan betala någon annan för att få använda deras saker istället.

      Hon kan ju börja med att sälja alla märkeskläder hon verkar ha. I mängder!
      Leva i kollektiv m syrran? Näää kanske inte. De verkar ju inte tåla varandra mellan varven.

        Maggan är lite kappvändare tycker jag… för några år sedan flashade hon med Filips lyxvrålåk och allt var toppen med resor, shopping och uteliv. Nu lägger hon upp bilder på tvättmedel och en gammal bil…ja livet kan ändras snabbt när man hänger upp sig på en rik man!

          Kappvändare kan oxå betyda att man är flexibel vilket ju är en bra egenskap att ha. Livet är föränderligt. För oss alla. Jag imponeras av hennes fokus att hitta lösningar och öppet visa för oss att hennes tillvaro påverkas av nya förutsättningar. Respekt till Magdalena Graaf som står upp för det utan att hymla och försöka övertyga sig själv och andra om att det bara är rikedom som ger oss värde som människor. Tycker hon är en fantastisk förebild med fina värderingar.
          Kramar från Bea

    Första 2 punkterna är att mina barn ska få ett lyckligt liv och att min sambos senaste prover ska visa att hans metastaser i lungorna inte växer.
    Men sen är drömmen att bo ute i skogen lite avsides till, ha djur till hushållsbehov tex höns(ägg), kalkoner(ägg/kött), getter(mjölk/kött), lamm(kött) och gris(byteshandel).
    Nära till en sjö, vedspis i köket, matkällare, brunn på gården som vi vid behov kan pumpa upp vatten ur, ett utedass som extra säkerhet, en traktor att plöja öns med och snöröja gården med och ett stort växthus

      Hoppas verkligen på positiva besked för din man! 🫶

        Tack

      Hyrde tv från Thorn?
      Det företaget tjänade massor på folk på den tiden🤮

        Svar p fel ställe 🤯

    Min mamma har aldrig ägt något utöver möblerna i sin hyresrätt. Knappt det – vi HYRDE tex tv när jag var liten. Det är verkligen inget liv jag skulle glamourisera. Hennes utgifter är fortfarande höga pga öka hyra, dyr el osv. Samtidigt som hon inte är i besittning av något som skulle kunna inbringa pengar om hon säljer det. Hon sliter som tusan på ett tyvärr underbetalt jobb inom vården för att få det att gå ihop.

      Låt mig gissa, din mamma röstar vänster 🤪

        Hon röstar tyvärr inte alls

        Haha gud vilken töntig kommentar

        Vad hade blivit bättre med höger menar du?

      Jag fattar inte det där. Jag hyrde lägenhet i Stockholm i tio års tid (hyra ca 5000 + el), jobbade inom vården och hade låg lön. Fick ut 17-18 tusen. Använde flera tusen i månaden till nöjen. Lyckades ändå spara ihop 350 tusen på tio år. Om jag t.ex.hade rökt ett paket cigg om dagen så hade jag ju så klart inte haft nåt på kontot när jag slutade…

      Jag och min sambo bor i hyreslägenhet. Ett radhus på 110 kvadrat, 5 minuter till stan, 11000 i hyra. Har bott i bostadsrätt tidigare men älskar mitt lilla radhus. Behöver inte renovera, vaktmästaren kommer om ngt behöver fixas. Jag äger inte något värdefullt men har sparade pengar. Måste man ha något som går att sälja? För att få radhus i vårt område behövs cirka 20 års kötid vilket gör att våra grannar är lika glada och tacksamma som vi är att få bo här. Vi hade en plan att köpa bostadsrätt igen men nu har vi tänkt om. Här blir vi kvar.

        Du skriver ju att du har sparade pengar så nej, då ”behöver” man ju inte ha något att sälja förutsatt att man har tillräckligt mycket sparade pengar för det man kan tänkas vilja köpa. Det handlar väl i många fall om att man blir fast och pengar kan hjälpa en på vägen. Mamman här ovan verkar ju inte ha haft något sparande och det är ju inte så kul att gå till pension utan ett öre. Hade hon haft möjlighet att köpa ett boende tidigare och stått i bostadskö, kanske betalat något mer i löpande utgifter per månad hade hon kunnat sälja och få loss pengar.

      Hyrde tv från Thorn?
      Det företaget tjänade massor på folk på den tiden🤮

      Vi hyrde också tv när jag var barn.Det var rätt vanligt.

    Bo utomlands, i ett varmare land. Jobba med nåt kul och resa mycket.

    Maggan kanske har det har svårt med utgifterna varför hon drömmer om det mindre kostsamma livet

    Vill verkligen inte hyra saker. Avskyr till och med streamingstjänster.

      Känner samma, jag vill äga Netflix annars får det fan va

        😂

    Tycker att det låter som en dröm och det är så jag lever idag och vill fortsätta leva. Jag fyller hellre mitt liv med naturupplevelser och enstaka saker som jag tycker är vackra än att ha ett överflöd av saker. Om jag hade haft orken och ekonomin till det så hade jag köpt eller hyrt mig ett litet torp i skogen, långt bort från närmaste granne, och levt nära inpå djur och natur. Kanske haft ett litet potatisland och ett äppelträd. Hade velat mata fåglar och rådjur, och tagit ett morgondopp varje dag under sommarhalvåret.

    Är inte sugen på att dra iväg i en van. Gärna resa men inte alltför länge! Gillar att vara behövd och liksom vara en del av något – familj, vänner, arbete, samhället. Har provat att vara mer fri och visst är det härligt ett tag men när man inte är en del av någons vardag och ingen räknar med en blir det lite ensamt. Och det är just det där att folk räknar med en som är det viktiga för mig, att umgås ytligt med roliga personer är inte samma sak. Blev avundsjuk på folk som hörde hemma i ett sammanhang tillslut. Vänner och familj frågar hur man mår och vad man gjort men ingen kan relatera och ingen direkt bryr sig, några enstaka följdfrågor och sen går de vidare med sina liv.

    Min dröm är också ett enklare liv.

    Vill rensa, ha mindre saker, använda slut på det jag redan har, liten yta, natur,

    Men med tonåringar i familjen blir det inte så just nu.

    Men jag har slutat shoppa och skickar mkt saker till Sellpy så det återbrukas.

    Älskar att sopsortera och att laga mat och äta upp allt vi köper.

    Hus på landet med alla mina hundar.

    Åh så glad jag blir av alla dessa kommentarer. Vilket mysigt sätt att starta dagen på, jag känner mig lite varm i själen ❤️

    Har man levt väldigt gott under tiden man har haft låga räntor och låg elräkning så kostar ju det massor för folk nu med dyra billån mm.
    De som tvingats leva denna ”drömtid” hela tiden känner det nog som ett litet hån. Och som maggan som ser det som en drömtid är ju för att hon slipper dom där extra räkningarna som många inte ens haft från börjar pga av sjukskrivningar, pension mm.

      Detta dyker ju ofta upp när boomers ska läxa upp yngre personer om ekonomi. ”Du borde spara ett antal tusenlappar varje månad från att du är 15 år!”, ”Om du dricker färre kaffe latte så kan du betala av bolånet på några år!” m.m. Men det är ju för att de köpte lägenhet för 40 000 kr när de var unga och sedan sålde samma lägenhet 10 år senare för 400 000 kr… Tiderna förändras. Det är absurt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden i Sverige idag om man inte är född med silversked i munnen.

        De som köpte för 40000 kr betalade också räntor som vida överstiger det vi betalar idag. Det de menar med att man ska spara är just för att de vet att räntenivåerna som varit inte kommer vara för evigt. De har också varit med om ett gäng krascher och bubblor och har lärt sig att sparade pengar gör att du överlever.

        Det är heller inte absurt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, det är bara att dagens unga kräver att bo mitt i stan eller i närförort. Min pappa köpte sin första lägenhet för 150 000 kr (inga 40’ alltså) i Hallunda (mindre bemedlat område utanför Stockholm), det var vad han hade råd med på den tiden.

        Du kanske skulle lyssna på boomers istället för att köpa ytterligare en latte, många vet vad de pratar om.

          De hade också en bättre reallöneökning. Att betala högre räntor för ett boende som kostar en bråkdel av vad det kostar idag är fortfarande att gå vinnande ut leken.

          En annan sak som påverkar yngre personer idag är att arbetsmarknaden är en katastrof. Där kommer också gärna boomers in och skäller om att ”ingen vill jobba idag!” men problemet är ju att ingen får jobb utan en lång utbildning? Förr klampade man in på närmsta butik eller postkontor och önskade sig ett jobb och fick det. Idag kan du inte ens få en timanställning på ICA utan att ha ”kassavana” eller en släkting som jobbar där som kan få in en. Vissa ungdomar missgynnas otroligt mycket på arbetsmarknaden, så som de som inte har läshuvud eller de som är invandrare utan massor av kontakter då föräldrarna också går arbetslösa.

          Svenska boomers hade det helt otroligt gött när de var unga och behöver uppdatera sig om att en skippad latte inte gör att man tjänar ihop till en kontantinsats när man arbetar timmar på hemtjänsten…

            Fel. Kommunerna skriker efter personal till vård-och omsorgsyrkena.
            Svenska språket och gymnasieexamen krävs för många av de lediga tjänsterna där. Varsågod!

              Tycker du alla ungdomar är lämpliga i vårdyrken…? Jag tycker man ska vara försiktigt med att basunera ut att det finns massor av hemtjänstjobb då inte ”vem som helst” borde arbeta där. Man måste passa med det när man tar hand om äldre sköra.

              Just vårdyrken som kräver att man kan handskas bra med människor o deras kroppar kräver personer som verkligen vill göra det,och som inte tvingas i ett yrke de varken vill ha eller klarar av.
              Det behövs personal ja,men verkligen inte vilken arb.lös som helst.

            Min son har bara gymnasiet, är 20 och har fast jobb på Postnord så det går att få jobb idag med. Dottern är 22 och har fast tjänst i hemtjänsten. Om du har gått ut gymnasiet och kan flytande svenska kan du hitta jobb, vanliga knegarjobb absolut men det duger åt mina ungar iallafall.

              Frida + anonym: Det är ju trevligt att ni har ett par bra exempel men statistiken ser annorlunda ut. ”Ser man till utvecklingen över tid kan man konstatera att Sverige haft en högre ungdomsarbetslöshet än jämförbara länder och snittet för EU under stora delar av 2000-talet. Finanskrisens effekter syns tydligt i många länder under 2008 och 2009 liksom den efterföljande skuldkrisen i euroområdet. Under 2013 och 2014 började ungdomsarbetslösheten i EU åter att falla. Sveriges nivå följer genomsnittet i EU i högre grad under perioden, fram till början av 2018. Därefter avviker Sveriges utveckling tydligt från snittet och ligger idag kvar på en högre nivå.” https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/ungdomsarbetsloshet-internationellt/

            Tvärtom, finns massor med jobb som varken kräver utbildning eller nepotism. Bara man är vettig med lite sunt förnuft, orkar ta sig till jobbet i tid varje dag och göra det man ska (har mer än en gång varit med om folk som inte kom till jobbet för att ”katten levde rövare inatt”, wft?). Vill man göra det lilla extra eller jobba sig uppåt så räcker initiativförmåga, ansvarstagande och lite tänk kring hur man gör saker i vettig ordning/på vettigt sätt otippat långt. I alla fall i tillverkningsindustrin.
            Sen finns det vissa poänger i det du skriver men glöm heller inte att de flesta i den generation du nämner också var med om räntechocken på 90-talet. Tyvärr har många blivit vana vid att kunna leva gott på lånade pengar, vilket ju går fint för de flesta när räntan är noll och inget.

              Nu var det här ca 15 år sen men även då kom ju äldre och pratade om att ”ta” ett jobb, ta ett jobb på McDonalds tex som att det bara var att gå in och få anställning. Upplevde att det var jättesvårt att få jobb, alla krävde kassavana och hemtjänst/äldreboende ville ha usk-utbildning. Hittade tillslut ett vårdjobb på annan ort som inte krävde utbildning. Det kanske är helt annorlunda idag och det kanske skiljer sig mellan olika orter men ärligt talat tror jag inte det är jättelätt att få ett jobb utan utbildning och sedan göra karriär därifrån.

    Har systrarna inte haft något sparande under alla år de har bott betydligt ”lyxigare” än många av oss. IOM att de inte jobbat särskilt mkt undrar jag om pensionen. Oklart om deras budgetliv, som inte känns så budget med uteliv, hemstäd, restauranger, hårfix och skönhet ofta är frivilligt eller ett måste. Att dra ned på utgifterna är väl generellt positivt. Och att leva lite mer cirkulärt.

    Jag är nog en väldigt tråkig människa men när jag tänker på folk som lever fritt, reser runt, har strö jobb osv tänker jag bara ”hur ska deras pension bli?”
    Men då menar jag inte personer som bor i hyresrätt och äger lite på det sättet Magdalena beskriver.

      Man får väl en garanterad lägstapension som inte direkt skiljer sig mycket från den som någon som jobbar i låglöneyrke hela livet? Är man van att klara sig på lite kommer det ju gå. Dock kan ju nya utgifter uppstå när man blir äldre som man kanske inte räknat med/inte räknat med att man faktiskt vill ha.

      Så man ska låta bli att leva sitt drömliv när man är ung och frisk för att man ska tänka på pensionen när man blir gammal? Jag har pensionssparat i flera år och tänker långsiktigt i livet, men mitt liv är här och nu. Aldrig att jag skulle avstå ifrån att bo utomlands eller ta ett ströjobb för att jag eventuellt får mindre i pension om 40 år.

      Då skriker man om hur synd det är om en för att man är fattigpensionär och förväntar sig att övriga skattebetalare skjuter till pengar för att man ska ha en dräglig tillvaro

    Haha, alla i kommentarsfältet som skriver att de är 50+, köpte hus på 80-talet och nu är skuldfria. Om jag vill bo nära där jag jobbar samt ha tillräckligt med yta för min familj kommer det aldrig bli verklighet. Synd att man var nyfödd när 90-talskrisen kom! Hade kunnat göra superbra köp. Trist bara att de som köpte hus då nu säljer med 500% vinst.

      Ursäkta mig, jag är 50+ men på 80-talet var jag 8-18 år och hade verkligen inget hus. Du får nog räkna en gång till på vilka som var i husköparålder på 80-talet, nämligen de som idag är 70.
      Jag köpte mitt hus 2009 och är lånefri idag, dvs jag köpte 30-35 år senare än vad du tror.

        Köpte du din första bostad 2009?

          Nej, mitt hus som jag har betalat av lånet på nu. Min allra första bostad, en lägenhet, köpte jag när jag var 32, det var först då jag hade ett jobb som banken godtog för att få lån, så det är inte som att jag levde på en räkmacka när jag var ung.

            Men även om du inte levt på en räkmacka i din ungdom kan du väl ändå se att värdeökningen som varit fram till ganska nyligen har varit väldigt fördelaktig för de som haft möjlighet att köpa och sälja, och att det är svårare för de som köpt sin första lägenhet när det var som dyrast och nu börjar priserna sjunka.

      Jamen Emma, du skulle ha sökt jobb som 8-åring så hade du haft en fin kontantinsats nu! Man får PRIORITERA.

      😉

    Stackars hennes små barn som ska leva i sin mammas minimalistiska drömvärld, själv verkar hon unna sig lyx och har gjort många år. Hon har redan kostat samhället mer än hon har bidragit med.

      Stackars dig som tror att barn viill ha massa skit runt sig. Även de mår bra av färre grejer och mer upplevelser istället.

        Vilket barn vill bo i en 2-rummare och trängas och inte göra något för mamma vill leva väldigt enkelt, kompisarna kanske får allt det andra som hör till barndomen.

        I samma inlägg pratar hon om att hon ska sätta upp en liten TV i köket. I nästa inlägg har hon köpt en ny filt som passar bra till de nya gardinerna. Är väl just sånt ”skit” som barn inte bryr sig om men att tex rycka upp den och flytta och behöva bo trångt helt plötsligt pga infall/akut dålig ekonomi (som kanske hade kunnat mildras om man inte köpt små TV- apparater, filtar och gardiner, antar att det är en hel del annat också och många bäckar små). Skala ner lite, absolut och skapa luft men infall när man bor tillsammans med familj känns inte ok.

    Ja, det är verkligen jättesynd om hennes barn om de ska bo i en hyresrätt, får åka kommunalt, cykla och deras mamma drar ner på onödiga utgifter… Frågan är om de ens överlever det?

    Tips: kolla på programmet ”Dox”avsnittet som heter ”After work” på svtplay.
    Där tar de upp just vad människor skulle göra om de inte jobbar.
    Vilket kommer bli verklighet för miljoner människor världen över.
    Robotar och AI har tagit och kommer ta över olika arbetsuppgifter mer och mer.
    Lösningen då är medborgarlön. Som man får utan att behöva göra något.
    Låter som en dröm kanske men alla människor har inte olika hobbys och intressen.
    Utan behöver känna sig behövda.
    I Italien är 30 procent av unga vuxna, under 30 år, utan sysselsättning. Alltså de arbetar inte och studerar inte heller.
    De lever på föräldrarna. De gamear, partar och slappar runt. Enligt programmet.
    I Kuwait behöver folk heller inte jobba. De har blivit rika på oljan.
    Dock intervjuade de massa folk som var sjukt uttråkade som inte visste vad de skulle göra med all sin tid.
    Kolla gärna på programmet det var jätteintressant!

      Många av de 30% unga i Italien har ju dock olika svartjobb, det antar jag att dokumentären nämner? Jag känner till den men har inte sett den ännu.

        Nej, det nämns inte i programmet.
        Däremot har man inte så många barn numera, många växer upp utan syskon.
        Föräldrarna har då råd att sponsra ungen.

          Den stora majoriteten italienare har inte så gott ställt att de låter vuxna barn leva lyxliv, dokumentären fokuserar ju på personer som inte behöver arbeta och vad de då väljer att göra av sin tid.
          De flesta italienare som är officiellt sysslolösa arbetar svart.

            Nej den stora majoriteten, dvs 70 procent, har inte den möjligheten.
            Att var tredje 25 åring varken arbetar vitt eller studerar är ändå sjukt höga siffror.

              Nej men alltså jag pratar om de 30% av de unga som officiellt inte studerar eller arbetar.
              Av dessa 30% unga är inte alla på riktigt sysslolösa eftersom många arbetar svart.
              Såklart finns rikemansbarn också som på riktigt inte gör något, men till stor del handlar det om att de är aktiva på den svarta arbetsmarknaden.

    Här tycker många 90- talister att vi som köpte bostad på 80-talet hade det lätt. Jag var 19 år 1983 när jag köpte hus med min då 22-årige pojkvän. 600 000 kostade huset, vi tjänade båda ca 7000 kronor/månad. Lägg då till att räntan på lån låg på över 14% och vi lånade ca 400 000 kronor.

    Lön 1983 7000kr- i dagens värde 21664 kronor.
    Hus 600 000 dagens värde 1,6 miljoner.
    58 000/ år ränta på 14,5%

    Så det var inte så mycket skillnad mot nu.

      Med vår ränta på 58000 kr 1983 motsvarar 179000 kr med dagens värde, då hade vi ca 43000 i lön tillsammans jag och min man…så nej ingen större skillnad.

      Ni måste väl ta med ränteavdragen också om ni ska räkna så? 50% i ränteavdrag.

    Det är jättestor skillnad. Vi har en trea som vi betalar drygt 100 000kr/år i ränta.

      Men vad tjänar du och din man i månaden?

        Vi har ränta på 187500/år. Tjänar 44 + 70.

          För ett år sen var vår ränta 100k så en extrem ökning.

            Extrem ökning men då räknat från knappt ingen ränta, du hade inte ens fått lån på 80-talet med 14,5% ränta på de lån du har nu. Man kan inte räkna med låg ränta i evighet när man lånar mycket pengar för boende.

    Flyttade för ett år sen till ”en våning i stan” rätt centralt i samhället. Stora fönster, öppen planlösning, kanon läge osv. En minut till sonens skola. Trivs inte alls. Det här är makens dröm, inte min. Nu har vi testat och jag vill inte mer. Vill bo i en liten lägenhet, traditionell planlösning, inte i stan utan där det bor andra barn eller ännu hellre, ute på landet, vill odla, ha höns och vedspis.
    Vill inte bo så här stort och öppet, det är så omysigt.

    Kan det vara så att hon MÅSTE dra ner på sina utgifter, kanske så att inkomsterna inte är lika högra längre och att hon inte har råd helt enkelt? Det låter ju bra att säga så då som hon gör men visst är det skönt att slippa ta hand om grejer, hon verkar ju ha otur med bilar och sånt också. Hon verkar iaf gilla märkeskläder 😉 Hon är väl tillbaka med exet L också, hon verkar inte kunna hålla sig borta från honom. Men det heter ju alltid att de är bara vänner och att barnen saknar honom hehe.

      Maggar dillar som vanligt, nästa vecka är det nåt annat som gäller. Låter som en dålig ide att Hanna plus två döttrar varann vecka under ett par veckor/ månder ska flytta in och trängas i Maggans och dom två sönernas trea. Jag vet inte vad det är men Maggan har i alla år känts så obehaglig och märklig på nåt sätt. Det är inte konstigt om hon har problem med pengar då hon verkar stå som ”målvakt” på Louies alla fordon och skulder enligt henne själv . Märkligt att just hennes stora pengaproblem dök upp samtidigt som Louie kom in i hennes liv för ett par år sen. För att inte tala om följetongen med hennes bilar, just nu Folke som alltid går sönder eller drabbas av galet dyra konstiga problem

    Enda sättet att få bukt med konsumtionssamhället är att hyra din iphone.

    Men apple tjänar mer på att den du har går sönder. Eller att de vägrar byta batteri för att det är en repa på skärmen.

    Känner sådan frihet att inte ha bostadslån, bott i hus o sålde med god vinst innan lågkonjuktur. Valde hyresrätt i stället för att köpa bostad för ett par mille och sen en hyra på flera tusen. Summan av kardemumman hade blivit en kostnad på minst 13000 (fast jag kunde betala minst nån mille i kontantinsats) nu betalar jag 4500 och prioriterar att arbeta mindre så jag kan resa o njuta av livet 😍 det är livskvalitet för mig ❤️

      Så gjorde vi också. Toktröttnade på huslivet med allt vad det innebär! Sålde sliten med stor vinst. Hade turen att få en nyproducerad penthouse med stora terrasser i ett otroligt vackert område centralt. Hyresrätt. Bilarna står i varmgarage. Vi har promenadavstånd till allt.
      Hyra inkl 2 garageplatser 16.000 i mån. Värt
      varenda krona. Nu njuter vi av friheten och utsikten och ser fram emot att inreda våra terrasser i vår. LIVET!!!

        Sålde skiten

    Skaffa barn med första bästa Karl med status, läs Hedman, Larsson, Karyd och få mängder med lyxliv och underhåll…sen när mannen slutar pumpa in pengar så klagar man. En svensk variant av hollywoodfruar! Klipp dig och skaffa dig ett jobb Maggan! Sluta klaga över dålig ekonomi och ta vilket jobb som helst som resten av svenska medelålders kvinnor/mammor gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.