Bättre att fråga läsarna än att googla?

Innan jag hämtade Moje så var jag och mätte blodtrycket på vårdcentralen (själv i ett rum) Har känt mig lite småknepig (trött, huvudvärk och plötsligt en hel del sämre syn) och tänkt att det är väl de där saabla hormonerna som härjar som vanligt men så var vilopulsen högre än vanligt på Applewatch och tänkte att mina symptom kanske stämmer in på högt blodtryck också. Måtte 157/96  puls 108 och vad jag kan googla så är det väl kanske lite högt ändå? Fanns ju ingen läkare på vårdcentralen att fråga så jag får fråga er mina kära läsare. Någon som har erfarenhet av att ha högt blodtryck och när ska man söka vård? // House of Philia-Petra

Petra på House of Philia misstänker alltså att hon har högt blodtryck men hittade ingen läkare att fråga efter att hon själv gjort en mätning. Istället för att hitta en faktisk läkare att fråga, så vänder hon sig till sina följare istället för att se om de kan bekräfta informationen hon hastigt googlat fram.
Jag hade litat ungefär lika mycket på människors medicinska kompetens i ett kommentarsfält som jag hade litat på publikens livlina i ”Postkodmiljonären” där alla i publiken aktivt hjälper till med ett svar, även när man inte har en aning, men tycker sig ha en ”bra känsla” för ett av alternativen.
Ibland har även jag osedvanligt många experter på ett och samma ämne här inne, så kanske finns det någon här som kan uttala sig om Petras blocktryck? 😉

Google eller Flashback – vem vet mest?

 

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Om man ni vill använda internet så finns *drumvirvel* 1177!!

      Ja och där får man sitta i telefonkö i 2h för att komma fram 😅

        1177.se har ingen kö…

          Ja och enligt dem har hon ju högt blodtryck och ska kontakta sin Vårdcentral..

          Jo 45 minuter fick jag vänta sist jag ringde.

            Men åh läste fel 😀

      Den information hon söker efter finns om man googlar ”högt blodtryck 1177”.

        Hoppas de även har bilder på hur man sätter blodtrycksmanschetten på armen, för det ser ut som hon satt den uppochner. Det kan nog bli fel mätvärde då.

    Ring vårdcentralen är mitt spontana svar. Om jag googlar och det är en säker källa så litar jag mer på Google än flashback.

      Ring vårdcentralen tycker jag med. Det kan vara jättelång kö till 1177. Men säg det som funkar i Sverige.

        Vi är så otroligt bortskämda med nästintill grattis sjukvård. Vi har det förjävligt bra här!!

          Gratis 😅😂

          Gissar att du inte behövt söka vård nyligen 😅 Vården i Sverige är varken gratis eller tillgänglig. Vi betalar både skatt och en egenavgift. Väntetiderna till Vårdcentral är helt orimlig. Vi pratar om månader om du inte får en akuttid. Psykiatrin är än värre.

            Var i Sverige får du vänta månader på en tid till vc? Jag brukar alltid få komma dagen efter eller så har jag fått komma i samma vecka om det inte varit något akut. Bor i en medelstor stad.

              På jättemånga ställen? Visst akuttider kanske finns om man ringer exakt vid öppning och har nåt som kräver typ antibiotikakur. Men annars är det svårt. Här kan man också få vänta många många månader på tid vid remiss till sjukhus, och i värsta fall kan man istället bli kallad till närmsta andra sjukhus 25 mil bort.

                Jag sökte för svampibfektion som inte försvann av receptfria läkemedel. Fick tid en månad senare.. Frågade hur de tänkte jag skulle hantera symtomen under tiden men de sa bara att de inte kunde göra något. Vände mig till kry och fick tabletter mot det efter 2h.

              Jag bor i södra Sverige och har geografiskt lätt att söka vård. Men det är flera månaders väntetid på det som inte är akut. Jag har bytt Vårdcentral nyligen och det gjorde ingen skillnad alls.

            Har bara haft bröstcancer så nej aldrig besökt sjukhuset alltså senaste två åren! 😂 Utomlands hade min vård kostat minst en mille jag har betalat max 5000kr med mediciner och all vård! Det är BILLIGT!!

              Jag har också nyligen haft bröstcancer och ja, den vården behöver man inte vänta särskilt länge på. Jag har också andra kroniska sjukdomar och där skulle jag behöva stånga mig blodig för att få någon vård. Det har jag gett upp för länge sedan. Sköter min egen vård.

          Vi är inte bortskämda med sjukvård i Sverige. Kan du bara sluta upprepa den myten? Svensk sjukvård är under all kritik.

            Jo det är vi verkligen!!!

              Sverige är fantastiskt på det sättet.

              Du har en bra erfarenhet och sen är du representativ för all vård i Sverige? Vi har minst antal vårdplatser i hela EU per 100k invånare.

        Har du varit ordentligt sjuk och fått fantastisk vård tycker du nog som jag att vården är fantastisk ☺️

          Både min man och min dotter har varit nära att dö pga brist på resurser inom vården. Har varit alldeles för mycket på akuten och sett hur gamla människor ligger utan hjälp i korridorerna och kissar på sig för att de inte får hjälp till toaletten. Min kompis dotter har fått allvarliga biverkningar av sin cancerbehandling för den sattes in för sen pga resursbrist. Är verkligen glad för att du fått fin hjälp men det är absolut inte så för alla. Problemet i Sverige är att det inte finns någon som hålls ansvarig när det går fel. Utomlands stäms sjukhuset och patienten får ersättning. Här är det high chapsrall.

      Ring? Hon var ju på vc. Någon människa måste ju ha funnits där.

    Alla vägar leder ju till cancer när man googlar symptom. Blodtryckscancer någon?

      japp, cancer eller ALS beroende på symptom…

    Äh, i det här fallet så känns det ju rätt rimligt ändå att fråga, hon frågar ju bara om det är för högt vilket Google också hade kunnat svara på. Alltså hon ber ju ingen att diagnostisera henne och hon skrev väl att hon skulle kontakta vårdcentralen sen. Kan väl vara skönt att höra från andra något i stilen med att ja, det är för högt men inte så att du behöver åka in till akuten.

    Varför går hon inte bara till privat läkarstation? Då hade hon fått tala med en läkare utan remiss. Gissar att hon har plånbok för det. Jag går nästan aldrig till vc, sköter allting privat eftersom jag vill träffa läkare som har mer tid med patienten.

      Håller med. Vår VC är helkass🙁

      Hon har kanske inte tid. Så bissi, bissi med att fotografera sig i polyesterkläder, baka frukostbröd, tända ljus, mm samt besöka skönhetssalonger och kliniker.

      Förlåt men det är inte bara att gå till en privat, betala och få tid direkt. Jag hade gärna betalat om det hade inneburit att jag fått hjälp.

    Hon skryter ju ofta om sin vän som är läkare. Fråga henne är mitt spontana svar. Eller är hon bara läkare när HOFP vill försvara sitt överanvändande av fillers och botox (i syfte att berätta att även utbildade med arbete använder det). Eller frågar hon bara för att få upp antalet kommentarer eftersom hennes besökare har minskat pga man bara kan mjölka ett själlöst liv så mycket…

    Det är bara korkat, men förmodligen vii hon bara skapa lite aktion på sin sömniga blogg.

      Och bevisar att hon tror att hennes följare är idioter.

    Jag har lite koll på detta, på pappret ser värdena lite höga ut. Fast för att få ett mer korrekt svar så är det bäst att vara stilla i 15 min innan. När det gäller pulsen så är ju vilopuls runt 60-80 normalt
    Kolla med vårdcentral

      Oj, min är 52 så jag tyckte det lät skyhögt.

        Min är 45🙂

          Då ä du vältränad 👏🏻👏🏻👏🏻

        Min är också 52

      Haha kul att ni har så specifik siffra som 52. Det varierar ju bara man pratar eller vänder sig i sängen.

        Det sägs ju att det är lämpligt att ta vilopulsen på morgonen och då har jag nästan alltid runt 45. Såklart blir den högre när man är igång men min stiger inte för att jag vänder mig om i sängen.

        Jag har en oura ring som mäter min vilopuls under hela natten. 52 är alltså ett medelvärde under flera månader ☺️

    Kan svara att allt över 140/90 är högt😬. / självutnämnd blodtrycksexpert efter att ha tagit cirka 100 st som gravid.

      Av samma anledning så säger jag det samma.

      Eller så här, när trycket var över 140/90 var barnmorskorna iaf oroliga och ville kontrollera trycket ännu mer. Så de där siffrorna verkar vara gränsvärden för gravida kvinnor och högt blodtryck.

        Samma gränsvärden för en ickegravid person:) mitt blodtryck är fortsatt högt eftef

    Jag skulle nästan kalla mig expert i ämne efter att ha drivit blodtrycksmottagning under många år på vc men jag tänker ändå att det är bäst att hon kollar med ”sin” egen vc där hennes anamnes finns. Ett högt tryck vid ett tillfälle är inte ett högt blodtryck sålänge det inte är alltför högt och hennes är på gränsen men säkert normalt efter en promenad och vi vet inget om hennes vila innan trycket togs.

    Hon var alltså på envårdcental och mätte, då kunde hon väl fråga där om det var för högt. Var det en VC utan någon personal alls?

      De var väl upptagna med att hjälpa de patienter de hade på schemat den dagen

      Om du varit på en VC i Sverige så vet du att där inte finns någon personal att fråga. Läkarna är överbokade och det finns inte utrymme för något.

        Så du menar att man går in och letar upp ett rum där det finns en blodtrycksmaskin. Du ser ingen när du kommer och ingen när du går?

          Så kan det vara, nästan varje vc har idag ett rum för egen blodtrycksmätning, ofta redan innan receptionen. Sen får man gå därifrån och ringa för rådgivning.

          Finns kanske inte överallt men ofta finns specifika rum för egenkontroll av blodtryck, självklart går man inte in på random undersökningsrum? Och självklart finns inte en specifik personal som sitter där hela tiden och ger råd till de som kollar sitt blodtryck och övrig personal är nog rätt upptagen med annat så man får söka lämplig hjälp själv vid behov efteråt. Tänk lite som att man kollar tempen hemma men blodtrycksmaskiner har ju inte de flesta hemma så bra att det erbjuds ju.

        Jag är på vc då och då och träffar alltid ngn att fråga…

    1. Om det gick att få tag på en läkare att fråga om en sådan sak vore väl en sak
    2. Är väl det 90% av öppet spår också går ut på, rådfråga om symptom och mediciner, vad är skillnaden?

    Påminner om ett inlägg jag läste häromdagen i en grupp på Facebook där jag gått med för att få lite tips (inför en resa) och där personen beskriver att hen fått yrsel och känner sig illamående men undrar om hen kan flyga ändå. Wtf????

    Tills man får kontakt med en läkare kan man väl klart fråga runt, som man gör i sin bekantskapskrets. Kan väl vara ok att höra åsikter från de som har högt bt som Petras läsare har och en och annan sjuksköterska som också svarar.
    Man frågar ju ofta sina kollegor tex om man varit och tagit ett prov innan man går träffa en läkare. Inget konstigt alls.

      Skulle jag aldrig göra.
      Så många som killgissar och spelar kompetenta kring allt möjligt. Skulle bara bli förvirrad och otrygg.
      En eller flera ordentliga undersökningar av utbildad personal med rätt utrustning gäller för mig och min hälsa.

      Eller hur, det var ju inget specifikt där hon ber folk spekulera fritt utan mer höra runt vad som hänt härnäst när någon annan haft ett liknande tryck.

        En hjärnblödning tex?

          Faktiskt ingen som svarat det så det är väl bra, risken finns ju alltid att svaren man får skrämmer mer än hjälper så det har du rätt i.

    Till er som säger att man ska ringa vården. 1. Det är inte alltid så bekvämt att ringa vården då man inte alltid blir bemött på bästa sätt.
    2. Att fråga människor runt omkring är inte något dåligt, det är snarare ganska viktigt att man pratar med varandra, frågar varandra om råd för en människas upplevelse kan vara svaret på någon annans dåliga mående. Man lär sig ganska mycket av att prata med varandra. Sen att man inte ska lita på allt man hör, det förstår man nog själv och man söker nog också vård innan man tar till med någon behandling.
    3. Idag så ringer man vården i sista hand just för att de kan få en att känna dåligt samvete över att man ringer, absolut inte ger en svar på ens funderingar utan svarar ”ring vc eller åk till akuten”.

    Sen får ni inte glömma att många människor som inte må bra bara vill få hjälp så fort de kan, att vänta i kö i flera timmar och ringa hit för att sen ringa dit för att sen springa hit och sen skickas dit. Man måste vara frisk för att orka vara sjuk! Så kasta inte dömande ord mot de som försöker räcka ut en hand och få hjälp.

      Det finns läkare online. Funkar bra för mig.

    Något hon kan googla är i varje fall vilka livsstilsförändringar hon kan göra. Det kommer garanterat läkaren ge henne i första hand. Och förhoppningsvis en utredning som i förlängningen kan leda till medicinering livet ut, om nu läkaren bedömer att hon bör ta det. Kan vara bra att vara inställd på eftersom det kan vara en process att hitta en bra medicin (finns olika slags preparat) utan sådana biverkningar som man helst slipper.

    När man tar blodtrycket själv i ett rum på vårdcentralen, så kan man fylla i resultatet på ett papper och lämna i en låda på vårdcentralen, iaf där jag bor. När vårdpersonal tar del av resultatet, som i det här fallet är högt och kan vara farligt om hon går med det för länge, så kontaktar de personen för undersökning. Inga konstigheter. Petra som är så om sig och kring som allt annat i informationsflödet på sociala medier, borde lätt kunna få fram denna info själv. Men hon hade väl inget att skriva om kanske, nu vet vi ju att hon har en Apple watch också…. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.