Alex och Sigge fälls för vilseledande miljöpåstående

Bildkälla: Miljö och Utvecklings artikel

Tidningen ”Miljö & Utveckling har skrivit en artikel om vårt goda radarpar Alex & Sigge och hur de i slutet av 2023 fälldes av Reklamombudsmannen för saker de sagt i ett av sina poddavsnitt:
I podcastavsnittet ”599. Nytt världsrekord” berättar Alex Schulman och Sigge Eklund att de sponsras av Petgood, som erbjuder insektsbaserat djurfoder i stället för traditionellt kött. De hävdar att genom att välja annonsörens foder ger man djuret bättre mat och sparar över 1 000 ton koldioxid varje år.
Reklamen anmäldes då av en privatperson som anser att reklamen är vilseledande och hänvisar själv till en rapport från Naturvårdsverket som visar att utsläppen av växthusgaser i Sverige är cirka åtta ton per person och år.
”Det säger sig självt att påståendet att ”man sparar 1000 ton koldioxid” genom att byta husdjursfoder är helt befängt”, skriver anmälaren enligt artiklen.
Annonsören (Petgood) förklarar att påståendet baseras på jämförelsen av koldioxidutsläpp per kilo mellan deras insektsbaserade foder och motsvarande foder med nötkött som proteinkälla, samt försäljningen av deras foder under tolv månader. Det innebär att beräkningen av 1000 ton koldioxid per år grundar sig på annonsörens samlade årliga försäljning av foder, inte en enskild konsument.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd konstaterar att reklamen innehåller påståendet ”man sparar över 1000 ton koldioxid varje år” utan att man närmare tar upp vad detta påstående innebär. Med detta i åtanke finner nämnden att den genomsnittliga konsumenten inte kan förstå vad påståendet syftar på.
”Nämnden finner sammantaget att jämförelsen inte är preciserad och att grunden för jämförelsen inte tydligt framgår. Reklamen innehåller därför ett vilseledande miljöpåstående och strider därmed mot artiklarna 5, D1 och D3 i ICC:s regler”, skriver RO i sitt beslut.

Tack för tips!

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Mia Skäringers storhet är en gåta för mig, och här har vi två gåtor till!
    Kan någon förklara storheten hos Alex och Sigge? Sveriges största podd osv.
    De är ju bara ointressanta. Jag har försökt lyssna, det var bara blaha blaha tycka hit tycka dit.
    Alex är författare och skriver bok på bok där han fläker ut varenda generation i sin familj, det vet jag, men vad gör Sigge förutom den tråkiga podden med Alex?

      Sigge har skrivit flera böcker, producerat tv- och radio. Nu aktuell då han regisserat en film till Netflix. Han gör en hel del förutom podden.

        Hur får han allt gjort, med tanke på hans sengångarstil, pratar oerhört lååångsamt, rör sig i slowmotion och verkar nästan lite borta.

      Jag gillar deras podd men det betyder inte jag älskar alkt med dom naturligtvis. Alla har vi bra och dåliga sidor. OM du verkligen vill veta vad dom gör är det bara en googling bort, så småaktigt att förminska folks yrken. Pengar har dom ingen brist av i alla fall! 😄

        Haha förminska! Oj så förminskande att säga att man inte gillar dem.

          Förminskandet berodde nog inte på det utan att skriva att man inte har en aning om vad Sigge gör förutom podden. Som att fråga vad Mia Skäringer gjort förutom att podda. Då har man helt enkelt inte koll.

            Va, öh näe vet du vad. Det räcker ju att man inte har lyssnat. Så vet man inte vad han gör.

              Artiklar i Aftonbladet och Expressen för att nämna två stora medieplattformar där han förekommer. Intervjuer i tv. Han dyker upp i många olika sammanhang. Är man minsta intresserad av personer som gör avtryck i Sverige idag inom media, kultur så vet man. Är man däremot intresserad av Biancas nya foundation så fattar jag att man inte har den blekaste aning. Då har man inte koll.

                Gör avtryck, nej vet du. Jag läser både DN och SvD varje dag men inte Expressen och Aftonbladet, jag ser minst en nyhetssändning och lyssnar på massor av program på sr.se. Det enda jag ser av dessa 2 är när Schulman skriver krönika i DN och den brukar vara så sentimental så jag läser sällan hela.

                  I SvD har nyligen hans senaste bok recenserats, man har skrivit om filmen han regisserat för Netflix. De har om jag inte minns fel skrivit om AI analysen av deras podd. Även i DN intervjuar man honom flera gånger samt skriver om hans senaste roman och nämner filmen.
                  Sigge har varit med i Babel flera gånger och i På spåret. Har satt upp föreställningar. Grundade Blogg portalen och Vulkan. Jobbat som producent och redaktör för olika program i tv. Men du har missat allt?

                    Jag bodde utomlands i många år fram till 2007 men han blev väl känd efter det. Så ja, jag har missat det mesta.

            Man har väl inte koll på folk man inte är intresserad av?

        Pengar gör inte folk trevliga. Så mycket skit som dom här gubbarna spytt ur sig.

        Nej till skillnad från en del andra creatörer och poddare tjänar de riktigt bra på sin podd utan att behöva vara otrevliga och tigga pengar av sina följare. 75 000 per sponsor, det ger ju ett redigt klirr i kassan.
        https://www.breakit.se/artikel/32386/alex-sigge-nobbar-jattebud-sa-manga-miljoner-skulle-de-fatt

      Antagligen går det inte att förklara deras storhet för dig, gillar du dem inte så gillar du dem inte. Enkelt. Folk tycker olika, även om det i dagens samhälle verkar som om man inte ska tycka olika för då är det en av parterna som ”inte fattar”.

      Sigge är även han författare. Släppte nyligen en bok som enligt många recensenter (professionella och icke) är fantastisk. Men, det finns säkert många som tycker att den är urdålig. Utan att det behöver förklaras.

        Men tycker du att de är roliga och intressanta alltså? Jag fattar att många tycker det, podden är ju jättestor. Jag fattar bara inte varför.

          En annan anonym- absolut att jag tycker de är roliga och intressanta 🙂 Inte alla avsnitt men när det är bra är det riktigt bra.

          Anonym du svarade igen, nej jag tycker inte det. Men tycke och smak är ingenting att förklara. Jag gillar inte ”mom jeans”, Filip & Fredrik eller pizza heller. Men folk gör det. Det går inte att förklara varför pizza är gott för någon som inte gillar pizza, det bara är så. Vi alla tycker om olika saker och tycker att olika saker är trevliga eller roliga.

            Jag gillar inte heller Filip och Fredrik.

      Sveriges torraste människa?

        Obs ej Sigge alltså (reds. anm.).

      Hjärndött innehåll för hjärndöda människor. Det är inte så mycket svårare än så.

        På vilket sätt är det hjärndött? Förklara gärna då jag inte alls upplever det så. Vad säger de som är så urbota dumt att du anser det?

        Om det inte är svårare än kan väl den store mästaren ge ett par exempel på deras hjärndödhet 🙂

          Eller ge något exempel på något dom gjort som är bra.

            Jag har gett flera exempel i kommentarsfältet på vad jag tycker är bra med deras podd. Däremot om man utrycker att det är hjärndött vore det ju bra att förklara vad man menar. Bara slänga ur sig det utan förklaring är hjärndött.

      Alex och Sigge är kul när de är kul (då är de riktigt kul) men däremellan är det mycket utfyllnad.

      Han släppte väl nyss sin nya roman Gruppen också?

    Vad händer nu då? Får de böter?

    Haha, alltså vad dumt. De känns verkligen inte som de skarpaste knivarna i lådan.

      Nej snarare tvärtom. Hur kan så många lyssna på dessa två?

        Man tycker väl att de är bra är väl det enkla svaret. Blandningen av allvar och skämt. Förmågan att analysera samtida skeenden och personliga reflektioner över livet, föräldraskap och döden. Passar ju såklart inte alla.

          Men nästan alla poddar där två personer pratar med varandra blandar allvar och skämt, och kommer med tankar om vardagen.

            Alex och Sigge var väldigt tidiga med sitt koncept i podd-Sverige. 2010ish?

            Pja, alla har inte samma humor eller tänk.

            Ja fast det beror ju på vilka slutsatser de drar, vilka anekdoter de berättar, skämten, personliga utlämnande uttalanden. Det är en kombination av allt som gör att just jag gillar dem.
            Jag tycker att det finns ett djup och en yta som tilltalar mig i deras podd.
            Ge mig gärna tips på andra poddar som har samma kombination!

    Mina katter spydde av det fodret….

    Snigeln: ”Va fan ere om?”
    Ni som vet vet🐌
    Älskar Alex & Sigge🤩

    Har pluggat hela dagen och är sjuk hjärntrött och det är troligt att jag inte kan ta in texten men varför får S&E böter om de citerar annonsören? 🥸

      Det är de som marknadsför produkten.

    Om det vore normalt för husdjur att äta insekter hade de väl gjort det i det vilda? Varför ska man ge hundar och katter mat som de inte ens brukar äta? Förstår tex inte de som ger katt och hund vegetariskt foder 🙄

      Det är väl samma tänk som för människor. Spara på kött och spara på miljöpåverkan (samt även pengar- tror mycket djurfoder tillverkades i Ukraina innan kriget) och insekter innehåller protein. Jag ger inte mina djur insekter och äter det inte själv men jag är inte direkt främmande för det heller.

      Katter brukar väl käka upp när de tagit någon fluga så helt främmande är det ju inte, men det säger ju sig självt att det skulle vara allt för energikrävande att endast leva på att jaga flugor. Tänker att det finns människor i andra länder som äter insekter och gjort i lång tid och vi är ju samma art, bara det att det kanske inte funnits tillgängligt tillräckligt stora insekter här och därmed inte blivit kutym, så att säga. Men om de nu kan ”odlas” och göras tillgängliga för oss alla, djur som människor, så varför inte. Helst i färs obs.

      Hahaha, av allt onaturligt våra svenska djur upplever är det just en ny typ av protein som kommer ifrån insekter som du reagerar på? Fråga: brukar vilda djur gå till veterinären? Vaccineras? Sova inomhus i en säng? Ha tratt på huvudet för att inte slicka på sårskador? Borsta tänderna? Klippa klorna? Ha kläder vid kyla? Leka med leksaker ifrån djuraffären? Få pälsen trimmad regelbundet hos frisören?
      Våra svenska husdjur är inte vilda. De är tamdjur. De lever inte naturliga liv.

      Och jo, både mina hundar och katter har ätit insekter, alltifrån flugor till silverfiskar. Tror en av hundarna åt upp en fjäril tom.

      Jag har i och för sig aldrig sett en vargflock jaga Frolic heller.

        😂

    Har Aisha försvunnit från instagram igen?
    Någon som följer och vet om det hände något som var anledningen?

    Alex och Sigge gillar allt, bara de får bra betalt! Inte olikt alla andra influencers.

      Alex och Sigge är inte influencers.

        Vad är de då? De säljer allt till högstbjudande! Dessemellan skriver de en medioker bok så att de kan kalla sig författare! Ingen bildning eller utbildning, men bra på att få ” naiva, obildade lyssnare ” till sin ” sekt”. Svar till anonymis.

          Eftersom du har koll på dem så frågar jag dig. De har bara poddat och skrivit några mediokra böcker och säljer ut sig? Inget annat de åstadkommit?

          Vad de är? Skribenter, författare, producenter, regissörer bl a. De är såväl utbildade som bildade.

            Jag som skrev ovan vet precis vad de gjort, vilka meriter de har, men Xx uppger att de bara skriver nån medioker bok och säljer sig. Jag tyckte bara inlägget Xx gjorde var obildat.

              Jag förstod det men jag förstår också att mitt svar kunde tolkas som att det var skrivet till dig men det var menat till Xx 😅

                Då är jag med 😃

            Sigge har ingen utbildning vad jag kan se? Inget fel i det, men ”utbildad och bildad” är lite generöst isåfall?

    Djurfoder gjort på insekter, så dumt alltså. Om några år lär det väl komma fram att det inte var så bra för djurens hälsa.

      Det är väl inte alls dumt, med tanke på resursförsbrukningen är det såklart bra med innovationer.

      Varför är det inte bra för djurens hälsa? Vad är det specifikt i insekter som gör att de är farliga för djur? Och gäller det alla insekter?

      Insektsprotein är fantastiskt, hållbart och fullgott, även för människor.

    Ni som inte har lyssnat på podden och vill ha ett rejält skratt bör söka upp avsnitten Hundliv och Musk. Ff avsnitt 1 eller 2 av Musk där den parfymen vandrar mellan mediaeliten och alla fruar får ångest och panik. Hundliv hakar i lite där med Musk tror jah. Om inte annat så är deras sommaravsnitt som har några år på nacken nu sjukt underhållande. Även avsnittet Råttkungen är en hel grej för sig alltså.

    Jag älskar verkligen rättshaverister. Vilken underbar människa som orkar anmäla och ”sätta” folk för den här typen av villfarelser.

    Obs, 0% ironi, jag är på riktigt fascinerad av rättshaverister.

      Detta tror jag ändå inte anmälts av en rättshaverist utan föreställer mig någon som tillverkar eller återförsäljer djurfoder som lyssnat och retat upp sig.

      I det här fallet var det ju befogat, eftersom de blev fällda för vilseledande marknadsföring. Människor med civilkurage som ”orkar” anmäla brott ska ha all heder, de värnar rättsstaten och demokratin och motverkar korruption och ohederligt beteende.
      Sedan finns det stollar som anmäler allt möjligt utan orsak. Tro mig, jobbar själv på en myndighet…

    Jag googlade och Sigge verkar inte ha någon utbildning alls, Alex läst kurser i filmvetenskap och litteratur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.