Tack för 34 kr

Kajjan Andersson är lite småputt på att 0,4% av hennes följare på Instagtam stöttar hennes arbete via Patreon – en sida där man mot betalning stöttar en kreatör eller liknande. 
Hon tycker att hon lägger ner så mycket obetalt arbete på Instagram, att tack och glädjen över likes och delningar inte riktigt är tillräckligt. Och så är det. Alla vill ha allting gratis, man inte inte betala för någonting men man slår samtidigt bakut om gratiskreatören gör reklaminlägg i gratisflödet för att kunna ha en inkomst.
Förklara för mig hur man tänker att det ska gå till?  Det ska vara gratis att ta del av innehållet samtidigt som kreatören inte får tjäna pengar på sitt gratisinnehåll genom att varva det med reklam?

Nån?

145 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Skaffa ett riktigt jobb

   Att vara digital kreatör ÄR ett riktigt jobb MEN det är ingen mänsklig rättighet att kunna tjäna pengar på sina sociala medier. Jag skulle gissa att 0,4% kan göra det.

   Precis som andra affärsidéer flyger inte alla.

    Allt handlar om henne själv.

    Senaste ”granskningen’ av olika modekedjors plussize modeller i instaflödet… Samma koll på hur många modeller som är äldre, korta, bär slöja, piercade, sitter i rullstol, etc skulle ge samma representation. Varför? Jo, företagen måste tänka på ekonomin och kan inte ha ”patreon-försörjning”. De måste välja att sälja den drömbilden som genererar pengar..
    Sen duger inte en plussizemodell i stl 42 utan det måste vara Kajjans stl 52…
    Starta ett eget klädmärke Kajjan! Justa arbetsvillkor rakt igenom, öppet köp och fri reklamtion och alla människotyper ska vara representerade i instaflödet! Sen priser så alla har råd att köpa.
    Kommer gå ihop lika bra som hennes privatekonomi.

     Det gör det hos samtliga feminister. *KAmPEn* är bara en förevändning för att själv få synas. Se mig! Bekräfta mig! Betala mig!

      Ja det är ju de själva som står i centrum, inte någon ”kamp”, det är en ursäkt för att synas. Det är därför det blir gråtfest vid minsta motgång, det är inte ett jobb, det är en privatperson.

     Jag fattar inte ens vad det är för mening med hennes granskning. Hur många klädföretag har bilder med överviktiga, så ok? Företag följer pengarna. Om många klickar på och köper via bilderna på överviktiga så blir det fler sådana annonser. Om inte många klickar – färre bilder.
     Vad ska hennes granskning tillföra liksom? Antalet bilder i sig är redan ett kvitto på efterfrågan.

     Storlek 42 är inte plussize. Är en ganska vanlig storlek och beroende på din längd så är vissa inte ens överviktiga med att ha storlek 42. Plussize är ju ändå för ganska stora personer. Tjocka liksom.

      Större än vad modeller generellt är oavsett längd.

    Exakt, vi liver i en marknadsekonomi. Kan du inte försörja dig på det du vill jobba med så kan du inte försörja dig på det du vill jobba med och då får du skaffa ett annat jobb. Det är ingen skyldighet att betala för någons content mendet är inte heller en skyldighet att ge bort det gratis. Då får man låsa sitt innehåll och bara låta prenumeranter se det och går det inte runt = dålig affärsidé.

   0,4 % är väl de som är följare pga intresse. Resten för skojs skull eller gamla oanvända konton.

    För mig så får hon mer än gärna stänga ner och ta sig ett jobb som hon tjänar pengar på då.

   Grejen är att alla med 24/7 fritid kan skapa innehåll på Instagram om något de är intresserade av. Det enda Kajan och andra har mer av än oss andra är TID. Någon annan betalar räkningarna och därför kan de ägna sig åt att skriva rants på Instagram.
   Därför vill ingen betala. För att deras enda kapital är tid, och om vi andra hade lika mycket tid skulle vi också göra ett lika bra ”jobb” på Instagram.

   Hon skriver själv i kommentarerna (som givetvis begränsats!) att hon inte går runt på att skriva böcker, föreläsa, podda mm. Då får man väl helt enkelt skaffa ett annat jobb på sidan om, hel eller deltid, och inte gnälla över att folk inte vill skänkla sina surt förvärvade pengar till henne. Det gäller ju för alla andra som driver företag också, om inte efterfrågan finns för att betala för min tjänst eller produkt ja då är det tyvärr bara att bita i det sura äpplet. Herregud, dessa sk influencers lever verkligen i sin egen värld…

    Ja, hur blir man så verklighetsfrånvänd?
    Hur kan man INTE FÖRSTÅ att om ingen vill betala för ditt innehåll så har du inte en bärande idé.

    Precis.Kan man inte leva på det man helst vill göra, får man ta ett deltidsjobb vid sidan om för att ha råd
    att leva.Många som jobbar inom vården,på posten,i butiker är kulturarbetare o egna företagare som inte går runt eller har enstadig inkomst för sin konst. Att begära att följare o andra ska betala lön är inte särskilt snyggt.

     Exakt. Titta på kvinnliga fotbollsspelare tex, är inte alls ovanligt att de jobbar med annat på sidan av. Trots att de verkligen förtjänar att kunna leva på sitt sportutövande när de manliga ekvivalenterna ofta kan det. Ändå gnäller de inte i närheten lika mycket som kvinnorna med måttlig följarskara på instagram.

     Mitt första jobb i Stockholm var på ett mentalsjukhus. En natt jobbade jag med en kille som var konstnär, han brukade även jobba på posten för att försörja sig. Nu är han en av Sveriges största och gift med en känd skådespelerska. Men han förväntade sig inte att leva på sin konst från början.

   Ja skaffa ett betalande jobb då! Vem tror hon att hon är? Vadå sitta där och lipa över att folk inte vill skänka pengar till henne?
   Dessa människor alltså.

  Skaffa ett riktigt jobb då. Försök inte frilansa på en gratisplattform för att sedan kalla följarna otacksamma.

   Scrollade där några minuter för att se vad det var för innehåll på kontot och känner att hon gärna får ersätta mig för den tiden.

    😂

    Nä jag förstår. Att läsa texter om NPF, ätstörningsvården, aktuella fall vid våld mot kvinnor, mångfald osv var inte intressant för dig alls. Bättre att

     Det är jätteintressanta och framförallt viktiga frågor och jag följer andra konton inom samma genre. Dock med lite annan approach som tilltalar mig personligen bättre. Sen till frågan om att kunna leva på precis det man önskar att arbeta med… Jag och många andra arbetar inte med det vi drömmer om men jag personligen ser fördelen i att ha ett stabilt jobb där jag presterar bra, jag har roliga kollegor och jag får en stadig lön varje månad. Bär sig inte den egna idén ekonomiskt finns ju inte tillräcklig efterfrågan och då kanske man får buts inriktning? Det är ju ingen mänsklig rättighet att göra det man högst önskar och få betalt för det.

      Jag skulle vilja vara fotomodell men har vett att inse att ingen skulle anställa mig🤓

     Bättre att? Man kan väl tycka det där är viktiga frågor utan att tycka att Kajans instagram är intressant eller något man vill betala för.

  Hon är väl inte tillräckligt intressant och kanske ska fundera på att hitta ett ”riktigt” jobb

  Jag tycker att det är helt sjukt att förvänta sig en inkomst baserat på donationer från följare och egna Instagram-inlägg, som man gör på helt eget initiativ. Lite som att gå in på random affär och börja hjälpa kunder och sen bli sur för att ingen betalar en. Gör som vanliga människor – skaffa ett jobb?

  Både detta och Lady Dahmers rant om att leva fattigt gjorde mig irriterad. Väldigt osympatiskt att vara arg för att det är svårt att försörja sig på instagram.

   Håller med.
   ”Buhuuuu”’jag kan aldrig få ett bra betalt jobb.
   Nej, och vad beror det på?
   Inte att du varit hemmafru, utan din inställning, attityd och hur du framställer dig själv.

   Sätt dig i skolbänken eller ta ett skitjobb eller ungdomsjobb och arbeta dig upp.

   Pinsamma människa.

    ”Arbeta” fy på dig att säga så! Skulle dessa damer behöva gå till ett jobb på morgonen, kanske till och med ett jobb där man inte kan sitta och scrolla på mobilen????

   Precis. Instagram har jag för att se mina kompisars bilder. Sedan kan jag kolla in någon influencer eftersom de ändå finns där, men jag bryr mig inte om de finns eller försvinner. Skulle aldrig betala pengar för att en vuxen med för mycket fritid ska ha något att göra.

    Jag tycket att du borde betala dina vänner 34 kr i månaden för att få se deras bilder 😁

   Ja vem tusan vill inte bli pröjsad samma summa som Bianca Ingrosso för att göra ett inlägg på instagram? Jag skulle göra det utan att blinka. Nu är världen dock inte särskilt rättvis och i synnerhet inte show business. Så jag har istället ett helt vanligt jobb. Stackars mig vilken stödgrupp vänder jag mig till?

    Börja med ett snyftinlägg på Instagram!

   Liksom hon Mansbebisar.

  Är du inte tillräckligt intressant att du kan ha arbetet bakom en betalvägg och klara dig på det, byt jobb och så får man ha instragam som en sidoverksamhet/hobby.
  Vad fattr hon inte med det?

  Bli sur för att folk inte vill betala, skämmes.

  Jag kan betala 34kr till alla dom som jag tycker är jätteintressanta. Det är ingen, och klarar mig utan om det är så.

  Följde relationspodden i flera år, stod ut med sponaorer och reklamarbetet för visst ska de få betalt.
  MEN sen när man skulle betala blev det tack o hej. Och inte saknat dom en minut.

  Res på era lata arslen och skaffa ett riktigt jobb ist för att gnälla🙄

  Vet inget om kajjan som person men man har väl inte råd? Visst 34kr/mån är inte så mycket men hon är inte den enda prenumerationen man vill ha eller stötta av olika anledningar.
  Poddar har petron, Netflix eller liknande är en månadskostnad, det blir mycket till slut.
  Sen förstår jag att de oxkså vill känna pengar, många feministiska influenser ”väljer” att inte ha reklam. De vill visa någon form av oberoende eller att deras feministiska syfte är rent och gott men sanningen kanske är att det inte är så många företag som vill förknippas med dem? Det är inte helt oproblematiskt att vara feminist.

  Som någon sa, att tjäna pengar på Instagram är kanske inte det enda eller bästa sättet, det finns andra jobb.

   Vilket ju är helt sjukt i sig. Att det blivit så problematiskt att vara feminist. Känns som chansen till rättvisa och jämlikhet för kön, etnicitet och klass nådde sin topp runt 2000 sedan klarade det inte mer utan gick bara utför igen

  Släng dit mansbebisar också som tigger pengar varje dag och som blir skitarg när följare ifrågasättee. Hon delar ju dessutom bara berättelser och typ nyhetsartiklar så fattar verkligen inte varför hon inte kan skaffa ett riktigt jobb bredvid.

   Mansbebisar har verkligen nått en ny nivå av reaktivitet mot sina följare. Långa osammanhängande rants om att folk borde betala. Fattar att hon är trött, utarbetad osv, men tror inte det finns mycket att vinna på att veva som hon gör. Tror att många av dessa utbrända, anfrätta intstagramkreatörer hade varit lika trötta, arga och utbrända på ett ”vanligt” jobb.

    Troligen hade de mått bättre, haft bättre ekonomi och bättre arbetstider om de haft en vanligt jobb men inbillar sig att de gör så mycket viktigt för andra att de bara måste fortsätta ha sin Instagram som heltidssyssla.

     Jag tror att det har mycket att göra med psyket och hur man fungerar med andra. Allt gapande och gnäll och olika tjafs och bråk som sker på Instagram hade nog skett på arbetsplatsen om de hade en.

      Möjligt, men jag tror att det inte är bra för någons psyke att få så mycket verbal uppmärksamhet och bekräftelse men så lite ekonomisk ersättning. Det är klart att det inte emotionellt kan kännas orimligt och orättvist med en hyllningskör i kommentarerna men att ingen är redo att betala riktiga pengar för det.

      Det kan vara så, men jag är övertygad om att det finns ganska många som skriker och gapar på internet men aldrig skulle våga vara så ansikte mot ansikte.

   Jag avföljde Mansbebisar för några månader sedan, bland annat för att jag blev så less på det ständiga tiggeriet och den gnälliga, lite bittra tonen som genomsyrade kontot. Har inte saknat det en sekund sedan dess.

    Ha,ha,visste inte att det fanns ett konto som hette mansbebisar.
    Kom att tänka på Lamotte,Birro och Sögaard som ständigt tigger pengar och beter sig som mansbebisar.

     Men alltså FÖRUNDRAS över mängden kvinnor som på något vis inte jobbar och försörjer sig ”normalt” utan gastar och skriker om att de är fattiga. Man vill förändra normer och samhälle och skriva om det, men då har det blivit någotn sorts ”jobb” som man vill ha betalt för.

     Jag tappar det och känner mig jävligt gammal och förändringsobenägen….

      Dessutom bluffar de, de har någon som försörjer dem men ändå ska följarna dra fram plånboken för mycket vill ha mer.

      Konstigt att skriva om kvinnorna som ett svar till den som skrev om de män som tigger om pengar. Men var ändå intressant att det är så mycket klagande på just kvinnorna men finns ju en hel drös med män som kör samma stuk

       Ok, messerschmidt…..
       Mansbebisar är inte en MAN. Det är en kvinna som driver det kontot.

       Just saying….men kul att du tog ton.

   Hon är ta mig tusan värst av alla. Ingen kan ens lägga en kommentar utan att hon har svar på tal. Hon vet ALLTID bäst.

    Den stackars tjejen som vågade ställa en försynt fråga till Kajan om hon inte har ett arbete… 😂
    Jisses vad Kajan gick igång. Tjejen blev helt förskräckt!

    (Typ första kommentaren)

     Kan tänka mig det, kajjan vet också alltid bäst. Min kommentar här ovan handlade dock om tjejen som driver mansbebisar, hon är ännu värre.

     Kajan har raderat allt nu förstås…

     Såg det jag med. Det var en åthutning utan dess like 😅😵‍💫

    Ja, verkligen. Hon har rätt även när hon har fel. Jag fattar att Mansbebiskontot ska fungera som en stöttning och fristad för kvinnor som har mansbebisar i sitt liv, men det tillåts verkligen ingen som helst nyansering av diskussionen eller olika infallsvinklar (nu menar jag inte kommentarer av typen ”inte alla män”). Kontot har gett mig mycket men till slut blev jag så trött och dränerad av det, så jag avföljde. Kontoinnehavaren känns som en typisk energitjuv, som man bara inte orkar med.

     Jag blev blockad när jag skrev att jag gillar att grilla(är kvinna).

     Håller med. Försöker fortfarande men mest för popcornvärdet.

     Lagt märke till att det verkar som om färre och färre skriver i hennes kommentarsfält, som istället är fullt med hennes egna kommentarer.

     Tror många har tröttnat och upplever att det är tunnare stories, som om hon gräver i botten på tunnan om ni förstår hur jag menar. Ha ha, så skönt att skriva detta. Man vill ju inte riskera kvinnokampen genom att kritisera inne på
     Mansbebisar.

  Men man måste ju se massor av reklam på instagram ändå?

  Jag har verkligen svårt för den försörjningsmodellen. Varför ska folk ens jobba heltid med sina sociala medier? Ingen har krävt att de ska säga upp sig från sina jobb för att satsa allt på perfekt content och samarbeten, men de ska ändå sura ihop när inte kalkylen går ihop. Vissa gör det bra och då tjänar de förmodligen därefter. De bästa kontona jag följer är dom som styr sina sociala medier på fritiden, som har ett vanligt jobb vid sidan av, det blir okrystat och intressestyrt. Skulle de plötsligt vilja ha betalt för sitt instagramkonto eller liknande genom välgörenhet skulle jag aldrig betala. Det är inte för att jag inte har råd. Det är för att jag har en lång lista med personer och organisationer jag hellre skulle ge 34 kronor till, typ folket i Gaza eller den tiggande kvinnan utanför Hemköp, och det är viktigare än någon ”kreatör” ska få låta bli att gå till jobbet.

  Obs jag betalar ändå för en podd. 99kr i månaden kostar den. Men det är en tjänst. Den är välgjord och regelbunden. Så det är väl ett tips. Börja med att göra något som folk vill betala för och sätt det bakom betallås och gnäll inte om folk inte köper det. Podda. Skriv en bok. Håll föreläsningar. Men tigg inte pengar för ditt random content. Aaah blir så triggad haha

  32600 följare, 0,4% av det är 1280följare, vilket resulterar i 43520kr/mån. Det låter inte lika lite som 0,4%

   Nej, när du räknar ut det måste du göra x 0,004. Annars motsvarar det 4%.

    Hahaha! Så sant!
    Var för tidigt på morgonen. Jag som räknade först x0,4 och kom på att det ju ska va x0,04… men det fattades ytterligare en nolla 😅
    Mvh, en som faktiskt gillar matte men gör fel ändå 🤣

     Nää 0.04% blir det väl?
     Mvh, en som inte gillar matte

  Själv följer jag henne för underhållning och slentrian, men är inte tillräckligt intresserad för att betala. Hennes ”arbete” har helt enkelt inget ekonomiskt värde för mig. Vanliga marknadslagar gäller även för influensers.

  0,4% av hennes följare anser att det är värt att betala för det hon gör och det skulle nog vara liknande siffror för dom flesta influensers.

  Kul att läsa men värt pengar , nej.

   Måste rätta mig själv, vissa konton är roliga att följa Kajjans är inte ett av dom.

  Ska och ska, det är väl ingen som *kräver* att någon ska sitta och influera kvalitetsinlägg som någon slags slav? Men eftersom utbudet är stort så är det klart att följarna dras dit de får mest utbyte. Branschen är uppbyggd på att vara gratis men med reklam och hade ingen gillat det hade det inte heller funnits influensers. Men det är ju någon form av balansgång där man ändå måste producera något av tillräcklig kvalitet för att folk ska stå ut med reklamen.

  Och vill man leva på det så får man ju hitta vad som funkar – i vissa kretsar kanske patreon funkar fantastiskt, för andra bättre med mycket reklam men det beror ju på – är alla läsare verkligen engagerade av innehållet eller följer de av gammal vana, eller till och med för att de gillar att störa sig, för att det är en världsfrånvänd person som blir en snackis? (Nämner inga namn men dyker ju upp vissa diskussioner här har jag märkt).

  Att ta emot feedback och analysera läsarnas beteende är ju fullt normalt och något som sker i princip i alla branscher, istället för att bli upprörd kanske man ska fundera på hur man kan använda den istället för att gnälla.

   Tack! Du formulerade det bättre än mig 🎩

  Vem har påstått att man inte ”får” varva med reklam, som du skriver, C?

  Det handlar väl, som så ofta, om HUR man gör det. Somliga lyckas göra det snyggt, andra inte.

   Håller med, och VAD man gör reklam för

    Apropå det, middagsfrid bjuder på en pik inne hos House of philia:

    ”Hej! Så roligt att du gillade vår matkasse och lagar om receptet – du får gärna omnämna oss när du dela våra recept, våra kockar lägger mycket omtanke vid receptskapandet 🙏”

  Precis som vilken företagare som helt, så måste du skapa intresse kring din produkt för att folk ska vilja betala för den. Har du inte tillräckligt med kunder så är din produkt inte bra nog. Då får man söka ett jobb helt enkelt.
  Man kan inte kräva att folk ska betala en för något man inte är bra på, det gör vi inte med andra tjänster så varför skulle vi göra det med influencers? De fyller inte direkt någon samhällsbärande funktion.

  34:- kanske inte är jättemycket för de flesta. Problemet blir väl om man ska betala till flera kreatörer. För oftast så följer man väl flera…

  Nej jag tror mer på att låta det vara ”gratis” och istället tjäna pengar på samarbeten och reklam. Tror inte alls på patreon som inkomstkälla för kreatörer

  Reklamfinansierad eller prenumeration är verkligen upp till bevis. De flesta står ut med reklam mot lite verklighetsflykt. Ströscrolla när man har tid, få sig ett garv eller annan reaktion och sen är det vidare. Att betala är något annat, då funderar man faktiskt över om det är värt det och något man använder återkommande.
  Dock har jag aldrig riktigt fattat gnället om reklam på sidor som är gratis. Fattar inte folk att de flesta inte jobbar gratis?
  Kajjans rant är passivt aggressiv. Hon kanske borde inse att vill hon ha betalande kunder måste hon bli intressantare eller flytta till en reklamfinansierad plattform. Svårare än så är det inte.

   Dessa influencers tror att de är Netflix och fattar inte att de är tv4.

  De flesta aktivister typ Kajan på Instagram har startat kontot helt oombedda och för att de vill synas. Det är snarare de själva som borde erbjuda kompensation till de som följer och ger dem synlighet.

  Det är väl ingen som har bett om deras jobb precis, reklam ser jag helst inte på varken i TV, tidningar eller i diverse bloggar. När du jobbar säljer du din tid, men om ingen vill köpa den får du nog hitta ett nytt sätt att försörja dig på.

  Ja jösses. Jag har frilansat på distans i 5 år. Helt plötsligt har jag inte tillräckligt med jobb. Vad göra? Jo jag söker tjänst på sjukhuset i min stad trots att jag inte har lust men jag har räkningar att betala. Så är det, bara att gilla läget. Det suger men jag har inget val om jag inte vill stämpla. Livet liksom.

   Hej hej, en till i samma läge här! Frilansuppdragen har blivit färre så nu tar jag låglönejobb vid sidan om. Det är så livet ser ut. Kanske ska starta en Instagram som ingen bett om och börja ranta om att få betalt.

    Anonym 08.49, vad för yrke? Jag är administratör och kommer sakna att jobba hemma. Det har varit så himla skönt. Bävar för att behöva inställa mig på en arbetsplats tidigt på morgonen. Är inte heller van att träffa massa människor, det var 5 år senast. Omställning blir det hur som helst. 😊

     Anonym 8.49 här 🙂 jag frilansar som översättare, undertextare, tolk och gör korrektur/redigerar webbinnehåll.
     Branschen går dåligt nu pga AI så jag tar extrajobb som hemstädare via städföretag.

      Anonym 11.02 😃 Ja det är en tuff bransch. Har en i min närhet som är kommunikatör och just uppsagd 😥
      Hemstädare låter ju faktiskt intressant, det ska jag kolla närmare på.

  Känner spontant att alla dessa kreatörer har en otroligt grandios självbild. De tror att dom är de enda kreatörerna som är värda att betala för (som någon nämnde ovan så blir det betydligt mer än 34:- om du följer mer än en) och att just DERAS arbete är det enda värdiga!

  Karin Kajjan har endast 32k följare, i det stora hela på sociala medier är det inte mycket alls så att 0.4% betalar är ändå värt att vara betydligt mer tacksam för. Hon skriver att hon förstår att alla inte har den ekonomin men gör hon verkligen det? En stor del av befolkningen går just nu på knäna för att få det att gå runt ekonomiskt så 34:- i månaden, inte en engångskostnad, blir mycket i längden och är ändå nästan 2 pkt yoghurt i min lokala butik = ett par frukostar till ungarna. Gissa prioriteringen då.

   Grejen är att om du börjar kolla lite så märker du att samtliga aktivister på Instagram har en partner med ett riktigt jobb som betalar räkningarna, och aktivisten gapar och skriker om hur den kämpar och sliter med Instagram men egentligen är det ju en hobby. För någon annan pröjsar.

  ”Jävla idioter som inte köper min nya skiva 😭😭 jag som slitit så hårt med den och så gillar ni den inte??”

  Det var nog det mest osympatiska gnället jag sett på länge. Kajans alltså. Finns det ingen lön att betala ut på arbetsplatsen så får man söka nytt jobb. Inte gnälla på att kunderna inte vill ”komma och handla”.
  Det är inget jobb om man inte kan försörja sig på det, då är man arbetslös.

  Följer henne inte men hon beskrivs som ”Frilansjournalist med bas i Uppsala. Kulturjournalist, krönikör, kritiker, debattör och bloggare” på Linkedin. Rimligtvis borde hon då kanske kunna försörja sig på de här meriterna genon att utföra jobb som hon får lön för tillskillnad mot influencers som lever på reklaminkomster från instagram och ev bloggportaler. Hon borde kanske rannsaka sig själv vad hon vill vara dvs en seriös skribent som får betalt för seriöst arbete el en influenser som gör reklam för ditten och datten för att kunna leva på att egotrippa sitt liv,sina åsikter och sin persona.

  Det verkar som vi är många som tröttnat på de här instagramprofilerna och deras offerkoftor.
  Gör din grej, absolut, men inse att det är en hobby och om någon vill köpa är det en bonus för dig att vara glad för. Du kan inte bli arg över att inte alla vill köpa dina knypplade dukar eller dina inlägg om ditt specialintresse.

   Eller hur?!

   Nu i händelse #kvinnorskaintejobbagratis

   Vet ju att hon mailat frisörer i Uppsala (kvinnor, hårt jobbande egenföretagare) och vill få gratis klippning och färgning.🤣🤣🤣

    Haha har hon på riktigt försökt få åt sig gratis klippningar?

    Sååååå typiskt dessa aktivister!

    Men på riktigt? Gud så pinsamt. Skulle hon göra reklam för dem i utbyte då eller? Har man inte råd att gå till frisören så lovar jag att håret inte dör och man blir skallig av att klippa det med kökssaxen.

     Yes, det skulle bli ett inlägg på hennes insta. Min kompis som var fullbokad flera månader framåt (just för att hon jobbar hårt, är oerhört duktig och har fått ihop stammisar efter x antal år i branschen) tackade nej till det fina erbjudandet…

  Betalar hon skatt då, på de där pengarna hon får in? Eller räknas det som jobb bara när hon skriver, inte när hon får betalt?

  Tänkte jag fel men hon får alltså 34 * 1300 = 44200 i månaden. En ganska bra lön? Skattar hon på det?

   Nej jag tror du räknar på 4% nu och inte 0,4. Men jag är inget geni

    4420 blir det väl, ungefär, per månad.
    Så per år blir det ju en bra bit över vad som är skattefritt.

    Exakt. Det är ca 130 som är patreons och betalar, vilket ändå låter rätt rimligt med tanke på hur nischat content K har. Det ger ca 4500 kr i månaden. Följer en podd som har hela 700 patreons vilket jag tycker är väldigt mycket.

    Haha. Uppenbarligen inte jag iaf.

   Du räknar rätt. 32 500 följare x 0,004 = 1 300 som betalar. 1 300 x 34 kr= 44 200 kr.

    Nej, 32500 x 0,004=130 betalande följare.
    4 420 kr/månad. Minus skatt hoppas jag.

     Oj! Jag råkade skriva in 325 000 när jag räknade ut det. Bra att du rättar. 130 betalande låter mer rimligt, men ändå väldigt många, när det finns så otroligt mycket bra helt gratis, framför allt på Youtube.

  Men att 0,4% BETALAR för att följa är väl ändå ganska bra statistik. Knappt min mamma hade betalat för att följa mig och då lovar jag att jag är skitrolig.

   min mamma hade verkligen inte betalt för att följa mig

  Det är väldigt lite jag betalar för när det kommer till kultur, någon enstaka podd, Spotify och två-tre streamingtjänster. Journalistik och nyhetsbevakning kan jag betala för lokaltidningen och någon av de större (DN eller SvD). Aldrig en influencer på Instagram/en blogg. Visst, det rör sig i sammanhanget om småsummor, men det är också content som jag inte riktigt kan se var efterfrågan på kommer från. Man kan absolut hävda att det finns samhällsstrukturer och diskurser som behöver påverkas och ändras, men det är ingen lätt väg att göra det genom enbart sociala medier. Vill man verkligen göra en förändring: gå den tuffa vägen till att faktiskt jobba inom samhällets institutioner som kan påverka, främst vård, skola, forskning, politik. Och det är absolut inte a piece of cake att ta sig dit, men då får man åtminstone i långa loppet lön för mödan i form av faktisk påverkan och en mer trygg och stabil anställning/inkomst (den kanske inte är hög men bättre än att själv försöka skapa en produkt och sälja utan att efterfrågan finns).

   Precis. Jag skulle aldrig betala för random outbildad tyckares innehåll.
   Om jag betalar så är det för personer som orkat utbilda sig, som orkat skaffa en anställning eller en uppdragsgivare, som presterar och som granskas av andra kunniga inom sitt område.
   Åsikter har alla, skriva om dem på Instagram får alla. Det kan man inte kräva pengar för.

  Som alla egenföretagare så är det ju så att man försörjer sig om man har en tjänst eller produkt som någon är villig att betala för. Eller har alla egenföretagare ”rätt” till betalande kunder, har nämligen inte hört någon uttala sig så utanför influencersfären. Sluta lägga ner timmarna på innehåll, om folk saknar det får de väl betala för att få tillbaka det.

  Det som är tokigt med Kajan, LD och liknande är att de som är villiga att skänka dem pengar, är till 99% ensamstående fattiga mammor.
  Så sorgligt att välmående försörjda medelålders kvinnor ska få pengar av kvinnor som knappt har till sig själva.
  Läs i deras kommentarsfält ”åh vill så gärna bidra, påminn mig den 25:e”

   Intressant, undrar hur dessa tänker? Jag är dock benägen att skänka pengar till välgörenhet även om jag så har 500 kronor en vecka före lön 🤣 Jag mår himla bra av att hjälpa, dock är de flesta volontäruppdrag ideella och kostar mig inget mer än att vara trevlig och närvarande.

   De som har minst ger mest, så är det väl generellt? Då tänker jag inte bara ekonomiskt utan andra resurser också.

    Alltså inte mest som i pengasummor möjligen, men benägenheten att hjälpa.

    Tänker också att många lågutbildade mammor är lättare att lura att man faktiskt kan något. En outbildad influencer som tar sin kunskap från Google har svårare att lura någon som är utbildad, har utmanats av kollegor under utbildning, disputation osv.

   Tror inte alls att de följs av ensamstående och lågutbildade mammor? Snarare av medelklasskvinnor.

  Jag kan på rak arm inte komma på en enda influencer som jag skulle betala för att följa. Jag slentrianscrollar mest för att hålla mig lite uppdaterad. Jag skulle inte ens märka om någon försvann från mitt flöde. Däremot uppskattar jag när man gör genomtänkta reklamsamarbeten. Jag följde ex Singelpodden på Spotify, men när de gick över helt till patreon slutade jag, och har inte saknat den alls. Jag slentrianlyssnade, men fattar att de vill tjäna pengar på sin podd. Ta Louise och Julia poddar som exempel, älskar den! Skulle nog ändå inte följa med till patreon för poddens skull, men uppskattar att de gör bra samarbeten som sponsrar deras podd. Deras reklam känns helt on brand för deras podd.

   Haha, om Louise och Julia skulle börja med patreon så skulle det vara sura Louise som satt och rantade på Insta sen för att ingen betalar för att lyssna 😂

    Sura Louise?

   Men exaaaakt.
   När ett konto jag följde på ista ställde frågan om vi var beredda på att betala för innehåll pch kag svarade nej- så blev jag blockad.
   Mysigt. En julia med inredning som bor på gotland….herregud asså

  Att bli lack för att folk inte ger henne pengar för det hon gör känns som ett hopplöst case. Det finns så många som vill ha pengar för allt. Skaffa ett halvtidsjobb som kan bekosta din hobby som alla andra vanliga människor. Att tro att folk ska frivilligt betala för en gratistjänst känns bara naivt och helt hopplöst.

  Då får hon väl göra att allt hennes innehåll ligger på patreon om hon ”kräver” att folk betalar.

  Jag tycker det är så intressant med relationen mellan den som postar innehåll och de som följer. Det pågår någon typ av skådespel där följarna ofta får intrycket att alla ligger på samma nivå, man är alla vänner och delar privata saker med varandra. Men för att i nästa stund bli påmind om att jag som följare i influensernas ögon egentligen är en konsument som ska köpa min del i denna relation. Tror det kan vara nyttigt att bli påmind om detta ibland, iallafall för min del för att kunna backa lite och få distans till hela det här sociala skådespelet som pågår online.

   Ja. De lägger ut sitt privatliv och sina bankkonton för att gråta inför följarna. Sedan får de rimliga kommentarer om att ta ett jobb, och då rantas det om att följarna minsann inte vet ett skit om deras privatliv och inte ska lägga sig i.

   Så intressant och klarsynt analys! Klart det är ett skådespel som följarna väntas betala för, fast det aldrig uttalas under pjäsens gång.

  Intressant, ska läsa alla kommentarer när jag har tid. Själv har jag en podcast gratis och det tar hopplöst mycket tid att söka sponsorer, då skulle jag inte hinna med mitt riktiga jobb. Men efter ett år blev jag kontaktad av en tidning som ville ha ett reportage. Så man får egentligen tänka att hobbyn kan generera merjobb om man har lite tålamod. Och inte tro att man kan sluta med sitt riktiga jobb.

  Noll sympati från mig, alltså noll verkligen. Jag skulle aldrig betala för att läsa Kajjans grejer, inte heller Mansbebisar eller LD eller nån annans. De har valt att försörja sig på det här viset, ingen har bett dem om det eller ställt krav. Funkar det inte får de ju tänka om bara.

  Jag är så less på detta jävla tjat och gnäll från feministiska konton om att man ska ge dem pengar så de slipper jobba gratis. Ingen har bett dem jobba gratis! Faktum är att ingen har bett dem att göra det där alls.

  Och vadå att man inte får göra reklam? Fayme verkar ju dra in en hel del på sin insta och gör en del reklam – alltid trovärdigt och med lite krut på det. Så visst går det. Men vissa gnäller hellre bara 🤦🏼‍♀️.

   Fayme har ju lite annat driv ändå. Hon håller ju på att läsa in gymnasiet faktiskt. Jag menar inte nu att hon är värsta stjärnan för det, gymnasiet är ju liksom något alla gör, men hon tar iallafall ansvar för sin framtid genom att göra något som faktiskt kommer vara bra på lång sikt, även om det är segt nu.

    Plus att hon fick första barnet när hon var typ 17. Inte konstigt att hon inte gjort klart gymnasiet mao!

     Har LD gått gymnasiet?

      Nej

      Är det sant? Såå bortkollrad av livet.

   Men är väl inte bara feministiska konton?

    Jag följer typ bara feministiska konton, har inte koll på andra.

  Samtidigt som du Camilla själv glatt vevar inlägg som ”hur mycket reklam är för mycket reklam?” Hur ska du ha det, får de göra reklam eller inte?

  En tjänst/vara är bara värd så mycket som kunden/marknaden vill betala. Hennes och andra influensers kunder visar tydligt att detta inte är något de är beredda att betala för. Sluta lägg skulden på kunden för din egna bristfälliga affärsmodell.

  Blev så provocerad av detta och jag verkar inte vara den enda 😂 Det är ingen mänsklig rättighet att få jobba som influencer? Om man tycker lönen är för dålig – byt jobb?! Som alla andra hade fått göra. Av alla människor det är synd om här i världen, så är det nog inte dessa influensers som tycker att deras följare sponsrar för dåligt…

   Exakt?? Såg en till story nu från Kajjan där hon jämförde följare som påpekade det orimliga i klagomålen, med en dryg chef som inte vill ge en anställd högre lön. I riktiga världen byter man jobb om man inte är nöjd med sin lön. I riktiga världen har man dessutom fått en anställning för att det har funnits ett behov av att någon gör det jobbet, och då sitter man i ett helt annat förhandlingsläge.

    Såg också det, otroligt verklighetsfrånvänt att jämföra sin instagram med en anställd och chef i lönesamtal. Vem menar hon har anställt henne? Hennes följare? Är de hennes chef? Är hon i beroendeställning till sina följare?

  Att tjäna pengar på sociala medier, likt andra yrkes som författare, konstnär, idrott osv, är inte en rättighet. Det är hobbys som vissa har privilegiet att tjäna pengar på, men långt ifrån alla. Om man inte kan tjäna tillräckligt för att klara sig får man skaffa en annan inkomst tills man kan försörja sig på sin hobby.

  Det är ju ingen som tvingar henne lägga ut inlägg 7 dagar i veckan heller. Jobba med Instagram när tiden finns och jobba med sånt som ger pengar övrig tid?

  Om hela nätet skulle rensas från influencers från en dag till en annan så hade jag brytt mig ingenting alls. De tillför ingenting till samhället som inte har funnits förut i magasin eller tv-program. Inget av det är heller livsviktigt.

   Det skulle tom vara väldigt skönt om de la ner. De tillför nada. Fatta att kunna skrolla på insta och bara ens vänners bilder dök upp…

    FAST jag älskar att vara inne här och läsa skvallret, så jag skulle sakna dem. Trots att jag inte följer en enda.

   Ja helt sant. Om de försvann skulle jag inte bry mig för fem öre. De tillför inget. Varför ska jag då betala?
   De får väl lägga allt på patreon och så betalar de som vill ha tillgång.

  Haha, jag har pluggat konst i en herrans massa år, det är ett yrke som har typ lägst inkomstgrad av alla yrken och extremt hård konkurrens. Men jag kanske ska börja ranta om att mina följare på insta ska ge mig pengar så jag slipper slava på ett låginkomstjobb hela dagarna och kan ägna mig åt mitt skapande. För jag Förtjänar faktiskt det med min Otroligt viktiga konst.

  Ingen som kommer ihåg när kajjan även blev ursinnig för att hon tyckte hon förtjänade fler följare???

  Alltså förlåt men The entitlement i dagens samhälle hos vissa.

  Jag är så lycklig över att vara högskoleutbildad till ett jobb som alltid kommer att ge mig jobb. Ett jobb jag älskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.