Ellen Bergström om återfallet i Reneés brygga

I Reneés brygga avslöjar Ellen Bergström att hon – efter fem år som nykter – började dricka alkohol igen eftersom hon fått för sig att det skulle gå bra den här gången eftersom hon druckit ett glas utan att vilja ha ett andra.
Med tiden ökade antalet glas och hon försökte bestämma hur mycket hon skulle dricka när hon drack, någonting hon misslyckades med. När hon misslyckades med detta bestämde hon sig för att sluta dricka helt igen:

Jag höll inte det. Så då bestämde jag bara. NOG. Och det var igår. // Ellen Bergström

Jag tycker det är otroligt starkt av Ellen att berätta om sitt återfall i tv – men det var nog inte ett helt genomtänkt beslut eftersom hon precis fattat beslutet att bli nykter igen, och kanske hade hon gjort annorlunda idag med facit i hand – men oavsett ska hon hålla huvudet högt. Det finns ingenting att skämmas för eller oroa sig över här. Jag hoppas att det blir en positiv erfarenhet för Ellen, jag kan tänka mig att hon gått och grunnat på och oroat sig för avsnittet, från det att det spelades in till att det sändes nu.

Nothing to worry about…

36 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jättebra att hon är så ärlig om sin alkoholism. Det är första steget till nykterhet. Tro mig. Har levt med en man i tjugo år som ständigt tog återfall och levde i total förnekelse. Längsta nykterhetsperiod han hade var två år … och det skulle ju firas. Sedan var kaoset igång igen. Och som medberoende går man runt och ursäktar honom och hans fadäser.
    Men det är slut med det för min skull, men det tar tid att läka och hitta sig själv igen.

      Min exman slutade dricka fler gånger än jag kan räkna. Fanns alltid en anledning att börja igen. Han var så sjukt manipulativ och lyckades alltid få det att låta rimligt. Väldigt glad att det är exman och ännu gladare att han har träffat en ny. Skönt att inte behöva lämna över barnen till enbart honom när man vet hur han fungerar.

        Såvida hon inte är likadan🙁

          Dum kommentar. Självklart hade det inte varit skönt att lämna barnen om hon var likadan.

            Hon har kanske inte sett hur hon är hela tiden🤔

              Jag har knappt träffat henne men hon har ställt krav på honom att sluta dricka så jag är nöjd.

                Hoppas hon lyckas. Jag tror behandlingshem är det bästa alternativet.

        Känner igen det där. Fanns alltid en anledning att dricka (ofta var det pga att jag var i närheten, oklart vad jag gjorde men tror inte logik var den tongivande drivkraften här). Som tur är fanns det inga barn i bilden och jag hann avstyra ett bröllop. Nä, fy för fanken vilken människa. Perfekt på alla sätt enligt sig själv, ett under av logiskt tänkande, inga känslomässiga yttringar – enligt sig själv. Jo, tjena. Jag har nolltolerans mot folk som inte kan hantera alkohol. Det är säkert synd om dem och sånt, men det är verkligen inte mitt ansvar att lägga tid och energi på att rädda dem. Den energin kan jag lägga på roligare saker. Har några vänner som jag helt enkelt fasat ut pga alkohol. Jag vill inte veta av det längre, livet är för kort för att hålla på med såna.

    Har bara sett fraktioner av det programmet och fått bilden av att det är mycket dricka inblandat.
    Men det kanske är alkoholfritt, annars är det ju effektivt sätt att få folk lite pratsamma.

      Fraktioner 😁

        Garvade du så att läpparna flög upp över huvudet nu🙄

      Fragment, är ordet du söker

    Reneés brygga var riktigt fint igår. Och Ellen berörde verkligen. 🩷

    Jag har samma grej som Ellen. Inget stopp. Lättare att inte dricka alls än att ta 1 glas.
    En adhd grej med kroppens jakt efter Dopamin. Är så med allt, allt eller inget.
    Ibland har jag inte ens haft lust att dricka och tänkt: Jag tar 1 glas. Efter några klunkar har Pandoras ask öppnats och allt tidigare bestämt är glömt. Har inte ”Nöjd” som många andra.
    Jag som lever ett ordnat liv har slagits med vakter på krogen och poliser, suttit i fyllecell X antal gånger.
    Hemskt och pinsamt att bli en annan person.
    Har inte räknat hur länge jag vart nykter, men borde iaf vara 4 år nu.

      + 1 på den! Har inte slutat helt men pga hur det ofta (kanske 7/10ggr) blir så blir det så sällan som kanske två gånger om året och det är ju ingen idé. Ibland är det sååå kul och bra och sen ibland åt pipsvängen. Tycker alkohol är obehaglig drog, det krävs inte så stora mängder för att det ska skifta helt. Starkt och bra av Ellen och av DIG ❤️

      Känner igen mig i allt du skriver och håller med om att det är lättare att va nykter än att ta ett glas, men hur klarar man av att vara nykter i ett rum med fulla människor? Jag hatar fulla människor (kanske har med min uppväxt med alkoholiserad pappa att göra) och dricker av den anledningen i sociala sammanhang. Jag märker skillnad på folk om de tagit ett glas bara, hur har du klarat av sammanhang där alkohol förekommer eller det kanske aldrig var ett problem för dig?

        Jag oereobligrn tycker fulla människor är ganska mysiga och roliga när jag själv inte dricker. Blir det för mycket går jag och lägger mig. Har inget behov av att sitta uppe sent om jag själv inte druckit. Men triggar det dina trauman ska du inte utsätta dig själv för det ❤️ Välj att umgås i andra sammanhang istället. Antingen dagtid eller med aktiviteter där man inte dricker alkohol.

      Jag hyllar dig för dina insikter och att du delar med dig av dem, Ida. Jag önskar dig ett lyckligt nyktert liv <3
      //en som tidigare levde med någon som personlighetsförändrades helt så fort flaskan kom fram, dock utan att dra några som helst paralleller till när allt urartade.

        Lyckligt nyktert liv, som du skrev gör vi en kombo av och så blir det Lyckter.
        Ett helt fantastiskt ord. ’Jag är lyckter’ 🙂

      Grymt jobbat av dig!

      Har själv adhd och jagar dopamin. I mitt fall blir det ofta snabba kolhydrater och jag försöker tänka att tio kilo plus är bättre än att hamna i alkoholens klor.

      Tack för att du delar!

        Ett tips till någon som hade samma strategi. När jag började bli supernova med sömnen, tog bort kaffe och minska mängden intryck så har jag helt slutat kompensera med kolhydrater. Förstod nog inte själv att jag ständigt var slutkörd. Nu har jag sänkt tempot rejält och undviker framförallt stora folksamlingar och mycket ljud.

    Vad mycket skit man har sett som alkohol har ställt till. Önskar det aldrig ”blivit uppfunnet”. Hade det kommit idag hade det aldrig blivit lagligt, inte en chans.

      Exakt! Tänk att försöka lansera det nu. ”Jo, vi har tagit fram den här drickan som gör folk personlighetsförändrade, kommer splittra familjer, orsaka olyckor och ohälsa och kosta samhället massor av skattepengar.”
      Hade nog inte blivit någon dundersuccé. Så väldigt synd (och konstigt) att det är så starka normer kring alkohol och att det är de som inte dricker som anses vara de onormala. 😟

    Hade samma problem! Slutade alltid med minnesluckor och ångest 😔
    Lagom till min 34 årsdag i sommar firar jag också 10 år som nykter 😄

      Samma här. Jag hade aldrig behov av att dricka och drack aldrig mer än en dag i veckan men den dagen…. Var ute efter en grym festkväll. Slutade alltid, som du skriver, med minnesluckor och ångest. Fick alltid be om ursäkt till folk och tog många dumma beslut på fyllan. När jag blev gravid slutade jag så klart dricka och har sedan dess (10 år) inte haft några fler sånna fyllor. Dricker sällan och sparsamt men nu är det inte längre något jag behöver tänka på… jag är livrädd för fylla, bakfylla och ångest nu.

        Så skönt när man får barn tyckte jag. Man har liksom inte utrymme för bakfylla när barnen vaknar 7 och behöver tas hand om.

    Min dotter dricker inte alls men hon gillar att gå ut och dansa. Folk ska alltid hålla på att tjata på henne om att hon ska dricka, ngn gång körde hon med att hon åt penicillin. Har hänt att hon tackat nej till firmafester för hon vet att det blir tjat. Trist att det ska vara så🙁

      Men är det firmafest får hon ju ta upp det med sin chef. Vi har haft den disskusionen med flera av våra anställda. Efter drygar vi blivit väldigt noga med att skapa en bra alkoholkultur och inkluderande aktiviteter på jobbet.

      Jag känner mig stark när jag säger nej tack till alkohol. Det är dom som tjatar som har problem.

    Räknas man verkligen som alkoholist bara för att man när man dricker vill dricka mer? Är inte definitionen på en alkoholist en person som inte kan genomföra en vanlig dag utan alkohol?
    Om det är så som jag skrev ovan, dvs att man när man dricker alkohol dricker mer än vad man tänkt så är väl jag också alkoholist då. Nykter, för jag dricker aldrig alkohol längre.

      På 1177 skriver det att om tre eller fler av dessa stämmer in på dig så kan du vara beroende av alkohol:
      – Du känner ett starkt begär efter alkohol.
      – Du har svårt att sluta dricka när du har börjat.
      – Du har misslyckats med att minska drickandet.
      – Du ger drickandet en central roll, ofta på bekostnad av annat som du tycker är viktigt.
      – Du tål större mängder alkohol och måste dricka mer alkohol än tidigare för att få samma effekt som förut.
      – Du mår dåligt när du inte dricker alkohol och får då så kallade abstinensbesvär. Abstinensbesvär kan vara att du skakar, mår illa eller har problem med sömnen.

      Det handlar inte om att du inte kan genomföra en vanlig dag utan alkohol. Det kan ofta alkoholister.

        Ja, det finns många ”högfungerande” alkoholister.

      Är man en alkoholist som inte dricker så är man nykter alkoholist. Det försvinner inte för att man slutar dricka.

        Så dömande kommentar. Forskning visar att klarar du hålla dig nykter i 5 år har du lika stor risk som vemsomhelst att trilla dit.

        Jag säger istället dricker du för mycket för ofta riskerar du att bli beroende. Slutar du dricka blir du alkoholfri. Det räcker så.

        Skam är nog den enskilt största orsaken till att folk inte klarar sluta dricka. Man bevarar sin hemlighet även om det för en in i döden. Så allt som bygger skam är rätt farligt när man diskuterar med en alkoholberoende.

      Det var precis detta jag mailade och frågade en AA-förening i staden där jag bor för flera år sedan nu. T.o.m nämnde att jag trots allt har tak över huvudet och ett arbete och att alkoholen i alla fall inte påverkade DET. Men undrade om jag var välkommen ändå. De svarade att jag självklart var det och att var och en får definiera ”alkoholism” och sina problem på egna sätt. De första fem mötena grät jag varje gång bl.a för att jag kände så mycket igenkänning i ALLA på olika sätt, oavsett hur deras vardag såg ut.

      Så det finns verkligen inget konkret facit på alkoholism, men check-listan Ninni skrev är en bra måttstock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.