”Vardagsrasismen” kandiderar till EU-parlamentet

I helgen hölls valkonferens gemensamt för @partietvandpunkt och @feministerna där vi bla beslutade om ett gemensamt valmanifest till EU valet. En gemensam lista för EU valet klubbades också. På första plats hittar ni….
Mig 😳
Det betyder alltså att ni kan rösta på mig i EU valet och kanske tom lyckas skicka mig till Bryssel, där jag lovar att röra om i grytan!

Paula Dahlberg, mer känd som @vardagsrasismen på Instagram, avslöjar att hon är nummer ett på listan över det politiska partiet Vändpunkt kandidater till EU-parlamentet.
Man kan alltså rösta på henne i nästa EU-val.
I sitt inlägg beskriver hon samarbetet mellan PV och F! och att det kallas för Värdigt Liv.
Ett samarbete för ett samhälle där livet går före kapitalismens rovdrift på såväl naturresurser som allt levande.

Detta fick mig att börja fundera över vilka fler ”influencers” – eller folk inom mitt bevakningsområde” – som antingen satsat på en politisk karriär eller i alla fall engagerat sig politiskt
Den första jag kommer tänka på är Martin Melin eftersom han arbetar politiskt för Liberalerna as we speak, men sen är det Isabella Löwengrip och hennes engagemang i MUF som ung. Hennes vänskap med Annie Lööf och utlånandet av Instagramkonto räknar jag dock inte hit. Det kändes mer som en privat relation mellan de båda kvinnorna.
Anton Abele är ingen influencer per se men använde sociala medier – från början Facebook – för att engagera sig mot gatuvåldet, specifikt efter misshandeln och mordet på Riccardo Campogiani.
Amilia Stapelfeldt är ju en politisk influencer men saknar idag offentlig partitillhörighet. Under tonåren var hon aktiv i Moderata Ungdomsförbundet, men har förblivit partilös efter att ha begärt urträde år 2017.

Fyll gärna på listan om ni kommer på fler som jag missat.

83 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fy F-N! Kvinnan är ju HELT galen. Detta bevisar åter igen att vem som helst med envishet och mål att komma innanför maktens korridorer kan göra det!. Hoppas innerligt att hon inte når hela vägen

      Galen? Nu är hon kanske inte min största favorit och även om jag delar en del åsikter med henne så är det en del jag inte delar. Jag tycker dock verkligen inte att hon är galen för det, på vilket sätt? Tycker hon för resonemang för sina åsikter ordentligt. Finns betydligt fler etablerade politiker som dessutom sitter och styr landet som jag skulle beteckna som mer galna.

        Allt är relativt. En människa som fullständigt hävdar sig ha rätt i precis allt hen tycker och tänker är galen. Och extremt obehaglig

          Pratar vi om statsministern nu?

        Jo, skulle definitivt klassa henne som galen. Eller manisk. Otroligt elak ton i sin argumentationsteknik, besserwisser och läser fakta som fan läser bibeln.

          Precis så! Manisk och elak

            Skönt att man inte behöver rösta på henne då. Alltså inte ironiskt sagt alls. Tror inte de kommer att komma in över huvud taget.

            Nu är manisk ett psykiatrisk tillstånd och absolut inte vad hon är. Kan vi sluta använda diagnoser som skällsord?

              Kan vi sluta polisa folk när vi förstår vad de menar.

                Så då är det fritt fram att kalla andra dampiga och bipolär också? Trodde vi hade kommit längre än så.

                  Manisk är ett beteende som råkar vara förknippat med en del psykiatriska diagnoser. De flesta använder ordet för att beskriva beteendet. Neurotisk även det en psykiatrisk diagnos är ett personlighetsdrag i Big five ska man även sluta använda det eftersom även det ingår i diagnoser?

                    Nej mani har en egen diagnoskod F30 enligt IDC 10. Beteendet som personen här uppvisar är inte att vara manisk över huvudtaget. Att vara intensiv är inte samma sak som manisk. Snälla sluta bara använda psykiatriska diagnoser som skällsord. Det är osmakligt.

                      Läser du inte de kommentarer du besvarar? Jag har inte påstått att hon är manisk. Jag däremot vänder mig emot att som du censurera ord. Manisk är en diagnos det vet jag men det är också ett vedertaget ord för att beskriva ett beteende. Den betydelsen fanns långt innan psykiatrin valde att använda det för att beskriva en diagnos.

                      Fast du har ju fel i sak. Det är inte förknippat med psykiatriska diagnoser det ÄR en diagnos. Det finns tydliga diagnoskriterier och sättet du använder order på är felaktigt och olämpligt. Mani är inte när man är lite toppad och hetsig!

                      Minst en vecka med ihållande abnormt förhöjt stämningsläge (skrattar, skämtar, vitsar, upplever vitalitet och kreativitet och frihet från vardagstristess). Individen tycker egna arbetsprestationerna är utmärkta. Stämningslägesförändringen relativt snabbt inträffande. Ofta labilt stämningsläge eller påtaglig irritabilitet. Störningen orsakar påtaglig funktionsförsämring i yrkesliv/sociala relationer eller att sjukhusvård är motiverad för att förhindra skada hos den drabbade eller hens omgivning. Minst tre av nedanstående symtom skall finnas (fyra om sinnesstämningen bara är irritabel):

                      * Förhöjd självkänsla eller grandiositet (känner sig betydelsefull, förnäm, kan känna sig utvald).

                      * Minskat sömnbehov (utvilad efter tre timmars sömn).

                      * Mer pratsam än vanligt.

                      * Upplevelse av snabba tankar, visar snabba associationer.

                      * Lättdistraherad.

                      * Ökad och målinriktad aktivitet (intensivt engagerad betr arbete, skola, socialt eller sexuellt) eller psykomotorisk agitation/irritabilitet.

                      * Lustbetonade aktiviteter med sannolikt obehagliga konsekvenser (ökad libido och potens med omdömeslösa sexuella aktiviteter, stora penninginvesteringar i omdömeslösa projekt, intensivt shoppande, föga nogräknade sociala kontakter etc.).

        Hon är aboslut galen. Dessutom lagt upp osanna saker, videor osv som var tagna ur sitt sammanhang (orkar ej förklara närmare) men efter att ha faktacheckat hennes påstående kunde jag se att klippet hon la upp var många år gammalt och taget från ett helt annat sammanhang. Galen person!

          Vi kan ju inte kalla alla de som argumenterar ensidigt, sprider politiska åsikter som man inte håller med om och publicerar saker utan att faktachecka ordentligt galna. Då skulle halva min släkt behöva spärras in på psyket utifrån vad de postar på facebook.

            Vad ska man kalla folk som man upplever som galna och maniska utan att diagnostisera dem och kränka ngn?
            Kan man skriva ”beter sig galet och maniskt”?

              Du skrev ju i en tidigare kommentar rätt bra exempel, du upplever henne som elak och besserwisser så jag skulle föreslå det som alternativ i detta fall.

                Eller så slutar alla ni som är sekundärkränkta att vara sekundärkränkta.

                  Jag tycker ju även att det är lite tröttsamt att kalla de som inte håller med en för kränkt.

                  Sekundärkränkt? Att använda psykiatriska diagnoser som skällsord har väl inget med kränkthet att göra? Att kalla någon manisk, bipolär eller dampbarn är bara osmakligt.

                Tycker det är olika saker, tycker hon är/beter sig illa på flera olika sätt.

      Jag gillar inte henne, men galen är hon inte. Dessutom kandiderar hon bara, det är inte som att hon redan är invald.

      Ingen risk att hon kommer nånstans, är ju ett sånt parti som får typ 200 röster. Tycker förvisso att det behövs en annan typ av politiker men denna person vill jag då inte ha som representant nånstans

    Var det inte ngn kvinnlig bloggare med bruna sympatier?

      paow

    Feminismen som ursprungligen kommer från kommunismen…. Trevligt….

      Ja tänk att rörelser som kommit ur kommunism och socialism har gett dig saker som; semesterdagar, jämställdhet, reglerade arbetstimmar, arbetsrättsliga lagar, kollektivavtal och rösträtt för alla. 😏

        Kommunism fördrev min mamma o pappa ifrån sina hemländer och familjer, gav dem rädsla och mardrömmar och men för livet.

          Beklagar din familjs historia. Är det leninism (Lenins implementering av marxism) du tänker på? Jag tror på att kunna finna vettiga delar ur politiska system utan att stötta deras tidigare implementering. Det är så vi utvecklas och hittar bättre lösningar.

        Nej det var inte kommunismen som gav svenska kvinnor rösträtt. Sedan undrar jag vilken form av feminism som vänstern i Stockholms stadshus drivit igenom där man tycker det är en god idé att införa tider för enbart kvinnor i Tensta och Husbybarn för att det finns män som blir för distraherade av att träna när det finns söta tjejer där och att dom dessutom aldrig skulle låta sin fru simma med andra män.

          Det är väl feminism att ge kvinnor rätt till utrymme där de känner sig trygga?

            Då skulle man helt förbjuda aggressiva män som kränker kvinnors rätt. Det är inte det man nu gör på Tensta och Husbybadet.

              Eftersom det inte går speciellt bra för polisen när det kommer till att lagföra män som kränker kvinnor föredrar jag att man gör något under tiden.

                Som att ge männen rätt att de kan bete dig som de vill? Det är inte kvinnorna som är problemet det är männen. Hade man istället infört en dag i veckan enbart män hade det varit en annan sak men det gör man inte. Nej detta handlar om något helt annat och är samma människor som tystade ner hedersvåld.

                  Exakt! Varför finns det ingen diskussion om att män behöver egna tider på badhus, gym och annat? När det krävs av religiösa och kulturella skäl så kan ju varken män eller kvinnor umgås könsblandat, ändå är det bara kvinnorna som behöver speciella tider, medan männen har tillgång till all annan tid. Trots att samma religiösa regler egentligen gäller dem med.

    Behöver vi fler kommunistfeminister på höga politiska poster så är hon helt rätt! Kvinna är obehaglig

      Ja tack, det tycker jag vi behöver

      Hoppas hennes politiska karriär blir kortvarig! Jag är feminist och vänster men hon gör mig mörkrädd

      Vi behöver kunniga kvinnor med utbildning och som kan argumentera trovärdigt för det dom tror på. Paul är inget av det.

    Ja herregud en mörkhyad kvinna med ÅSIKTER är ju så klart galen!

      Hahahah dra rasistkortet du.

        Typiskt rasister som Tant röd att bara se till hudfärg och inte vad personen ifråga faktiskt gör/säger…

        Rasistkortet? Det är ju belagt i forskning att folk tolkar vad mörkhyade säger som mer fientligt än vita. Det handlar inte om att vara rasist utan om strukturell rasism. Vi är alla offer för det.

          Det betyder inte att man inte kan kristiders en person för vad personen säger, oavsett hudfärg.

            Det är väl ingen som påstått. Men här påtalas en stereotyp vilket är relevant.

          Nu förvränger du verkligen fakta. Det som är belagt i seriös forskning är att vi som individer är mer benägna att tro på människor som påminner om oss själva, ex utseende, personlighet, psykosocial klass. Hur vi reagerar styrs av mycket snävare ramar än enbart färg och färg behöver inte ens vara en faktor. Tyvärr har offerkoftor som Hübinette, Kamali och alla andra som Sahlinskan utsåg att leda arbetet kring utanförskap 2004 fått för mycket uppmärksamhet. Tyvärr har dessa personer dödat all form av nyanserad debatt. Dessutom, vi är inte hundar, vi är faktiskt alla samma ras, homosapiens. Att vi har olika hudfärg är enbart en konsekvens av geografi. Den person som myntade begreppet ras gjorde det baserat på just hudfärg och tänka sig att där klassades folken från Mellanöstern som vita. Idag använder framförallt vänster- akademiker och debattörer sig av ras, som inte ens är relevant eftersom vi är alla samma ras, som ett slagträ för att i den akademiska världen försvara en tämligen akademisk tunn och torftig doktrin och för debattörerna maskera sin egen oduglighet dom debatörer.

            Ej det är inte sant. Finns massor av forskning kring detta. Svarta barn beskriver tillexempel vita dockor mer positivt än mörkyde dockor i 2 studier och värderar de ljusa dockorna högre än de svarta. Om du googlar på strukturell rasism finns det massor att läsa. Detta är verkligen inget nytt.

              Strukturell rasism är väldigt omdebatterat och vilar på ytterst ostabil och tveksam grund. Bygger på vita franska manliga filosofer från mitten av 1900 talet. De i Sverige som fortfarande försöker att predika detta har åkt ut ur den akademiska tryggheten. En av de ivrigaste mordhotade rektorn på högskolan han var förordnad på när hans forskning blev ifrågasatt.

      Jag tycker det är rasistiskt att nämna hennes hudfärg. Vad har det med detta att göra?.

        Sen när är det rasistiskt att påtala stereotyper? Tror du får googla på definitionen..

          Tycker du ska googla på ”sammanhang”

            sammanhang

            det som något hör ihop med; kontext
            Etymologi: Av tyska Zusammenhang[1], vilket kommer av verbet zusammenhängen, ”hänga ihop”.

            Så vad vill du ha sagt med det och hur är det relevant?

        Jag som inte ens visste vilken hudfärg mänskan har, vad ska jag nu göra med den informationen och vilken betydelse har det? Ska åsikter accepteras eller avvisas grundat på hudfärg? Inte på själva åsikten?

          Det är väl ingen som påstått det alls? Det skulle ju vara absurt.

            Det är exakt vad vissa tycker.

              Tror du har missförstått. Det som påtalades var att vi ofta kollektivt reagerar mer negativt när en mörkhyad person som gör samma sak som en vit person. Att ord som galen ofta används för att beskriva kvinnor med åsikter men sällan män. Ingen har sagt att man inte får kritisera en mörkhyad person för då är man rasist. Är det vad du tror tycker jag genuint synd om dig.

                Du behöver verkligen inte tycka synd om mig men tackar dig ändå för omtanken. Har skrivit ett svar som fastnat i mod om just den tradiga debatten om hur vi bedömer andra utifrån färg. Den är tradig och dessutom omodern. Hänger du inte med i debatten. Idag pratar man inte om biologisk rasism antagligen för att vi alla är samma ras, utan vi pratar om kulturrasism. Kan tänka mig varför denna benämning inte riktigt landar lika bra eftersom man nu skiftat från fysiska attribut till beteenden. Vi är tyvärr predisponerade att favorisera det som är bekant och uppfattar sådant som är främmande med misstro. Det var och är fortfarande för många en ren överlevnadsfråga. Ända sättet att vi överbryggar våra barriärer mot sådant som vi inte känner igen och som skrämmer oss är med kunskap och nyfikenhet och att sluta ta till med rasistkorten när man har slut på argument.

                  Vem här har slut på argument? Det var tant röds första argument vad jag kan utläsa? 😂

                    Av artighet lämnar jag det vid din egen reflektion; vad du själv kan utläsa.

                Alltså lamotte är vit och jag tycker han är galen. Helt baserat på hans beteende och åsikter.
                Tycker också att Paula är helt fläng.
                Det är också baserat på hennes beteende och åsikter.

                Så man kan vara fläng och galen sin hudfärg till trots. Det har faktiskt inte alltid med saken att göra.

    Antikapitalism+basinkomst=brödköer och allmän missär.

    Alltid folk som aldrig har upplevt kommunism som hyllar den mest.

    Har vi något trevligt land som fungerar med ett kommunistiskt styre?
    Nordkorea, Kina och Kuba är lite sisådär tycker jag.

      Så antikapitalism är per definition Cuba och Nordkorea? Nyanserad du verkar vara 😂

        Såg inte att det ar du Lewis. Väldigt fin kommentar du skrev igår om din separation ❤️

          Tackar 🙏🏼.
          Jo, jag har gått igenom det som TS beskrev (dock ingen het kollega inblandad) och det är inte lätt, speciellt med barn inblandade.

          Men i mitt fall blev allt mycket bra men det var en process som tog tid (år).

            Det bästa beslutet jag har fattat i mitt liv var att skilja mig. Det satt långt inne men oj vad mycket bättre livet blev! Dock inte känslor för någon annan utan jag var bara med fel man och det röt ner mig.

        Nämn fem antikapitalistiska länder som har välstånd och frihet.

          Sex timmar senare…. 🦗

        Din tolkningsförmåga är per definition extremt begränsad.
        Lägg samman allt som dom vill genomföra så kommer Kuba framstå som ett paradis i jämförelse.

        Att Kuba ser ut som det gör beror ju inte på kommunismen utan USA:s handelsembargo som pågått sedan 60-talet. En handelsblockad som helt förstört Kuba och den kubanska ekonomin.

      Jag är inte helt övertygad om att basinkomst inte skulle fungera. Har man inte i årtionden pratat om hur teknologin gör att färre människor behövs i olika jobb? Jag fattar inte hur folk blir bara mer och mer stressade på jobb med all denna automatisering som vi har? Som att någon försöker lura oss på nåt sätt…
      En myndighetsanställd igår så att hon inte ens har nåt att göra på jobbet. Basinkomst skulle kunna ersätta en massa bidrag som idag måste administreras och granskas av folk, så det känns som att det finns pengar att spara där. Jag vet inte, men det känns som att folk idag, synerligen i pappersvändaryrken, jobbar inte för att det är ett måste ur samhällssynpunkt utan samhället inte riktigt vet vad man skulle göra med dom om dom inte jobbade. Och jag tänker att det är dags att faktiskt fundera på det.

        Italien har ju en sorts basinkomst för de som inte har ett jobb. Det funkar ju sådär, många med basinkomst jobbar svart. Det skulle naturligtvis bli likadant här.

          Jag har tänkt på det där och funderar hur svartarbete skulle funka i ett i princip kontantfritt samhälle, som Sverige är. Samtidigt som allting om privatpersoner står helt öppet för alla på nätet. Alla transaktioner till bankkonton har banker koll på och rapporterar till Skatteverket. Om någon helt uppenbart lever över sina tillgångar på basinkomst och inte kan förklara var pengarna har kommit ifrån så är det genom svartarbete. Är inte det en typiskt sådan sak som AI kan jobba på, att scouta en mindre populations pengaflöde och leta efter anomaliteter?

            Tror att det skulle vara ett ickeproblem i Sverige. Med tanke på att skatteverket vet när man fiser och deras anonyma tipsartjänst används flitigt.

            Du beskriver vad som krävs för att kunna införa baslön eller medborgarlön. Vi måste skrota demokratin och övergå till autokrati.

          Kan man kalla det för basinkomst om det är kopplat till vissa krav och enbart går till personer som tjänar under en viss summa? (genuin fråga)

            Det är ju ”en sorts” basinkomst skrev jag. Och faktum att många fuskar skulle ju inte förändras om ”äkta” basinkomst infördes.

              Som oinsatt i ämnet har jag ju rätt många frågor ang detta.
              Vad är skillnaden mellan ”en sorts” basinkomst och vanlig typ a-kassa och bidrag som vi har i Sverige?
              Finnas samma behov av fusk i form av svartjobb om det inte var lika hårda mot hur fattig och arbetslös man behöver vara för att få det?
              Är det värt att för alla ta bort den tryggheten ekonomiskt stöd skulle innebär för att vissa fuskar?

                Det kostar väldigt mycket i administration för att pröva rätten till alla sorters bidrag. Med basinkomst minskar kostnaderna drastiskt.

                  Tycker det här är intressant att diskutera. Utgår ifrån att basinkomst är något alla då får, dvs man kan välja att enbart leva på basinkomsten även om man inte är sjuk eller inte har möjlighet att få jobb. Eller? Annars blir det ju mer som ett vanligt bidrag. Om många ändå väljer att arbeta utöver sin basinkomst så kommer väl en basinkomst inte räcka särskilt långt och risken finns att bidrag (som ska administreras) måste delas ut. Känns ju också lite riskabelt att föra in detta plötsligt, vad skulle det göra med vår valuta tex. Intressant är det iallafall men även idag måste jag säga att det känns långt långt fram i tiden då AI och maskiner gör det mesta av alla jobb. För ett år sen lät det ju som att de flesta skulle få sparken inom närmsta månaderna och bli ersatta av AI. Och det har ju inte hänt än. Så pass långsamt som det ändå går hinner nog nya jobb komma fram i takt med att AI tar över en del.

    Haha, undrar erligt vad alla stör sig på så mycket hos Hanna. Har läst om henne men aldrig varit inne på hennes profil innan. Känns ganska harmlös.

    Summering av vad folk tycker om Vardagarasismen i detta kommentarsfältet är NEJ TACK!

      Men ingen svarar på Camillas fråga. Vilka fler med många följare som inte är politiker från början jobbar politiskt? Intressant fråga men lite otydlig. En hel del driver ju en fråga utan att kandidera någonstans, som polisen Simon Häggström mot prostitution, han synliggör de utsatta kvinnornas situation och bakgrund och jobbar med insikt och sympati som vapen för att synliggöra dem. Är det var Camilla menar? Skulle gärna ha fler tips för att se om någon är värd att följa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.