Sanna Jörnvik drabbad av hyperemesis

Gravida Sanna Jörnvik Déman uppdaterar kring sitt mående och berättar för följarna att hon drabbats av ”hyperemesis” – en form av gravidillamående – men 100 resor värre än den som de allra flesta upplever under graviditetens första tid. 
I sin post skriver Sanna att kroppen inte fick behålla någonting hon fick i sig, eftersom hon inte slutade kräkas. Det fick bli en tur till sjukhuset för dropp och intravenös medicin och Sanna skriver i sin post att det är som tortyr när tillståndet är som värst.

Stort krya på dig till Sanna! ❤️‍🩹

82 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jobbigt när det inte blir som man tänkt sig.
  Hon gjorde väl abort för att hon blev gravid och det passade inte med det planerade bröllopet. Nu gravid igen och blir hysteriskt illamånaden.
  Hoppas hon slipper vara så illamående hela graviditeten.

   Jag hade också gjort abort om jag blev gravid innan mitt bröllop! 😂 Hade aldrig velat vara nykter OCH gravid på mitt eget bröllop.

    Vart det roliga? Sinnesjukt att gå igenom abort bara för att bli full en kväll.

     Hade inte heller velat vara gravid på mitt bröllop, så jag är väl också sinnessjuk isåfall 😅

      Velat nej, men kanske inte många som tagit det beslutet ändå.

       Nu vet vi ju inte hur beslutsprocessen såg ut.

     Är man för fri abort så är man det oavsett anledning till aborten. ”Jag vill inte vara gravid/ha barn nu” räcker gott.

     Från en som gjort abort, fick sepsis och på riktigt höll på att dö. Vill bara påminna om att det är inte bara att göra en abort hur som helst. Det kan få otroligt allvarliga konsekvenser och tyvärr är vården dåliga på att informera hur vanligt det är med infektioner och hur otroligt allvarligt det faktiskt kan bli. Fri abort är otroligt viktigt men snälla se det inte som något man kan slänga in lite här och där för att det inte passar med ens festplaner.

      En graviditet och förlossning är också en risk.

       Det handlar väl inte om att något av det är riskfritt? Det handlar om att jag vill att folk tänker efter innan och inte ser på abort som en huvudvärkstablett

        Men om någon nu gör det så låt dom. Sen vet vi ingenting om hur lätt beslutet var för henne eller inte. eller om hur informerad om risker hon var eller inte.

        om det nu är som en värktablett för en del så är det.

         Men snälla, alla får göra som de vill det har jag dessutom varit tydlig med sen innan. Man kan fortfarande lyfta fler perspektiv för att öka folks medvetenhet. Det betyder inte att man tar ifrån folk rätten att själv välja. Det känns som du verkligen vill leta upp något som vi tycker olika i?

          Jag letar inte, jag ser det bara inte på samma sätt som du.

           Haha okej fast vad är det då vi ser olika på? Du tycker inte att man bör få information om riskerna är det det?

           Jag håller inte med om att det är illa att folk ”ser på det som en värktablett” (tvivlar ens på att många gör det), eller att risker måste lyftas så fort någon gjort en abort (och riskerna lyfts alltid när någon gjort det av ”fel” anledning), information om risker får man av sjukvården och inte av någon anonyms anekdot osv osv.

           ”Jag är för fri abort MEN…”

           Min erfarenhet genom de grupper och den (rätt till fri abort) verksamhet som jag är aktiv inom är just den. Att många är omedvetna om riskerna och tycker att vården brister gällande information om just risker. Många uttrycker att de gärna hade förstått konsekvenserna och riskerna innan och det är det perspektivet jag kan utgå från. Och blanda inte in ”jag är för fri abort MEN” när du svarar till mig. Ingenting i mina kommentarer är öht i närheten av att det utan tvärtom.

           @Jenny Men det blir ju konstigt att resonera som du gör. När en graviditet väl är ett faktum finns två alternativ, abort eller genomgå graviditeten och förlossning. Abort är inte riskfritt, inte graviditet/förlossning heller. Utav de två, om man enbart ska se till riskbilden, så är graviditet/förlossning bra mycket mer riskfyllt än en abort.

           Om du istället syftar på att folk skulle förlita sig på abort som alternativ istället för att förhindra graviditet, så är det väl ändå relativt ovanligt får jag säga. De allra flesta vill ju inte behöva gå igenom en abort liksom. Och oavsett gäller ju ovanstående, att om en graviditet är ett faktum så finns två val och där är abort inte mer riskfyllt.

           18:44, väldigt klok kommentar ❤️

           Givetvis finns det endast två alternativ när man blivit gravid och då väljer man helt själv? Det handlar om den generella bilden av att abort inte är en stor sak utan en enkel lösning. Och jo här vågar jag faktiskt säga att jag med största sannolikhet har betydligt mer erfarenhet av att träffa och arbeta med människor som har gjort abort eller funderat på att göra abort. Jag utgår inte endast ifrån mig själv här utan har givetvis erfarenheter som gör att jag har den uppfattningen och tror på vilten av att öka medvetenheten. Om det arbete som jag gör inte så tydligt visade på hur desperat många (främst unga) önskar att något lyft riskerna med abort innan och om de inte så tydligt och uppgivet hade påkallat vårdens bristfälliga information så hade jag inte haft något syfte att lyfta detta alls. Jag förstår inte vad det är du tror mitt syfte är? Att hitta på att det finns brister här för att…? På vilket sätt skulle det vara bra för mig eller någon annan?

        Antingen är du för fri abort eller så är du inte det, så enkelt är det. Man får betrakta abort som en huvudvärkstablett, som ett preventivmedel eller vad man nu vill. För här har vi FRI abort. Dina pekpinnar är totalt irrelevanta.

         Antar att det är att abortfrågan är känslig som gör att folk hör plötsligt har fått problem med läsförståelsen 🤷🏼‍♀️

          Vad är det du tycker att folk läser fel?

           Främst att min erfarenhet att vården är dålig på att informera om riskerna med en abort på något vis skulle ha att göra med rätten till fri abort. Det är två helt olika frågor och det stör mig faktiskt att folk snurrar till det och försöker bland ihop de två. Jag har ett ytterst starkt och aktivt engagemang i just exakt den frågan dvs rätten till fri abort.

           Jenny – Men det jag inte förstår är när du menar att vården ska informera om risken med abort? Innan någon blivit gravid, bara helt spontant? Eller när någon är gravid och överväger abort? Och vad för info är det du tycker saknas?

           För övrigt har jag själv genomgått en abort. Det pratades om potentiella komplikationer då, på ett sätt som ”var uppmärksam/beredd på det här” och särskilja vad som är normalt under/efter aborten vs. vad som behöver uppsöka sjukvård för. Vänner som genomgått abort har fått liknande info. Så om man baserar på mina erfarenheter så får man den info man behöver, så kanske svårt att säga si eller så baserat på någon eller några personers erfarenheter.

           Varför skulle de helt spontant informera om riskerna med abort menar du och på vilket vis? Det handlar givetvis om att i och med att vården generellt är dåliga på just att dela information om riskerna så ser tyvärr väldigt många på abort som något väldigt enkelt och riskfritt vilket det inte är. Lite oklart för mig vad det är som är svårt att förstå, om man ser något som helt ofarligt så finns det ju inte lika stor anledning att vara lika försiktigt. Om man vet om riskerna då finns det möjlighet anledning att vara försiktig/försiktigare. Oavsett så får man tätt förutsättningar att själv välja hur man ser på det. Det är som med allt i livet, finns det tydlighet och information tillgänglig så ökar möjligheterna för förståelse. Det innebär inte att allt vi vet är farligt eller allt som kommer med risker ”helt spontant” har informerats om utan det handlar om en allmän kunskap.

        Jag höll på att stryka med och fick leva med stomipåse i fyra år efter min förlossning. Det kanske jag ska tala om varenda gång någon väljer att behålla sitt barn. Jag vill att de tänker efter noga innan.

         Ja om du tycker att vården missar att informera om risker med graviditet och du gör det av välmening för att öka förståelse och sprida kunskap så kör på om det känns bra för dig. Allt folk delar är inte ”pekpinnar” för att döma eller tvinga folk att tänka annorlunda det kan faktiskt vara av välmening som man delar med sig av egna erfarenheter.

          Men vården missar inte att informera om risker med aborter. Var har du fått det ifrån?

           Mina erfarenheter och dessutom andras erfarenheter. Jag har under åren fått ta del av många berättelser och andras erfarenheter gällande abort och en av de frågor som ofta lyfts är just att det generellt är väldigt lite information. Men det är ju toppen om du har fått erfara annat.

           Jag fick ingen information alls. Absolut ingen. Informationen i kontakt med vården var oehört bristfällig. Jag ringde flera ggr för att få information men var nästintill omöjligt att ens få prata med honom.

           *någon

      Eller så ser man fri abort för vad det är – fri abort.

       Man kan hålla två tankar i huvudet samtidigt.

        Verkar inte så

       Förklara gärna hur det påverkar den fria aborten att ge kvinnor information om riskerna? Jag är otroligt nyfiken på hur du får det till att ens röra frågan om fri abort.

      Kan också tillägga att jag hade noll symptom så som smärta, obehaglig lukt, feber eller någonting tills jag plötsligt (inom loppet av 1 timme) fick 42 grader i feber och kollapsade. Det var dessutom efter en medicinsk abort.

      Och jag känner flera kvinnor som fick köras akut till operation efter sina förlossningar pga stora livshotande blödningar, djupa bristningar i underlivet och bebisar som fastnade och inte kunde komma ut. Att föda barn kan vara livsfarligt.

       Absolut, det ena utesluter väl inte det andra?

       Även där brister vården i information!

      Jag har gjort abort och den smärtan var tusen gångar värre än förlossningen. Med knappa smärtlindring och i ens egna hem. Är så sjukt traumatiserat fortfarande 😅

       Jag valde att göra det på sjukhus just för jag var orolig för smärtan. Fick ytterligare smärtlindring (lokalbedövning i typ livmodertappen eller dyl. tror jag?) som gjorde det så mycket bättre! Så är man orolig för smärtan skulle jag rekommendera att göra det på sjukhuset för att kunna mer mer smärtlindring om det behövs.

     Hahsh helt sinnessjukt. Ring soc

      Men sluta. Vi har fri aborträtt i Sverige. Vad ska soc göra?

     Är väl jättebra att kunna göra abort om man inte vill ha ett barn just nu?

     Det mest osmakliga jag hört.

     Vad spelar det för roll? Om hon inte ville ha barn då så ville hon väl inte? Eller ska vi tvinga människor till att behålla oönskade barn som i USA?

      Jo det lipades sedan i podden om att hon fått ett missfall innan detta barn. Bortskämd vidrig attityd

    Flytta bröllopet…?

     Men nu gjorde dom inte det 🙂

    Hade en kollega gör några år sen som gjorde abort för att det inte passade EXAKT in i hennes plan ( hon ville inte ha barn i december utan under årets första kvartal…) när hon sen aktivt försökte bli gravid tog det väldigt lång tid och hjälp med hormonstimulering. Så kan det gå när man tror att barn är en bedtällningsvara och att man kan planera allt i sitt liv i detalj.

     Ja men då får man ju ta konsekvenserna, precis som med allt annat.

      Ja det blir ju svårt att säga det ena eller det andra utan att skrämmas, någon som får höra många såna här historier kanske väljer att behålla trots kassa förutsättningar och usel pappa för att ”man vet ju inte om det kommer gå igen”. Eller som skräckhistorien med sepsis här ovanför, anekdoter som man visserligen bör ha i bakhuvudet men det är nog bättre om den som överväger abort helt enkelt ber om statistik och rådgivning från personal.

       Även när man ber om information får man det knappt.

        Vilken information har du bett om men inte fått?

     Känner en brud, runt 30 år som planerade graviditet med pojkvännen. Hon blev gravid ganska snabbt, men insåg då att hon inte skule kunna festa på hela sommaren och gjorde abort. Det blev inga barn sen heller, förhållandet tog slut, festandet och partyknarkandet tog över och hon lever nu ensam med en hund som enda sällskap.

      Låter ändå rätt bra att det blev abort då om hon hellre ville festa och sen började knarka.

       Ja, det håller jag med om, men hon fattar inte det.

    Men skjut upp bröllopet?!

   Det där låter ju helknäppt. Fri abort el ej

   Nä, jag önskar henne en för j-lig graviditet om hon gjorde abort pga ett bröllop😡

    Som något straff eller hur menar du?

     Ja, vad tror du🤔

    Sinnessjuk kommentar.

     Tänk om det var du som hamnade i ”aborthinken”??!!

   Fast hon hade ju hyperemesis med sonen också? Det är ju högre risk för det när man haft det tidigare och kan ju vara svårare att spy i nio månader om man har ett litet barn redan, är ju lättare för en tre-åring att förstå än en 2-åring.

    Jag hade med båda barnen. Men med ena fungerade medicinen mycket bättre. Det går inte att förutse.

     Nej, går inte att förutse förstås. Men risken är fortfarande större att man råkar ut för hyperemisis i efterföljande graviditeter. Så det är ju något att ha i åtanke när man överväger att gå igenom en graviditet eller ej.

  Jag låg inne på en avdelning för oförlösta kvinnor efter en operation, det var ont om platser den natten så jag hamnade där. Det var en chock för unga 25 åriga jag. Visste inte att man kunde bli så sjuk av att vara gravid, så de led dessa blivande mammor.

  Ot – om influensers.
  Jag känner jag blir så irriterad på gabposs! Nej hon är inte den mest trovärdiga personen sen innan men det här samarbetet med hello fresh?!
  Först köper hon det själv för egna pengar och klagar massa på det i bloggen, dåliga råvaror osv. Sen har dem säkert hört av sig till henne och hon är nu sponsrad och hyllar företaget till skyarna. Det tjatas om det i varje inlägg med. Alltså jag blir så trött!!

   Hahaha köpte hon det själv och klagade först? Det var nog höjden och icke trovärdig 😂

   Tack för detta!! Har också tänkt på att hon klagade på dom först! Först klag och sen samarbete. Hur kan hon själv stå rakryggad och göra ett sånt samarbete? 😅

  Har också legat inne med dropp pga kräkningar (och diarré lika lös vatten på det), utan att vara gravid. Det kan hända även vid magsjuka.

   Jag har haft vattniga diarréer nästan dagligen i 30 år, aldrig blivit inlagd pga det. Hur bar du dig åt?

    Jag var jävligt magsjuk helt enkelt och drack alldeles för lite, blev så uttorkad så jag inte kunde stå på benen.

   Var glad att du inte hade den magsjukan i 9 månader…

   Okej? Hur länge varade det?

   Mvh HPG kan stanna kvar i 9 månader. Konstant magsjuk i 9 månader.

   .. Kom tillbaka när du haft 9 månaders magsjuka.

    Tror inte W på något sätt var ute efter att säga att hen haft det lika illa lika länge eller upplevt exakt samma sak som någon med hyperemisis. Utan helt enkelt konstatera att man även kan behöva läggas in och få dropp vid vanlig magsjuka om man har otur.

    Allt är liksom inte en olyckstävling, tagga ner.

     Du tolkade mig rätt!

  Det sjukaste med hypermesis är att det var så sent som FÖRRA ÅRET som man upptäckte att det troligen är hormonet GDF15 som är orsaken bakom. Och det är först nu som man ska börja utveckla läkemedel med detta i åtanke. Kan verkligen rekommendera att läsa om studien och om Marlena Fejzo som var med och skrev den. Hon har kämpat sen 1999 för att få forskningsbidrag och uppmärksamma allvaret, men möttes av totalt ointresse för detta ”kvinnoproblem”, trots hur farligt det är för både mamman och barnet, för att inte tala om hur plågsamt det är att genomlida.

  Krya på dig är ett hån mot någon som lider a v Hyperemesis! Der blir oftast inte bättre och tär på en fysiskt men även psykiskt. Många blir deprimerade när de går igenom det. Lider så med alla som drabbas av det, vet hur jävligt det är hade det bägge mina graviditeter.

  Dem hit och dem dit! Fan vad tröttsamt det är med folk som inte kan skilja på dem och de. 😩

  Jag undrar vad anledningen var att hon gjorde abort för inte alls längesen om de nu ville ha ett till barn. Sjukt om det var pga deras kommande bröllop. Jag är för abort men det finns ju mer eller mindre bra anledningar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.