Kan de vinna?

Jag fick den här kommentaren under ett inlägg och satt och klurade lite på hur jag skulle formulera mig och bare with me – det här är råmaterial i sitt allra råaste rått:

Kan influencers egentligen vinna här? Om de visar att de reser så gör de fel, och om de mörkar att de reser så är det också fel. Damned if you do, damned if you don’t liksom… till jag kom ihåg att det finns ett tredje alternativ att välja mellan.

Att inte resa alls. 🙈🙉🙊

 

That’s right, I said it. 🤡

115 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Influencers, eller människor som har råd rent generellt, kommer aldrig att sluta resa. Jag ska absolut inte ljuga – om jag hade en bättre ekonomi så skulle jag också vilja se mer av världen och resa mer än jag gör idag.

    Om det inte dokumenteras och postas om det så influerar dom i alla fall inte till att resa, vilket är just mångas kritik. Så med tanke på att det aldrig kommer att sluta resas så tycker jag nog ändå att det är BRA att – vem det än är – inte postar om det då.

    Måste vara så energitagande att hålla sån stenkoll på vad någon gör hela tiden och pussla ihop det om det inte postats om det, välja att störa sig på det så pass att det rapporteras 🤯

      Nu är inte detta mitt expertområde men är egentligen privatpersoners semesterresor en gång om året det stora problemet med flyget idag? Jag tänker mer människor som flyger inrikes (ja jag vet, tågen går ju aldrig men ändå) regelbundet på affärsresor osv där man egentligen hade kunnat ta ett möte på zoom, och såna saker. Allt onödigt som fraktas med flyg. Och jag har inte varit utanför Sverige eller suttit i ett flygplan sedan 2008 så jag menar inte ens att försvara mig själv och mina nöjesresor här.

        09:22
        Jag håller med dig men förstår inte riktigt frågan som svar på min kommentar? Jag gav endast en åsikt ang rapporten om att – vem det än är – har rest utan att dokumentera det, och menar mest på att jag skulle också resa betydligt mer om jag hade råd! ☺️

      Vi har råd men reser aldrig med flyg.

        ⭐️🥇🎖️🏆🫶

        Dom som har råd men Aldrig flyger är oftast flygrädda

          Så kanske det är. Tappade lusten att flyga i och med covid. De arbetsresor jag måste göra kan jag göra med tåg.

            Själv tänker jag på vägglöss som folk drar med sig 😁

              Du vet om att vägglöss finns på svenska hotell också? Tåg? Sjukhus?

          Eller har inget intresse av att resa.

        Intressant! Reser du/ni väldigt sällan i allmänhet då och när ni gör det, vart åker ni? Alltså många platser GÅR ju att ta sig till utan att flyga såklart men för mig tex som drömmer om att se Asien, det går inte(?) direkt att ta tåget dit 😂

        Undrar alltså genuint nu då jag ofta känner att många ”jag flyger aldrig” oftast då reser inrikes eller inom grannländerna och då är det såklart enkelt att undvika flyg.

        Är du religiös? Tror att vi har fler liv? Varför annars välja att inte leva det liv du har till fullo? Om du har råd så flyg! Lev lite!

          Har barn och vill kanske att de ska växa upp på en dräglig planet?

            Hur tänker du då? Det kommer ju inte bli någon skillnad för att ni inte reser. Förstår om man kanske inte känner att man har samvete eller vill vara en bra förebild men världen kommer ju inte bli drägligare för att man skippade solsemestern.

              Kommer världen inte bli bättre om alla bara ändrade sina vanor? Flyg, konsumtion, avgasbilar…

                Industrin är ju något helt annat. Min man flyger jorden runt i tjänsten. Han hade gärna rest mindre men han får inte välja. Att privatpersoner reser är ju så himla lite i jämförelse med Vad multinationella gör.

      Ouff vilken illa skriven kommentar, däruppe alltså.

    Fjärde alternativ: välja ett annat färdmedel än flyg
    Vore mycket mer intressant också. Isabella på tågluff genom Europa, Bianca ror till Helsingfors och La Gunilla liftar med lastbilschauffisar till Berlin.

      😂😂😂😂😂

      Ser framför mig hur Gunilla står vid en stor väg viftandes med liftartummen. Tack för morgonens fniss.

        Då är det mordförsök på alla som inte stannar för att plocka upp henne.

        Om hon liftar så kan det ju faktiskt bli ett mordförsök eller mord på riktigt för en gångs skull.

          Ja det är både efterlängtat och behövligt!

      Hur bra är det rent miljömässigt att resa med tåg i europa? (förstår att din kommentar inte är seriös men ser ofta tåg som alternativ, men det beror väl mycket på vad för elproduktion man då syftar på?)

        Sorry, tänkte fel. Never mind me.

          Känner igen mig där.

      Vi har börjat bila runt Europa på loven. Det är mycket mysigare än att flyga! Resan är resan och vi ser så många härliga ställen.

      Vintersemestrarna saknar jag, men det är inte värt det för mig och mitt samvete att sätta mig på ett flyg.

        Ja alltså skulle jag bott i Skåne med omnejd hade jag också tagit bilen, eller tåget! Men bor man i, säg Stockholm och norrut, så blir det en himla massa bilåkande i bara Sverige.

      Och du kan ta flygande matten. Lycka till.

        Man ska inte räkna med det. Flytande natten kommer fortare än man tror.

      Och Sandra Beijer stannar i Sverige ett heeelt år!

    Fjärde alternativ: inte lägga skulden på privatpersoner? Känns otroligt splittrande och ineffektivt att göra det då de inte gör något faktiskt fel. Fokusera på världsledarna istället.

      Det handlar inte om skuld utan om att ta ansvar. Flygg gör ett stort avtryck pga att det krävs mycket energi för att få upp planet i luften. En annan skada är utsläppen på hög höjd som fördubblar CO2 avtrycket. Anledningen att flyget står för 4-5% vilket fö är ungefär samma mängd som alla persontranporter står för i Svergie är att det är ytterst få människor som reser med flygg i världen. Du pratar splittrande så är det väl splittrande om något att den fattiga delen av världen ska bekosta vår lyxkonsumtion både vad gäller resor och fast fashion.

        Såg du grafiken över alla privatplan som lämnade Las Vegas efter super bowl? Det är knappast småbarnsföräldrar i Sverige som är klimatbovarna.

      Att de inte gör något fel går ju att debattera. Olagligt nej. Går det att ifrågasätta rimligheten och etiken i att sätta sig på ett flyg 6-10 gånger per år? Ja.

        Jag känner också att just skidresor med flyg är extra motbjudande just miljömässigt, kanske för att miljökonsekvenserna är som tydligast för fjällen och alperna vintertid med snöbrist och stora snökanoner som sätts in istället. Min familj har åkt på få skidsemestrar men när vi åkte till alperna flög vi till Paris och tog TGV till och från Val Thorens. Det blev ju en flygresa ToR men i stort plan och inte två som det ofta blir och inte ända till Alperna.
        Men som sagt, det är inte någon vetenskaplig analys utan en känsla. Och känslor är ju vad influensers sysslar med.

        Min man flyger ca 50 resor per år i tjänsten. De flesta till Nordamerika och Asien. Många företag fungerar likadant. Kanske där fokus borde ligga?

          Min med! Alltså det är ju buisness-resorna som bör ifrågasättas. När mycket kan göras på zoom. Jag blir fan arg när min man och alla andra med liknande jobb flyger flera gånger i månaden och så ska vi som familj få skit för att vi gör EN flygresa per år.

      Influencers är ju inte privatpersoner, de är företag som tjänar pengar på att influera. Sen tycker jag att alla ska ta sitt ansvar, viktigast är naturligtvis att välja politiker som vill göra något åt klimatfrågan, men även företag och privatpersoner måste ju ställa om. Jag vet inte vem denna ”någon annan” är som alltid ska göra allt besvärligt som inte andra vill göra. Antingen ställer vi alla om vårt liv lite grann nu, eller så blir det stora, dyra och väldigt obekväma åtgärder senare.

      Förstår inte din kommentar. En influenser är ju väldigt sällan en privatperson. När Isabella eller någon annan influenser reser inblick och ro är det såklart som privatperson men så fort hon lägger upp om det på sociala medier så är det företaget Isabella Löwengrip som lägger upp det. Jag tycker gott att man kan kritisera på företags profiler.

        Oups ett ”på” slank sig in där på slutet.

      Världen utgörs ju dock till största delen av just privatpersoner, som absolut kunde göra bättre val. Resor, men också konsumtion, bidrar till att vi använder upp jordens resurser för snabbt.

    Eftersom personen det syftas på försöker leva ett relativt hållbart liv i övrigt, och flyger ganska lite i förhållande till andra tycker jag inte att det är någon stor grej faktiskt.

    Värre då med dem som gör korta flygresor ofta, speciellt inrikes.

    Margareta Grääs t.ex. som bor i Kalmar tar i princip alltid flyget när hon ska till Stockholm, vilket sker typ varje månad, då det enligt henne är för omständigt med tåg och byten.
    Kan verkligen inte förstå hur man kan rättfärdiga att flyga mellan Kalmar och Stockholm – det borde inte ens finnas någon sådan linje.

      Håller helt med dig! Har också reagerat på detta!
      Det är absolut inte försvarbart att ta flyget när det handlar om tex den sträckan. Damn, jag som bor i Stockholm och har släkt i Norrbotten får megaångest av att ta flyget istället för tåget. Och då pratar vi en tågresa på 14 timmar.

        Varför får du megaångest över det? Tror du på allvar att det påverkar någonting?

          First, en så jäkla tröttsam och fördummande kommentar.
          Men, nä, jag är inte dummare än att jag vet att min flygresa on it’s own gör någon skillnad, men allt handlar ju om att jobba för en beteendeförändring. Jag kan ju inte minska andra länders utsläpp eller stoppa kolkraften, men jag kan göra mer miljövänliga val i min vardag.
          Eller du kanske tycker det är bättre att fortsätta slentrianflyga och göra det man kan för att maxa koldioxidutsläppen?

            Just detta med att jobba för en beteendeförändring är ju något som influensers har jättestora möjligheter till i förhållande till privatpersoner. Och lokalflyg korta sträckor känns ju inte som ett skönt beteendemönster. Zoommöte, tåg eller elbil borde vara givet för företag och influensers med klimatpolicy.

          Jag får megaångest av sånna som du. Som bara skjuter ifrån sig och försöker förlöjliga hur andra människor känner för ett verkligt hot.

            Tack! Precis så!
            Den här ”jag är smartare än dig som går och oroar dig”-retoriken bidrar i alla fall inte till något positivt för klimatet.

        Är inte livet tillräckligt svårt att leva som det är?
        Varför tillåts man få ångest över en sådan sak?

          Tänk den dagen då vi kan välja vår ångest. Ljuva tid!

            Med övning så kan man faktiskt det

              Varför tillåts man bli så påverkad av någon annans ångest att man måste kommentera den och förlöjliga? Med övning kan du stoppa den känslan ❤️ (jag övar fortfarande på att inte bli påverkad av id*oter i kommentarsfält)

        Inrikesflyget bidrar till 1%. Långresor har mycket större inverkan då utsläppen sker på hög höjd under större delen av flygningen.
        Håller dock med om att tåget är ett mycket bättre alternativ och att hon borde fundera på det.

        Jag åker ofta tåg mellan Uppsala och Luleå. Med nattåget tycker jag inte alls att det är något problem. En natt går bort för resa jämför med en dag om man ska ta flyget (ja jag vet att själva flygresan är drygt en timme men det är mycket runtomkring flygresan också)

      Fast lever hon hållbart eller vill hon ge sken av att leva hållbart?

        Hon försöker väl inte ens ge sken av att leva hållbart.

          Nej exakt, allt handlar väl bara om att konsumera och uppmuntra sina följare till konsumtion under parollen att de blir ”hjälpta att göra bra val”.

      Fler kanske borde klanka på Filip Hammar som pendlar mellan LA och stockholm DÄR snackar vi utsläpp iom att det dessutom är långflygning.

      Håller inte med dig. Det finns inga tåglinjer Kalmar-sthlm och för oss som bor i Småland/öland tar det då ca 5 byten a 9-10 h för att åka till Sthlm. Flyget tar 55 min. Borde finnas mer inrikesflyg och fler avgångar mellan mindre orter och flygplatser.

        va? en snabb sökning på sj och det är 1 byte mellan kalmar och stockholm (dagtid) och ca 5 timmar restid inkl byte (bortsett från nattåg).

        jag reste till kalmar från stockholm med tåg via jobbet förra året, var inga problem alls, förutom att jag fick kresa kvällen innan för att hinna till morgonmötet.

        ?? Det går ju tåg hela tiden, 4,5h med ett byte. Det slår du knappast innerstad-innerrstad med flyg så bor du inte precis vid Kalmar flygplats och ska precis till Arlanda så har du inte vunnit en sekund på att ta flyget. Från Öland måste du ju ändå ta dig till flygplatsen i Kalmar hur som.

        What the what? Det är exakt ett (1) byte, i Alvesta. Detta sedan urminnes tider.

          Åh Alvesta. Där har man blivit strandad många gånger! Undrar hur mycket av stadens intäkter beror på SJs förseningar 😂

      Margareta är väl dock inte känd som nån miljöhjälte haha, hennes konsumtion på julkalendrar och produkter är enligt mig osmaklig. OBS inte hon utan konsumtionen.

      OmständLIGT stavas det. Lär er skriva någon gång.

    Fråga Johanna Toftby om samma sak och du blir blockad…

      Skulle gärna se fler granskningar av Toftby faktiskt. Maken till falsk och lismande människa får man leta efter. Just nu är väl deras folkbokföringsfusk och låtsasboende i Karlatornet det mest iögonfallande, men hon har många skelett i garderoben. En rolig djupdykning on top vore att se hur många fjäskande kommentarer hon lägger i veckan på andra ”riktiga” kändisars konton. Så stor humor när man som jag följer kändisar och hon kommenterar hos dem ALLA som att hon känner dem jättebra. Så pinsamt! Hon är liksom den där tjejen från landet som vill hänga med det tuffa gänget i stan, men som egentligen inte har någon egen talang utan glider med gänget på deras räkmacka i offentlighetens ljus. Några av hennes ”bästisar” och som hon t o m bjöd på sitt bröllop för att höja statusen och verka känd själv, Arvingarna, Jessica Andersson, Magnus Carlsson med make, Glenn Hysén, Matplatsen, 56kilo…och säkert fler som jag inte minns…

        Kom de till bröllopet? Följer inte så vet inte…

        Jag skulle också det. Boendet, hur mkt reklam hon egentligen gör, innehåller bloggen ngt annat, hennes ton mot läsarna mm mm. Använder hon någonsin Elloskläderna annat än när de ska fotas?

          Och hur det blev med mormors omtalade hus.

            Det undrar jag också 🙂

        Du är pinsam som läser bloggen fast du inte gillar henne. Jäklar vad bitter du är.

          Hej Johanna

          Ha ha ha for real? Du verkar ju inte bitter. Ha ha ha det där var roligt.

        Jessica, Magnus & Johanna är dock vänner.

    Jag fattar verkligen inte varför folk hakat upp sig så mycket på privatpersoners flygresor. Är det för att det är relaterbart? Lätt att attackera? Eller vad är det?

    Ser man till fakta så ser det ut som såhär: all flygtrafik ger ifrån sig runt 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter på ett år.
    Visst kan det låta mycket om man hör det, speciellt när det är ryckt ur sitt sammanhang.
    Det som kommer i skymundan helt och hållet, och som nästan medvetet inte nämns är att det kvar finns andra mycket värre saker som ger ifrån sig ytterligare 39.998 miljoner ton på ett år.

    Varför ser man så aggressivt på det som bidrar med 0,05 promille och helt bortser från de övriga 99,9995 procenten?? I mina ögon är det helt absurt!

      Nu är avtrycket 4-5% och inte i det häradet som du påstår. Problemet är att i väst ökar resandet med flyg kraftigt och från ha varit en relativt liten del privatturism har både längden på resor och antal resor ökat mycket. Detta eftersom det blivit både lättillgängligt och billigt. En annan aspekt är att det är vi i väst som står för majoriteten av co2 utsläppen och miljöförstöringen om vi ser till folkmängden. Kina har störst CO2 avtryck totalt men då är de också 1 miljard.
      Vi pratar mycket om inkludering och humanism och kämpar mot förtryck i världen. Men nåde den som ifrågasätter vår konsumtion för då skriks det flygskam.

        CO2e är inte detsamma som CO2.
        Och 4-5% CO2 stämmer inte det heller. Det är siffran 2.5% du menar 😉

          Alla älskar vi en besserwisser, 😘!
          Nej du har rätt att CO2 och CO2e inte är riktigt samma sak och att CO2e tar hänsyn till växthusgasers olika förmåga till att bidra till den globala uppvärmningen. Blir dock lite förvånad över att du inte känner till att siffran 4-5% gäller för flygget påverkan. För som sagt du vill ju verkligen ge sken av att vara påläst.

            Var vill du komma med din offensiva attityd egentligen?
            Du pratar inte om samma sak som jag gör. 4% stämmer om vi ska prata om global uppvärmning orsakad av människor. Då tar man inte allt i beaktning och blir missvisande i diskussioner som denna.
            2.5% är totala andelen om man tar och räknar med allt.
            Och där sätter jag punkt för den här diskussionen. Vi kommer inte komma längre än så.

              Det är nog någon som har läst en siffra som den inte egentligen vet vad den står för.

      Vad är det för andra saker som är mycket värre?

        Tillverkning & konstruktion med hästlängder.
        Lantbruk, skogsskövling, bostäder, vägtransporter, avfallshantering, industriprocesser, vattenföroreningar.
        Och så vidare och så vidare är saker som står för mycket större andel av avtrycken.

        Jag förstår att det här inte är lika populärt att trycka ner på. För det är saker som de flesta tycker att de ändå har behov av. Man vill gärna ha saker och många kläder att välja på. Man vill gärna bo stort och ha ett eget dedikerat sovrum. Man vill använda schampo och andra skönhetsprodukter, borsta tänderna med fluortandkräm, ta bilen till mataffären för storhandling, äta en god köttbit osv.

          Ja, jag håller med. Tack för svar.

          Ja om alla skulle börja med sig själva i stället för att peka på andra. Flyget är en sak ja, men vilka andra uppoffringar är man villig att göra?

          Jag har min familj i samma stad som jag bor, hade jag haft familj utomlands hade jag inte varit villig att offra flygresor till exempel. Jag är villig att offra kött (pga att jag inte tycker att det är så gott) men jag vill inte offra ett av mina hobbyrum för att bo mindre tex. Bilen är en bekvämlighet som jag egentligen skulle klara mig utan men det känns omständigt att passa busstider osv så den kommer jag inte heller göra mig av med (även om jag helt ärligt skulle klara mig bra utan den).

          Alla de saker du räknar upp är avtryck som orsakas av företag. Företag måste göra en redovisning av sin miljöpåverkan varje år. Vidare påverkas de av olika punktskatter samt att det finns lagstiftning kring vattenförorening och avfallshantering. Däremot är vår privatkonsumtion helt oreglerad. Jag tror att ingen regering vill införa ranonering på konsumtion men om inte fler börjar ta ett eget ansvar måste något drastiskt till.

            Ja alltså ska man se det för vad det är så borde vi alla börja äta lokalt framtaget plantbaserad mat, gör oss av med bil, slutar konsumera kläder, schampo, bo mindre och slutar flyga.
            Vi konsumenter har en enorm makt så precis som att vissa säger att vi ska sluta flyga så borde vi också sluta konsumera. Sen kommer det ju istället bli ekonomisk kaos när alla som jobbar i tex kläd- och skoaffären blir uppsagda när ingen handlar något nå mer och alla sådana butiker får lägga ner.

    Jag jobbar som flygvärdinna – känns ibland som om folk tycker att jag är i maskopi med satan…

      Inte jag, lider ej av klimatångest.

    det är ju bara att cykla till gottland eller något mer klimatsmart

    inte svårt alls att hålla sig under 1.1 ton kg co2/år

      Trampbåt?

    Vem handlar det om?

    Människor har rest på ett eller annat sätt under alla tider, till fots, häst och vagn, båt, tåg, flyg, bil. Inte hållbart att säga att vi ska sluta resa helt och hållet, då stannar nog utvecklingen av (det finns mycket positivt med att resa). Men det kanske är dags att ändra hur vi reser, visst.

    Känns som att de som klagar högst är de som ändå inte flyger (pga flygrädsla, pengar eller bara är ointresserade av att resa generellt). Lätt att peka när man själv inte ser det som en uppoffring. (There, i said it😜)

    Jag har inte bil, skulle lätt kunna skamma varenda en som tar bil några kilometer till mitt jobb i stället för att promenera men varför skulle jag?!

      Skillnaden är väl lite att jobba måste man och många ställen har inte ens en rimlig kollektivtrafik. Man MÅSTE inte flyga nånstans egentligen (nej för min skull får du flyga vart du vill, världen lär ändå gå under)

        Byt ut bil till vad du vill. Inte äta nötkött, inte handla fast fashion, inte bo onödigt stort, välja en klimatvänligare bank osv osv osv. Poängen är samma.

        Då får man väl bosätta sig nära jobbet så att man kan gå dit? Om man nu klagar på att folk flyger men måste ha bil, så tycker jag inte man kan klaga över folk som väljer att flyga några gånger per år.

    Ganska bajsnödigt att man som följare tycker att någon har skyldighet att redovisa precis allt hen gör på sina SoMe.
    Tusentals svenska medborgare flyger varje dag hit och dit över jordklotet.
    Cry me a river liksom.

    Jag tänker aldrig sluta resa. Det ger mig glädje och får uppleva nya kulturer. Dessa människor borde klaga på alla kändisar istället som har eget plan. Tror det var Kylie Jenner som nyligen hade flugit med privat plan för att hon inte orkade köra bil i 1 timme…

    Test igen…

    I vems sociala medier? Hennes mammas, hennes pappas? // Språkpolisen

      Någon snäll kan säkert förklara för dig. Inte lätt att inte ha grundläggande läsförståelse och kunna förstå utifrån kontext.

        Sin. Jag tror att någon ska resa till Xin, det stod på hennes SoMe. Vems? Sin, men hon skulle resa till Sinai. Aight! Yeah!

        Att förstå utifrån kontext är det enda vi språkpoliser sysslar med! Annars skulle vi inte begripa nånting av samtiden. T.ex. många av komnentarerna här. Men ibland blir de ju ofrivilligt underhållande och då kanske vi kostar på oss en kommentar. So bear with oss. Ytterst är det för övrigt en demokratifråga. Utan språket kommer ingen att få tillgång till maktens rum. Tyvärr.

          Någonting
          Bare

          Sen är dina meningsuppbyggnader under all kritik också.

            1. Nånting är i informella sammanhang en verdertagen förkortning av någonting. 2. Bear är korrekt i detta fall. Bare har en annan betydelse. 3. Jag skulle säga att ordet meningsuppbyggnad i plural inte är vanligt förekommande, men låt gå för det då. Själva kritiken förstår jag (i betydelsen jag fattar), men jag håller inte med. Under all kritik är ett orimligt påstående här faktiskt.

            Nej, det heter bear with me.

              Ja?

    Har tänkt att jag ska ta tåget många gånger men när jag kollar upp det blir det alltid så himla dyrt! Och hur hinner folk resa runt med tåg? Sommarlovet är ju enda gången man hinner någonvart men när man kommer in i juli börjar Europa bli så varmt. Tågluffarkort, är det bättre? Man måste väl betala för resan ut ur Sverige då? Berätta gärna om ni rest med tåg längre sträckor med tåg, tycker man bara gör hur smidigt och kul det är men rent budgetmässigt. Vid långa tågresor, kan man köpa ok mat på tågen eller är det som sj? Bila skulle man kunna göra men tror inte vår bil hade fixat riktigt långa resor. känns som att man behöver kunna ta in på hotell där man hamnar om det är köer eller annat strul eller är det bättre att boka boende innan?

      Resan till och från första grannland är inkluderad i globalpasset så det är bara att tuffa iväg 🙂

      Vi åkte till Kroatien förra sommaren. Kul och absolut en upplevelse men inte billigt och rätt meckigt att boka. Vi fick dock se mycket på vägen, stannade över på flera ställen på både dit- och hemvägen. Barnen tyckte det var jättespännande med nattåg.

    Jag lever mitt enda liv för MIG! Jag kommer resa till alla världens alla länder pga att jag vill uppleva och se allt innan jag dör. Jag har valt att inte skaffa barn till denna värld som jag tror är helt förstörd av krig och elände om 100 år. Jag vill att jorden går under och får börja om på nytt.

      *Jordens alla länder… 🙄😅

    Tycker influensers bör agera:
    1) flyg inte
    2) om du tvunget inte kan låta bli att flyga, så skriv åtminstone inte om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.