Jonna Jintons stjärna

Alltså, Jonna Jinton har en ko! Världens sötaste lilla ko, som egentligen verkar vara helt enorm. 
Hon heter Stjärna och ser hur fin ut som helst!
Kanske kan jag komplettera min framtida djurfamilj med en ko? Fast ska man i så fall ha en stor ko som Stjärna, eller en sån här liten rackare?
Jag har redan två imaginära alpackor där och planerar även att investera i en myskanka eller två för alla mördarsniglar.
Visste ni förresten att man kan hyra en myskanka över helgen för att få bukt med eventuella snigelproblem? De kan tydligen äta uppåt 100 sniglar per dag!

Jag älskar att Jonna åker och hälsar på Stjärna under vinterhalvåret då hon inte kan vara ute på ängen hemma på går’n och att hon har särskilda sånger som hon sjunger för henne.
Tyvärr skriver även Jonna att Stjärna gjort sig illa och att framtiden är oviss för henne, men förhoppningsvis har hon fler somrar på ängen att se fram emot.
Jonna får en fråga om märkningarna som Stjärna har i öronen och om kossan blir exploaterad för mjölk och kalvar i och med dem. Kanske finns det någon mer än jag här inne som inte heller vet exakt varför kossorna har plasttaggar i öronen, så här kommer svaret från Jonnas kommentarsfält.

it is the law in Sweden, all animals classified as livestock has to be tagged. Stjärna is not "used" for anything, just living her life.

Skulle ni vilja ha en rabattkod på att hyra en myskanka över helgen? 
Typ ”Använd koden #snigeldöd20 för 20% rabatt på all ankhyra”?
😊

38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag blev mest nyfiken på hur deras relation har blivit ”komplicerad” de senaste åren…?

      Du vet, man för höra på avvägar att ens ko snackat skit om en, man talar ut om det, sen är hon lite handsy på fyllan med ens kille, lånar inte tillbaka kläder hon lånat.

        Usch, vilken kossa…

          😂😂😂

      Herregud My Martens stories på Instagram, kan man jobba mer för att dölja reklamidentifikationen för mys blommor?? Helst ingen alls men om den finns så bakom namnet så om man letar kan man se någon bokstav i ordet reklam🧐

      kanske för att hon har en romantiserad bild på hur vänskapen med kon ser ut (som mycket annat i hennes värld) eller så kanske hon slits mellan dåligt samvete för att hon äger en ko, låter den leva ett (o)naturligt liv i någon annans ladugård och inte själv tar hand om den hemma på gården.. Vem vet..

      De har utvecklats åt olika håll:

      „Hon hade en helt annan teckning än alla andra, och hon utstrålade något ovanligt mjukt och snällt. Hon var den första som kom fram och hälsade, och så blev det resten av sommaren. Varje dag som jag gick och hälsade på kvigorna så var hon den första att komma fram. Vi liksom fann varandra direkt, och jag döpte henne till Stjärna.“

    Älskar djur. Vill bo på landet och ha getter och kaniner och katt. För mej är djur det bästa som finns.❤️ och höns såklart.

      Är inte höns djur?

        Nej de är dinosaurier.

    Ni som är veganer:

    Hur tänker ni er att alla kor och andra djur som typiskt används i matindustrin ska finnas till om dessa industrier läggs ner? Ska alla djur leva fria då tills de dör en naturlig död? Vart? Eftersom många av dessa djur lever idag på grund av att de används för mat innebär det att de kommer att försvinna om detta syftet inte finns längre – vill ni förhindra detta eller hur ska dessa arter fortsätta leva (med en okej genetisk spridning)?

    Frågar eftersom jag är nyfiken på hur era tankar går här. Jag äter själv inte kött. Har även ätit veganskt lång tid, men inte varit vegan och har aldrig umgåtts med rena veganer och diskuterat frågorna.

      Det är inget som sker över en natt – och självklart kan inga tamdjur släppas ut ”i det fria” – vi har tagit fram nya versioner av djurarterna, som inte har något ursprung att återvända till, då de är helt beroende av mänsklig hjälp för att överleva.

      Vissa arter kommer därmed att försvinna successivt. Och det är helt ok. De är, igen, uppfunna av människan för att gå i prroduktion och har ingen möjlighet att överelva på egen hand.

      För att vara helt ärligt så är vi som samhälle i stort så otroligt långt ifrån veganism på den skalan att den frågan kommer bli aktuell på väldigt väldigt väldigt länge. Jag förstår din fråga och poäng, men jag menar att det förmodligen inte kommer bli en aktuell fråga för de allra flesta veganer att behöva sätta sig in i. Vi är så otroligt långt ifrån en sådan verklighet.

      Sen vet jag inte om man nödvändigtvis måste ha en idé om hur man ska lösa mer komplexa frågor på sikt för att personligen värdera frågan och leva sitt liv därefter. Liksom jag försöker agera mer hållbart i mitt liv och göra mer hållbara val för jag värderar att vi tar hand om vår planet och tycker det är fel hur vi gör idag. Men det är rätt orealistiskt att jag som enskild individ ska kunna ha någon slags större lösning på t.ex. hur vi ersätter negativ produktion med hållbar, positiv produktion.

        Men för att ändå försöka svara hur jag själv tänker kring det du nämner.

        Jag vet ärligt inte om de ”ska” finnas. Boskapsdjur är ju framavlade för att vara relativt tama, ge så mycket kött/mjölk/päls/skinn som möjligt (beroende på vad de är framavlade till) och finns ju liksom inte naturligt i naturen. Hur skulle de fungera fria i naturen? Vad skulle de ha för effekt på resterande ekosystem? Det har jag inga svar på, för det är inte min expertis. Så om man tänker från det perspektivet, så vet jag inte ”om” de ska finnas kvar.

        Men från ett mer idealistiskt perspektiv, nu finns de ju. För vi har avlat fram dem. Rent idealistiskt skulle jag helst se att låta de som finns kvar få leva i det fria om det går (igen, punkten ovan – är det möjligt ens?). Men det kanske inte är realistiskt.

        Oavsett dock om de ska få leva kvar fritt och överleva bäst de kan, med vår hjälp, eller inte ”få” finnas kvar, så är det ju högst osannolikt att detta kommer ske över en natt om vi någonsin kommer till den punkten. Skulle förmodligen bli en sakta nedtrappning som sker över många år för att se till att vi möter motsvarande behov av matproduktion och får till en övergång. Första änden att börja i är ju att då minska hur många fler man föder fram. Alltså sluta ersätta varje djur helt enkelt. Så man minskar antalet och därefter kan börja fasa ut djurhållning på det sättet, få ner population för att enklare nå en övergång till där de är fria i någon mån. Igen, idealistiskt så kanske detta inte rimmar med hur jag själv känner. Men det är liksom totalt omöjligt att hela världen, eller ens bara Sverige eller Europa, skulle bli veganskt över en natt. Så man lär ju förhålla sig till verkligheten i någon mån.

      Utan djur, ingen gödsel, hur tänker man att man ska kunna odla storskaligt? Konstgödsel är en ändlig tillgång.

        Jag vet ett djur med 8 miljarder individer som dagligen producerar gödsel.

          Man kan inte använda människogödsrl pga av smittor.

      Utan betesdjur försvinner det öppna landskapet,vår svenska kulturmark och med det en massa växter och andra djur och insekter som lever där.

        Jag förstår inte riktigt varför många tror att man vill ta bort ALLA betesdjur. Varför tänka så svart och vitt så fort diskussionen tas upp?

        Man kan väl ha ett mindre antal djur endast ämnade för bete och gödsel, utan att successivt föda upp kopiösa mängder och äta de. Man skulle kunna låta en mindre flock djur gå och beta år efter år istället för att det sker en oändlig rotation av årliga tvångsinsemineringar, stress och slakt som det ser ut nu. Även i Sverige. Sedan kan man väl kastrera alla som inte behövs för att avla nya betesdjur.

        Som sagt, allt är inte så svart och vitt som många tycks tro. Ingen vill sabba ekosystemet genom att ta bort alla betesdjur, men djurindustrin och så som den fungerar just nu gör tyvärr enorm skada i nuläget.

          Och vem ska upplåta sin mark till sådant bete? Om djuren bara ska finnas blir det ingen inkomst utan tvärtom mycket dyrt. Vem ska betala och äga dessa ekonomiskt betungande djur? Hur ska ett sådant ekonomiskt minus kunna bli storskaligt nog att hålla en relevant mängd mark betad?

      Jag förstår inte? Miljarder djur som föds upp i fabriker endast i syfte att bli mat. Så om man inte äter lika många djur så avlar man inte fram lika många djur. Det är ju ingen förlust för djuren, de har inget liv värt att leva. Om man absolut vill ha kvar kossor som producerar onormala mängder mjöl (=för naturliga förhållanden onormala) så kan man väl ha kvar några ex för att beta på en äng. Eller broilerkycklingar som växer så snabbt att de ofta får skador, vad är syftet med att ha dem kvar? Det finns ju lantbruksraser som existerar och som folk har på sina gårdar, det kommer väl alltid att finnas nötboskap etc och ingen tror väl att alla människor kommer att sluta äta kött. Däremot är det stor skillnad på djur som får leva någorlunda naturliga liv och massproduktion av kött. Alla som dillar om öppna landskap, som sagt man kan ha kossor och får som gör det utan att stötta massproduktion. Det är ju inte som att det är så det ser ut för de flesta djur som ingår i nån form av matproduktion. Inte ens i Sverige (ge mig andel grisar som någonsin får böka ute och inte bara ser betong och insidan av en djurtransport på väg till slakten).

        *mjölk, inte mjöl 🤦‍♀️

      Ingen kommer att ha kor för skojs skull, det är alldeles för dyrt.

    Inga vilda djur dör en trevlig ”naturlig död”. De dör av svält, sedan de blivit för gamla och svaga/fått dåliga tänder pga ålderdom, sjukdom eller skada. Ofta efter en lång tid av lidande. Eller dödas av rovdjur. Det finns ingen glamoröst eller enkelt och smärtfritt i det. De lägger sig inte direkt ner i mossan eller bland liljekonvaljerna och somnar in fridullt.

    Just sayin´.

      Det kanske inte är trevligt, men naturligt är det väl ändå?

        Är naturligt alltid att föredra? Ska vi låta våra husdjur självdö istället för att avliva dem?

          Jag tror personen förespråkar barmhärtighetsjakt på vilda djur.

          det är ju så vi gör för människor, lida till döds

            Nej?

      Nej, men…vad är din poäng? Alltså, you just sayin’, men vad är grejen med det?

        Poängen är väl att tamdjur får träffa en veterinär när de är sjuka, man ger dem medicin och behandlar skador, för att de inte ska lida. Vilda djur får klara sig utan. Så tamdjurs lidande ligger på en lägre nivå än vilda djurs. Det är lite knepigt och förenklat att prata om ”naturligt”, för skulle det på liknande vis vara mer naturligt att lägga ner all sjukvård för människor?

    Öh nej tack. Ankor är superäckliga och kan vara rätt sura. En liten mini-ko kunde jag dock tänka mig.

    Var anger man koden? Hittar inte

      Där nere till höger.

    Hade lätt hyrt en anka med rabattkod. Asroligt ju.

      Det rycker nog inte ankan.

        *tycker

        Varför inte? Går att hyra höns över sommaren. Jag tror de flesta ankor tycker om att få upptäcka sniglar och maskar i någons trädgård och bli tillstoopat något gott ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.