Vad tycker ni?

Det här inlägget av Alexandra Bring är bara ett exempel på någonting som är uppe i hetluften just nu, nämligen unga människor som förstör sin hy med produkter för vuxna. Alexandras inlägg fick mig att tänka ”om det där blir lag så kommer reklam som den här behöva innehålla en åldersgräns, någon typ av åldersverifiering i ett försök att förhindra unga männniskor att köpa produkter som gör mer skada än nytta i dagsläget .(Det var inte mer än så, så no shade på Alexandra what so ever..)
Kanske kommer det langas Lancome? Ena sidan av minivanen – sprit – på andra sidan -syrade skönhetsprodukter?
Ja, kanske….

I slutet av förra året skrev Aftonbladets Fanny Jönsson en krönika, vars innehåll chockerade chockerande många där ute… Läs den HÄR om du missat den.
I dagarna meddelade Apotek hjärtat satt de inför 15-årsgräns på avancerad hudvård. Även Apoteket avser införa en liknande gräns.
Samtidigt meddelar skönhetsföretaget Mantle att de inför en 18-årsgräns på sin hemsida.
Till SVT säger företaget att att de dessutom kommer överväga att sluta sälja sina produkter hos de återförsäljare som inte själva inför ett förbud.

Vi är villiga att ta det försäljningsbortfall som åldersgränsen potentiellt medför, säger Corinne Jerand vid Mantle.

Vad tycker ni om det?
Att det ska behövas en lagstärkning för att förhindra att för unga människor köper produkter som inte är menade för dem? Är det verkligen där i problemet ligger? Eller var bör man lägga ansvaret?
Diskutera i grupper om fyra. 🙂

Det enda det där gjorde var att få mig att sakna grupparbeten. Som jag brukade hata.
Jag undrar vad min terapeut skulle säga om det? Är det månne en typ av självskadebeteende?

102 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Problemet är väl föräldrar som tillåter sina sjuåringar att köpa hudkrämer för 700 kr.

      Det finns ju alla typer av föräldrar, de som har noll koll, de som tycker det är roligt att shoppa hudvård med sina sjuåringar, sen kommer de som inte vågar säga nej pga barnen till tidigare nämnda föräldratyper använder ”alla andra har…” så kanske lika bra att ta gemensamt ansvar för att skydda barnen.

        Ska vi lagstadga hur mycket ett barn måste röra sig varje dag också? Vilken tid de måste sova på kvällen? Ska de få gemensamt utegångsförbud efter en viss tid? Hur mycket godis de ska få på lördagen?

        Vi kan väl bara skicka alla nyfödda på uppfostringsanstalt där de får bo tills de fyller arton. Sen får föräldrarna tillbaka en vuxen uppfostrad människa att kalla sitt barn. Verkar vara lite så föräldrar vill ha det.

          Eller hur. Folk vill ha barn men tar inget ansvar för sina barn? Sen sitter de och skyller på att det är samhällets fel att deras barn är dumma i huvudet..

          Det går ju inte att kontrollera vad folk gör i hemmet, eller hur tänker du?

          Man kan ju däremot kontrollera vad som får säljas till barn, såsom med flera andra produkter. Och begränsningarna är ju inte till för föräldrarna utan för att försöka skydda barn som kanske inte har så smarta föräldrar.

            Går väl? Du får inte slå din fru i hemmet, eller hur?!

              Nej men det händer hela tiden eftersom ingen ser. Och inga vittnen inget åtal.

          Varför tror du att vi har åldersgräns på Systembolaget till exempel? Eller är det fel det också? Om min sjuåring påverkad av TikTok utvecklar ett intresse för italienska rödviner.

          Ja tack till att skicka barn till uppfostringsanstalt! Föräldrar verkar ju inte kunna lösa det.

        Nej men herregud, vi kan inte lagstadga om allt för att ”ta ett gemensamt ansvar och skydda barnen”. Självklart är det föräldrarnas ansvar!

      Eller hur, Isabella Löwengrip var så glad över att apoteket hade någon slags åldergräns på en del produkter men det är ju föräldrarnas ansvar att sätta gränser. Hur svårt är det att säga nej? Dagens föräldrar alltså…

        Men hon har rätt i att det är lättare som förälder att neka då. Det blir faktiskt ett stöd till förälder med åldersgräns även om det kommer att finnas de som ”köper” ut åt sina barn.

        Om ens barn är stort nog att vara ute själv så kan man ju faktiskt inte kontrollera till 100% och självklart kommer speciellt lite äldre barn få tag i produkterna ändå såsom tonåringar får tag i alkohol och tobak. Men föräldrar är nog mindre benägna att köpa ut varor som faktiskt har åldersgräns och speciellt till en 8-åring om det är 18.

        När föräldrarna till unga tjejer själva har Bianca Ingrosso som idol då blir det så här.
        Mamman följer henne och barn gör som vi föräldrar gör…inte som vi säger.
        Dessa förbaskade influencers har så större påverkan på oss och våra barn än vad vi tror.
        Dagens föräldrar, merparten, sköter sig bra men sen blir det ett tryck av och från unga att ”måste ha” för att den och den får.
        Har hört flera mammor berätta om och köpa dessa produkter till sina barn….För det är ju så bra med hudvårdsrutiner” från man är en 10 år ungefär
        Näe, ni föräldrar som trillar dit på det här, tänk er för…Det är för det första inte bra för barnen och OM så vore är det ändå åt helsike för dyrt.

      Håller 100% med. Hur kan man tillåta som förälder att en 7åring köper ansiktskräm och dessuotm för 700 sek?? 7åringar har ju bebishud! 😊 varför förstöra det? Men, tyvärr så är de flesta människor lite korkade, tror inte att de agerar för att skada sina barn.

      Problemet är snarare den vidriga marknadsföringen som riktar sig mot barn och tonåringar. För 20 år sedan var detta inget problem. Barn lånade mammas smink för att leka med. Idag blir barn och tonåringar överösta med produkter genom influensers och sociala media. Köp, köp, köp och du blir lika fin som influensern du avgudar och följer. Gör som influensern och du får samma liv som henne. Och till alla er som tror att ni aldrig skulle påverkas av reklam. Tänk om. Barn och tonåringar är dessutom en extra lättpåverkad grupp och tonåringar lyssnar inte heller på sina föräldrar.

        Håller helt med.
        STOR tumme upp till dig Petronella

      Både och skulle jag säga. Visst har föräldrar ansvar för sina barns aktiviteter men företag har också ansvar för sina produkter. Det är liksom inte den vanliga Nivea-krämen vi pratar om utan produkter med syror och annat. Jag tycker det är lite scary när jag använder syror och det stinger till lite, och då är jag väldigt mycket i åldersspannet för när dessa produkter bör användas. Det kanske är så att det inte bara behövs åldersgräns utan också mycket mer information om vad produkterna kan orsaka vid överdriven/felaktig användning (eller om man bara är känslig). Den här marknaden har ju fullkomligt exploderat de senaste decennierna och myndigheterna har nog inte hunnit med att analysera risker och faror och reglera därefter.

      En frågeställning är ju hur mycket man kan kräva att föräldrar ska kunna om hudvård och hur tydliga företag ska vara om risker med sina produkter.

      En förälder som inte kan så mycket skulle ju kunna tänka att dyr hudvård är bra hudvård, oavsett ålder på användaren. De kanske läser återfuktande och parfymfri och tror att retinol bara är någon vitamin som ska ge lite glow. Om det är något flera barn i klassen har lär den ju inte vara skadlig, kanske de tänker, de har råd och vill ge något fint om de upplever att det är ett intresse hos barnet.

      Jag tror att det är bättre att lagstadga för tydlig märkning på förpackningen att viss hudvård är irriterande och kan vara skadlig.

    Tycker det är bedrövligt överlag att utseende har sånt hyperfokus. Det drabbar givetvis våra unga tjejer/flickor. Hur mycket man än försöker stå emot som förälder så är det omöjligt att de inte påverkas av allt runt omkring dem. Har två döttrar själv i åldrarna 2 och 5 och jag fasas för framtiden. Min högsta önskan är att de skulle vara immuna mot all skit som kommer påverka dem.

    Jag ska göra allt i min makt för att försöka få dem att genuint känna att deras värde handlar noll om hur de ser ut. Men inser att den kampen kommer bli svår i ett samhälle som är så jävla utseendefixerat. Skäms nästan över vuxna mänskligheten, att vi inte kommit längre, utan tvärtom, tycker jag det blivit helt vansinnigt nu när flödet via internet är enormt.

    Synd är vad det är.

      Det är hemskt! Våra tjejer är 7 och 8. För ngr veckor sedan sa 7-åringen att hon var tjock och skulle börja träna. För hon hade fått se ett klipp av en kompis på TikTok. Som vi kämpat att TikTok inte ska komma nära tjejerna. Och aldrig pratat vikt hemma. Det vi däremot säger är att de inte får titta på TikTok eller youtube, utan de får bara se om vi sett ngt som vi vill visa. Just på grund av detta. Sen får vi hem ett ”lov-bingo” där de ska göra olika saker med rörelser. Och där är en ruta ”lär er en TikTok-dans och lär ut” till barn som går i 2:an. Så allt kämpande för inget TikTok och skolan uppmuntrar.
      Allt kämpande för att inte lägga fokus för vikt och de pratas BMI hos skolsyster.
      Allt kämpande att de ska tycka att de själva är fina och så visar klasskompisar TikTok och det pratas smink och vikt i så låg ålder.
      Blir mörkrädd att fler inte har bättre koll å vad deras barn gör… det som är skrämmande också är att föräldrarna själva har alla sociala medier, borde de inte reagera och tänka att det inte är ngt för de små? Förstår verkligen inte.
      Hur kan man som förälder tycka att ansiktsprodukter är för barn? Var gick det fel?

        Åh jag tänker EXAKT likadant som du! Har två döttrar som är 3 och 4. Tanken på hur det blir när de kommer upp i skolåldern känns jättejobbig.

        Leta upp en lämplig tiktok-dans och lär er ihop

        Förklara hur BMI funkar och att olika saker påverkar.

        Det är inte svart eller vitt.

          Jag håller med om att allt inte är svart eller vitt. Och att t.ex. prata om vad BMI är på ett neutralt sätt och varför en 7-åring inte behöver bry sig om det. Men att det från skolan kommer en uppgift som inkluderar ”lär dig en TikTok dans” är skevt och konstigt iom de diskussioner som förts om att barn inte bör vara på tiktok och så mycket skit som sprids där, samt problematik kring datainsamling och säkerhet från just den appen.

          Skolan hade kunnat skriva ”lär dig en kort dans”, så får barnet välja om den ska göra en dans själv, från ek film/serie, från ett klipp. Men att skriva ”lär en TikTok-dans” är extremt märkligt och olämplig från skolans håll.

            Jag vet faktiskt hur BMI kom in här. BMI lyfts redan på BVC, vid 18 månader ska sköterskan visa den förväntade BMI kurvan för att förbereda för att samtal om barnet avviker från denna, varmare är BMI inte relevant för en 7 åring?övervikt och fetma ökar i Sverige. Det bales vi kan göra är att förebygga det, inte låta världen stå på GLP-1 analoger resten av livet. BMI handlar om hälsa, inte om utseende

      Är också förfasad över hur extremt det blivit. Vi kan titta tillbaka på Veckorevyn på 90-talet och tänka att det är hemskt vad de skrev men idag är det ju precis samma men förpackat annorlunda och blivit allt mer extremt, produkterna och behandlingarna man ”bör” använda sig av är betydligt fler och ja, vi borde verkligen ha kommit längre.

      Sen tror jag tyvärr det är lätt att lockas in även om man har bra självkänsla och innerst inne vet att utseendet inte är det viktigaste. Just för att det är så lockande och spännande för små barn och att utbudet av ”inspiration” och produkter verkligen är oändligt. Inte som när man själv var yngre och köpte Clerasil och bara ”nähäpp, det funkade inte, men alla andra har ju också finnig hy”. Mängden vanliga ansikten de ser idag i verkligheten är bara en bråkdel av alla ansikten de ser online – de perfekta ansiktena och finns alltid starkare och bättre produkter att prova. Och när de väl fortsätter leta inspiration och tips så halkar de in på allt mer utseendefixerat sk*t, hittar fel på sig själva de aldrig tänkt på.

        Plus att Veckorevyn och andra tjejtidningar (med artiklar som gick att ifrågasätta) inte har en chans idag. Vi scrollar/matas med ca 100 meter innehåll om dagen. Innehåll på TikTok går dessutom i rapidfart och det finns ingen tid för nyansering utan mycket är hårdvinklat. Det som fanns att läsa i en hel Veckorevyn-tidning har dagens unga tagit in på (säkert mindre än) 5 minuters scrollande.

      Ja, vi som växte upp på 80-90-talet blev ju förstörda av Veckorevyn m.m. Det är ingenting mot de marknadskrafter som agerar nu (inkl influencers som tjänar miljoner på detta). Och det som finns att konsumera är ju inte Isadora-smink och Nivea-kräm utan som sagt smink och krämer för många hundra- eller tusentals kronor. Och fillers och naglar och diverse behandlingar. Tycker så synd om den generation som växer upp nu och får med sig att allt med det naturliga utseendet kan och bör korrigeras. Ungdomars psykiska hälsa bara försämras och vi undrar varför? Ja, ingen lyckoforskning någonsin har visat att fokus på utseende och yttre attribut är vägen till lycka och ändå är det vad vårt samhälle är helt fixerat vid. Hudvård som intresse, var det nån som sa det på 80-talet? Det är ju skillnad på att lägga ner tid på att ta hand om hälsan (inkl. att vårda huden) och att klassa det som ett intresse. Mina hobbies är att äta nyttig mat och sköta min hy….!?

    Vem låter ens sina barn köpa sådan hudvård? Är ju föräldrarna som bör ta sitt ansvar.

      Föräldrar vågar inte säga nej nu förtiden, se på Isabella Löwengrip tex….

        Vaddå – vad menar du?

      Jobbar inom barnomsorgen och det är skrämmande hur många föräldrar som inte säger nej till sina barn. De kan på riktigt ge ett annat barn en rak höger utan att föräldrarna säger något, de förväntar sig att vi pedagoger ska säga till.

      Har även sett föräldrar vars 5åringar kräver att föräldrarna ska klä på dem, och föräldrarna gör det utan att säga emot. Barnen frågar efter godis på en tisdag och föräldrarna säger att de kan gå till en affär och köpa på vägen hem.

      Det är skrämmande vad många föräldrar idag INTE beter sig som föräldrar….

        Haha detta är så sant! Jobbar också inom skolan och man kan inte låta bli att fundera inombords när man hör barnen begära och kräva saker av föräldrarna… och de bara gör det barnet säger…

    Hur kan så små barn ha så mycket pengar att shoppa fritt för?

      Isabellas dotter och hennes kompisar fick väl 1000 spänn var att shoppa för, de är 9 år…
      Sen gick de på manikyr med sina mammor🙃

        Men gud vad du tjatar om Isabella, Mia.

          Det är bara för att det här inlägget är on point när det gäller henne, både gällande pengar och hudvårdsprodukter till barn…

        Ja, och pengarna skulle räcka till jeans och andra saker. Det var deras födelsedagspresent, och ett jättebra sätt att börja lära sig vad saker kostar och att man inte kan få allt man vill ha.

          Visst och alla barnen bar på påsar från Normal och Sephora. Va bra att de nu vet vad hudkrämer och smink kostar. Verkligen användbar kunskap för nioåringar. Eller…

        1000 spänn får man knappt något för i sag! Två tröjor typ 😄

    Baksidan av influencers. De små hjärtan som följer dem påverkas såklart, fasas för kommande ålderstecken…Allt sånt ska suddas ut i tid, helst senast vid en ålder av 10. Gäller att vara proaktiv. Vem vill inte ha lyster?
    Här har naturligtvis föräldrarna till de små liven ett ansvar. Kollar de inte vart ungarnas pengar går? Är ju ändå rätt stora pengar. Kollar de inte vad ungarna smetar i fejset?

    Jag får inte ihop det.
    På min tid, när jag var ung, så var det viktigt andra såg det man la pengarna på. Tex – man köpte JL-tröjor, Fornarina-Jens och Lacoste-skor som man bar i skolan. Så andra kunde se att man bar ”dyra märkeskläder”.
    Men om jag köper en kräm för 800 spänn, så är det ingen som ser det i skolan.

    Fast nu när jag skriver det här så börjar det gå upp för mig att livet ser lite annorlunda ut nu… Hudvårdsrutiner lägger man väl upp på TikTok? Och gällande kläder så kanske inte just märken är så viktigt längre? Man kanske hellre köper mer billigt? Typ Lager157, New Yorker och Shein?

      Dom skickar videos till varandra – det gör/får i alla fall min dotter som är 10 år. Hon har inga sociala medier som tiktok eller snapchat, men på whatsapp har de en grupp med tjejer från klassen och det är lite som deras egen lilla sociala media. Plus att det på whatsapp finns status och kanaler (eller vad dom heter) där tjejer hon känner också lägger upp då de gör sina rutiner!

      När jag var ung,sådär 10- 11 år,några årtionden före dig,hade man på sig jeans,träskor och en t-shirt,o en munkjacka på det…ingen märkeshysteri,vad andra hade på sig var högst ointressant helt oviktigt.Smink fanns inte ens i tanken…!
      Ja detta var långt före sociala media,men föräldraransvaret…var fan är det?

        Jag menar,var är föräldraransvaret idag? Eller är dagens föräldrar själva fångna i utseendehetsen o fast i mobilen,så de inte förstår hur illa det är?

    Vi har lag mot barnaga… något jag inte heller tycker man ska ”behöva”, men…

    När jag var liten så var hudkrämer för äldre fastrar och farmor som var i 50-60 års ålder gud skulle aldrig tänka på hudvård innan 15 års ålder, jag är 21 år nu och har köpt en ansikts skrubb och en dagkräm vilket räcker bra
    får alltid höra att jag har bra glashud.
    Hur låter föräldrarna barnen lägga syra och mixtra med kemiska krämer herregud skulle dom vart mina ungar skulle ja sagt nä nu drar vi till lekia så får du välja en målarbok,sen kan vi dra och köpa en tröja på hm och en glass sen håller du käft haha barn ska inte hålla på med sånt dom har den bästa huden när dom är så små helt slöseri med pengar dom kunde tagit med en kompis till grönan eller leos för de priset av dyra hudvårdsprodukter. OCH VEM FAN GER sitt barn 700 spänn när jag växte upp så var jag glad om jag ens fick en tjugolapp

      Fast en skrubb är ju inte heller bra. De blir ju små micro revor i huden. Inte ens min kropp tål skrubb och verkligen inte mitt ansikte. Jag Använder en rengöring med mild syra istället vid tillfällen jag behöver då det funkar bättre för min hud.

        Ja använder min skrubb en gång per år så ha ha tack för informationen ändå

          Jag skulle kolla utgångsdatum på den skrubben då.

            Jag använde den bara i ett åt qlltså använde jag den enda gång min Man läste att de innehöll massa konstiga ämne så jag slängde den och använder bara min lancome dagkräm så hihi

        Ja så du häller hellre onaturliga syror. Känn dig inte träffad gumman det var min åsikt om barn. Vuxna får hälla klorid på sin face jag bryr mig inte.

          Ursäkta att jag lägger mig i.. men vad är ”onaturliga syror”?

            Bra fråga? Är det 3D-printad syra av något material som är 100% artificiellt?

            Syror som inte ska vara på huden ingen människa behöver lägga massa syror i ansiktet en krä kan jag förstå fär att återfukta och att det kan kännas skönt men att hälla massa syror med 40 olika ämnen gör bara huden irriterad

      Oil of Olay-tiden!!! <33

    Mest förvånad över mängden produkter/kemikalier som vissa kvinnor verkar behöva i ansiktet för att gå och lägga sig.

      Om man läser innehållsförteckningen på varje produkt,så är det ett helt jävla kemi-labb som ska på ansiktet,varje dag i varje natt,ruggigt!

      Det är jag också, och då är jag kvinna…. Barockt, och skulle jag gissa så är den slutliga effekten knappast värd alla tusenlappar som läggs ner. Tänker att gener, kost, motion och sömn har större inverkan än kemikalier på burk.

      I didn’t choose acne life, acne life chose me 🤷‍♀️

      Fast kunde du tänka skulle du veta varför dom används. Använd huvudet lite iallafall.

        Kul att du alltid blir så triggad, oavsett vad jag skriver.

    Är med i flera mamma-grupper på Facebook och där finns det många mammor som vill ha tips på smink för sina småflickor för det är deras ”största intresse”. Enligt dessa mammor handlar sminket absolut inte om utseende utan är bara en rolig hobby och ett kreativt uttryck för döttrarna… I mina ögon är det oansvarigt att uppmuntra sina små döttrar till att använda smink. Barn ska va barn, de ska inte ens veta vad en highlighter är.

      Men är ju ett konstnärligt och kreativt sätt att uttrycka sig. De kan jobba som markörer eller make-up-artister när de blir vuxna.
      Tror inte du nedvärderar om ett barn ville ha skruvmejslar och älskade att skruva.

        Nej skulle självklart inte ha åsikter om barnet ville snickra, spela fotboll, måla akvarell eller bygga kojor i skogen eftersom det handlar om aktiviteter som syftar till att utveckla barnets kreativa eller fysiska förmåga, inte ändra dens utseende.
        Dessa småflickor som får smink sitter knappast och gör roliga ansiktsmålningar utan de kollar på tiktok och youtube och sminkar sig för att förändra / försköna sitt utseende. Småflickor ska inte ens tänka på sånt, de ska inte sitta framför spegeln och förändra sitt ansikte med smink, det finns inget utvecklande i deg.

          Håller inte med. Tycker det är kreativt att kunna göra olika typer sminkningar. Det är vuxna som lägger sina egna värderingar i sminket.

            Lustigt att det är just flickor som tycker att det är så roligt och kreativt att sitta och sminka sig och göra sig vackra, det är säkert bara en slump och inte samhällets skönhetsideal som påverkat dem.
            Nej finns tusen sätt att vara kreativ på, att sitta framför spegeln och sminka sig är inget som föräldrar ska uppmuntra till.

              Det är det inte. Men lustigt att det som många flickor tycker är kul är dåligt i vuxnas ögon.

              Att sitta framför ett papper och göra vågor perfekt är bra men att få till en perfekt båge på eyelinern är inget man ska göra?

              Det är vuxnas värderingar att det är ngt sexuellt och våpigt att sminka sig som kommer in. Att det är fult att vilja vara snygg, att man är lättfotad osv.

              Låt tjejer få tycka det är kul och viktigt att leka med dockor, att leka med smink och kläder osv. Inget som borde vara skambelagt eller farligt.

                Nja, i teorin så kan man såklart lika gärna rita på ett papper som att sminka sitt ansikte. Men det är naivt att tänka att det är helt jämförbart och oproblematiskt. Småtjejer som spenderar timmar på TikTok och följer beauty-konton, det är ju som en livsstil, en rätt så toxisk kultur och att de skulle se på sina ansikten 100% neutralt efter att ha matats med sånt här, det låter väldigt optimistisk.

                Det ÄR laddat med utseende. Sen kan man såklart inte räkna med att någon ska gå helt obrydd genom livet och det är kanske inte ens önskvärt men att smink som största intresse för en 8-åring är helt oproblematiskt känns bara aningslöst och som en dålig ursäkt.

                Men ja, att låna mammas smink och ”kladda på” någon gång ibland är ju stor skillnad på att ta del av smink/skönhet på sociala medier, ta med och prata produkter hela rasterna i skolan, hänga i butiker på fritiden, det är ju snarare en livsstil och en inkörsport till utseendefixering.

        Maskörer, inte markörer.

    Varför inte båda? Om en förälder har svårt att säga nej så är ju åldersgräns en ganska bra förklaring till barnet. Som nån skrev, finns ju olika anledningar till varför föräldrar tillåter det här.

    Det är
    Väl jättebra, väldigt svårt att som konsument hålla reda på alla farliga och ofarliga ingredienser. Vad som får blandas och inte. En åldersgräns visar ju även dom med känslig hud att de här är lite starkare produkter som man kanske ska undvika. Mer åldersgränser och förbud tycker jag. Enklare för oss konsumenter som verkligen försöker. Borde vara 18 års gräns på energidryck också. Det är helt omöjligt att som ung försöka göra rätt i en djungel av allt som finns idag. Lättare förut när det bara fanns några få att välja på

    Nu är väl inte hennes primära målgrupp småbarn utan vuxna i liknande ålder som henne själv – om jag ska gissa? Med målgrupp syftar jag till den grupp hon riktar sitt content till, oavsett vad statistiken sedan säger.

    Sedan är väl det stora problemet hur oengagerade och slappa dagens föräldrar verkar vara i sina barns liv? Dels att barn har fri tillgång till internet och sociala medier, dels att de verkar få en oerhört stor veckopeng att spendera precis hur de vill?

    Om människor bara kunde förstå att alla dessa krämer i princip är helt verkningslösa. Det är bara ännu en business för att tjäna pengar på flickors utseende. Influencers har fillers, därför har de inte rynkor. Krämerna gör varken från eller till.

      Exakt. Skulle det finnas en kräm som tog bort rynkor så skulle ALLA veta om det.

      Tyvärr är de inte verkningslösa på små barns känsliga hudar, de skapar eksem, allergi och inflammatoriska hudsjukdomar. Hade de varit helt verkningslösa hade det inte varit någon fara.

        okej verkningslösa mot rynkor då, om du inte förstod det.

          Vad dryg du är! Du har dessutom fel.

          Nej det förstod jag inte. Diskussionen kring barn och hudvård är väl snarare att det är skadligt än verkningslöst.

      Retinol och syror är absolut inte verkningslösa. Då hade det inte behövts en åldersgräns! Inga krämer kan spola tillbaka åldrandet men många får faktiskt resultat av exempelvis retinol.

        Ja verkligen. Det är ju bara dumt att påstå att det inte har någon effekt.

          Dumt, var finns bevisen för att det HAR effekt som inte beror på andra faktorer?

            Alltså, det är ju verksamma ämnen som t.ex. finns i starkare styrkor som receptbelagda krämer. Just för det finns vetenskaplig grund att det hjälper mot t.ex. acne och andra hudproblem. De som säljs receptfritt är ju lägre styrkor och har också en viss effekt, om än inte lika stark.

        Vore ju ändå intressant med en studie på t ex enäggstvillingar där den ena har använt kraftfulla anti-age produkter på ”korrekt” sätt och den andra bara rengjort och återfuktat. Är nämligen oerhört skeptisk till att resultaten skulle visa nån större skillnad på huden i 60-årsåldern. Förutsatt att man har samma livsstil och gener i övrigt.

          Jag använder retinol-produkter (inte receptbelagt). Får bra resultat av det, färre utslag i ansiktet och gamla ärr ljusas upp något. Men jag tror ju inte heller att Dermalogica kan påverka mina gener. Har aldrig träffat någon som trott det. Jag och mina vänner köper produkter efter vilket behov vi har för stunden – yttorrhet, finnar etc etc osv osv.

          Och placebon (dvs vi upplever mindre rynkor med dyra krämer) är också en bevisad effekt.

    Det är inte bara barn som förstör sin hud med starka hudvårdsprodukter. Även vuxna kvinnor som använder retinol och andra starka syror.

    Sen är frågan om sådan hudvård verkligen hjälper? Jag har insett efter att ha köpt massa dyra krämer förut att man kan lika gärna köpa hudvård på apoteket. Billigare och funkar faktiskt lika bra. Man får ändå inte mindre rynkor av retinol (tyvärr). Känns bara som lurendrejeri när varenda hudvårdsmärke numera har retinol i sina produkter.

      Just retinol har det forskats på och jo, det har definitivt effekt på rynkor. Den mest aktiva varianten kan dock inte köpas över disk i Sverige, men även retinol har effekt.

        Ja, men om det som verkligen hjälper mot rynkor bara kan köpas ”över disk” så är det bortkastade pengar att köpa vanliga hudvårdsprodukter med retinol.

          Nu får du läsa igen.

      Retinoblastom har jag faktiskt fått effekt av, däremot tvätt, krämer och andra ospecifika serum känns det inte som att det finns någon korrelation mellan pris och hur bra de är.

    Jamen, fint att ungarna köper produkter som ska göra dom snygga och förstör huden istället, och med all sannolikhet måste lägga en himla massa pengar på korrigeringar i framtiden när huden blivit förstörd.
    Och hudvård för så mycket pengar? Vad får dom i månadspeng nuförtiden??

    Alltså så här, barn gör som vuxna.
    Jag har själv två pojkar som är 2,5 år gamla och tro f*n att de härmar mig när jag står och gör min hudvårdsrutin och vill också ha lite kräm att smeta i ansiktet. Det som skiljer sig är att då får de sin miniderm istället med förklaring att mammas kräm är för vuxna och de har sin för barn.
    Vi vuxna, som någon skrev i kommentarerna, kan lika gärna hälla klorin i hela ansiktet men det är vårt ansvar att se till att våra barn inte gör det. En lag, eller en åldersgräns i detta fall är ju bra så länge som den funkar. Ta energidryck exempelvis, åldersgräns mellan 15-18 år i alla butiker, men vad hjälper den gränsen när föräldrarna själva går och köper RedBull till sina barn?
    Föräldrar måste sluta lägga ansvaret på någon annan. Det är inte influencers ansvar att lära mina barn vad som är rätt och fel utan det är mitt.
    När det kommer till sociala medier.. Mina barn är absolut inte i den åldern än men jag kan säga att när de väl är det kommer varenda parent controll som existerar vara aktiverad då det också är mitt ansvar att se till att de tittar på sådant som är anpassat för deras ålder och det jag känner är lämpligt.

    vad är det folk är rädda för? åldersrynkor?

      det är tyvärr det värsta en kvinna idag kan drabbas av verkar det som

        gissar att du är 20 år typ?

    Här var det väldigt många utan intresse för hudvård som skriver och har bestämda åsikter om vad som fungerar och inte på vuxna. Hoppas att ni använder solskydd i alla fall.

    Vill lägga in en brasklapp även till vuxna som använder starka retinoider varje dag är ut och år in. Det gör huden fin initialt, men ny forskning visar att den dels kan lagras i huden plus att det är vitamin A i nästan allt numer, pga bra egenskaper som gör krämer, duschtvål, smink mm. mer stabilt och hållbart. Samt hos vissa skapar irreversibla tillstånd i huden pga irritationen som skapar inflammationer.

    Detta i kombination med kosten, gör att vi får i oss mängder och redan ligger i det övre referensspektrat. Om man då dessutom använder stark Retinol varje dag kan man hamna på alltför höga värden, vilket är skadligt för bla levern. A vitamin är fettlöslig och försvinner aldrig ur kroppen. Så ta aldrig vitamintillskott med A vitamin i om du inte har konstaterad brist. (snudd på omöjligt i Sverige idag)

    Så man bör vara försiktig även som vuxen. Givetvis helt förkastligt att barn/unga vuxna använder detta, så fattar de lagstadgar med den nya forskningen i ryggen. Dock handlar det ju till syvende och sist om vad man förmedlar till sina barn som förälder.

    ”Vi är villiga att ta det försäljningsbortfall”….eh villiga ..?

    Hudvård i all ära. Jag använder så naturligt som möjligt. Inga konstiga kemiska bomber.
    Huden mår som bäst då.
    Vem säger att man ibte får rynkor av alla krämer? Vem säger att syrorna ibte ger hudcancer eller diverse sjukdomar längre fram?
    Det är bannemaj lika många vuxna som är så rädda för att ”se gamla och tråkiga ut” när de kommer upp i vuxen ålder.
    Ni har ingen aning om vad gör resultat det gör. Men ni tar risken för sjukdomar när nu kletar på 14 produkter dag in å dag ut för att ”få glow”, ”mindre rynkor” och yada yada.
    Tro fan cancer ökar med allt skit som finns i både mat och produkter. Allt för att sälja och låta bra!

    Ta en vanlig jäkla olja och smörj med, tvätta med något mild. Huden mår minst lika bra av detta istället för cocktail mixar som ska låta kanon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.