Modigt av Gertrude Tornvall

Gertrude Tonvall har utökat stallet av lyxiga handväskor och den här gången är det en vit Chanel som fått flytta in. 
När jag såg att det var just en vit Chanel så var min spontana reaktion att ”oj, det var modigt!” eftersom jag fortfarande minns när lite Alice Stenlöf dansade på bordet under ett influencerevent, ett bord som inte höll för det och när alltsammans kraschade så var det ett gäng Chanelväskor som blev fullkomligt dränka i rödvin, och dränkta i rödvin blev även Alice splirrans nya och VITA skor från Balenciaga. 😱

Bildkälla: A retro tale

Jag var inne på den här sidan för att kika på om det fanns någonting där som jag inte kan leva utan, och visst fanns de det.
Herregud, hur har jag klarat mig så här länge utan en liten Chanelväska att ha min vattenflaska i på gymmet.
Herregud, jag har ju inte levt, det märker jag ju nu…

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Du som vågar ta tag i jobbiga ämnen, Lager 157 har INGA modeller som är kurviga eller som avviker från deras standard. Just nu söker dom nya modeller där man bara får vara storlek S. Dom har alltså inga planer på att ändra den normen. Är det någon som ifrågasätter i kommentarsfältet så får man inget svar. Dom är så pass stora nu att även Dom borde ta sitt ansvar för att stoppa den smal-hetsen som är i full rulle, ännu en gång.

      Det är väl ändå det absolut minsta problemet lager 157 har?

      Är det bara jag som inte alls blir upprörd av sånt här? Det är ju ett företag som försöker göra så stor vinst som möjligt efter sitt eget koncept, de har ju absolut noll skyldighet tillgodose någon plus size. De skulle kunna välja enbart göra kläder i storlek 34 och vi har inget att säga till om, det är ett privat företag och ingen statlig myndighet 😀

        Håller faktiskt med. Tycker (givetvis) att modeföretag ska tänka på inkludering och att vara mer öppna för en blandad målgrupp, genom att ha fler olika storlekar osv. MEN tycker också att det hela faktiskt spårar ur ibland på vissa håll, iallafall här i Sverige för vi verkar vara totalt insnöade på att precis ALLA ska få vara med, alla ska få inkluderas i precis varje bild, precis varje reklamfilm, varenda modetidning och varenda sminkmärke. Som när ikea fick (massiv) kritik på sociala medier när dom hade en reklamfilm på tv om en familj där alla 5 var ljushyade och inte en enda med mörkhy var med. Samtidigt som dom nu istället fått kritik för att dom hade knappt någon med ljus hy i en annan film. Så det som sker ofta, upplever jag iallafall, är att reklamen snarare blir tillgjord än naturligt. Det kan vara en reklamfilm på 10 sekunder som visar en familj och där det blir så tydligt hur mycket dom ansträngt sig för att inkludera så många olika funktionsvariationer, hudfärger, kroppsformer och sexualiteter som möjligt i samma reklamfilm på 10 sekunder. Två föräldrar där båda är samkönade, en med mörk hy, 3 barn varav en i rullstol, en annan blind, en i stor kroppsform och alla sitter vid matbordet där det serveras vegoköttbullar och dricka soyamjölk.
        Nu överdriver jag exemplet lite men tror att budskapet ändå kom fram. Jag kan bara tycka att det snarare gör att det ser krystat och tillgjort ut. Lite som att ”Ni valde inte denhär killen till att spela pappa till denhär reklamfilm för att ni genuint tycker att han är bäst på jobbet, ni valde honom för att kvotera in minst en som bryter mot norm för att ni inte vågar göra en film där ingen person sticker ut på något sätt. Samma sak med modebranschen, det var en tjej i rullstol för något år sedan som gick ut i media och kritiserade flera modeföretag för att dom tackat nej till hennes inskickade portfolio där hon ville vara fotomodell i deras modereklam. Och hon la fram det som kritik till att dom inte är inkluderande, istället för att tänka tanken att man kanske helt enkelt bara inte passade i vad dom gör. Precis som att jag kanske inte borde gå ut och vara kränkt för att ett företag sökte modeller med bruna ögon och jag inte fick jobbet för att jag har blå. Men är det verkligen ens rättighet att få vara med i precis allting, att precis alla företag, alla reklamfilmer, alla klädmärket ska göra så att alla människor är med och inkluderas? Tycker självklart inte att det är mer rätt att bara rikta sig till 1 målgrupp (så som smala, långa, blonda tjejer), men det måste ju finnas nåt slags mellanläge. Och det är verkligen viktigt att vi tänker på hur vi inkluderar och varför det är viktigt, men det är inte samma sak som att alla människor måste få vara med på precis allting. Vi är så oerhört lättkränkta i dethär landet och ibland det känns som att vi skapar problem av icke-problem bara för att få en anledning att klaga.

          Håller helt med dig. Jag är också absolut för representation och inkludering men det är ett makrokoncept och innebär inte att man själv som individ ska bli tillgodosedd i exakt alla sammanhang (samtidigt som alla andra individer då..). Det säger sig ju självt att det vore absurt.

          Det har inte med lättkgränkhet att göra. Även tjocka ska kunna köpa kläder överallt.

            Varför då?

            Självklart ska inte tjocka kunna köpa kläder överallt. Det är ingen mänsklig rättighet. Tjocka ska ska givetvis kunna köpa kläder utan problem. Men det innebär verkligen inte att de ska kunna köpa kläder på just lager 157 eller valfritt annat ställe.

            Överallt? Det bestämmer väl ändå företaget. Tycker de inte att det lönar sig, så har de såklart all rätt att låta bli.

            Nej, naturligtvis inte.

            Det finns företag som gör kläder för tjocka. Har någon sett filmen Mary Queen of Scotts?!?! Den är bizarr ur ett historiskt perspektiv. Det blir bara fel att plocka in svarta skådisar i ett kontext där de aldrig existerat.

              Man kan ju också välja att bara tänka bort att det är svarta skådisar och tänka att de är bra för rollen? Det är väl en spelfilm och ingen dokumentär? Kanske borde du istället fundera över varför du blir upprörd över att skådespelarna är svarta? Blir du även upprörd om de skulle ha fel hårfärg?

                Fast.. skulle vita skådisar exv. spela slavar i Django Unchained så tror jag att man skulle reagera på det och inte bara tänka att de är bra för rollen.

            Kan man inte köpa kläder om ingen modell har ens kroppstyp? Jag har ALDRIG sett en modell med MIN kroppstyp, och jag är inte tjock. Jag har smala armar och ben, ca 165 cm lång och putmage.

            Varken de smala, kurviga eller tjocka modellerna ser ut som jag. Och jag lyckas ändå köpa kläder.

        Jo vi har rätt att yttra sig så dom tänker till!

          Du får yttra dig hur mycket du vill, det betyder inte att du har rätt och att alla företag måste ändra sin målgrupp.

          De har också all rätt att strunta i vad du och andra tycker.

            Exakt, dom har ingen skyldighet att skapa allt utifrån just din kroppstyp och dina önskemål. För utbudet kretsar ju inte bara kring dig, du utgår ju nu från att tjocka personer är dom enda isåfall som särbehandlas och ”ska” kunna handla precis överallt. Med det tankesättet så ska ju varenda företag, restaurang och välfärd ha något för precis alla. Varenda restaurang du besöker ska då ha en särskild meny utifrån precis alla former av matallergier (och olika kök för att inte allergierna ska kontamineras med varandra), flygplanet du reser med ska ha olika stolar beroende på kroppsbyggnad, om du är kortväxt, har långa ben, inte kan sitta rakt. Sen när du ska gå på gymmet så ska det finnas fullt utbud till dig som sitter i rullstol, för dig som saknar ben, för dig som är blind, för dig som har social fobi, avskild avdelning för dig med parfymallergi och det ska även finnas instruktioner vid varje redskap på alla 7000 språk. Sminkbutiken ska inte bara ha foundation för alla hudfärger men nu även alla olika hudsjukdomar och känsligheter också att tillgodose, varenda färgton ska ha olika flaskor beroende på vad du är känslig mot.
            Du märker väl det orimliga i dethär? Som sagt, det är lätt att du som individ ser det som en självklarhet att alla affärer ska kunna ha just din typ av kläder utifrån din kroppstyp. Men glöm inte att du delar Sverige med ca 10 miljoner andra människor, alla med olika önskemål, allergier, känsligheter, hudfärger, hårtyper och klädstorlek. Det är lätt att tänka att företag ska kunna utöka utbudet bara för dig, men det är ju något som bara fungerar om man utgår från att du är den enda med särskilda behov och önskemål.

      Pja, de kanske har valt kampen mot övervikt och fetma istället? Se det från den ljusa sidan.

        Ja men bra jävla fet om man drar stl M! 😂 Kamma dig.

          Hur menar du nu? Lager 157 gör alla kläder upp till XL. Det räcker trots allt för det stora flertalet.

            Meeen, upplevde nyligen att deras L och XL har blivit mycket mindre jämfört med ca 1 år sen.
            Typ mjukisbyxor och sweatshirt…
            Någon mer som har märkt detsamma?

              Kanske du som blivit större

      Sluta handla fast fashion.

        Precis. Gå över till Chanel som i inlägget. Fast vänta, de var visst inte heller så bra på större storlekar. Men väska funkar ju för alla 🙂

        Bättre att köpa 5 Chanelväskor om året eller inte. Sinnesjukt konsumtion en del har!!

          Det är väl ingen skillnad på att köpa 6 väskor från chanel eller 5 väskor från hm?

        Eller så har man inte råd att köpa kläder på andra ställen än de billiga?

          Naturligtvis är det inte så. De här företagen lever på att sälja mängder med kläder. Folk köper alltså mängder med kläder, mycket mycket mycket mer än vad de behöver.

            Det finns väl MÅNGA som inte har råd att köpa massa kläder och som får köpa billiga och få plagg?

            Ja det finns de som överkonsumerar men det finns också många som sliter ut sitt enda par jeans och inte har råd med att köpa nya utan att välja att köpa på lager 157.

      Det är väl ingen ”smal-hets” att erbjuda kläder i normala storlekar? Skulle bli orolig om vi började normalisera extrem övervikt.

        Det är inte extrem övervikt att vara större än storlek S. En XL är inte XL pga övervikt alla gånger precis som att en S inte är underviktig hela tiden. Reagerar inte personligen på att de söker modeller i storlek S, men men kan förstå att man gör det.

          Goddag yxskaft. Hen skriver att det inte är ”smalhets” att erbjuda kläder i S till XL. Du svarar med att det ”inte är extrem övervikt att vara större än S?” Vem påstod det?

            Men fan. Tänk och läs mer än 19.17 din dryge sate.

              Va?

          Men Lager 157 har kläder XL så vad är problemet?

      Alla borde ha modeller i alla former långa och korta och smala och tjocka. Men tyvärr dom stora modemärkena sätter väll stilen och sett modevisningar där alla modeller har xsmall. Det är inte bra.

        Kanske för att kläder inte sys på samma sätt i små och större storlekar. Modellen på plagget kanske passar bättre för en smal kroppsform, då finns det inget som helst krav på ett vinstdrivande företag att skapa ett likadant eller annat plagg i en stor storlek.

      Lager 157:s problem är väl främst att de lagar kläder av 3000% polyester och sämsta kvaliteten av alla fast fashion brands. Handlar någon faktiskt där?

      Du gör det hetsigt. För likväl går du in och handlar där???

      Många företag är inkluderande nuförtiden när det gäller vikt och hudfärg på modeller. Men det som är otroooligt irriternade för någon som är 160 är att alla kläder visas på modeller som är minst 175.

        Jag är en storlek M, varken fet eller överviktig. Inlägget handlar inte om att dom inte gör större storlekar än XL utan att dom borde använda sig av modeller som är annat än xs/s. De flesta klädkedjor kan åtminstone erbjuda mer varierat utbud av modeller för att visa hur kläder ser ut på personen, inte vilken storlek på plagget. I dagsläget har dom en smal. Kort tjej som allt sitter bra på. Gäller även herrkläder. Lager 157 är ett bra alternativ för dom som inte har ekonomin för mer. Modeller I fler kroppsformer underlättar även för dom som inte har möjlighet att ta sig till butik. Alla andra börjar variera sitt utbud för hur kläder sitter på många olika kroppsformer, vore inte mer än vettigt att dom kan ta efter det med. Samhället överlag har gått tillbaka till 00-talet där Paris Hilton och Nicole Richie var ultimata kroppsideal. Ribcage som syns bland alla våra influencers.. Det går åt fel håll igen. Jag förespråkar varken det ena eller det andra, men ha en variation på modeller är inte så jävla svårt att ha.

      Räcker väll att man säljer XL och XXL?

    Tänk om någon skulle starta ett klädföretag för kvinnor som bara har xl-modeller och bara säljer kläder från xl och uppåt.
    Borde ju bli en succé med tanke på hur jargongen går.
    Typ som Dressman XL som riktar sig till överviktiga män.

      Sorry, skulle vara ett svar till Sanna.

        Finns ju redan flera sådana klädmärken. Zizi har funnits sen 1999…

          Jo och det är ju toppen! Men det är märkligt att liksom kräva att alla företag ska erbjuda en viss sorts storlek.

            Ingen som krävt något men bra att en del orkar föra en dialog med bajsföretag annars blir saker aldrig bättre!

              Hur är det bättre att folk blir större? Fokusera på det istället.

                Eh va? Vem sa det?

                  Folk härinne till exempel.

              Men vad är det som ska bli bättre? Varför känner du att producera kläder i XL ”bidrar till smalhets?” På vilket sätt då?

            Varför då. Tycker det ska vara lag på att dom ska ha alla storlekar.

              Haha, är du seriös? Vad sägs om en liten flytt till Nord Korea?

              Du kan inte mena allvar 😂

              Nu får du väl för fan ge dig!!! Alla är inte skyldig att leverera storlekar till stora människor

          Och Ulla popken.

    Det heter sprillans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.