Yoga_Girl ville lämna tv-studion

Rachel Bråthén Schoneveld – allas vår Yoga Girl – medverkade i SVTs ”Efter fem” för att prata om sin ”vilda graviditet” och ”hemmafödsel” av sonen Bear som innebär att hela graviditeten sköts utan vårdkontakt och avslutas med en hemmafödsel utan barnmorska.
Enligt hennes Instastory var hon så besviken på TV4 och ”Efter fem”, att hon funderade på att resa sig och lämna studion.

Rachel menar att upplägget för intervjun var satt på förhand, och att hon gjort klart för redaktionen att hon varken ville debattera eller medverka i en negativ intervju om vilda graviditeter eller hemmafödslar, men det är inte riktigt vad som skedde.
Plötsligt visar programledaren Henrik Alsterdal upp tidningsrubriker där tre barn avlidit i samband med hemmafödslar. Efter att en barnmorska fått uttala sig så återvänder intervjun till Rachel, som då känner sig manad att säga något.
Jag menar, vad ska hon göra? Hon har ju redan gått i fällan, som hon själv uttrycker det.

De har grävt igenom och försökt hitta något traumatiskt och hemskt, och sätta hemmafödsel i ett negativt ljus.
Stunden de visade rubrikerna funderade jag på att resa mig och då. Det kändes som ett bakhåll, en ”vi fick dig!”-journalistik. // Rachel ”Yoga Girl” Bråthen Schoneveld

Var det någon av er som såg inslaget? 

121 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Play stupid games, win stupid prizes.

      Himla bra sagt.

      Taylor Swift 🤍

        Que? Jättevanligt uttryck ju sen jättelänge.

          Vad vill du ha sagt med det?

    Har inte sett programmet men är tveksam till hemmafödslar. När ett av mina barnbarn föddes så drabbades han av akut syrebrist och andades inte när han kom ut.

    Tack och lov var dom på förlossningen vågar inte tänka på hur det gått annars

      Enligt metastudier är hemföelossning säkrare än sjukhus för okomplicerade graviditeter hos omföderskor. Det är dock med utbildad barnmorska närvarande. Att inte ha kontakt med vården under hela graviditeten ich föda barn själv är något helt annat.

        Ifrågasätter inte studien men undrar liksom hur man ändå vågar? Jag stämmer in på studien men jag fick totalt oförutsetta komplikationer under förlossningen, där både jag och bebis hade snytit med om vi inte redan befann oss på sjukhus. Jag förstår viljan att föda hemma och each to their own såklart, det KAN lika gärna gå bra också, men har SÅ svårt att förstå beslutet 😳

          Risken för att oförutsedda saker minskar drastiskt om kvinnan är i en trygg miljö där hon inte är stressad. Att förflyttas under förlossningsförloppet ökar risken drastiskt.

            Förstår/vet det men jag står fast vid att jag fortfarande inte förstår beslutet.

              Nä och det får du ju tycka

            Men jag hade varit mer stressad hemma tror jag?

        Kan ju också bero på att det är just okomplicerade graviditeter och fullt friska kvinnor som det går bra, inte pga av att det är en hemförlossning. Oseriös ”statistik” att använda som argument.

          Likväl som att det vid stressade sjukhusfödslar med ibland onödiga interventioner ökar risken för komplikationer. Så är svårt att säga även åt det hållet

          Man jämför ju med samma grupp kvinnor som i stället föder på sjukhus.

    Tänk att ha så svaga argument för sin sak att man inte kan hantera en kritisk fråga.
    Måste vara svårt för flunsor att i verkligheten utanför instagram kan man inte blocka och radera alla kritiska kommentarer.

      Men hon fick ju bara det slängt på sig. Inte är det hennes sak att ta ansvar för vad som hänt dom där bebisarna?

        Krävde de verkligen att hon skulle ta ansvar för vad som hände de barnen? Vi måste ha sett olika program..

    OT vad hände med Bachelorette-Amir som tyckte Sonja komme ångra sig? Har han försvunnit ur offentligheten? Skäms han och har tagit bort sin instagram?

      Har ingen aning och är inte ett dugg intresserad av att veta var neandertalaren är.
      Synd om honom bara som inte fått någon uppfostran.

      kände lite hotfull

        Sjukt obehaglig. Men också lite steroetypisk ortengrabb 🤷🏼‍♀️

          precis så som olle och kalle också brölar..

        Och ointelligent som få….

      Tycker flera av killarna är lite obehagliga faktiskt…

        Eller hur tycker jag med

        riktigt slemmiga. vs fan hittade dom den där slisken skateboard åkare. tror dom på riktigt att Sonja skulle attraheras av honom som skvätter kiss..

          Exakt samma tanke! Tyvärr får hon ju inte slänga ut flera åt gången 😁

          Hon är väl inte direkt den vassast kniven själv?

    Ja, jag såg delar av det, och jag tyckte det var bra med en motvikt i form av barnmorskor och fakta att ta till sig innan man ger sig på och tar efter hennes ”vilda graviditet”.
    En fråga från mej om någon vet; Innebär inte vild graviditet att man heller inte har kontakt med barnmorskor och tar prover och sånt?

    Otroligt bra att det blir ifrågasatt.

    I nåt läge har hon ju haft kontakt med vården eftersom hon visste att hon skulle få en pojke. Kanske gjorde rutinultraljud?

      Det tror jag på.

      Är ju 50/50 så hon kanske bara gissade rätt. Hon kände ju också under graviditeten vilket stjärntecken han var och att han var introvert.

        Tror hon gjorde RUL dels för att kolla så att moderkakan inte låg i nedkant och blockade (placenta Previa). Så lite hade hon ju läst på.

        Kände vilket stjärntecken han var? Vet man ungefär när barnet kommer födas så vet man ju stjärntecknet! (Om nu sånt tram är viktigt).
        Och introvert…har hon ingen aning om!

      Hon och andra tokstollar brukar tacka ja till den undersökning man måste göra för att ha rätt till föräldrapenning.

        Det finns väl ingen undersökning som krävs för att få FP? Det som behövs är ett födelsebevis som skickas till Skatteverket.

          Nej för att få ett graviditetsintyg behöver man uppsöka MVC detta görs långt innan Skatteverket får ett registrerat barn.

            Jo men man behöver väl aldrig göra ett ultraljud?

              Måste de inte bekräfta på något sätt dock att det är en (aktiv/levande) graviditet? Alltså frågar genuint, vet inte.

    Jag förstår henne. Mina barn höll på att då sjukhus. Personalbrist.

      Hur hade dom överlevt en hemma förlossning då med ännu mindre kunnig personal och mindre utrustning? 😳

        Vid en hemföelossning har du en barnmorska närvarande hela tiden. På ett sjukhus sticker de in huvudet när de har tid..

          Men är den här barnmorskan också läkare och kan trolla fram all nödvändig utrustning ur ar*slet då alltså? Kan hon sätta epidural och göra ett akut kejsarsnitt i vardagsrummet?

          No idea vad som gjorde att anonym’s barn nästan strök med, men det låter ju rätt allvarligt och rent spontant låter det ju inte att som en barnmorska i vardagsrummet hade kunnat trolla med fötterna?

          Fast sysslar man med vild graviditet osv tycker man ju ofta att den där barnmorskan ej behövs.

          Sen är det HELT SJUKT om folk ska behöva välja hemfödsel för att då närvarande personal. Det är verkligen inte rätt orsak. Skamligt.

            Tyvärr är det ju så. Folk betalar för en doula i många fall för att slippa lämnas ensam.

              En doula? Ja då har du ju verkligen tillgång till kompetent personal. Hellre då på sjukhus när jag vet att kompetens finns om något akut inträffar.

                SNÄLLA betala inte för en doula i tron att du har medicinskt kompetent personal på plats då! En doula är ett mentalt stöd, inte en utbildad barnmorska (finns de som är barnmorska i grunden och sen valt att bli doulor också, men doula är absolut inte lika med barnmorska) eller läkare. Du behöver absolut Noll utbildning för att bli doula och vem som helst kan använda sig av titeln, jag kan bli det imorgon. Det går liksom inte ens att jämföra med medicinskt utbildad personal.

    Dö inte då.

    Oavsett vad man tycker om förlossningar så bör man ju få rätt förutsättningar och all fakta på bordet om man tackar ja till att medverka i ett inslag.
    Det är oproffsigt gjort av TV4.

      Oproffsigt hade det varit om TV4 låtit henne sitta och berätta sin historia utan att ta upp den negativa kritik som riktas mot henne och wild birth. Känns väldigt märkligt att dom skulle vilja ha med henne på enbart hennes villkor där dom inte får ställa någon kritisk fråga

        Men man kan ändå redogöra för intervjuns innehåll innan. Det kallas visst god journalist-sed.

          Vi har väl bara hört hennes sida av detta.

          Nej. Det är inte god journalist-sed att redogöra för intervjuers innehåll innan, det är hittepå. Det som finns är https://sv.wikipedia.org/wiki/Pressens_yrkesregler

    Hur kan man vara så ego?!

      Det måste ju bottna i nån sorts mental sjuklighet/nedsättning/svårighet att utsätta sitt barn (och sig själv) för risken att dö på detta sätt. Det borde generera en utredning av föräldraförmåga/omsorgsförmåga (vad mer tänker hon förneka sitt barn för vård och trygghet framöver?) men tyvärr finns det ju ingen myndighet idag i Sverige som kan utföra detta så Socialtjänsten är ett skämt.

        Men snälla gå och gräv ner dig. Har du ens lyssnat på vad hon säger ang freebirth? ”Socialtjänsten borde ta hennes barn” snälla rara. Ful får man vara men fan inte så här DUM. Dåre

          Hon riskerade sitt ofödda barns liv. Så hon är ointelligent så det räcker och blir över.

    Tv4 är inte så bra på att vara neutrala och göra sitt jobb som journalister.
    Detta är ju samma sak som hände de två tjejerna med podden om andlighet och kristaller, som blev helt förda bakom ljuset och vaggades in i tron att det skulle vara ett vanligt reportage. I själva verket var det en extremt kritiskt avsnitt i Kalla fakta.
    Man ska som journalist och medier göra klart och vara överens innan sändning/intervjuer.
    (Om man vill fortsätta jobba med sånt, för om ingen har förtroende för tex Tv4 så kommer ingen komma dit heller – i framtiden)

      Hur menar du att de är neutrala om de bara låter en (väldigt extrem dessutom) sida komma till tals???

        Att inte mörka för gäster vad som kommer hända under intervjun tex. Och inte utkräva ansvar av henne för saker som inte hon har med att göra.

          Är du säker på att de faktiskt mörkade det?

          Vem har utkrävt ansvar av henne? Att bli ställd mot väggen i en intervju, när man gjort något så j-a idiotiskt, är precis vad som ska ske. Vad trodde hon att hon skulle göra där?
          PR för wild birht?

      Är det inte så kalla fakta brukar gå till. Att de gräver och avslöjar med olika metoder?

        Men till och med Uppdrag granskning är öppna och ärliga med vilka dom är och vad dom gör, när dom jagar personer.

        Att det var Kalla fakta nämndes aldrig av dom.

          Att filma med dold kamera gör både ug och kf. Inget konstigt med det.

            Men då är det ju ett reportage. Detta var en intervju.

              Men den här intervjun gick inte konstigt till. Du har hört hennes sida. Hon är kränkt för att hon inte fick stå oemotsagd. Inget konstigt alls att lyfta risker, ta dit någon med kunskap i ämnet osv.

                Precis – allt annat hade varit oseriöst av TV4

          Vad är problemet med kalla fakta? Inte programmet då, utan kalla fakta i sig?

    nu hände inget tank god. skulle gärna vilja se statistiken att dödsfall är lika oavsett hemförlossning – bb.

      Nu hade hon ingen barnmorska närvarande och där finns ingen tillförlitlig statistik. Med barnmorska är hemföelossning säkrare för omföderskor med okomplicerad graviditet.

        Ser ofta detta upprepas som någon sorts stensäkert faktum. Och googlar man får man ju upp väääldigt mycket information som kommer direkt från olika typer av föda hemma-organisationer.

        Läser man vad folk som är kunniga säger är det kanske inte fullt som så entydigt att det skulle vara säkrare:

        https://www.svt.se/nyheter/inrikes/experten-reder-ut-det-sager-forskningen-om-att-foda-hemma

          Men läs studierna istället. Finns så mycket misinformation som sprids av ”experter”.

            Men man måste ju jämföra med rätt kontrollgrupp. Nu jämförs okomplicerade graviditeter hos omföderskor hemma med alla andra graviditeter på sjukhus eller? Rätt fördelning hade ju varit att de jämfördes med okomplicerade omföderskor på sjukhus.

    Hon borde skrivit ett avtal i samband med programmet om vad som fick sägas och inte & sedan stämma.

      Hahahahaha

      Det hade naturligtvis inte tv4 gått med på

        Såklart, för att det är inte så det fungerar.

    Vi fick dig-journalistik = vanlig hederlig nyanserad journalistik. De i redaktionen gjorde bara sitt jobb.

      Är Efter fem ett nyhetsprogram i den meningen att det brukar vara mycket kritiska frågor och nyanserad journalistik? Det kanske det är, jag har knappt sett det. Har dock alltid uppfattat det som någon form av myspysprogram där man kommer och berättar någon historia, och isåfall kan man ju känna att det blir oklara premisser på vad man gör där.

        Eh nej. Myspys betyder inte att släppa fram en person med galna åsikter helt oemotsagd.

        Yogagirl ville uppenbarligen ha exponeringen via tv4, och fick då lov att betala priset för det i form av ett ifrågasättande av hennes val.

        Inget konstigt med det.

      Tycker dom gjorde det bra.

    Antar att hon inte hade sökt vård om något hänt henne eller bebis, utan att hon låtit naturen ha sin gång då så att säga. Tänker även framöver, ingen läkarvård för bebis får RS för det är ju naturligt att naturen tar och ger. Eftersom det viktigaste är att hon känner sig vild och fri istället för hennes barns välmående. Eller är det bara fritt och härligt så länge allt går bra men om hennes riskfyllda beslut får negativa konsekvenser så ska vården och skattebetalarna snällt städa upp röran?

    Oavsett vad man tycker om hennes vilda graviditet så tycker jag att det hade varit schysst om hon fått någon form av förvarning på vilka frågar som ska komma. Av det lilla jag läst i det här inlägget känns det lite väl sensationslystet att slänga fram rubrikerna kring hemförlossningar som gått fel. I slutändan är man inte tvungen att ta emot vård utan det är ett fritt val man har och det gäller oavsett vilken vård man vill säga nej till.

      Fast om man väljer bort vård som också påverkar någon annan så får man nog räkna med frågor kring hur man tänkt kring riskerna. Det är nog inte så galet ändå.

        Ja annars kan man ju strunta i att prata om det på tv4. Ganska enkelt. Men exponering är ju mumma för en influensa förstås.

        Visst kan man fråga om hur man tänker kring riskerna men att slänga upp dessa rubriker tycker jag förlorar sitt syfte om man vill ha en seriös debatt. Han kunde ju fått fram samma sak genom att ställa raka frågor istället.

          Har du sett inslaget eller bara läst vad yogagirl själv säger om det?

            Nej jag skriver enbart utifrån det som står i inlägget. Spelar det verkligen någon roll?

              Ja, eftersom du pratar om hur oseriöst det var och hur artiklarna förlorade syfte, hur raka frågor han ställde eller inte…

                Måste man sätta sig in i allt in i minsta detalj för att få ha en åsikt eller diskutera? Sen är det fortfarande Yogagirls upplevelse vilket hon har allt rätt att ha. Oavsett vad ”alla andra” tycker om intervjun.

                  Ja om du ska ha en åsikt så måste du väl för attan sätta dig in i situationen? Menar du att du inte förstår det?

      Inte sensationslystet.

      Bara seriöst.

    Lojsan Wallin släpper ny kollektion med NAKD. Men en av klänningarna har sålts på hemsidan tidigare, vilket jag vet eftersom min syster hade den på studenten förra året. Är det vanligt att dessa influencers återsläpper kollektioner och plagg som redan sålts på hemsidan. Tråkigt och dålig stil tycker jag!

      Den här gången har Lojsan bara pekat på kläder att släppa. Hon har alltså inte designat någonting här.
      https://www.instagram.com/p/C5d_zUitOeD/?img_index=1

    Jag fattar inte vad hennes problem är? Hon har gjort sitt val för sin kropp och sin graviditet. Hon får dela hur ny ler hon vill om det och tycka vad hon vill.
    Sen tackar hon ja till en intervju i tv, av en journalist (för jag antar att hon ställde upp högst frivilligt). Och då gnäller hon och blir kränkt över att journalisten inte bara svansar efter henne (som hon och många andra kändisar/influencers är vana vid från sina följare) utan gör det som en journalist bör och ska göra. Dvs belyser två sidor av saken, kommer med motfrågor och skapar sig en mer nyanserad bild och inte bara hennes version.
    Jag fattar inte hur man kan trycka så hårt på sin sak och sin tro, oavsett vad det gäller, och sen inre klara av någon annans perspektiv eller en kritisk fråga? Alla vi med vanliga yrken, kollegor och chefer vet att det är vardagsmat. Det skulle aldrig funka att vara en sån snöflinga då.

    Med tanke på hennes kommentar till Aftonbladet så är det uppenbart att hon inte ens förstått kritiken, så hon kanske borde lyssna lite bättre, längre och oftare istället för att fly så fort någon yttrar ett kritiskt ord.

      Något står inte riktigt rätt till med denna märkliga människa.

        Jodå! Fullt frisk

          Knappast.

    Jag är av åsikten att för de allra flesta är det en horribel idé att föda utan vårdpersonal tillgänglig (undantag om man bor granne med sjukhuset och kan ta sig dit i ilfart om något går snett).
    Med det sagt så tycker jag inte intervjun gick juste till. Det var obekvämt att se hur opartisk programledaren var. Yogagirl utmålades som att hon förespråkar barnamord. De gav också tre skräckexempel på dödsfall vid hemförlossning. Men det framgår inte vad barnen dog av, de kanske hade dött även på sjukhus?
    All heder till yogagirl för att hon pratar om graviditet och födsel som något naturligt och friskt! Tror många får graviditet och förlossningsskräck då det pratas mycket om allt som går fel. Istället för att attackera de mammor som väljer att föda hemma, kunde man kanske vara kritisk till vården. Hur kommer det sig att kvinnor inte känner sig trygga på Håller med Yogagirl, det var inte snällt och reko.

      Om barnet slutar andas när det just kommit ut. Tror du på riktigt att du hinner få hjälp, även om du bor
      granne med sjukhuset?

        Nej. Jag tror inte heller att det är vanligt med bostäder i direkt anslutning till sjukhuset. Det var ett utopiskt senarium.
        Om jag var otydlig: nej jag skulle inte rekommendera någon att föda utan vårdpersonal.
        Anser dock att det fungerar mycket dåligt på BB på många ställen

    Hur många barn dör i Sverige under förlossning på bb?

      Om man ser till Socialstyrelsens material är det cirka 0,02 procent av barnen som föds under andra halvan av graviditeten, som dör under själva förlossningen varje år i Sverige. Vilket motsvarar 32 fall.

      Obs detta är från 2021.

        Ganska många om man ser till Sverige, som ska vara ett feministiskt land med världens bästa sjukvård, och skyhöga skatter.

        Vi borde bli mer utbildade angående den naturliga processen. Lyssnade på en intressant dokumentär om hur kvinnans kropp fungerar under förlossning, med hormoner och vad dom är till för mm. hittar den tyvärr inte.

    SVT sänder inte Efter fem

    Tänker att tv4 var tvungen att visa ”den andra sidan” av vild graviditeter. Tycker det är deras ansvar att påvisa riskerna med det. Att låta Rakel bara sitta själv i studion och promota en vild graviditet hade jag tyckt varit oansvarigt av tv 4..

    Böla

    Sonen heter Finn. Bear är ett av mellannamnen.

    Hade hon inte velat ha kritiska frågor alls av tv4 om ämnet, då behövde hon ju inte ställa upp alls på en intervju, då kunde hon ju kört allt sitt snack via hennes kanaler istället så kan hon ju välja att inte svara när det kommer kritik där.
    Att hon kanske kunde kritiska frågor borde hon förstått innan, med tanke på vilket ämne det var och med tanke på folks reaktioner tidigare på henne instagram då bl.a.

    Bra gjort av TV4 att ifrågasätta denna snöflinga. Livsfarligt om kvinnor blir influerade av henne. Hon är spritt språngande galen.

    Vad jag förstår låter hon inte sina barn vaccineras heller. DET tycker jag är snäppet värre. Mässling har börjat få nytt fäste i Sverige igen – en sjukdom som kan leda till blindhet inte minst. Väldigt ansvarslöst. Mässlinsvaccinet är dessutom gammalt och väl beprövat och inget nytt hokuspokus med hemska biverkningar.

    Jag såg inslaget. Tyckte det var lyckat på alla sätt och vis. Hon fick berätta gällande sin upplevelse, och ingen ställdes mot någon. God journalistik innebär att visa flera perspektiv. Hon verkar ha gått i tron att detta skulle vara ett inslag gällande enbart hennes åsikt i frågan och det skulle vara det enda rätta. Säger inte att hon har fel i det val hon gjorde, men brister lite i perspektivtänk eftersom hon uttryckligen sade hon är emot sjukvården. Skulle ha varit märkligt att inte belysa olika perspektiv och att en hemmafödsel utan hjälp från vården är helt riskfri.

    Då skulle dom visat alla barn som dött på sjukhus vid en förlossning också…

      Du är smart du.

      Hade de barnen överlevt en hemförlossning? Hade de barn som dött vid hemförlossning, haft en större chans att överleva på ett sjukhus med alla tillgängliga hjälpmedel?

        För att svara på det behöver du nog ta reda på vad som orsakade att barnet dog.

        Ja, det finns definitivt fall där barnets liv varit i mindre fara hemma än på sjukhus, tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.