Caroline Engvall slår återigen ett slag för barnen

Grymma Caroline Engwall tar till Instagram för att återigen slå ett slag för barn och barns integritet på internet.
Hon vet om att hon riskerar att röra runt lite i grytan, eftersom hon tar upp och kritiserar exempel som många av oss kanske rent av följer.
Det är Instagramkontot @sverigesroligastebarn – ett konto där man gör underhållning på barn som ramlar, gråter och gör bort sig.
Det är Bingo Rimér och Julia Franzén och deras uttalande i Expressen om hur mycket pengar de kommer tjäna när de får barn.
Johan och John Valencia (@pappapappadotter) och Margaux Dietz och medgångssupportern Jacob Liebermann tillägnas det tredje inlägget och från det tänker jag bädda in hela Carolines text, för den är så himla bra och tänkvärd!

Mitt flöde bjuder på otaliga influencers som (i bästa fall) reklammärker inlägg där deras, ofta små, barn visar upp kläder och andra produkter (något som i Frankrike bedöms som att utnyttja barn i arbete och kan ge böter och fem års fängelse för den som lägger ut sådant material online).
Varje gång jag ser ett litet barn i sådana sammanhang får jag ont i magen. Inte bara för att barns rätt till privatliv (artikel 16 i Barnkonventionen) är lag i Sverige sedan 2020 – utan också av en mörk insikt som mitt jobb med barns utsatthet på nätet gett mig.
Idag vill jag därför, förutom frågan om att exponera barn i reklam online, lyfta ännu en potentiell konsekvens för barnen.
För om vi helst inte vill tänka på det finns det personer som trålar nätet efter bilder på barn. Korta kjolar. Blöjor. En pinnglass. Dessa personer läser in helt andra saker än du som vuxen tänkte när du tog den fina bilden och la ut på nätet.
Dessa oskyldiga bilder på barn kan därför hamna på sidor som är en vuxens värsta mardröm. Där, på den mörka delen av nätet, lever de kvar i all evighet. Bilderna kan, om barnet har otur, användas i utpressningssyfte och som hot (”jag såg den här bilden på den här sidan, jag ska ha 3000 kronor för att inte skicka den vidare till dina klasskompisar”).

Fick du en tankeställare av detta inlägg? Kan vi hjälpas åt att utbilda andra om risker med att exponera barn online?

Bild 1 är hämtad från ett svenskt konto med 130 000 följare, där två små flickor ofta gör reklam för olika produkter: i helgen för glass. De andra två bilderna är från konton med över 200 000 följare där barnen är objekt i betalda samarbeten.

Håll kommentarsfältet konstruktivt och framåtsträvande utan personliga påhopp på influencers eller andra. Tack. 🙏🏼 // Caroline Engvall

Fick du en tankeställare av detta inlägg? 

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag ha följt Caroline i minst 20 år och tycker att hon är fantastisk. Stava gärna hennes efternamn rätt, du har det framför dig.

    När du ändå håller på: granska gärna de självgoda ”pappapappadotter”. HUR kan man komma undan med att vräka ut sina barn så kraftigt på sociala medier utan en granskning av dig? Jag har skrivit det förut – ta upp det nu och gör det precis så bra som du brukar!

      Instämmet! Papporna är helt omdömeslösa. Har aldrig varit så illa berörd över hur de blev pappor till lilla A- en mamma som överger sitt eget barn. Och detta hyllas i S.M!

        Det där var ju bara så sjukt.

      Tyvärr är de en av många. Alexandra Bring, 3res, Caroline Kejbert mfl

        Håller med, Alexandra Bring kommer lätt undan, varför är det så Camilla?

          Jag tror det kan vara för att det finns olika typer av exponering. Tro mig, jag är väldigt kritisk till att exponera sina barn på sociala medier men jag upplever att även om t.ex Alexandra Bring och Familjen Lundell visar upp sina barn ”lika mycket” så är det helt olika typer av exponering. Alexandra delar sällan, nästintill aldrig, rörligt material på sina barn, hon filmar inte när de pratar eller liknande, har aldrig sett att hon delar bilder på sina barn i utsatta situationer som bajs/spya/känsloutbrott osv. I Familjen Lundell vet vi i princip allt om barnens liv, hur deras röster låter, hur deras släktbråk ter sig, de har konton framtagna till respektive barn etc.

          Återigen, jag är precis som majoriteten här kritiskt till exponering av barn men jag tänker att man måste kunna bedöma graderna i helvetet så att säga.

            Tillägg: Jag tänker att jag vet inte jättemycket mer om Alexandra Brings barn än vad jag visste om Pernilla Wahlgrens barn innan sociala medier begav sig.

            Alexandra lägger upp rörligt material på stories på barnen, dagligen.

              Rörligt material var fel tänkt av mig, men står fast vid att det finns en skillnad på rörligt och rörligt.

            Det spelar ingen roll i vilket format hon exponerar sina barn. Dagligen läggs det upp inlägg om barnen, oavsett om det är en vardagsbild eller i reklam sammanhang. Precis som många skrivit tidigare, hennes man vill inte under några omständigheter exponeras på hennes kanaler men barnen ska göra det? Varför? Jo för att det är så de drar in pengar för att bygga hus, eller pool eller renovera osv osv. Barnen har ingen talan om de vill synas för allt och alla resten. Så jo, hon om nån kommer lätt undan.

              Spelar ingen roll HUR hon gör det, ATT 95% av hennes content är barnen räcker för att det borde bli ifrågasatt.

      Håller med om papporna! Deras barn har ju även väldigt speciella historier som de förmodligen kommer ha en hel del känslor kring när de är äldre. Och då har deras pappor berättat för hela världen i detalj hur det gick till när de hamnade hos dem? Känns som de delat dessa historierna bara för att visa vilka fantastiska föräldrar de själva är som erbjudit barnen sin slutliga trygga hamn, men missat att ta hänsyn till barnen…

        Precis, barnens känslor och upplevelser kring detta exponeras redan. Jag blev mamma för ett par månader sedan och jag skulle aldrig hänga ut mitt barn på nätet och kränka deras integritet. Tyra la upp ett klipp när hennes dotter sitter och bajsar när hon gungar. Alina på Tiktok (tvillingmamma) redovisar hur barnen pott-tränar. Riktigt illa. De borde skämmas och borde skammas för sitt beteende.

        Exakt. Jag tror att deras barn väl nu är adopterade, men innan var dom väl familjehemsplacerade? Otroligt att dom fick synas så mycket på sociala medier redan då. Jag har själv två fostersyskon och aldrig någonsin hade vi fått visa dom på det sättet, och då är ingen av oss ens ”kända”.

        Tycker det är väldigt mycket värre att berätta om sina barns trauma än att göra reklam för glass.

          Håller med 09.16. Helt gränslöst.

      Har också skrivit om dem. De vill mest på fina gratisresor.

      De ger mig rysningar, det känns inte genuint. Likaså deras samarbete med kändisar, varför vill någon samarbeta med dem?

      ”Pappapappadotter” är sannerligen det mest gränslösa föräldrarkontot… De exponerade sina barn under den tid de var familjehemsplacerade hos dem, fruktansvärt omdömeslöst.

    Tycker det är skillnad på influensers som lägger ut content på sina barn och konton som Sverigesroligastebarn. Visst det är barn med i båda, men i det senare figurerar varje barn bara i något enstaka klipp och ”försvinner” i massan. Tror att få barn faktiskt skulle bli igenkända på stan, många klipp som läggs ut är dessutom något år gamla så barnen ser sannolikt rätt annorlunda ut idag. Influencerbarn däremot blir som egna onlineprofiler och syns dagligen i olika situationer. Mycket mer integritetskränkande!

      Lite som Americas funniest homevideos förr. Att man inte specifikt kommer ihåg själva barnet eller personerna som var med, utan mer VAD dom gjorde.

        Men deras klasskompisar lär göra det. Under många års tid.

      Hur försvinner de i massan om klippet blir viralt? Oavsett, barnen har inte blivit tillfrågade i något utav fallen och så länge de inte är mogna att själva ta beslut om sin exponering på internet så ska de inte exponeras.

    Tänker på Jocke och Jonnas barn exponeras i varje video och sedan födseln haft instagramkonto med tusentals följare.

    Tycker det är helt sinnes och ingenstans verkar det finnas en tanke kring att skydda sina barn från den sjuka värld vi lever i, vilket borde vara prio ett för varje förälder.

      Håller verkligen med. Hade inte sett ngt de gjort och råkade se ett klipp på YT. Sonen satt och grät och Jocke ”tröstade” honom med en lång utläggning som kameracrewet filmade. Helt bisarrt! Vem vill bli filmad när man är ledsen? De som ”bara” lägger upp saker man själv filmar eller fotar tycker jag ligger i lä här – de här barnen är ju med i en konstant realityserie. Fattar inte att man som förälder skyddar sina barn bättre.

      Tycker det är helt sjukt att ett barn kan ha så många följare, vem vill följa ett barn? Är tanken att barnen ska ta över kontot senare när de blir äldre eller? Förstår inte varför de ens behöver ett konto

        de som följer verkar vara lite…eljest

    Jag tänker på hur det kan komma att bli i framtiden när barnen är så pass stora att de stämmer sina föräldrar för integriteten och att de utnyttjades och kanske inte fick ta del av några pengar.

      Jag tänker också på det. Ska bli intressant att se hur dagens kändis/influencer-barn resonerar när de blir vuxna. Jag har så många gånger frågat olika bloggare i deras kommentarsfält om hur de ser på sharenting, men får typ alltid svaret: ”Jag frågar alltid mina barn om de vill vara med!” Men det problematiska är ju att i många fall har barnen varit under två år. Hur frågar man en ettåring om hen vill vara med på bloggen/vloggen fyra dagar i veckan? Kan ens en åttaåring förstå vad det innebär? Eller en trettonåring? Suck.

        Så dumt. Att fråga ett barn om den vill spelar ingen roll – ett barn förstår inte innebörden och konsekvenserna! Man kan inte lägga det ansvaret på ett barn, det är ju föräldrarnas ansvar.

    Jag tycker inte det är ok att barnen är med och gör reklam för olika prylar. För barnen har ju i detta fall inget att säga till om för det är föräldrarna som bestämmer det. Penningkåta influenser. Hade jag vart med om det som barn hade jag verkligen markerat mot mina föräldrar vid vuxen ålder. För det enda det går ut på är att tjäna pengar på barnen och det skulle dom inte få göra. Barnens hälsa är det viktigaste.

    Det verkar vara skillnad på par och par. Ta tex ovannämnda otroligt självgoda pappa pappa dotter. Hade de ens någon karriär utan att exponera sina ungar????. Skulle inte tro det. Men det är aldrig någon som säger ett ont ord där för dom är PK. Men dom är lika skabbiga i sin längtan att tjäna pengar på barn som Bingo och Julia.

    Ja håller med dej. Till en annan.

      Håller helt med om att alla konto som exponerar barn borde förbjudas. Det finns lagar som skyddar barns integritet och rätten till privatliv och det står tydligt i Barnkonventionen – och den ska efterföljas. Tyvärr får dessa konto inga lagliga konsekvenser så det bara fortsätter. Vet att i Frankrike finns det lagar som förbjuder föräldrar att exponera sina barn och där borde Sverige och resten av världen ta efter.

    Min femåring blir jätteledsen när någon skrattar åt saker hon gör, vilket inte kan vara nåt unikt personlighetsdrag för just henne. Hoppas det inte gäller nåt av barnen som visas på Sveriges roligaste barn. Det handlar ju inte ens om att det kan få konsekvenser i framtiden, utan om att de faktiskt just nu kanske tycker det är jobbigt också.

      Jag blir o kså ledsen om någon skrattar åt mig. Hade blivit otroligt sårad och kränkt om min man filmade när jag typ grät eller försökte utföra en uppgift och sedan laddade upp det för att andra också skulle skratta. Det skulle man ju aldrig gå med på som vuxen.

        Nejmen precis. Men det handlar inte alltid om att skratta ÅT henne heller, utan tex att hon säger nåt roligt men blir jätteledsen bara man skrattar för hon uppfattar inte skillnaden. Minns att jag kände likadant som barn också.

    Jag skrev och ifrågasatte Pappa pappa dotters konto på ett vänligt sätt men blev direkt blockad. Så länge pengarna inform av samarbete trillar in så spelar det ingen roll om ungarna exponeras. De är deras mjölkkossor och levebröd

      De blockar alla som inte överöser dem med beröm och kärlek. Allt som inte är faller dem i smaken är ”hat” och blockas direkt. Deras bästis Tingelinn är likadan. Helt absurt. De har inte bemött någon kritik övehuvudtaget och de stoppar huvudet i sanden och låtsas som ingenting – och tyvärr fungerar det eftersom folk inte avföljer. Hur de två kontona har över hundra tusen följare är bisarrt. De köper visserligen följare genom div ”tävlingar” men ändå….

      Samma här. Ang.pappa,pappa dotter,jag blev blockad direkt när jag ställde frågor som de nog tyckte var jobbiga .Fattar inte hur inte granskas mer ,där borde orosanmälningarna ösa in. De bygger ju upp hela sina liv på att exploatera barnen. Finns såklart många fler oxå men de är ju extrema.

        Om man är familjehem eller vad det nu heter blir man inte granskad av Socialen då? Dom får pengar för att ta hand om någon annans barn men är det lagligt att samtidigt tjäna massa pengar på dessa barn?

    Nu menar jag inte att jag är så jävla perfekt, bara så att alla förstår det.
    Jag har en dotter som är 7 år. Jag frågar henne ALLTID om jag får ta kort eller filma henne, jag gör det inte bara.
    Jag kan dela bilder på henne på SoMe (gjorde det senaste igår på Instagram), men jag täcker över hennes ansikte. Nu när jag skriver det här så ifrågasätter jag mig själv, varför delade jag ens bilderna igår? Vem är intresserad av att se min dotter och hästen hon red? Ingen mer än min familj kanske.
    Mina äldre barn (16-21 år) får alltid godkänna det jag lägger upp på dom. Skulle aldrig be 7-åringen om lov, hon skulle säga ”ja”, för hon förstår inte konsekvenserna.
    Sälj grej med barn är bland det lägsta av allt inom SoMe tycker jag. Skulle vilja skriva nåt om det, men finner inga ord som kan beskriva hur jag känner, utan att det blir personangrepp eller ”hat”.
    Har svårt att formulera mig märker jag, hoppas att man förstår vad jag menar.

      Jag vet inte hur alla sociala media funkar men iaf på facebook kan man lätt ställa in att bara utvalda vänner/familj får se bilderna, eller bara du själv, som ett litet minnesbibliotek. Du kan även scrolla bakåt i tiden och göra offentliga bilder privata. Ett tips.

    Har noll förståelse på att lägga ut massor av bilder på sina barn.
    Jag har har några enstaka på mina barn på facebook och de är 19 respektive 24 nu
    Skulle aldrig lägga ut en bild de skulle kunna skämmas över.
    Lika lite som jag vill att bild på mig ska läggas ut när jag är i en situation som kan vara känslig
    Vill ju helst inte vara med på bild öht.

    Här skulle vi verkligen behöva ordentliga lagar och regler i Sverige som skyddar barnen. När inte barnens föräldrar och närmaste förstår problemet måste myndigheten gripa in och styra upp det här fenomenet.
    Barn i reklam dvs barnarbete på de vuxnas villkor har ju funnits i snart hundra år (bra el dåligt kan alltid man diskutera) men det är väldigt stor skillnad på att se helt anonyma barn modella kläder el leka med leksaker i en katalog.
    Eller att anonyma bebisar tultar runt i olika blöjmärken. De här personliga reklamsamarbetena och all övrig exponering gör att alla vet barnens identitet och även matas med kunskap om deras vardagssituation. Det är fan inte ok någonstans.

      Barnkonventionen är lag i Sverige och i den står klart och tydligt att barn har rätt till både privatliv och integritet. Tyvärr blir det inga konsekvenser för alla dem som bryter mot denna lag i Sverige. Iallafall inte än så länge. Men håller absolut med om att det behövs mer lagar och regler. Ingen under 18 borde få exponeras på nätet överhuvudtaget. Barn kan inte ge samtycke som vissa influensers verkar tro.

    Håller med om att Pappappadotters kontot är ett av de värsta i Sverige och förstår inte alls hur det kan fortgå. Ingen av papporna har något jobb utan de lever på att exponera sina döttrar fullständigt. De väljer att inte ha vanliga jobb utan att istället använda döttrarna som levande reklampelare. Dessa barnen har fått sin bakgrundshistoria utfläkt inför hundratusentals främlingar på nätet innan de ens är stora nog art förstå den själva och de har inte fått möjligheten att välja när – eller ens OM – de vill dela den med främlingar överhuvudtaget.
    Deras flöde består bara av reklam för diverse krimskrams som döttrarna får göra eller inlägg där de hyllar sin kärlek om och om igen, eller så får de sina privata samtal delade med alla följande främlingar. Helt respektlöst!

    Även Tingelinn, Ilmrud, Trillingarna, Sanna Bråding, Jocke och Jonna exponerar sina barn och borde granskas och ifrågasättas mer.

      Bra skrivet håller fullständigt med!!!

      För ngt decennium sen var det film/popbranschen som utnyttjade barn tänk Britney Lindsey Lohan tvillingarna Olsen mfl och hur mkt alla fördömer hur de hanterades och utnyttjades av alla inklusive vårdnadshavare för ekonomisk vinning.

      Vad är skillnaden nu?

      Bra skrivet! Så obehagligt att föräldrar väljer att tjäna SINA pengar på det här sättet ( för hur mycket går till barnen?) och vad har barnen att säga till om gällande vad som läggs ut?
      Så tacksam att jag har en förälder som kunnat informera mig om vad som faktiskt kan hända med bilderna på våra barn som vi lägger ut på nätet. Han har jobbat som utredare i många år och sett de värsta brotten och jag kan lova att de flesta skulle tänkte sig för rejält om de fick reda på vad som hittas på hårddiskar och mobiler som tillhör monstrerna som utför den typen av brottslighet.

        Helt rätt, jag tror de varnar för detta på dumpen.se. Men i det offentliga Sverige är det tyvärr ganska tyst om farorna.

      Har mest koll på Sanna bråding av de du nämner och baxnar över hennes totala gränslöshet när det kommer till sina barn (och deras pappa). Jag vet mer om hennes ungar och deras privata problem än om mina kollegors, exempelvis. Bisarrt.

      Ser man ju på alla dessa IVF-krigare.

      Varför överhuvudtaget skaffar de barn? Jo för att tjäna pengar på dem. Äckligt är det.

      Är precis som både HT och även C*rmal*v. Som grät ut på SM om deras ÄLSKADE barn som dog i magen. Nu är de barnen inte värda ett skit för nu har båda levande barn de kan sälja ut.

    Jag stöttar och välkomnar till 100% en STOR granskning av konton som exponerar och lever på dina barn i form av samarbeten. Tycker den debatten är lika stor som ätstörningar och ribcage bragging. Men man BLUNDAR för vissa och ser mellan fingrarna (Pappa pappa dotter tex.). Skydda barnen NU!!!!

      Absolut, detta borde verkligen granskas mer! Pappappadotter, Tingelinn, Swedish Family, Jocke och Jonna – ja listan kan göras lång!
      #kidsarenotcontent

    Pappapappadotter, Tiingelinn, Swedish Family, Fam Reinhold….. flödet är fullt av föräldrar som lever på sina barn.
    När tex Swedis Family och Reinhold säger att den dagen barnen inte vill så behöver de inte, tror de på riktigt att någon skulle följa deras kanaler då? förstår de inte att det är barnen som gör innehållet och hur sjukt det är?? Det är så skrämmande att de inte ser det. Speciellt Jennifer Reinhold som säger sig jobba för ungas psykiska välmående.

      Swedish Family barnen har ju flera ggr i olika filmer uttryckt att de inte vill.

        Men ändå så fortsätter föräldrarna att filma dem alltså?

        Man kanske ska jaga rätt på de där med en kamera i högsta hugg och filma dem fast de säger nej. De verkar ju uppenbarligen inte bry sig om barnen så varför ska vi bry oss?

    Underbara. Clara är väl en som kommer undan med allt.. Hennes man figurerar sällan i bloggen för att han inte gillar att synas på det sättet, men de tre barnen slipper inte undan. Hon har även försvarat exponeringen av barnen (sponsrade inlägg och content ö h t) genom att jämföra med att barn som växer upp i lantbrukarfamiljer minsann får hjälpa till hemma på gården. Clara framstår som totalt oförstående för själva biten med nackdelar av barnens exponering och deras behov av integritet.. Undrar om det är begäret efter pengar eller det stora egoistiska behovet av att få synas som överröstar förnuftet?

      vilken konstig jämförelse med att hjälpa till på gården

      Jag känner att jag vet ganska mycket om Clara barn, fast jag inte läser bloggen särskilt flitigt. Förutom porträttbilder och typ smygbilder när de leker finns ju allt från födsel till nutid dokumenterat. Inklusive deras kompisar, vad de gör på fritiden osv.

      Det var länge sedan jag slutade läsa Paula Rosas blogg, men jag vet skitmycket om hennes barn ändå. Känns inte det obehagligt för föräldrarna?

      (Obs, är ingen galning som aktivt lägger barn på minnet. Det mesta jag läser fastnar bara, oavsett innehåll.)

        Spännande det där ändå. Tycker ändå jag vet ganska lite om UnderbaraClaras barn även fast hon exponerar dem flitigt i bilder. Men tycker hon skriver väldigt allmänt om familj och mer kring allmänna värderingar och funderingar samt om hur barn är generellt. Medan jag tycker jag vet väldigt mycket om Isabellas barn trots att hon inte visar deras ansikten, men det tror jag beror på att det kryper under skinnet på mig över hur hon använder dem till att provocera fram reaktioner hos läsarna.
        Ingen av just de båda tycker jag dock ens är i närheten av samma lägstanivå på konton som pappapappadotter eller Swedish family. Trots att jag inte håller med Clara, så verkar ju åtminstone både hon och Isabella ha tänkt kring exponeringen av barnen, de här andra influencerna slår ju bara ifrån sig och duckar.

      Jag håller med om att Claras barn framträder ofta i bloggen, även om det såklart inte är på nivån som t.ex Jocke och Jonnas barn. Clara är en sån person som svarat min fråga om sharenting med ”jag frågar alltid barnen” och då tror jag att yngsta barnet var runt två år. Jag personligen hade tyckt att Claras blogg var lika bra men utan bilder på barnen.

        Absolut håller med att Clara borde ta bort barnen helt ur sin blogg. Inte schysst mot dem, känner också att jag vet mer än jag vill om hennes barn. Deras temperament, intressen, matvanor, etc.

    kan inte ta bingos och julias relation seriöst. känns som den endast är för pr och pengar.

    Jag försökte för ett tag sedan på ett vänligt men bestämt sätt förklara för en äldre kvinna med 40 000 följare varför det inte är någon bra idé att dela bilder på barn på IG.
    Hon hade efter att ha läst någon artikel någonstans skrivit ett inlägg som gick ut på att det var ju så här det funkade nuförtiden och man måste hänga med i utvecklingen. Hon exponerar gärna sina barnbarn förmodligen för att hon tycker att de är söta och fina.
    Jag kan förstå att man är naiv när man är runt 70år och inte fattar bättre . Efter att jag diskuterat med henne så blev det barnfritt en månad på kontot men nu är det igång igen och med alldeles för mycket info om ett av barnen som är i en utsatt social position. Känns hemskt att barnets situation exponeras och diskuteras helt inför öppen ridå.

    Jag tycker till och med att barnskådisar är illa. Barn ska inte vara med i filmer, reklamer, Instagram osv.

      Fast där är det ju mer klart och tydligt att barnet utför ett arbete, ska ha lön och arbetsvillkor som är anpassade. Om inte nuvarande lagstiftning räcker till så borde ju nya lagar stiftas för att skydda barn från detta. Det är så osmakligt att barnen används för att håva in enorma mängder pengar men inga regler ser till att barnen får del av pengarna eller reglerar under vilka omständigheter barnen arbetar. Eller att de öht har rätt att säga nej (när de är så gamla att de kan). De är helt i händerna på sina föräldrar, som i dessa fall också är deras arbetsgivare. Att de flesta av dessa föräldrar inte klarar av att se till barnens bästa är ju helt klart och tydligt. Sen har vi konsumenter också ett ansvar att ifrågasätta de företag och influencers som gör denna typ av reklam. Sluta göra hjärtögon bara för att din favoritinfluencer återigen använder sitt gulliga barn som reklamdocka och hör av dig till företagen bakom. Inte populärt antagligen men det enda vi kan göra tills lagstiftning är på plats.

        Även barnskådespelare exponeras. Var är deras rätt till integritet? När är man gammal nog att själv avgöra om man vill utföra arbetet?

          det där är ju en svår fråga. Ändå tycker jag det är mer utelämnande att visa upp sitt barn som sig självt, än när ett barn skådespelar.

    Helt sjukt säga att man kommer tjäna pengar på sina ofödda barn. Finns det inte psykologutredningar och annat för ifbehandling. Oliver Ingrosso visar upp sonen hela tiden. Hur kul när han blir äldre.

    Så bra att någon tar upp det här, det är på tiden. Förstår inte hur det här är så normaliserat.

    Ping ping The Swedish Family! Som BARA har följare tack vare sin exploatering av sina barn. Vidrigt.

    Camilla, kan du inte fråga dem hur de resonerar? De måste ju reflekterat över detta?

      Ja! Fråga flera av de stora sharentingkontona hur de resonerar!

    Väldigt bra av Caroline! Jag har också reagerat på hur barn används och exponeras av de flesta flunsorna. Isabella är väl en av de få som inte gör det? Jag följer inga konton direkt så jag vet inte exakt.
    Osmakligt av Julia och Bingo kan jag tycka, särkilt med tanke på deras totalt omdömeslösa utklädnad av barn till horor. Sedan kan jag också reagera på hur flunsor framhåller hur fantastiska deras barn är, vilket mest verkar vara för att lyfta fram flunsans egna status. Alla föräldrar tycker väl att just deras barn är de bästa och mest underbara?

      Hon har väl exponerat sina barn precis lika mkt som andra. Hennes är ju stora och hon har dem inte heltid. Ska man jmf henne med konton som nu lever på småbarn får man ju jämföra med när hennes var i samma ålder.

    Integritet? Det låter som ett fint ord uppfunnet av antikapitalister. Varför stannar våra svenska innehållsproducenter där och inte, likt Kris Jenner, bjuder ut barnen på ett koppleriliknande sätt?

    Det är väl bara för att tjäna pengar man gör detta i guess. Sååå glad att jag tillhör en äldre generation som inte har en endaste bild på mina barn (som nu är myndiga). Skulle aldrig fall mig in. Vad tänker dessa föräldrar? Bara en inkomst? Hur tar barnen detta när de blir äldre?

    Pappapappadottet, Tingelinn och The Swedish family är vidriga i sin exponering. Och skriver man det minsta frågasättande blir man blockad direkt. Antigen är dom så pengakåta att dom skiter i att en pedo sitter och r*nkar till när deras barn suger på en glass eller så har dom noll hjärnceller. Antagligen båda i deras fall.

    Men varför gullas det med Bring och Kejbert mm? Tror jag aldrig sett nått negativt om dom här? Dom viker ju ut sina barn höger och vänster också?

    Mycket bra inlägg! Så sjukt gränslösa, alla de som nämns.

    Angående ”roliga barn” som gråter osv. Min bonusson blir SJUKT upprörd av att hans syster kollar på (eller ens nämner) någon dum video hon spelat in en gång för typ 10 år sedan när han var ledsen. Inte ens en stor grej, ganska gulliga, men ändå HATAR han detta (och ja, vi har sagt till henne att ta bort dessa och aldrig filma någon utan medgivande).

    Hur skulle det vara om denna typ av filmer fanns på nätet för all evighet??

    Sanna bråding är ju också duktig på att hänga ut sina barn. Blir alltid illa till mods när jag får veta så mycket om andras barn. Barn som jag inte ens känner.

    Super. Även alexandra bring, melina criborn, dashas, elsabratt. Dom är inget utan sina barn.

    En som ska ha eloge är maja lindelöf som aldrog visar barnen, men aldrig heller skriver om dom som tex isabella löwengrip eller sanna guidetti.

      Va?

      Man får väl visa sina barn?
      Det är Väl skillnad på att visa sitt barn vid middagen än att trycka in en glads i köften på dom och göra en reklamtext till?!

        Tycker man ska undvika att visa sina barn på social medier.

    Gabjossan bildbombar med foton och anekdoter om sina barn och är även duktig på att lägga ut bilder på bästis barn.

    Knatteplock 😬

      Hon skrev ju att hon skulle sluta visa Bonnie nu men det verkar hon ha glömt bort

      Jag stör mig fortfarande på att hon sökte modeller till knatteplock där fotograferingen skulle ske hemma hos personen och ersättningen skulle vara presentkort + goodiebag. Liksom va? Betala för dina modeller.

        Jag tog skärmklipp på storyn för jag blev så störd. Är jag för hård?

    Ben Mitkus då? Han har vloggat nästan varje dag av sin sons liv och visar upp allt (till och med när sonen är på akuten med RS). Han har själv sagt att andra småbarnsföräldrar är hans största följarskara nu och att de är en köpstark grupp så han tjänar mycket mer på sin youtube nu än innan barn. Så att han visat upp sin sons liv har nu gjort så han kunnat köpa hus och en Tesla.

      Få manliga influencers som blir ifrågasatta..

    Läs på sidan influens.se ,om pappa pappa dotter männnen,där de ger en i intervju. Skrämmade att de säger ’man kan nå hur långt som helst´inom denna bransch. Och att de båda har detta som sitt levebröd ,detta med blogg & instagram ,samarbeten och marknadsföring. Artikeln är skriven 2021(!),så det har ju eskalerat en hel del sen dess. Man får rysningar, och inte av välbehag. Sidan kommer upp om man googlar på `pappa pappa dotter`.Och de säger att de alltid svarar på alla meddelanden de får,knappast sant eftersom de direkt blockar alla som är minsta negativa 😉

    Googla `pappa pappa dotter ` så får man upp en intervju som är gjord med dem 2021 med sidan influens.se. Gjord 2021 ,men man får rysningar redan då. Och inte av välbehag.De lever på detta redan då. Och har ju eskalerat sedan dess.

    Barnens integritet är extremt viktigt!! Jag fick mig inte en tankeställare, vi har pratat om detta massor med mina barn. Och jag hoppas att de inte hamnar ut för något, de är oskyldiga!

    Sanna Bråding hänger ut sina barn med npf har väl andra diagnoser. Det är orättvist mot barnen de har inte valt att Sanna är öppen om alla sina problem. Har barnen diagnoser andra problem ska man vara extra försiktig dela deras vardag. Eller Ann Söderlund Magdalena Graaf. Så fort det är slut med deras ex barnens pappor talar de ut om hur hemska dåliga pappor de är. Jobbigt för barnen.

      Bråding är gränslös

    Konstigt att inte pappapappadotter är här och kommenterar alla som skriver något som kritiserar dom.
    De har väl varit här inne och vevat på förr vill jag minnas?

      De har väl insett att allt fler tycker de beter sig olämpligt.
      Vad ska de svara då? ”Jo, vi utnyttjar barnen mer för varje år, de gillar det?”

      De har kommenterat här något i stil med att det är okej eftersom den ena pappan själv hade velat synas när han var liten – och att eftersom det är dem som är vårdnadshavare så var det dem som bestämde hur mycket döttrarna skulle exponeras. Tror det var under inlägget om den där slipstenen de gjorde reklam för med Tingelinn.
      Otroligt märkligt resonemang. Barn kan per definition inte ge samtycke heller eftersom de är just BARN men det verkar gå dem helt förbi….Ingenting spelar någon roll så länge man kan tjäna pengar på sociala medier och slippa vanligt jobb……

      Dom får bidrag för att vara familjehem men samtidigt utnyttjar dom flickorna för att få pengar via samarbeten. Nu ska jag inte gå på utseende men deras hud i ansiktet ser ut att sprängas snart pga alla fillers. Men aja, så länge nångra äckliga snubbar kan glo på deras flickor är det väl värt det. Hur naiv och självisk kan man vara?

    Absolut respektlöst mot barnen att se dem som kassakor,att öht lägga ut bilder på barnen på öppna sociala media är ju problematiskt.

    Jag fattar inte att soc inte sagt ifrån till Pappapappadotter!

    Det är så gränslöst och pinsamt!

      Samma med Nadiakenza. Katastrof.

        Tänk att tjäna pengar på sina barn som är sjuka? Fy fan

      För tyvärr är så många barn som blir placerade som inte blir väl omhändertagen. Uttåt sett ser pappapappadotter bra ut, ja. Killarna är säkert kärleksfulla, ger dom fina kläder, mat mm. I jämförelse med att bli slagen utnyttjad, inte få nån mat etc så är att exponera och tjäna pengar på sina barn bättre. Men det bör absolut ses över mer.

    Pappapappadotter borde inte få ha barn. Och den påhittade historien om hur ena barnets mamma råkade vilja ge dem henne? Vad för slags sjuk människa gör så?

    Blir illamående av hur barn exponeras på SoMe. Antar att man som förälder inte tänker på potentiella konsekvenser. Undrar hur dessa barn kommer känna och må om 20 år och vad konsekvenserna blir?
    Försöker så gott jag kan att inte vara en mamma som shamear andra föräldrar och jag är definitivt inte felfri i mitt föräldraskap. Men jag har tagit beslutet att inte lägga upp några bilder på mitt barn. Jag är ingen influencer och har knappt några följare på min låsta instagram. Det tar ändå emot. Finns fula fiskar överallt och internet är inte en trygg plats för våra barn.

    Jag tycker det blir lite humor när man hyllar människor och så lever de inte riktigt som de lär.
    Caroline jobbar för en svensk skola på Koh Lanta.
    Gissa vilka barn som används mest i deras PR och på skolans sociala medier.
    Jooo hennes..ja hon är en av dem som sköter skolans sociala medier

    Finns sååå många fler konton som Hannahappy, Elsa Bratt, Mariette, Kajsa Bergström, Josefine Ivarsson (nubliven mamma), Sara Lagom, Nadiakenza med sina trillingar som delar deras hälsostatus, Ida Nordfors osv osv

      Julia Bergman, Trillingarna, Enäggstrillingarna, Melina Criborn, Madeleine Ilmrud, Mybabydolls. Tyvärr kan listan göras hur lång som helst…..

        Knatteplocks barn blir otroligt exponerade för över hundra tusen följare – känns som om det kontot ofta undslipper granskning av någon anledning. Kanske för många se hennes konto som ”information”, mer än ”underhållning”.

        Alla dessa bilder och filmer på barnet med tillhörande historier om matpreferenser, kräsenhet, smakresor, etc. är säkert jättegulligt för en förälder – kanske minde gulligt för det barn som en dag ska bli en tonåring.

    Jag har ett öppet konto på insta men 250 följare. Har delat bilder på mitt barn när hon var liten men nu när hon är 6 år syns hon ibland, men brukar använda lutningsfunktionen på bilderna så hon syns men inte så tydligt. Hon är väldigt tydlig om jag får ta bilder eller inte. Det känns fel att hon finns med på bilderna samtidigt som hon ju är en del av mitt liv. Skulle dock säga att ibland kan jag uppleva det som mer problematiskt att beskriva barnens problem, sjukdomar mm i textform kan vara mer problematiskt än en bild på ett barn som äter glass i solen.

    Det här berör och upprör uppenbarligen väldigt många. Om vi alla delar något, som någon ovan skrev ”kids are not content”, för att skapa en debatt som inte går att ducka för? Skulle gärna läsa svar på hur man värderar (och huruvida man reflekterar) över barnens integritet.

      Låter bra! Fler stora granskningar här vore också en bra början! Kan varmt rekommendera kontot på Instagram som heter ”mom.uncharted” som jobbar aktivt med att lyfta frågorna med alla problemen som finns med influensers som lever på att exploatera sina barn!

    I USA är inte detta ämnet nytt, Youtubers som Dad Challenge Podcast mfl pratar ständigt om olika influencers som totalt utnyttjar sina barn på nätet för pengar, ni har väl hört talas om Ruby Franke? Sverige är riktigt efter här! Ingen ifrågasätter Familjen Lundell tex som gör likadant, kasst

    Ps! Om ni vill se ett riktigt skräckexempel på vad det är för äckligt folk som tittar på Familjen Lundell så gå till deras senaste ”en dag på disneyland paris” och scrolla ner tills ni läser en riktigt, riktigt äcklig kommentar där om Lunabelle😥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.