Vem är ansvarig för sexismen i tv-programmen?

Realityprogrammet Bachelorette skapad debatt efter att flera av de medverkande männen sagt saker som uppfattats nedlåtande och sexistiskt mot kvinnor. I eftersnacksprogrammet “Killarna avslöjar allt” sa programledaren Malin Stenbäck ifrån kring jargongen. Borde TV- och produktionsbolagen ta större ansvar för vad som sänds istället för att jaga bra underhållning? Debatt mellan Malin Stenbäck och journalisten Irena Pozar. //SVT

En kvinnas bröst diskuteras i eftersnacksprogrammet till Bachelorette “Killarna avslöjar allt” och programledaren Malin Stenbäck kritiserar jargongen.
I SVTs program ”Veckans snackisar” säger Malin att hon aldrig fått så här mycket reaktioner på någonting hon gjort tidigare under sina 20 år i branschen. Hon säger att många kvinnor hört av sig och känner sig sedda. På den andra sidan hittar vi Irena Pozar – journalist och chefredaktör på Veckorevyn – som menar på att ”det inte finns någonting som tvingar SVT att sända skiten”, och att problemet är att man riskerar att ”type casta” människor som gör den här typen av ”bra” tv, men vars deltagare riskerar att utsätta resten av de medverkande och produktionen för olika typer av risker och trakasserier. Hon beskriver dem som en ”mansgris, som också är en humorkille som tycker att alla kvinnor överdriver och man får inte säga någonting i det här landet längre”.

Malin säger vidare att det i det här specifika fallet kan handla om en klumpig grej att säga, en klumpig jargong men att det är hur man tacklar det här när man inser att man sårat något. Att det är en helt annan fråga. Att det ju kan hända att man säger dumma saker. Hon håller även med Irena om att det inte är någon som ”tvingar tv4 att sända skiten”, men att intresset för reality är stort. Det är heller ingen som tvingar individer att vara med i realityserier, och det har hon ju rätt i. Det är förmodligen heller ingen som tvingas se det, mot sin vilja. Malin fokuserar på det egna ansvaret hos de medverkande, någonting Irena bemöter med att det nog kan vara svårt för människor att kunna överblicka konsekvenserna av att vara med i realityprogram och hur det är att bli filmad hela tiden, i en människodynamik som är helt ny.
Detta material klipps och klistras sedan, för att publiceras, någonting som taget ur sin kontext kan orsaka drev och liknande så här tycker Irena att produktionsbolagen och tv-kanalerna har ett stort ansvar för hur man hanterar de enskilda individerna som medverkar här.
Det håller Malin med om, men menar samtidigt att de produktionsbolag hon tidigare arbetat med inom realtity har varit väldigt duktiga på det. Irena frågar Malin hur det är i just det här specifika fallet där en deltagare faktiskt blir utskälld av både programledaren och produktionen. Hon hade en förhoppning om att det här skulle leda till en diskussion bland de manliga deltagarna, om varför ingen sa någonting. Det var hennes och produktionsbolagets förhoppning med att visa det här för 20 män 2024 (spelades in 2023) men så blev det alltså inte, och det var därför den här situationen blev helt knasig, men hon vidhåller att hon tycker att det var bra att just den här delen togs med, trots männens avsaknad av rimliga reaktioner.

Är problemet att man castar frispråkiga personer, som man sedan fyller med alkohol så de blir ännu mer frispråkiga eller är problemet betydligt bredare och mer av ett samhällsproblem?
Vems sida står du på i debatten?

31 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Problemet är dels att folk har blivit så avtrubbade och dumma i huvudet att de gör vad som helst för att synas och dels att människor faktiskt tittar på skiten.

      Det är nog ett större problem att folk vill titta mot att folk vill vara med. Allt handlar om pengar.

      Den typ av människor som vill vara med på realityprogram kommer alltid att finnas. Det större problemet är att det finns en efterfrågan på dessa program.

    Tittarna styr genom fjärrkontrollen. Därför PK-anpassning inte lär fungera.

    Färre tittare = Lägre reklamintäkter.

      Pk paradise blev ju ingen hit.

    Om folk inte ville titta skulle programmen varit nedlagda för länge sedan. Som ”paradise” vs paradise hotel, tom när konceptet var nästan identiskt ville folk inte se när det blev för städat och pk.

    När Irana säger ”det inte finns någonting som tvingar SVT att sända skiten” så är det ju TV4 och inte SVT som sänder Bachorlette? Vad är det jag missar?

      De pratar väl om reality i allmänhet där Bachelorette ingår och inte specifikt det programmet.

        Vad sänder SVT som inte är pk? Gift vid första ögonkastet?

          Tänkte på han mansmannen i Robinson. Han är ju garanterat castad för att göra ”bra TV.”

            Robinson går inte på svt

              Haha, sorry – glömde det!

      Har inte Camilla citerat fel bara då? Måste ju stå tv4

    Äckligt vad barnsliga och obegåvade män det finns.

    Vill vi att våra barn och unga ska se skiten, eller vill vi lära dom att vara en vettig kompis, medmänniska och slippa bli utsatta för sexistisk skit? Hur visar vi dom som är bra val, jo genom att göra egna bra val. Så sluta se skiten, så slutar skiten sändas.

      Är det så enkelt? Jag såg paradise hotel som Tonåring trots att mina föräldrar inte såg annat än typ Kobra och aktuellt på teve. Faktum är att vi nog varit mindre sugna på att se PH om våra föräldrar tittat.

        Haha ja faktiskt, vem hade varit sugen att sitta kvar och se sex under lakanen och så plötsligt bänkar sig morsan och farsan i tv soffan.

    Klart man typecastar lite halvlabila människor som pratar först och tänker sen. Ingen vill titta på när jag tackar nej till fest, lägger fram lugna och välgrundade argument, dricker en halv cider och går och lägger mig vid 21.30.

      Jo. Inte har man castat killarna i Bachelorette (bortsett från kanske 3 st) för att man verkligen tror de är tjejens typ.

        Tycker inte att hon verkar ha så stora krav.

    Eller som Johanna T som ofta glatt förespråkar botox och fillers men som nu var tvungen att operera en visdomstand, alltså något som var nödvändigt till skillnad från allt fixet, och som inte gick smärtfritt. Tänk då på att du utsätter din kropp för risken att detta sker varje gång du gör ett ingrepp. Men nej, det är väl glatt till face-doktorn så fort det lagt sig.

      Va?

    Vad sa de om tjejers bröst?

      Det var en kommentar om en specifik kvinnas bröst som arbetade med programmet.

    Är inte årets bachelorette sjukt tråkig??? Jag sätter på men kollar knappt på tvn, det är såå tråkiga killar med iår

      Ett riktigt pajasprogram. Några killar som verkar ok, dom andra, verkligen inte.
      Och Sonja, nä…

    Jag hoppas att det äntligen kommer en debatt kring realityprogram. Trodde faktiskt att det skulle hända något efter PH men tyvärr stendog den debatten. Situationen som beskrivs av Stenbäck/Pozar diskuteras på flera håll men det finns tyvärr ingen öppen samhällsdebatt. När Big Brother kom 2000 pluggade jag på psykologen. Vi följde programmet och diskuterade avsnitten efteråt i seminarier. Våra lärare var alla förvånade över att formatet fick sändas då man aldrig hade fått tillstånd att genomföra de experiment som faktiskt deltagarna utsätts för på bästa sändningstid.
    Som deltagare har man ett eget ansvar, men med det sagt så är det en viss typ av personligheter som lockas till dessa program. En personlighetstyp som är gränslös och ofta är det yngre människor som inte alltid har ett fullt utvecklat konsekvenstänk. Sen finns en annan stark lockelse och det är drömmen om pengar och berömmelse.
    Det har även skett en attitydförändring hos många unga kvinnor. Om den beror på någon missriktad frigörelse eller om det beror på någon form av påtryckning är svårt att avgöra. Den amerikanska feministiska rörelsen från 60- och 70-talet gjort ett otroligt jobb med att av objektifiera kvinna från att enbart vara en kropp till att bli ett intellekt. Gloria Steinem gick under-cover på en playboy klubb som Bunny Marie och exponerade hur kvinnor objektifierades där. Porrtidningar plockades ner från tidningsställen och flera blue light districts krympte i storlek i många storstäder. Därför är det tråkigt att många svenska influensers gärna visar upp sig i sexiga poser med svankande rygg så att bröst och rumpa hamnar i blickfånget. De låter även kommentarer från män om just deras bröst och rumpa stå kvar och även om hur sexiga de är.

    Vadå SVT?

    OT vet att det inte är ös eller influencer men vaaad heter låten som avlutade dagens gvfö? Försökte ljudsöka men var för mkt prat, och det är inte släppt på play

    När de kommer till alkohol så är det extremt restriktivt i TV4s produktioner .

    I min mening är det bra att detta visades oss skapade debatt . För det är såhär många killar pratar . Så ser verkligheten ut . Och det kanske fick en del att tänka till . Även i slutna rum

    Precis detta reagerade jag på när klippet blev en snackis. Malin som liksom ska vara hjälten och föregå med så gott exempel och skälla ut killen, men det är ju produktionen som handplockat killarna som sitter där? Kan väl knappast kommit som en chock att det inte var de mest sofistikerade killarna de valt ut? Kändes verkligen som att hon ville plocka godhetspoäng när hon själv är en del av problemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.