Skillnaden mellan Instagram och Facebook

Jag fick det här inlägget skickat till mig, Jenny Larsson @omlivetpoesi postat om Ica Toppen i Höllvikens butiksmarkeringar, med syfte att vara för onyttig mat, så som smågodis bland annat.
I stora bokstäver och varnande färger, upplyser butiken bland annat om att man står i begrepp att handla produkter som allvarligt kan skada din hälsa.
Ett exempel är att butiken satt varningstrianglar på den typen av godis som barn brukar köpa.
I kommentarsfältet är man mäkta upprörd.

 

Kommentaren i rosa fick mig att leta upp Ica Toppens inlägg på Facebook.
I det skriver man bland annat att man blev anmäld för sitt förra försök till att sprida socker-medvetenhet.

I vårt försök att göra konsumenter medvetna genomförde vi sockermärkningen på alla varor i butiken. Tyvärr blev vi anmälda och det stred mot lagen. Nu gör vi ett annat försök med varningstrianglar. Tyvärr varnar vi inte för sockerstinna produkter och ultraprocessad mat som man gör på tobak. Men idag blir minst lika många sjuka av välfärdssjukdomar som av rökning.

Och det stämmer, det som Jenny Larsson skriver, att man på Facebook är uteslutande positiv till utvecklingen och tycker att det är ett toppen-initiativ av Icahandlarna.
De kan ju ha raderat alla negativa kommentarer, men jag tror faktiskt inte det…

Men om det nu stämmer som Icahandlaren skriver, att de ser det som sin sak att uppmärksamma kunderna på allting i butiken som kan vara onyttigt.
Varför sitter det då inte en varningstriangel på den här kladdkakan som jag svajpade förbi i min jakt på inlägget?

Varför tror ni att reaktionerna är så olika på de båda plattformarna?
Varför är Instagramanvändarna emot det här initiativet, medan Facebookarna är för?

157 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Varför införde man sockerskatt?

      Det finns ingen sockerskatt. Däremot högre skatt på sockersötad läskblask.
      Om jag inte missminner mej!!

      Sockersötad läsk är det ENDA enskilda livsmedel som i studier (riktiga ej youtube) kan kopplas till övervikt och sämre hälsa.

        Stämmer inte.

          Inte det enda livsmedlet totalt sett men det enda där det finns tydliga resultat för att sockret skapar övervikt och ohälsa.

          Ska ban börja minska sin sockerkonsumtion är det solklart att det är sötad dryck man ska börja med.

          Jo

        Läskeblask 😄 Sånt gammeldags ord, tänker på Kalle Anka.

        Vatten är en fantastisk uppfinning 🙂

      Jag tänker att det finns väl ingen människa i hela Sverige (och världen) som tror att godis på något vis skulle vara nyttigt?!?! Har aldrig stött på en person som köper en massa godis till sig själv och barnen, för att det är så bra för kroppen.

      Varför skulle vi då behöva skyltar som visar det? Är vi så pass dumma i huvudet så vi inte kan tänka själva?
      Vad har vi då för självklara saker som också behöver märkas?
      Tex stor varningssymbol vid klorinet att det inte ska drickas?
      En stor varningssymbol vid frysvarorna att man inte ska slicka på frusna varor?

      ALLA vet! Varför ska det behövas???
      Och då ska väl allt onyttigt märkas?
      Tex allt på fika hyllorna, alla tårtor, frysta bullar, all glass, sockrade flingor, marsipan, saft, drickor osv osv.
      Hyllorna skulle vara smockfulla av trianglar!

      De säljer Energidrycker till ungdomar, vilket är OTROLIGT ohälsosamt. Där tror också många att de är ”bra” att dricka. Där skulle det väl i såna fall behövas mera Där än vid det uppenbara?

      Vart vill de komma med dessa skyltar? Vill de sälja mindre av en vara? I såna fallet är det bara att ta bort dem från hyllorna. Det är inte svårare än så.
      Eller vill de bara verka duktiga, ansvarstagande och vill vissa att de verkligen ”bryr sig om” sina konsumenter?

      Jag tror att det enda som händer är att många känner skam. Skam brukar aldrig leda till något gott över huvud taget.
      Tror du att Anna 28 år som äter otroligt hälsosamt men går på stark kortinsonkur och därför ser överviktiga ut vågar unna sig en liten chokladbit? När alla stirrar på den ”stora” tjejen som går och köper något från den enormt farliga och ohälsosamma hyllan?

      Tror ni att Jessika 19 år som precis lyckats få hjälp med sin anorexi och faktiskt vågar/kan äta lite godis för första gången utan att få extrem ångest, går dit och kan ta en liten påse med Kolasnören? Troligtvis så går hon därifrån utan, och med det där osunda tänket om intag av kalorier.

      Jag ser ingen som helst vinning med detta. Utan det är bara ett spel för kunderna.
      Istället för att hyllas så borde de skämmas. Det är pinsamt, och deras argument är otroligt knepiga.

      Min starka sida är inte att uttrycka mig i ord. Men jag hoppas att ni ändå förstår vad jag menar med mitt inlägg.

        Din starka sida är uppenbarligen att uttrycka dig i ord! Välformulerad analys, håller med dig genomgående.

        Det handlar inte om kalorier, nötter, olja, avokado, jordnötssmör, torkade frukter och grädde har minst lika mycket kalorier som många godissorter, men på de hyllorna sätter man inte några skyltar?

        Cigaretter å andra sidan innehåller mig veterligen inte några kalorier men ändå har man satt bilder på sönderrökta lungor samt andra ciggrelaterade skador på paketen. Inte för att gemene man inte vet att det är skadligt att röka, utan för att människor kan behöva en påminnelse för att vid varje enskilt köp kunna göra ett informerat, medvetet och välavvägt val, med riskerna med ett långvarigt bruk kan leda till i åtanke. I det fallet är det dessutom endast vuxna det säljs till, ändå har man ansett det finnas ett behov av varningstexter pyntade med obduktionsbilder.

        Naturligtvis är ätstörningar inte på något sätt oproblematiskt, men samtidigt drabbas hur många som helst av diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, och andra sjukdomar som precis som anorexia kan vara direkt livshotande och som i vissa fall hade kunnat undvikas eller fördröja insjuknandet i, om personerna tog mer aktiva val kring vad de äter, vilket inte är lätt i ett samhälle där godis (som är mer eller mindre beroendeframkallande, vare sig det handlar om ett faktiskt beroende eller bara att smaken gör det svårt att avstå) finns lättillgängligt precis överallt.

        Medan det såklart man finnas triggande och andra negativa aspekter med skyltarna tror jag personligen inte att ”botet” mot ätstörningar är att låtsas som att godis inte är ohälsosamt, däremot kan det finnas en vinst för samhället i stort, de ätstörda inkluderat, att underlätta för människor att göra medvetna och informerade val på daglig basis.

        Fantastiskt bra formulerat!

    Hade varit intressant med en spaning kring hur det kommer låta här inne också 😊

    Facebook, äldre användare.
    Instagram, yngre användare som lärt sig att det gör alltid att bli triggad över nått.

    Bra gjort av Ica tycker jag personligen.

      Otippat att du tycker det 😜

        Japp.
        Ser inget fel i att påpeka att viss mat är onyttigt.
        Sen är det upp till var och en att ta ett beslut , på samma sätt som alkohol och cigaretter inte är nyttigt men nyttjas ändå.

          Jag är generellt emot att en vuxen människa ska tala om för mig (en annan vuxen människa) vad som är rätt för mig.

          Är väl ingen som tror att godis är nyttigare än frukt och grönt ändå. Knappast därför vi köper godis.

          Tröttaste diskussionen någonsin faktiskt. Ta en kaka och var glad liksom.

            Och ändå tjatar folk om triggervarningar för allt de läser…

            Det är ingen som talar om för dig vad du ska köpa. Det står dig fritt att köpa det du vill i en butik.

          Om om inte en 5 åring reda vet allt sånt 😂 Sluta idiotförklara människor!!

            Men lägg av. Finns varningstexter på filmer och dokumentärer för ”känsliga tittare”, varningstexter på snus och ett statligt monopol för alkohol. Som om en varning för godis hit eller dit skulle vara upprörande.

              ”Men lägg av”😅

              Men precis. Det är väl bara att rycka på axlarna och köpa godis ändå. Jag dricker både alkohol, använder vitt snus och knarkar då och då. Jag blir ju inte direkt triggad av att det är farligt utan det förstår jag själv men tycker det är värt det. Skulle känns detsamma om varningar för lösgodis. Den här världen med lättkränkthet har gått för långt. Använd vett och den egna hjärnan lite, så behöver man inte bli kränkt av en lapp på golvet.

                Och du verkar bli triggad av att du tror att andra triggas😅

          Det finns väl ingen som på riktigt tror att chips och godis är nyttig hälsokost?
          Ica och andra butiker har drivor av chokladkakor och godis precis vid kassorna.Om de hade drivor av billiga äpplen och bananer där istället kanske det skulle locka mer till nyttigt köp än att skam-och skuldbelägga folk som köper godis.

            👍👍👍👍

            👍👍👍

            Var i Portugal. Skulle köpa godis så tittade vid kassorna. Fanns inte nåt. Frågade och godishyllorna låg inklämda längst bak i butiken. Fanns inte mycket att välja på. Håller med. Det gör att man tänker om och automatiskt handlar mer frukt.

      Själv tycker jag att kommentarsfält med boomers på Facebook brukar vara där de mest triggade och kränkta samlas 😅 ren underhållning att läsa när Kjell härjar om bensinpriser eller eldningsförbud. För att inte tala om ett kommentarsfält som rör något vegetariskt, då är alltid en Leif där och får hjärtattack 😅😅

        Precis. Men det Leif inte vet är att hjärtattacken egentligen kommer från hans kärlsjukdom han dragit på sig av allt processat kött han ätit i 50 år.

          L 👉 ❤️

      Ja, bra gjort av Ica. Men något som också är onyttigt är att sitta inne med en skärm. Mycket bättre att gå ut och ta en promenad.

      Man måste inte alltid hälsamaxa alla sina val. Kan man inte få göra något för att det är kul, gott, mysigt, osv. Måste man hela tiden välja det optimalt mest hälsosamma valet?

      Live and let live.

      Kommentarsfältet på Facebook består ju till störst del av boomers som jojobantade under 80-/90-talet och älskar lightprodukter.

      Och ölen du dricker är inte hälsosam heller. Men du dricker den ändå, för att den ger dig något annat än vitaminer och mineraler, eller hur?!😊

        Finns väl extremt mycket varningar, regler och åldersgränser för öl?

          Ser inte några varningar om att det är onyttigt i de butiker jag handlar i. ”Kan öka risken för ölmage”

            Pja, skicka dit din 15 åring för att handla och kolla vad som händer.

              Åldersgräns ja. Men inga skyltar om att det är ohälsosamt. Men jaja.

                Varför får femtonåringen inte handla?

                  Är socker mer ohälsosamt för en femtonåring än en 27åring? Eller varför vill du jämföra åldergräns i stället för varnintstexter.

                    Alla varningstexter på nikotinprodukter får väl ändå anses jämförbart ÄVEN om det endast är vuxna som får köpa. Barn och ungdomar anses inte ens ha ett fullt utvecklat omdöme ändå får de köpa hur mycket godis de vill, och så länge inte föräldrarna har järnkoll på vart barn-/studiemedlet/veckopengen (eller vad barnet eller ungdomen nu har för pengar) finns det absolut ingen kontroll på hur mycket godis barnet köper, vilket absolut lägger grunden för dennes hälsa och förutsättningar även efter att denne fyllt 18 år. I andra hälsorelaterade sammanhang har man inte ens tillräckligt med förtroende för att föräldrarna ska fatta rimliga beslut å barns vägnar, hur ska barn själva kunna göra det. Så argument i stil med ”vuxna när ha tillräckligt bra omdöme” faller ju helt platt i detta hänseende? ÄVEN om godiskonsumtionen hos barn inte skulle skapa vanor eller beroenden som är mycket svåra att bryta i vuxen ålder (trots att man ”vet bättre”) tillåts barn fortfarande aktivt göra hälsoskadliga val i ej mogen ålder. Som om alla dåliga val man gjort som barn vore irreversibla och man som vuxen är helt opåverkad av dessa? Tycker det är fullt rimligt att fler än barnens föräldrar tar ansvar för barns hälsa, det är ju uppenbart att inte alla har tillräckligt med kunskap, slutledningsförmåga, eller bara inte bryr sig tillräckligt mycket, och det är det barnen som får betala för. Det är förövrigt inte bara barns hälsa det handlar om, utan hela befolkningen och dessa barn som när de blir vuxna ska jobba och försörja tidigare och kommande generationer, och vars sjukvård och eventuella oförmåga att arbeta pga sjukdom som alla andra ska vara med och bekosta. Om man inte bryr sig om enskilda barn kanske man iaf bryr sig om den egna plånboken?

              Du förstod alltså inte poängen alls?

                Eller du?

                  Så nej alltså.

          Ta ett annat exempel då. En bit rött kött, sitta i soffan och se en film, en fet sås, whatever. Poängen kvarstår, det ger en någon trots att man vet att det finns mer hälsosamma val.

          Inte ens på bolaget varnas det för de ohälsosammare valen ju. Du anses klara av att själv välja mellan starksprit och alkoholfria viner. Varför? För att du är vuxen.

            What? Att det ens existerar ett bolag motbevisar din tes. Kan du ens köpa vin på ica? Varför inte?

              Jo men finns ju mer och mindre hälsosamma val på bolaget också. Eller menar du att alkoholfritt och starkvin är lika hälsosamt?

                (Och för övrigt är jag emot alkoholmonopolet men det är inte det vi diskuterar)

            Alla varningstexter på nikotinprodukter får väl ändå anses jämförbart ÄVEN om det endast är vuxna som får köpa. Barn och ungdomar anses inte ens ha ett fullt utvecklat omdöme ändå får de köpa hur mycket godis de vill, och så länge inte föräldrarna har järnkoll på vart barn-/studiemedlet/veckopengen (eller vad barnet eller ungdomen nu har för pengar) finns det absolut ingen kontroll på hur mycket godis barnet köper, vilket absolut lägger grunden för dennes hälsa och förutsättningar även efter att denne fyllt 18 år. I andra hälsorelaterade sammanhang har man inte ens tillräckligt med förtroende för att föräldrarna ska fatta rimliga beslut å barns vägnar, hur ska barn själva kunna göra det. Så argument i stil med ”vuxna när ha tillräckligt bra omdöme” faller ju helt platt i detta hänseende? ÄVEN om godiskonsumtionen hos barn inte skulle skapa vanor eller beroenden som är mycket svåra att bryta i vuxen ålder (trots att man ”vet bättre”) tillåts barn fortfarande aktivt göra hälsoskadliga val i ej mogen ålder. Som om alla dåliga val man gjort som barn vore irreversibla och man som vuxen är helt opåverkad av dessa? Tycker det är fullt rimligt att fler än barnens föräldrar tar ansvar för barns hälsa, det är ju uppenbart att inte alla har tillräckligt med kunskap, slutledningsförmåga, eller bara inte bryr sig tillräckligt mycket, och det är det barnen som får betala för. Det är förövrigt inte bara barns hälsa det handlar om, utan hela befolkningen och dessa barn som när de blir vuxna ska jobba och försörja tidigare och kommande generationer, och vars sjukvård och eventuella oförmåga att arbeta pga sjukdom som alla andra ska vara med och bekosta. Om man inte bryr sig om enskilda barn kanske man iaf bryr sig om den egna plånboken?

      Det finns de som blir triggade av allt och desto wokare desto lättare att trigga. Sen kan jag tycka att det är töntigt av Icabutiken, i princip alla vet om att godis inte är hälsokost så överflödig upplysning. Och enligt mig har Ica större problem som de borde ta tag i, i alla fall de två Ica som ligger närmast mig en Supermarket och en Maxi är t ex paprikorna ofta inplastade en och en. Varför? För att Ica skiter i klimatet?

      Ja, många på insta jobbar ju med sitt personliga varumärke i proffstyckande.

    Är inte en Ica-handlare fri att själv välja utbud i sin butik? Om han ser det som sin sak att få folk att handla hälsosamt, varför säljer han inte bara det han anser är hälsosamt nog då? (Nej, för då kommer inte någon välja hans butik.)

      Eller så kan han sänka de hutlösa priserna på det han vill att folk ska köpa.

      För att butiken måste gå runt antar jag, han kan inte bara sälja havregryn.

        Exakt. Han vill tjäna pengar så varför låtsas som att han inte vill att folk ska handla vissa saker?! Hyckleri bara.

          Tycker jag inte. Att inte ha ett vardagligt utbud vore konstigt men upp till hej sätta vilka skyltar hen vill på utbudet, det är en privat handlare.

            Skyltarna syftar ju till att kunder ska göra andra val, dvs köpa annat än godiset. Eller hur?! Och det finns det mer effektiva sätt att göra på om det nu är det han vill uppnå.

              Men varför upprörd? Såhär har han gjort, tycker du att frågan verkligen är så viktig kan du ju göra annorlunda i din egen butik.

                Jag är inte upprörd alls. Jag kommer med min åsikt precis som du gör. Råkar bara inte hålla med dig. Han får göra precis hur han vill, hans butik hans val. Men nu är det ju ändå hans butik vi diskuterar då Camilla gjort ett inlägg och frågat oss vad vi tycker. Ledsen om min åsikt inte är samma som din.

        Det är ju det som är poängen. Att detta är för att vinna poäng på sociala medier. Vill han verkligen göra skillnad så kan han. Sänk priset på frukt och grönt, ha inte godis vid kassorna, ta bort rabatter på godis osv. Men han vill sälja så mycket (även godis) som möjligt. Så varför låtsas bry sig om kundernas hälsa..?!

          Jag tror tyvärr du har helt rätt i det. Vill man genuint sälja mindre socker finns det flera metoder, men risken vore ju att de faktiskt fungerade.

        Men om han vill att butiken ska gå runt så tror han ju inte på riktigt att sockervarningarna kommer minska konsumtionen. Utan då är det bara ett PR trick.

        Hade han velat sälja mindre socker hade han ju bara kunnat köpa in hälften så mycket choklad, så var den slut sedan.

          Exakt!!!

    Är det inte så att det först och främst är butikens kunder som är inne på facebookssidan, men när det börjar spridas utanför den kretsen på offentliga Instagramkonton samlas de som mest vill förfasa sig.

      Precis det är ju de som följer dem på Facebook som får upp det iaf innan det får spridning om folk delar

    Jag kan tänka mig att tilltaget inte gillas av deras återförsäljare av godiset.

    Tycker det är att gå för långt att sätta upp en varningsskylt. Som om de vore nån slags förmyndare som måste tala om för vuxna och barn det vi alla redan vet.

    Allt med måtta så även godis. Detta tilltag kan snarare trigga till allvarliga ätstörningar och få framförallt ungdomar och barn att känna skam inför att äta godis vilket inte är bra.

    Det finns bra mycket bättre sätt att få folk att handla mindre godis. Ställ godiset på en avlägsen plats och inte vid kassorna och byt ut mot frukt, grönt, nötter mm.

      Ja, skulle han verkligen vilja sälja mindre godis så skulle han lätt kunna göra det. Men han vill fortsätta sälja men samtidigt vinna någon slags godhetspoäng. Få lite ryggdunk av andra men inte göra något som helst för att ändra på det, då skulle han inte tjäna lika mycket pengar ju.

      Och ja, det känns verkligen som att han är någon självutnämnd förmyndare för hans barn (kunderna).

      Eh, vi har systembolaget och varningar för snus och cigaretter. Förstår inte varför man ojjar sig över en varningsskylt, som du skriver, vill man handla gör man det ju ändå. Tycker det är helt okej av handlaren sätta upp en skylt och lika okej inte ha någon.

        Lika töntigt med varningar för snus och cigaretter om du frågar mig.

          Kan både hålla med och inte hålla med om principen men nu när vi har dem kan vi lika gärna ha en varning för godis med (om man ska vara principiell då).

            Sådär vi varna för allt till slut.

            Allt som inte är top 10 nyttigaste produkterna i en butik ska varnas för. Kanske t.o.m. förbjudas när vi ändå håller på. Den onyttigaste frukten ska märkas ut i frukthyllan, fetare mjölken ska ha varning, för att inte tala om såser och flingor. Där får alla märkas ut.

              Det lär komma varningar för allt.

              Jag brukar välja varor som är märkta med det där lilla nyckelhålet, som märker ut extra nyttiga produkter snarare än varnar för ”farliga”. Det har ju dock funnits sen urminnes tider så det är väl inte så trendigt att lyfta fram om man vill skapa uppmärksahet på sociala medier.

              Generellt sett tror jag verkligen vi borde fokusera mer på att äta hälsosamt än på att inte äta ohälsosamt. Det har varit mycket mer effektivt för mig själv och jag tror det är samma för de flesta.

        Både alkohol och rökning har dock ingen direkt problematik om folk får allt för laddad relation till. Att vara helnykterist är bara hälsosamt, detsamma med nikotin. Mat däremot måste man förhålla sig till och en allt för laddad relation till man kan skapa problem. Att skamma sockerätande tror jag är en kass metod om man faktiskt vill uppnå resultat.

          Det skadar dig ju verkligen inte att inte äta godis heller?

      Jag skulle gissa att en ica-handlare inte har mycket handlingsfrihet, de har ett bassortiment där säkerligen ett brett sortiment av godis ingår och de har en placering som de måste följa, en slinga genom butiken där frukt ska vara i början, mjölk längst bort och godis vid kassan och längs gångarna där man köar. Hoppas de för diskussionerna internt för jag tycker det är vansinnigt med så mycket godis i svenska butiker, motsvarigheter till detta överdåd av sötsaker i vanliga mataffärer finns nog inte någonstans.

    är för sockerskatt (vilket norge har), gärna så högt att folk inte kan köpa läsk

    majoriteten av mina klasskompisar köper läsk o godis dagligen, det blir bara onödigt arbete för samhället

    akademiker måste vi ta tillvara på då de kan arbeta som forskare istället, de ska inte behöva lägga sin energi på att ta hand om läsksupare

      Vad menar du med ditt sista stycke?

        inga läskdrickare => färre tandläkare behövs => tandläkares begåvning hade kunnat nyttjas inom andra områden

        om alla varit läskdrickare => så hade fler tandläkare behövts => så hade det tagit akademiker från andra yrken

        det är inte en fråga om vad de 1.5 miljoner akademiker vi har behövs för. Tänkt om vi haft dubbelt så många forskare och den tekniska utvecklingen gått dubbelt så snabbt?

          *det ÄR en fråga om vad de 1.5 miljoner..

          Oj.. ja.. nu hade väl inte alla de tandläkarna som annars behövts arbetat med teknisk forskning i stället.

      Du måste ha växt upp med tron att russin och frukt är godis. Är du avundsjuk kanske? 😜

    Tycker det är bra.

    Det vore verkligen intressant att se hans försäljningssiffror efter det här.

      Jag tror inte det kommer ändras ett dugg. Folk har väl vetat i alla tider att det inte är bra för ens hälsa men ändå köper ”alla”. Skyltar här och där med varningstexter har nog noll effekt tror jag.

        Haha eller hur. Vad tror han, att hans kunder är idioter.. ”va??? Är inte godis hälsosamt?!?!? Whaaat?? Då köper jag en broccoli i hälsohyllan i stället. Vilken tur jag hade!!”

          Jo men jag tror att det kan ta emot att stå där och plocka lösgodis bland alla varningsskyltar. Jag skulle inte känna mig bekväm. Kanske att de lite mer diskreta chokladbitarna ökar. Kommer han få fler eller färre kunder. Jag tror absolut att det kommer påverka men frågan är hur.

            Då skulle jag nog snarare byta butik i stället för att börja handla annorlunda.

              Det jag var intresserad av var hans försäljningsstatistik och hur den påverkas eller inte påverkas av de här skyltarna. Oavsett om du skiter i skyltarna, byter butik eller ändrar konsumtionsmönster kommer det ju märkas i statistiken.

              Ja men så blir det ju. Godissuget kommer ju knappast att minska det är bara det att man gör ett stopp till på hemvägen för att köpa godis någon annanstans. Skam fungerar inte. Istället för att skämma ut människor för att de äter godis kan de ju göra som andra har puffat för. Sätt äpplen och päron vid kassan och godis längst in i butiken. Men det är ju roligare att skaffa billiga och lätta poänger istället för att verkligen göra något.

            Haha nej jag kan verkligen inte se att det påverkar.

              En van bilist missar hälften av alla skyltar, och då vet man ändå att man egentligen bör kolla efter skyltar när man kör och att det är direkt farligt att låta bli. Tror 100 % människors hjärnor kommer sålla bort de där skyltarna efter att man sett dem ett par gånger.

              Men man får väl anta att han äve flyttar godishyllan längs in i butiken och säljer frukt och nötter isf choklad vid kassorna? Det skulle kunna göra nytta.

                Tror inte vi kan anta det heller faktiskt. Kanske att det säljs annat i direkt anslutning till kassorna, vore på tok fel att fresta med sådant intill kön, men godisavdelningen i sig tror jag inte flyttas på.

    Är sockerfritt godis så mycket mer hälsosamt verkligen?

      Sockerfritt godis tillför inget hälsosamt i form av vitaminer, kostfiber etc.

      Men det är heller inte ohälsosamt.

      Godis med socker i innehåller energi och kan vara bra om du snabbt behöver energi.
      I övrigt inga essentiella ämnen.

      En diet som består av endast godis (sockerfritt eller med socker) är ohälsosamt.

        Sockerfritt godis har väl ofta nästan lika högt kaloriinnehåll som vanligt godis? I alla fall sockerfri choklad

          Sorry, tänkte bara halvvägs 😂

        Diet på svenska är inte samma sak som diet på engelska. Just saying.

      Jag skulle då aldrig äta sockerfritt godis. Visste inte ens att det fanns.

      Du behöver i all fall uppsöka en toalett om du trycker mer än ett par bitar. Den kroppsliga reaktionen gör kanske att du minskat intaget när det är sockerfritt godis.

        Låter inte särskilt hälsosamt att skita ner sig av ett livsmedel. Hur tänkte han där?

        Ja kroppen gör sig av med gift!!!!

    ”med syfte att vara för onyttig mat, så som smågodis bland annat.”

    ”I stora bokstäver och varnande färger, upplyser butiken bland annat om att man står i begrepp att handla produkter som allvarligt kan skada din hälsa.”

    Lite otydligt här Camilla. Är de för eller emot?

      Och godis är väl knappast mat?

    Verkar ju bara vara godis han märker ut. Han kan väl rangordna alla varor från mest hälsosam till minst hälsosam när han ändå ska vara där med pekpinnen. Pasta vs grönsaker, vitt bröd vs fullkorn, lättöl vs mjölk, majs vs spenat osv.

      Kött är en av de största bovarna. Leder till ökade risker för tjocktarmscancer och koldioxidutsläpp. Borde verkligen varnas för.

        Hade kanske inte varit särskilt poppis bland hans målgrupp dock?

        Men ska man varna för något som är allra mest ohälsosamt i en matbutik är det väl ändå tobak. Sluta sälj cigarretter.

        Näst på tur lär vara all öl och annan allohol. Därefter läsk och andra sockrade drycker.

        Nej ,det gör det verkligen inte! 🤣 Dagens skämt egentligen, om det inte vore för att du(och ett gäng till) är så oupplysta och tror på allt ni läser i Aftonbladet.

        Håller med om att processat kött är dåligt för en men i övrigt är vilt och gräsbeteskött är det bästa du kan äta, få andra livsmedel som kan mäta sig vad gäller näringsdensitet.
        Sen något år tillbaka har jag helt slutat köpa kött i vanliga butiker (förutom från Köttkultur som finns på Hemköp och Coop, så bra), bara vilt och gräsbetes.

    Ändå märkligt med detta initiativ.

    Som jag skrev ovan så finns det inga studier som pekar ut ett enskilt livsmedel kopplat till övervikt och då relaterade sjukdomar.

    FÖRUTOM
    Sockersötad dryck.

    Enkelt förklarat uppstår inget stopp i form av mättnad när du dricker kalorierna. Andra livsmedel som t ex choklad visade inte samma resultat som just dryck med socker i.

      Du har helt fel.

        Jasså?

          Ja. Finns ett otal studier på mat och diabetes 2 till exempel.

            Vilka? Och ja jag kan googla men vill veta vilka du syftar på.

        Nej.

        Notera : ENSKILT livsmedel.

    Tycker det är jättebra!
    Mer sånt!

    Att relatera till mat i binära termer av nyttigt och onyttigt är ju rätt sjukt. Såg en influensers hemvisning häromdagen och de hade ett ’nyttigt’ kylskåp och ert ’onyttigt’. Tror det är helt fel väg att gå som skapar skam och tabun. Men vad förväntar man sig av Ica.

      Exakt. Och nyttigare eller onyttigare än vad?

      Sen visst, godis är inte hälsomat men kan vara ganska bra för välmåendet med en godis då och då. Eller en tårta till kalaset osv.

      Men handla på Coop då

        Haha hur lättstött får man vara?😅

          Nej men jag fattar inte varför man ens bryr sig om vad en affär man inte handlar på gör. Gillar man inte skyltarna kan man väl bara handla någon annanstans?

            Blir ju nyfiken på vad du gör i ett kommentarsfält som den här bloggen. Här diskuteras ju bara saker som man egentligen inte rörs av. Man rörs väl inte mer av det här än av hur någon ammar i sin klänning eller vad en annans skor kostar.

              En influencers riktar sig till allmänheten, den lägger ut bilder och för diskussioner öppet online. Det finns något mått av allmänintresse i vad influencers gör. Här är en butik som har en liten Facebooksida som riktar sig mot sina kunder. Kunderna verkar uppskatta det så vad är det ens att diskutera?

                Han har ju också lagt upp det offentligt. Plus att Camilla har gjort ett inlägg om det. Förstår inte varför detta är mer konstigt att diskutera än vad någons nya handväska kostade. Bägge rör oss alla lika lite.

                  (Men ja, orkar inte tjafsa om det. Inte hälsosamt😜)

                  Han har ju lagt upp det på en liten Facebooksida för de närmast sörjande. Det är som att dra upp vad min granne köpte för väska och börja diskutera det.

                    Inte riktigt va?!😅

            Varför bryr vi oss om något av inläggen som diskuteras här inne?

              För oftast är det intressanta. Här har en privatperson satt upp en skylt med innebörden att godis innehåller mycket socker eller liknande i sin egen privata butik…vi är många som inte förstår intresset.

                Hans Ica är lika lite privat som vad tex caia är privat. Och nu Camilla har gjort ett inlägg om det. Konstigt om vi då inte skulle få diskutera det här.

                  Jag hade tyckt att det hade varit annorlunda om hela Ica infört det här, så det hade påverkat oss alla. Hade caia satt upp någon skylt i en butik i hedemora hade det varit samma grej. Helt ointressant för alla utanför höllviken

                    Men varför är du själv här och diskuterar det? Det rör väl inte dig heller? Och det rör väl absolut inte dig vad någon anonym Erica tycker om det heller eller om hon handlar på Ica eller Coop ? Du är ju här och diskuterar det precis lika mycket som alla andra här.

                      Jag var inne för att diskutera frågan om varför reaktionerna på Instagram och Facebook skiljer sig åt, vilket även var frågan i inlägget. Inte för/emot skyltarna i en butik jag aldrig kommer besöka.

                      Men kommentera det då i stället 😅 var Erica handlar rör inte dig.

      Ja det är ju inte samma för alla. För t.ex. en ätstörd person som tillfrisknat kan en ”onyttig” vara som handlas utan att läsa innehållsförteckningen vara det absolut nyttigaste. Eller ska en diabetiker stå och skämmas för att de måste köpa socker för att inte dö?

        Varför tar du för givet att folk skäms för att köpa godis för att det står en skylt där? Folk köper cigg utan att skämmas ett dugg. Skäms du har du problem som ica inte ansvarar för.

          Jag skäms varje gång det går att lista ut något om mig utifrån vad jag handlar. Typ ”jaha här har vi någon som ska grilla på valborg”.

            Så kan man ju självklart känna men det är knappast butikens fel.

            men varför skäms du för sådant? Märklig sak att skämmas över.

        Det är ju inte samma i varje situation heller. Har t ex alltid en flaska saft hemma som jag plockar fram när barnen har hög feber eller när jag behöver få i dem mediciner. Då är den saften såklart ”nyttig”, om den innebär att man minskar risken för uttorkning. Och lightprodukter ska man undvika vid typ magsjuka eftersom de kan ge diarré och på så vis bidra till mer uttorkning.

    Herregud vad känsliga folk är. Men strunta i skylten då om det stör. Det är ju inte så att alla som skriver här handlar i just den butiken. Skulle vara intressant att få veta åldersspannet på de som förfasar sig mest. Låt mej gissa att de även är veganer, sekundärkränkta, hycklare och allmänt woke (tror sig vara). Det är ju inte så att barn måste handla godis, det är nåt man lär barn.

      Vi kan ju strunta i vad alla flunsor gör också om det stör oss. Vad ska Camilla då skriva om? Ska hon behöva ta ett vanligt jobb för att överleva då? 😆

      Du kan väl bara strunta i vem som tycker vad om detta om det stör dig så mycket. Men ändå la du en kommentar om det…

    Detta är ett bra initiativ tillskillnad mot Hemköp som straffar sina köttköpande kunder med att de får lägre/ingen bonus.

      Till skillnad ska såklart inte vara ihopskrivet.

      Kött är inte nyttigt heller. Så bra kan jag tycka.

    Ett stort problem med den här metoden är att det inte finns något svart på vitt facit. Vad är hälsosamt och för vem? Folk uppfattar vissa saker som hälsosamma, tex frukt, men en diabetiker ska absolut inte äta mycket frukt eftersom även fruktsocker får effekt på blodsockret. Bättre då att äta grönsaker istället. Godis kanske verkar uppenbart men kan också ha en roll mentalt. Att köpa lite godis och må mentalt bra en stund kan vara viktigare än en helt sockerfri diet. Bubbelvatten kanske anses mer hälsosamt än sockerläsk men hjälper till att erodera emaljen på våra tänder.

    Det finns risker med många olika födoämnen för många av oss, tycker det är rätt magstarkt att en livsmedelsbutik ska ta på sig rätten att tala om för oss alla vad det innebär.

      Det här skiter sockerfobiker fullständigt i.

    Att det alltid ska vara ätstörningar vs hälsosam mat. Sveriges befolkning blir allt mer överviktiga och äter massvis med halvfabrikat och skit samt sitter stilla.
    Ätstörningar handlar om psykisk ohälsa som tar sig uttryck i att svälta eller hetsäta. Man kan kanske försöka göra ngt åt bägge problemen? Vi kommet inte få färre ätstörda genom att vi fortsätter äta skit och sitta stilla. Det visar väl ändå all statistik från de senaste åren, bägge problemen har ju ökat.

    Varför ens sälja godis i butiken då om det är så jävla farligt?

    Vilken lag bröt icahandlaren mot när han tidigare märkte med sockerbitar? Jag har inte den blekaste vad det kan vara.

    Tycker detta är intressant. Skam & alkohol har länge gått hand i hand vid problemdrickande. Mat och godis får lixom flyta fritt. Det trots att ex ca 2 miljoner människor i Sverige lever med hjärt-kärsjukdom där kostvanor & rökning är två vanliga anledningar. Hur vi lever utan att röra på oss och stress bidrar ju det med men titta er runt. Folk har ju blivit väldigt feta. Det smaskas i stugorna och sedan blir man förvånad när man plötsligt drabbas. Som om man vore odödlig.
    Hela vår livsstil med allt processat, maximera vinster för giriga storbolag, att inte leva i ett sammanhang (leva ensamma), vardagsmotion och alla måsten är helt sjukt. Alltså vi missar det fina livet har att erbjuda.

    Istället kunde vi odla mer själva, ta hand om vår jord, leva i balans utan all fast fashion och alla hittepå av inköp.

    Vi känns på riktigt korkade att vi går med på att kasta ner chips + godis i varukorgen tillsammans med allt processat, hoppa in i bilen för att stressa som fasen för att arbetsgivaren & aktieägarna ska tjäna storkovan, bedöva oss med massa vin för att skoja till det, samtidigt som vi målar huset, städar, och vill glassa förbi med kvarterets mest maxade bil för att påskina maximal lycka.
    Det hela är ett spel & vi gör samma om och om igen. Blir förvånade när det smäller och livet är passe.
    Så jo, ut med dessa varningar. Starta en ordentlig debatt för det behövs för folkhälsan. Av med skygglapparna och kom in i matchen. Vi har bara ett liv.

    Jag läste just en självbiografi där farsan bestämde sig för att gräva ut en källare på landet för att grannen redan hade källare. Hela somrarna ägnade han åt den där källaren medan mamma och sönerna gjorde annat. Det han ångrade när han var äldre var just att han ägnade så mycket tid åt att gräva den där källaren. Jag tror att många förändrar har sina symboliska källare som de gräver mest hela tiden medan barnen växer upp, flyttar hemifrån och skapar sina liv. Bara detta med att köpa större och renovera medan man måste jobba hårdare på jobbet för att kunna göra karriär för att finansiera huset. Barnen får var sitt rum med skrivbord och dator och hörlurar, och sedan ser man dem aldrig mer.

      Det var inte svar på icahandlaren och hans varningsskyltar utan på Hennas resonemang ovan. Jag håller med henne helt.

    Nästa steg för Ica handlaren är att ge kassörskorna en sån tuta de kan klämma på varje gång en kund lägger upp ”farliga” varor på bandet, så kan man skämma ut folk effektivt.

    Vad är nästa grej? Skämma ut de som köper färdiglagat?

    Åh vad de försöker samla gratispoäng. Om de på riktigt ville göra en insats för folkhälsan skulle de kraftigt minska utbudet av varorna de varna för. Ställ dem på ett undanskymt ställe i butiken osv…. Meeen i slutändan är de mer intresserade av att tjäna pengar som de flesta butiksägare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.