525 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon som sett dokumentären Ken and Barbie killers på Max? Jag har inte sett klart alla avsnitt än. Så, var Karla också ett offer eller är hon en gärningsman liksom Paul?
  Något annat… var kan man se gamla säsonger av Hells kitchen? Viaplay har bara de två senaste säsongerna.

   Karla var INTE ett offer.

    Exakt. Det finns många bra poddar om fallet.

     Något konkret man kan lyssna på?

      Jag tycker att t.ex. Serial Killers-podden är bra, sök på ”The Ken and Barbie Killers”.

       Serial killers avsnitt på Spotify är bra, och Seriemördarpoddens. Den senare släppte precis ett avsnitt om dem 11 juni, och kommer ett del två nu på tisdag.

      Vad blir det för mord har också gjort ett avsnitt om det fallet

  Är det någon här som känner någon, eller kanske själv jobbar på Vedum kök och bad? Jag har blivit erbjuden en tjänst som köksförsäljare där undrar om någon vet hur det är att arbeta på det företaget? Jag är redan på en arbetsplats jag trivs på och det känns lite läskigt att säga upp sig när man inte riktigt vet om det nya stället är lika bra i längden 🙂

   En bekant jobbar där och trivs bra

   Man måste våga för att vinna!

   Har bekanta på Kvänum kök(och det är samma företag som Vedum) och de trivs.

    Är det sant? Visste inte att det var samma. Finns då även vedum kök i kökshuset som ligger på väg mot kvänum?

  Märklig fråga men här kan man väl fråga vad som helst – hoppas jag….
  Hur blir man sexolog/sexterapeut/sexrådgivare/intimitetskoordinator?
  Någon som vet?
  Supertacksam för svar.

   Vet inte exakt hur man får en sån tjänst men man kan läsa en master i sexologi iaf, på vissa universitet. Jag är ssk och kollade upp det och jag hade kunnat söka den utb, minns ej förkunskapskraven helt dock!

   Är det inte typ socionom i botten och sen läsa vidare?

   Det är en master så du behöver ha socionomexamen eller kanske beteendevetare examen i grunden. I dagsläget kan man plugga till sexolog i Malmö eller Lund, nu är jag osäker. Sen kan man gå kurser på rfsl eller rfsu…? Hahaha så osäker men du kan gå kurser och så blir man sexualrådgivare.

    Gud va ni är fina! Tusen tack för alla svar!
    //hon som vill bli sexolog

   Det är inte en skyddad titel så du kan plocka ihop strökurser som känns relevanta och sedan söka jobb.

  Den bästa sommarplågan genom åren? Boten Anna ger mig så mycket minnen😅

   Bailando och Macarena minns jag väl från min barndom 😅

    JA, Macarena tar mej tillbaka till sommren 1996. Fan vilken sommar!!

    Jag fyller på med Las Ketchup!

    Bailando 😍
    Lägger också till mark oh – stuck on you och Angel – sommaren i city

     Sommaren i city är ju verkligen en sommarlåt och bra också.

   Gjordes mycket bra där vid 2012-2015, lyssnar på många låtar än idag från den tiden. Fast det mesta är kanske sommarHITS och inte PLÅGOR.

   Du swipa höger, 2015 troor jag den kom, gick på repeat.

   Lambada

   Peter Andre – Mysterious Girl

   Hej hej Monica…

   Sommarnatt(fast den är ingen plåga).

    Åh, älskar den!

   Freestyle-Vill ha dig🥰

   Mitt sommarlov med Anita Hegeland.

    Hegerland heter hon visst. Förlåt, Norge!

   SM i bangolf 2012 såklart.

  Om ni inte kunde bära egna barn, eller er partner inte kunde. Hur skulle ni då ställa er till surrogat eller adoption? Menar alltså er som verkligen vill ha barn, inte ni som skulle nöja er med att va barnfria.
  Finns ngn här som adopterat (eller själv är adopterad) eller fått barn via surrogat som vill berätta så vill jag gärna höra input också.

   Jag är själv adopterad och har aldrig haft några issues med det. Har haft en trygg, kärleksfull och stabil uppväxt, inga konstigheter.
   Har aldrig funderat över adoption själv då jag blev gravid ganska lätt. Surrogat skulle jag aldrig överväga. Kan inte se något rätt med att man ska kunna ”hyra” en kvinnas kropp på det sättet.

    Vågar man fråga hur du ställer dig till hela adoptionsdebatten? Jag tänker på t ex konton som stulen identitet på Instagram, men det finns ju en uppsjö. Förstår att alla adopterade tänker olika, men intressant att höra.

     Jag kan svara. Tycker det är viktigt att det lyfts fram i ljuset, som all problematik. Men tycker det är provocerande att endast den delen av debatten får synas, att den andra (som jag gissar) är mycket större inte alls får synas eller höras. Oavsett vad som hänt eller hur man mått, så handlar det i slutändan om att ha fått ett värdigt liv.

     /adopterad, uppvuxen i familj med villkorslös kärlek

     Jag tycker det är bra att det kommer fram och att det granskas. Men har svårt för den bittra och otrevliga attityden som tex Stulen identitet har. Alla har absolut rätt till sina känslor och sin upplevelse, men tycker det kan göras på ett snyggare sätt.

     Jag är också adopterad och avskyr stulen identitet, surare/bittrare person har jag aldrig sett. Det är också trist att tex mansbebisar och andra konton okritiskt hyllar henne.

     Man ska inte glömma att adoption INTE är eller har varit olagligt i Sverige så att jämföra detta rakt av med surrogat blir fel. Klart att man måste granska om man tror något blivit galet, men tex jag har träffat min biologiska släkt och vet att jag inte är ”stulen”. Mitt alternativ hade varit att växa upp på barnhem, hur hade det varit bättre?

   Är öppen för det. Har visserligen eget barn men skulle kunna tänka mig att adoptera.
   Vi gick också igenom granskning och utbildning för att bli familjehem (långvarigt placeringar), och blev godkända. Tyvärr blev det inte något med det pga anledningar, mest pga eget från kommuner. Kanske i framtiden.

   Har inga som helst problem med vare sej surrogat eller adoption. Jag skulle ta surrogat som första alternativ sen adoption.

    Jag med.

    Surrogatindustrin är vidrig. Hur kan man ha en sån syn på kvinnor och deras kroppar?

     Måste det vara en ”industri”? Jag skulle lätt kunna vara surrogatmamma om tex mina syskon behövde hjälp att bära ett barn. Utan ekonomisk ersättning.

      Men sånt finns inte i Sverige så det är industrin man får vända sig till

      Lagar ska inte stiftas för de soliga undantagen.

       Lagar ska dock inte heller förhindra de soliga undantagen.

        Men om vi lagstiftar så att de soliga undantagen var tillåtna, tror du att den slutliga baksidan skulle försvinna då? Jag tror att folk inom industrin skulle hitta kryphål och liknande för att komma runt lagen om den var skriven på det sättet.

        Det är väl lite liknande som prostitution och varför det inte är lagligt. Det finns en del personer som verkligen vill sälja sex och mår bra överlag, alltså de säljer inte sex av tvång, av desperation eller av psykisk ohälsa. I en ideal värld så skulle det ju vara lagligt så sådana personer kunde få sälja om de ville. Problemet är att som det faktiskt ser ut i verkligheten så är sexhandeln full av människor som säljer sex av tvång, desperation eller psykisk ohälsa. De som inte gör det försvinner i mängden som gör det. Så därav måste lagstiftningen i huvudsak skydda de flesta och de som behöver det mest, genom att inte tillåta sexköp för att inte öka mängden sexköp.

        Det är förstås tråkigt om/när det drabbar de som inte skulle fara illa av det (sälja sex eller vara surrogat), men man prioriterar de det drabbar värst helt enkelt.

        Sen är ju surrogatmödraskap inte olagligt, om än inte lagligt. Vill man absolut verkligen ställa upp åt ett syskon som surrogat kan man ju tillsammans åka utomlands och genomföra processen för befruktning. Sen när barnet föds i Sverige så får man gå igenom adoptionsprocess.

         Det är lagligt att sälja sex

          Nej, det är inte olagligt och inte lagligt. Att köpa sex är olagligt.

           Hur menar du nu? Självklart är det lagligt att sälja sex.

           Är något inte kriminaliserat är det per definition lagligt, det finns inget mellanting.

           Nej, är något lagligt så finns det liksom ett ramverk för det. Är det olagligt så finns det ett ramverk för det. Är det varken lagligt eller olagligt (som att sälja sex eller surrogatmödraskap) så regleras det inte, inget kriminellt men heller inget som kan underlätta för aktiviteten iom att det inte är uttryckligen lagligt.

           ”Är något inte kriminaliserat är det per definition lagligt, det finns inget mellanting.”

           Det finns inget lagligt stöd för det, vilket betyder att det inte är lagligt – om än inte olagligt.

           @Anonym 21:28 eller kallar du allt som inte är olagligt för ”lagligt”?

           Haha okej. Det är lagligt men olagligt. Hur tänker du nu? Det är 100 procent lagligt att sälja sex. Hur är det inte lagligt?

           Men herregud 🙂 det finns inget lagligt ramverk för att köpa blyertspennor på Coop, alltså är det varken lagligt eller olagligt. Självklart är allt som inte är kriminaliserat lagligt, hur kan man ens gå för sig nåt annat…JA det är lagligt att sälja sex.

           @Ho
           Det står ovan? Det är inte olagligt, men det finns heller inget lagligt stöd för det. Man brukar ofta prata om att något är lagligt om det finns lagligt stöd för det. T.ex. länder som gör cannabis lagligt, de gör det uttryckligen lagligt genom att sätta upp ett ramverk kring hantering av cannabis. Jämför detta med länder som enbart avkriminaliserar cannabis, där det slutar vara olagligt men det finns heller inget som ger uttryckligen lagligt stöd för det.

           Eller länder som gjort att sälja sex lagligt, som Tyskland, där det är uttryckligen lagligt med ett ramverk som reglerar olika aspekter kring det. Det kan gälla kring arbetsmiljö, tider, skattande, rättigheter och skyldigheter osv. Det är alltså inte enbart avkriminaliserat, som är det i Sverige idag. Det är inte olagligt, men det finns heller inget lagligt stöd för det.

           Visst kan du väl säkert tekniskt sätt säga att allt som inte är uttryckligen olagligt är per automatik lagligt. Men det tappar ju snabbt mening i praktiken. Som om vi diskuterar surrogatmödraskap. Det är inte olagligt, skulle du säga att det då är lagligt för att det inte är olagligt? Det är det ju inte, finns inget lagligt stöd för det och därav kan du inte välja att genomföra det i Sverige iom att sjukvården förbjudit det (inte i lag dock).

           Nej, du har fel. Det är lagligt om det inte är kriminaliserat. Det är kriminaliserat att röka cannabis i Sverige, därför behöver det lagligt regleras för att bli lagligt. Det är inte kriminaliserat att sälja sex dock, därför behövs ingen lagreglering…

           @Anonym / 22:11

           Okej, så låt oss diskutera surrogatmödraskap då. Det är inte olagligt i Sverige. Är det lagligt?

           Visst kan ni tekniskt sätt hävda att allt som inte är olagligt är per automatik lagligt, men det tappar ju all mening i praktiken. Surrogatmödraskap är inte olagligt, men det är knappast lagligt heller. Det finns inget lagligt stöd för det, vilket i praktiken gör att du inte har någon rätt att kunna genomföra det – ett sådant kontrakt kommer inte upprätthållas, sjukvården har förbjudit assistans kring det, du kan adoptera men det finns ingen garanti osv. Skulle ni ändå säga att surrogatmödraskap är lagligt – enbart för att det inte är olagligt?

           @22:17
           Fast du svarar ju ingenting på det jag faktiskt skriver här?

           Ja, cannabis är kriminaliserat i Sverige, vet inte vad poängen med det är iom att jag gav exempel på länder där det avkriminaliserats eller getts lagligt stöd? Ja, är väl givet att om det ska sluta vara olagligt så måste det avkriminaliseras. Avkriminalisering ger dock inte per automatik lagligt stöd att bedriva verksamhet.

           Nej, det är inte kriminaliserat att sälja sex i Sverige, det är avkriminaliserat. Som har skrivits från allra början. ”Därför behövs ingen lagreglering”… behövs och behövs, behövs för vad menar du?

     Nämen ooppsan…. har vi yttligare ännu en feminist som ska bokstavligen bestämma över andra kvinnors kroppar… låter inte så ”feministisk” utav dig…

    Äckligt. Såna som ni ska inte ha barn alls.

     Du däremot låter som en härlig förälder…

     Fast det bestämmer ju inte du tack o lov. 🤣

      Borde bara straffbart att skaffa barn via surrogat när det är olagligt i Sverige. Vidrigt..

       Inte alls vidrigt!

        Hur kan det inte vara vidrigt? Att utnyttja och köpa kvinnokroppar?

       Det är inte olagligt i Sverige du kan ej få straff för det det är däremot oreglerat. Finns i gen lagstiftning som reglerar det åt något håll. Det är dock otroligt olämpligt/ oetiskt att utnyttja en utsatt kvinna.

        Det finns visst lagstiftning. Lagstiftning som säger att den som föder ut ett barn är dess mamma. Pactum turpe som säger att avtal om att någon ska få någon annans barn inte kommer upprätthållas i svensk domstol.

        Det är inte olagligt att bära någon annans barn. Problemet är att den som bär barnet kommer bli barnets mamma och det är mycket osäkert att säkerställa att du får det sen.

      Nej men jag kan ju önska. Ni har ingen moral och vill köpa kvinnors kroppar = passar inte att uppfostra barn.

    Du låter precis som den där tokan Josefine Malmqvist från Moderaterna som debatterade frågan i aktuellt förra veckan.

    Svårt att adoptera idag.
    Kraven är skyhöga och massa länder som har stängt för internationella adaptioner. Kanske enklare att bli fosterföräldrar?

     Familjehem? Ja det kostar att adoptera. Som rika är bättre föräldrar. Har känslan att många adopterade undrar över sina biologiska föräldrar. Samt mycket fusk folk vill tjäna pengar på adopterade.

     Familjehem är ingen lösning på att man är barnlös. Familjehem innebär att man tar hand om någon annans barn, men hela tiden är syftet att familjen ska återförenas.

     Man ska vara familjehem för att man vill vara familjehem, för att man vill hjälpa familjer i svåra situationer, inte för att man vill ha ett eget barn.

      De flesta gör det dock för att de får betalt..

       Nej dom flesta gör det inte för att få betalt.

   Jag hade nog vänt mig till adoption. Absolut INTE surrogat, jag tycker det är helt galet att vissa på riktigt försöker normalisera att köpa/hyra en annan persons kropp. Kan möjligen förstå att andra gör det om det inte utgår en ekonomisk kompensation men annars NEJ.
   NEJ, majoriteten surrogatmammor gör det inte för att ”hjälpa barnlösa”, de gör det som försörjning och är i beroendeställning till den som köper/hyr deras kropp. Det är också en hälsorisk att vara gravid och föda barn. Få skulle argumentera att prostituerade säljer sin kropp för att sex är skönt.

   Jag var ofrivilligt barnlös i flera år och hade verkligen panik över det! Att bli mamma har varit meningen med mitt liv sen jag var liten har jag känt. Men hur mycket jag längtat och hur desperat jag än känt mig har surrogat aldrig funnits som ett alternativ. Surrogatmödraskap är människohandel och under inga omständigheter rättfärdigat. Adoption hade jag absolut kunnat genomföra!

    Samma här. Var en kamp för mig att bli gravid, men surrogat – Hell no! Det skulle ju vara om en nära vän ställde upp men en okänd kvinna i Ukraina…. Fy fan vad hemskt att utnyttja någon så. Nej nej.

   Absolut aldrig surrogat. Det är att köpa och utnyttja fattigare kvinnors kroppar. Är tveksam till adoption efter allt som framkommit. Kanske om det gick att garantera att det var etiskt eller från närliggande länder.

    Det är ju faktiskt inte bara fattiga som är surrogater. Jag bor i ett land där surrogat är tillåtet och en arbetskollegas syster var surrogat till en kompis och det var inget konstigt med det.

     Men faktum är att i Sverige åker de flesta till Ukraina och Georgien för att få surrogatbarn. Inte direkt rika länder…

     Men det är inte olagligt i Sverige så det går ju att vara surrogatmamma även här om än juridiskt krångligt, sen tror jag få kvinnor är beredda att offra sitt liv och hälsa även för en god vän.

      Nej det går inte här för det är ingen klinik som kommer bistå med det då det inte är tillåtet.

   Jag kan inte bära barn och får den här frågan typ en gång i veckan. Surrogat – helt uteslutet dels pga har inga ägg som kan befruktas och surrogatindustrin verkar vara helt fruktansvärd.

   Adoption däremot kollade jag upp men landade också i ett nej. Dels pga skrämmande info om att det pågår handel med barn, dels pga rapporter om att många adopterade inte mår toppen, dels pga så jävla dyrt. Hade aldrig haft råd + ej möjligt att vara ledig från jobb så mkt. Plus tveksamt om jag ens hade blivit godkänd att adoptera pga tidigare sjukdom osv. Det är inte en enkel process att adoptera men många verkar tro det.

    Nej vad oförstående människor beter sej. Skulle aldrig fråga någon om barn. Så privat och känsligt ämne. Ni som lever utan barn går det att acceptera eller blir man bitter? Så svåra frågor. Till en syster kusin som är som en syster kunde man kanske få föda barn åt. Inte vemsomhelst. Är adoption inom Sverige Norden bättre? Så himla svårt svara.

     Individuellt såklart men jag är bitter. Vet inte om det blir annorlunda om tiden rinner ut. Känner att jag har några år kvar att kämpa innan jag är för gammal. Då kanske man kan komma till nån form av acceptans, eller så blir bitterheten större.
     Värst är dock att höra folk som tjatar om att det är så jobbigt att ha barn. Och typ ”du ska vara glad att du slipper”.

      Eller att folk ser abort som preventivmedel. Så lätt göra abort. Spyr på den kommentaren. Är förstås inte emot abort. Visa hänsyn tänk hur du uttalar dej.

       Jaa, verkligen!! Självklart finns det stunder där abort är enda alternativet, men inte för att man är slarvig.

        Jo, oavsett anledning. Man ska inte tvingas föda ett barn man inte vill ha.

        Jo alla ska ha rätt till abort. Det är inte en gravids kvinnas ansvar att ta hänsyn till att det finns ofrivilligt barnlösa. Tycker de att kvinnor ska tvingas föda barnen och adoptera bort då eller?

      Att folk pratar om att det är jobbigt med barn är nog inget att ta illa vid sig av- det är rätt jobbigt med barn och människor måste ju få prata om sina upplevelser. Att säga: ”du ska vara glad att du slipper barn” till någon utan barn är ju däremot hjärtlöst och så socialt inkompetent att jag får lust att ge dem en smocka å dina vägnar.

       Kanske skulle förtydligat att jag inte menade vardagligt utan på nivån om där man menar att helger är en pest för man får ingen ”avlastning” utan måste ha barnen själv 24/7 (frånskild). Eller menar att man hellre stannar på jobbet än åker och hämtar barnen när man slutar. Upprepade gånger, utan skämtsam ton.
       Annars har jag inga problem att prata om det jobbiga med att ha barn, och jag förstår ju att det är jobbigt ofta även om jag inte upplevt det själv.

      Även folk som kämpat i decennium med att bli med barn brukar kunna uppleva det som jobbigt. Ibland blir det faktiskt värre av själva skuldkänslorna kring att man inte ”får” känna så när man kämpat.
      Det är precis som att alla som lever och är friska inte är glada jämt, även om den som är dödssjuk kanske tycker att det hade varit det enda rimliga.

      ”Du ska vara glad att du slipper” är ju dock en brutalt okänslig (och dum) kommentar.

       Förtydligade att det jag menar är mer extrema fall, som egentligen borde vara skämtsamt, men inte upplevs så när det kommenteras upprepade gånger.
       Har själv tänkt på att OM jag skulle lyckas bli gravid nån gång, så tror jag det kan kännas jobbigt att ”visa upp” (alltså existera, gravid eller med barn) för dom som kämpar.

      Jag är 48 och tycker det är mycket lättare att acceptera nu än det var för så där sex-sju år sedan. Det är fortfarande sorgligt förstås, men jag kan fokusera på andra delar av livet. Det kanske hjälper att jag fått ägna så stor del av mitt vuxna liv till att ta hand om mina gamla och sjuka föräldrar, så att få en bebis vid 50 känns mer som en skräck än en dröm.

     Jag har väl accepterat det litegrann. Men är också bitter. Det går i vågor, jag försöker att se på det med öppna ögon och inte gräva ner mig för mkt då jag ändå inte kan förändra ngt.

     Vad är bitterhet? Jag känner nog mer sorg. Och den kommer aldrig försvinna, även om man (som med allt annat) lär sig leva med den.

   Surrogat är människohandel.

    Adoption är ännu mer människohandel.

   Har precis sett klart serien ”vi ska ha barn” på SVT och den har verkligen öppnat mina ögon för hur otroligt problematisk surrogatindustrin är, blev så fruktansvärt upprörd.

   Inget av det. Det är inte en mänsklig rättighet att få barn. Surrogat är ju fruktansvärt och slavhandel, och adoptioner har ju visat sig vara mycket problematiskt och vissa fall månniskohandel.

  Har Tilda T opererat brösten? Om hon inte har det har hon väl landets absolut bästa patt-gener..

   Bästa, för den som gillar stora kanske. Jag tycker de med små har bästa generna😁😂

    Små bröst är ju oftast fasta. Hon har stora och fasta om dom nu är äkta, vilket var det jag syftade på.

     Jag vet inte hur hon ser ut, men jag har alltid varit smal med stora och fasta bröst. Oproportionerligt stora jämfört med resten av kroppen. Nu är jag 35 så de är inte lika klotrunda och fasta längre, så klart.

     (Obs, jag försöker inte ”skryta” . Mina bröst har gett mig nackbesvär och jag skämdes i många år för dem och jag undviker många plagg för att jag känner att fokus hamnar där istället för på resten av mig)

    Man vill alltid ha det man inte kan få eller har själv 😂

     Jag har små men tycker ändå det är finast😊

      Ja det va bara generellt och skulle vara ett svar till anonym 20:20 🙂

       Haft bröstcancer så har knappt må bröst kvar men kunde inte bry mig mindre om det. Rätt skönt med små bröst hade innan F kupa. Man ser aldrig vulgär ut längre 😄👌

        Nu bryr jag mig inte heller om mina små bröst men det har definitivt funnits en lång period i livet när det var ett komplex. Större bröst va ju något ”man skulle ha”

        Hoppas du är helt frisk efter din cancer ❤️

        Så vi med större bröst ser vulgära ut?

         Ja, ALLA med stora bröst ser vulgära ut. Nu kan du bli kränkt lilla snöflinga! ❄

         Inte alla men en del gör. Men mycket annat som spelar in då.

   Tror inte det om man kollar vissa bikinibilder så ser de ut att ha normalt häng

    Det ser tungt ut tycker jag😅🙈

     Ja men de ser ändå inte opererade ut tycker jag haha

   Jag har för mig att hon faktiskt nämt att hon gjort det , i en TikTok . Jag är 99% säker på det 🙂

   Hon var väl med i det där programmet om operationsresor till Turkiet? Om jag inte minns fel så pratade hon om att hon hade opererat brösten.
   Det som också Jasse var med i…?
   ”Priset vi betalar” heter den och finns på Svt.

  Alltså vilket härligt liv Hanna Friberg verkar leva, bara gör det hon känner för, drar till new york bara så där, drar till Mexico, etc. Tänk om man kunde ha det så 😍 En annan har knappt råd att resa till Simrishamn 😅

   Jag skulle känna mig så vilsen om jag var 30 år gammal, inte hade ett någorlunda stabilt liv, om jag aldrig var tvungen att gå upp en viss tid eller kände att jag åstadkommit nåt viktigt i mitt jobb. Reser dock gärna när jag har semester.

    Hon kanske känner att hon åstadkommit något med sitt jobb 🤷‍♀️

     Man kanske inte måste just åstadkomma något med sitt jobb. Huvudsaken att man har en inkomst.

    Har ingen koll på henne (vet vem hon är) så vet inte hur hon kommit dit hon är. Har hon rika föräldrar, lyckats som influencer eller nåt annat?

    Jag vet att man inte får säga att någon är bitter och avundsjuk här så jag gör det inte 😊

     Du kunde inte låta bli?

    Känner helt tvärtom, 30 är ingen ålder. Är 40 och jag tycker det låter drömmigt, alla är olika.

    Hon har 10 MKR i kassan på sitt bolag. Tror absolut inte hon känner sig vilsen. Hon om någon lever ett liv i harmoni med ett bolag som gå med minst 2 mkr i vinst.

   Ja och hennes föräldrar verkar så stöttande.

    Varför behöver hon stöttas av sina föräldrar när hon är 30?

   Tror inte hon är lycklig.

    Tror tvärt om , hon verkar väldigt lycklig och fin inställning till livet. Samtidigt är hon en sökare .

   Jag har knappt råd med månadskort på SL😞

    Det beror ju på ur man prioriterar.

  Någon som har en rabattkod till Caia?

   Hahahahahahahahahahaha

    Normal reaktion..?

   Pfas24

  Min ”bästa vän” har börjat snacka skit om mig bakom min rygg och när jag ifrågasätter så spelar hon dum och säger att jag bara inbillar mig. Har sett sms hon skickat till andra vänner om mig…

  Vet inte vad jag ska göra, saknar henne, men känner samtidigt att hon är den sista jag vill umgås med nu.

   Du konfronterar och slår näven i bordet.

   Vad taskigt. Tycker du ska prata ut med henne. Jag har sluppit sådan vän men kan förstå hur det känns. Säkert har hon det inte bra om hon gör så.

   Hon är ingen vän om hon gör så. Antingen så pratar du ut med henne och är rakt på ärlig eller så bryter du med henne.

   En vän håller inte på sådär, om du snackar med henne om det och hon nekar så kan du ju visa sms:et du har, så kan hon inte neka till det längre.
   En sån person går ju inte att lita på, hon lär ju inte slut hålla på så, använd det hon har gjort som anledning till att inte vilja vara hennes kompis.

  Partner med npf diagnos. När ska man ge upp avsluta förhållandet? Om han inte hade diagnos hade jag lämnat. Känner mej elak om jag lämnar. Så himla tungt.

   Hur märks hans diagnos av i ert förhållande? Vad har han för beteende som får dig att känna så?

   Varför känner du dig elak? Avsluta, du kan inte leva i en relation du inte vill vara i.

   Alltså, det beror ju på hur partnern beter sig mot dig/mig? Beter sig personen dåligt, lämna – en diagnos är såklart ingen ursäkt. Är personen juste med dig, stanna – oavsett diagnos. Men det låter som att personen beter sig dåligt och att du vill lämna, då är det bara att lämna.

    Fast vadå stanna oavsett diagnos om personen är schysst, det låter på ts som att hon inte vill, hon hade ju lämnat annars. Man kan inte stanna bara för att.

     Givetvis men det är väl underförstått (”om personen är juste OCH du vill vara med hen”)

      Fast nu var det ju inte så.

   Jag har själv adhd och hade blivit väldigt sårad, ledsen och beklämd om min partner stannade enbart för att hen tyckte synd om mig för att jag har en diagnos.

   Självklart ska du inte vara tillsammans med någon som du inte vill vara tillsammans med.

    Sådana män har jag råkat ut för. Dom vill vara med mej men jag vill inte. Och dom fattar inte ett nej. Det har varit så slitigt och man känner sig fast i något dåligt. Hemsk känsla.

   Om du vill gå vidare för att förhållandet inte funkar så ska du ju inte stanna bara för att hen har en diagnos. Du ska ju (om du vill) kunna se en framtid med personen och är det för många hinder så funkar ju inte det

   Jag tycker du ska lämna. En diagnos är ju en del av hur man är som person, inte något som går över. Vill du inte vara med honom – varför skulle du ha en skyldighet?

   Men va npf kan ju vara adhd eller autism vad skulle vara så jobbigt me de ?

  Åt ni mycket socker under era graviditeter?
  Äter alltid vanlig mat, varierad mat, men är också otroligt godissugen, räcker oftast bara med två-tre godisbitar sen är jag nöjd.
  Har ni märkt nån skillnad av att ha ätit godis ofta i graviditet? Stora barn? Övervikt under barnets tidiga år?

   Åt väl varken mycket eller lite socker under graviditeten. Det gick lite i perioder. Kunde vara sugen på läsk däremot, vilket jag inte dricker i vanliga fall. Främst Coca Cola i olika format. Klassades själv som överviktig. Normalstort barn vid födseln. Ganska lång och smal i livet. Går nu i grundskolan.

   Sluta äta godis NU. Jag åt sötsaker varje dag under min andra graviditet, fick problem med blodsockret och mild graviddiabetes. Kolla ditt blodsocker hos vårdcentral om du är orolig.

    Oj oj ta betäckning! Mammamaffian är på ingång och vad du MÅSTE göra och göra det NU! Glöm inte, NU! 😂

    Av ett par godisbitar??? Lite väl alarmistiskt va

    Fast alla reagerar ju inte som du gör på socker. För vissa går det bättre.

   Åt också en hel del sötsaker under båda mina graviditeter, främst under andra halvan av dem. Har inte vart några konstigheter med det. Bebis 1 vägde 3,8 (10 dagar över BF) och bebis 2 vägde 3,5 (2 dagar över BF).

   Frossade i bär och choklad när jag började amma, inte alls innan. Normalviktig unge som älskar godis och glass.

   Jag var extremt godissugen och hade ingen mättnadskänsla under graviditeten och åt absolut mer gotta än rekommenderat, jag gick över 2 veckor och bebisen vägde 3500g och är inte alls påverkad 😅

   Första barnet 4,5 kg. Jag kräktes konstant och levde på typ frukt och piggelin. Andra barnet 3,5 kg. Åt normalt men något sött nästan varje dag.

   Bättre att läsa forskning kring detta framför att fråga random folk på BB om deras individuella upplevelser.

   Jag åt typ inte socker alls under graviditeten, dels för att jag inte gör det i vanliga fall heller och dels pga forskning som visar att fostervatten tar smak som bebisen sen föredrar osv. Jag drack inte kaffe, åt inte skräpmat osv. Det blev lite av en nojja så det rekommenderas väl inte. Men mitt mindset var hela tiden att jag kan stå ut med vad som helst i 9 månader. Och det gjorde jag. Eller i 10 månader.

   Med ena barnet hade jag sån godissug att det inte var sant, och åt också massor, åt förstås vanlig mat men sen där emellan 😬 barnet blev fullt friskt och fick inte hål i tänderna heller 😅 med andra graviditeten fick jag ännu nåt år efter hål som tandläkaren sa att troligen har startat pga illamående som gjorde att jag spydde 3-5 gånger per dag i 15 veckor 🤦🏻‍♀️

   Åt noll socker och undvek alla söta smaker (pga illamående) men fick stora barn ändå. Dock inte överviktiga över tid sett, bara stora vid födelseln.

   Mådde illa så åt det som gick ner, så blev mycket socker. Haft två okomplicerade graviditeter och fött två relativt små barn (ca 3 kg).

   Är en riktig gottegris och åt absolut en hel del sötsaker men rörde på mig mkt och gick inte upp särskilt mkt i vikt. Födde barn runt tre kg.

  Använder oftast baddräkt men i år känner jag för att köpa en bikini! Har relativt breda höfter så vill ha ett par trosor som är snygga utan att sitta åt/skära in i höften. Några tips på butiker och/eller modeller ?

   Ellos har mångra bra!

   Cubus kan ha såna

  Hej! Har problem med att jag känner mig OFRÄSCH därnere under dagen. Blir typ svettig i ljumskarna (även i byxor när det inte är så varmt). Någon som har tips? Funderar på om jag använder fel material på trosor.
  (Normalviktig person som tvättar sig regelbundet utan konstiga produkter därnere -om det skulle ha betydelse)

   Bonullstrosor är ju att föredra. Men annars finns Deodoc. De har ju hållt till här en del så kanske är marknadsföring det här. Men Bonullstrosor och intimtvätt en gång per dag är annars vad som brukar rekommenderas.

    Vill INTE ha deodoc eller liknande. Tror inte på att ha tvål och parfymer där…. Ska prova byta trosmodell! Har bara i en modell som jag verkligen gillar men kanske är fel material då

     Nu låter jag som jag gör reklam men de har även en parfymfri Deo. Ska ju inte användas i snippan utan i ljumskarna. Hoppas trosor är lösningen så du slipper hålla på med produkter men lycka till oavsett!

    Har ”folk” intimtvätt varje dag? Känns intensivt för en sån skör kroppsdel. Jag trodde vatten var det som rekommenderas

     Det är en smaksak. Vatten, intimtvätt eller intimolja går alla bra att tvätta med. Men du kan alltid prata med din gynekolog. Viktigaste är att aldrig använda vanlig tvål med fel ph.

   Fel material på trosor och byxor låter det som. Sen vissa svettas mycket på ryggen, andra i armhålorna och andra i ansiktet. Så det kan ju vara så att det är där du är som mest ”aktiv”

   Jag märker stor skillnad på när jag har bomullstrosor och andra trosor i glansigt/glatt typ (vet ej vad det är för material). Bomullstrosor är att föredra.

    Mörker ingen skillnad

  Jag la igår upp en träningsjacka på Vinted och fick ganska snabbt ett prisförslag av en köpare (något billigare än det jag lagt upp den för) jag accepterade förslaget och väntade sen in att hon skulle bekräfta och sen betala, men inget hände på hela kvällen. När jag vaknade i morse så hade en annan köpare köpt jackan och betalat. Jag tänkte inte så mycket på det utan paketerade och skickade den på vägen till jobbet. Framåt lunch fick jag sen ett väldigt surt och otrevligt meddelande från den första köparen för att jackan nu var såld….
  Jag är väldigt ny på Vinted, men detta låter väl inte rimligt? Om hon inte bekräftar och betalar så är det väl inte mitt problem? Eller finns det nån oskriven regel som jag har missat?
  Spelar egentligen ingen roll så jackan är betald och skickad nu, men blev bara så paff av det otrevliga meddelandet. Nån som råkat ut för nåt liknande?

   Vad skrev hon? Absolut inte ditt problem eller någon oskriven regel, den som betalar först helt enkelt! Plagget är ju tillgänglig för alla fram tills att någon betalar för den så inget du kan göra åt heller, men fattar att man blir irriterad. Jag hade svarat något syrligt tillbaka typ ”då får du se till att vara snabbare nästa gång :)”

   Alltså fattar att du blir irriterad av hennes kommentar, inte att jag fattar henne!

   Nej du har inte gjort något fel! Första köparen får skylla sig själv. Ignorera surisen bara. 😊

   Jag tror att om någon ger ett prisförslag och du svarar att du accepterar så behöver du lägga din annons som ”reserverad”, för att inte någon annan just ska kunna köpa den som i detta fall..
   Sen kan jag förstå att du tycker hon borde köpt direkt, men köparen kanske inte hade tid just då eller nåt. Svårt!

    Fast då måste köparen först be om att reservera. Skulle dock råda folk att inte reservera i de allra flesta fall, finns ingen poäng för säljare. Antingen finns varan kvar och personen kan köpa, eller så har någon annan köpt. Att reservera gör bara att man tar bort möjligheten att varan köps för det finns ingen garanti att personen som bett om att reservera kommer köpa.

   Ingen oskriven regel, hon får skylla sig själv. Köparen hade kunnat fråga om du ville reservera den åt dig, men av min erfarenhet köper de den inte ändå, många har som ”sport” att pruta och sen inte köpa.

    Det kan ju också handla om att man hittat en annan vara som är bättre. Har gjort så någon gång (utan att reservera alltså). Säljaren blev skitsur, men varan är ju inte köpt förrän den är betalad.

  Midsommar!
  Om man inte har stora kompisgäng eller släkter att hänga med. Vad kan man som familj på två barn och två vuxna ha för midsommartraditioner? Typ åka bort och fly midsommar varje år? Tankar och tips tas tacksamt emot.

   Är lunch på stranden, eller på nån mysigt lunchhak, fixa egna traditioner typ alltid jordgubbstårta med kolafyllning vid 15, se alltid brittisk crime tillsammans på kvällen, ta alltid en promenad i naturreservat… tycker jag. Jag tycker att det är mysigt med traditioner även om det är få som firar iaf.

   Vi gick på firande, sen gick vi hem. Grillade, åt tårta, lekte. Hur mysigt som helst!

   Gå på ett allmänt firande och ät picknick efteråt? Sen gå hem och ät tårta (som ni kan ha gjort med barnen på förmiddagen?). Är barnen lite äldre så spela sällskapsspel efteråt och bara umgås

    Ett annat alternativ som kostar lite är att ta in på hotell och mysa. Antingen där ni bor eller upptäck en ny stad

    Eller om ni bor nära Liseberg så är det öppet 🙂 perfekt dag tänker jag då många antagligen inte är där

   Nu firar vi Modsommar hos svärföräldrarna förvisso men andra högtider som valborg, halloween mm firar vi inte utan vi ser det som en vanlig dag. Om ni vill fira sök upp ett firande i staden och lyxa sen till det med den mat just nu vill äta. Vill ni inte fira så strunta i det, åk till stranden, besök den där lekparken som barnen tjatar om eller var bara hemma och mys! Vet inte hur gamla era barn är men vår sexåring har fattat att alla gör olika. Vi firar ex jul i vår familj redan lördagen innan första advent och har gjort det hela dotterns liv och det är jul för henne fast hela december är en enda lång nedräkning till den 24/12.

    Snälla berätta varför ni firar så tidigt? Aldrig hört nåt liknande.

     I vår familj har vi alltid firat lilla jul på första advent. Det är en finlandssvensk (kanske finsk också vet inte..) tradition som inleder julen med att vi ätit julmat och fått en julklapp. Men när vi blev vuxna, vi är sex barn utspridda över flera städer och alla har familj så insåg min mamma att hon aldrig kommer kunna samla alla på jul igen. Så för kanske 10 år sen bestämde hon att vi firar jul dagen innan första advent (inte första advent pga några av oss reser ett par timmar). Vi äter julmat, får julklappar och myser tillsammans. Sen på själva julafton brukar jag ringa mina föräldrar. Ibland har vi firat julen hos mina svärföräldrar och hans familj vilket är trevligt men julen för mig är där i advent med min familj.

   Kolla kommunens hemsida eller närliggande kommuner vad de har för midsommarevenemang. Kanske kul för barnen ändå? Många firanden är väldigt noga planerade för barnen.

  Åt lika mycket socker som vanligt. Typ något godis, fika eller bulla varje dag.
  Gick upp 7kg, små barn vid födseln och fortfarande lite mindre än genomsnittet nu som småbarn.

  Behöver matinspiration! Är supertrött på all vardagsmat just nu …
  Till midsommar vill barnet ha smörgåstårta – men det smakar ju ofta lite jobbigt?
  Och godaste knäckebrödet? Lönar sig fröknäcke?
  Tacksam för tipps!

   Smakar jobbigt?

    Men ja, orostat vitt bröd, majonnäs, massa färskost, ägg …

     Okey undrade bara för aldrig ätit något som smakar jobbigt 😊 mastigt, fett, torrt däremot har jag hört om smörgåstårta. Själv älskar jag det

     Men det behöver ju inte vara majonnäs i
     , man kan blanda 50/50 med creme fraiche så blir det inte så mastigt. Avokadokräm är också gott att ha som alternativ i tårtan istället för majonnäs.

   Var bästa beskrivningen på smörgåstårta. Det smakar faktiskt jobbigt

    Älskar det jag 😍

    Verkligen. Fattar inte gemene mans tvångsmässiga smörgåstårteätande vid alla möjliga tillfällen; kalas, begravning, student, konfirmation. Jobbigt är ordet. Och tråkigt.

     För att det är så gott 😍😍😍

     Går att variera på tusen sätt! Åt en med krossade ostbågar på en gång för 25 år sen, fortfarande den godaste smörgåstårta jag ätit.

     Det är ju enkelt, allt i ett liksom. Men för den som inte gillar, jag var inget fan som yngre, så var det verkligen jobbigt att trycka i sig. Går ju inte att välja alls pga bara en rätt och inga tillbehör och går inte att plocka bort det man inte gillar pga en enda sörja.

  Helt okänslig. Bryr sej inte om hur andra mår. Känner bara att nu räcker det. Hellre ensam än detta. Känns som jag andra människor inte existerar. Är bara han aldrig vi eller förhållandet.

   Till anonym om npf förhållande.

    Lämna såklart! Varför skulle du vara med någon du inte vill vara med barn för att hen har en npf diagnos, du hör ju själv hur orimligt det låter.

   Låter ju inte bra.

   Vad hade du själv tyckt om jag provade den på tinder? ”Hej, jag har en npf diagnos – du är tvungen dejta mig ”

  En till vinted-fråga.

  Hur i hela friden får ni sålt grejer? Jag har sålt ett plagg sen februari-mars. Folk favoritmarkerar men sen händer inget mer.

   Men undrar samma. Det går sååå trögt.. jag börja precis när de hade infört frakt på 15 kr och nu är det ju värre. Önska de tog bort frakten 🙁

    Alltså jag förstår önskan, så klart man helst skulle slippa betala frakt. Men någon måste ju stå för frakten liksom, gör Vinted det är det ju en förlustaffär för dem i längden iom att avgiften de tar från ett köp ofta är i samma storlek som eller lägre än frakten. De hade/har fri frakt eller billigare frakt i perioder som ett sätt att locka fler att testa på Vinted, men i längden funkar det ju inte.

   Jag kan inte tala för någon annan så klart, men det finns liksom ett överflöd av kläder överallt. Har varit inne på Vinted några gå ger men blir överväldigad varje gång. Dessutom upplever jag att många tar väldigt dåliga bilder och lägger ut skrynkliga och omoderna H&M-plagg för dyra pengar.

    Ja men uppenbarligen får ju folk sålt så ”överflödet” spelar nog ingen jättestor roll i det hela, särskilt inte när det gick neråt från en dag till en annan, när frakten infördes.

   Sänk priset! När jag favoritmarkerar men inte köper är det för att priset är för högt. Överlag har folk för höga priser på sina secondhand saker.

    Sänker med jämna mellanrum. Men jag har också bara oanvända plagg, skor och smycken, jag tänker inte ”ge” bort dem.

     Har ingen aning om hur du prissätter, så din prissättning kanske är helt rimlig, så det här är ingen kommentar på att du sätter för högt pris. Dock är det för köpare oftast ingen skillnad mellan oanvända plagg (med eller utan tags kvar) och ett använt plagg men som är som i nyskick (inga fläckar, inte urtvättat osv.). Finns förstås undantag, men oftast.

      Det var mer för att poängtera skicket. Finns inte en enda fläck eller tråd som sticker ut eller litet hål, inga noppror, ingenting. Sånt som jag själv inte hade velat ha om jag var köparen.🙃

   Sänk priset, tänk hellre många bäckar små än att du ska ha mycket för ett plagg. Det funkar oftast inte på Vinted.

   Ta även bra bilder och flera. Jag har kollat annonser där det är en bild rakt framifrån. Jag vill ju veta hur ser mönstret ut? Baksidan av plagget? Osv osv. Bilder på detaljer om de finns några. Annars skiter jag i det och letar vidare

   Och beskriv plagget i texten då sökfunktionen använder den infon

    Jag har utförliga beskrivningar med mått, närbild på material, materiallappen, lappen som sitter i nacken, närbild på detaljer som t.ex knappar. Alltid bild på när plagget hänger på en galge, framifrån och bakifrån. Jag utformar en annons utifrån vad jag hade velat se om jag var köparen.
    Jag lägger priset medvetet högre för att folk ändå prutar till förbannelse, funkade jättebra förut nämligen. Jag sänker regelbundet men det händer ändå ingenting och det finns gränser för hur lågt jag tänker gå, sett till skick, ålder och märke.

     Ja det är klart det finns gränser för hur lågt man lägger sig. För mig hjälpte det att köra bundle rabatt med och ett tips jag fick var att regelbundet lägga upp nya annonser för då hamnar du högre upp

      Ja det har jag gjort det senaste men det har inte gett några direkta resultat åt det positiva hållet😂 har bundle men jag säljer inga barnkläder så det är inte ofta folk köper fler än ett plagg av min erfarenhet.

       Nä det är klart det spelar roll vad man säljer. Har sålt en del av mina kläder med men mest barnkläder .. det är ju mer lättsålt

     Just det. Tillägg: har sålt på tradera, där går det bättre. Lagt upp samma plagg till samma pris. Så på vinted känns det som att folk bara vill ha så billigt som möjligt, på tradera är frakten runt 50 spänn som lägst tror jag. Så det är väl olika folk som hänger på de olika ställena helt enkelt.

      Det är väl helt vanlig utbud och efterfrågan. På vinted går saker billigt, man får som du säger mer för grejerna på tradera. Orkade inte sälja där längre för man får i princip skänka bort grejer, och det är knappt värt att åka till posten fyra miljoner gånger för 11 spänn liksom.

       Exakt. Så lågt som 11 spänn skulle jag aldrig sälja något för ens.

     För min del är det alltid priset. Nu är det dessutom sommarrea, så håll koll på vad ditt plagg kostar ny på nätet. Även om du har prislappen kvar skulle jag säga att du behöver minst gå ner 50% av nypriset. Under sommarrean går en del plagg ner på 70% och om du fortfarande vill ha 50% finns det inte en susning att någon köper det. Själv har jag typ en gräns på att det behöver vara sänkt 60% för att vara värt det med second hand.

      Ja men det gör jag redan. Finns något kvar i sortimentet lägger jag ut min för under halva priset och är det på rea lägger jag ut för under reapriset. Jag hade själv inte köpt något till 50% av nypriset så jag tänker till innan jag sätter mina priser.

   Lägg upp mycket grejer! Jag köper aldrig endast ett plagg av en säljare längre sedan frakten höjdes. Favoritmarkerar saker jag vill ha, men där säljaren inte har något annat jag är intresserad av, för att kunna gå in senare och se om säljaren lagt till mer saker som intresserar mig 😅

    Jadå! Jag har just nu 13 saker ute, skor, kostymbyxor, klänningar, smycken, shorts, ett linne. Sommarplagg liksom.

  Jag har flyttat och har nu en pytteliten gästtoa. Det finns bara själva toastolen, ett minihandfat och en spegel, sen är det fullt. Jag har lyckats trycka in en sån här hylla i ett hörn för att få lite förvaring https://www.ikea.com/se/sv/p/ragrund-hylla-bambu-30253067/

  Det är hyresrätt så jag kan inte tapetsera eller måla om och jag vill inte borra i väggarna. Finns det någon bra inspo för såna här pytteutrymmen? Typ något konto på insta eller en pinterestboard eller nåt. Jag har givetvis googlat, men hittar inget bra.

  Jag tar också gärna emot tips på inredning/prydnader om någon sitter på nåt smart tips för att göra utrymmet lite trevligare. Tack gänget! 🙏😇

   Klart du kan måla om i en hyresrätt. Välj en neutral färg bara.

    Eller måla vad man vill men var beredd att måla om vid utflytt.

     Jag vet inte ens vad jag skulle måla i för färg för att pigga upp det pyttelilla utrymmet 🙈

  Bridgerton, varning eventuell spoiler.

  Alltså ni som läst böckerna så är väl kilmartins kusin kille i boken? Så tråkigt när de ändrar manus när de gör serier tycker jag..

   De har lyckats göra flera olika demografier förbannade.
   Allt från de bok-lojala, smut-älskande vita medelålders kvinnorna, till svarta kvinnor som är förbannade att de *ännu* en gång är lebbor i film och TV.
   Ingen vill ha detta!

   Det är inte ett problem egentligen för min del, dock tycker jag det blir helt fel att de gör det till en grej nu. Som att hon redan nu egentligen får/har känslor för den andra än för sin nya man, det gör att det inte riktigt ”stay true” till hela deras storyline.

   Är överlag sjukt besviken på den här säsongen. Kostymerna, sminket, frisyrerna, naglarna och dialogerna är alldeles, alldeles för moderna. Inte alls så att det måste vara historiskt korrekt, det har det aldrig varit. Men de här sakerna är inte ens korrekt inom den värld de byggt upp genom tidigare säsonger. Sminket ser ut som IG-ansikten, fullt påkakat med highlighters, lösögonfransar, conturing m.m., frisyrerna är helt blandade och konstiga för perioden (Tilly t.ex. ser ut som en femme fatale, Penelope som old hollywood), kostymerna ser ut som billiga Shein-klänningar inspirerade av Hunger Games. Och dialogen… ”don’t come for my cane”, ”we’re expecting” osv. osv. Akrylnaglar, yuck. Nej, hade så svårt för den här säsongen.

    Tyckte inte heller om den här säsongen. Störde ihjäl mig på Penelopes frisyr ja!

   Jag stör mig inte på att det blir ett lesbiskt par utan när de hintade om det innan så tänkte jag att något av ”sido-paren” hade kunnat vara de

   (Spoiler från boken)
   Det som irriterar mig är att hela Francescas historia/bok inte går att genomföra nu? Dels va hon kär i sin första man, brottas med dåligt samvete efter han har dött och får då upp ögonen för kusinen men genom att de va sååå bra vänner. Kusinen blir ju även ägare av godset osv FÖR HAN ÄR KILLE. De snackar de ju om kring Featherington att en kvinna inte kan styra hushållet och då ska de ändra de nu eller? Annars borde ju Francesca fortsätta vara frun i huset? Så oklart

   Och sen hela barnlängtqn & missfall mm. Det funkar ju inte heller nu…. Så vad är kvar av hennes historia att ens vara i närheten av? Okej att de ändrar vissa grejer men detta är ju allt

   Känns som att de kommer göra samma med Benedicts story

    Ja tyvärr 😔😔 tycker väl iofs att den är mest klyschig med askungen-vibbar. Meeeen jag älskar Benedict i serien så hoppas han får sitt lyckliga slut med

   Hamnade i modd så försöker igen..

   Jag stör mig inte på att det blir ett gay par utan vem de väljer att ändra på

   (Spoiler från boken)
   Det som irriterar mig är att hela Francescas historia/bok inte går att genomföra nu? Dels va hon kär i sin första man, brottas med dåligt samvete efter han har dött och får då upp ögonen för kusinen men genom att de va sååå bra vänner. Kusinen blir ju även ägare av godset osv FÖR HAN ÄR KILLE. De snackar de ju om kring Featherington att en kvinna inte kan styra hushållet och då ska de ändra de nu eller? Annars borde ju Francesca fortsätta vara frun i huset? Så oklart

   Och sen hela barnlängtqn & missfall mm. Det funkar ju inte heller nu…. Så vad är kvar av hennes historia att ens vara i närheten av? Okej att de ändrar vissa grejer men detta är ju allt

    Haha och nu blev det dubbelt. Så strunta i den här 😂

  Någon som har distansjobb? Vad arbetar du med?

   Jag. Arbetar helt på distans, men driver eget.

   Jag hjälper kunder med hemsidor, texter och marknadsföring. Jag designar inte sajter, men tar fram keywords för sökmotoroptimering, skriver slogans, innehåll osv. Jag korrläser och översätter även och bearbetar AI-texter. Lite allt möjligt, med andra ord 🙂

   Det är ett väldigt roligt yrke 🙂

    Vilket företag jobbar du för?

     Hur kan du missat att hon skriver att hon driver eget företag?

      Va trevliga vi var här då! Även fast man driver eget så jobbar man ju för olika företag eller hur? Hennes kunder består ju av olika företag.

       Haha men in den otrevliga kommentarens defence borde du väl skrivit ”vilka företag”

        Det är även vanligt i denna bransch att man jobbar som konsult via ett företag som fixar kunderna och jobbar därmed mot ett företag fast man får uppdrag från flera olika företag och har egen firma. Så tycker faktiskt inte min fråga var så otroligt dum. 🙂
        Tråkigt att folk alltid ska vara så spydiga och otrevliga är i ÖS. Tror inte man mår så bra själv när man beter sig så.

       Jag har massa olika kunder. Vissa är bara kortare projekt eller engångsgrejer, medan andra är rullande arbete. Jag nämner inga namn, men det är allt från skolor och organisationer till e-handel 🙂

        Tack för svar! ☺️🤗
        Är i samma bransch och till hösten kommer jag starta eget efter en längre mammaledighet och hoppas på att det kommer att börja bära. 🙂

        Får du kunder via LinkedIn eller hur funkar det?

   Ja, jobbar på ett kundservicecenter (back office)

   Jag, jobbar för förvaltningen, har möjlighet att jobba distans upp till 5 dagar i veckan, jobbar i vanligtvis 3 dagar distans och resten på kontoret

  Är det någon annan som har känslan att Isabella och Pauls förhållande bara är ”for show”? Att de är överens om att spela det här spelet utåt men att de egentligen inte är ett par?

   Ja, jag får den känslan. Känns inte som att det finns någon gnista där.

   Varför skulle de ha ett fejk-förhållande?? Vem vill leva i en relation i flera år som inte är äkta? Nej tror verkligen att de har en genuin relation.

  Tips på lek till midsommar? Vi ska komma på en lek till större sällskap, helst någonting som går fort och inte kräver rekvisita. Förra året hade vi ”säg alla Harry Potter böcker i rätt ordning”. De som bodde där vi var hade gjort iordning olika mål att kasta en boll i, en annan hade ”skriv familjens namn på en lapp och göm den, den som hittas sist vinner” (de har inte hittat vår än). Så ja, den nivån.

   Var leken att säga böcker?

    Japp. För vi har ingen fantasi alls. Vi kom aldrig till oss eftersom vuxna inte vill leka lekar.

     Om sällskapet ändå inte vill leka så behöver ni ju inte anstränga er med att försöka komma på grejer tills i år?

   Quiz pony or porny? Man ska gissa på namnet om det är en porrstjärna eller en my little pony. Googla så får du upp färdiga listor på namn.

   Lekte det på släktkalaset en gång och det var inte många som gissade rätt..

    Säg att du är white trash utan att säga att du är white trash.

   Olika uppdrag som ligger under tallriken? Den som lyckas genomföra sitt uppdrag utan att bli påkommen vinner i slutet av kvällen.

   Typ ”skåla varje gång någon säger ordet X” ”res dig upp varje gång personen till höger gör det” ”ta reda på vad X husdjur hette som hen hade som barn” går att googla efter bättre förslag 😂

    Jag avskyr den leken haha, gör aldrig uppdraget. Men vissa tycker nog det är kul 😊

     Det beror väl helt och hållet på sällskapet och vad för uppdrag det är 🙂

     De va bara ett förslag 😉

   Lägg ut massor av olika verktyg. Allt från gaffel, spade, potatisskalare, såg, hammare.. ja olika helt enkelt. Så får de välja ett var utan att veta mer. Sen när de valt så får de tävla i olika saker. Typ hacka en lök, bygg en pilbåge och pil (nästa tävling kan vara att skjuta prick med det), fyll en hink med vatten… ja sådana saker.

   Finskt musikquiz
   Midsommarquiz
   Introtävling

  Jag har klagat över det här innan men nu är jag i samma situation igen. Hittat ett jobb jag vill ha och varit på två intervjuer och nu ska jag vänta till nästa vecka på svar. Kändes så bra och de va så taggade på mig. En bekant jobbar på samma ställe (upptäckte vi av en slump) och hon hade fått till sig att hon skulle övertyga mig att tacka ja. Men nu när jag har tackat ja efter första intervjun och visat intresse så ”ska de intervjua en till nästa vecka”. Självklart kan ju de ha varit inbokat sen innan.. men orkar verkligen inte den här processen igen.

  Hade ett annat jobb för två veckor sen som jag kom långt på men blev bortvald i slutet och var sö besviken och knäckt.

  Ville bara gnälla lite 😂😂

   Stort lycka till!

    Tack ❤️ hoppas på det här annars orkar jag nog inte söka mer nu. Sjukt mycket energi som läggs på personligt brev.., intervjutider.. förberedelser 😔

   Jag ser ibland att folk skriver att de ”fått till sig”. Jag förstår inte om det betyder att de:
   1. Har uppfattat något som
   2. Blivit tillsagda

   Snälla förklara för mig!

    Bra fråga. Överlag vet jag inte vad andra menar men jag tänker att det betyder att du har blivit tillsagd

    I detta fallet hade hon blivit tillsagd av båda cheferna att prata med mig och övertala mig för de tyckte jag passade bra.

     Jag tänker direkt att om hon blivit tillsagt att ”övertala dig” så kanske inte du visade tillräckligt mycket att du faktiskt vill ha jobbet? Och att det är därför de även kikar på fler kandidater? 🙂 Jag brukar säga ”Jag skulle tycka det var superkul att få jobba här!” i slutet på en intervju om jag känner så, och de gångerna har jag ofta fått jobberbjudandet.

     Kanske är det inte alls så, men kan vara en grej att tänka på! Jag hoppas du får jobbet om du vill ha det!

    Fått för sig eller bestämt sig för skulle jag säga.

  Jag monterade midsommartårtan idag, nu är jag lite orolig över att det kommer bli för blött och soggigt. Fyllningen är vaniljkräm o rabarberkompott.

   Ingen fara att göra det 2 dagar innan.

   Tårta är ju oftast godast och saftigast dagen efter ändå, tycker jag!

  Så min man sa häromdagen att jag såg mammig ut. Inga konstigheter i sig, jag är småbarnsförälder, föräldraledig och trött (och även han ser ju ut som en pappa). Det var inte appropå ingenting, vi samtalade om det 😅 Men jag har längtat tills man har ork att piffa sig till igen. Men hur piffar man sig nuförtiden?

   Fixar håret, sminkar mig & fixar naglarna regelbundet. Då känner jag mig fixad😂 också småbarns mamma här så förstår dig verkligen

    Jag tror jag måste komma över den här grejen att det ändå bara är min man som ser mig vissa dagar 🙈 Smink och locka hår har känts onödigt då. Men de få gångerna jag gör det känner jag mig ju snygg.

     Ja eller bara gör en av sakerna. 🙂 sen gör jag absolut inte detta varje dag när jag är föräldraledig

   Jag färgar ögonbrynen och sprayar på lite brun utan sol i ansiktet nån gång då och då. En ny frisyr och hårfärg gör ju UNDER men det drömmer jag bara om pga ensamstående och föräldraledigsfattig.

    Ska nog boka in en tid för färgning av hår… tycker typ det är för dyrt nuförtiden samt att man måste kunna avvara 3h åt det så jag drar mig lite för det. OCH jag har en bebis som sliter i mitt hår så har ändå bara en tofs på huvudet 😂 Men håret känns prio!

   Nagellack, örhängen & ringar, vågar/orkar sig på nya enkla frisyrer, bär kläder som sitter skönt OCH som du gillar.

  Hur mår Paow tror ni? Shoppar i Thailand med sin lillasyster i sin instastory.

  Jag önskar henne verkligen allt gott men får känslan av att hon fortfarande inte mår så bra.

   Undrar också om paow. Någon som vet vad som händer?

   Jag tror verkligen inte att hon mår bra 😔

   Jag är genuint orolig för henne.
   Hoppas övrig familj är där också.
   Sen hoppas jag att hon lämnat OF bakom sig.

    Folk har varit ”genuint orolig” för paow sen 2007 skratt

   Men varför är alla oroliga för henne? Vem bryr sig. Hon har alltid varit sådär och valt sin egna ”väg”, inte direkt så hon hamnat snett på sistone

    Kanske inte på sistone nej, men hon har ju hamnat snett i livet generellt, i alla fall sedan flera år tillbaka. Man vill ju bara att hon ska hitta tillbaka till sig själv och vad hon faktiskt vill och behöver i livet för att må bra.

     Hitta tillbaks till vad egentligen..

     Hennes intressen sen hon var 14 har ju varit Thailand, tatueringar, alkohol och shopping. Tror inte vi ska förvänta oss något djupare än så?

  Gabriella frågade på insta om dom vill att hon ska fortsätta blogga. Undrar vad folk tycker?

  Tror grääs på riktigt att engelskans ”can’t stress enough” översätts till att inte kunna stressa nog?!😅 ska för övrigt ta en shot varje gång hon säger det i en video. Skål kosmonauter! 🍻

  Hur många här duschar var 3e dag? Verkade vanligt i förra inlägget. Hur sköter ni intimhygien? Om ni har barn hur gör ni med dem?

   Snark. Duscha hur ofta ni vill. Orka bry sig

    Jag tycker folk ofta luktar ofräscht. Klart det påverkar när man är på kontoret i små konferensrum ihop. De flesta tycker ju det är självklart att duscha varje dag men alla lortgrisar har tydligen samlats här 😅

     Finns bra många med bacillskräck också verkar det som 😁 ha en fin kväll. Själv ska jag lägga mig helt oduschad idag. Sov gott 😊

     Extremt sällan jag har råkat ut för att någon luktar så illa på min arbetsplats att jag skulle reagera på det. Och då jobbar jag ändå med människor

      Sitter nog i anonyms huvud. De som har extrem bacillskräck brukar projicera det på andra.

       Annan anonym här. Handlar ju inte om bacillskräck utan vanligt hygien. Att duscha en gång om dagen (eller köra akrobaten över vasken) är ju basal hygien på samma sätt som att tvätta händerna efter att man varit på toa.

        Fast är det verkligen det?

        Tror inte du vet vad ”basal hygien” betyder. All forskning säger ju att man INTE ska duscha dagligen pga ej bra för huden. Är ju mer ohygieniskt att gå runt med eksem, svampinfektioner och flagnande hud.

         De tror nog att de kan duscha bort det också

          Man får inte svamp, eksem och flagnande hud för att man tvättar underlivet en gång om dagen..

           Hur trög? 😅

           Alla verkar överens om att underliv etc bör tvättas dagligen. Diskussionen gäller alltså huruvida det är nödvändigt att DUSCHA dagligen. Hänger du med?

           Ja det är nog du som behöver läsa en gång till. Ja och kanske lära dig att uttrycka dig lite mer diplomatiskt..

           ”Annan anonym här. Handlar ju inte om bacillskräck utan vanligt hygien. Att duscha en gång om dagen (eller köra akrobaten över vasken) är ju basal hygien på samma sätt som att tvätta händerna efter att man varit på toa.”

         Du får gärna källhånvisa till dina påstående. Någon här nere hänvisar ju till en dermatolog som påstod att det gick utmärkt att duscha dagligen.

          Du får gärna testa din egen sökmotor så borde du enkelt kunna läsa om hur huden kan torkas ut samt rubbningar av våra naturliga oljor.

          Eller bara testa själv och se hur huden blir av för mycket tvål och tvätt.

           Jag har badat och duschat dagligen i 40 år och aldrig behövt smörja in mig eller haft några av ovanstående problem. Hänvisar man till ”forskning” är det brukligt att källhånvisa.

           Har du noterat att det finns hudkrämer för olika hudtyper? Tex ”torr hud” osv? Det beror på att vi har olika oljeproduktion. Och har du noterat vad som händer när använder schampo? Oljorna tvättas bort! Har du träffat någon med sprickor i händerna pga eksem? Som behöver smörja in sig för att reparera sprickorna i huden?

           Detta kanske kan ge några ledtrådar kring hur huden fungerar samt kan variera från person till person.

           Så ingen källa och eksem mm handlar om hudtyp och inget som orsakas av att duscha dagligen? Tack!

           Funkar inte google hos dig?

           ”Ju mer huden kommer i kontakt med vatten desto torrare blir den.

           Så här kan du göra för att skydda huden från att bli för torr:

           – Duscha eller bada inte varje dag om du inte behöver det.
           – Duscha eller bada endast kortare stunder.
           – Tvätta inte i onödan med tvål och vatten på dina eksem.”

           https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/utslag-och-eksem/eksem/

           Fast det gäller ju folk med eksem och inte gemene man..

          Googlar man så kommer det upp hur mycket som helst. Till och med de betalda forskningarna från tvål-företagen skriver att det är varannan dag som gäller för att inte skada huden mm

           Länk?

         Man får knappast svampinfektion av att tvätta underlivet dagligen. Gynekologer säger att man ska göra det.

          Nu pratar vi om huden eftersom ni prompt tycker att alla ska blöta ner HELA kroppen varje dag. Du kan absolut få svamp på huden eller hårbotten.

           Man får inte svamp på kroppen av att tvätta underlivet i duschen 😅

           Hur kom nu hårbotten med? Förövrigt lever den vanligaste typen av svamp i hårbotten på fett om man bör tvätta håret oftare när man har svamp i hårbotten. Föregår med gott exempel och bifogar en länk https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Malassezia

           Kan personligen upprätthålla god hygien med helkroppsdusch varannan dag + daglig intimtvätt, tack ändå!

           Men det är toppen att du duschar oftare om det är vad som krävs för att du ska hålla sig fräsch 👍

          Kvinnligt underliv,vaginan,rengör sig själv,så fiffig är kroppen…! Man ska inte in där med tvålar och rengöringsmedel på något sätt och störa PH-värdet.

   Jag duschar aldrig

   Mina två äldsta duschar 3 ggr i veckan typ, efter träning oftast. Den yngsta oftare pga förskolan, jag tänker att jag duschar bort bakterierna 😂 nu när vi snart är lediga så blir de mer efter behov på yngsta.

    Hur gör de med intimhygien då? Våtservetter?

     Men värst vad folk är oroade över andras intimhygien idag 😅 lovar dig att det är långt mycket bättre att duscha 3 gånger i veckan än att skrubba underlivet med tvålar och deos och grejer dagligen. Sen går det utmärkt att sköta intimhygien utan att ta en dusch. Googla vet jag.

      De flesta duschar ju dagligen. Man behöver givetvis inte använda konstiga produkter så förstår inte liknelsen. Kommer inte på något mer än våtservetter, därav frågan.

       Men duscha varje dag om du vill. Så får andra sköta sina egna rutiner.

        Nu var ju inte det frågan..

        Du är medveten om att du är i ett diskussionsforum under en tråd där frågan ställdes va? Om du har något emot frågan går det utmärkt att scrolls vidare.

     Aldrig tänkt på intimhygienen på mina barn på det sättet. De är inte så stora så de svettas och luktar ännu. Det snacket tar man ju sen

     Hur ofräscha tänker ni att ni blir i underlivet under dagen? Underlivet ska lukta underliv (det betyder inte äckligt – då har du en obalans) och inte parfym och tvål. Inte konstigt att många lider av problem där nere om ni tvättar för mycket och tillsätter parfymerade produkter..

      Små barn som går på toaletten själva behöver man självklart tvätta dagligen även om de inte svettas. Det får man ju lära sig redan på bvc.

       Ja men de är inte små barn jag skriver om? Slarvas det med torkning så gör det ont rätt snabbt i underlivet

      Ingen har nämnt parfym utan vanlig dusch.. Behöver du gå till ytterligheter?

       Det nämndes i de andra inläggen och därav tog jag upp det med. Och det är en väldigt vanlig trend att ha parfym i underlivet så det är ingen ytterlighet.

        Så det är normalt med parfym i underlivet men inte att duscha dagligen? 🤔

         Jag skrev ju att det INTE är normalt med parfym i underlivet. Bra om du läser mer än ett inlägg i en sån här lång diskussion

         Trenden är att man använder olika parfymerade produkter – betyder inte att det är normalt eller bra för kroppen

          En vanlig trend betyder i min värld att det är vanligt förekommande och således normalt.

           Det finns väldigt många trender som är vanliga som jag verkligen hoppas inte anses vara normala

      När vi var och campade en vecka var det svårt pga tält med hygienen. När jag satt på en buss hem så tjejen bredvid bytte plats. 🤣

       Jag säger inte emot dig – du kan mycket väl ha luktar illa! Men jag har bytt plats otaliga gånger på buss/tunnelbana utan att det har berott på sätesgrannen.

     Vafan är det du ska tvätta så noga i underlivet oavsett kön? Det sköter sig självt. Självklart ska du se till så allt är rent men ett kvinnligt underliv ska du i alla fall inte _tvätta_ med något.

      Intimhygien bör skötas dagligen. Om man föredrar bara vatten, en intimolja, tvättkräm eller intimtvål är en smaksak.

      SKitsnack! Vad fan har du fått det ifrån? 😂😂

   Bara för att man duschar var 3e dag betyder det inte att man går runt och är ofräsch i alla fall. Finns handfat, tvål och vatten, perfekt för att tvätta av sig. Jag duschar när jag ska tvätta håret (vilket oftast är varannan dag, är jag bara hemma så kan det bli var 3e) men jag går inte runt och luktar svett och annat äckel.

    Men står du då och tvålar in underlivet och underarmarna över vasken? Är det inte smidigare att skölja av sig och tvåla in sig i duschen som är till för det? Tar max 3 min.

     Jag fattar inte hur det är konstigt. Det här fick jag lära mig när jag växte upp. Tycker inte om att duscha på morgonen så ja, jag gör detta dagligen. Och vem bestämmer att handfatet inte är till för det? Det är precis lika snabbt gjort vid ett handfat som i duschen.

      Men det måste ju stänka vatten i hela badrummet? Eller är du jätte lång och kan stå över handfatet? Är genuint nyfiken! De flesta fick ju bada varje kväll innan man blev nattade som barn. Har aldrig blivit tvättad av mina föräldrar över vasken!

       Nej det stänker inte ner hela badrummet 😅

        Men hur tvättar man snippan i vasken utan att stänka? 😅

         Hen kanske är en man med jätte lång snopp?

          Ok, förstod att det var tonåringar som skrev detta. Dags att sova snart?

           Just det, det är sommarlov för barnen…vi får nog räkna med sånt här trams till mitten av augusti😮‍💨

         Är du seriös alltså?

          Det verkar så. Märkligt hur svårt det är att förstå att folk gör olika.

           Undrar fortfarande hur man får upp snippan i vaskhöjd. /Hon som blev badad som barn.

           22:44 gå och lägg dig så ber du din mamma lära dig imorgon när hon har väckt dig.

           Jag är 40 år. Har blivit badad dagligen som barn och duschar nu en gång om dagen. Min mamma har definitivt aldrig tvättat snippan i vasken. Hade ju varit lättare att bara förklara istället för att hålla på med härskartekniker.

       Kanske är en generationsgrej, vad man har med sig hemifrån, vad vet jag. Jag är uppvuxen med att man tvättar av sig på morgonen vid handfatet, min mamma gör samma sak, pappa duschar varje kväll.
       Jag har inte badat varje kväll när jag var liten nej.

       (Jag tränar inte för tillfället, annars duschar jag givetvis efter varje träningspass men jag tränar inte på morgonen och då tänker jag heller inte duscha på morgonen.)

        Om man duschar morgon eller kväll är ju en smaksak. Jag duschar innan jag lägger mig men aldrig på morgonen för jag är trött och börjar jobba tidigt. Däremot duschar ju de flesta en gång om dagen nu för tiden istället för att tvätta sig över vasken. Men du har säkert rätt att det är en generationsfråga. Har några barndomsminnen om att min mormor tvättade av sig över vasken.

         Jag undrar fortfarande hur ni vet att de flesta ta en dusch varje dag och inte gör på något annat vis? Var hittar ni den här statistiken?

          Men det får man ju lära sig i sexualundervisning, på ungdomsmottagningen, bvc, i kontakt med sjukvården osv? Är ganska grundläggande att man tvättar sig dagligen.

           Ja men TVÄTTA och DUSCHA är inte samma sak. Du kan TVÄTTA vid handfatet.

           Ja det finns ju en anledning till varför man slutade med bidé. Jag har aldrig träffat någon som inte duschar varje dag. Då delar jag hotellrum med olika kollegor ofta. Har haft en drös pojkvänner och reser ofta med min relativt stora umgängeskrets. Har som sagt aldrig träffat någon som inte duschar dagligen.

           23:33 – och hur vet du det? Har du stenkoll på alla kollegors duschvanor? Pojkvänners familjers hygien? Din tandläkares? Jag är helt 100 på att alla inte alls duschar varje dag.

         När jag duschar gör jag det på kvällen. Ändå tvättar jag mig över handfatet på morgonen. Varje morgon, även efter duschen kvällen innan. Och jag har alltid gjort så, även när jag duschade varje kväll.

     Håller med dig. Har aldrig förstått varför man står och vaskar sig än här och än där istället för att bara kliva in i duschen och tvätta av sig.

      Bättre för hud och miljö samt går snabbare.

       Låter meet som du är lat och ohygieniskt. Hoppas du aldrig flyger någonstans eller snoozar väckarklockan i de 3 min det tar längre tid att duscha.

        Ohygienisk för att jag inte tvålar in rygg, mage och ben dagligen? 🤣

        Ja det beror väl på vad man har för bashygien och vad man utsätter dessa kroppsdelar för? Om du vistas kring mycket bakterier och kroppsvätskor så är det ju jättebra att du tvålar in hela kroppen på daglig basis!

    Ursäkta frågan – men tvättar du alltså ditt ubderliv i handfatet? Är du akrobat?

    Har aldrig riktigt förstått detta fenomen, folk som vägrar duscha dagligen men hävdar att de ”tvättar av sig i handfatet”. Hur? Skrubbar de fötter, tvättar underliv och armhålor under den lilla kranen? Då kan man ju lika gärna duscha…?

     Jag använder tvättlappar, tvål och vatten. Enkelt. Snabbare än att duscha och bättre för hyn som inte torkar ut. Sue me.

      Hur är det snabbare än att duscha? Att tvåla in sig och skölja av sig i duschen tar inte många minuter. Låter mycket jobbigare att hålla på och tvätta men en tvättlapp ovanför en liten vask.

       För att inte torka ut hela kroppen. Jag duschar på kvällen men tar några sekunder på morgonen för att använda tvättstället för tvagning. Som våra föräldrar och föräldrars föräldrar gjort.

        Men använd en duscholja eller tvättkräm istället för hprdtvpl då?

         Eller skölja av vissa delar?! Vad är det för agg mot detta egentligen?!😅😅

          Tycker bara det är märkligt 😅

           Det är väl helt enkelt olika vad som krävs för att upprätthålla god personlig hygien, inte svårare än så.

           Går alldeles utmärkt att upprätthålla god hygien utan att ta en dusch. Det är därför vi har möjlighet till ett handfat och vatten från kranen i ett handfat kan man förflytta till andra ställen.

         Så hjärndöd kommentar?

         Vi som lyckas hålla oss rena och fräscha samt sparar vatten och tvål ska alltså ta fler duschar och konsumera ännu mer duscholja och tvättkräm.

         Vad bra.

          Varför skulle det gå åt mer tvål. Kom du inte fram till att man bara skulle tvåla in underlivet, armhålor och fötter. Går väl inte åt mer tvål då? Kör en maskin mindre med tvätt så kan du duscha med gott samvete. Eller skippa din charter till Mallorca.

       Om det låter jobbigt så ta en dusch i stället då. För mig går det snabbare och är mycket enklare. Dessutom bättre för min(!) hud att inte duscha varje dag.

       Men du behöver inte oroa dig. Har varken vattenskada i badrummet av plaskande eller ohälsosamt underliv. Luktar inte heller illa. Däremot tränar jag inte varje dag, då hade jag duschat efter träningen. Har även ett stillasittande jobb så inte direkt aktiv på jobbet heller.

        Nyfiken. Är din hud på kroppen känsligare än den i underlivet? Brukar väl vara tvärt om?

         Men snälla.

         Anledningen till att man tvättar specifika områden dagligen är ju pga svett, bakterier och andra kroppsvätskor som man vill skölja bort.

         Andra områden kräver normalt sett INTE daglig tvätt som dessutom riskerar torka ut huden.

          Så din snippan är jätte torr och du svettas inte om fötterna?

           Sök vård om din fitta har samma hudtyp som dina fötter.

           Sök vård om din f*tta har samma hudtyp som dina fötter.

       Förstår inte denna förundran! Jag tillhör dem som tvättar av underlivet i duschen då och då. Hur kan det INTE gå snabbare att huka och svabba lite ”lokalt” än att ta en helkroppsdusch när jag tvålar in/blöter ner hela kroppen, behöver torka mig, får fukt/vatten i håret (det vill inte jag med mitt självfall och frizz som jag fönar ut – blir ett burr bara jag ser en vattendroppe) och jag som är torris behöver dessutom smörja in mig när jag duschat. Sen miljöaspekten på det, som nån nämnde nedan.

        Går väl utmärkt att göra precis det även i duschen?

         Går utmärkt även vid handfatet. Eller ute vid trädgårdsslangen för den lite vågade.

         Värst vad många är anti till att vattnet från handfatets kran används för vissa specifika delar av kroppen.

         Gör det i duschen om du tycker det är enklare bara. Jag kommer fortsätta på det sätt som är enklast för mig.

         Konstigt svar.

         22:15 förklarade just väldigt utförligt fördelarna med att endast tvätta utvalda delar (genom att huka sig i duschen).

          Sorry läste för snabbt..

       Kan heller inte få ihop hur det skulle gå snabbare.

        Jag kan inte få ihop hur det går snabbare att duscha. Men each to their own. Live and let live. Osv.

     Varför måste du ha en så dumförklarande ton? Låt folk göra som de vill. Anonym 21:49 förklarade det bra.

      Är väl mer förundran hen uttrycker. Tycker också det låter som ett mycket märkligt fenomen!

       Det märkligaste är ifrågasättandet. Som att det här är ett ”fenomen” från en annan planet.

        Jag har aldrig sett någon vuxen göra det eller hört om det förut. Tror som det nämns ovan att det är en generationssak. Bidéngenerationen är liksom inte min.

         Raggardusch heter det för min generation (90talist)😁 närå, men vaska av sig snabbt vid handfatet trodde jag alla gjorde någon gång.

          Raggardusch är när du spottar i armhålan och sen ”tvättar” av dig med det.

           Nej

           Verkligen inte

         Jag har inte heller bidé.

       Var genuint bara nyfiken.

     Hur gött och fräscht det än är att duscha så finns det ingen ursäkt att duscha så ofta som vi gör, sånt enormt slöseri på vatten och energi. Man ska skämmas. Att tvätta av sig med en intvålad tvättlapp kräver absolut mindre vatten än en snabb dusch även om det går åt lika mycket tid.

      Vi har inte vattenbrist i Sverige. Håll dig till flygskam..

       Vattenbrist (dricksvatten) förekommer i Sverige, speciellt på sommaren. Ganska ofta som kommuner ber att vi ska spara på vattnet. Vi lever så fruktansvärt slösigt i Sverige på alla sätt.

        Ja för att folk fyller sina pooler och vattnar gräsmattan. Inte för att man sköter basal kroppshygien.

         I basal kroppshygien ingår faktiskt inte dusch 1-2 gånger varje dag. Finns ingen ursäkt att slösa så på vatten och värme mer än att man tycker att det är härligt och vill fortsätta med det 🤷‍♀️ Det kan man ju göra, finns massor av grejer som är mycket skamligare än att duscha mycket. Men man kan inte hänvisa till hygien, men möjligen till svettlukt – som enkelt försvinner med tvål på en tvättlapp!

          Ingen har väl nämnt att duscha 2 ggr om dagen? Det som disskuteras är att man tvättar underlivet dagligen och om det är smidigast i vask eller dusch. Vattenbrist en som uppstår på sommaren är kartlagd och det är inte till följd av ökat duschande utan bevattning och pool.

           Och energin som krävs för dina dagliga duschar finns liksom bara där som en oändlig resurs?

           Ganska enkelt att räkna ut hur mycket som går åt för att värma upp vattnet. Du silar mygg och sväljer kameler. Av alla saker vi moderna människor slösar med är inte en daglig dusch var du bör fokusera för att göra skillnad.

           Jasså? Alla kommuner samt naturskyddsföreningen etc uppmanar till att minska vattenförbrukning.

           Klimatkrisen, du vet.

      Fast duscha betyder inte att man står under rinnande vatten i 40 minuter. Jag blöter ner kroppen, tar 1 minut, stänger av vattnet, tvålar in illaluktande delar (armhålor, skrev, fötter), och sedan sköljer jag av tvålen vilket kanske tar 3 minuter? Tvätta håret tar längre tid men det gör jag inte varje dag.

       Det kräver ändå mer vatten än en tvättlapp 😊 Här i Sverige är vi bortskämda med rent vatten i kranen så det är självklart för oss att duscha när vi vill.

        Har du rest i världen? I de flesta länder duschar man dagligen fast det finns betydligt mindre tillgång på vatten.

         Finns ju väldigt många länder. Har varit i länder där man ofta tvättar sig men mer sällan duschar pga vattenbrist.

        Fast tvättlappen ska ju tvättas sedan = mer tvätt som också kräver el och vatten? 😉

       Varför inte? Blir inte hår och hårbotten lika smutsigt som resten av kroppen?

        Nej din hårbotten blir inte lika snabbt smutsig som sina armhålor och underlivet 😂

         Jag frågade en som duschade hela kroppen dagligen.

         Nej men vi pratar om att duscha hela kroppen.

        Nej? Eller det beror väl på hårtyp och så. Jag har lockigt torrt hår, det hade blivit kaos om jag tvättade det dagligen. Sedan tror jag att alla har undeliv och fötter som luktar värre än håret på skallen när det inte har tvättats på 4 dagar…?

         Handlade fortfarande om att duscha hela kroppen. Luktar rygg och mage värre än håret?

       Hur snabbt börjar du lukta illa egentligen?

        Beror väl på livsstil? Jag tar en rask promenad på 6-7 km varje dag. Så ja, blir lite svettig om armhålor, ljumskar och fötter efter det, särskilt sommartid. Men sitter man på rumpan 24/7 förstår jag att man inte svettas. 🙂

         Alltså. Om jag har gjort något där jag blir svettig så är det rätt jävla självklart att jag också tar en dusch. Du applicerade hela din livsstil på någon annan och liksom antar att alla gör samma för annars är man äcklig. Jag sitter inte på rumpan 24/7 om du tror det, men jag svettas inte såpass mycket om jag inte tränar och det blir således inte ohygieniskt om jag inte DUSCHAR. Men jag TVÄTTAR.

      Skämmas för tt man duschar? 😂🤣

   Några på mitt jobb duschar nog var tredje dag ungefär. Jag önskar att dom duschade oftare.

    Åh har också en på jobbet som jag önskat duschade oftare. Så sjukt jobbigt att sitta i konferenssamtal med honom.

   Jag duschar 4 gånger per dag. Vinner jag tävlingen?

    Vem tävlar? Handlar väl mer om att många luktar svett och är allmänt ofräscha på allmän plats.

     Tar det som ett ja! 🏆

     Det blir man inte bara för att man inte duschar varje dag. Vad är ni? Hormonstinna svettiga tonåringar eller vad?