Tack Irena Pozar för din krönika

Bildkälla: Aftonbladet

Irenza Pozar har skrivit en krönika i Aftonbladet, som är både välformulerad och i linje med min kritik. 
Hon sätter sannerligen huvudet på spiken och trots att jag kommer sammanfatta hennes text här, så tycker jag att ni ska klicka er in och läsa hennes formuleringar, snarare än enbart min sammanfattning.
Krönikan diskuterar och problematiserar hur både Kylie Jenner och svenska influencers som Bianca Ingrosso och Lovisa Worge är offer för, och samtidigt upprätthållare av, skönhetsideal. De genomgår skönhetsoperationer för att passa in i dessa ideal, trots att de själva bidrar till deras spridning.
Irena riktar också kritik mot företag som tjänar pengar på att normalisera orealistiska kroppsideal. Hon menar att medan kvinnor bör få göra vad de vill med sina kroppar, borde det ske på ett mer ansvarsfullt sätt.

Dessa två meningar eller citat sammanfattar det hela på ett så fantastiskt bra sätt att jag inte ens tänker försöka sammanfatta dem:

Kylie, Lovisa, Bianca och de andra försöker operera bort de komplex som de själva är med och skapar. De är offer för rådande normer och samtidigt förövare.

Att påpeka detta är inte kvinnohat, men att hålla tyst för att bovarna i detta drama är unga kvinnor, ja, det om något är just kvinnohat.

Tack, Irena för din krönika.
Det du skriver är så, så viktigt!

Läs gärna krönikan innan du kommenterar!

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad är Worge känd för? Vara Biancas bästis är det ett yrke?

   Hon var hennes assistent från början, ”anställningsintervjun” var med i ett avsnitt av Wahlgrens värld. Under den tiden blev de även vänner och Lovisa känd

   Helt irrelevant i sammanhanget. Med hundratusentals följare på insta, många av dem unga tjejer, blir hon en viktig spelare i åtminstone den svenska debatten.

  Tycker det är sjukt att inte ha kvar någonting nästan av sitt riktiga utseende. Skulle en 10-åring få se gamla bilder av Bianca eller Kylie skulle de knappast känna igen dem ens

   Om Kylie och exempelvis Bianca hade varit öppna med sina bröstförstoringar, botox, fillers, bbls, näsoperationer hade en förmodligen känt mer för dem. Men att människor förändrar sitt utseende så pass och låtsas som ingenting, det är skevt. Riktigt skevt.

    Känt mer för dom.? Nej tror inte det. Det handlar ju om fame och pengar. Att synas i media och sälja smink . Dom vet precis vad dom gör. Vill bli berömda och rika och ett sätt är att göra om sig så dom passar inn I den roll som är på modet. Läskigt.

    Hur mer öppna än att bara synas på bild behöver de vara? Det syns ju att de är opererade. Ingen kan INTE se det.

    Dels är de ju öppna med att de använder fillers och opererar sig och dels gör det noll skillnad för om man känner för dem eller inte.

     Bianca har väl sagt att hon gjort botox för många år sedan, men att det inte var något för henne. Ändå är hennes ansikte lika stelt som alla andra flunsors ansikten. Hmmm…

   Sorgligt att Bianca sagt öppet i intervjuer att hon varit missnöjd med sitt utseende sen hon var barn. Operationer är inte lösningen. Helt sjukt med 40 50 åringar som knappt kan röra ansiktet pga botox och annat och tror de ser ut som tjugo.

    Är inte Bianca missnöjd med precis allt?

    Håller med. Tycker också att det är helt sjukt att de som är 25 år och uppåt är så fulla av botox och fillers så att det inte finns någon mimik kvar 😰

  Vilken riktigt jävla bra krönika. Och SÅ bra att du uppmärksammar den Camilla!!!!! 🙏🏽👍🏽

   Verkligen. Tragiskt dock att både igår och fredags så fanns just dessa kommentarer som IP tar upp i kommentarsfältet där man anklagade alla som påpekade det problematiska med influenseridealen för att sprida hat.

  Är ju exakt vad LD och andra sagt i typ 15 års tid.

  Men bra att fler tar upp det!

   Hon var ju problematisk på andra sätt som sänkte trovärdigheten 1-1=0

    Kan man bara ta till sig poänger om det kommer från ”rätt” person?

     Förutsättningarna för att budskapet ska fastna är mycket bättre då ja.

      Plugget måste varit jobbigt för dig då 😁

     Beror väl på hur personen väljer att framföra sin åsikt snarare än personen i sig skulle jag säga.

  Tragiskt är bara förnamnet. Bianca blir jag så ledsen för, det är bara en tidsfråga innan hon kommer se ut som Michael Jackson, hon är redan på god väg. Bianca måste ju ha opererat om precis allting, bröst, rumpa, midja, fettsugning, rubbet, dom måste ju ha skulpterat om hela hennes kropp på nåt vis, hon ser ju ut som en omänsklig docka, huden på kroppen är ju helt omänsklig, jag har aldrig sett en sån hud på någon annan människa, huden sitter ju helt ”klistrad” på kroppen på ett sätt som ser helt omänskligt ut. Och näsan också och ansiktet och rubbet. Hon är inte ens 30 år. Att Pernilla och resten inte rycker in och gör någonting drastiskt. Har Bianca inga riktiga vänner som stoppar henne?!

   Ingen får ju rycka in och säga något, då är det ju kvinnohat. Lite det som är problemet.

   Om Bianca får barn kommer det inte likna henne.Hon kommer att se sina egna ”innan operationer”-drag i barnets ansikte,just de drag hon själv var missnöjd med och gjort allt för att ”förbättra”. Lite sorgligt ändå.

    Fast så funkar det inte. Jag har genom livet varit väldigt missnöjd med olika ansiktsdrag, utstående öron, ja allt möjligt som man kan störa sig på hos sig själv. Min dotter är min avbild men jag ser den vackraste lilla personen som funnits. Dragen är charmiga på henne. Faktum är att jag tycker mer om mitt eget utseende numer just därför.

     Det bevisar ju att dina tankar bara sitter i huvudet. Precis som det gör med Bianca. Hon bygger liksom om sig, hela sin kropp och ansikte.

   Revben.

    Haka

   Pernilla och hennes familj försöker ju stoppa henne, pusha för att söka hjälp med sin ätstörning osv, men de kan inte tvinga henne. Hon bestämmer ju i slutändan själv.

    Ja, och som jag har förstått det så är hon riktigt envis också. Tror det är få, om någon, som kan få henne att ändra på nåt som hon redan har bestämt sig för.
    Det är nog inte helt lätt för familjen.

   Hur tänker du att de ska stoppa henne? Det är liksom inte olagligt med skönhetsoperationer.

   Inte ens 30år men ser ut som en 45-åring som vill se ung ut.

  Självklart kommer Kylies dotter lägga sig under kniven?! Uppvuxen i den familjen finns det ingen chans att stå emot.

   Just att man är förebild för sina döttrar men även söner och deras relation till flickvänner tycker jag är det allra viktigaste här. Att gilla sig själv och inte gnälla på sin vikt eller annat trots att man inte ser ut som instagramkändisarna.

   Helt fascinerande att vara rädd för att ens dotter ska göra samma sak som alla kvinnor i hela familjen… kanske dags att börja fundera på vilken förebild man är då? Jag trodde de tyckte att detta är helt oproblematiskt med tanke på att det är detta som familjen är känd för. Barn gör som du gör, inte som du säger.

  Inte bara unga kvinnor som faller för detta. Kolla Åsa Ingrosso, vill se ut precis som sin styvdotter Bianca. Samma sak med Åsas dotter…..helt död blick och sönderopererad. Måste ligga nåt trauma bakom? Och så mkt bilder Bianca tar på sig själv från alla vinklar….jag tror det är bullshit att hon inte gillar sitt utseende,jag tror hon typ blir kåt på sig själv.

   Inget trauma bara offer för rådande ideal.

   Åsa är så sorglig att hon på riktigt försöker se ut som sin styvdotter, kvinnan behöver växa upp

   Enligt Åsa så säger Emilio jämt att hon är lik Bianca.
   Kanske mitt huvud som är stört men tycker det låter sjukt och äckligt.

    Iiiiiiiiii………….

   Instämmer i Åsa… Skäms när jag ser henne klä sig som en tonåring med. I någon story jag såg för ett tag sedan hade hon ett neongult set med låg midja och kort topp.
   Att ha magtröja i femtioårsåldern är ganska unikt pinsamt.

    Haha bara i Sverige… Om man har en kropp som passar i magtröja är det cool att ha det som 50+

     Gud nej 😅

   Kolla på Nathalie Schuterman som bara blir mer och mer lik sin dotter Chloe för varje år som går. Medan Chloe också går och gör tex fillers och botox. Det blir liksom följa John 😂

  Instämmer tyvärr helt med dej Amanda. Sorgligt Bianca var så vacker ser helt onaturlig ut.

   Vadå sorgligt? Alltså dessa dramatiska ordval. Det handlar om utseende som hon själv bestämmer över. Om det har ändrats på ett sätt som gör att du och andra tycker att det blivit dåligt är det inte sorgligt. Sorgligt är när unga får ätstörningar pga klimatet på sociala medier, eller andra på riktigt sorgliga grejer. Att använda sådana ord cementerar den här tron som många unga har på att utseendet är allt. Det är det inte. Däremot är det tråkigt att t. ex. B inte känner att hon duger, men hon har garanterat råd att betala för psykologhjälp.

    Det ÄR riktigt riktigt sorgligt, att Bianca gör om sig helt. Att hon tror att hon blir bättre för det.

    Det är på RIKTIGT sorgligt att unga/yngre/medelålders vill förändra sitt utseende med botox, fillers, operationer mm. Sorgligt också med ätstörningar. Går nog väldigt mycket hand i hand alla dessa saker.

  Jag kanske missförstår krönikan, men det är väl inte influencers som infört dessa ideal? Det har ju funnits sedan gammalt.

  Bakom dessa ideal finns män som vill ha makt och tjäna pengar.

   Nä men de upprätthåller och spär på dem.

    För att det säljer, och vilka är de som konsumerar content från influencers? Det är deras fel då att de inte konsumerar något annat.

     Fast hur är det nu influencers tjänar sina pengar nu igen?

     Vad menar du, att det är följarnas fel att influencers gör content om skönhetsingrepp, pro ana och självsvält?

   Ja bakom idealen ligger männen men tyvärr så har influensers bidragit till att dessa ideal har fått komma tillbaka. Under 60 och 70-talet utmanade kvinnor som Gloria Steinem dessa ideal och lyckades få bort många av dem.

   Inte bara männen, jag tycker det mest är kvinnor som anmärkt på mitt utseende, tex att jag borde gå upp i vikt, noppa brynen, sminka mig lite mer, klä mig lite annorlunda.

    De försöker höja sig genom att sänka andra ja. De ser dig som ett hot på grund av (inbillad?) konkurrens.

     Och där kom den.
     Så trist kommentar som bara förstör för kvinnor. Tror du verkligen att kvinnor lever för att vara männens favorit?

      Skrev jag inte. Att trycka ned någon höjer inte din attraktivitet, därför är din kommentar irrationell. Ju fler du mobbar ut ur gruppen desto färre får äta/kan skaffa barn. Vi är ju sociala varelser.

      Tänk högstadiet fast på stenåldern, dvs. *varför* existerar mobbning?

       Men du säger ju samma sak igen. Kvinnor mobbar kvinnor för att det ska bli färre i gruppen så man har större chans att få barn. Sen håller jag inte med dig. Mobbing är ett beteende som uppstår mot människor man upplever avviker från gruppnormen. Handlar inte om att göra sig av med konkurrenter för att öka sina möjligheter. Sen så klart finns det människor som snackar skit om andra men det är långtifrån kvinnor bara utan även män snackar skit.

        Jag undrar verkligen vad det är för grupper och sammanhang vissa här ingår i. Jag träffar aldrig kvinnor som anmärker på varandras utseenden på något negativt sätt, då jobbar jag på ett kontor där kvinnor är i klar majoritet.
        Jag har massa väninnor och vi är alla i 30-40 års åldern, kan vara inte ens föreställa mig att någon av oss skulle kritisera någon annans utseende.

  Magdalena Graaf skriver jämt om att hon är gammal rynkig om sin ålder. Har opererat åtminstone brösten läpparna. Tjatigt. Inte konstigt yngre kvinnor aldrig är nöjda.

   Brösten tog hon ut för många år sedan och läpparna tömde hon på gammal fillers häromdagen, UTAN att lägga in ny! Systern HG fyllde tyvärr på överallt.

    Ja men hjälp, vad gör Hanna? Hon som var så himla vacker. Nu är hela ansiktet svullet, och läpparna ska vi inte prata om.

  Kan inte bara en asteroid klyva planeten mitt itu? Det finns ingen lösning på problemet för problemet innefattar människor och människor tycker olika.

  Vinted säljare. Om er köpare annullerar sin beställning samma dag, innan ni hunnit skicka paketet, accepterar ni eller nekar?

   Varför neka nåt som nån inte vill ha av nån orsak? Hur mycket pengar kan det röra sig om lilsom

    Ja om man packat paketet och ska precis gå iväg till posten när köpare vill annullera så är det rätt irriterande

     Dock har du ju inte skickat paketet. Irritationen får du nog svälja.

     Perfekt, då är det ju färdigpackat till nästa köpare.

     Klart man accepterar annullering av köpet om man kan, allt annat är att jäklas.

   Aldrig varit med om att någon vill annullera ett köp innan det skickats. Men om någon skulle göra det och jag redan hunnit packa varan hade jag nog sagt att det precis är levererat. Trodde att det var bindande om man genomfört ett köp? Sen om varan inte överensstämmer med bilderna eller liknande så är det såklart en annan grej.

    Håller med. Tycker det är larvigt att man ska hålla på och ångra sig och vilja annullera för så billiga summor

     Det kommer ett öppet spår ikväll, då kan du gråta ut över det här ordentligt.

     Ot-inlägg undanbeds av Camilla på övriga inlägg. Av logiska skäl.

      Varför är du så hysterisk?

       Tuva du är lite hysterisk.

  Ja texten lyckas verkligen förmedla problemet i debatten om skönhetsideal. Snart tycker väl dock Galli ut och skriver en ny text om att alla som kritiserar skönhetsoperationer bara är avundsjuka.

  Blir ni påverkade av Kylie, Bianca, Lovisa etc? Att ni själva vill ändra på er? Jag är bara nyfiken om även vuxna personer blir det (eller påverkas mest tonåringar?). Jag är 29 år gammal och får nästan motsatt effekt av att se alla operationer, stela ansikten och förändringar hos dem här tjejerna. Jag tycker det är så uppfriskande med kvinnor som åldras (och såklart vill man ju åldras med värdighet och är all for att ro om kropp, hud och sinne) men tycker det är så många tjusiga kvinnor, mammor och tanter som verkligen klär sig och ser ut som sin ålder. Och är hur fina som helst. När jag ser exempelvis Kim Kardashian så känns det som hon stannat i tiden. Ser varken ung eller gammal ut. Hela utseendet känns omodernt på något vis. Hon är ju jättefin men looken är bara så främmande. Jämför det med exempelvis Hilary Burton (spelar Peyton i one tre hill) som anammat grått hår och ser ut som hon varit väldigt sparsam med botox etc. Tycker hon ser mycket yngre ut än Kim som förändrat hela utseendet. Jag har så svårt förstå varför många gör alla dessa ingrepp? Jag har så svårt förstå den här trenden. För tio år sedan känns det som skönhetsingrepp var en rakare näsa eller större bröst (och menar inte att vi ska uppmuntra det heller) men idag är det kindben, läppar, revben som tas bort, inlägg, bbl, läppar … inte klokt ju. Och varför? Förstår inte ärlig talat.

   Håller med dig.
   Men det känns som att alla gör det för att fånga en kille typ. Men ingen verkar lyckas.. Verkar inte som att bra män gillar Michael Jackson-liknande tjejerna.
   Jag blir inte heller så påverkad, tycker mest synd om alla som tror att operationer o fillers funkar bättre än en bra psykolog.

  Tack Irena,hoppas många många läser din artikel! Tack Camilla BB också,som uppmärksammar den! Ni behövs!

   😊😊

  Är Lovisa & Bianca dom enda influenserna som ska ta sitt ansvar? eller vad tusan handlar det om?! Varför handlar det mer om enskilda individer än själva problemet?!
  Vad gör DET för skillnad?
  Vill du och andra göra skillnad så gör något som faktiskt gör skillnad, Camilla.
  Tex, den perfekta ouppnåeliga livsstilen som framställs på sociala medier, v a r e n d a dag! DET om något påverkar många människors psykiska hälsa negativt!

  Ser så många kommentarer som alltid återkommer i dessa sammanhang ”tack för du uppmärksammar”
  Aha? Och sen? Vad gjorde denna artikeln för skillnad? Vad läser vi som vi inte redan läst tusen gånger innan?
  Hjälpte detta någons psykiska hälsa?
  Nä det gör det förmodligen inte. För sociala medier ser fortfarande precis likadant ut.

   Ett gammalt romerskt ordspråk: Droppen urholkar stenen icke genom sin kraft utan genom att ständigt falla. Upprepas en sak regelbundet ger den effekt till slut. Så det är INTE bortkastat.

    Vad som postas på sociala medier kommer på ett eller annat sätt, Alltid att påverka människors psykiska hälsa.
    Det kommer aldrig försvinna.
    Så jag vet inte vilken effekt ni hoppas på…

    Den som väntar på eller tror att det som
    postas

     Just därför ÄR det viktigt att Camilla sprider briljanta röster som IPs till sina många följare. Så vi tänkande, smarta kan få bekräftat att det är vi som har rätt och inte de andra, korkade.

      Ok.
      Ni får en boost av bekräftelse, att ni är smarta och dom tjejer/killadna som lägger ut denna typen av content är korkade. Tack för du förtydligade vad dessa inläggen har för effekt 👍🏻

   Och vilka är det som personifierar denna glorifierade livsstil? Det är inte sociala media som bara är kanalen utan det är människor av kött och blod.
   Som IP skriver de är både förövare och offer.
   Hade dessa tjejer inte tjänat pengar på att marknadsföra skeva ideal hade det varit en annan diskussion.
   Håller med Madde om att droppen urholkar stenen jämförelsen är bra. Sensmoralen blir att tjat lönar sig. Varför det är så bra att Camilla tar upp detta ämne med jämna mellanrum.

  Äntligen lite kritisk diskursanalys! De reproducerar sina praktiker.

  ⭐⭐⭐⭐⭐

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *