Jonna Jinton bävar vindkraftpark i Grundtjärn

I en väldigt känslosam vlogg berättar nu Jonna Jinton om de planer som finns på en vindkraftpark som riskerar att förändra Grundtjärn där hon bor, och som kan tvinga henne att flytta om byggd.
I videon berättar hon om hur lättad hon blev när företaget fick avslag på sin ansökan, och om hur hon och Johan äntligen kunde börja planera inför framtiden igen, bara för att få glädjen grusad när företaget ansökte på nytt.

I skrivande stund finns det en namninsamling på change.org med över 20 000 underskrifter för att stoppa bygget. Det är inte Jonna själv som startat den utan med största sannolikhet, någon av hennes följare.

Tack för tips!

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Svårt det där. Alla vill ha ren energi men ingen vill ha det på sin bakgård.

      Vad jag förstod det som (lyssnade inte klart på hela videon så jag kan ha fel) så är det Tyskland som ska dra nytta av elen från den här parken.
      Varför ska vår natur exploateras för deras skull? Vi köper redan massor av el från dom, varför bygger vi inte främst för vår skull om vi nu ska bygga?

        Vi köper inte massor med el från Tyskland. Och ingenstans står det heller att denna el enbart ska överföras till Tyskland. I ansökan står det främst Sverige men även överföring till länder inom Norden. Men ja vi exporterar även till Tyskland.

          Vi exporterar vår vattenkraft också-

          Det gör vi visst och kommer behöva köpa mer nu när vi stänger kärnkraftsreaktorer. Då blir det kolkraft från Tyskland. Jättebra för miljön för att vänstern i Sverige säger nej till nya reaktorer…

      De flesta har en positiv inställning till vindkraft så länge det inte byggs vindkraftverk i deras blickfång.

      Någonstans måste ju verken byggas även om de tyvärr förfular landskapet.

      Ska vi fasa ut kärnkraftverk måste vi bygga vindkraftparker.
      Jag tror de att bara kommer bli fler och mer effektiva i framtiden och att vi tyvärr måste vänja oss vid detta.

        Det är ju förfärligt!!! 🙁 ”Grön el” som förstör allt det gröna. Nej, hellre ha kvar de kärnkraftverk som vi har idag då. Det är så pass bra säkerhet att de gott kan tålas ha kvar.

        /V

        http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

          Men de kärnkraftverk vi har idag är väl inte av så värst bra säkerhet egentligen? Och om du är för kärnkraftverk, hur tycker du att vi ska slutförvara avfallet?

            Nu finns generation 4 av kärnkraft. Om vi bygger nya sådana reaktorer så kan vi ta upp det avfall vi idag har förvarat och utvinna ännu mer av det.

            Håller med dig till viss del men det är ju ändå tänkt att kärnkraften på sikt helt ska ersättas med miljövänlig el.

            En aspekt som Jonna har rätt inte ju att dessa orörda naturvärden går förlorade. Men som sagt ska kärnkraften ersättas får man nog vänja sig vid att se vindkraftverk från köksfönstret på landsbygden.

              Fast vindkraft byggs ju med tidsbegränsade tillstånd (vanligen 25-30 år), sedan ska de monteras ned och då finns inget som är synligt på håll kvar av vindkraften (vägarna finns ju kvar såklart). Så den visuella påverkan på omgivningen är tidsbegränsad och reversibel.

            Anonym 20:28: de svenska kärnkraftverken håller god standard och uppgraderas ständigt när det kommer till säkerheten. De som påstår annat är dåligt pålästa.

    Det har förstört så många vackra landskap. Varför inte satsa mer på vattenkraft? Eller anlägga dessa stygga ”fläktar” ute till havs.

      Vattenkraft är enormt mycket mer destruktivt för miljön och landskapen än vindkraft.

      Det är på väg, Norge ska bygga en stor vidpark i Atlanten om några år

      Det anläggs vindkraft även tillgång havs men elanslutningen blir dyrare än på land, och även till havs finns andra intressen såsom försvar, fåglar, yrkesfiskare mm att ta hänsyn till. Plus att det är bra om det inte är för djupt. Synligheten är också längre till havs eftersom det är en platt horisont helt utan brytningar i siktlinjen, på land begränsas oftast det visuella intrycket av terrängen.

      Tycker själv de är ganska fina..

      Vattenkraften går inte att bygga ut mer i Sverige.

    Alla vill ha elektricitet. Alla vill ha en bättre miljö. Ingen vill ha kraftverk nära inpå sig själv, men någonstans måste det byggas.

      Problemet är väl att detta ”någonstans” aldrig är där folk tjatar mest. Tycker Jonna pratar jättebra om det i videon, hur landsbygden exploateras till förmån för staden. Hur inga av pengarna stannar på orten. Hur energin inte stannar på orten. Hur renars betesmark förstörs. Hur miltals vägar dras genom orörd mark. ”någonstans måste det byggas” är sånt jävla platt argument.

        Var ska vi bygga vindkraftverken då?

          På din bakgård?

            Jag har redan vindkraftverk väldigt nära inpå mitt hem. De stör mig däremot inte.

          Vad menar du ens en gång? Tror du det bara går att bygga på renars betesmark och bevarad landsbygd?

            Klart jag inte tror det. Men tack för att du förtydligade det uppenbara.

          Där det redan är utbyggt: längs motorvägar, industriområden etc. Det de flesta inte vet är att dessa vindkraftverk kräver infrastruktur – man bygger alltså vägar genom skog och över fjäll, ju ’länge ut’ i naturen de står, desto mer väg.

            Ja givetvis behövs det infrastruktur för kraftverken. Men vore det så enkelt hade man givetvis byggt det vid väg och industri som du säger. Det finns olika anledningar till att det inte är lämpligt alltid, kan vara riksintresse för militär eller flygfart sim hindrar eller att det helt enkelt inte blåser tillräckligt. Alla vill väl ha så lite intrång som möjligt, det gäller ju vägar också tex. Är inte kul att få en vägplan slängd framför din fastighet heller, men dessa saker är ju inget man chansar fram.

    Kan du snälla granska dashas nedlagda företag??? Eller är det bara jag som finner det intressant?

      Ja det är bara du. Sluta tjaaaaaata.

        Nej jag tänker inte ”sluta tjata”, om man kan skriva 10 inlägg per dag om blondinbella så kan man skriva ett inlägg om den här Dasha som tror att hon kommer undan med allt.

          Komma undan med allt? Det är ett nedlagt bolag ?

            Det är inte ett nedlagt bolag Jenny.
            Jag kan nämna minst två, helium studios och stadsdel.nu

            Aldrig något som hon nämnt, inte heller något ordentligt svar på vad hon jobbar med. Nej att svara ”konsult till konsulterna” är inte ett svar.

            Hon känns jävligt shady och jag tycker inte att en granskning är orimlig.

            Att hon även publicerar bilder på sitt barns nakna bakdel och sprutbajs? Det är fler som reagerat på att hon exploaterar sitt nyfödda barn för att försöka bli nya margaux.

      Jag vet inte ens vem det är. Tror intresset är svalt.

    Tack Camilla. En av kommentarerna på hennes blogg:

    Lars 18 december, 2018 at 08:17

    I might be able to suggest a way to fight back: I’ve watched many of your you-tube videos and I don’t remember seeing one where there’s wind. The snow on the ground in your videos also looks untouched – flat. I know of locations in Colorado and California (USA) that hold wind turbine farms and they’re always windy. Anytime snow falls there it is only in snow drifts, 1 to two meter high often, and the trees really don’t grow there because the wind prevents it. The trees only get a meter or two tall and they’re bent over. They look nothing like what I see in your videos. Investors, and politicians may reject the wind turbine farm based on the fact that the area is unsuitable. Wind farms here are always placed where there’s a strong, constant wind in the area. If they invested millions of krone in a wind farm and there’s no wind, that would be considered fraud – a VERY effective word when investment is involved, even a suggestion can force a delay. If you can find, among your neighbors or a university, someone willing to do quick suitability study based on average wind strength, you may be able to get their attention. A small wind velocity meter on your farm making hourly recordings of wind strength might even do ($20-$50 on Amazon, 200-500 Kr). Even a one or two month record of wind strength might convince them to double check their investment.

      Haha men seriöst? Varför skulle någon vilja bygga en vindkraftpark, eller ens ett enstaka vindkraftverk, där det inte finns förutsättningar? Nr 1 man kollar efter är såklart vindförhållanden. Sedan går man vidare och ser till andra förutsättningar och väljer den placering som har tillräckligt goda vindförutsättningar tillsammans med så lite störningar och tillgänglighet som krävs (bla). Det är inte på ren känsla eller pin kiv de vill utveckla just där.

      Och varför skulle en av Jonnas random följare ha bättre koll på hur lämpliga förhållandena är än företaget som har ansökt om tillståndet?

      Jag är så trött på mentaliteten ”bygg gärna men inte där jag bor”. Det är likadant varje gång. Det behövs bostäder, jobb, grön el och what not och aaaalla är med på det tills det kan hända att nåt blockerar deras utsikt, då jävlar ska det protesteras. Samma sak hos mig, här ska byggas på ett fält och det behövs en jäkla massa bostäder, och vad händer? Jo självklart ska nån starta nåt satans uppror.

      Bortklemat och egoistiskt är det.

        Om vi vill bevara några gröna ytor i en starkt urbaniserad miljö är det bättre att bygga på höjden!

          Men alltså, i Sverige iaf iaf, är ju målet med att expandera i första hand att förtäta och att alltid bevara stadsnära grönområden. Det krävs idag ett avvägande mot allmänintresset för att ens få exploatera jordbruksmark. ”Bygga på höjden” är bara möjligt till en viss gräns. Det är ju inte bara bostäder som ska beredas plats, bilar, cyklar, gångbanor, arbetsplatser, förskolor etc etc. avloppen ska klara av belastningen, sopor osv osv.

          Finns ju skitmkt obebyggd natur i Sverige???

    Vilket gnäll. Så trött på romantiseringen av landsbygden. Det står hur många som helst av vindkraftverken tätt inpå husen i hela Skåne men i en skog där det bor typ 2 personer är det tvärstopp.

      Haha ja- exakt så!?

      Du vet uppenbarligen inte hur jävla högt ett vindkraftverk låter. Går ju bygga dom i stan där det tjatas om vindkraft.

        Gamla vindkraftverk låter, nya inte

        Så du tror att det är knäpptyst i stan från början?

        Ljudet från vindkraft får vara max 40 decibel utomhus vid bostadshus. Ungefär samma ljudnivå som ett kylskåp.

        Det vet jag väl visst det. Skillnaden är att jag inte gnäller över det för vindkraften behövs. Men nej vi river allting och startar upp kol och kärnkraft istället för Gud förbjude att en influencer får vända kameran åt ett annat håll.

    Sverige har en otroligt lång kustlinje och även en hel del territoria vatten. Nog borde det vara möjligt att sätta upp mindre grupper (alltså inte 200 kraftverk men 20-30) på väl valda platser där det blåser och där det inte finns fågelreservat eller flyttfågelsträck. (tänk Ottenby Öland = olämpligt)?

      DET FINNS!! Du verkar engagerad i frågan men inte speciellt insatt. Sen är kusten på många ställen skyddade, precis som mycket fjällnära skog etc och där är inte möjligt att utveckla vindkraft. Sen beror det också på kommunerna i sig, vissa kommuner har redan utpekade områden och även riksintressen för vindkraft där det går bra att etablera. Förstår inte varför svenska kusten skulle vara mindre skyddsvärd än just det här utpekade stället? Det är inte som att det skövlas skog för vindkraftens ändamål.

        Kusten är dessutom rätt belamrad med annat. Har man någonsin kört längs kusten så är det lätt att se att det inte finns så jävla mkt plats kvar.

      Vi har flera stycken vindkraftverk på Öland?‍♀️ ingen som lipar för det.

      Även om du bygger ett vindkraftverk var 100:e meter utmed hela den svenska kustlinjen kommer de ändå inte upp i samma kapacitet som EN reaktor. På en blåsig dag.

    Alla är sååå för vindkraft tills dess att deras område är aktuellt som byggplats???

      Mm precis som förtätning av städer/tätorter. Det måste byggas mer! Men inte just där jag bor. Classic NIMBY – not in by backyard

        Höghus, men inte stora kolosser som på 60-talet utan något mindre. Det blir ändå fler bostäder på en mindre yta ifall det byggs på höjden.

          Kommer typ aldrig byggas friliggande villor i stadsnära miljö igen, i Sveriges större städer iaf. Det tar för mkt plats. Radhus på sin höjd då det är betydligt mindre tomter. Vad tror du det är som byggs i Sveriges städer idag egentligen? Sen kanske inte alla flerbostadshus idag lever upp till din höghus-standard, men det beror på att man vill passa in ny arkitektur till den befintliga.

    Och jag tycker att vindkraftverk är så fina 🙂

      Jag kan också tycka att de till viss del gör sig i landskapet. Skånska fält med ett ståtligt vindkraftverk i bakgrunden. Känner lite framtidstro och utvecklingshopp. Med det sagt, i vids begränsning, samt att vindkraft inte alls är helt oproblematiskt.

    Frågan är varför vi ska ha vindkraftverk å Tysklands räkning här när man tappar effekt när man transporterar elen längre sträckor, det ger bättre effekt när det distribueras till lokalsamhället. Jag har inget problem med vindkraftverk i sig och skulle inte ha något emot att ha ett i närheten men efter att ha läst om att livslängden på dem egentligen är runt 10-15 år eftersom det inte är lönsamt för företagen att underhålla speciellt länge + att de sedan inte vill montera ner dem eftersom det inte heller är lönsamt så är jag lite skeptisk. Näten för att distribuera elen ska inte heller vara speciellt miljövänliga om jag förstått det rätt. Tänker att det kanske skulle kunna bli bättre om/när utvecklingen går framåt. Någon som kan mer får gärna rätta mig.

      Visst finns det effektivitetsproblem med vindkraft men jämfört med brunkolen de kör i Tyskland så är det ”ren” el.

        Absolut, men varför kan då inte Tyskland bygga egna vindkraftverk eller i alla fall närmare än såhär då det, som sagt, minskar effektiviteten att distribuera elen härifrån till Tyskland?

          Kan de ens ha nån reell vindkraft när de inte har någon kust att tala om? Ska de stå på bergsväggar? Genuin undran då jag inte är insatt i vilka förutsättningar som krävs.

            Det finns många vindkraftverk i tyskland längs kusten. Mycket vind där! det är till och med så vanligt i norra tyskland att vindkraftverken har blivit ett sorts kännetecken för den landskapen som finns där.

              Okej! Men det måste ju vara begränsat hur mycket som får plats med tanke på kustens storlek (i jämförelse med Sverige som badar i kust (pun intended?))?

                Glöm inte att Tyskland faktiskt har en del berg nere i söder – uppfarten till Alperna.

          Det är vindkraftverk överallt här. Men Tyskland är ett litet land till ytan med 80 miljoner invånare. De som finns räcker inte till och det finns ingen orörd mark att bygga fler på.

      Livdlängd på en ny ledning av den spänning sim krävs här är minst 50-60 år och vi har ledningar i Sverige som är runt 100 år. Var har du läst att det inte är miljövänligt att bygga elnät?
      Utvecklingen på vindkraftsmarknaden går väldigt fort, turbinerna blir kraftigare och högre pga utvecklingen. Däremot behöver det fokuserad på livslängden det håller jag med om, men ur livslängdsperspektiv är havsbaserad vindkraft ännu sämre.

        Det är materialet i ledningarna som jag har läst inte är så bra, men som sagt blir jag gärna rättad om det är fel. Det var ett tag sedan jag läste det så jag har inte kvar källan, ska se om jag kan hitta den. Min tanke var att det i så fall inte är så bra om ingen vill ta hand om nedmonteringen om vindkraftverken överges.

          Det krävs en del energi för att tillverka både kabel och luftledning och tillbehörende material, det ska jag inte sticka under stolen med. Det tar ju också mark och natur i anspråk. Vid rasering av ledning är det mycket som kan lämnas återvinnas, mer än man tror. Men underhållet är relativt litet kontra tex en väg som inte heller är så miljövänlig.
          Vindkraft kan jag inte lika mycket om, men hoppas att livslängden kommer öka och att man monterar ner och monterar nytt på samma ställe.

            Tack för infon! Vi får hålla tummarna för utvecklingen helt enkelt.

    Jag gillar vindkraft för den är både lönsam ekonomiskt och bra för miljön. Hellre fult än miljöförstörande. Har vindkraft nära o klagar inte. Men det kanske är så att vi ska låta Jonna få utsläpp för samma energimängd från tyska kolkraftverk i sin bostad så kanske hon förstår vad resultatet i naturen är.

      Uppriktig fråga. Är den det? Lönsam. Jag har hört att den är det pga bidrag från staten men om du försvinner så kommer det inte vara det längre.

      Har också hört beräkningar att den inte ger så mycket energi i förhållande till insatserna att bygga den.

      Men jag har inte dubbelkollat de uppgifterna.

        Ja, det är lönsamt. Läs på innan du kommenterar om precis allting.

          Men gå och dra något gammalt över dig.

          Jag ställde en fråga och hoppades på att få ett insatt svar.

          Hade jag velat läsa eller haft tid hade jag gjort det från början.

          Är du lika kul över en kopp kaffe eller surar du bara här på bloggen?

            För du ber ju aldrig någon att bara läsa på när de ställer en fråga… ???

              Nej der gör jag faktiskt aldrig. En gång skrev jag att det stod längre bak i bloggen men sedan bad jag om ursäkt och berättade vad de frågade efter när jag insåg hur det lät.

              Så nä, det gör jag inte. ?

          Anonym du får gärna utbilda mig för jag undrar precis som The real hmm.
          Jag har läst att det är den mest lönsamma av förnybar energi, men det kräver ju alltid försörjningstrygghet av annan produktion och livslängden är kort så hur lönsamt är det egentligen?

    Är kluven men jag skrev under mitt namn på listan. Har alltid tyckt vind, sol och vatten är det som är framtiden men tycker det känns fel att man ska bygga Sveriges största vindkraftverk på ett sådant orört ställe. Om det fortsätter såhär kommer dessa platser inte finnas kvar mycket längre till.

      Tror det är bättre att sätta dem i havet. De verkar inte påverka något djurliv där.

        Men du vet inte. Så läs på.

        Naturvårdsverket har skrivit en rapport som heter ”vindkraft till havs – en litteraturstudie av påverkar på djur och växter”. Jag har inte orkat läsa hela, men vissa delar är intressanta. Sammanfattningsvis kan man väl säga att allt vi människor bygger påverkar djur och natur; från vägar, sjukhus, elnät, elproduktion etc.

          Du har helt rätt att så klart påverkar vi ett eller annat sätt. Men om man tar broar i havet så har vissa farhågor om påverkan innan de byggdes visat sig vara mindre än hur det i slutändan blev. Jag har för mig att det gällde vindkraften också.

          Tillskillnad från tex fågellivet på land där vissa arter direkt påverkas negativt.

          Men allt är ju rätt nytt så jag undrar hur långt studierna kommit. 🙂

            Det är väl främst typ häckningsområden och liknande som är känsliga för fåglarna. Det dör betydligt mindre fåglar pga vindkraft än i trafiken. Men som sagt, placeringen är ju viktig. Som jag förstår det påbetat vindkraft tex viltdjur, älg och rådjur osv, väldigt lite.

            Här kan du läsa på:
            http://www.energikunskap.se/sv/FAKTABASEN/Vad-ar-energi/Energibarare/Fornybar-energi/Vind/Historia/

            Finns ännu mer att hämta här. Det är bekymmersamt att folk på allvar diskuterar i ett kommentarsfält ist f att läsa fakta där den finns att hämta.

              Håller med. Folk här håller på och ”tror” och gissar, och sedan sprids det vidare som vedertagen sanning.

              Läs på allesammans! Alla tycker att Greta Thunberg är superbra som skippar skolan, men när det kommer till konkreta lösningar – not in my backyard.

        Påverkar fåglar och fiskar.

    Tycker det blir lite skumt med namninsamlingar för sådant här när folk som inte ens bor i Sverige skriver under. Tycker ärligt inte att influensers ska utnyttja sin makt på det här sättet. Förstår att det är en jobbig situation, men lite rimlig får man väl ändå vara med namninsamlingar. Säkert de allra flesta som skriver under tycker vindkraft är okej på andra ställen. Precis som Jonna säkert också tycker.

      Tack, håller helt med ?? Försökte formulera det men raderade kommentaren för jag fick inte till det lika bra som du.

    Namninsamlingen kommer tyvärr inte tas särskilt seriöst när texten är så väldigt överdriven. Ingen kommer tvingas från sitt hem. De som flyttar gör ju det av egen vilja för att utsikten inte är detsamma. Markägarna får dessutom ganska saftig ersättning för att vindkraftverken ska byggas på marken, både en ”startsumma” och sen saftig hyra varje år.

    I Sollefteå kommun produceras hela 10% av all svensk elproduktion från vattenkraft. I hela kommunen bor det knappt 20.000 invånare, dvs ca 0,26% av Sveriges befolkning. Räknar man med alla elproduktionsslag så står lilla Sollefteå för 5% av hela landets totala elproduktion. Självklart ska de även bidra med vindel, varför inte? Eller så kan man försöka lokalisera elproduktionsenheterna närmare förbrukningskällorna, dvs söderut. Långa transportvägar genererar alltid förluster, men då markpriserna är så låga i mellannorrlands inland så lönar det väl sig…

    Detta är så konstigt, alla ska vara miljövänner, äta vegansk mat, köpa begagnade kläder, förnybar el. Och nu när Sverige faktiskt har mycket förnybar el och tydligen ska det bli mer, så är den ful?! Eeeh?

    Tänker du skriva om polisen som våldtagit en kvinna i västerås? All media behövs just nu. Polisen använder all makt åt att sekretessbelägga och dölja bevis, och sen göra livet ännu jobbigare genom att anmäla henne till soc. Vidrigt maktmissbruk.
    Finns en grupp på Facebook som heter västerås mot sexuella övergrepp.

      Är det här rätt ställe för att börja rapportera om brott tycker du?

        Alltså det har ju blivit stort på Facebook med blandannat Cissi Wallin i spetsen.
        Tycker det är viktigt för att polisen använder sin makt åt att mörka. Tänkte att hon ville vara först på bollen med stor plattform som kan hjälpa och innan tv och tidningar börjar granska.

      Varför skulle hon göra det? Är våltäktsmannen en bloggare?

    J och J har haft trekant. Vad hände med traditioner och kyrklighet? Var tog moralen vägen? Tror de Jesus hade uppskattat deras vulgära beteende? Usch och fy alltså, blir #KD22 (om inte det blir extra val för då blir det #KD19).

      ????????

      Vad andra gör i sängkammaren ska du väl fullständigt skita i. Tror du de är ensamma om att ha haft en trekant? Skärp dig.

        Jag kanske kan strunta (ursäkta mitt vulgära språk) i det men Gud kommer se allt.

          Han kanske njuter av att få se när de håller på ???

            Jag kommer be en bön för dig. <3

    Jag vet att det inte hör till detta inlägg, men kan vi snälla diskutera det faktum att allt på Blondinbellas blogg numera är samarbeten. Kanske tog denna stormen hårdare på hennes namn än planerat?

      oj shit pomfrit, tänk om er dröm om att krossa bellsis uppfylls

        Ja shit pommes, då blir det party Anonym.

      Sluta läs hennes blogg bara så störs du inte

    Åh stackars Jonna, det skulle ju förstöra hennes naturfoton! Katastrof! Hur ska hon kunna lajva skogsnymf med ett gäng vindkraftverk i bakgrunden :’(((((

      Och honsom värnar så om naturen borde inse att vi inte kan leva som förr, för miljöns skull.

        Hur lever hon då menar du?

      Photoshop 🙂

    NIMBY. Trist attityd generellt.

    Men vad är detta för skämt? Alltid dessa imbeciller not in my backyard. Vad tycker då Jonna är en rimlig lösning? så Trött på denna egoism överallt och hela tiden. Kunskapen (eller brist på) har gjort människor till fartdårar. Vem fan publicerar en sån här namninsamling på sin blogg när man vet att majoriteten ej är insatta och dessutom inte ens berörs eller bor i Sverige. Herregud.

    Ett kärnkraftverk istället vore kanske käckt?

      Haha ja, i vems trädgård ska vi ställa det?

        Det kan ställas där de andra står: Forsmark, Ringhals eller Oskarshamn.

    ”Grön el” som tar bort allt det gröna. Tycker det är helt fruktansvärt tragiskt. 🙁 Det är bättre att behålla de få kärnkraftverk vi har ist då, som drar in betydligt mycket mer el än vindkraftverken. Väldigt tragiskt att det Svenska landskapet förstörs så här. </3

    /V

    http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

      Kärnkraft är basel och vindkraft är reglerande el (och framför allt fluktuerande). Man kan inte byta ut vindkraft mot kärnkraft och tvärtom. Det är olika typer av elproduktion som används på olika vis. Vi kan inte reglera med kärnkraft och vi kan inte ha vindkraft som bas.

      Intressant. Hur tänker du om kärnavfall? Nimby?

        Sverige är ett av få länder som har en lösning på avfallsfrågan: slutförvaret som är planerat i Forsmark.

    Camilla, kan du please ta bort de två förra menlösa kommentarerna, gjorde ett (två) försök att lägga till en bild, men det gillade inte N24.

    I alla fall, Grundtjärn är ungefär lika stort som Sthlm om man jämför med där vi bor. Kanske inte, för jag har aldrig varit i Grundtjärn, men vi bor verkligen i skogen. Typ en halvmil till närmsta granne och de använder bara sitt hus som sommarboende. Jag älskar det för att det är det perfekta boendet om man har hund med mycket spring i benen och man kan gå på promenad varje dag utan både koppel och halsband. Men vi bor mitt i en vindkraftpark, alla syns inte på bilden, jag tror att det är totalt 16 stycken och jag förstår inte riktigt allt tjoande om hur hemskt det är. För vår del är det kalasbra. Vi bor ju på den blå pricken och det inringade röda är elstationen som tar hand om vindkraftelen, även samma elstation som ger oss el. Tryggheten i att ha så nära till eldistributionsnät med så få hubbar (0) innan det kommer in i huset är ju oslagbar. I vanliga fall när man bor i skogen brukar ju strömavbrott vara mer regel än undantag när det är höststormar, för mkt snö eller avgrävda kablar. Peppar peppar, vi har inte haft ett enda strömavbrott på fyra år.

    De inringade gröna är några av vindkraftverken, det är ganska tyst att bo på landet, men de få gånger jag hör snurrandet då får det vara sjukt tyst ute. Jag skulle vilja säga tyst och vindstilla, men jag inser att de antagligen inte snurrar om det är vindstilla. De hörs inte och de stör inte och jag hör oftare skällande rådjur än vad jag hör snurrorna. Det känns som om det har blivit en grej att protestera mot snurror i närområdet. Nu vet jag ju inte exakt vad det var som skulle hända Jonna, det händer ju att de vill placera snurrorna där man har sitt hus och det är ju inte särskilt kul. Vi har aldrig funderat över det, de fanns här när vi flyttade hit och de stör ingen.

    https://fitterbittan.imgbb.com

      Bra inlägg! Bra motvikt mot alla jäkla nimbys.

      Det är skillnad på att ha 16 stycken vindkraftverk intill och 200 stycken vindkraftverk överallt intill.

        Fast alla 200 kommer inte vara intill. Det är fysiskt omöjligt med tanke på avståndet mellan vindkraftverken.

    Vindkraft är väl ändå TUSEN gånger bättre än utbyggda älvar eller kärnkraftverk!

    En del tror att elen bara finns där i eluttagen. Ungefär som en del inte fattar att kött är döda djur.

      Ur miljösynpunkt är faktiskt kärnkraft det bästa alternativet, med överlägset lägst koldioxidutsläpp. Stora volymer el produceras året runt, helt oberoende av väder och vind. Just nu står den för över 40% av den svenska elproduktionen.

        Visst att själva produktionen av elen i kärnkraftverk är ren och utan utsläpp. Samtidigt släpper brytningen av kärnbränslet ut otroliga mängder växthusgaser och påverkar miljö och hälsa negativt där det finns. Idag sker inte heller brytningen i Sverige utan bränslet importeras från ex. Kanada eller USA. Något som ofta inte omnämns när det pratas om kärnkraft. Samtidigt får man ut farliga avfall som man i nuläget fortfarande inte kan förvara på ett säkert vis. Något som även det kräver byggnationer och därigenom utsläpp av växthusgaser och påverkan på miljön. För att få det totala påverkan av en energikälla måste man titta på hela livscykeln. Visst att kärnkraft är en bra baskraft i nuläget men den är inte på något vis ”bäst” ur hållbarhetssynpunkt.

        https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/rapport_karnkraft_%20fem_fel.pdf

          I stället för att subventionera vindkraft, satsa i stället på att utveckla kärnkraft gen.4.
          Då kan man använda kärnbränsleavfallet på nytt i stället för att gräva ner det.
          Avfallet från detta blir långt mindre farligt. I dag straffbeskattas kärnkraft och vindkraft får subventioner
          som går direkt ner i vindkraftsföretagens fickor.

      När Sverige byggt alla vindkraftverk och uppnått sitt mål av 100% förnybar el. Vad tror du kommer reglera vindkraften när vinden står stilla? Idag regleras den av vattenkraften, men ska t.ex vindkraften ersätta kärnkraft, kolkraft och annan miljöpåverkande elproduktion så kommer det behövas en hel del vattenkraft för att ta över förlusten vid stilla dagar. Annars får vi helt enkelt också lära oss att leva med att strömmen försvinner ibland på vissa ställen.
      Idag producerar vindkraften ungefär 11% av all el i Sverige. Under året kommer vissa dagar där elproduktionen ligger på 1.1%, alltså endast 10% av den normala driften. Tänk när vindkraften ligger på runt 50% under de dagarna, då får vi ut 5% och var ska de resterande 45% komma från?

      Dessutom kommer inte våra svenska nät vara anpassade till att helt kunna utföra denna reglering pga att den mesta elproduktionen kommer från Norrland MEN behövs mest i södern. Detta överbelastar nätet samtidigt som det blir en hel del förlust genom den långa transportsträckan. Ett väldigt ineffektivt sätt av distribution på alla sätt och vis, miljömässigt inräknat.

      De flesta vet tyvärr inte detta, de står mest som typiska ”duktiga svenskar” och viftar med sina gröna flaggor och klagar på folk som säger ifrån för att hävda att de minsann är mer miljömedvetna och bättre än dem.

        Som det ser ut nu kommer vi bli tvunga att lära oss att leva med att strömmen försvinner ibland på vissa ställen, precis som i många andra länder oavsett vad vi gör/vilken lösning vi använder oss av. Och att vi inte kommer kunna käka precis vad vi vill, när vi vill…

    Alla som tjaffsat om hur urbaniserat allt blir. Förstår inte folk hur j*vla stort Sverige är i yta och hur liiiten yta som egentligen är urbaniserat…. eller räknar folk en by med 100 invånare mitt i Norrland som urbant?

    Nu vet jag inte exakt vart Jonna bor men om hon inte bor i en nationalpark eller i en urskog så finns det garanterat många, många platser till som ser ungefär likadana ut. . Förstår verkligen inte grejen.
    Det är väl bara att flytta till en annan plats om man stör sig så mycket…

    Jisses, vi alla får ge upp saker om vi ska förbättra miljön. Och titta bara på Skåne. Där kan man knappt se en meter framför sig utan vindkraftverk.

      Nu tycker jag du överdriver lite ang Skåne men däremot så finns där en annan sak som är illa och som det inte pratas om.
      För marken som bebyggs idag runt tex Malmö är inte bara Sveriges bördigaste utan någon av de bördigaste i hela världen. Och de förstörs idag med vägar och byggnader.

      Jag tycker inte det är ok hur Sverige och naturen från älvarna i norr eller gruvdriften till hur åkermarken i söder förstörs. Jag tycker inte det har tänkts till långsiktigt utan bara kortsikt på ekonomiska vinster.

      Jag tycker inte man ska anklaga dem som skövlar Amazonas innan Sverige på riktigt erkänner vad man själv gör.

        Dock *väldkgt* mkt åkermark i Skåne ändå? Alltså inte så att hela landskapet asfalteras. Herregud.

          Om du tittar på den totala % mark som är odlingsbar i hela världen så är det procentuellt förödande för varje areal som tas bort i Skåne.

        Som jag har skrivit längre upp, krävs ett starkt allmänintresse för att få exploatera åkermark idag, det är inget som görs lättvindigt. I Skåne finns det inte så mkt alternativ då det främst består av åkermark. Kan vi inte bygga vägar etc dör ju Skåne ut.

          Nej det behövs inte fler vägar.

    Det värsta är att vindparken kommer att förstöra renarnas vinterbetesområde. Det är en trend som är allt annat än ny. Renägares markrättigheter inskränks hela tiden allt mer och beslut tas utan samråd med berörda samebyar, vilket Sverige har fått kritik för från FN (https://www.svd.se/svidande-kritik-mot-sverige–ge-samerna-inflytande). Medan folk förfäras av hur USA behandlat (och behandlar) sin ursprungsbefolkning sitter vi på hemmaplan och ser inga problem när vi tillåter att smälla upp 200+ vindsnurror på mark som koloniserats.

      ???

    Sollefteå Kommun producerar med sin vindkraft IDAG (111 st snurror) lika mycket el (plus lite till) som behövs till alla hushåll i Malmös Kommun (ca 330 000 inv) De själva har ett invånarantal på drygt 19 000 (177 inv/verk). Bara deras vindkraftverk producerar alltså ungefär 12 st Sollefteå Kommuner sett till hushåll. Då är inte t.ex deras vattenkraft inräknad. Med detta projekt ansökte FORSCA i början om över 200 snurror som dessutom är större och kraftfullare. Utöver det så planeras ungefär 70 st väderkvarnar till på andra platser i kommunen. Vansinnet i denna fråga ligger inte bara i att förstöra enorma naturområden där bl.a kungsörn häckar, där turism och friluftsliv bedrivs, där samerna har sina vinterbetesmarker för sina renar, samt där de boende som påverkas lever där av en enda anledning: lugn, tystnad och natur.
    Vansinnet ligger även i att använda en hel kommun till att vara en enda stor naturtillgång och energikälla som dess invånare får lida för och inte ta del av i fullaste mått. Idag har 114 av 290 kommuner i Sverige inte ETT ENDA vindkraftverk på dess marker och alla gapar om att vi måste offra oss för miljön och klimatet. För all del. Och om detta skulle gå att få någorlunda rättvist så kan vi ju börja med att jämnt fördela dessa kraftverk över hela Sverige. Det gläder mig dessutom att höra att så många (i alla fall här inne) inte störs av dessa giganter så då ska det väl inte vara några problem att fylla skärgårdar, kustlinjer och städer heller. Det blåser nog på de flesta platser i detta avlånga land. Eller hur var det här med ”Not in my backyard”?

    Sen att ni har mage att sitta och trycka ner någon som kanske måste flytta från en plats som hon älskar och där hon har sina rötter sen långt långt tillbaka. Och att ni dessutom får det att låta som om allt handlar om henne när hon helt klart förklarar varför hon tycker detta är så fel. De som bor där ute på vischan bor där av samma anledning som stadsbor bor inne i stan, bara att dessa anledningar är olika ting. T.ex nära till service, skola, sjukhus, arbetsplats, uteliv osv. Plocka bort dessa ting och anledningen till att bo där försvinner = man väljer att flytta (även om ingen tvingar eller föser bort en)

    Vad värdesätter ni där ni bor? Hur hade ni gjort om just det togs ifrån er? Hur hade ni känt/mått av att förlora en plats som ni kan kalla hem? Ni som inte bryr er eller inte känner något över en sådan händelse vet helt klart vad ett boende är, men definitivt inte vad ett hem är.

    God Jul på er!

      Det låter helt fantastiskt för kommunen med alla dessa arbetstillfällen. Alla har inte Jonnas talang och tur att kunna försörja sig på att jobba hemifrån. Den vanligaste orsaken till att folk tvingas lämna glesbygden mot sin vilja är brist på jobb. Stör mig på att jonna med sin priviligierade bakgrund görs till talesperson för hela Sollefteås invånare. Folk skriver på namnlistor och skriver kommentarer om att tårarna rinner, men de har inte en aning om hur befolkningen i stort känner inför detta. Vore ju förjävla synd om bygget stoppas på grund av namn från folk som inte ens bor här.

        (Också sollefteåbo)

        Hur många jobb tror du att kommunen kommer att stå för?

        Sollefteå Kommun ligger i toppen av vindkraft i Sverige och håller ändå ständigt på att avfolkas. Om vindkraft var lönsamt för kommunen borde saker och ting sett annorlunda ut. De enda som det är lönsamt för är för de företag som bygger. I detta fall så kommer dessutom 60% av pengarna från företagets vinst att hamna i Norge och resterande 40% är inte ens skrivna i kommunen. Vid såna enorma byggen tas mestadels arbetskraften utifrån t.ex från Polen, Ryssland, Rumänien m.fl. Be bor i barackstäder vilka till största del transporteras från södra Sverige.

        Sollefteå tjänar inte mycket på att sälja sig till dessa pengahungrande företag. Det enda som sker är att de driver landsbygden ännu mer på flykt när de istället kunnat få den att blomstra.

        Jonna görs inte till någon talesperson. Hon berättar sin åsikt samt hur hon själv påverkas och världen visar sin röst därefter. Många har dessutom fått upp ögonen och börjat se de negativa effekterna av vindkraftexploateringen som sker, genom en sån här sak. De flesta har ingen koll och anser bara att det är bra för att media, politiker och företag talar gott om dem. Att avfärda en sån stor skara människors åsikter är inget annat än trångsynt.
        Namnlistan som folk skriver på visar en del hur mycket motstånd det finns till vindkraft. Har du tagit del av deras erfarenheter i andra länder? Hur vindkraften har påverkat människor rent globalt? Hur vindkraftbolagen lurar kommuner och privata markägare? Ska bli intressant om 20 år och se hur alla kommuner och privata markägare kommer att ta sig an de förbrukade väderkvarnarna när företagen tröttnat på dem. Lär bli en saftig nota. Men vadå, det gav ju några jobb för 20 år sedan…

    Vi behöver ju förnybar el så vi skadar miljön så lite som möjligt, så varför inte placera dem i norrland? dem har mest öppen mark och skog, i södra Sverige har vi redan dåligt med skog eftersom vi byggt så mycket städer, byar, odlingsmark, fabriker/industrier, mm. Så vi måste spara på den mark och skog vi har kvar, i Norrland finns massor med fin orörd mark, jag förstår att det är viktigt att vara rädd om den, men den mark dessa 200 vindkraftverk kommer ta upp kommer inte påverka något negativt.
    Dock är det som alla säger ”alla vill ha det, men inte så man själv ser det”. Runt mig har dem redan tagit bort fina grönområden och lite skog, för att underlätta bostadsbristen genom att bygga hus, radhus och lägenheter, ja tråkigt när fin mark försvinner, men även tråkigt är folk inte har någonstans att bo.
    PS: vi kör på solceller för att få bättre miljövänlig el

    Men det är väl ingen big deal. Har själv vindkraftverk väldigt nära gården och de stör inte. Inte ens hästarna bryr sig när man rider precis under dem. Bor man på landet så är det väl inget att härja om. Alternativet är ju att köpa marken själv.

    Oj oj alla hatar kärnkraftverk fram tills de ska få ett vindkraftverk i närheten haha… Can’t win? 😉 Jag tycker vindkraftverken är ganska vackra men så bor jag ju i ”fula” Skåne som inte är lika värt att bevara som Jonnas skog som ser fin ut på Instagram, så är ju rätt van.

      Skönt att veta att ni tycker de passar bra där nere. Ni behöver nämligen x2,5 snurror till för att ens täcka hushållselen i ert län…

        Och Norrland behöver våra skatteintäkter för att inte gå under. Man ger och man tar. 😉

          Hade Norrland fått skatteintäkterna från skog, gruv och kraftindustri på dess marker så hade vi levt som kungar.
          Vi kan ju bygga mur och klippa ledningarna vid Dalälven och se på vilken sida rivmärkena kommer vara 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.