Möt Margauxs miljöprofessor

Att få professorn att svara, var inte så svårt, men att förstå vad han menar när han har skrivit 5 stycken A4 sidor på engelska med svar, kommentarer, källor osv, var en helt annan femma. Jag har med lite hjälp översatt texten till svenska och sedan benat ut förståeliga svar år er, haha! Den frågan som kanske är mest intressant är väl vad som faktiskt är det värsta som vi människor gör mot miljön och hur vi kan förhindra det.//Margaux

I Maggis närhet finns det en man (jag tror att det är hennes mammas man) som är något så intressant som miljöprofessor, och han har ställt upp och svarat på läsarnas frågor om allt från 2 grader-gränsen till farliga djur.
De frågor som jag fann mest relevant är de om det ekologiska fotavtrycket med tanke på hur mycket influencers kritiseras för sina flygresor.

Så här svarade han.
Har ni några tankar kring det?
Jag tycker det är väldigt intressant, framför allt det där med plasten. Sedan frågan började ställas till mig huruvida jag behöver en påse eller inte i affären så måste jag har minskat min påskonsumtion med 70-80%.
Hur många påsar fick jag egentligen med mig av ren slentrian?

Med tanke på den vilda diskussionen under det HÄR inlägget från i morse så är detta extra intressant tycker jag.

Tankar?

147 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Intressant.

      Nej, det är påhitt från hans sida. Låter det troligt att allt kommer lösa sig om vi bara reducerar vårt användande av plast? För mig låter det snarare som en bekväm ”sanning” att luta sig tillbaka på om man vill fortsätta konsumera och äta och flyga som vanligt.

        Tror du får läsa en gång till för det var inte alls så han skrev 🙂

    Japp, det är hennes mammas make 🙂

    Vattenkrig.. gud vilken ångest jag fick.

      Sjukt nog gav just den meningen mig också ångest.. ser framför mig hur vi inom 20 år inte längre tillåts bada i badhus, pooler, badkar, duschar kommer kosta 100-tals kr styck och framför allt kommer dricksvatten börja säljas dyrare och bli en statusvara. För att inte tala om hur det i tredje världen kommer bli krig med död som resultat för att vatten helt enkelt inte finns att få tag på längre.. Och färre regn = mindre växtlighet.. NEJ, ångest. Nej nej nej nej nej.

        Som flera påpekar nedan är ’vattenkrig’ redan en realitet. Har hittills inte nått nordeuropa på ett sätt som vi känner av då vi hittintills inte har brist på vatten.

          inbördeskriget i Syrien började efter fem års missväxt och för att regimen lade vattenresurserna på den penningstarka bomullsindustrin istället för matproduktionen.

        Nu finns det förvisso duschar som återanvänder vattnet. Svenskt företag dessutom, orbital systems.

        Saltvatten går göra om till sötvatten osv.

      Det existerar ju redan. Mellanöstern är bara ett exempel.

        För dyr process dock.

          Ni pratar om olika saker.

      Vatten är ingen oändlig resurs.

      Vatten som resurs är idag en vanlig orsak till konflikter. Det är inget framtidsscenario.

        Ibland slås jag av hur oerhört onödigt det är att vi spolar våra toaletter med rent dricksvatten. Tänk om vi kunde använda vårt vatten mer genomtänkt och återvinna det. Varför kan vi inte spola i toaletten med vatten vi har duschat med eller vatten som gått genom köket först?

          Japan ligger långt före där och det finns ett företag i Svergie som forskar på ännu snålare sätt att tvätta kläder och återanvända vattnet.

            Vad heter det företaget som forskar på det i Sverige?

            Jag vet att ett universitet i Edinburgh har en del forskning kring just återanvändning av vatten i bostäder. Det är intressant, men vet inte hur långt forskningen har kommit och varför vi inte ser mer tillämpningar i nybyggen.

              Kina håller på med massa liknande forskning.

            Har du googlat nu igen?

          Såg ett klipp från en bostad i Japan, där hade man handfatet på toaletten. Där vi har vår spolknapp satt ett litet handfat och en kran. Så det vattnet man tvättade händerna med spolade man sedan toaletten med. Genialisk och mycket enkel idé, också väldigt platseffektivt. Hoppas liknande lösningar kan komma hit också inom en snart framtid!

            Mina svärisar har det i deras fritidshus utomlands. Jättesmidigt i deras lilla toalett. Förstår inte hur det inte slagit i Stockholm i alla minilägenheter.

              Du vet möjligtvis inte vad en sådan toalett kallas eller till och med märke? ?

      Min vattenrelaterad ångest började när jag läste boken Minnet av vattnet av Emmi Itäranta. (Ett skönlitterärt verk om en framtida värld med vattenbrist).

      Det finns en dokumentärserie som heter Explained där ett av avsnitten är ”The World’s Water Crisis”. Sevärd och skrämmande men också glimtar av hoppfullhet.

      Kommer inte ihåg vilket land det handlade om men där gick man ut med att deras vatten kommer snart ta slut. Folket i landet började genast ”spara” vatten och vara mycket mer restriktiva angående deras vatten komsuption. Datumet de satt för när de trodde vattnet skulle ta slut har redan skjutits upp med x-antal år pga befolkningens snabba agerande och accepterande av de åtgärders som behövdes göras!

        Sydafrika var landet ?

          Har en släkting som bor i Sydafrika och nån/några ggr per år har det varit vattenrestriktioner så de varit tvungen att tex ta 2min-duschar. Alla här i Sverige borde vi försöka minska vattenkonsumption och tex ta korta duschar och stänga av vattenkranen medan vi borstar tänderna.

        Var kan man se den dokumentären?

          Jag såg den på Netlix, men det var på den amerikanska versionen så vet tyvärr inte om den finns på svenska Netflix. Förhoppningvis gör den det! 🙂

    Bra svarat men även om han försöker förenkla en massa är det nog svårt för människor att ta in att det inte finns nån enkel lösning.

      Ja det ser man ju ofta både i media och bland folk som hänger på nätet. De som vill hävda och de som gärna tror att allt är svart/vitt och att det finns ETT givet recept på hur det ska lösas utan att titta på vad som händer hels vägen i kedjan.

      Jag tror ibland att folk vill att det ska finnas enkla svar och handlingar för att tanken på att det inte är så blir för stor och tung att ta in.

        Såklart. Man VILL ju göra rätt eller tro att man gör nåt bra. Så det är ju skittrist att ta in att man kanske inte gör det eller att nåt bra man gör uppvägs av nåt annat mycket värre. Eller i värsta fall, att man är helt betydelselös 🙂 sånt är inte kul.

    Några tankar angående Janni och hennes syrras podd?

      Nej

      Jag gillar den!

    ÅNGEST, fan

    Har ju utkommit en massiv studie förra året som säger precis tvärtom, att äta helvegetariskt klår att sluta flyga eftersom det påverkar fler miljöaspekter. Han verkar inte speciellt uppdaterad? Eller så gillar han bara kött väldigt mycket.
    (https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/veganism-environmental-impact-planet-reduced-plant-based-diet-humans-study-a8378631.html)

      EN studie, kräva flera oberoende som säger samma för att man ska kunna lita på det där.

        Förlåt, är inte en studie, utan en analys av nästan 40.000 farmer i 119 länder som visat att kött och mejeri har värst miljöpåverkan. Är nog rätt safe att säga att fler analyser kommer ge samma resultat.

          Likväl EN studie, en kvantitativ sådan.

          Du kan inte bygga en slutsats på EN studie, oavsett vad den än innehåller och mängden data!

        Vet att det är jobbigt att ta till sig detta när man äter kött och mejeriprodukter dagligen, men det är viktigt att i alla fall dra ner ordentigt på sin konsumption om man vill att ens/kompisars/syskons barn och barnbarn ska kunna leva vidare här.

          Jag äter kött och känner mig inte det minsta skyldig 🙂

            Skönt för dig. Vi får hoppas att kommande generationer har mer överseende med såna som du?

            Har du nån kompensationsgrej? Eller nåt du är extra noga med av miljöskäl?

              Det går inte att kompensera.

                Det går alltid att kompensera. Man kan inte göra allt rätt.

            Och? Man brukar inte känna sig skyldig innan man får känna på konsekvenserna. Det kommer en dag när du ändrar din attityd

            Mera kött för dig då 🙂

            Jag äter bara viltkött och egenproducerade ägg och kyckling hemma. Viltköttet har typ ingen klimatpåverkan alls, så tänker inte känna skuld för det. Och ingen, absolut ingen, som skaffar barn, ska komma till mig och säga att jag inte tänker på framtiden och är en egoist blablabla. Barn är den värsta miljöboven.

              Varför ska det alltid bli en tävling om vem som gör mest och bäst? Nån äter kött, en annan har barn, en tredje kör bil, den fjärde konsumerar… kan inte alla bara se över vad man själv kan göra lite bättre? Alla behöver ju inte ändra kosten för att göra något.

              Fast i podden p3 Dystopia ”När maten tar slut” konstaterar man att det är helt ok (ur klimstsynpunkt) att äta 2 kg viltkött per år och person, men att om man överstiger den konsumtionen så är det inte ett ”accepterat” mål mat ur klimstsynpunkt. Dvs, man kan inte äta obegränsade mängder vilt kött och mena att eftersom det är vilt så är det okej att äta i obegränsade mängder.

          ”Lantbruket målades igår på SVT ut som en miljöbov igår i utfrågningen av Sveriges nuvarande Statminister, vilket är rent och skärt skitsnack!
          De agrara näringarna släpper ut 6 895 tusen ton koldioxidekvivalenter vilket motsvarar 12.8 % av Sveriges inhemska utsläpp!
          MEN nu till det som SVT missade att berätta vilken som är den enda näringen som kan se till att lagra kol jo det är den Agrara näringen.
          Hur mycket lagrar då den agrara näringen?
          Jo den lagrar så mycket som 50 513 tusen ton koldioxidekvivalenter!
          Vilket är 7.33 gånger så mycket som den släpper ut eller så mycket som 94.1 % av Sveriges utsläpp!
          (Siffrorna kommer från naturvårdsverket 2015 se bild)
          Så oavsett vilken svensk mat du köper gör du alltid ett klimatsmart köp vare sig det är nötkött, gris, fågel, kanin, bönor eller grönsaker mm när du väljer svenskt i butiken!
          Nej tragiskt att så dåligt på lästa journalister kan säga att kött och särskillt nötkött är klimatfarligt, när vi inom de Agrara binder 7.33 gånger så mycket som vi släpper ut eller 94.1 % av Sveriges utsläpp!
          Till detta har vi EUs lägsta användning av antibiotika och EUs hårdaste djurskydd!
          Skall vi fortsätta producera klimatsmart mat krävs det att riksdag och regering ger oss rätt förutsättning

          Med Agrara näringarna innefattas jordbruk, lantbruk, skogsbruk, fruktodling, bärproduktion mm
          Bla
          * En bra upphandlingsfilosofi (ställa krav enligt Sv. Djurskyddslag
          * Slippa hot och hat och andra brott från Djurrättsterrorister
          * Tjänstmän skall ge råd vid utveckling av näringen
          * Ett rättssäkert djurskydd
          * En möjlighet för små livsmedelsproducenter att lämna små anbud vid upphandling
          * Många av konkurrenskrafts utredningens förslag behöver bli verklighet
          * Varje kommun/region/landsting tar fram sin livsmedelstrategi
          * At konsumenten vågar fråga på restaurang och välja där de servera Svenskt
          * Att vi får ut alla obetalade EU-stöd/EU-ersättningar med vändande post!
          * Att folk inser att lantbruket är nykeln i det svenska försvaret”
          -Catarina Åhlund.

          Tåls att tänka på 🙂

            Fast det här var ju en väldigt vinklad syn på saken. Visst binder skog stora mängder CO2, men det gäller ju bara så länge den inte avverkas.. Hur köttproduktionen ska kunna bidra till att binda CO2 i så stora mängder är ännu mer oklart, djur andas ju precis som oss syre och släpper ut CO2. Det kol från foder osv. som binds i deras kroppar frigörs ju igen när de dödas och avvänds som mat eller förruttnar. I ett pågående kretslopp. 🙂 Och för produktionen behövs uppvärmning och bränsle till maskiner som ofta är fossilt och därmed bidrar till utsläpp av CO2. Sedan är ju inte CO2 den enda växthusgasen. Metan nämns ju t.ex. inte alls här? Och jordbruket, eller den agrara näringen, är ju den enskilt största källan till näringsläckage av fosfor och kväve som sedan leder till övergödning i vissa vattendrag och framför allt haven, t.ex. Östersjön. Jag tycker ju såklart att det är superbra att välja svenskt, och äta måste vi alla göra, men att påstå att den storskaliga agrara näringen gör samhället ”en tjänst” är att blunda för sanningen.

        Visserligen är det bra att flera oberoende studier kommer fram till samma resultat, dock är denna studie som länkades en en enorm studie som analyserat en otrolig mängd farmer. Det är inte en studie som man bör ignorera bara för att.. vad? Man inte läst andra studier som visat samma sak? Stämmer det alltså, du som verkar vara insatt i detta, att det inte finns flera oberoende som säger samma sak?

      Bygger inte det där också på att om alla på jorden slutar äta kött har det en större miljöpåverkan än om alla slutar flyga för att det är så extremt många fler som äter kött än som har råd att flyga?

      Alltså, hade alla som äter kött haft råd och tid att flyga så mycket som medelsvensson gör så hade det utgjort en mångdubbelt större andel av utsläppen. Men det innebär inte att det rättfärdigar att vi medelsvensson hoppar runt på cityweekends när vi känner för det och fräser iväg med flyg. Per person kommer veganism inte slå ut eller nolla exempelvis Kenzas, Bellas eller ens nån som är iväg med flyg två tre ggr om året så vitt jag förstått det?

      Jag är dock inte forskare så gud vet, jag kan ha fel.

        Så kan det säkert vara! Därför det är så viktigt att dra ner på animalierna (eller sluta äta helt), och inte ”bara” ställa in den där enstaka flygturen per år och tro att man gjort allr man kunnat för miljön.

      “Eating a vegan diet could be the “single biggest way” to reduce your environmental impact on earth, a new study suggests.

        Ja. Det är så man brukar uttrycka forskning.

          Ja. Men varför…

            Och inte i all forsking.

              Jo. Man mer eller mindre får inte uttrycka sig på annat vis.

              Vilken forskning menar du att uttrycker sig på annat sätt?

                Bla matematik.

                  Matematik är den enda forskningen då isåf som kan uttrycka sig som att något är bevisat. Ska vi då strunta i all annan forskning? Precis alla andra vetenskapsgrenar använder sig av det uttrycket, det betyder dock ändå inte att det är ”dålig forskning” eller att det är en tolkning, ifall det är baserat på ksystematisk observation. Tillochmed evolutionsteorin skulle man inte säga bevisar något, utan endast att resultaten tyder på det. Borde du läsa på lite om falsifiering?

            Varför? För att resultat ”tyder på”, författarna ”föreslår” x baserat på slutsatserna y,.. allt är ju en fråga om studiens och resultatens generaliserbarhet. Mer ofta man uttrycker sig så än som så eftersom slutsatser är en tolkning av resultat under vissa förhållanden.

              Exakt. En tolkning….

                Nej, inte en tolkning. Systematisk observation. Vore extremt dålig vetenskaplig praxis att skriva ”såhär är det”

            Men vad är ditt syfte med att feta could be och suggests?

              Därför att studien är en indikation inte ett faställt 100%-igt resultat.

              Mao de är inte helt säkra.

                Igen – Det är så man uttrycker sig i forskning.

            För att man inte inom forskning skriver ”bevisar”. Men det betyder ändå inte att forskningen inte är empirisk för att det står suggest.

        Väldigt simplistiskt utryckt också. Vad med att äta kött från jakt på vilda djur…?

        Klassiskt fall av att vilja ha en kvick fix med svart/vitt svar samt funderat på andra effekter.

        Bara för att människan överlever så betyder det inte att hon lever väl och hälsosamt.

        *Duckar i förväg för alla som envist påstår att människan mår lika bea eller bättre utan artegen föda*

          Hur stor del av det kött vi äter kommer från jakt på vilda djur? Förmodligen en minoritet. Till det här du all mejeri också

            Och.? Måste du bli vegan då?

              Nej? Men jag tror att du förstod min poäng. Om inte, synd.

                Jo men du förstod inte min invändning på artikeln som länkats och ”resultatet” som de kom fram till tycks det mig samt deras simplistiska syn på lösning i utrycken.

          Bea = bra ?

        Det beror ju såklart på hur livsstilen ser ut, om man flyger eller ej till exempel. Flyger personen inte är det antagligen att äta veganskt den bästa omställningen den personen kan göra. Om den inte driver ett kolkraftverk eller annat som trumfar maten.

      Köttproduktionen är absolut en miljöbov (som det mesta idag haha). Vet inte heller riktigt vad han menade med sitt svar. Att kött-och- mejerikonsumtionen måste minska är väl mer eller mindre fakta by now. Sen har han ju rätt i att man måste beakta de som är beroende av sitt jordbruk, men omställningar kan ju göras även där. Ökade priser som bättre reflekterar miljöpåverkan som vissa varor/produkter/tjänster har? Visserligen kan även det komma att bli en klassfråga då. Kanada införde väl nåt smart med en koldioxidskatt men för att det inte skulle drabba landsbygden eller de som inte bidrog till den största delen utsläpp så fick alla tillbaka en viss summa på skatten en gång om året? Därmed blev skatten bara påtaglig för dem som övergick den kostnaden typ. http://supermiljobloggen.se/nyheter/2018/12/kanadas-co2-skatt-ska-delas-ut-till-befolkningen

      https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg2/#

      Och där är IPCC’s rapport från 2014 som säger bl.a. att köttindustrin är ett av de mindre problemen (står för ca 10-15% av växthusgas-utsläpp).
      Det största problemet är kolkraftindustrin som står för totalt 80-90%. Så ser det ut, nevermind vad Cowspiracy säger! 🙂

        Men vilken del tror du en privatperson kan förändra lättast?

        För att undvika vattenkrig dock borde vi sluta äta kött

      Problemet är att vi i Sverige inte kan odla året runt och inte odla allt, så dem årstider vi inte kan producera våran egen mat (ca 9 månader/år) måste vi importera mat = utsläpp av import.

        Precis. Importerad avokado och soja från dåliga arbetsförhållanden är knappast så mycket mer miljövänligt än lokalproducerat kött.

          fast närproducerat kött kommer från djur som föds upp på en betydligt större del soja än den soja som importeras och äts i form av olika sojaprodukter. det går åt betydligt mer soja när det går omvägen genom djur, dvs det är fortfarande en större miljöpåverkan med närproducerat kött än importerad avokado/soja till sojaprodukter.

            Dem produkter som blir djurfoder är det som inte är ”fint nog” att säljas till människor. Så bara för en viss mängd blir djurfoder betyder inte det att samma mängd kan bli människomat.

            Ang närproducerat kött, beror på vad för foder man ger, lantmännen har tagit fram ett närproducerat kraftfoder utan soja och palmoljeprodukter som säljs under namnet Nära.

              åh! ja det är bättre om de föds upp på foder från sverige/närområden såklart! dock kommer ju närproducerat kött inte ge mindre utsläpp än sojaprodukter vad de än föds upp på eftersom det är så pass stor skillnad på t.ex åtgång av vatten och utsläpp av metangas mm när det kommer till de olika livsmedlen.

                Ja för Soja är ju sååå bra för miljön… odling av soja är en stor orsak till avverkning av regnskogen, vilket idag är ett stort problem för natur, miljö och djur. Dock finns ju GMO-soja (GMO=genmodiferade), den kan odlas i andra länder så inte regnskogen behöver skövlas, dock leder GMP-soja till stora miljömässiga risker då det har lett till en ökad användning av bekämpningsmedel. Och har disputerbara hälsoeffekter.
                En ko som fiser eller skövling av regnskog och ökad användning av bekämpningsmedel på åkrarna, inget av dem alternativen låter bra i mina öron, dock tror jag närproducerat foder (utan soja) till närproducerat kött är det bättre alternativet.

    Jag känner såhär: människan har fuckat upp allt. Vi orsakar krig, svält, miljökatastrofer osv. Vi kommer nog inte kunna fixa det här med miljön heller, människan är för girig helt enkelt. Lika bra vore nog om människan raderas ut och jordklotet kan blomstra utan oss. Pessimistisk syn, absolut, men helt ärligt så ser jag inte hur det annars skulle kunna bli

      Håller med, vi kommer ju ändå dö så lika bra vi raderas och jorden får återhämta sig några 100 tals år och djurlivet åter får börja om.
      Tips är till folk stt skaffa inga barn för deras liv om 50 år kommer inte vara vare sig bra eller lätt

        Vi kommer inte alla att dö. Människan har en otrolig förmåga att överleva

          Jasså?

          Nej sannolikt inte om det inte blir någon katastrof, typ kärnvapenkrig, som gör jorden helt obeboelig. Personligen känner jag dock att jag inte vill leva i det samhälle där människor måste slåss om mycket begränsade resurser. När man får vara beredd att göra vad som helst (och utsättas för vad som helst) i jakt på mat, vatten och skydd. Dystopiska framtidsscenarier gör mig livrädd på riktigt.

          Wow inte visste jag att du är den enda som kommer överleva på ålderns höst. Kudos till dig!

          Vi och kackerlackor då?

          människan har funnits på jorden en otroligt kort tid så att tro att vi inte kommer försvinna är väldigt naivt. dessutom gör vi ju verkligen ingen nytta här, så jorden och naturen blir nog ganska glada när vi är utdöda.

          Ingen människa är odödlig.

      Även utan människan har jorden haft flera istider, extrem värme, och andra miljö katastrofer.

    När vattenkrig inte längre betyder att man jagar varandra runt huset med blomsprutan i högsta hugg och slänger vattenballonger på varandra..

    Så intressant. Hoppas fler vaknar.

      Hoppas USA och Kina vaknar! Befinner mig i USA och är chockad över deras okunnighet kring miljön. Trodde inte det var så illa. Dubbla plastpåsar är standard varje gång jag handlat. I mataffären är frukt/grönsaker plastade. På foodcort där jag ätit fanns ingen sortering utan mat, plast och papper slängs i samma papperskorg. Detta är bara 3 exempel av 1000.
      Resten av världen måste vakna.

        Okunnighet eller ignorans?

          Ignorans betyder okunnighet 🙂

            Jag trodde ignorans betydde att man känner till problemet, men väljer att se förbi det.

              Jag tror att det också kan betyda att man inte är medveten om problemet existens.

        Jävla skitland på det viset. Jobbade restaurang där ett tag och ALLT åkte i samma sopor, batterier, mat, papper, osv. Privatpersoners papperskorgar är dessutom alltid ungefär hälften av våra SOPTUNNOR i storlek (dvs stora!!). För att det blir så mycket (osorterat) skräp/person.

        USA kan ju ingenting det vet vi alla redan. ”Where’s Sweden?” ”I don’t know but I know they have polar bears!”

        Det största problemet i de länderna är antalet fattiga och deras brist på utbildning.
        En fattig människa utan utbildning vet ofta väldigt lite om världens problem och jag kn väl tycka att de har andra bekymmer att bry sig om. Som att skaffa mat för dagen och försörja en eventuell familj.

        Samtidigt så behöver varje individ skaffa sig långt mycket mer kunskap om vår inverkan på miljön och börja ta ett mycket större ansvar. Vi kan inte sitta och vänta på regeringar och lagar. Det tar för lång tid och förgiftas alltid av ekonomiska intressen.

        Kina och USA är ju inte så intresserade av att ”slösa” pengar på miljön. Dom tävlar i att vara världens stormakt.

        Miljöfrågan är så jävla svår och det känns som en omöjlighet att lösa. De flesta orkar inte ens tänka på det för ämnet är så stort och kräver uppoffringar av varenda människa. Något vi ogärna ställer upp på.

    Jag och min sambo försöker göra det vi kan.

    Flyger extremt sällan, flera år sedan sist och har inte planerat in någon resa. Kan resa inrikes med bil/tåg.

    Äter mycket ekologiskt.

    Köper så mycket lokalproducerad mat som möjligt. Finns det inte lokalt så köper jag svenskt.

    Ser till att stödja svenska företag före ”utrikiska”. Allt från disktrasor och tvål till skrivarpapper osv.

    Minskat på köttkonsumtionen enormt de senaste 1,5 åren. Trots att vi fortfarande äter kött så är det mycket mer sällan än förut. Linser är ett väldigt bra livsmedel om man vill göra ”köttfärs”, ”pannbiffar” eller liknande. Väldigt enkelt och blir faktiskt gott.

      Vad duktiga du och din sambo är.

        Varför så dryg?

          Eller så menade Anonym att hen faktiskt tycker de är duktiga? ?

            Nä, kommentaren dröp av ironi. Har sett liknande kommentarer på flera inlägg som jag tror är skrivna av samma person ?? men man kan ju alltid hoppas att jag har fel ?

              Jag tror att liknande kommentarer (inte just denna dock) ibland kan upplevas som självgoda. Vet inte riktigt vad skillnaden är men ibland inspireras jag, ibland tänker jag bara ’yeah, right…’

        Tack så mycket! Vi försöker göra det vi kan! Vi har två barn (kommer inte skaffa fler barn) och jag vill ge mina barn (och kommande generationer) en bra värld att växa upp i. Våra val gör inte stor skillnad i det stora hela – men många bäckar små!

    Jag förstår faktiskt inte hur folk inte kan veta sånt här. Kollar man inte upp allt? Läser på?
    Hur kan man låta bli när man blir varnad. Är ju ingen som säger ”Det kanske blir så någon gång” utan allt händer ju IDAG

      Och så kommer de där som måste poängtera att de verkligen inte gör något åt sitt eget beteende (för det spelar ändå ingen roll), kanske t.o.m. skryter om att de flyger och äter så mycket kött de bara kan (för det är ju så gott), för det är ju alla andra (Kina och USA) som måste lösa problemet. Vet inte vilken skada det kan göra att i alla fall göra något, börja göra något rätt så ligger vi före när verkligheten kommer ikapp förnekarna.

    Det handlar ju om att det storskaliga lantbruket/djurhållningen är förkastlig. Jag tänker så här att om varje stad med säg 10 000 invånare vore så gott som självförsörjande när det gällde mat (Naturligtvis måste det finnas kvar företag/fabriker som tillverkar vissa saker samt att vi måste importera) så skulle miljöpåverkan bli så mycket mindre. Om man kan köpa närproducerat kött från mindre gårdar som slaktats på ett lokalt slakteri så sparar vi extremt mycket på både miljön och djurens lidande. Sammalika med mejeriprodukter som närproduceras och spannmålsprodukter Tänk er samhället som det var fram till 1960-talet ungefär. Vore även fint om staden kunde ha egna växthus med grönsaksodlingar. Jag tänker mig även att man skulle kunna införa ”ransoneringskort” på flygresor. Vill el kan man inte nyttja sina kuponger/resor så kan man sälja dem vidare.

    Källsortering och vart förpackningar och sopor tar vägen är så klart viktigt, ännu viktigare att minska sopberget totalt. Minska antalet onödiga köp och onödiga förpackningar

    Ja inte är det vi i lilla Sverige som är orsak till detta.??‍♀️

      Sverige är inte det största landet, men bidrar såklart till miljöproblemen. Det är de rikaste länderna som lämnar störst ekologiska fotavtryck. Om alla på hela jordklotet levde som i Sverige, skulle vi behöva 4 jordklot för att klara oss. Vi svenskar är inte så bra som vi tror.

      Fast jo. Naturligtvis behöver man se till hur mkt utsläpp ett land bidrar till per capita. Med det synsättet ligger vi i topp bland miljöbovar med vår typ av livsstil och konsumtionsmönster.

        Ja och vi konsumerar produkter som produceras i Asien, samtidigt som vi pekar på Asien så fort det pratas utsläpp

          Oj oj kolla dina källor igen säger jag bara.

          hello iphone?

      Eh. Sverige industrialiserades på 1900 talet. Tänk igen.

    Det finns ett flertal olika innovativa maskiner och strukturer som utvinner vatten från luften med hjälp av kondensering. https://www.waterseer.org/ , http://www.warkawater.org/
    tyvärr öppnar sig inte sidan för eole water (vindkraftverk som producerar vatten) – har företaget måhända lagt ner?

    OT Cissi Wallin kommer betala tågbiljett för de som inte har råd att åka till västerås och stötta den våldtagna kvinnan! Jag tycker det är så himla fint gjort! Helt fantastiskt bra gjort till och med! Så generös hade inte många varit.

      så generös har inte många råd att vara.
      dock, sjukt fint gjort av henne!

      Ja, hon är alltid generös med sin makes pengar, fint av henne! ??

        Intressant. På vilket sätt har du insyn i hur de har delad ekonomi eller inte?

        Vad fint av dem båda att dela med sig av sina gemensamma pengar till de som har mindre ?

        Exakt! Han kammade ju hem en kvarts miljard i somras. Otroligt nobelt av wallinskan, det blir ett stort jack i plånkan men det får det va värt.

      Skrev inte hon för nån vecka sen att snällhet är det värsta och mest förtryckande som finns

    Han hade exakt de tankar jag har. Flygskatt räddar inte planeten, vi har större bekymmer där vi alla kan bidra och påverka. Haven är utfiskade, den biologiska mångfalden i haven är hotad, fartyg tömmer skit, både skräp och olja etc i havet och i många delar av världen är vattnet en enda soptipp.
    Om vi i Sverige verkligen vill göra skillnad så är det inte vegankost vi ska fokusera på i första hand, utan utnyttja vår kunskap och vår egna sopsortering och importera mer skräp från länder som idag har enorma sopberg där farligt avfall når grundvattnet osv och de själva inte kan hantera det på ett vettigt sätt. Samverkan mellan jordens länder är enda vägen framåt. Riktade bistånd för miljöåtgärder i andra länder är också en tanke.

    Jag har en fråga till er som äter vegansk kost, jag är allergisk mot baljväxter alltså bönor, linser, soja osv. även nötallergier förekommer men jag vill gärna äta mer veganskt dock tycker jag det blir oerhört svårt i och med mina allergier. Har ni några tips på recept?

      Man kan använda morötter, broccoli, quinoa osv ?? går bra att göra exempelvis morotsbiffar fritt från bönor/baljväxter.

      Är inte veg själv men äter mycket veg.

      Skulle rekommendera att du kontaktar en dietist som kan hjälpa dig få koll på att du får i dig allt du behöver.

      Quorn funkar ju också om du vill ha ett substitut! Jag är vegetarian och äter faktiskt väldigt mycket grönsaker med grönsaker, haha om du fattar vad jag menar? Är inte så bra på att inkludera baljväxter faktiskt. Har ätit så i 8 år nu utan tillskott och kollade mina värden häromveckan och allt såg perfekt ut. Du behöver inte vara rädd för att inte få i dig nog med protein, det är lite av en modern myt om du inte tränar väldigt mycket och vill bygga muskler. Protein finns i nästan ALLA livsmedel. Så mitt enklaste tips är nog pastarätter med goda såser på typ champinjon, broccoli, mm. Zucchinibiffar är väldigt gott också! Rotgrönsaker i ugnen med marinerade portabellosvampar som du steker och någon god sås. Ja, det finns massor! Lycka till och heja dig!

        För att få goda krämiga såser är havregrädde livet!! Bättre än vanlig grädde alla gånger enligt mig 🙂

    Hur mycket påverkar internet miljön? Någon som har svar eller tankar?

      Inte?

    Hade miljopartiet vart så bra skulle vi röstat på det=) Tyvärr är det fia med knuff

      Omg läs på om typ allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.