Företag vill granska fusk i sociala medier

Sveriges Radio har publicerat den här artikeln om hur företag mer och mer börjar få upp ögonen för influencerfusk, och hur allt fler annonsföretag tar nu hjälp av analysföretag för att granska kända personers sociala mediekonton.
Det är sannerligen på tiden om du frågar mig!!! De som har rent mjöl i påsen har ingenting att oroa sig för, medan de som fuskat kommer fasa ut sig själva eftersom ingen slutligen kommer vilja arbeta med dem.

Visst, en influencers varumärke kan vara starkare än hens följarantal är högt och kan således ta mer betalt än ett mindre känt varumärke trots att hen har fler följare men det är inte riktigt vad detta handlar om.
Detta handlar om influencers som köpt spökföljare och automatiserad interaktion till sina sociala medier för att rätt och slätt lura företag.
Det är SÅ bra! 
Kunskap är makt!
Hur ska du som beställare kunna ifrågasätta utfallet av en kampanj om du inte ens vet vad du kan förvänta dig av en viss mängd följare?

Är det ett paradigmskifte på gång inom influencer marketing?
I sure hope so!

Tack för tips!

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Som sagt. Verkligen på tiden. Upp med siffrorna på bordet. ?

    Ska du inte skriva ngt om Kenzas stories? Lägger ut en video på sig själv från nyhetsmorgon där hon säger att ”stylisten till och med hittade ett par jeans där magen får plats”. Hennes mage är nästan lika platt som vanligt. Hur skevt är inte det?

      När jag var ca lika långt gången som Kenza så syntes magen olika mycket beroende på vilka kläder jag hade på mig. Tycker inte alls det ser konstigt ut 🙂 alla ser olika ut under graviditeten.

      Och jag som inte ens är gravid har alltid en mage som ser ut som om den vore gravid så om det händer någon gång blir det i alla fall ingen överraskning ?

      Vad är det som är skevt? Stylisten hittade ett par jeans där magen fick plats helt enkelt. Att hon har en stor eller liten mage spelar väl mindre roll. Hon kan ju fortfarande ha fått svårare att få på sig byxor i sin egen storlek, hon är trots allt i vecka 21.

        Precis! Jag kunde ha mina vanliga jeans fram till v 22.

      Vah, förstår inte vad som är fel?! hur blir du förolaämpad?

      Vad är det som är skevt? Hon är gravid halvtid och märker skillnad på sin mage, som sig bör kanske. Vad är konstigt med det?

        Det skeva är att hon är amezed över att stylisten lyckas hitta ett par jeans där hennes mage får plats. Som om det skulle vara helt omöjligt? Hennes mage är fortfarande relativt platt.

          Hon njuter väl lite extra av att känna av graviditeten på det sättet – att inte kunna ha sina vanliga jeans pga hennes kropp ändraa. Det är ju inte så konstigt med tanke på hur tufft det har varit dem att nå ändå hit. Bara härligt att det inte är tvärtom! Heja Kenza! Njuuut!

          Verkar bara vara du som tolkar det som att Kenza tycker att det är ”helt omöjligt” att hitta ett par jeans som passar. Är väl verkligen inget konstigt att hon blir ”amazed” över det. När man är gravid förändras kroppen, hon kanske har fått bredare höfter också etc. Är ju inte bara magen som förändras. Dessutom, låt henne få bli amazed om hon nu är det, hon är gravid med sitt första barn. Chilla lite och tänkt ett varv till, är detta VERKLIGEN något att bli upprörd över?

          Ja så mycket spelar utseendet roll för en del fast man är gravid. Hallå en bebis tar plats och viktigast den mår bra.

            Kenza verkar ju verkligen vara personer som satte skönhet framför den bebis… ?

      När min mamma var gravid med min syster – men som gick bort några dagar efter förlossningen så var mamma mage lika platt som Kenzas är nu och då var mamma i nionde månaden och ingen kunde tro att hon var så långt gången. Men när mamma väntade mig så kunde man nästan tro att det låg en elefant där inne så allt ter sig olika.

        Nu har det dock ingenting med hur stor hennes mage är utan det skeva är att hon ger en bild av att det är svårt att hitta byxor där hennes mage får plats.

          Det finns inget skevt med det. Du vill klaga för att du har andra problem med Kenza och försöker få andra med dig. It’s not working ❤

          Det verkar dock vara magen du hänger upp dig på eller hur? Sluta hänga upp sig på småsaker och sluta störa dig på andra människor så ska du se att livet kommer te sig annorlunda för dig.

          Jo men jag förstår. Finns ju dom med jätte stora fina magar. Så hon behöver ju inte bli förvånad.

        Sorgligt ??

      Låt Kenza njuta av allting! Märks tydligt hur glad hon är över sin mage och fixerad vid den och nej den är inte platt, säkert svårt att hitta jeans när hon har större mage och smala ben. Så glad för Kenzas skull, sjukt peppad på nästa vlogg – vill veta färgen på konfettin ?

      Trist kommentar. Har man följt Kenzas blogg/youtubekanal sedan hon gick ut med sin graviditet är det tydligt att kommentarer som berör eventuell graviditet, mage o s v bara har varit som att strö salt i redan befintliga sår. I sin senaste video pratar hon vid flera tillfällen om att hon väntade på en tydlig gravidmage och att när hon jämför sig med vänner som varit/är gravida så har hennes varit mindre i jämförelse, något som kan tyckas oväsentligt men en växande mage är ju ett konkret och otvivelaktigt bevis på att en liten växer där inne, något som många som kämpar för en graviditet säkert längtar efter att se och som ger dem en trygghet på vägen. Tycker att hon kan njuta av att stylisten till och med hittade ett par jeans där magen får plats!

      Alltså jag bara är i vecka 7 och även om det inte på något sätt syns, så KÄNNS det verkligen och mina vanliga jeans stramar satan.
      Så jag fattar inte det skeva riktigt.

        Samma här! Båda mina graviditeter började med att jag fick så svullen mage att jag inte kunde knäppa jeansen. Så första månaderna använde jag alla långa tröjor och tunikor i garderoben om och om igen för att dölja de oknäppta byxorna ?

      Ja hon har ju skrivit att hon mest gått i träningsbyxor pga att magen inte längre går plats i hennes andra byxor, hon blev väl glad över att gå bära ett par jeans som omväxling. ?‍♀️

    Kan granska hur mycket man vill, så länge man inte ger kännbara straff så spelar det ingen roll.

      Straffet blir väl att annonsörer inte vill anlita influencers med massor med spökföljare.

      Fast jo det spelar roll om företag bojkottar vissa för samarbeten så kommer dem inte kunna leva på det.

      Kännbara straff ? Varför skulle de få det? Företag får ju be om bevis på statistik om de vill veta den. Är det så att någon fördalskat papper på statistik så fine, straffa. Men annars får de mest stå med lång näsa faktiskt om någon känner sig lurad

        Du har nog inte förstått vad det handlar om – som annonsör betalar man bloggare för att klä på sig en viss skjorta (t.ex.) – man tror då att skjortan ska sälja mer. Man väljer målgrupp för sin skjorta och man väljer sedan en bloggare med ”rätt” profil och med ett rimligt antal följare.

        Visar det sig i en mätning att en bloggare/instagrammare har fejkade eller köpta följare/klicks så är man ju som annonsör lurad. Du får inte den räckvidden på din annons som du hade tänkt dig och du har betalat ett för högt pris.

        Hittar vi ett sätt att mäta detta på som är riktigt relevant så här vi halvvägs. Sedan har vi bara resten kvar. Resten är att ta reda på negativ respons – d v s hur stor andel vägrar att köpa en viss produkt på grund av att den marknadsförs av en person som man ogillar. Den delen är den lite svårare. Inte olösbar dock och det kommer.

          Och jag anser att företag får vara mer nogranna innan de betalar influencers, har du problem med det? Instagram, det är enkelt att kolla följarantal, scrolla lite och se om det verkar reko i listan, kolla genomsnitts like och aktivitet i kommentarsfältet. Tycker faktiskt inte så synd om dem om någon blivit lurad. Typ Bella, om de inte begär ut statistik från henne efter alla avslöjanden så skyll er själva.

          Sen är det självklart bra om det kommer smidiga verktyg, det säger jag inget om

    JA! I alla andra bransher granskas fusk varför ska ”influencers” som tjänar pengar på det dom gör slinka mellan stolarna?
    På restauranger får man inte skriva fetaost på menyn om det inte är äkta feta.
    Man får inte fuska inom andra yrken heller! Hur skulle det se ut om andra höll på som dessa?
    Tvi vale åt detta allt detta bullshit, formstöpta i samma träningstajtsputande rövar med kaxiga beigematta fillerstinna trutar, ögonbryn vassare än kaststjärnor, conturing värre välblendade zebror , klongvaser och marmor. TVI sa käringen.

    Mycket bra! Kan man dessutom få fram när dom skriver kommentarer till sina egna inlägg så hade det varit kanonbra. Vi behöver en riktigt mätbar valuta som är rättvisande. Det är på gång men vi är inte där ännu.

      Håller med, men det är väl bara att de ber någon kompis eller släkting skriva kommentarer? Kommer ihåg när vi startade företag och hur vi hela tiden fick tips av alla möjliga att be våra vänner ge oss finfina omdömen på olika sajter.
      ”Det är så alla gör”

    Tycker inte det är mer än rätt att bloggare/instagrammare kontrolleras. Hade jag som företag köpt annonsplats hos en influenser så tycker jag att man har rätt att veta att man inte blir lurad. Granska på!

      Hahahahaha, en helt sjuk kommentar från en person som halva Instagram anser har fake följare. Du om någon borde granskas stenhårt!

    Munckiiin på Instagram har utan tvekan köpta följare och samarbetar med kända företag som lekmer,jollyroom, babyshop mfl.

    Nu har Agnes http://aggeoa.blogg.se gått bort ? Det var någon i den här bloggen som tipsade om Agnes blogg för några veckor sedan, och sen dess har jag varit fast. Må hon nu vila i frid ⚘

      Så himla sorgligt ?❤️

      ”Hej, kära bloggläsare. Jag var hos läkaren på palliativa igår. Mycket sades, mycket reddes ut, lite planerades. Men det jag framförallt tar med mig är att jag beslutade mig om att fråga hur lång tid som jag faktiskt har att förvänta mig. Fram tills nu har jag inte riktigt vetat om jag vill veta, men nu efter den här veckan när det har skett så otroligt mycket försämringar i min kropp (jag har skrivit om de flesta men det sker nya hela tiden att jag knappt vet vad jag pratat om eller inte) så ville jag plötsligt det. Läkaren sa att det är svårt att säga, och så kom han med en motfråga – hur känner du? Vad tror du? Jag berättade att när jag låg inne på sjukhuset i november så upplevde jag det som att det handlade om dagar tills jag skulle dö. Men när jag sedan succesivt fick kontroll över smärtor och annat och kom hem så hände ju ingenting så då började jag kanske tro på några månader istället (max typ mars). Men nu senaste veckan när allt har gått så fort så börjar jag känna att det handlar om en vecka – en månad ungefär. Och han bekräftade väl att det var ganska troliga odds.

      Så ja. 1 vecka-1 månad. Give or take. Såklart ställer jag mig då in på en vecka men hoppas på en månad och drömmer om något längre. Det finns saker kvar att göra känner jag. Nu ska jag prioritera. Jag har en grej jag behöver göra här hemma i min ensamhet, ett projekt jag vill bli klar med, sedan vill jag spendera all tid jag kan med mina nära och kära. Jag får leva efter orken och lusten, dag för dag nu. Jag vet inte hur det kommer bli med bloggen. Jag ser det å ena sidan lite som terapi att skriva av mig ibland och jag har lite blogginlägg på lager som jag hade velat göra, så det kanske kommer upp. Men om jag uppdaterar mindre frekvent här och är sämre på att svara på era kommentarer än vanligt (kanske bara publicerar dem och inte svarar på alla) så vet ni varför. Det är slutet som kommer nu och jag vill prioritera min tid.”

      ???????

        Så fruktansvärt sorgligt. Jag hade ingen aning om detta ?. Trodde att du försökte bli gravid.

          Men snälla….

        Helena vägen till ett +
        har alltså kopierat ett av Agnes sista blogginlägg. Det kanske vore bra om du nämnde det!!!

          Du missade alltså citattecknena? ?‍♀️

            Citattecken utan källhänvisning betyder ingenting. Och inte ens med citattecken är det rimligt att använda mer än enstaka meningar, absolut inte två stora stycken.

        Tycker det är fel du skriver hennes text här. Inte respektfullt.

          Tycker du har fel.

      Usch vad sorgligt. Sätter allt i perspektiv.

        Helena vägen till ett + ⤴

        Dålig stil att kopiera någon annans text för att locka läsare till sin blogg! Blä!

          Tyckte det var rätt självklart att hon citerade Agnes blogg i och med citationstecknena ?‍♀️?‍♀️

      Så sorgligt 🙁 började gråta

    Ja, bort med fusket. Instämmer helt med tankesättet om rent mjöl i påsen. Gillar rättvisa och sanningar.

    Hej!
    Den som hade sett Hajen på tinder. Stockholm eller Skåne? Orimligt nyfiken på vad som händer i hajengate eftersom att det just nu inte händer något alls…

      Skaffa tinder & be om en dejt?

    OT vet ni om någon influencer har rabattkod på na-kd just nu? Min dotter vill beställa en tröja och jag tycker den är för dyr ?

      mec

        vem är mec?

          Mecenatkort. Studenter har alltid 15% där, så pluggar din dotter kan hon bara söka på nakd i mecenatappen.

    Cancersjuka Agnes har somnat in.
    Jag känner mig nästan chockad, det gick så fort! Fina lilla Agnes ❤

    aggeoa.blogg.se

      Oj såg nu att någon redan skrivit samma

      Fruktansvärt sorgligt ??

    På tiden influenser granskas som vilket företag som helst. Vill man ha ett samarbete räknas ju populariteten o varumärket som sådant. Med köpta följare luras ju annonsören. Borde vara självklara uppgifter. Tänk så många som utnyttjar systemet o kanske fakturerar bra mer än vad som är rimligt. Det är ju faktiskt bedrägeri, medans influensern själv tycker dom gjort ett kap. Straff på sånt kanske… inte mer än rätt.

    Äntligen!

    Det här kommer bli intressant! Hoppas verkligen att de tar tag i det här.

    Jag undrar om Instagram kommer att kunna blockera att folk köper följare i framtiden på något sätt. Eller kommer sidor där folk köper följare blir olagliga så småningom?

    För ett par dar sen skulle Catten sluta blogga. Nu har hon börjat igen. Va är det för fel på henne?

      Hej Catrin 🙂

    Alltså! Har någon här inne sett Chrille Bergs video om Felicia Bergström?!?!? Blev SÅ illa till mods. Han sitter under en hel video och tittar på hennes vlogg och fäller kränkande och elaka kommentarer om henne och hennes utseende. Felicia har öppnat upp sig om hur hon mobbats under sin barndom men nu kämpar för att våga visa sig och vara sig själv. HUR kan någon bete sig på det sättet? När man har massa följare? Som är barn? Kommentarerna under klippet är HEMSKA. Usch vad ledsen jag blev. Anmälde klippet och såg att vissa varit i kontakt med Felicias nätverk, United Influencers. HOPPAS de kan göra något. Vuxna människor….

      Inte är jag förvånad, tyvärr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.