My Martens extraknäcker som kamelexpert

Nu har jag precis kommit tillbaka efter en GRYM dag i öknen med Ako & @nabq_tours_hurghada som guidade oss genom sanddynerna ??
-På både fyrhjuling och ?⛰

Att köra fyrhjuling är SÅ barnsligt kul! ? Vad det gäller kamelerna så är jag generellt sett skeptisk till djur i fångenskap. Men dessa hade det riktigt bra ??❤️ // My Martens

Hur skulle hon annars kunna veta att kamelerna har det bra? För att skötarna säger det?
Tror hon att de skulle vara ärliga med hur kamelerna har det? Tycker de ens att de har det dåligt?
Och bryr de sig? Detta är ju deras levebröd…

Läsarna är i alla fall inte helt övertygade vilket ju är skönt!
Jag red på kameler när jag var i Tunisien som tioåring men det är ingenting jag skulle göra idag. Jag är mycket tveksam till den här sortens djurhållning, men var och en gör som man vill. Men att hävda att man vet att djuren har det riktigt bra känns som en stor fet lögn för att rättfärdiga sin aktivitet och ”clear’a” samvetet lite.

Tack för tips!

 

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ako, är det Alexandra Brings ex? Oavsett, varför är hon på semester med sin PT? Eller är det någon form av träningsresa?

      Hon låtsas vara någon form av pt och träningsexpert nu, hon verkar nischa in sig på träning nu för att få åka på resor och tjäna pengar på träningsresor och träningsevent. Så nu har hon därför börjat hårdträna igen, sen en tid så tränar hon extremt mycket och äter enligt kostschema och går på diet (hon får matlådor fritt mot reklam) – trots att hon alldeles nyligen var emot hårdträning och dieter. För ett tag sedan skrev hon att hon ska inte hårdträna utan lättare träning och promenader för hård träning stressar hennes kropp. Och dieter brukade hon vara emot och tränar gör hon inte för att bli smalare bara för att må bra (öh, fast ganska uppenbart att hon gör det för att bli smalare, hon verkar ganska vikt/kroppsfixerad). Hon är sååå motsägelsefull, finns ingen mer motsägelsefull. Vet inte vilken gång i ordningen ”Nu svarar äntligen min kropp” – har hon sagt många ggr hehe och många ”nystarter” blir det.

        Fast jag skulle verkligen vilja åka med på en träningsresa. Verkar så kul och man blir ett bra gäng. Och tränar också.

    Är man inte lika mycket ”kamelexpert” när man hävdar att de har der dåligt utan att ens ha varit där?

      Lär dessutom finnas en hel massa hästexperter också, för dem är det minsann inga problem att låsa in och rida på…

        Exakt. Har alltid tyckt att hästverksamhet, som låsa in dem, sela, stoppa stålpinne i munnen, rida på etc gränsar till djurplågeri. Sedan kan hästmänniskorna skrika sig blåa om hur hästarna ”älskar det”. Släpp hästarna fria!

          Släppa domesticerade djur fria..?

            Eller bara sluta låsa in dem på ridskola från börja och sluta motargumentera som en 5-åring när varje normal människa förstår andemeningen.

              ?

          Kul, jag hade en häst som vars taskiga koordination gjorde att han inte klarade av att gå i skogen och var dålig på att äta, vi fick ge honom både proteintillskott och oljs, samt fick soleksem på mulen och stora utslag av bromsar etc. Hur länge tror du han hade överlevt i det vilda.

            Sant…dessa individer överlever inte i det vilda, de har fötts o överlevt med människans ” hjälp”.

      Man kan ju också välja att lita på de sakkunniga från internationella djurrättsorganisationer som starkt avråder från att man stödjer industrin med vilda djur och kamel- eller elefantridning på turistorter. Jag är övertygad om att de är väl insatta i hur djuren på den här typen av djurattraktioner har det.

        Har du sett någon som avråder från kamelridning i Mellanöstern?

        Jag har det inte.

        Och kameler värderas högre än människor i de regionerna, så min åsikt är att det är fördomar och vitt kolonialt tänk som utgår från att kameler har det dåligt. Väst har liiite bättre djursyn än resten i heeeeela världen. ?

          Det är ingen som avråder ridning på en kamel men man ska vara uppmärksam på om kamelerna ser friska ut och så de inte har blivit utsatta för någon typ av djurplågeri.

          Eftersom jag själv arbetar med djurvälfärd och uppmärksammar djurplågeri (gallbjörnar och ridning på elefanter till exempel) så blir jag väldigt glad att människor är såpass engagerade så de reagerar. Det visar att det går åt rätt håll.

            Samma som när du ska rida på häst mao vare sig det är i Sverige eller någon annan stans i världen.

            Bra att reagera. Illa att stigmatisera ett folkslag för ingen annan orsak än rena fördomar.

              Haha wow du läser verkligen in saker som personen inte ens skrivit.

                Nej, TrH har rätt. Men har man inte kunskap om vare sig kameler eller medelhavskulturer så missar man flera betydelser av ett generellt påstående som ”alla kameler mår dåligt och behandlas illa.” (vilket självklart inte är sant, som någon påpekat här ska man vara uppmärksam, på samma sätt som när man ser en häst)

                  Exakt. Tror att rätt så många skulle reagera om jag skrev att alla vet att alla hästar mår dåligt och behandlas illa.

          Jag red på en åsna när jag var 10 år. Nu skulle jag aldrig göra det. Tyckte så synd om när jättestora karlar satte sig på åsnan. Fel av dom som hade dom att vuxna fick rida.

            Stackarn ?

          Ja, World Animal Protection har med kamelridning på sin lista.

          Citat från deras hemsida: ”Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter. Många djur överarbetas och får inte tillräckligt med mat, vatten eller vila. Vilda djur fångas ofta in när de är små och tränas med brutala metoder.”

          Som besökande turist kan vara svårt att avgöra hur dessa levande turistattraktioner egentligen har det och för mig känns det bättre att avstå. Så enkelt är det. Har heller aldrig gått på cirkus som uppträder med vilda djur och undviker djurparker. Jag mår dåligt av att se det. Huruvida befolkningen i olika länder använt kameler som nyttodjur i hundratals år är en hel annan sak.

            Skulle gärna vilja veta mer vad de baserar sina svepande meningar på. Och var. Låter mer som att de slängt in ett djur i högen utan bakgrundsinformation.

            För det kan knappast gälla Mellanöstern. Möjligen Sydeuropa.

              & i Sydeuropa är inte kamel särskilt vanligt…blir dock helt förbluffad över dessa svepande generaliseringar om kamelhållning i hela MENA området bland alla olika folk och stammar. Generellt ska man såklart alltid hålla ögonen öppna och särskilt i turistområden men lika generellt är kamelen mer populär & respekterad på sin kontinent än vad den verkar vara här.

            Svar i modd.

          The real hmm håller med. Kameler är ju som deras guld för dom. Har både sett på film och läst hur dom blir bra behandlade. Har du varit i dubai? Dit vill jag vetkligen åka. Må så gott. ?

        Det är sant. Jag jobbar på en sådan organisation och det finns inte att djur som använts för dessa aktiviteter ”har det bra”. De har ofta tagits från sina hem i det vilda och tämjts med plågsamma metoder. Vilda djur drogas ibland för att vara ”lugna” när turister tar selfies med dem eller rider på dem. Många organisationer har undersökt dessa områden och sanningen är att djur i princip aldrig ”har det bra” när de hålls i fångenskap för att människor ska tjäna pengar på dem.

    Hur ställer du dig till att rida på häst cam cam? I min bok är det samma sak.

      Intressant. Finns hästar som har det skit men också hästar som har det riktigt bra. I sin naturliga miljö? Oftast inte, även om lösdriftstall blivit vanligare.

      Antar att det inte är lika exotiskt att åka till Asien eller Mellanöstern för att få rida en häst. Det är helt enkelt inte en lika stor turistattraktion.

      Och jag tror elefanter är de mest drabbade djuren. Googla ”Phajaan”, jag tvivlar på att hästar behandlas på samma sätt.

      Förutsatt att hästhållningen är fri från misshandel, stympningar, svält och tortyr naturligtvis.

        Jo! Hästhållningen är helt undermålig i vissa länder (undantag finns såklart även i länder där hästar generellt har låg status liksom de finns i länder där hästhållningen generellt är bra).

          Det är ju samma sak med ALLA djur men generellt har vi i Sverige en hög nivå på vår djurhållning medan det i andra länder kan skilja sig mer mellan olika individer. Jag har bott i både Spanien och Italien och det är stor skillnad bara på hur folk behandlar sina hundar i dessa länder.

          Man ser också mycket mer djurplågeri som sker öppet i Italien än vad man gör i Sverige. Här säger folk till och ringer polisen på ett annat sätt.

            Förstår hur du menar men just hästen ses varken som nyttodjur eller kapital i en del kulturer och behandlas därför (generellt!) sett sämre än t ex en kamel eller ko eller vad det nu är man värderar högt.

            Ja i Spanien är dom inte så snälla mot sina hundar 🙁 slår, sparkar.. myndigheterna jobbar på det men det är så hemskt att se. Skulle fö aldrig rida kamel osv. Det är inte en rättighet

              Nej det är ingen rättighet. Men det är inte annorlunda än att rida på en häst. Eller hålla sig med sällskapsdjur eller boskap. Det är ett val man har och människan har levt i symbios med tamdjur i alla tider.

    Kamel eller häst, spelar ingen roll. Det är alltid problematiskt när man utnyttjar djur för att tjäna pengar ?

      Sant, men man välher väll inte att jobba med djur om man inte gillar djur.

      Fattar absolut inte hur någon kan jämföra kameler och hästar?? Hästar blir som en bästa vän, precis som katter och hundar. Och är det att ha hundar och katter inte djurplågeri? Och varför inte isåfall?
      Hoppas inte du får kattungar eller hundvalpar för det är ju SÅ HEMSKT ATT TJÄNA PENGAR PÅ DJUR. (Vrf blir jag så jäcla provocerad???)

        Men alla VET ju att kameler mår skit och behandlas som skit. Säger ni något annat ljuger ni bara.

          Jasså! Hur ”vet” du det? ”Vet” du det om alla hundar, katter och hästar också?

          *irriterad*

            Wow välkommen till 2005 där vi använder *irriterad*

            *ler*

          Men HUR vet du att kameler mår skit? Kameler domesticerades inte mer än 500-1000 år senare än hästar (vilket är rätt kort tid i sammanhanget). Rimligtvis är kameler ungefär lika välanpassade till att leva med människor som hästar är. Att ”alla vet” någonting är ett rätt dåligt argument för att det är sant.

        Vad vet du om hur det är att ha kamel..? Tror du inte det finns nån nånstans som är lika fäst vid sin kamel som du är vid din häst?

          I synnerhet i länder i Nordafrika och även Mellanöstern där man varit helt beroende av kameler för överlevnad…

      Men snälla! För många människor på jorden är deras symbios med djuren nödvändig för överlevnad. Människor och djur behöver varandra. Vi ska naturligtvis inte plåga djur – eller människor, men jag ser en von Obenattityd här. Inget annat.

    Chilla vi har gjort det sedan stenåldern.

    Hon kanske kan viska med kameler? ?
    http://Www.caloveline.com

    Varför skulle kamelridning vara värre än att rida på häst?! Har de inte varit domesticerade lika länge?!

      Jo. Och både häst och kamel har värderats otroligt högt, högre än människan, i de trakterna i årtusenden. De får mat och vatten före alla andra och pysslas om daligen bättre än barnen. Iaf bland nomaderna.

        Jag är beredd att hålla med, kameler och hästar tas om hand med stor vördnad (sen finns det ju fall där det inte är så precis som i Sverige). Kameler och hästar får betydligt mer respekt och omvårdnad än en gästarbetare från valfritt asiatiskt land. Har själv varit en hel del i Mellanöstern. Har bland annat varit på djurauktion i Qatar och dessa får var bland de mest välskötta får jag sett (sen var vissa ovanliga raser som gick för upp till 100.000 kr). Min upplevelse är att man har stor respekt för djur! Sen kan jag inte svara på om så var fallet för My. Men skulle inte anta att dom var misskötta per automatik. Då är Thailand myyyyycket värre. Fyran vad sorgligt att se dessa sönderstressade elefanter som vaggade fram och tillbaka!

    Men My är ju så pinsam, så blåst vad det än gäller. Falsk och motsägelsefull, vänder kappan efter vinden och ljuger om allt. Rävaktig. Finns ingen så falsk och lögnaktig.

      Frågan är vem som är mest pinsam, du verkar ju inte ha någon större hyfs, bara vräker ur dig elakheter. Antar att du känner henne väl.

    Har hon slutat som VD? Eller ingår denna träningsresa i den tjänsten? Hon håller även pass på resan. Och varför invirad i sjal?

      Sjalen är väl skydd mot solen kan tänkas.

        Nja mot sanden som kan flyga med

      Jag är mest nyfiken på hur många som är med på den här träningsresan och hur många av dem som är det för att de lockades av att få träna med My…

        Typ 0 st.
        Känns väldigt tomt på folk ?

        ????????????????????????????????

        Känns inte särskilt seriöst att träna med henne, värre jojomänniska har man knappt stött på.

          Kanske mänsklig… up and downs youtube now?

    Grisar,hönor och kor plus deras barn hålls i fångenskap för att vi skall kunna mysa framför grillen en ljummen sommarkväll eller äta snabbmat. Kanske vi inte skall kasta sten i glashus

    Kan någon allvetande bidra med en länk till varför kamelerna lider alternativt inte lider av att bära runt på turister? Kollade lite snabbt men hittade inget vettigt mer än att typ alla som är i Egyptien gör det. (Ja varför man nu skulle åka till Egyptien öht är ju en helt annan fråga).

      Pyramiderna?

      Googla typ ”camel tourism ethical” eller ”camel riding (land)” ? Är på mobilen men fick upp MASSA svar av blandade åsikter.

        Japp! Får inga entydiga svar i detta. Har ju inte kollat så länge dock. Aldrig riktigt tänkt på kamelerna förut. Elefanterna vet jag dock att man ska låta bli…där är det mer entydigt.

          Betrakta kamelen som du betraktar en häst. Ser den välnärd och pigg ut, inga spår efter skador osv. Om ja, rid med gott samvete. Om hästen eller kamelen ser undernärd ut, har ärr/sår osv, rid inte.

      Egypten

        Jag undrar om språkpoliser har någon form av tourettes. Har ni provat att se ett stavfel någon gång utan att kommentera det? Sätt er på händerna nästa gång, andas tio djupa andetag och gå vidare utan att poängtera stavfelet så ska ni se att jorden inte går under och att livet går vidare som vanligt.

          Precis. Tack för att du också hjälper till att försöka trötta ut Sprachpolizei oder Website Polizei.

          Fast ifrågasätter man varför folk åker till Egypten rakt av borde man ta reda på hur det stavas…

            Uppenbarligen framgick det ju vilket land hen syftade på ändå. Vi vet inte ens om den som skrev det har svenska som modersmål, men det kanske ska krävas språktest för att få kommentera här inne? Sluta vara så förbannat bajsnödiga!!

              Lustigt att ni blir så upprörda över att några vänligen rättar en felstavning men inte tycker det är ett dugg märkligt att vara så ignorant om en så gammal civilisation som Egypten och varför man skulle vilja resa dit 🙂 Fördomarna lyser ju igenom oavsett stavning menar jag.

        Anonym / 16:48: En låt, ”Egyptian Ella”, som kanske kan få dig att slappna av.

        https://www.youtube.com/watch?v=2PGpCJont5g&list=RDVP1cllftq5o&index=27

          Fel låt, men den får duga.

            Åh! En av mina favorit-Youtube-kanaler! Jag trodde aldrig att en av Grzegorz videor skulle dyka upp här!

              Jag vet inte vad som händer här. Videon ovan ändras hela tiden. Det var den här när jag kommenterade förut: https://www.youtube.com/watch?v=lm-gAmzo0EY

      Spana brukar ha bra översikt över djur som används i turism så se om du kan hitta någon information här: https://spana.org/get-involved/other-ways-to-get-involved/ethical-animal-tourism/

      Spana brukar ha bra kontroll över djur som används i turism så se om du kan hitta någon information här: https://spana.org/get-involved/other-ways-to-get-involved/ethical-animal-tourism/

      Jag försöker skicka en länk till dig men hamnar hela tiden i modd. Men hoppas den går igenom.

      Snorkling
      Dykning
      Sol och bad
      Träning
      Kultur
      Sphinxen
      Pyramiderna

      Och det heter Egypten

        Och det heter sfinxen.

      Camilla verkar strunta i bra länkar som är på modd men gå in på spana punkt org och läs för de har bra information gällande djur som används för turism.

    Jag är för dåligt påläst om kameler/djurhållning i Egypten för att ha en åsikt. Men det måste väl ingå i GK för influensers att vill man dra igång en skitstorm i sitt kommentarsfält så ska man gärna sitta på en?

    Det är konstigt det där att My kallar sig VD för Lifestyle Communications. (fast My har inte ens fått företagsnamnet rätt, utan glömt S på Communication i sin presentation) Nu kan man inte se siffrorna för 2018 ännu, men 2017 och ett par år tillbaks, var det 0 kronor i omsättning och 0 anställda. De har inte haft någon omsättning sedan 2013. Enligt Bolagsverket finns heller ingen VD registrerad. Ännu ett av Mys alla hitte-på-jobb.
    Dessutom ”utbildad” PT som inte ens klarar att träna sig själv utan måste ta hjälp. Först Pischa och nu Ako. Och ännu någon innan dess. Suck. Förstår inte ens hur hennes blogg kan fortsätta existera.

    https://www.ratsit.se/5568089840-Lifestyle_Communications_AB

      My har alltid varit bra på att måla upp en bild av sitt liv som inte stämmer överens med verkligheten.
      Dessutom otroligt o-lojal mot sina sponsorer/samarbetspartner
      Glömmer aldrig när hon gick modell på Formexmässan och behövde fixa till håret efter en het ( enligt henne själv) natt och gick till ett konkurrerande företag för att sätta in extensions.
      Gratis såklart eftersom hon lovade att göra reklam för dom i sin blogg.
      Att hon redan hade ett kontrakt /samarbete och att det stod i avtalet att hon iom att avtal med leverantören Xx ingåtts inte fick inleda samarbete med konkurrerande företag under avtalstiden sket hon fullkomligt i.

    Ser att jag har lite att läsa igen inne hos My. Är inte hon VD? Har hon ursäkta en dålig ordvits i denna debatt men ”sadlat om”? Eller är hon utbränd igen? Sedan kan väl vi tycka vad vi vill, men varför tar hon ens upp en ursäkt? Skulle hon struntat i utflykten om hon sett att kamelerna hade det dåligt och vad jämför hon bra vs dåligt med? Så många frågor och vad gör hon där med den där Ako? är inte han ett rätt oskön typ? Dieter och träning och kosthållning? ALLT som hon skrev emot då hon gick in i väggen senast.

    ”Det är sååå bra att gå på kostschema för sötsuget”.
    Det ska ju ha försvunnit med Bobbys slimpiller för flera månader sen. Snacka om att bli imponerad av nya personer hela tiden. ”Ako sa, Ako tycker, Ako, Ako, Ako. ……..

    Jag har nyss kommit hem från exakt samma ställe de är på och red på exakt samma kameler. Just dessa 3 de hade har krav på sig att de ska behandlas bra. De flesta researrangörerna ställer höga krav på att djuren ska ha de bra. Jag fick själv svara på dessa frågor från gästerna 🙂 kan inte svara för alla kameler men just dessa 3 mår iallafall bra. De piskades inte och ville inte kamelerna bära turisterna så slapp de, fick de vila eller dricka /äta tills de ställde sig upp själva 🙂

      Och jag kom också precis hem från Aqua Vista. Magiskt för träning. Hoppas du också är nöjd med resan ?

    Att jämföra ridning på t.ex. Häst med åsna eller kamel är väl i grunden ingen skillnad mer än att djuren är olika vanliga att ha i olika länder. Problemet ligger väl i kommersialiseringen kring det, och att det oavsett vilket av djuren det gäller, i vissa fall leder till överansträngning och penga-fokus istället för djurens bästa och möjlighet till vila/återhämtning. Man kan ju inte jämföra en privathästs tillvaro med ett turist-djur. Ponnyridning på stadsfestivaler, cirkus eller annat ståhej i Sverige är ju lika illa. Det är ju inte sortens djur som är i första hand avgörande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.